Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-01-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΤΖΑ-ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
  • [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ-Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
  • [03] ΚΛΗΡΙΔΗΣ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ: ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
  • [04] Τ. ΜΙΛΕΡ: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ
  • [05] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ - ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 3-0
  • [06] ΑΘΝΑΡ: H Ε.Ε. ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ
  • [07] ΝΕΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [08] ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΕΚΑΨΑΝ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ
  • [09] Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 1-0 ΤΟΝ ΠΑΟ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
  • [10] ΣΕ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ Ο ΠΑΣΣΑΡΗΣ
  • [11] ΑΘΝΑΡ: ΑΝΑΓΚΗ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΕ - ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [12] ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ - ΦΙΣΕΡ
  • [13] ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Η ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
  • [14] Ο Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΤΗΝ ΚΡΕΑΤΑΓΟΡΑ ΤΟΥ
  • [15] ΕΡΓΟ 52 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΕ ΑΕΓΕΚ - ΜΕΤΩΝ
  • [16] ΑΝΕΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΕ ΕΞ ΑΝΑΒΟΛΗΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗΝ Γ' ΕΘΝΙΚΗ
  • [17] ΝΕΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΤΕ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [18] Η ΞΑΝΘΗ ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
  • [19] ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΑΦΘΩΔΟΥΣ ΠΥΡΕΤΟΥ
  • [20] ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ
  • [21] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΡΕΧΑΓΚΕΛ ΝΤΑΜΠΙΖΑ, ΒΡΥΖΑ, ΜΑΧΛΑ
  • [22] ΣΤΙΣ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Ο ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
  • [23] ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ 7ου ΚΥΚΛΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
  • [24] ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ

  • [01] ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΤΖΑ-ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2002 (10:34 UTC+2)

    Διασώθηκε προς το παρόν η συμφωνία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας και της Alpha Bank, αφού με την κοινή ανακοίνωση των δύο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, επαναβεβαιώνεται η προσήλωση των δύο διοικήσεων στη συγχώνευση και αρχίζει ο νέος γύρος επίλυσης των προβλημάτων που υπάρχουν.

    Στο πλαίσιο αυτό, οι διοικητές των δύο τραπεζών, Θεόδωρος Καρατζάς και Γιάννης Κωστόπουλος αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα νέα συνάντηση, με αντικείμενο την από κοινού ανάληψη της ευθύνης σε όλους τους τομείς αρμοδιοτήτων από εκπροσώπους και των δύο τραπεζών.

    Στο μεταξύ, στο γενικό της συμβούλιο σήμερα η ΟΤΟΕ, αναμένεται να ζητήσει την τήρηση των ήδη συμφωνηθέντων, καθώς κορυφαία στελέχη της, κατέστησαν σαφές ότι εάν υπάρξει συζήτηση από μηδενική βάση, τότε αυτό θα πρέπει να αφορά και το premium της ανταλλαγής των μετοχών.

    Σε ό,τι αφορά τα σενάρια περί του ενδιαφέροντός της ιταλικής τράπεζας «Unicredito», για την απόκτηση μετοχών της Alpha Bank, στελέχη της τα διέψευσαν, αναφέροντας ωστόσο ότι η συμμετοχή τους στην ελληνική και βαλκανική αγορά, είναι στις πρώτες προτεραιότητές τους.

    [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ-Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2002 (12:42 UTC+2)

    Τη δημιουργική συμμετοχή όλων των δυνάμεων στην εθνική υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά την ομιλία του στη συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων στη Βουλή.

    Κάλεσε τα κόμματα να κάνουν κριτική, όπου και όταν χρειάζεται, αλλά να προσεγγίζουν την Ολυμπιάδα ως εθνική υπόθεση και απαραίτητες προυποθέσεις γι αυτό είναι η εμπιστοσύνη, η αυτοπεποίθηση, η αισιοδοξία και η εμπιστοσύνη. Στόχος της κυβέρνησης είναι η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του μέτρου και του ανθρώπου.

    Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    "Κάθε συζήτηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι μια συζήτηση για την Ελλάδα του 2004, για το μέλλον ολόκληρης της χώρας.

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες βρίσκονται στην καρδιά του αγώνα του ελληνικού λαού για να αναδείξουμε την Ελλάδα ψηλά στην κοινωνία των κρατών.

    Κάθε συζήτηση για το μέλλον της χώρας ήταν τα τελευταία χρόνια και είναι σήμερα μια πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο χώρους:

    Ανάμεσα στο χώρο της προόδου, της αυτοπεποίθησης και των μεγάλων εθνικών στόχων και το χώρο της συντήρησης και της ακινησίας. Ανάμεσα στο χώρο της ευρωπαϊκής προοπτικής και της κοινωνικής αλληλεγγύης, του αγώνα και της πίστης στις δυνατότητες της Ελλάδας και των Ελλήνων και στο χώρο του καιροσκοπισμού και της καταστροφολογίας.

    Είναι η συζήτηση για το μέλλον, μια πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε εκείνους που για να λύσουν τα προβλήματα της κοινωνίας έχουν σχέδιο και όραμα για τη χώρα κι εκείνους που χωρίς σχέδιο και χωρίς όραμα, χωρίς πρόταση και χωρίς πρόγραμμα, περιορίζονται μόνο στο να διογκώνουν προβλήματα με ανακρίβειες και με οίηση χαρακτηριστική εκείνων που έχουν μάθει να μη κάνουν προσπάθειες για κοινωνική αλλαγή.

    Κάθε συζήτηση για το μέλλον είναι μια πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε εκείνους που ενώνουν κι αλλάζουν την Ελλάδα με γνώμονα την πίστη ότι «η Ελλάδα μπορεί «πιο γρήγορα, πιο ψηλά και πιο δυνατά» κι εκείνους που πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν μπόρεσε ποτέ, δεν μπορεί σήμερα, δεν μπορεί τίποτα.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Μερικά γεγονότα είναι αδιάψευστα σημάδια της πορείας της χώρας προς τα μπρος, δείχνουν τι θέλουμε από τον εαυτό μας, δείχνουν πότε η Ελλάδα ξέρει να σχεδιάζει και είναι σίγουρη για τους στόχους της, για την πορεία της και πότε παρασύρεται από μεγαλόσχημα λόγια.

    Η Ελλάδα του 1990 χάνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996. Έρχεται τότε αντιμέτωπη με μια πραγματικότητα που ζητά σοβαρότητα, συνέπεια, μια άλλη οργάνωση, έναν εκσυγχρονισμό για να μπορέσει η χώρα να γίνει αποδεκτή ως ένα σύγχρονο, ως ένα ικανό κράτος. Για να μπορέσει η Ελλάδα να μετράει και σήμερα, όχι μόνο μέσα από την αρχαία της αίγλη, αλλά κι από την σύγχρονη δράση, τις σημερινές προοπτικές της χώρας.

    Η Ελλάδα του 1992 κερδίζει στη Βαρκελώνη δύο χρυσά μετάλλια. Οι νικητές εκφράζουν με τον άθλο τους, με τις αυθόρμητες δηλώσεις τους, με τη συγκίνησή τους στο βάθρο του νικητή, ένα μεγάλο συλλογικό ξέσπασμα. Δίνουν φωνή σε ένα σύγχρονο «Όχι» στην ιδεολογία της μιζέριας, ένα λαϊκό «Όχι» στην μίζερη αποδοχή του ρόλου της μικρής και ασήμαντης χώρας.

    Η Ελλάδα του 1993 αλλάζει ρότα, ρίχνει οριστικά την αυλαία σε επιλογές και πολιτικές παρακμής και αδιεξόδου.

    Η Ελλάδα του 1996 ορίζει σταθερό και αδιαπραγμάτευτο στόχο την ΟΝΕ και το Ευρώ. Η χώρα βλέπει τον οικονομικό και κοινωνικό άθλο που πρέπει να επιτελέσει και δεν φοβάται, δεν απογοητεύεται, δεν αναζητά καταφύγιο σε ψευδαισθήσεις, δεν κάνει πίσω. Τολμά, με μια νέα πολιτική, προχωρά με μια νέα εθνική στρατηγική εκσυγχρονισμού, να κατακτήσει μια νέα θέση, να γίνει χώρα με σταθερότητα, με ανάπτυξη, με ευημερία, με κοινωνική συνοχή, χώρα που οι άλλοι να σέβονται, χώρα που αποκτά και πάλι κύρος.

    Η Ελλάδα του 1997 κερδίζει την Ολυμπιάδα του 2004. Είναι η Ελλάδα που κρίνεται ικανή να μιλήσει σε όλα τα κράτη του κόσμου, μεγάλα και μικρά, και να οργανώσει στο έδαφος της το μεγαλύτερο αθλητικό παγκόσμια γεγονός.

    Η Ελλάδα του 2002 είναι η Ελλάδα που απέκτησε το Ευρώ. Φτάσαμε στον πιο αποφασιστικό σταθμό της πορείας που μας ενώνει με την σύγχρονη Ευρώπη κι αλλάζει την Ελλάδα σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.

    Βλέπουμε το Ευρώ ως το μέτρο του τι μπορούμε να κατακτήσουμε όταν εργαζόμαστε με σοβαρότητα, με συνέπεια και με σχέδιο. Η Ελλάδα του 2002 κοιτάζει το αύριο με μια Νέα Εθνική Αυτοπεποίθηση.

    Το 2002 σηματοδοτεί μια νέα εκκίνηση για την εδραίωση της Ελλάδας για την οποία αγωνίζεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μιας Ελλάδας ισχυρής και υπερήφανης, μιας Ελλάδας που διασφαλίζει την κοινωνική δικαιοσύνη και κατοχυρώνει τη λαϊκή συμμετοχή στην πρόοδο και την ανάπτυξη.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 είναι εθνική υπόθεση. Πρόκειται για μια αυτονόητη αλήθεια. Την αυτονόητη αυτή αλήθεια δεν θα κουραστούμε ποτέ να την επαναλαμβάνουμε.

    Είναι κριτήριο για τις επιλογές μας, οδηγός για τις αποφάσεις μας. Η επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 προϋποθέτει τη δημιουργική συμμετοχή όλων των δυνάμεων. Όλων των πολιτικών δυνάμεων. Της δημόσιας διοίκησης, του ιδιωτικού τομέα, της κοινωνίας, όλων των πολιτών. Του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας.

    Είναι κι αυτή μια αυτονόητη αλήθεια.

    Προσπαθήσαμε, προσπάθησα από την αρχή, να βαδίσουμε αυτόν το δρόμο. Σ' αυτή την πορεία προσπαθούμε, διαρκώς προσπαθούμε, να είμαστε συνεπείς.

    Ως κυβέρνηση αναμένουμε από όλους, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τις πολιτικές δυνάμεις και τους Έλληνες πολίτες, με τα κριτήρια αυτά να προσεγγίζουν συνολικά τη δύσκολη αυτή εθνική υπόθεση, να διατυπώνουν τις προτάσεις τους και να ασκούν την κριτική τους, την αυστηρή ίσως κριτική τους, όπου το κρίνουν αναγκαίο.

    Έτσι πιστεύουμε εμείς, κυρίες και κύριοι, ότι μπορούμε να φτάσουμε στον τελικό στόχο, τη διοργάνωση δηλαδή ξεχωριστών Ολυμπιακών Αγώνων, Αγώνων που αρμόζουν στην Ελλάδα, Αγώνων του μέτρου και του ανθρώπου, Αγώνων που θα εκπέμψουν το μήνυμα μιας σύγχρονης Ελλάδας, με παρουσία ποιότητας και πολιτισμού στην εποχή μας.

    Όλα αυτά προϋποθέτουν συμμετοχή. Η συμμετοχή προϋποθέτει με τη σειρά της κλίμα εμπιστοσύνης, αυτοπεποίθησης, αισιοδοξίας.

    Εμείς οι Έλληνες μπορούμε να ανταποκριθούμε σε μεγάλες προκλήσεις. Το έχουμε δείξει. Θα το αποδείξουμε για μια ακόμη φορά.

    Με το πνεύμα αυτό δημιουργήθηκε το συνολικό οργανωτικό σχήμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο πνεύμα αυτό κινείται η προσπάθεια της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004», που όσο ολοκληρώνεται η προετοιμασία της υποδομής, τόσο στους δικούς της ώμους θα βαραίνουν περισσότερο οι ευθύνες της διοργάνωσης.

    Κυρίες και κύριοι,

    Αγαπητοί συνάδελφοι,

    Στην προσπάθεια μας συναντήσαμε και συναντούμε πολλές δυσκολίες. Τεχνικές δυσκολίες, οργανωτικές δυσκολίες, προπαντός όμως μία υπορρέουσα δυσπιστία.

    «Θα κλείσει όντως το αεροδρόμιο του Ελληνικού;» δυσπιστούσαν ορισμένοι πριν από μόλις 10 μήνες. Και σήμερα το αεροδρόμιο του Ελληνικού μετατρέπεται σε Ολυμπιακό πόλο και σε μητροπολιτικό πάρκο μετά το 2004.

    «Μα θα γίνει το Ολυμπιακό Χωριό» αναρωτιόντουσαν οι ίδιες φωνές μόλις πριν από τρεις μήνες. Και σήμερα τα κτίσματα του Ολυμπιακού Χωριού εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο, μία νέα πολιτεία κατασκευάζεται με γοργούς ρυθμούς. Μία νέα πολιτεία μάλιστα με κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς αμέσως μετά το 2004 οι κατοικίες θα παραδοθούν στους δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

    Στους τελευταίους μήνες δεν έγιναν θαύματα. Θαύματα δεν γίνονται. Αυτό που γίνεται είναι συστηματική, μεθοδική και οργανωμένη προετοιμασία που αποδίδει καρπούς και αποτελέσματα.

    Την επισήμανση αυτή την είχα κάνει και στην προηγούμενη συζήτησή μας στη Βουλή. Τότε βρισκόμασταν στην άχαρη περίοδο της ωρίμανσης των Ολυμπιακών έργων και προγραμμάτων. Είπα τότε ότι σύντομα ο Έλληνας και η Ελληνίδα θα διαπίστωναν την πρόοδο μέσα από ορατά και αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα. Κάθε ημέρα που περνάει αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Ποιες είναι οι δράσεις και οι επιδράσεις των Αγώνων, στην κοινωνία και στην εθνική οικονομία; Τι σημαίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες για τους Έλληνες και για τη Ελλάδα μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη;

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ισχυρός μοχλός ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού της χώρας. Δυναμώνουν την εθνική οικονομία και δίνουν μια αποφασιστική ώθηση στον ρυθμό ανάπτυξης, από σήμερα και για χρόνια μετά το 2004. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ενισχύουν το ΑΕΠ της χώρας με αύξηση περίπου 0,5% το χρόνο μέχρι το 2004, κατά 1,3% το 2004 και κατά 0,3%-0,5% για αρκετά χρόνια μετά το 2004.

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δημιουργούν 30 με 40 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας το χρόνο για νέους και νέες επιστήμονες, για εργαζόμενους και υπαλλήλους στον τομέα της διοίκησης, των κατασκευών, του τουρισμού, των μεταφορών και των νέων τεχνολογιών.

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες προωθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα την ταυτόχρονη δημιουργία 38 νέων μεγάλων αθλητικών και οδικών έργων αλλά και έργων μεταφορών και φιλοξενίας σε ολόκληρη τη χώρα.

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες οδηγούν στην ανακαίνιση 14 νοσοκομείων στην Αθήνα και τις άλλες Ολυμπιακές πόλεις. Στον ευρύ τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των υποδομών και του εξοπλισμού ασφαλείας. Στην εισαγωγή σε όλα τα σχολεία μιας νέας προσέγγισης για να έρθουν τα παιδιά πιο κοντά σε όσα συμβαίνουν στην κοινωνία μας.

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι δύο μεγάλα και ισότιμα προγράμματα: Το Πρόγραμμα «Αθήνα 2004» και το Πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ 2004» που αφορά όλους τους Δήμους, όλους τους νομούς, όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι για την Αθήνα ένα ευρύ δίκτυο σύγχρονων αθλητικών υποδομών. Είναι η λειτουργική βελτίωση της ευρύτερης περιοχή της πρωτεύουσας με νέους οδικούς άξονες. Η εισαγωγή του Τραμ και του Προαστιακού. Η επέκταση του Μετρό. Είναι η οικοδόμηση μιας νέας Αθήνας, πιο λειτουργικής, πιο σύγχρονης, πιο φιλικής στον πολίτη και στον επισκέπτη.

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ενεργοποιούν μείζονα αθλητικά και οδικά έργα αλλά και έργα αναπλάσεων στις Ολυμπιακές πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Ηρακλείου και του Βόλου. Για τους Αγώνες, προχωρά ένα ευρύ φάσμα έργων και παρεμβάσεων στην Αρχαία Ολυμπία. Ένα εθνικό δίκτυο νέων αθλητικών υποδομών σε ολόκληρη την περιφέρεια.

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες εδραιώνουν ακόμα πιο αποφασιστικά μια απαράβατη αρχή του εκσυγχρονισμού, τον απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Τα έργα προχωρούν με την εκπόνηση σύνθετων περιβαλλοντικών μελετών και με τη συστηματική τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες επιβάλλουν μια άλλη αρχή του εκσυγχρονισμού, την διαφάνεια. Κανένα έργο δεν ανατέθηκε απευθείας, κανένα έργο δεν ανατέθηκε χωρίς να τηρηθεί κατά γράμμα η Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία. Κανένα έργο δεν ανατέθηκε χωρίς να είναι απόλυτα κατοχυρωμένη η προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες εμπνέουν μια σειρά εκδηλώσεων με κεντρικό θέμα την αναζήτηση του «πολιτισμού των πολιτισμών». Η Πολιτιστική Ολυμπιάδα αναζητά τα στοιχεία που ενώνουν την ανθρωπότητα και είναι η επίκαιρη απάντηση της Ελλάδας στις θεωρίες για τη «σύγκρουση των πολιτισμών». Απέναντι στην «σύγκρουση των πολιτισμών», προτάσσουμε τον πολιτισμό της ειρήνης και της γνώσης, του μέτρου και της άμιλλας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής.

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες φέρνουν στο προσκήνιο την Αρχαία Ολυμπία και την Αρχαία Ήλιδα. Αναδεικνύουν τους ιστορικούς τόπους, από το Μαραθώνα μέχρι τη Βεργίνα. Προβάλλουν την αυθεντικότητα των ιδεών, των τοπίων και των τόπων.

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι οι αθλητές και οι αθλήτριες απ' όλα τα έθνη του κόσμου. Είναι οι αθλητές και οι αθλήτριες της Ελλάδας, είναι οι νέοι και οι νέες, είναι τα παιδιά που, κάθε μέρα προπονούνται σε κάθε άθλημα, στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο και μας δείχνουν τι μπορεί να κατορθώσει κανείς όταν εργάζεται με πίστη, με συνέπεια, με πάθος, με αφιέρωση, με επιμονή, με σχέδιο. Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σε συνεργασία με τις 28 αθλητικές ομοσπονδίες δημιουργεί μία νέα αθλητική παράδοση, μια αθλητική υποδομή για τις επόμενες δεκαετίες. Ο Ελληνικός αθλητισμός εργάζεται για το 2004 για να λαμπρύνει με τις επιτυχίες του την Ολυμπιάδα της Ελλάδας.

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες προχωρούν παράλληλα με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, ένα ισότιμο αθλητικό γεγονός με κυρίαρχη σημασία. Υλοποιείται σήμερα ένα ευρύ πρόγραμμα παρεμβάσεων στην Αθήνα και σε όλες τις Ολυμπιακές πόλεις ώστε να είναι φιλικές και προσβάσιμες. Στόχος της «Αθήνας 2004» είναι να αποδειχθεί για μια ακόμα φορά, ότι η άμιλλα και το αγωνιστικό πνεύμα, η ικανότητα και η θέληση του ανθρώπου μπορεί να υπερβεί και να νικήσει κάθε εμπόδιο.

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ο θεσμός της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Είναι η αντίληψη ότι το Ολυμπιακό πνεύμα υπερβαίνει τον πόλεμο, συμφιλιώνει και ενώνει τους λαούς, τα έθνη και τις θρησκείες κάτω από το πανανθρώπινο ιδανικό της αναμέτρησης με τα όρια που θέτει η φύση στον άνθρωπο.

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν συγκεκριμένο Προϋπολογισμό. Η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά παρακολουθούμε την εφαρμογή αυτού του προϋπολογισμού στην πράξη, ώστε να μην υπάρχουν αδικαιολόγητες υπερβάσεις που δεν αιτιολογούνται από τις ανάγκες των αγώνων.

    Η αντιπολίτευση επιχειρεί με διαστρέβλωση των αριθμών και ανακρίβειες να εμφανίσει τους αγώνες ως μια πολύ ακριβή υπόθεση. Θέλει για μικροκομματικούς λόγους να υψώσει ένα τείχος δυσπιστίας ανάμεσα στο πολίτη και στο μοναδικό αυτό γεγονός.

    Αποδείξαμε μέχρι σήμερα παρά τις περί του αντιθέτου κορώνες της αντιπολίτευσης ότι όλα τα έργα έγιναν και γίνονται με απόλυτη τήρηση της νομιμότητας. Με κανονικούς διαγωνισμούς και χωρίς αναθέσεις. Με έλεγχο, νομιμότητα, με διαφάνεια.

    Αυτές είναι οι αρχές που στηρίζουν την οικονομική διαχείριση των αγώνων. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι για κάθε ένα ευρώ που δαπανούμε για τους αγώνες υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο άμεσο ή έμμεσο οικονομικό και κοινωνικό ανταποδοτικό όφελος. Είναι το ανταποδοτικό όφελος από τη δημιουργία μιας σύγχρονης υποδομής που θα μείνει για να τη χαίρονται και να αθλούνται οι νέοι και οι νέες της πατρίδας μας και μετά τους αγώνες. Είναι το τεράστιο ανταποδοτικό όφελος των νέων οδικών και κυκλοφοριακών υποδομών που θα κάνουν καλύτερη την ποιότητα ζωής των Ελλήνων.

    Οι αγώνες δεν είναι μια υπόθεση με έλλειμμα, αλλά μια μοναδική και καθοριστική επένδυση στη σύγχρονη και Ισχυρή Ελλάδα, που θα δημιουργήσει σημαντικό πλεόνασμα για όλους τους πολίτες της χώρας.

    Ο προϋπολογισμός των αγώνων είναι σαφώς οριοθετημένος από τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει και τις ανάγκες των αγώνων.

    Ανέρχεται σε 2 δισεκατομμύρια 660 εκατομμύρια Ευρώ (906 δις δρχ.) που αντιστοιχούν στα αθλητικά έργα, στις δράσεις για την Παραολυμπιάδα, για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα, τη διαμόρφωση των εγκαταστάσεων φιλοξενίας και πολλά άλλα.

    Και επειδή πιστεύουμε πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι μια επένδυση μόνο για την Αττική, αλλά για όλη την Ελλάδα η Κυβέρνηση διαμόρφωσε και το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ 2004 διαθέτοντας 1 δισεκατομμύριο 270 εκατομμύρια Ευρώ (432 δις δρχ.) για έργα υποδομής σε όλη τη χώρα, αποδεικνύοντας έτσι στην πράξη την πίστη της στην ισόρροπη ανάπτυξη.

    Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανένας ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μία μεγάλη εθνική υπόθεση και μόνο όποιος πιστεύει σε αυτήν, μόνο όποιος έχει σχέδιο, γνώση και θέληση μπορεί να τη φέρει σε πέρας με επιτυχία που αρμόζει στη σύγχρονη και ισχυρή Ελλάδα.

    Ασφαλώς στην πορεία προς τους αγώνες έργα ή δράσεις που αρχικά ορίσθηκαν σε ένα ύψος μπορούν να αυξηθούν με την οριστική τους μελέτη ή να μειωθούν με τις εκπτώσεις που επιτυγχάνονται. Όμως στόχος μας είναι το άθροισμα να μην ξεπεράσει τη συνολική δαπάνη που έχουμε ορίσει.

    Είναι γνωστό επίσης ότι όταν πραγματοποιούνται τόσα πολλά έργα και η πορεία του ενός εξαρτάται από την πορεία των άλλων, όταν όπως αρμόζει σε μια δημοκρατική κοινωνία οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να προσφεύγουν στα δικαστήρια για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους και τα έργα πρέπει να εξελίσσονται με σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά και το περιβάλλον, είναι λογικό ότι μπορεί να μεταβληθεί ο χρονικός προγραμματισμός. Αυτό δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο μιας κομματικής εκμετάλλευσης. Αυτή την αλήθεια να τη σεβόμαστε. Να αντιμετωπίζουμε τους πολίτες και όχι με δημαγωγία. Για χάρη των ίδιων των αγώνων.

    Η αντιπολίτευση μέσα από τις διαδικασίες του κοινοβουλευτικού ελέγχου και τις διαδικασίες συζήτησης στις κοινοβουλευτικές επιτροπές έχει πλήρη γνώση όλων των δεδομένων της ολυμπιακής προετοιμασίας. Έχει χρέος λοιπόν να τοποθετείται με ειλικρίνεια και αλήθεια και όχι με μικροκομματισμό που επιδιώκει να αμαυρώσει στη συνείδηση των πολιτών την εθνική σημασία των Αγώνων.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι σταθμός στην δημιουργία της Ισχυρής Κοινωνίας, της πιο Ισχυρής Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη.

    Η προώθηση της πραγματικής και κοινωνικής σύγκλισης, η κατάκτηση ενός νέου διεθνούς κύρους είναι το «χρυσό μετάλλιο» της Ελλάδας και των Ελλήνων από την Ολυμπιάδα του 2004. Δεν στοχεύουμε μόνο σε νίκες των άξιων αθλητών και αθλητριών μας. Στοχεύουμε ακόμα στην νίκη του ελληνικού λαού. Στην νίκη του λαού που κατάφερε να αλλάξει τη χώρα του.

    Γι' αυτό η Ολυμπιάδα ΔΕΝ έχει κόστος. Έχει κέρδος. Αφήνει όφελος στην Ελλάδα. Αφήνει όφελος την ανάπτυξη που επιταχύνει, τον εκσυγχρονισμό που προωθεί, το αγωνιστικό πνεύμα που εδραιώνει.

    Το Ολυμπιακό πνεύμα το αγωνιστικό ιδεώδες, που θέλουμε να εκφράσουμε με την προσπάθειά μας έχει αξία σε όλες τις δράσεις της ζωής, σε όλες τις εποχές:

    q Βελτίωση μέσα από την άμιλλα.

    q Πρόοδο μέσα από την προσπάθεια.

    q Καλυτέρευση της ζωής και της κοινωνίας μέσα από την κατάκτηση του μέτρου και της αρμονίας, τη συμμετοχή, την κοινή προσπάθεια, την αλληλεγγύη μέσα από την εδραίωση του νόμου και της δημοκρατίας.

    Η Ολυμπιάδα της Αθήνας όπως κάθε Ολυμπιάδα, ένα κορυφαίο διεθνές γεγονός καθρεφτίζει τις αξίες και τα ιδανικά, τις ελπίδες και τις προοπτικές, όλων των λαών, όλων των εθνών του κόσμου.

    Ψ Είναι η πρώτη Ολυμπιάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον νέο αιώνα.

    Ψ Είναι η Ολυμπιάδα μιας εποχής όπου η επιστημονική και πολιτισμική ΠΡΟΟΔΟΣ διαμορφώνει νέους όρους για μια διεθνή κοινωνία συνεργασίας, ευημερίας και συνοχής.

    Ψ Είναι η Ολυμπιάδα ενός κόσμου που προσπαθεί ενεργά και συντονισμένα να περιορίζει τους πολέμους και τις αιτίες των πολέμων, να επιβάλλει και να προασπίζει την ΕΙΡΗΝΗ.

    Ψ Είναι η Ολυμπιάδα μιας ιστορικής περιόδου όπου η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ θριαμβεύει και καθιερώνεται σε όλο και περισσότερες χώρες.

    Με μια επιτυχημένη Ολυμπιάδα, η Ελλάδα ακτινοβολεί παντού το σύγχρονο πανανθρώπινο όραμα για έναν κόσμο Προόδου, Ειρήνης και Δημοκρατίας.

    Μια τέτοια Ολυμπιάδα είναι ο στόχος της Ελλάδας και των Ελλήνων και αυτή την Ολυμπιάδα, όλοι οι Έλληνες μαζί, οργανώνουμε με επιτυχία"

    [03] ΚΛΗΡΙΔΗΣ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ: ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

    Λευκωσία, 16 Ιανουαρίου 2002 (12:44 UTC+2)

    Με τη συμφωνία να συναντώνται τρεις φορές την εβδομάδα στην προσπάθειά τους να βρουν από κοινού μία λύση, ολοκληρώθηκαν σήμερα οι συνομιλίες του Προέδρους της Κύπρου Γλαύκου Κληρίδη και του Τούρκου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών Αλβάρο ντε Σότο.

    Ο Αλβάρο ντε Σότο είπε ότι οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή στις πέντε το απόγευμα, με εναρκτήρια συνάντηση αυτήν που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιανουαρίου.

    Οι συναντήσεις θα διεξάγονται στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας εντός της ουδέτερης ζώνης, όπου πραγματοποιήθηκαν και οι σημερινές συνομιλίες.

    Με τη λήξη της σημερινής συνάντησης ο κ. Κληρίδης δεν προέβη σε καμία δήλωση ενώ ο Ραούφ Ντενκτάς ερωτηθείς για τα αποτελέσματα της συνάντησης απάντησε ότι ήταν «πολύ καλά».

    Από την πλευρά του ο ντε Σότο υπογράμμισε ότι συζητήθηκε το κυπριακό πρόβλημα αλλά δε προχώρησε σε περαιτέρω λεπτομέριες.

    Ν.Κ.

    [04] Τ. ΜΙΛΕΡ: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιανουαρίου 2002 (11:09 UTC+2)

    "Εξαιρετική" χαρακτηρίζει ο Αμερικανός πρέσβης Τόμας Μίλερ την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. "Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού ήταν πολύ καλές και εγκάρδιες", δηλώνει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Εθνος" και προσθέτει:"Το κλίμα ήταν επίσης καλό, έγιναν πολύ φιλικές συζητήσεις για πολλά θέματα. Ημουν σε όλες τις συναντήσεις του πρωθυπουργού, εκτός της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον αντιπρόεδρο Τσένι και ανεπιφύλακτα σας λέω ότι οι συναντήσεις έγιναν σε εξαιρετική ατμόσφαιρα".

    Για τη συνάντηση Μπους-Σημίτη σημειώνει ότι ήταν "μια φιλική συζήτηση δύο ηγετών που εκτιμούν ο ένας τον άλλον" και σχετικά με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις είπε ότι είναι σε πολύ καλή κατάσταση και στα 17 χρόνια που ο ίδιος ασχολείται με την Ελλάδα, ποτέ δεν ήταν τόσο εξαιρετικές.

    Τα περί "πιέσεων", που απασχόλησαν την ελληνική κοινή γνώμη, με αφορμή τα θέματα της τρομοκρατίας και του ευρωστρατού, τα φαντάστηκαν κάποιοι άνθρωποι στην Ελλάδα, τονίζει ο πρέσβης. Το πρόβλημα του ευρωστρατού αφορά την Ευρωπιακή Ενωση και την Ελλάδα και πρέπει να το επιλύσουν μεταξύ τους. Σε ότι αφορά την τρομοκρατία, ο κ. Μπους δεν ζήτησε συλλήψεις υπόπτων από τον Ελληνα πρωθυπουργό. "Η τρομοκρατία είναι θέμα για το οποίο εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε συχνά με την ελληνική κυβέρνηση. Επαναλαμβάνω τη λέξη συνεργασία. Αυτή η λέξη είναι το κλειδί. Οσο το θέλουμε εμείς να δούμε αποτελέσματα, άλλο τόσο το θέλει και η ελληνική κυβέρνηση". Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς πρώην αξιωματούχων των ΗΠΑ για την τρομοκρατία στην Ελλάδα ο κ. Μίλερ είναι κατηγορηματικός:"Ξεπεράστε τις δηλώσεις των Αμερικανών πολιτών, που έχουν συνταξιοδοτηθεί και δεν αντιπροσωπεύουν την αμερικανική κυβέρνηση. Πάντα θα βρίσκει κανείς άτομα στα 275 εκατομμύρια που θα λένε ότι αυτή είναι η άποψη και η θέση τους. Είναι ελεύθεροι να το πράττουν. Αλλά δεν μιλούν εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης".

    Σε ερώτηση για την Κύπρο επισημαίνει:"Είμαστε 100% υπέρ της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση. Θέλουμε να δούμε λύση του Κυπριακού προβλήμτος, αλλά η υποστήριξη μας για την ένταξη είναι απόλυτη".

    [05] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ - ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 3-0

    Σέρρες, 16 Ιανουαρίου 2002 (21:08 UTC+2)

    Μπορεί να αναβλήθηκε δύο φορές ο συγκεκριμένος αγώνας, όμως σήμερα διεξήχθη κανονικά. Ο λόγος για την αναμέτρηση της 10ης αγωνιστικής μεταξύ του Πανσερραϊκού και του Αθηναϊκού. Νικητής αναδείχθηκε η ομάδα των Σερρών που φιλοδώρησε με 3 τέρματα την αντίστοιχη της Αθήνας. Οι γηπεδούχοι όπως αποδείχθηκε ήθελαν περισσότερο τη νίκη. Πρωταγωνιστής ήταν ο Γιοβάνοβιτς που πέτυχε τα δύο γκολ (14' και 62'), ενώ ένα τέρμα πέτυχε και ο Παναγιωτίδη στο 59'.

    Ο διαιτητής Μοιραδωράκης του συνδέσμου Πειραιά έδειξε κίτρινη κάρτα στους Καραπέτσα και Σφακιανάκη. Επίσης "κιτρίνισε" και τον Τσίρο από τον Αθηναϊκό, που ενώ προθερμαινόταν, αφού μπήκε εντός του αγωνιστικού χώρου και κλότσησε την μπάλα.

    ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ: Καρκάνης, Κύρου, Καραπέτσας, Εμέκα, Πάβλικ, Σπάσιτς, Παναγιωτίδης (78' Κάτης) , Παππάς (46' Αραμπατζής), Γιοβάνοβιτς (84' Γκαϊνταντζής), Κατσαβάκης, Μουτίδης.

    ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Τσούκας, Καστανιώτης (74' Κοσμάς), Μπούις, Σφακιανάκης, Χατζηπαντελίδης, Προβίδας (84' Τσαγδής), Ζαφειράκης, Ντισά, Αναστασιάδης (67' Σκύβαλος), Παρασκευαΐδης, Ψαρρής.

    [06] ΑΘΝΑΡ: H Ε.Ε. ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

    Στρασβούργο, 16 Ιανουαρίου 2002 (21:07 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εργαστεί με την Αργεντινή για να τη βοηθήσει να βρει διέξοδο από την οικονομική κρίση, τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

    "Δεν μπορώ να παραλείψω το ενδιαφέρον μας για την εξέλιξη της κατάστασης στην Αργεντινή", είπε στη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις προτεραιότητες της ισπανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    "Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεργαστεί με τις αρχές της Αργεντινής για την εξεύρεση ρεαλιστικών λύσεων βάσει ενός διαλόγου που θα αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της", σημείωσε.

    Η κατάσταση στην Αργεντινή παραμένει σοβαρή, καθώς συνεχίζονται βίαιες διαδηλώσεις και το πέσο υποτιμήθηκε κατα 13% παρά την επέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας.

    Στην ατζέντα της ισπανικής προεδρίας της Ε.Ε. περιλαμβάνεται η Σύνοδος της Ε.Ε. της Λατινικής Αμερικής και των ηγετών της Καραϊβικής στη Μαδρίτη στις 17 - 18 Μαϊου, στην οποία, όπως είπε ο κ. Αθνάρ θα σημειωθεί πρόοδος προς την απελευθέρωση του εμπορίου μεταξύ των περιοχών.

    Οι σημερινές επισημάνσεις του Αθνάρ έδωσαν τέλος στην κριτική που άσκησε προς το Μπουένος Αϊρες στις 8 Ιανουαρίου ένας από τους υπουργούς του, ο οποίος τόνισε ότι η Αργεντινή απέτυχε να λάβει επαρκή μέτρα για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση. Ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χουάν Χοσέ Λούκας είπε ότι η Αργεντινή πρέπει να εφαρμόσει μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας.

    [07] ΝΕΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2002 (21:05 UTC+2)

    Νέες εγκαταστάσεις κρεαταγοράς θα λειτουργήσουν μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2002 στη σημερινή κρεαταγορά Πειραιώς, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των υπουργείων Γεωργίας και Ανάπτυξης.

    Στις εγκαταστάσεις τις κρεαταγοράς θα στεγαστούν περίπου 50 επιχειρήσεις κρέατος, ενώ οι σημερινές εγκαταστάσεις θα καταργηθούν. Το έργο υπολογίζεται να κοστίσει 4,3 δισ. δραχμές.

    Σχετικά με την κριτική στη χώρα μας μετά τους ελέγχους που διενήργησαν εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κεντρική Κρεαταγορά του Ρέντη, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, δήλωσε ότι εντοπίστηκαν κάποια προβλήματα, τα οποία συμφωνήθηκε να αντιμετωπιστούν και πρόσθεσε ότι το υπουργείο έχει σχεδιάσει την πολιτική του για τις κεντρικές αγορές και τις κρεαταγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης (Βαρβάκειο, Ρέντη, Μοδιάνο, Καπάνι), που αφορά μεταφορά και ανακατασκευή τους.

    Σύμφωνα με τον υπουργό, τόσο ο ΕΦΕΤ όσο και το υπουργείο Γεωργίας, πρέπει να προωθήσουν μεθόδους αποτελεσματικής καθημερινής παρέμβασης, γεγονός που θα γίνει στο επόμενο διάστημα.

    [08] ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΕΚΑΨΑΝ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ

    Βαρσοβία, 16 Ιανουαρίου 2002 (21:05 UTC+2)

    Ακτιβιστές που υποστηρίζουν τους Τσετσένους αυτονομιστές συγκεντρώθηκαν έξω από το ρωσικό προξενείο στην Κρακοβία και έκαψαν μια ρωσική σημαία διαμαρτυρόμενοι για την κρίση στην Τσετσενία.

    Περίπου τριάντα άτομα κρατώντας πόστερ που έγραφαν "Ο Πούτιν είναι δολοφόνος" και "Μόσχα μακριά τα χέρια σου από την Τσετσενία" παρεβρέθησαν στη διαδήλωση που διοργανώθηκε λόγω της άφιξης του Ρώσου προέδρου στην Βαρσοβία με σκοπό την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων της Ρωσίας με την Πολωνία.

    Οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν τρία άτομα.

    Ο διαδηλωτής που έκαψε την ρωσική σημαία αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός χρόνου ενώ τα άλλα δυο άτομα που αντιστάθηκαν στην σύλληψή τους αντιμετωπίζουν κατηγορίες για φυλάκιση έως και τρία χρόνια.

    [09] Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 1-0 ΤΟΝ ΠΑΟ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιανουαρίου 2002 (21:03 UTC+2)

    Ηθελε τη νίκη ο Ηρακλής και τελικά την πήρε. Κέρδισε στον πρώτο αγώνα κυπέλλου τον ΠΑΟ με 1-0 και έτσι έκανε το πρώτο βήμα για να πάρει το εισιτήριο για την προημιτελική φάση. Οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν και πάλι στον επαναληπτικό αγώνα της Λεωφόρου που θα γίνει στις 13 Ιανουαρίου.

    Το μοναδικό τέρμα για τον Ηρακλή σημείωσε στο 38' με αυτογκόλ ο Γκούμας στην προσπάθειά του να απομακρύνει τη μπάλα από την εστία του Νικοπολίδη. Η ομάδα του Αγγελου Αναστασιάδη έπαιξε δυνατά και έκανε σαφείς τις προθέσεις της από το πρώτο λεπτό, θέλοντας αρχικά να αποκτήσει ένα μεγάλο σκορ που θα την βοηθήσει στη ρεβάνς. Όμως σε πολλά σημεία του παιχνιδιού οι Ηρακληδείς αδρανούσαν. Αυτό προσπάθησαν να το εκμεταλλευτούν οι πάικτες του Σέρχιο Μαρκαριάν ώστε να σημειώσουν ένα τέρμα. Και αυτό είχαν την ευκαιρία να το πετύχουν στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης με τον Βλάοβιτς όταν βρέθηκε αμαρκάριστος και η κεφαλιά που επιχείρησε κατέληξε λίγο άουτ.

    Καλή ήταν η διαιτησία του κ. Δούρου. Κίτρινες κάρτες έδειξε στους Κυργιάκο και Μικάελσεν.

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Χαλκιάς, Χατζί, Κουτσουρές, Φοφόνκα, Στολτίδης, Μπαχράμης (46' Κυριαζής), Χάγκαν (77' Δρούγας), Μιλόγεβιτς, Νεμπεγλέρας, Κεμπάτζε (88' Νασιόπουλος), Ναστούρας.

    ΠΑΟ: Νικοπολίδης, Σάριτς, Σεϊταρίδης, Βόκολος, Γκούμας, Γκαλέτο (Μπασινάς), Μικάελσεν, Βαζέχα (Βλάοβιτς), Λυμπερόπουλος, Κυργιάκος, Κωνσταντίνου (Καραγκούνης).

    [10] ΣΕ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ Ο ΠΑΣΣΑΡΗΣ

    Βουκουρέστι, 16 Ιανουαρίου 2002 (21:02 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο κακοποιός Κώστας Πάσσαρης, ο οποίος κατηγορείται στη Ρουμανία για τη δολοφονία δύο ατόμων μεταφέρθηκε σήμερα για ψυχιατρικές εξετάσεις από την αστυνομία όπου κρατείται, σε κλινική του υπουργείου Εσωτερικών, ανέφεραν πηγές από τις αρχές.

    Η αστυνομία οργάνωσε πολύ προσεκτικά την επιχείρηση μεταφοράς του λαμβάνοντας υπόψη της το γεγονός ότι ο κακοποιός έχει αποδράσει πολλές φορές από τα χέρια των αστυνομικών στην Ελλάδα.

    Οι ψυχιατρικές έρευνες θα δείξουν αν ο Πάσσαρης έχει διαύγεια πνεύματος.

    Ο Πάσσαρης κρατείται στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση του Βουκουρεστίου μετά τη σύλληψη του στις 24 Νοεμβρίου του 2001 αφού κατηγορείται ότι είναι αναμειγμένος στη δολοφονία δυο ατόμων σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος στην πόλη.

    [11] ΑΘΝΑΡ: ΑΝΑΓΚΗ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΕ - ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Στρασβούργο, 16 Ιανουαρίου 2002 (20:59 UTC+2)

    Η Ευρώπη χρειάζεται να εργαστεί από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε περίπτωση που επιθυμεί αληθινά να καταπολεμήσει την τρομοκρατία ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    "Η Ισπανία επιθυμεί η Ένωση να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο κατά της τρομοκρατίας στο διεθνές σκηνικό" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αθνάρ θέτοντας τις προτεραιότητες της Ισπανίας στην προεδρεία της ΕΕ.

    Τόνισε δε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε θέματα που αφορούν τον νόμο για τους εγκληματίες κάτι που θα πρέπει να γίνει σε συμφωνία με το νομικό σύστημα που επικρατεί στις χώρες μέλη της Ένωσης.

    Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης των σχέσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Αμερική καθώς και υπέρ της προώθησης του υπερατλαντικύ διαλόγου.

    [12] ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ - ΦΙΣΕΡ

    Ρώμη, 16 Ιανουαρίου 2002 (20:59 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκαρ Φίσερ ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν σε όλα σχεδόν τα θέματα των συνομιλιών διάρκειας τριών ωρών που είχαν στην Ρώμη.

    "Συμφωνήσαμε σε όλα σχεδόν τα θέματα που τέθηκαν σε συζήτηση", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπερλουσκόνι σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον κ. Φίσερ.

    Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ταύτισε τον εαυτό του με τον Ιταλό πρωθυπουργό χαρακτηρίζοντάς τον "νέο συνάδελφο" αναφερόμενος ασφαλώς στην ανάληψη των καθηκόντων της εξωτερικής πολιτικής της Ιταλίας από τον κ. Μπερλουσκόνι ύστερα από την παραίτηση του Ρενάτο Ρουτζέρο.

    Οι δυο άντρες επισήμαναν ότι συζήτησαν για οικονομικά θέματα, για το μέλλον της Ευρώπης καθώς και για τη διεύρυνση.

    Ο κ. Φίσερ εξέφρασε την ελπίδα η Ιταλία να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διεύρυνση της Ένωσης στο πλαίσιο της προεδρίας της ΕΕ που θα αναλάβει στο δεύτερο μισό του 2003.

    [13] ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Η ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2002 (20:58 UTC+2)

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Γενικής Τράπεζας αποφάσισε την συνεργασία της Τράπεζας στον τομέα της αξιοποίησης ακινήτων με την κατασκευαστική εταιρία με την επωνυμία ΓΕΚ Α.Ε, η οποία θα συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ΓΕΝΑΠ Α.Ε με ποσοστό έως 49%, αγοράζοντας τον αντίστοιχο αριθμό μετοχών από την Τράπεζα ή και τις εταιρείες του Ομίλου της Γενικής Τράπεζας που συμμετέχουν στην ΓΕΝΑΠ Α.Ε στην τιμή που προκύπτει με βάση την καθαρή θέση της εταιρίας.

    [14] Ο Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΤΗΝ ΚΡΕΑΤΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΡΕΝΤΗ

    Στρασβούργο, 16 Ιανουαρίου 2002 (20:58 UTC+2)

    Για αδιαφορία κατηγόρησε την κυβέρνηση ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, όσον αφορά την ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων στην Ελλάδα, με αφορμή ελέγχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κεντρική Κρεαταγορά του Ρέντη.

    "Η κυβέρνηση είναι ασυγχώρητη γιατί παρά τις επανειλημμένες εκθέσεις τόσο υπηρεσιακών παραγόντων όσο και τις εκκλήσεις των καταστηματαρχών, δεν αποφασίζει να αντιμετωπίσει το ζήτημα των συνθηκών υγιεινής στην Κεντρική Κρεαταγορά" επισημαίνει ο ευρωβουλευτής και σημειώνει ότι για πολλά χρόνια δεν είχε αποφασίσει να δώσει τέσσερα δισεκατομμύρια δραχμές για τη δημιουργία νέας κρεαταγοράς για το λεκανοπέδιο Αττικής.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε περισσότερους από 30 ελέγχους που διενήργησε στην Ελλάδα, διαπίστωσε σοβαρά προβλήματα στην ασφάλεια των τροφίμων. Κοινά χαρακτηριστικά, όπως υποστηρίζει, στους ελέγχους είναι η μη ουσιαστική λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, ο ανεπαρκής αριθμός κτηνιάτρων που διενεργούν ελέγχους και η έλλειψη συντονισμού των αρμόδιων φορέων, καθώς και η μη εναρμόνιση της χώρας με τις κοινοτικές οδηγίες.

    [15] ΕΡΓΟ 52 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΕ ΑΕΓΕΚ - ΜΕΤΩΝ

    Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2002 (20:54 UTC+2)

    Η εταιρία ΑΕΓΕΚ σε κοινοπραξία με την εταιρία ΜΕΤΩΝ Α.Ε, υπέγραψε σήμερα, την Σύμβαση Εκτέλεσης Έργου, "ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΓΡΑΜΜΗΣ 2 ΔΑΦΝΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΕΡΓΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ", σε διαγωνισμό που είχε προκυρήξει η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., που είναι ο κύριος του έργου.

    Η κοινοπραξία αναλαμβάνει την εκτέλεση όλων των απαιτούμενων εργασιών για την πλήρη, άρτια και εμπρόθεσμη παράδοση του έργου, οι οποίες περιλαμβάνονται στην Τεχνική Προδιαγραφή της Μελέτης και αφορούν σε Εργασίες Πολιτικού Μηχανικού και Εργασίες Αρχιτεκτονικών.

    Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε περίπου 52 εκατ. ΕΥΡΩ και θα χρηματοδοτηθεί από τον Προϋπολογισμό της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. Η περίοδος κατασκευής του έργου είναι 680 ημερολογιακές ημέρες.

    [16] ΑΝΕΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΕ ΕΞ ΑΝΑΒΟΛΗΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗΝ Γ' ΕΘΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιανουαρίου 2002 (20:52 UTC+2)

    Εβαλε πλώρη για άνοδο από τώρα η Καβάλα, η οποία κέρδισε εύκολα εκτός έδρας με 5-1 την Ελευσίνα σε εξ αναβολής αγώνα για το πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής. Στον άλλο αγώνα που έγινε στην Αθήνα επίσης για την ίδια κατηγορία ο Ατρόμητος και το Μαρκό μοιράστηκαν τους βαθμούς και τις εντυπώσεις έπειτα από το ισόπαλο 1-1.

    Τα σημερινά αποτελέσματα έχουν ως εξής:

    Ατρόμητος - Μαρκό 1-1

    Πανελευσινιακός - Καβάλα 1-5

    Η βαθμολογία: Κασσάνδρα 30, Κέρκυρα 27, Καβάλα 26, Ατρόμητος 24, Κιλκισιακός 22, Φωστήρας 21, Λάρισα 18, Μαρκό 18, Χανιά 16, Εθνικός 16, Πανελευσινιακός 12, Ναυπακτιακός 12, Τρίκαλα 12, Παναιτωλικός 9, Λεωνίδιο 9,

    Απόλλων Κρύας Βρύσης 3

    Ο Φωστήρας και ο Πανελευσινιακός έχουν από έναν μηδενισμό και μείον 3 βαθμούς.

    [17] ΝΕΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΤΕ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2002 (20:49 UTC+2)

    Αρχισε τη λειτουργία του το νέο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στο Βελιγράδι. Το κατάστημα στεγάζεται σε κτίριο το οποίο βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο της πόλης, είναι εξοπλισμένο με σύγχρονο μηχανογραφικό σύστημα και στελεχωμένο με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό. Ετσι, θα εξυπηρετεί τόσο τους ιδιώτες, όσο και τις επιχειρήσεις, γιουγκοσλαβικές και ξένες, που δραστηριοποιούνται στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.

    Ειδικότερα, το νέο κατάστημα λειτουργώντας στο πλαίσιο της διεθνούς τραπεζικής πρακτικής σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς του, θα παρέχει στην πελατεία του υπηρεσίες υψηλής στάθμης, αξιοποιώντας το κύρος, την αξιοπιστία, την τεχνογνωσία και το εκτεταμένο δίκτυο της Εθνικής Τράπεζας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

    Σημειώνεται ότι η Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας είναι η 17η χώρα του εξωτερικού στην οποία δραστηριοποιείται ο Ομιλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Η λειτουργία του νέου καταστήματος θεωρείται ως ένα σημαντικό βήμα για την επέκταση του Ομίλου στη χώρα αυτή.

    [18] Η ΞΑΝΘΗ ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

    Ξάνθη, 16 Ιανουαρίου 2002 (20:48 UTC+2)

    Η Ξάνθη πήρε το εισιτήριο για την πρόκριση στην προημιτελική φάση του κυπέλλου Ελλάδος, έπειτα από τη νίκη που πέτυχε στο γήπεδό της επί του Ιωνικού με 1-0. Η ομάδα του Νίκου Καραγεωργίου κατάφερε να προκριθεί εφόσον στον πρώτο αγώνα στην Αθήνα το παιχνίδι είχε λήξει ισόπαλο χωρίς τέρματα.

    Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης σημείωσε στο 31' ο Σφακιανάκης, ενώ οι γηπεδούχοι ήταν αυτοί που είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων καθ' όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης. Η Ξάνθη μάλιστα είχε και δοκάρι στο 89' με τον Ουακίλι.

    Καλή ήταν η διαιτησία του κ. Βασσάρα του συνδέσμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος έδειξε κίτρινες κάρτες στους Ντελγκάδο, Μικέ, Οφρυδόπουλο, Ζωγραφάκη, Πέτρου και Γελαδάρη.

    ΞΑΝΘΗ: Τσακωνάκης, Ντα Σίλβα (62' Λαμπριάκος), Γελαδάρης, Μπα, Πρίττας (74' Λάιτνερ), Βάλλας, Πέτρου, Ζωγραφάκης, Δημητριάδης, Σφακιανάκης (79' Ουακίλι), Κεχαγιάς.

    ΙΩΝΙΚΟΣ: Στογιάννης, Χάουγκλαντ (62' Κουρμπέλο), Πάβλακ, Αφάς (36' Βίλτσεθ), Νολ, Νασιμέντο, Βιλανάκης, Ντελγκάδο (46' Φρατζέσκος), Μονταμπόρ, Οφρυδόπουλος, Μικές.

    [19] ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΑΦΘΩΔΟΥΣ ΠΥΡΕΤΟΥ

    Στρασβούργο, 16 Ιανουαρίου 2002 (20:47 UTC+2)

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα υπέρ της δημιουργίας προσωρινής επιτροπής με σκοπό να διερευνήσει τις αιτίες του αφθώδους πυρετού που έπληξε τον περασμένο χρόνο την Ευρώπη καθώς και πολλά αγροκτήματα στην Μεγάλη Βρετανία.

    Στο Στρασβούργο από το σύνολο των ευρωβουλευτών 394 ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής σχετικής έρευνας, 155 κατά ενώ 13 ευρωβουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία.

    Η νέα επιτροπή που θα αποτελείται από τριάντα μέλη θα ξεκινήσει δημόσια προκαταρκτική εξέταση τον Φεβρουάριο και θα υποβάλλει τα αποτελέσματα της έρευνας τον Φεβρουάριο του 2003 στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Η επιτροπή θα εξετάσει τις αιτίες που ευθύνονται για την έξαρση του φαινομένου και θα συστήνει συγκεκριμένα μέτρα για την αλλαγή της γεωργικής πολιτικής της Ένωσης.

    Ωστόσο η τελική απόφαση θα λαμβάνεται κατόπιν συνεννόησης της Κομισιόν με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ένωσης.

    [20] ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιανουαρίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Ο Ανδρέας Παπαεμμανουήλ ανακάλεσε σήμερα την πρόσκληση των ποδοσφαιριστών Γιώργου Μελαμπιανάκη (Χανιά), Χαράλαμπου Συλιγαρδάκη (Μαρκό), Ανέστη Αγρίτη (Αιγάλεω), οι οποίοι είχαν συμπεριληφθεί στην αποστολή της Ολυμπιακής Ομάδας για τους αγώνες του τουρνουά "Vale Do Tejo", που θα διεξαχθεί στην Πορτογαλία από 21-25.01.2002.

    Στη θέση τους ο Ομοσπονδιακός προπονητής κάλεσε τους Μανώλη Σβύβελο (Αθηναϊκός) και Μανώλη Στεφανίδη (Ακράτητος).

    [21] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΡΕΧΑΓΚΕΛ ΝΤΑΜΠΙΖΑ, ΒΡΥΖΑ, ΜΑΧΛΑ

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιανουαρίου 2002 (20:28 UTC+2)

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Ότο Ρέχαγκελ απηύθυνε σήμερα πρόσκληση στους ποδοσφαιριστές Νίκο Νταμπίζα (Νιουκάστλ), Νίκο Μαχλά (Αγιαξ), Ζήση Βρύζα (Περούτζα), ενόψει του αγώνα της Εθνικής Ομάδας Ανδρών με την αντίστοιχη της Σουηδίας στις 13 Φεβρουαρίου στο γήπεδο Χαριλάου της Θεσσαλονίκης.

    [22] ΣΤΙΣ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Ο ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Βελιγράδι, 16 Ιανουαρίου 2002 (20:26 UTC+2)

    Αναβλήθηκε τελικά η συνεδρίαση των δύο σωμάτων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γιουγκοσλαβίας στην οποία επρόκειτο να διοριστούν οι νέοι υπουργοί Αμυνας και Οικονομικών μετά τις παραιτήσεις του Σλόμπονταν Κράποβιτς και Γιόβαν Ράνκοβιτς αντίστοιχα.

    Ο υπουργός Αμυνας της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Κράποβιτς, στέλεχος του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος του Μαυροβουνίου "SNP" παραιτήθηκε σήμερα επικαλούμενος λόγους υγείας.

    Ο υπουργός Οικονομικών Γιόβαν Ράνκοβιτς, από το κόμμα του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS) παραιτήθηκε στις αρχές του μήνα μετά τη διαμάχη που ξέσπασε από το κλείσιμο τεσσάρων μεγάλων τραπεζών.

    Οπως μετέδωσε το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων δεν διεξήχθησαν διαβουλεύσεις για το διορισμό νέων υπουργών και η συνεδρίαση της Βουλής ορίστηκε για τις 22 Ιανουαρίου.

    [23] ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ 7ου ΚΥΚΛΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιανουαρίου 2002 (20:25 UTC+2)

    Η εντυπωσιακή προσέλευση και το μεγάλο ενδιαφέρον των εκπροσώπων των ΜΜΕ της Κρήτης ήταν τα στοιχεία που κυριάρχησαν στον 7ο Κύκλο Ολυμπιακής Ενημέρωσης της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004, που οργανώθηκε από το Γραφείο Τύπου και ΜΜΕ στο Ηράκλειο. Μεταξύ των άλλων θεμάτων που παρουσιάστηκαν από διευθυντικά στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ήταν :

    · Η διοργάνωση αγώνων Ολυμπιακού Τουρνουά Ποδοσφαίρου.

    · Το Παγκρήτιο Στάδιο

    · Η λειτουργία προπονητηρίων και φιλοξενία αθλητικών αποστολών στην Κρήτη

    · Οδικές προσβάσεις και παράλληλα έργα στην πόλη

    · Το Μάρκετινγκ

    · Η οργάνωση Υπηρεσιών Τύπου Αγώνων

    · Η Ολυμπιακή Φιλοξενία

    · Η Ανάδειξη του διατροφικού προγράμματος και η σημασία της κρητικής κουζίνας

    · Ο Ολυμπιακός Εθελοντισμός

    · Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες

    Από τους παριστάμενους δημοσιογράφους του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου έγιναν ερωτήσεις για την πορεία της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων και δόθηκαν απαντήσεις από τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004.

    [24] ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ

    Βρυξέλλες, 16 Ιανουαρίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Γραφείο για την παρακολούθηση της υλοποίησης των προγραμμάτων ανοικοδόμησης του Αφγανιστάν θα λειτουργήσει στην Καμπούλ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Σύμφωνα με τον Επίτροπο, αρμόδιο για εξωτερικά θέματα της ΕΕ, Κρις Πάτεν, το γραφείο αναμένεται να λειτουργήσει εντός του Φεβρουαρίου, ενώ θα αναλάβει την επιτήρηση και της πολιτικής κατάστασης στη χώρα, με τη συμβολή του ειδικού αντιπροσώπου της ΕΕ, Κλάους-Πίτερ Κλάιμπερ.

    Ηδη στην Καμπούλ λειτουργεί γραφείο ανθρωπιστικής βοήθειας (ECHO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Χθες, σε σύσκεψη της Επιτροπής εξετάστηκε η παροχή μακροχρόνιας και ουσιαστικής οικονομικής ενίσχυσης στο Αφγανιστάν.

    Στο μεταξύ, ο Πάτεν θα συμμετάσχει σε διάσκεψη δωρητών για το Αφγανιστάν, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Τόκιο, όπου αναμένεται να αποφασιστεί συνεισφορά της ΕΕ, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

    Α.Τ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 16 January 2002 - 19:14:04 UTC