Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-03-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
  • [02] ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
  • [03] ΑΝΟΙΓΜΑ ΧΑΤΑΜΙ ΣΤΗ ΔΥΣΗ
  • [04] ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ (98-65) ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΑΦΝΗΣ
  • [05] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΟ- ΗΡΑΚΛΗΣ 2-1
  • [06] Ο ΓΛ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΡΑΨΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠ. ΕΤΖΕΒΙΤ
  • [07] ΞΥΛΟ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΙΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΕΥΤΕΡΗ ΣΟΥΜΠΟΤΙΤΣ
  • [08] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΚΑΟΔ- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 87-92
  • [09] ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΗΝΑΪΚΟ
  • [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΠΕΡΙΣΙΤΣ
  • [11] Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [12] ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ Ο ΑΡΗΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
  • [13] A' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ- ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 1-1
  • [14] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΦΕΘΗΚΕ Ο Μ. ΠΕΡΙΣΙΤΣ
  • [15] ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ
  • [16] MΠΑΣΚΕΤ: ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΚ
  • [17] ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ Ο ΠΑΟΚ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ
  • [18] ΔΙΑΣΗΜΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΠΑΡΤΙ ΠΟΛΥΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [19] ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ Ο Μ. ΣΟΥΜΑΧΕΡ
  • [20] Ο ΑΜΠΝΤΑΛΑ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΕΘΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [21] Η CIA ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ
  • [22] ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΦΕΘΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΠΕΡΙΣΙΤΣ

  • [01] Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ

    Βαρκελώνη, 16 Μαρτίου 2002 (18:36 UTC+2)

    Σε σαφή χρονοδιαγράμματα και πολιτικές για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή κατέληξαν οι 15 Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρκελώνης, η οποία ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα.

    Την υλοποίηση της ατζέντας σε ό,τι αφορά την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση αναλαμβάνει να προετοιμάσει για την επόμενη Σύνοδο η Ελλάδα, η οποία θα έχει την προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2003.

    Οι "15" συμφώνησαν στην αύξηση της μέσης πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης, μέσα στην οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος οικειοθελούς παραμονής των εργαζομένων στην εργασία τους.

    Συμφώνησαν επίσης να ανοίξει η αγορά εργασίας μέχρι το 2004 και εκδήλωσαν την ικανοποίησή τους για την καλή προσαρμογή των ευρωπαϊκών χωρών στο ευρώ.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου τόνισε ότι οι σχέσεις της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ στο ζήτημα του Ευρωστρατού δεν είναι διμερές πρόβλημα, Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά αφορούν το γενικότερο πλαίσιο συνεργασίας τους. Η οποιαδήποτε λύση επισήμανε, ο κ. Σημίτης, θα πρέπει να εξασφαλίζει την αυτονομία των αποφάσεων στην Ε.Ε.

    Τόνισε ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου γίνεται έμμεση αναφορά στο θέμα του Ευρωστρατού και δήλωσε ικανοποιημένος από τη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος που αποφασίστηκε, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν ανυπέρβλητες δυσκολίες. Το θέμα θα παραπεμφθεί - μετά από μάχη της ελληνικής πλευράς - στους πολιτικούς διευθυντές των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Ισπανίας. Στη συνέχεια, όταν οι συζητήσεις ωριμάσουν θα παραπεμφθεί στους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Ισπανίας και στον επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ Χ. Σολάνα ή στο Συμβούλιο Γενικών υποθέσεων ή στην επόμενη Σύνοδο κορυφής.

    "Είχα τονίσει χθες στην παρέμβασή μου ότι το κείμενο το οποίο είχε ετοιμαστεί, είναι ένα κείμενο το οποίο δεν είναι αποδεκτό από μας, γιατί πρώτα απ' όλα η όποια ρύθμιση πρέπει να είναι μέσα στα θεσμικά πλαίσια της Ε.Ε. Η ρύθμιση του θέματος θα γίνει μέσα από διαδικασίες που καθορίζονται από το πλαίσιο της Ε.Ε.", υπογράμμισε.

    Σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, επεσήμανε ότι οι 15 ηγέτες επιθυμούν μία λύση με ειρηνικά μέσα, καταδικάζοντας την πολιτική αποσταθεροποίησης της παλαιστινιακής αρχής, και ζητώντας από το Ισραήλ την άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβάλλει στον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Καλούν δε τις δύο πλευρές να συμβάλλουν ώστε να τερματιστεί η βία.

    "Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται βία σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αυτοκαταδικάζεται κάθε προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος της Παλαιστίνης σε ένα αδιέξοδο", τόνισε.

    Οι "15" χαιρέτισαν τη συμφωνία Σερβίας - Μαυροβουνίου και κάλεσαν το Βελιγράδι και την Ποντγκόριτσα να εργαστούν για να προωθήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να εμβαθύνουν τις σχέσεις της χώρας τους με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στις χώρες -μέλη για το χρόνο συνταξιοδότησης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στο κείμενο συμπερασμάτων, επισημαίνεται ότι πρέπει να υπάρξει αύξηση της μέσης πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης, μέσα στην οποία θα περιλαμβάνεται και ο χρόνος οικειοθελούς παραμονής των εργαζομένων στην εργασία τους.

    "Επιδίωξή μας είναι να υπάρχει μία ρύθμιση σχετικά με το χρόνο εργασίας, η οποία εξυπηρετεί τους εργαζόμενους και συμβιβάζεται και με τη βιωσιμότητα των συστημάτων ανάπτυξης. Σήμερα τονίστηκε ότι είναι σκόπιμο να δίνονται κίνητρα για να παραμείνουν οι εργαζόμενοι, εφόσον θέλουν, στην εργασία για ορισμένο χρονικό διάστημα. Αυτό τους δίνει περισσότερες δυνατότητες να συνεχίσουν μία απασχόληση, η οποία μπορεί να τους ικανοποιεί να έχουν ένα καλύτερο εισόδημα, συμβάλει επίσης και στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος", είπε.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σύνοδος της Βαρκελώνης σηματοδοτεί τη συνειδητοποίηση ότι οι πολιτικές για την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς συντονισμό, εξειδίκευση στόχων, χρονοδιαγράμματα.

    "Οι αποφάσεις προσανατολίστηκαν ακριβώς σε αυτό το σημείο, ανάγκης συντονισμού, ανάγκης χρονοδιαγραμμάτων και ως εκ τούτου δίνουν το μήνυμα ότι αυτές οι πολιτικές θα προχωρήσουν πιο γρήγορα", είπε.

    "Αν τα επόμενα βήματα θα είναι πιο γρήγορα ή όχι εξαρτάται τώρα από εμάς. Θα το δούμε την επόμενη άνοιξη με βάση τη δουλειά που έχει να κάνει η Ελλάδα, μια δουλειά πολύ ενδιαφέρουσα, που αφορά τον πυρήνα της προσπάθειας της Ε.Ε. εξυπηρετεί και πολύ τη χώρα μας, γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη και η πρόοδος της Ευρώπης οδηγεί στην ανάπτυξη και την πρόοδο της Ελλάδας", υπογράμμισε.

    "Εχουμε την ευκαιρία μέσα στο χρόνο που έρχεται και μέχρι την επόμενη άνοιξη, να δείξουμε και τη δική μας ταυτότητα και τις ιδέες μας και ιδίως να θέσουμε και εμείς ένα πετραδάκι στην προσπάθεια που γίνεται για μία καλύτερη Ευρώπη, η οποία ανταποκρίνεται στα αιτήματα και τις προσδοκίες των πολιτών της", επισήμανε.

    [02] ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαρτίου 2002 (11:10 UTC+2)

    Το παραδοσιακό ελληνικό καρναβάλι αναβιώνει κάθε χρόνο τις μέρες της Αποκριάς.

    Πολλές περιοχές της Ελλάδας φημίζονται για τα παραδοσικά καρναβαλικά δρώμενα.

    Στη Νάουσα κάθε χρόνο αναβιώνει το έθιμο Γενίτσαροι και Μπούλες. Το όνομα Γενίτσαροι προέρχεται πιθανότατα από το επίλεκτο τμήμα των πολεμιστών του σουλτανικού στρατού. Οι Γενίτσαροι είναι μια ομάδα ένδεκα ανδρών, η λεγόμενη "Τσετιά" που χορεύουν στους κεντρικούς δρόμους της Νάουσας. Η "Τσετιά" αποτελείται από τον αρχηγό (τον Γενίτσαρο δηλαδή που οδηγεί τον χορό), από δυο πρωτοπαλίκαρα (τον Πρωτογκότση και τον Δευτερογκότση) και τους σωματοφύλακες (τους Γκότσηδες). Ακόμα παίρνουν μέρος δυο άνδρες ντυμένοι γυναίκες, οι Μπούλες και ένα ανδρόγυνο ηλικιωμένων, ο Γέρος και η Γριά, που συμβολίζουν τη φθορά των γηρατειών. Το έθιμο των Γενίτσαρων κορυφώνεται το Σάββατο και την Κυριακή της Τυρινής.

    Στο καραναβάλι του Σοχού της Θεσσαλονίκης είναι χαρακτηριστική η προσωπίδα των καρναβαλιστών και τα κουδούνια που φοράνε. Η προσωπίδα κατασκευάζεται από μαύρο μάλλινο ύφασμα και είναι διακοσμημένη με πολύχρωμα και πολύμορφα σχέδια, από σιρίτια και ψιλές χάντρες. Τα κουδούνια είναι πέντε, ένα μεγάλο που λέγεται μπατάλι και τέσσερα μικρότερα, τα κυπρία. Και τα πέντε μαζί αποτελούν τη λεγόμενη "ντουζίνα", ενώ το βάρος τους κυμαίνεται από δεκαοκτώ έως είκοσι κιλά. Σύμφωνα με τους μελετητές, με το καρναβάλι του Σοχού μεταφέρονται στη διάρκεια της ιστορίας οι επιθέσεις που έκαναν οι Γιουρούκοι στην περιοχή. ΄Αλλες πηγές λένε πως το καρναβάλι είναι κατάλοιπο από τη διονυσιακή λατρεία.

    Ενα διονυσιακό έθιμο,που αναβιώνει την Αποκριά στην Κοζάνη είναι ο Φανός. Η παράδοση θέλει με το άναμμα του φανού το βράδυ της Μεγάλης Αποκριάς να ξεκινούν τραγούδια, τα οποία εξιστορούν τα κατορθώματα των κλεφτών, αλλά και τον έρωτα. Τα τραγούδια ονομάζονται ξενίντραπα, μασκαραλίτκα ή νοικοκυρίσια κι έχουν σατιρικό χαρακτήρα και έντονες φαλλικές αναφορές. Στο έθιμο συμμετέχει όλη η Κοζάνη, ανάβουν συνολικά δεκατρείς φανοί, ένας σε κάθε γειτονιά της Κοζάνη.

    Στην Άμφισσα τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς αναβιώνει στην Άμφισσα ο Θρύλος του "Στοιχειού". Από την συνοικία Χάρμαινα, όπου βρίσκονται τα παλιά Ταμπάκικα και τα σκαλιά του Αϊ Νικόλα κατεβαίνει το "στοιχειό" και μαζί ακολουθούν εκατοντάδες μεταμφιεσμένοι. Οι θρύλοι για τα "στοιχειά", είχαν μεγάλη διάδοση στην περιοχή. Λέγεται πως τα "στοιχειά" αποτελούν ψυχές σκοτωμένων ανθρώπων ή ζώων που τριγυρίζουν στην περιοχή. Το σπουδαιότερο στοιχειό, που είναι συνδεδεμένο με την παράδοση είναι το στοιχειό της "Χάρμαινας". Αυτό αγαπούσε και προστάτευε τους Ταμπάκηδες (βυρδοδέψες), που η δουλειά τους ανάγκαζε να βρίσκονται στην Βρύση νύχτα - μέρα..

    Στο Γαλαξείδι όταν ανοίξει το Τριώδιο, όλοι σχεδόν οι κάτοικοι του κυκλοφορούν μεταμφιεσμένοι με αποκριάτικα κοστούμια ενώ ένα από τα καθιερωμένα έθιμα της πόλης είναι το έθιμο της Καθαρής Δευτέρας, το άναμμα φωτιών σε πλατείες και δρόμους, με μουσική φαγητό, χορό και γλέντι. Στο Γαλαξείδι την Καθαρά Δευτέρα δεν παίζουν με σερπαντίνες και χαρτοπόλεμο, αλλά παίζουν "αλευροπόλεμο" με βασικό υλικό το αλεύρι. Αυτό το έθιμο διατηρείται από το 1801. Εκείνα τα χρόνια, παρ' όλο που το Γαλαξείδι τελούσε υπό την Τουρκική κατοχή, όλοι οι κάτοικοι περίμεναν τις Απόκριες για να διασκεδάσουν και να χορέψουν σε κύκλους. Ένας κύκλος για τις γυναίκες, ένας για τους άνδρες. Φορούσαν μάσκες ή απλά έβαφαν τα πρόσωπά τους με κάρβουνο. Στην συνέχεια προστέθηκε το αλεύρι, το λουλάκι, το βερνίκι των παπουτσιών και ή ώχρα. Στο μουντζούρωμα συμμετέχουν όλοι ανεξαιρέτως ηλικίας.

    Η Θήβα φημίζεται για την αναπαράσταση του Βλάχικου Γάμου, κάθε Καθαρή Δευτέρα. Είναι ένα έθιμο που φθάνει στις ημέρες μας από το 1830 περίπου, μετά την απελευθέρωση των ορεινών περιοχών. Οι Βλάχοι, δηλ. οι τσοπάνηδες από την Μακεδονία, την Ήπειρο, Θεσσαλία και Ρούμελη, εγκατέλειψαν τότε την άγονη γη τους και βρήκαν γόνιμο έδαφος νοτιότερα. Το έθιμο αφομοιώθηκε και διατηρήθηκε μόνο στην Θήβα, την πατρίδα του Διονύσου. Πιστεύεται ότι ο Βλάχικος γάμος είναι κατάλοιπο Διονυσιακής Παράδοσης, (Πομπή, Πυρρίχιος χορός, Βακχευόμενος Σάτυρος ) στους βλάχους της Πίνδου.

    Στη Σκύρο οι Γέροι όλες τις Κυριακές της Αποκριάς, προσπαθούν με το χορό να αποτρέψουν το κακό, τον βαρύ χειμώνα που απειλεί τα πρόβατα και τα κατσίκια. Σύμφωνα με την παράδοση, κάποτε στο βουνό της Σκύρου έπεσε πολύ χιόνι και από την παγωνιά πέθαναν όλα τα ζώα που είχαν ένας γέρος και μια γριά. Τότε, για να ειδοποιήσουν και τους υπόλοιπους, φόρεσαν τα κουδούνια των νεκρών ζώων και περπάτησαν από τις πλαγιές του βουνού που ήταν τα ζώα μέχρι τη Χώρα. Το αξιοσημείωτο σ` αυτό το έθιμο είναι τα τριάντα κουδούνια που φοράνε οι Γέροι, τα οποία ζυγίζουν πενήντα κιλά. Με τον κατάλληλο βηματισμό καταφέρνουν να συντονίσουν τα κουδούνια, με αποτέλεσμα ο ήχος τους να φτάνει σε όλη την πόλη, μια και στο έθιμο παίρνουν μέρος τουλάχιστον τριάντα Γέροι. Στο έθιμο παίρνουν μέρος και οι Κορέλες, που συνοδεύουν τους Γέρους στο χορό. Πριν από μερικά χρόνια οι Κορέλες ήταν μεταμφιεσμένα αγόρια, σήμερα είναι συνήθως κορίτσια. Στο παρελθόν υπήρχαν και άλλα πρόσωπα, όπως ο Φράγκος και η Κυρία, που σήμερα όμως έχουν εξαφανιστεί.

    Στη Λέσβο το έθιμο των Κουδουνάτων τελείται στο χωριό Μεσότοπο του Δήμου Ερεσού, κυρίως από άτομα ηλικίας μεταξύ 15-40, Οι Κουδουνάτοι συμβολίζουν τις ψυχές πεθαμένων, που έχουν το χάρισμα να γονιμοποιούν τη γη. Το έθιμο αναβιώνει και τις τρεις Κυριακές της Αποκριάς και σ` αυτό παίρνουν μέρος άνδρες που φοράνε στο κεφάλι τους κομμένες νεροκολοκύθες, ενώ στο λαιμό τους κρεμάνε ποιμενικά κουδούνια. Για να γονιμοποιήσουν τη γη, χρησιμοποιούν την κουτσκούδα, ένα ξύλο που θεωρείται σύμβολο γονιμότητας, το οποίο χτυπάνε στο χώμα. Οι Κουδουνάτοι κάνουν το γύρο του χωριού, ο ένας πίσω από τον άλλον, με τον Αρχικουδουνάτο να δίνει το ρυθμό στο βήμα. Αφού περάσουν από τα περισσότερα καφενεία και σπίτια, όπου δέχονται κέρματα από τους κατοίκους, ολοκληρώνουν το γύρο του χωριού από το σημείο όπου ξεκίνησαν.

    [03] ΑΝΟΙΓΜΑ ΧΑΤΑΜΙ ΣΤΗ ΔΥΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαρτίου 2002 (11:50 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την τρομοκρατία ως άλλοθι για επιβάλουν τις δικές τους απόψεις και να είναι η μοναδική δύναμη στον κόσμο δημιουργώντας βάσεις ακόμη και στην Κεντρική Ασία δηλώνει ο Πρόεδρος του Ιράν Μοχάμαντ Χαταμί. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τα Νέα" ο εκσυγχρονιστής Πρόεδρος του Ιράν τονίζει πως απέναντι σε αυτή τη λογική των ΗΠΑ, στον πόλεμο και την τρομοκρατία προβάλει ως μοναδική απάντηση την προώθηση του διαλόγου των πολιτισμών,

    "Η Αμερική προσπαθεί μετά τις 11 Σεπτεμβρίου να εκμεταλλευθεί την κατάσταση για να μπορέσει να επιβάλει τις δικές της απόψεις και να εξαλείψει όλα τα εμπόδια ώστε να είναι η αποκλειστική δύναμη στον κόσμο. Αλλά η συνείδηση των Αμερικανών εξεγείρεται. Πολλοί Αμερικανοί λόγιοι και διανοούμενοι διαφωνούν. Το ίδιο και σε πολλές χώρες της Ευρώπης που δείχνουν την αντίθεσή τους. Αν συνεχιστεί όμως αυτή η κατάσταση οι Αμερικανοί θα συμπεριλάβουν την Ευρώπη στον "άξονα του κακού". Θα βάλουν και την Κίνα και τη Ρωσία και ο κόσμος θα βαδίσει προς έναν τρομερό πόλεμο" επισημαίνει ο Μοχάμαντ Χαταμί

    Σχολιάζοντας τη συσσώρευση ξένων στρατευμάτων στην Κεντρική Ασία ο Ιρανός Πρόεδρος επισημαίνει ότι οι Αμερικανοί δεν βρίσκονται εκεί για να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία ή για να ανοικοδομήσουν το Αφγανιστάν αλλά για να δημιουργήσουν βάσεις. Παράλληλα τονίζει ότι οι λαοί της περιοχής δεν θα μπορέσουν να αντέξουν την παρουσία των ξένων δυνάμεων και εκτιμά ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία μπορεί να φέρει στην περιοχή και τις στρατιωτικές δυνάμεις της Κίνας και της Ρωσίας.

    Ο κ Χαταμί ζητά από την Ευρώπη να παίξει έναν εξισορροπητικό ρόλο απέναντι στην μονοκρατορία των ΗΠΑ και προχωρά σε μία πολιτική ανοίγματος προς τη Δύση προτείνονται το διάλογο των πολιτισμών. Ο Ιρανός Πρόεδρος επισημαίνει ότι όταν έφερε στο προσκήνιο το διάλογο των πολιτισμών είχε υπόψη του τις συγκρούσεις και τις καταστροφές που συγκλόνισαν τη γη τον περασμένο αιώνα και τη στάση των δύο υπερδυνάμεων που βασιζόμενες στη λογική των πυρηνικών καταστροφών ήθελαν να διαιρέσουν τον κόσμο προκειμένου να επιβληθούν. "Ο διάλογος των πολιτισμών είναι απέναντι σε αυτές τις λογικές και βασίζεται στη σκέψη πως οι λαοί ασχέτων της οικονομικής και τεχνολογικής τους γνώσεις πρέπει να είναι ίσοι. Η διαφορά και η ποικιλία είναι μια συνηθισμένη φυσική έννοια. Τις διαφορές πρέπει να τις λύνομε με τις διαδικασίες του διαλόγου, της ειρήνης και του σεβασμού" λέει ο κ Χαταμί και προσθέτει ότι η θεωρία του διαλόγου των πολιτισμών θα είναι στο μέλλον η βάση κάθε συζήτησης. Τέλος ο Ιρανός Πρόεδρος επισημαίνει ότι μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου ορισμένοι θα πρέπει να σκέφτονται πιο πολύ την ειρήνη.

    [04] ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ (98-65) ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΑΦΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαρτίου 2002 (21:02 UTC+2)

    Επίδειξη δύναμης επί της Δάφνης έκανε ο Ηρακλής στο μπάσκετ. Ο Γηραιός κέρδισε δια περιπάτου την ομάδα της Αθήνας με 98-65. Η ομάδα του Κώστα Πιλαφίδη πρόσφερε πλούσιο θέαμα και ικανοποίησε τους φιλάθλους της που παραβρέθηκαν στο Ιβανώφειο και χειροκρότησαν κάθε καλάθι που σημείωνε. Μετά από αυτό το αποτέλεσμα η Δάφνη εξακολουθεί να βρίσκεται στην τελευταία θέση της βαθμολογίας, μαζί με τον ΚΑΟΔ ο οποίος έχασε στη Δράμα από τον Ολυμπιακό.

    [05] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΟ- ΗΡΑΚΛΗΣ 2-1

    Αθήνα, 16 Μαρτίου 2002 (20:53 UTC+2)

    Το έχει φαίνεται η Αθήνα και ο Ηρακλής ενώ ξεκινάει καλά και προηγείται στο σκορ δεν μπορεί να φύγει από το γήπεδο με το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ετσι ο Γηραιός γνώρισε την ήττα από τον ΠΑΟ με 2-1, παρά το γεγονός ότι βρέθηκε μπροστά στο σκορ με 0-1.

    Η ομάδα του Αγγελου Αναστασιάδη ξεκίνησε δυνατά και μάλιστα κατάφερε να αγχώσει τους αντιπάλους του χάρη στο τέρμα που σημείωσε πρώτος στο 26' με τον Ράμπερτ. Αυτό έμελλε να είναι και το σκορ του πρώτου ημιχρόνου. Ο ΠΑΟ στην επανάληψη ανέβασε και άλλο την απόδοσή του και κατάφερε να ισοφαρίσει στο 72' με τον Βλάοβιτς. Και ενώ όλα έδειχναν ότι ο Ηρακλής θα φύγει από την Αθήνα με τον πολύτιμο βαθμό της ισοπαλίας ο Ολισαντέμπε σούταρε από τη μικρή περιοχή και ο Χαλκιάς δεν έκανε καλή εκτίμηση της μπάλας με αποτέλεσμα η μπάλα να καταλήξει στα δίκτυα.

    ΠΑΟ: Νικοπολίδης, Σάριτς, Πίτσος, Χένρικσεν, Βόκολος (26΄Φύσσας), Γκαλέτο (67΄Καραγκούνης), Μικαέλσεν, Μπασινάς, Κόλκα (53΄Βαζέχα), Βλάοβιτς, Ολισαντέμπε.

    Ηρακλής: Χαλκιάς, Κυριαζής, Κολομπούρδας (69΄Καλαμπάκας), Κουτσουρές, Δρούγας, Βακουφτσής (56΄Μιλόγεβιτς), Χάγκαν, Νεμπεγλέρας, Κεμπάτζε, Νατσούρας, Ράμπερτ.

    [06] Ο ΓΛ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΡΑΨΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠ. ΕΤΖΕΒΙΤ

    Λάρνακα, 16 Μαρτίου 2002 (20:43 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε πως ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ του ανέφερε, κατά τη διάρκεια της τυχαίας συνάντησής τους στη Βαρκελώνη, πως "είναι καιρός να λυθεί το Κυπριακό".

    Σε δηλώσεις του το απόγευμα, στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά την επιστροφή του από τη Βαρκελώνη, με ειδική πτήση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως ήταν ο κ. Ετζεβίτ που τον προσέγγισε και του έτεινε το χέρι για να κάνουν χειραψία. Οπως είπε ωστόσο κατά τη σύντομη συνομιλία τους δεν συζήτησαν το Κυπριακό.

    "Απλώς (ο κ. Ετζεβίτ) εξέφρασε την άποψη ότι είναι καιρός να λυθεί το Κυπριακό", ανέφερε ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά, είπε πως δεν μπορεί να ερμηνεύσει ακόμη τη συμπεριφορά του κ. Ετζεβίτ.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση των αρχηγών των κρατών μελών της ΕΕ με τους ομολόγους τους των υποψηφίων χωρών, στην οποία ως γνωστό συμμετείχε, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι κατά τη διάρκειά της συζητήθηκε "το θέμα της μελλοντικής Ευρώπης, το θέμα της οικονομίας της Ευρώπης, των εργατικών προβλημάτων της Ευρώπης, της ανάπτυξης νέας τεχνολογίας και διάφορα θέματα που αφορούν το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [07] ΞΥΛΟ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΙΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΕΥΤΕΡΗ ΣΟΥΜΠΟΤΙΤΣ

    Δράμα, 16 Μαρτίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Βάλθηκε να μιμηθεί τον Σταλόνε στην ταινία "Ρόκι" ο προπονητής του Ολυμπιακού, Λευτέρης Σούμποτιτς. Και αυτό γιατί ενώ κατευθυνόταν μετά το τέλος του παιχνιδιού της ομάδας του με τον ΚΑΟΔ προς την αίθουσα Τύπου, δέχθηκε τις ύβρεις ενός φιλάθλου της Δράμας και έχασε την ψυχραιμία του, ανέβηκε στην κερκίδα και έριξε δύο γροθιές στον φίλαθλο. Με επέμβαση της αστυνομίας ηρέμησαν τα πνεύματα.

    Ετσι και ενώ αρχικά ο φίλαθλος τόνισε ότι θα καταθέσει μήνυση στον προπονητή του Ολυμπιακού άλλαξε γνώμη, έπειτα από τις διαπραγματεύσεις που έγιναν στο λεωφορείο του "Θρύλου". Ο Λευτέρης Σούμποτις ζήτησε συγνώμη για την απαράδεκτη ενέργειά του, αγκάλιασε και φίλησε τον φίλαθλο.

    [08] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΚΑΟΔ- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 87-92

    Δράμα, 16 Μαρτίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Υπέγραψε την καταδίκη του ΚΑΟΔ ο Ολυμπιακός μετά τη νίκη που πέτυχε στο γήπεδο "Δ. Κραχτίδης" με 92-87. Ετσι η υπόθεση παραμονής στη μεγάλη κατηγορία για τους Δραμινούς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, αφού παρέμεινε στην τελευταία θέση της βαθμολογίας.

    Ο Ολυμπιακός ήταν ανώτερος καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού και κέρδισε δίκαια. Μάλιστα χειροκροτήθηκε από αρκετούς φιλάθλους (στο γήπεδο βρέθηκαν περίπου 1700) της Δράμας. Σε πολύ καλή μέρα ήταν ο Φορντ που σημείωσε 25 πόντους, ενώ από την Δράμα ξεχώρισε ο Σντράκας με 21 και ο Μάρκοβιτς που σημείωσε 13 πόντους.

    Tα δεκάλεπτα: 17-23, 39-47, 56-65, 87-92.

    ΚΑΟΔ: Μουλάκης 6, Σντράκας 21, Παπαδόπουλος 5, Μάρκοβιτς 13, Λόθριτζ 4, Γκίμπερτ 15, Πέτροβιτς 15, Κουκλάκης 8.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μπουντούρης 6, Σεβροσένκο 8, Ρισασέ 15, Φορντ 25, Τόμιτς 18, Φέμερλινγκ 9, Ντε Μιγκέλ 11.

    [09] ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΗΝΑΪΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαρτίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Ο Αθηναϊκός ήταν ο μεγάλος νικητής του πρώτου αγώνα της 20ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' Εθνικής. Κέρδισε με 3-0 τον Πατραϊκό με γκολ που σημείωσαν ο Αναστασάκος στο 11', ο Ντισά στο 20' και ο Ψαρής στο 53'. Στο άλλο παιχνίδι η Καλλιθέα αναδείχθηκε ισόπαλη 0-0 με τον Ολυμπιακό Βόλου.

    H 20η αγωνιστική της Β Εθνικής συνεχίζεται αύριο με τα παιχνίδια: Πανηλειακός-Αγιος Νικόλαος, Πανσερραϊκός-Παναιγιάλειος, Προοδευτική-Απόλλων Αθηνών, Καλαμάτα-Χαλκηδόνα. Στις 17:00 θα διεξαχθεί η αναμέτρηση του Απόλλων Καλαμαριάς- ΠΑΣ Γιάννινα.

    Η βαθμολογία μετά τους σημερινούς αγώνες έχει ως εξής: ΠΑΣ Γιάννινα 35, Προοδευτική 34, Απόλλων Καλαμαριάς 33, Αθηναϊκός 33, Καλλιθέα 29, Ολυμπιακός Βόλου 28, Χαλκηδόνα 26 , Πανσερραϊκός 26, Πατραϊκός 26, Πανηλειακός 23, Απόλλων Αθηνών 23, Καλαμάτα 20, Παναιγιάλειος 18, Αγιος Νικόλαος 8.

    Ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει ένα μηδενισμό και μείον ένα βαθμό.

    [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΠΕΡΙΣΙΤΣ

    Βελιγράδι, 16 Μαρτίου 2002 (20:31 UTC+2)

    O αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Μόμτσιλο Πέρισιτς συνελήφθη νόμιμα κατά τη διάπραξη ποινικού αδικήματος για το οποίο σύμφωνα με το νόμο μπορεί να καταδικαστεί σε πέντε χρόνια φυλάκιση, ανεξάρτητα από το είδος της ασυλίας που απολαμβάνει, επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου του Γενικού Επιτελείου του Γιουγκοσλαβικού Στρατού.

    Στην ανακοίνωση του Γιουγκοσλαβικού Στρατού που εκδόθηκε, όπως αναφέρεται, με αφορμή τη σύλληψη του Πέρισιτς και "τους ισχυρισμούς που προβάλλονται από ΜΜΕ περί παράνομης διαδικασίας των οργάνων ασφαλείας του Γιουγκοσλαβικού Στρατού", τονίζεται ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τα όργανα ασφαλείας του Στρατού παρακολουθούσαν ένα συγκεκριμένο πρόσωπο και τη δράση του, που σχετίζεται με αποκάλυψη απόρρητων στρατιωτικών στοιχείων και διαπίστωσαν ότι έρχεται σε επαφή με τον Μόμτσιλο Πέρισιτς.

    "Αποδείχθηκε ότι πρόκειται για τον αντισυνταγματάρχη Μίοντραγκ Σέκουλιτς, ο οποίος παρέδιδε χωρίς εξουσιοδότηση εμπιστευτικά έγγραφα σημαντικά για την άμυνα της χώρας στον Μόμτσιλο Πέρισιτς. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ο Πέρισιτς παρέδιδε έγγραφα σε ξένο υπήκοο. Κατά τη διάρκεια της παράδοσης, στις 14 Μαρτίου και ώρα 19.35, τα όργανα ασφαλείας του Στρατού εμπόδισαν την παράνομη ενέργεια", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    "Τα όργανα ασφαλείας του Γιουγκοσλαβικού Στρατού έχουν αποδείξεις που επιβεβαιώνουν την υποψία ότι διαπράχθηκε το ποινικό αδίκημα της κατασκοπείας και ορισμένες αποδείξεις μπορούν να δημοσιοποιηθούν", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Τέλος, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι πλέον στην αποκλειστική αρμοδιότητα των στρατιωτικών δικαστικών οργάνων, τα οποία είναι υπό τη δικαιοδοσία του υπουργείου Αμυνας της Γιουγκοσλαβίας.

    [11] Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαρτίου 2002 (20:10 UTC+2)

    Σπουδαία νίκη πέτυχε η Γλυφάδα με 66-60 επί του ΠΑΟ στον πρώτο ημιτελικό του φάιναλ φορ του κυπέλλου γυναικών που πραγματοποιείται στο ΕΑΚ Πανοράματος Θεσσαλονίκης. Η Γλυφάδα αν και ήταν πίσω στο σκορ, κατάφερε να ανακάμψει και να πάρει την μεγάλη νίκη και να προκριθεί στον τελικό.

    Σημειώνεται ότι στο 3ο φάιναλ φορ μετέχουν οι ομάδες: Παναθηναϊκός, Γλυφάδα, Μέγας Αλέξανδρος και Σπόρτιγκ.

    [12] ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ Ο ΑΡΗΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαρτίου 2002 (19:55 UTC+2)

    Παρά τις πολλές απουσίες ο Αρης πάει για νίκη επί του ΟΦΗ αύριο στο Ηράκλειο. Ένα παιχνίδι που ως ένα σημείο μπορεί να θεωρηθεί κλειδί για έξοδό του στην Ευρώπη.

    Ο προπονητής των κιτρίνων δεν θα έχει στη διάθεσή του τους Χαριστέα, Ζμπαρί, Δέλλιο, Πασσαλή, Τσίμπα, Κατσιαρό και Κυζερίδη που αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμών. Αντίθετα τα ευχάριστα μηνύματα έρχονται από τον Μάρκο που ξεπέρασε την ίωση και έτσι συμπεριελήφθη του Αρη.

    Η αποστολή του Αρη για τον αγώνα με τον ΟΦΗ αποτελείται από τους εξής ποδοσφαιριστές: Κατεργιαννάκη, Πρίλασνιγκ, Λαμπάκη, Λουμπούτη, Παπαδόπουλο, Μάρκο, Μόρις, Κολτσίδα, Ναγκόλι, Επαλέ, Θεοδωρίδη, Καραλιόπουλο, Λιολίδη, Σκέντζο, Νούσια, Καζαντζή, Χριστοδούλου, Μπάρκογλου.

    [13] A' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ- ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 1-1

    Πάτρα, 16 Μαρτίου 2002 (19:36 UTC+2)

    Τους βαθμούς και τις εντυπώσεις μοιράστηκαν σήμερα η Παναχαϊκή και ο Πανιώνιος στην Πάτρα, όπου αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1. Με το παιχνίδι αυτό άνοιξε η αυλαία της 20ης αγωνιστικής στην Α' εθνική. Η Παναχαϊκή είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων και το τελικό αποτέλεσμα την αδικεί.

    Σε μια από τις ελάχιστες καλές ευκαιρίες που είχε ο Πανιώνιος, στο 27' ο Μουζαουί άνοιξε το σκορ. Αυτό έμελλε να ήταν και σκορ του ημιχρόνου.

    Στην επανάληψη οι γηπεδούχοι ανέβασαν ακόμη περισσότερο την απόδοσή τους και κατάφεραν να ισοφαρίσουν με τον Ιστιόλ στο 64'. Το σκληρό παιχνίδι που παίχθηκε κατά διαστήματα στάθηκε αφορμή να δείξει ο διαιτητής της αναμέτρησης κ. Παπαδάκος την κόκκινη κάρτα στο 67' στους Κωστή και Μάντζιο που πιάστηκαν στα χέρια. Εκτός των δύο την κόκκινη κάρτα αντίκρισε ο Μπαλτιμά που λίγο πριν το επεισόδιο είχε διαμαρτυρηθεί έντονα από τον πάγκο των αναπληρωματικών. Ο διαιτητής της αναμέτρησης παράληλλα έδειξε κίτρινες κάρτες στους Ιωάννου, Γκουζιώτη, Μητσιόπουλο, Λαλίκ, Σακελλαρίδη, Μπελά και Γιαννόπουλο.

    ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ: Κιούρκος, Κωστής, Κατσουράνης, Γκίτσης, Λιγνός, Μητσιόπουλος, Μουκφίρ, Ιωάννου (32` Γκουζιώτης), Αμπελάς (46' Βούκσεβιτς), Κομπαγιάσι, Ιστιόλ.

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Ντρόμπνι, Φερεκίδης, Σακελλαρίδης, Βλτσεκ, Γιαννόπουλος, Μπελά (86` Τσομάκοφ), Γκώνιας, Μουζαουί, Μάντζιος, Σίλιακ (74` Σίλιακ), Λάλικ (63` Ραγκουέλ).

    [14] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΦΕΘΗΚΕ Ο Μ. ΠΕΡΙΣΙΤΣ

    Βελιγράδι, 16 Μαρτίου 2002 (18:48 UTC+2)

    Ελεύθερος αφέθηκε μετά από απόφαση του στρατοδικείου του Βελιγραδίου ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και πρώην αρχηγός στρατού, Μομτσίλο Πέρισιτς, που είχε συλληφθεί και φυλακιστεί την Πέμπτη με την κατηγορία "της κατασκοπείας και της αποκάλυψης στρατιωτικών μυστικών".

    Ο Πέρισιτς βγήκε από το στρατοδικείο και έφυγε με ΙΧ, συνοδευόμενος από τον γιο του Ιγκόρ, χωρίς να μιλήσει στους δημοσιογράφους.

    Ο Πέρισιτς, ένας Αμερικανός διπλωμάτης, και άλλα δύο άτομα, συνελήφθησαν το βράδυ της Πέμπτης από τις υπηρεσίες πληροφοριών του γιουγκοσλαβικού στρατού ως ύποπτοι "για κατασκοπεία κι αποκαλύψεις στρατιωτικών μυστικών". Ο Αμερικανός διπλωμάτης αφέθηκε ελεύθερος χθες έπειτα από 15ωρη κράτηση.

    Σε ανακοίνωση του στρατοδικείου αναφέρεται ότι ο ανακριτής απεφάνθη ότι στη συγκεκριμένη φάση της διαδικασίας δεν υπάρχει νομική βάση για την προφυλάκιση των τεσσάρων.

    [15] ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

    Βαρκελώνη, 16 Μαρτίου 2002 (18:39 UTC+2)

    Συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι συμπλοκές μεταξύ των αστυνομικών και των διαδηλωτών πολέμιων της παγκοσμιοποίησης στη Βαρκελώνη, όπου διεξήχθη η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.

    Περισσότεροι από 30 διαδηλωτές συνελήφθησαν, ενώ πολλοί οδηγήθηκαν τραυματισμένοι στα νοσοκομεία της πόλης.

    Συγκρούσεις ξέσπασαν όταν αστυνομικοί ζήτησαν από κάποιους διαδηλωτές τα στοιχεία τους και να αλλάξουν το δρομολόγιο της πορείας για λόγους ασφάλειας.

    Φλεγόμενα ελαστικά που πέταξαν πολέμιοι της παγκοσμιοποίησης σε γραμμές του μετρό διέκοψαν την κυκλοφορία για μία ώρα. Αρκετά λεωφορεία αποσύρθηκαν καθώς άγνωστοι πέταξαν καρφιά με αποτέλεσμα να σκάσουν τα ελαστικά τους.

    Σε άλλο σημείο της Βαρκελώνης έγινε ολονυχτία στη μνήμη του Κάρλο Τζουλιάνι, του νεαρού Ιταλού που πυροβολήθηκε από αστυνομικούς στη Γένοβα, στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της παγκοσμιοποίησης.

    Αξίζει να σημειωθεί πως η Σύνοδος Κορυφής και τα μέτρα ασφάλειας αποτέλεσαν μία καλή ευκαιρία για τους Ισπανούς αστυνομικούς να διεκδικήσουν με δική τους διαδήλωση καλύτερες εργασιακές συνθήκες και αύξηση των αμοιβών.

    Οι αστυνομικές δυνάμεις φοβούνται για νέα επεισόδια καθώς το απόγευμα κορυφώνονται οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης με συναυλία του γνωστού τραγουδιστή Μανού Τσάο.

    [16] MΠΑΣΚΕΤ: ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαρτίου 2002 (17:18 UTC+2)

    Η άσχημη εμφάνιση του ΠΑΟΚ με τη Δάφνη την προηγούμενη αγωνιστική δεν του αφήνει πολλά περιθώρια απώλειας νέων βαθμών. Ετσι η ομάδα του Βαγγέλη Αλεξανδρή είναι αποφασισμένη να "χτυπήσει" αύριο το παιχνίδι με την ΑΕΚ που θα γίνει στο κλειστό της Πυλαίας (17:30). Μπορεί ο ΠΑΟΚ να μην βρίσκεται στην καλύτερη αγωνιστική του κατάσταση, ωστόσο θέλει να κλείσει τα στόματα όλων όσων μιλούν για αποτυχημένη χρονιά.

    "Μείναμε μακριά από τους στόχους μας. Όμως είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε, παρά το γεγονός ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια ομάδα όπως είναι η ΑΕΚ", αναφέρει ο Βαγγέλης Αλεξανδρής.

    [17] ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ Ο ΠΑΟΚ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαρτίου 2002 (17:06 UTC+2)

    Χωρίς πολλές αλλαγές σε σχέση με το παιχνίδι με το Αιγάλεω θα παραταχθεί ο ΠΑΟΚ στην κρίσιμη αναμέτρηση με την Ξάνθη. Πιθανόν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς θα αφήσει τον Κούτση εκτός ομάδας, ενώ την θέση του θα πάρει εκτός απροόπτου ο Σπάσιτς ή ο Φρούσος. Ο Οκκάς θα παίξει αμυντικά, ενώ πλάγιοι θα είναι οι Μπορμπόκης και Ουντέζε, και κεντρικοί οι Κατσαμπής και Αμπονσά. Κάτω από τα δοκάρια θα καθίσει ο Πουρλιοτόπουλος.

    Ο Σερβοέλληνας τεχνικός του Δικεφάλου για το συγκεκριμένο παιχνίδι με την Ξάνθη τόνισε: "Το παιχνίδι με την Ξάνθη είναι ένα ντέρμπι, αφού οι δύο ομάδες βρίσκονται κοντά στη βαθμολογία. Είναι εξίσου κρίσιμο για τις δύο ομάδες και δεν θα είναι εύκολο για τον ΠΑΟΚ να πάρει τη νίκη. Μετά την ήττα από το Αιγάλεω τα πράγματα δυσκόλεψαν για μας, ωστόσο θέλω να τονίσω ότι υπάρχουν ελπίδες ακόμη, αφού στα 7 παιχνίδια που έμειναν μπορεί να γίνουν πολλά που δεν τα περιμένει κανείς. Βέβαια εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να αποφύγουμε τα λάθη αφού τα περιθώρια έχουν στενέψει. Η Ξάνθη είναι μία εξαιρετική ομάδα, κάτι που έχει δείξει και στο φετινό πρωτάθλημα. Έχει καλούς ποδοσφαιριστές σε όλες τις γραμμές και πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα. Μετά την ήττα από το Αιγάλεω γνωρίζω ότι ο κόσμος απογοητεύτηκε. Θέλω να γνωρίζουν όμως οι φίλαθλοί μας ότι πιο δύσκολα απ' ότι περνάμε εμείς δεν περνάει κανείς άλλος. Παρόλα αυτά ζητάμε και θέλουμε πάντοτε κοντά μας τον κόσμο γιατί μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε το κάτι παραπάνω".

    [18] ΔΙΑΣΗΜΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΠΑΡΤΙ ΠΟΛΥΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 16 Μαρτίου 2002 (16:55 UTC+2)

    Η πριγκίπισα και ο πρίγκιπας του Μονακό, Καρολίνα και Αλβέρτος, καθώς και ο τραγουδιστής Ροντ Στιούαρντ περιλαμβάνονταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους προσκεκλημένους του Βρετανού πολυεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη της αλυσίδας καταστημάτων "Βritish Home Stores" Φίλιπ Γκριν, ο οποίος γιόρτασε τα 50ά γενέθλιά του σε ξενοδοχείο της Πάφου.

    Το πάρτι, που δόθηκε χθες βράδυ στο ξενοδοχείο, κράτησε μέχρι τις πρωϊνές ώρες σήμερα.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι γνωστοί τραγουδιστές Ελτον Τζον και Μάικλ Τζάκσον δεν ήρθαν, όπως αρχικά είχε αναφερθεί, στην Κύπρο για τα γενέθλια του πολυεκατομμυριούχου Βρετανού, που φέρεται να πλήρωσε συνολικά γύρω στα πέντε εκατομμύρια λίρες.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [19] ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ Ο Μ. ΣΟΥΜΑΧΕΡ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαρτίου 2002 (16:52 UTC+2)

    O Μίκαελ Σουμάχερ με τη Φεράρι θα είναι αύριο στην πρώτη γραμμή εκκίνησης στην πίστα της Μελβούρνης. Ο τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, πέτυχε χρόνο 1 λεπτό και 35.266 δευτερόλεπτα στο δοκιμαστικό και θα ξεκινήσει πρώτος. Δεύτερος θα ξεκινήσει ο Μοντόγια με Ουίλιαμς και τρίτος ο Μπαριτσέλο επίσης με Φεράρι.

    Οι οδηγοί των 22 μονοθεσίων που θα δώσουν το "παρών" στο γκραν πρι της Μελβούρνης και η σειρά με την οποία θα ξεκινήσουν έχουν ως εξής: 1) Μίκαελ Σουμάχερ (Γερμανία) Φεράρι 1:35.266, 2) Χουάν Πάμπλο Μοντόγια (Κολομβία) Ουίλιαμς 1:35.497, 3) Ρούμπενς Μπαριτσέλο (Βραζιλία) Φεράρι 1:35.891, 4) Ραλφ Σουμάχερ (Γερμανία) Ουίλιαμς 1:36.028, 5) Κίμι Ραϊκόνεν (Φιλανδία) ΜακΛάρεν 1:36.468, 6) Ντέιβιντ Κούλτχαρντ (Βρετανία) ΜακΛάρεν 1:36.477, 7) Νικ Χάιντφελντ (Γερμανία) Σάουμπερ 1:37.199, 8) Γιένσον Μπάτον (Βρετανία) Ρενό 1:37.245, 9) Τζιανκάρλο Φισικέλα (Ιταλία) Τζόρνταν 1:37.536, 10) Μίκα Σάλο (Φιλανδία) Τογιότα 1:37.694, 11) Χάιντζ-Χάραλντ Φρέντζεν (Γερμανία) Αροους 1:37.919, 12) Γιάρνο Τρούλι (Ιταλία) Ρενό 1:37.920, 13) Ζακ Βιλνέβ (Καναδάς) BAR 1:38.039, 14) Φελίπε Μάσσα (Βραζιλία) Σάουμπερ 1:38.057, 15) Τακούμα Σάτο (Ιαπωνία) Τζόρνταν 1:38.141, 16) Ενρίκε Μπερνολντί (Βραζιλία) Αροους 1:38.284, 17) Πέντρο ντε λα Ρόσα (Ισπανία) Τζάγκουαρ 1:38.374, 18) Ολιβιέ Πανίς (Γαλλία) BAR 1:38.390, 19) Αλαν ΜακΝις (Βρετανία) Τογιότα 1:38.959, 20) Εντι Ιρβάιν (Βρετανία) Τζάγκουαρ 1:39.121, 21) Μαρκ Ουέμπερ (Αυστραλία) Μινάρντι 1:39.454, 22) Αλεξ Γιόνγκ (Μαλαισία) Μινάρντι 1:40.158.

    [20] Ο ΑΜΠΝΤΑΛΑ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΕΘΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Αμάν, 16 Μαρτίου 2002 (16:23 UTC+2)

    Ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα, προέτρεψε τις ΗΠΑ να μην επιτεθούν στο Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή δεν θα άντεχε τέτοιο πόλεμο, παράλληλα με τις συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων.

    Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Le Figaro, ενώ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντικ Τσένι, συνεχίζει την περιοδεία του στις αραβικές χώρες για να κερδίσει την υποστήριξή τους στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ο Αμπντάλα προέτρεψε τη Δύση να δώσει μία ακόμη ευκαιρία για συνομιλίες στο Ιράκ.

    Σήμερα ο κ. Τσένι θα συναντηθεί στη Σαουδική Αραβία με τον πρίγκηπα Αμπντουλάχ.

    [21] Η CIA ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ

    Βερολίνο, 16 Μαρτίου 2002 (15:45 UTC+2)

    Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ προειδοποίησαν Γερμανία και Βρετανία για ενδεχόμενες βομβιστικές επιθέσεις από μέλη της Αλ Κάιντα, του Οσάμα μπιν Λάντεν, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Focus.

    Επικαλούμενο αναφορά των ομοσπονδιακών αστυνομικών αρχών που κυκλοφόρησε στις 8 Μαρτίου, το περιοδικό αναφέρει ότι οι ισχυρισμοί της CIA στηρίζονται στην παρακολούθηση δύο υπόπτων μελών της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν.

    Σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες, οι δύο ύποπτοι έκαναν λόγο για "καλά νέα" από εκρήξεις στη Γερμανία και τη Βρετανία, αν και δεν υπάρχουν διευκρινίσεις για το χρονικό διάστημα, τους στόχους και τη μέθοδο του χτυπήματος.

    [22] ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΦΕΘΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΠΕΡΙΣΙΤΣ

    Βελιγράδι, 16 Μαρτίου 2002 (15:44 UTC+2)

    Το γιουγκοσλαβικό στρατιωτικό δικαστήριο αναμένεται να αφήσει σύντομα ελεύθερο τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης, Μόμτσιλο Πέρισιτς, ο οποίος συνελήφθη χθες με την κατηγορία της κατασκοπείας μαζί με Αμερικανό διπλωμάτη.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ, το δικαστήριο ανέκρινε από το πρωί σήμερα τον πρώην επικεφαλής του στρατού - κατά την περίοδο Μιλόσεβιτς - και αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος, αλλά δεν έχει καταστεί σαφές εάν θα αποσυρθούν και οι κατηγορίες.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 16 March 2002 - 19:13:53 UTC