Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-03-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [02] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΙΑΠΩΝΙΑΣ
  • [03] ΕΤΟΙΜΟΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
  • [04] ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [05] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΣΤΗ ΔΕΡΒΙΤΣΑΝΗ
  • [06] ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ ΤΗΣ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ ΜΕ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ, Λ. ΛΩΤΙΔΗ
  • [08] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ
  • [09] Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΚΑΙ Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [10] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ
  • [11] 3.913 ΑΛΒΑΝΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
  • [12] ΤΖΕΜ: ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [13] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟ Β. ΓΚΑΓΚΑΤΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ EURO 2008
  • [14] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΓΕΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΟ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [15] ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ "ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ"
  • [16] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [17] ΚΕΠ: ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟ ΣΕ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΟ
  • [18] 675 ΔΙΣ. ΔΡΧ. ΑΝΑΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • [19] ΠΛΑΙΣΙΟ 10 ΣΗΜΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ
  • [20] ΝΕΑ ΑΙΜΑΤΗΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [21] ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΥΤΣΜΑ ΔΙΕΤΑΞΕ Η ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
  • [22] ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΔΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΠΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΠΕΡΛ
  • [23] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΦΕΤΕΙΝΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΟΥ "ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 2002"

  • [01] Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 4 Μαρτίου 2002 (11:49 UTC+2)

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Ρέππας απέστειλε σήμερα επιστολή στους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ), με την οποία τους καλεί σε συνάντηση αύριο Τρίτη 5 Μαρτίου, προκειμένου να συζητήσουν και να αντιμετωπίσουν το θέμα της αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος.

    Οι συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (γραφεία επί της οδού Σταδίου 29), έχουν οριστεί ως εξής: Στις 10.00 π.μ με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, στη 01.00 μ.μ με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, και στις 06.00 το απόγευμα με τα προεδρεία των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΓΣΕΕΒΕ και ΕΣΕΕ).

    Στην επιστολή προς τους κοινωνικούς εταίρους επισημαίνονται τα εξής:

    1. Η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας. Το σημαντικό αυτό θέμα απασχόλησε και απασχολεί την ελληνική κοινωνία και απαιτεί την ανάληψη αντίστοιχων πρωτοβουλιών.

    2. Η αναγνώριση της ιδιαίτερης σημασίας του θέματος αυτού, αλλά και της ανάγκης έγκαιρης και αποτελεσματικής αντιμετώπισής του αποτελεί κοινό τόπο για πολίτες, κοινωνικούς φορείς και πολιτικά κόμματα.

    3. Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν διατυπώσει τις θέσεις τους στο πλαίσιο συνεδρίων και άλλων ενημερωτικών συναντήσεων, εμπλουτίζοντας το δημόσιο διάλογο που εξελίσσεται εδώ και αρκετούς μήνες στη χώρα μας για το θέμα αυτό.

    4. Πιστεύουμε ότι έχουμε χρέος να επιδιώξουμε την αναζήτηση των ευρύτερων συναινέσεων, προκειμένου να λύσουμε ένα σημαντικό πρόβλημα που αφορά τους Έλληνες πολίτες, αλλά και τις επόμενες γενεές.

    5. Μέσω του διαλόγου που θα ακολουθήσει, θα οδηγηθούμε σε αποφάσεις για τις ρυθμίσεις εκείνες με τις οποίες θα δώσουμε αποτελεσματική απάντηση σ΄ αυτό το μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα.

    [02] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΙΑΠΩΝΙΑΣ

    Τόκιο, 5 Μαρτίου 2002 (10:34 UTC+2)

    Με την υπογραφή ενός Κοινού Σχεδίου Δράσης οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ιαπωνίας, Κ. Σημίτης και Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι, έκαναν το πρώτο βήμα για την ενίσχυση των οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών.

    Ο κ. Σημίτης, που είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία, μετέφερε στον αυτοκράτορα Ακιχίτο και την σύζυγό του πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο για να επισκεφθεί την Ελλάδα.

    Στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο Τόκιο, όπου αυτές τις ημέρες έχει ξεσπάσει οικονομική και πολιτική κρίση, οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν μεταξύ άλλων και για τουρισμό, ο οποίος είναι ένας τομέας ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα και ο κ. Σημίτης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των Ιαπώνων τουριστών στη χώρα μας. Ακόμη, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΕ θα συμβάλλει στην ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στην Αθήνα και το Τόκιο.

    Από την πλευρά του, ο Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι ανάφερε στον κ. Σημίτη ότι "η Ιαπωνία ενδιαφέρεται πολύ για την Ελλάδα" και τόνισε, ότι οι διμερείς σχέσεις θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο. Εξήρε, μάλιστα, τις προσπάθειες της Ελλάδος για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των βαλκανικών χωρών. Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν σχέδιο δράσης Ιαπωνίας - Ελλάδος, που προβλέπει την πραγματοποίηση σε τακτά χρονικά διαστήματα επαφών ανωτάτου επιπέδου, την οργάνωση "μήνα της Ιαπωνίας" στην Ελλάδα και "μήνα της Ελλάδος" στην Ιαπωνία. Στόχος του σχεδίου είναι η μεγαλύτερη δυνατή προσέγγιση των δύο χωρών.

    Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Ιαπωνίας, οι κ.κ. Σημίτης και Κοϊζούμι καταδίκασαν τη διεθνή τρομοκρατία και τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης της διεθνούς βοήθειας προς το Αφγανιστάν.

    Μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι συζητήσεις με τον Ιάπωνα ομόλογό του αφορούσαν θέματα τόσο διμερούς ενδιαφέροντος όσο και θέματα που αφορούν στη συνεργασία μεταξύ Ιαπωνίας και ΕΕ.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι υπήρξε συμφωνία για την προώθηση των ευρω-ιαπωνικών σχέσεων. Η Ελλάδα, όπως δήλωσε ο κ. Σημίτης και ενημέρωσε σχετικώς τον κ. Κοϊζούμι, θα επιδιώξει κατά την προεδρία της στην ΕΕ να γίνουν πράξη όσες συμφωνίες έχουν υπογραφεί μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας και που δεν έχουν ενεργοποιηθεί στον βαθμό που θα έπρεπε. Κάτι τέτοιο, όπως είπε ο κ. Σημίτης, θα βοηθούσε και την Ευρώπη και την Ιαπωνία.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση ότι η διείσδυση ελληνικών εταιρειών στην απαιτητική ιαπωνική αγορά "εξαρτάται από τα γνωστά προβλήματα της ποιότητας, της ονομασίας προέλευσης των προϊόντων και της δυνατότητας προμήθειας σε σημαντικές ποσότητες".

    Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σημίτης και αρμόδιος υφυπουργός Α. Λοβέρδος τόνισαν την ανάγκη αναβάθμισης του προγράμματος "Ερμής", που στοχεύει στην ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών. Να σημειώσουμε ότι η σχέση των εξαγωγών των δύο χωρών είναι 11 προς 1 (σε βάρος της Ελλάδας) με 823 εκατ. δολάρια να διοχετεύονται από την Ελλάδα στην Ιαπωνία και μόνον 72 να εισρέουν στη χώρα μας.

    Για παράδειγμα οι παραγγελίες πλοίων στα ιαπωνικά ναυπηγεία αναμένεται να φτάσουν στο 1,5 εκατ. δολάρια. Αποφασίσθηκε, επίσης, η επανενεργοποίηση της γραμμής Αθήνα - Τόκιο - Αθήνα, με στόχο την αύξηση του τουριστικού ρεύματος που σήμερα είναι περίπου 100 χιλιάδες Ιάπωνες τον χρόνο. Δεν έγινε σαφές αν τη γραμμή θα εκτελεί η Ολυμπιακή ή από κοινού με τις Ιαπωνικές Αερογραμμές.

    Η σχέση Ελλάδας - Ιαπωνίας, τόνισε ο κ. Σημίτης, χαρακτηρίζεται από σταθερή ανοδική πορεία, ωστόσο, το επίπεδο των οικονομικών σχέσεων δεν εναρμονίζεται με το πολιτικό. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι το σύνολο των εμπορικών συναλλαγών είναι σχετικά χαμηλό σε σχέση με τις δυνατότητες που υπάρχουν, καθώς και ότι είναι έντονα ελλειμματικό εις βάρος της Ελλάδας.

    [03] ΕΤΟΙΜΟΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

    Καρδίτσα, 4 Μαρτίου 2002 (13:34 UTC+2)

    Τη μαζική κάθοδό τους, αύριο στην Αθήνα, αποφάσισαν στη χθεσινή πανθεσσαλική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα Φάρσαλα, οι Ομοσπονδίες και οι Συντονιστικές Επιτροπές αγώνα των αγροτών της Θεσσαλίας, προκειμένου να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ειδικότερα από την Καρδίτσα θα αναχωρήσουν για την Αθήνα περίπου 20 λεωφορεία.

     

    [04] ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Πρίστινα, 5 Μαρτίου 2002 (21:08 UTC+2)

    Αμερικανός στρατιώτης που υπηρετούσε στη ΝΑΤΟϊκή δύναμη (KFOR) στο Κόσοβο έχασε τη ζωή τους, καθώς είχε τραυματιστεί από πυροβολισμό όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της KFOR.

    Πρόκειται για τον Γκάρι Σ. Καλινόφσκι 21 χρόνων ο οποίος υπηρετούσε στο Κόσοβο από τον περασμένο Νοέμβριο και επρόκειτο να επιστρέψει στην πατρίδα του τον προσεχή Μάιο.

    Αξιωματούχοι της ΝΑΤΟϊκής δύναμης απέκλεισαν το ενδεχόμενο ύπαρξης εχθρικής πράξης εναντίον του αμερικανού στρατιώτη ενώ διεξάγονται έρευνες για να προσδιοριστεί η αιτία του τραυματισμού του.

    [05] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΣΤΗ ΔΕΡΒΙΤΣΑΝΗ

    Τίρανα, 5 Μαρτίου 2002 (21:07 UTC+2)

    Ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν το κλίμα κατά τη σημερινή επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη στη Δερβιτσάνη, όπου του επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή από την ελληνική μειονότητα της περιοχής.

    Ο κ. Κακλαμάνης βρέθηκε ανάμεσα στους Ελληνες της Αλβανίας για ένα "σύντομο προσκύνημα", όπως είπε, "στα χώματα που το ελληνικό στοιχείο πότισε με αίμα στον αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία στο μεγάλο αντιφασιστικό πόλεμο" διακόπτοντας για λίγο τη συμμετοχή του στη 3η Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης, που πραγματοποιείται στα Τίρανα.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής μετέφερε τον αδελφικό, πατριωτικό χαιρετισμό από την Ελλάδα και υπογράμμισε το χρέος της για στοργή και στήριξη, "ώστε οι νέες γενιές των Ελλήνων στην Αλβανία να επιστρέψουν, να παραμείνουν και να στεριώσουν στις εστίες τους, χωρίς προβλήματα, κατατρεγμούς και δυστυχία, όπως οι πρόγονοί τους".

    Μιλώντας στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο της Δερβιτσάνης, μετά από μία υποδοχή στην Πλατεία του Δήμου με παραδοσιακούς ελληνικούς σκοπούς και τραγούδια, ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε τη δέσμευση της ελληνικής πολιτείας να συνεχίσει με σταθερά και προγραμματισμένα βήματα τη στήριξη της ομογένειας. Συγχρόνως, τόνισε το ενδιαφέρον της χώρας μας για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις ατομικές ελευθερίες, που αποτελούν προϋπόθεση για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Αλβανίας, τον οποίο η Ελλάδα επιθυμεί και συνδράμει.

    Ο κ. Κακλαμάνης μετέβη στη συνέχεια στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Δερβιτσάνη.

    [06] ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ ΤΗΣ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Τίρανα, 5 Μαρτίου 2002 (21:07 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Αρχισε σήμερα στα Τίρανα η τρίτη διάσκεψη προέδρων των κοινοβουλίων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης στην οποία συμμετέχουν οι πρόεδροι των κοινοβουλίων οκτώ χωρών της περιοχής.

    Ο πρόεδρος της Αλβανικής βουλής Ναμίκ Ντόκλε, στην εναρκτήρια ομιλία του δήλωσε ότι η τρίτη διάσκεψη συνέρχεται αυτή τη φορά σε ένα καλύτερο πολιτικό κλίμα από την προηγούμενη διάσκεψη και πρόσθεσε ότι η συνεργασία μεταξύ των κοινοβουλίων της περιοχής θα παίξει σημαντικό ρόλο στην κοινή πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και των παράνομων δραστηριοτήτων.

    Μετά τον κ. Ντόκλε τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος χαρακτήρισε πολύ καλές τις σχέσεις Αλβανίας-Ελλάδος, και πρόσθεσε ότι τόσο η διμερής συνεργασία όσο και η περιφερειακή θα συμβάλει στην βελτίωση του κλίματος στα Βαλκάνια.

    Ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης της περιφερειακής συνεργασίας συγχρόνως με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των χωρών, με γνώμονα τις αξίες που διέπουν την ΕΕ και "με προσήλωση στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τις αρχές για μη αλλαγή των υφιστάμενων συνόρων, εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών, κατοχύρωση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των μειονοτήτων".

    Ο πρόεδρος της βουλής της ΠΓΔΜ Στόγιαν Αντοφ δήλωσε ότι πρέπει να ενταχθούν σταδιακά οι βαλκανικές χώρες στην ΕΕ, ενώ ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ρουμανίας ζήτησε να γίνουν ξένες επενδύσεις στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης.

    Στην διάσκεψη μίλησε και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Παντελή Μάικο, ο οποίος δήλωσε ότι η θεσμοποιήση τέτοιων συναντήσεων θα συμβάλει θετικά στην προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας, η επικοινωνία και η συνεργασία είναι ιδιαίτερης σημασίας και αποτελούν σημαντική προϋπόθεση για την Ευρωατλαντικη Ενταξη των χωρών της ΝΑ Ευρώπης.

    Η περιοχή στην οποία ζούμε έχει πληγές του παρελθόντος αλλά πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για να γίνουν πιο συγκεκριμένα τα θετικά αποτελέσματα της περιφερειακής συνεργασίας είπε ο κ. Μάικο.

    Στην διάσκεψη μίλησαν και εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμφώνου Σταθερότητας.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ ΜΕ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ, Λ. ΛΩΤΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαρτίου 2002 (20:59 UTC+2)

    Συνάντηση εργασίας με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Λάζαρο Λωτίδη είχε το απόγευμα η Πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη στην έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής. Στη συνάντηση, η οποία διήρκησε πάνω από μία ώρα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην καλύτερη προετοιμασία και την Ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους τομείς εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων.

    [08] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

    Άγκυρα, 5 Μαρτίου 2002 (20:53 UTC+2)

    Η Τουρκία θα υποστηρίξει τις προσπάθειες της Σλοβακίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ στη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα τον προσεχή Νοέμβριο όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Σλοβακία.

    Στη διάρκεια των συνομιλιών που είχε με τον Σλοβάκο ομόλογό του Ρούντολφ Σούστερ ο κ. Σεζέρ τόνισε ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ της ένταξης στη Συμμαχία όλων των χωρών που πληρούν τα κριτήρια της ένταξης.

    Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι η Σλοβακία έχει αντιδράσει ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Από την πλευρά του ο κ. Σούστερ τόνισε ότι υποστηρίζει την πολιτική ασφαλείας και άμυνας που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να μην περιοριστεί ο ρόλος της Συμμαχίας στην Ευρώπη.

    Οι δυο άντρες επανέλαβαν την επιθυμία τους να ενταχθούν στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεσμεύτηκαν να αλληλοβοηθούν ώστε να επιτύχουν το κοινό τους στόχο.

    [09] Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΚΑΙ Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 5 Μαρτίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Αόριστο και ασαφές χαρακτήρισε το πλαίσιο που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εργασίας για την έναρξη του διαλόγου για το ασφαλιστικό, ο Συντονιστής της ΟΔΕ Κοινωνικών Υποθέσεων της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης.

    "Χρειάστηκε περίπου ένας χρόνος μετά την απόσυρση των απαράδεκτων προτάσεων της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, προκειμένου ο νέος υπουργός να παρουσιάσει σήμερα στους κοινωνικούς εταίρους ένα γενικό και ασαφές πλαίσιο για την επίλυση του μεγάλου αυτού ζητήματος.

    Πίσω από αυτό το αόριστο πλαίσιο που παρουσιάζει η Κυβέρνηση για την έναρξη του διαλόγου κρύβεται η αδυναμία της να χαράξει στρατηγική και να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση ενός ουσιαστικού και υπεύθυνου διαλόγου, τόσο με τα πολιτικά κόμματα, όσο και με τους αρμόδιους κοινωνικούς φορείς", υπογράμμισε.

    Ο κ. Κακλαμάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί το ασφαλιστικό ως επικοινωνιακό τρυκ, προκειμένου να αναστρέψει το εις βάρος της κλίμα, επιχειρώντας να πείσει την κοινή γνώμη ότι ασχολείται με τα προβλήματα του τόπου και των πολιτών.

    "Η Νέα Δημοκρατία, αν και αντιπολίτευση, λειτούργησε ως υπεύθυνη κυβέρνηση και παρουσίασε τις ολοκληρωμένες θέσεις και προτάσεις της, από τις 26 Σεπτεμβρίου 2001 (Ημερίδα της ΓΣΣΕ στο Ζάππειο). Περιμέναμε σήμερα να πράξει το ίδιο και η "υπεύθυνη" Κυβέρνηση. Αντ' αυτού ο κ. Ρέππας, λειτουργώντας ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, δε μπόρεσε να δώσει καμία συγκεκριμένη θέση απάντηση, ούτε ακόμη και στο βασικότατο θέμα της τριμερούς χρηματοδότησης", τόνισε.

    "Μέσα από το κείμενο με τους 10 ασαφείς άξονες, όχι μόνο δεν προκύπτουν θέσεις και προτάσεις, αλλά το μόνο που αναδύεται είναι ένας απελπισμένος τακτικισμός, ο οποίος μπορεί να επιμηκύνει την περίοδο "χάριτος" σίγουρα όμως δεν οδηγεί σε ουσιαστικό και υπεύθυνο διάλογο.

    Η Νέα Δημοκρατία ζητά από την κυβέρνηση να σοβαρευτεί επιτέλους και να παρουσιάσει, άμεσα, πλήρεις προτάσεις και να δεσμευτεί πότε θα γίνει η συζήτηση στη Βουλή.

    Αν αδυνατεί να το πράξει, εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε μαζί της τις δικές μας θέσεις και προτάσεις, που εξ' άλλου είναι γνωστές στους κοινωνικούς εταίρους", τόνισε ο κ. Κακλαμάνης.

    Τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σχολίασε και ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της Ν.Δ. Γιώργος Σουφλιάς.

    "Η κυβέρνηση αφού το έβαλε στο πόδια πριν ένα χρόνο και παρόλο που είχε τις ολοκληρωμένες και γενναίες προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας οδηγήθηκε σε μία παρατεταμένη εγκυμοσύνη όχι για να δώσει λύση στο πρόβλημα, αλλά από ότι φαίνεται για να κουκουλώσει τα πράγματα ενόψει των Δημοτικών Εκλογών", είπε χαρακτηριστικά.

    [10] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

    Βουκουρέστι, 5 Μαρτίου 2002 (20:50 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο αγώνας εναντίον της διαφθοράς θα ξεκινήσει από τους εργαζόμενους στο υπουργείο Εσωτερικών της Ρουμανίας επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Ιοάν Ρους.

    "Εάν υπάρχει διαφθορά στους κόλπους της αστυνομίας τότε οι αστυνομικοί που εμπλέκονται σε αυτή θα πρέπει να εγκαταλείψουν το σώμα" τόνισε ο κ. Ρους.

    Σημειώνεται ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς στην ρουμανική κοινωνία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

    [11] 3.913 ΑΛΒΑΝΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

    Tίρανα, 5 Μαρτίου 2002 (20:45 UTC+2)

    Eνδεικτικά του φαινομένου της εγκληματικότητας στην Αλβανία είναι τα στοιχεία που παρουσίασε η Γενική Εισαγγελία των Τιράνων για τα πέντε τελευταία χρόνια.

    Στο χρονικό αυτό διάστημα, σύμφωνα με την εισαγγελία, δολοφονήθηκαν 3.913 Αλβανοί. Το 70% των θυμάτων ήταν ηλικίας από 18 έως 35 ετών.

    [12] ΤΖΕΜ: ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Άγκυρα, 5 Μαρτίου 2002 (20:44 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ επισήμανε ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι έντονες διαφωνίες στο εσωτερικό της χώρας για το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς όπως επισήμανε μπορεί να κάνουν κακό στις προσπάθειές της για ένταξη στην Ένωση.

    Σε τηλεοπτική του συνέντευξη μέρος της οποίας δημοσιεύει η εφημερίδα Radikal ο κ. Τζεμ ανέφερε ότι οι προσπάθειες για ένταξη βρίσκονται σε κίνδυνο.

    "Εάν συνεχίσουμε να φιλονικούμε με αυτό τον τρόπο θα είναι ανεπιτυχής η προσπάθεια για ένταξη. Θα υπάρξουν καθυστερήσεις και πολλά πράγματα δεν θα εκπληρωθούν" τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

    Ο κ. Τζεμ αναφερόταν σε πρόσφατη διαμάχη στο εσωτερικό της χώρας για το κατά πόσο η στάση της ΕΕ είναι ειλικρινής απέναντι στην Τουρκία, την μόνη υποψήφια χώρα που δεν έχει αρχίσει ακόμη τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις.

    Οι αντίπαλοι της ένταξης στην ΕΕ ισχυρίζονται ότι η Ένωση με την επιβολή των πολιτικών κριτηρίων προσπαθεί να αποδυναμώσει και να χωρίσει την χώρα με την ενδυνάμωση των δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας. Οι ίδιοι διατείνονται ότι οι Βρυξέλλες δεν θα δεχθούν ποτέ την Τουρκία στους κόλπους της Ένωσης.

    "Κανένας δεν μας βλέπει ως εχθρό και εμείς δεν μπορούμε να βλέπουμε τους άλλους ως εχθρούς... Πρέπει να σταματήσουμε αυτά τα ακραία επιχειρήματα και τα φανταστικά σενάρια" τόνισε ο κ. Τζεμ.

    Σημειώνεται ότι η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να καταργήσει την θανατική ποινή σε όλες τις περιπτώσεις εγκλημάτων και να θεσπίσει το δικαίωμα της κουρδικής μειονότητας για την εκπαίδευση στην μητρική της γλώσσα.

    Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Ντεβλέτ Μπαχτσελί τόνισε ότι η ανάληψη πρωτοβουλιών που θα επιτρέψουν την είσοδο της χώρας στην ΕΕ μπορεί στο μέλλον να οδηγήσουν σε αναπότρεπτες και οδυνηρές συνέπειες για την ασφάλεια στο εσωτερικό της Τουρκίας.

    Μιλώντας στο τουρκικό κοινοβούλιο ο κ. Μπαχτσελί τόνισε ότι η ΕΕ στερείται διπλωματικής όρασης και κοινής λογικής αναφερόμενος σε ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου σύμφωνα με το οποίο ζητείται από την Άγκυρα να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και κατηγόρησε την ΕΕ ότι τοποθετεί νάρκες στην προσπάθεια της χώρας για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    [13] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟ Β. ΓΚΑΓΚΑΤΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ EURO 2008

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαρτίου 2002 (20:42 UTC+2)

    Με αφορμή δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ σχετικά με την διεκδίκηση από την ΕΠΟ και την Π.Ο. Τουρκίας της οργάνωσης του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου 2008, ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βασίλης Γκαγκάτσης έκανε την παρακάτω δήλωση: "Η διεκδίκηση από την Ε.Π.Ο. και την Π.Ο. Τουρκίας της οργάνωσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου του 2008 στηρίχθηκε και στηρίζεται στην πολιτική συμφωνία για πλήρη αποχή των δυο πλευρών από κάθε αναφορά σε προβλήματα που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες και στην πρόταξη των μηνυμάτων ειρήνης, συνεννόησης και συνεργασίας που εμπεριέχει ένα τόσο σημαντικό αθλητικό γεγονός. Ζητήματα όπως αυτά που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας (εφόσον επιβεβαιώνονται τα σχετικά ρεπορτάζ) ούτε τέθηκαν ποτέ, ούτε είναι δυνατόν να τεθούν. Όποιος ονειρεύεται να θέσει τέτοια ζητήματα θα πρέπει να αντιληφθεί πως η προσπάθεια που ξεκίνησε από τις δύο Ομοσπονδίες δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο άσκησης πολιτικής για εσωτερικούς ή άλλους λόγους, επειδή, πολύ απλά, το ίδιο το γεγονός ενός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου προϋποθέτει, ως "εκ των ουκ άνευ" όρο, την πλήρη αποχή από κάθε πολιτική δραστηριότητα. Δηλώνω προς κάθε κατεύθυνση ότι ούτε σαν σκέψη δεν περνάει από το μυαλό μου η πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί η συμφωνία της ΕΠΟ με την Π.Ο. Τουρκίας ως προνομιακός χώρος για την προβολή εξωπραγματικών, έτσι ή αλλιώς, απαιτήσεων, πολύ δε περισσότερο να μετατραπεί η συνυποψηφιότητα "σε πεδίο μάχης εντυπώσεων". Το ίδιο πιστεύω ακράδαντα πως ισχύει και για την Π.Ο. Τουρκίας, με την οποία έχουμε ως σήμερα άριστη συνεργασία σε όλα τα ζητήματα.

    Από τα παραπάνω είναι σαφές πως η πιθανότητα και μόνο να τεθούν τώρα ή στο μέλλον, στη διάρκεια της διεκδίκησης και στη συνέχεια(εφόσον μας ανατεθεί η διοργάνωση) ως το 2008 τέτοιου είδους ζητήματα θα σημάνει αυτόματα τη διακοπή κάθε συνεργασίας με την άλλη πλευρά, χωρίς, βεβαίως, δική μας ευθύνη".

    [14] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΓΕΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΟ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαρτίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Η πορεία υλοποίησης του προγράμματος για τη δημιουργία υπόγειων χώρων στάθμευσης εξετάστηκε σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Ηλία Λιακόπουλου.

    Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης στα όρια των οποίων θα γίνουν οι υπόγειοι χώροι στάθμευσης, εκτός του Δήμου Θεσσαλονίκης που έχει αναλάβει το ΥΠΕΧΩΔΕ και θα συζητηθούν σε επόμενη σύσκεψη.

    Οπως τόνισε ο κ. Λιακόπουλος μετά τη σύσκεψη με το νόμο 2947/2001 χωροθετήθηκαν 11.000 θέσεις πάρκιγκ στο Νομό Θεσσαλονίκης, πολλά από τα οποία το επόμενο δίμηνο θα έχουν προκηρυχθεί και θα έχει αναδειχθεί και ο εργολάβος κατασκευής τους.

    Επισήμανε ότι είναι μία πολύ μεγάλη παρέμβαση, καθώς η κάθε θέση επιδοτείται με 4.108, 58 ευρώ και σημείωσε ότι προσφέρεται μία μεγάλη βοήθεια και προς τους δήμους που θα τα υλοποιήσουν οι ίδιοι, αλλά και προς τους κατασκευαστές που θα αναλάβουν την εκμετάλλευσή τους.

    Πρόσθεσε ότι έγινε μία μεγάλη προσπάθεια από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να απαλλαχθούν οι δήμοι από πολλές γραφειοκρατικές δυσκολίες και να υλοποιηθεί γρήγορα το έργο η χωροθέτηση έγινε σε νόμο για τα Ολυμπιακά έργα.

    Ο κ. Λιακόπουλος διαβεβαίωσε ότι τα όποια προβλήματα προκύψουν στην πορεία θα λυθούν με τη βοήθεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ανέφερε ότι όλα είναι έτοιμα για τη δημοπράτηση περισσοτέρων από 14 πάρκιγκ στους περιφερειακούς δήμους.

    Σε δηλώσεις ο Δήμαρχος Συκεών Σίμος Δανιηλίδης τόνισε όλοι οι δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος κατέθεσαν την ετοιμότητά τους για την άμεση δημοπράτηση τους επόμενους 2-3 μήνες των περισσότερων από τα υπόγεια πάρκιγκ. Σημείωσε ότι στο Δήμο Συκεών έχουν κατασκευαστεί δύο, ότι υπάρχει η ετοιμότητα να δημοπρατηθούν άλλα δύο με μελέτες του Δήμου και να λυθούν τα προβλήματα με άλλα δύο έτσι ώστε να κατασκευαστούν συνολικά επτά υπόγειοι χώροι στάθμευσης με 1.400 θέσεις αυτοκινήτων.

    Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης τόνισε ότι η Καλαμαριά δημοπρατεί στις 26 Ιουνίου δύο χώρους, έναν στην αυλή του Δημαρχείου με 280 θέσεις και δύο ορόφους και έναν στην οδό Μουρουζιδών απέναντι από τη ΧΑΝ με 120 θέσεις.

    Ο Δήμαρχος Πανοράματος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης είπε ότι μετά από τη σημερινή συνάντηση ξεκαθάρισε πλέον το τοπίο και τα έργα θα προχωρήσουν με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς.

    Ο Δήμαρχος Νεάπολης Γρηγόρης Χατζησάββας ανέφερε ότι στη Νεάπολη υπάρχουν τέσσερις χώροι για πάρκιγκ και έχει αναδειχθεί ήδη ο εργολάβος για τον έναν και εξέφρασε την άποψη ότι θα επέλθει σημαντική ανακούφιση τόσο στο πρόβλημα της στάθμευσης, όσο και στο κυκλοφοριακό, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους.

    Ο Δήμαρχος Ελευθερίου - Κορδελιού τόνισε ότι στην περιοχή έχει ήδη κατασκευασθεί ένα υπόγειο πάρκιγκ, το οποίο σύντομα θα λειτουργήσει και επισήμανε ότι σε πυκνοκατοικημένες περιοχές επιβάλλεται να κατασκευασθούν νέα υπόγεια πάρκιγκ.

    Τέλος ο Δήμαρχος Πολίχνης Θόδωρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε αισιόδοξο και ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το θέμα των πάρκιγκ προχωρά με αρκετά ικανοποιητικό ρυθμό. "Εμείς σ' αυτή τη φάση έχουμε ένα πάρκιγκ, πιστεύουμε ότι απελευθερώνεται το κέντρο της Πολίχνης από τη σωρεία των αυτοκινήτων που υπάρχουν και είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε το έργο", είπε.

    [15] ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ "ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ"

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαρτίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Χρηματικό ποσό ύψους 12.000 ευρώ προσέφερε η τράπεζα Eurobank για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων του δημοτικού βρεφοκομείου "Αγιος Στυλιανός", σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

    Ο δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ανέφερε ότι επίκειται η μηχανογράφηση όλων των αρχείων του "Αγίου Στυλιανού" προκειμένου να εκσυγχρονιστούν οι υπηρεσίες του δημοτικού βρεφοκομείου.

    [16] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Κωνσταντινούπολη, 5 Μαρτίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έφτασε στην Τουρκία με σκοπό να επιθεωρήσει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην τουρκική οικονομία το τελευταίο διάστημα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Στη διάρκεια της αποστολής που θα διαρκέσει δυο εβδομάδες η αντιπροσωπεία του Δ.Ν.Τ. θα συναντηθεί με αντιπροσώπους του ιδιωτικού τομέα στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια με κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Άγκυρα.

    Αντικείμενο των επικείμενων συνομιλιών θα αποτελέσει η οικονομική και νομισματική πολιτική της κυβέρνησης και οι μεταρρυθμίσεις του τραπεζικού συστήματος στην Τουρκία.

    Πρόκειται για την πρώτη αποστολή στην χώρα ύστερα από την συμφωνία που υπέγραψε η Άγκυρα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Φεβρουάριο για παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μορφή δανείου.

    [17] ΚΕΠ: ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟ ΣΕ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 5 Μαρτίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Καταδικασμένο σε χρεοκοπία λόγω της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού, εκτιμά το «Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών» ότι είναι το πακέτο προτάσεων που απέστειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Ρέππας προς τις οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Παράλληλα, απορρίπτει και το αμιγώς ανταποδοτικό κεφαλαιοποιητικό, επισημαίνοντας ότι έχει υπερβολικό ρίσκο.

    Το σύστημα που προτείνεται απο το Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών, στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες. Οι δύο εξ αυτών, αφορούν στην εξασφάλιση βασικής εθνικής σύνταξης που θα αποδίδεται σε κάθε πολίτη στα 65 του χρόνια ανεξάρτητα από το αν έχει ή όχι τεκμηριώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα και θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και στο διανεμητικό σύστημα, που θα λειτουργεί με εισφορές εργοδοτών και ασφαλισμένων χωρίς κρατική επιχορήγηση.

    Παράλληλα, προτείνεται το ανταποδοτικό κεφαλαιοποιητικό σύστημα, που θα βασίζεται σε εισφορές εργοδοτών και κυρίως εργαζομένων να υπόκειται σε διαχείριση ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών και κρατικών ασφαλιστικών ταμείων και το ιδιωτικό κεφαλαιοποιητικό σύστημα να βασίζεται σε θέσπιση κινήτρων, όπως μεταξύ άλλων φοροαπαλλαγές, με σκοπό την αποταμιευτική τάση των πολιτών προς ιδιωτικά ατομικά συνταξιοδοτικά προγράμματα.

    E.A.

    [18] 675 ΔΙΣ. ΔΡΧ. ΑΝΑΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ"

    Αθήνα, 5 Μαρτίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Μέχρι σήμερα, ποσό ύψους 675 δισεκατομμυρίων δραχμών (31% του προϋπολογισμού) του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα" (ΕΠΑΝ) έχει ανατεθεί ή βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν από ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες ανταποκρίθηκαν στις προκηρύξεις που έχουν ολοκληρωθεί.

    Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης, Νίκος Διακουλάκης, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών για την υλοποίηση του ΕΠΑΝ.

    Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θα διαθέσει πόρους συνολικού ύψους 2,2 τρισεκατομμυρίων δραχμών σε έργα και ειδικά προγράμματα ενίσχυσης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσω της ενθάρρυνσης και διεύρυνσης της επιχειρηματικότητας, της εφαρμογής νέων τεχνολογιών και καινοτομιών, της αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού και της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης και της βελτίωσης των υποδομών και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

    Μεταξύ των προτάσεων που αξιολογούνται με τη χρησιμοποίηση ειδικών Μητρώων Αξιολογητών βρίσκονται: 1.375 προτάσεις επιχειρηματικών σχεδίων μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων μέχρι 50 ατόμων, 716 προτάσεις επιχειρήσεων όλων των τομέων για την εισαγωγή συστημάτων διασφάλισης ποιότητας, 600 προτάσεις αναβάθμισης τουριστικών καταλυμάτων και ενίσχυσης μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, 300 προτάσεις ενεργειακών επενδύσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εξοικονόμησης ενέργειας και συμπαραγωγής, 1.030 προτάσεις νεανικής επιχειρηματικότητας, 983 προτάσεις γυναικείας επιχειρηματικότητας, 150 προτάσεις ερευνητών για ίδρυση εταιριών υψηλής τεχνολογίας, 13 προτάσεις για τη δημιουργία Κέντρων Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης στις περιφέρειες.

    Στο στάδιο της ανάθεσης ή της εκτέλεσης των συμβάσεων βρίσκονται: 443 επιχειρηματικά σχέδια ή ειδικές επενδύσεις επιχειρήσεων, 161 προτάσεις βιομηχανικής έρευνας, 82 επιδεικτικά τεχνολογικά έργα, 292 προτάσεις διακρατικής τεχνολογικής συνεργασίας, 27 δράσεις ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων για την προώθηση της αριστείας, έργα βελτίωσης και επέκτασης των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, 8 ενδιάμεσοι φορείς διαχείρισης με κόμβους σε όλες τις περιφέρειες και τοςυ νομούς για την επιτόπια διαχείριση προγραμμάτων του ΕΠΑΝ για τις επιχειρήσεις, 10 κέντρα υποδοχής επενδυτών σε νομαρχίες, 16 κοινοπραξίες σε όλη την Ελλάδα για την επιτόπια εκπαίδευση των πολύ μικρών επιχειρήσεων που εντάσσονται στο πρόγραμμα "Δικτυωθείτε", επενδύσεις μέσω του αναπτυξιακού νόμου στη μεταποίηση, το θεματικό τουρισμό και την αναβάθμιση των ξενοδοχείων συνολικού προϋπολογισμού 35 δισεκατομμυρίων δραχμών.

    Θα ακολουθήσουν και άλλες προκηρύξεις προγραμμάτων όπως είναι ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέχρι 250 ατόμων, η περιβαλλοντική διαχείριση, τα έργα έρευνας - τεχνολογίας, οι βιομηχανικές και επιχειρηματικές περιοχές, οι ενεργειακές υποδομές και ο εναλλακτικός τουρισμός.

    [19] ΠΛΑΙΣΙΟ 10 ΣΗΜΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ

    Αθήνα, 5 Μαρτίου 2002 (20:27 UTC+2)

    Με βασική αρχή τη δημιουργία ενιαίων όρων ασφάλισης και συνταξιοδότηση για το σύνολο των ασφαλισμένων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Ρέππας, παρουσίασε στο προεδρείο της ΓΣΕΕ πλαίσιο δέκα σημείων για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

    Στο κείμενο που παρουσίασε ο κ. Ρέππας, ξεχωρίζουν ακόμη η διασφάλιση των κατώτερων συντάξεων, η επανεξέταση από μικτή επιτροπή της λίστας με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και η ισχύς της νέας λίστας για όσους ενταχθούν στην αγορά εργασίας από το 2004 και μετά.

    Παράλληλα, στο συγκεκριμένο κείμενο περιλαμβάνονται η υιοθέτηση νέων ρυθμίσεων για την προστασία της μητρότητας, για όσες γυναίκες ενταχθούν στην αγορά μετά την 1η Ιανουαρίου του 2003, η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και η ένταξη του ΝΑΤ στο ΙΚΑ.

    Βάσει του κειμένου του υπουργείου, αλλά και με βάση τις δηλώσεις των συνδικαλιστών, προκύπτει ότι τίθεται σαφώς ζήτημα ενιαίου ορίου συνταξιοδότησης στα 65 έτη.

    Επίσης, προβλέπονται κοινοί όροι και προϋποθέσεις σε ότι αφορά το επίπεδο των παροχών, που απολαμβάνουν σήμερα οι διάφορες κατηγορίες ασφαλισμένων.

    Τα βασικά σημεία που έθεσε ο υπουργός στις σημερινές συναντήσεις του με τη ΓΣΣΕ, την ΑΔΕΔΥ και τους Εργοδοτικούς Φορείς, έχουν ώς εξής:

    Α. Εισαγωγική Αναφορά

    Ξεκινάμε σήμερα, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που ουσιαστικά έχει αρχίσει εδώ και ένα χρόνο, τον Κοινωνικό Διάλογο για την Μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος, με μια πρώτη συνάντηση με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτών.

    Ως Κυβέρνηση έχουμε συναίσθηση της ευθύνης και της κρισιμότητας αυτού του εγχειρήματος.

    Όμως αισιοδοξούμε γιατί δεν αρχίζουμε από μηδενική βάση αυτή τη συζήτηση, και κυρίως γιατί έχουμε εμπιστοσύνη στην υπευθυνότητα των βασικών μας συνομιλητών.

    Αυτό το πολιτικό εγχείρημα, τον προηγούμενο χρόνο, μπορεί να επικρίθηκε και να δοκιμάστηκε ωστόσο, από τότε μέχρι σήμερα νομίζω ότι όλες οι πλευρές συνέχισαν να ασχολούνται με σοβαρότητα με αυτό το θέμα κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και ελπιδοφόρο.

    Επιτρέψτε μου ακόμα να επισημάνω τη σπουδαιότητα, μιας σημαντικής και κορυφαίας διαδικασίας που προηγήθηκε και εννοώ την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΓΣΕΕ, με θέμα το Ασφαλιστικό. Η παρουσία και η ουσιαστική συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ, όλων των εργοδοτικών φορέων και κυρίως όλων των κομμάτων, την ανέδειξε ως νέα αφετηρία για μια καινούργια προσπάθεια επαναπροσέγγισης του όλου θέματος απ' όλες τις πλευρές.

    Δεν είναι υπερβολή αν τονίσω ότι, η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, πιάνει σ' αυτή τη φάση, το νήμα στην όλη προσπάθεια απ' αυτή την πολύ σημαντική υπεύθυνη, συναινετική και ώριμη διαδικασία.

    Μελετήσαμε πολύ συστηματικά τα πορίσματα και τις προτάσεις αυτής της συνδιάσκεψης και επιτρέψτε μου να σας καταθέσω σήμερα τις δικές μας βασικές επισημάνσεις.

    1. Έγινε φανερό μέσα απ' όλες τις συζητήσεις ότι οι εργαζόμενοι κατανοούν απόλυτα τις δυσκολίες και τα προβλήματα που υψώνονται μπροστά μας, για το μέλλον και την προοπτική του ασφαλιστικού μας συστήματος.

    2. Συμφωνούμε με τις ανησυχίες αυτές, κυρίως όμως συμφωνούμε σ' αυτό που αποπνέουν οι προβληματισμοί τους και κυρίως αυτοί που θεωρούν ότι, η Ενωμένη Ευρώπη έχει χρέος να οικοδομήσει ένα βιώσιμο κοινωνικό κεκτημένο συμβατό με τον πολιτικό της πολιτισμό και κυρίως συμβατό με τον κοινωνικό πολιτισμό που χαρακτήριζε πάντα τις μεγάλες πολιτικές επιλογές στην Ευρώπη.

    3. Βρίσκουμε απόλυτα θετικούς τους προβληματισμούς που έχουν αναπτυχθεί για την ισχυροποίηση, μέσα στα νέα δεδομένα, του κύριου πυλώνα της Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως επίσης αποδεχόμαστε τον πρωτεύοντα ρόλο των κοινωνικών εταίρων στη διαχείριση του επικουρικού πυλώνα.

    4. Είναι αυτονόητο ότι συμμεριζόμαστε απόλυτα την ευθύνη όλων μας για τη διασφάλιση των κατωτέρων συντάξεων στα σημερινά τουλάχιστον επίπεδα και προτιθέμεθα να αναζητήσουμε μέσα από τον διάλογο τρόπους κατοχύρωσης, ισχυροποίησης και ενίσχυσης αυτής της προοπτικής.

    5. Για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα συμφωνούμε με τη θέση για την επανεξέτασή τους μέσω της συγκρότησης ανεξάρτητης επιτροπής κύρους.

    Οι νέες ρυθμίσεις για τα Β.Α.Ε. θα ισχύσουν μόνο γι' αυτούς που θα ενταχθούν στο σύστημα, από την 1.1.2004.

    6. Η ισότητα ευκαιριών και δικαιωμάτων ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες δεν μπορεί να παραβλέπει τον ιδιαίτερο ρόλο της εργαζόμενης μητέρας.

    Γι' αυτό και προτείνουμε οι νέες ρυθμίσεις με την πρόβλεψη, εναλλακτικών επιλογών, να ισχύσουν για τις εργαζόμενες γυναίκες που θα ενταχθούν στο σύστημα από την 1.1.2003.

    7. Οι οργανωτικές μας πρωτοβουλίες μπορεί και πρέπει να στοχεύουν σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική ενοποιήσεων χωρίς όμως να παραβλέπουμε τις ιδιαιτερότητες που έχουν υπάρξει με την πολύχρονη κατακερματισμένη λειτουργία του συστήματος.

    8. Οι οργανωτικές ιδιαιτερότητες, στο χώρο των Τραπεζών, των ΔΕΚΟ και άλλων κλάδων, θα ληφθούν υπόψη με στόχο τη συνειδητή υιοθέτηση των βασικών Οργανωτικών Επιλογών για την ενοποίηση του συστήματος.

    9. Μεταρρύθμιση σε αυτή τη φάση δεν αφορά, τους Αγρότες, τους Στρατιωτικούς, τους Αστυνομικούς, τους Αυτοαπασχολούμενους εκτός ΟΑΕΕ, τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ και το σύνολο των Ταμείων Τύπου ως μεικτών Ταμείων Αυτοαπασχολούμενων και Μισθωτών.

    Σε ό,τι αφορά το ΝΑΤ, ο νόμος πλαίσιο θα εντάσσει το ΝΑΤ στην εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ωστόσο, η τελική ένταξη του ΝΑΤ στο ΙΚΑ θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της ειδικής μελέτης και την εκπόνηση σχετικού Νόμου.

    10. Αποσαφηνίζουμε, για μια ακόμα φορά ότι η Κυβέρνηση υιοθετεί την πολιτική θέση, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση να κινηθεί στη βάση ενιαίων ρυθμίσεων με την ενισχυμένη οικονομική συμμετοχή του κράτους τριμερής χρηματοδότηση μια συμμετοχή ικανή να συμβάλει μαζί μ' όλες τις άλλες συνιστώσες στη οικοδόμηση ενός βιώσιμου και κοινωνικά δικαίου συστήματος

    Με αυτό το πνεύμα ξεκινώ σήμερα αυτή τη συζήτηση μαζί σας, ελπίζοντας στη συνεργασία σας και στις ορθολογικές σας διεκδικήσεις.

    Μπορεί να μην καταστεί δυνατόν να συμφωνήσουμε στα πάντα, πρέπει όμως να το επιχειρήσουμε εξαντλώντας κάθε δυνατότητα γι' αυτό.

    Θα ήταν όμως ιδιαίτερα σημαντικό αν μπορούσαμε, συναινετικά να θέσουμε τις βάσεις για την εκκίνηση της διαδικασίας οικοδόμησης ενός Σύγχρονου Ελληνικού Κοινωνικού Κεκτημένου που θα είναι συμβατό με τον κοινό μας στόχο για επιτάχυνση της κοινωνικής σύγκλισης σε συνθήκες οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης.

    Κοινωνική σύγκλιση και οικονομική πρόοδος, με καταπολέμηση της ανεργίας και αύξηση του εθνικού μας εισοδήματος, πρέπει να είναι στόχοι απόλυτα συμβατοί και μεταξύ τους εξισορροπημένοι.

    Αυτή τη συμβατότητα, αυτή την εξισορρόπηση καλούμαστε να οριοθετήσουμε μέσα από τον κοινωνικό διάλογο.

    Αυτό το διάλογο σας προτείνω να ξεκινήσουμε σήμερα, αυτό είναι το δικό μου μήνυμα, αυτό είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

    Θα ήθελα και πάλι να σας διαβεβαιώσω ότι απ' αυτή τη στιγμή το Υπουργείο, μ' εσάς ως βασικούς συνομιλητές, είναι έτοιμο να προχωρήσει στην εξειδίκευση απαντήσεων που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των παραμετρικών και θεσμικών αλλαγών το συντομότερο δυνατόν.

    Η συνεργασία μας αυτή πρέπει να αναδείξει τη σημασία και τη χρησιμότητα του διαλόγου προκειμένου να επιτύχουμε μια συναινετική λύση σ' ένα τόσο σημαντικό θέμα που μας αφορά όλους

    1. ΚΥΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ

    Υποστηρίζουμε ανεπιφύλακτα ότι πρέπει να λειτουργεί με την ευθύνη, τον έλεγχο και την εγγύηση του Κράτους και η συμμετοχή των εργαζομένων να είναι καθολική και υποχρεωτική.

    Προτείνουμε επίσης να βασίζεται στην τριμερή χρηματοδότηση και στην αναδιανεμητική αλληλεγγύη, ανάμεσα στους ασφαλισμένους της ίδιας γενεάς και στη διανεμητική αλληλεγγύη από γενεά σε γενεά.

    2. ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

    1. Τριμερής χρηματοδότηση καθολική και υποχρεωτική

    2. Η αναδιανεμητική λειτουργία του συστήματος (ενδογενεακή αλληλεγγύη) καθώς και η διανεμητική του (διαγενεακή αλληλεγγύη) και η έκταση στην οποία θα εφαρμοσθούν θα συζητηθεί στη διαδικασία του διαλόγου.

    3. Προτεινόμενο όριο συνταξιοδότησης ενιαίο για άνδρες και γυναίκες, με εξαίρεση ειδικές κατηγορίες όπως τις μητέρες, τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, και τις αναπηρικές συντάξεις. Το ακριβές όριο και οι εξαιρέσεις απ' αυτό θα συζητηθούν στη διαδικασία του διαλόγου.

    4. Για όσους και όσες παραμένουν στο σύστημα πέραν των 35 ετών, το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης πρέπει να αυξάνει με ποσοστά που θα συζητηθούν στη διαδικασία του διαλόγου.

    3. ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

    Διμερής χρηματοδότηση, καθολική και υποχρεωτική υπό την εποπτεία του κράτους.

    Προτείνεται να εξετασθεί, στη διαδικασία του διαλόγου, η δυνατότητα των κοινωνικών εταίρων να διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο στη διαχείριση του επικουρικού πυλώνα στη βάση μιας συλλογικής κεφαλαιοποιητικής λειτουργίας

    4. ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

    1. Διμερής χρηματοδότηση, υποχρεωτική και καθολική με ίσες εισφορές ανάμεσα στα δύο μέρη.

    2. Καθορισμός διαδικασίας εξέλιξης του συστήματος με την αυξημένη ευθύνη των δύο μερών και τον περιορισμό του Κράτους στην εποπτεία του βασικού πλαισίου διαχείρισής του.

    Ένταξη σ' αυτή τη διαδικασία όλων των Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης.

    5. ΚΑΝΟΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΜΕ ΜΟΝΟΜΕΡΗ Ή ΣΥΜΠΕΦΩΝΗΜΕΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

    1. Στο διάλογο θα συζητηθεί και το θέμα της μετεξέλιξης των ταμείων χορήγησης εφ' άπαξ κλπ., σε πλήρως αυτοδιοικούμενους Οργανισμούς.

    2. Παροχή δυνατότητας στις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις να διαπραγματεύονται συλλογικά, εκπροσωπώντας την ατομική βούληση των μελών τους για την ανάπτυξη των αντίστοιχων συνταξιοδοτικών προγραμμάτων.

    3. Στο πλαίσιο ανάπτυξης αυτών των συμπληρωματικών δομών, στη διαδικασία του διαλόγου, θα εξεταστεί η δυνατότητα παροχής στις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις του δικαιώματος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης με τις αντίστοιχες εργοδοτικές οργανώσεις και υπογραφής σχετικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για τη δημιουργία σύγχρονων συμπληρωματικών λειτουργιών ασφάλισης που θα διευρύνουν τα υφιστάμενα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων.

    4. Δημιουργία ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου που θα καθορίζει τους κανόνες λειτουργίας, πιστοποίησης εποπτείας και ελέγχου των δομών και υποδομών που θα παρέχουν υπηρεσίες ασφάλισης για συνταξιοδότηση, με μονομερή ή συμπεφωνημένη χρηματοδότηση.

    6. ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ (Ο.Ε.Ε.) ΣΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (Ο.Κ.Α.)

    1. Προτείνεται η ένταξη στο Ο.Κ.Α., και των Δημοσίων Υπαλλήλων

    2. Πέρα από τις ως τώρα δράσεις, ο νέος Οργανισμός θα αναπτύξει και ολοκληρωμένα προγράμματα Κοινωνικής Φροντίδας όπως:

    - παροχή φροντίδα στο σπίτι

    - παροχές σε είδος και σε χρήμα

    - ενίσχυση της κοινωνικής εργασίας για παροχή εργασίας σε πάσχοντες, με την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών στα Ταμεία των προσφερόντων σ' αυτούς κοινωνική εργασία-φροντίδα

    - ανάληψη του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών για κοινωνική και κοινωφελή εργασία

    - ειδικά προγράμματα κοινωνικής ή κοινωφελούς εργασίας, σε συνεργασία με το ΙΚΑ, του ΟΑΕΔ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για ένταξη μακροχρόνιων ανέργων, που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, για κατοχύρωση ή βελτίωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησής τους.

    Ο Ο.Κ.Α. μπορεί μ' ένα ολοκληρωμένο και εύστοχο προγραμματισμό να αντιμετωπίσει προβλήματα ειδικών κοινωνικών (μικρών) ομάδων που "χάνονται" μέσα στα γενικά πλαίσια λειτουργίας του σημερινού κράτους πρόνοιας.

    7. ΟΙ ΟΡΟΙ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

    1. Στόχος μας είναι να μεταβούμε στο Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, με όρους που δεν θα ανατρέπουν τη βεβαιότητα και την εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων προς το αγαθό της Κοινωνικής Ασφάλισης.

    2. Στην κατεύθυνση αυτή θα προτείνουμε χρονική περίοδο προσαρμογής που δεν θα ανατρέπει ώριμες ασφαλιστικές προσδοκίες. Η περίοδος προσαρμογής και κανόνες μετάβασης, από το ένα σύστημα προς το άλλο, θα κινούνται μέσα στην κυρίαρχη και βασική αρχή της διαγεννεακής αλληλεγγύης που χαρακτηρίζει ένα αναδιανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

    [20] ΝΕΑ ΑΙΜΑΤΗΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Ιερουσαλήμ, 5 Μαρτίου 2002 (20:17 UTC+2)

    Ο κύκλος αίματος μεγαλώνει στη Μέση Ανατολή, καθώς πληθαίνουν τα επεισόδια ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους. Παλαιστίνιοι έπληξαν με όλμους κατοικημένη περιοχή στην πόλη Σντερότ στο νότιο Ισραήλ το απόγευμα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον δύο άτομα, ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία.

    Από την άλλη πλευρά ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα πραγματοποίησαν επίθεση το απόγευμα εκτοξεύοντας πυραύλους εναντίον παλαιστινιακών στόχων ασφαλείας στη Ναμπλούς και τη Ραμάλα χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

    Ο αρχηγός της Φατάχ στη Δυτική Οχθη, Μαρουάν Μπαργούτι κάλεσε τους Παλαιστίνιους να επιτεθούν σε όλα τα οδοφράγματα του ισραηλινού στρατού.

    Το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ αποφάσισε να μην αναπτύξει ξανά άρματα μάχης μπροστά από τα γραφεία του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, μετέδωσε το Reuters. Ωστόσο, το συμβούλιο ασφαλείας αποφάσισε να συνεχίσει και να εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Παλαιστίνιων.

    Επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε το πρωί σε σταθμό λεωφορείων, στην πόλη Αφούλα του βόρειου Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άτομα, ο ένας ήταν ο δράστης και να τραυματιστούν άλλα πέντε. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση Τζιχάντ. Δράστης ήταν ο 21 ετών Αμπντέλ Καρίμ Ισα Χαλίλ Ταχάινα.

    Τρεις νεκροί και είκοσι πέντε τραυματίες είναι εξάλλου ο απολογισμός της επίθεσης Παλαιστινίου, στο Τελ Αβίβ, τη νύχτα της Δευτέρας. Ο δράστης άνοιξε πυρ με αυτόματο εναντίον των πελατών ενός εστιατορίου και μιας μπυραρίας της ισραηλινής πρωτεύουσας, προτού πέσει νεκρός από τις σφαίρες αντρών των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας. Το εστιατόριο, που έγινε στόχος του ενόπλου βρίσκεται στην οδό Πετάς Τικβάχ, όχι μακριά από τον σταθμό λεωφορείων στο Τελ Αβίβ. Την ευθύνη για την επίθεση στο Τελ Αβίβ ανέλαβε η ένοπλη πτέρυγα της Φατάχ, «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ Ακτσά».

    Πύραυλοι έπληξαν το αρχηγείο της παλαιστινιακής αστυνομίας, σε προσφυγικό καταυλισμό της Λωρίδας της Γάζας, ενώ λίγο αργότερα μια ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε την πόλη της Γάζας.

    Οκτώ Παλαιστίνιοι μαθητές τραυματίστηκαν ελαφρά το πρωί από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στην αυλή ενός σχολείου στην αραβική συνοικία Τζουρ Μπαχέρ της ανατολικής Ιερουσαλήμ. Μετά την έκρηξη η αστυνομία απομάκρυνε αμέσως τους 600 μαθητές του σχολείου. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε άγνωστος που τηλεφώνησε στο ισραηλινό ραδιόφωνο και είπε ότι ανήκει σε ακροδεξιά ισραηλινή οργάνωση.

    [21] ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΥΤΣΜΑ ΔΙΕΤΑΞΕ Η ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

    Κίεβο, 5 Μαρτίου 2002 (20:12 UTC+2)

    Η βουλή της Ουκρανίας αποφάσισε τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τις κατηγορίες εις βάρος του προέδρου της χώρας, Λεονίντ Κούτσμα για ηθική αυτουργία στη δολοφονία δύο βουλευτών.

    Όπως μετέδωσε το BBC, στην υπόθεση εμπλέκεται ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Πάβλο Λαζαρένκο, ο οποίος φαίρεται ότι ανέλαβε να εκτελέσει το σχέδιο δολοφονίας.

    [22] ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΔΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΠΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΠΕΡΛ

    Ισλαμαμπάντ, 5 Μαρτίου 2002 (20:10 UTC+2)

    Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν απεφάνθη ότι η έκδοση του βασικού υπόπτου για τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Ντάνιελ Πέρλ θα ήταν αντίθετη με το Σύνταγμα της χώρας. Οι Πακιστανικές αρχές διαβεβαιώνουν ωστόσο ότι η δίκη θα είναι αμερόληπτη.

    Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ζητήσει από την κυβέρνηση του Πακιστάν την έκδοση του Αχμέντ Ομάρ.

    Ο Αχμέντ Ομάρ και οι δύο θεωρούμενοι ως συνεργοί του παρουσιάστηκαν ενώπιον δικαστηρίου την περασμένη εβδομάδα. Το δικαστήριο αποφάσισε την παράταση της κράτησής τους και την αναβολή της δίκης, έως ότου βρεθεί η σορός του 38χρονου δημοσιογράφου της Wall Street Journal. Η αστυνομία του Πακιστάν συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων ατόμων που ενδέχεται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

    [23] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΦΕΤΕΙΝΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΟΥ "ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 2002"

    Αθήνα, 5 Μαρτίου 2002 (20:09 UTC+2)

    Οι δέκα παραγωγές που αποτελούν το πρόγραμμα των φετεινών Επιδαυρίων παρουσιάστηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο υπουργείο Πολιτισμού, παρουσία του υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου.

    Το εναρκτήριο λάκτισμα θα δοθεί στις 28 και 29 Ιουνίου με το έργο «Βάκχες» του Ευριπίδη από το βασικό εθνικό θέατρο της Αγγλίας σε σκηνοθεσία Πήτερ Χολ.

    Στις 5 και 6 Ιουλίου θα παρουσιαστεί η παραγωγή της «Λυσιστράτης» από το θέατρο Διαδρομή σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαλακόπουλου.

    Στις 12 και 13 Ιουλίου θα ανέβει για πρώτη φορά η τραγωδία του Ευριπίδη «Υψιπύλη» από το Αμφι-θέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου. Στις 19 και 20 Ιουλίου θα ανεβεί η τετραλογία «Ο Θηβαϊκός κύκλος», με τέσσερις παραγωγές («Βάκχες», «Οιδίποδας Τύραννος», «Επτά επί Θήβας» και «Αντιγόνη») που τις ενώνει η σκηνογραφική δουλειά του κορυφαίου εικαστικού καλλιτέχνη Γιάννη Κουνέλη. Τις παραστάσεις θα σκηνοθετήσουν ο Θόδωρος Τερζόπουλος, ο Ταντάσι Σουζούκι, η Αννα Μπαντόρα και ο Βαλερί Φοκίν.

    Ακολουθούν οι «Ορνιθες» ( 26 και 27 Ιουλίου) του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Θύμιου Καρακατσάνη, η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου (2 3 Αυγούστου) και η «Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη (9-10 Αυγούστου).

    Στις 16 και 17 Αυγούστου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα παρουσιάσει την παράσταση «Ηρακλής» σε σκηνοθεσία Αντρέι Σερμπάν, ενώ τη σκυτάλη παίρνει στις 23 και 24 Αυγούστου ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και ο σκηνοθέτης Νίκος Χαραλάμπους με τις «Φοίνισσες».

    Τελευταία παράσταση του «Φεστιβάλ Επιδαύρου 2002» είναι ο «Οιδίπους επί Κολωνώ» από το Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Γιώργου Λαζάνη - Μίμη Κουγιουμτζή.

    Το φετεινό Φεστιβάλ Επιδαύρου θα κλείσει με διεθνές συνέδριο με θέμα: «Από το Επος στο Αρχαίο Δράμα», που θα διεξαχθεί από τις 29 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με την Πολιτιστική Ολυμπιάδα και το Κέντρο Ερευνας και Πρακτικών Εφαρμογών του Αρχαίου Δράματος «Δεσμοί».

    Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να να εγκαταστήσει στον ευρύτερο χώρο της Επιδαύρου ένα λυόμενο θέατρο 1.500 θέσεων, που θα φιλοξενεί πειραματικές παραστάσεις.

    Η διευθύνουσα σύμβουλος της ΑΕ για την Προβολή της Πολιτιστικής Κληρονομίας Μανουέλα Παυλίδου ανέφερε ότι η Πολιτιστική Ολυμπιάδα διοργανώνει στο Ηρώδειο θεατρικό κύκλο, στο πλαίσιο του οποίου θα ανεβούν 4 θεατρικές παραστάσεις και 1 χορόδραμα.

    Στις 31 Μαίου θα ανεβεί το χορόδραμα «Σαλώμη» του Κάρλος Σαούρα, που ξεκινάει το ταξίδι της εκτός Ισπανίας από την Αθήνα. Ακολουθούν στις 2 και 3 Ιουνίου οι «Βάκχες» του Ευριπίδη από το ολλανδικό Θίασο «Zuidelijk Toneel Hollandia», η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη με τη Μάγια Μόργκερστερν (2-3 Ιουνίου), η παράσταση «Μια κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλλη με σκηνοθέτη τον Γιώργο Μιχαηλίδη (25-27 Ιουνίου) και η «Μήδεια» του Ευρυπίδη σε σκηνοθεσία του Κακογιάννη με τη Νούρια Έσπερτ (30 Ιουνίου).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 5 March 2002 - 19:13:45 UTC