Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-04-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΠΡΟΣΤΑ 7,5 ΜΟΝΑΔΕΣ Η Ν.Δ., ΣΕ ΓΚΑΛΟΠ ΤΗΣ ALCO ΓΙΑ ΤΟΝ ALPHA
  • [02] ΠΡΟΣ ΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ
  • [03] TO EΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2002 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Δ.
  • [04] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ
  • [05] ΘΛΙΨΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΡΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΜΟ ΤΟΥ Κ. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
  • [06] ΚΛΗΣΗ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ ΚΑΙ ΛΟΥΜΠΟΥΤΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΛΠΙΔΩΝ
  • [07] ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ
  • [08] Η Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ
  • [09] O ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΛΕΖΑ ΤΗΣ Β. ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ
  • [10] ΣΤΙΣ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΟ - ΙΩΝΙΚΟΥ
  • [11] ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"
  • [12] ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΥΠΡΟ
  • [13] 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ" ΚΗΡΥΞΕ Η ΕΣΗΕΑ
  • [14] Ο ΜΟΥΣΑΡΑΦ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΜΠΑΝΙΑ
  • [15] "ΑΘΗΝΑ 2004" - ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [16] ΓΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΕΛΙΓΜΟ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
  • [17] ΠΟΛΥΩΡΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
  • [18] ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΑΛΕΙ Η ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [19] ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΞΑΝΘΗΣ
  • [20] ΣΧΟΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [21] ΤΟ ΙΡΑΝ ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
  • [22] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
  • [23] ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ Ο Κ. ΠΑΟΥΕΛ
  • [24] ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΑΡΙΕΛ ΣΑΡΟΝ

  • [01] ΜΠΡΟΣΤΑ 7,5 ΜΟΝΑΔΕΣ Η Ν.Δ., ΣΕ ΓΚΑΛΟΠ ΤΗΣ ALCO ΓΙΑ ΤΟΝ ALPHA

    Αθήνα, 9 Απριλίου 2002 (19:31 UTC+2)

    Αυξήθηκε σε 7,5 μονάδες, η διαφορά που χωρίζει τη Ν.Δ. από το ΠΑΣΟΚ, όμως και τα δύο κόμματα ενισχύουν σημαντικά τη συσπείρωση στις γραμμές τους, ενώ αυξάνεται η πρόθεση ψήφου και προς τα δύο κόμματα και ο Κώστας Καραμανλής θεωρείται ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 1,8 μονάδες διαφορά από τον Κώστα Σημίτη, ο οποίος όμως θεωρείται ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης που μπορεί να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε νέα εκλογική νίκη.

    Την ίδια στιγμή, στην παράσταση νίκης, κερδίζει έδαφος το ΠΑΣΟΚ, μειώνοντας τη διαφορά που το χώριζε από τη Ν.Δ από 28,1 μονάδες, που ήταν τον περασμένο Ιανουάριο, σε 19,1 μονάδες τώρα. Ενώ φαίνεται ότι μειώνεται αισθητά η επιρροή του κόμματος του Δημάρχου Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλου.

    Αυτά, προκύπτουν από την έρευνα της εταιρείας "ALCO", που παρουσίασε στο βραδινό της δελτίο ειδήσεων η τηλεόραση του Alpha.

    Η έρευνα, πραγματοποιήθηκε σε ένα δείγμα 1.962 ατόμων στο σύνολο της χώρας, από τις 21 Μαρτίου μέχρι τις 5 Απριλίου και πρόθεση ψήφου εκδήλωσαν: 36,0% για τη Ν.Δ. (έναντι 34,6% στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον Σεπτέμβριο του 2001), 28,5% για το ΠΑΣΟΚ (έναντι 27,7% τον περασμένο Σεπτέμβριο), 5,0% για το ΚΚΕ (5,0%), 4,7% για το ΚΕΠ του Δ. Αβραμόπουλου (7,1%), 3,0% για τον ΣΥΝ (2,8%), 2,1% για το ΔΗΚΚΙ (1,4%), 1% για το ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη, 3% για άλλο κόμμα (2,5%), ενώ 4,1% ψήφισε Λευκό (3,5%) και 12,6 (15,3%) δήλωσε αναποφάσιστο.

    Στην ίδια έρευνα, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της τηλεόρασης του Alpha, ως καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο Κ. Καραμανλής, με ποσοστό 31,7% έναντι 29,9% του Κ. Σημίτη, 6,8% του Δ. Αβραμόπουλου, 4,1% του Ν. Κωνσταντόπουλου, 1,9% της Α. Παπαρήγα.

    Επίσης, στην ερώτηση "ποιος καταλαβαίνει καλύτερα τα προβλήματα των απλών ανθρώπων", το 24,1% επέλεξε τον Κ. Καραμανλή, το 13,3% τον Κ. Σημίτη, 5,8% τον Δ. Αβραμόπουλο, 4,8% την Α. Παπαρήγα, 4,2% τον Ν. Κωνσταντόπουλο, ενώ το 38,4% δήλωσε "κανένας" και το 9,4% ήταν αναποφάσιστο.

    Πάντως, αναφορικά με τις συσπειρώσεις, το ΠΑΣΟΚ από 65,0% συσπείρωση που είχε στις 9/1/2002, ανέβηκε τώρα στο 68,1%, η Ν.Δ. από 82,0% έφτασε στο 83,3%, το ΚΚΕ από 79,4% είναι τώρα στο 84,3%, ο ΣΥΝ από 62,1% ανέβηκε στο 64,2% και το ΔΗΚΚΙ από 36,4% έφτασε εντυπωσιακά στο 55,9%.

    Τέλος, στην ερώτηση "με ποιόν το ΠΑΣΟΚ έχει περισσότερες πιθανότητες νίκης", έδωσαν αυθόρμητες απαντήσεις: Σημίτης 46,0% από το σύνολο και 74,6 από τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου 19,0% (14,0), Τσοχατζόπουλος 5,7% (2,8%), Βενιζέλος 2,0% (1,6%), Βάσω Παπανδρέου 0,7% (0,2%), Λαλιώτης 0,3% (0,2%), ενώ δήλωσε ότι "δεν ξέρει" το 23,8%.

    [02] ΠΡΟΣ ΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ

    Ραφάτ, 9 Απριλίου 2002 (08:10 UTC+2)

    Τις πρώτες πρωινές ώρες άρχισε η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τις πόλεις Καλκίγια και Τουλκαρέμ της Δυτ. Όχθης, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ισραηλινά άρματα μάχης εισβάλουν στην πόλη Ραφάτ, στη Λωρίδα της Γάζας. Στις περιοχές αυτές, αναπτύσσουν δραστηριότητα στελέχη των παλαιστινιακών οργανώσεων, που έχουν αναλάβει την ευθύνη για το πρόσφατο κύμα των βομβιστικών επιθέσεων.

    Στη Δυτ. Όχθη, οι πόλεις Τζενίν και Ναμπλούς βρέθηκαν στο επίκεντρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ενώ οι Ισραηλινοί ανέφεραν την απώλεια τουλάχιστον δύο στρατιωτών. Σε πολιτικό επίπεδο, διπλωματικό ελιγμό επιχειρεί ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριελ Σαρον εκδηλώνοντας την ετοιμότητα του να συναντηθεί με τους Άραβες ηγέτες, προκειμένου να συζητηθεί το Μεσανατολικό.

    Ωστόσο, το Τελ-Αβιβ φαίνεται αποφασισμένο να συνεχίσει τις πολεμικές επιχειρήσεις όπως υποστηρίζει "Μέχρι την τελική καταστροφή του τρομοκρατικού δικτύου των Παλαιστινίων".

    Είναι ενδεικτικό για τις πραγματικές προθέσεις του Ισραήλ να αναφερθεί ότι οι ζώνες ασφάλειας, που έχει δημιουργήσει ο ισραηλινός στρατός θα παραμείνουν και μετά τη λήξη της στρατιωτικής επιχείρησης.

    [03] TO EΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2002 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ

    Αθήνα, 8 Απριλίου 2002 (23:02 UTC+2)

    Τις αρχές του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Απασχόληση για το 2002 παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας, μιλώντας σε εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Όπως επισήμανε ο κ. Ρέππας, η κυβέρνηση θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης της εισόδου στην αγορά εργασίας και της επιτάχυνσης του ρυθμού δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

    Προκειμένου να επιτύχει τη διευκόλυνση της εισόδου στην αγοράς εργασίας, το υπουργείο Εργασίας θα επιδιώξει να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού που εφοδιάζει τους ανθρώπους με δεξιότητες και γνώσεις, να εφοδιάσει τους νέους ανθρώπους με εργασιακή εμπειρία, έστω και περιορισμένης διάρκειας και να επιταχύνει τη δημιουργία θέσεων μερικής και μη-τυπικής απασχόλησης.

    Επιπλέον, το υπουργείο Εργασίας στοχεύει να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, μέσα από την αύξηση του ρυθμού δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, την εξασφάλιση ευκαιριών δια βίου μάθησης για όλους, και την αύξηση των παρεχόμενων υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, που θα ενθαρρύνουν την έξοδο των γυναικών στην αγορά εργασίας και να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής.

    Ο κ. Ρέππας στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη διαλόγου για το Εθνικό Σχέδιο Απασχόλησης 2002, επισημαίνοντας ότι η πρόκληση της απασχόλησης είναι ένα ανοιχτό στοίχημα για ολόκληρη την κοινωνία και όχι μόνο για την κυβέρνηση. «Για την ανταπόκριση σε αυτό το στοίχημα υπάρχει αναγκαιότητα να κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις της κοινωνίας, και η συμβολή των κοινωνικών εταίρων αλλά και της περιφερειακής διοίκησης και αυτοδιοίκησης θα πρέπει να είναι ουσιαστική», πρόσθεσε.

    Επιπλέον, επισήμανε ότι «η απασχόληση αυξήθηκε και η ανεργία μειώθηκε, με ρυθμούς ταχύτερους και περισσότερο «σίγουρους» σε σχέση με πέρσι».

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Ρέππας, σημειώθηκε επιτάχυνση της μείωσης της ανεργίας τα τρία τρίμηνα του 2001 και ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 10% σε 12 μήνες.

    Εξάλλου, η ανεργία μειώθηκε στις γυναίκες, στους νέους, στους μακροχρόνια άνεργους, δηλαδή στους τρεις στόχους προτεραιότητας, ενώ παρά την επιτάχυνση εξόδων συνταξιοδότησης το 2000, η απασχόληση στον αστικό τομέα αυξήθηκε κατά μια ποσοστιαία μονάδα. Το 2001, 91 χιλιάδες άτομα βρήκαν για πρώτη φορά δουλειά το Από αυτούς οι 43 χιλιάδες ήταν άνεργοι και οι 48 χιλιάδες ήταν νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας. Παράλληλα σημειώθηκε αύξηση των πραγματικών αμοιβών και των συντάξεων.

    Περαιτέρω, οι νέες θέσεις εργασίας ήταν στην συντριπτική τους πλειοψηφία θέσεις πλήρους απασχόλησης. Αυτό ισχύει όχι μόνον για τον τομέα της μεταποίησης, αλλά και για τον τομέα των υπηρεσιών, όπου το 91% των θέσεων ήταν πλήρους απασχόλησης και μάλιστα απαίτησης ειδικευμένων γνώσεων.

    Ο κ. Ρέππας τόνισε, ωστόσο, ότι «έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε». «Δεν επαναπαυόμαστε ούτε αρκούμαστε στην πρόοδο που έχουμε σημειώσει. Η ανεργία έχει περιοριστεί, όμως βρίσκεται ακόμα στο 10% που είναι ποσοστό απαράδεκτο», πρόσθεσε.

    [04] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ

    Ουάσιγκτον, 9 Απριλίου 2002 (13:43 UTC+2)

    Οι σχέσεις Ελλάδας ΗΠΑ, το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά και η κατάσταση στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή κυριάρχησαν στη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Ράμσφελντ, στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Παπαντωνίου χαρακτήρισε πολύ ουσιαστική τη συνάντηση.

    Σε ό,τι αφορά στο θέμα του ευρωστρατού, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας εξέφρασε την αντίθεση της χώρας μας στην υιοθέτηση του εξωθεσμικού κειμένου επί του οποίου επήλθε συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Τουρκίας για τη λειτουργία του λεγόμενου ευρωστρατού. «Η Ελλάδα επιδιώκει μια συμφωνία με το ΝΑΤΟ για την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαντωνίου και πρόσθεσε πως μια τέτοια συμφωνία θα πρέπει να προκύψει από μια θεσμική διαδικασία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να λαμβάνει επαρκώς υπόψη το συμφέρον της Ελλάδας. «Γιατί η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δεχτεί τετελεσμένα διπλωματικά στα οποία δεν είχε συμμετάσχει και για τα οποία ενημερώθηκε εκ των υστέρων» είπε χαρακτηριστικά.

    Για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, ο κ. Παπαντωνίου επισήμανε ότι είναι εφικτή η βελτίωσή τους, υπογράμμισε όμως ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει μια ουσιαστική αλλαγή στην τουρκική στάση, την αποδοχή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και γενικότερα της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε και με τον αρχηγό του Μεικτού Επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων πτέραρχο Μάιερς και συζήτησε μαζί του τις αλλαγές στη δομή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και τη συνεργασία των δύο χωρών σε ειρηνευτικές αποστολές ιδίως στα Βαλκάνια.

    [05] ΘΛΙΨΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΡΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΜΟ ΤΟΥ Κ. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 9 Απριλίου 2002 (21:06 UTC+2)

    Ο θάνατος του Κώστα Παπαναστασίου λύπησε την μεγάλη οικογένεια του Αρη. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση της ομάδας αναφέρει: «Το Δ.Σ. της ΠΑΕ ΑΡΗΣ με θλίψη πληροφορήθηκε τον αδόκητο χαμό του τ. Γ.Γ.Α. Κώστα Παπαναστασίου, σε ηλικία 79 ετών, και εκφράζει την οδύνη και τη συμπαράστασή του στην οικογένεια του εκλιπόντος.

    Στη μεταπολίτευση ο Κώστας Παπαναστασίου διετέλεσε Γ.Γ.Α. και συνέβαλε τα μέγιστα, μαζί με τον τότε Υφυπουργό Αθλητισμού Αχιλλέα Καραμανλή και με συντονισμένες ενέργειες του τότε προέδρου του ΑΡΗ Απόστολου Γεωργιάδη και του Μενέλαου Χατζηγεωργίου, ώστε να ξεπεραστούν κάποιες δυσκολίες και να ξεκινήσουν το 1975 στο γήπεδο Χαριλάου οι εργασίες κατασκευής της Θύρας 3, έργο το οποίο αποπερατώθηκε δύο χρόνια αργότερα".

    [06] ΚΛΗΣΗ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ ΚΑΙ ΛΟΥΜΠΟΥΤΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΛΠΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 9 Απριλίου 2002 (21:05 UTC+2)

    Ο αθλητικός δικαστής κάλεσε σε απολογία την ΠΑΕ ΑΡΗΣ την Πέμπτη στις 10 το πρωί για πειθαρχικώς ελεγχόμενες ενέργειες των φιλάθλων της στον αγώνα με την ΑΕΚ. Οι πράξεις του κατηγορητηρίου συνιστούν την από πρόθεση δυσφήμηση του αθλήματος.

    Στο μεταξύ, οι Γιώργος Θεοδωρίδης και Κώστας Λουμπούτης κλήθηκαν από την Εθνική ομάδα Ελπίδων για φιλικό αγώνα με το αντίστοιχο συγκρότημα της Δανίας που θα διεξαχθεί την προσεχή Τρίτη 16/4 στην πόλη Odense.

    Οι διεθνείς ποδοσφαιριστές του Άρη θα μεταβούν στην Αθήνα στις 14/4, προκειμένου να ενσωματωθούν στην αποστολή και θα επιστρέψουν την επομένη του παιχνιδιού.

    [07] ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

    Αγκυρα, 9 Απριλίου 2002 (21:05 UTC+2)

    Δεν παραιτούνται από την εθνική τους ταυτότητα οι Τούρκοι, όπως προκύπτει από γκάλοπ της Κομισιόν.

    Η τουρκική εφημερίδα "Σαμπάχ", με τον κορυφαίο, πολύστηλο τίτλο "Πρώτα είμαι Τούρκος και μετά Ευρωπαίος" και τον υπέρτιτλο "Οι 57 στους 100 Τούρκους 'δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους' όσον αφορά την εθνική τους ταυτότητα", αναφέρεται στο δεύτερο μέρος του γκάλοπ της Κομισιόν της Ε.Ε. "Ευρωβαρόμετρο 2001".

    Συγκεκριμένα, το 57% των συμμετεχόντων στο γκάλοπ Τούρκων, απαντώντας στο ερώτημα "Πώς αυτοπροσδιορίζονται;" , τόνισαν ότι προτιμούν να ονομάζονται "Τούρκοι" αντί "Ευρωπαίοι" .

    Στο δημοσίευμα σημειώνεται ακόμη ότι η υπεροχή της εθνικής ταυτότητας για τους Τούρκους διαπιστώνεται και από την απάντηση στη σημαντικότατη ερώτηση "Ποια είναι τα τρία πράγματα τα οποία φοβάστε ότι θα χάσετε με την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.;" :

    Το 58% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η σημαντικότερη απώλεια θα είναι η κατάργηση του εθνικού νομίσματος. Έπονται ο φόβος για επέκταση της μαφίας και το γεγονός ότι κάποτε δεν θα ομιλείται η μητρική γλώσσα.

    Επίσης, στο δημοσίευμα τονίζεται ότι σύμφωνα με το γκάλοπ, οι Τούρκοι γνωρίζουν λιγότερο από όλα τα άλλα έθνη ξένες γλώσσες καθώς και ότι μεταξύ των πολιτών των υποψηφίων για ένταξη χωρών, αυτοί που ταξιδεύουν λιγότερο από όλους στο εξωτερικό είναι οι Τούρκοι.

    [08] Η Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Λονδίνο, 9 Απριλίου 2002 (21:04 UTC+2)

    Η Μεγάλη Βρετανία κατηγόρησε τον Ιρακινό πρόεδρο Σαντάμ Χουσείν ότι στερεί από το λαό του την παροχή τροφίμων και ιατρικού εξοπλισμού με την απόφασή του να διακόψει για διάστημα ενός μήνα τις εξαγωγές πετρελαίου.

    Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μπεν Μπραντσόου επισήμανε ότι ο λαός του Ιράκ ήδη υποφέρει ενώ μετά την απόφαση του Σαντάμ Χουσείν θα στερηθεί τα αποθέματα που του παρείχε ειδικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κ. Μπραντσόου κατηγόρησε το Ιράκ ότι παίζει πολιτικά παιχνίδια εις βάρος των Παλαιστινίων.

    "Ο Σαντάμ Χουσείν εκμεταλλεύεται τη δυστυχία των Παλαιστινίων για τους δικούς του πολιτικούς σκοπούς και αγνοεί την ταλαιπωρία των Ιρακινών με την παραπάνω απόφαση", πρόσθεσε.

    Σημειώνεται ότι ο λαός του Ιράκ στηρίζεται στα εισοδήματα από τις εξαγωγές πετρελαίου προκειμένου να εξασφαλίσει τις ανάγκες σε τρόφιμα και φάρμακα.

    [09] O ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΛΕΖΑ ΤΗΣ Β. ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑLBANIA PETROL

    Τίρανα, 9 Απριλίου 2002 (21:01 UTC+2)

    Επίσκεψη στην πόλη της Βόρειας Αλβανίας Λέζα πραγματοποίησε ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αλβανία Δημήτριος Ηλιόπουλος μαζί με στελέχη της Πρεσβείας προκειμένου να συναντήσει τις αρχές της πόλης και να διερευνήσει τις δυνατότητες διμερούς συνεργασίας. Στα πλαίσια αυτής της επίσκεψης πραγματοποίησε ξεχωριστές συναντήσεις με τις τοπικές αρχές της πόλεως καθώς και με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Λέζας Αστρίντ Τσέλα.

    Κοινή διαπίστωση των τοπικών αρχών της πόλης, του Προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου καθώς και των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στις συναντήσεις ήταν η επιτακτική ανάγκη παρουσίας κάποιας ελληνικής τράπεζας δεδομένης της επιχειρηματικής δυναμικής που παρουσιάζει η ευρύτερη περιφέρεια, του πλεονεκτήματος να διαθέτει το λιμάνι Σενγκίν που είναι και τουριστικό θέρετρο, της αλματώδους αυξήσεως του πληθυσμού της πόλεως λόγω της αστυφιλίας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια καθώς και του μεγάλου αριθμού μεταναστών που κατάγονται από την περιοχή της Λέζα και ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.

    Οι επιχειρηματίες της πόλεως εξήραν την παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στη περιοχή ενώ ο Διευθυντής του λιμένος του Σενγκίν ανέφερε ότι το 65% των ξένων εμπορευμάτων που εκφορτώνονται στο λιμάνι προέρχονται από την Ελλάδα.

    Ο Πρέσβης κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι η επίσκεψη είχε σκοπό την λεπτομερή καταγραφή των δυνατοτήτων συνεργασίας και δεσμεύθηκε να προωθήσει νέες επαφές μεταξύ του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέζας και ελληνικών εμπορικών επιμελητηρίων για την προώθηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και της επιχειρηματικής συνεργασίας.

    Τέλος η ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την εταιρία ελληνοαλβανικών συμφερόντων ΑLBANIA PETROL όπου ο Πρόεδρός της Βασίλης Αρμάος έκανε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της εταιρίας, ενημέρωσε για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και τα επενδυτικά της προγράμματα. Συγκεκριμένα την χρονιά που μας πέρασε η εταιρία διακίνησε 102.000 m² καύσιμα κίνησης διαθέτοντας δεξαμενές χωρητικότητας 6000 m². Ήδη η σημερινή χωρητικότητα των δεξαμενών αυξήθηκε στις 9000m² οπότε η αναμενόμενη φετινή κίνηση καυσίμων θα ανέλθει στις 140.000m². Τέλος σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρίας τα επόμενα δύο χρόνια η χωρητικότητα των δεξαμενών της θα αυξηθεί στα 12.000 m² οπότε η διακίνηση καυσίμων θα ανέλθει στις 200.000 m² το χρόνο.

    [10] ΣΤΙΣ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΟ - ΙΩΝΙΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 9 Απριλίου 2002 (20:59 UTC+2)

    Με έγγραφο που έστειλε σήμερα η ΕΠΑΕ και το οποίο υπογράφουν ο πρόεδρος της Ενωσης Αθανάσιος Κανελλόπουλος προτείνει ο αγώνας ΠΑΟ - Ιωνικού που αναβλήθηκε λόγω της αναμέτρησης των «πρασίνων» με την Μπαρσελόνα να γίνει την Τετάρτη στις 17 Απριλίου.

    Η επιστολή που έστειλε η ΕΠΑΕ είναι:

    «Κύριε Πρόεδρε,

    Η ΕΠΑΕ ενόψει της λήξεως των Πρωταθλημάτων και προς αποφυγή εκκρεμοτήτων εκτέλεσης του προγράμματος των αγώνων, προσανατολίζεται να ορίσει τον αναβληθέντα αγώνα Παναθηναϊκού - Ιωνικού την Τετάρτη 17.04.2002.

    Παρακαλούμε θερμά να λάβετε απόφαση, προκειμένου εκ της εφαρμογής των διατάξεων του ΚΑΠ για συμμετοχή παικτών των ανωτέρω ΠΑΕ στην Εθνική Ομάδα Ανδρών ή Ελπίδων, να μη συντρέχει προϋπόθεση αναβολής του αγώνα.

    Είναι αυτονόητο ότι λόγω της μεγάλης βαθμολογικής σημασίας των αγώνων μέχρι τη λήξη του Πρωταθλήματος, η αξιοπιστία του Πρωταθλήματος εξαρτάται, εκτός των άλλων, και από την ταυτόχρονη διεξαγωγή όλων των αγώνων χωρίς να υπάρχει εκκρεμότητα».

    [11] ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

    Θεσσαλονίκη, 9 Απριλίου 2002 (20:57 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η εναρκτήρια συνάντηση της Επιτροπής Καθοδήγησης του προγράμματος "Αριστεία στην Κεντρική Μακεδονία" υπό την προεδρεία του Γενικού Γραμματέα Ηλία Λιακόπουλου.

    Το πρόγραμμα εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσα από ανταγωνιστικές διαδικασίες και επιλέχθηκε μεταξύ των 106 προτάσεων που υποβλήθηκαν το Μάιο του 2001. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 4,5 εκατομμύρια ευρώ και η διάρκειά του 2 έτη.

    Η "Αριστεία στην Κεντρική Μακεδονία" συνεχίζει τις πρόσφατες προσπάθειες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για προώθηση της κοινωνίας της γνώσης και της καινοτομίας εισάγοντας νεά στοιχεία στην υφιστάμενη στρατηγική ανάπτυξης της Περιφέρειας. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι να ενισχύσει τις επιχειρήσεις και τους τεχνολογικούς φορείς της Περιφέρειας στην προσπάθειά τους να γνωρίσουν και να ενσωματώσουν διεθνώς βέλτιστες πρακτικές σε θέματα διοίκησης, τεχνολογίας, διαδικασιών παραγωγής και ανάπτυξης καινοτομίας.

    "Στόχος μας είναι να επιτύχουμε τη συνεργασία της Περιφέρειας με τους ενεργούς φορείς που σχετίζονται με την έρευνα και την εκπαίδευση, τη μεταφορά τεχνολογίας, την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα, καθώς και το ανθρώπινο δυναμικό", δήλωσε ο ΓΓ της Περιφέρειας Ηλίας Λιακόπουλος.

    "Ετσι θα δημιουργηθεί ένα τέτοιο περιβάλλον στην Περιφέρεια που θα επιταχύνει την είσοδο των επιχειρήσεων στον κόσμο της "επιχειρηματικής ευφυϊας". Ακόμη θα προωθήσει τη δημιουργία μιας περιφερειακής οικονομίας διεθνώς ανταγωνιστικής και βασισμένης στην παραγωγή και την αξιοποίηση της γνώσης", πρόσθεσε.

    Ο στόχος αυτός εξειδικεύεται με την υλοποίηση 10 πιλοτικών εφαρμογών που αφορούν στην ενίσχυση της τεχνολογικής ευφυϊας της Περιφέρειας, στην ανάπτυξη δικτύων τεχνολογικής συνεργασίας και στην προώθηση διεθνώς αναγνωρισμένων διαδικασιών παραγωγής και μοντέλων επιχειρηματικής αριστείας.

    Οι πιλοτικές εφαρμογές είναι:

    - Τεχνολογικής πρόβλεψη στην Κεντρική Μακεδονία

    - Ενίσχυση δικτύωσης και συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων για μεταφορά τεχνολογίας, καινοτομία, έλεγχο ποιότητας και προώθηση προϊόντων.

    - Δίκτυο βιολογικών τροφίμων: ανάπτυξη και προώθηση νέων προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας, σε καλλιεργητές και επιχειρήσεις τροφίμων

    - Δίκτυα επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας: υποστήριξη της ίδρυσης καινοτόμων επιχειρήσεων πληροφορικής

    - Μεταφορά τεχνολογίας μέσω τεχνολογικών κλινικών

    - Καινοτομία και βραβείο επιχειρηματικής αριστείας

    - Ψηφιακό κέντρο έρευνας στην Κεντρική Μακεδονία

    - Εκπαίδευση προσωπικού στη διαχείριση καινοτομίας/e-learning

    - Ευρώ - συνεργασία

    - Παρατηρητήριο Περιφερειακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας

    Κύριο φορείς υλοποίησης είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δίκτυο Εργαστηρίων Καινοτομίας, Ποιότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, η ερευνητική μονάδα Αστικής και Περιφερειακής Καινοτομίας Urenio, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό Ινστιτούτο Εργασίας, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Β. Ελλάδας, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Β. Ελλάδας, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Β. Ελλάδας, το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Πολιτιστικής Ανάπτυξης.

    [12] ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΥΠΡΟ

    Αγκυρα, 9 Απριλίου 2002 (20:48 UTC+2)

    Επεκτείνεται η συνεργασία ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας που άρχισε με το σχέδιο δημιουργίας γραμμής αγωγού φυσικού αερίου, αναφέρεται σε ανταπόκριση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu από την Άγκυρα που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Τζουμχουριέτ", με τον δίστηλο τίτλο "Ηλεκτρικό ρεύμα στη Νότια Κύπρο που θα διοχετευθεί υποθαλάσσια".

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, υλοποιείται σχέδιο για τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος, υποθαλασσίως, από την Τουρκία στην Βόρεια Κύπρο και σε μεταγενέστερο στάδιο στον Ελληνοκυπριακό τομέα της Νότιας Κύπρου, μέσω των υφιστάμενων γραμμών.

    Αυτή τη στιγμή, συνεχίζεται η σύνταξη μελέτης σκοπιμότητας για τον καθορισμό του ύψους της επένδυσης του σχεδίου για την τοποθέτηση υποβρυχίων καλωδίων από το Anamur, στο νομό Μερσίνας, στην Κερύνεια και αν αποδειχθεί ότι η μελέτη είναι θετική και εγκριθεί, θα έλθει στην ημερησία διάταξη η υλοποίηση του σχεδίου από την TEIAS (Τουρκική Εταιρεία Μεταφοράς Ηλεκτρικού Ρεύματος) για λογαριασμό της KIBTEK [Τούρκο-Κυπριακή Υπηρεσία Ηλεκτρισμού].

    Σε διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε στην ΤΔΒΚ τουρκική αντιπροσωπεία που μετέβη εκεί, προσυμφωνήθηκε με την Υπηρεσία Ηλεκτρισμού η ανάληψη του έργου από την πρώτη, η οποία και θα το χρηματοδοτήσει.

    Το έργο της τοποθέτησης υποβρυχίων καλωδίων θα πραγματοποιηθεί μετά από διεθνή διαγωνισμό που θα προκηρύξει η TEIAS.

    Αναμένεται ότι στην υλοποίηση του σχεδίου θα μετάσχουν, πλην τουρκικών εταιρειών, και εταιρείες από την Ιταλία, τη Βρετανία και τη Γαλλία", καταλήγει το τηλεγράφημα.

    [13] 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ" ΚΗΡΥΞΕ Η ΕΣΗΕΑ

    Αθήνα, 9 Απριλίου 2002 (20:45 UTC+2)

    Με καθολική συμμετοχή πραγματοποιείται η 24ωρη απεργία που αποφάσισε η ΕΣΗΕΑ από τις 15.00 σήμερα μέχρι τις 15.00 αύριο, στην εφημερίδα "Χρηματιστήριο" για την ανάκληση των απολύσεων τεσσάρων συναδέλφων μας και την άρση της διαθεσιμότητας άλλων εννέα.

    Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καταγγέλει την προσπάθεια του ιδιοκτήτη να επιβάλλει καθεστώς τρομοκρατίας με την παράνομη απόλυση του εκλεγμένου εκπροσώπου των συντακτών στο Μικτό Συμβούλιο της Ενωσης και με τη χθεσινή απόπειρα απομάκρυνσής του από το χώρο της εργασίας, με τη "βοήθεια" αστυνομικών οργάνων, τη στιγμή που ο εκπρόσωπος ενημέρωνε τους συναδέλφους του για την απεργία.

    [14] Ο ΜΟΥΣΑΡΑΦ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΜΠΑΝΙΑ

    Ισλαμαμπάντ, 9 Απριλίου 2002 (20:41 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Πακιστάν στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ ξεκίνησε την προεκλογική του περιοδεία από την πόλη Λαχόρ στα ανατολικά του Πακιστάν.

    Μιλώντας στο πλήθος των συγκεντρωθέντων ο πρόεδρος του Πακιστάν κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί τον Μάιο καθορίζοντας με τον τρόπο αυτό το πολιτικό τοπίο της χώρας.

    "Το μέλλον της δημοκρατίας στο Πακιστάν είναι στα χέρια σας" τόνισε ο κ. Μουσάραφ.

    "Την ημέρα του δημοψηφίσματος εσείς θα πρέπει να αποφασίσετε; Θέλετε να επιστρέψετε το Πακιστάν σε όσους λεηλάτησαν την χώρα; Θέλετε να σταματήσετε τις μεταρρυθμίσεις μου;" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Το πλήθος των συγκεντρωθέντων φώναξε "Όχι" και ο Μουσάραφ συνέχισε "Μου δώσατε την απάντηση".

    Από την πλευρά της η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει παράνομο το δημοψήφισμα που έχει εξαγγείλει ο Μουσάραφ για την ανανέωση της θητείας του στο αξίωμα του προέδρου και απειλεί ότι θα το μποϊκοτάρει.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη φορά μετά το πραξικόπημα πριν από δυόμισι χρόνια που ο πρόεδρος του Πακιστάν απευθύνει δημόσιο λόγο στον λαό της χώρας.

    [15] "ΑΘΗΝΑ 2004" - ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Αθήνα, 9 Απριλίου 2002 (20:38 UTC+2)

    Στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων "ΑΘΗΝΑ 2004 πραγματοποιούν επίσκεψη από τις 7-18 Απριλίου, 2002 τις ΗΠΑ, στα πλαίσια εκστρατείας ενημέρωσης της ομογένειας για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Η Δήμητρα Ήγκαν, Διευθύντρια Απόδημου Ελληνισμού και ο Κωνσταντίνος Πολίτης, Διευθυντής, Δ/νση Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ηγούνται της αποστολής και θα παρουσιάσουν στην ομογένεια στη Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Σαν Χοσέ και Βοστώνη το πρόγραμμα του Εθελοντισμού, το πρόγραμμα και το εκπαιδευτικό υλικό της Ολυμπιακής Παιδείας.

    Σήμερα στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν, η κ. Ήγκαν θα ενημερώσει τους εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές των ελληνικών σχολείων της περιοχής για τα προγράμματα Εθελοντισμού και Ολυμπιακής Παιδείας. Το συντονισμό της εκδήλωσης έχει αναλάβει η Πολιτιστική Επιτροπή "The Cathedral Fellowship" της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

    Την παρουσίαση του προγράμματος Εθελοντισμού και Ολυμπιακής Παιδείας θα ακολουθήσει συζήτηση.

    [16] ΓΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΕΛΙΓΜΟ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ

    Ιερουσαλήμ, 9 Απριλίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Διπλωματικό ελιγμό χαρακτηρίζουν οι Παλαιστίνιοι την αποχώρηση των Ισραηλινών δυνάμεων από τις πόλεις Τουλκάρεμ και Καλκίλια καθώς την ίδια ώρα ο Ισραηλινός στρατός εισέβαλε σε άλλες πόλεις της Δυτικής όχθης.

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για ψέματα της Ισραηλινής πλευράς ενόψει μάλιστα της άφιξης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στην περιοχή προσθέτοντας ότι εάν το ψέμα "περάσει" τότε θα αποδειχθεί η συνομωσία μεταξύ της αμερικανικής πλευράς και του Ισραήλ.

    Παρά την αποχώρηση των Ισραηλινών από τις πόλεις Τουλκάρεμ και Καλκίλια τα μέτρα ασφαλείας εντατικοποιήθηκαν στις περιοχές από όπου αποσύρθηκαν οι Ισραηλινές δυνάμεις όπως επισήμανε ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο.

    Παρά τις νέες προτροπές του προέδρου Μπους για άμεση αποχώρηση από τα παλαιστινιακά εδάφη, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι κατηγορούν την αμερικανική πλευρά ότι παρέχει το πράσινο φως στους Ισραηλινούς να συνεχίσουν την στρατιωτική τους δράση τουλάχιστον μέχρις ότου φτάσει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στην περιοχή.

    Στη διάρκεια της εισόδου των Ισραηλινών στην Ντούρα ξέσπασαν συγκρούσεις με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο Παλαιστίνιοι ενώ τραυματίστηκε και ένας Ισραηλινός στρατιώτης.

    Ο Ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του λίγο νωρίτερα δήλωσε ότι η αιτία της εισόδου στην Ντούρα ήταν η κατάσχεση όπλων που κατέχουν Παλαιστίνιοι καταζητούμενοι.

    Στη Βηθλεέμ οι Ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να πολιορκούν τους περίπου 200 Παλαιστίνιους που βρίσκονται στο εσωτερικό του Ναού της Θείας Γέννησης.

    [17] ΠΟΛΥΩΡΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Αθήνα, 9 Απριλίου 2002 (20:29 UTC+2)

    Με το πλοίο «Νταλιάνα» αναχώρησαν τελικά στις 9 το πρωί, μετά από αναμονή 14 ωρών, οι επιβάτες που επρόκειτο να ταξιδέψουν χτες για τη Ρόδο με το πλοίο «Διαγόρας» από το λιμάνι του Πειραιά.

    Ο απόπλους του σκάφους δεν πραγματοποιήθηκε λόγω επίσχεσης εργασίας που πραγματοποίησαν 94 ναυτικοί, ζητώντας την καταβολή δεδουλευμένων.

    Μεταξύ των επιβατών ήταν και μαθητές λυκείου που θα αναχωρούσαν με το «Διαγόρας» για την πενθήμερη εκδρομή, ενώ καθηλωμένα στο λιμάνι του Πειραιά έμειναν και φορτηγά-ψυγεία με ευπαθή προϊόντα.

    [18] ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΑΛΕΙ Η ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Aθήνα, 9 Απριλίου 2002 (20:27 UTC+2)

    Επιτυχής, θα είναι η Ελληνική Προεδρία της Ε.Ε. στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «Φλας». Και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, θα είναι μία από τις σπάνιες φορές που μια μικρή χώρα θα έχει να διαχειριστεί πολλά και πολύ σημαντικά προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Όπως εξήγησε συγκεκριμένα ο κ. Γιαννίτσης, «κατ' αρχήν, στην Ελληνική Προεδρία πιστεύω ότι σφραγίδα θα μπει από τα εξής:

    -Πρώτον θα είμαστε μια Προεδρία της διεύρυνσης. Αν θέλετε όχι γιατί θα κλείσουμε τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, πιθανόν θα χρειαστεί να κλείσουμε κάποια θέματα, αλλά γιατί θα υπάρχει ο τεράστιος συμβολισμός του τελετουργικού, του συμβολικού της υπογραφής της νέας συνθήκης από 15 σε 25 μέλη, μια τεράστια αλλαγή στην Ένωση.

    -Η δεύτερη σφραγίδα θα μπει από το γεγονός ότι θα έχει ολοκληρωθεί η εθνική μας στρατηγική για την ένταξη της Κύπρου στην Ένωση. Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο και ιστορικό σημάδι στην ιστορία του Ελληνισμού. Η τρίτη σφραγίδα θα μπει από το ότι θα είμαστε η Προεδρία που θα προετοιμάσει την μετάβαση από την Συνέλευση που συζητάει τώρα το μέλλον της Ευρώπης στη δεύτερη φάση, δηλαδή στην Διακυβερνητική Διάσκεψη.

    Θα τελειώσει στη διάρκεια της Προεδρίας μας η Συνέλευση και θα πάμε αργότερα στη Διακυβερνητική Διάσκεψη κι εκεί η Ελλάδα θα βάλει τη σφραγίδα της. Μιλάμε για μια τεράστια αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της Ένωσης. Άλλοι θεσμοί, άλλες αντιλήψεις, άλλου είδους σκέψεις για την οργάνωση και την ουσία των κοινοτικών πολιτικών.

    Θα είμαστε επίσης μια Προεδρία-μοχλός για την στρατηγική της Λισσαβόνας που είπατε γιατί εμάς μας ενδιαφέρει να προωθήσουμε αυτή την στρατηγική. Είναι μια στρατηγική που αφορά την απασχόληση, αφορά την κοινωνική πολιτική. Θα έχουμε δυσκολίες γιατί το κλίμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση συντηρητικοποιείται με τις κυβερνητικές αλλαγές που σημειώνονται από διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις.

    Και θα είμαστε και μια Προεδρία αν θέλετε που θα έχει πολύ καυτά εξωτερικά πολιτικά ζητήματα και τα θέματα των Βαλκανίων που δεν είναι τόσο καυτά αυτή την περίοδο, αλλά είναι σημαντικά για μας, αλλά και τη Μέση Ανατολή και δεν ξέρω εγώ τι άλλο. Όλα αυτά κάνουν μια ατζέντα με κορυφαία θέματα. Δεν πάω λίγο παρακάτω γιατί εκεί έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό θεμάτων, τα οποία θα δώσουν το στίγμα της Ελληνικής Προεδρίας.

    Εμείς βεβαίως θέλουμε να προωθήσουμε μέσα στη διάρκεια αυτή και τους εθνικούς μας στόχους, αλλά ταυτόχρονα θέλουμε να δώσουμε ένα νέο στίγμα ότι η χώρα μας είναι ένα ώριμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι εξοικειωμένη με τους θεσμούς, ενδιαφέρεται για την ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών, για την δημιουργική ένταξη της Ευρώπης συνεχώς από πιο ισχυρή θέση στο παγκόσμιο οικοδόμημα και γενικά να κάνουμε μια πολύ πετυχημένη Προεδρία», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης.

    [19] ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΞΑΝΘΗΣ

    Ξάνθη, 9 Απριλίου 2002 (20:18 UTC+2)

    Νέο τμήμα της Εγνατίας Οδού στο νομό Ξάνθης με μήκος 22 χιλιόμετρα δόθηκε επίσημα στην κυκλοφορία σήμερα από το γγ της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

    Ο νέος δρόμος εκτείνεται από το Βανιάνο Ξάνθης μέχρι το Κοπτερό Ροδόπης και παρακάμπτει από τα νότια την πόλη της Ξάνθης. Από τα 240 συνολικά χιλιόμετρα του μήκους της Εγνατίας Οδού, στην περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπολείποτναι μόνο 17 χιλιόμετρα για την ολοκλήρωση του έργου, τα οποία θα περιλαμβάνουν δύο από τις μεγαλύτερες γέφυρες στον ποταμό Νέστο, από όπου θα διέρχονται τα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα.

    Πριν ένα μήνα παραδόθηκε το τμήμα Ιασμος - Κομοτηνή, ενώ σήμερα δόθηκε στην κυκλοφορία και ο παρακαμπτήριος δρόμος του Κοτσού.

    [20] ΣΧΟΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Αθήνα, 9 Απριλίου 2002 (20:16 UTC+2)

    Ικανοποιημένα εμφανίστηκαν τα στελέχη της κυβέρνησης από τη χθεσινή διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός, ενώ αντίθετα επικριτικοί εμφανίστηκαν οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    «Ξεκαθάρισε με μεγάλη σαφήνεια το πολιτικό τοπίο ο πρωθυπουργός, ο οποίος ήταν σταθερός στις απόψεις του. Ήταν ειλικρινής στα θέματα του ασφαλιστικού και του αγροτικού και περισσότερο από άλλες φορές αυτοκριτικός. Η συνέντευξη ήταν πολύ καλή στιγμή σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για το ΠΑΣΟΚ» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός ήταν ειλικρινής και σαφής

    Ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της ΝΔ Γιώργος Σουφλιάς επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός «είπε πολλά ψέματα για πολλά θέματα προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και εμφανίστηκε κατώτερος του αξιώματος του».

    «Ο κ. Σημίτης απέδειξε χτες για πολλοστή φορά ότι είναι οπαδός της εικονικής πραγματικότητας και εκφραστής των μειωμένων προσδοκιών», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος

    Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλάκος υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός εμμένει στην ίδια νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή πολιτική και πρόσθεσε ότι η αναγνώριση κάποιων προβλημάτων που υπάρχουν δεν αλλάζει την βασική κατεύθυνση σε βάρος των εργαζομένων

    [21] ΤΟ ΙΡΑΝ ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Τεχεράνη, 9 Απριλίου 2002 (20:13 UTC+2)

    Το Ιράν ανακοίνωσε την ετοιμότητά του να σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου σε χώρες που υποστηρίζουν το Ισραήλ δηλώνοντας δια στόματος του εκπροσώπου του κοινοβουλίου Μεχντι Καρουμπι ότι ο αποκλεισμός θα είναι περισσότερο αποτελεσματικός μόνο εάν συνεργαστούν και άλλα κράτη με την παραπάνω απόφαση.

    Ωστόσο απέφυγε να προσδιορίσει ποιες άλλες χώρες θα έπρεπε να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ιράν ενώ δεν υπήρξε κανένας επίσημος σχολιασμός της χθεσινής απόφασης του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσείν να σταματήσει τις εξαγωγές για διάστημα 30 ημερών.

    [22] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Αθήνα, 9 Απριλίου 2002 (20:11 UTC+2)

    Συναυλία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό διοργανώνεται αύριο στις 7.30μμ, στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα.

    Τη συναυλία διοργανώνουν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η ΕΣΗΕΑ, η ΠΟΕΣΥ και άλλοι φορείς, ενώ συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η Χαρούλα Αλεξίου, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Αλκίνοος Ιωανίδης και η Δήμητρα Γαλάνη. Στην εκδήλωση μήνυμα θα διαβάσει ο Μίκης Θεοδωράκης.

    [23] ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ Ο Κ. ΠΑΟΥΕΛ

    Κάιρο, 9 Απριλίου 2002 (20:08 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ έφτασε στο Κάιρο τον δεύτερο σταθμό της περιοδείας του όπου και αναμένεται να συνομιλήσει για την κρίση στη Μέση Ανατολή με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

    Λίγο πριν την άφιξή του εκατοντάδες Αιγύπτιοι πραγματοποίησαν μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις έξω από το κτήριο του κοινοβουλίου διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική του Ισραήλ έναντι των παλαιστινίων.

    Η διαδήλωση ήταν ειρηνική χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

    Εν τω μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Αιγύπτο, Ναμπίλ Οσμαν σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους εξέφρασε την ικανοποίηση της αιγυπτιακής πλευράς για τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, τόνισε ωστόσο ότι "διανύουμε τις πιο δύσκολες ώρες στην περιοχή".

    [24] ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΑΡΙΕΛ ΣΑΡΟΝ

    Ιερουσαλήμ, 9 Απριλίου 2002 (20:01 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού εναντίον των παλαιστινίων θα συνεχιστούν μετά την ενέδρα των τελευταίων σε καταυλισμό προσφύγων στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 13 ισραηλινοί στρατιώτες.

    "Η σημερινή ημέρα ήταν πολύ δύσκολη. Υπήρξε μια πολύ σκληρή μάχη εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων" τόνισε ο κ. Σαρόν μιλώντας στην ισραηλινή τηλεόραση.

    "Πρόκειται για μια μάχη την οποία θα συνεχίσουμε σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση μέχρι να πετύχουμε τη διάλυση της υποδομής των τρομοκρατών με σκοπό να οδηγηθούμε σε πολιτική διαδικασία αμέσως μετά που θα οδηγήσει σε συμφωνία για την ειρήνη" τόνισε.

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την εφημερίδα Χααρέτζ ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες χαρακτήρισε λίγο νωρίτερα "σφαγή" τις επιχειρήσεις στον προσφυγικό καταυλισμό στην Τζενίν στη διάρκεια στη οποίας έχασαν τη ζωή τους 100 Παλαιστίνιοι εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τον αντίκτυπο των ισραηλινών επιχειρήσεων στη διεθνή κοινότητα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 9 April 2002 - 18:13:48 UTC