Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-02-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΤΖΕΜ
  • [02] ΕΦΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΤΟΝ Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ
  • [03] ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
  • [05] ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ
  • [06] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΙΒΑΝΟΦ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
  • [07] Η ΣΗΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΒΟΕΙΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ
  • [08] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΩΝ ΚΟΜΜΑ
  • [09] Η ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [10] ΑΘΩΟΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΤΑΛΙΜΠΑΝ
  • [11] ΝΔ: ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ
  • [12] Ο ΜΕΤΑ ΑΠΕΣΥΡΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΣΥΝΘΕΣΗ ΝΕΑΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [13] ΠΓΔΜ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΠΟΦΣΚΙ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ
  • [14] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ "ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ" ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ
  • [15] ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ 17 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ TAXIS
  • [16] ΕΜΠΛΟΚΗ ΜΠΛΕΡ ΣΕ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
  • [17] ΣΟΥΦΛΙΑΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
  • [18] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ
  • [19] Ο ΤΖΟΥΛΙΑΝΙ ΧΡΙΣΤΗΚΕ ΙΠΠΟΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΙΣΑΒΕΤ
  • [20] EΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [21] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
  • [22] Ο Β. ΠΕΤΡΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [23] ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ 30 ΗΜΕΡΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΥΠΟΠΤΩΝ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ
  • [24] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΠΑΕ Ο Σ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ

  • [01] ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΤΖΕΜ

    Κωνσταντινούπολη, 12 Φεβρουαρίου 2002 (21:58 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιώργος Παπανδρέου - Ισμαήλ Τζεμ

    Την απόφαση τους να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών των δύο υπουργείων επιβεβαίωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Γιώργος Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ, στη συνάντηση που είχαν στην Κωσταντινούπουλη. Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο του Φόρουμ της Κωνσταντινούπολης, όπου συμμετέχουν οι χώρες-μέλη της ΕΕ και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης.

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι δεν έχει οριστεί η ημερομηνία έναρξης των επαφών, καθώς αναμένεται να οριστεί από τον κ. Τζεμ ο συνομιλητής του κ. Σκοπελίτη, που είναι ο πολιτικός διευθυντής του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Επιπλέον, διευκρίνισε ότι αντικείμενο των διερευνητικών επαφών θα είναι η εξεύρεση του πλαισίου για έναν ουσιαστικό διάλογο, ενώ τόνισε ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έλαβε η κυβέρνηση στη Βουλή.

    Τόνισε, δε, ότι πρόκειται για μια διαδικασία που δεν πρέπει να προκαλεί φόβο, καθώς προασπίζει τα εθνικά συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

    Στη συνάντηση εξετάστηκε και η πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό και, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, συμφωνήθηκε ότι πρέπει να υπάρξει προσπάθεια να εξευρεθεί λύση.

    [02] ΕΦΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΤΟΝ Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2002 (12:52 UTC+2)

    Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τα υπόλοιπα ζητήματα της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής συζήτησαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση τους ο κ. Σημίτης δήλωσε στους δημοσιογράφους:

    «Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κ. Στεφανόπουλο συζητήσαμε, όπως πάντα σ' αυτές τις τακτές συναντήσεις μας, τις εξελίξεις στην εξωτερική και την εσωτερική πολιτική, την πρόοδο που υπάρχει σε σχέση με την οικονομία μας και τα διάφορα θέματα που είναι υπό συζήτηση σήμερα στην ελληνική κοινωνία.

    Οσον αφορά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, θέλω να επισημάνω την εξέλιξη που υπάρχει στο Κυπριακό. Οι συζητήσεις προχωρούν, αλλά αυτή τη στιγμή είναι ακόμη ανοικτό αν υπάρχει πραγματικά κάποια θετική εξέλιξη ή όχι.

    Η Ελλάδα, πάντως, η Κύπρος, όλοι οι οποίοι ενδιαφέρονται η Κύπρος να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να λυθεί το πολιτικό πρόβλημα, θα πρέπει στην πορεία αυτή να δείξουν ότι σταθερά επιδιώκουν την εφαρμογή των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς Δικαίου και έχουν και το δίκιο με το μέρος τους.

    Το θέμα αυτό υπήρξε και αντικείμενο εξέτασης στην τελευταία Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., όπως και όταν επισκέφθηκα τις Βρυξέλλες. Πιστεύω πως το κλίμα είναι καλό και όσον αφορά τη δική μας στρατηγική, θα πρέπει να ακολουθήσουμε την ίδια πορεία που ακολουθήσαμε μέχρι τώρα γι' αυτό το θέμα.

    Οσον αφορά τα εσωτερικά θέματα, θέλω να τονίσω ότι η κυβέρνηση ασχολείται αποφασιστικά με τα μεγάλα θέματα και προβλήματα του ελληνικού λαού, όπως και ασχολείται και φροντίζει και θα μεριμνά για τα καθημερινά προβλήματα που απασχολούν τον πληθυσμό μας".

    [03] ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Χάγη, 13 Φεβρουαρίου 2002 (08:38 UTC+2)

    Με τη συνέχιση ανάγνωσης του κατηγορητηρίου θα συνεχιστεί σήμερα, η δίκη του Σλομπονταν Μιλοσεβιτς ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

    Στη χθεσινή πρώτη ημέρα, άρχισε η ανάγνωση του κατηγορητηρίου, σύμφωνα με το οποίο ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, παρουσιάζεται ως άμεσα υπεύθυνος για τις δολοφονίες χιλιάδων ατόμων και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων άλλων στην Βοσνία, στην Κροατία και στο Κοσσυφοπέδιο.

    Σύμφωνα με τους εισαγγελείς - κατηγόρους υπήρχε άμεση σχέση ανάμεσα στον κ. Μιλοσεβιτς και στους φυσικούς αυτουργούς των εγκλημάτων για τα οποία δικάζεται. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή τοποθέτηση του Σλομπονταν Μιλοσεβιτς που θα απαντήσει εκ προοιμίου στο κατηγορητήριο.

    Είναι αξιοσημείωτο ότι για πρώτη φορά στην ιστορία, πρώην αρχηγός κράτους δικάζεται με την κατηγορία της γενοκτονίας, ενώ η δίκη έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη που πραγματοποιείται μετά από αυτή των Ναζί, στη Νυρεμβέργη.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Κωνσταντινούπολη, 13 Φεβρουαρίου 2002 (13:43 UTC+2)

    Τετραμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Τουρκίας και της Βουλγαρίας πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο του Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ισλαμικής διάσκεψης, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται σήμερα. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το θέμα της προοπτικής ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ. Την προοπτική αυτή υποστηρίζουν από κοινού Ελλάδα και Τουρκία. Κατά τη συνάντηση εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν στο οποίο επισημαίνεται η ανάγκη διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς τα Βαλκάνια με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

    Σχολιάζοντας το θέμα αυτό, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε ότι η σημερινή συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο σχετικής πρωτοβουλίας για τη στήριξη των υποψηφιοτήτων της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ. «Θεωρούμε ότι η συμμετοχή των δύο αυτών χωρών θα συμβάλλει στην σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, θα διαμορφώσει ένα άλλο τοπίο της συμμαχίας στα Βαλκάνια» τόνισε. Οι τέσσερις υπουργοί θα συναντηθούν εκ νέου στην Αθήνα, πριν τη σύνοδο Κορυφής της Πράγας, τον Νοέμβριο.

    Σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές διερευνητικές επαφές ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι αποσκοπούν στην εξεύρεση κοινού πλαισίου για έναν ευρύτερο διάλογο που θα περιλαμβάνει και άλλα θέματα. «Πρέπει να πάμε βήμα βήμα, με ηρεμία και ψυχραιμία και θα κάνουμε σωστά έτσι τη δουλειά μας», είπε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε πάντως ότι δεν πρόκειται να γίνει διαπραγμάτευση κυριαρχικών δικαιωμάτων, σχετικά με τον εναέριο χώρο, τις βραχονησίδες και το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

    Χθες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έθεσε στον τούρκο ομόλογό του το ζήτημα των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και των παραβάσεων του FIR Αθηνών εκ μέρους της τουρκικής πλευράς. Ο κ. Τζεμ ζήτησε να εξεταστεί σε βάθος η νέα πρακτική της Τουρκίας να υποβάλλει ένα είδος σχεδίων πτήσεων. Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε αρχικά θετική την κίνηση αυτή ωστόσο επισήμανε ότι οι τελικές απαντήσεις θα δοθούν μετά από συνεννοήσεις με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

    [05] ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

    Βουκουρέστι, 13 Φεβρουαρίου 2002 (21:00 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η κυβέρνηση της Μολδαβίας αποφάσισε να απαγορεύσει τη διδασκαλία του μαθήματος της ρουμανικής ιστορίας στα σχολεία της χώρας και να εισάγει στην εκπαίδευση το μάθημα της τοπικής ιστορίας της χώρας.

    Η απόφαση των αρχών προκάλεσε έντονες διαδηλώσεις στο κέντρο του Κισινιόφ όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 15.000 μαθητές οι οποίοι, κρατώντας στα χέρια τους τα βιβλία της ρουμανικής ιστορίας, διαδήλωσαν ενάντια της απόφασης που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1 Σεπτεμβρίου του 2002.

    [06] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΙΒΑΝΟΦ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

    Μόσχα, 13 Φεβρουαρίου 2002 (20:49 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκορ Ιβανόφ θα μεταβεί την Παρασκευή στο Παρίσι όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Ιμπέρ Βεντρίν.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών οι δυο άντρες θα συζητήσουν θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος καθώς και το ενδεχόμενο σύσφιξης της διμερούς συνεργασίας σε πολλούς τομείς και ιδιαίτερα σε οικονομικό επίπεδο.

    [07] Η ΣΗΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΒΟΕΙΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2002 (20:45 UTC+2)

    Ολοκληρώνεται το σύστημα εφαρμογής για τη σήμανση του βοείου κρέατος και των προϊόντων του, με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Γεωργίας, Φώτης Χατζημιχάλης.

    Στην ετικέτα που θα συνοδεύει υποχρεωτικά το κρέας από το σφαγείο μέχρι το κρεοπωλείο, πρέπει να αναγράφονται ο κωδικός του ζώου, η χώρα καταγωγής, ο κωδικός του σφαγείου, ο αριθμός και η ημερομηνία της σφαγής και η ταξινόμηση του ζώου.

    Οταν το κρέας προέρχεται από ζώα που έχουν γεννηθεί, εκτραφεί και σφαγεί στην Ελλάδα, στην ετικέτα υπάρχει πλαίσιο χρώματος μπλέ. Για τα σφάγια κοινοτικής προέλευσης ή τρίτων χωρών, οι πληροφορίες της αντίστοιχης ετικέτας θα μεταφράζονται στα ελληνικά, σε αντίστοιχη ετικέτα. Για τον κιμά θα αναγράφεται επιπλέον στην ετικέτα η χώρα τεμαχισμού και ο αριθμός έγκρισης της μονάδας τεμαχισμού. Για το τεμαχισμένο κρέας θα αναγράφεται επιπλέον η χώρα τεμαχισμού και ο αριθμός έγκρισης της μονάδας τεμαχισμού.

    Απαγορεύεται να κυκλοφορεί ή να διατίθεται στην ελληνική αγορά βόειο κρέας ή κιμάς βοείου κρέατος χωρίς τη σχετική ετικέτα, όπως και να αναγράφεται ότι πρόκειται για κρέας ελληνικής εκτροφής ή να φέρει την ένδειξη ελληνικό κρέας, χωρίς τη σχετική ετικέτα. Επίσης, απαγορεύεται οποιαδήποτε άλλη ένδειξη, η οποία στοχεύει στην παραπλάνηση των καταναλωτών ως προς την προέλευση του κρέατος.

    Οπως τόνισε ο υφυπουργός, Φώτης Χατζημιχάλης "με το παραπάνω πλαίσιο κατοχυρώνεται ο Ελληνας παραγωγός βοείου κρέατος και υπάρχει πλήρης ενημέρωση του Ελληνα καταναλωτή για την αποφυγή οποιασδήποτε παραπλάνησης".

    Παράλληλα, επεσήμανε ότι για την καταβολή του πριμ σφαγής των βοοειδών για το 2002 (80 ευρώ ανά κεφαλή), η σφαγή θα γίνεται μόνο σε σφαγεία με κωδικό έγκρισης, με εξαίρεση το νομό Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και τα μικρά νησιά. Σε αυτές τις περιοχές θα οριστεί ένα σφαγείο ανά νομό, με απόφαση του νομάρχη.

    Ολα τα σφαγεία υποχρεούνται να ακολουθούν τη διαδικασία χορήγησης του πριμ σφαγής, να τοποθετούν ετικέτες σύμφωνα με τα ισχύοντα για την επισήμανση του βοείου κρέατος και να προβαίνουν στην ταξινόμηση των σφάγιων βοοειδών, βάσει της κοινοτικής κλίμακας SEUROP.

    [08] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΩΝ ΚΟΜΜΑ

    Βουκουρέστι, 13 Φεβρουαρίου 2002 (20:37 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Ρουμανίας (PSD) χάνει σταδιακά την υποστήριξη των ψηφοφόρων του σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων CSOP.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τον πρώτο χρόνο της άσκησης εξουσίας το PSD έχασε το 10% των ψηφοφόρων του καθώς μόνο 48,1% των ερωτηθέντων δήλωσε σήμερα ότι θα ψήφιζε το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, ποσοστό που είχε αγγίξει το 58% τον περασμένο χρόνο.

    Ωστόσο η έρευνα αποκαλύπτει ότι το ποσοστό προτίμησης στο PSD είναι αυξημένο σε σχέση με αυτό των άλλων κομμάτων καθώς το κόμμα της Μεγάλης Ρουμανίας συγκεντρώνει 15,4% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, οι Δημοκρατικοί (PD) 10,4%, οι Φιλελεύθεροι (PNL) 9,9% ενώ η Δημοκρατική Ένωση Ούγγρων (UDMR) 7,3%.

    [09] Η ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Σόφια, 13 Φεβρουαρίου 2002 (20:31 UTC+2)

    Η Ολλανδία θα υποστηρίξει τις προσπάθειες της Βουλγαρίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως ανακοίνωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Γιοζίας βαν Ααρτσεν.

    Ο ίδιος επισήμανε ότι θα συσταθεί διμερής ομάδα εργασίας με σκοπό να βοηθήσει την Βουλγαρία στα επόμενα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας.

    "Χρειάζονται ακόμη να γίνουν πάρα πολλά αλλά έχετε καταφέρει πολλά μέχρι στιγμής" τόνισε ο κ. Βαν Ααρτσεν σε συνέντευξη τύπου ύστερα από συνομιλίες που είχε στην Σόφια με τον Βούλγαρο ομόλογό του Σολομόν Πασί.

    Ο κ. Πασί ανέφερε ότι θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών ιδιαίτερα στα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ.

    Ωστόσο ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η χώρα του δεν έχει ακόμη επιλέξει την λίστα των προτεινόμενων χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ που θα υποστηρίξει στη διάσκεψη της Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί στη Πράγα τον Νοέμβριο.

    "Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη. Είναι πολύ νωρίς ακόμη να πάρουμε απόφαση", τόνισε επισημαίνοντας ταυτόχρονα την θετική θέση που κατέχει η Βουλγαρία.

    [10] ΑΘΩΟΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΤΑΛΙΜΠΑΝ

    Βιρτζίνια, 13 Φεβρουαρίου 2002 (20:28 UTC+2)

    Ο Αμερικανός Τζον Ουόκερ Λιντ, που φέρεται να πολεμούσε στο πλευρό των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν δήλωσε αθώος και στις δέκα κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί, ανάμεσα τους και αυτή της συνωμοσίας για δολοφονίες Αμερικανών στο εξωτερικό.

    Ο 20χρονος Λιντ, που παρουσιάστηκε ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Αλεξάνδριας στη Βιρτζίνια, φορώντας στολή κρατουμένου δήλωσε αθώος. Ο δικαστής Τ.Σ.Ελιοτ είπε πως προτιμά να γίνει η δίκη τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο και μέχρι την Παρασκευή θα αποφασίσει.

    [11] ΝΔ: ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 13 Φεβρουαρίου 2002 (20:25 UTC+2)

    Κίνηση απελπισίας χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης για υποχρεωτική υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ από τους επαγγελματίες, μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου, ο υπεύθυνος του τομέα οικονομικών της ΝΔ, Αδάμ Ρεγκούζας.

    "Με το πρόσχημα της, δήθεν, αντικειμενικότητας, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην επιχειρηματικότητα και ιδίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η κυβέρνηση επιμένει στην υποχρεωτική υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ (η περίφημη συνάφεια) από τους επαγγελματίες, μέχρι την 25.2.2002" επεσήμανε ο κ. Ρεγκούζας.

    Ακόμη υπογράμμισε ότι αυτός ο τρόπος υπολογισμού του ΦΠΑ είναι παράνομος, άδικος, εξοντωτικός και καθυστερεί την ανάπτυξη, καθώς "δημιουργεί, εκ των υστέρων, κανόνες για την επιχειρηματικότητα και εκτοξεύει το κόστος των προϊόντων ή εμπορευμάτων, υπεράνω των τιμών που πουλήθηκαν".

    Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε φορολογική μεταρρύθμιση, που θα περιορίζει τη διαφθορά και θα προωθεί την ανάπτυξη, διαφορετικά, όπως είπε, τα φαινόμενα καταλήψεων στις εφορίες της Κρήτης θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα, με απρόβλεπτες συνέπειες στην κοινωνική ζωή του τόπου.

    [12] Ο ΜΕΤΑ ΑΠΕΣΥΡΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΣΥΝΘΕΣΗ ΝΕΑΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Τίρανα, 13 Φεβρουαρίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου στα Τίρανα ότι απέσυρε την υποψηφιότητα του από τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Αλβανίας.

    Ο κ. Μέτα εξηγώντας τους λόγους της απόφασης του ανέφερε ότι ο νέος πρωθυπουργός Παντελή Μάικο του ζήτησε να συμμετέχει στην νέα κυβέρνηση και αρχικά δέχθηκε την πρόσκληση αλλά δείχνοντας μεγαλύτερη υπευθυνότητα και επιθυμώντας την άμεση δημιουργία κυβέρνησης και την επικράτηση της σταθερότητας στη χώρα απέσυρε τελικά την υποψηφιότητα του.

    Ο κ. Μέτα είπε ακόμη ότι πήρε την απόφασή του μετά από τις συνεχείς επιθέσεις του προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φάτος Νάνο και των υποστηρικτών του που δεν επιθυμούν καθόλου την συμμετοχή του στη νέα κυβέρνηση.

    Ερωτηθείς για τον ρόλο του στην πολιτική ζωή της χώρας ο κ. Μέτα απάντησε ότι θα αφοσιωθεί στον εξευρωπαϊσμό του κόμματος και πρόσθεσε ότι το Σοσιαλιστικό κόμμα μπορεί να βγει από την κρίση που το έριξε ο Νάνο.

    Ο.Κ.

    [13] ΠΓΔΜ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΠΟΦΣΚΙ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

    Σκόπια, 13 Φεβρουαρίου 2002 (20:15 UTC+2)

    Ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ Βλάντο Ποπόφσκι ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Ουγγαρία κατά τη διάρκεια της οποίας μέλη της διπλωματικής αποστολής της ΠΓΔΜ συναντήθηκαν με εκπροσώπους των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών της χώρας και ενημερώθηκαν για τη διοικητική δομή του Ουγγρικού Κέντρου Αντιμετώπισης Κρίσεων.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουγγαρίας εξέφρασε την υποστήριξή της στις προσπάθειες της ΠΓΔΜ για την αποκατάσταση της ειρήνης ενώ εκφράστηκαν ελπίδες για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.

    Η σκοπιανή αποστολή ενημερώθηκε για την πορεία που πρέπει να διανύσει η Ουγγαρία προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ενώ πάρθηκαν ορισμένες πρωτοβουλίες για μελλοντική οικονομική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών.

    Κατά την επίσκεψη στο Κέντρο Αντιμετώπισης Κρίσεων οι διπλωμάτες από την ΠΓΔΜ είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας του κέντρου και να συγκρίνουν τον ρόλο του με αυτό του αντίστοιχου Κέντρου που εδρεύει στα Σκόπια.

    Η γενική εκτίμηση ωστόσο που επικρατεί είναι ότι η επίσκεψη της διπλωματικής αποστολής στην Ουγγαρία θα συνεισφέρει στην μελλοντική προσέγγιση της ΠΓΔΜ με το ΝΑΤΟ καθώς και στην προώθηση των διμερών σχέσεων ΠΓΔΜ - Ουγγαρίας.

    "Τα αποτελέσματα της επίσκεψης στην Ουγγαρία αναμένεται να γίνουν ορατά τον επόμενο μήνα" αναφέρεται σε ανακοίνωσε που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας της ΠΓΔΜ.

    [14] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ "ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ" ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Αγκυρα, 13 Φεβρουαρίου 2002 (20:11 UTC+2)

    Στις συνεχιζόμενες "αποκαλύψεις" από τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος της Τουρκίας Ντογού Περιντσέκ της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της αντιπροσώπου της Ε.Ε. στη χώρα Κάρεν Φογκ αναφέρεται ο τουρκικός τύπος.

    Στα δημοσιεύματα του τύπου τονίζεται ότι ο κ. Περιντσέκ ισχυρίστηκε χθες ότι από την αλληλογραφία προκύπτει πως η κ. Φογκ υποσχέθηκε υλική βοήθεια στο ΡΚΚ για την έκδοση ημερήσιας εφημερίδας στην κουρδική.

    Επίσης ο κ. Περιντσέκ κατηγόρησε την αντιπρόσωπο της Ε.Ε. για κατασκοπεία και ζήτησε την απέλασή της.

    Πάντως οι εφημερίδες σημειώνουν ότι οι αρμόδιοι της Κομισιόν δήλωσαν πως παρακολουθούν την πορεία της προσφυγής που έκαναν στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για δίωξη του Περιντσέκ με την κατηγορία της υποκλοπής της αλληλογραφίας.

    [15] ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ 17 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ TAXIS

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2002 (20:10 UTC+2)

    Επερώτηση για τη λειτουργία του συστήματος TAXIS κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη 17 βουλευτές της ΝΔ.

    Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην πορεία ολοκλήρωσης του έργου ανάπτυξης ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος φορολογίας (TAXIS).

    Επιπλέον, τονίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος να καταστεί μη λειτουργικό, ως παρωχημένης τεχνολογίας, το μέχρι σήμερα αναπτυγμένο σύστημα σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας και καταλογίζουν στην κυβέρνηση έλλειψη στρατηγικής σε ότι αφορά την ολοκλήρωση της εναρμόνισης των εφαρμογών με το ευρώ, αλλά και της δυνατότητας αποτελεσματικών διασταυρώσεων που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην πάταξη της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής.

    Την επερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Αδάμ Ρεγκούζας, Νικόλαος Νικολόπουλος, Δημήτριος Κωστόπουλος, Θεόδωρος Σκρέκας, Ηλίας Καλλιώρας, Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος, Θεόδωρος Κασσίμης, Ιωάννης Παπαθανασίου, Αθανάσιος Νάκος, Χρήστος Ζώης, Σταύρος Δαϊλάκης, Γεώργιος Καρασμάνης, Μαριέττα Γιαννάκου, Αναστάσιος Παπαληγούρας, Γεώργιος Αλογοσκούφης, Σάββας Τσιτουρίδης και Γεώργιος Τρυφωνίδης.

    [16] ΕΜΠΛΟΚΗ ΜΠΛΕΡ ΣΕ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

    Λονδίνο, 13 Φεβρουαρίου 2002 (20:09 UTC+2)

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ έδωσε την συγκατάθεσή του για την αγορά της ρουμανικής εταιρείας χάλυβα SINDEX από Βρετανό επιχειρηματία με αντάλλαγμα την παροχή 125.000 λιρών στο Εργατικό κόμμα όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα ο κ. Μπλερ σε επιστολή που έστειλε στις 23 Ιουνίου στον Ρουμάνο πρωθυπουργό χαιρέτισε την υπογραφή της μελλοντικής συμφωνίας μεταξύ της ρουμανικής εταιρείας και του Βρετανού επιχειρηματία ινδικής καταγωγής, Λακσιμ Μιταλ.

    Η επιστολή του Βρετανού πρωθυπουργού εστάλη σε μια χρονικά σημαντική στιγμή καθώς η γαλλική εταιρεία Usinor σχεδίαζε να υπογράψει σχετική συμφωνία αναλαμβάνοντας τη διοίκηση της εταιρείας για δυο χρόνια και έπειτα επρόκειτο να προβεί στην αγορά της.

    Από την πλευρά της η ρουμανική κυβέρνηση αρνήθηκε ότι ο κ. Μπλερ παρενέβη για να βοηθήσει την αγορά της SINDEX από τον επιχειρηματία.

    Κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της εταιρείας ήταν απολύτως διαφανείς και ότι η επιστολή του Βρετανού πρωθυπουργού εστάλη αφού είχε πρώτα υπογραφεί η σχετική συμφωνία.

    Σημειώνεται ότι βουλευτές της βρετανικής αντιπολίτευσης ζήτησαν τη διεξαγωγή έρευνας για το εν λόγω θέμα.

    [17] ΣΟΥΦΛΙΑΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2002 (20:03 UTC+2)

    Η επανίδρυση ενός αποτελεσματικού κράτους δικαίου πρέπει να αποτελέσει τη "μεγάλη ιδέα", δήλωσε ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της Ν.Δ. Γιώργος Σουφλιάς μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος στην οποία εξετάστηκε το πρόβλημα της διαφθοράς στο δημόσιο.

    "Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας σήμερα είναι το διαβρωμένο αναποτελεσματικό κράτος και οι πολύ κακές υπηρεσίες του", τόνισε και πρόσθεσε ότι "η γενικευμένη πλέον διαφθορά και το τεράστιο έλλειμμα σε ουσιαστικό έλεγχο τραυματίζει καίρια την νοοτροπία του πολίτη, ολόκληρου του λαού, που αναγκάζεται να λειτουργεί σε ένα νοσηρό κλίμα".

    "Η αποκατάσταση της διαφάνειας και η επανίδρυση ενός αποτελεσματικού κράτους δικαίου, με ιεραρχία, αξιοκρατία και αξιολόγηση, πρέπει να αποτελέσει τη "Μεγάλη ιδέα", υπογράμμισε.

    [18] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ

    Νέο Δελχί, 13 Φεβρουαρίου 2002 (20:02 UTC+2)

    Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου προκαλεί έντονες διαμαρτυρίες στην Ινδία και είναι ίσως μία από τις χώρες, όπου κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα ερωτευμένων ζευγαριών που επιθυμούν να εκδηλώσουν την αγάπη τους αυτή την ημέρα.

    Οπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press, ομάδα Ινδουιστών εθνικιστών συγκεντρώθηκε σήμερα μπροστά στο κτίριο της Βουλής στο Νέο Δελχί και έκαψαν κάρτες του Αγίου Βαλεντίνου για να εκφράσουν την έντονη αντίθεσή τους στην αυξανόμενη επιρροή της δύσης στον ινδικό πολιτισμό.

    Είκοσι άτομα κρατώντας πανό ζητούσαν με συνθήματα να απαγορευθεί ο εορτασμός της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου κυρίως στο τμήμα της χώρας όπου κυριαρχούν οι Ινδουιστές και φώναζαν ότι οι κάρτες είναι άσεμνες καθώς δείχνουν νεαρά ζευγάρια να αγκαλιάζονται και να φιλιούνται.

    Πέρσι νεαρά ζευγάρια που γευμάτιζαν σε φαστ φουντ την ημέρα της γιορτής στο κέντρο του Νέου Δελχί δέχθηκαν επίθεση από μέλη του κόμματος Σιβ Σενα που άρχισαν να σπάνε ό,τι έβρισκαν στο εστιατόριο.

    Την προηγούμενη εβδομάδα, τρία κόμματα Ινδουιστών εθνικιστών με ανακοινώσεις τους στον τύπο καλούσαν τους Ινδούς να μην γιορτάσουν την αυριανή μέρα γιατί είναι όπως ισχυρίζονται αντίθετη με τον πολιτισμό της χώρας.

    Οι καταστηματάρχες ανέφεραν ότι οι πιέσεις των Ινδουιστών φαίνεται ότι έπιασαν τόπο αφού οι πωλήσεις των καρτών έχουν πέσει κατά 70% σε σχέση με πέρσι.

    Το κόμμα Σιβ Σενα διαβεβαίωσε ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο του Νέου Δελχί ότι δεν σχεδιάζει βίαιες επιθέσεις την ημέρα της γιορτής.

    Ο.Κ.

    [19] Ο ΤΖΟΥΛΙΑΝΙ ΧΡΙΣΤΗΚΕ ΙΠΠΟΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

    Λονδίνο, 13 Φεβρουαρίου 2002 (19:59 UTC+2)

    Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι, χρίστηκε ιππότης από την βασίλισσα Ελισάβετ, στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, για το ρόλο του στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Νέα Υόρκη.

    Τον κ. Τζουλιάνι συνόδευαν ο πρώην διοικητής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Μπέρναρντ Κέρικ και ο πρώην διοικητής της Πυροσβεστικής της Νέας Υόρκης Τόμας φον Εσεν στους οποίους απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις.

    Ο κ. Τζουλιάνι είπε στο ΒΒC ότι «είναι τιμή για ολόκληρη την πόλη μου, όχι μόνο για μένα» και πρόσθεσε ότι «μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, ο λαός της Βρετανίας και ιδιαίτερα οι κάτοικοι του Λονδίνου, ήταν πηγή δύναμης για μένα».

    [20] EΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 13 Φεβρουαρίου 2002 (19:55 UTC+2)

    Τη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε χτες και σήμερα ο νέος πρέσβης της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα Jannie Momberg. Ο πρέσβης της Νότιας Αφρικής, συνοδευόμενος από τον επίτιμο πρόξενο της χώρας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Τακά, συναντήθηκε με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Γιώργο Πασχαλίδη, τον νομάρχη Θεσσαλονίκης Κώστα Παπαδόπουλο, τον δήμαρχο της πόλης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, τον πρόεδρο του ΣΒΒΕ Δημήτρη Συμεωνίδη, τον πρόεδρο του ΕΒΕΘ Δημήτρη Μπακατσέλο και τον γενικό διευθυντή του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης Βασίλη Μάργαρη.

    Στις συναντήσεις του ο κ. Momberg αναφέρθηκε στις πρόσφατες επιδόσεις της νοτιοαφρικανικής οικονομίας, καθώς και στις μεγάλες δυνατότητες της βιομηχανίας της χώρας ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, της αμυντικής βιομηχανίας, των τροφίμων-ποτών, των ορυχείων κλπ.

    Όπως τόνισε ο κ. Momberg, η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα προσελκύουν τις νοτιοαφρικανικές εταιρίες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ενδιαφέρονται για τις αγορές της ευρύτερης περιοχής. Οι υλικές και αϋλες επιχειρηματικές υποδομές που δημιουργούνται στη Θεσσαλονίκη μπορούν, όταν ολοκληρωθούν, να καταστήσουν την πόλη οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.

    Η Νότια Αφρική υποδηλώνει το ενδιαφέρον της για τη Βόρεια Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, συμμετέχοντας κάθε χρόνο επίσημα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

    Με την υπογραφή διαφόρων διμερών συμφωνιών, με σπουδαιότερες αυτές που αφορούν τη ναυτιλία, την προστασία διακίνησης κεφαλαίων και επενδύσεων, την αποφυγή διπλής φορολόγησης, η σχέσεις Ελλάδας και Νοτίου Αφρικής εξελίσσονται σταθερά. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζεται από την έντονη κινητικότητα με συνεργασίες και επενδύσεις, που πραγματοποιούνται μεταξύ οικονομικών παραγόντων των δύο χωρών, όπως η επένδυση της Multi-Choice Hellas από Νοτιοαφρικανούς, Ολλανδούς και Ελληνες επιχειρηματίες, η λειτουργία του πολυκινηματογράφου Ster-Cinema, η παρουσία μέσω εξαγοράς της ΠΑΛΛΑΣ ΑΕ (όμιλος Φιλίππου) και η συνεργασία της EΒΓΑ με την Cardbury Νοτίου Αφρικής, η παρουσία της Εθνικής Τράπεζας της με τη θυγατρική της Bank of Athens στην Νότια Αφρική και η εξαγορά από την Frigoglass της Huskey Νοτίου Αφρικής.

    [21] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

    Aθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2002 (19:54 UTC+2)

    Αλλαγές στις προσλήψεις και νέο σύστημα αξιολόγησης προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο Ζάππειο. Η σχετική πρόταση της κυβέρνησης θα τεθεί σε διάλογο δίμηνης διάρκειας και μετά το Πάσχα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για τη θεσμοθέτηση των αλλαγών.

    Όπως είπε ο κ. Σκανδαλίδης, υπήρξε στο Συμβούλιο ομόφωνη αποδοχή των κατευθύνσεων που έθεσε. Ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη καλύτερης οργάνωσης του συστήματος προσλήψεων ενώ παράλληλα επισήμανε ότι οι διαδικασίες των προσλήψεων θα πρέπει να πάρουν έναν πολύ πιο ουσιαστικό και αντικειμενικό χαρακτήρα. Επίσης τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης όλων των υπαλλήλων, σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας προκειμένου να υπάρξει αξιοκρατία.

    Σε ό,τι αφορά στο θέμα της διαφάνειας τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει πιο αποτελεσματική λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών ενώ είναι απαραίτητη και η συμβολή του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και της Σχολής Αυτοδιοίκησης.

    [22] Ο Β. ΠΕΤΡΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Σαράγιεβο, 13 Φεβρουαρίου 2002 (19:48 UTC+2)

    Ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία Βολφγκανγκ Πέτριτς χαρακτήρισε τη διεξαγωγή της δίκης του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας στη Χάγη ως γεγονός υψίστης σημασίας για την ομαλοποίηση της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή των Βαλκανίων.

    "Πιστεύω ότι η δίκη του Μιλόσεβιτς στη Χάγη είναι η έσχατη υπόθεση για τη διαδικασία της συμφιλίωσης και της ομαλότητας στην περιοχή" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτριτς.

    "Αποτελεί πραγματικά πολύ σημαντικό γεγονός, ένα γεγονός καθοριστικής σημασίας για την περιοχή" τόνισε.

    Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας του οποίου η δίκη ξεκίνησε χθες αντιμετωπίζει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στην Κροατία και το Κόσοβο καθώς και την κατηγορία της γενοκτονίας κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, 1992-95.

    [23] ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ 30 ΗΜΕΡΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΥΠΟΠΤΩΝ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ

    Μπάνια Λούκα, 13 Φεβρουαρίου 2002 (19:45 UTC+2)

    Η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας παραχώρησε προθεσμία 30 ημερών στον καταζητούμενο από τη Χάγη ηγέτη των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς και σε άλλους καταζητούμενους προκειμένου να παραδοθούν στις αρχές.

    Πάνω από 20 καταζητούμενοι της Χάγης έχουν διαφύγει την σύλληψή τους και καταζητούνται από τις αρχές μεταξύ των οποίων ο Κάρατζιτς και ο διοικητής Ράτκο Μλάντιτς.

    Όπως ανακοίνωσε σύμβουλος του πρωθυπουργού Μλάντεν Ιβανιτς, Σίνισα Τζόρτζεβιτς όσοι από τους καταζητούμενους δεν παραδοθούν μέχρι την παραπάνω προθεσμία δεν θα επωφεληθούν των εγγυήσεων εκ μέρους της κυβέρνησης για αναστολή των υποθέσεων τους.

    "Η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θα εξετάσει τα αιτήματα για παροχή εγγυήσεων για όσους δεν παραδοθούν οικειοθελώς" τόνισε.

    [24] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΠΑΕ Ο Σ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Φεβρουαρίου 2002 (19:37 UTC+2)

    Παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΠΑΕ ο Σωκράτης Κόκκαλης. Τη θέση του στην ΕΠΑΕ θα πάρει ο Γιώργος Λούβαρης, ο οποίος σύμφωνα με το καταστατικό δεν μπορεί να καταλάβει τη θέση του αντιπροέδρου. Η επιστολή του κ Κόκκαλη προς τον πρόεδρο της ΕΠΑΕ, Θανάση Κανελλόπουλο, με την οποία του γνωστοποιεί την παραίτησή του, έχει ως εξής:

    "Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

    Με την παρούσα επιστολή η ΠΑΕ Ολυμπιακός ΣΦΠ θα ήθελε να σας επισημάνει ότι η σχετική δέσμευση των ΠΑΕ, με την οποία θα συμμετείχαν στο Δ.Σ. αλλά και στα αρμόδια όργανα της ΕΠΑΕ μόνον οι Πρόεδροι των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών, δεν εφαρμόστηκε στην πράξη, στην έως τώρα θητεία της νυν διοίκησης της ΕΠΑΕ.

    Oπως γνωρίζετε, η πρόθεση της ΠΑΕ Ολυμπιακός ΣΦΠ ήταν να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν καλύτερα τα συμφέροντα όλων των ΠΑΕ και η συμμετοχή των Προέδρων στα δρώμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου θα είχε -κατά την εκτίμησή μας- ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα.

    Δυστυχώς, όμως, ορισμένες ΠΑΕ αγνόησαν τη δέσμευση αυτή με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα και εσφαλμένες εντυπώσεις.

    Για το λόγο αυτό, η ΠΑΕ Ολυμπιακός ΣΦΠ αποφάσισε να εκπροσωπείται από σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΑΕ από τον Α΄ Αντιπρόεδρο της εταιρείας της κ. Γεώργιο Λούβαρη, παράγοντα με πολυετή πείρα και επιτυχημένη παρουσία στα Διοικητικά όργανα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

    Eχουμε τη βεβαιότητα ότι με την παρουσία του κ. Γ. Λούβαρη και την αμέριστη βοήθεια της ΠΑΕ Ολυμπιακός η ΕΠΑΕ θα συνεχίσει την προσπάθειά της, με απώτερο σκοπό την υλοποίηση των στόχων της και την πρόοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 13 February 2002 - 19:13:55 UTC