Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-01-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [02] Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΣΠΙΘΑΜΗ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΡΑΓΜΕΝΑ
  • [03] ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
  • [04] ΛΙΜΟΚΤΟΝΟΥΝ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΦΓΑΝΟΙ
  • [05] ΛΕΥΚΗ ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ
  • [06] ΝΕΑ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΜΕ 85-64 ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ
  • [07] Ο Σ. ΚΟΥΒΕΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
  • [08] ΝΙΚΗ ΜΕ 3-1 ΣΕΤ ΠΕΤΥΧΕ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΝΟΛΙΚΟ
  • [09] ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΙΝΑΣ - ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [10] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
  • [11] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΧΩΡΕΣ
  • [12] ΜΕ ΛΙΜΟ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [13] ΚΑΤΕΠΕΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [14] ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  • [15] ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ "ΑΘΗΝΑ 2004"
  • [16] Ο ΠΡΟΝΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΥΠΟ ΕΝΤΑΞΗ ΧΩΡΕΣ
  • [17] ΑΛΛΟΙ ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΥΟ
  • [18] ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ
  • [19] ΕΥΡΩ - ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΕΣ ΜΟΙΡΑΣΕ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ
  • [20] ΝΕΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [21] ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ - ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΤΑ
  • [22] Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ "ΠΑΓΩΣΕ" ΚΑΙ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΤΑΙΝΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ
  • [23] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΤΙΚΕΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΕΙΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ
  • [24] ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ Ο Φ. ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ

  • [01] ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 9 Ιανουαρίου 2002 (07:47 UTC+2)

    Επίσημη τετραήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί από σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με πρώτο σταθμό τη Νέα Υόρκη.

    Πριν την αναχώρηση του, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την έντονη αντίθεση του για την εκπομπή του αμερικανικού δικτύου CBS. Αναφερόμενος στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι "έχει παρέλθει ο καιρός που ο Έλληνας πρωθυπουργός πήγαινε σε κάποιες χώρες για να του συστήσουν πολιτική".

    Η Ντόρα Μπακογιάννη αποκάλυψε ότι και η ίδια είχε δώσει συνέντευξη στο CBS, η οποία δεν προβλήθηκε. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, χαρακτήρισε απαράδεκτους τους υπαινιγμούς κατά του προέδρου της Βουλής, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε μιλώντας στη Βουλή, ενιαία πανεθνική στρατηγική, υποστηρίζοντας ότι το 2002 θα είναι κρίσιμη χρονιά, για τα εθνικά μας θέματα.

    [02] Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΣΠΙΘΑΜΗ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΡΑΓΜΕΝΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιανουαρίου 2002 (10:31 UTC+2)

    «Το Αιγαίο έχει σύνορα, που είναι χαραγμένα επί δεκαετίες και δεν πρόκειται εμείς να μετακινηθούμε ούτε σπιθαμή και να δεχθούμε σε καμιά περίπτωση ασάφεια συνόρων", δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης.

    "Αντιδράσαμε στην κίνηση της γεωγραφικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, να απαλείψουν τα θαλάσσια σύνορα σ' όλο τον πλανήτη, -γιατί δεν το κάνανε μόνο για τα ελληνοτουρκικά σύνορα- και θα εξακολουθήσουμε να αντιδρούμε έως ότου πάρουμε ασφαλείς και απόλυτες διαβεβαιώσεις για τους λόγους για τους οποίους έγινε αυτή η απάλειψη», επισήμανε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας" και παρατήρησε: "Πρόκειται για μία απόφαση η οποία μπορεί να ανακληθεί και να μην ισχύσει στην περιοχή μας. Υπάρχουν διαδικασίες τις οποίες εμείς έχουμε υιοθετήσει και έχουμε προσφύγει στα ανάλογα όργανα και πιστεύω ότι θα υπάρξουν και τα ανάλογα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται η Ελλάδα, εάν διατηρηθεί αυτή η ασάφεια απ' την πλευρά της υπηρεσίας αυτής των ΗΠΑ, να τη δεχθεί. Συγκεκριμένα δεν θα τους δεχθεί ως επιχειρησιακούς χάρτες του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα όταν θα σχεδιάζεται η κάθε μορφής επιχείρηση στην περιοχή, θα παίρνει υπόψη της και έχει τη δυνατότητα αυτό να το επιβάλει- τους χάρτες οι οποίοι ισχύουν μέχρι τώρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ενώ υπάρχει και η διαδικασία ανάκλησης και αυτής της τακτικής απόφασης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ".

    [03] ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

    Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2002 (18:27 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Με τη συζήτηση, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την οργάνωση περιφερειακών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών, ξεκίνησε σήμερα το νομοθετικό έργο της Βουλής.

    Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι δεν λύνει τα προβλήματα της εκπαίδευσης.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, χαρακτήρισε συντηρητικές αντιλήψεις τις αντιρρήσεις επί του νομοσχεδίου και υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα το σύστημα αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και τα προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.

    Πολλή συζήτηση έγινε στην Επιτροπή για την τροπολογία που ρυθμίζει θέματα σχετικά με την πρόσληψη και την καταγγελία της σύμβασης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Στην τροπολογία, η οποία και στο παρελθόν είχε κατατεθεί στη Βουλή, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων, προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:

    - προσδιορίζονται συγκεκριμένα οι λόγοι για τους οποίους είναι δυνατή η καταγγελία της σύμβασης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών

    - διευκρινίζεται ότι η διαταραχή του εκπαιδευτικού κλίματος στα σχολεία εξαιτίας της αδυναμίας συνεργασίας εργοδότη και εκπαιδευτικού (που είναι ένας από τους λόγους καταγγελίας της σύμβασης) διαπιστώνεται από το οικείο Υπηρεσιακό Συμβούλιο

    - ορίζεται σε 33% το ποσοστό των εκπαιδευτικών των οποίων τη σύμβαση μπορεί να καταγγείλει χωρίς αιτιολογία ο ιδιοκτήτης ιδιωτικού σχολείου

    Προβλέπεται ακόμη με την ίδια τροπολογία ότι οι απολυόμενοι από ιδιωτικά σχολεία εκπαιδευτικοί που έχουν προσληφθεί πριν τις 31/12/1997 θα διορίζονται στη δημόσια εκπαίδευση, ενώ όσοι έχουν προσληφθεί μετά από αυτή την ημερομηνία θα μπορούν να εγγράφονται στον πίνακα αναπληρωτών που διορίζονται στα δημόσια σχολεία με αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους στα ιδιωτικά σχολεία.

    Ο κ.Ευθυμίου απαντώντας σε αντιρρήσεις βουλευτών της ΝΔ έκανε λόγο για δίκαιη ρύθμιση, η οποία δεν επιτρέπει - όπως είπε - τις αδικαιολόγητες απολύσεις. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η διάταξη αυτή είναι συνταγματικά ορθή, κάτι για το οποίο έχουν υπάρξει και σχετικές δικαστικές αποφάσεις.

    Η συζήτηση του νομοσχεδίου, αλλά και της τροπολογίας στην Επιτροπή θα συνεχιστεί αύριο με την ακρόαση συνδικαλιστικών εκπροσώπων από το χώρο της παιδείας.

    [04] ΛΙΜΟΚΤΟΝΟΥΝ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΦΓΑΝΟΙ

    Καμπούλ, 9 Ιανουαρίου 2002 (07:43 UTC+2)

    Η λιμοκτονία απειλεί δεκάδες χιλιάδες Αφγανούς, καθώς συντηρούνται τρώγοντας μόνο χορτάρι, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων των οργανώσεων αρωγής. Οι μακροχρόνιες πολεμικές συγκρούσεις, οι συνθήκες ξηρασίας, αλλά και το καθεστώς των Ταλιμπάν, έχουν αφήσει πολλούς νεκρούς, χιλιάδες αρρώστους και το σύνολο σχεδόν του αφγανικού πληθυσμού, εκτεθειμένο στην πείνα.

    Σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, πολλοί από τους πληθυσμούς αυτούς, ζουν σε απομονωμένες περιοχές, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την προσπάθεια μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως απελπιστική στην ορεινή περιοχή Αμπντουλα Γκαν, που αποτέλεσε θέατρο των συγκρούσεων μεταξύ των Ταλιμπάν και των δυνάμεων της Βόρειας Συμμαχίας. Η διεθνής επιτροπή διάσωσης υποστηρίζει ότι περίπου 10.000 άτομα στην περιοχή αυτή, τρέφονται μόνο με χορτάρι.

    [05] ΛΕΥΚΗ ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιανουαρίου 2002 (21:02 UTC+2)

    "Κόλλησε" στο μηδέν ο Αρης που δε κατάφερε να κερδίσει στο Χαριλάου την Παναχαϊκή. Παραχώρησε λευκή ισοπαλία και έτσι άφησε ανοικτούς λογαριασμούς για την πρόκριση στα προημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας.

    Ωστόσο το σκορ θεωρείται δίκαιο και αντικατοπτρίζει απόλυτα την εικόνα του παιχνιδιού. Το θέαμα απογοήτευσε τους 3.000 θεατές που ήθελαν να παρακολουθήσουν για πρώτη φορά το 2002 την ομάδα τους, χειροκροτώντας τους παίκτες τους. Αρνητικό πρόσωπο της ημέρας, όπως και παλιότερα, έγινε ο Τάκης Ανδριάς που τα... άκουσε από τους φιλάθλους για την μεταγραφή του Ιλια Ιβιτς, καθώς και για την αρνητική του στάση στην υπόθεση του Κένεντι Ναγκόλι. Οι φιλοξενούμενοι πάντως πήραν αυτό που ήθελαν και έτσι έχουν τον πρώτο λόγο στην ρεβάνς. Παρουσίασαν σήμερα πολύ καλή αμυντική γραμμή, δίχως να επιτρέψουν τους επιθετικούς του κίτρινου συλλόγου να διεισδύσουν και να δημιουργήσουν ευκαιρίες. Ο επαναληπτικός θα διεξαχθεί στις 16 Ιανουαρίου (17.15) στο γήπεδο της Πάτρας.

    AΡΗΣ: Κατεργιαννάκης, Πρίλασνικ, Μόρις, Βαλερί, Λουμπούτης, Παπαδόπουλος, Κυζερίδης, Τσίμπα, Νούσιας (52 Μπάρκογλου), Χαριστέας (80 Λιολίδης) , Τσμπαρί.

    ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ: Κιούρκος, Κατσουράνης, Γκίτσης, Γκουζιώτης, Ιωάννου, Παπαδόπουλος, Γυριχίδης, Κομπαγιάσι, Ιστιόλ, Βούκσεβιτς.

    [06] ΝΕΑ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΜΕ 85-64 ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ

    Ροστόφ, 9 Ιανουαρίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Νέα ήττα γνώρισε ο ΠΑΟΚ στο κύπελλο Κόρατς. Αυτή την φορά έχασε με 85-64 από τη Λοκομοτίβ Βόντι στο Ροστόφ. Τώρα η πρόκρισή του στην επόμενη φάση του θεσμού εξαρτάται αποκλειστικά από τα αποτελέσματα των αντιπάλων του. Ωστόσο είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μείνει εκτός της διοργάνωσης.

    Το πολύωρο ταξίδι και η μεγάλη ταλαιπωρία που γνώρισε μέχρι να φθάσει στο Ροστόφ δεν αποτελεί δικαιολογία για την ήττα. Ετσι πάντα σε συνάρτηση με την ήττα που γνώρισε στη Δράμα την προηγούμενη Κυριακή, οι εξελίξεις δεν θα αργήσουν να έρθουν στον Δικέφαλο. Πόσο μάλλον σε κάποιο αρνητικό αποτέλεσμα στην αναμέτρηση του πρωταθλήματος με το Μαρούσι. Οι παίκτες του Βαγγέλη Αλεξανδρή μπήκαν μουδιασμένα στον αγωνιστικό χώρο, σε αντίθεση με τους αντιπάλους τους που είχαν τον έλεγχο του παιχνιδιού από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό. Πρώτος σκόρερ από την ομάδα της Θεσσαλονίκης αναδείχθηκε ο Αντρέ Γούλριτζ που σημείωσε 17 πόντους, ενώ από τους γηπεδούχος πρώτος σκόρερ ήταν ο Φάρμερ με 20 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 22-12, 41-27, 61-39, 85-64.

    ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ ΒΟΝΤΙ: Κουντέλιν 9, Βεντίχτσεφ 4, Γιάγκοντνικ 7, Φάρμερ 20, Στρέλκιν 2, Κονοβάλοφ 8, Ζουκάουσκας 14, Μπέντσιτς 8, Ρόμπινσον 13, Κουρίλοφ.

    ΠΑΟΚ: Μοράλες 9, Κολντεμπέλα 6, Σιγάλας, Λιαδέλης 6, Κάρτερ 7, Λιμνιάτης 2, Γούλριτζ 17, Βασιλιάδης 3, Νόλαν 9, Κόμματος 5.

    [07] Ο Σ. ΚΟΥΒΕΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιανουαρίου 2002 (20:45 UTC+2)

    Ευθύνες για την διακοπή των δρομολογίων λεωφορείων και ταξί που μεταφέρουν μαθητές από μικρά χωριά σε σχολεία επέρριψε στους υπουργούς Παιδείας, Πέτρο Ευθυμίου και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης ΝΔ, Σωτήρης Κούβελας.

    Ο κ. Κούβελας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι είχε θέσει το ίδιο ζήτημα προ τριμήνου στον υπουργό Παιδείας και ότι το υπουργείο Παιδείας τον είχε διαβεβαιώσει ο προϋπολογισμός έχει ενισχυθεί κατά δύο δισεκατομμύρια δραχμές προκειμένου να καλυφθούν οι οφειλές.

    Όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής ΝΔ, από τις απαντήσεις των υπουργών προκύπτει ότι οι οφειλές δεν εξοφλήθηκαν, οι πιστώσεις του 2001 για τον σκοπό αυτόν χάθηκαν και ότι στον προϋπολογισμό του 2002 δεν έχουν προβλεφθεί οι τρέχουσες δαπάνες για την μεταφορά των μαθητών.

    [08] ΝΙΚΗ ΜΕ 3-1 ΣΕΤ ΠΕΤΥΧΕ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΝΟΛΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιανουαρίου 2002 (20:42 UTC+2)

    Σε πολύ καλή ημέρα βρέθηκε ο Ηρακλής στο βόλεϊ και κέρδισε στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης στο θεσμό του Τσάμπιονς Λιγκ τη Νόλικο Μαασέικ με 3-1 σετ. Ετσι η ομάδα του Αλέκου Λέωνη συνέχισε να βρίσκεται στην πρώτη θέση του ομίλου μαζί με τους Βέλγους, έχοντας τρεις νίκες σε τέσσερις αγώνες, αλλά με καλύτερο συντελεστή σετ.

    Τα σετ: 25-17, 22-25, 25-15, 28-26

    Ηρακλής (Λεώνης): Κράβαρικ, Χοφ, Καρυπίδης, Μποζίδης, Γκιρτζίκης, Κονσταντίνοφ, Αμαξόπουλος (λίμπερο), Μπάεφ

    Νόλικο Μαασέικ (Κρίστιανσον): Λεμπλ, Κοπέλκα, Σότο, Ρέιμεν, Χάνσεν, Οπέλκα

    [09] ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΙΝΑΣ - ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Πεκίνο, 9 Ιανουαρίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Η Κίνα και η Γιουγκοσλαβία δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τις σχέσεις τους και να διευρύνουν το μεταξύ τους διάλογο κατά την πρώτη μέρα της επίσκεψης του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα στο Πεκίνο.

    Στη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Κίνας Ζιανγκ Ζεμίν ο κ. Κοστούνιτσα υπογράμμισε ότι η Κίνα ήταν πάντα ένας "ειλικρινής" φίλος της Γιουγκοσλαβίας και την ευχαρίστησε για τη μακροχρόνια στήριξη.

    "Η Κίνα και η Γιουγκοσλαβία έχουν την ίδια θέση σε σημαντικά ζητήματα. Η Γιουγκοσλαβία προτίθεται να συνεχίσει την προώθηση της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων στον πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα", τόνισε.

    Ο κ. Κοστούνιτσα, ο οποίος έφθασε σήμερα στο Πεκίνο για τριήμερη επίσκεψη επαναβεβαίωσε στη στήριξη της Γιουγκοσλαβίας στην αρχή της μιας Κίνας, υπό την οποία η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν τμήμα της εθνικής κυριαρχίας της.

    Ο πρόεδρος της Κίνας τόνισε από την πλευρά του ότι η Σινο - Γιουγκοσλαβική φιλία δεν επηρεάζεται από τις διεθνείς, περιφερειακές και εσωτερικές υποθέσεις των δύο χωρών.

    "Οι Σινο - Γιουγκοσλαβικές σχέσεις υπόκεινται σε ιστορικές δοκιμασίες που αντιμετωπίζονται επιτυχώς, επειδή υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός, δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα μεταξύ των δύο πλευρών και δεν υπάρχουν συγκρούσεις συμφερόντων.

    Ο Κινέζος πρόεδρος χαιρέτισε τις προσπάθειες της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης για την επίτευξη εθνικής συμφιλίωσης, την ανάκαμψη της οικονομίας, την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και την επίλυση με πολιτικά μέσα της κρίσης στο Κόσοβο.

    Οι δύο πρόεδροι υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν με το οποίο οι δύο χώρες δεσμεύονται να προωθήσουν το διάλογο με στόχο την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Στο ανακοινωθέν τονίζεται ότι η Γιουγκοσλαβία θεωρεί το ζήτημα της Ταϊβάν εσωτερική υπόθεση της Κίνας και ελπίζει σε ένωση του νησιού με την ηπειρωτική χώρα.

    Οι κ.κ. Ζιανγκ και Κοστούνιτσα παρέστησαν στην τελετή υπογραφής συμφωνιών για συνεργασία στον οικονομικό και τεχνολογικό τομέα.

    Τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας στο πρώτο του ταξίδι στην Κίνα συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης Μίρολιουμπ Λάμπους και ο υπουργός Εξωτερικών Γκόραν Σβιλάνοβιτς, καθώς και αντιπροσωπεία 40 επιχειρηματιών.

    [10] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ

    Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2002 (20:38 UTC+2)

    Το εργοτάξιο του Ολυμπιακού Χωριού επισκέφθηκε σήμερα η Πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 κα Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, συνοδευόμενη από τον υφυπουργό Εργασίας Ελευθέριο Τζιόλα, τον Πρόεδρο του ΟΕΚ Αθανάσιο Ασημακόπουλο, τον Εντεταλμένο Σύμβουλο της ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννη Πυργιώτη και υπηρεσιακούς παράγοντες.

    Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης η κα Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη δήλωσε τα εξής: "Αποφασίσαμε με τον υφυπουργό Εργασίας κ. Τζιόλα και το νέο Πρόεδρο του ΟΕΚ να επισκεφθούμε το εργοτάξιο για να δούμε πως εξελίσσεται το έργο. Είδαμε, λοιπόν, ότι οι 4 εργολαβίες εξελίσσονται πολύ καλά, ομολογώ ότι η πρώτη και τέταρτη με εντυπωσίασαν. Είμαστε μέσα στα όρια του χρονοδιαγράμματος που είχε καθοριστεί, με διαβεβαιώνουν ότι εντός του Ιανουαρίου, που είχαμε υποσχεθεί ότι θα βρισκόμασταν στο 33% του έργου, το έχουμε ήδη υπερκαλύψει. Ήταν εντυπωσιακό το στοιχείο που μας ανέφεραν, ότι το μπετόν που έχει ήδη πέσει στο Ολυμπιακό Χωριό, ισοδυναμεί με την ποσότητα του μπετόν που πέφτει σε ολόκληρο το Νομό Μεσσηνίας σε διάστημα 12-15 μηνών. Είναι προφανές ότι το έργο αυτό, που μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε στυλοβάτη για όλη την Ολυμπιακή προετοιμασία ίσως να είναι έτοιμο ταχύτερα από το χρόνο που αρχικά είχε προσδιοριστεί, όπως μας λένε οι υπεύθυνοι".

    Η κα Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στα εργοτάξια, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα εργάζονται κάτω από εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες, υπογραμμίζοντας ότι αυτοί είναι οι βασικοί συντελεστές της μεγάλης υπόθεσης που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας η χώρα μας, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    [11] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΧΩΡΕΣ

    Λονδίνο, 9 Ιανουαρίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Μία νέα έρευνα για την παγκοσμιοποίηση αναφέρει ότι οι μικρές, παραγωγικές χώρες έχουν περισσότερες διεθνείς προοπτικές από τις μεγάλες, αναπτυσσόμενες χώρες.

    Πρώτη στη λίστα των πλέον αποδοτικών χωρών είναι η Ιρλανδία, ενώ ακολουθούν άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Ελβετία, η Ολλανδία και η Σουηδία.

    Μεγαλύτερες χώρες όπως η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζονται σε χαμηλότερες θέσεις του πίνακα, ενώ αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Βραζιλία, η Ινδονησία και το Ιράν καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις της λίστας.

    Η έρευνα καταδεικνύει επίσης ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στους δείκτες διεθνοποίησης κάθε χώρας και την ποιότητα ζωής των πολιτών της.

    Σύμφωνα λοιπόν με τα συμπεράσματα της έρευνας, οι χώρες που οδεύουν προς την παγκόσμια ολοκλήρωση έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να κάνουν τους πολίτες τους να αισθάνονται ευτυχισμένοι.

    Η έρευνα διεξήχθη από τη διεθνή εταιρεία επιχειρηματικών συμβούλων AT Keaney και τον αμερικανικό εκδοτικό οίκο Foreign Policy.

    [12] ΜΕ ΛΙΜΟ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 9 Ιανουαρίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Διεθνείς οργανώσεις αρωγής αναφέρουν ότι περίπου 50.000 άτομα στο κεντρικό Αφγανιστάν βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση και έχουν άμεση ανάγκη από προμήθειες.

    Η οργάνωση Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης, η οποία εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε ότι σε ορισμένες ορεινές περιοχές οι κάτοικοι τρέφονται μόνο με χορτάρι και ρίζες φυτών.

    Δημοσιογράφος του Associated Press, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή, δήλωσε ότι ορισμένα παιδιά δεν έχουν ούτε τη δύναμη να σταθούν στα πόδια τους.

    Εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης τονίζει ότι αν και έχουν μεταφερθεί οι προμήθειες σε πολλές προσβάσιμες περιοχές, οι κάτοικοι των απομονωμένων χωριών είναι πολύ αδύναμοι για να ταξιδέψουν σε αυτές τις περιοχές και να συλλέξουν τα τρόφιμα.

    Ο ίδιος επεσήμανε επίσης ότι η οργάνωσή του έχει ζητήσει να γίνει η μεταφορά των τροφίμων από ελικόπτερα, όμως αυτή είναι μία διαδικασία που μπορεί να χρειασθεί πολύ χρόνο.

    Ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τοπικοί πολέμαρχοι και ληστές έκλεψαν τις προμήθειες, για αυτό και πολλοί κάτοικοι δεν έχουν καταφέρει να προμηθευθούν με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

    [13] ΚΑΤΕΠΕΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Ουάσιγκτον, 9 Ιανουαρίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στο Πακιστάν ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ δήλωσε ότι το αεροσκάφος, τύπου KC-130 έπεσε στο Πακιστάν και το υπουργείο Αμυνας διεξάγει έρευνες και συμπλήρωσε ότι ο πρόεδρος Τζορτζ Ο Μπους πληροφορήθηκε το γεγονός.

    Ο κ. Φλάισερ δεν έδωσε καμία πληροφορία για τα πιθανά αίτια της συντριβής και για τυχόν απώλειες.

    Στο Πεντάγωνο οι αρχικές πληροφορίες ήταν ελλιπείς και ανεπιβεβαίωτες και ο αξιωματούχος που μίλησε θέλοντας να παραμείνει ανώνυμος ανέφερε ότι ήταν μάλλον ένα αεροσκάφος των Πεζοναυτών που χρησιμοποιείται για ανεφοδιασμό ελικοπτέρων.

    Τα αεροσκάφη αυτού του τύπου χρησιμοποιούνται από τους Πεζοναύτες για αποστολές ανεφοδιασμού ελικοπτέρων, για μεταφορές προσωπικού και υποστήριξη επιχειρήσεων. Μεταφέρει εξαμελές πλήρωμα: δύο πιλότους, έναν ναυτίλο, έναν μηχανικό, έναν αξιωματικό πτήσης και έναν υπεύθυνο φορτίου.

    Ο.Κ.

    [14] ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Ιερουσαλήμ, 9 Ιανουαρίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας πραγματοποίησε έκτακτη σύσκεψη για να εξετάσει την αντίδρασή του στην τελευταία παλαιστινιακή επίθεση, που επέφερε το θάνατο τεσσάρων Ισραηλινών στρατιωτών.

    Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες και ένας αξιωματικός σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της παλαιστινικής επίθεσης σε ισραηλινή στρατιωτική βάση της Λωρίδας της Γάζας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

    Κατά τη διάρκεια του νέου επεισοδίου βίας, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε και τους δύο Παλαιστινίους που είχαν διεισδύσει στη στρατιωτική βάση και οι οποίοι ήταν ήταν οπλισμένοι με καραμπίνες, χειροβομβίδες και εκρηκτικές ύλες.

    Ο ένας από τους δύο σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών μέσα στο στρατιωτικό στρατόπεδο που βρίσκεται κοντά στον οικισμό Κερέν Σαλόμ. Ο δεύτερος σκοτώθηκε μετά την καταδίωξή του από τα ισραηλινά στρατεύματα.

    Την ευθύνη για την επίθεση των δύο Παλαιστινίων ανέλαβε η οργάνωση Χαμάς, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ δεν έχει ανταποκριθεί στο κάλεσμα για τερματισμό των ένοπλων επιθέσεων.

    Οι εβραϊκοί οικισμοί στην περιοχή βρίσκονται σε κατάσταση υψηλού συναγερμού. Ο ανταποκριτής του BBC πιστεύει ότι τα νέα επεισόδια θα δυσχεράνουν τις αμερικανικές προσπάθειες για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή.

    Τα τελευταία επεισόδια βίας πραγματοποιούνται μετά τρεις εβδομάδες σχετικής ηρεμίας στην περιοχή - τη μεγαλύτερη περίοδο νηνεμίας από τότε που άρχισε και πάλι η παλαιστινιακή εξέγερση πριν από 15 μήνες.

    [15] ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Επίκαιρα προβλήματα, όπως η μετεγκατάσταση αθλημάτων ενόψει των εργασιών στο ΟΑΚΑ, η σωστή προετοιμασία αθλητών στρατευμένων και αθλητών σπουδαστών καθώς και η εργομετρική υποστήριξη των προολυμπιακών εθνικών ομάδων, εξετάσθηκαν κατά τη 2η συνεδρίαση της Επιτροπής Συντονισμού και Συνεργασίας Πολιτείας Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΕΟΕ Αθλητών, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004. Τη συζήτηση συντόνισαν η Πρόεδρος της ΟΕΟΑ, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Νίκος Έξαρχος. Από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή συμμετείχαν ο α' Αντιπρόεδρος, Σπύρος Ζαννιάς, ο Ταμίας

    Θανάσης Μπελιγράτης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Προετοιμασίας Γιάννης Παπαδογιαννάκης και τα μέλη Θόδωρος Χαμάκος και Στέλιος Αγγελούδης.

    Από την ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 οι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι, κ.κ. Σπύρος Καπράλος, Μάρτων Σίμιτσεκ και Γιάννης Πυργιώτης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Σταύρος Τζωρτζής.

    Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, κ. Νίκος Έξαρχος, αναφέρθηκε λεπτομερώς:

    · στο πρόγραμμα της μετεγκατάστασης αθλημάτων στο υπό κατασκευή προπονητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά ή σε άλλους κατάλληλους χώρους, ορίζοντας ως καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου τον προσεχή Μάιο και των ξενώνων για την φιλοξενία των εθνικών Προολυμπιακών ομάδων τον Ιούνιο

    · στην μετεγκατάσταση των γραφείων των αθλητικών ομοσπονδιών

    · στην ενεργοποίηση των διακρατικών συμφωνιών για μετάβαση και προετοιμασία των αθλητών στο εξωτερικό, με δαπάνες της Πολιτείας, και

    · στην επίλυση του προβλήματος της καταβολής των επιχορηγήσεων τακτικού προϋπολογισμού στις Ομοσπονδίες, στον οποίο θα περιλαμβάνονται και τα κονδύλια της Ολυμπιακής Προετοιμασίας.

    Με ομοφωνία των παρόντων εγκρίθηκε η εισήγηση του συμβούλου της ΟΕΟΑ, κ. Στέλιου Αγγελούδη, για τα θέματα που απασχολούν τους αθλητές σχετικά με:

    · την προετοιμασία τους στη διάρκεια της στράτευσής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας

    · τις απουσίες των αθλητών-σπουδαστών της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και

    · τη συμπληρωματική εργομετρική-επιστημονική υποστήριξη των εθνικών ομάδων από τα ΤΕΦΑΑ Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Κομοτηνής, παράλληλα με το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών Τεχνολογίας του ΟΑΚΑ με χρηματοδότηση από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

    Όλα τα μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα ουσιαστικά αποτελέσματα της 2ης συνεδρίασης και συμφώνησαν ότι όλα τα θέματα πρέπει να προωθηθούν αρμοδίως προς επίλυση, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η αθλητική Ολυμπιακή Προετοιμασία.

    [16] Ο ΠΡΟΝΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΥΠΟ ΕΝΤΑΞΗ ΧΩΡΕΣ

    Βρυξέλλες, 9 Ιανουαρίου 2002 (20:28 UTC+2)

    O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, έκανε σήμερα λόγο για ανάπτυξη νέας πολιτικής της ΕΕ για τις υπό ένταξη χώρες της Μεσογείου.

    Ο Πρόντι δήλωσε ότι "η ΕΕ δεν μπορούσε πριν να σχεδιάσει ισχυρή πολιτική για τις χώρες της Μεσογείου, εξαιτίας του απόηχου της πτώσης του τείχους του Βερολίνου" και τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να ισχυροποιήσει τους δεσμούς της και στις δύο πλευρές της Μεσογείου και να βεβαιωθεί ότι οι χώρες Μαγκρέμπ, είναι προετοιμασμένες κατάλληλα για μια δυνατή συνεργασία.

    Όσον αφορά την ενδεχόμενη ίδρυση της Ευρω-Μεσογειακής Τράπεζας, ο Πρόντι σχολίασε ότι θα λειτουργήσει βοηθητικά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και ότι η ιδέα εξετάζεται από τα κράτη - μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Α.Τ.

    [17] ΑΛΛΟΙ ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΥΟ

    Μόσχα, 9 Ιανουαρίου 2002 (20:24 UTC+2)

    Άλλοι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μόσχα και 29 νοσηλεύονται με βαριά κρυοπαγήματα, καθώς το θερμόμετρο έπεσε στους μείον 27 βαθμούς Κελσίου, ενώ συνεχίζονται οι έντονες χιονοπτώσεις.

    Στη ρωσική πρωτεύουσα από την αρχή του χειμώνα, σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών αξιωματούχων, έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 300 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άστεγοι που αποκοιμήθηκαν στο δρόμο, ύστερα από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.

    Α.Τ.

    [18] ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιανουαρίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Καθημερινά δεκάδες αλλοδαποί από την Ρουμανία και την Βουλγαρία και άλλα κράτη δεν έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να εισέλθουν στην Ελλάδα δήλωσε στο ΜΠΕ η αστυνομική διεύθυνση Προμαχώνα.

    Οι αρχές στον Προμαχώνα τόνισαν ότι η άρση του καθεστώτος βίζας για τους Ρουμάνους δεν είναι αρκετή προϋπόθεση για να εισέλθουν στην Ελλάδα.

    Διπλωματικές πηγές του Βουκουρεστίου ανέφεραν ότι και σήμερα δεν επετράπη η είσοδος στην Ελλάδα ορισμένων Ρουμάνων στον Προμαχώνα στα σύνορα με τη Βουλγαρία.

    Η Ελληνική πρεσβεία στο Βουκουρέστι με ανακοίνωσή της καθόρισε τις συνθήκες που απαιτούνται για τους Ρουμάνους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την πρεσβεία οι Ρουμάνοι πολίτες που επιθυμούν να εισέλθουν στην Ελλάδα πρέπει να επιδεικνύουν αν τους ζητηθεί τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, τις πιστωτικές τους κάρτες και τις κρατήσεις σε ξενοδοχεία.

    Η πρεσβεία επισημαίνει ακόμη ότι όσοι είναι στη μαύρη λίστα των αστυνομικών υπηρεσιών των χωρών της Συνθήκης του Σένγκεν δεν μπορούν να μπουν στην Ελλάδα και το ίδιο ισχύει και για τους Ρουμάνους που θεωρούνται επικίνδυνοι για την ασφάλεια των χωρών που επισκέπτονται. Είναι ακόμη υποχρεωτικό για τους Ρουμάνους πολίτες να αποδείξουν ότι έχουν τα οικονομικά μέσα για να καλύψουν την διαμονή τους στην Ελλάδα.

    [19] ΕΥΡΩ - ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΕΣ ΜΟΙΡΑΣΕ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιανουαρίου 2002 (20:16 UTC+2)

    Σελιδοδείκτες με πληροφορίες για το ευρώ μοίρασε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος στους μαθητές του 4ου γυμνασίου Συκεών.

    Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος - στο πλαίσιο της γενικότερης ενημέρωσης των πολιτών για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα - εκτύπωσε καλαίσθητους σελιδοδείκτες, τους οποίους διανέμει σε σχολεία του νομού.

    Στη διάρκεια της επίσκεψής του στο γυμνάσιο ο κ. Παπαδόπουλος συνομίλησε με τους μαθητές σχετικά με τη μετάβαση από τη δραχμή στο νέο νόμισμα και όπως προέκυψε από τη συνομιλία που είχαν, οι μαθητές είναι πολύ καλά ενημερωμένοι και πολλοί από αυτούς εξοικειωμένοι με το ευρώ.

    Στη συνέχεια ο κ. Παπαδόπουλος, συνοδευόμενος από το δήμαρχο Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, επισκέφθηκε το Αθλητικό Κέντρο Συκεών όπου ενημερώθηκε για την πορεία των έργων κατασκευής. Πρόκειται για ένα έργο που διαθέτει κολυμβητήριο με θερμαινόμενη πισίνα, που προβλέπεται να γίνει κλειστό, και ένα σύγχρονο γήπεδο ποδοσφαίρου με χορτοτάπητα και ειδική αποστραγγιστική υποδομή. Επίσης, διαθέτει κλειστό γυμναστήριο για καλαθοσφαίριση, πετοσφαίριση και χειροσφαίριση, το οποίο ήδη λειτουργεί.

    [20] ΝΕΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιανουαρίου 2002 (20:15 UTC+2)

    Νέοι από τη Σοσιαλιστική Νεολαία της Κύπρου που φιλοξενούνται στη Θεσσαλονίκη από τις 3 έως τις 10 Ιανουαρίου 2002, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος "Νεολαία" επισκέφθηκαν σήμερα το νομάρχη Θεσσαλονίκης Κώστα Παπαδόπουλο.

    Ο νομάρχης ενημέρωσε τους νέους σχετικά με τον θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, τις ιδιαιτερότητες και τις προοπτικές του νομού Θεσσαλονίκης, καθώς και γοα το κτίριο της Νομαρχίας, για το οποίο έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πολλοί από αυτούς έθεσαν ερωτήματα στον κ. Παπαδόπουλο σχετικά με το θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης καθώς και για τη θητεία του νομάρχη.

    Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 2003, ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε: "Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό γεγονός για τον τόπο μας, αφού είναι η τελευταία που γίνεται εκτός Βρυξελλών και στη διάρκειά της αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ των οποίων προσδοκούμε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ".

    Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε επίσης στους ισχυρούς δεσμούς που έχει η Θεσσαλονίκη με την Κύπρο και τη δυναμική παρουσία των Κύπριων φοιτητών στην πόλη μας.

    [21] ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ - ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΩΝ ΠΥΡΓΩΝ

    Νέα Υόρκη, 9 Ιανουαρίου 2002 (20:12 UTC+2)

    Τα ερείπια των δίδυμων πύργων στο Μανχάταν επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ενώ νωρίτερα συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

    Τον κ.Σημίτη συνόδευαν στην επίσκεψή του, στον τόπο της κατάρρευσης των πύργων, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός Τύπου, Χρήστος Πρωτόπαπας, καθώς και συγγενείς νεκρών και αγνοουμένων.

    Ο κ.Σημίτης περπάτησε αρκετά στην τοποθεσία, παρά τη βροχόπτωση, ενώ τον υποδέχτηκε ο Γερουσιαστής Σόμερς, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για την Ελλάδα, την ελληνική δημοκρατία και τον κ. Σημίτη προσωπικά.

    Σε σύντομη ομιλία του ο Ελληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι όλη η Ελλάδα και οι πολίτες της συμπαραστέκονται στις ΗΠΑ και στο θρήνο τους, ενώ παρέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο μία επιταγή 500.000 δολαρίων για την ανέγερση του ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, ο οποίος είχε γκρεμιστεί από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Νωρίτερα, στη συνάντηση του κ.Σημίτη με τον Αρχιεπίσκοπο, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ελληνική ομογένεια και τα ελληνικά σχολεία.

    [22] Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ "ΠΑΓΩΣΕ" ΚΑΙ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΤΑΙΝΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΙΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιανουαρίου 2002 (20:10 UTC+2)

    Η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών "πάγωσε" και τα γυρίσματα της ταινίας του Θεόδωρου Αγγελόπουλου "Το λιβάδι που δακρύζει", στη λίμνη Κερκίνη.

    Ο σκηνοθέτης επρόκειτο να ξεκινήσει τα γυρίσματα αυτή την εβδομάδα, ωστόσο οι καιρικές συνθήκες και ο πάγος που σκέπασε τη λίμνη ανέτρεψε τα σχέδια του κ.Αγγελόπουλου, προκαλώντας μάλιστα μικρές ζημιές στο σκηνικό.

    Ορισμένα από τα σπίτια οικισμού που είχουν στηθεί στις όχθες της λίμνης, με στόχο την αναπαράσταση πλημμύρας, όταν ανέβει η στάθμη του νερού, δεν άντεξαν στο βάρος του χιονιού, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν μερικές σκεπές. Τα γυρίσματα αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι, περίπου στις 20 Ιανουαρίου.

    [23] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΤΙΚΕΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΕΙΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ

    Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2002 (20:07 UTC+2)

    Τους νέους κανονισμούς ετικετοποίησης του βοείου κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε η Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση, Ε.ΚΑΤ.Ο. Η Οργάνωση συνιστά στο αγοραστικό κοινό να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων από τους εμπόρους, καθώς έχουν ως στόχο την αποτελεσματικότερη διασφάλιση της προστασίας της υγείας των πολιτών.

    Από την 1η Ιανουαρίου έχει τεθεί σε ισχύ το νέο αυστηρότερο ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για την ετικετοποίηση του βοείου κρέατος. Εκτός από τα στοιχεία της μονάδας εκτροφής και του σφαγείου καθίσταται πλέον υποχρεωτική η αναγραφή του τόπου γέννησης και εκτροφής του ζώου. Η απόφαση αυτή είναι ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια πλήρους ελέγχου της μετακίνησης των βοοειδών μέσα στα σύνορα της Κοινότητας. Οι νέοι κανονισμοί ετικετοποίησης προσδοκάται πως θα συμβάλουν στην σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στο βόειο κρέας, καθώς πλέον θα γνωρίζουν τη διαδρομή του από το αγρόκτημα εκτροφής του ζώου ως το κρεοπωλείο.

    Συγκεκριμένα, οι ετικέτες πρέπει να περιλαμβάνουν τις κάτωθι ενδείξεις: Χώρα γέννησης (κοινοτική ή άλλη), χώρα ή χώρες εκτροφής, αριθμός αναφοράς για την εξασφάλιση του συνδέσμου ανάμεσα στο βόειο κρέας και το ζώο, "σφαγμένο σε: (όνομα χώρας) (αριθμός έγκρισης του σφαγείου)".

    Οταν το κρέας προέρχεται από βοοειδή που γεννήθηκαν, εξετράφησαν και σφαγιάστηκαν στο ίδιο κράτος μέλος η αναφορά επιτρέπεται να δίνεται με τη μορφή: "Προέλευση: (όνομα κράτους μέλους)". Αντίστοιχα, όταν προέρχεται από τρίτη χώρα.

    Για τον κιμά από βόειο κρέας στην ετικέτα πρέπει να αναγράφεται: Κωδικός ανιχνευσιμότητας, το κράτος μέλος της σφαγής του ζώου, το κράτος μέλος της επεξεργασίας του κρέατος το ή τα κράτη μέλη προέλευσης, αν είναι και άλλα από το ανωτέρω.

    Οι έμποροι διατηρούν το δικαίωμα κατόπιν έγκρισης από τις υπεύθυνες αρχές των κρατών μελών να δίνουν επιπλέον πληροφορίες, όπως ένδειξη των κατηγοριών κρέατος.

    [24] ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ Ο Φ. ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ

    Λάρισα, 9 Ιανουαρίου 2002 (20:06 UTC+2)

    Το μέγεθος της καταστροφής καλλιεργειών που προκάλεσε στο νομό Λάρισας ο παγετός, διαπίστωσε ο υφυπουργός Γεωργίας, Φώτης Χατζημιχάλης, ο οποίος επισκέφτηκε την περιοχή, συνοδευόμενος από το διοικητή του ΕΛΓΑ.

    Οι παραγωγοί έκαναν λόγο για ολική καταστροφή στις καλλιέργειές τους, ενώ ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί άμεσα το 50% των αποζημιώσεων. Μέσα στην εβδομάδα οι γεωπόνοι της διεύθυνσης αγροτικής ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ θα ξεκινήσουν την καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών.

    Οι ζημιές δεν αφορούν μόνο τη φυτική παραγωγή αλλά και την κτηνοτροφία, καθώς εκατοντάδες ποιμνιοστάσια και στάβλοι κατέρρευσαν, σκοτώνοντας περίπου 3.000 ζώα. Σημαντικές ζημιές υπέστησαν και τα ελαιόδεντρα, οι οποίες θα φανούν μακροχρόνια.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 9 January 2002 - 19:13:54 UTC