Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-02-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [02] ΚΛΕΙΣΤΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ - ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΑ ΜΑΛΓΑΡΑ
  • [03] Η ΒΟΥΛΗ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΔ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
  • [04] ΔΥΟ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΦΟΡΟΥΜ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΕ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟ ΑΛΕΓΚΡΕ
  • [05] ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΓΓΑΕ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΗ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [06] ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ Ο ΠΑΟΚ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΑΡΗ
  • [07] Η ΕΕ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ
  • [08] Φ. ΣΑΝΤΟΣ: ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ
  • [09] ΠΙΚΕ: ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
  • [10] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΕ 26-22 ΕΠΙ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ
  • [11] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [12] ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 4 ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
  • [13] H ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΑΒΑΣ
  • [14] Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ Ο ΑΣΚ ΕΙΧΕ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ
  • [15] ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΖΗΤΗΣΕ ΤΟ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΑΞΟΝΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ"
  • [16] ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΜΑΪΟΥ ΒΛΕΠΕΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [17] ΜΠΛΟΚΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΑ ΜΑΛΓΑΡΑ
  • [18] ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ, ΠΟΛΩΝΙΑΣ, ΤΣΕΧΙΑΣ, ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ
  • [19] ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [20] ΜΙΤΣΟΥΝΟΒΙΤΣ: Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
  • [21] ΜΙΑ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [22] ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
  • [23] ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΤΡΙΜΗΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΘΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ
  • [24] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ

  • [01] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2002 (22:15 UTC+2)

    Με γραπτή ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος εξέφρασε την πικρία και τη δυσαρέσκειά του για την προσπάθεια ανάμειξής του στην υπόθεση των παράνομων ηλεκτρονικών παιγνίων.

    Στην ανακοίνωση ο κ. Στεφανόπουλος υπογραμμίζει:

    "Μου είναι εξαιρετικά δυσάρεστο ότι το όνομά μου ανεμείχθη στο θέμα των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Δεν διανοήθηκα ποτέ ότι θα μπορούσε να μου αποδοθεί οποιαδήποτε σχέση με δραστηριότητες αντίθετες στο νόμο και την ηθική.

    Εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες μου προς σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο και προς όλους όσοι μου εξεδήλωσαν την εμπιστοσύνη τους και την εκτίμησή τους".

    [02] ΚΛΕΙΣΤΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ - ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΑ ΜΑΛΓΑΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 1 Φεβρουαρίου 2002 (14:56 UTC+2)

    Κλειστή, μέχρις τις 3 το απόγευμα θα παραμείνει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Αθηνών από αγρότες που και σήμερα, για πέμπτη συνεχή μέρα, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με ολιγόωρους αιφνιδιαστικούς αποκλεισμούς δρόμων.

    Οι διαδηλωτές μετά τη 1 το μεσημέρι μετακίνησαν τα τρακτέρ τους στο ύψος των διοδίων Μαλγάρων, ενώ όπως ανακοίνωσαν και το απόγευμα θα διακόψουν για δύο περίπου ώρες την κυκλοφορία στο ίδιο σημείο.

    Επίσης από τη 1.30 το μεσημέρι παραμένει κλειστή και η εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, στο ύψος του τελωνείου, ενώ από τις 12 το μεσημέρι διαδηλωτές αγρότες ανοιγοκλείνουν δρόμους στους νομούς Πέλλας, (έξω από τα Γιαννιτσά) Γρεβενών - στην Εγνατία οδό και Κοζάνης (στην κοινότητα Πολυμύλου).

    Γ.Χ.

    [03] Η ΒΟΥΛΗ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΔ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2002 (20:07 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Απορρίφθηκε στη Βουλή με 147 ψήφους κατά και 127 ψήφους υπέρ.

    Η πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα 1990 διευρευνούσε τις καταγγελίες για παράνομες ελληνοποιήσεις την περίοδο από το 1990 έως το 2000.

    Η πρόταση καταψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, ενώ υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΝ.

    Νωρίτερα για πάνω από επτά ώρες και σε υψηλούς τόνους κυβέρνηση και αντιπολίτευση "διασταύρωναν τα ξίφη" τους για το αν θα πρέπει ή όχι να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή.

    Το κυβερνών κόμμα κατηγόρησε τη ΝΔ για επικίνδυνη και ύποπτη τακτική, προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, καθώς και ότι υιοθετεί ένα επικίνδυνο για τους δημοκρατικούς θεσμούς πόρισμα. Επίθεση έκανε και στον εισαγγελέα Ισίδωρο Ντογιάκο, που είχε συντάξει την σχετική αναφορά στην οποία στηρίχθηκε η πρόταση της ΝΔ, κατηγορώντας τον ότι παραβιάζει το σύνταγμα και τους νόμους ενώ τόνισαν ότι δεν τεκμηριώνονται στο πόρισμα του πουθενά ποινικές ευθύνες υπουργών.

    Η Αξιωματική Αντιπολίτευση από την πλευρά της έκανε λόγο για πρόβλημα ποιότητας της δημοκρατίας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι πολιτικά και ηθικά έκθετη και ότι προσπαθεί να αποδώσει πολιτικά κίνητρα στη δικαιοσύνη.

    Το ΚΚΕ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν νέα στοιχεία ενώ ο ΣΥΝ επεσήμανε ότι πρέπει να διερευνηθούν οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων από το 1990 έως το 2000.

    Ειδικότερα:

    ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

    Ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης κάλεσε τη ΝΔ να αφήσει αυτή την πολιτική τακτική και σκοπιμότητα και να μην μεταφέρει στο ΠΑΣΟΚ ένα κλίμα βίας και νοθείας που η ίδια παλαιότερα είχε εφαρμόσει.

    "Η εθνική αντιπροσωπεία με πλήρη συνείδηση και για λόγους πολιτικής ηθικής και συνταγματικής τάξης δεν πρόκειται να ψηφίσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής όσες φορές και αν καταθέσετε την πρόταση σας για τις ελληνοποιήσεις" υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

    "Είναι ένα θέμα που διερευνούν ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες. Τον έλεγχο τον κάνουμε εμείς με καθαρή κυβερνητική εντολή σε όλο το φάσμα των ελληνοποιήσεων και όπου υπάρξουν ευθύνες θα αποδοθούν" συμπλήρωσε ο κ. Σκανδαλίδης.

    ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης κατηγόρησε τη ΝΔ για λαϊκισμό ενώ χαρακτήρισε ύποπτη και επικίνδυνη την πρακτική της να αποδίδονται αόριστα, ευθύνες σε υπουργούς.

    "Εγώ προσωπικά έδωσα εντολή να διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις και όταν θα τελειώσει αυτή η διαδικασία θα μετανοήσουμε όλοι γιατί δημιουργήσαμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στους έλληνες ομογενείς από τη Σοβιετική Ένωση" σημείωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης προσθέτοντας ότι δημιουργήθηκε μεγάλος θόρυβος για ένα μικρό πρόβλημα.

    ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε αίσχιστο λαϊκισμό, σκόπιμη διαστρέβλωση και κατευθυνόμενη παραποίηση ότι δήθεν το κόμμα του στρέφεται κατά των ελλήνων του Πόντου.

    "Το ζήτημα που θέσαμε και θέτουμε και θα κρατήσουμε ανοικτό μέχρι την πλήρη διαλεύκανση του, αφορά τις παράνομες ελληνοποιήσεις, την παράδοση ελληνικής ιθαγένειας σε στοιχεία που δεν έχουν σχέση με οτιδήποτε ελληνικό. Αφορά της ελληνοποιήσεις σε Ρώσους, Ουκρανούς, Τσετσένους από μαφιόζικα κυκλώματα και παράνομους μηχανισμούς" τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση για συστηματική προσπάθεια υποβάθμισης και ακύρωσης του ελεγκτικού ρόλο του Κοινοβουλίου και ευτέλισης των θεσμών ενώ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είχε δεχθεί όλες τις αιτήσεις για εξεταστικές επιτροπές.

    "Η ελληνοποίηση εγκληματικών στοιχείων δεν ενδιαφέρει τον πρωθυπουργό; Το γεγονός ότι παράνομα ελληνοποιηθέντες από την Σοβιετική Ένωση κυκλοφορούν στην Ευρώπη με ελληνικά διαβατήρια δεν τον προβληματίζει και ότι στοιχεία του υποκόσμου ψήφιζαν στην Ελλάδα την ώρα που καταζητούνταν από την Ιντερπόλ δεν τον προβληματίζει και δεν το αφορά" υπογράμμισε.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στο πόρισμα Ντογιάκου κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι προσπάθησε να αποδώσει πολιτικά κίνητρα στη δικαιοσύνη.

    "Έφτασε στο σημείο θράσους η κυβέρνηση να μιλήσει για σοβαρά προβλήματα ηθικής τάξης. Ναι λοιπόν. Εγείρονται τεράστια ζητήματα όχι μόνο ηθικής αλλά και δημοκρατικής τάξης. Δεν είναι όμως κατήγορος η κυβέρνηση. Είναι υπόλογος. Είναι κατηγορούμενη και είναι πολιτικά και ηθικά έκθετη", υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ και συνέχισε:

    "Για μας ακόμη και μία ψήφος παράνομα κατασκευασμένη ακόμη και μία ψήφος χαλκευμένη εγείρει ζήτημα Δημοκρατίας. Σας θυμίζω ότι στις τελευταίες εκλογές για την Αυτοδιοίκηση υπήρξαν αναμετρήσεις που κερδήθηκαν για τρεις και τέσσερις ψήφους ακόμα και για μία ψήφο. Αλλά δεν είναι εκεί το μέγα θέμα. Πάνω από όλα εγείρεται ζήτημα ποιότητας της Δημοκρατίας γιατί αφορά παράνομες μεθοδεύσεις, πρακτικές, διαδικασίες και μηχανισμούς που μόνο σε αντιδημοκρατικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα αναπτύσσονται.

    Τέλος ο κ. Καραμανλής διευκρίνισε ότι το κόμμα του προτείνει την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής γιατί το ενδιαφέρει η λειτουργία των θεσμών και όχι η αναζήτηση ποινικών ευθυνών οιουδήποτε και ζητεί η έρευνα να επεκταθεί και στα χρόνια που κυβερνούσε η ΝΔ και συγκεκριμένα από το 1990 έως το 2000.

    Κλείνοντας ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει τώρα την ευκαιρία να διαλύσει τις γκρίζες σκιές που δημιούργησε και προειδοποίησε ότι θα αξιοποιήσει κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία και κάθε δυνατότητα ώστε οι υπεύθυνοι να αποκαλυφθούν.

    ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης μίλησε για λεκτική ακροβασία του κ. Ντογιάκου και υποκριτικό πόρισμα που σκόπιμα δεν καλύπτει την περίοδο της ΝΔ και που πουθενά δεν τεκμηριώνει ποινικές ευθύνες.

    "Θέλετε να κρατήσετε ανοιχτή μία άγονη και αδιέξοδη αντιπαλότητα που αμφισβητεί τους δημοκρατικούς θεσμούς και υπονομεύει την πολιτική ζωή της χώρας", υπογράμμισε, αντικρούοντας τη ΝΔ και συμπλήρωσε:

    "Στο πόρισμα πουθενά δεν τεκμηριώνονται ποινικές ευθύνες. Ο κ. Ντογιάκος κάνει δίκη προθέσεων. Από πότε μπορεί να κάνει ο εισαγγελέας δίκη προθέσεων και να δικάζει το κοινοβούλιο; Και εσείς να επιχαίρετε που υπονομεύονται οι δημοκρατικοί θεσμοί και το δημοκρατικό μας πολίτευμα;"

    ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος απέρριψε τη πρόταση της ΝΔ για Εξεταστική Επιτροπή γιατί όπως είπε δεν υπάρχουν νέα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αλλοιώθηκαν τα εκλογικά αποτελέσματα.

    Όπως τόνισε οι πολιτικές ευθύνες είναι δεδομένες και βαρύτατες αλλά τα στοιχεία για τις παράνομες ελληνοποιήσεις έχουν να κάνουν με υπαλλήλους και κρατικούς μηχανισμούς.

    ΔΑΜΑΝΑΚΗ

    Υπέρ τάχθηκε η εκπρόσωπος του ΣΥΝ Μαρία Δαμανάκη τάχθηκε υπέρ. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι θα πρέπει να διερευνηθούν οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων γιατί το πρόβλημα που διαπιστώθηκε δεν αφορά μόνο τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ.

    Ακόμα άφησε αιχμές για το πόρισμα Ντογιάκου τονίζοντας ότι δεν μπορεί ο δικαστικός λειτουργούς να απαλλάσσει από ευθύνες την περίοδο διακυβέρνησης από τη ΝΔ ενώ σημείωσε:

    Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η Βουλή νομοθετεί. Οι δικαστές έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή των νόμων, δεν νομοθετούν και πρέπει να αποκατασταθούν ορισμένες αυτονόητες λειτουργίες.

    ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

    Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Μητσοτάκης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι φοβάται την έρευνα και υποτιμά τη Βουλή.

    "Η ΝΔ δεν έθεσε υπό αμφισβήτηση το εκλογικό αποτέλεσμα. Σήμερα όμως είναι βεβαιωμένο ότι έγιναν πολλές καταχρήσεις. Άρα καλό είναι αν θέλετε να λειτουργήσει η δημοκρατία και το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να λειτουργήσει αυταρχικά να δεχθείτε την Εξεταστική Επιτροπή. Είναι κρίσιμο όχι μόνο για την πορεία της πολιτικής ζωής αλλά και για το ρόλο του Κοινοβουλίου " τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

    Ακόμα ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της πολιτικής του όταν ήταν πρωθυπουργός. Παραδέχθηκε ότι τότε υπήρξε μία μαζική πολιτικογράφηση, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ήταν μία υπεύθυνη πολιτική με στόχο να βοηθήσει τους έλληνες ποντίους που ζούσαν στη Σοβιετική Ένωση.

    "Είχαμε μία μαζική έξοδο προς την Ελλάδα και είχαμε χρέος να τους βοηθήσουμε γι αυτό ψηφίσθηκε ο νόμος έκτακτης ανάγκης που καλύπτει εκείνη την εποχή. Τότε κανείς δεν διαφώνησε" σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε:

    "Ξέρω ότι μπορεί να σπαράζεστε εσωκομματικά αλλά μένετε ενωμένοι προκειμένου να κρατηθείτε στην εξουσία.

    ΠΑΓΚΑΛΟΣ

    Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος ήταν έντονα επικριτικός κατά της ΝΔ κάνοντας λόγο για χαμουτζίδικη αντίληψη της απέναντι σε ανθρώπους που διεκδικούσαν την ελληνικότητα τους γνωρίζοντας ότι θα γίνονταν αντικείμενο διώξεων από το σοβιετικό καθεστώς.

    Ακόμα αφού χαρακτήρισε δικαστικό πραξικόπημα την αναφορά του κ. Ντογιάκου σημείωσε:

    "Ένας δικαστικός λειτουργός κάνει διάκριση των εξουσιών, παραβιάζει το Σύνταγμα και τους νόμους και η Αξιωματική Αντιπολίτευση σύρεται από πίσω του. Ελπίζω να σταματήσει εδώ αυτό και να μην έχει συνέπειες για το μέλλον του τόπου".

    [04] ΔΥΟ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΦΟΡΟΥΜ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΕ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟ ΑΛΕΓΚΡΕ

    Νέα Υόρκη, 31 Ιανουαρίου 2002 (19:50 UTC+2)

    Ξεκινούν σήμερα τις εργασίες τους δυο εντελώς αντίθετα φόρουμ, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, στη Νέα Υόρκη και τη Βραζιλία, αντίστοιχα.

    Στη Νέα Υόρκη ξεκινά υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας το οικονομικό φόρουμ που συνήθως διεξαγόταν στο Νταβός της Ελβετίας. Εκατοντάδες αστυνομικοί φρουρούν την πόλη και οι διαδηλωτές που έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται, δηλώνουν ότι θα περιορίσουν τις κινητοποιήσεις τους σε ειρηνικό επίπεδο.

    Στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, οι διοργανωτές του Κοινωνικού Φόρουμ επιδιώκουν να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον στις συζητήσεις και στις αντιδράσεις για τη σύνοδο της Νέας Υόρκης. Την έναρξη των εργασιών θα σηματοδοτήσει μια ειρηνική πορεία στους δρόμους της πόλης. Στο Πόρτο Αλέγκρε θα βρεθούν 50.000 άνθρωποι, από τους οποίους οι 14.000 είναι σύνεδροι, ενώ στη Νέα Υόρκη θα παραστούν 3.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 30 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

    [05] ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΓΓΑΕ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΗ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2002 (21:06 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Σειρά επαφών με εκπροσώπους των Ελληνικών Κοινοτήτων και Εθνικοτοπικούς Συλλόγους στη Νυρεμβέργη και τις Βρυξέλες θα έχει στις 2 και 3 Φεβρουαρίου 2002 ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Δημήτρης Δόλλης, συνοδευόμενος από την ειδική σύμβουλό του κ. Αικατερίνη Αυξεντίου.

    Το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου ο κ. Δόλλης θα παραστεί στα εγκαίνια του Ενιαίου Λυκείου Νυρεμβέργης, που γιορτάζει τα 25χρονα λειτουργίας με την εγκατάσταση σε νέο κτίριο, όπου τα μαθήματα γίνονται μόνο πρωινές ώρες. Στα εγκαίνια θα παραστούν επίσης ο υπ. Δικαιοσύνης κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, ο υφ. Παιδείας κ. Νίκος Γκεσούλης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο κ. Παπασταύρου, η Ειδική Γραμματέας Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης κ. Στέλλα Πριόβολου και ο Γραμματέας του ΣΑΕ κ. Γιώργος Παπαδόπουλος.

    Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο κ. Δόλλης θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους των 13 εθνικοτοπικών συλλόγων Νυρεμβέργης και περιχώρων, ενώ λίγο αργότερα θα τιμηθεί σε ειδική εκδήλωση του Συλλόγου Θεσπρωτών Νυρεμβέργης, Φίρτης και Περιχώρων.

    Το βράδυ ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού θα παραστεί στην κοπή της βασιλόπιτας του Συλλόγου Θρακιωτών και στην ανοιχτή συνεστίαση της Τοπικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ.

    Την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου ο κ. Δόλλης θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου το μεσημέρι θα παραστεί στην τελετή κοπής της βασιλόπιτας της Ελληνικής Κοινότητας και της Ένωσης Μακεδόνων Βελγίου. Το βράδυ θα παρακαθίσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του ο Γενικός Πρόξενος κ. Νίκος Κοτροκόης. Στο δείπνο θα παραβρεθούν ο Πρέσβης της Ελλάδας κ. Καμπόλης, ο Μητροπολίτης Βελγίου κ.κ. Παντελεήμων, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων κ. Κοτσαμπασάκης κ.α.

    [06] ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ Ο ΠΑΟΚ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 1 Φεβρουαρίου 2002 (21:02 UTC+2)

    Οι πολλοί τραυματισμοί είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τον προπονητή του ΠΑΟΚ Ντούσαν Μπάγεβιτς. Οι απουσίες πολλών παικτών του δένουν τα χέρια. Ειδικά εν όψει του αυριανού παιχνιδιού του Δικεφάλου με τον Αρη.

    Ο ασπρόμαυρος τεχνικός θα ξεκινήσει το παιχνίδι χωρίς τους Αμπονσά, Ουντέζε, Εγκωμίτη, Λουτσιάνο, Καφέ, Μπορμπόκη και Γεωργιάδη. Ετσι ο κ. Μπάγιεβιτς είναι υποχρεωμένος να βρει λύσεις. Το σίγουρο είναι ότι θα επιλέξει αμυντική τακτική. Κάτι που έκανε με επιτυχία στο παιχνίδι κυπέλλου με την ΑΕΚ. Από την άλλη ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Ντούσαν Μπάγεβιτς τόνισε στους παίκτες του είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια για ήττα, αφού σε αυτή την περίπτωση ίσως δοθεί η ευκαιρία στην ΑΕΚ να ξεφύγει και πάλι.

    Τα μέτρα ασφάλειας είναι αυτό που προβληματίζουν την ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Αυτός ειναι και ο κύριος λόγος- που θα υπάρχουν εκτός των μέτρων της αστυνομίας - θα βρίσκονται και άτομα περιφρούρισης απο τους συνδέσμους ώστε να μην δημιουργηθούν επισόδεια.

    [07] Η ΕΕ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ

    Βρυξέλες, 1 Φεβρουαρίου 2002 (20:53 UTC+2)

    Η Ισπανία, προεδρεύουσα της ΕΕ, ανακοίνωσε ότι έστειλε στο Ισραήλ λίστα με τις εγκαταστάσεις που έχει χρηματοδοτήσει η ΕΕ στα παλαιστινιακά εδάφη και οι οποίες έχουν καταστραφεί από τις ισραηλινές δυνάμεις εκτιμώντας ότι οι ζημιές ανέρχονται σε 17,3 εκατομμύρια ευρώ.

    Σε επιστολή που έστειλε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέπ Πικέ στον Ισραηλινό ομόλογό του Σιμόν Πέρες τονίζεται ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις σε περιοχές στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα έιχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφούν υποδομές, κτήρια και υπηρεσίες που χρηματοδότησε η Ένωση.

    Στην επιστολή ο κ. Πικέ καταδίκασε τις καταστροφικές επιχειρήσεις τονίζοντας ότι είχαν ως αποτέλεσμα την εξάπλωση της ανθρώπινης δυστυχίας, εξασθένισαν την Παλαιστινιακή Αρχή και κλιμάκωσε την πολιτική αποσταθεροποίηση.

    Ωστόσο η επιστολή δεν περιλαμβάνει κανένα αίτημα για παροχή αποζημίωσης.

    [08] Φ. ΣΑΝΤΟΣ: ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 1 Φεβρουαρίου 2002 (20:45 UTC+2)

    Συνέντευξη εφ όλης της ύλης έδωσε σήμερα ο προπονητής της ΑΕΚ, Φερνάντο Σάντος. Ο Πορτογάλος τεχνικός μίλησε για το πρωτάθλημα, το οποίο είναι ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης. "Δεν περίμενα τόσο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολύ καλές ομάδες που μπορούν να φέρουν όποιο αποτέλεσμα θέλουν μέσα σε οποιαδήποτε έδρα. Και μακάρι να μας αξιώσει ο Θεός να είμαστε εδώ σε 2-3 χρόνια και να συζητάμε για ένα ακόμα πιο δυνατό Πρωτάθλημα".

    Για τον Πορτογάλο τεχνικό η ομάδα του παρουσιάζει διαφορά αγωνιστικότητας σήμερα από τον Σεπτέμβριο. "Το πρόβλημα κανονικά είναι ψυχολογικό. Παλιότερα η ισοπαλία ισοδυναμούσε μεαποτυχία. Σήμερα δεν είναι έτσι. Στη ζωή δεν υπάρχει μόνο τριαντάφυλλο αλλά και αγκάθι". Ο ίδιος πάντως παραδέχθηκε ότι τον προβληματίζουν τα πολλά και εύκολα γκολ που δέχθηκε η ομάδα του. "Από τα 10 γκολ που έχουμε δεχθεί στους τελευταίους αγώνες τα μισά είναι από στημένες φάσεις. Για αυτό κάτι πρέπει να κάνουμε" είπε.

    [09] ΠΙΚΕ: ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ

    Βρυξέλες, 1 Φεβρουαρίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανόν να επιβάλλει κυρώσεις εναντίον της Ζιμπάμπουε ύστερα από την υιοθέτηση από το κοινοβούλιο της χώρας νόμου που περιορίζει την ελευθερία του τύπου εν όψει των προεδρικών εκλογών στην χώρα ανακοίνωσε σήμερα ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέπ Πικέ.

    "Έχουμε περάσει από τις συμβουλές στην περίοδο της επιβολής των κυρώσεων" εάν η Ζιμπάμπουε δεν λάβει μέτρα που να διασφαλίζουν τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών τόνισε ο Ισπανός υπουργός του οποίου η χώρα έχει αναλάβει την προεδρία της ΕΕ.

    Σημειώνεται ότι μια από τις ρυθμίσεις του νέου νόμου προτείνει να απαγορευθεί το δικαίωμα εργασίας σε ξένους δημοσιογράφους στην χώρα καθώς και η παρουσία ξένων παρατηρητών κατά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών τον Μάρτιο.

    [10] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΕ 26-22 ΕΠΙ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Φεβρουαρίου 2002 (20:29 UTC+2)

    Θετικό ήταν και το δεύτερο αγωνιστικό τεστ που έδωσε η εθνική μας ομάδα χάντμπολ των ανδρών στη Σουηδία. Αυτή τη φορά, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επικράτησε της Χάμαρμπι από την Στοκχόλμη με 26-22. Τον αγώνα παρακολούθησαν περίπου 1000 φίλαθλοι μεταξύ τους και πολλοί Ελληνες. Μάλιστα είχαν τυπωθεί και αφίσες που πρόβαλαν τον αγώνα, ενώ στο γήπεδο κυμάτιζαν πολλές ελληνικές σημαίες. Χθες το μεσημέρι η ελληνική ομάδα δεξιώθηκε από τη δήμαρχο Αρλάντα.

    Η ελληνική ομάδα αγωνίστηκε με τους Ζαραβίνα 1, Σαμλίδη 2, Κοκολοδημητράκη 4, Χαλκίδης 2, Μεσσήνης 2, Γεωργούδης 2, Μπαλωμένος 4, Παπαδόπουλος 1, Βασιλάκης 2, Τζαμτζής 3, Τρουπής 3.

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής ομάδας Ουλφ Σέφερτ εμφανίστηκε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από τη νίκη της εθνικής μας.

    [11] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Βουκουρέστι, 1 Φεβρουαρίου 2002 (20:26 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Άντριαν Ναστάζε συναντήθηκε σήμερα στη Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

    Οι δυο άντρες συμφώνησαν, δεδομένου ότι λειτουργεί αποδοτικά ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των δυο χωρών, ότι είναι καιρός να προωθήσουν τις διμερείς οικονομικές σχέσεις.

    Εξάλλου όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κλαούντιο Λουκάτσι αναμένεται σύντομα η διεξαγωγή συνομιλιών για την υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στις δυο χώρες.

    [12] ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 4 ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Φεβρουαρίου 2002 (20:19 UTC+2)

    Τέσσερα νέα Κέντρα Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας θα κατασκευαστούν σε ισάριθμες περιοχές της Αθήνας, οι οποίες τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν προβλήματα δυναμικότητας του δικτύου της ΔΕΗ. Πρόκειται για τις περιοχές Νίκαια, Βριλήσσια, Ελληνικό και Φάληρο. Τα Κέντρα Διανομής θα γίνουν με τη μεσολάβηση της ΑΘΗΝΑ 2004, η οποία και προκήρυξε τον διαγωνισμό για την προμήθεια, μελέτη και κατασκευή τους.

    Η προκήρυξη του διαγωνισμού δεν είναι "κλασική", καθώς προβλέπει ως προϋπόθεση για την επιλογή του αναδόχου και ειδικό χορηγικό πρόγραμμα, με κατώτερο ύψος το 1,5 δισ. δραχμές. Που σημαίνει ότι ο ανάδοχος θα υπαχθεί στην κατηγορία των επίσημων υποστηρικτών των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Με τα έργα αυτά θα καλυφθούν οι αυξημένες ενεργειακές ανάγκες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, κυρίως, όμως, θα αυξηθεί η αξιοπιστία και επάρκεια των δικτύων της ευρύτερης περιοχής κατά τη μετα-Ολυμπιακή περίοδο, βελτιώνοντας σημαντικά το επίπεδο εξυπηρέτησης των καταναλωτών. Πρόκειται για έργα "κληρονομιά" των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, προκειμένου να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, έχει υπογράψει σύμβαση με τη ΔΕΗ, έπειτα από σχετική Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με αυτή, η ΑΘΗΝΑ 2004 εξασφάλισε μέσω της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου (ΚΕΔ) τα τρία από τα τέσσερα οικόπεδα στα οποία θα εγκατασταθούν τα νέα Κέντρα Διανομής (το τέταρτο είναι ιδιοκτησία της ΔΕΗ), ενώ η χωροθέτησή τους, αλλά και όλες οι διαδικασίες έκδοσης των απαραίτητων αδειών προβλέπονται από το Νόμο 2947/2001 "Θέματα Ολυμπιακής Φιλοξενίας, Έργων Ολυμπιακής Υποδομής και άλλες διατάξεις".

    [13] H ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΑΒΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Φεβρουαρίου 2002 (20:15 UTC+2)

    Η Επιτροπή Κανονισμών και Επιλύσεως Διαφορών μεταξύ σωματείων και ποδοσφαιριστών - προπονητών της ΕΠΟ έλαβε σήμερα, σχετικά με το θέμα του ποδοσφαιριστή Φερνάντο Νάβας, την ακόλουθη απόφαση: Με το με αριθ. Πρωτ. 4541/31.01.2002 έγγραφο του Γ.Γ. της ΕΠΟ, η υπόθεση τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής, προκειμένου να ερευνηθεί η αίτηση μεταβολών του επαγγελματία ποδοσφαιριστή Φερνάντο Ναβας και ο εν λόγω να εγγραφεί ως ποδοσφαιριστής στη δύναμη της ΠΑΕ Αρης. Από την έρευνα των εγγράφων του φακέλου προέκυψαν τα εξής: Στις 05.08.2000 ο εν λόγω ποδοσφαιριστής εγγράφηκε στη δύναμη της ΠΑΕ ΑΕΚ. Μεταξύ των δικαιολογητικών που υπέβαλε αυτός, συμπεριλαμβανόταν το με στοιχεία Μ13435/11.08.1996 διαβατήριο της Νομαρχίας Πειραιά, στο οποίο φέρεται ως Έλλην, με αριθμό δημοτολογίου 76453/4 Δήμου Πειραιά και αριθμό Ταυτότητος Ρ 213876, με διεύθυνση κατοικίας Νοταρά 23. Στη συνέχεια ο εν λόγω ποδοσφαιριστής στις 12.02.2001 λύει το συμβόλαιό του με την ΠΑΕ ΑΕΚ και μένει ελεύθερος.

    Στις 03.08.2001 ούτος επανεγγράφεται στη δύναμη της ΠΑΕ ΑΕΚ ως αλλοδαπός (Αργεντινός) επαγγελματίας ποδοσφαιριστής κάτοχος πλέον του υπ' αριθ. 25811880 Ν/31.03.1998 διαβατηρίου της Δημοκρατίας της Αργεντινής.

    Στη συνέχεια ο ανωτέρω ποδοσφαιριστής υπέβαλε την με αριθμό πρωτοκόλλου ΕΠΟ 53/31.01.2002 αίτηση μεταβολών ποδοσφαιριστή για να ενταχθεί με υποσχετική στη δύναμη ποδοσφαιριστών της ΠΑΕ Αρης μέχρι 30.06.2002, όπως προκύπτει από το υποβληθέν και επικυρωθέν την 31.01.2002 από την ΕΠΑΕ συμβόλαιο ποδοσφαιριστή με δανεισμό μαζί με τα λοιπά δικαιολογητικά. Η ανωτέρω αίτηση μεταβολών είναι νόμιμη και εμπρόθεσμη και ως εκ τούτου πρέπει να γίνει δεκτή και να εκδοθεί το αιτούμενο δελτίο υπέρ της ΠΑΕ Αρης για τον εν λόγω ποδοσφαιριστή.

    Πλην όμως δυνάμει της από 02.02.2001 γενικής εγκυκλίου της FIFA προς όλες τις Ομοσπονδίες-μέλη της, μεταξύ των οποίων και η ΕΠΟ, εζητείτο ο έλεγχος της εγκυρότητας των διαβατηρίων ποδοσφαιριστών που προέρχονται από τρίτες χώρες. Η ΕΠΟ σε εφαρμογή της ως άνω εγκυκλίου ερεύνησε μεταξύ άλλων και το προσκομισθέν ελληνικό διαβατήριο που υποβλήθηκε αρχικά από τον ως άνω ποδοσφαιριστή. Ύστερα από σχετική αλληλογραφία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών [Διεύθυνση Ιθαγένειας] και της Νομαρχίας Πειραιά, ως εκδίδουσας αρχής του ως άνω διαβατηρίου, προέκυψε ότι τούτο είναι εξ' ολοκλήρου πλαστό και ουδέποτε εκδόθηκε από την Νομαρχία Πειραιά καθώς και η υπογραφή της αρμόδιας προϊσταμένης υπαλλήλου Δ. Φίλντιση δεν ανήκει στην ίδια. Σύμφωνα με όλες τις ανωτέρω διαπιστώσεις η Επιτροπή ομόφωνα αποφασίζει να διαβιβαστεί ο σχετικός φάκελος στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά και να ενημερωθεί η FIFA μέσω της Ομοσπονδίας.

    [14] Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ Ο ΑΣΚ ΕΙΧΕ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ

    Μόσχα, 1 Φεβρουαρίου 2002 (20:09 UTC+2)

    Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, η δίκη του οποίου θα αρχίσει στις 12 Φεβρουαρίου στη Χάγη υποστηρίζει ότι Αλβανοί εθνικιστές - πρώην μέλη του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" είχαν διασυνδέσεις με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, δήλωσε ο αδερφός του Μπόρισλαβ Μιλόσεβιτς από τη Μόσχα.

    Σύμφωνα με τον Μπόρισλαβ Μιλόσεβιτς, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν στην Αλβανία το 1998, κάτι που έχουν διαψεύσει τα Τίρανα.

    Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και οι συνεργάτες του συζητούσαν για τις επαφές του Μπιν Λάντεν με τους Αλβανούς εξτρεμιστές στο Κοσσυφοπέδιο στις συναντήσεις τους με τους Αμερικανούς διπλωμάτες Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και Κρίστοφερ Χιλ, διευκρίνισε ο Μπόρισλαβ Μιλόσεβιτς, πρώην πρέσβης της Γιουγκοσλαβίας στη Μόσχα.

    "Οι συνεργάτες του Μιλόσεβιτς είχαν ενημερώσει τους Αμερικανούς ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν εκεί, ότι συμμετείχε στην οργάνωση στρατοπέδων εκπαίδευσης του ΑΣΚ σε περιοχές, όπου βρίσκονταν οι πιο σκληροπυρηνικοί εξτρεμιστές", τόνισε.

    "Ο "Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου" είναι τμήμα του διεθνούς τρομοκρατικού δικτύου και έχει άμεσες σχέσεις με την Αλ - Κάιντα", κατέληξε ο Μπόρισλαβ Μιλόσεβιτς.

    [15] ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΖΗΤΗΣΕ ΤΟ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΑΞΟΝΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ"

    Νέα Υόρκη, 1 Φεβρουαρίου 2002 (20:05 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι πρέπει να παράσχουν αποδείξεις για να δικαιολογήσουν ενδεχόμενη ανάληψη δράσης εναντίον του Ιράν, του Ιράκ και της Βόρειας Κορέας όπως μετέδωσε το BBC.

    Μιλώντας στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη ο λόρδος Ρόμπερτσον επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ έχει συνεισφέρει στον αγώνα που διεξάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με την ενεργοποίηση του άρθρου 5 της Συμμαχίας, τόνισε ωστόσο την απροθυμία του Βορειοατλαντικού Συμφώνου για την επέκταση του πολέμου της τρομοκρατίας.

    Εξάλλου ο Γενικό Γραμματέας του ΝΑΤΟ σε δηλώσεις του χθες επισήμανε ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 5 αναφέρεται αποκλειστικά στα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου και πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αποδείξουν ότι υπάρχει σύνδεση αυτών των γεγονότων με άλλα κράτη.

    [16] ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΜΑΪΟΥ ΒΛΕΠΕΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 1 Φεβρουαρίου 2002 (20:01 UTC+2)

    Η ψήφιση των νόμων που προβλέπει η συμφωνία της Οχρίδας και η δυνατότητα πρόωρων εκλογών ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του εκπροσώπου της ΕΕ στην ΠΓΔΜ, Αλέν Λερουά, και του εκτελών χρέη πρεσβευτού των ΗΠΑ στα Σκόπια, Λόρενς Μπάτλερ με τον επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

    Ο Λερουά εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου η Βουλή της ΠΓΔΜ θα ψηφίσει όλους τους απαραίτητους νόμους και ότι η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών θα πρέπει να συμφωνηθεί από τους τέσσερις αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που υπέγραψαν τη συμφωνία της Οχρίδας. Πρότεινε ωστόσο ως κατάλληλη ημερομηνία τις τελευταίες μέρες του Μαϊου με αρχές Ιουνίου.

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε ότι ο Τσερβένκοφσκι είναι πρόθυμος για την άμεση υλοποίηση της συμφωνίας της Οχρίδας.

    [17] ΜΠΛΟΚΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΑ ΜΑΛΓΑΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 1 Φεβρουαρίου 2002 (19:59 UTC+2)

    Οι αγρότες της Μακεδονίας έκλεισαν την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Κατερίνης, στο ύψος των Μαλγάρων, αλλά αναμένεται ότι σύντομα θα δοθεί και πάλι σε κυκλοφορία. Επιβάτες του ΚΤΕΛ Γρεβενών και ΙΧ αυτοκινήτων έχουν μείνει εγκλωβισμένοι, ενώ επετράπη η διέλευση δύο τουριστικών λεωφορείων που μετέφεραν μαθητές δημοτικού από σχολείο της Χαλκιδικής.

    Αύριο η εθνική οδός θα κλείσει και πάλι από τη μία το μεσημέρι έως τις 2.30, ενώ οι αγρότες Μακεδονίας και Θράκης θα συναντηθούν στην έκθεση Agrotica της ΔΕΘ, όπου διοργανώνουν ημερίδα για να συζητήσουν προβλήματα του κλάδου τους.

    Στο μεταξύ το υπουργείο Γεωργίας προσδιορίζει την τιμή του βαμβακιού στις 285 - 320 δραχμές το κιλό, ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία των ενστάσεων, η απόρριψη ή όχι των οποίων θα καθορίσει και την τελική τιμή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εκπροσώπων της συντονιστικής επιτροπής η παραγωγή βαμβακιού θα ξεπεράσει το 1,14 τόνους, όπως έχει οριστεί από το υπουργείο Γεωργίας, ενώ προς στιγμή οι αγρότες φαίνονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και τη Δευτέρα.

    [18] ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ, ΠΟΛΩΝΙΑΣ, ΤΣΕΧΙΑΣ, ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

    Βαρσοβία, 1 Φεβρουαρίου 2002 (19:59 UTC+2)

    Συνάντηση των πρωθυπουργών της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Δημοκρατίας της Τσεχίας και της Σλοβακίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 19 Φεβρουαρίου στην Βουδαπέστη προκειμένου να συζητηθεί η υιοθέτηση κοινής αντίδρασης στις προτάσεις της Κομισιόν για τις αγροτικές επιδοτήσεις.

    Την πρόταση για τη διεξαγωγή της συνάντησης έκανε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πολωνό ομόλογό του Λέσεκ Μίλλερ όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης της Πολωνίας.

    Η συνάντηση θα επικεντρωθεί στην προετοιμασία κοινής θέσης σχετικά με τη βοήθεια στον τομέα της γεωργίας.

    Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την σταδιακή παροχή των επιχορηγήσεων σε διάστημα δέκα χρόνων στους αγρότες των χωρών του "πρώτου κύματος" για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που τροφοδότησε αντιδράσεις ενώ αναμένεται να στρέψει την κοινή γνώμη των εν λόγω κρατών κατά της ένταξης στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    [19] ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 1 Φεβρουαρίου 2002 (19:51 UTC+2)

    Την Τετάρτη θα συνεδριάσει η Βουλή της ΠΓΔΜ, κατά την οποία η Ενωση Σοσιαλδημοκρατών ζητά να εξεταστούν τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν πρόσφατα στην πόλη Νεγκότινο, όπου περίπου 20 μαθητές ξυλοκοπήθηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

    Ο πρόεδρος της Βουλής, Στόγιαν Αντοφ, ανήγγειλε ότι τα θέματα που θα συζητήσει το σώμα είναι αυτά που αποφάσισαν στη συνάντησή τους οι τέσσερις αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων με τον πρόεδρο, Μπόρις Τράικοφσκι, δηλαδή η ψήφιση των νομοσχεδίων που απορρέουν από τη συμφωνία της Οχρίδας.

    Για τις εκλογές, ο Αντοφ υποστήριξε ότι η 31η Μαϊου αποτελεί καλή ημερομηνία για τη διεξαγωγή τους.

    [20] ΜΙΤΣΟΥΝΟΒΙΤΣ: Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

    Βελιγράδι, 1 Φεβρουαρίου 2002 (19:48 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Πολιτών της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γιουγκοσλαβίας Ντράγκολιουμπ Μιτσούνοβιτς δήλωσε ότι η Γιουγκοσλαβία δεν πρέπει να μείνει αδιάφορη στο θέμα της εκδίκασης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, λόγω των επιπτώσεων που μπορεί να έχει το αποτέλεσμα της δίκης για τη χώρα.

    Ο κ. Μιτσούνοβιτς θεωρεί ότι η κατηγορία για γενοκτονία είναι πολύ σοβαρή και "δεν πλήττει μόνο τον Μιλόσεβιτς, αλλά θα αφήσει σημάδια και στο κράτος".

    "Δεν πρόκειται για θέμα ναρκισσισμού ή για προσπάθεια ηρωοποίησης κάποιου, αλλά για πολύ λεπτά θέματα που συνδέονται με το μέλλον της χώρας", ανέφερε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Νόβοστι".

    "Γι αυτό το λόγο πρέπει να δημιουργήσουμε μία ομάδα νομικών, η οποία, ανεξάρτητα από το αν ο Μιλόσεβιτς θέλει ή δεν θέλει κάτι τέτοιο, θα πάρει το κατηγορητήριο και θα το μελετήσει", πρόσθεσε.

    "Πρέπει να έχουμε έτοιμα όλα τα σχετικά έγγραφα για το τι συνέβη στο Κοσσυφοπέδιο και πλήρη νομική επιχειρηματολογία για κάποια από τα σημεία του κατηγορητηρίου, τα οποία θα πρέπει να αντικρούσουμε", τόνισε και υπογράμμισε ότι ο Μιλόσεβιτς ως πολίτης της Γιουγκοσλαβίας δικαιούται να έχει νομική βοήθεια, με τη μορφή συμβούλων ή μαρτύρων.

    [21] ΜΙΑ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Χάγη, 1 Φεβρουαρίου 2002 (19:41 UTC+2)

    Μια θα είναι τελικά η δίκη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην περιοχή των Βαλκανίων όπως αποφάσισε σήμερα το Συμβούλιο Εφετών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης απορρίπτοντας την απόφαση που είχε ληφθεί νωρίτερα σύμφωνα με την οποία θα διεξάγονταν δυο δίκες.

    Η δίκη για εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο, την Βοσνία και την Κροατία θα ξεκινήσει στις 12 Φεβρουαρίου όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Δικαστηρίου.

    Η γενική εισαγγελέας του Δ.Π.Δ. Κάρλα Ντελ Πόντε εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση δηλώνοντας ότι τα θύματα θα μπορέσουν να ακούσουν όλα τα γεγονότα στην ίδια ακροαματική διαδικασία και να δουν ταυτόχρονα την απόδοση της δικαιοσύνης.

    [22] ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Φεβρουαρίου 2002 (19:38 UTC+2)

    Σύμφωνος με τη διεξαγωγή του φόρουμ που διοργανώνουν ο Οργανισμός Θεσσαλονίκης και το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης για το μέλλον της πόλης εμφανίστηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, σε συνάντησή του με τους δημοσιογράφους, ωστόσο δεν έκρυψε τις επιφυλάξεις του.

    "Δεν θα πρέπει να περάσει από το μυαλό κανενός ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία το συγκεκριμένο φόρουμ για να ανασταλούν έργα άμεσης προτεραιότητας για την πόλη μας όπως το μετρό, η υποθαλάσσια αρτηρία, τα πάρκινγκ, οι ανισόπεδοι κόμβοι", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργόπουλος. Επίσης, ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η υλοποίηση των έργων που έχουν ήδη ξεκινήσει.

    Αναφορικά με την χτεσινή σύσκεψη των φορέων της πόλης, τόνισε ότι όλοι οι φορείς είναι ενωμένοι και ότι εντός της επόμενης βδομάδας θα συγκαλέσει σε σύσκεψη τους 25 φορείς που συμμετέχουν στο Συντονιστικό Συμβούλιο, για την διεκδίκηση των μεγάλων έργων της πόλης και της ΔΕΘ.

    Α.Τ.

    [23] ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΤΡΙΜΗΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΘΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2002 (19:34 UTC+2)

    Μέσα σε ένα τρίμηνο από την κατάθεση τους προβλέπεται να γίνει η αξιολόγηση των ολοκληρωμένων φακέλων των εργοληπτικών εταιριών που υπέβαλλαν αίτηση για συγχώνευση και αυτοτελή επανάκριση, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Ν. 2940/2001.

    Η αξιολόγηση γίνεται από την αρμόδια διεύθυνση Μητρώων και Τεχνικών Επαγγελμάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ, σε συνεργασία με τρεις ανεξάρτητους διεθνείς οίκους οικονομικών συμβούλων, οι οποίοι προσελήφθησαν μετά από διεθνή διαγωνισμό, καθώς και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οικονομίας και Κατασκευών, ενώ για την αξιολόγηση έχει εφαρμόσει ολοκληρωμένο σύστημα μηχανοργάνωσης, σε συνεργασία με διεθνούς κύρους σύμβουλο.

    Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις που δήλωσαν την πρόθεση τους για συγχώνευση, έχουν το δικαίωμα να ολοκληρώσουν τη διαδικασία συγχώνευσης έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2002, οπότε και λήγει η προθεσμία κατάθεσης του πλήρους φακέλου επανάκρισης και επανακατάταξης.

    Οσες εταιρίες δεν κατέθεσαν ούτε αίτηση συγχώνευσης, ούτε αίτηση αυτοτελούς κατάταξης, θα διαγραφούν από το Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (ΜΕΕΠ) με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής εντός του μηνός.

    Το ΥΠΕΧΩΔΕ εκτιμά ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2002. Μέχρι τότε, ισχύουν τα παλαιά πτυχία των κατασκευαστικών εταιριών, με τα οποία μπορούν να προσέρχονται στις διαδικασίες των έργων.

    [24] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 1 Φεβρουαρίου 2002 (19:31 UTC+2)

    Στατικά προβλήματα παρουσιάστηκαν στη γέφυρα του Γαλλικού ποταμού, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Κιλκίς.

    Μετά από επιτόπια επίσκεψη του ΓΓ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ηλία Λιακόπουλου, ο οποίος συνοδευόταν από στελέχη και μηχανικούς της Περιφέρειας και από τον καθηγητή του ΑΠΘ, Γιώργο Πενέλη, αποφασίστηκε η διακοπή της κυκλοφορίας στο σημείο και η κίνηση των αυτοκινήτων γίνεται πλέον από τη παλαιά εθνική οδό και από παρακαμπτήριο δρόμο.

    Οι εργασίες για την αποκατάσταση της γέφυρας άρχισαν αμέσως και υπολογίζεται πως θα διαρκέσουν περίπου ένα μήνα. Όπως δήλωσε ο κ. Λιακόπουλος, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να συντομευτεί ο χρόνος παράδοσης της γέφυρας στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 1 February 2002 - 19:13:46 UTC