Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-03-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [02] ΚΕΝΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΕΧΙΟΠΟΥΛΟΥ
  • [03] Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
  • [04] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
  • [05] ΣΟΛΑΝΑ: ΣΕΡΒΙΑ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Ε.Ε.
  • [06] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ ΤΗ
  • [07] ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΑ ΤΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΗ
  • [08] ΤΑ ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΑΝΔΡΩΝ ΣΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ
  • [09] ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ Η ΟΥΕΦΑ ΣΕ ΡΟΜΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ
  • [10] Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
  • [11] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
  • [12] Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ
  • [13] ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΡΕΜΠΕ ΚΑΙ ΤΖΟΡΤΖΕΒΙΤΣ
  • [14] ΚΡΟΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΛΟΒΕΝΙΑ ΧΑΙΡΕΤΗΣΑΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ
  • [15] ΣΤΑ ΚΑΝΑΡΙΑ ΝΗΣΙΑ ΟΙ ΚΕΝΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΟΥ
  • [16] ΠΟΙΚΙΛΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ
  • [17] ΥΠΟΓΡΑΦΤΗΚΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΘΗΝΑ 2004 ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΚΡΩΠΙΑΣ
  • [18] ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΑΣΝΤΑΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [19] ΣτΕ: Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΣΗΣ
  • [20] Η ΥΕΜΕΝΗ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΗΠΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [21] ΕΠΕΣΘ: ΤΟ 4ο ΟΛ ΣΤΑΡ ΒΟΛΕΪ
  • [22] ΟΙ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ
  • [23] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΣΤΟΧΙΕΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ
  • [24] ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ: ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ
  • [25] ΣΥΛΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΛ

  • [01] ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

    Αθήνα, 14 Μαρτίου 2002 (13:30 UTC+2)

    Στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος αύριο και μεθαύριο θα πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τον κ. Σημίτη συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, Τύπου, Χρήστος Πρωτόπαπας, ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης και οι υφυπουργοί Γιάννης Μαγκριώτης και Ελευθέριος Τζιόλας.

    Τη Σύνοδο θα απασχολήσουν το θέμα της ανεργίας, η απελευθέρωση των αγορών Ενέργειας, Μεταφορών, Δικτύων Επικοινωνίας και των Χρηματαγορών. Επίσης θα συζητηθεί το Μεσανατολικό όπου ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου θα εμφανίσει την πρόταση των πέντε σημείων για το θέμα αυτό.

    [02] ΚΕΝΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΕΧΙΟΠΟΥΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαρτίου 2002 (18:32 UTC+2)

    Κενά στην έρευνα για την εξιχνίαση της υπόθεσης δολοφονίας του 41χρονου ομογενή από την φερόμενη ως κόρη του - που σημειώθηκε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη - αντιμετωπίζουν οι Διωκτικές Αρχές, αφού σειρά στοιχείων, που βλέπουν σταδιακά το φως της δημοσιότητας, έρχονται να ανατρέψουν τους ισχυρισμούς της 19χρονης.

    Σήμερα το μεσημέρι, με απόλυτη μυστικότητα, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας οδήγησαν την 19χρονη στο γραφείο της οδού Αριστοτέλους 12 - μέσα στο οποίο έγινε το έγκλημα - για την αναπαράσταση, ενώ η νεαρή σπουδάστρια του τμήματος Πληροφορικής των ΤΕΙ αύριο στις 12 το μεσημέρι θα οδηγηθεί στον Ε΄ τακτικό ανακριτή για να απολογηθεί.

    Η Ναταλία Κεχιοπούλου από την πρώτη στιγμή, μόλις παραδόθηκε στην αστυνομία και ομολόγησε ότι σκότωσε τον πατέρα της επειδή τη βίαζε εδώ και πέντε χρόνια - ισχυρίζεται ότι ο 41χρονος πολιτικός μηχανικός μόλις τραυματίστηκε με το μαχαίρι στο στήθος επιχείρησε να τη στραγγαλίσει και γι' αυτό αναγκάστηκε να του καταφέρει και το δεύτερο - θανατηφόρο χτύπημα στον τράχηλο.

    Την επόμενη μέρα όμως ο ιατροδικαστής Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι, από την εξέταση που έκανε, η νεαρή δεν φέρει την παραμικρή αμυχή στο λαιμό, ενώ εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι το θύμα δεν κατάφερε να αφοπλίσει τη νεαρή και - σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της - έπεσε πάνω στο μαχαίρι που κρατούσε στην προσπάθειά του να τη βιάσει.

    Εντύπωση προκαλεί επίσης και το γεγονός ότι ομογενείς, που γνωρίζουν την οικογένεια Κεχιοπούλου, διατηρούν επιφυλάξεις για το αν η 19χρονη ήταν κόρη του, ενώ πληροφορίες - που ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής από την αστυνομία - αναφέρουν ότι η νεαρή μπορεί να ήταν κουνιάδα, ή ακόμα και θετή κόρη του θύματος.

    Άλλες πληροφορίες από κύκλους ομογενών αναφέρουν ακόμα ότι ο Γιώργος Κεχιόπουλος διατηρούσε στενές επαφές με τις ρωσικές προξενικές αρχές στην Ελλάδα, αλλά υπάλληλοι του ρωσικού Προξενείου της Θεσσαλονίκης επισημαίνουν ότι τον γνώριζαν πολύ καλά, χωρίς όμως να έχει κάποια σχέση εργασίας με τις διπλωματικές αρχές.

    Εντύπωση προκάλεσε επίσης και το γεγονός ότι στη φωτογραφία - που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεύθυνση Ασφαλείας λίγες ώρες μετά τη δολοφονία - ο 41χρονος εμφανίζεται με στολή μέλους της ομάδας ασφαλείας του Ρώσου προέδρου Πούτιν, στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Ρώσου ηγέτη στη Θεσσαλονίκη και στη Βεργίνα.

    Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι οι Αστυνομικές Αρχές αδυνατούν να δώσουν στοιχεία για το αν το θύμα ασκούσε το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού, από το 1992 όταν παλιννόστησε στην Ελλάδα με τη σύζυγό του από το δεύτερο γάμο του. Πάντως, από τα δημοτολόγια Θεσσαλονίκης προκύπτει ότι η 19χρονη ήταν κόρη του, ενώ από το δεύτερο γάμο του ο 41χρονος απέκτησε άλλες δύο κόρες.

    Γ.Χ.

    [03] Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαρτίου 2002 (10:16 UTC+2)

    Η λύση των κυβερνήσεων συνεργασίας φαίνεται να κερδίζει έδαφος στην κοινή γνώμη σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο δημοσκοπήσεων που παρουσίασε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης.

    Από την έρευνα της εταιρίας "ΚΑΠΑ Research", που έγινε για λογαριασμό της ΕΡΤ, προκύπτει ότι το 59,2% προτιμά κυβερνήσεις συνεργασίας και το 37,8% μονοκομματικές. Από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το 70,5% τάσσεται υπέρ της κυβέρνησης συνεργασίας, το 82% του ΚΚΕ, το 85% του ΣΥΝ και το 35,3% της Ν.Δ. Το 52,6% τάσσεται υπέρ της συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με την Αριστερά και το 38% υπέρ της συνεργασίας της Ν.Δ. με δυνάμεις της Κεντροδεξιάς σε κυβερνητικό επίπεδο.

    Στην ερώτηση με ποιο κόμμα να συνεργαστεί σε κυβερνητικό επίπεδο το ΠΑΣΟΚ, το 44,2% απάντησε με τον ΣΥΝ, το 23,9% με το ΚΚΕ, το 24,1% με το ΔΗΚΚΙ και με το ΚΕΠ το 11,3%.

    Την αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε να υπάρξει αναλογικότερη εκπροσώπηση των κομμάτων στη Βουλή επιθυμεί το 75,7%.

    Από έρευνα της εταιρίας "MRB" προκύπτει ότι το 54,3% θεωρεί πως το μεγαλύτερο μειονέκτημα του ΠΑΣΟΚ είναι ότι δεν ακούει τα προβλήματα του κόσμου και το 42,1% ότι και η Ν.Δ. δεν ακούει τα προβλήματα του κόσμου και το 35,9% ότι το μεγαλύτρεο μειονέκτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το ίδιο το παρελθόν της.

    Ερμηνεύοντας τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων ο κ. Λαλιώτης παρατήρησε ότι βρίσκει απήχηση η πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ για διάλογο και συνεργασία με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Τόνισε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, θα κριθεί από το έργο της και ο στόχος είναι η νίκη στις επόμενες εκλογές με επικεφαλής τον Κώστα Σημίτη. "Θα κουραστούν όσοι ονειρεύονται πρόωρες εκλογές", είπε χαρακτηριστικά.

    [04] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

    Αθήνα, 13 Μαρτίου 2002 (22:59 UTC+2)

    Δέσμη δέκα μέτρων για την πάταξη της διαφθοράς στο Δημόσιο ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής.

    Προτεραιότητα δίνεται στην επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής της δικαιοσύνης. Ειδικότερα επισπεύδεται ο χρόνος εκδίκασης από τη Δικαιοσύνη υποθέσεων διαφθοράς που αφορούν περιπτώσεις δωροδοκίας, απάτης, υπεξαίρεσης, παράβασης καθήκοντος. Οι εν λόγω υποθέσεις θα εκδικάζονται κατά απόλυτη προτεραιότητα υποχρεωτικά εντός τριών μηνών από την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη σε πρώτο βαθμό και εντός έξι μηνών σε δεύτερο βαθμό, εφόσον οι υπόλογοι προσφύγουν εκ νέου στη Δικαιοσύνη ασκώντας κάθε ένδικο μέσο.

    Αλλάζουν όλα στην υποβολή του "πόθεν έσχες" των κρατικών λειτουργών. Η υποβολή θα γίνεται μέσω Taxis και θα είναι υποχρεωτική και μετά την αποχώρηση από την υπηρεσία, τουλάχιστον για πέντε χρόνια. "Πόθεν Εσχες" θα υποβάλουν και τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Αναβαθμίζονται και ενισχύονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στη δημόσια διοίκηση. Δημιουργείται Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού των Σωμάτων, το οποίο θα λειτουργεί με τη συνδρομή εισαγγελικού λειτουργού και θα έχει τη δυνατότητα ποινικής δίωξης.

    Επεκτείνονται οι προληπτικοί έλεγχοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στις περιπτώσεις καθυστερήσεων το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών θα ασκεί το ίδιο πειθαρχικές διώξεις.

    Τις επόμενες μέρες θα είναι έτοιμη και η νομοθετική ρύθμιση για την απαγόρευση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

    "Η κυβέρνηση με απόλυτη σοβαρότητα και ευθύνη ανοίγει μέτωπο διαρκούς καταπολέμησης του φαινομένου της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα, δήλωσε ο κ. Σκανδαλίδης μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής.

    "Είναι αναγκαία η συμπαράταξη όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, αλλά και κάθε πολίτη γι αυτό είμαστε ανοιχτοί για οποιαδήποτε πρόταση", τόνισε.

    Η διυπουργική επιτροπή κατέγραψε 14 εστίες διαφθοράς στο δημόσιο: αστυνομία, πολεοδομίες, εφορίες, δήμοι και νομαρχίες, ασφαλιστικά ταμεία, επιθεωρήσεις εργασίας, λιμενικό, μεταφορές, νοσοκομεία, προξενεία, τελωνεία, σωφρονιστικά καταστήματα, φυλακές κατέχουν τα σκήπτρα στις παράνομες συναλλαγές.

    Το "γρηγορόσημο" στις πολεοδομίες και στα ασφαλιστικά ταμεία δίνει και παίρνει. Στις εστίες αυτές επικεντρώνει τα βέλη της η διυπουργική επιτροπή, ενώ οι πολίτες που θα καταγγέλλουν παρανομίες θα μπορούν να προσφεύγουν στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

    [05] ΣΟΛΑΝΑ: ΣΕΡΒΙΑ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Ε.Ε.

    Βελιγράδι, 14 Μαρτίου 2002 (13:55 UTC+2)

    Φωτογραφία: Βόισλαβ Κοστούνιτσα

    Σημαντικό βήμα προς την εδραίωση της σταθερότητας στα Βαλκάνια και σε ολόκληρη της Ευρώπη χαρακτήρισε τη συμφωνία Σερβίας-Μαυροβουνίου για το νέο κρατικό-νομικό καθεστώς τους ο Χαβιέ Σολάνα.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, έξω από το ομοσπονδιακό μέγαρο, όπου υπεγράφη η συμφωνία, ο επικεφαλής της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας της Ε.Ε. τόνισε ότι η Σερβία και το Μαυροβούνιο άνοιξαν τον δρόμο προς την ενωμένη Ευρώπη. "Σήμερα άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο, στο οποίο η Σερβία και το Μαυροβούνιο θα ενταχθούν στην Ε.Ε." είπε χαρακτηριστικά.

    Ε.Π.

    [06] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ

    Βουκουρέστι, 14 Μαρτίου 2002 (21:06 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Τα υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών και Άμυνας της Ρουμανίας σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίας της χώρας αποφάσιασν να συστήσουν μια ειδική ομάδα που θα έχει σκοπό να παρακολουθεί σε καθημερινή βάση την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται στη Δημοκρατία της Μολδαβίας καθώς και τις εξελίξεις στς διμερείς σχέσεις με την Ρουμανία.

    Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η ειδική αυτή ομάδα θα συντάσσει έκθεση σε καθημερινή βάση στην οποία θα περιέχονται σε περίπτωση που κρίνεται απαραίτητο και προτάσεις και την οποία θα καταθέτει στον πρωθυπουργό.

    Σημειώνεται ότι σήμερα ξέσπασε διπλωματικό σκάνδαλο στις σχέσεις της χώρας με την Δημοκρατία της Μολδαβίας μετά από την απόφαση των αρχών του Κισινιώφ να χαρακτηρίσουν persona non grata τον στρατιωτικό ακόλουθο της Ρουμανίας στην Μολδαβία.

    [07] ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΑ ΤΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαρτίου 2002 (21:01 UTC+2)

    Τελικά πωλείται ή όχι η ΠΑΕ Αρης; Όπως δείχνουν τα πράγματα ούτε και οι άνθρωποι του κίτρινου συλλόγου δεν γνωρίζουν. Και αυτό γιατί ενώ οι κ.κ. Κωνσταντινίδης και Τζιφόπουλος είχαν συνάντηση με τον επιχειρηματία κ. Στεφανίδη και συμφώνησαν ότι μπορούν να προχωρήσουν στα περαιτέρω της πώλησης του μετοχικού πακέτου, βγαίνει με επίσημη ανακοίνωση η ΠΑΕ (υπογραφή Ζαχουδάνη) και διαψεύδει ότι μίλησε με τον εν λόγο επιχειρηματία.

    "Δεν καταλαβαίνω τι γίνεται. Εγώ συζήτησα με τους κ. Τζιφόπουλο και Κωνσταντινίδη οι οποίοι μου είχαν ότι η ΠΑΕ πωλείται έναντι 5,5 εκατομμύρια δολάρια. Εγώ μάλιστα τους διαβεβαίωσα ότι ενδιαφέρομαι. Πως λοιπόν βγαίνει ο κ. Ζαχουδάνης και διαψεύδει;", αναρωτιέται ο κ. Στεφανίδης ο οποίος σύμφωνα με τα λεγόμενά του έχει δώσει ήδη και 1,5 εκατομμύριο δολάρια άμεσα ως προκαταβολή!

    [08] ΤΑ ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΑΝΔΡΩΝ ΣΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαρτίου 2002 (20:56 UTC+2)

    Η φάση των "8" του κυπέλλου ανδρών στο χάντμπολ θα διεξαχθεί την Τετάρτη 20 Μαρτίου και τα παιχνίδια έχουν ως εξής: Ζηρίνειο: 16.00 Δούκας - Βριλήσσια (Τσάμος, Μανδάς), Κατερίνης: 17.00 Αρχέλαος - Πανελλήνιος (Βλάχος, Κουταλίδης), Μίκρας: 16.00 ΠΑΟΚ - Φίλιππος (Τσάκωνας, Χασκής).

    Το ματς που υπολείπεται για τη φάση των "16" ανάμεσα στις ομάδες του ΒΑΟ και του Κιλκίς θα διεξαχθεί στο γήπεδο του ΒΑΟ στις 27 Μαρτίου στις 19:00 και ο νικητής θα παίξει στις 30 Μαρτίου στιε 10:00, στη Νέα Φιλαδέλφεια με τον Ιωνικό.

    [09] ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ Η ΟΥΕΦΑ ΣΕ ΡΟΜΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαρτίου 2002 (20:46 UTC+2)

    Ένα παιχνίδι Τσάμπιονς Λιγκ έγινε αφορμή να δημιουργηθεί μεγάλο διπλωματικό επεισόδιο! Ο λόγος για τα επεισόδια μεταξύ της Ρόμα με τη Γαλατασαράι για τον β' όμιλο του θεσμού του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Βραζιλιάνος άσος των γηπεδούχων, Λίμα έγινε έξω φρενών όταν κάποιος παίκτης των φιλοξενουμένων τον έβρισε και μετά επακολούθησε γενική σύρραξη. Αυτό αποτέλεσε και την αρχή της καταστροφής... Ο αγωνιστικός χώρος μετατράπηκε σε ριγκ και ούτε η επέμβαση της ιταλικής αστυνομίας δεν μπόρεσε να ηρεμήσει τα πνεύματα.

    Θέση για τα επεισόδια πήρε και ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ. "Ηταν πολύ σοβαρή κατάσταση. Ηταν σα να ξαναγυρίζαμε πίσω στη φασιστική Ιταλία στην εποχή του Μουσολίνι και όχι στο 2002".

    Αξιο λόγου είναι η συγνώμη που ζήτησε ο επιθετικός της Ρόμα Γκαμπριέλ Μπατιστούτα γιατί χτύπησε τον Εμρέ Ασίκ της Γαλατασαράι. Για το συγκεκριμένο παιχνίδι και σύμφωνα με την απόφαση της ΟΥΕΦΑ ξεκίνησε έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια των επεισοδίων, ώστε να υπάρξουν παραδειγματικές κυρώσεις.

    [10] Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 14 Μαρτίου 2002 (20:43 UTC+2)

    Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των δημοσιευμένων λογιστικών καταστάσεων της 31/12/2001, των εταιριών που έχουν μετοχές εισηγμένες στο ΧΑΑ και στο πλαίσιο του προβλεπόμενου ετήσιου τακτικού ελέγχου της απόφασης 64/29.3.01, το ΔΣ του ΧΑΑ αποφάσισε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση ότι δεν συντρέψει λόγος ένταξης νέων εταιριών στο καθεστώς επιτήρησης.

    Επίσης το Δ.Σ. του Χ.Α.Α. ενέκρινε:

    α) Τα ενημερωτικά δελτία των κάτωθι εταιριών για την εισαγωγή των μετοχών τους προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών:

    "HITECH ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ" για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την εισαγωγή των μετοχών της στην Νέα Χρηματιστηριακή Αγορά.

    "ΦΑΡΑΙ ΑΕΕΧ" για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την εισαγωγή των μετοχών της στην Παράλληλη Αγορά.

    Σύμφωνα με τα ενημερωτικά δελτία που εγκρίθηκαν:

    "HITECH ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ" θα διαθέσει 572.840 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές ως εξής: 545.570 με δημόσια εγγραφή και 27.270 με ιδιωτική τοποθέτηση.

    "ΦΑΡΑΙ ΑΕΕΧ" θα διαθέσει 1.203.000 κοινές ανώνυμες μετοχές με δημόσια εγγραφή.

    β) Το ενημερωτικό δελτίο της κάτωθιι εταιρείας:

    "ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK ERGASIAS A.E.", για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση της "ΤΕΛΕΣΙΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Α.Ε."

    Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που εγκρίθηκε:

    Η εταιρεία "ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK ERGASIAS A.E." προβαίνει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου εκδίδονταςς 18.963.636 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 2,74 ευρώ (δρχ. 933,655) τις οποίες θα λάβουν οι μέτοχοι της απορροφώμενης "ΤΕΛΕΣΙΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Α.Ε." (κάθε 2,2 παλαιές μετοχές θα ανταλλαγούν με 1 νέα μετοχή). Οι μέτοχοι της απορροφώσας εταιρείας "ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK ERGASIAS A.E." θα διατηρήσουν τον αριθμό των μετοχών που κατέχουν (293.574.790 κοινές ονομαστικές μετοχές) με νέα ονομαστική αξία 2,74 ευρώ (δρχ. 933,655).

    Το Δ.Σ. του Χ.Α.Α. ενημερώθηκε:

    Για την αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρίας "ΙΝΤΡΑΛΟΤ Α.Ε." από 0,3668 ευρώ (125 δρχ.) σε 0,37 ευρώ (126,0775 δρχ.) ανά μετοχή.

    Για την αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρίας "ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK ERGASIAS A.E." από ευρώ 2,7351 (δρχ. 932) σε ευρώ 2,74 (δρχ. 933,655).

    [11] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαρτίου 2002 (20:39 UTC+2)

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα τη δημόσια δωρεάν παιδεία πραγματοποίησαν στην Καμάρα φορείς της Θεσσαλονίκης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Ισπανών φοιτητών και μαθητών για διαδηλώσεις διεθνούς συμπαράστασης στις κινητοποιήσεις τους κατά της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης Αθνάρ και των μέτρων που προωθούν οι υπουργοί Παιδείας της ΕΕ.

    Σε ανακοίνωση τους οι φορείς επισημαίνουν ότι στην Ελλάδα η δημόσια δωρεάν παιδεία παραμένει ο φτωχός συγγενής του κρατικού προϋπολογισμού και ουραγός στη χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ η μαθητική διαρροή στο δημόσιο ημερήσιο λύκειο πενταπλασιάστηκε μετά την «αντι-εκπαιδευτική» μεταρρύθμιση Αρσένη.

    Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων, οι Ενώσεις Καθηγητών, οι Σύλλογοι Δασκάλων, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι και η Ομοσπονδία Γονέων Θεσσαλονίκης.

    Η κινητοποίηση έγινε στο πλαίσιο της μετατροπής της βδομάδας δράσης υπέρ της δημόσιας δωρεάν παιδείας, που ξεκίνησε στις 11 Μαρτίου και ολοκληρώνεται αύριο.

    [12] Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

    Βερολίνο, 14 Μαρτίου 2002 (20:38 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ χαιρέτησε την συμφωνία που υπέγραψαν Σερβία και Μαυροβούνιο για τον επαναπροσδιορισμό των μεταξύ τους σχέσεων και τόνισε ότι είναι ένα βήμα προς την πρόοδο.

    Ο κ. Φίσερ σε ανακοίνωση του επισήμανε ότι η γερμανική κυβέρνηση χαιρετά τη συμφωνία που υπέγραψαν το Βελιγράδι και η Ποντγκόριτσα για ένα κράτος και πρόσθεσε ότι είναι ένα βήμα μπροστά.

    O.K.

    [13] ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΡΕΜΠΕ ΚΑΙ ΤΖΟΡΤΖΕΒΙΤΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαρτίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Οι ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες της Γαλλίας και της Γιουγκοσλαβίας ενημέρωσαν την ΠΑΕ Ολυμπιακός για την κλήση στις εθνικές ομάδες των χωρών τους, των Κριστιάν Καρεμπέ και Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς αντίστοιχα. Συγκεκριμένα ο Καρεμπέ κλήθηκε για το φιλικό παιχνίδι μεταξύ Γαλλίας-Σκωτίας που θα γίνει στο Παρίσι στις 27 Μαρτίου και ο Τζόρτζεβιτς για το παιχνίδι μεταξύ Βραζιλίας - Γιουγκοσλαβίας που θα γίνει την ίδια ημερομηνία στην Φορταλέτζα. Οι δύο παίκτες θα πρέπει να είναι στο Παρίσι και το Βελιγράδι αντίστοιχα, την Δευτέρα 25 Μαρτίου.

    Στον απόηχο του χθεσινού παιχνιδιού οι παίκτες του Ολυμπιακού αισιοδοξούν ότι θα μπορέσουν να πάρουν το εισιτήριο για τον τελικό στο Καυταντζόγλειο. Φυσικά όλοι γνωρίζουν ότι το σκορ μπορεί να δίνει ένα μικρό προβάδισμα στον Ολυμπιακό για την πρόκριση στον τελικό της διοργάνωσης, ωστόσο, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια στη Θεσσαλονίκη τον επόμενο μήνα για να πάρει το εισιτήριο για τον τελικό.

    [14] ΚΡΟΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΛΟΒΕΝΙΑ ΧΑΙΡΕΤΗΣΑΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

    Ζάγκρεμπ, 14 Μαρτίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Οι αρχές της Κροατίας χαιρέτησαν την συμφωνία που υπέγραψαν η Σερβία και το Μαυροβούνιου για τη δημιουργία ενιαίου κράτους τονίζοντας ότι η συμφωνία τροφοδοτεί τις ελπίδες για διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή των Βαλκανίων.

    "Πιστεύουμε ότι η συμφωνία κλείνει ένα κεφάλαιο της ιστορίας και ανοίγει νέες προοπτικές για σύσφιξη και αποκατάσταση των σχέσεων στην περιοχή" αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κροατίας.

    Το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει παράλληλα την ελπίδα η δημιουργία της ένωσης Σερβίας - Μαυροβουνίου να συνεισφέρει στην επίλυση σοβαρών ζητημάτων άλυτων μέχρι σήμερα στις σχέσεις με την Κροατία.

    Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας σε ανακοίνωσή του χαιρέτησε την υπογραφείσα συμφωνία εκφράζοντας την ελπίδα να αποκαταστήσει την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

    "Η συμφωνία αποτελεί σημαντική συνεισφορά στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, εξασφαλίζει την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία και θέτει τα θεμέλια μιας επιτυχημένης προσέγγισης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς" αναφέρεται χαρακτηριστικά ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην καθοριστική διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα για την υπογραφή της συμφωνίας.

    [15] ΣΤΑ ΚΑΝΑΡΙΑ ΝΗΣΙΑ ΟΙ ΚΕΝΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαρτίου 2002 (20:30 UTC+2)

    Εγκρίθηκε από το Δ.Σ του ΣΕΓΑΣ μετά από εισήγηση της επιτροπής υψηλού αθλητισμού η μετάβαση επιλέκτων αθλητών στην Ελλάδα και το εξωτερικό για προετοιμασία. Στο χρονικό διάστημα Μαρτίου - Μαίου θα μετακινηθούν εξαιτίας της έλλειψης των αγωνιστικών χώρων, μακριά από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, συνολικά 34 αθλητές και αθλήτριες. Οι περισσότεροι από αυτούς επέλεξαν για τις προπονήσεις τους την Κύπρο, κύρια για τις ευκολίες που προκύπτουν μετά την υπογραφή της συμφωνίας αθλητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

    Στη Λεμεσό θα πάνε 20/3-6/4 οι Ντούπης, Τομαράς, Μητράκος, από 20/3-7/4 οι Κορκίζογλου, Μανώλης, από 24/3-14/4 οι Πατσού, Ρέρρα, Πιέτρης, Λιάπης, από 20/3-7/4 Χαραμής, Ζαμπέλης, Φράγκος, Τσίρμπα, Σούμα, από 20/3-5/4 οι Πανάγου, Τερζιάν, Χοίδης, από 20/3-13/4 Μάρκου, Λένης, Συρράκος.

    Τα Κανάρια νησιά επέλεξε ο Χρήστος Τσέκος για τους Κεντέρη και Θάνου, ενώ ο Γιώργος Πομάσκι διάλεξε την Φιλιπούπολη μαζί με τους Παπακώστα. Ζαλαγκίτη και Τσατούμα. Ο Κώστας Σπανίδης επιμένει κρητικά καθώς επέλεξε την Κρήτη για τις Κελεσίδου, Κολέτσου, Τίγκα, Πανάβογλου, Αραμπατζή και Σεμερτζίδη. Στα Χανιά μεταβαίνει η Αγγελική Τσιλακούδη από 1-26/4.

    [16] ΠΟΙΚΙΛΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

    Ποντγκόριτσα, 14 Μαρτίου 2002 (20:24 UTC+2)

    Ποικίλες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Δημοκρατίας του Μαυροβουνίου έχει προκαλέσει η υπογραφή της συμφωνίας για τη δημιουργία ενός ενιαίου κράτους μεταξύ της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.

    "Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου έχει λόγους να είναι ικανοποιημένη από όσα πετύχαμε μέσω της συμφωνίας" τόνισε ο Μαυροβούνιος πρόεδρος Μίλο Τζουκάνοβιτς μετά την επίσημη υπογραφή της συμφωνίας στο Βελιγράδι.

    Την αντίθετη άποψη εξέφρασε ο επικεφαλής της Φιλελεύθερης Ένωσης Μίοντραγκ Ζίβκοβιτς ο οποίος επισήμανε ότι τα μέλη του κόμματός του είναι σοκαρισμένα από την εν λόγω συμφωνία που υπογράφτηκε στο Βελιγράδι.

    Ο επικεφαλής του Σερβικού Λαϊκού κόμματος που πρόσκειται φιλικά στο Βελιγράδι Μπόζινταρ Μπόγιοβιτς τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας επισημαίνοντας ότι σηματοδοτεί τον τερματισμό της αποσχιστικής πολιτικής του Τζουκάνοβιτς.

    Οι πολίτες του Μαυροβουνίου τάσσονται υπέρ της συμφωνίας δηλώνοντας ότι δεν είχε απομείνει καμία επιλογή στον κ. Τζουκάνοβιτς ο οποίος αναγκάστηκε να υποχωρήσει στις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [17] ΥΠΟΓΡΑΦΤΗΚΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΘΗΝΑ 2004 ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΚΡΩΠΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαρτίου 2002 (20:14 UTC+2)

    Υπογράφηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης μεταξύ της ΑΘΗΝΑ 2004 και του Δήμου Κρωπίας Μεσογείων, από τον οποίο θα διέλθει τμήμα της διαδρομής του αγωνίσματος της ατομικής χρονομέτρησης ποδηλασίας.

    Μιλώντας κατά τη τελετή ο Δήμαρχος Κρωπίας Πέτρος Παπαγιαννόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του Δήμου, επισημαίνοντας ότι έχει αναδείξει τρεις Ολυμπιονίκες στις αρχές του περασμένοι αιώνα (τους Γεώργιο Σαράντη - Παπασιδέρη, ο οποίος κέρδισε Ολυμπιακό μετάλιο τρεις φορές στη σφαίρα, στην άρση βαρών και τη δισκοβολία, Αντώνη Πρίφτη στο άθλημα "εις απλούν μετά φοράς και ο Νικόλαος Γκίκας στο αγώνισμα δρόμου των 100 μέτρων). Επίσης αναφέρθηκε στη σημασία του εγχειρήματος των Ολυμπιακών Αγώνων για τη χώρα μας και εξέφρασε τη βούληση των κατοίκων του Κορωπίου να συνεισφέρουν με κάθε δυνατό μέσο στην επιτυχία τους.

    Παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία του Μνημονίου ο Σύμβουλος Διοίκησης της ΑΘΗΝΑ 2004 Δρ. Κωνσταντίνος Ζαχαρόπουλος, τόνισε το σημαντικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Υπογράμμισε ότι ο Δήμος Κρωπίας ουσιαστικά είναι βασική πύλη εισόδου στη χώρα, λόγω της άμεσης γειτνίασης με το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι δημότες της Κρωπίας απέδειξαν με τη συμμετοχή τους στην τελετή υπογραφής του Μνημονίου την αποφασιστικότητά τους να πετύχουν οι Αγώνες του 2004.

    Κατά την εκδήλωση διανεμήθηκε η επίσημη αίτηση του Ολυμπιακού Εθελοντή, στην οποία αναφέρθηκε εκτενώς ο Γενικός Διευθυντής Εθελοντισμού Κωνσταντίνος Μπόγδανος.

    Παρόντες στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, ήσαν οι βουλευτές του υπολοίπου Νομού Αττικής, του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Οικονόμου και της Νέας Δημοκρατίας Αθανάσιος Μπούρας

    [18] ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΑΣΝΤΑΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Χάγη, 14 Μαρτίου 2002 (20:10 UTC+2)

    Συνεχίστηκε σήμερα η δίκη του τέως προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, με την κατάθεση του πρώην απεσταλμένου της Μεγάλης Βρετανίας στα Βαλκάνια Πάντι Ασντάουν.

    Στην κατάθεσή του ο Βρετανός διπλωμάτης ισχυρίστηκε ότι ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και ο αποθανών πρόεδρος της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν σχεδίαζαν από καιρό να διαμοιράσουν τη Βοσνία ανάμεσα στις χώρες τους.

    Ο κ. Ασντάουν που αποτελεί τον πρώτο δυτικό διπλωμάτη που καταθέτει στη δίκη του Μιλόσεβιτς ισχυρίστηκε ότι στη διάρκεια δείπνου που είχε την δεκαετία του 1990 με τον τότε Κροάτη πρόεδρο Τούτζμαν, ο τελευταίος του αποκάλυψε ότι σχεδίαζε σε συνεργασία με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του να δημιουργήσουν την "Μεγάλη Κροατία" και την "Μεγάλη Σερβία" αφανίζοντας ουσιαστικά την Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

    Νωρίτερα ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας εξέτασε κατά αντιπαράθεση τον προηγούμενο μάρτυρα που κατέθεσε εναντίον του, τον Αμερικανό ερευνητή Πάτρικ Μπολ που τον είχε κατηγορήσει ότι ευθύνεται για σειρά δολοφονιών Αλβανών στο Κόσοβο.

    Ο Μιλόσεβιτς τον κατηγόρησε ότι έχει απλοποιήσει ένα τόσο περίπλοκο ζήτημα όπως αυτό του πολέμου και επέμεινε στην άποψη ότι οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί και οι απειλές από τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου οδήγησαν στη μαζική έξοδο των Αλβανών από την επαρχία.

    Δεν παρέλειψε μάλιστα να αμφισβητήσει την αμεροληφία του ισχυρισμών του αμερικανού ερευνητή λέγοντας ότι τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει δεν είναι αντικειμενικά καθώς προέρχονται από πρώην Αλβανούς συνοριοφύλακες οι οποίοι είναι προκατελημένοι για το εν λόγω θέμα.

    [19] ΣτΕ: Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΣΗΣ

    Βελιγράδι, 14 Μαρτίου 2002 (20:07 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Πέτερ Σίντερ και ο ΓΓ του ΣτΕ Βάλτερ Σβίμερ χαιρέτισαν την υπογραφή συμφωνίας για την αναδιάρθρωση των σχέσεων Σερβίας Μαυροβουνίου και εκτίμησαν ότι συνιστά "σημαντικό παράγοντα στην επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων".

    "Ο διάλογος, η υπευθυνότητα και η σύνεση επικράτησαν και επιθυμούμε να συγχαρούμε τους πολιτικούς ηγέτες της Γιουγκοσλαβίας για την εξεύρεση λύσης, αποδεκτής από όλους", όπως επίσης και τον ύπατο εκπρόσωπο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα "για την αποτελεσματική συμβολή του" στην υπογραφή της συμφωνίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣτΕ.

    Ο πρόεδρος της ΚΣΣΕ και ο ΓΓ του ΣτΕ εκτίμησαν ότι στο μέλλον "ο χρόνος και η ενέργεια πρέπει να διοχετευτούν στις πραγματικές προκλήσεις, με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η γιουγκοσλαβική κοινωνία: συνένωση των δημοκρατικών θεσμών, υιοθέτηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων και εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς τη διεθνή κοινότητα.

    Τέλος στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η δημιουργία υπουργείου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Μειονότητες θα συμβάλει στην επίσπευση της ένταξης της Γιουγκοσλαβίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, η οποία έτσι θα αφήσει πίσω της το παρελθόν.

    [20] Η ΥΕΜΕΝΗ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΗΠΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Σαν΄α, 14 Μαρτίου 2002 (19:55 UTC+2)

    Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι συναντήθηκε στην Υεμένη, τρίτο σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή με τον πρόεδρο της χώρας Αλί Αμντουλάχ Σαλέχ, ο οποίος του εξέφρασε τη στήριξή του στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    Ο Σαλέχ δήλωσε αντίθετος σε ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράκ καθώς θα θέσει σε κίνδυνο την σταθερότητα στην περιοχή.

    Οι Τσένι και Σαλέχ μίλησαν για την κρίση στη Μέση Ανατολή και για μία πιθανή επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ.

    Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν στην βοήθεια της Υεμένης για να εξαρθρώσουν πυρήνες της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα στα εδάφη της για να αποτρέψουν όπως ισχυρίζονται ένα ακόμη Αφγανιστάν.

    Ο κ. Τσένι επισκέφτηκε χθες το Σαρμ ελ-Σεχ όπου είχε συνομιλίες με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μπουμπάρακ. Ο Τσένι διαβεβαίωσε ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ θα συνεχιστεί κατά αυτών που κατασκευάζουν ή θέλουν να χρησιμοποιήσουν «όπλα μαζικής καταστροφής.

    Ο.Κ.

    [21] ΕΠΕΣΘ: ΤΟ 4ο ΟΛ ΣΤΑΡ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαρτίου 2002 (19:51 UTC+2)

    Πέρασαν κιόλας τέσσερα χρόνια. Το 1999 όταν η ΕΠΕΣΘ ξεκινούσε την διοργάνωση του πρώτου τοπικού Ολ Σταρ βόλεϊ που κανείς μας δεν φαντάστηκε την επιτυχία που θα είχε η συγκεκριμένη διοργάνωση.

    Την πεποίθηση ότι το φετινό All Star Game θα ξεπεράσει σε επιτυχία κάθε προηγούμενο, εξέφρασαν οι διοργανωτές, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα στο Δήμο Καλαμαριάς. Το 4ο All Star Game παίδων και κορασίδων της ΕΠΕΣΘ θα διεξαχθεί την Κυριακή 17 Μαρτίου, από τις 5 το απόγευμα, στο Δημοτικό Γυμναστήριο της Καλαμαριάς, με συνδιοργανωτή τον τοπικό Δήμο και χορηγό την εταιρία CAAN.

    Τη συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Χριστόδουλος Οικονομίδης: "Είναι τιμή για το Δήμο Καλαμαριάς η συμμετοχή του στη διοργάνωση αυτή, μία εβδομάδα μετά την κατάκτηση του Πανελλήνιου Σχολικού Πρωταθλήματος από το Δ' Λύκειο Καλαμαριάς. Το βόλλεϋ βρίσκεται σε ανοδική πορεία και το All Star θα βοηθήσει ώστε να έλθουν ακόμη περισσότερα παιδιά κοντά στο άθλημα. Ευχαριστούμε την ΕΠΕΣΘ που μας ανέθεσε τη διοργάνωση και συγχαίρουμε την CAAN για την πρωτοβουλία της να αναλάβει τη χορηγία".

    Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΠΕΣΘ, Αχιλλέας Μαυρομάτης επισήμανε: "Είναι ευτυχής συγκυρία ότι η διοργάνωση συμπίπτει με μεγάλες στιγμές του βόλεϊ της Θεσσαλονίκης, όπως ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος με δύο ομάδες της πόλης και η συμμετοχή του Ηρακλή στο φάιναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ. Το All Star Game παίδων-κορασίδων δείχνει την ευαισθησία της ΕΠΕΣΘ στις μικρές ηλικίες, αφού είναι η μοναδική Ενωση στην Ελλάδα που διοργανώνει κάτι τέτοιο. Ευχαριστούμε το Δήμο Καλαμαριάς για τη βοήθειά του και την CAAN, με την οποία αρχίζουμε τη συνεργασίας μας από φέτος.

    Ο εκπρόσωπος CAAN Γιάννης Πετίδης επισήμανε: "Η εταιρεία μας δέχτηκε με χαρά να βοηθήσει την πρωτοβουλία της ΕΠΕΣΘ, αφού και η ίδια δραστηριοποιείται στο χώρο του βόλεϊ. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε μαζί και τα επόμενα χρόνια".

    Ο προπονητής Ηρακλή, Μιχάλης Κυριακού τόνισε: "Αισθάνομαι μεγαλύτερη χαρά από κάθε άλλη φορά που έχω την τιμή να μετάσχω στο All Star Game, αφού γίνεται για πρώτη φορά στην πόλη μου, την Καλαμαριά. Θυμάμαι ότι μετά την πρώτη διοργάνωση, το 1999, όλοι οι προπονητές είχαμε ζητήσει να ο αγώνας αυτός να γίνει θεσμός. Χαίρομαι που η ΕΠΕΣΘ κατάφερε να το πετύχει αυτό και το All Star να γίνεται κάθε χρόνο καλύτερο".

    Εκπρόσωπος των αθλητριών, η Ιουλία Καζαντζίδου αθλήτρια Απόλλωνα Καλαμαριάς τόνισε: "Για κάθε αθλητή είναι μεγάλη τιμή και επιβράβευση να επιλέγεται για έναν τέτοιο αγώνα. Υπάρχει κάποιο άγχος, ειδικά σε μένα που θα αγωνιστώ μέσα στο σπίτι μου".

    Το πρόγραμμα του Δ' All Star Game έχει ως εξής: 17.00 Αγώνας Αγοριών, 18.30 Διαγωνισμός Αγοριών, 19.30 Αγώνας Κοριτσιών, 21.00 Αγώνας Κοριτσιών. Οι αθλητές, αθλήτριες και προπονητές των φετινών αγώνων είναι οι εξής:

    ΑΓΟΡΙΑ

    ΑΝΑΤΟΛΗ: Γκόρτσανιουκ, Δημητριάδης, Θοδωρής Παπαδημητρίου Θεοδόσης Παπαδημητρίου (Ηρακλής), Αλμαλής, Χρηστάρας (ΠΑΟΚ), Γεροβασιλείου, Τσίκρας (Μ. Αλέξανδρος), Μαντζαρίδης (Απόλλων Καλαμαριάς), Μακαριάδης (ΑΕΝ Αγ. Τριάδος), Αλεξανδρόπουλος (Αρης), Κότελης (Αετός). Προπονητές: Καραβιδόπουλος (Ηρακλής), Τζουμάκας (ΠΑΟΚ). ΔΥΣΗ: Ιωαννίδης, Τσιομπάνης, Χαριτωνίδης (Επίκουρος Πολ.), Βογιατζής, Γκουτζέλης (Πρωτέας), Μαργωμένος, Ουράνης (ΠΟ Μουδανιών), Κοκαρίδας (Αίας Ευόσμου), Τραπεζανίδης (Μακεδονικός), Κουμανιώτης (Νίκη Ευκ.), Ροβάρι (Ελπίδα), Στογιαννάρης (Ηρακλής Γέφ.). Προπονητές: Γκουτσίδης (Επίκουρος), Γκουτζέλης (Πρωτέας). ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Κυριακόπουλος, Σφακιανός, Σιδεράς.

    ΚΟΡΙΤΣΙΑ

    ΑΝΑΤΟΛΗ: Ε. Αργυροπούλου, Σ. Αργυροπούλου, Αρβανίτη (Ηρακλής), Βλαχοδήμου, Σκόνδρα, Κωνσταντινίδου (Αρης), Τσουκανά (Εαρινός), Νότα (ΠΟ Μουδανιών), Λαζαρίδου (Αγ. Νικόλαος Μηχ.), Καζαντζίδου (Απόλλων Καλ.), Παναγιωτίδου (ΧΑΝΘ), Σπανού (Μ. Αλέξανδρος), Ζήκα (Φιλαθλητικός). Προπονητές: Κυριακού (Ηρακλής), Χρηστούλα (Αρης). ΔΥΣΗ: Κολοκοτρώνη, Ντόκου, Πατρώνη (Νέα Γενεά Ασβ.), Κατσιώνη, Χατζηστεργίου (ΕΟΣ), Απότα (Παναθλητικός), Μούτσιου (Ελπίδα), Παρασκευοπούλου (Αίας), Ιωαννίδου (ΑΟ Αμπελοκήπων), Μπαχτσεβάνη (ΒΑΟ), Κουπουρδιάδου (Πρωτέας), Μαλιγκάνη (Μακεδόνες), Τσάρα (Επίκουρος Πολ.). Προπονητές: Καρακώστα (Νέα Γενεά), Καμπερίδης (ΕΟΣ). ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Κ. Γεωργιάδης, Κόκκαλης, Δεββέ.

    Στον διαγωνισμό επιθέσεων πρώτου χρόνου θα πάρουν μέρος οι αθλητές Γεροβασιλείου, Χρηστάρας, Αλεξανδρόπουλος, Γκουτζέλης, Ιωαννίδης, Μαργωμένος. Οι αθλήτριες που θα πάρουν μέρος στο διαγωνισμό δεξιοτεχνίας στο σέρβις θα ανακοινωθούν μετά τις προπονήσεις του Σαββάτου.

    [22] ΟΙ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

    Μπάνια Λούκα, 14 Μαρτίου 2002 (19:49 UTC+2)

    Αξιωματούχοι της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας χαιρέτισαν τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας, η Σερβία και το Μαυροβουνίου για τη δημιουργία ενός νέου κράτους επισημαίνοντας τη σημασία της συμφωνίας για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

    Εκφράζοντας ικανοποίηση για την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και Ποντγκόριτσα με τη μεσολάβηση της Ε.Ε., ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μίρκο Σάροβιτς υπογράμμισε ότι την "ιδιαίτερη σημασία" της συμφωνίας καθώς οι δύο δημοκρατίες "είναι παράγοντας σταθερότητας" στην περιοχή.

    Ο κ. Σάροβιτς τόνισε ότι η συμφωνία είναι σημαντική και για τη Σερβοβοσνιακή οντότητα, καθώς η Γιουγκοσλαβία υπέγραψε το 1995 την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον με την οποία έληξε ο πόλεμος στη Βοσνία.

    Ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας Μλάντεν Ιβανιτς και ο Πρόεδρος της Βουλής Ντράγκαν Κάλινιτς εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για την υπογραφή της συμφωνίας.

    Ο κ. Ιβανιτς είπε ότι είναι ευχαριστημένος για το ότι διατηρείται η ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας, αν και θα υπάρχει μία νέα δομή διακυβέρνησης.

    Η νέα ένωση Σερβίας και Μαυροβουνίου θα είναι η συνέχεια της Γιουγκοσλαβίας, κάτι που είναι σημαντικό για τη Σερβική Δημοκρατία καθώς το Βελιγράδι συνυπέγραψε την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον, πρόσθεσε.

    Ο κ. Ιβανιτς εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα μεταβληθούν οι σχέσεις μεταξύ Γιουγκοσλαβίας και Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, παρότι τόνισε ότι δεν γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής Ντράγκαν Κάλινιτς τόνισε ότι η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Σερβίας και Μαυροβουνίου "ήταν μια μεγάλη ανακούφιση για τη Βοσνία και τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας", οι οποίες ενδιαφέρονται για "μία δημοκρατικά οργανωμένη, σταθερή ένωση Σερβίας - Μαυροβουνίου".

    [23] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΣΤΟΧΙΕΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ

    Βαρκελώνη, 14 Μαρτίου 2002 (19:44 UTC+2)

    Τα θέματα των διαρθρωτικών αλλαγών και της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας θα τεθούν επί τάπητος στη σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ στη Βαρκελώνη, στην οποία συμμετέχει και ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής.

    Στις δηλώσεις του που έκανε προσερχόμενος στη σύνοδο ο κ. Καραμανλής στάθηκε ιδιαίτερα στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ευρώπης, ζητώντας γρηγορότερα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.

    Αναφορικά με το θέμα του ευρωστρατού, ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για κυβερνητικές αστοχίες που οδήγησαν στο χάσιμο πολύτιμου χρόνου. Τόνισε, δε, ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση πάνω στο κείμενο της Κωνσταντινούπολης γιατί η Ελλάδα ήταν απούσα από αυτές τις διαπραγματεύσεις.

    Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι καμία χώρα και πολύ περισσότερο η Ελλάδα δεν μπορεί να αισθάνεται δεύτερης κατηγορίας και ότι δεν είναι δυνατόν οι Ελληνες πολίτες να μην απολαμβάνουν το ίδιο αίσθημα ασφάλειας με τους Ευρωπαίους. Πρόσθεσε, δε, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εξομοιώνεται με τρίτες χώρες, εννοώντας την Τουρκία.

    [24] ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ: ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

    Κισινιώφ, 14 Μαρτίου 2002 (19:40 UTC+2)

    Οι αρχές της Δημοκρατίας της Μολδαβίας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να διακόψουν προσωρινά την εισαγωγή πουλερικών από τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω έντονων ανησυχιών για την χρήση αντιβιοτικών στη διάρκεια εκτροφής των πουλερικών.

    Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας Ντμίτρι Τοντορόγκλο η οδηγία είναι ήδη έτοιμη και απομένει η διευθέτηση ορισμένων διαδικασιών προκειμένου να υπογραφεί η εν λόγω απόφαση.

    Σε ανάλογη πράξη προέβη και η Ρωσία που ανακοίνωσε την απαγόρευση της εισαγωγής πουλερικών από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 10 Μαρτίου καθώς όπως ισχυρίστηκαν οι ρωσικές αρχές εντοπίστηκαν πολλά κρούσματα σαλμονέλας σε άτομα που είχαν καταναλώσει κρέας προερχόμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Σημειώνεται ότι η απόφαση της Δημοκρατίας της Μολδαβίας συνδέεται σύμφωνα με τον Τύπο της χώρας με την πρόσφατη απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα.

    Η Δημοκρατία της Μολδαβίας εισάγει κάθε χρόνο 19.000 τόνους πουλερικών. Ένα τρίτο των εισαγωγών προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ το υπόλοιπο από χώρες όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, το Ισραήλ, η Ρουμανία, η Λιθουανία και η Βραζιλία.

    [25] ΣΥΛΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΛ

    Ισλαμαμπάντ, 14 Μαρτίου 2002 (19:36 UTC+2)

    Η πακιστανική αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός άντρα ο οποίος ισχυρίζεται πως δολοφόνησε τον δημοσιογράφο της Wall Street Journal, Ντάνιελ Περλ.

    Ο Αντνάν Χαν, γνωστός ως Σάμι, συνελήφθη όταν μπήκε στα γραφεία εφημερίδας στη Λαχώρη στο ανατολικό Πακιστάν και δήλωσε πως εκείνος σκότωσε τον Περλ.

    Οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα τόνισαν πως ο Χαν τους είπε πως είναι μέλος της ισλαμικής οργάνωσης Τζάις-ι-Μοχάμεντ (Στρατός του Προφήτη).

    Η αστυνομία έχει συλλάβει τέσσερις άντρες που θεωρούνται ύποπτοι για την δολοφονία του Περλ, του οποίου το πτώμα δεν έχει ακόμα βρεθεί.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 14 March 2002 - 19:13:56 UTC