Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-01-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΕ Ε.Ε. ΚΑΙ ΝΑΤΟ
  • [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΙ ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [03] ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΣΣΑΡΗ
  • [04] TO EYΡΩ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
  • [05] ΑΝΗΣΥΧΕΙ Ο Ρ. ΣΑΡΠΙΝΓΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [06] ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΕ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΗ
  • [07] ΜΙΚΡΗ ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ
  • [08] ΥΠΑΝ: ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
  • [09] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΑΥΞΗΣΗ ΜΕ ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΕ ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΕΧΑΕ
  • [10] ΕΥΘΥΜΙΟΥ: ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
  • [11] Η ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗΣ
  • [12] ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΣΥΣΣΩΜΗ Η ΝΔ
  • [13] Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΕ - ΗΠΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ
  • [14] ΡΩΣΙΑ: ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
  • [15] ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΟΗΕ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ 6 ΑΡΑΒΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [16] ΝΕΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
  • [17] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
  • [18] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ EFG EUROBANK ΓΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
  • [19] Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΣΒΑΛΝΤ ΜΕ ΤΟΥΣ
  • [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ - ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ
  • [21] ΕΠΙΛΥΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΕΛΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΟΤΕ - ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ
  • [22] Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟYΛΟΥ: ΣΗΜΕΙΩΣΑΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟ
  • [23] ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΙΝΟΙ ΔΟΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ 2004
  • [24] ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  • [01] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΕ Ε.Ε. ΚΑΙ ΝΑΤΟ

    Σόφια, 22 Ιανουαρίου 2002 (16:29 UTC+2)

    Την υποστήριξη της Ελλάδας για την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Βούλγαρο ομόλογό του Συμεών Σαξκομπουργκότσκι, μετά από συνάντηση που είχε μαζί του στη Σόφια.

    Ο κ. Σημίτης χαιρέτισε τη συμφωνία της Βουλγαρίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση για το κλείσιμο των τεσσάρων αντιδραστήρων στο Κοζλοντούι. Σχετικά με το θέμα αυτό ο Βούλγαρος πρωθυπουργός εξέφρασε τη βούληση της χώρας του για το κλείσιμο των δύο πρώτων αντιδραστήρων μέχρι το τέλος του χρόνου και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για το κλείσιμο των άλλων δύο.

    Σε ό,τι αφορά στο θέμα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης, ο Έλληνας πρωθυπουργός εκτίμησε πως το ζήτημα έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία. Ο κ. Σημίτης ανέφερε πως απομένει πλέον να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση εκπροσώπων των αρμόδιων φορέων από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρωσία, όπου θα συζητηθούν οικονομικά και τεχνικά ζητήματα.

    Σχετικά με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας, οι κ.κ. Σημίτης και Σαξκομπουργκότσκι εξέφρασαν την κοινή τους βούληση για συνέχιση της δυναμικής ανάπτυξης των σχέσεων αυτών. Παράλληλα επισήμαναν την προθυμία τους να συμβάλλουν από κοινού σε δράσεις για την προώθηση της σταθερότητας στα Βαλκάνια.

    Στο μεταξύ δόθηκε στη δημοσιότητα, στη Σόφια, το νομοσχέδιο με το οποίο θα προωθηθεί το ελληνικό σχέδιο για την οικονομική ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. Το ελληνικό σχέδιο θα διαρκέσει από το 2002 ως το 2006 και προβλέπει πιστώσεις 550 εκατομμυρίων ευρώ (187,5 δισεκατομμυρίων δραχμών). Με το ποσό αυτό θα χρηματοδοτηθούν έργα, επενδύσεις και δράσεις στην Βουλγαρία, την Αλβανία, τη Γιουγκοσλαβία, την ΠΓΔΜ και τη Ρουμανία. Το σχέδιο θα υλοποιήσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Όπως είπε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή.

    [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΙ ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2002 (15:03 UTC+2)

    Τη βεβαιότητα ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές, εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι, στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, στο ξενοδοχείο "Κάραβελ". Σε ερώτηση γιατί δεν ζητάει η Ν.Δ. πρόωρες εκλογές, εφόσον εκτιμάει ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είναι "επικίνδυνη" για τα συμφέροντα του τόπου, απάντησε ότι ένα υπεύθυνο κόμμα της δεν ζητάει κάτι που δεν μπορεί να επιβάλει όπως είναι οι εκλογές.

    Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση για διολίσθηση σε υποχωρήσεις στα ελληνοτουρκικά και επιπόλαιους χειρισμούς στην υπόθεση της αποτυχημένης συγχώνευσης της Εθνικής με την Alpha Bank

    Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δημιουργείται μεγάλος προβληματισμός και τη Ν.Δ. την ανησυχεί η διολίσθηση της ελληνικής κυβέρνησης σε υποχωρήσεις χωρίς να έχει αλλάξει τη συμπεριφορά της η Τουρκία. Δημιουργείται η αίσθηση ότι υπάρχει μυστική διπλωματία. Η Ν.Δ. λέει ναι στο διάλογο, αλλά υπό προυποθέσεις, ενώ η κυβέρνηση δεν ασχολείται με την αρμόζουσα σοβαρότητα και αποφεύγει την εθνική συνεννόηση. Η Ν.Δ. είναι κατ΄αρχήν υπέρ της ευρωπαικής προοπτικής της Τουρκίας, αλλά αυτό σημαίνει προσαρμογή της στο ευρωπαικό κεκτημένο. Ο κ. Καραμανλής επέκρινε ιδιαίτερα τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα του ευρωστρατού και σημείωσε πως διακυβεύονται σημαντικά εθνικά ζητήματα. "Η Ν.Δ. παρείχε και θα παρέχει στήριξη στην κυβέρνηση, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει λευκή επιταγή σε επιπόλαιους και ελαφρούς χειρισμούς", είπε χαρακτηριστικά.

    Για το Κυπριακό είπε ότι παρατηρήθηκε μια διαφορετική προσέγγιση από την τουρκοκυπριακή πλευρά και το ερώτημα είναι αν πρόκειται για αλλαγή πολιτικής ή για επικοινωνιακό εύρημα. Ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να διαμηνύσει στους Ευρωπαίους εταίρους ότι δεν νοείται διεύρυνση της Ε.Ε. χωρίς τη συμμετοχή της Κύπρου και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ένταξη της Κύπρου μπορεί να γίνει στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2003.

    Σχετικά με το εγχείρημα συγχώνευσης των δύο Τραπεζών τόνισε ότι η Ν.Δ. είχε επιφυλάξεις από την πρώτη στιγμή και αυτές επιβεβαιώθηκαν. Οι εξελίξεις έδειξαν ότι υπάρχουν μεγάλες πολιτικές ευθύνες. "Η κυβέρνηση θριαμβολόγησε και μετά από τέτοιο φιάσκο, σε ποια χώρα θα έμενε στη θέση της η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας; Οι πολιτικές παρεμβάσεις και οι θριαμβολογίες όχι μόνο δεν ωφελούν, αλλά βλάπτουν σημαντικά". Για την Ολυμπιακή Αεροπορία είπε ότι είναι μια "θλιβερή ιστορία" και πρότεινε να γίνει διαφανής διαγωνισμός.

    Σε ερώτηση γιατί επιμένει στην παραίτηση του διοικητή της ΕΤΕ Θεόδωρου Καρατζά, όταν θεωρείται επιτυχημένη η θητεία του, απάντησε πως το ζήτημα δεν είναι προσωπικό. Ο ίδιος δεν συμμερίζεται την άποψη που εξέφρασε η δημοσιογράφος και σημείωσε πως η δραστηριότητα της ΕΤΕ σε σχέση με το Χρηματιστήριο είναι το ίδιο επιλήψιμη με της ΔΕΚΑ και της Αγροτικής Τράπεζας. Οταν συμβαίνουν εγκληματικά λάθη που ζημιώνουν το δημόσιο συμφέρον, κάποιοι θα πρέπει να αναλαμβάνουν ευθύνες, κάποιοι θα πρέπει να παραιτούνται.

    Σε ότι αφορά τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου τόνισε ότι η αναμέτρηση στις τρεις μεγάλες πόλεις έχει πολιτικά χαρακτηρσιτικά και όποιος δεν το αναγνωρίζει κρύβεται πίσω από το δάχτυλο του. Η Ν.Δ. σέβεται το θεσμό της αυτοδιοίκησης και δεν θα παίξει πολιτικά παιγνίδια με την αυτοδιοίκηση, απάντησε σε ερώτηση αν θα εξαντλήσουν τη θητεία τους κεντρικά πολιτικά στελέχη του κόμματος, στην περίπτωση που κατέβουν στις εκλογές του Οκτωβρίου. Τα ονόματα των υποψηφίων θα ανακοινωθούν όταν έρθει η ώρα και σε ερώτηση αν μια απόφαση της Ντόρας Μπακογιάννη να διεκδικήσει τον Δήμο Αθηναίων θα δεσμεύσει και τον ίδιο, απάντησε ότι διερευνώνται οι απόψεις των στελεχών αλλά τις τελικές αποφάσεις τις παίρνει το κόμμα.

    Για το θέμα της προετοιμασίας της Ολυμπιάδας του 2004 τόνισε ότι ο κ. Οσβαλντ και τα άλλα μέλη της ΔΟΕ χρησιμοποιούν τη διπλωματική γλώσσα, αλλά και μέσα από αυτή μπορεί να διακρίνει κανείς ανησυχία. Αλλη είναι η δουλειά της ΔΟΕ και άλλη της Ν.Δ. που καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς, διότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να διοργανώσει τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι δεν τον φοβίζει το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να οδηγηθεί στις εκλογές όχι με τον Κώστα Σημίτη αλλά με τον Γιώργο Παπανδρέου στη θέση του προέδρου του Κινήματος.

    Στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας παρατήρησε ότι το έλλειμμα αποτελεσματικότητας δεν αντιμετωπίζεται με διακηρύξεις. Χρειάζεται σοβαρότητα, εχεμύθεια και κυρίως αποτελεσματικότητα.

    [03] ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΣΣΑΡΗ

    Βουκουρέστι, 21 Ιανουαρίου 2002 (17:24 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Σε πλήρη διαύγεια βρισκόταν ο Κωνσταντίνος Πάσσαρης τη στιγμή που διέπραξε το φόνο των δύο Ρουμάνων στο Βουκουρέστι, στις 24 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το ιατρικό πόρισμα.

    Ο Πάσσαρης υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε μια σειρά ιατρικών εξετάσεων στη φυλακή Γιλαβα στο Βουκουρέστι, όπου και βρίσκεται κρατούμενος.

    Σύμφωνα με πηγές αν ο Πάσσαρης αμφισβητήσει το αποτέλεσμα θα επανεξεταστεί.

    Οι ψυχιατρικές εξετάσεις είναι ζωτικής σημασίας για την έρευνα που διεξάγουν οι Ρουμάνοι εισαγγελείς. Ο Πάσσαρης συνελήφθη και κατηγορείται για φόνο και ληστεία.

    Στο μεταξύ, ένα νέο όνομα έρχεται στο προσκήνιο ως συνεργός του Κωνσταντίνου Πάσσαρη. Ο Πολ Πόπα, γνωστός στην Ελλάδα ως Μάριος Ραντουτσαν είναι ύποπτος για συμμετοχή σε διάφορα εγκλήματα που έγιναν στην Ελλάδα και για τα οποία κατηγορείται ο Πάσσαρης. Ο Πόπα καταζητείται στη Ρουμανία για απόπειρα φόνου που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα και θεωρείται κατά τις Αρχές ιδιαίτερα επικίνδυνος.

    [04] TO EYΡΩ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2002 (14:08 UTC+2)

    Kαμία μεταβολή δεν διαπιστώθηκε στις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων με την έλευση του ευρώ, όπως δήλωσε το 54% των καταναλωτών που ερωτήθηκαν σχετικά, στο πλαίσιο έρευνας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

    Από την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 500 καταστημάτων ανά τη χώρα, προέκυψε ωστόσο ότι ένας στους τρεις καταναλωτές αντιμετώπισε με διστακτικότητα την αγορά προϊόντων, κατά τις πρώτες ημέρες κυκλοφορίας του ευρώ, ενώ το 10% αυτών προτίμησαν να κάνουν τις αγορές με πιστωτικές κάρτες.

    Πάντως, το ποσοστό των καταναλωτών που ήταν εφοδιασμένο με ευρώ κατά τις πρώτες ημέρες κυκλοφορίας του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος ήταν ικανοποιητικό. Ενθαρρυντικός ήταν και ο βαθμός ετοιμότητας των υπαλλήλων και των εμπορικών επιχειρήσεων, αν και μόλις το 41% των καταστηματαρχών είχαν προμηθευθεί ευρώ πριν από την 1η Ιανουαρίου.

    Παράλληλα, από την έρευνα προέκυψε ότι το 90% των επιχειρηματιών θεωρούν ότι το ευρώ θα οδηγήσει σε ανάπτυξη την οικονομία ενώ το 80% πιστεύει οτι το νέο νόμισμα θα βοηθήσει την ανάπτυξη της επιχείρησής.

    Αναφερόμενος στις εμπειρίες από τις πρώτες ημέρες του ευρώ, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Χρήστος Φώλιας υποστήριξε ότι, σε ό,τι αφορά εμπορικά καταστήματα οι στρογγυλοποιήσεις έγιναν προς τα κάτω, αλλά στην πορεία παρατηρείται ένας στρογγύλεμα τιμών προς τα πάνω, καθώς η πλειονότητα των καταναλωτών δεν δέχεται κέρματα ενός ή δύο λεπτών ως ρέστα.

    [05] ΑΝΗΣΥΧΕΙ Ο Ρ. ΣΑΡΠΙΝΓΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Βερολίνο, 22 Ιανουαρίου 2002 (21:09 UTC+2)

    Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και την ΠΓΔΜ, όπου βρίσκονται περίπου 5.000 Γερμανοί στρατιώτες, εξέφρασε ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Ρούντολφ Σάρπινγκ.

    "Ανησυχώ για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά θεωρώ ακόμη πιο κρίσιμη την κατάσταση στην ΠΓΔΜ", τόνισε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

    Η Γερμανία έχει αναλάβει τη διοίκηση της αποστολής του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ.

    "Ελπίζω ότι μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση στην ΠΓΔΜ", είπε προσθέτοντας ότι οι Αλβανοί εξτρεμιστές αποτελούν απειλή.

    Στην ειρηνευτική αποστολή του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ "Κεχριμπαρένια Αλεπού" που επιτηρεί την εύθραυστη ειρήνη στη χώρα υπηρετούν 595 Γερμανοί στρατιώτες.

    Στην ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR) η Γερμανία συμμετέχει με 4.647 άνδρες.

    [06] ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΕ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΗ

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2002 (21:06 UTC+2)

    Αναστάτωση προκλήθηκε στις 1μμ στη Νέα Πεντέλη όταν ο Παύλος Μανουσάκης, συνταξιούχος του ΙΚΑ διαπληκτίστηκε για οικονομικούς λόγους με τον κτηματομεσίτη Δημήτρη Χριστόπουλο στο γραφείο του τελευταίου στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου 31.

    Ο συνταξιούχος του ΙΚΑ πυροβόλησε δύο φορές στην οροφή του γραφείου με πιστόλι που κατείχε νόμιμα και στη συνέχεια χτύπησε τον Χριστόπουλο στο κεφάλι, τραυματίζοντας τον ελαφρά. Ο δράστης δεν βρέθηκε στο σπίτι του και αναζητείται από την αστυνομία.

    [07] ΜΙΚΡΗ ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιανουαρίου 2002 (21:03 UTC+2)

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής μπάσκετ Γιάννης Ιωαννίδης και ο Νίκος Φιλίππου που βρέθηκαν κοντά στο τρομοκρατικό χτύπημα στην Ιερουσαλήμ (παίζει αύριο το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα με το αντίστοιχο του Ισραήλ) ελέγχθηκαν από την αστυνομία του Ισραήλ. Φυσικά δεν βρέθηκε τίποτε ύποπτο όπως ήταν αναμενώμενο.

    Ο κ. Ιωαννίδης μαζί με τον κ. Φιλίππου είχαν πάει μια βόλτα στη πόλη όταν είδαν κόσμο να τρέχει προς κάθε κατεύθυνση. Αμέσως κατάλαβαν ότι κάτι έγινε, ώσπου σταμάτησε το αυτοκίνητο που οδηγούσαν το μπλόκο της αστυνομίας προκειμένου να τους γίνει ο απαραίτητος έλεγχος.

    [08] ΥΠΑΝ: ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2002 (21:01 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι σε καμία περίπτωση ούτε υπήρξε ούτε αποτελεί πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης η οποιαδήποτε μεταβολή στο ισχύον καθεστώς μεταφοράς καυσίμων από τα διυλιστήρια στα πρατήρια βενζίνης, δίνει το υπουργείο Ανάπτυξης με ανακοίνωσή του.

    Σημειώνεται ότι το ΥΠΑΝ προχώρησε στην ανακοίνωση αυτή με αφορμή στοιχεία της ανακοίνωσης του Σωματείου Επαγγελματιών Αυτοκινητιστών Ιδιοκτητών Αυτοκινήτων Μεταφοράς Υγρών Καυσίμων Μακεδονίας - Θράκης "Ο Φίλιππος", σχετικά με την ενεργειακή αγορά.

    [09] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΑΥΞΗΣΗ ΜΕ ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΕ ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΕΧΑΕ

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2002 (21:00 UTC+2)

    Η εταιρία "Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ Συμμετοχών" (η εταιρία) μετά την παρέλευση της προθεσμίας εισφοράς που έληξε την 21/1/2002, ανακοινώνει τη μερική κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της όπως είχε αποφασιστεί από την πρώτη επαναληπτική έκτακτη γενική συνέλευση της 28.12.01 με εισφορά σε είδος μετοχών των εταιριών "Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών ΑΕ", "Χρηματιστήριο Παραγώγων Αθηνών ΑΕ", "Εταιρία Εκκαθάρισης Συναλλαγών Επί Παραγώγων ΑΕ", "Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης ΑΕ", "Ανάπτυξη Συστημάτων και Υποστήριξης Κεφαλαιαγοράς ΑΕ".

    Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έγινε αναλυτικά ως εξής:

    -Εισφέρθηκε το σύνολο των προβλεπομένων από την απόφαση της παραπάνω γενικής συνέλευσης 3.888.300 μετοχών της "Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών ΑΕ" και έτσι πλέον η εταιρία συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της "Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών ΑΕ" άμεσα και μέσω του ΧΑΑ, με συνολικό ποσοστό 70,32%,

    -Εισφέρθηκε το σύνολο των προβλεπομένων από την απόφαση της παραπάνω γενικής συνέλευσης 1.526.300 μετοχών της "Χρηματιστήριο Παραγώγων Αθηνών ΑΕ" και έτσι πλέον η εταιρία συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της "Χρηματιστήριο Παραγώγων Αθηνών ΑΕ" άμεσα και μέσω του ΧΑΑ με συνολικό ποσοστό 100%

    -Εισφέρθηκαν 4.285.500 μετοχές της "Εταιρίας Εκκαθάρισης Συναλλαγών Επί Παραγώγων ΑΕ" εκ των 4.370.500 που προβλεπόταν από την απόφαση της παραπάνω γενικής συνέλευσης και έτσι πλέον η εταιρία συμμετέχειστο μετοχικό κεφάλαιο της "Εταιρίας Εκκαθάρισης Συναλλαγών Επί Παραγώγων ΑΕ" άμεσα και μέσω του ΧΑΑ, με συνολικό ποσοστό 98,95%,

    - Εισφέρθηκαν 66.015 μετοχές της "Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης ΑΕ" , εκ των 66.200 που προβλεπόνταν από την απόφαση της παραπάνω γενικής συνέλευσης και έτσι πλέον η εταιρία συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της "Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης ΑΕ" άμεσα και μέσω του ΧΑΑ με συνολικό ποσοστό 99,82%

    - Εισφέρθηκαν 277.125 μετοχές της "Ανάπτυξη Συστημάτων και Υποστήριξης Κεφαλαιαγοράς ΑΕ" εκ των 282.750 που προβλεπόταν από την απόφαση της παραπάνω γενικής συνέλευσης και έτσι πλέον η εταιρία συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της "Ανάπτυξη Συστημάτων και Υποστήριξης Κεφαλαιαγοράς ΑΕ" άμεσα και μέσω του ΧΑΑ με συνολικό ποσοστό 98,75%.

    Λόγω της μη πλήρους κάλυψης του ποσού της αύξησης, όπως είχε αποφασίσει η παραπάνω γενική συνέλευση, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας θα αυξηθεί κατά το ποσό των 31.986.295.46 δρχ./93.870.273,65ευρώ (έναντι 32.150.534.588,3875 δρχ./94.352.265,85 ευρώ) και θα εκδοθούν 18.588.173 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 1720,7875 δρχ ή 5,05 ευρώ εκάστης.

    Οι νέες μετοχές της εταιρίας θα παραδοθούν στους δικαιούχου - πρόσωπα που συμμετείχαν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με εισφορά σε είδος μέσω των λογαριασμών τους στο σύστημα άυλων τίτλων που διαχειρίζεται το Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών. Η παράδοση των νέων μετοχών και η ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης αυτών θα γνωστοποιηθεί με νεότερη ανακοίνωση της εταιρίας.

    [10] ΕΥΘΥΜΙΟΥ: ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2002 (20:58 UTC+2)

    Αναταραχή επικρατεί στο χώρο της μέσης εκπαίδευσης λόγω του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των καθηγητών. Ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου δήλωσε ότι με το νομοσχέδιο διασφαλίζεται η ποιότητα της εκπαίδευσης, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ίδιοι οι Ελληνες εκπαιδευτικοί θέλουν την αποκέντρωση της εκπαίδευσης, την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και την επιμόρφωση.

    Σχετικά με τη ρύθμιση του νομοσχεδίου που «βάζει φρένο» στις απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ο κ. Ευθυμίου επισήμανε ότι «είναι μια ρύθμιση απολύτως δίκαια, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και το δικαίωμα της εργοδοσίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

    Κλειστό θα μείνει και αύριο το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ενώ την Πέμπτη «λουκέτο» μπαίνει και στο ΤΕΙ Πειραιά, καθώς οι διδάσκοντες είναι αντίθετοι στον τρόπο που γίνεται η ανωτατοποίηση των ιδρυμάτων. Από την πλευρά του ο κ. Ευθυμίου έκανε λόγο για εγκαθίδρυση ενός νέου τοπίου στα ΤΕΙ, «στο οποίο δώσαμε όλες τις ευκαιρίες στους παλιούς διδάσκοντες με ειδικά μέτρα, ειδικά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών μόνο γι' αυτούς να παρακολουθήσουν και να εξελιχτούν και αυτοί με τη σειρά τους όπως τους αξίζει από την ιστορία τους».

    Τα αιτήματα των πανεπιστημιακών καθηγητών για σύνδεση του μισθού με τις συντάξεις τους, αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο της συνολικής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, τόνισε ο κ. Ευθυμίου.

    Το πρωί ο κ. Ευθυμίου εγκαινίασε τη βιβλιοθήκη του 2ου ΤΕΕ Αιγάλεω, αλλά το αμφιθέατρο του σχολείου όπου έγινε η εκδήλωση έσταζε καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

    Στην ομιλία του ο κ. Ευθυμίου δεσμεύτηκε ότι θα εισηγηθεί την αύξηση των κονδυλίων για το ΤΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

    [11] Η ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Μόσχα, 22 Ιανουαρίου 2002 (20:57 UTC+2)

    Η Ρωσία προειδοποίησε για τις "καταστροφικές" συνέπειες στη Μέση Ανατολή, αν οι ΗΠΑ διευρύνουν τον αντιτρομοκρατικό πόλεμο με επίθεση στο Ιράκ.

    "Αν οι Αμερικανοί αποφασίσουν να εξαπολύσουν επίθεση στο Ιράκ, θα είναι το χειρότερο σενάριο, το οποίο θα οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή", δήλωσε ο Νικολάι Καρτούζοφ ανώτατος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στο πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS.

    "Κανείς δεν θέλει να δει μία τέτοια εξέλιξη", τόνισε ο κ. Καρτούζοφ, πρέσβης της Ρωσίας στο Ιράκ για μεγάλο χρονικό διάστημα και πρόσθεσε ότι η Μόσχα δεν βλέπει το λόγο για δράση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ και του ηγέτη του Σαντάμ Χουσεϊν.

    "Δεν υπάρχουν στοιχεία για συνενοχή της Βαγδάτης στα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, ούτε υπάρχει απόδειξη για στήριξη τρομοκρατών από το Ιράκ", είπε ο Ρώσος διπλωμάτης τονίζοντας ότι για το Ιρακινό πρόβλημα απαιτείται "πολιτική διευθέτηση".

    Ο Καρτούζοφ προέβη στις δηλώσεις αυτές, ενώ ο αντιπρόεδρος της Ιρακινής κυβέρνησης Ταρέκ Αζίζ αναμένεται να επισκεφθεί τη Μόσχα.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε πρόσφατα το Ιράκ να δεχθεί την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ για το ιρακινό οπλοστάσιο.

    [12] ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΣΥΣΣΩΜΗ Η ΝΔ ΑΠΟΝΤΕΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2002 (20:56 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Υπερψηφίστηκε απόψε στη Βουλή, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει η ΝΔ, το επίμαχο άρθρο 13 του υπουργείου Παιδείας που αφορά τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

    Υπέρ ψήφισαν 155 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ το ΚΚΕ και το ΣΥΝ, ενώ το καταψήφισαν 126 βουλευτές της ΝΔ, καθώς και οι δύο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Βασίλης Κοντογιαννόπουλος και Κυριάκος Σπυριούνης. Οι δύο τελευταίοι είχαν εκφράσει την διαφωνία τους και είχαν δηλώσει ότι θα το καταψηφίσουν.

    Επίσης από το ΠΑΣΟΚ δήλωσαν παρών ο Φοίβος Ιωαννίδης και η Νόρα Κατσέλη που επίσης είχαν εκφράσει την διαφωνία τους.

    Αξιοσημείωτο της αποψινής ψηφοφορίας του επίμαχου άρθρου, είναι ότι ήταν παρούσα σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ενώ αντίθετα από το κυβερνών κόμμα ήταν εμφανής η απουσία πολλών πρωτοκλασάτων υπουργών καθώς και η απουσία βουλευτών που είχαν διαφωνήσει επί του άρθρου.

    Ειδικότερα από το ΠΑΣΟΚ απουσίαζαν: Ο υπουργός Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

    Αίσθηση επίσης προκάλεσε και η απουσία του μόλις χθες παραιτηθέντα υφυπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Ζαφειρόπουλου.

    Από τους βουλευτές ήταν απόντες οι, Γεράσιμος Αρσένης, Κίμων Κουλούρης, Θόδωρος Κατσανέβας, Στέλιος Παπαθεμελής και Κάρολος Παπούλιας.

    Από το ΚΚΕ απουσίαζαν η Αλέκα Παπαρήγα, ο Δημήτρης Τσιόγκας και ο Σταύρος Σκοπελίτης και από το ΣΥΝ ο Γιώργος Αμπατζόγλου.

    [13] Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΕ - ΗΠΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ

    Μαδρίτη, 22 Ιανουαρίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Η Ισπανία που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπάθησε να αποκλιμακώσει την ένταση που δημιουργήθηκε μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών για το θέμα της μεταχείρισης των αιχμαλώτων στην αμερικανική ναυτική βάση στην Κούβα.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέπ Πικέ προσπάθησε να αποστασιοποιήσει την Μαδρίτη από την θέση του επικεφαλής της κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα ο οποίος κάλεσε την Ουάσινγκτον να συμπεριφέρεται στους κρατούμενους ως αιχμαλώτους πολέμου σύμφωνα με την συνθήκη της Γενεύης.

    "Η ισπανική κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία αναφορικά με την θέση της αμερικανικής κυβέρνησης" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πικέ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

    Τόνισε ωστόσο ότι η Μαδρίτη επίσης δεν έχει καμία αμφιβολία σχετικά με την αναγκαιότητα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    Σημειώνεται ότι ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Ράμσφελτ είχε υποστηρίξει ότι οι αιχμάλωτοι είναι παράνομοι μαχητές και συνεπώς δεν δικαιούνται την κάλυψη του διεθνούς δικαίου.

    [14] ΡΩΣΙΑ: ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

    Μόσχα, 22 Ιανουαρίου 2002 (20:48 UTC+2)

    Η Ρωσία θα μειώσει κατά 16.000 τους στρατιώτες της στα σύνορα σε μια προσπάθεια να μετριάσει την στρατιωτική της δύναμη στην περιοχή των συνόρων όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της περιπολίας των συνόρων της χώρας.

    Ο στρατηγός Κονταντίν Τότσκι ανέφερε ότι η δύναμη θα μειωθεί στους 168.000 στρατιώτες και 14.500 πολίτες ενώ δεν ανέφερε πότε ακριβώς θα γίνουν οι περικοπές.

    Ο ίδιος δήλωσε ότι το συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας κατόπιν εντολής από το αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων έχει εγκρίνει τις περικοπές.

    [15] ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΟΗΕ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ 6 ΑΡΑΒΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Σεράγεβο, 22 Ιανουαρίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Παράνομη χαρακτήρισε την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών της Βοσνίας να παραδώσει έξι Αραβες, ύποπτους για τρομοκρατικές ενέργειες, στις αμερικάνικες αρχές, η ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μαντλίν Ρις.

    Η Ρις, σε συνέντευξη τύπου δήλωσε ότι υπήρξε παράκαμψη του νόμου κατά τη μεταφορά των έξι Αράβων από τις φυλακές της Βοσνίας στις αμερικάνικες αρχές και επεσήμανε ότι "το ίδιο ισχύει και για αυτούς που τους παρέλαβαν από τις βοσνιακές αρχές".

    Α.Τ.

    [16] ΝΕΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

    Μόσχα, 22 Ιανουαρίου 2002 (20:27 UTC+2)

    Ο στρατηγός Βλαντίμιρ Μιχαήλοφ διορίστηκε στην θέση του επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας της Ρωσίας διαδεχόμενος τον στρατηγό Ανατολί Κορνούκοφ ο οποίος ανακοίνωσε την αποχώρησή του την προηγούμενη εβδομάδα.

    Ο Κορνούκοφ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τα καθήκοντά του έχοντας φτάσει την ηλικία των 60 χρόνων.

    Ο Μιχαήλοφ 58 χρόνων υπήρξε βοηθός του Κορνούκοφ.

    Σημειώνεται ότι το όριο ηλικίας για τους στρατιωτικούς αξιωματούχους στην Ρωσία έχει οριστεί στα εξήντα χρόνια παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της χώρας μπορεί να διατηρήσει σε περίπτωση που το επιθυμεί κάποιον στρατηγό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

    [17] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2002 (20:21 UTC+2)

    Η Νέα Δημοκρατία επικεντρώνει την προσοχή της στα προβλήματα, ενώ η κυβέρνηση αντιπολιτεύεται την Αντιπολίτευση, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος αναφέρθηκε στις κατηγορίες του προέδρου της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή.

    "Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αντί να απαντήσει επί της ουσίας των προτάσεων που κατέθεσε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, τόσο για τα μείζονα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, όσο και για γενικότερα οικονομικά και κοινωνικά θέματα, ανέσυρε από το αρχείο του την συνήθη απάντηση των προκατόχων του: 'Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει θέσεις, δεν καταθέτει προτάσεις" είπε ο κ.Ρουσόπουλος.

    Για τη δήλωση του κ.Πρωτόπαπα ότι η ΝΔ αντιπολιτεύεται τα προβλήματα, ο εκπρόσωπος του κόμματος επεσήμανε ότι "πράγματι, η Νέα Δημοκρατία επικεντρώνει την κριτική της στα προβλήματα που βασανίζουν τους πολίτες. Είναι η Κυβέρνηση που αδιαφορεί γι΄ αυτά, έχοντας ως μόνη της έγνοια να αντιπολιτεύεται την Αντιπολίτευση".

    [18] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ EFG EUROBANK ΓΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2002 (20:18 UTC+2)

    Με ιδιαίτερη επιτυχία και ευρεία συμμετοχή στελεχών από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα πραγματοποιήθηκε σήμερα, ημερίδα με θέμα την Τιτλοποίηση. Η ημερίδα διοργανώθηκε από την EFG Telesis Finance και τη Deutsche Bank, στρατηγικό εταίρο της EFG Eurobank Ergasias και σηματοδοτεί το έντονο ενδιαφέρον των δύο οργανισμών για την ανάπτυξη σύγχρονων εναλλακτικών εργαλείων χρηματοδότησης και στην ελληνική αγορά που να απαντούν στις συνεχώς εντεινόμενες ανάγκες των σύγχρονων επιχειρηματικών μονάδων (του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα) για εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης, αλλά και αποτελεσματικότερης διαχείρισης των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού.

    Χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της EFG Eurobank Ergasias και πρόεδρος της EFG Telesis Finance Νίκος Καραμούζης, τόνισε πως η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο του ενεργότερου ρόλο και των πρωτοβουλιών που θα αναλάβουν από κοινού η EFG Eurobank Ergasias και η Deutsche Bank στην εγχώρια αγορά εκδόσεων χρέους, όπου θα εισάγουν έγκαιρα νέα προϊόντα και υπηρεσίες που ήδη αξιοποιούνται ευρέως στις διεθνείς αγορές.

    Προς την ημερίδα απευθύνθηκε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών Ιωάννης Κουσουλάκος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ελληνική εμπειρία σε θέματα Τιτλοποίησης και την σταδιακή εισαγωγή των νέων εργαλείων στη δημοσιονομική διαχείριση με στόχο την μείωση του δημοσίου χρέους με όρους σύγχρονους και συμβατούς με τις τάσεις στις αγορές.

    Ο κ. Κουσουλάκος επισήμανε πως δυνατότητες αξιοποίησης τέτοιων εργαλείων έχουν τόσο το δημόσιο όσο και οι άλλοι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους και τις μελλοντικές τους ροές για την άμεση άντληση κεφαλαίων και έτσι την καλύτερη διαχείριση του χρέους τους και την διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησής τους. Επίσης ανακοίνωσε πως το δημόσιο προτίθεται να βελτιώσει το θεσμικό πλαίσιο και να άρει τα φορολογικά αντικίνητρα έτσι ώστε να διευκολυνθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν χρήση των νέων εργαλείων με πρώτη αναφορά στις τράπεζες οι οποίες θα μπορούν να αναπτύξουν την Τιτλοποίηση, όπως συμβαίνει σε άλλες αναπτυγμένες αγορές.

    Από την πλευρά της Deutsche Bank, o Michael Raynes, Managing Director, Head of European Securitisation Group, αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή της Τιτλοποίησης σαν χρηματοδοτικό εργαλείο, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, οτι χρησιμοποιείται πλέον στις ΗΠΑ σαν το κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο από εταιρίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα με τις εκδόσεις της κατηγορίας αυτής να υπερβαίνουν πλέον αυτές των κλασσικών ομολόγων. Έτσι, το 2001 στις ΗΠΑ, οι εκδόσεις αυτές ανήλθαν σε 344 δισ. δολάρια ενώ στην Ευρώπη μόλις σε 145 δισ. δολάρια. Ο κ. Raynes αναφέρθηκε επίσης στο πως από την άλλη πλευρά, στην Ευρώπη, το εργαλείο αυτό το εφαρμόζουν σήμερα σε πολύ ευρύτερη γκάμα στοιχείων ενεργητικού από ότι στις ΗΠΑ όπου η ευρύτερη χρήση γίνεται στο χώρο των πιστωτικών καρτών, των στεγαστικών δανείων και των δανείων χρηματοδότησης αυτοκινήτου.

    Η Nicole Downer, Director European Securitisation Group της Deutsche Bank αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της Τιτλοποίησης έναντι του απλού δανεισμού, όπως είναι τα ομόλογα που δεν έχουν υποστήριξη στοιχείων ενεργητικού ή την απλή τραπεζική χρηματοδότηση. Προκύπτει δε η διαπίστωση ότι η Τιτλοποίηση βοηθά ιδιαίτερα τον εκδότη να περιορίσει το συνολικό κόστος δανεισμού, αφού αν και η Τιτλοποίηση φαίνεται να έχει πιο υψηλό κόστος, λειτουργεί όμως κατά τέτοιο τρόπο ώστε αποδεσμεύοντας κεφάλαια να αποδεικνύεται τελικώς ως χρηματοδότηση χαμηλότερους κόστους.

    Στο θέμα του ποιοι είναι οι επενδυτές ομολόγων Τιτλοποίησης και ποια τα κριτήριά τους αναφέρθηκε ο Ganesh Rajendra, Director Head of European Securitisation Research της Deutsche Bank, ο οποίος έκανε μια ανάλυση της αγοράς ομολόγων Τιτλοποιήσης στην Ευρώπη τόσο από πλευράς εκδοτών όσο και από πλευράς επενδυτών. Όπως ανέφερε, σήμερα πλέον υπάρχουν πολλές εταιρίες με συγκεκριμένα μεγάλα προγράμματα εκδόσεων όπως οι εταιρίες του real estate καθώς και εταιρίες του δημοσίου τομέα στο χώρο της ενέργειας, της διαχείρισης υδάτινων πόρων κλπ. Βέβαια αντίστοιχες πολιτικές ακολουθούν και μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες όπως η Volkswagen, η Fiat κα..

    Τέλος, ο Alan Newton, Senior Partner της Freshfields αναφέρθηκε στο πως το νομοθετικό πλαίσιο μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της Τιτλοποίησης με αναφορές στα συστήματα και τη λειτουργία της στις άλλες ευρωπαικές χώρες

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Deutsche Bank είναι σήμερα ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος οργανισμός στην ευρωπαική αγορά και από τους μεγαλύτερους διεθνώς στο χώρο των κεφαλαιαγορών με μακρά και συνεχώς αυξανόμενη επιτυχημένη δραστηριότητα που επισφραγίζεται από διεθνείς διακρίσεις από αναγνωρισμένους διεθνείς οργανισμούς. Όπως ανακοινώθηκε στην ημερίδα, από κοινού η Deutsche Bank και η EFG Telesis Finance προγραμματίζουν τη διοργάνωση μεγάλου διεθνούς Συνεδρίου με θέμα την Τιτλοποίηση και τις εξελίξεις στις ευρωπαϊκές αγορές το οποίο θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη στην Αθήνα. Επισημάνθηκε δε πως επελέγη η Αθήνα για την διεξαγωγή του Συνεδρίου καθώς αποκτά μια συνεχώς διευρυνόμενη σημασία και σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης τέτοιων δραστηριοτήτων.

    [19] Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΣΒΑΛΝΤ ΜΕ ΤΟΥΣ "ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ" ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2002 (20:16 UTC+2)

    Το συμπέρασμα από τη συνάντηση του πρόεδρου της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ Ντένις Οσβαλντ με τους υπουργούς που εμπλέκονται στην ολυμπιακή προετοιμασία «είναι αισιόδοξο, θετικό με προβλήματα, αλλά κυρίως με την ικανότητα να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα αυτά», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Πολιτισμού. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός από τον κ. Βενιζέλο, η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου, οι υπουργοί Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, Μεταφορών Χρήστος Βερελής, ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, οι υφυπουργοί Εργασίας Λευτέρης Τζιόλας, Πολιτισμού Νάσος Αλευράς και ο γενικός γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων 2004 Κώστας Καρτάλης.

    «Οι ρυθμοί συνεχίζουν να είναι έντονοι και νομίζω ότι όσα θέματα εντοπίσαμε θα είμαστε σε θέση να τα έχουμε αντιμετωπίσει με ενέργειες και με λύσεις, μέχρι τον Απρίλιο», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι στα αθλητικά έργα, που χειρίζονται τα υπουργεία Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ και στα οδικά έργα υπάρχει μια πολύ καλή εξέλιξη.

    «Στη φιλοξενία έχουν γίνει πολλά βήματα, ιδίως ως προς το Ολυμπιακό Χωριό και τα Χωριά Τύπου και το έλλειμμα που υπάρχει ως προς τις ξενοδοχειακές κλίνες για την ολυμπιακή οικογένεια μπορεί να καλυφθεί με τα υφιστάμενα ξενοδοχεία. Αλλά φυσικά θα έχουμε και αρκετά νέα ξενοδοχεία, αρκετές νέες κλίνες μέχρι το 2004. Ο ιδιωτικός τομέας θα μας πει πόσες τελικώς», υπογράμμισε.

    «Η επίσκεψη και η συζήτηση ήταν θετική και δημιουργική. Το μήνυμα είναι καλό και αισιόδοξο. Δεν υπάρχει επανάπαυση. Εντοπίζονται προβλήματα, τα οποία όμως μπορούν να επιλυθούν και θεωρώ ότι η ενδιάμεση αυτή επίσκεψη, μας βοηθά πάρα πολύ και στην παρουσίαση που θα γίνει από την Οργανωτική Επιτροπή στο Salt Lake City στις αρχές Φεβρουαρίου και βέβαια για την επόμενη επίσημη συνάντηση του Απριλίου», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

    [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ - ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2002 (20:07 UTC+2)

    Τη μετάθεση των νομαρχιακών εκλογών παράλληλα με τις ευρωεκλογές, το 2004, πρότεινε σήμερα στον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΑΕ.

    Συγκεκριμένα οι νομάρχες με επιστολή τους ζητούν να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας θα προβλέπεται πενταετή θητεία και οι νομαρχιακές εκλογές θα διεξάγονται μαζί με τις ευρωεκλογές.

    Από την πλευρά του ο κ. Σκανδαλίδης δήλωσε ότι καταρχήν η κυβέρνηση δεν βλέπει θετικά το θέμα, όμως είναι υποχρεωμένος ως υπουργός εσωτερικών να ενημερώσει τα κόμματα, θα φέρει το θέμα κατά τη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής την Παρασκευή, και σε περίπτωση που τα κόμματα συμφωνήσουν τότε θα το συζητήσει.

    Για το θέμα αυτό ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Θ. Κατριβάνος δήλωσε ότι θα ήταν ορθό να γίνει αυτός ο διαχωρισμός μεταξύ των νομαρχιακών και των δημοτικών εκλογών .

    Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της αναβάθμισης της πολιτικής προστασίας καθώς και θέματα που αφορούν το συνταξιοδοτικό των νομαρχών, την καταστατική αναβάθμιση των αιρετών της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Οσον αφορά το θέμα της αναβάθμισης της πολιτικής προστασίας ο κ. Σκανδαλίδης δήλωσε ότι θα αναμένει και τις γραπτές παρατηρήσεις των νομαρχών προκειμένου κάποιες απ΄ αυτές να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο.

    Τέλος αποφασίστηκε να συγκροτηθεί εντός της εβδομάδας από κοινού επιτροπή (Υπουργείο Εσωτερικών - ΕΝΑΕ) για να εξετάσει το θέμα των αρμοδιοτήτων που αφαιρέθηκαν με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις.

    [21] ΕΠΙΛΥΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΕΛΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΟΤΕ - ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2002 (20:01 UTC+2)

    Σε συμφωνία προχώρησαν ο ΟΤΕ και οι τρεις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας (Vodafone, Telestet και Cosmote) σχετικά με τις απαιτήσεις προηγούμενων ετών, που προέκυψαν λόγω του προσδιορισμού του ύψους των τελών διασύνδεσης, καθώς και για τα τέλη διασύνδεσης των δικτύων τους που θα ισχύσουν μέχρι το τέλος του 2002.

    Μετά από διαπραγματεύσεις τους τελευταίους δύο μήνες με στόχο την εύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, συμφωνήθηκαν από κοινού τα εξής: Αμοιβαία παραίτηση από όποιες προσφυγές - αγωγές είχαν καταθέσει όλοι οι συμβαλλόμενοι στα δικαστήρια, καταβολή από τον ΟΤΕ αμοιβαία συμφωνημένων ποσών ως αποτέλεσμα συμβιβαστικής λύσης για όλες τις μέχρι 30/06/2001 οικονομικές διαφορές με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και κοινή αποδοχή των τελών διασύνδεσης για το διάστημα από 1/7/2001 μέχρι και 31/12/2002.

    Όπως δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, Νίκος Μανασής: "Με την παραπάνω συμφωνία επιλύονται οριστικά όλες οι διαφορές που είχαν προκύψει από το 1998 και μέχρι την απόφαση της ΕΕΤΤ για τα τέλη διασύνδεσης τον Ιούνιο 2001. Παράλληλα τίθενται οι βάσεις για την περαιτέρω απρόσκοπτη συνεργασία του ΟΤΕ με τις εταιρείες Kινητής Tηλεφωνίας Vodafone, Telestet και Cosmote με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και τη συνεχή ανάπτυξή της".

    [22] Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟYΛΟΥ: ΣΗΜΕΙΩΣΑΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιανουαρίου 2002 (19:54 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι συναντήσεις των ομάδων εργασίας της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, με την ΑΘΗΝΑ 2004. Σήμερα την επιτροπή επισκέφθηκαν αποστολή της Συντονιστικής Επιτροπής, με σκοπό να ενημερωθεί για την πρόοδο της προετοιμασίας στους εξής τέσσερις βασικούς τομείς: Αθλητικά έργα, Μεταφορές και Οδικά Έργα, Φιλοξενία και Ολυμπιακό Χωριό.

    Η Γιάννα Δασκαλάκη για την συγκεκριμένη επίσκεψη τόνισε: "Από τον περασμένο Νοέμβριο, που είχαμε την προηγούμενη επίσκεψη της Επιτροπής, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και έχει βελτιωθεί ο συντονισμός μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.

    Τα στελέχη της ΑΘΗΝΑ 2004 και οι εκπρόσωποι των κρατικών φορέων παρουσίασαν με λεπτομέρειες την πορεία των έργων, καθώς και τα εναλλακτικά σενάρια που μπορεί να απαιτηθούν.

    Θέλω να επισημάνω ότι σε ορισμένους τομείς έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος.

    Για παράδειγμα, να αναφέρω την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού, το εργοτάξιο του οποίου επισκέφθηκα πριν από μερικές ημέρες. Το έργο αυτό, που αποτελεί την καρδιά της διοργάνωσης των Αγώνων, βρίσκεται μπροστά από τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί.

    Η Ολυμπιακή προετοιμασία έχει προχωρήσει, λοιπόν, σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε. Υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες και ανοικτά ζητήματα, που πρέπει να διευθετηθούν σύντομα.

    Ένα από αυτά είναι το θέμα της φιλοξενίας της Ολυμπιακής Οικογένειας. Το πρόβλημα της έλλειψης περίπου 3.000 δωματίων πρέπει να καλυφθεί, τόσο από υπάρχοντα δωμάτια ξενοδοχείων, όσο και από νέες μονάδες. Η ΑΘΗΝΑ 2004 προχωρεί με ταχείς ρυθμούς στη δέσμευση θέσεων για κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι του Πειραιά.

    Ωστόσο, μένει ακόμα προς διευθέτηση το κρίσιμο θέμα της φιλοξενίας των επισκεπτών. Δε θα εφησυχάσουμε μέχρι να λυθεί και αυτό.

    Θέλω να τονίσω ότι υπάρχει τώρα μεγαλύτερη επίγνωση του κατεπείγοντος, δεδομένου ότι απέχουμε 934 ημέρες από την Τελετή Έναρξης των Αγώνων και λιγότερο από οκτώ μήνες από την πρώτη δοκιμαστική διοργάνωση της Ιστιοπλοΐας, στον Άγιο Κοσμά.

    Οι επόμενοι μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι. Πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στα προβλήματα που υπάρχουν, να βρούμε λύσεις και να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητά μας.

    Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες η ΑΘΗΝΑ 2004 θα παρουσιάσει την πορεία του συνόλου της Ολυμπιακής προετοιμασίας στην Εκτελεστική Επιτροπή και στην Ολομέλεια της ΔΟΕ, πριν από την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, του Σώλτ Λέικ.

    Μετά τους Χειμερινούς Αγώνες τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα μόνο στην Αθήνα για να διαπιστώσουν δύο πράγματα: Ότι εργαζόμαστε ομαδικά, και ότι υλοποιούμε εντός χρονοδιαγραμμάτων και σύμφωνα με τις προδιαγραφές, όλα όσα απαιτούνται για την άρτια διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Θέλω να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους των Φορέων και τα στελέχη της ΑΘΗΝΑ 2004 που συμμετείχαν στις συναντήσεις των ομάδων εργασίας με τη Συντονιστική Επιτροπή, για το πολύ σημαντικό έργο που παρουσίασαν στη διάρκεια και αυτής της συνάντησης".

    [23] ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΙΝΟΙ ΔΟΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ 2004

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2002 (19:54 UTC+2)

    Θετική χαρακτήρισε στο σύνολό της την πορεία των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, Ντένις Οσβαλντ, σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα, στο πλαίσιο μίας ακόμη επίσκεψης της Επιτροπής, κατά την οποία εξέτασε το Ολυμπιακό Χωριό, τα Χωριά Τύπου, τις μεταφορές και τη φιλοξενία.

    Ωστόσο, ο κ.Οσβαλντ επεσήμανε ότι ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος και εξέφρασε ανησυχία για προβλήματα στους τομείς της φιλοξενίας και των μεταφορών. "Θα υπάρχει κίνδυνος μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια ημέρα. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος στην αρχή" είπε χαρακτηριστικά.

    Η πρόεδρος της "Αθήνα 2004", Γιάννα Αγγελοπούλου δήλωσε ότι η Ολυμπιακή προετοιμασία έχει προχωρήσει σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.

    Σχολιάζοντας το κείμενο που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής στη Βουλή για την πορεία των έργων εξέφρασε έκπληξη και δήλωσε: "Υπάρχουν και θα υπάρχουν τέτοια έγγραφα. Βάζουμε διάφορα χρώματα για να βλέπουμε σε ποια έργα μας πιέζει ιδιαίτερα ο χρόνος και πρέπει να δείξουμε προσοχή. Τα χρώματα, όμως, αλλάζουν".

    Επέστησε προσοχή στο θέμα των ανισόπεδων κόμβων στη λεωφόρο Κηφισίας, για το τραμ και τον προαστιακό σιδηρόδρομο, ενώ έκρινε ικανοποιητική την πορεία των έργων στο Ολυμπιακό Χωριό και στα Χωριά Τύπου.

    Ιδιαίτερα για τον τομέα φιλοξενίας είπε ότι υπάρχει έλλειμμα 2.800 δωματίων και απηύθυνε έκκληση στα αρμόδια υπουργεία να ψάξουν για άλλες λύσεις, αφού εάν ξεκινήσει η κατασκευή τους τον Μάιο, δεν θα είναι εγκαίρως έτοιμα. Στο συγκεκριμένο θέμα, η κ.Αγγελοπούλου συμφώνησε ότι το έλλειμμα πρέπει να καλυφθεί, από υπάρχοντα δωμάτια ξενοδοχείων, από νέες μονάδες και από δέσμευση θέσεων σε κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι του Πειραιά.

    [24] ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Βρυξέλλες, 22 Ιανουαρίου 2002 (19:51 UTC+2)

    Αυξημένο κατά 1 δισ. ευρώ εμφανίζεται το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας το πρώτο 10μηνο του 2001 σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Το εμπορικό έλλειμμα ανήλθε σε 17,6 δισ. ευρώ από 16,6 δισ. ευρώ στο 10μηνο του 2000 και είναι το τρίτο μεγαλύτερο μεταξύ των «15» της Ε.Ε.

    Σύμφωνα με στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 14%, από 9,7 δισ. ευρώ στο 10μηνο του 2000 σε 8,4 δισ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο του 2001. Οι ελληνικές εισαγωγές μειώθηκαν κατά 2%, σε 25,9 δισ. ευρώ στο 10μηνο του 2001 από 26,3 δισ. ευρώ.

    Το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα, ύψους 53 δισ. ευρώ, εμφανίζει η Μεγάλη Βρετανία και ακολουθεί η Ισπανία με 37 δισ. ευρώ. Μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα εμφανίζει η Γερμανία με 52,7 δισ. ευρώ.

    Τέλος, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι εμπορικές συναλλαγές της ευρωζώνης με τον υπόλοιπο κόσμο παρουσιάζουν πλεόνασμα ύψους 5,5 δισ. ευρώ στους πρώτους έντεκα μήνες του 2001. Στην αντίστοιχη περίοδο του 2000 είχε έλλειμμα ύψους 0,2 δισ. ευρώ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 22 January 2002 - 19:14:01 UTC