Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-03-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗΣ-ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ
  • [02] ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΗ Β,ΕΛΛΑΔΑ
  • [03] Ο ΣΠ. ΒΟΥΓΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
  • [04] Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΑΓΑΚΑΙΑ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ- ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
  • [05] ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
  • [06] ΠΟΡΕΙΑ ΟΠΑΔΩΝ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΞ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
  • [08] ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ-ΧΟΡΤΙΑΤΗ
  • [09] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ ΘΑ ΤΕΘΕΙ ΑΠΌ ΤΟΝ ΛΑΟ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [10] ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ: Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ
  • [11] ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΛΤΑ
  • [12] ΚΛΕΙΣΤΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ
  • [13] ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
  • [14] ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
  • [15] 35 ΕΚΑΤΟΣΤΑ ΧΙΟΝΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΑ
  • [16] ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [17] ΒΟΣΝΙΑ: ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΙΑ
  • [18] ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΥ
  • [19] ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ
  • [20] ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΒΑΛΑΣ
  • [21] 7 ΣΤΟΥΣ 10 ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
  • [22] ΝΕΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟ ΚΙΛΕΛΕΡ

  • [01] ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗΣ-ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ

    Αθήνα, 24 Μαρτίου 2002 (12:08 UTC+2)

    Στην ανάγκη συστράτευσης όλων των δημιουργικών δυνάμεων του Ελληνισμού αναφέρονται ο πρόεδροε της Δημοκρατίας και οι πολιτικοί αρχηγοί της χώρας στα μηνύματά τους με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

    "Σήμερα η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει το αγαθό της Ελευθερίας. Όμως αυτό δεν συμβαίανιε ότι λείπουν τα προβλήματα, οι προκλήσεις κκαι οι κίνδυνοι για τον τόπο", τονίζει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

    "Οι διεθνείς συγκυρίες καθιστούν επιτακτική την ανάγκη εγρήγορσης, αποφασιστικότητας, αλλά προπαντός ενότητας των Ελλήνων. Οι διαφαινόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό,, η πορεία των διαβουλεύσεων με τη γείτονα Τουρκία, η πολυεθνής προσπάθεια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας,, καθώς; και η παγκόσμια οικονομική κατάσταση απαιτούν προδσοσχή σύναιση ομόνοια, ώστε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων ως έθνος, ως κράτος και ως κοινωνία", υπογραμμίζει ο κ. Στεφανόπουλος.

    Ο κ. Σημίτης επισημαίνει ότι η εθνική επέτειος εμπεριέχει έννοιες όπως "πατριωτική συστράτευση", "αυταπάρνηση", "δύναμη και ψυχικό σθένος", "αποφασιστικότητα". "Αυτές τις μεγάλες ιδέες δεν πρέπει να ενστερνισθούμε όλοι οι Έλληνες, προκειμένου να συνεχίσουμε την πορεία μας μέσα στην Ευρώπη, στην οποία ανήκουμε, μέσα στον κόσμο όπου συνεχώς αναβαθμίζουμε την παρουσία μας, ως χώρα, ως κοινωνία, ως πολίτες;", αναφέρει ο πρωθυπουργός και προσθέτει ότι πρόκειται για "μια πορεία δύσκολη και επίπονη", καθώς υπάρχουν σε εξέλιξη τα θέματα της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. και της επίλυσης του πολιτικού της προβλήματος, της πολιτικής μας στα Βαλκάνια, των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό, στην υγεία, στο φορολογικό, αλλά και το θέμα της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Τέλος, καλεί σε "κινητοποίηση και συστράτευση" όλες τις δημιουργικές δυνάμεις

    Ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης διαπιστώνει ότι "Ούτε η κοινωνία μας, ούτε η δημοκρατία μας λειτουργούν ιδανικά", και προσθέτει ότι υπάρχουν "προβλήματα και αδυναμίες". "Δεν υπάρχει κανένας παράγοντας που να δικαιολογεί την ισοπέδωση, την άρνηση, την αποστροφή από τους θεσμούς μας και την ευθύνη που έχουμε ως πολίτες να τους προστατεύσουμε", καταλήγει ο κ. Κακλαμάνης.

    "Σε όλους τους Έλληνες εναπόκειται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για μία ισχυρή Ελλάδα. Για την Ελλάδα της ανάπτυξης, που θα παρέχει σε όλους τους πολίτες της περισσότερες ελευθερίες και εγγυήσεις για ατομική προκοπή. Για μία κοινωνία με συνοχή αλληλεγγύη και ανθρωπιά. Για μία πατρίδα πραγματικά ισχυρή στην Ευρώπη και τον κόσμο", τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής στο επετειακό του μήνυμά του.

    Το ΚΚΕ στο μήνυμά του αναφέρει ότι οι λαοί ανάμεσά τους και ο Ελληνικός βρίσκονται μπροστά στην νέα πιο οργανωμένη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος επισημαίνει ότι η φετινή εθνική επέτειος βρίσκει τη χώρα μας -και ολόκληρο τον κόσμο- να ζει μέσα σε ένα κλίμα μεγαλύτερης ανασφάλειας και νέων απειλών για την ειρήνη και τονίζει ότι η Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες να ανοίξει νέους δρόμους προόδου, με τη ριζική αλλαγή των ασκούμενων πολιτικών, του σημερινού πολιτικού σκηνικού και του συστήματος διακυβέρνησης.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας στο μήνυμά του αναφέρει ότι η "φετινή εθνική επέτειος συμπίπτει με μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά μας θέματα" και σημειώνει ότι η διεθνής συγκυρία κάθε άλλο παρά ευνοεί την Ελλάδα και τα ελληνικά συμφέροντα.

    [02] ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΗ Β,ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαρτίου 2002 (11:35 UTC+2)

    Συνεχίζεται η κακοκαιρία σε όλη τη χώρα με βροχές, καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους, χιόνια και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

    Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, προβλέπονται χιονοπτώσεις ακόμα και στα πεδινά της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδος. Ύφεση των καιρικών φαινομένων θα υπάρξει από αύριο.

    Στη Θεσσαλονίκη βρέχει, ενώ θα σημειωθούν ισχυρές καταιγίδες και χιονόνερο και στα ορεινά θα χιονίσει. Οι άνεμοι πνέουν ισχυροί μέχρι θυελλώδεις, αλλά σταδιακά θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα φθάσεις μέχρι του 7 βαθμούς κελσίου.

    Στην Αττική προβλέπονται βροχές και καταιγίδες, ενώ χιόνια θα πέσουν στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι πνέουν πολύ ισχυροί και ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 9 βαθμούς κελσίου.

    [03] Ο ΣΠ. ΒΟΥΓΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

    Κωνσταντινούπολη, 24 Μαρτίου 2002 (16:16 UTC+2)

    Τη χαρά και την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων να μεταδώσει ζωντανά μέσω του διαδικτύου την λειτουργία της Κυριακής της Ορθοδοξίας από τον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, εξέφρασε ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Σπύρος Βούγιας.

    Ο κ. Βούγιας, ο οποίος παρέστη στις εκδηλώσεις στο Φανάρι, επισήμανε ότι με την συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα δοθεί η δυνατότητα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να μεταδίδει το μήνυμά του σε όλο τον κόσμο.

    [04] Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΑΓΑΚΑΙΑ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ- ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Αθήνα, 24 Μαρτίου 2002 (14:41 UTC+2)

    Επίσημο γεύμα στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου παρέθεσε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

    Στη διάρκεια του γεύματος, στο οποίο παρέστη και ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ Εκκλησίας και κράτους.

    [05] ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

    Κομοτηνή, 24 Μαρτίου 2002 (14:25 UTC+2)

    Στους δρόμους βγήκαν από νωρίς το πρωί σήμερα βαμβακοπαραγωγοί από τη Θράκη, παρατάσσοντας τα τρακτέρ τους στο 18ο χιλιόμετρο Κομοτηνής-Ξάνθης στη Ροδόπη και στο σημείο Φερών στον Εβρο. Με αυτόν τον τρόπο θέλουν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την μη αποπληρωμή του συνόλου της φετινής εσοδείας, ενώ απειλούν ακόμη και με κλείσιμο της Εθνικής Οδού

    [06] ΠΟΡΕΙΑ ΟΠΑΔΩΝ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Βελιγράδι, 24 Μαρτίου 2002 (14:23 UTC+2)

    Χιλιάδες οπαδοί του καθεστώτος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στο κέντρο του Βελιγραδίου και πραγματοποίησαν πορεία με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την έναρξη των νατοϊκών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας.

    Με το σύνθημα "Να μη ξεχάσουμε" η πορεία ξεκίνησε στις 12:00 ώρα Ελλάδος. Αρχικά το συγκεντρωμένο πλήθος κράτησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 3.000 και πλέον θυμάτων των νατοϊκών βομβαρδισμών και στη συνέχεια διέσχισε την κεντρική λεωφόρο Ρεπούμπλικα. Οι διαδηλωτές κρατούσαν στα χέρια τους αφίσες του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και σημαίες του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας.

    Πολλοί από τους συμμετέχοντες στην πορεία έφτασαν από άλλες πόλεις της Σερβίας με λεωφορεία.

    Ε.Π.

    [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΞ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

    Σκόπια, 24 Μαρτίου 2002 (14:13 UTC+2)

    Στο Κίεβο μεταβαίνει αύριο ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Σλόμπονταν Τσάσουλε, μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε ο Ουκρανός ομόλογός του, Ανατόλι Ζλένκο.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει ο κ.Τσάσουλε με τον ομόλογό του θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις, η αμυντική και η οικονομική συνεργασία.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο Σκοπιανός αξιωματούχος θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα, τον πρωθυπουργό Ανατόλι Κίναχ και με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ιβαν Πλιούσιν.

    Σημειώνεται ότι η Ουκρανία στήριξε σημαντικά την ΠΓΔΜ κατά τη διάρκεια των περσινών συγκρούσεων, καθώς ήταν ο κύριος προμηθευτής των σκοπιανών δυνάμεων ασφαλείας με μαχητικά ελικόπτερα και αεροσκάφη.

    Ε.Π.

    [08] ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ-ΧΟΡΤΙΑΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαρτίου 2002 (14:11 UTC+2)

    Χιονοπτώσεις σημειώνονται στο Χορτιάτη, στο Πανόραμα και σε πολλές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, ενώ η θερμοκρασία σε κάποιες περιοχές έχει πέσει κάτω από το μηδέν.

    Στην Τρίπολη Αρκαδίας το θερμόμετρο κατέβηκε στους πέντε βαθμούς κάτω από το μηδέν, ενώ στη Φλώρινα, στην Καστοριά και στην Κοζάνη η θερμοκρασία κυμάνθηκε στους -1 βαθμούς Κελσίου.

    [09] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ ΘΑ ΤΕΘΕΙ ΑΠΌ ΤΟΝ ΛΑΟ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Αθήνα, 24 Μαρτίου 2002 (14:03 UTC+2)

    Στο θέμα των ταυτοτήτων επανέρχεται ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, δηλώνοντας ότι θα τεθεί στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές από τον ίδιο τον πιστό λαό, ενώ υπογραμμίζει ότι η Εκκλησία θα ζητήσει από τα κόμματα να δεσμευτούν για το θέμα των ταυτοτήτων, τα ναρκωτικά, την ευθανασία, τις αμβλώσεις.

    Σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τύπος της Κυριακής", ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, τονίζει ότι η Εκκλησία δεν είναι διατεθειμένη να παραιτηθεί από το θέμα των ταυτοτήτων, προσθέτοντας με έμφαση ότι "τα 3.000.000 και πλέον των υπογραφών είναι μια φωνή που κανένας δεν έχει το ανάστημα να περιφρονήσει".

    Ο κ. Χριστόδουλος αποκαλύπτει ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε νόμιμη η απόφαση της διοίκησης για κατάργηση της αναγραφής του θρησκεύματος από τα αστυνομικά δελτία.

    Επιπλέον, καταφέρεται κατά του Πρόεδρου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, κ. Δαφέρμο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "δείχνει μία ανεξήγητη εμπάθεια εναντίον οποιουδήποτε στοιχείου θυμίζει Ορθοδοξία".

    Αναφερόμενος στα τηλεοπτικά παιχνίδια "Bar" και "Big Brother" τονίζει ότι "ορθώς έχουν χαρακτηρισθεί σκουπίδια" και συμπληρώνει ότι το θέμα δεν αποκλείεται να τεθεί και στην Ιερά Σύνοδο, για "να πάρουμε μία απόφαση", όπως λέει, "να στείλουμε εγκύκλιο καταδικαστική τέτοιων εκπομπών".

    [10] ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ: Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ

    Βελιγράδι, 24 Μαρτίου 2002 (13:58 UTC+2)

    Ευθύνες στο καθεστώς του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για τις νατοϊκές επιχειρήσεις επιρρίπτει ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την έναρξη των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ κατά της χώρας του.

    "Δεν μπορούμε να συγχωρέσουμε την τότε ηγεσία για τους βομβαρδισμούς, διότι όφειλε και μπορούσε να αποφύγει αυτή τη σύγκρουση με την παγκόσμια υπερδύναμη" τονίζει ο Κοστούνιτσα στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε το μεσημέρι από τα σερβικά μέσα ενημέρωσης.

    Ο Κοστούνιτσα αφήνει αιχμές και κατά του ΝΑΤΟ για τα όσα προκάλεσε στη Γιουγκοσλαβία με τις βόμβες του. "Σαν σήμερα, πριν από τρία χρόνια το ΝΑΤΟ άρχισε την εναέρια εκστρατεία κατά της χώρας μας. Στόχος αυτής ήταν με βόμβες, συμπεριλαμβανόμενων και αυτών με απεμπλουτισμένο ουράνιο, να "διορθώσει" την ανθρωπιστική κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Τι πέτυχε στην πραγματικότητα; Αν η 24η Μαρτίου ήταν ημέρα γιορτής, τότε σήμερα θα τη γιόρταζαν με μεγαλοπρέπεια όλες οι πρωτεύουσες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Δεν γίνεται όμως ούτε γιορτή, αλλά ούτε και απλή αναφορά στο γεγονός" γράφει χαρακτηριστικά.

    "Δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχαστεί το ποιος, από την ασφαλή απόσταση των 30.000 ποδιών, είχε το δάχτυλο στην σκανδάλη. Δεν μπορεί να ξεχαστεί και το γεγονός ότι οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο εξακολουθούν να ζουν σε γκέτο, ότι δολοφονούνται και ότι η τρομοκρατία μεταφέρθηκε και στον νότο της Σερβίας, ότι δεν έχουν εξαλειφθεί οι απειλές για χάραξη νέων συνόρων, ότι το οργανωμένο έγκλημα δεν αντιμετωπίστηκε αλλά ανθεί, ότι ποτέ άλλοτε στην ιστορία μίας περιοχής δεν υπήρχαν τόσοι πολλοί άνθρωποι, που εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας φροντίζουν για την ασφάλεια χωρίς να υπάρχει ασφάλεια" τονίζει ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, προσθέτοντας πως η ειρήνη και η σταθερότητα αποκαθίστανται με δυσκολία, αλλά αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη η Γιουγκοσλαβία είναι η συνεργασία με τις χώρες της υφηλίου, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ. Γι' αυτό, όπως λέει, "πρέπει να συμφιλιωθούμε και να αποδεχθούμε την αλήθεια για τα όσα συνέβησαν εδώ, για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν. Τίποτα από όλα αυτά δεν πρέπει και δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της λήθης. Δεν έχουμε το δικαίωμα να λησμονούμε, επειδή αυτό θα γεννήσει νέο κακό".

    Ε.Π.

    [11] ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΛΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαρτίου 2002 (13:50 UTC+2)

    Βιομηχανία γάλακτος στης Θεσσαλονίκη αναμένεται να θέσει σε λειτουργία εντός των επόμενων εβδομάδων η διοίκηση της ΔΕΛΤΑ. Η νέα μονάδα θα εγκατασταθεί στο Καλοχώρι και θα ενισχυθεί με εξοπλισμό του αθηναϊκού εργοστασίου του ομίλου.

    Αντικείμενο του νέου εργοστασίου θα είναι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, η παστερίωση και συσκευασία γάλακτος τον προσεχή Ιούνιο, ενώ στόχος της διοίκησης είναι η εξασφάλιση υψηλότερου μεριδίου, ο ταχύτερος εφοδιασμός της αγοράς της Βόρειας Ελλάδας και η μείωση του κόστους.

    Παράλληλα, ο όμιλος ετοιμάζεται να αποκτήσει υψηλό μερίδιο σε γαλακτοβιομηχανία της Κύπρου, όπου πρόσφατα στις δύο υπάρχουσες μονάδες, προστέθηκε μια Τρίτη υπερσύγχρονη, καλύτερη και από αυτήν στον Ταύρο Αττικής.

    Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου των 25 εταιριών για το 2002, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, είναι ύψους 51,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τη μερίδα του λέοντος (27 εκατ. ευρώ) αναλογούν στη βασική βιομηχανική εταιρία του, τη Δέλτα Πρότυπος Βιομηχανία Γάλακτος. Ποσό ύψους 7,3 εκατ. ευρώ, θα απορροφήσει η Δέλτα Βιομηχανία Παγωτού, η οποία εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να δώσει και επισήμως το όνομά της στην εισηγμένη στο ΧΑΑ και ελεγχόμενη από αυτήν, εταιρία Κυλινδρόμυλοι Παπαφίλη.

    Στα 5,4 εκατ. ευρώ είναι η προβλεπόμενη επενδυτική δαπάνη για την επίσης εισηγμένη στη Σοφοκλέους, Γενική Τροφίμων και γύρω στα 12 εκατ. ευρώ, θα επενδύσει ο νέος στρατηγικός βραχίονας του ομίλου, η Goody's, η οποία πρόσφατα άρχισε να αγοράζει μερίδια συνεργατών της σε καταστήματα και διευρύνει την αλυσίδα.

    Για το 2002, η διοίκηση του ομίλου Δέλτα Συμμετοχών, εκτιμά ότι θα ενισχύσει κατά 285 τα λειτουργικά, προ χρηματοοικονομικών κέρδη του, τα οποίας το 2001 διαμορφώθηκαν σε 75 εκατ. ευρώ και συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαίων της συμμετοχικής εταιρίας, ανήλθαν σε 120 εκατ. ευρώ.

    Τα λειτουργικά προ αποσβέσεων, χρηματοοικονομικών εσόδων-εξόδων και φόρων κέρδη του ομίλου, εκτιμάται ότι θα υποκαταστήσουν στο σύνολό τους τα κεφαλαιακά κέρδη, τα οποία κατά τα προηγούμενα έτη ήταν υψηλά.

    Στους στόχους της διοίκησης για τη διετία 2002-2003 προβλέπεται ο διπλασιασμός της οικονομικής προστιθέμενης αξίας και η αποδοτικότητα των κεφαλαίων αναμένεται να ξεπερνάει το 15%, με την απόδοση των επενδυόμενων κεφαλαίων να υπερβαίνει το 10%. Το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου από 9% το 2000 αναμένεται να μειωθεί στο 7% ως το 2003.

    Αναφορικά με τις ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου, ανήλθαν σε 624 εκατ. ευρώ το 2001, ενισχυμένες κατά 39% σε σχέση με το 2000 και εκτιμάται ότι θα αυξάνονται με ρυθμούς 15% το 2002 και 2003, ως αποτέλεσμα οργανικής ανάπτυξης.

    [12] ΚΛΕΙΣΤΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ

    Σεράγεβο, 24 Μαρτίου 2002 (13:34 UTC+2)

    Κλειστά παραμένουν για τέταρτη μέρα η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σεράγεβο, αλλά και το αμερικανικό διπλωματικό γραφείο στο Μόσταρ της Βοσνίας, ενώ από χθες λειτουργεί μόνο το διπλωματικό γραφείο των ΗΠΑ στη Μπανιαλούκα.

    Την περασμένη Πέμπτη η αμερικανική πρεσβεία ανακοίνωσε ότι διακόπτει προσωρινά τη λειτουργία της και τη λειτουργία των διπλωματικών γραφείων στο Μόσταρ και τη Μπανιαλούκα εξαιτίας των πληροφοριών ότι διπλωματικοί υπάλληλοι δέχονται απειλές για τη ζωή τους.

    Σύμφωνα, όμως, με δημοσιογραφικές πληροφορίες, που ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα από τις βοσνιακές Αρχές, τα αμερικανικά διπλωματικά γραφεία έκλεισαν εξαιτίας σύλληψης ενός ύποπτου για τρομοκρατική δράση.

    Ειδικότερα, την Πέμπτη στο Σεράγεβο συνελήφθη ο Ε.Τσ., γεννηθείς στην πόλη Βίσεγκραντ της Βοσνίας, ο οποίος φέρεται να είχε εκπαιδευτεί σε στρατόπεδο τρομοκρατών που λειτουργούσε πριν από το 1996 στο όρος Πογκορέλιτσα και συμμετείχε σε κύκλωμα που σχεδιάζει τρομοκρατικές επιθέσεις κατά της αμερικανικής και της βρετανικής πρεσβείας στη Βοσνία.

    Ε.Π.

    [13] ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

    Αθήνα, 24 Μαρτίου 2002 (13:31 UTC+2)

    Δρακόντεια μέτρα ασφάλειας για το ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού που θα διεξαχθεί στις 7 το βράδυ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

    Πάνω από 2.500 αστυνομικοί συμμετέχουν στα μέτρα επιτήρησης, ενώ έχει απαγορευτεί η στάθμευση των αυτοκινήτων γύρω από το γήπεδο.

    [14] ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ

    Αθήνα, 24 Μαρτίου 2002 (13:29 UTC+2)

    Κυριακή της ορθοδοξίας σήμερα. Στη Μητρόπολη Αθηνών τελέστηκε με κάθε επισημότητα η θεία λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    Στη λειτουργία παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος και πολλοί πολιτικοί.

    [15] 35 ΕΚΑΤΟΣΤΑ ΧΙΟΝΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΑ

    Αθήνα, 24 Μαρτίου 2002 (13:27 UTC+2)

    Σε λευκό κλοιό βρίσκεται ο νομός Ιωαννίνων, ενώ το χιόνι εξακολουθεί να πέφτει στις περισσότερος περιοχές του νομού. Προβλήματα παρουσιάζει η κυκλοφορία στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο και στον εθνικό δρόμο Ιωαννίνων - Τρικάλων στην περιοχή της Κατάρας, όπου η κυκλοφορία γίνεται μόνο με αλυσίδες, ενώ το ύψος του χιονιού ξεπερνά τα 35 εκατοστά με τον υδράργυρο να αγγίζει τους -4 βαθμούς Κελσίου. Η Τροχαία εφιστά την προσοχή στους οδηγούς, ενώ μηχανήματα τρέιντερ καθαρίζουν συνεχώς το δρόμο.

    [16] ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαρτίου 2002 (13:25 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η καθιερωμένη μαθητική και φοιτητική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Φέτος, δεν παρέλασαν οι μαθητές δημοτικού, λόγω της κακοκαιρίας.

    Αύριο, από τις 9 το πρωί μέχρι και τη 1 το μεσημέρι, το κέντρο της Αθήνας θα είναι κλειστό, λόγω της στρατιωτικής παρέλασης.

    Στη Θεσσαλονίκη, το πρωί έγινε κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Γ΄ Σώματος Στρατού, από μαθητές δημοτικού , Γυμνασίων και Λυκείων, τον νομάρχη, το δήμαρχο και τους παραγωγικούς φορείς της πόλης.

    [17] ΒΟΣΝΙΑ: ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΙΑ

    Σεράγεβο, 24 Μαρτίου 2002 (13:19 UTC+2)

    Ποινική δίωξη κατά του Μούνιμπ Ζάχιραγκιτς, διευθυντή της ισλαμικής ανθρωπιστικής οργάνωσης BIF που λειτουργεί στη Βοσνία, θα ασκήσει η εισαγγελία του Σεράγεβο, με την κατηγορία της κατασκοπίας.

    Ο Ζάχιραγκιτς συνελήφθη την Τετάρτη, στις εφόδους που πραγματοποίησε η αστυνομία της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στο Σεράγεβο και στα γραφεία στην πόλη Ζένιτσα.

    Στα κεντρικά γραφεία βρέθηκαν έγγραφα τα οποία ρίχνουν φως στην υπόθεση της δολοφονίας του υψηλόβαθμου αξιωματικού της βοσνιακής υπηρεσίας πληροφοριών AID, Νέντζαντ Ούγκλιεν και αποκαλύπτουν στοιχεία για το στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών, που λειτουργούσε στο όρος Πογκορέλιτσα με εκπαιδευτές από το Ιράν και έκλεισε το 1996, μετά από επέμβαση της SFOR.

    Η αστυνομία κατέσχεσε επίσης φακέλους και έγγραφα ανθρώπων καταγωγής από χώρες της Αφρικής και της Ασίας και υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι ο Ζάχιραγκιτς εξέδιδε πλαστά διαβατήρια και έγγραφα σε αλλοδαπούς, με τα οποία αυτοί εξασφάλιζαν την νόμιμη διαμονή τους στη Βοσνία.

    Ε.Π.

    [18] ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΥ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαρτίου 2002 (13:16 UTC+2)

    Ραγδαία επιδείνωση του καιρού. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το μεσημέρι εξέδωσε έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

    Χιονίζει στην Τρίπολη, όπου η θερμοκρασία φθάνει τους 5 βαθμούς κελσίου κάτω από το μηδέν και στη Δυτική Μακεδονία. Στην Κοζάνη ο υδράργυρος έδειξε ένα βαθμό κάτω από το μηδέν.

    Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Ανατολική Πελοπόννησο, την Ανατολική Στερεά συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

    Στο μεταξύ, δεμένα παραμένουν όλα τα πλοία στα λιμάνια, λόγω των θυελλωδών ανέμων που φθάνουν στα πελάγη τα 9 μποφόρ.

    [19] ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ

    Μπανιαλούκα, 24 Μαρτίου 2002 (13:03 UTC+2)

    Και οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Μαυροβουνίου φέρονται να συμμετέχουν στην επιχείρηση για τη σύλληψη του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου πρώην Σερβοβόσνιου ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς, σύμφωνα με την ανεξάρτητη εφημερίδα της Μπανιαλούκα, "Nezavistne Novine".

    Επικαλούμενη πηγές της, η εφημερίδα γράφει ότι πριν από λίγες ημέρες άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Μαυροβουνίου πραγματοποίησαν επιχείρηση για τη σύλληψη του Κάρατζιτς στο μοναστήρι Οστρογκ, που βρίσκεται στα σύνορα με τη Βοσνία. Οι αστυνομικοί χτένισαν το "μοναστήρι" δεν εντόπισαν όμως τον Κάρατζιτς.

    Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μετά από πληροφορίες που ήρθαν από τις μυστικές υπηρεσίες ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη κινητικότητα στα μοναστήρια που βρίσκονται στο τριεθνές Βοσνίας-Μαυροβουνίου-Σερβίας και ότι αυτοκίνητα από το επιτελείο του Κάρατζιτς μεταφέρουν σε αυτά τρόφιμα.

    Ε.Π.

    [20] ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΒΑΛΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαρτίου 2002 (12:57 UTC+2)

    Σύντομα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το λιμάνι της Καβάλας, στις νέες εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν σε απόσταση οκτώ χιλιομέτρων από τις ήδη υπάρχουσες.

    Υπενθυμίζεται ότι το λιμάνι της Καβάλας από τις 15 Δεκεμβρίου έχει μετατραπεί σε ανώνυμη εταιρία, με την επωνυμία Οργανισμός Λιμένος Καβάλας (ΟΛΚ ΑΕ).

    Ο νέος λιμένας, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, διαθέτει καινούριους χώρους περιλαμβάνουν προβλήτα μήκους 450 μέτρων και βάθους 18 μέτρων, καθώς και λιμενοβραχίονα 450 μέτρων.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΛΚ ΑΕ, Δημήτρη Ψηστάκη, φιλοδοξία της εταιρίας είναι να αυξήσει σημαντικά τις εργασίες της ειδικά στον τομέα των φορτοεκφορτώσεων, ο οποίος μέχρι τώρα λειτουργεί σε νηπιακό στάδιο, λόγω της απουσίας υποδομών.

    Για την εκτέλεση των συγκεκριμένων παρεμβάσεων, δαπανήθηκαν 3,5 δισ. δρχ. περίπου, ενώ τα έργα βελτίωσης του λιμένα θα συνεχιστούν με χρηματοδότηση από το Γ΄ΚΠΣ.

    Σύμφωνα με τον κ. Ψηστάκη, ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες τεχνικές και οικονομικές μελέτες και το μόνο που απομένει είναι η εγκριτική απόφαση για την απελευθέρωση των κονδυλίων.

    Αναφορικά με τα οικονομικά μεγέθη της νεοσύστατης εταιρίας, το 2001 ο κύκλος εργασιών της εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει το επίπεδο του 1 δισ. δρχ.

    [21] 7 ΣΤΟΥΣ 10 ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

    Αθήνα, 24 Μαρτίου 2002 (12:48 UTC+2)

    Επτά στους δέκα περίπου Έλληνες -ποσοστό 72,7%- προσδοκά το εύκολο κέρδος, παίζοντας τυχερά ή ηλεκτρονικά παιχνίδια, ενώ την μεγαλύτερη προτίμηση συγκεντρώνουν τα επίσημα κρατικά παιχνίδια.

    Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρία "Kapa Research" σε 1000 περίπου νοικοκυριά το Λεκανοπέδιο της Αττικής και η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα τα "Το Βήμα της Κυριακής".

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι Έλληνες δείχνουν την μεγαλύτερη προτίμηση στα λαχεία, ενώ έπονται το Τζόκερ, το Ξυστό, το Στοίχημα, το Λόττο, το Προ-Πο και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

    Επιπλέον, ένας στους δέκα δηλώνει ότι τον τελευταίο χρόνο επισκέφθηκε κάπιο καζίνο και το 16% έπαιξε ηλεκτρονικά παιχνίδια.

    Ακόμη το 44,1% χαρακτηρίζει υπερβολική την απόφαση για απαγόρευση όλων των ηλεκτρονικών παιχνιδιών

    [22] ΝΕΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟ ΚΙΛΕΛΕΡ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαρτίου 2002 (12:41 UTC+2)

    Πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 31 Μαρτίου στο Κιλελέρ θα πραγματοποιήσουν οι αγρότες, με αφορμή τον εορτασμό της εξέγερσης στην περιοχή. Μάλιστα, δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στην ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Κιλελέρ.

    Στην απόφαση αυτή κατέληξαν χθες, κατά τη διάρκεια πανελλαδικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο των Σερρών, οι συντονιστικές επιτροπές των αγροτών.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 24 March 2002 - 19:13:48 UTC