Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-01-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΝΟΤΑΜ
  • [02] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ΘΕΤΙΚΗ Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
  • [03] ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ "ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΔΑΑ
  • [04] Η ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΜΕ 3-1 ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ
  • [05] ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
  • [06] ΤΟ ΠΑΜΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [07] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ ΠΑΟΚ - ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ ΣΤΟ ΠΟΛΟ
  • [08] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟ
  • [09] ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
  • [10] ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΓΥΑΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ
  • [11] ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΙΣ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
  • [12] YΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΚΑΣΤΡΩΝ
  • [13] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΑΛΛΑΓΗ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ Ο Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
  • [14] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [15] ΤΟ ΑΔΗΚ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ
  • [16] O Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
  • [17] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ
  • [18] Η ΕΕ ΚΡΑΤΗΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΒΓΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
  • [19] ΤΟΝ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Ο ΙΩΝΙΚΟΣ
  • [20] ΟΜΗΡΟΥ: ΟΛΕΘΡΙΟ ΛΑΘΟΣ Η ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [21] O X. ΒΕΡΕΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ NOTAM
  • [22] ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ -

  • [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΝΟΤΑΜ

    Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2002 (17:15 UTC+2)

    "Ολοι κατανοούμε ότι η Τουρκία δεν επέλεξε τυχαία αυτή τη συγκυρία για να εγείρει το θέμα", αφού αυτή την περίοδο βρίσκεται υπό την πίεση της κυπριακής ένταξης και των επικείμενων συνομιλιών για λύση του κυπριακού, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, αναφερόμενος στο τουρκικό αίτημα για υποβολή σχεδίων πτήσεως στους δύο αεροδιαδρόμους.

    Οπως είπε, το θέμα δεν απειλεί την εθνική μας κυριαρχία, ούτε αποσκοπεί στη δημιουργία μίας γκρίζας ζώνης, αλλά σχετίζεται με την Πολιτική Αεροπορία, οι υπηρεσίες της οποίας έχουν αναλάβει το χειρισμό του. Ακόμη, ο κ.Πρωτόπαπας, εξήγησε ότι αν και οι συγκεκριμένοι αεροδιάδρομοι περνούν από το τουρκικό FIR και πάνω από τουρκικό έδαφος, ο ICAO ανέθεσε στην Ελλάδα την εξυπηρέτηση των αεροδιαδρόμων επειδή ήταν πρακτικά ανέφικτο να αλλάζουν οι συχνότητες για μερικά δευτερόλεπτα.

    "Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι ακριβώς σε αυτή τη συγκυρία καλείται να συμβάλει θετικά στις εξελίξεις και παρόμοιες κινήσεις δεν είναι συμβατές με το θετικό κλίμα που πρέπει να διαμορφωθεί" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και προειδοποίησε ότι η ελληνική αντίδραση πρέπει να γίνει προσεχτικά ώστε να μην αναχθεί το πρόβλημα σε θέμα εθνικής κυριαρχίας. Θέλουμε, είπε, αποτελέσματα στο κυπριακό και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, δεν κυνηγούμε τις εντυπώσεις.

    Β.Κ.

    [02] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ΘΕΤΙΚΗ Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

    Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2002 (17:17 UTC+2)

    Οι διοικητικές υπηρεσίες και οι τράπεζες έδειξαν ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα και το ευρώ είχε μία θετική αποδοχή από τον ελληνικό λαό, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, επισημαίνοντας ότι η κυκλοφορία του στην Ελλάδα παρουσίασε τα ελάχιστα δυνατά προβλήματα μέχρι στιγμής.

    Οπως τόνισε, οι πολίτες αποδέχθηκαν το νέο νόμισμα με εθνική αυτοπεποίθηση και πρόσθεσε ότι στις περιπτώσεις στις οποίες εκδηλώθηκαν ορισμένα προβλήματα, όπως στα διόδια και στην ΕΥΔΑΠ, αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα.

    Β.Κ.

    [03] ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ "ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΔΑΑ

    Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2002 (20:59 UTC+2)

    Για απρόσκοπτη λειτουργία του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος" κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, αφού όπως αναφέρει λειτούργησε με επιτυχία ο ειδικός εξοπλισμός για την αντιμετώπιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

    Σύμφωνα με τον Διεθνή Αερολιμένα ενεργοποιήθηκαν τα συστήματα προσγείωσης ακριβείας (ILS CAT) για την εκτέλεση πτήσεων υπό συνθήκες πολύ χαμηλής ορατότητας, ενώ τηρήθηκαν και οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την ασφαλή και ομαλή κίνηση των οχημάτων επίγειας εξυπηρέτησης στο χώρο στάθμευσης αεροσκαφών υπό συνθήκες χαμηλής ορατότητας.

    Παρομοίως, αναφέρεται στην ανακοίνωση, σε πλήρη ετοιμότητα ήταν και οι ειδικά εκπαιδευμένοι χειριστές των ειδικών οχημάτων που διασφάλισαν τόσο την αποτελεσματική λειτουργία των δύο διαδρόμων για προσγειώσεις και απογειώσεις, με τη χρήση εκχιονιστικών, μηχανημάτων ψεκασμού αντιπαγωτικού υγρού και ειδικά οχήματα διασποράς αλατιού.

    [04] Η ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΜΕ 3-1 ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ

    Ορεστιάδα, 4 Ιανουαρίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Την πρώτη του ήττα στο πρωτάθλημα της Α1 ανδρών στο βόλεϊ γνώρισε ο Ολυμπιακός, ο οποίος έχασε στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής από την Ορεστιάδα με 3-1 σετ. Η ακριτική ομάδα ξεκίνησε με το δεξί τις υποχρεώσεις της στο 2002, κερδίζοντας μέσα στην έδρα της τον νταμπλούχο Ελλάδας, Ολυμπιακό. Οι παίκτες του Γιώργου Πασαλίδη ήταν αποφασισμένοι για τη νίκη και την πήραν παίρνοντας παράλληλα και τους τρεις πολύτιμους βαθμούς. Η Ορεστιάδα είχε περισσότερο πάθος καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού και κέρδισε δίκαια.

    Τα σετ της αναμέτρησης ήταν: 35-33 23-25, 25-21, 31-29.

    [05] ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιανουαρίου 2002 (20:38 UTC+2)

    Ευρώ στα ταμεία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ! Ο πρόεδρος της ομάδας κρατώντας την υπόσχεσή του έβαλε αρκετά χρήματα στο ταμείο της ΠΑΕ, αφού το ποσό που κατέθεσε ήταν 220.102, 71 ευρώ, δηλαδή 75 εκατομμύρια δραχμές. Ποσό αρκετά μεγάλο που "γλύκανε" τους παίκτες εν όψει του αγώνα κυπέλλου με την Παναχαϊκή.

    Η είδηση ικανοποίησε τους ποδοσφαιριστές του Δικεφάλου που είδαν ότι θα γιορτάσουν τα Φώτα με πολλά χαμόγελα. Ετσι σήμερα πέρασαν από τα γραφεία της ΠΑΕ αρκετοί ποδοσφαιριστές και πληρώθηκαν δόσεις των συμβολαίων τους. Μάλιστα ο μεγαλομέτοχος υποσχέθηκε πως θα μοιράσει και άλλα εκατομμύρια την ερχόμενη εβδομάδα. Μεταξύ των παικτών που κλήθηκαν να πληρωθούν σήμερα ήταν και ο Λουτσιάνο Ντε Σόουζα που λίγο ήθελε να καταθέσει προσφυγή σε βάρος του ΠΑΟΚ. Ωστόσο ο κ. Μπατατούδης μέσα στις επόμενες μέρες περιμένει και τα 160.000.000 δραχμές από την τελευταία δόση της μεταγραφής του Ναλιτζή στην Ουντινέζε.

    [06] ΤΟ ΠΑΜΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιανουαρίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν καταδικάζει με ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

    Το ΠΑΜΕ χαρακτηρίζει την ανθρωπιστική αποστολή "φτηνή κυβερνητική προπαγάνδα" και τον υπουργό Άμυνας, Γιάννο Παπαντωνίου "τροχονόμο των ελληνικών εκστρατευτικών σωμάτων".

    Σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι πρέπει να προστατευτούν τα ελληνικά σύνορα στον Έβρο και τα νησιά γιατί "ο ιμπεριαλισμός απειλεί με χάραξη νέων συνόρων και με συρρίκνωση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας".

    Α.Τ.

    [07] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ ΠΑΟΚ - ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ ΣΤΟ ΠΟΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιανουαρίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Η κακοκαιρία που έπληξε τη Νότια Ελλάδα ανάγκασε την ΚΟΕ να αναβάλλει τον αγώνα πόλο του ΠΑΟΚ με την Βουλιαγμένη που ήταν προγραμματισμένος να γίνει αύριο στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών.

    Αιτία της αναβολής είναι το μπαλόνι της πισίνας του Ποσειδωνίου κολυμβητηρίου, το οποίο στάθηκε αφορμή να αναβληθούν άλλοι δύο αγώνες της Α1 ανδρών πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

    [08] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιανουαρίου 2002 (20:24 UTC+2)

    Σε φουλ ρυθμούς συνεχίζεται η προετοιμασία του Ολυμπιακού για το ντέρμπι της Κυριακής με τον Παναθηναϊκό που θα διεξαχθεί στις 19:00 στο κλειστό της Γλυφάδας με τα εισιτήρια του αγώνα να έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση. Οι "ερυθρόλευκοι" δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα και ο Ινιάκι Ντε Μιγκέλ, χαρακτηρίζει ως σημείο-κλειδί του αγώνα, την αυτοσυγκέντρωση, κυρίως στην άμυνα και δηλώνει ότι η ομάδα του πρέπει να αρχίσει νικηφόρα ένα σερί από κρίσιμους αγώνες σε Ελλάδα και Ευρώπη, μέσα στον Ιανουάριο.

    Ο Ισπανός σέντερ ξέρει, πλέον, καλά την ατμόσφαιρα των αγώνων Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού. "Είναι ένα μεγάλο ματς. Ολοι άλλωστε το περιμένουν με αγωνία. Και οι παίκτες και ο κόσμος...", τονίζει ο ξένος άσος του Ολυμπιακού και προσθέτει: "Δεν χρειάζεται να πω εγώ πόσο σημαντικό είναι το ματς. Παίζουμε με τον Παναθηναϊκό και όλοι ξέρουμε τί σημασία έχει η νίκη, αφού εκτός από το γόητρο που πάντα μπαίνει σε περίοπτη θέση σε αυτά τα ντέρμπι, υπάρχει και βαθμολογικό ενδιαφέρον. Θα είναι πολύ καλό για μας, στην προσπάθειά μας να κατακτήσουμε την πρώτη θέση της κανονικής περιόδου, να τελειώσουμε τον πρώτο γύρο, έχοντας τον Παναθηναϊκό σε απόσταση δύο βαθμών..."

    Ο Ντε Μιγκέλ δεν δίστασε να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση "ποιό είναι το κλειδί" του αγώνα: "Σίγουρα η άμυνα όπως σε όλα τα ματς, αλλά και η αυτοσυγκέντρωση στα σαράντα λεπτά του ματς. Θυμηθείτε τί έγινε πέρσι στον τελευταίο τελικό του πρωταθλήματος όταν μπήκαμε μπροστά στο σκορ αλλά δύο λεπτά χαλάρωσης έδωσαν το δικαίωμα στον Αλβέρτη να μας σκοτώσει και να πάρει ο Παναθηναϊκός τον τίτλο. Αυτοί οι αγώνες θέλουν απόλυτη συγκέντρωση και δεν επιτρέπεται ούτε λεπτό χαλάρωσης".

    Ο Ολυμπιακός ολοκληρώνει την προετοιμασία του με προπόνηση το απόγευμα του Σαββάτου, όπου ο Ηλίας Ζούρος θα επιλέξει και την τελική δωδεκάδα για το ντέρμπι.

    [09] ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιανουαρίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Για τις 30 Ιανουαρίου μετατέθηκε η επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Μαγκριώτη, στην Κωνσταντινούπολη.

    Η αναχώρηση του υφυπουργού επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αύριο, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει την Τουρκία.

    [10] ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΓΥΑΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

    Μυτιλήνη, 4 Ιανουαρίου 2002 (20:19 UTC+2)

    Ημερολόγιο για το 2002 με ιστορική αξία, αφού είναι αφιερωμένο στη Γυάρο, ετοίμασε το υπουργείο Αιγαίου. Στην έκδοση θα περιλαμβάνονται φωτογραφίες και κείμενα ντοκουμέντα με την υπογραφή ανθρώπων που έζησαν εξόριστοι στο νησί.

    Πρόκειται για μία από τις πρωτοβουλίες που έχουν ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι με στόχο την ανάδειξη ξεχασμένων περιοχών.

    Το νησί υπήρξε τόπος μαρτυρίας χιλιάδων αριστερών, μελών και στελεχών της αντίστασης του ΕΑΜ και αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα.

    [11] ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΙΣ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

    Νέα Υόρκη, 4 Ιανουαρίου 2002 (20:11 UTC+2)

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες το ποσοστό της ανεργίας σημείωσε νέα αύξηση γεγονός που φανερώνει την αδυναμία της αμερικάνικης οικονομίας.

    Όπως μετέδωσε το BBC τον Δεκέμβριο το ποσοστό ανεργίας έφθασε το 5,8%, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 6 ετών, ενώ το Νοέμβριο ήταν 5,6%.

    Ιδιαίτερα υψηλός ήταν ο αριθμός απολύσεων στους τομείς της βιομηχανίας, λιανικής πώλησης και αεροσυγκοινωνίες ενώ από τον περασμένο Μάρτιο, όταν η αμερικανική οικονομία εισήλθε σε ύφεση, 1 εκατομμύριο 400 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τις δουλείες τους.

    Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης του ποσοστού ανεργίας επιβραδύνθηκε γεγονός που επιβεβαιώνει την πεποίθηση ότι η αμερικανική οικονομία θα καταφέρει να βγεί από την ύφεση στο πρώτο εξάμηνο της φετεινής χρονιάς.

    [12] YΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΚΑΣΤΡΩΝ

    Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2002 (20:09 UTC+2)

    Η σύμβαση για τη διάνοιξη της οδού Κάστρων υπογράφτηκε σήμερα από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, παρουσία του αντιδημάρχου Δημοτικών Έργων και Κυκλοφορίας, Θεόδωρου Αθανάσαρου και του γγ του δήμου Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Λεμούσια.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για ένα έργο πρακτικό, λειτουργικό και ουσιαστικό που ενώνει την Άνω Πόλη με το κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ ο κ. Αθανάσαρος δήλωσε ότι «το έργο στοχεύει στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση των οχημάτων που κινούνται από και προς την περιφερειακή οδό μέσω της Άνω Πόλης και του Επταπυργίου».

    Το έργο, που θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις περίπου μήνες και περιλαμβάνει την διάνοιξη και ασφαλτόστρωση της οδού Κάστρων, την τοποθέτηση ηλεκτροφωτισμού στην οδό και στα τείχη, την κατασκευή νέων χώρων πρασίνου και την δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος αναφέρθηκε και στο έργο των αντιδημαρχιών του δήμου, ενώ επεσήμανε ότι υπάρχει στασιμότητα από την κεντρική εξουσία στην κατασκευή μεγάλων έργων όπως το Μετρό, η υποθαλάσσια αρτηρία, τα υπόγεια πάρκινγκ, η κατασκευή ανισόπεδων κόμβων.

    [13] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΑΛΛΑΓΗ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ Ο Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

    Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2002 (20:05 UTC+2)

    «Η κυβερνητική επιτροπή συζήτησε ένα συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, που αναφέρεται στη χρηματοδότηση των Κομμάτων και στον έλεγχο των οικονομικών των Κομμάτων, των εκλογικών και των προεκλογικών δαπανών των Κομμάτων και των υποψηφίων Βουλευτών. Δεν συζήτησε κανένα άλλο θέμα», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, αναφερόμενος στα σενάρια για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής συντονισμού πολιτικής προστασίας, ο κ. Σκανδαλίδης διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο δεν ξεκίνησε την επεξεργάζεται νέο εκλογικό νόμο, ή νομοσχέδιο που θα αλλάζει τον τρόπο ανάδειξης βουλευτών.

    «Έχουμε πει ότι είναι μια αλλαγή που θα έπρεπε κάποια στιγμή να γίνει. Θα γίνει όταν θα το αποφασίσουμε, αλλά δεν υπάρχει κανένα σύστημα, ούτε γερμανικό, ούτε γαλλικό, ούτε εγγλέζικο που να έχει αποτυπωθεί σε κανένα χαρτί και που να λέει ότι είναι η πρόθεση ή η θέληση της Κυβέρνησης να κάνει τέτοια αλλαγή. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή για μας τέτοιο θέμα», πρόσθεσε.

    Επιπλέον, υπογράμμισε ότι δεν θα καταργηθούν οι αιρετοί νομάρχες και ότι το υπουργείο δεν επεξεργάζεται οποιαδήποτε αλλαγή προτού αξιολογηθούν οι θεσμοί. «Σε κάθε περίπτωση αυτή η συζήτηση θα ξεκινήσει μετά τις Δημοτικές και τις Νομαρχιακές Εκλογές, για την ευρύτερη αξιολόγηση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων. Γι' αυτό καλό είναι να μην δημιουργούνται αυτές οι εντυπώσεις, γιατί αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά προβλήματα», συμπλήρωσε.

    [14] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Άγκυρα, 4 Ιανουαρίου 2002 (20:03 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Μακίκο Τανάκα είχε σήμερα στην Άγκυρα συνομιλίες με Τούρκους αξιωματούχους στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοπιεί στην χώρα.

    Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών έφτασε χθες στην Κωνσταντινούπολη και μετέβη σήμερα στην τουρκική πρωτεύουσα ύστερα από τετράωρη καθυστέρηση λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στη γειτονική χώρα.

    Ο κ. Τανάκα είχε συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ ενώ συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    Ο κ. Ετζεβίτ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη βοήθεια που προσέφερε στην χώρα η Ιαπωνία το 1999 ύστερα από τους καταστροφικούς σεισμούς.

    Ο Ιάπωνας υπουργός θα αναχωρήσει για την χώρα του την Κυριακή.

    [15] ΤΟ ΑΔΗΚ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ

    Λευκωσία, 4 Ιανουαρίου 2002 (20:00 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι οι απευθείας συνομιλίες που θα αρχίσουν στις 16 Ιανουαρίου μεταξύ του Κύπριου προέδρου, Γλαύκου Κληρίδη, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, για την επίλυση του Κυπριακού "δεν έχουν πολλά περιθώρια επιτυχίας", διατύπωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΑΔΗΚ, Ντίνος Μιχαηλίδης, στο περιθώριο πρωτοχρονιάτικης εκδήλωσης του ΚΥΠΕ, υπογραμμίζοντας ότι "σπονδυλική στήλη" της λύσης του Κυπριακού "θα πρέπει να είναι το ενιαίο του κράτους".

    Κληθείς να εκτιμήσει τις προοπτικές για πρόοδο στις απευθείας συνομιλίες με δεδομένες τις δημόσιες τοποθετήσεις Τούρκων αξιωματούχων, αλλά και του κ. Ντενκτάς, ο κ. Μιχαηλίδης δήλωσε ότι η κυπριακή πλευρά "είναι πάντα έτοιμη να συζητήσει την ουσία του κυπριακού προβλήματος, να συζητήσει λύση του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα των ΗΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου". Αν όλα αυτά ληφθούν υπόψη και από την τουρκική πλευρά, είπε, "τότε οι προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μας είναι πάρα πολύ ευοίωνες".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [16] O Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

    Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2002 (19:58 UTC+2)

    Για ακραία καιρικά φαινόμενα έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής συντονισμού πολιτικής προστασίας, επισημαίνοντας ότι ιδιαίτερο πρόβλημα με τις χιονοπτώσεις αντιμετωπίζουν η Στερεά Ελλάδα και η Αττική, ενώ η Εύβοια οδεύει προς κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Τόνισε, δε, ότι ελεγχόμενη είναι η κακοκαιρία στην Πελοπόννησο και η Βόρεια Ελλάδα αντιμετωπίζει πολύ λιγότερα προβλήματα.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών 80 χωριά ήταν αποκλεισμένα στις 11 το πρωί και το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Μαρτίνο στο νομό Φθιώτιδας

    Ο κ. Σκανδαλίδης επισήμανε ότι έχει ζητηθεί η συνδρομή του στρατού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν σχέση με την εθνική οδό, ενώ συνέστησε στους πολίτες να αποφεύγουν να αποφύγουν να ταξιδέψουν προς τις περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

    Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι η αστική συγκοινωνία στην Αττική, που είχε κοπεί το πρωί αποκαταστάθηκε, προσθέτοντας ότι λειτουργεί και ο σιδηρόδρομος, που επίσης σταμάτησε για μικρό χρονικό διάστημα. «Στα λιμάνια όχι μόνο δεν αποπλέει πλοίο, αλλά μεταφέρουν τα πλοία σε πιο ασφαλή λιμάνια, σε πιο υπήνεμα μέρη του λιμανιού λόγω της φοβερής θαλασσοταραχής», πρόσθεσε.

    Τόνισε, δε, ότι όλα τα νοσοκομεία της Αττικής είναι σε εφημερία, ενώ 65 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ κυκλοφορούν στους δρόμους και σε αυτά θα προστεθούν και άλλα μετά τις δέκα το βράδυ, όπου αναμένεται ότι θα χειροτερέψει η κατάσταση.

    Περαιτέρω, επισήμανε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να κρατηθεί σε λειτουργία το δίκτυο της ΔΕΗ, ενώ εξέφρασε φόβους για πιθανά προβλήματα στο δίκτυο διανομής. προσθέτοντας ότι αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα που υπήρχε το πρωί στο Λαύριο.

    [17] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ

    Λευκωσία, 4 Ιανουαρίου 2002 (19:55 UTC+2)

    Φειδωλός στις δηλώσεις του παρουσιάστηκε και σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μιχάλης Παπαπέτρου, αναφορικά με το ενδεχόμενο νέας συνάντησης του Κύπριου προέδρου, Γλαύκου Κληρίδη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, για το θέμα των αγνοουμένων, ενώ συνέστησε υπομονή, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για κάποια κίνηση επί του θέματος.

    Ο εκπρόσωπος επανέλαβε την επιθυμία της κυβέρνησης για σωστή επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος, εκφράζοντας την ετοιμότητά της να συμμετάσχει σε μια προσπάθεια με ανοικτό πνεύμα με στόχο την επίλυσή του.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [18] Η ΕΕ ΚΡΑΤΗΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΒΓΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

    Βρυξέλες, 4 Ιανουαρίου 2002 (19:55 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κράτησε απόσταση από τον καβγά που ξέσπαε στην ιταλική κυβέρνηση για το Ευρώ δηλώνοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι τα λόγια και οι πράξεις του πρωθυπουργού της χώρας Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Στη διάρκεια συνένετυξης τύπου εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι επισήμανε ότι δεν εντάσσεταοι στιος αρμοδιότητες του προέδρου της επιτροπής να παρεμβαίνει στη εσωτερική πολιτική των 15 κρατών μελών της ΕΕ.

    "Δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστέψουμε ότι οι Ιταλοί δεν συμμερίζονται τον ενθουσιασμό όλων των Ευρωπαίων για το Ευρώ" είπε χαρακτηριστικά.

    Ο ίδιος τόνισε ότι δεδομένου τις πράξεις της ιταλικής κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τη δέσμευση της Ιταλίας απέναντι στην Ευρώπη.

    Στη γειτονική χώρα ξέσπασε διαμάχη όταν ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ρενάτο Ρουτζέρο κατηγόρησε τρεις υπουργούς της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι για "ευρωσκεπτικισμό" στην τόσο ευαίσθητη φάση της εισαγωγής του ευρώ και απείλησε με παραίτηση εκφράζοντας την οργή του για την πολιτική του Μπερλουσκόνι.

    Σημειώνεται ότι η Ιταλία βράθηκε απροετοίμαστη να δεχθεί το νέο νόμισμα καθώς δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του Ευρώ.

    [19] ΤΟΝ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Ο ΙΩΝΙΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιανουαρίου 2002 (19:51 UTC+2)

    Τον μίστερ... φάουλ απέκτησε σήμερα ο Ιωνικός. Ο λόγος για τον Κώστα Φρατζέσκο, ο οποίος συμφώνησε με τον πρόεδρο της ομάδας, Νίκο Κανελλάκη και υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο. Η αξία του διεθνή μέσου που έχει φορέσει τη φανέλα του ΠΑΟ, του ΟΦΗ, του ΠΑΟΚ και της Καλαμάτας είναι εγνωσμένη και δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Ωστόσο και μόνο η παρουσία του στον Ιωνικό αναμένεται να βοηθήσει.

    "Εγώ δεν ήθελα να φύγω από τη Θεσσαλονίκη. Όμως είμαι επαγγελματίας και θα κάνω το καλύτερο στη νέα μου ομάδα. Συμφώνησα με την ομάδα και θεωρώ ότι θα την βοηθήσω αναμφίβολα", τόνισε ο Κώστας Φραντζέσκος αμέσως μετά την υπογραφή του συμβολαίου του με τον Ιωνικό.

    Απόλυτα ικανοποιημένος από την ολοκλήρωση της μεταγραφής φάνηκε και ο κ. Κανελλάκης. "Γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για να ενισχύσουμε την ομάδα. Μέχρι τώρα πήραμε έξι ποδοσφαιριστές έτοιμους να παίξουν ποδόσφαιρο. Η αξία του Κώστα Φραντζέσκου και δεν χρειάζονται πολλά λόγια".

    Η ΠΑΕ εκτός από την απόκτηση του Κώστα Φραντζέσκου απέκτησε σήμερα και τον Πολωνό αμυντικό, Ραφαέλ Πάβλακ, ο οποίος έχει αγωνισθεί 5 φορές με την εθνική ομάδα της χώρας του.

    [20] ΟΜΗΡΟΥ: ΟΛΕΘΡΙΟ ΛΑΘΟΣ Η ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Λευκωσία, 4 Ιανουαρίου 2002 (19:48 UTC+2)

    Οποιαδήποτε αναβολή της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ θα συνιστούσε ολέθριο λάθος, τόνισε ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Κύπρου (ΚΙΣΟΣ), Γιαννάκης Ομήρου, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι το 2002 θα είναι ο πιο κρίσιμος χρόνος για την Κύπρο από το 1974.

    Σχολιάζοντας σήμερα τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό, ο κ. Ομήρου σημείωσε "ότι το μεγαλύτερο πολιτικό και διπλωματικό επίτευγμα του ελληνισμού στο σύνολό του υπήρξε ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Κύπρου" και υπογράμμισε ότι είναι κρίσιμης σημασίας "να διατηρήσουμε αλώβητη την προοπτική της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της Κύπρου".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [21] O X. ΒΕΡΕΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ NOTAM

    Aθήνα, 4 Ιανουαρίου 2002 (19:46 UTC+2)

    Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την τουρκική notam στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχει η χώρα μας, τόνισε ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    «Η ΥΠΑ, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, εδώ και χρόνια, αντιμετωπίζει τα θέματα αυτά. Να σας πω κατ' αρχάς ότι υπάρχει από το ψευδοκράτος στη Β. Κύπρο μία «ΥΠΑ» η οποία όμως δεν αναγνωρίζεται από κανέναν. Ετσι και τα notam τα οποία εκδίδει δεν έχουν καμία ισχύ. Πάντοτε οι υπηρεσίες τόσο της Ελλάδος όσο και της Κύπρου διευκολύνουν τους διεθνείς οργανισμούς με τις αντιρρήσεις τις οποίες προβάλλουν και οι οποίες αντιρρήσεις έχουν και στην περίπτωση αυτή προβληθεί», ανέφερε.

    Σχετικά με την Ολυμπιακή Αεροπορία, υπογράμμισε ότι είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με την IAS, η οποία μετά από αίτημα της κυβέρνησης τριπλασίασε την εγγυητική της συμμετοχή, που έφτασε τα 9 εκατομμύρια ευρώ.

    «Εχουμε επίσης ζητήσει με το τέλος των διαπραγματεύσεων, εάν φτάσουν βέβαια σε ένα καλό σημείο αυτές οι διαπραγματεύσεις, να τοποθετηθεί το σύνολο των χρημάτων, δηλαδή 102 εκατομμύρια ευρώ, σε ένα δεσμευμένο λογαριασμό, προκειμένου να προχωρήσουμε στη χρηματοδότηση της νέας Ολυμπιακής Αεροπορίας, η οποία θα προκύψει μετά από τη διάσπαση του υπάρχοντος σχήματος της Ολυμπιακής», τόνισε.

    Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι ξεκινούν οι διαδικασίες των διαγωνισμών για 600 νέα λεωφορεία, εκ των οποίων άνω των 100 θα είναι με φυσικό αέριο. Επιπλέον, τόνισε ο κ. Βερελής, σε 4 μέρες θα οριστεί ο ανάδοχος για και περίπου 140 νέα τρόλεϊ.

    Πρόσθεσε, δε, ότι στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» η κατάσταση ήταν δύσκολη λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, αλλά τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν και μετά από καθυστερήσεις της τάξης των δύο ωρών τα δρομολόγια γίνονται με κανονική ροή. Όπως ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών, δύο δρομολόγια της Ολυμπιακής με προορισμό τη Σόφια και τη Κωνσταντινούπολη δεν έγιναν λόγω των προβλημάτων στα αεροδρόμια των πόλεων αυτών.

    Ο κ. Βερελής επισήμανε ότι 50 από τα 330 δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα δεν έγιναν ή έγιναν με σμίκρυνση του δρομολογίου, λόγω της κακοκαιρίας. «Τα δρομολόγια των τραίνων έγιναν κανονικά, εκτός του τμήματος από Διακοφτό στα Καλάβρυτα, όπου λόγω πτώσης δένδρων δεν έγιναν. Νομίζω πως αντιμετωπίστηκαν πάρα πολλά προβλήματα και πρέπει να ευχαριστήσουμε δημόσια τους ανθρώπους, οι οποίοι δούλεψαν, ώστε να υπάρχουν συγκοινωνίες σήμερα», συμπλήρωσε.

    [22] ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ - ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΑ ΧΩΡΙΑ

    Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2002 (19:45 UTC+2)

    Στα άσπρα ντύθηκε ολόκληρη η χώρα σήμερα, ενώ η χιονόπτωση συνεχίζεται ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας. Θυελλώδεις άνεμοι, πολικές θερμοκρασίες και δεκάδες αποκλεισμένα χωριά είναι η γενική εικόνα που επικρατεί στη χώρα, ενώ στα περισσότερα σημεία του εθνικού δικτύου είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

    Τα πλοία στα λιμάνια είναι δεμένα, ενώ προβλήματα παρουσιάστηκαν σε πολλά αεροδρόμια της χώρας. Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που συνεδρίασε αποφάσισε να έχουν εφημερία όλα τα νοσοκομεία, την επιφυλακή του ΕΚΑΒ και ενίσχυση της αρωγής του στρατού για τον καθαρισμό των δρόμων. Προβλήματα ηλεκτροδότησης σημειώθηκαν σε περιοχές της Αθήνας.

    Σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα δημιουργήθηκαν από την κακοκαιρία που πλήττει από χθες τη χώρα, αφού οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες έχουν μετατρέψει πολλούς δρόμους σε "παγοδρόμια". Περιφερειακοί δρόμοι της Αθήνας έκλεισαν το πρωί, ωστόσο η κυκλοφορία από το μεσημέρι και μετά αποκαταστάθηκε, αφού μηχανήματα επιχείρησαν τη διάνοιξή τους και έριξαν αλάτι.

    Απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Μόνο με κλειστού τύπου πλοία εκτελούνται δρομολόγια για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, ενώ κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια του ΟΣΕ. Προβλήματα παρουσιάστηκαν και στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" με αποτέλεσμα ορισμένες πτήσεις να καθυστερήσουν. Η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας συνέστησε περιορισμό στις μετακινήσεις, και τη χρήση αλυσίδων στους οδηγούς που πρέπει να μετακινηθούν.

    Οι αλυσίδες είναι απαραίτητες και σε πολλά σημεία του εθνικού δικτύου, ενώ πολλά χωριά παραμένουν αποκλεισμένα. Το θερμόμετρο σε πολλές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας έχει φτάσει αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Το υπουργείο Γεωργίας έχει κινητοποιηθεί και με εντολή του υπουργού, Γιώργου Δρυ, οι υφυπουργοί Γεωργίας βρίσκονται σε Αργολίδα και Θεσσαλία για την αντιμετώπιση προβλημάτων και καταγραφή των ζημιών.

    Μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται σε 10 χωριά του νομού Ροδόπης. Αποκλεισμένα παραμένουν 29 χωριά στα Τρίκαλα, 7 στη Φθιώτιδα, 6 στην Αρκαδία, 4 στην Εύβοια, 19 στην Καρδίτσα, 4 στη Μεσσηνία και 7 στη Λευκάδα. Δε διεξάγεται κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Πατρών - Καλαβρύτων, στα ορεινά της Αχαϊας, σε επαρχιακούς δρόμους της Εύβοιας, στο νομό Μεσσηνίας. Στη Φλώρινα και στην Κοζάνη το θερμόμετρο έπεσε στους -11 βαθμούς, στη Σέρρες και στην Καρδίτσα στους -9, ενώ στην Τρίπολη και στα Τρίκαλα στους -5.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 4 January 2002 - 19:13:45 UTC