Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-02-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΣΤΑ ΜΜΕ
  • [02] ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [03] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΘΑ ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΟΥΝ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΟΣΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΖΗΤΗΘΗΚΑΝ
  • [04] ΘΥΜΑ ΕΞΑΓΡΥΩΜΕΝΩΝ ΑΦΓΑΝΩΝ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΤΗΣ
  • [05] ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ
  • [06] Η Κ. ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ ΑΝΑΖΗΤΑ ΤΟΝ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ
  • [07] Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΝΑ
  • [08] ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ
  • [09] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΤΖΕΒΙΤ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [10] ΚΑΡΖΑΙ: ΣΧΕΔΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΑΤΟΜΑ
  • [11] Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ
  • [12] ΕΠΙΜΟΡΦΩΝΕΙ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ Ο ''ΑΘΗΝΑ 2004''
  • [13] ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΚΡΑΤΑΕΙ Ο "ΡΑΜΠΟ"
  • [14] ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ
  • [15] ΡΣΗ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗ ΜΗΤΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΖΗΤΑ Η Ε.Ε. ΑΠΟ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ-ΜΠΛΕΡ
  • [17] ΤΟ CNN ΔΕΝ ΜΕΤΕΔΩΣΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [18] ΜΕ ΤΟΝ Θ. ΟΡΦΑΝΙΔΗ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΗΣ Η ΔΑΦΝΗ ΑΥΡΙΟ
  • [19] ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΠΡΩΗΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΑΣΚ
  • [20] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΚΡΕΑΤΟΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΝ ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΤΗΣ ΕΕ
  • [21] ΡΩΣΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
  • [22] ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
  • [23] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΔΥΟ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [24] Φ. ΣΑΝΤΟΣ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΥΟ ΝΙΚΕΣ ΜΕ ΙΝΤΕΡ ΚΑΙ ΞΑΝΘΗ

  • [01] Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΣΤΑ ΜΜΕ

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2002 (23:03 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ολομέλεια της Βουλής

    Στο τραπέζι του διαλόγου τίθενται οι ρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση για να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

    Μεταξύ άλλων στο προσχέδιο νόμου που το υπουργείο Τύπου καταθέτει σε διάλογο και συζητήθηκε στο υπουργικό Συμβούλιο προτείνεται ο σαφής καθορισμός του ασυμβίβαστου βασικού μετόχου μέσων ενημέρωσης και προμηθευτή του δημοσίου.

    Η πρόταση, την οποία παρουσίασε ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας προβλέπει όλες οι δημόσιες συμβάσεις άνω των 250.000 ευρώ να ελέγχονται ως προς τη νομιμότητά τους. Απαγορεύεται ρητώς η σύναψη δημόσιων συμβάσεων με μετόχους ΜΜΕ, διάταξη που περιλαμβάνει και συγγενείς έως τετάρτου βαθμού που δεν αποδεικνύουν την οικονομική τους αυτοτέλεια.

    Ως βασικός μέτοχος μέσου ενημέρωσης ορίζεται ο κάτοχος 5% του μετοχικού κεφαλαίου μίας επιχείρησης. Ταυτόχρονα, όμως, ως βασικός μέτοχος θεωρείται και αυτός που έχει λιγότερο από 5%, εάν είναι ο πρώτος μέτοχος της επιχείρησης, εάν δηλαδή έχει τις περισσότερες μετοχές, σε σύγκριση με τους άλλους. Εάν κατέχει δικαίωμα και για άλλους μετόχους, που ανεβαίνουν πάνω από το 5%, εάν έχει δικαίωμα να διορίζει δύο μέλη Δ.Σ. από το καταστατικό ή ένα μέλος που έχει εκτελεστικά καθήκοντα, είναι δηλαδή πρόεδρος, αντιπρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος, συμπράττων σύμβουλος με εκτελεστικά καθήκοντα και του δίνει τη δυνατότητα το καταστατικό να έχει μια εξουσία με λιγότερο από 5% ή είναι βασικός προμηθευτής της επιχείρησης. Δηλαδή, μπορεί να έχει μία μετοχή, αλλά μπορεί να προμηθεύει την επιχείρηση ή να συναλλάσσεται μαζί της με πάνω από το 1/5 του τζίρου της.

    Η αποκλειστική υποχρέωση διασταύρωσης των στοιχείων ανατίθεται στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο αναβαθμίζεται, ενώ κανένας διαγωνισμός δεν κατοχυρώνεται χωρίς το πιστοποιητικό του Συμβουλίου.

    Σχετικά με τη δεοντολογία, ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση εξετάζει το σχέδιο κώδικα που συνέταξε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, για το οποίο ανέφερε ότι αρχίζει διάλογος με όλους τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου ο κώδικας να αποκτήσει δεσμευτική ισχύ.

    [02] ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Χάγη, 15 Φεβρουαρίου 2002 (08:50 UTC+2)

    Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλομπονταν Μιλοσεβιτς θα συνεχίσει σήμερα για δεύτερη ημέρα την απολογία του, έναντι του κατηγορητηρίου που διατύπωσαν οι εισαγγελείς του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

    Χθες, ο Σλομπονταν Μιλοσεβιτς μιλούσε για τέσσερις ώρες, ενώ χαρακτήρισε τις κατηγορίες της γενοκτονίας, των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, ως "έναν ωκεανό από ψέματα" που στρέφονται κατά του σερβικού λαού.

    Στις κατηγορίες που εξαπέλυσε κατά του ΝΑΤΟ ο Σλομπονταν Μιλοσεβις απάντησε ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Λόρδος Ρομπερτσον, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του πρώην ηγέτη, ότι η νατοϊκή συμμαχία κατά της Γιουγκοσλαβίας, το 1999, αποτέλεσε έγκλημα πολέμου και πρέπει να επιδικαστεί από τη διεθνή δικαιοσύνη.

    [03] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΘΑ ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΟΥΝ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΟΣΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΖΗΤΗΘΗΚΑΝ

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2002 (21:56 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ερωτηθείς σήμερα το απόγευμα για τα στοιχεία που θα διαβιβάσει το υπουργείο Εξωτερικών στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση και η Βουλή έχουν ψηφίσει νόμο για τη συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης.

    "Θεωρούμε ότι ήταν υποχρέωση μας να συνεργαστούμε και συνεργαστήκαμε για όποια στοιχεία ζητήθηκαν από μας", τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ακόμη ότι όσα στοιχεία ζητήθηκαν έχουν πλέον συγκεντρωθεί και πρόκειται να διαβιβαστούν στη Χάγη. "Δεν έχουμε καμία γνώση, αν αυτά τα στοιχεία συμπεριλαμβάνουν αξιόποινες πράξεις", διευκρίνισε.

    Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης δήλωσε ότι φάκελος με στοιχεία που αφορούν την κίνηση ορισμένων τραπεζικών λογαριασμών θα διαβιβαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δια της διπλωματικής οδού.

    [04] ΘΥΜΑ ΕΞΑΓΡΥΩΜΕΝΩΝ ΑΦΓΑΝΩΝ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Καμπούλ, 15 Φεβρουαρίου 2002 (08:50 UTC+2)

    Αφγανοί προσκυνητές ξυλοκόπησαν υπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν. Θύμα της επίθεσης, του εξαγριωμένου πλήθους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, έπεσε ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας, Αμπντουλ Ραχμαν, μετά από φήμες ότι με εντολή του, ματαιώθηκε η πτήση που μετέφερε προσκυνητές στη Σαουδική Αραβία.

    Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Τζαζίρα, ο υπουργός υπέκυψε στα τραύματα του, χωρίς ωστόσο, οι διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες αυτές.

    Το επεισόδιο δε σχολιάστηκε και από την αφγανική κυβέρνηση. Οι προσκυνητές περίμεναν μέσα στο ψύχος για δύο ημέρες, προκειμένου να επιβιβαστούν στα αεροπλάνα για τη Μέκκα. Τα πνεύματα οξύνθηκαν μετά την καθυστέρηση δύο πτήσεων.

    [05] ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2002 (21:05 UTC+2)

    Επαφές με την πολιτική ηγεσία και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας είχε σήμερα κοινοτικό κλιμάκιο, υπό τον γενικό διευθυντή υγείας και προστασίας του καταναλωτή, Ρ. Κόλεμαν, ο οποίος σε συνάντησή του με τον υπουργό, Γιώργο Δρυ, ζήτησε τη συνδρομή των ελληνικών αρχών για τη διευθέτηση των προβλημάτων που διαπιστώνονται κατά την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για την ασφάλεια και υγιεινή των τροφίμων.

    Η ελληνική πλευρά εξέφρασε τη διάθεση για στενή συνεργασία με τις αρμόδιες κοιντικές αρχές, προκειμένου να υπάρξει κατάληξη σε ένα κοινό σχέδιο δράσης που θα εξασφαλίσει την επίλυση των επιμέρους προβλημάτων και μάλιστα σε προκαθορισμένο χρόνο.

    Σε σύσκεψη υπό το γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Ανδρέα Κόρακα, αναπτύχθηκαν στην κοινοτική αντιπροσωπεία τα βήματα προόδου που έχουν γίνει στον υγειονομικό έλεγχο του γάλακτος, στην υποδομή των σφαγείων και στην αντιμετώπιση μεταδοτικών σπογγωδών εγγεφαλοπαθειών. Ειδικά για τα σφαγεία επισημάνθηκε η βελτίωση των υποδομών με νέες μονάδες ή με τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων.

    Οι κοινοτικοί εμπειρογνώμονες αναγνώρισαν τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ελληνικές αρχές κατά της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, καθώς και για την τήρηση του προγράμματος επιτήρησης και ελέγχου της νόσου.

    Για την αντιμετώπιση των εξωτικών νοσημάτων των ζώων που ενδημούν σε γειτονικές χώρες, η ελληνική αντιπροσωπεία ζήτησε την κοινοτική συμπαράσταση για την εκπόνηση προγραμμάτων για την έγκαιρη ανίχνευση και αποτροπή εισβολής αυτών των νοσημάτων στον ευρωπαϊκό χώρο. Σχετικά με τη βρουκέλωση των μικρών μηρυκαστικών, σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, η προσβολή του ανθρώπου δεν παρουσιάζει αυξητική τάση κατά την τελευταία τριετία.

    Σε ότι αφορά την κρεαταγορά του Ρέντη, έγινε ενημέρωση για την μετεγκατάστασή της σε νέο κτιριακό συγκρότημα, για την χρηματοδότησή της με 4,5 δισκετομμύρια δραχμές, στο πλαίσιο του Γ΄ΚΠΣ, καθώς και για τα μέτρα βλετίωσης των συνθηκών υγιεινής στην εμπορία κρεάτων.

    [06] Η Κ. ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ ΑΝΑΖΗΤΑ ΤΟΝ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ

    Μπάνια Λούκα, 15 Φεβρουαρίου 2002 (21:00 UTC+2)

    Η Γενική Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης Κάρλα Ντελ κάλεσε τις αρχές της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας να συνεργαστούν με το Δικαστήριο και να βρουν τον πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς.

    "Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς βρίσκεται στη Σερβική Δημοκρατία, αλλά δυστυχώς δεν ξέρω που ακριβώς βρίσκεται", δήλωσε μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό της Σερβικής Δημοκρατίας Μλάντεν Ιβανιτς προσθέτοντας ότι ζήτησε από τις αρχές της Μπάνια Λούκα να τον εντοπίσουν.

    Τόνισε ότι τον Οκτώβριο θα αρχίσει η δίκη του πρώην προέδρου του Κοινοβουλίου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μόμτσιλο Κράισνικ και της πρώην προέδρου Μπίλιανα Πλάβσιτς και ότι θα πρέπει μαζί τους να δικαστεί και ο πρώην πρόεδρος Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος διαφεύγει της σύλληψης.

    Οι αρχές της Σερβικής Δημοκρατίας αρνούνταν για μεγάλο διάστημα να συνεργαστούν με το Δικαστήριο της Χάγης αγνοώντας τα επίμονα αιτήματα για σύλληψη και έκδοση των υπόπτων που πιστεύεται ότι ζουν εκεί. Η Βουλή της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας ενέκρινε τον περασμένο Οκτώβριο νόμο γι ατη συνεργασία με το Δικαστήριο, αλλά ακόμη δεν έχει παραδοθεί στις αρχές του Δικαστηρίου κανένας ύποπτος.

    Αντιδρώντας στις συνεχιζόμενες πιέσεις της δύσης, οι ηγέτες της Σερβικής Δημοκρατίας εξέδωσαν διάταγμα με το οποίο παρέχονται εχέγγυρα ότι η κυβέρνηση θα πιέσει για την ελευθερία των υπόπτων για εγκλήματα πολέμου που θα παραδοθούν εντός 30 ημερών έως την έναρξη της δίκης τους. Επίσης ζήτησαν από τη Γιουγκοσλαβία να παραδώσει Σερβοβόσνιους υπόπτους για εγκλήματα πολέμου που κρύβονται στη χώρα.

    Ωστόσο η κ. Ντελ Πόντε εξέφρασε απαισιοδοξία και δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένη από τη συνεργασία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας με το Δικαστήριο της Χάγης.

    Ερωτηθείσα αν τίθεται θέμα επιβολής κυρώσεων στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, η κ. Ντελ Πόντε απάντησε ότι δεν συζήτησε το συγκεκριμένο ζήτημα στις επαφές της στη Μπάνια Λούκα, αλλά προειδοποίησε ότι "η Σερβική Δημοκρατία δεν μπορεί να είναι σίγουρη ζώνη για τους φυγόδικους που αναζητά το Δικαστήριο".

    Τόνισε ότι κατέθεσε στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας 16 αιτήματα που σχετίζονται με τη σύλληψη υπόπτων και οι οποίοι βρίσκονται στο έδαφός της.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων επιβεβαίωσε ότι στις συνομιλίες με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας "τέθηκε το αίτημα να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον Βοσνίων και Κροατών για εγκλήματα πολέμου σε βάρος του σερβικού πληθυσμού.

    "Συζητήσαμε και αυτό το θέμα, αλλά δεν μπορώ να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, επειδή η έρευνα είναι σε εξέλιξη", είπε προσθέτοντας ότι διεξάγεται έρευνα και για τα εγκλήματα σε βάρος Σέρβων στην Κροατία.

    Η Γενική Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης είχε ξεχωριστές συναντήσεις στη Μπάνια Λούκα με τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μίρκο Σάροβιτς, τον πρωθυπουργό Μλάντεν Ιβανιτς, τον πρόεδρο της Βουλής Ντράγκαν Κάλινιτς, τον γενικό εισαγγελέα Βόισλαβ Ντιμιτρίεβιτς και τον εκπρόσωπο των Σέρβων στο τριμελές προεδρείο της Βοσνίας Ζίβκο Ράντισιτς.

    Η επίσκεψή της στη Μπάνια Λούκα διήρκεσε λίγες μόνο ώρες και όπως υπογράμμισε μοναδικός σκοπός του ταξιδιού της ήταν να διαμηνύσει στην ηγεσία της Σερβικής Δημοκρατίας ότι πρέπει να αρχίσει ενεργά την αναζήτηση των υπόπτων.

    [07] Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

    Ρώμη, 15 Φεβρουαρίου 2002 (20:58 UTC+2)

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ αρνήθηκε να σχολιάσει το αίτημα του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ο οποίος δήλωσε ότι πρόκειται να καλέσει στη δίκη του, που διεξάγεται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης να καταθέσουν ηγέτες δυτικών χωρών.

    "Νομίζω ότι η τακτική του κ. Μιλόσεβιτς είναι απολύτως διαφανής" τόνισε ο κ. Μπλερ από την Ρώμη όπου βρίσκεται ύστερα από συνομιλίες που είχε με τον Ιταλό ομόλογό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Σημειώνεται ότι στην λίστα των ηγετών που επιθυμεί να καλέσει ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς προκειμένου να δώσουν απαντήσεις για τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς στο Κόσοβο συμπεριλαμβάνεται και το όνομα του πρώην Αμερικανού προέδρου, Μπιλ Κλίντον.

    [08] ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Χ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2002 (20:55 UTC+2)

    Tην αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τις απαλλοτριώσεις, που μπλοκάρει δεκάδες έργα την περιφέρεια ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, μιλώντας στο συμβούλιο των περιφερειαρχών.

    «Πιστεύω ότι τον επόμενο μήνα θα είμαστε σε θέση να έχουμε ένα σύγχρονο πλαίσιο απαλλοτριώσεων, έτσι ώστε να αποφύγουμε το υπερβολικά μεγάλο κόστος το οποίο συσσωρεύεται, να επιταχύνουμε τις διαδικασίες και να απεμπλέξουμε μείζονα έργα υποδομής της περιφέρειας από μία απίστευτη χρονοβόρα διαδικασία», τόνισε.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης κάλεσε τους περιφερειάρχες να διαμορφώσουν συναινετικές διαδικασίες για να επιλύονται οι τοπικές αντιθέσεις

    [09] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΤΖΕΒΙΤ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Άγκυρα, 15 Φεβρουαρίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ τόνισε ότι δεν προβλέπει στρατιωτική απειλή από την πλευρά του Ιράκ καθώς η Τουρκία έχει εκφράσει επανειλημμένα τις αντιρρήσεις της στο ενδεχόμενο αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του Ιράκ.

    "Έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουμε κάθε είδους ζημιά στην ασφάλεια της περιοχής μας από την πλευρά του Ιράκ " τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι NTV, χαρακτηρίζοντας το ενδεχόμενο στρατιωτικής επιχείρησης "μη αναγκαίο και ακατάλληλο".

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Ιράκ αντιμετωπίζει ήδη σειρά προβλημάτων αναφερόμενος στο οικονομικό εμπάργκο και τις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων στο βόρειο και νότιο Ιράκ που καθιερώθηκαν ύστερα από τον πόλεμο στο Κόλπο, το 1991.

    Ο κ. Ετζεβίτ επανέλαβε για άλλη μια φορά την έκκληση στην Ουάσινγκτον να μην επέμβει στρατιωτικά στην περιοχή καθώς κάτι τέτοιο θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομία της Τουρκίας.

    Ο ίδιος κάλεσε το Ιράκ να υιοθετήσει θέση που θα μπορέσει να παράσχει εμπιστοσύνη στις γειτονικές χώρες και στη διεθνή σκηνή γενικότερα, δήλωση που ερμηνεύτηκε ως προτροπή της τουρκικής πλευράς προκειμένου η Βαγδάτη να δεχθεί στο έδαφός της τους παρατηρητές του ΟΗΕ.

    "Δυστυχώς ο Σαντάμ Χουσείν δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής κάποιο θετικό βήμα" πρόσθεσε.

    Σημειώνεται ότι οι υποψίες για πιθανή επέμβαση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ αυξήθηκαν ύστερα από τις επισημάνσεις του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους σύμφωνα με τις οποίες περιγράφονταν ως χώρες του "άξονα του κακού" το Ιράκ, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.

    [10] ΚΑΡΖΑΙ: ΣΧΕΔΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΑΤΟΜΑ

    Καμπούλ, 15 Φεβρουαρίου 2002 (20:46 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι δήλωσε ότι η άγρια δολοφονία του υπουργού Αεροπορικών Μεταφορών και Τουρισμού, Αμπντούλ Ραχμάν μετά από ξυλοδαρμό χθες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι συνομωσία και θα γίνουν συλλήψεις κυβερνητικών αξιωματούχων.

    Ο κ. Καρζάι με φανερά επιθετικό τόνο ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ότι ο υπουργός δολοφονήθηκε από άτομα που το είχαν σχεδιάσει και ζήτησε από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας να συλλάβουν κάποιους αξιωματούχους της αφγανικής κυβέρνησης που είναι στο έδαφος τους για να δικαστούν.

    Αφγανοί προσκυνητές με προορισμό τη Μέκκα ξυλοκόπησαν χθες το βράδυ μέχρι θανάτου τον υπουργό Αεροπορικών Μεταφορών και Τουρισμού του Αφγανιστάν, στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

    Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο Ραχμάν ταξίδευε την ίδια ώρα από τον αερολιμένα της αφγανικής πρωτεύουσας με κατεύθυνση το Νέο Δελχί της Ινδίας. Προτού επιβιβαστεί στο αεροσκάφος του, δέχτηκε την επίθεση των εξαγριωμένων επιβατών, που είχαν αγανακτήσει για την αναμονή τους στο αεροδρόμιο επί δύο ημέρες.

    Νωρίτερα ο υπουργός Πληροφόρησης του Αφγανιστάν Αμπντούλ Ραχίμι Μακντούμ έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα πέντε ατόμων που καταζητούνται για τη δολοφονία, οι δυο είναι στρατηγοί και οι άλλοι μέλη της μυστικής υπηρεσίας και του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Ο υπουργός Πληροφόρησης δήλωσε ότι τρεις από αυτούς πιστεύεται ότι αναχώρησαν για τη Σαουδική Αραβία μαζί με προσκυνητές για την Μέκκα.

    Ο Καρζάι είπε χαρακτηριστικά ότι οι πέντε δράστες θα συλληφθούν και θα δικαστούν.

    Ο.Κ.

    [11] Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

    Κωνσταντινούπολη, 15 Φεβρουαρίου 2002 (20:46 UTC+2)

    Ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Γιοχάνες Λιν κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να καταπολεμήσει το οικονομικό έγκλημα στην χώρα καθώς σύμφωνα με έρευνα τα επίπεδα διαφθοράς στην τουρκική κοινωνία είναι πολύ υψηλά.

    Ο κ. Λιν ενθάρρυνε τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η τουρκική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της διαφθοράς που αποτελεί βασικό μέρος της οικονομικής κρίσης που πλήττει την γειτονική χώρα.

    Επισήμανε ότι αποτελεί πλέον πρόκληση η αποτελεσματική εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος προσθέτοντας ότι χρειάζεται πολιτική θέληση για κάτι τέτοιο.

    Ο κ. Λιν βρίσκεται στην Τουρκία προκειμένου να συζητήσει μελλοντικό πρόγραμμα για την μεταρρύθμιση του διοικητικού μηχανισμού και του τραπεζικού συστήματος στη χώρα, πρόγραμμα που πρόκειται να χρηματοδοτήσει η Παγκόσμια Τράπεζα.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε το τουρκικό ίδρυμα Κοινωνικών και Οικονομικών Μελετών (TESEV) σε 1.200 ιδιωτικές τουρκικές επιχειρήσεις διαπιστώθηκε ότι το 46% των εταιρειών έχει εμπλακεί στο παρελθόν σε περιπτώσεις δωροδοκίας κυβερνητικών αξιωματούχων.

    [12] ΕΠΙΜΟΡΦΩΝΕΙ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ Ο ''ΑΘΗΝΑ 2004''

    Θεσσαλονίκη, 15 Φεβρουαρίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Μία αξιέπαινη πρωτοβουλία ανέλαβε ο ''Αθήνα 2004'' και ο διευθυντής αγωνιστικού (πετοσφαίρισης) Αντώνης Δόγαρης. Σε περισσότερα από 100 διευθυντικά και μη στελέχη του ''Αθήνα 2004'', την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη, έγινε παρουσίαση και ενημέρωση του αθλήματος του βόλεϊ σε θέματα νέων κανονισμών, οργάνωσης μεγάλων αγώνων και γενικότερης προβολής του.

    Προσκεκλημένοι ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο πρώην διεθνής αθλητής και νυν μάνατζερ εθνικών ομάδων Τάσος Τεντζέρης, καθώς και ο πρώην διεθνής αθλητής και νυν ομοσπονδιακός τεχνικός Μιχάλης Τριανταφυλλίδης.

    Οι ομιλητές επικεντρώθηκαν περισσότερο στις ανάγκες που έχουν οι αθλητές από οργανωτικής πλευράς σε μεγάλους αγώνες καθώς ανέλυσαν και τον τρόπο λειτουργίας της προολυμπιακής ομάδας, κάτι που απέσπασε ιδιαίτερα θετικά σχόλια από τους παρευρισκόμενους.

    H εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση από την Κωνσταντίνα Σωτηριάδη του standing volleyball αθλήματος που θα διεξαχθεί στους Παραολυμπιακούς αγώνες στην Αθήνα το 2004

    [13] ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΚΡΑΤΑΕΙ Ο "ΡΑΜΠΟ"

    Θεσσαλονίκη, 15 Φεβρουαρίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Μετά το εξώδικο που έστειλε ο Γιώργος Σιγάλας στην ΚΑΕ ΠΑΟΚ κρατάει τώρα μια στάση αναμονής προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο θα τηρηθούν οι διαβεβαιώσεις που έχει πάρει τις τελευταίες ημέρες από τη διοίκηση της ομάδας. Οι παράγοντες της διοίκησης τον διαβεβαίωσαν ότι πολύ σύντομα θα εισπράξει τα χρήματα που του οφείλονται.

    Τη λύση σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να την δώσει ο μεγαλομέτοχος, Γιώργος Μπατατούδης που θα κληθεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσει τον Γιώργο Σιγάλα.

    "Θέλω να τονίσω ότι με αυτή την κίνηση δεν στρέφομαι εναντίον της ομάδας, αλλά απλά θέλω να εξασφαλίσω τα χρήματα που μου οφείλονται", τόνισε ο "Ράμπο". Ο τελευταίος στήριξε τον ισχυρισμό του στο γεγονός ότι σε περίπτωση που γίνει εκκαθάριση των χρεών του ΠΑΟΚ από την Πολιτεία τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να χαθούν τα χρέη της ΚΑΕ προς κάθε παίκτη.

    [14] ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Το σύνολο των επιχειρησιακών προγραμμάτων που κατατέθηκαν από τις Οργανώσεις Παραγωγών, ενέκρινε ο υφυπουργός Γεωργίας, Βαγγέλης Αργύρης, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησής τους.

    Τα επιχειρησιακά προγράμματα των οργανώσεων παραγωγών που υπογράφηκαν προβλέπουν δράσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα (απόκτηση ή βελτίωση μηχανολογικού εξοπλισμού, πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού για τεχνική στήριξη των παραγωγών, εφαρμογή ολοκληρωμένης καλλιέργειας με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας), οι οποίες ανταποκρίνονται στα κριτήρια που ορίζει η κοινοτική νομοθεσία και συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

    Οι Οργανώσεις Παραγωγών θα μπορούν να λαμβάνουν κοινοτικές ενισχύσεις, ώστε να μπορέσουν να προγραμματίσουν καλύτερα τον προσανατολισμό της παραγωγής τους στις απαιτήσεις της αγοράς. Οι Οργανώσεις που έχουν επιχειρησιακά προγράμματα σε εξέλιξη για το έτος 2002 ανέρχονται σε 51, με συνολικό ύψος προτεινόμενων επενδύσεων 4,4 δισεκατομμύρια δραχμές και προβλεπόμενο ποσό κοινοτικής χρηματοδοτικής ενίσχυσης 2,2 δισεκατομμύρια.

    [15] ΡΣΗ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗ ΜΗΤΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΖΗΤΑ Η Ε.Ε. ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 15 Φεβρουαρίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την Τουρκία να επισπεύσει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις καταργώντας την θανατική ποινή και παρέχοντας στην κουρδική μειονότητα το δικαίωμα της εκπαίδευσης στη μητρική γλώσσα.

    Στις συστάσεις της Ε.Ε. αναφέρεται η τουρκική εφημερίδα "Hurriyet" στην κορυφή της πρώτης σελίδας με τον τίτλο "Να αρθεί η θανατική ποινή και να εφαρμοστεί η παιδεία στη μητρική γλώσσα" και τον υπότιτλο "Η Ε.Ε. γνωστοποίησε στην Άγκυρα τους δυο απαράβατους όρους της".

    Ο αρμόδιος της Επιτροπής της Ε.Ε. για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν κατά τις χθεσινές επαφές του στην Άγκυρα, δήλωσε ξεκάθαρα πως η διαδικασία διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. θα μπορέσει να ξεκινήσει στην περίπτωση που εκπληρωθούν πλήρως τα πολιτικά κριτήρια.

    Ο κ. Φερχόιγκεν τόνισε: "Οι βραχυπρόθεσμες υποσχέσεις της Τουρκίας θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις 19 Μαρτίου. Το 2002 είναι ένα σημαντικό έτος στις σχέσεις Τουρκίας Ε.Ε. Είναι επίσης σημαντικό το πώς θα τεθούν σε εφαρμογή οι συνταγματικές τροποποιήσεις".

    Κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ, χωρίς να κατονομάσει το MHP, Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης, υπενθύμισε την αντίρρηση που εκδηλώνεται όσον αφορά τους κανόνες προσαρμογής και έθεσε το ερώτημα: "Εντός της Κυβέρνησης υπάρχει σύμπνοια όσον αφορά τους κανόνες προσαρμογής;".

    Ο κ. Φερχόιγκεν συναντήθηκε επίσης και με τον αρχηγό του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, με τον οποίο συζήτησε επί 40 λεπτά.

    Η τουρκική πλευρά, κατά τις επαφές, επέμεινε στο ότι για να μπορέσουν να γίνουν πιο γοργά βήματα προς την κατεύθυνση των επιθυμιών της Ε.Ε. θα πρέπει να προσδιοριστεί κάποια ημερομηνία όσον αφορά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία.

    Ο υπουργός Επικρατείας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ συναντήθηκε επίσης με τον Επίτροπο της Ε.Ε. και υπέγραψαν υπόμνημα δυο συμφωνιών όσον αφορά την οικονομική βοήθεια της Ε.Ε. Σύμφωνα με το υπόμνημα, η Τουρκία θα ιδρύσει ένα εθνικό ταμείο που θα αναλάβει καθήκον κεντρικού θησαυροφυλακίου με σκοπό τη διαχείριση της οικονομικής βοήθειας που θα διαθέσει σ' αυτήν η Ε.Ε. Το εν λόγω ταμείο θα λειτουργήσει υπό την ευθύνη του Υπουργού Επικρατείας Κεμάλ Ντερβίς.

    Η "Sabah" αναφέρεται στο θέμα σε τρίστηλο της πρώτης σελίδας με τον τίτλο "Ειλικρινής ομολογία από τον Φερχόιγκεν: Τώρα καταλάβαμε καλύτερα την αξία της Τουρκίας".

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο κ. Φερχόιγκεν, δήλωσε σχετικά με τη συνάντηση κορυφής Ισλάμ και της Δύσης, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ότι αυτή έδειξε στην Ευρώπη πως η Τουρκία έχει κάποια πράγματα που μπορεί να προσφέρει στην Ευρώπη, τα οποία δεν μπορεί να τα προσφέρει κανείς άλλος.

    Ο κ. Φερχόιγκεν υπογράμμισε: "Οι αξίες αυτές υπήρχαν ήδη εκεί. Όμως τώρα είναι περισσότερο ορατές. Η συνάντηση κορυφής στην Κωνσταντινούπολη έκανε την Ευρώπη να δει το τι μπορεί να πάρει από μια Τουρκία που θα είναι μέλος στην Ε.Ε.".

    Επεσήμανε πως οι τροποποιήσεις του Συντάγματος φαίνεται να αποτελούν πρόοδο για την Τουρκία, αλλά δεν είναι επαρκείς και επεσήμανε ότι η Ε.Ε. έχει προσδοκίες όσον αφορά το θέμα της κατάργησης της θανατικής ποινής και του δικαιώματος εκπαίδευσης στη μητρική γλώσσα.

    Ο κ. Φερχόιγκεν μετέβη στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης μαζί με την Εκπρόσωπο της Ε.Ε. στην Τουρκία Κάρεν Φογκ και είπε στον πρόεδρο της επιτροπής Κιαμράν Ινάν, υπαινισσόμενος τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τα e-mail της κ. Φογκ, τα εξής:  "Η συζήτηση αυτή που θα έχουμε θα μπορούσε να γίνει με e-mail, αλλά εγώ προτίμησα να έρθω".

    Ο κ. Ινάν απαντώντας, είπε: "Η κυβέρνησή μας θα κάνει ό,τι πρέπει για το θέμα αυτό" και στη συνέχεια πρόσθεσε: "Κανένας δεν ήθελε να σημειωθούν τέτοιου είδους εξελίξεις. Δυστυχώς, υπήρξε ένα τέτοιο συμβάν" και ζήτησε συγνώμη.

    Ο κ. Φερχόιγκεν, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Ετζεβίτ, τόνισε ότι εκτιμά τις συνταγματικές τροποποιήσεις που γίνονται στα πλαίσια της προσαρμογής στην Ε.Ε., αλλά περιμένει οι τροποποιήσεις αυτές να τεθούν σε εφαρμογή το ταχύτερο δυνατό.

    Ρώτησε τον κ. Ετζεβίτ και για την σύμπνοια μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού όσον αφορά την προσαρμογή στην Ε.Ε. Ο κ. Ετζεβίτ επεσήμανε ότι, αν και κάποτε υπάρχουν διαφορές απόψεων, τελικά καταλήγουν σε συνεννόηση.

    Αργότερα ο κ. Verheugen συναντήθηκε με τον κ. Μπαχτσελί και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπαχτσελί τόνισε πως το MHP είναι υπέρ της προσαρμογής στην Ε.Ε. και ότι το κόμμα του δεν είναι εναντίον της Ε.Ε., έτσι όπως το παρουσιάζουν ορισμένοι. Ακόμη είπε ότι το MHP περιμένει κατανόηση όσον αφορά τις εθνικές ευαισθησίες της Τουρκίας.

    Εξάλλου, ο κ. Φερχόιγκεν τόνισε ότι δεν μπορεί να δώσει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία όσον αφορά το θέμα της πλήρους ένταξης.

    Η "Aksam" αναφέρεται στις επαφές και στις δηλώσεις Φεργόιγκεν στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο "Πίεση από την Ε.Ε. όσον αφορά τη θανατική ποινή".

    Στο δημοσίευμα τονίζεται πως ο κ. Φερχόιγκεν παρουσίασε τα χαρτιά του κατά τις συνομιλίες στην Άγκυρα και έδωσε προτεραιότητα στη θανατική ποινή και στην εκπαίδευση στην Κουρδική.

    Στο μεταξύ, η Τουρκία ανέβαλε για 6 μήνες το στόχο της για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Έτσι η Τουρκία θα αναγκαστεί να ζητήσει από την Αθήνα την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, κατά την περίοδο που αυτή θα προεδρεύει.

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ-ΜΠΛΕΡ

    Ρώμη, 15 Φεβρουαρίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μερλουσκόνι και ο Βρετανός ομόλογός του, Τόνι Μπλερ υπέγραψαν στη Ρώμη κοινό ανακοινωθέν σχετικά με την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας στην Ευρώπη.

    Ο κ. Μπλερ έφτασε στην ιταλική πρωτεύουσα το μεσημέρι και αμέσως συναντήθηκε με τον Σ. Μπερλουσκόνι στη βίλα Μαντάμα, έξω από τη Ρώμη.

    [17] ΤΟ CNN ΔΕΝ ΜΕΤΕΔΩΣΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Λονδίνο, 15 Φεβρουαρίου 2002 (20:30 UTC+2)

    Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN αρνήθηκε να μεταδώσει ορισμένες από τις φωτογραφίες που παρουσίασε ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη διάρκεια της απολογίας του ενώπιον των αρχών του Δικαστηρίου.

    "Οι φωτογραφίες του Μιλόσεβιτς ήταν πολύ παραστατικές για το κοινό και για αυτό τον λόγο κρίναμε ότι δεν θα έπρεπε να τις μεταδώσουμε" είπε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του τηλεοπτικού δικτύου.

    Ερωτηθείς να σχολιάσει την απόφαση του CNN η Γενική Εισαγγελέας του Δικαστηρίου Κάρλα Ντελ Πόντε τόνισε ότι οι φωτογραφίες δεν ήταν κάτι το ασυνήθιστο δεδομένου όσα έγιναν στο Κόσοβο, προσθέτοντας ότι δεν αποτέλεσαν έκπληξη για τις αρχές του Δικαστηρίου.

    [18] ΜΕ ΤΟΝ Θ. ΟΡΦΑΝΙΔΗ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΗΣ Η ΔΑΦΝΗ ΑΥΡΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 15 Φεβρουαρίου 2002 (20:26 UTC+2)

    Μετά την παραίτηση του προπονητή Νίκου Κωστόπουλου από τη Δάφνη, η ομάδα θα αντιμετωπίσει αύριο τον ΚΑΟΔ με τον Θόδωρο Ορφανίδη στον πάγκο της. Ο τελευταίος ως βοηθός προπονητή θα μείνει μέχρι την στιγμή που ο πρόεδρος της ομάδας Κώστας Τζιβελέκας αποφασίσει να βρει τον αντικαταστάτη του κ. Κωστόπουλου.

    Και όλα αυτά την στιγμή που το παιχνίδι με τον ΚΑΟΔ είναι ένα από τα σημαντικότερα του πρωταθλήματος για την ομάδα της Αθήνας.

    [19] ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΠΡΩΗΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΑΣΚ

    Πρίστινα, 15 Φεβρουαρίου 2002 (20:23 UTC+2)

    Περίπου 1.000 Αλβανοί πραγματοποίησαν διαδήλωση στην Πρίστινα ζητώντας την απελευθέρωση τριών πρώην μαχητών του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου", οι οποίοι συνελήφθησαν τον περασμένο μήνα από τη διεθνή αστυνομία ως ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου.

    Ταυτόχρονα διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες επτά πόλεις του Κοσσυφοπεδίου. Οι διαδηλωτές ζητούν την απελευθέρωση των Λατίφ Γκάσι, Ναϊμ Κάντρι και Ναζίφ Μεχμέτι.

    Οι σημερινές διαδηλώσεις συμπίπτουν με την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του νέου επικεφαλής της πολιτικής διοίκησης του ΟΗΕ στην επαρχία UNMIK Μίκαελ Στάινερ.

    "Κανείς δεν αρνείται το δικαίωμα στους πολίτες να διαδηλώνουν ειρηνικά", τόνισε ο κ. Στάινερ και πρόσθεσε: "Η ενοχή ή η αθωότητα θα επιβεβαιωθούν στο δικαστήριο και όχι στους δρόμους".

    [20] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΚΡΕΑΤΟΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΝ ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΤΗΣ ΕΕ

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2002 (20:17 UTC+2)

    Ελλείψεις και προβλήματα στο κύκλωμα διανομής κρέατος στη χώρα μας διαπίστωσαν τα τελευταία 5 χρόνια οι ελεγκτές της ΕΕ.

    Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο γενικός διευθυντής της κοινοτικής επιτροπής για την προστασία των καταναλωτών Ρόμπερτ Κόλμαν, μετά και τις επαφές που είχε στο υπουργείο Γεωργίας, επισήμανε ότι διαπιστώθηκαν προβλήματα στο κύκλωμα διανομής κρεάτων που πιθανόν να ενέχουν και κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

    Τόνισε, δε, ότι έχουν γίνει αρκετές συστάσεις προς τη χώρα μας για να εφαρμοστούν οι κοινοτικοί κανονισμοί, αλλά πολλές δεν έχουν εφαρμοστεί. Ο κ. Κόλμαν έκανε λόγο για αρκετά έντονα προβλήματα που οφείλονται και σε εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων και η έλλειψη προσωπικού.

    Επιπλέον, υπογράμμισε ότι υπάρχουν αρκετά σφαγεία που δεν πληρούν τις κοινοτικές προδιαγραφές. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δρομολογήσει το κλείσιμο αρκετών από αυτών των σφαγείων.

    Ζήτησε εντατικοποίηση των ελέγχων για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών, προσθέτοντας ότι μπορεί η χώρα μας να είχε ένα μόνο κρούσμα, αλλά η προσωπική του άποψη είναι ότι θα ακολουθήσουν και άλλα.

    Εξάλλου, αναφέρθηκε και στο θέμα της βρουκέλωσης, ασθένειας που μεταδίδεται από την κατανάλωση γάλακτος από μολυσμένα πρόβατα. Όπως επισήμανε, στη χώρα μας παρουσιάζονται 500 κρούσματα το χρόνο, αριθμός που πρέπει να μειωθεί.

    Σχετικά με την αγορά του Ρέντη, υπογράμμισε ότι διαπιστώθηκαν προβλήματα που ενέχουν κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Μέσα σε 10 μέρες η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποστείλει στην αρμόδια επιτροπή δέσμη βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

    Οι κοινοτικοί ελεγκτές θα συντάξουν έκθεση για το σύνολο των προβλημάτων, όπου θα διατυπώνουν και συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση τους, ενώ και η ελληνική κυβέρνηση θα εισηγηθεί σειρά μέτρων.

    [21] ΡΩΣΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ

    Μόσχα, 15 Φεβρουαρίου 2002 (20:14 UTC+2)

    Αρκετοί Ρώσοι πολίτες ενδέχεται να βρίσκονται μεταξύ των κρατουμένων στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Γκουανταναμο στην Κούβα σύμφωνα με δηλώσεις Ρώσων κυβερνητικών αξιωματούχων στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

    Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν παράσχει πληροφορίες για το εν λόγω θέμα στην Μόσχα προσθέτοντας ότι Ρώσοι πολίτες βρίσκονται μεταξύ των αιχμαλώτων Ταλιμπαν και μελών της Αλ Κάιντα που μεταφέρθηκαν στην αμερικανική βάση.

    Ωστόσο δεν διευκρινίστηκε ο ακριβής αριθμός των Ρώσων πολιτών.

    Από την πλευρά της Μόσχας αναφέρεται ότι ενδέχεται ένοπλοι αυτονομιστές από την Τσετσενία που αναγνωρίζονται ως Ρώσοι πολίτες να εισήλθαν στις τάξεις των Ταλιμπαν κατά τη διάρκεια των μαχών στο Αφγανιστάν.

    [22] ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

    Λονδίνο, 15 Φεβρουαρίου 2002 (20:12 UTC+2)

    Το τελευταίο αντίο στην πριγκίπισσα Μαργαρίτα είπαν το απόγευμα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας. Η κηδεία της πριγκίπισσας έγινε στο παρεκκλήσι του παλατιού του Ουίνδσορ, σε ιδιωτική τελετή.

    Στη νεκρώσιμη ακολουθία που τελέστηκε στις 17.00 ώρα Ελλάδος παρέστη και η ηλικίας 101 ετών βασιλομήτωρ Ελισάβετ. Παρά τις ανησυχίες για την υγεία της, η βασιλομήτωρ Ελισάβετ μετέβη στο Ουίνδσορ με ελικόπτερο από το Σάντριγκαμ του Νόρφολκ, και παραβρέθηκε στην κηδεία της κόρης της. Στο παρεκκλήσι των ανακτόρων του Ουίνδσορ, έξω από το οποίο είχαν συγκεντρωθεί 3.000 άτομα, είχε ήδη μεταφερθεί από χθες το φέρετρο με τη σορό της πριγκίπισσας.

    Στο ίδιο παρεκκλήσι είχε τελεστεί πριν από ακριβώς 50 χρόνια η κηδεία του πατέρα της πριγκίπισσας Μαργαρίτας, βασιλιά Γεωργίου Στ'. Η νεκρώσιμη ακολουθία τελέστηκε ενώπιον των μελών της βασιλικής οικογένειας και περίπου 400 φίλων της πριγκίπισσας. Η πριγκίπισσα Μαργαρίτα είχε ζητήσει η τελετή να είναι ιδιωτική και απλή και πιστεύεται ότι είχε εγκρίνει τη μουσική και τα λόγια που ακούστηκαν στη διάρκειά της. Ο πρίγκιπας Κάρολος παρευρέθηκε στην κηδεία μαζί με τους γιους του πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι.

    [23] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΔΥΟ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 15 Φεβρουαρίου 2002 (20:07 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Οι τελωνειακές αρχές της Ρουμανίας συνέλαβαν χθες στο συνοριακό σημείο Οάντσεα του Γαλατσίου στην ανατολική Ρουμανία μια 63χρονη γυναίκα από τη Δημοκρατία της Μολδαβίας που προσπάθησε να περάσει παράνομα στην Ελλάδα μεγάλη ποσότητα παραισθησιογόνων χαπιών.

    Πρόκειται για την Λίνα Λιουμπτσένκο που ταξίδευε από την Μολδαβία με προορισμό την Ελλάδα, η οποία εντοπίστηκε καθώς το πούλμαν με το οποίο ταξίδευε επρόκειτο να διασχίσει την Ρουμανία.

    Με το ίδιο πούλμαν ταξίδευε και ένας ακόμη πολίτης της Μολδαβίας, 28χρόνων, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν πέντε γραμμάρια κάνναβη.

    Οι δυο επιβάτες συνελήφθησαν και πρόκειται να ανακριθούν.

    [24] Φ. ΣΑΝΤΟΣ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΥΟ ΝΙΚΕΣ ΜΕ ΙΝΤΕΡ ΚΑΙ ΞΑΝΘΗ

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2002 (20:03 UTC+2)

    Δύο στα δύο θέλει ο προπονητής της ΑΕΚ, Φερνάντο Σάντος. Ο λόγος για την αναμέτρηση με την Ξάνθη στο κύπελλο, αλλά και με την Ιντερ για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ. "Προτιμώ δύο νίκες", τόνισε σήμερα ο κ. Σάντος και συνέχισε: "Ετσι όπως έγινε το ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν μυστικά. Εμείς ξέρουμε εκείνους και εκείνοι εμάς. Πρέπει να πιστέψουμε ότι θα πάρουμε τη νίκη πριν αρχίσουν τα παιχνίδια. Το πρόγραμμά μας είναι δύσκολο, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις".

    Ο πορτογάλος σχολιάζοντας τη σημερινή κλήρωση επισήμανε: "Η Ξάνθη είναι πολύ καλά οργανωμένη και κάνει καλό πρωτάθλημα. Στο πρώτο ματς στο πρωτάθλημα μας δυσκόλεψε. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή".

    Ο τεχνικός της Ενωσης αναφέρθηκε και στον Κάρλος Γκαμάρα: "Ηταν να έρθει, αλλά δεν έχει έρθει ακόμα. Θα περιμένουμε. Υπάρχουν πολλοί παίκτες στην ομάδα μου και τους έχω μεγάλη εμπιστοσύνη. Ακουσα ότι ο παίκτης θέλει να αποχωρήσει από την ΑΕΚ. Όμως τον άκουσε κανείς να το λέει; Μόνο όταν μου το επιβεβαιώσει ο ίδιος θα το σχολιάσω".

    Τέλος αναφέρθηκε και στο οικογενειακό πρόβλημα του Ιλια Ιβιτς: "Αυτό που έγινε στην οικογένειά του (απήγαγαν τους γονείς του) είναι κατακριτέα πράξη. Από την πρώτη στιγμή με ενημέρωσε και τον άφησα ελεύθερο να πράξει όπως καταλάβαινε. Είχε την στήριξή μου".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 15 February 2002 - 19:13:56 UTC