Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-03-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ - ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ
  • [02] ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΕ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
  • [03] ΤΟ ΕΣΡ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΒAR KAI ΒΙG BROTHER2
  • [04] ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ THΣ E.E. ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΣΗΜΙΤΗΣ - ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ
  • [05] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
  • [06] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ "ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΕΝΙΑ ΑΛΕΠΟΥ" ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ
  • [07] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ
  • [08] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΟΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ
  • [09] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΟΠΛΩΝ ΚΑΙ
  • [10] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΟΡΓΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΕΣΡ
  • [11] ΜΕ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ - ΞΑΝΘΗΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ
  • [12] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ
  • [13] ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ
  • [14] ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΝΔΡΑ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΣΕ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ
  • [15] ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ
  • [16] ΕΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ
  • [17] ΕΣΗΕΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΗΕΑ - ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
  • [18] ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΕΣΡ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ
  • [19] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [20] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ
  • [21] ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ
  • [22] Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ SFOR ΚΑΛΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΝΑ
  • [23] Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [24] ΠΓΔΜ: ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΒΑΚΣΙΝΤΣΕ ΚΑΙ

  • [01] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ - ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 21 Μαρτίου 2002 (22:03 UTC+2)

    Διευκρινήσεις για το χρηματοδοτικό σκέλος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης έδωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου μετά τη λήξη της συνεδρίασης της μεικτής συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, οι υπουργοί Εργασίας και Οικονομίας, Δημήτρης Ρέππας και Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Η ομόφωνη απόφαση της κυβέρνησης και του ΕΓ του κυβερνώντος κόμματος για το συγκεκριμένο ζήτημα, προβλέπει:

    Συμφωνία μεταξύ Δημοσίου και ΙΚΑ ύψους 9 δισ. ευρώ (3 τρισ. δρχ.), με την οποία το κράτος αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις παλαιοτέρων δανείων του ΙΚΑ που ανέρχονται στα 1,7 τρισ. δραχμές. Στο υπόλοιπο 1,3 τρισ. δρχ. "συμψηφίζονται" τα 700 δισ. χρεών του ΙΚΑ προς το ΙΚΑ-ΤΕΑΜ και το ΛΑΕΚ, τα 600 δισ. δρχ. που χρωστά το κράτος στο ΙΚΑ για την τριμερή χρηματοδότηση και άλλα μικρότερα ποσά.

    Με τη συμφωνία αυτή "λύθηκε οριστικά το πρόβλημα των οικονομικών διαφορών ΙΚΑ-Δημοσίου" δήλωσε ο κ. Χριστοδουλάκης. "Αυτό μας επιτρέπει να μπούμε σε μια νέα περίοδο καθαρών χρηματοδοτικών λύσεων για το ΙΚΑ και κατ' επέκταση βέβαια και με μια παρόμοια λογική και για τα άλλα τμήματα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας", επισήμανε.

    Η κυβέρνηση προτείνει τη σύναψη ενός "μακροχρόνιου συμβολαίου αμοιβαίων υποχρεώσεων ΙΚΑ - Δημοσίου". "Στο πλαίσιο του συμβολαίου αυτού", υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλάκης, το ΙΚΑ το 2003 θα απαιτήσει 430 δισ. δρχ. από τον προϋπολογισμό προκειμένου να ανταπεξέλθει με άνεση, στο έλλειμμα, το οποίο, αναμένεται να έχει.

    Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται 270 δισ. ως κάλυψη υποχρεώσεων του κράτους για κοινωνική πολιτική του ΙΚΑ, 100 δισ. ως υποχρέωση τριμερούς χρηματοδότησης για τους ασφαλισμένους μετά την 1/1/93, 60 δισ δρχ. για τη δημιουργία αποθεματικού του ΙΚΑ.

    Οι δύο υπουργοί προέβλεψαν ότι το έλλειμμα του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων θα κυμανθεί μεταξύ 3,5% του ΑΕΠ σήμερα και 7% του ΑΕΠ γύρω στο 2030.

    Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι στόχος της μεταρρύθμισης είναι η ενοποίηση κανόνων, προϋποθέσεων και παροχών του συστήματος, ενώ ο κ. Χριστοδουλάκης επισήμανε την ανάγκη προσαρμογής και σύγκλισης με τα συστήματα των χωρών της Ε.Ε.

    Ο κ. Ρέππας διευκρίνισε ότι το ΝΑΤ περνάει στην ευθύνη του υπουργείου Εργασίας αλλά δεν εντάσσεται στο ΙΚΑ.

    [02] ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΕ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαρτίου 2002 (14:10 UTC+2)

    Ζωντανά θα μεταδοθεί η λειτουργία της Κυριακής της Ορθοδοξίας από τον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι μέσω του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Η φωνή του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα ακούγεται πλέον ζωντανά μέσα από το διαδίκτυο, ξεκινώντας από την Κυριακή της Ορθοδοξίας, χάρη σε μία πρωτοβουλία του Μακεδονικού Πρακτορείου, που χρηματοδοτήθηκε από τον Όμιλο Θεμελιοδομή. Χιλιάδες χρήστες του Ιντερνετ μπορούν μέσα από τη διεύθυνση www.mpa.gr να παρακολουθούν ζωντανά τις κυριακάτικες λειτουργίες από τον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι αλλά και τα μηνύματα του Οικουμενικού Πατριάρχη. Χάρη σε αυτή την πρωτοβουλία θα μεταδίδονται μέσω του διαδικτύου οι σημαντικότερες εκδηλώσεις του Πατριαρχείου ενώ η υποδομή που δημιουργήθηκε στο Φανάρι παρέχει τη δυνατότητα της συμμετοχής του Οικουμενικού Πατριάρχη σε τηλεδιασκέψεις.

    Όπως τονίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος "είναι μία χειρονομία, μία εκδήλωσις ευλαβείας, αγάπης και αφοσιώσεως προς την πρωτόφρονη μητέρα Εκκλησία την οποία βαθύτατα εκτιμούμε και κατ' αξίαν αναγνωρίζουμε και αξιολογούμε. Δεν πρόκειται περί μιας προβολής των δραστηριοτήτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την κοσμικήν έννοια αλλά περί μεταδόσεως του μηνύματός του σε ευρύτερα στρώματα πιστών και άλλων ενδιαφερομένων για τις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Θρόνου, μεταδόσεως του μηνύματός του το οποίο είναι διαχρονικώς έγκυρον και πάντοτε ευπρόσδεκτον διότι απηχεί τα μηνύματα και τη διδασκαλία του Ευαγγελίου όπως αυτά ενσαρκώνονται και υλοποιούνται στην καθημερινή ζωή της Εκκλησίας και των πιστών της διότι είναι ένα μήνυμα αυτό του Οικουμενικού Πατριαρχείου που ενσαρκώνει και εκφράζει τις πανανθρώπινες αξίες και τα ιδανικά, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της αγάπης, της αλληλεγγύης, της ενότητος και αυτό ακριβώς είναι το περιεχόμενο του κηρύγματος και του διαχρονικού μηνύματος του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου δια μέσω των αιώνων".

    [03] ΤΟ ΕΣΡ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΒAR KAI ΒΙG BROTHER2

    Aθήνα, 22 Μαρτίου 2002 (16:45 UTC+2)

    Με οκτώ ψήφους υπέρ και μία κατά το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αποφάσισε τη συνέχιση της μετάδοσης των τηλεοπτικών εκπομπών Bar και Big Brother 2. Παράλληλα το Συμβούλιο αποφάσισε να απευθύνει επιστολή σύσταση προς τα τηλεοπτικά κανάλια Μega Channel και Antenna ώστε να υπάρχει χρονική μετάθεση των εκπομπών και αλλαγή της σήμανσης επί το αυστηρότερο με στόχο την προστασία των μικρότερων ηλικιών.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Δασκαλάκης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, επισήμανε ότι το Συμβούλιο δεν έχει αρμοδιότητα στο θέμα της σηματοδότησης ή της χρονικής μετάθεσης των εκπομπών και γι΄αυτό απηύθυνε απλώς συστάσεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Ο κ. Δασκαλάκης διευκρίνισε ότι το μέλος που μειοψήφησε δεν ήταν ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

    Ο κ. Δασκαλάκης τόνισε πως δεν τίθεται θέμα κάλυψης από το Συμβούλιο της απόφασης του προέδρου του καθώς, όπως είπε, το Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης κλήθηκε κατά το νόμο να αποφασίσει απλώς για τη συνέχιση της μετάδοσης ή μη των εκπομπών. Είπε επίσης ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής της ηγεσίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης καθώς τόσο ο πρόεδρος όσο και το συμβούλιο ενήργησαν σύμφωνα με το νόμο.

    [04] ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ THΣ E.E. ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΣΗΜΙΤΗΣ - ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ

    Aθήνα, 22 Μαρτίου 2002 (13:39 UTC+2)

    Θέματα διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν σήμερα στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, Γκίντερ Φερχόιγκεν. Ο κ. Φερχόϊγκεν εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διαδικασία διεύρυνσης θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους και θα αποτελέσει θέμα της ελληνικής προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2003.

    Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο ευρωπαίος επίτροπος άφησε να εννοηθεί ότι θα ήταν καλό να έχει λυθεί το πολιτικό πρόβλημα μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε αναμένεται κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Κοπεγχάγη, να ληφθεί απόφαση για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο τόνισε πως αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, η διαδικασία ένταξης της Κύπρου θα προχωρήσει κανονικά.

    Σχετικά με την πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση εκτίμησε πως η Κύπρος έχει προχωρήσει πολύ και είπε χαρακτηριστικά ότι εάν αυτή τη στιγμή η Ευρώπη είχε κληθεί να αποφασίσει θα ήταν εύκολο να πει το «ναι» στην Κύπρο. Ερωτηθείς για την Τουρκία και την πορεία προσαρμογής της στα ευρωπαϊκά δεδομένα, αναφέρθηκε στη μη τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα που, όπως είπε, δημιουργεί προβλήματα στην προενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας.

    Για το ενδεχόμενο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην Κύπρο ο κ. Φερχόιγκεν τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Ωστόσο είπε ότι υπάρχει ζήτημα με τις υπεράκτιες εταιρίες, έκανε λόγο για φορολογικό θέμα και επισήμανε ότι θα λυθεί από την κυβέρνηση της Κύπρου το αμέσως επόμενο διάστημα.

    [05] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

    Βουκουρέστι, 22 Μαρτίου 2002 (21:03 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η Ρουμανία πρόκειται να συμμετάσχει σε πρόγραμμα για την ανάπτυξη ασφαλούς δικτύου μεταφοράς πληροφοριών και επικοινωνίας μεταξύ έξι διαφορετικών κρατών.

    Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν πέρα από την Ρουμανία η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αλβανία, η ΠΓΔΜ και η Γιουγκοσλαβία.

    Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άντριαν Ναστάσε ενέκρινε την παραπάνω πρωτοβουλία δεδομένου την διακυβερνητική επικοινωνία μεταξύ των παραπάνω χωρών καθώς και τον όγκο της διακίνησης πληροφοριών.

    Ομάδα ειδικών αναμένεται να ασχοληθεί με την σύσταση και την εφαρμογή του δικτύου ασφαλούς διακίνησης πληροφοριών.

    [06] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ "ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΕΝΙΑ ΑΛΕΠΟΥ" ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ

    Βερολίνο, 22 Μαρτίου 2002 (21:01 UTC+2)

    Παρατείνεται η διατήρηση των γερμανικών στρατευμάτων στη ΝΑΤΟϊκή δύναμη "Κεχριμπαρένια Αλεπού" στην ΠΓΔΜ για επιπλέον τρεις μήνες σύμφωνα με απόφαση της γερμανικής βουλής.

    Κατόπιν της παραπάνω απόφασης δίνεται η δυνατότητα παράτασης της επιχείρησης μέχρι τις 26 Ιουνίου ενώ όπως είχε αρχικά αποφασιστεί η ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση θα διαρκούσε μέχρι τις 26 Μαρτίου.

    Η Γερμανία διατηρεί περίπου 530 στρατιώτες και ασκεί τη διοίκηση της αποστολής.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ ενθάρρυνε την έγκριση της εν λόγω απόφασης υποστηρίζοντας ότι χάρη στην "Κεχριμπαρένια Αλεπού" σώθηκε η ΠΓΔΜ από την καταστροφή.

    Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Ρούντολφ Σάρπινγκ επισήμανε την επιτυχία της αποστολής στον τερματισμό της διαμάχης στο εσωτερικό της χώρας προσθέτοντας ότι θα επέλθει στο μέλλον σταδιακή μείωση των γερμανικών στρατευμάτων όχι μόνο από την ΠΓΔΜ αλλά και από τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο.

    Σημειώνεται ότι η χώρα διατηρεί περίπου 860 στρατιώτες και στο Αφγανιστάν στη διεθνή δύναμη ISAF που εδρεύει στην περιοχή ενώ ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ είχε επικαλεστεί τις υποχρεώσεις της Γερμανίας στη περιοχή των Βαλκανίων απορρίπτοντας με αυτό τον τρόπο προτάσεις για την ανάληψη της διοίκησης της ISAF από την χώρα του τον προσεχή Απρίλιο.

    [07] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ

    Αθήνα, 22 Μαρτίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Συνεδρίασε, σήμερα, η Κεντρική Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα του ΔΗΚΚΙ, υπό την προεδρία του Προέδρου του Κινήματος Δημήτρη Τσοβόλα και αποφάσισε τη στήριξη υποψηφίων για δήμους της Αττικής.

    Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η στήριξη του υποψήφιου Δημάρχου Νέου Ηρακλείου επικεφαλής της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δήμο, τον οποίο είχε στηρίξει το ΔΗΚΚΙ και στις προηγούμενες Δημοτικές εκλογές Αρη Βρούστη.

    Επίσης το ΔΗΚΚΙ θα στηρίξει τον υποψήφιο Δήμαρχο Ηλιούπολης Γιάννη Μαρκάκη, συνδικαλιστή και μέλος του Δ.Σ. της ΟΤΟΕ και τον υποψήφιο Δήμαρχο Νέας Σμύρνης, τον είχε στηρίξει και στις προηγούμενες εκλογές Γιώργου Καρούμπα, συνδικαλιστή.

    Την Τρίτη 26 Μαρτίου, μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, στις 20:30, θα οριστικοποιηθεί η απόφαση για την Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς και για τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής.

    Σε δηλώσεις του πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ τόνισε ότι οι Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές περιέχουν πάντα ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα, που μόνο όποιος δεν θέλει ή κάνει ότι δεν καταλαβαίνει, το αγνοεί ή εμφανίζεται να το αγνοεί.

    "Πιστεύω ότι στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές που έρχονται το μήνυμα αυτό θα είναι ηχηρό για το κυβερνών κόμμα, αλλά και για τη Ν.Δ., διότι ο κόσμος πρέπει να αντιπαλέψει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που υποβαθμίζει και την αυτοδιοίκηση, αλλά και τους θεσμούς και τον ίδιο τον άνθρωπο", δήλωσε.

    [08] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΟΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ

    Αθήνα, 22 Μαρτίου 2002 (20:44 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τα αίτια που δημιούργησαν και θα δημιουργήσουν στο μέλλον τα ταμειακά προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος διατύπωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

    "Τα αίτια αυτά είναι η αδιέξοδη και αντιαναπτυξιακή οικονομική πολιτική των τελευταίων 12 ετών, που αύξησε τρομακτικά την ανεργία, η μαύρη εργασία, η μη συμμετοχή του κράτους, κατ΄έτος στα πλαίσια της τριμερούς συμμετοχής των δαπανών του ασφαλιστικού συστήματος και η μεγάλη εισφοροδιαφυγή", είπε τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην εύκολη λύση.

    "Να ρίξει και πάλι τα βάρη - και νέα βάρη - στα λαϊκά στρώματα, στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, στους μικροεπαγγελματίες. Η αύξηση του ορίου ηλικίας - αυτό σημαίνει από τα 35 στα 37 χρόνια για συνταξιοδότηση - είναι και κοινωνικά άδικη και δείχνει την έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας, γιατί διανύουμε μία περίοδο κατά την οποία η ανεργία έχει αυξηθεί σημαντικά. Αντί να μειώνεται το όριο ηλικίας προκειμένου να απελευθερωθούν θέσεις εργασίας, η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση κάνουν το τελείως αντίθετο. Δεν βλέπω να λύνουν κανένα ουσιαστικό πρόβλημα, λαϊκίζουν σε ορισμένα σημεία, αλλά και κάνουν δυσμενέστερη τη θέση των μελλοντικών συνταξιούχων", κατέληξε.

    [09] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΟΠΛΩΝ ΚΑΙ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Σαράγιεβο, 22 Μαρτίου 2002 (20:41 UTC+2)

    Πάνω από έξι χρόνια από τη λήξη του πολέμου στη Βοσνία και η ειρηνευτική αποστολή του ΝΑΤΟ στην χώρα έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής τόνους από παράνομα όπλα και πυρομαχικά και συνεχίζει να τα εντοπίζει στα πιο παράξενα μέρη που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς όπως επισήμανε αξιωματούχος της Συμμαχίας.

    Τα όπλα και τα πυρομαχικά κρύβονται σε διαφορετικά και παράξενα μέρη όπως σε σοφίτες, σε υπόγεια, σε σπηλιές και σε αχυρώνες, σε σκοτεινές γωνίες και σε αυτοκίνητα τόνισε ο διοικητής της SFOR, Αμερικανός στρατηγός Τζον Σιλβέστερ.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν συλλεχθεί τόνοι από παράνομα όπλα προσθέτοντας ότι του είναι αδύνατο να εκτιμήσει το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί προκειμένου αυτά να περισυλλέγουν.

    Σύμφωνα με τον νόμο, απαγορεύεται στους Βόσνιους πολίτες να κατέχουν όπλα χωρίς την απαραίτητη άδεια ενώ χορηγείται αμνηστία σε όσους παραδίδουν οικειοθελώς τα όπλα που κατέχουν.

    Σημειώνεται ότι την περσινή χρονιά παραδόθηκαν στις αρχές περίπου 4.000 όπλα στο πλαίσιο προγράμματος για την αποστρατικοποίηση της περιοχής.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αμερικανού διοικητή έχει ξεκινήσει νέο πρόγραμμα με την συμβολή της τοπικής αστυνομίας ώστε να παραδοθούν στις αρχές τα παράνομα όπλα και τα πυρομαχικά που φυλάσσονται ακόμη και σήμερα από την εποχή του πολέμου.

    [10] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΟΡΓΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΕΣΡ

    Αθήνα, 22 Μαρτίου 2002 (20:31 UTC+2)

    "Θλίψη και οργή προκαλεί η αλλαγή της στάσης των μελών του ΕΣΡ, οι οποίοι αποδεικνύουν με τη σημερινή τους ψήφο, που επιτρέπει στην ουσία τη συνέχιση των τηλεοπτικών σκουπιδιών, ότι η ανεξάρτητη αρχή είναι εξαρτημένη και ότι η διαπλοκή έχει προχωρήσει πολύ βαθιά και έχει δημιουργήσει μεγάλη κρίση και στους θεσμούς, αλλά και στους φορείς των θεσμών", δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του ΕΣΡ για τα τηλεπαιχνίδια Bar και Big Brother.

    Ο κ. Τσοβόλας κάλεσε τους πολίτες - τηλεθεατές να ενταχθούν στο Κίνημα Τηλεθεατών για τη Δημοκρατία και την Ποιότητα, το οποίο συγκροτεί το ΔΗΚΚΙ επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρξει αντίσταση "στον αντιδημοκρατικό τρόπο λειτουργίας ορισμένων ΜΜΕ, αλλά και στα υποπροϊόντα που προβάλλονται από κάποια μεγάλα ΜΜΕ που δηλητηριάζουν τη νεολαία, την ελληνική κοινωνία, αλλά και υποσκάπτουν τα θεμέλια της ίδιας της δημοκρατίας", όπως είπε.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ εκτίμησε ότι κάτι έγινε στο παρασκήνιο από χθες, προχθές μέχρι σήμερα και σημείωσε: "Γι αυτό αποδεικνύεται ότι διαπλοκή είναι πολύ βαθιά και πιάνει σε πολλά επίπεδα και πολλούς ανθρώπους όχι μόνο στην πολιτική, αλλά και στην πνευματική και κοινωνική ηγεσία του τόπου".

    "Ασφαλώς η απόφαση αυτή λέει συνεχίστε αυτά τα τηλεοπτικά σκουπίδια και δίνει ένα μήνυμα και στα άλλα κανάλια, ιδιωτικά και κρατικά, να ανταγωνιστούν και προκειμένου να πετύχουν κέρδος να κάνουν χειρότερα από αυτά που όχι μόνο με την ευκαιρία των δύο αυτών τηλεπαιχνιδιών, αλλά και με άλλες παραγωγές ζούμε και με αγανάκτηση παρακολουθούμε ως Ελληνες πολίτες", τόνισε.

    [11] ΜΕ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ - ΞΑΝΘΗΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

    Κομοτηνή, 22 Μαρτίου 2002 (20:30 UTC+2)

    Βαμβακοπαραγωγοί του νομού Ροδόπης παρέταξαν τα τρακτέρ τους στην άκρη του οδοστρώματος στην Εθνική Οδό Κομοτηνής - Ξάνθης, διεκδικώντας την αποπληρωμή της ποσότητας βαμβακιού που έχουν παραδώσει στα εκκοκκιστήρια.

    Πρόκειται για το πρώτο μπλόκο μετά από πολύ καιρό που στήνεται στο νομό, όπου οι αγρότες έχουν κατεβάσει στο δρόμο περίπου 30 τρακτέρ, αλλά ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί. Οι βαμβακοπαραγωγοί ζητούν αποπληρωμή για περίπου 8.000 τόνους, η οποία παραμένει απλήρωτη, ενώ εκπρόσωποί τους θα συμμετάσχουν στην αυριανή παναγροτική συνάντηση στο νομό Σερρών για να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

    Η κίνηση των οχημάτων στην Εθνική Οδό Κομοτηνής - Ξάνθης διεξάγεται κανονικά, ωστόσο, αύριο περίπου στις 12.00 το μεσημέρι θα προχωρήσουν στο κλείσιμό της. Οι βαμβακοπαραγωγοί εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να σκληρύνουν τη στάση τους, ακόμη και να κατεβούν στην Κομοτηνή με τα τρακτέρ τους την ημέρα της παρέλασης.

    [12] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

    Σόφια, 22 Μαρτίου 2002 (20:24 UTC+2)

    Πάνω από 5.000 εργαζόμενοι διαδήλωσαν στο κέντρο της Σόφιας εναντίον της φτώχειας και της ανεργίας ζητώντας από τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Συμεών Σαξκομπουργκότσκι να αυξήσει την ποιότητα ζωής των εργαζομένων.

    Ανθρακωρύχοι, εκπαιδευτικοί, ιατροί και εργαζόμενοι στον τομέα των Τηλεπικοινωνιών από όλη την επικράτεια της Βουλγαρίας πήραν μέρος στη διαδήλωση που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της ένωσης εργαζομένων KNSB.

    "Θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας ενώ τα παιδιά μας πεθαίνουν από την πείνα" φώναξε ένας ανθρακωρύχος.

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Ζελιάζκο Κριστόφ κάλεσε την βουλγαρική κυβέρνηση να υιοθετήσει νέα οικονομική και κοινωνική πολιτική ζητώντας παράλληλα αυξήσεις κατά 20% στους μισθούς των εργαζομένων.

    Σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση τόνισε ότι οι ενώσεις των εργαζομένων χτυπούν την πόρτα που είναι ήδη ανοικτή προσθέτοντας ότι η αύξηση της ποιότητας ζωής των πολιτών αποτελεί άμεσο σκοπό της κυβερνητικής πολιτικής.

    [13] ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ

    Ιερουσαλήμ, 22 Μαρτίου 2002 (20:19 UTC+2)

    Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην περιοχή στον νέο γύρο συνομιλιών που είχαν σήμερα, ενώ νέα επίθεση αυτοκτονίας πραγματοποίησε το απόγευμα ένας Παλαιστίνιος καμικάζι σε σημείο ελέγχου στη Δυτική Οχθη.

    Οπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, ο Παλαιστίνιος ανατινάχθηκε τραυματίζοντας σοβαρά έναν Ισραηλινό στρατιώτη και την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση Ταξιαρχίες Μαρτύρων του Αλ Ακσά που συνδέεται με την Φατάχ του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

    Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ο Παλαιστίνιος σκόπευε να πραγματοποιήσει επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ αλλά όταν τον σταμάτησαν για έλεγχο οι στρατιώτες πυροδότησε τα εκρηκτικά. Ο δράστης ήταν σε αυτοκίνητο με δυο ακόμη άτομα που έφυγαν μετά την έκρηξη.

    Είναι η δεύτερη επίθεση αυτοκτονίας μετά από την χθεσινή στην κεντρική Ιερουσαλήμ, η οποία προκάλεσε το θάνατο τριών και τον τραυματισμό τουλάχιστον 60 ανθρώπων.

    Παρά το κύμα βίας νέος γύρος συνομιλιών διεξήχθη σήμερα ανάμεσα σε αξιωματούχους ασφαλείας των δυο πλευρών για την επίτευξη εκεχειρίας αλλά δεν κατέληξε σε συμφωνία. Ο Γιάρντεν Βατικάι, σύμβουλος του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας Βενιαμίν Μπεν Ελιέζερ δήλωσε ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και εφαρμογή του σχεδίου που είχε προτείνει ο διευθυντής της CIA Τζορτζ Τένετ το 2001. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι ανέφεραν ότι θα χρειαστούν και άλλες συναντήσεις.

    Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Αντονι Ζίνι συναντήθηκε το πρωί, στη Ραμάλα, με τον Αραφάτ και του ζήτησε να κατάβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να αποφευχθούν οι επιθέσεις κατά Ισραηλινών. Στη διάρκεια αναμνηστικής φωτογραφίας στην αρχή της συνάντησης ήταν εμφανής η δυσαρέσκεια και των δύο ανδρών.

    Μετά την χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας, ο Αραφάτ υποσχέθηκε ότι θα λάβει άμεσα μέτρα για να σταματήσουν οι επιθέσεις και ότι θα εργαστεί για να επιτύχει η μεσολαβητική προσπάθεια του Ζίνι. Ο Αραφάτ είχε επίσης συνάντηση με εκπροσώπους «εθνικιστικών και ισλαμικών παρατάξεων», από τους οποίους ζήτησε να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών αμάχων.

    Ο.Κ.

    [14] ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΝΔΡΑ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΣΕ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ

    Ελσίνκι, 22 Μαρτίου 2002 (20:18 UTC+2)

    Η φινλανδική αστυνομία συνέλαβε σε αεροδρόμιο της ανατολικής Φινλανδίας 19χρονο άνδρα που προσπάθησε να επιβιβαστεί σε εσωτερική πτήση μεταφέροντας εκρηκτικά.

    Ο 19χρονος Φινλανδός συνελήφθη στο αεροδρόμιο της πόλης Γιονσούου, σε απόσταση 270 μιλίων βορειανατολικά του Ελσίνκι αργά χθες το βράδυ, όταν οι αστυνομικοί βρήκαν τα εκρηκτικά κατά τη διάρκεια του συνηθισμένου ελέγχου των επιβατών που επιβιβάζονταν σε πτήση της Finnair με προορισμό τη φινλανδική πρωτεύουσα, δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής Γιόρμα Αλβιλα.

    "Στην κατοχή του 19χρονου βρέθηκαν 200 γραμμάρια ΤΝΤ, καλώδιο και μικρή ποσότητα ναρκωτικών", είπε και πρόσθεσε ότι ο νεαρός άνδρας δεν κινήθηκε απειλητικά και αρνείται ότι γνώριζε οτιδήποτε σχετικά με τα εκρηκτικά.

    Ο αστυνομικός επιθεωρητής δεν έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα του άνδρα, ο οποίος κρατείται από την αστυνομία και αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες καθώς η έρευνα είναι σε εξέλιξη.

    [15] ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ Κ.Κ.

    Αθήνα, 22 Μαρτίου 2002 (20:15 UTC+2)

    Eρώτηση για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα μας του αντιπρόεδρου του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος «Γ. Δημητρόφ» Βασίλ Κολάροφ, υπέβαλλαν προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Εξωτερικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ και Αντώνης Σκυλάκος.

    Οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι στις 22 Μαρτίου οι ελληνικές αρχές στα σύνορα Ελλάδας - Βουλγαρίας απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα μας του κ. Κολάροφ.

    Επιπλέον, ρωτούν τους υπουργούς για ποιο λόγο απαγορεύτηκε η είσοδος του στην Ελλάδα με το επιχείρημα ότι είναι καταγραμμένος στη λίστα Σέγκεν ως ανεπιθύμητο πρόσωπο, δεδομένου ότι το κόμμα του είναι νόμιμο και με σημαντική κοινωνική και πολιτική δράση και ο ίδιος ήταν εφοδιασμένος με τα απαραίτητα έγγραφα και την πρόσκληση της ΚΕ του ΚΚΕ για να συμμετάσχει στη συνάντηση βαλκανικών κομμάτων και κινημάτων, που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στη Θεσσαλονίκη.

    [16] ΕΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ

    Βρυξέλλες, 22 Μαρτίου 2002 (20:10 UTC+2)

    Υπό την αιγίδα του Πρέσβη στο Βέλγιο κ. Ιωάννη Καμπόλη και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Βελγίου έχει τεθεί η φετινή μεγάλη εκδήλωση για την 25η Μαρτίου στις Βρυξέλλες, η οποία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της 24ης Μαρτίου στο Αντερλεχτ.

    Στην εκδήλωση μετέχουν η Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών, καθώς και πολλοί εθνικοτοπικοί σύλλογοι, όπως των Ηπειρωτών, των Θρακιωτών, των Μακεδόνων, των Κρητών, των Ποντίων, Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων Μητρικής Γλώσσας, Εκπαιδευτικών Μπενελούξ και του Λυκείου Ελληνίδων κ.α.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες, προβολές, κλπ με τη συμμετοχή μαθητών των Ελληνικών Σχολείων και χορούς από τους εθνικοτοπικούς Συλλόγους. Όπως και πέρυσι αναμένεται να ελκύσει μεγάλο αριθμό ομογενών που θα έλθουν να συνεορτάσουν την εθνική επέτειο αλλά και πολλών ξένων.

    Η έναρξη της εκδήλωσης θα γίνει από τον Πρέσβη κ. Καμπόλη ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο καθηγητής κ. Γιάννης Θανασέκος.

    Η εκδήλωση πραγματοποιείται και με τη στήριξη της Γαλλικής Κοινότητας και του υπουργού Ερικ ΤΟΜΑ.

    Δ.Ρ.

    [17] ΕΣΗΕΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΗΕΑ - ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

    Αθήνα, 22 Μαρτίου 2002 (20:09 UTC+2)

    Για παραπλάνηση κατηγορεί την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών η ΕΣΗΕΑ, η οποία υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της ότι σε σημερινή συνάντηση η ΕΙΗΕΑ πρότεινε πρότεινε αύξηση 5,5% στις αποδοχές, έναντι του προηγούμενου 5%, ωστόσο, στο ποσό αυτό ενσωμάτωσε και το ποσό των 3.000 δραχμών που είχε δώσει ως επίδομα νέας τεχνολογίας.

    Σύμφωνα με την ΕΣΗΕΑ η Ενωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων έκανε έναν εσωτερικό συμψηφισμό που δίνει το ίδιο ποσοστό αύξησης επί των αποδοχών, αρνούμενη όμως τώρα το επίδομα νέας τεχνολογίας. Επίσης δέχθηκε να περιληφθεί στη σύμβαση το νέο νομικό καθεστώς που αφορά τους όρους υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Για όλα τα άλλα θέματα, που είχε θέσει για ρύθμιση το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, δηλαδή τη γραπτή κατοχύρωση της 5νθήμερης εργασίας, τα πνευματικά δικαιώματα, την αμοιβή για την εργασία στα ένθετα των εφημερίδων και το επίδομα χρήσης νέας τεχνολογίας, παρέπεμπε σε Επιτροπές, οι οποίες ουδέποτε κατά το παρελθόν είχαν λειτουργήσει χωρίς τις αναγκαίες ρήτρες και διασφαλίσεις.

    "Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, σύσσωμο, σε συνεδρίασή του στα γραφεία της ΕΙΗΕΑ, απέρριψε ομοφώνως τις παραπλανητικές αυτές προτάσεις και δήλωσε ότι θα μπορούσε να αποδεχθεί αύξηση 5,5% επί του συνόλου των αποδοχών, επίδομα χρήσης νέας τεχνολογίας 3% στο πρώτο κλιμάκιο, το οποίο δεν θα συμψηφίζεται με τις αποδοχές και διασφάλιση 5νθημέρου εργασίας, προτείνοντας ως οιονεί αργία την κατά το Σάββατο εργασία, που ως αργία αμείβεται με τη νόμιμη προσαύξηση, δηλαδή 75%" αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

    Παράλληλα, επισημαίνεται ότι αποδέχθηκε τη συγκρότηση επιτροπών, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις και ότι εντός του Μαϊου 2002 θα συναπτόταν συμπληρωματική ΣΣΕ, που θα διευκρίνιζε ορισμένα ζητήματα και θα περιείχε τη διασφάλιση ότι οι νέες ρυθμίσεις θα ισχύσουν εντός τακτού χρόνου.

    "Η ΕΙΗΕΑ απέρριψε συνολικά τις λογικές μας προτάσεις, δηλώνοντας ότι οι αξιώσεις μας είναι παράλογες και ότι με τις συνεχείς απεργίες δυσχεραίνονται οι σχέσεις της Ενώσεως Ιδιοκτητών με την Ένωση Συντακτών. Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ εξέφρασε τη λύπη του για την εξέλιξη αυτή και αποχώρησε με την πεποίθηση ότι ο μόνος δρόμος που απομένει είναι αυτός των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με πρώτη τη 48ωρη απεργία της 27-28/3/02" τονίζεται.

    [18] ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΕΣΡ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ BAR ΚΑΙ ΒΙG BROTHER

    Αθήνα, 22 Μαρτίου 2002 (20:08 UTC+2)

    Την αντίθεση του στη σημερινή απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για συνέχιση της μετάδοσης των εκπομπών Bar και Big Brother εκφράζει με γραπτή δήλωση του ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στο Συμβούλιο Παύλος Αλέπης.

    «Με μοναδική πραγματικότητα - αποτέλεσμα τη συναίνεση κερδίζει τελικά η ιδιοκτησία των καναλιών και οι εμπνευστές παραγωγοί των λεγόμενων τηλεπαιχνιδιών που μπορούν ανενόχλητοι να συνεχίσουν να δηλητηριάζουν την κοινωνική συνείδηση, διαμορφώνοντας κάθε λεπτό που είναι στον αέρα όλο και χειρότερη πραγματικότητα στο τηλεοπτικό τοπίο», υπογραμμίζει.

    «Ούτε καν όλα αυτά περί "λογοκρισίας", "αυθαιρεσίας", «αυταρχισμού», κλπ, που ακούστηκαν δημόσια δεν θέλησε η πλειοψηφία του ΕΣΡ να υποστηρίξει με απόφαση δέσμευση του οργάνου μην τυχόν χαλάσει η "σούπα" της ομοφωνίας, ή της ενισχυμένης πλειοψηφίας. Η επιχείρηση αλλαγή της ώρας και της σηματοδότησης, που αποδείχτηκε άλλωστε και νομικά έωλη, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, αφού οδηγεί στο δρόμο της νομιμοποίησης αυτού των τύπου των θεαμάτων και ανοίγει την πόρτα μέσω του δεδομένου ανταγωνισμού για απεριόριστη παραβίαση των αρχών σεβασμού της προσωπικότητας του ανθρώπου, χώρια ότι πολλαπλασιάζει την δυνατότητα διάδοσης της λογικής αυτών των "τηλεπαιχνιδιών"», καταλήγει.

    [19] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Βρυξέλλες, 22 Μαρτίου 2002 (20:06 UTC+2)

    Διάλεξη για το Κυπριακό διοργανώνει το Σάββατο 23 Μαρτίου στην αίθουσα διαλέξεων του Γαλλικού Λυκείου του Βελγίου στις Βρυξέλες, ο Σύλλογος "Φίλοι των Ελληνικών Γραμμάτων και του Νίκου Καζαντζάκη".

    Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο συγγραφέας Βαλερί Φόλμερ, ο οποίος θα παρουσιάσει το έργο «CITRONS ACIDES»: ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 1953 ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1956, Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ. Παράλληλα ο Δρ. JEAN CATSIAPIS, Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου των Φίλων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Παρίσι, θα αναφερθεί στην εξέλιξη του Κυπριακού μετά την επανάληψη των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων του χειμώνα 2001-2002.

    Θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση, την οποία αναμένεται να παρακολουθήσουν, μεταξύ άλλων πολλοί Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι.

    Οι "Φίλοι των Ελληνικών Γραμμάτων και του Νίκου Καζαντζάκη" είναι ένας ανεξάρτητος Σύλλογος που ιδρύθηκε στις Βρυξέλλες το 1994 από μια ομάδα φίλων που λατρεύουν την ελληνική ιστορία και πολιτισμό.

    Ο Σύλλογος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη σύγχρονη περίοδο, που είναι και λιγότερο γνωστή. Οι προσπάθειες του Συλλόγου οδήγησαν στη δημιουργία του ιδρύματος Κώστας και Ελένη Ουράνη, που τέθηκε υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών με πρόεδρο το συγγραφέα Θ. Αθανασιάδη.

    Δ.Ρ.

    [20] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

    Ποντγκόριτσα, 22 Μαρτίου 2002 (20:05 UTC+2)

    Η συνεδρίαση αναβλήθηκε μετά από αίτημα του κόμματος του προέδρου του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών (DPS), το οποίο ζήτησε περισσότερο χρόνο για να προετοιμάσει τη συζήτηση, δήλωσε ο πρόεδρος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας Μίροσλαβ Βίτσκοβιτς και κατηγόρησε το DPS για "υποκριτική κίνηση".

    Σημειώνεται ότι την Τετάρτη το κόμμα του Βίτσκοβιτς ανακοίνωσε ότι ανακαλεί την υποστήριξη του στην κυβέρνηση συνασπισμού του Μαυροβουνίου εξαιτίας της συμφωνίας με τη Σερβία με την οποία αναβάλλεται τουλάχιστον για τρία χρόνια το αίτημα για ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου.

    Στην κυβέρνηση μειοψηφίας συμμετέχουν το κόμμα του Τζουκάνοβιτς (DPS) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP), το οποίο επίσης αποφάσισε να αποχωρήσει λόγω της συμφωνίας.

    Η Φιλελεύθερη Συμμαχία στήριζε έως τώρα την κυβέρνηση, επειδή ο Τζουκάνοβιτς είχε υποσχεθεί να οργανώσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου αυτή την άνοιξη.

    Την περασμένη εβδομάδα με τη μεσολάβηση της Ε.Ε. υπεγράφη συμφωνία, υπό την οποία το Μαυροβούνιο εγκαταλείπει, για την επόμενη τριετία, τις προθέσεις του για διακήρυξη ανεξαρτησίας με αντάλλαγμα την ευρύτερη αυτονομία σε μία ομοσπονδία που μετονομάζεται "Σερβία και Μαυροβουνίου".

    Η συνεδρίαση για την επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή του Μαυροβουνίου θα διεξαχθεί στις 26 Μαρτίου.

    [21] ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

    Μερβούρνη, 22 Μαρτίου 2002 (20:02 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στη Μελβούρνη είναι μια από τις κορυφαίες στιγμές για την Ελληνική παροικία, που και φέτος θα τιμήσει την ημέρα ενωτικά.

    Στις εκδηλώσεις την Ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Δημήτρης Δόλλης, ενώ το Ελληνικό κοινοβούλιο θα εκπροσωπήσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Ηλίας Βλαχόπουλος και Ευτύχιος Δαμιανάκης, της ΝΔ κ. Κώστας Καράς και του ΚΚΕ κ.Αντώνης Σκυλλάκος.

    Η μεγάλη παρέλαση με τη συμμετοχή όλων των ελληνικών σχολείων, των εθνικοτοπικών συλλόγων και άλλων ομογενειακών οργανώσεων, θα γίνει την Κυριακή 24 Μαρτίου στο κέντρο της Μελβούρνης στο Μνημείο των Πεσόντων, όπου θα γίνει και η κατάθεση στεφάνων από τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής της Βικτώρια κ.κ. Στιβ Μπραξ και Αλέκο Ανδριανόπουλο, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την ελληνική αντιπροσωπία. Θα προηγηθεί δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ευσταθίου, ενώ το μεσημέρι μετά το τέλος της παρέλασης διοργανώνεται μεγάλη σχολική εορτή.

    Εν τω μεταξύ το Σάββατο το βράδυ στον ελληνικό δρόμο Lonsdale Street, όπου βρίσκεται και το κτίριο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, το «Γλέντι» η κορυφαία εκδήλωση του φεστιβάλ Αντίποδες, αναμένεται να συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων ομογενών και μη σε μια δωρεάν συναυλία της μεγάλης μας ερμηνεύτριας Άλκηστης Πρωτοψάλτη.

    Το Φεστιβάλ Αντίποδες είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Αυστραλίας και στηρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.

    [22] Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ SFOR ΚΑΛΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΔΟΘΟΥΝ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

    Σαράγιεβο, 22 Μαρτίου 2002 (19:59 UTC+2)

    Ο διοικητής της ΝΑΤΟϊκής δύναμης (SFOR) που εδρεύει στη Βοσνία Αμερικανός Τζον Σιλβέστερ επανέλαβε το αίτημά του προς τους καταζητούμενους για εγκλήματα πολέμου και ιδιαίτερα στον πρώην πρόεδρο των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς να παραδοθούν.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Αμερικανός διοικητής ζήτησε από τους καταζητούμενους για εγκλήματα πολέμου να μην εξαναγκάζουν την ΝΑΤΟϊκή δύναμη να τους αναζητεί αλλά να παραδοθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

    Επανέλαβε δε ότι για όσο καιρό οι ύποπτοι εγκλημάτων πολέμου δεν παραδίδονται και όσο οι αρμόδιες κυβερνητικές αρχές δεν προχωρούν στις απαραίτητες συλλήψεις οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις θα συνεχίσουν να τους αναζητούν μέχρι να καταφέρουν να τους συλλάβουν.

    Σημειώνεται ότι τα στρατεύματα της SFOR πραγματοποίησαν στις αρχές του μήνα δυο αποτυχημένες επιχειρήσεις για την σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς ο οποίος κατηγορείται για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία 1992-95.

    [23] Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Μόσχα, 22 Μαρτίου 2002 (19:59 UTC+2)

    Η Ρωσία απέρριψε την ιδέα για δημιουργία δικαστηρίου εκ μέρους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για εγκλήματα πολέμου στην Τσετσενία ύστερα από συνάντηση που είχε εκπρόσωπος των Τσετσένων ανταρτών με τη Γενική Εισαγγελέα του Δ.Π.Δ.στη Χάγη.

    "Η Τσετσενία δεν είναι ούτε Βοσνία ούτε Κόσοβο και η Ρωσία δεν είναι όπως η πρώην Γιουγκοσλαβία παρά το γεγονός ότι πολλοί θα επιθυμούσαν κάτι τέτοιο" τόνισε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου για θέματα που αφορούν στην Τσετσενία Σεργκέι Γιαστρεζέμπσκι.

    Ο ίδιος τόνισε ότι η Ρωσία πολεμούσε τη διεθνή τρομοκρατία στην περιοχή της Τσετσενίας με τον ίδιο τρόπο που οι Ηνωμένες Πολιτείες πολεμούν στο Αφγανιστάν προσθέτοντας ότι είναι παράλογη η ιδέα σύστασης ειδικού δικαστηρίου.

    Σημειώνεται ότι πριν από δύο εβδομάδες η Γενική Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Κάρλα ντελ Πόντε είχε συναντηθεί με τον Αχμέντ Ζακάγιεφ, αντιπρόσωπο του επικεφαλής των Τσετσένων ανταρτών Ασλάν Μασχάντοφ στο πλαίσιο της επίσκεψης στη Χάγη τριμελούς αποστολής των Τσετσένων.

    Στη διάρκεια των συνομιλιών η αντιπροσωπεία των Τσετσένων προσπάθησε να πείσει για την ανάγκη δίκης του ρωσικού στρατού για τις ακρότητες που έχει διαπράξει στην περιοχή της Τσετσενίας.

    [24] ΠΓΔΜ: ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΒΑΚΣΙΝΤΣΕ ΚΑΙ ΛΟΓΙΑΝΕ

    Σκόπια, 22 Μαρτίου 2002 (19:57 UTC+2)

    Οι μεικτές αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ μπήκαν για πρώτη φορά στα χωριά Βάκσιντσε και Λόγιανε της περιφέρειας Κουμάνοβο.

    Τα χωριά αυτά ήταν οι βάσεις των Αλβανών εξτρεμιστών και από αυτά άνοιξε πέρσι ο Μάιο το μέτωπο του Κουμάνοβο. Στο Λόγιανε οι εξτρεμιστές έκρυβαν μεγάλη ποσότητα όπλων για τον εφοδιασμό του UCK και του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού.

    Οι κάτοικοι του Βάκτσιντσε αντιμετώπισαν εχθρικά τις αστυνομικές δυνάμεις και πετροβόλησαν τα οχήματα με τα οποία μεταφέρονταν. Οι κάτοικοι των δύο χωριών απαιτούν να φύγουν από την περιοχή τους τα μόνιμα φυλάκια της αστυνομίας και του στρατού.

    Εξάλλου, στο Τέτοβο κατά τη διάρκεια της νύχτας οι Αλβανοί εξτρεμιστές πυροβόλησαν πολλές φορές ενάντια σε αστυνομικό φυλάκιο έξω από την πόλη. Στο ύψωμα Τέκε ακούστηκε ισχυρή έκρηξη και, όπως ανακοινώθηκε, οι Αλβανοί εξτρεμιστές κατέστρεψαν την πλάκα του τάφου του ηγούμενου και διαφωτιστή του περασμένου αιώνα, Κίριλ Πετσίνοβιτς.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 22 March 2002 - 19:13:49 UTC