Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-02-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ
  • [02] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΠΕΡΙ ΑΝΑΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΗΜΙΤΗ ΣΕ ΗΜΑΘΙΑ
  • [03] ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ Ο Λ.ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
  • [04] ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Σ.ΚΟΚΚΑΛΗ
  • [05] ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ: "ΣΚΟΝΤΑΦΤΕΙ" Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ
  • [06] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΤΟ PSD ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΑΟΥΝΕΣΚΟΥ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΔΡΥ - Φ. ΦΙΣΛΕΡ
  • [08] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΕΤΖΕΒΙΤ - ΝΑΣΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
  • [09] ΑΝΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [10] ΓΙΑ "ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟ" ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο Σ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ
  • [11] Η ΝΕΑ Π.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝ
  • [12] ΤΟΥΡΚΙΑ: Η ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΖΗΤΗΣΕ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΩΝ
  • [13] ΝΕΚΡΟΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΚΑΜΙΚΑΖΙ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
  • [14] ΠΤΩΣΗ ΣΕ WALL STREET ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [15] ΣΟΥΦΛΙΑΣ ΓΙΑ Ο.Α. ΚΑΙ "ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ"
  • [16] Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΠΕΞ ΖΗΤΗΣΕ ΠΙΟ ΕΝΕΡΓΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [17] ΜΗΝΥΜΑ ΓΚ. ΠΑΡΒΑΝΟΦ ΣΤΟΝ ΒΛ. ΠΟΥΤΙΝ
  • [18] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΤΡΙΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ
  • [19] ΔΗΛΩΣΗ ΣΤ. ΜΠΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΤΟΥ ΔΑΠΑΝΕΣ
  • [20] ΑΝΑΧΩΡΗΣΑΝ 13 ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
  • [21] ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΠΝΟΥ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ
  • [22] ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [23] ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΡΙΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ ΣΤΗΝ ΒΟΣΝΙΑ
  • [24] ΑΘΩΩΘΗΚΕ Ο ΝΤΕΝΤΕΚΤΙΒ ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΗΣ

  • [01] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ

    Aθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2002 (13:43 UTC+2)

    Ικανοποιημένος από την πρόοδο των έργων στην Αττική οδό εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος επισκέφθηκε τα εργοτάξια στον κόμβο της λεωφόρου Κηφισίας και τον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό στον κόμβο της Πλακεντίας.

    Σε δηλώσεις του επισήμανε ότι η Αθήνα αλλάζει και τα έργα προχωρούν σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα. Παράλληλα τόνισε ότι θα δημιουργηθούν νέες δυνατότητες και θα βελτιωθεί κατά πολύ η ποιότητα ζωής στην Αθήνα ενώ κάλεσε τους πολίτες να δείξουν υπομονή και κατανόηση αλλά και να συνδράμουν ώστε να υλοποιηθεί η προσπάθεια για τη δημιουργία μιας καλύτερης πόλης και ενός καλύτερου τόπου για τις επόμενες δεκαετίες.

    Από την πλευρά της η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου που συνόδευσε τον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στα εργοτάξια της Αττικής Οδού, μίλησε για ένα τεράστιο έργο που θα διευκολύνει πάρα πολύ τη ζωή των Αθηναίων. Παράλληλα ζήτησε κατανόηση από τους πολίτες για την ταλαιπωρία τους, λόγω των έργων, και ανακοίνωσε την έναρξη μιας καμπάνιας ενημέρωσης ώστε όλοι να είναι σε θέση να κανονίζουν εγκαίρως τις μετακινήσεις και τις δουλειές τους.

    Στον υπό κατασκευήν σταθμό του Μετρό «Πλακεντία», ο Πρωθυπουργός προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    « Η Αθήνα αλλάζει, η Αττική αλλάζει, η Ελλάδα αλλάζει. Η διαπίστωσή μας είναι ότι τα έργα προχωρούν, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και θα τελειώσουν όπως προβλέπεται πολλά απ' αυτά το 2002 2003 και άλλα το 2004 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Διαπίστωση, επίσης, είναι ότι τα εκτελούμενα έργα που μόλις επισκεφθήκαμε θα δημιουργήσουν πολλές νέες δυνατότητες και θα βελτιώσουν κατά πολύ την ποιότητα ζωής στην Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή, όπως και τα άλλα έργα που γίνονται στην Ελλάδα.

    Θέλω γι' αυτό να καλέσω όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι σήμερα ταλαιπωρούνται και από τα έργα αυτά, να έχουν υπομονή, να έχουν κατανόηση και να συνδράμουν. Γιατί αυτή η συλλογική προσπάθεια όχι μόνον εδώ στην Αθήνα, αλλά και παντού στην περιφέρεια σκοπεύει σε μια καλύτερη πόλη και σε έναν καλύτερο τόπο για τις επόμενες δεκαετίες. Απόδειξη, αυτό το πολυσύνθετο έργο που συνδυάζει οδικούς άξονες με τους ανισόπεδους κόμβους και τα μέσα σταθερής τροχιάς.

    · Διαπιστώνουμε, λοιπόν, πόσο σημαντική είναι η προσπάθεια που καταβάλλεται και η οποία θα αποδώσει απτά αποτελέσματα και οφέλη που θα γίνουν πραγματικότητα για τους πολίτες του λεκανοπεδίου πολύ σύντομα.

    · Αυτή η προσπάθεια, που συντελείται όχι μόνον στην Αττική, αλλά και σε όλη την Ελλάδα με τις χιλιάδες μεγάλων και μικρών έργων που πραγματοποιούνται (εθνικής, περιφερειακής, νομαρχιακής και τοπικής εμβέλειας) αρχίζει να αποδίδει καρπούς, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει ένα άλλο πρόσωπο».

    [02] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΠΕΡΙ ΑΝΑΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΗΜΙΤΗ ΣΕ ΗΜΑΘΙΑ ΚΑΙ ΠΕΛΛΑ

    Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2002 (17:55 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Δεν υπήρξε καμία σκέψη αναβολής της επίσκεψης του πρωθυπουργού στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας, ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, και πρόσθεσε ότι στο κλιμάκιο της επίσκεψης θα είναι και ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης.

    Ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση έλαβε δραστικά μέτρα για τον κ. Χρυσανθακόπουλο, επεσήμανε ότι ήταν διαφορετική περίπτωση. "Με τον κ. Χρυσανθακόπουλο υπήρξαν ορισμένες συζητήσεις, με ορισμένες διαπραγματεύσεις, εντός ή εκτός εισαγωγικών, κατά τις οποίες εθίγησαν σειρά ζητημάτων που συνεκτιμήθηκαν", είπε χαρακτηριστικά.

    [03] ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ Ο Λ.ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 19 Φεβρουαρίου 2002 (14:15 UTC+2)

    Στρατιωτική εκπαιδευτική άσκηση πολυεθνικής δύναμης που πραγματοποιήθηκε στο Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ), στη Νέα Σάντα Κιλκίς, παρακολούθησαν το πρωί ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Λουκάς Αποστολίδης, ο υπουργός Άμυνας της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας Μίγιο Ανιτς και ο υπουργός Αμυνας της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Σλόμπονταν Μπίλιτς.

    Παρευρέθηκαν ακόμη από την πλευρά της κροατομουσουλμανικής ομοσπονδίας ο αρχηγός ενόπλων δυνάμεων αντιστράτηγος Ατιφ Τουτάκοβιτς, ο υπαρχηγός των ενόπλων δυνάμεων υποστράτηγος Ιβιτσα Ζέκο και υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί επιτελείς. Από τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης την άσκηση παρακολούθησε ο αρχηγός Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Νόβιτσα Σίμιτς.

    Το σενάριο της άσκησης αφορούσε στον αφοπλισμό ομάδας ατάκτων από τα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης. Σε δηλώσεις του ο κ. Αποστολίδης επισήμανε ότι η Ελλάδα μέσα από αυτό το πολυεθνικό κέντρο συμμετέχει έμπρακτα στις προσπάθειες της ειρήνης. «Ο σταθερός προσανατολισμός για ειρήνη εδώ γίνεται πραγματικότητα και από την εκπαίδευση περνάμε στην εφαρμογή» τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Άμυνας απευθυνόμενος στους ξένους προσκεκλημένους.

    Σημειώνεται ότι το Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ) λειτουργεί από το 1998 στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παράλληλα με τέσσερα άλλα παρόμοια Κέντρα στη Γερμανία, τον Καναδά, την Τουρκία και τη Νορβηγία. Η εκπαίδευση των στρατιωτικών γίνεται στην έδρα της 71ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας στη Νέα Σάντα Κιλκίς ενώ οι διοικητικές υπηρεσίες του κέντρου λειτουργούν σε στρατόπεδο στην Κριστόνη Κιλκίς. Τη διοίκηση του κέντρου εκπαίδευσης έχουν αναλάβει πέντε ξένοι ανώτατοι αξιωματικοί ενώ τα απαραίτητα κονδύλια διατίθενται από το ΓΕΕΘΑ.

    Ήδη τέσσερις χιλιάδες περίπου Έλληνες και ξένοι στρατιωτικοί από 29 χώρες εκπαιδεύτηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια προκειμένου να συμμετάσχουν σε ειρηνευτικές αποστολές σε διάφορες χώρες. Τις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται η εκπαίδευση 86 στρατιωτικών, ανδρών και γυναικών. από τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη οι οποίοι θα αναπτυχθούν στην Ερυθραία, μαζί με άλλες ειρηνευτικές αποστολές.

    Στο Κέντρο, που συγκαταλέγεται στα καλύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο, ως προς τη δυνατότητα παροχής εκπαίδευσης για συμμετοχή σε ειρηνευτικές αποστολές, πραγματοποιούνται διάφορα σχολεία, διάρκειας περίπου δύο εβδομάδων το καθένα. Τα σχετικά αντικείμενα εκπαίδευσης περιλαμβάνουν βασικό σχολείο στελεχών, προκεχωρημένο σχολείο στελεχών, σχολείο υπομονάδων, σχολείο επιθεωρητών συνοδών για ειρηνευτικές αποστολές, σχολείο στρατιωτικών παρατηρητών, σχολείο ασφάλειας προκάλυψης και άλλα.

    Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο διοικητής του Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης, αντισυνταγματάρχης διαβιβάσεων Κωνσταντίνος Τσαγκαράκης, από το 1998 που άρχισε να λειτουργεί το Κέντρο μέχρι σήμερα εκπαιδεύτηκαν 3.492 Έλληνες στρατιωτικοί και άλλοι 400 περίπου αλλοδαποί. Μόνο το 2001 εκπαιδεύτηκαν 128 στρατιωτικοί και για το 2002 έχει εκπαιδευτεί ήδη στο 75% του ποσοστού των στρατιωτικών που έλαβε τη σχετική εκπαίδευση το 2001, γεγονός που σημαίνει ότι οι εκπαιδευθέντες θα είναι φέτος πολύ περισσότεροι. Όπως είπε ο κ. Τσαγκαράκης, οι Έλληνες στρατιωτικοί που εκπαιδεύονται τίθενται σε εφεδρεία και όταν χρειαστεί θα στελεχώσουν ειρηνευτικές αποστολές σε χώρες του εξωτερικού. Σημειώνεται ότι από το 1950 μέχρι σήμερα η Ελλάδα συνολικά συμμετείχε σε 24 ειρηνευτικές αποστολές ανά τον κόσμο με τελευταία την αποστολή στο Αφγανιστάν.

    Γ.Χ.

    [04] ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Σ.ΚΟΚΚΑΛΗ

    Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2002 (14:36 UTC+2)

    Διώξεις άσκησε σήμερα ο εισαγγελέας εναντίον του επιχειρηματία και προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Σωκράτη Κόκκαλη. Οι διώξεις σε βαθμό κακουργήματος αφορούν σε κατασκοπεία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, απάτη και υπεξαίρεση. Εξάλλου ο κ. Κόκκαλης αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος για ενεργητική και παθητική δωροδοκία.

    Προηγήθηκαν καταγγελίες του βουλευτή Παναγιώτη Καμμένου, ο οποίος φέρεται να προσκόμισε στον εισαγγελέα έγγραφα από όπου προκύπτει ότι ο κ. Κόκκαλης ήταν πράκτορας της Στάζι και έφτασε στην Ελλάδα για να μεταφέρει τη δυτική τεχνολογία στις χώρες του ανατολικού μπλοκ. Οι κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, απάτη και υπεξαίρεση αφορούν στην υπόθεση του ρωσικού λόττο.

    Η υπόθεση θα ανατεθεί σε τακτικό ανακριτή.

    [05] ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ: "ΣΚΟΝΤΑΦΤΕΙ" Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΜΑΪΟ

    Μόσχα, 19 Φεβρουαρίου 2002 (21:08 UTC+2)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία ενδέχεται να μην τα καταφέρουν να υπογράψουν συμφωνία για την μείωση των πυρηνικών εξοπλισμών στην προγραμματισμένη για τον Μάιο συνάντηση των προέδρων των δυο χωρών στη Μόσχα εξαιτίας σημαντικών διαφορών που τους χωρίζουν, ανακοίνωσε ο Αμερικανός υφυπουργός Εσωτερικών, Τζον Μπόλτον.

    Ο κ. Μπόλτον μετά από συνάντηση του στη Μόσχα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ δήλωσε ότι η εθνική ασφάλεια των δυο κρατών είναι πολύ πιο σημαντική από μία ημερομηνία υπογραφής συνθήκης και πρόσθεσε ότι συζήτησε με Ρώσους αξιωματούχους τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον για την υποστήριξη της Μόσχας στο Ιράν και άλλα κράτη, τα οποία οι ΗΠΑ θεωρούν ότι προάγουν την διεθνή τρομοκρατία.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν θέματα που πρέπει να λυθούν μεταξύ των δυο μερών για να επιτευχθεί συμφωνία.

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών συμφώνησε με τον Αμερικανό υφυπουργό Εσωτερικών και τόνισε ότι υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να λυθούν για να υπάρξει συμφωνία μέχρι τον Μάιο.

    Ο.Κ.

    [06] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΤΟ PSD ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΑΟΥΝΕΣΚΟΥ

    Βουκουρέστι, 19 Φεβρουαρίου 2002 (21:01 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Ρουμανίας (ΡSD) δεν συμφωνεί με την απόφαση του γερουσιαστή Άντριαν Παουνέσκου να καταθέσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης προκειμένου να βοηθήσει τη υπεράσπιση του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο του κόμματος ο κ. Παουνέσκου, επικεφαλής της εθνικιστικής πτέρυγας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, δεν ζήτησε την έγκριση των μελών του ΡSD πριν από την ανακοίνωση της απόφασής του και επομένως το κόμμα δεν του δίνει το "πράσινο φως" να παρουσιαστεί ενώπιον των αρχών στη Χάγη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, Άντριαν Ναστάσε, προσπάθησε μάταια χθες να μεταπείσει τον Ρουμάνο γερουσιαστή ο οποίος ισχυρίζεται ότι πρόκειται να παράσχει αποδείξεις για πώληση όπλων από την πλευρά της Ουγγαρίας στην Κροατία στις αρχές της δεκαετίας του 90.

    Με τον τρόπο αυτό ο κ. Παουνέσκου θα αποδείξει ότι ο Μιλόσεβιτς υπεραμύνθηκε έναντι της επιθετικότητας της κροατικής πλευράς.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΔΡΥ - Φ. ΦΙΣΛΕΡ

    Βρυξέλλες, 19 Φεβρουαρίου 2002 (20:56 UTC+2)

    Το νέο καθεστώς του βάμβακος, η εντατικοποίηση των ελέγχων σχετικά με το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης επιδοτήσεων και η προετοιμασία περιοδείας της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της προεδρίας, ήταν τα θέματα που συζήτησε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Γεωργίας, Γιώργος Δρυς με τον αρμόδιο για θέματα γεωργίας Επίτροπο της ΕΕ, Φραντς Φίσλερ.

    Ο κ. Δρυς τόνισε ότι συζήτησε με τον κ. Φίσλερ τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σχετικά με το νέο καθεστώς του βάμβακος κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της εφαρμογής του και είπε χαρακτηριστικά "νομίζω ότι ξεκαθαρίσαμε τα θέματα των ποσοτήτων οι οποίες είναι προς επιδότηση και κατόπιν αυτού νομίζω ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα ούτε με τους εκκοκκιστές ούτε με τους παραγωγούς".

    Αναφορικά με το θέμα εντατικοποίησης των ελέγχων για το σύστημα διαχείρισης επιδοτήσεων ο κ. Δρυς δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Επίτροπο για το ότι ο Οργανισμός Πληρωμών προχωρεί στην δημιουργία ενός ανεξάρτητου συστήματος πληρωμών από το υπουργείο Γεωργίας και για τη σημαντική πρόοδο στο ελαιοκομικό και αμπελοοινικό Μητρώο.

    "Δώσαμε στον Επίτροπο συγκεκριμένους χρόνους μέσα στους οποίους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα παραπάνω και θα είμαστε εντός των ορίων που θέτει η κοινότητα" υπογράμμισε.

    Τέλος, οι δύο άντρες συζήτησαν για την προετοιμασία της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή προεδρία που θα ασκήσει το πρώτο εξάμηνο του 2003 καθώς επίσης και για τις απόψεις της Ελλάδας για την διεύρυνση της ΕΕ και την ενδιάμεση μεταρρύθμιση.

    [08] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΕΤΖΕΒΙΤ - ΝΑΣΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

    Άγκυρα, 19 Φεβρουαρίου 2002 (20:54 UTC+2)

    Την πρόθεση της Τουρκίας να συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ με σκοπό την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή των Βαλκανίων εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Ρουμάνο ομόλογό του Άντριαν Ναστάσε.

    Ο κ. Ετζεβίτ πρόσθεσε ότι η χώρα του γνωρίζει πολύ καλά την σημασία του ρόλου της Ρουμανίας για την διατήρηση της ασφάλειας στην περιοχή των Βαλκανίων.

    Από την πλευρά του ο Ρουμάνος πρωθυπουργός επισήμανε ότι η χώρα του σε συνεργασία με την Τουρκία θα μπορέσει να διαδραματίσει τον ρόλο του σταθεροποιητή στα Βαλκάνια αποτρέποντας ενδεχόμενη έξαρση των συγκρούσεων.

    Οι δυο άντρες συζήτησαν ακόμη για τις διμερείς εμπορικές και πολιτισμικές σχέσεις Ρουμανίας - Τουρκίας καθώς και για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός εξήρε τον ρόλο που διαδραμάτισε η Ρουμανία στον αντιτρομοκρατικό συνασπισμό ύστερα από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου καθώς και τις προσπάθειες της ρουμανικής κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν.

    [09] ΑΝΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 19 Φεβρουαρίου 2002 (20:48 UTC+2)

    Ανακρίσεις σε βάρος 20 μαθητών του Δημοτικού και 40 δασκάλων άρχισε το τουρκικό υπουργείο Παιδείας με αφορμή διαγωνισμό ζωγραφικής και έκθεσης που διοργάνωσε η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ντιγιαρμπακίρ.

    Η εκδήλωση διοργάνωθηκε στο πλαίσιο της "Εβδομάδας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" 10 - 17 Δεκεμβρίου.

    Η τουρκική εφημερίδα "Ραντικάλ" γράφει ότι μεταξύ των ερωτήσεων που έγιναν στα παιδιά είναι και αν κατά την τελετή βράβευσης χρησιμοποιήθηκε η κουρδική γλώσσα.

    [10] ΓΙΑ "ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟ" ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο Σ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ

    Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2002 (20:44 UTC+2)

    Αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει οποιαδήποτε ανάμειξη σε οποιουδήποτε είδους αξιόποινες πράξεις ο πρόεδρος της Intracom Σωκράτης Κόκκαλης σχετικά με την ποινική δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Δ. Παπαγγελόπουλος.

    Ο κ. Κόκκαλης κάνει λόγο για "κύκλους" πολιτικών προσώπων και εντύπων που τον πολεμούν για παντελώς αστήριχτες κατηγορίες και για σπίλωση του ίδιου και των επιχειρήσεών του και τονίζει ότι η κατηγορία περί κατασκοπίας τον θίγει βαθύτατα ως άνθρωπο και ως Ελληνα πολίτη.

    Η δήλωση του κ. Κόκκαλη έχει ως εξής:

    "Για άλλη μία φορά οι γνωστοί κύκλοι, μέσω των ιδίων πολιτικών προσώπων, αλλά και εντύπων που "ειδικεύονται" σε έναν εντεταλμένο πόλεμο εναντίον μου, πρωταγωνιστούν υπό τη μορφή δήθεν "πληροφοριοδοτών" και "ανιχνευτών" της αλήθειας, σε μία νέα ποινική δίωξη που ασκήθηκε για κατηγορίες παντελώς αστήριχτες.

    Είναι δε, η πολλοστή φορά που το πράττουν, αφού έως σήμερα έχω κατηγορηθεί για παρόμοιες με τη σημερινή ποινική δίωξη πράξεις, κατόπιν ιδίου τύπου διώξεων εναντίον μου, οι οποίες όλες κατέρρευσαν ενώπιον της τακτικής Δικαιοσύνης.

    Δηλώνω προς πάσα κατεύθυνση, ότι το ίδιο θα συμβεί και σε αυτήν την περίπτωση, διότι απλούστατα ουδεμία ανάμειξη είχα ή έχω σε οποιουδήποτε είδους αξιόποινες πράξεις.

    Δηλώνω επίσης, με αφορμή την κατηγορία περί δήθεν κατασκοπίας, η οποία με θίγει βαθύτατα ως άνθρωπο και ως Ελληνα πολίτη και βέβαια έχει ήδη εκτοξευθεί από τον ίδιο πολιτικό παλαιότερα και εξεταστεί από τις δικαστικές αρχές, ότι θα στραφώ κατά οποιουδήποτε προσώπου ευθύνεται για την, για άλλη μία φορά, σπίλωση του ονόματος και της τιμής μου, καθώς και για την επιγενόμενη βλάβη των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων ενός πρωτοποριακού Ομίλου επιχειρήσεων, με διεθνή αναγνώριση και παρουσία, που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους και τον οποίον εμπιστεύονται δεκάδες χιλιάδες επενδυτές.

    Οσοι δημόσια και επαναλαμβανόμενα συκοφαντούν θα πρέπει επιτέλους να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, όταν αυτές οι κατηγορίες καταρρέουν".

    [11] Η ΝΕΑ Π.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝ

    Θεσσαλονίκη, 19 Φεβρουαρίου 2002 (20:38 UTC+2)

    Νέα Πολιτική Επιτροπή εκλέχτηκε στην οργάνωση Α' Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού της Αριστεράς.

    Τα 39 μέλη της είναι τα εξής: Αθανασιάδου Μυρσίνη, Ακριτίδης Δημήτρης, Ανδρέου Δαμιανός, Αντωνόπουλος Γιώργος, Βερβέρης Γιώργος, Γκαγκανιάρα Μάγδα, Γκοντίνος Κώστας, Δαγκλής Δήμος, Δάντσης Θόδωρος, Δαφνή Ντίνα, Δημητριάδης Δημήτρης, Ζορκάδης Βαγγέλης, Θεοδωρίδου Μαρία, Ιωάννου Πόλυ, Καλλιμπάκα Ταρσίτσα, Κανταράς Τάσος, Καπετάνιος Γιάννης, Καρανίκα Ξανθούλα, Καρανίκας Νίκος, Κουράκης Τάσος, Κουράκης Ανδρέας, Μαλαχτάρης Παύλος, Μήλιας Γιώργος, Μηταφίδης Τριαντάφυλλος, Μητιντζής Αποστόλης, Μπαλτάς Θόδωρος, Πάντζαλης Νίκος, Παπακώστα Κατερίνα, Παυλίδης Νίκος, Παυλούδη Μυρτώ, Σιώτου Ελένη, Σουλτανίδου Χριστίνα, Στακτόπουλος Στέφανος, Σταμάτης Κώστας, Τάνη Στέλλα, Τάτσης Πέτρος, Τοπαλίδου Μαρία, Φωτίου Νίκος, Χατζηγεωργίου Γιάννης.

    Τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει η Πολιτική Επιτροπή για να αναδείξει τον γραμματέα.

    [12] ΤΟΥΡΚΙΑ: Η ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΖΗΤΗΣΕ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ

    Κωνσταντινούπολη, 19 Φεβρουαρίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Η Ένωση Τούρκων Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων (TUSIAD) κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας να επισπεύσει τις δημοκρατίες μεταρρυθμίσεις με σκοπό να ενισχύσει τις προσπάθειες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η Τουρκία ψήφισε τον περασμένο Οκτώβριο σειρά συνταγματικών μεταρρυθμίσεων με σκοπό να προσαρμοστεί με τα κριτήρια της ΕΕ περί σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ωστόσο οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις δεν κατόρθωσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ΕΕ η οποία δια στόματος του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.

    [13] ΝΕΚΡΟΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΚΑΜΙΚΑΖΙ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ

    Ιερουσαλήμ, 19 Φεβρουαρίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Παλαιστίνιος καμικάζι ανατινάχθηκε λίγα δευτερόλεπτα αφού απωθήθηκε από Ισραηλινό οδηγό λεωφορείου σε οικισμό στη Δυτική Οχθη, ανέφερε η ισραηλινή αστυνομία.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press, ο οδηγός του λεωφορείου πάλεψε με τον βομβιστή που ήθελε να μπει στο όχημα σε στάση έξω από τον ισραηλινό οικισμό Μεχολά ανέφερε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μέιρ Ελιάχου και πρόσθεσε ότι τελικά κατάφερε να τον σπρώξει έξω και λίγο μετά ο δράστης πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό και ανατινάχτηκε.

    Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι δεν υπάρχουν άλλες απώλειες.

    Σήμερα οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ανάμεσα τους και ένα 14χρονο κορίτσι σε μάχες Ισραηλινών-Παλαιστινίων στην Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

    [14] ΠΤΩΣΗ ΣΕ WALL STREET ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Λονδίνο, 19 Φεβρουαρίου 2002 (20:29 UTC+2)

    Πτωτικά κινείται σήμερα η Wall Street, καθώς τόσο ο βιομηχανικός δείκτης όσο και ο δείκτης υψηλών τεχνολογιών, έχουν αρνητική πορεία. Ο Dow Jones σημειώνει πτώση 0,66% και βρίσκεται στις 9.837,38 μονάδες και ο Nasdaq, 1,92% στις 1.770,59 μονάδες.

    Καθοδικές τάσεις επικρατούν και στις κυριότερες αγορές της Γηραιάς Ηπείρου. Λίγο πριν το κλείσιμο ο δείκτης FTSE του Λονδίνου υποχώρησε κατά 1,20% και διαμορφώθηκε στις 5.092,50 μονάδες. Ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης υποχώρησε σε ποσοστό 1,88% και διαμορφώθηκε στις 4.780,24 μονάδες. Στην αγορά του Παρισιού ο δείκτης CAC οπισθοχώρησε προς 4.256,36 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,09%.

    [15] ΣΟΥΦΛΙΑΣ ΓΙΑ Ο.Α. ΚΑΙ "ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ"

    Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2002 (20:26 UTC+2)

    Η Ολυμπιακή είναι ένα καθαρό δείγμα της "ανικανότητας" της κυβέρνησης, αλλά και της σύγχυσης στην οποία βρίσκεται σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα και τους στόχους, δήλωσε ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της Ν.Δ., Γιώργος Σουφλιάς μετά τη σύσκεψη των Συντονιστών της ΝΔ για την πορεία ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής.

    "Είναι επίσης ένα καθαρό δείγμα πως η κυβερνητική πολιτική απαξιώνει κομμάτια της εθνικής μας περιουσίας και όχι μόνον αυτό, αλλά κατασπαράσσει και ένα πολύτιμο αγαθό για όλους τους λαούς που είναι ο χρόνος, σε μια εποχή έντονου ανταγωνισμού" υπογράμμισε ο κ. Σουφλιάς.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την αγορά αεροπλάνων VIP, επεσήμανε ότι μια τέτοια αγορά αποτελεί πολυτέλεια μέσα σ' αυτήν την κατάσταση που βρίσκεται η Ολυμπιακή, αλλά και η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

    Αναφορικά με την κατάργηση των μηχανημάτων ηλεκτρονικού τζόγου που μετατρέπονται σε "φρουτάκια", ο κ. Σουφλιάς τόνισε ότι στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο έλλειμμα ουσιαστικού ελέγχου και αν εφαρμοστεί η πολιτική "πονάει χέρι, κόψει χέρι", για όλα τα θέματα, τότε δεν θα είμαστε μία σωστή κοινωνία.

    "Το ζητούμενο είναι να σταματήσει η διαφθορά και, ταυτόχρονα, να γίνεται έλεγχος από τον οποίο πηγάζουν τα κίνητρα, τα αντικίνητρα και οι κυρώσεις", κατέληξε.

    [16] Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΠΕΞ ΖΗΤΗΣΕ ΠΙΟ ΕΝΕΡΓΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βερολίνο, 19 Φεβρουαρίου 2002 (20:23 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ κάλεσε την Ρωσία να ασκήσει την επιρροή της στο Ιράκ προκειμένου να πεισθεί η Βαγδάτη να δεχθεί στο έδαφός της τους παρατηρητές όπλων του ΟΗΕ σύμφωνα με πληροφορίες Γερμανού αξιωματούχου.

    Το αίτημα του κ. Φίσερ διατυπώθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε στο Βερολίνο με τον επικεφαλής της κρατικής επιτροπής της Ρωσίας για τον αφοπλισμό, Σεργκέι Κιριγιένκο δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος που επέλεξε την ανωνυμία του.

    Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών διατύπωσε την άποψη ότι η Ρωσία θα μπορούσε να καταλαγιάσει την ένταση που ήδη επικρατεί δεδομένου ότι αποτελεί σύμμαχο του Ιράκ αλλά και της θέσης που αυτή κατέχει ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ της ανάληψης ενός πιο ενεργού ρόλου από την πλευρά της Ρωσίας.

    [17] ΜΗΝΥΜΑ ΓΚ. ΠΑΡΒΑΝΟΦ ΣΤΟΝ ΒΛ. ΠΟΥΤΙΝ

    Σόφια, 19 Φεβρουαρίου 2002 (20:15 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ απέστειλε μέσω του Ρώσου πρέσβη στη Σόφια Βλαντίμιρ Τίτοφ μήνυμα στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, στο οποίο εκθέτει τις απόψεις του για την προοπτική των διμερών σχέσεων.

    Ο κ. Παρβάνοφ στο μήνυμά του αναφέρεται επίσης στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για την ενίσχυση της σταθερότητας και ασφάλειας στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη και στον κόσμο.

    Ο Ρώσος πρέσβης ενημέρωσε τον κ. Πούτιν για τις επικείμενες επισκέψεις επίσημων αντιπροσωπειών της ρωσικής κυβέρνησης και του ρωσικού Κοινοβουλίου στη Βουλγαρία και τα θέματα που θα συζητηθούν.

    [18] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΤΡΙΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ

    Αγκυρα, 19 Φεβρουαρίου 2002 (20:08 UTC+2)

    Δυο Παλαιστίνιοι και ένας Ιορδανός, οι οποίοι πιστεύεται ότι έχουν σχέση με το τρομοκρατικό δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν συνελήφθησαν στην Ανατολική Τουρκία, καθώς ετοίμαζαν βομβιστική επίθεση στο Ισραήλ, ανακοίνωσε η τουρκική αστυνομία.

    Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τους τρεις υπόπτους την Παρασκευή στην επαρχία Βαν γιατί αγνόησαν σημείο ελέγχου ανέφερε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Αγκυρας, Φειζουλάχ Αρσλαν και πρόσθεσε ότι και οι τρεις μπήκαν στη χώρα παράνομα από το Ιράν.

    Ο Αρσλαν είπε ακόμη ότι οι τρεις άνδρες είναι μέλη της οργάνωσης Beyyiat el-Imam, η οποία έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και εκπαιδεύτηκαν σε στρατόπεδα των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και μάχονται για αυτούς.

    Οι τρεις συλληφθέντες ομολόγησαν ότι τους δόθηκε διαταγή να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στο Ισραήλ μέσω Συρίας και Ιορδανίας και να πραγματοποιήσουν επίθεση σε πολυσύχναστο σημείο στο Τελ Αβιβ ή στα περίχωρα του Ραματ-Γκαν, ανέφερε ο Αρσλαν.

    Οι τρεις άνδρες αναγνωρίστηκαν ως Φιράζ Σουλεϊμάν, Αχμεντ Μαχμούντ και Μουσταφά Χασαν.

    Δεν βρέθηκαν όπλα και βόμβες στην κατοχή των τριών ανδρών αλλά η αστυνομία ερευνά χαρτιά που είχαν μαζί τους στα αραβικά και μπορεί να αναφέρονται στην κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών. Οι συλληφθέντες είχαν πλαστά διαβατήρια.

    Ο.Κ.

    [19] ΔΗΛΩΣΗ ΣΤ. ΜΠΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΤΟΥ ΔΑΠΑΝΕΣ

    Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2002 (20:02 UTC+2)

    Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Σταύρος Μπένος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Επιδιώκοντας την πλήρη διαφάνεια σε ό,τι με αφορά, όπως τόνισε σε κάθε δήλωσή μου τις τελευταίες ημέρες, παρεκάλεσα τον κ. Βρεττό να δώσει στους δημοσιογράφους τον φάκελλο των προεκλογικών μου δαπανών, παρά την ρητή απαγόρευση του κανονισμού της Βουλής. Από τον φάκελλο αυτό φαίνεται η πλήρης νομιμότητα με την οποία έγιναν όλες μου οι εκλογικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένου και του εκλογικού μου κέντρου στην Καλαμάτα. Ειδικά γι' αυτό θέλω να υπογραμμίσω ότι μου παραχωρήθηκε από τον αδελφικό μου φίλο, μηχανικό του κτιρίου όπου βρίσκεται, κ. Περικλή Νικολακόπουλο, κι ενώ βρισκόταν υπό κατασκευή, όπως και παραμένει.

    Χρησιμοποιήθηκε επί 20ήμερο, με δικά μου έξοδα όπως φαίνεται στη δήλωσή μου, και δηλώθηκε με απόλυτα νόμιμο τρόπο, όπως πάλι φαίνεται στη δήλωσή μου (τριπλάσιο της αντικειμενικής του αξίας)".

    [20] ΑΝΑΧΩΡΗΣΑΝ 13 ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ

    Χαράρε, 19 Φεβρουαρίου 2002 (19:58 UTC+2)

    Αναχώρησαν το μεσημέρι από την Χαράρε, δεκατρείς από τους 26 παρατηρητές που είχαν μεταβεί στη Ζιμπάμπουε για να επιβλέψουν την εκλογική διαδικασία. Οι παρατηρητές από την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Αυστρία θα μεταβούν στο Γιοχάνεσμπουργκ, ενώ οι υπόλοιποι θα αναχωρήσουν εντός της ημέρας.

    Ο Γάλλος παρατηρητής Ζαν Φρανσουά Λελούτρ είπε πριν την αναχώρηση ότι είναι στεναχωρημένος που φεύγει και πως δουλειά του είναι να επιβλέπει και όχι να αναχωρεί.

    Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, μετά από 22 χρόνια στην προεδρία της Ζιμπάμπουε, ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει στις εκλογές της 9ης Μαρτίου τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μόργκαν Τσβανγκιράι.

    Σημειώνεται ότι οι παρατηρητές αναχωρούν από την Ζιμπάμπουε καθώς χθες το απόγευμα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν να θέσουν σε ισχύ κυρώσεις κατά της κυβέρνησης της χώρας για την απροθυμία της να δεχθεί παρατηρητές στις προεδρικές εκλογές.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν την άμεση απομάκρυνση όλων των παρατηρητών, την απαγόρευση έκδοσης βίζας στον πρόεδρο Μουγκάμπε και 19 κυβερνητικούς αξιωματούχους για χώρες της ΕΕ, το πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών τους και την επιβολή εμπάργκο όπλων στη χώρα.

    [21] ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΠΝΟΥ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

    Βαρσοβία, 19 Φεβρουαρίου 2002 (19:57 UTC+2)

    Οι χώρες της Ευρώπης πρέπει να αμυνθούν έναντι της βιομηχανίας καπνού και να συνεργαστούν για την μείωση της αποδοχής του καπνίσματος επισήμανε ο Ευρωπαίος επίτροπος για την υγεία Ντέιβιντ Μπερν στο πλαίσιο διημερίδας που διοργανώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στη Βαρσοβία.

    Υπουργοί Υγείας και αξιωματούχοι από συνολικά 51 χώρες της Ευρώπης θα ολοκληρώσουν σήμερα τις συνομιλίες τους ενώ αναμένεται να ζητήσουν τη λήψη αυστηρών μέτρων κατά του καπνίσματος με σκοπό να σωθούν εκατομμύρια ζωές.

    Ο κ. Μπερν αναφέρθηκε στην βιομηχανία του καπνού δηλώνοντας ότι αυτή απευθύνεται ακόμη και σε ανήλικα άτομα και επισήμανε ότι θα πρέπει να ασκηθούν προληπτικά μέτρα ώστε να μειωθεί η επιρροή στους ανήλικους.

    Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους δήλωσε ότι θα πρέπει να προστατευτούν οι νέοι και ιδιαίτερα οι ανήλικοι από το αγκίστρι της βιομηχανίας καπνού, κάλεσε τις χώρες της Ευρώπης να συνεχίσουν τις απαγορεύσεις του καπνίσματος που ήδη ισχύουν αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα ευρεία μάχη κατά της ανοχής του καπνού.

    Ο ίδιος τόνισε ότι αυτό που απαιτείται δεν είναι η δημιουργία και η εφαρμογή αυστηρών νόμων αλλά αντίθετα απαιτείται αλλαγή του τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς των ανθρώπων.

    Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει διεθνής εκστρατεία κατά του καπνίσματος με την βοήθεια των μέσων ενημέρωσης τα οποία θα προβάλλουν σύμφωνα με πληροφορίες του ευρωπαίου επιτρόπου το κάπνισμα ως μια κακή συνήθεια.

    [22] ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Αγκυρα, 19 Φεβρουαρίου 2002 (19:51 UTC+2)

    Στις 26 και 27 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος της Αμερικανο - Τουρκικής Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας, την οποία προβάλει ο τουρκικός τύπος ως το πρώτο βήμα για την "οικονομική συνεργασία" που εντάχθηκε στην ημερήσια διάταξη κατά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ στις ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με την "Aksam" η τουρκική πλευρά ετοιμάζεται για την εν λόγω Σύνοδο και ότι τα θέματα που επιθυμεί να θέσει επί τάπητος είναι σε μεγάλο βαθμό στα πλαίσια των αιτημάτων που ζητήθηκαν κατά την επίσκεψη Ετζεβίτ στις ΗΠΑ.

    Στη Σύνοδο θα προεδρεύσει από τουρκικής πλευράς ο υφυπουργός Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ και από αμερικανικής πλευράς ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος επί οικονομικών, εμπορικών και γεωργικών υποθέσεων Αλαν Λάρσον.

    Τα αιτήματα που θα παρουσιαστούν στην αμερικανική επιτροπή θα είναι να συσταθούν οι βιομηχανικές περιοχές, σύστημα το οποίο εφαρμόζεται με επιτυχία στο Ισραήλ και στην Ιορδανία, να καταργηθούν πλέον οι ποσοστώσεις στα υφαντουργικά, να ξεκινήσει η εφαρμογή "κατ' επιλογήν" εμπορίου, να αναγνωριστούν και στην Τουρκία οι εμπορικές διευκολύνσεις που παραχωρήθηκαν στην Ε.Ε.

    [23] ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΡΙΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ ΣΤΗΝ ΒΟΣΝΙΑ

    Σαράγιεβο, 19 Φεβρουαρίου 2002 (19:48 UTC+2)

    Η αστυνομική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στη Βοσνία έπαυσε από τα καθήκοντά τους τρεις Σερβοβόσνιους που σύμφωνα με αποδείξεις εισαγγελικών αρχών συμμετείχαν σε θηριωδίες κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία 1992-95.

    Πρόκειται για τον Ντούσκο Ζόριτς που παύτηκε από τα καθήκοντά του λόγω της συμμετοχής του σε παραστρατιωτικές επιχειρήσεις στη δυτική Βοσνία το 1995 καθώς και σε επχειρήσεις βασανισμού αιχμαλώτων Μουσουλμάνων που κρατούνταν σε στρατόπεδα στη βορειοδυτική Βοσνία.

    Για βασανισμούς Μουσουλμάνων κατηγορήθηκαν και άλλοι δύο Σερβοβόσνιοι, οι Βόϊσλαβ Στάροβιτς και Ντράγκισα Τέσιτς.

    Σημειώνεται ότι η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Βοσνία έχει σκοπό την επίβλεψη και την εκπαίδευση της τοπικής αστυνομίας και έχει προχωρήσει σε 20 απολύσεις αστυνομικών μέχρι τώρα.

    [24] ΑΘΩΩΘΗΚΕ Ο ΝΤΕΝΤΕΚΤΙΒ ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Φεβρουαρίου 2002 (19:48 UTC+2)

    Το Εφετείο Θεσσαλονίκης αθώωσε τον ντεντέκτιβ από τη Θεσσαλονίκη Στράτο Μπακιρτζή, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για συκοφαντική δυσφήμιση στην πολύκροτη υπόθεση

    εξαφάνισης του ανήλικου Βρετανού Μπεν, τα ίχνη του οποίου έχουν χαθεί από το καλοκαίρι του 1991 στην Κώ.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο ντεντέκτιβ, στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια για τον εντοπισμό του μικρού Μπέν, είχε κατηγορηθεί ότι

    συκοφάντησε τον αθίγγανο Χρήστο Κερίμη, από τη Βέροια.

    Πρωτόδικα καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο μηνών, αλλά σήμερα το Τριμελές Εφετείο τον αθώωσε.

    Στο ακροατήριο εμφανίστηκε και ο παππούς του παιδιού, Μίλ Νίντχαμ, ο οποίος υποστήριξε, για άλλη μια φορά, ότι το αγόρι έπεσε θύμα απαγωγέων.

    Ο μικρός Μπέν, τον Ιούλιο του 1991, βρισκόταν σε διακοπές στην Ελλάδα με τους γονείς του, αλλά εξαφανίστηκε μυστηριωδώς την ώρα που βρισκόταν έξω από το σπίτι όπου διέμενε με την οικογένειά του. Τα τελευταία χρόνια οι γονείς του και άλλα συγγενικά του

    πρόσωπα επισκέφθηκαν πολλές φορές την Ελλάδα στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τα ίχνη του, αλλά μέχρι σήμερα οι έρευνες δεν οδήγησαν σε αποτελέσματα.

    Γ.Χ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 19 February 2002 - 19:13:58 UTC