Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-01-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΛΛΟΣ ΙΔΑΝΙΚΟΣ, ΑΛΛΟΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ
  • [02] ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ:ΣΤΟ ΥΜΑΘ Η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ
  • [03] ΜΠΟΥΣ: ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [04] ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ
  • [05] ΟΛΕΘΡΙΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ
  • [06] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΑΠΟ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΟΦΗ
  • [07] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 12ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ Α1
  • [08] ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Γ. ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ
  • [09] ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ Ο ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
  • [10] ΝΤ.ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ: ΔΙΚΑΙΗ Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
  • [11] ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΕ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΑ
  • [12] ΣΕ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ο ΔΑΛΑΪ ΛΑΜΑ
  • [13] Ο ΣΟΛΑΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ
  • [14] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 0 - 1
  • [15] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 3 - 2
  • [16] ΣΕΙΣΜΟΣ 4,5 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ
  • [17] BΡΕΘΗΚΕ Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΣΥΣΚΕΥΗ ΡΑΔΙΟΓΡΑΦΗΣΕΩΝ
  • [18] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
  • [19] E. MΠΑΣΙΑΚΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ
  • [20] O Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
  • [21] O E. MEΪΜΑΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ FOCUS
  • [22] ΑΡΘΡΟ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ
  • [23] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΙΩΝΙΚΟΣ 0 - 2

  • [01] ΑΛΛΟΣ ΙΔΑΝΙΚΟΣ, ΑΛΛΟΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ

    Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2002 (10:44 UTC+2)

    Το ιδιόμορφο της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά από τα αποτελέσματα της πανελλαδικής δημοσκόπησης της Focus, που δημοσιεύεται στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά, ο Κώστας Σημίτης συγκεντρώνει τα περισσότερα χαρακτηριστικά του ιδανικού ηγέτη, με ποσοστό 33,7%, τη στιγμή που ο Κώστας Καραμανλής είναι το καταλληλότερο πρόσωπο για επόμενος πρωθυπουργός της χώρας με ποσοστό 22,4% και ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου είναι το φαβορί για τη διαδοχή στην πρωθυπουργία.

    Ειδικότερα τα χαρακτηριστικά του ιδανικού ηγέτη συγκεντρώνουν ο Κώστας Καραμανλής με 23,6%, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με 9,7%, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος με 4,4, ο Δημήτρης Τσοβόλας με 0,9%, η Αλέκα Παπαρήγα με 0,8% ενώ το 28,7% θεωρεί ότι κανείς από τους συμμετέχοντες στην ελληνική πολιτική σκηνή δεν θεωρείται ιδανικός.

    Ο Κώστας Σημίτης ακολουθεί τον κ. Καραμανλή, με ποσοστό 20,5%, στο ερώτημα του καταλληλότερου επόμενου πρωθυπουργού και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με 17,5%, ενώ σύμφωνα με την βαθμολογία που εδόθη στα πολιτικά πρόσωπα, από τους ερωτηθέντες, ως προς την καταλληλότητά τους για τη διαδοχή στην πρωθυπουργία σε κλίμακα 1-10, φαβορί προκύπτει ο Γ. Παπανδρέου, με 6,7 βαθμούς, ακολουθεί ο Κ. Καραμανλής με 6,4, ο Δ. Αβραμόπουλος με 6,3, ο Κ. Σημίτης με 6,2 και ο Ν. Κωνσταντόπουλος με 5,7 βαθμούς.

    Το καινούριο στοιχείο που προκύπτει από την εν λόγω έρευνα είναι ότι το 64,7% των ερωτηθέντων προτιμά κυβέρνηση συνεργασίας και το 33,8%, μονοκομματική κυβέρνηση, ενώ το 82,2% θεωρεί ότι το σημερινό πολιτικό σχήμα περνά κρίση.

    Τέλος η ανεργία αναδυκνείεται ως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, με ποσοστό 53,3% και ακολουθούν το οικονομικό με 28,4%, το ασφαλιστικό/υγεία με 26,5% και η παιδεία με 20,7%.

    [02] ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ:ΣΤΟ ΥΜΑΘ Η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2002 (11:29 UTC+2)

    Επιτακτική κρίνεται η λειτουργία στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ενός γραφείου συντονισμού των δράσεων για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, όπως αναφέρει σε άρθρο του στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Δημήτρης Συμεωνίδης.

    Η ενέργεια αυτή, σύμφωνα με τον κ. Συμεωνίδη, συνιστά και μια σαφή δράση αποκέντρωσης, ενώ επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο γραφείο, θα πρέπει να εποπτεύεται από το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης και να έχει αυξημένες δραστηριότητες. Μεταξύ των δραστηριοτήτων, είναι η διαχείριση του ελληνικού σχεδίου ανασυγκρότητησης και ο συντονισμός της δράσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Παράλληλα, σύμφωνα με το άρθρο του κ. Συμεωνίδη, το γραφείο θα πρέπει να συνδέεται άμεσα με τον ιδιωτικό τομέα, μέσω θεσμοθετημένων συνεργασιών με φορείς όπως το ΔΙΠΕΚ και το SECI, αλλά και τα ευρωπαϊκά όργανα, όπως μεταξύ άλλων την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ανασυγκρότησης.

    Κατά τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ, το ελληνικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, αποτελεί εκτός των άλλων και μια ουσιαστική ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις να επεκταθούν στα Βαλκάνια και να εδραιώσουν διεθνείς συνεργασίες μεγάλης στρατηγικής σημασίας, δημιουργώντας νέα οικονομικά μεγέθη, που ταυτόχρονα τις καθιστούν ανταγωνιστικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Καταλήγοντας ο κ. Συμεωνίδης, τονίζει ότι είναι αναγκαίο να παύσει να λειτουργεί το ελληνικό σχέδιο ανασυγκρότησης των Βαλκανίων ως πεδίο σύγκρουσης των υπουργείων Οικονομίας και Εξωτερικών και επαναλαμβάνει την πρόταση που κατέθεσε στον πρωθυπουργό, για την άμεση υλοποίησή του από την Θεσσαλονίκη, με συντονισμό του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

    [03] ΜΠΟΥΣ: ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Ουάσιγκτον, 27 Ιανουαρίου 2002 (10:32 UTC+2)

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους υπογράμμισε ότι "θα κάνει ό,τι είναι δυνατό" για να κερδίσει τη μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και για να διατηρήσει την Αμερική "ασφαλή" .

    Στην εβδομαδιαία ραδιοφωνική του ομιλία πρός τον Αμερικανικό λαό ο κ. Μπους τόνισε ότι οι ΗΠΑ "δεν πρόκειται να επαναπαυθούν μέχρι την ολοκληρωτική ήττα της τρομοκρατίας σ' όλο τον κόσμο".

    "Θα προστατεύσουμε το λαό μας με κάθε αναγκαίο μέσο" , είπε ο πρόεδρος Μπους. Και κατέληξε "η μάχη κατα της τρομοκρατίας ξεκίνησε στο Αφγανιστάν αλλά δεν πρόκειται να τελειώσει στη χώρα αυτή. Η Αμερική δεν μπορεί να ησυχάσει αν πρώτα δεν έχουν ηττηθεί όλες οι τρομοκρατικές οργανώσεις".

    Την περασμένη Τετάρτη, ο κ. Μπους ανακοίνωσε αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 48 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση στις δαπάνες αυτές τα τελευταία είκοσι χρόνια, επισημαίνουν οι παρατηρητές.

    [04] ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

    Βόννη, 27 Ιανουαρίου 2002 (20:51 UTC+2)

    του ανταποκριτή μας Γ.Ευτυχίδη

    Λήθη στο παρελθόν σημαίνει κατ' αρχήν ηθική και υλική δικαίωση των θυμάτων.

    Αυτό είναι το μήνυμα εκδηλώσεων που γίνονται στο Βερολίνο σχετικά με τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις στα θύματα των Ναζί στην Ελλάδα στη διάρκεια της Κατοχής, ζήτημα που εκκρεμεί και στα ελληνικά δικαστήρια ύστερα από τις αγωγές κατοίκων του μαρτυρικού Διστόμου, που ζητούν την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου στη χώρα μας.

    Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν η Ελληνική Δημοκρατική Κοινότητα του Βερολίνου και αριστερές γερμανικές οργανώσεις, με στόχο να υπάρξει δημόσια συζήτηση και προβληματισμός για την αναγκαιότητα να δοθούν αποζημιώσεις και στους Έλληνες δικαιούχους, όπως έπραξε ήδη η γερμανική κυβέρνηση στην περίπτωση με τους Εβραίους, που βγήκαν τον θάνατο στα κολαστήρια ή έπεσαν θύματα καταναγκαστικής εργασίας την περίοδο που κρατούνταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία, την Πολωνία και την Αυστρία.

    Περίπου πέντε δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται ότι θα χορηγηθούν σε θύματα του Ολοκαυτώματος που επέζησαν ή σε συγγενείς τους, που ζουν σήμερα σε όλο τον κόσμο, μέσα από ένα ταμείο που συνέστησε η γερμανική κυβέρνηση, όταν χιλιάδες Εβραίοι κατέθεσαν από κοινού αγωγή στη Νέα Υόρκη κι άρχισαν να πιέζουν για αποζημιώσεις. Μισά από τα χρήματα αυτά -που άρχισαν ήδη να εκταμιεύονται- προσέφερε το ίδιο το γερμανικό δημόσιο, ενώ το υπόλοιπο ποσό προήλθε από προσφορές επιχειρήσεων, που χρησιμοποίησαν αμισθί κρατούμενους. Το ότι ατνιμετωπίζονται επιλεκτικά τα θύματα των Χιτλερικών φαίνεται και από το γεγονός ότι δόθηκαν νωρίτερα αποζημιώσεις και στην Τσεχία, ενώ είναι σε εξέλιξη ενέργειες για να ικανοποιηθούν ανάλογες απαιτήσεις της Ρωσίας, της Πολωνίας και της Γιουγκοσλαβίας, που είχαν κατά σειρά τις μεγαλύτερες απώλειες στη διάρκεια του Πολέμου, με τέταρτη την Ελλάδα.

    Ωστόσο στο θέμα της χώρας μας όλες οι γερμανικές κυβερνήσεις -του χριστιανοδημοκράτη Χέλμουτ Κολ στην αρχή και τώρα ο συνασπισμός σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων υπό τον Γκέρχαρντ Σρέντερ- κρατούν την ίδια αρνητική στάση, ισχυριζόμενες ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις από τη στιγμή που με διακρατική συμφωνία το 1960 χορηγήθηκαν τότε 125 εκατ. μάρκα και το ζήτημα έκλεισε εκεί.

    Με τις εκδηλώσεις στο Βερολίνο -που άρχισαν στις 24 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθούν την 1η Μαρτίου, και που περιλαμβάνουν συζητήσεις και έκθεση ντοκουμέντων από τις σφαγές στην Ελλάδα- επιχειρείται η ευαισθητοποίηση της γερμανικής κοινής γνώμης στο ζήτημα των αποζημιώσεων, αφού -όπως τονίσθηκε- η λήθη στο παρελθόν προϋποθέτει την ηθική και υλική δικαίωση όλων των θυμάτων συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των Ελλήνων.

    Στις εκδηλώσεις παίρνουν μέρος εκπρόσωποι γερμανικών κομμάτων, Γερμανοί καθηγητές πανεπιστημίου, ιστορικοί, καθώς και Έλληνες επιζώντες, αλλά γενική είναι η εντύπωση ότι η γερμανική πλευρά αντιμετωπίζει "υποτονικά" τις προσπάθειες να καταδειχθεί η ανάγκη για αποζημιώσεις και στους συμπατριώτες μας, που υπέφεραν τα πάνδεινα από τους Χιτλερικούς.

    Αυτό προκύπτει και από την μηδαμινή εκπροσώπηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της Βουλής, αν εξαιρέσει κανείς την παρουσία της βουλευτού του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Ζίγκριντ Σκαρπέλις-Σπερκ, που είναι Πρόεδρος της Γερμανο-ελληνικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής και γνωστής φιλέλληνας.

    Διαφαίνεται ακόμα και από την αυστηρή κριτική στην Ελλάδα για το ενδεχόμενο να υπάρξουν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί γερμανικών περιουσιακών στοιχείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ύστερα από αγωγές που εκκρεμούν στον Άρειο Πάγο και στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

    [05] ΟΛΕΘΡΙΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ

    Ρίο ντε Τζανέιρο, 27 Ιανουαρίου 2002 (20:44 UTC+2)

    Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 30 ακόμη αγνοούνται καθώς το σκάφος στο οποίο απέβαιναν ναυάγησε στα ανοικτά της Αμάπα στη βόρεια Βραζιλία.

    Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία επρόκειτο για το σκάφος που είχε ναυλώσει η βουλευτής Φατίμα Περάες στο πλαίσιο της προεκλογικής της εκστρατείας καθώς ήταν υποψήφια για το αξίωμα του κυβερνήτη.

    Μέχρι στιγμής ανασύρθηκαν οι σοροί μιας δημοσιογράφου, ενός επιχειρηματία και ενός φρουρού ασφαλείας.

    [06] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΑΠΟ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΟΦΗ

    Ηράκλειο, 27 Ιανουαρίου 2002 (20:41 UTC+2)

    Επεισόδια σημειώθηκαν μετά το τέλος του ποδοσφαιρικού αγώνα ΟΦΗ - Ξάνθη, για την 13η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορίας. Η απόφαση του διαιτητή Μπριάκου να καταλογίσει πέναλτι στο 85' λεπτό, με το οποίο η Ξάνθη πήρε τελικά τη νίκη με σκορ 1-0, προκάλεσε την οργή των φιλάθλων του ΟΦΗ.

    Οπαδοί της γηπεδούχου ομάδας πέταξαν από τις κερκίδες αντικείμενα στους συνεργάτες του διαιτητή και τραυμάτισαν έναν από αυτούς ελαφρά στο κεφάλι, ενώ ορισμένοι επιχείρησαν να μπουν στον αγωνιστικό χώρο. Με τιμωρία κινδυνεύει επίσης ο ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ, Κώστας Κιάσσος, που δεν μπόρεσε να κρύψει τον εκνευρισμό του και ο διαιτητής του έδειξε την κόκκινη κάρτα.

    Ο ΟΦΗ απειλείται με τιμωρία αποκλεισμού του γηπέδου του για τα επεισόδια, τα οποία αναφέρθηκαν και στο φύλλο αγώνα.

    Εξάλλου, ένταση υπήρξε και στο γήπεδο της Καλλιθέας όπου η τοπική ομάδα αγωνίζονταν εναντίον της Χαλκηδόνας για το πρωτάθλημα της Β' εθνικής κατηγορίας. Αφορμή ήταν η απόφαση για καταλογισμό πέναλτι με το οποίο η Χαλκηδόνα μείωσε τελικά σε 3 - 2, που ήταν και το τελικό σκορ.

    [07] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 12ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ Α1

    Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Η ομάδα χάντμπολ του Δούκα κέρδισε τον Φίλιππο Βέροιας με σκορ 30 - 24 στο παιχνίδι με το οποίο έπεσε η αυλαία της 12ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών. Ο Δούκας μετά τη σημερινή του επιτυχία βρίσκεται στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα, πίσω από τον πρωτοπόρο Πανελλήνιο.

    Στα υπόλοιπα αποτελέσματα της 12ης αγωνιστικής του χάντμπολ ο Πανελλήνιος κέρδισε τον Αρη Νικαίας 33 - 15, το Κιλκίς επικράτησε επί του Ιωνικού Ν.Φ. 28 - 25, ο ΠΑΟΚ νίκησε τον Αρχέλαο 30 - 25, ο Λεωνίδας έχασε από τον Αθηναϊκό 30 - 24, ενώ τα Βριλήσσια ηττήθηκαν στην έδρα τους από το Κολέγιο Αθηνών 25 - 11.

    [08] ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Γ. ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ

    Aθήνα, 27 Ιανουαρίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στο φυσικό τους χώρο, την Ακρόπολη, επανέλαβε ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης, ο οποίος στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Λονδίνο, επισκέφθηκε χθες το πρωί το Βρετανικό Μουσείο, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Λ. Λαμπρόπουλο.

    Διευκρινίζοντας την ελληνική θέση για το ζήτημα των Μαρμάρων επισήμανε ότι το σχετικό αίτημα έχει σχέση μόνο με τον Παρθενώνα και η χώρα μας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ζητήσει από όλα τα Μουσεία του κόσμου όλα τα ελληνικά έργα τέχνης που υπάρχουν σε αυτά.

    «Ο Παρθενώνας είναι μοναδική περίπτωση, όχι γιατί είναι ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, όχι γιατί είναι ένα κομμάτι της ιστορίας μας αλλά γιατί είναι ένας ναός που εκφράζει και ενώνει τους Έλληνες και αποτελεί το σύμβολο του δυτικού πολιτισμού. Για την αποκατάσταση της ακεραιότητας του μνημείου επομένως ζητάμε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο φυσικό τους χώρο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανωμερίτης. Είπε ακόμη ότι στο πλαίσιο της πρότασης που έχει διατυπωθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού επιδιώκεται η συνεργασία με το Βρετανικό Μουσείο ώστε να υπάρχει σ' αυτές τις αίθουσες μια συνεχής ροή έργων τέχνης, που να πλουτίζουν και το μουσείο και να δίνουν την ευκαιρία στα εκατομμύρια των επισκεπτών να βλέπουν τις ελληνικές αρχαιότητες.

    [09] ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ Ο ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ

    Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2002 (20:29 UTC+2)

    Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Σπύρος Γιαννιώτης στα 1.500 μέτρα ελεύθερο του παγκοσμίου Κυπέλλου κολύμβησης που διεξήχθη στο Βερολίνο. Ο έλληνας κολυμβητής κάλυψε την απόσταση σε χρόνο 15:09.58 και ανέβηκε στην τρίτη θέση του βάθρου.

    Επίσης ο Σάκης Οικονόμου πήρε την 6η θέση στα 200 μέτρα ελεύθερο με χρόνο 1:47.99, ενώ στο ίδιο αγώνισμα ο Σπύρος Γιαννιώτης ήταν 15ος.

    [10] ΝΤ.ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ: ΔΙΚΑΙΗ Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2002 (20:25 UTC+2)

    Ο ΠΑΟΚ διατηρεί ζωντανό το όνειρο για κατάκτηση της 2ης θέσης και έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ μετά τη νίκη επί της ΑΕΚ με σκορ 3 - 2 στο γήπεδο της Τούμπας, για την 13η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά το ματς ο Ντούσαν Μπάγεβιτς χαρακτήρισε δίκαιη τη νίκη των ασπρόμαυρων: "Πιστεύω ότι η νίκη μας είναι δίκαιη. Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια πρώτα από όλους στους παίκτες μου που προσπάθησαν από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό για να κερδίσουν αυτό το παιχνίδι. Επίσης να ευχαριστήσω τον κόσμο για την παρουσία του στο γήπεδο".

    Ο πορτογάλος τεχνικός της ΑΕΚ, Φερνάντο Σάντος, από την άλλη ανέφερε: "Η ομάδα μου έκανε ένα καλό παιχνίδι και ο ΠΑΟΚ ήταν πιο τυχερός αφού οι δύο ομάδες ήταν ισάξιες. Νομίζω ότι το πιο δίκαιο αποτέλεσμα σήμερα θα ήταν η ισοπαλία. Για μένα το σημαντικό δεν είναι οι τρεις ήττες που μετρά η ΑΕΚ, αλλά το γεγονός ότι η άμυνα μας δέχτηκε συνολικά εννέα γκολ".

    Στο ντέρμπι πάντως με την ΑΕΚ τραυματίστηκε ο Βασίλης Μπορμπόκης, υπέστη θλάση στους προσαγωγούς και αναμένεται να απουσιάσει περίπου δύο εβδομάδες από τις υποχρεώσεις του ΠΑΟΚ.

    [11] ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΕ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΑ

    Ηγουμενίτσα, 27 Ιανουαρίου 2002 (20:24 UTC+2)

    Δέκα ιρακινούς λαθρομετανάστες εντόπισαν τα ξημερώματα άνδρες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας σε ειδική κρύπτη κάτω από τη βάση των τελευταίων καθισμάτων τουριστικού λεωφορείου. Το λεωφορείο βρισκόταν ανάμεσα σε άλλα φορτηγά στο ανοιχτό κατάστρωμα του επιβατηγού οχηματαγωγού «Ωκεανός» το οποίο είχε καταπλεύσει χθες αργά το βράδυ στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας προερχόμενο από Πάτρα και είχε τελικό προορισμό την Αγκώνα της Ιταλίας. Ο οδηγός του φορτηγού Γεράσιμος Καμμένος 47 ετών συνελήφθη ενώ το τουριστικό λεωφορείο κατασχέθηκε.

    Άλλοι τρεις λαθρομετανάστες εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από άνδρες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας στο λιμάνι της πόλης. Οι λαθρομετανάστες είχαν πλαστά ταξιδιωτικά έγραφα και επέβαιναν σε αυτοκίνητο το οποίο επρόκειτο να ταξιδέψει με επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο για την Αγκώνα της Ιταλίας.

    [12] ΣΕ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ο ΔΑΛΑΪ ΛΑΜΑ

    Βομβάη, 27 Ιανουαρίου 2002 (20:05 UTC+2)

    Σε καλή κατάσταση νοσηλεύεται ο ανώτερος πνευματικός ηγέτης των Βουδιστών στο Θιβέτ Δαλάι Λάμα, ο οποίος εισήχθη στο νοσοκομείο μετά από έντονους πόνους στο στομάχι.

    Σύμφωνα με στέλεχος της κλινικής Λιλαβάτι και του κέντρου έρευνας της Βομβάης ο Δαλάι Λάμα βρίσκεται σε καλή κατάσταση και η διακομιδή του στο συγκεκριμένο νοσοκομείο έγινε για προληπτικούς λόγους.

    Ωστόσο, τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα είναι γνωστά αύριο, οπότε δεν μπορεί κανείς να επιβεβαιώσει την πληροφορία ότι πρόκειται για κάποιον όγκο στο στομάχι.

    Ν.Κ.

    [13] Ο ΣΟΛΑΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

    Ιερουσαλήμ, 27 Ιανουαρίου 2002 (20:01 UTC+2)

    Έντονα καταδίκασε ο επικεφαλής Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα την επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ.

    Ο Σολάνα εξέφρασε την «απόλυτη αποδοκιμασία» του για την επίθεση και επέμενε ότι πρέπει να γίνουν ιδιαίτερες προσπάθειες για να κλείσει ο κύκλος βίας, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του Κριστίνα Γκάλαχ.

    «Οι διπλωματικές προσπάθειες της ΕΕ θα συνεχιστούν με στόχο την αποκατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή», συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι ο Σολάνα βρίσκεται σε διαρκή επαφή και με τις δύο πλευρές.

    Το Ισραήλ κατηγόρησε τον Γιάσερ Αραφάτ για την επίθεση αυτοκτονίας, που προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον 50 ανθρώπων, ενώ αρκετοί ακόμη έχασαν τη ζωή τους.

    «Ο Αραφάτ είναι υπεύθυνος από τη στιγμή που ενθαρρύνει τους τρομοκράτες να προβούν σε επιθέσεις αυτοκτονίας», είπε ο Ράαναν Γκισίν , εκπρόσπωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν.

    Η έκρηξη σημειώθηκε σε ένα κατάστημα υποδημάτων κοντά στο δρόμο για τη Γιάφα, όπου και στις 9 Αυγούστου πέρυσι σημειώθηκε παρόμοιο περιστατικό στο οποίο 15 άτομα σκοτώθηκαν συμπεριλαμβανομένου και του κομάντο αυτοκτονίας.

    Ν.Κ.

    [14] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 0 - 1

    Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2002 (19:45 UTC+2)

    Στο παρά πέντε ο Ηρακλής πήρε τη νίκη από τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη. Οι κυανόλευκοι επικράτησαν με σκορ 1 - 0 και κατέκτησαν τρεις πολύτιμους βαθμούς στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Τη σπουδαία νίκη, σε ένα μέτριο ποιοτικά παιχνίδι, την χάρισε στον Ηρακλή ο Γιώργος Νασιόπουλος που πέρασε ως αλλαγή στο ημίχρονο.

    Σημειώνεται πως ο Ηρακλής είχε να κερδίσει στην Αθήνα εδώ και δύο χρόνια. Μάλιστα με τη σημερινή του επιτυχία ο Γηραιός συνέχισε το σερί των καλών εμφανίσεων μέσα στο 2002 και παραμένει στο στόχο του που είναι η έξοδος στην Ευρώπη.

    [15] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 3 - 2

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2002 (19:43 UTC+2)

    Ο ΠΑΟΚ ήταν ο μεγάλος νικητής στο ντέρμπι με την ΑΕΚ που έγινε σήμερα στο γήπεδο της Τούμπας, για την 13η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς επικράτησαν με σκορ 3 - 2 και μείωσαν τη διαφορά στους δύο βαθμούς από την Ενωση.

    Το παιχνίδι ξεκίνησε με τους καλύτερους δυνατούς οιωνούς και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους περίπου 25.000 φιλάθλους που βρέθηκαν στις κερκίδες του γηπέδου. Ο ΠΑΟΚ ευτύχισε να προηγηθεί στο σκορ στο 18' λεπτό με κεφαλιά του Γιώργου Γεωργιάδη, μετά από εκτέλεση κόρνερ του Βασίλη Μπορμπόκη.

    Η ΑΕΚ απάντησε σχετικά γρήγορα και ισοφάρισε στο 33' με τον Ντέμη Νικολαϊδη, ενώ ο Δικέφαλος του Νότου πήρε προβάδισμα 1 - 2 στο 38' λεπτό χάρη σε γκολ του Βασίλη Λάκη. Οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ όμως αντέδρασαν και ο Τάσος Κατσαμπής στο 40' με κεφαλιά ισοφάρισε σε 2 - 2.

    Στην επανάληψη, έπεσε κάπως ο ρυθμός της αναμέτρησης όμως ο ΠΑΟΚ συνέχισε να πιέζει και να ζητά τη νίκη. Οι θεσσαλονικείς πήραν τους τρεις βαθμούς της νίκης χάρη σε κεφαλιά του Κύπριου Γιαννάκη Οκκά στο 74' λεπτό.

    Σημειώνεται πως η σημερινή ήταν η τρίτη σερί ήττα της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα και μάλιστα με το ίδιο σκορ, ενώ αντίθετα ο ΠΑΟΚ για μια ακόμη φορά κατάφερε να ανατρέψει το εις βάρος του αποτέλεσμα και να πάρει τους τρεις βαθμούς.

    ΠΑΟΚ: Πουρλιοτόπουλος, Μπορμπόκης (32' Νάστος), Καραδήμος, Κατσαμπής, Γιασεμή (81' Κουλακιώτης), Καφές, Κωνσταντινίδης, Γεωργιάδης (90' Σπάσιτς), Οκκάς, Χασιώτης και Κούτσης.

    ΑΕΚ: Ατματζίδης, Λάκης, Κωστένογλου, Γκαμάρα, Φερούζεμ (46' Ξενίδης), Ζαγοράκης, Ζήκος, Γεωργέας (73' Φόλια), Τσάρτας, Μαλαδένης (78' Ιβιτς) και Νικολαϊδης.

    Τις κίτρινες κάρτες από πλευράς ΠΑΟΚ είδαν οι Γεωργιάδης και Κατσαμπής και από την ΑΕΚ οι Γεωργέας και Φερούζεμ.

    [16] ΣΕΙΣΜΟΣ 4,5 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ

    Αμφισσα, 27 Ιανουαρίου 2002 (19:39 UTC+2)

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 10.45πμ στον Κορινθιακό Κόλπο, με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ερατεινής και Γαλαξιδίου.

    Τον τελευταίο μήνα σημειώθηκαν στην περιοχή 5 σεισμοί μεγέθους 3,5 με 3,6 Ρίχτερ, που είναι συνηθισμένοι για την περιοχή.

    Εξάλλου, χτες στις 10.05μμ σημειώθηκε δόνηση 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή νότια των νησιών Στροφάδες της Ζακύνθου.

    [17] BΡΕΘΗΚΕ Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΣΥΣΚΕΥΗ ΡΑΔΙΟΓΡΑΦΗΣΕΩΝ

    Λάρισα, 27 Ιανουαρίου 2002 (19:27 UTC+2)

    Ανέπαφη βρέθηκε χθες η συσκευή ραδιογραφήσεων που είχε κλαπεί το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στη Λάρισα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης. Τη συσκευή εντόπισε κλιμάκιο επιστημόνων της ελληνικής επιτροπής Ατομικης Ενέργειας και τη συνέλεξε.

    Η συσκευή που χρησιμοποιείται σε έργα για την εγκατάσταση αγωγού φυσικού αερίου, είχε κλαπεί στις 18 Ιανουαρίου απο εργοτάξιο, είναι επικίνδυνη καθώς εμπεριέχει ραδιενεργό πηγή ιριδίου υψηλής ενεργότητας μέσα σε θωρακισμένο κουτί, το οποίο όμως μπορεί να ανοίξει με το απλό πάτημα ενός κουμπιού. Η συσκευή βρέθηκε σε απόσταση 500 μέτρων, όπου την εγκατέλειψαν αυτοί που την είχαν πάρει.

    [18] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2002 (19:26 UTC+2)

    Ο Απόλλων Καλαμαριάς έχασε σημαντικό έδαφος στη Θεσσαλονίκη. Αναδείχτηκε ισόπαλος 1 - 1 με τον Απόλλωνα Αθηνών, ωστόσο σε συνδυασμό με την εκτός έδρας ήττα της Χαλκηδόνας από την Καλλιθέα με σκορ 3 - 2, παραμένει μόνος στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, μετά την 13η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας.

    Από τα υπόλοιπα αποτελέσματα, ξεχώρισε η νίκη του ΠΑΣ Γιάννινα με σκορ 1 - 0 στην Καλαμάτα, ενώ Αθηναϊκός και Ολυμπιακός Βόλου έμειναν στο 0 - 0. Επίσης ο Πατραϊκός κέρδισε στην Κρήτη τον Αγιο Νικόλαο με 2 - 0, ο Πανηλειακός νίκησε 1 - 0 τον Πανσερραϊκό, ενώ αναβλήθηκε το ματς Προοδευτική - Παναιγιάλειος.

    Αναλυτικά η βαθμολογία μετά την 13η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (13η αγωνιστική)

    1.Απ. Καλαμαριάς 23

    2.Χαλκηδόνα 22

    3.Καλλιθέα 22

    4.Προοδευτική 21

    5.ΠΑΣ Γιάννινα 21

    6.Πανηλειακός 20

    7.Αθηναϊκός 20

    8.Πανσερραϊκός 17

    9.Πατραϊκός 17

    10.Ολυμπιακός Βόλου 17

    11.Καλαμάτα 13

    12.Παναιγιάλειος 12

    13.Απόλλων Αθηνών 12

    14.Αγιος Νικόλαος 6

    *Προοδευτική και Παναιγιάλειος έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο

    *Ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει ένα μηδενισμό και -1 βαθμό

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (14η)

    Αθηναϊκός - Αγιος Νικόλαος

    Πατραϊκός - Καλλιθέα

    Ολυμπιακός Βόλου - Καλαμάτα

    Χαλκηδόνα - Απ.Καλαμαριάς

    ΠΑΣ Γιάννινα - Προοδευτική

    Απόλλων Αθηνών - Πανσερραϊκός

    Παναιγιάλειος - Πανηλειακός

    [19] E. MΠΑΣΙΑΚΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

    Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2002 (19:22 UTC+2)

    Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την επιδείνωση των αγροτικών προβλημάτων, δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα Γεωργίας της ΝΔ Ευάγγελος Μπασιάκος.

    «Η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι η επιδείνωση των αγροτικών προβλημάτων, που η ίδια δημιούργησε, προκαλεί δυσμενέστερες συνέπειες και από αυτές των κινητοποιήσεων, δηλαδή την περαιτέρω αύξηση της ανεργίας και τη διόγκωση της αστυφιλίας, με τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές καταστροφικές επιπτώσεις, τόσο για την ύπαιθρο, όσο και για τα αστικά κέντρα», τόνισε.

    [20] O Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

    Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2002 (19:15 UTC+2)

    Τα όρια της αντοχής και της ανοχής του αγροτικού κόσμου, αλλά και τα τελευταία υπολείμματα της αξιοπιστίας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ εξαντλήθηκαν δήλωσε ο γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Δημήτρης Σιούφας, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αγροτών.

    Πρόσθεσε, δε, ότι το εισόδημα των αγροτών έχει μειωθεί από το '93 έως σήμερα κατά 23%, το κόστος παραγωγής αυξάνεται ενώ οι τιμές για πολλά βασικά αγροτικά προϊόντα έχουν μειωθεί σημαντικά, οι επιδοτήσεις καθυστερούν και τα αγροτικά χρέη διογκώνονται από «ληστρικά» επιτόκια και πανωτόκια.

    Ο κ. Σιούφας κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστη ο αγροτικός κόσμος στην παραγωγή και το φυτικό κεφάλαιο, κατά την πρόσφατη κακοκαιρία, σε καταβολή των επιδοτήσεων, για όλα τα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα και στο πάγωμα των οφειλών των αγροτών, έως ότου καταβληθούν όλες οι αποζημιώσεις.

    Τέλος, τόνισε ότι η ΝΔ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, αλλά πρότεινε να αποφευχθεί το κλείσιμο των εθνικών οδών που χωρίζει την Ελλάδα στα δύο.

    [21] O E. MEΪΜΑΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ FOCUS

    Aθήνα, 27 Ιανουαρίου 2002 (19:07 UTC+2)

    Με τη δημοσκόπηση της Focus που δημοσιεύεται στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» καταγράφεται στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών η δυναμική της ΝΔ αλλά και η πεποίθησή τους ότι ο κ. Καραμανλής θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, δήλωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

    Τόνισε, δε, ότι στη δημοσκόπηση καταγράφεται ότι «η επίμονη προσπάθεια που καταβάλλουμε με υπευθυνότητα και συνέπεια αναγνωρίζεται, και προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε».

    [22] ΑΡΘΡΟ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

    Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2002 (19:05 UTC+2)

    Στην ενίσχυση του διεθνούς κύρους της χώρας, την αύξηση των υποδομών και την ενδυνάμωση της οικονομίας επιμερίζει τα κύρια οφέλη της διοργάνωσης της Ολυμπιάδας του 2004, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε άρθρο του, που θα δημοσιεύσει τις επόμενες ημέρες το περιοδικό της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων ATHENS.04. Ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «εθνική υπόθεση» την Ολυμπιάδα, ζητά τη συστράτευση όλων των Ελλήνων στο εγχείρημα αυτό και υπογραμμίζει την ανάγκη η προετοιμασία να γίνει με ταχύτητα, μεθοδικότητα και ουσιαστικό προγραμματισμό.

    Στο πλαίσιο της οικοδόμησης της νέας Ελλάδας του 21ου αιώνα ο κ. Σημίτης χαρακτηρίζει την Ολυμπιάδα του 2004 ως ορόσημο και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι όλοι οι Έλληνες θα συμμετέχουν στην προσπάθεια για την επιτυχή διοργάνωση των Αγώνων. Στο σημείο αυτό κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο θεσμό του εθελοντισμού και δίνει έμφαση στην ανθρώπινη πτυχή του 2004. «Η Ελλάδα που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 θα είναι μία διαφορετική Ελλάδα. Μία Ελλάδα σε κίνηση. Μία Ελλάδα που θα κοιτάει μπροστά» υποστηρίζει ο κ. Σημίτης και προσθέτει: «οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν ήδη αρχίσει. Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής».

    Σχετικά με τη δυνατότητα προβολής της χώρας μας, με αφορμή την προετοιμασία της Ολυμπιάδας, ο κ. Σημίτης αναφέρει ότι είναι δυνατή η ανάδειξη, εκ μέρους της Ελλάδας, μιας πολιτικής ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας «με όλες τις χώρες, με όλους τους λαούς, με όλους τους πολίτες του «πλανητικού χωριού». Παράλληλα υπογραμμίζει τις αναπτυξιακές δυνατότητες που προκύπτουν με τη δημιουργία 130.000 νέων θέσεων εργασίας, την αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος και τη συμβολή στην ενίσχυση της βιομηχανίας, του τουρισμού και του κατασκευαστικού τομέα. «Οι αγώνες θα είναι μία μοναδική ευκαιρία για τον κοινωνικό εκσυγχρονισμό της χώρας, χωρίς αυτό να είναι ένα σχήμα λόγου» προσθέτει ο πρωθυπουργός.

    [23] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΙΩΝΙΚΟΣ 0 - 2

    Πάτρα, 27 Ιανουαρίου 2002 (19:00 UTC+2)

    Η αλλαγή της τεχνικής ηγεσίας αποδεικνύεται σωτήρια για τον Ιωνικό, που κέρδισε σήμερα στην Πάτρα την Παναχαϊκή με σκορ 2 - 0 για την 13η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Ο Ιωνικός με τον Σωκράτη Γέμελο στον πάγκο του πήρε τη δεύτερη φετινή νίκη και ξέφυγε από τις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Οι φιλοξενούμενοι άνοιξαν γρήγρα το σκορ μόλις στο 4' λεπτό με τον Κουρμπέλο, ενώ διπλασίασαν τα τέρματα τους στο 55' με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Ντελγκάδο.

    Αντίθετα, η Παναχαϊκή μετά τη σημερινή ήττα βυθίστηκε ακόμη περισσότερο στη βαθμολογία.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 27 January 2002 - 19:13:47 UTC