Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-03-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ Ο Γ.ΑΡΑΦΑΤ
  • [02] ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Η ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
  • [03] ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [04] Η ΓΣΕΕ ΑΠΟΥΣΙΑΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ
  • [06] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [07] N. ΧΑΤΖΗΒΡΕΤΤΑΣ: Η 4η ΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΟ ΚΙΝΗΤΡΟ
  • [08] ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ
  • [09] ΚΗΡΥΞΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΤΑ
  • [10] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΠΑΟ
  • [11] ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΑΥΡΙΟ
  • [12] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗ
  • [13] Η Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [14] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΕΝΟΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ
  • [15] ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΟΥ ΑΡΗ
  • [16] ΜΠΕΡΝΤ ΚΡΑΟΥΣ: ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗΣ
  • [17] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΤΗΣ Κ.Ο.Θ. ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ
  • [18] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ISAF
  • [19] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΞΥΛΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΔΡΑΜΑΣ
  • [20] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΒΛ. ΠΟΠΟΦΣΚΙ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΤΕΤΟΒΟΥ
  • [21] ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
  • [22] ΝΙΚΗ ΣΤΟ ΙΒΑΝΩΦΕΙΟ ΘΕΛΕΙ Ο ΑΡΗΣ
  • [23] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [24] ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

  • [01] ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ Ο Γ.ΑΡΑΦΑΤ

    Ιερουσαλήμ, 29 Μαρτίου 2002 (10:19 UTC+2)

    Έπειτα από μια ολονύκτια συνεδρίαση το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ εξέδωσε το πρωί μια ανακοίνωση όπου αναφέρονται συνοπτικά οι αποφάσεις που ελήφθησαν για τον τρόπο που θα απαντήσει η ισραηλινή κυβέρνηση στις παλαιστινιακές επιθέσεις.

    «Το υπουργικό συμβούλιο συνήλθε εκτάκτως σήμερα το βράδυ με θέμα την αντιμετώπιση της σοβαρής κλιμάκωσης της τρομοκρατίας των Παλαιστινίων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    «Το συμβούλιο ενέκρινε τις αρχές για ένα σχέδιο ευρείας κλίμακας μέτρων δράσης ενάντια στην παλαιστινιακή τρομοκρατία», συνεχίζει η ανακοίνωση.

    «Το Ισραήλ θα εργαστεί πάνω στον τρόπο με τον οποίο θα εξολοθρεύσει εξολοκλήρου την παλαιστινιακή τρομοκρατία, κάθε μέλος και παρακλάδι της και προκειμένου να επιτύχει αυτόν το στόχο θα προχωρήσει σε μια εκτεταμένη επιχείρηση», συνεχίζει το κείμενο της ανακοίνωσης.

    Σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, η κυβέρνηση του Ισραήλ κήρυξε τον Γιάσερ Αραφάτ εχθρό και αποφάσισε ότι σε αυτήν τη φάση θα παραμείνει απομονωμένος, καθώς έχει συστήσει συμμαχία τρομοκρατίας εναντίον του Ισραήλ.

    Τέλος, η ανακοίνωση ολοκληρώνεται με την έγκριση επιστράτευσης των εφέδρων του στρατού, για τη διεξαγωγή της επιχείρησης εναντίον των Παλαιστινίων.

    N.K.

    [02] ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Η ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2002 (12:22 UTC+2)

    Την υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη για τη δημαρχία Αθηναίων ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής στη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

    Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι η ανακοίνωση της υποψηφιότητας για το Δήμο Αθηναίων είναι η πρώτη για λόγους ουσιαστικούς και συμβολικούς και σηματοδοτεί την είσοδο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τελική προετοιμασία για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου. Χαρακτήρισε την υποψηφιότητα Μπακογιάννη ως στράτευση ενός στελέχους πρώτης γραμμής που δείχνει το ενδιαφέρον και τις επιλογές της Ν.Δ. για την αυτοδιοίκηση, ενώ τη συνέδεσε και με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.

    Η κ. Μπακογιάνη πήρε το λόγο και υπογράμμισε ότι η απόφαση για την υποψηφιότητα της είναι μια κεντρική πολιτική επιλογή, ενώ αναφέρθηκε στις μάχες που έχει να δώσει η Αθήνα και στην Ολυμπιάδα του 2004.

    Ως την πλέον επιτυχημένη επιλογή χαρακτήρισε την υποψηφιότητα Μπακογιάννη ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Μιλτιάδης Εβερτ.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι 48 χρονών κι έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και Επικοινωνία στο Μόναχο και Δημόσιο Δίκαιο στη Νομική Αθηνών. Εκλέχτηκε βουλευτής Ευρυτανίας το 1989, το 1990 και το 1993, ενώ το 1996 και το 2000 εκλέχτηκε βουλευτής στην Α΄ περιφέρεια Αθηνών. Εχει διατελέσει υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και υπουργός Πολιτισμού.

    [03] ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Τίρανα, 29 Μαρτίου 2002 (09:08 UTC+2)

    "Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι ένθερμος συνήγορος και υποστηρικτής των προσπαθειών των χωρών της Βαλκανικής για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ". Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης από τα Τίρανα, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Παράλληλα, ανέπτυξε τους κοινούς στόχους των χωρών της περιοχής, για εδραίωση της σταθερότητας και της ειρήνης, προώθηση της συνεργασίας και επίτευξη της ευημερίας.

    Ο πρωθυπουργός κατέθεσε στη σύνοδο την πρόταση μετεξέλιξης της διαβαλκανικής συνεργασίας σε περιφερειακό οργανισμό.

    Αναφερόμενος, μάλιστα, στα ιδιαίτερα στοιχεία που αναδείχθηκαν στη διάσκεψη για την προώθηση της συνεργασίας, επισήμανε την ανάγκη κοινής αντιμετώπισης των προβλημάτων, το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας κάθε χώρας, καθώς και την ανάγκη εφαρμογής των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου.

    Ακόμη, ο πρωθυπουργός συμπεριέλαβε στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας το 2003 την προώθηση της ένταξης των βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, ενώ προανήγγειλε την ανάληψη πρωτοβουλιών στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και στο θέμα των προσφύγων.

    Στο πλαίσιο της διάσκεψης αναζητήθηκαν τρόποι για τη διεύρυνση και εμβάθυνση της περιφερειακής συνεργασίας στις νέες μεταπολεμικές συνθήκες, που διαμορφώθηκαν στην περιοχή.

    Στη διάσκεψη συμμετείχαν η Αλβανία, η Ελλάδα, η Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, η ΠΓΔΜ, η Ρουμανία, η Κροατία, η Βοσνία Ερζεγοβίνη και η Τουρκία.

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη ΝΕΤ 105,6 σχετικά με την πρόταση μετεξέλιξης της διαβαλκανικής συνεργασίας, τόνισε ότι "στόχος της Ελλάδας είναι οι βαλκανικές χώρες να έχουν σύντομα μια ενιαία φωνή στον κόσμο, με την δημιουργία μιας άτυπης τρόϊκας και την κοινή εκπροσώπηση τους στους διεθνείς οργανισμούς. Να δημιουργηθεί στους λαούς της περιοχής η ελπίδα ότι σύντομα θα ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια, είπε χαρακτηριστικά.

    Όπως ανέφερε, είναι φυσικό κάποιες βαλκανικές χώρες να αντιμετωπίζουν με φόβο τη συμμετοχή τους σε έναν τέτοιο οργανισμό λόγω των παλαιότερων εμπειριών τους. Παρόλα αυτά, εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα οι φοβίες τους θα ξεπεραστούν.

    Στο μεταξύ, στην Αθήνα αναμένεται σήμερα για συνομιλίες ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο.

    Αύριο εξάλλου,θα πραγματοποιηθεί στη Βουλιαγμένη η τετραμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, με θέμα την προώθηση των διαδικασιών ένταξης στο ΝΑΤΟ της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

    Χθες, ο Αλβανός Πρόεδρος Ρετζέπ Μεϊντάνι, μετά τη συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου υπέγραψε την ελληνική πρόταση για εκεχειρία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    [04] Η ΓΣΕΕ ΑΠΟΥΣΙΑΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθηνά, 29 Μαρτίου 2002 (12:09 UTC+2)

    Στο τέλος του Απριλίου θα κατατεθεί η πλήρης και αξιόπιστη πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, κατά τη συνάντηση του με εκπροσώπους του ΣΕΒ, του ΙΚΑ, του εμπορίου και των επαγγελματοβιοτεχνών.

    H πρόταση αυτή θα αποτυπωθεί σε «μακροχρόνιο συμβόλαιο», ώστε κάθε εργαζόμενος να γνωρίζει το ύψος της σύνταξης που δικαιούται και κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα το λάβει, όπως διευκρίνισε ο υπουργός. Ο ίδιος τόνισε ότι η ασφαλιστική σιγουριά αποτελεί κορυφαίο στοιχείο της πολιτικής της κυβέρνησης.

    Πάντως, στη σημερινή συνάντηση έλαμψε δια της απουσίας της η ΓΣΕΕ. Το προεδρείο της Συνομοσπονδίας αποφάσισε να μην αποδεχτεί την πρόσκληση του κ. Xριστοδουλάκη και να συγκαλέσει, στις 4 Aπριλίου, το διοικητικό συμβούλιο της, προκειμένου να καθορίσει την περαιτέρω στάση της (χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων).

    Από την πλευρά του, ερωτηθείς για την αποχή της ΓΣΕΕ από το σημερινό τραπέζι του διαλόγου, ο κ.Χριστοδουλάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά και η Συνομοσπονδία θα συμμετάσχει στις συζητήσεις, προκειμένου να μπορέσει να υπάρξει μια αξιόπιστη και βιώσιμη λύση στο ασφαλιστικό.

    Στη διάρκεια της ίδιας συνάντησης, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, τόνισε πως, σε ό, τι αφορά το ασφαλιστικό, απομένει μακρύς δρόμος να διανυθεί. Ο ίδιος επεσήμανε ότι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών δεν έχει στα χέρια του όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να τοποθετηθεί πλήρως στις προτάσεις επί του ασφαλιστικού. Τέλος, πρόσθεσε ότι θα ήταν καλό να συμμετάσχει και η ΓΣΕΕ στο διάλογο.

    [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2002 (21:04 UTC+2)

    Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Νταβίντ Σασσόν δήλωσε σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή:

    ''Ο σκοπός της σημερινής στρατιωτικής επιχείρησης είναι διπλός: πρώτον, να συλληφθούν αυτοί που σχεδιάζουν και πραγματοποιούν τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον αθώων πολιτών στο Ισραήλ και δεύτερον, να καταστραφεί η υποδομή των τρομοκρατικών οργανώσεων που πράττουν αυτές τις ενέργειες. Το Ισραήλ δεν σκοπεύει να ανακαταλάβει εδάφη τα οποία ελέγχονται από την Παλαιστινιακή Αρχή ούτε να ''αγγίξει'' τον Γιασέρ Αραφάτ''.

    "Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ βασίζονται στη θεμελιώδη αρχή της αυτοάμυνας και της προστασίας των πολιτών του. Το Ισραήλ ανέλαβε μονομερώς να επαναφέρει την ασφάλεια στην περιοχή μετά την αποδεδειγμένη έλλειψη βούλησης της Παλαιστινιακής Αρχής να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα για παύση των τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφος του Ισραήλ.

    Το Ισραήλ έχει αποδείξει ξεκάθαρα την επιθυμία του για κατάπαυση του πυρός. Ο ισραηλινός στρατός αποχώρησε από τα Παλαιστινιακά εδάφη πριν από δύο εβδομάδες και συμφώνησε σε όλες τις προτάσεις του στρατηγού Ζίνι για κατάπαυση του πυρός. Η απάντηση της Παλαιστινιακής Αρχής και του Γιασέρ Αραφάτ σε αυτά ήταν περισσότερη τρομοκρατία εναντίον αθώων Ισραηλινών με αποκορύφωμα τη δολοφονική ενέργεια στη Νετάνια στις 27.3.2002 που έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε 21 Ισραηλινούς και τον τραυματισμό περισσότερων από 170. Επιπλέον, ο Παλαιστίνιος ηγέτης απέρριψε όλες τις προτάσεις του στρατηγού Ζίνι για κατάπαυση του πυρός", επισήμανε ο κ. Σασσόν.

    "Είναι καιρός πια η διεθνής κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στον Γιασέρ Αραφάτ και την Παλαιστινιακή Αρχή, ώστε να αποδείξουν με πράξεις και όχι με φραστικές καταδίκες ότι επιθυμούν την ειρήνη και να προχωρήσουν στην ουσιαστική καταπολέμηση της τρομοκρατίας", τόνισε ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα.

    [06] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2002 (21:01 UTC+2)

    Ριζικές αλλαγές στη δομή, στον τρόπος διοίκησης, στον τρόπο ελέγχου των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και στον τρόπο διεξαγωγής των επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας στο υπουργείο Αμυνας.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι αποφάσεις για την αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων συνιστούν "μεγάλη τομή".

    Οι κύριες αλλαγές που προωθούνται στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι οι εξής:

    - Αναβαθμίζεται ο ρόλος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο οποίος μέσα από τα 5 υπό σύσταση διακλαδικά στρατηγεία, τα οποία θα συγκροτούν δυνάμεις των τριών κλάδων, θα ενεργεί σε περίοδο ειρήνης για τη δημιουργία των σχεδίων και της εκπαίδευσης, ώστε να χρησιμοποιηθούν άμεσα σε περιόδους κρίσεων ή πολέμου. Επίσης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναλαμβάνει το συντονισμό της αμυντικής σχεδίασης και της προμήθειας των εξοπλισμών, με κέντρο βάρους τους εξοπλισμούς της ταχείας επέμβασης.

    - Η αυτονομία των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας) στη λήψη των αποφάσεων περιορίζεται.

    - Ενοποιείται η Διοικητική Μέριμνα. Ο περιορισμός των διαφόρων υπηρεσιών, η ενοποιημένη διοικητική μέριμνα επιφέρουν σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους και καλύτερο συντονισμό υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

    "Κατ' αυτόν τον τρόπο", τόνισε ο κ. Σημίτης, "επιτυγχάνουμε την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων, τους οποίους διαθέτουμε, τόσο για τους εξοπλισμούς, όσο και για τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων. Στόχος μας ήταν και παραμένει να έχουμε πιο αποτελεσματικές δυνάμεις με μικρότερο κόστος και με την αναδιοργάνωση αυτής της δομής πλησιάζουμε, πετυχαίνουμε αυτό το στόχο".

    - Εισάγεται ο θεσμός του επαγγελματία οπλίτη.

    - Στο στρατό ξηράς μειώνεται ο αριθμός των στρατοπέδων και των μονάδων. Η μείωση αυτή, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της στελέχωσης των ενεργών μονάδων, πράγμα που επιτρέπει σε αυτές να αναλάβουν αποστολές αμέσως όταν τους ζητηθεί.

    - Αναβαθμίζονται οι συνθήκες διαμονής, διαβίωσης, εργασίας και εκπαίδευσης του στρατευμένου και μόνιμου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Ο πρωθυπουργός εξήρε το έργο των 2.500 στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετέχουν αυτή τη στιγμή σε ειρηνευτικές αποστολές με επιτυχία και μεγάλη αναγνώριση.

    Τόνισε ότι ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στις Ειδικές Δυνάμεις, οι οποίες θα ενισχυθούν. "Οι σύγχρονες αυτές δυνάμεις, όπως διαμορφώνονται, έχουν τη δυνατότητα ταχείας αντίδρασης για την αντιμετώπιση των κρίσεων, διότι η ταχεία αντίδραση έχει σημασία, όπως βεβαίως και θερμών επεισοδίων και πολέμου. Εξασφαλίζουν αυτό που επίσης είναι ανάγκη την άμεση ευέλικτη ανταπόδοση σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της χώρας. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να ανταποκριθούμε καλύτερα στις διεθνείς υποχρεώσεις μας", σημείωσε.

    Επισήμανε ότι ο μετασχηματισμός της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος επιδιώκεται με την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, νέων επιχειρησιακών κατευθύνσεων και οργανωτικών αλλαγών, θα τις καταστήσουν ικανές να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις μιας αποτελεσματικής δύναμης αποτροπής. "Αυτό θέλουμε να είναι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις: Αποτελεσματική δύναμη αποτροπής ικανή να εξασφαλίσει τη χώρα απέναντι σε μελλοντικές απειλές, να τις αντιμετωπίσει και να μας δώσει ασφάλεια", υπογράμμισε.

    [07] N. ΧΑΤΖΗΒΡΕΤΤΑΣ: Η 4η ΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΟ ΚΙΝΗΤΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2002 (20:48 UTC+2)

    Τους κόπους μια ολόκληρης χρονιάς παίζει σήμερα ο Ηρακλής. Αν και η προϊστορία γέρνει προς το μέρος της ομάδας του Αρη εντούτοις ο προπονητής του Γηραιού Κώστας Πιλαφίδης θεωρεί ότι η ομάδα του θα καταφέρει να πάρουν το ροζ φύλλο αγώνα. Όμως τα τελευταία 4 χρόνια ο Ηρακλής κατάφερε να αλλάξει τα δεδομένα, αφού αυτός είναι που παίρνει τις νίκες.

    Οι δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης θα βρεθούν αντιμέτωπες για 41η φορά στο πλαίσιο του πρωταθλήματος. Ο Ηρακλής σε περίπτωση νίκης εξασφαλίζει την τέταρτη θέση με την λήξη της κανονικής περιόδου, ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα μπει σε περιπέτειες αφού ο Πανιώνιος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.

    "Οφείλουμε να κάνουμε το καθήκον μας και να αντιμετωπίσουμε το παιχνίδι με την πρέπουσα σοβαρότητα. Ο Αρης θα αγωνιστεί χωρίς άγχος και μπορεί να μας κάνει την ζημιά", αναφέρει ο αρχηγός του Ηρακλή Νίκος Χατζηβρέττας και συνεχίζει: "Η τέταρτη θέση με την λήξη του πρωταθλήματος εξασφαλίζει την έξοδο στην Ευρωλίγκα. Ετσι το κίνητρό μας είναι μεγάλο. Το ευχάριστο για τον Κώστα Πιλαφίδη είναι ότι δεν υπάρχουν αγωνιστικά προβλήματα, αφού ο Σάσα Χούπμαν ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού που τον απασχολούσε.

    [08] ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ

    Ραμάλα, 29 Μαρτίου 2002 (20:42 UTC+2)

    Ισραηλινοί στρατιώτες κατέλαβαν το βράδυ το γραφείο του Γιάσερ Αραφάτ ενώ ο Παλαιστίνιος ηγέτης έχει περιοριστεί στον μεσαίο όροφο του τριώροφου κτιρίου του.

    Οπως μετέδωσε το Ρόυτερς, μόλις έπεσε το σκοτάδι, ισραηλινοί στρατιώτες έκοψαν το ρεύμα και το τηλέφωνο στο αρχηγείο της Παλαιστινιακής Αρχής και τώρα ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του. Ενας σωματοφύλακάς του Αραφάτ σκοτώθηκε στις συμπλοκές, ενώ συνολικά πέντε Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός έχασαν τη ζωή τους.

    Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως το Ισραήλ δεν έχει στόχο να βλάψει τον Αραφάτ, αλλά ότι ο Σαρόν σκοπεύει να τον απομονώσει. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ με διαβεβαίωσε πως τα ισραηλινά αντίποινα δεν περιλαμβάνουν το κακό του τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και ζήτησε από τις δυο πλευρές να τερματίσουν την βία και να προχωρήσουν σε διάλογο.

    [09] ΚΗΡΥΞΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗ ,ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Κάιρο, 29 Μαρτίου 2002 (20:42 UTC+2)

    Έκκληση στο Ισραήλ να σταματήσει τις πράξεις αντιποίνων εναντίον των Παλαιστινίων απηύθυνε σήμερα η Αίγυπτος δηλώνοντας ότι τα τελαυταία γεγονότα αποτελούν κήρυξη πολέμου παρά τις προσπάθειες των Αραβικών χωρών για την εδραίωση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, μετέδωσε το Associated Press.

    Σε ανακοίνωσή του το προεδρικό γραφείο της Αιγύπτου καλεί το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως την επιθετικότητα εναντίον των Παλαιστινίων και προειδοποιεί ότι οι νέες, επαναλαμβανόμενες επιθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη θα έχουν οδυνηρές συνέπειες και θα καταλήξουν να αναπαράγουν τον φαύλο κύκλο της βίας στην περιοχή.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους να παρέμβει προσωπικά ώστε να σταματήσει η κλιμάκωση της βίας.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Αχμέντ Μαχέρ επιστρέφοντας από την σύνοδο των Αραβικών κρατών χαρακτήρισε παράνομες τις πράξεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν ο οποίες παρέχουν μήνυμα επιθετικότητας και πολέμου στους Άραβες έναντι του μηνύματος της ειρήνης το οποίο απέστειλαν οι αραβικές χώρες.

    "Ο Σαρόν κήρυξε πόλεμο αλλά πρόκειται για έναν πόλεμο τον οποίο δεν μπορεί να κερδίσει καθώς η θέληση του λαού είναι πιο δυνατή από τα ισραηλινά άρματα μάχης", τόνισε προσθέτοντας ότι το Ισραήλ έχει την ευθύνη για την ασφάλεια του Αραφάτ ενώ επισήμανε ότι οποιεσδήποτε πράξεις εναντίον του Παλαιστίνιου ηγέτη θα έχουν καταστρεπτικές συνέπειες.

    Εξάλλου χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο του Καίρου φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ισραήλ και υπέρ του παλαιστινιακού λαού μετά από τις καθιερωμένες προσευχές της Παρασκευής.

    [10] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΠΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2002 (20:38 UTC+2)

    Ποιος είπε ότι ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς έχει συμφωνήσει με τον ΠΑΟ; Τα δημοσιεύματα τα οποία ήθελαν τον "Ντούσκο" να συμφωνεί με τους "πράσινους" αποδείχθηκαν ότι είναι απλά μυθεύματα.

    "Δεν έχω δώσει αφορμή για να γράφονται τέτοια πράγματα. Δεν έχω απαντήσει ακόμη στην πρόταση του ΠΑΟΚ", αναφέρει ο κ. Μπάγιεβιτς ο οποίος περιμένει να δει τι θα κάνει η ομάδα του στο πρωτάθλημα για να πάρει την οριστική του απόφαση. Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο Δικεφάλος θα έχει τον πρώτο λόγο στην τελική του απόφαση. "Το μόνο που κοιτάω είναι να τελειώσει το πρωτάθλημα, αλλά και να υλοποιήσουμε το μοναδικό στόχο", συμπληρώνει ο προπονητής του ΠΑΟΚ.

    [11] ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΑΥΡΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Αυξημένες νεφώσεις θα επικρατήσουν αύριο στη Θεσσαλονίκη, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 7 - 11 βαθμούς Κελσίου, ενώ τις επόμενες μέρες μέχρι και την Τρίτη, οι νεφώσεις θα υποχωρήσουν ελάχιστα. Στην Αθήνα, επίσης, θα υπάρχουν αυξημένες νεφώσεις που θα διατηρηθούν και τις επόμενες μέρες, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 - 14 βαθμούς.

    Οι ίδιες περίπου συνθήκες θα επικρατήσουν στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Κύπρο. Στη Λευκωσία αύριο θα σημειωθούν αραιές νεφώσεις και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 - 19 βαθμούς.

    Αραιές νεφώσεις θα σημειωθούν στο Βελιγράδι, όπου η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 15 βαθμούς, ενώ στην Κωνσταντινούπολη θα επικρατήσει συννεφιά και χαμηλές θερμοκρασίες από 5- 9 βαθμούς. Αραιές νεφώσεις θα είναι το χαρακτηριστικό του καιρού σε Σκόπια, Σεράγεβο, Σόφια και Τίρανα, όπου οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται από 2 - 14, από μείον 2 - 11, από 1 - 8 και από 5 - 15 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα.

    [12] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2002 (20:31 UTC+2)

    «Δεν θα ακολουθήσω τον κ. Λαζαρίδη στον κατηφορικό δρόμο που επέλεξε», τόνισε ο δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης, απαντώντας σε γραπτή δήλωση του επικεφαλή της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, Θρασύβουλο Λαζαρίδη.

    Στη δήλωση του ο κ. Λαζαρίδης, που διατέλεσε επί πολλά χρόνια δήμαρχος Καλαμαριάς, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι ο ίδιος επέλεξε τον κ. Οικονομίδη για υποψήφιο δήμαρχο, επιλογή που τελικά αποδείχτηκε λανθασμένη.

    Απαντώντας ο κ. Οικονομίδης, επισήμανε ότι «δυστυχώς ο κ. Λαζαρίδης με τη σημερινή του δήλωση απογοήτευσε και τους λίγους φίλους που του είχαν απομείνει στην Καλαμαριά, μετά τα τελευταία δημοσιεύματα στις εφημερίδες, που μιλούσαν για σενάρια επιστροφής του στην Καλαμαριά, συνεργαζόμενος με την επίσημη Νέα Δημοκρατία, δημοσιεύματα που ουδέποτε διέψευσε αλλά ούτε και στη σημερινή του ανακοίνωση διαψεύδει».

    «Το ύφος της ανακοίνωσης αποκαλύπτει τον πραγματικό χαρακτήρα του Θρασύβουλου Λαζαρίδη. Του επιστρέφω όλα τα επίθετα και τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιεί. Τη δημοτική παράταξη που διοικεί σήμερα το δήμο Καλαμαριάς δεν την ίδρυσε μόνον αυτός, αλλά και όλοι εμείς που διοικούμε σήμερα το δήμο Καλαμαριάς και όπως είναι βέβαιο, θα τον διοικούμε και την επόμενη τετραετία», πρόσθεσε.

    Επιπλέον, σημείωσε ότι «ο κ. Λαζαρίδης τα τελευταία χρόνια έκανε λάθος επιλογές «φίλων» και συμβούλων που τον οδήγησαν στα σημερινά προσωπικά του αδιέξοδα». «Μόνος του απομακρύνθηκε από την παράταξη αλλά και από το λαό της Καλαμαριάς, επιλέγοντας το δήμο Θεσσαλονίκης, όπου η ατυχέστατη πολιτική του έφερε στην επιφάνεια τον πραγματικό του χαρακτήρα και τον πραγματικό του ήθος», συμπλήρωσε.

    Τόνισε, δε, ότι «στη δημοκρατία τους δημάρχους δεν τους διορίζουν ούτε τους επιλέγουν οι απερχόμενοι δήμαρχοι, αλλά τους εκλέγει ο λαός με την ψήφο του και πρόσθεσε ότι την πραγματική απάντηση στον κ. Λαζαρίδη θα τη δώσει ο λαός της Καλαμαριάς στη συγκέντρωση που θα γίνει το Σάββατο στις 7μμ, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Οικονομίδης θα ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητα του για τις εκλογές του Οκτωβρίου.

    «Ολη η συμπεριφορά του κ. Λαζαρίδη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και η ενδεχόμενη επανεμφάνιση του ως υποψηφίου δημάρχου, υποτιμά τη νοημοσύνη των στελεχών της παράταξης και σε τελευταία ανάλυση στερείται στοιχειώδους αισθητικής», κατέληξε.

    [13] Η Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2002 (20:30 UTC+2)

    «Η διαδικασία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν είναι απλή. Εμπεριέχει τολμηρούς πολιτικούς νεωτερισμούς, αλλά και αναγκαίες μετριοπαθείς διευθετήσεις. Είναι αναμφισβήτητα ένας διαρκής συμβιβασμός μεταξύ της λειτουργικής αποτελεσματικότητας, της δημοκρατικής νομιμοποίησης και της απαίτησης των Ευρωπαίων πολιτών για μια Ευρώπη ενωμένη και ισχυρή», τόνισε η βουλευτής Α' Αθηνών της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης».

    «Στην διάρκεια της πορείας της Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης σημειώθηκαν αξιοσημείωτες επιτυχίες. Ταυτόχρονα όμως η διαδικασία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης παρουσίασε σημάδια κόπωσης. Σε πολλές περιπτώσεις οι προσπάθειές μας άγγιξαν τα όριά τους. Οι διαπραγματεύσεις σε διακυβερνητικό επίπεδο, κατά την τελευταία δεκαετία , για την αλλαγή των συνθηκών υπήρξαν επίπονες, μακρές και δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των πολιτών. Οι συζητήσεις στα θεσμικά όργανα, σε πολλές περιπτώσεις έδωσαν την εντύπωση ότι υπηρετούν κυρίως στενά εθνικά συμφέροντα και όχι το συμφέρον μιας ισχυρής Ευρώπης, που με την σειρά της θα στήριζε τις εθνικές επιδιώξεις. Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης, αν τα πράγματα μείνουν έτσι, μπορεί να δημιουργήσει αδυναμία προσαρμογής της Ευρώπης υπό την σημερινή της μορφή», πρόσθεσε.

    Η κ. Γιαννάκου σημείωσε ότι βασική προτεραιότητα είναι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ με την πρώτη ομάδα υποψηφίων κρατών και τόνισε με έμφαση ότι «για την Νέα Δημοκρατία, διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν θα περιλαμβάνει την Κύπρο δεν υπάρχει».

    Ωστόσο, επισήμανε ότι η διεύρυνση στο σύνολό της μπορεί να πλήξει την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας των μηχανισμών απόφασης και δράσης της Ένωσης, όπως αυτοί έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα και γι' αυτό το λόγο οι μηχανισμοί πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτοι για το σύνολο σχεδόν των θεμάτων πλην των συνταγματικών.

    [14] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΕΝΟΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ

    Βουκουρέστι, 29 Μαρτίου 2002 (20:26 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Άντριαν Ναστάζε ζήτησε τη διενέργεια έρευνας για τα αίτια του θανάτου ενός νεαρού άντρα που κρατούνταν στις φυλακές και έχασε τη ζωή του λίγες ημέρες μετά τη συλληψή του.

    Πρόκειται για τον Μιχαι Ιοργκα 32 χρόνων ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στη νότια Ρουμανία και στον οποίο επιβλήθηκε ποινής φυλάκισης 40 ημερών καθώς δεν είχε πληρώσει πρόστιμο 25 δολαρίων που του είχε επιβληθεί για λόγους διατάραξης της δημόσιας τάξης.

    Τρεις ημέρες μετά την σύλληψή του οι αρχές ενημέρωσαν τα μέλη της οικογένειάς του ότι ο κατηγορούμενος είχε χάσει τη ζωή του σε νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί σε κώμα από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

    Ωστόσο όπως ισχυρίζεται η οικογένεια του Ιόργκα ο 32χρονος έχασε τη ζωή του από ξυλοδαρμό που προκλήθηκε είτε από τους άλλους κρατουμένους στις φυλακές είτε από τις αστυνομικές δυνάμεις.

    [15] ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΟΥ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2002 (20:07 UTC+2)

    Στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Νέων Α' Εθνικής κατηγορίας, η πρωτοπόρος β' επαγγελματική ομάδα του Αρη θα υποδεχθεί στο γήπεδο Χαριλάου την αντίστοιχη ομάδα της Παναχαϊκής την Κυριακή στη 1μ.μ.

    "Ξεκινήσαμε με δύο στόχους. Ο πρώτος είναι να αναδειχθούν ποδοσφαιριστές που θα στελεχώσουν την πρώτη ομάδα και ο δεύτερος είναι το πρωτάθλημα. Ήδη πέντε παιδιά έχουν γίνει επαγγελματίες και στο άμεσο μέλλον θα βοηθήσουν την ομάδα. Στο πρωτάθλημα είμαστε πρώτοι. Τα παιδιά δείχνουν διάθεση για τα πέντε δύσκολα παιχνίδια που απομένουν. Ο αγώνας της Κυριακής είναι δύσκολος και θέλουμε τη συμπαράσταση των φιλάθλων", τόνισε ο ένας εκ των δύο προπονητών, Γιώργος Σεμερτζίδης για να συμπληρώσει ο έτερος ο Γιάννης Μιχαλίτσιος: "Το κυριότερο είναι ότι έχουν γίνει επαγγελματίες πέντε ποδοσφαιριστές από τη β' ομάδα. Αυτούς τους παίκτες δεν τους πήραμε σαν μεγάλα ονόματα, έχουν όμως τις δυνατότητες ώστε να αναδειχθούν σε μεγάλες ποδοσφαιρικές αξίες όπως για παράδειγμα ο Άγγελος Χαριστέας. Το να συνεχίσουμε μέχρι το τέλος να είμαστε στην κορυφή της βαθμολογίας αποτελεί μια δικαίωση για τα παιδιά, τα οποία έχουν στόχους. Να είναι πάντα νικητές και πρώτοι. Συνεργαζόμαστε με τον κ. Κράους και κάθε εβδομάδα τέσσερις-πέντε παίκτες θα προπονούνται με την πρώτη ομάδα. Δουλεύουμε και προς την κατεύθυνση της διάδοχης κατάστασης, με τα τμήματα υποδομής του Αρη. Θέλουμε ο Άρης να στελεχώνεται ολοκληρωτικά από τα τμήματά του".

    [16] ΜΠΕΡΝΤ ΚΡΑΟΥΣ: ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2002 (20:02 UTC+2)

    "Με το ξεκίνημα της συνεργασίας μου στον Αρη είχα ζητήσει υπομονή. Τα άσχημα αποτελέσματα θα πρέπει να τα αντέξουμε και να έχουμε καθαρό μυαλό. Την περασμένη Κυριακή δεν παίξαμε καλά και φάνηκαν τα όρια της ομάδας. Θα πρέπει να βελτιωθούμε στο παιχνίδι μας", τόνισε κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο προπονητής του Αρη Μπερντ Κράους και συνέχισε διαφωνώντας με το πρόστιμο που έβαλε η διοίκηση της ομάδας στους παίκτες: "Υπάρχουν πράγματα που δημοσιοποιούνται και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα, γράφτηκε ότι έφυγα. Ξεκαθαρίζω ότι ήμουν για δουλειά του σωματείου εκτός Θεσσαλονίκης. Εξάλλου όταν δεν είμαι στην προπόνηση, αυτή πραγματοποιείται κανονικά σαν να είμαι παρών. Επίσης, το Δ.Σ. αποφάσισε να επιβάλλει πρόστιμο στην ομάδα, απόφαση με την οποία εγώ διαφοροποιούμαι και δεν ήταν δική μου εισήγηση. Μάλιστα, όταν ξεκίνησα τη συνεργασία μου στον Αρη υπήρχε σκέψη να επιβληθεί πρόστιμο και εγώ ήμουν αντίθετος. Υπάρχουν πράγματα που δεν μου αρέσουν και θα επιδιώξω να επικοινωνήσω με τον πρόεδρο".

    Οσο για το παιχνίδι με την Παναχαϊκή ο τεχνικός του συλλόγου, τόνισε: "Μετά την ήττα της περασμένης αγωνιστικής είναι σημαντικό να κατακτήσουμε τους 3 βαθμούς. Αν η ομάδα μπει με σωστή διάθεση και νοοτροπία στο παιχνίδι, θα κατακτήσει τη νίκη. Η σχέση μου με τους ποδοσφαιριστές είναι πολύ καλή. Δεν είπα ότι φταίνε οι παίκτες για την ήττα. Όταν μια ομάδα χάνει φταίνε το ίδιο και ο προπονητής και οι ποδοσφαιριστές".

    Σε ερώτηση για την αγωνιστική ετοιμότητα του Σαϊντ Σίμπα μετά την αποθεραπεία του, ο κ. Κράους υπογράμμισε: "Δεν είμαι γιατρός. Ο ποδοσφαιριστής έχει ακόμη προβλήματα. Όμως δεν έχω τη δυνατότητα να κοιτάξω - κάτω από την κουβέρτα".

    Ο ποδοσφαιριστής του Αρη Γιώργος Μπάρκογλου, σε δηλώσεις του για τον αγώνα της Κυριακής με αντίπαλο την Παναχαϊκή, επισήμανε: "Μετά το άσχημο αποτέλεσμα με τον Ακράτητο το έργο μας γίνεται δύσκολο. Θα αντιμετωπίσουμε το παιχνίδι με την Παναχαϊκή ως ντέρμπι καθώς και οι δύο ομάδες καίγονται για βαθμούς. Εμείς για την έξοδό μας στην Ευρώπη και ο αντίπαλος για την παραμονή στην Α' Εθνική κατηγορία. Ελπίζω και θέλω να κερδίσουμε τους τρεις βαθμούς της νίκης".

    Ο διαιτητής κ. Ζωγράφος του Συνδέσμου Αθήνας θα διευθύνει τον αγώνα Παναχαϊκή- Αρης με βοηθούς τους κ.κ. Γκρούτση (Κορίνθου) και Τσούκα (Αρκαδίας). Τέταρτος διαιτητής θα είναι ο κ. Σκουφίτσας (Αθήνας).

    [17] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΤΗΣ Κ.Ο.Θ. ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ ΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2002 (19:59 UTC+2)

    Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εκτέλεση, στις 30 Μαρτίου του 1952, των Νίκου Μπελογιάννη, Δημήτρη Μπάτση, Νίκου Καλούμενου και Ηλία Αργυριάδη, θα πραγματοποιήσει η κομματική οργάνωση του ΚΚΕ Θεσσαλονίκης αύριο στις 7.00 μμ στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ.

    Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο γραμματέας της ΚΟΘ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Χρήστος Κόφφας, η πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Μαρία Δελιβάνη - Νεγρεπόντη, ο πρόεδρος του τμήματος Ιταλικής Φιλολογίας του ΑΠΘ, Φοίβος Γκικόπουλος και ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Βασίλης Παπαγεωργίου.

    [18] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ISAF

    Άγκυρα, 29 Μαρτίου 2002 (19:56 UTC+2)

    Η Τουρκία συμφώνησε να αναλάβει τη διοίκηση της διεθνούς δύναμης στο Αφγανιστάν (ISAF) υπό τον όρο ότι η διεθνής κοινότητα θα παράσχει επιπλέον οικονομική βοήθεια και θα υπάρξουν διευκρινήσεις για την χρονική διάρκεια της ανάπτυξης της δύναμης στην περιοχή.

    Όπως ανακοίνωσαν Τούρκοι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι η Τουρκία δέχθηκε κατ' αρχήν την ανάληψη της διοίκησης της ISAF δεδομένου ότι θα εκπληρωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις που έχει θέσει η Άγκυρα.

    Εξάλλου Βρετανοί, Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι σε συνομιλίες που είχαν το τελευταίο διάστημα στην Άγκυρα συμφώνησαν η αποστολή της Τουρκίας στην ανάληψη της διοίκησης της δύναμης να διαρκέσει έως τις 20 Ιουνίου ενώ σε απόφασή του την Τετάρτη το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έκρινε αναγκαία την χρονική επέκταση της αποστολής και μετά τον Ιούνιο ενώ αποφασίστηκε η ISAF να αναπτυχθεί μόνο στην Καμπούλ και όχι σε περιοχές έξω από την αφγανική πρωτεύουσα.

    Η Τουρκία ανησυχεί ιδιαίτερα για το οικονομικό κόστος της ανάληψης της διοίκησης της επιχείρησης και ζητάει διαβεβαιώσεις ότι οι ΝΑΤΟϊκές χώρες θα συνεχίσουν να διατηρούν στρατεύματα στο Αφγανιστάν ενώ τονίζει την ανάγκη οικονομικής υποστήριξης στην Άγκυρα στον ρόλο που θα κλιθεί να αναλάβει.

    Μέχρι σήμερα η Τουρκία διατηρεί 260 στρατιώτες στην ISAF ενώ αναμένεται να αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή στο μέλλον.

    Η διεθνής δύναμη που έχει αναπτυχθεί μόνο στην αφγανική πρωτεύουσα της Καμπούλ αποτελείται από 4.800 στρατιώτες και τελεί προς το παρών υπό τη διοίκηση της Μεγάλης Βρετανίας.

    [19] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΞΥΛΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΔΡΑΜΑΣ

    Δράμα, 29 Μαρτίου 2002 (19:51 UTC+2)

    Πυρκαγιά ξέσπασε αργά το μεσημέρι σε εργοστάσιο ξυλείας στον Αγιο Αθανάσιο Δράμας, όπου ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούν να την καταστείλουν, καθώς εύφλεκτα υλικά και κυρίως κορμοί δέντρων με πίσσα, δυσκολεύουν το έργο τους.

    Η φωτία βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο και δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή, ενώ έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος να πλησιάσει η φωτιά στις δεξαμενές με το προπάνιο. Στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς συμμετέχουν πέντε αυτοκίνητα της πυροσβεστικής και 20 άνδρες. Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν γίνει γνωστά.

    [20] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΒΛ. ΠΟΠΟΦΣΚΙ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΤΕΤΟΒΟΥ

    Σκόπια, 29 Μαρτίου 2002 (19:49 UTC+2)

    Ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ Βλάντο Πόποφσκι περιόδευσε σήμερα σε ακριτικά χωριά στης περιφέρειας Τετόβου συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Μετόντι Σταμπολίσκι.

    Ο κ. Πόποφσκι ενημερώθηκε για την κατάσταση στην περιοχή, όπου συνεχίζονται οι πυροβολισμοί από αλβανικές εξτρεμιστικές ομάδες όχι όμως εναντίον συγκεκριμένων στόχων και πληροφορήθηκε ότι δεν υπάρχουν άμεσες προκλήσεις στις δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα γεγονότα στη Μάλα Ρέσιτσα είπε ότι η κατάσταση είναι εύθραυστη και ότι δεν αποκλείεται να επαναληφθούν ανάλογα επεισόδια. Τόνισε ότι δεν αυξήθηκε προς το παρόν η μαχητική ετοιμότητα του στρατού, η οποία, όπως τόνισε, βρίσκεται συνεχώς σε υψηλό επίπεδο.

    Τέλος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αποσυρθούν τα στρατιωτικά φυλάκια από την περιοχή, αίτημα που υπέβαλαν Αλβανοί κάτοικοι και ειδικότερα τα φυλάκια Κάλε, στην πόλη του Τετόβου και το φυλάκιο στο όρος Σάπκα, στα σύνορα με Κόσοβο.

    Την ίδια ώρα στην περιοχή του Τετόβου πραγματοποίησε περιοδεία και ο Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια Λόρενς Μπάτλερ, ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Πόποφσκι.

    Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, τόνισε ότι η χώρα του συμπαραστέκεται και υποστηρίζει την κυριαρχία και ακεραιότητα της ΠΓΔΜ και κάλεσε τις ομάδες των Αλβανών εξτρεμιστών να παραδώσουν τα όπλα τους και να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

    [21] ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Βόννη, 29 Μαρτίου 2002 (19:48 UTC+2)

    του ανταποκριτή μας Γ.Ευτυχίδη

    Αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί από το πρωί σε όλες τις διπλωματικές αντιπροσωπείες του Ισραήλ στην Ευρώπη, από το φόβο να δεχθούν επίθεση ύστερα από τις σημερινές δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

    Ανάλογα μέτρα υπάρχουν και σε όλους τους ενδεχόμενους ισραηλινούς στόχους όπως εμπορικές αντιπροσωπείες, γραφεία εταιριών, αλλά και στις μεγάλες συναγωγές, όπου σε τέτοιες περιπτώσεις συνηθίζεται να γίνονται βανδαλισμοί, μεταξύ των άλλων και από τους νεοναζί.

    Στο μεταξύ μέχρι αργά το απόγευμα δεν είχαν αναφερθεί οργανωμένες διαμαρτυρίες Παλαιστινίων που ζουν στην Ευρώπη, ίσως κι επειδή η σημερινή ημέρα είναι αργία στην Ευρώπη, επειδή είναι Μεγάλη Παρασκευή για τους Καθολικούς. Αμέσως μετά αναμένεται όμως ότι τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξουν τέτοιου είδους εκδηλώσεις και η Αστυνομία έχει λάβει από τώρα τα μέτρα της.

    [22] ΝΙΚΗ ΣΤΟ ΙΒΑΝΩΦΕΙΟ ΘΕΛΕΙ Ο ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2002 (19:48 UTC+2)

    Δύσκολη αποστολή έχει ο Αρης στο Ιβανώφειο κόντρα στον Ηρακλή. Η ομάδα του Μίλαν Μίνιτς σκέφτεται πλέον μόνο τη νίκη. Η αποστολή και μάλιστα μέσα στην καυτή έδρα του Γηραιού είναι δύσκολη και αυτό το γνωρίζουν όλοι. Ωστόσο ο Αρης θα προσπαθήσει να διασκεδάσει τις άσχημες εντυπώσεις από την ήττα της προηγούμενης αγωνιστικής από τον ΠΑΟΚ, έχοντας ως όπλο του την αισιοδοξία.

    Οι κίτρινοι θα μπουν στο γήπεδο χωρίς αγωνιστικά προβλήματα, καθώς ο Φράνκο Νάκιτς θα τεθεί στη διάθεση του Μίλαν Μίνιτς. Ο τελευταίος που έχει αποθεραπευτεί πλήρως θα δώσει το παρών στο παιχνίδι και αναμένεται να αποτελέσει αιχμή του δόρατος. Από την άλλη αυτό που προβληματίζει περισσότερο τον κ. Μίνιτς είναι η καλή απόδοση του Νίκου Χατζηβρέττα, με κύριο μέλημά του είναι να περιορίσει την αγωνιστική του δράση.

    [23] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 29 Μαρτίου 2002 (19:45 UTC+2)

    Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει σημειωθεί η αναγκαία πρόοδος που θα ανοίξει το δρόμο για την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Κύπριος πρόεδρος, Γλαύκος Κληρίδης, ενώπιον καθηγητών και φοιτητών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι τον επισκέφθηκαν.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, ζητά να εφαρμοστεί η παράγραφος 9β των συμφωνιών του Ελσίνκι με βάση την οποία θα ληφθούν όλοι οι παράγοντες υπόψη για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και να αποδοθούν ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ο κ. Κληρίδης επισήμανε ότι δεν είναι ο κ. Τζεμ που θα αποφασίσει πού είναι η ευθύνη, αλλά ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ Κόφι Ανάν "από τις εκθέσεις τις οποίες θα πάρει και η Ευρώπη από τις εκθέσεις τις οποίες θα πάρει από τους εκπροσώπους της ΕΕ στην Κύπρο".

    Ο κ.Κληρίδης εξέφρασε την ελπίδα οι συνομιλίες να έχουν θετική κατάληξη κάτι το οποίο, όπως τόνισε, θα αποδειχθεί ευεργετικό και για τις δύο κοινότητες ενόψει της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [24] ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 29 Μαρτίου 2002 (19:43 UTC+2)

    H Ενωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την άρνηση του κατοχικού καθεστώτος να επιτρέψει σε δεκαμελή αντιπροσωπεία του συνδέσμου Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων να περάσει στις ελεύθερες περιοχές και να έχει συνομιλίες με την ΕΣΚ, επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

    Στην ανακοίνωση, η οποία εστάλη στα Ηνωμένα Εθνη, στην Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Κύπρο, στον ΟΑΣΕ, σε διεθνείς δημοσιογραφικούς οργανισμούς, σε ξένα πρακτορεία ειδήσεων και στην Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), η ΕΣΚ χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά του κατοχικού καθεστώτος ως απαράδεκτη, σημειώνοντας πως αυτή καθιστά παραβίαση των ζωτικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Η Ενωση καλεί όλους τους δημοσιογράφους, τα ΜΜΕ και άλλους οργανισμούς παγκοσμίως "να υψώσουν τη φωνή τους" εναντίον του καθεστώτος Ντενκτάς και να απαιτήσουν σεβασμό της ελευθερίας έκφρασης και των δημοσιογραφικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των συντακτών, των ΜΜΕ και της τουρκοκυπριακής κοινότητας στα κατεχόμενα.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 29 March 2002 - 19:13:49 UTC