Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-01-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΠΡΟΝΤΙ
  • [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΤΗΣ
  • [03] ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [04] Ο Π.ΣΟΛΜΠΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [05] ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΕΠΙΒΑΤΗ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΣΑΝ
  • [06] ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • [07] ΜΠΑΤΙΤΣ: ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΩ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΜΛΑΝΤΙΤΣ
  • [08] ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΕΤΖΕΒΙΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΡΚΚ
  • [09] ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΜΑΦΙΑΣ ΣΕ ΡΟΥΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • [10] ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο ΡΟΜΑΝΟ ΠΡΟΝΤΙ
  • [11] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
  • [12] ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
  • [13] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΤΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
  • [14] ΒΗΜΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΕΚΑΝΕ Ο ΑΡΗΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ (0-1)
  • [15] ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ Ο
  • [16] ΑΤΥΠΗ ΓΑΛΛΟ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
  • [17] Η ΠΟΛΩΝΙΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ
  • [18] Ο ΚΑΡΖΑΙ ΖΗΤΗΣΕ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [19] ΑΝΕΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΥ ΜΕ 3-0
  • [20] ΡΩΣΙΑ: ΣΤΑΘΕΡΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ
  • [21] ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
  • [22] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΡΟΜΠΕΡΤ ΓΙΑΡΝΙ
  • [23] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
  • [24] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

  • [01] ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΠΡΟΝΤΙ

    Βρυξέλλες, 30 Ιανουαρίου 2002 (16:53 UTC+2)

    Τα ζητήματα της διεύρυνσης, του μέλλοντος της Ευρώπης, των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003 και το αγροτικό τέθηκαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Πρόντι ανέφερε ότι υπήρξε μια πλήρης συμφωνία των ελληνικών θέσεων και των θέσεων της ευρωπαϊκής επιτροπής.

    Από την πλευρά του ο κ. Σημίτης υπογράμμισε το ενδιαφέρον της Ελλάδας για μια Ευρωπαϊκή Ένωση δημοκρατική και με ενισχυμένο τον πολιτικό της ρόλο αλλά και τον κοινωνικό της χαρακτήρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη τη σημασία τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων για τη διαδικασία της διεύρυνσης και σχετικά με την Κύπρο ευχήθηκε η τουρκοκυπριακή πλευρά να υιοθετήσει προτάσεις που θα οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού. «Επισήμανα ότι ο κεντρικός μοχλός στην επίλυση του προβλήματος είναι η ενταξιακή διαπραγμάτευση και γι΄αυτό ούτε καθυστερήσεις ούτε αναστολές δεν μπορεί να υπάρξουν στην ενταξιακή διαπραγμάτευση, πρέπει να ολοκληρωθεί με την ένταξη, αυτό μόνο εξασφαλίζει και τη λύση του πολιτικού προβλήματος», είπε ο κ. Σημίτης.

    Για τα ζητήματα των Ελλήνων αγροτών σημείωσε πως τα συζήτησε με τον κ. Πρόντι ενώ θα τα θέσει και στη συνάντησή του με τον αρμόδιο επίτροπο Φραντς Φίσλερ. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε κεντρικό θέμα το ζήτημα των αποζημιώσεων για τις καταστροφές στις καλλιέργειες από την κακοκαιρία. «Αυτό το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση και θα δώσουμε τα στοιχεία που χρειάζονται να για παρθούν αποφάσεις όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες στην Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Εξάλλου ο κ. Σημίτης τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη λαθρομετανάστευση και το άσυλο. «Όλη η νότιος Ευρώπη αλλά ιδιαίτερα η χώρα μας γνωρίζει ένα κύμα μεταναστών από τις χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Το κύμα μεταναστών αυτό δεν αφορά τη μία ή την άλλη χώρα μόνο, αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γι΄ αυτό θα πρέπει να επισπεύσουμε τη διαμόρφωση μιας κοινής πολιτικής γύρω από τα θέματα αυτά» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Έχουν γίνει βήματα αλλά χρειάζονται και άλλα, μια κοινή πολιτική για το άσυλο, μια πολιτική για τη σύναψη συμφωνιών επαναπροώθησης των παρανόμως εισερχομένων και ενίσχυση των μέσων που υπάρχουν για να ελέγχονται τα σύνορα».

    [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιανουαρίου 2002 (10:36 UTC+2)

    Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα διαπραγματευθεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο διάλογο με την Τουρκία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας" είπε ότι δεν κατανοεί το φόβο μήπως οδηγηθεί η χώρα σε περιπέτειες, μέσα από τον ελληνοτουρκικό διάλογο, κι αυτό γιατί περπέτειες είχαμε όταν δεν υπήρχε διάλογος. "Οι ανησυχίες είναι σεβαστές, τις έχουμε κι εμείς γι αυτό παίρνουμε τα μέτρα μας", τόνισε χαρακτηριστικά και διαβεβαίωσε πως αν η Τουρκία προβάλει αξιώσεις επί κυριαρχικών δικαιωμάτων, τότε η ελληνική πλευρά θα πεί το "όχι", όπως το έχει πράξει και άλλες φορές.

    Ολες οι κυβερνήσεις και όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών έκαναν διάλογο με την Τουρκία, επισήμανε και πρόσθεσε πως ύστερα από δύο χρόνια διαλόγου με τον Ισμαήλ Τζεμ επικυρώθηκαν από τη Βουλή δέκα συμφωνίες ελληντουρκικής συνεργασίες και άλλες πέντε βρίσκονται στη διαδικασία προς επικύρωση. Σήμερα η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή και υπάρχει μια θετική συγκυρία που ίσως οδηγήσει σε επιτυχία του εγχειρήματος. Η Τουρκία έχει κάθε λόγο να θέλει την επιτυχία, γιατί αν καταρρεύσει η προσπάθεια, με ευθύνη της, η στάση της αυτή θα αξιολογηθεί από την Ευρωπαική Ενωση για την ευρωπαική προοπτική της.

    Σε ερώτηση για τα σενάρια που τον φέρουν ως υποψήφιο διάδοχο του Κώστα Σημίτη στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι η διαδοχολογία είναι άκρως αρνητική, το θέμα αυτό έχει λυθεί στο 6ο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος και ο ίδιος δεν επιθυμεί να εμπλακεί. Οι σχέσεις του με τον κ. Σημίτη είναι άριστες, συνεργάζεται στενά μαζί του και είναι άκρως βλαπτικό κάποιοι να υπονομεύουν την εξωτερική πολιτική για λόγους εσωκομματικούς ή αντιπολιτευτικούς.

    [03] ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιανουαρίου 2002 (14:55 UTC+2)

    Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων από τις 2 το μεσημέρι σ΄ ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας - με εξαίρεση τη Χαλκιδική - καθώς οι αγρότες απέσυραν τα τρακτέρ από τα μπλόκα και τα μετέφεραν στα σημεία συγκέντρωσης.

    Ο δρόμος Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής παραμένει κλειστός από τις 11.30 το πρωί, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες οι αγρότες αναμένεται να δώσουν σε κυκλοφορία το ένα ρεύμα κυκλοφορίας και στη συνέχεια να αποσύρουν τις βραδινές ώρες τα τρακτέρ και πάλι από το οδόστρωμα, κάτι που γίνεται σε καθημερινή βάση από την περασμένη βδομάδα.

    [04] Ο Π.ΣΟΛΜΠΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Βρυξέλλες, 30 Ιανουαρίου 2002 (13:59 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειες για μείωση του δημόσιου χρέους της, προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερη δημοσιονομική σταθερότητα, διατύπωσε σήμερα ο κοινοτικός Επίτροπος, Πέδρο Σόλμπες, μετά την εξέταση του προγράμματος σταθερότητας και σύγκλισης της χώρας μας από την Κομισιόν.

    Πάντως, η Κομισιόν δεν χάιδεψε ούτε τη Γερμανία και την Πορτογαλία. Η Επιτροπή διατύπωσε ήπια προειδοποίηση προς τις δύο χώρες, επειδή τα ελλείμματά τους βρίσκονται πολύ κοντά στο ανώτατο όριο του 3%, το οποίο έχει θέσει ως πλαφόν στα μέλη της η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η εικοσαμελής επιτροπή, κατά τη σημερινή της ψηφοφορία, απέστειλε στις κυβερνήσεις των εν λόγω κρατών μία «πρώιμη προειδοποίηση», συνιστώντας τες να καταβάλουν περαιτέρω προσπάθειες για τον περιορισμό των ελλειμμάτων τους. Είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν εκδίδει τέτοια προειδοποίηση.

    [05] ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΕΠΙΒΑΤΗ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ

    Σαν Φρανσίσκο, 30 Ιανουαρίου 2002 (21:08 UTC+2)

    Εκρηκτικά ανακαλύφθηκαν στα παπούτσια επιβάτη στο διεθνές αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος ετοιμαζόταν για επιβίβαση σε αεροσκάφος της United Airlines.

    Ο επιβάτης, ένας λευκός άνδρας γύρω στα 40, σύμφωνα με περιγραφές δικαιολογήθηκε πως το εύρημα στα παπούτσια του προερχόταν από πυροτεχνήματα, αναφέρει το BBC, όμως αμέσως έσπευσε να εξαφανιστεί.

    Περίπου 30 θύρες του αεροδρομίου έκλεισαν αμέσως, ενώ όλοι οι χώροι γέμισαν με αστυνομικούς που αναζητούσαν τον άγνωστο άνδρα.

    [06] ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιανουαρίου 2002 (21:06 UTC+2)

    Για περίπου μία ώρα έκλεισαν οι αγρότες του νομού Θεσσαλονίκης το δρόμο προς τη Νέα Μηχανιώνα, στον κόμβο του Ρυσίου. Ωστόσο, δεν θεώρησαν σκόπιμο να κλείσουν και τον κόμβο του αεροδρομίου, επιτρέποντας έτσι τη διέλευση του υπουργού Γεωργίας, Γιώργου Δρυ, ο οποίος έφτασε στη Θεσσαλονίκη για να παραστεί στα εγκαίνια της Agrotica, στην Helexpo - ΔΕΘ.

    Στο τελωνείο των Ευζώνων οι αγρότες προέβησαν το πρωί σε αποκλεισμό, ωστόσο, το μπλόκο άνοιξε μετά το μεσημέρι. Αύριο, ο αποκλεισμός του τελωνείου αναμένεται από το μεσημέρι μέχρι και το απόγευμα.

    Στον Προμαχώνα Σερρών, ο δρόμος για τα σύνορα είναι ανοιχτός από το απόγευμα, ενώ αύριο το μπλόκο θα γίνει τις πρωινές ώρες (στις 10.00). Ο αριθμός των γεωργικών οχημάτων έχει φτάσει τα 200 και αύριο θα στηθεί και δεύτερο μπλόκο στην Αμφίπολη, που αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στην κυκλοφορία της εθνικής οδού Καβάλας - Θεσσαλονίκης. Το συγκεκριμένο μπλόκο θα στηρίξουν και αγρότες της Δράμας.

    [07] ΜΠΑΤΙΤΣ: ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΩ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΜΛΑΝΤΙΤΣ

    Βελιγράδι, 30 Ιανουαρίου 2002 (21:02 UTC+2)

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας Βλάνταν Μπάτιτς διέψευσε σήμερα τους ισχυρισμούς ορισμένων ΜΜΕ ότι κλήθηκε στη Χάγη για να συζητήσει την έκδοση του στρατηγού του Σερβοβοσνιακού Στρατού Ράτκο Μλάντιτς και υπογράμμισε ότι μεταβαίνει αύριο στην ολλανδική πρωτεύουσα για να δώσει εγγυήσεις με στόχο την υπό όρων απελευθέρωση του ναυάρχου του Γιουγκοσλαβικού Στρατού Μίοντραγκ Γιόκιτς.

    "Οι ισχυρισμοί που μεταδόθηκαν χθες από ορισμένα ΜΜΕ σύμφωνα με τους οποίους η εκπρόσωπος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης Φλόρανς Αρτμαν δήλωσε ότι εγώ δήθεν θα συζητήσω για την έκδοση του Ράτκο Μλάντιτς είναι εικασίες ορισμένων κύκλων στη Μπάνια Λούκα", δήλωσε ο κ. Μπάτιτς.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας τόνισε ότι σήμερα εστάλη στο υπουργείο διάψευση των ισχυρισμών αυτών από γραφείο της κ. Αρτμαν και χαρακτήρισε ανακριβείς τις πληροφορίες ότι ο Μλάντιτς βρίσκεται στη Σερβία.

    "Αν ποτέ βρισκόταν στη Σερβία θα ήταν υπό τη δικαιοδοσία του Γιουγκοσλαβικού Στρατού και η σερβική κυβέρνηση δεν θα είχε καμία αρμοδιότητα", είπε.

    Σε ερώτηση να έχει τεθεί αίτημα για έκδοση του προέδρου της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς στη Χάγη, ο κ. Μπάτιτς τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν υπάρξει.

    [08] ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΕΤΖΕΒΙΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΡΚΚ

    Σόφια, 30 Ιανουαρίου 2002 (20:55 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ κάλεσε τη γειτονική Βουλγαρία να παράσχει εγγυήσεις ότι το Εργατικό Κουρδικό κόμμα (ΡΚΚ) δεν θα δράσει στο έδαφός της.

    "Το ΡΚΚ είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που δρα κρύβοντας την ταυτότητά του. Είμαστε σίγουροι ότι οι βουλγαρικές αρχές θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτή την κατάσταση" τόνισε ο κ. Ετζεβίτ από τη Σόφια όπου βρίσκεται.

    Σημειώνεται ότι κουρδική μειονότητα από την Τουρκία, το Ιράκ, το Ιράν και την Συρία ζει στη Βουλγαρία και τα προηγούμενα δυο χρόνια έχει πραγματοποιήσει σειρά διαδηλώσεων και έχουν γίνει απεργίες πείνας από Κούρδους για να υπερασπισθούν τα δικαιώματα του ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν, που είναι φυλακισμένος στο νησί Ιμραλί της Τουρκίας.

    [09] ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΜΑΦΙΑΣ ΣΕ ΡΟΥΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    Βουκουρέστι, 30 Ιανουαρίου 2002 (20:51 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Οι ιταλικές αρχές στην Σικελία εντόπισαν 18 εταιρίες στο Βουκουρέστι που είχαν σχέσεις με έναν από τους επικεφαλής της μαφίας στην Σικελία τον Τζουσέπε Μαντόνια γνωστός και ως "Πίντου".

    Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι έρευνες σε πολλές πόλεις της Σικελίας, στη Μόντενα, το Πέζαρο καθώς και στην Ρουμανία.

    Ο Τζουσέπε Μαντόνια έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση για φόνο και για την οργάνωση των επιθέσεων το 1992 που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δυο ειρηνοδίκες ο Φαλκόνε και ο Μπορσελίνο που εκδίκαζαν υποθέσεις που αφορούσαν τον οργανωμένο έγκλημα.

    [10] ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο ΡΟΜΑΝΟ ΠΡΟΝΤΙ

    Βρυξέλλες, 30 Ιανουαρίου 2002 (20:49 UTC+2)

    Στη θετική συμβολή της χώρας μας στην προώθηση της σταθερότητας στα Βαλκάνια και στο γεωστρατηγικό της ρόλο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, που συναντήθηκε σήμερα με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    «Η Ελλάδα είναι μια μεσογειακή χώρα, είναι ένα ιδανικό σημείο προς τη Μέση Ανατολή προς τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο», τόνισε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα διαδραματίζει ένα θεμελιώδη ρόλο στη περιοχή των Βαλκανίων και η ΕΕ είναι ευγνώμων για την προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας για τη σταθεροποίηση της περιοχής.

    [11] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

    Βουκουρέστι, 30 Ιανουαρίου 2002 (20:45 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Οι ρουμανικές αρχές θα θέσουν σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου του 2002 μία σειρά μέτρων που απαιτούνται από όσους επιθυμούν να έρθουν στη χώρα και δεν είναι πολίτες των χωρών μελών της ΕΕ. Οι πολίτες της Δημοκρατίας της Μολδαβίας ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι οι πολίτες των χωρών που δεν ανήκουν στην ΕΕ και θέλουν να εισέλθουν στη χώρα θα πρέπει να έχουν διαβατήριο, ιατρική περίθαλψη για όσο θα μείνουν στη Ρουμανία, εισιτήριο μετ' επιστροφής, πράσινη κάρτα για το αυτοκίνητο τους και 50 Ευρώ για κάθε μέρα παραμονής τους.

    [12] ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

    Γενεύη, 30 Ιανουαρίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Ανώτατοι αξιωματούχοι επισήμαναν ότι η συνέχιση της παροχής βοήθειας στα περίπου ένα εκατομμύριο άτομα που έχασαν τις εστίες τους ύστερα από τις αναταραχές στην πρώην Γιουγκοσλαβία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανοικοδόμηση στην περιοχή των Βαλκανίων.

    "Η ανθρωπιστική οικονομική βοήθεια για την περιοχή είναι εξαιρετικά μικρή την χρονική στιγμή που είναι ιδιαίτερα χρήσιμη" τόνισε ο ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες Ραντ Λούμπερς ύστερα από την συνάντηση στις Βρυξέλες με τον επικεφαλής του Συμφώνου Σταθερότητας για τη νοτιοανατολική Ευρώπη Ερχαρντ Μπούσεκ.

    Σε κοινή συνέντευξη τύπου οι κκ. Λούμπερς και Μπούσεκ αναφέρουν ότι δυο εκατομμύρια άτομα έχουν επιστρέψει στις εστίες τους ύστερα από τα γεγονότα της δεκαετίας του 90 στην πρώην Γιουγκοσλαβία χάρη στην συνεργασία των χωρών που εμπλέκονταν στον πόλεμο αλλά και λόγω της εξωτερικής βοήθειας.

    "Δεν είναι μόνο απαραίτητο να φέρουμε πίσω τους πρόσφυγες αλλά να τους παράσχουμε επίσης την ευκαιρία να ζήσουν με ασφάλεια καθώς και να τους παράσχουμε και μια προοπτική σχετικά με την παροχή εστίας και εργασίας" επισήμανε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο κ. Μπούσεκ.

    "Η προοπτική για μακροχρόνια ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια εξαρτάται από το αν μπορούμε να προσφέρουμε ένα σημαντικό μέλλον σε όσους έχασαν τις εστίες τους από τον πόλεμο" τόνισε.

    [13] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΤΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ 2001 - 2004 ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Με παρατηρήσεις σχετικά με τη βραδεία μείωση του δημοσίου χρέους και της υπέρβασης των δαπανών, καθώς και με συστάσεις για την επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών, και κυρίως της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2001 - 2004 της Ελλάδας.

    Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα υποβλήθηκε το Δεκέμβριο του 2001 καλύπτει την περίοδο 2001 - 2004 και είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Το 2001, η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους παρέμεινε ισχυρή και ανήλθε στο 4,1%, αλλά ήταν χαμηλότερη από το επίπεδο που προβλεπόταν στο πρόγραμμα σταθερότητας 2000 λόγω της γενικής επιβράδυνσης της διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας.

    Η επικαιροποίηση προγράμματος βασίζεται σε ένα ρεαλιστικό μακροοικονομικό σενάριο που προβλέπει σχετικά ταχείς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ.

    Η Κομισιόν επισημαίνει ότι η οικονομική ανάπτυξη στηρίζεται στις σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, καθώς και στη μείωση των επιτοκίων μετά την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ το προηγούμενο έτος.

    Για την περίοδο 2002 - 2004 προβλέπεται ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 4%, έναντι πρόβλεψης 5,2% στο προηγούμενο πρόγραμμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 2001 οι λογαριασμοί της γενικής κυβέρνησης εμφάνισαν πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ (εάν ληφθούν υπόψη τα έσοδα της τάξης του 0,4% του ΑΕΠ, από την πώληση αδειών κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενεάς (UMTS) έναντι αρχικής πρόβλεψης 0,5% του ΑΕΠ.

    Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα προβλέπει για όλη την περίοδο του προγράμματος, πλεόνασμα στους λογαριασμούς της γενικής κυβέρνησης, το οποίο θα ανέλθει όμως μόνο σε 1,2% του ΑΕΠ το 2004 και όχι σε 2% του ΑΕΠ όπως προβλεπόταν στο προηγούμενο πρόγραμμα.

    Οι προβλέψεις αυτές δεν βασίζονται σε καμία περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή. Η βελτίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος της γενικής κυβέρνησης οφείλεται στη μείωση των πληρωμών τόκων και δεν αναμένεται καμία περικοπή στις τρέχουσες πρωτογενείς δαπάνες. Εκτιμάται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα υπερβεί το 6% του ΑΕΠ σε όλη την περίοδο 2002 - 2004, αλλά η τάση του θα είναι πτωτική μετά από ένα ανώτατο επίπεδο 6,4% του ΑΕΠ το 2002. Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί κατά περίπου 10 εκατοστιαίες μονάδες στο 90% του ΑΕΠ στο τέλος της περιόδου του προγράμματος.

    Με βάση τη σύσταση της Επιτροπής αναμένεται ότι το Συμβούλιο θα εκδώσει επίσημη γνώμη για το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας στις 12 Φεβρουαρίου.

    Η σύσταση της Επιτροπής εγκρίνεται με πρωτοβουλίου του Πέδρο Σόλμπες επιτρόπου αρμόδιου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις.

    Τα κυριότερα συμπεράσματα της Κομισιόν είναι τα ακόλουθα:

    - Παρά τη διεθνή οικονομική επιβράδυνση, η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα διατηρήθηκε σε σχετικά υψηλά επίπεδα το 2001 και επέτρεψε την επίτευξη πλεονάσματος στους λογαριασμούς της γενικής κυβέρνησης, το οποίο στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα εκτιμάται 0,1% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 0,5% στον προϋπολογισμό και στο προηγούμενο πρόγραμμα σταθερότητας. Αυτό οφείλεται αφενός στα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα φορολογικά έσοδα και αφετέρου στην υπέρβαση που σημειώθηκε στις πρωτογενείς δαπάνες (κυρίως στους μισθούς και τις μεταβιβαστικές πληρωμές). Οι δύο αυτοί παράγοντες αντισταθμίστηκαν εν μέρει μόνο από τα μη προϋπολογισθέντα έσοδα της τάξης του 0,4% του ΑΕΠ, από την πώληση αδειών UMTS.

    - Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας βασίζεται σε ένα μακροοικονομικό σενάριο που προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ με ετήσιο ρυθμό περίπου 4%, αισθητά χαμηλότερο από εκείνον που προβλεπόταν στο πρόγραμμα σταθερότητας 2000. Οι προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους είναι ρεαλιστικές και γενικά σύμφωνες με τις προβλέψεις της Επιτροπής του Φεβρουαρίου 2001.

    - Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα προβλέπει πλεονάσματα στους λογαριασμούς της γενικής κυβέρνησης σε όλη την περίοδο του προγράμματος. Πλεόνασμα εμφανίζουν στην περίοδο αυτή και οι διορθωμένες από κυκλικές διακυμάνσεις δημοσιονομικές προβλέψεις. Συνεπώς, το πρόγραμμα είναι σύμφωνο με την απαίτηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης για δημοσιονομικές θέσεις πλησίον της ισορροπίας ή πλεονασματικές.

    - Οι προβλέψεις αυτές δεν προϋποθέτουν ωστόσο καμία πρόσθετη προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης αντικατοπτρίζει πλήρως σχεδόν τη σταθερή μείωση των πληρωμών τόκων. Στην περίοδο που καλύπτει η επικαιροποίηση 2001, δεν προβλέπεται καμία σχεδόν μείωση των τρεχουσών πρωτογενών δαπανών, ούτε καθορίζονται δεσμευτικά όρια για τις δαπάνες αυτές, αντίθετα με τις συστάσεις τόσο της γνώμης του Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2001, όσο και των Γενικών Προσανατολισμών των Οικονομικών Πολιτικών του προηγούμενου έτους.

    - Η επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλενασμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ταχεία μείωση του ακόμα υψηλού δείκτη δημοσίου χρέους. Ωστόσο, το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης θα μειωθεί προοδευτικά, από το 6,4% του ΑΕΠ το 2002 σε 6,0% του ΑΕΠ το 2004.

    - Η προβλεπόμενη μείωση του δείκτη δημοσίου χρέους είναι βραδύτερη σε σύγκριση με τις προβλέψεις του προγράμματος σταθερότητας 2000: το δημόσιο χρέος θα μειωθεί 99,6% του ΑΕΠ το 2001 σε 90% του ΑΕΠ το 2004, έναντι αρχικής πρόβλεψης 84%. Η εξέλιξη του δημόσιου χρέους επηρεάζεται μόνιμα από τις διενεργούμενες χρηματοπιστωτικές πράξεις. Μέρος όμως των πράξεων αυτών δεν εγγράφεται στον προϋπολογισμό και η επακόλουθη έλλειψη διαφάνειας δημιουργεί αμφιβολίες για την ποιότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής.

    - Η ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία γίνεται ακόμα πιο επιτακτική εάν ληφθεί υπόψη ο πολύ σοβαρός κίνδυνος μελλοντικών δημοσιονομικών ανισορροπιών λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αρχίσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, δεδομένου ότι καμία πρόοδος δεν επιτεύχθηκε στον τομέα αυτο το προηγούμενο έτος.

    - Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν κεντρικό στόχο των οικονομικών πολιτικών στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα. Η αποφασιστική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των αγορών και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

    [14] ΒΗΜΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΕΚΑΝΕ Ο ΑΡΗΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ (0-1)

    Ξάνθη, 30 Ιανουαρίου 2002 (20:31 UTC+2)

    Ένα από τα καλύτερα φετινά του παιχνίδια έκανε ο Απόστολος Λιολίδης με την φανέλα του Αρη. Ηταν πρωταγωνιστής της αναμέτρησης του πρώτου αγώνα για το κύπελλο μεταξύ της Ξάνθης και της ομάδας του στην ακριτική πόλη. Τελικά οι κίτρινοι επιβλήθηκαν της Ξάνθης με 1-0 και έκαναν ένα μεγάλο βήμα για την πρόκρισή τους στην επόμενη φάση του θεσμού.

    Να τονίσουμε ότι ο Αρης από το 52' αγωνίζονταν με 10 παίκτες λόγω της αποβολής του Κολτσίδα. Το μοναδικό τέρμα του Αρη σημείωσε στο 60' ο Λιολίδης ο οποίος είχε και πολλές καλές ευκαιρίες και λίγο αργότερα. Οι γηπεδούχοι αν και είχαν την αριθμητική υπεροχή δεν παρουσίασαν το καλό τους πρόσωπο. Η τακτική που χρησιμοποίησε ο Αρης ταίριαξε απόλυτα στο σύνολο της ομάδας, αφού με αντεπιθέσεις έκανε δύσκολη την ζωή των Ξανθιωτών. Μέτρια εμφάνιση, ίσως επηρεασμένη από την έντονη μεταγραφολογία , πραγματοποίησε ο Αγγελος Χαριστέας.

    [15] ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

    Βρυξέλλες, 30 Ιανουαρίου 2002 (20:27 UTC+2)

    Κοινοτικά κονδύλια για την αποζημίωση των Ελληνων αγροτών από την πρόσφατη κακοκαιρία εξασφάλισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση του με τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Γεωργίας Φραντς Φίσλερ, τα κονδύλια θα αποδεσμευτούν από τους πόρους του Γ' ΚΠΣ και από το απόθεμα για τις φυσικές καταστροφές.

    Για την καταβολή των κονδυλίων θα πρέπει να υπάρξει ειδική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι θα δοθεί.

    "Προϋπόθεση είναι να γίνει η καταγραφή, η αποτίμηση των ζημιών, να υποβάλουμε τα σχετικά στοιχεία. Πιστεύω ότι από τη σημερινή συζήτηση εξασφαλίστηκε και η κατανόηση και η εποικοδομητική διάθεση της Επιτροπής, καθώς και η επιθυμία της να αντιμετωπισθούν τα θέματα αυτά, όταν δοθούν τα στοιχεία, το ταχύτερο", υπογράμμισε ο κ. Σημίτης.

    Ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι οι πόροι, που έχουν εγκριθεί από το Βερολίνο για την ελληνική αγροτική παραγωγή (9 τρισ. δρχ) θα μείνουν οι ίδιοι μέχρι το 2006.

    Σε ότι αφορά τη χρήση εθνικών πόρων για την αποζημίωση των αγροτών, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι προτιμότερο τα χρήματα να δοθούν από την ΕΕ, διαφορετικά θα επιβαρυνθεί η εθνική οικονομία.

    Επιπλέον, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο αρμόδιος Επίτροπος για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν, αλλά και οι υπόλοιποι Επίτροποι ανέφεραν ότι η προσαρμογή της Τουρκίας στο κοινοτικό κεκτημένο είναι βραδεία.

    Αναφερόμενος, στις παραινέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ασφαλιστικό και τη μείωση του δημόσιου χρέους, κ. Σημίτης τόνισε ότι η Ελλάδα προσπαθεί και για τα δύο ζητήματα και πρόσθεσε ότι έχει μειωθεί το δημόσιο χρέος.

    [16] ΑΤΥΠΗ ΓΑΛΛΟ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

    Βερολίνο, 30 Ιανουαρίου 2002 (20:26 UTC+2)

    Ατυπη σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, την ερχόμενη Δευτέρα, στο Βερολίνο, κατά την οποία θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την ΕΕ, όπως ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση.

    Στη σύνοδο θα πάρουν μέρος από γαλλικής πλευράς, ο πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, ο πρωθυπουργός, Λιονέλ Ζοσπέν και ο υπουργός Εξωτερικών, Ιμπέρ Βεντρίν, ενώ από γερμανικής πλευράς θα παραστούν ο καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ.

    Κατά τη σύνοδο θα συζητηθεί η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που έχει προγραμματιστεί για τις 25 Μαρτίου, καθώς και η έναρξη των εργασιών της Συνέλευσης, στις 28 Φεβρουαρίου, η οποία θα προτείνει τις μεταρρυθμίσεις και τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ.

    Α.Τ.

    [17] Η ΠΟΛΩΝΙΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

    Βαρσοβία, 30 Ιανουαρίου 2002 (20:25 UTC+2)

    Η Πολωνία απέρριψε τις επιδοτήσεις στους αγρότες της χώρας που πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με τις αποφάσεις της οποίας οι επιδοτήσεις στους αγρότες των υποψηφίων χωρών του "πρώτου κύματος" για ένταξη στην ΕΕ αναμένεται να δοθούν σταδιακά εντός δέκα ετών.

    "Η πρόταση της μεταβατικής περιόδου διάρκειας δέκα χρόνων είναι απαράδεχτη" τόνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Πολωνίας Μικχάλ Τόμπερ.

    Ο ίδιος τόνισε ότι η έλλειψη ίσων επιδοτήσεων μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες σε ό,τι αφορά τη απελευθέρωση του εμπορίου αναφορικά με τα γεωργικά προϊόντα.

    Από την πλευρά του η Πολωνός υπουργός υπεύθυνη για την ένταξη στην Ενωση Ντανούτα Χέμπνερ επισήμανε ότι ενώ η πρόταση είναι πολύ αδύναμη είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ προσφέρει άμεσες πληρωμές.

    "Η πρόταση περιέχει πολλά θετικά στοιχεία. Για πρώτη φορά προσφέρονται άμεσες πληρωμές στους αγρότες παρά το γεγονός ότι αυτές δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας" τόνισε.

    [18] Ο ΚΑΡΖΑΙ ΖΗΤΗΣΕ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Νέα Υόρκη, 30 Ιανουαρίου 2002 (20:17 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι ζήτησε να επεκταθεί η διεθνής ειρηνευτική δύναμη και σε άλλες πόλεις εκτός της Καμπούλ σε ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ο κ. Καρζάι είπε ότι η επέκταση της πολυεθνικής δύναμης σε άλλες μεγάλες πόλεις θα σημάνει τη διαρκή δέσμευση της διεθνούς κοινότητας για την ειρήνη και την ασφάλεια στο Αφγανιστάν

    [19] ΑΝΕΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΥ ΜΕ 3-0

    Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2002 (20:10 UTC+2)

    Εύκολο απόγευμα πέρασε η Προοδευτική που κέρδισε με 3-0 τον Παναιγιάλειο. Πρωταγωνιστής ήταν ο Ανδράλας που πέτυχε δύο γκολ (15' και 47'), ενώ το άλλο σημείωσε ο Χανιώτης στο 31'.

    Οι γηπεδούχοι από την αρχή του παιχνιδιού έκαναν σαφείς τις προθέσεις του. Αν και ο αγωνιστικός χώρος δεν ήταν και ο ιδανικότερος κατάφερε να επιβάλει το ρυθμό του παίρνοντας τη νίκη που ήθελε στον εξ αναβολής αγώνα στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β' Εθνικής.

    O διαιτητής κ. Φωτιάδης του συνδέσμου Σερρών εκτός από την κόκκινη κάρτα που έδειξε στον Γρηγοριάδη (44'), "κιτρίνισε" τους Σταματόπουλο και Συρίγο.

    ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ (Σούλης Παπαδόπουλος): Κόης, Καλλιμάνης, Αντωνόπουλος, Αγγελόπουλος, Μόρας (46' Παπασταθόπουλος), Πάντος (78' Παγιαζέντ), Γιαννενάκης, Αλ Τζάχερ, Ανδράλας, Τάτσης (46' Σπέρτος), Χανιώτης.

    ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ (Σωτήρης Ζαβογιάννης): Λίβας, Συρίγος, Π. Καρανικόλας, Αλεξανδρίδης, Θ. Καρανικόλας (63' Αποστολάκης), Ζαφειρόπουλος, Σταματόπουλος (84' Ζαππής), Καραμπάτσης, Γρηγοριάδης, Δρακόπουλος, Αθανασίου (54' Μακρυγιάννης).

    [20] ΡΩΣΙΑ: ΣΤΑΘΕΡΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ

    Μόσχα, 30 Ιανουαρίου 2002 (20:08 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός στην χώρα του καθώς συγκεντρώνει ποσοστό αποδοχής του κοινού της τάξεως του 75% σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων VTsIOM.

    Δεύτερος στις προτιμήσεις των Ρώσων έρχεται ο πρωθυπουργός της χώρας Μιχαήλ Κασιάνοφ συγκεντρώνοντας το ποσοστό 49% ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο επικεφαλής του κομμουνιστικού κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ με ποσοστό 16%.

    Σημειώνεται ότι το ποσοστό του Ρώσου προέδρου είναι το ίδιο με αυτό που είχε λάβει δυο χρόνια πριν, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του στην προεδρία της χώρας.

    Στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε δυο χρόνια σχεδόν πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές στην χώρα συμμετείχαν 1.600 άτομα.

    [21] ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

    Λάρισα, 30 Ιανουαρίου 2002 (20:06 UTC+2)

    Για 50 λεπτά (από τις 5μμ έως τις 5.50μμ) έκλεισαν οι αγρότες το δρόμο στην κοιλάδα των Τεμπών. Οι αγρότες παρέταξαν τα τρακτέρ τους και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού, ωστόσο τώρα η κίνηση των αυτοκινήτων γίνεται κανονικά.

    Οι αγρότες θα κλείνουν κάθε μέρα για μία περίπου ώρα την εθνική οδό, μέχρι τη Δευτέρα, οπότε και θα συναντηθούν με τον υπουργό Γεωργίας Γιώργο Δρυ. Κατόπιν θα συνεδριάσουν για να καθορίσουν την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων.

    Οι αγρότες στον Αλμυρό έκλεισαν το δρόμο από τις 5μμ και για τρία τέταρτα. Οι αγρότες έκλειναν διαδοχικά τα δύο ρεύματα και μοίραζαν στους διερχόμενους οδηγούς φυλλάδια με τα αιτήματα τους.

    [22] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΡΟΜΠΕΡΤ ΓΙΑΡΝΙ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιανουαρίου 2002 (20:05 UTC+2)

    Ηρθε για να μείνει ο Ρόμπερτ Γιάρνι. Ο Κροάτης άσος από το μεσημέρι βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να περάσει τις ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια, εφόσον αυτές δείξουν ότι δεν αντιμετωπίζει απολύτως κανένα πρόβλημα, να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με τους "πράσινους".

    "Εχω προσωπικό γυμναστή κι έτσι πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Γνωρίζω καλά τον εαυτό μου και είμαι βέβαιος ότι δεν θα αντιμετωπίσω κανένα πρόβλημα στην Ελλάδα. Θέλω να βοηθήσω τον ΠΑΟ στην μεγάλη προσπάθεια που κάνει στο πρωτάθλημα", τόνισε ο Γιάρνι αμέσως μόλις έφθασε στην Αθήνα.

    [23] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

    Βελιγράδι, 30 Ιανουαρίου 2002 (20:04 UTC+2)

    Το στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας Μίλαν Πρότιτς διέψευσε σήμερα τους ισχυρισμούς ότι το ταξίδι του υπουργού Δικαιοσύνης της Σερβίας και προέδρου του κόμματος Βλάνταν Μπάτιτς στη Χάγη συνδέεται με τον Ράτκο Μλάντιτς ή οποιονδήποτε άλλον ύποπτο για εγκλήματα πολέμου.

    Ο Πρότιτς σε συνέντευξη τύπου είπε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας θα μεταβεί στη Χάγη για να παραστεί στη δίκη του ναυάρχου Μίοντραγκ Γιόκιτς και να δώσει τις απαραίτητες εγγυήσεις, ώστε ο Γιόκιτς να αφεθεί ελεύθερος έως τη δίκη.

    Σύμφωνα με τον Πρότιτς εάν οι ανακριτές του Δικαστηρίου της Χάγης ζητήσουν να συζητηθούν και άλλα θέματα, "ο κ. Μπάτιτς είναι έτοιμος να διακόψει τις σχέσεις με το Δικαστήριο έως ότου οι πρώην διοικητές του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" βρεθούν μεταξύ των κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου και οδηγηθούν στη φυλακή του Σεβενίνγκεν".

    [24] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιανουαρίου 2002 (20:01 UTC+2)

    Επίδειξη δύναμης έκανε η Καβάλα που επιβλήθηκε με 4-0 επί του Ναυπακτιακού στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Γ' Εθνικής. Η Κέρκυρα από την άλλη κέρδισε στο γήπεδό της τον Εθνικό με 3-1.

    Τα αποτελέσματα της 16ης αγωνιστικής είναι:

    Φωστήρας- Λεωνίδιο 2-2

    Καβάλα- Ναυπακτιακός 4-0

    Λάρισα- Κασσάνδρα 2-2

    Κέρκυρα- Εθνικός 3-1

    Χανιά- Μαρκό 1-0

    Απόλλων Κρ. Βρ.- Ατρόμητος Αθ. αναβλ.

    Παναιτωλικός- Κιλκισιακός 0-0

    Πανελευσινιακός- Τρίκαλα 0-0.

    Η βαθμολογία: Κασσάνδρα 35, Κέρκυρα 34, Ατρόμητος 30, Καβάλα 29, Κιλκισιακός 29, Λάρισα 25, Μαρκό 24, Φωστήρας 23, Χανιά 22, Εθνικός 20, Ναυπακτιακός 15, Πανελευσινιακός 13, Τρίκαλα 13, Λεωνίδιο 13, Παναιτωλικός 10, Απόλλων Κρ. Βρύσης 3. Ο Φωστήρας και ο Πανελευσινιακός έχουν από έναν μηδενισμό και μείον τρεις βαθμούς.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 30 January 2002 - 19:13:54 UTC