Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-04-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ Ο ΚΟΛΙΝ ΠΑΟΥΕΛ
  • [02] ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΚ ΓΙΑ ΤΑ Δ. ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [03] ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
  • [04] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
  • [05] ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΕ ΤΟΠΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ
  • [06] Ο Γ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
  • [07] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ
  • [08] ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [09] ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΑΝ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ''ΑΘΗΝΑΣ 2004'' ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
  • [10] ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ - ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ
  • [12] Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Χ.Α.Α.
  • [13] ΣΙΜΟΝ ΠΕΡΕΣ: ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
  • [14] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΥΓΙΗΣ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΜΜΕ
  • [15] ΔΑΝΕΙΟ 15 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ
  • [16] ΟΜΙΛΙΑ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [17] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Ο ΟΤΟ ΣΙΛΙ ΕΞΗΡΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ
  • [18] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΟΤΕ-INFOQUEST ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [19] ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ: ΑΠΟ 27 - 30 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟ 10ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • [20] 850.000 ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ AIDS ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
  • [21] ΒΑΡΙΑ ΚΑΜΠΑΝΑ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΑΡΗΣ
  • [22] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΣΠ. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ ΤΟΥ
  • [23] ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ SECURITATE ΖΗΤΗΣΕ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [24] ΕΡΓΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΧΩΡΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [01] ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ Ο ΚΟΛΙΝ ΠΑΟΥΕΛ

    Ουάσιγκτον, 11 Απριλίου 2002 (08:27 UTC+2)

    Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Κολιν Παουελ, αναμένεται να επισκεφτεί την Ιερουσαλήμ σήμερα, μετά την επίσκεψη του στην Ιορδανία.

    Η αποστολή του Αμερικανού ΥΠΕΞ, γίνεται ακόμη πιο δύσκολη μετά τη χθεσινή βομβιστική επίθεση, με συνέπεια το θάνατο 8 Ισραηλινών, αλλά και την καταγγελία της Παλαιστινιακής Αρχής για σφαγή 500 αμάχων κατά τις επιχειρήσεις των Ισραηλινών, που έχουν ως αντικειμενικό σκοπό την εξάρθρωση των ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κολιν Παουελ μεταφέρει σχέδιο ειρήνευσης που καταρτίστηκε με τη συμμετοχή του ΟΗΕ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, αλλά και της Ρωσίας, ενώ εμφανίζεται αποφασισμένος να συναντηθεί με τον Γιασερ Αραφατ το Σάββατο.

    [02] ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΚ ΓΙΑ ΤΑ Δ. ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 11 Απριλίου 2002 (10:10 UTC+2)

    Το Σύμφωνο Σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια θα βρεθούν στο επίκεντρο της τριήμερης συνάντησης που οργανώνουν στη Θεσσαλονίκη το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), η Ευρωπαϊκή Δημοκρατική Ενωση και η Νέα Δημοκρατία, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας "Κ. Καραμανλής".

    Οι εργασίες της συνάντησης θα αρχίσουν σήμερα στις 4.30μ.μ. στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" της ΔΕΘ. Στις 7.30μ.μ. ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς" με τον Επίτροπο Κρις Πάτεν, αρμόδιο για τις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στις 8.30 το βράδυ ο κ. Πάτεν θα μιλήσει στο δείπνο. Στο περιθώριο της συνάντησης ο Επίτροπος θα επισκεφθεί, στις 6 το απόγευμα, τηνέδρα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Ανασυγκρότηση και θα ενημερωθεί για την εκτέλεση προγραμμάτων βοήθειας της Ε.Ε. ύψους 1,6 δισ. ευρώ στη Γιουγκοσλαβία και στη FYROM.

    Στις 10 αύριο το πρωί θα μιλήσει ο πρόεδρος του ΕΛΚ Βίλφρεντ Μαρτένς και θα ακολουθήσουν ομιλίες του προέδρου της Ν.Δ. και αντιπροέδρου του ΕΛΚ Κώστα Καραμανλή, του υφυπουργού Εξωτερικών της Νορβηγίας Κιμ Τράβικ, του αντιπροέδρου του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας της Τουρκίας Μπουλέντ Ακάρτσαλι και της προέδρου της Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων της Βουλγαρίας Ναντέζντα Μιχαήλοβα. Το απόγευμα θα μιλήσουν ο ειδικός συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας Ερχαρντ Μπούσεκ, ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μλάντεν Ιβανιτς και ο υπουργός Γεωργίας της FYROM Μαργιάν Γκιόρτσεφ.

    Το Σάββατο, στις 9.30 το πρωί, θα μιλήσει η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Λογιόλα ντε Παλάθιο.

    [03] ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

    Ιερουσαλήμ, 11 Απριλίου 2002 (10:09 UTC+2)

    Στην Ιερουσαλήμ βρίσκεται σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, επικεφαλής εξαμελούς αντιπροσωπείας, σε μια έκφραση συμπαράστασης στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

    Ο Χριστόδουλος αναμένεται να συναντηθεί με Ισραηλινούς αξιωματούχους, αλλά δεν πρόκειται να επισκεφθεί τη Δυτική Όχθη, καθώς η κυβέρνηση του Ισραήλ του διεμήνυσε πως αυτό δεν είναι δυνατό.

    Τον κ. Χριστόδουλο συνοδεύουν οι μητροπολίτες Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος, Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος και Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος. Επίσης, ο επίσκοπος Σαλώνων και αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Θεολόγος, ο πρωτοσύγγελλος της Αρχιεπισκοπής π. Θωμάς Συνοδινός, ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου π. Επιφάνειος Οικονόμου και ο διευθυντής της οικονομικής υπηρεσίας της Εκκλησίας Κωνσταντίνος Πυλαρινός.

    Στο μεταξύ, χθες ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ απέστειλε, μέσω της ελληνικής πρεσβείας του Ισραήλ, επιστολή στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, στην οποία τον ενημερώνει για την κατάσταση την οποία ζει ο παλαιστινιακός λαός στην ευρύτερη περιοχή, και εκφράζει παράλληλα το σεβασμό του προς το πρόσωπο του αρχιεπισκόπου.

    [04] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

    Αθήνα, 11 Απριλίου 2002 (14:16 UTC+2)

    Τη συμπεριφορά των ισραηλινών δυνάμεων εισβολής στα παλαιστινιακά εδάφη κατά των δημοσιογράφων, που γίνονται και αυτοί θύματα μιας απερίγραπτης θηριωδίας, καταγγέλλει με ανακοίνωση του το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ελληνίδων Δημοσιογράφων.

    "Η μεγάλη οικογένεια της Εθρωπαϊκής Ενωσης πρέπει επιτέλους να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, να βοηθήσει αποτελεσματικά τα θύματα των δύο πλευρών και να επιβάλει τις νόμιμες κυρώσεις που οφείλει στον θύτη", τονίζει στην ανακοίνωση και σημειώνει:"Εμείς οι απλοί πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να συμβάλουμε στη συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου υπογραφών που ζητούν οι δικηγόροι του Βελγίου για να προχωρήσουν στην ποινική δίωξη του Αριέλ Σαρόν για τις σφαγές του 1982 στη Σάμπρα και Σατίλα. Πρέπει να απαιτήσουμε τη σύλληψη και παραπομπή στο Δικαστήριο της Χάγης του Αριέλ Σαρόν, για όλα τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε από το 1953 και συνεχίζει αμετανόητος μέχρι και σήμερα".

    [05] ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΕ ΤΟΠΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ

    Κάλι, 11 Απριλίου 2002 (21:00 UTC+2)

    Ομάδα ανδρών, που ήταν ντυμένοι με στρατιωτικές στολές, εισέβαλλε το βράδυ στο κτίριο της βουλής της πόλης Κάλι, στην Κολομβία, και κρατά στα χέρια της άγνωστο αριθμό ομήρων. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press, ένας αστυνομικός, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, έπεσε νεκρός.

    Οι οπλοφόροι εισήλθαν στο κτίριο και ζήτησαν από όλους όσους ήταν σε αυτό να το εγκαταλείψουν, λέγοντάς πως είχε τοποθετηθεί βόμβα. Μόλις η βουλή εκκενώθηκε, οι άνδρες έφυγαν παίρνοντας μαζί τους ορισμένα άτομα.

    [06] Ο Γ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Απριλίου 2002 (20:57 UTC+2)

    Την ανησυχία του για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά και το θέμα του Ευρωστρατού εξέφρασε ο πρώην υπουργός, βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης σε ομιλία του σε εκδήλωση της ΔΑΠ/ΝΔΦΚ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με θέμα "Ελληνοτουρκικές σχέσεις".

    Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι η περίοδος που ακολουθεί έχει ιδιαίτερη σημασία για τις εθνικές υποθέσεις μας και ότι όλες οι ως τώρα ενδείξεις οδηγούν στην εκτίμηση ότι η τουρκική πλευρά παραμένει αδιάλλακτη στο Κυπριακό και εμμένει σταθερά στην πάγια επιδίωξή της για ανατροπή του στάτους κβο στο Αιγαίο.

    "Δεν μπορεί η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς να ματαιώσει ή να καθυστερήσει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που μπορεί και πρέπει να γίνει στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας", υπογράμμισε.

    "Εδώ και 30 χρόνια η Τουρκία στοχεύει στην αναθεώρηση του καθεστώτος του Αιγαίου. Από το 1974 ως το 1996 όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις απέρριπταν τις διεκδικήσεις της ως μονομερείς και αυθαίρετες. Ομως η κυβέρνηση Σημίτη ανατρέποντας την πάγια αυτή πολιτική της χώρας μας συμφώνησε στην γκριζονοποίηση των Ιμίων, υπέγραψε το 1998 το ανακοινωθέν της Μαδρίτης, με το οποίο αποδέχεται ότι η Τουρκία έχει στο Αιγαίο "ζωτικά συμφέροντα που αφορούν θέματα ασφαλείας και κυριαρχίας" και ακυρώνει ένα χρόνο αργότερα την εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο. Η Ελλάδα δεσμεύτηκε το 1999 με τη Συμφωνία του Ελσίνκι να αρχίσει διάλογο με την Τουρκία για τις "μεθοριακές διενέξεις και τα συναφή θέματα" και ότι όσες διενέξεις δεν λυθούν με τις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αναχθούν προς επίλυση ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, το οποίο δεν δικάζει με αυστηρούς νομικούς κανόνες, αλλά και επηρεάζεται από έξωθεν παρεμβάσεις και διεθνείς πολιτικές σκοπιμότητες. Αυτή δυστυχώς είναι η ωμή πραγματικότητα και εκεί μας έχει οδηγήσει η άφρων και επιπόλαιη πολιτική των Σημίτη - Παπανδρέου, την οποία άλλωστε επικρίνουν και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος", τόνισε.

    Ο κ. Βαρβιτσιώτης επέκρινε την κυβέρνηση και για τη στάση στο θέμα της δημιουργίας του Ευρωστρατού, σημειώνοντας ότι άφησε να εξελίσσεται για έναν ολόκληρο χρόνο μία εξωθεσμική διαδικασία, για το ζήτημα του Ευρωστρατού, που κατέληξε σ' ένα κείμενο, που ουσιαστικά, καταργεί τις προβλέψεις της Νίκαιας.

    "Υιοθέτηση ενός τέτοιου κειμένου δεν μπορεί να γίνει από καμία ελληνική κυβέρνηση, από κανέναν Ελληνα πρωθυπουργό, από κανέναν Ελληνα υπουργό Εξωτερικών. Αντί το ΠΑΣΟΚ να διαμαρτύρεται παραπονούμενο ότι υψώνουμε φωνή και προβάλλουμε φόβους, ας υψώσουν τη φωνή της Ελλάδας και ας παύσουν να δημιουργούν καταστάσεις που ενισχύουν τα εξτρεμιστικά κέντρα της Αγκυρας. Η υποκρισία βλάπτει. Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι ως πρόσφατα, η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι είχε απορρίψει το κείμενο αυτό; Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών έχει ήδη ομολογήσει ότι η κυβέρνηση δέχεται τελικά το κείμενο ως βάση συνομιλιών;", επισήμανε.

    [07] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Βουκουρέστι, 11 Απριλίου 2002 (20:57 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ξεκίνησαν χθες στην πόλη Σινάια της Ρουμανίας οι εργασίες της διάσκεψης με θέμα την συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

    Στη διάσκεψη που θα διαρκέσει από τις 10 μέχρι τις 14 Απριλίου συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπηρεσιών πληροφοριών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και των υποψήφιων προς ένταξη χωρών.

    Οι συμμετέχουσες στη διάσκεψη χώρες είναι η Μεγάλη Βρετανία, η Ολλανδία, η Σλοβενία, η Βουλγαρία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο, ο Καναδάς, η Πολωνία, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Σλοβακία, η Λιθουανία, η Εσθονία και η Αλβανία ενώ συμμετέχουν και αντιπρόσωποι της ΝΑΤΟϊκής Συμμαχίας και της Ελβετίας.

    Η Ρωσία δεν κλήθηκε να συμμετάσχει στις εργασίες της διάσκεψης καθώς σύμφωνα με τον σύμβουλο του προέδρου Πούτιν, Ιοάν Ταλπες η χώρα δεν έδειξε ποτέ δείγματα επιθυμίας για συμμετοχή στην Συμμαχία.

    Τις συνομιλίες απασχολούν θέματα όπως η δομή των κρατικών υπηρεσιών πληροφοριών, η συνεργασία στον εν λόγω τομέα μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης καθώς και η οργάνωση των μυστικών υπηρεσιών των χωρών της Συμμαχίας.

    Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ρουμανίας, Ραντου Τιμοφτε ανέφερε ότι η χώρα ξεκίνησε πέρσι τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης των μυστικών υπηρεσιών τονίζοντας ότι το μέλλον τους ανήκει στην οικογένεια του ΝΑΤΟ.

    Από την πλευρά του εκπρόσωπος του Λουξεμβούργου επισήμανε την σημασία του ρόλου των μυστικών υπηρεσιών κάθε χώρας προκειμένου αυτή να εξασφαλίσει την πρόσκληση συμμετοχής στην ΝΑΤΟϊκή Συμμαχία.

    [08] ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Βελιγράδι, 11 Απριλίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Γιουγκοσλαβίας της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς, Βλάικο Στοΐλκοβιτς αυτοκτόνησε γύρω στις οκτώ το βράδυ ώρα Ελλάδας έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου της χώρας.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press, ο Στοΐλκοβιτς, που είναι κατηγορούμενος για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Ζόραν Ζίβκοβιτς είπε ότι τον πληροφόρησαν πως ο Στοΐλκοβιτς πήγε στην κύρια είσοδο του κτιρίου της βουλής, μίλησε με ένα στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και μετά έβγαλε το όπλο του και αυτοπυροβολήθηκε.

    Η αυτοκτονία του έγινε λίγες ώρες αφότου η γιουγκοσλαβική βουλή ψήφισε το νομοσχέδιο για την έκδοση υπόπτων για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

    Ο.Κ.

    [09] ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΑΝ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ''ΑΘΗΝΑΣ 2004'' ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΙΛΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Απριλίου 2002 (20:49 UTC+2)

    Υπογράφηκε το Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ιλίου και της Ο.Ε.Ο.Α. ΑΘΗΝΑ 2004. Κατά την τελετή της υπογραφής ο Δήμαρχος Ιλίου Βασίλης Κουκουβίνος τόνισε τη σημασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων και αναφέρθηκε στο χρέος των Ελλήνων, να επαναφέρουμε το πνεύμα τους στη σωστή διάσταση, που δεν έχει να κάνει με την εμπορευματοποίηση και ιδιοτέλεια. Επίσης, αναφέρθηκε στον Εθελοντισμό και στην προτεραιότητα που δίνει ο Δήμος Ιλίου στην προσέλκυση εθελοντών, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την σύσταση ειδικού Γραφείου στο Δήμο.

    Ο κ. Κωνσταντίνος Ζαχαρόπουλος Σύμβουλος Διοίκησης και Γενικός Διευθυντής Συντονισμού με τη Δημόσια Διοίκηση της ΑΘΗΝΑ 2004, κατά τη σύντομη ομιλία του μετέφερε τον χαιρετισμό της Προέδρου και την ικανοποίησή της για την σύμπραξη της ΑΘΗΝΑ 2004 με το Δήμο Ιλίου. Στη συνέχεια τόνισε τη σπουδαιότητα αυτού του Μνημονίου μέσα από το οποίο ο Δήμος Ιλίου επισφραγίζει, τυπικά την ήδη, ουσιαστική, μέχρι σήμερα συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή, σε ότι αφορά στην Ολυμπιακή προετοιμασία και ειδικότερα σε δράσεις που αναφέρονται:

    - στην παραχώρηση του Ολυμπιακού Προπονητηρίου Πετοσφαίρισης, για την προετοιμασία των αθλητών από όλο τον κόσμο,

    - στην προώθηση της συμμετοχής των Δημοτών στην διοργάνωση των Αγώνων μέσα από τις πολυάριθμες ειδικότητες εθελοντών, κ.ά.

    Οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες όπως τόνισε, δεν εξαντλούνται σε τεχνικά έργα υποδομής, αλλά επεκτείνονται σε όλη την Ελληνική κοινωνία της Αττικής και κυρίως της Περιφέρειας. Ο κ. Ζαχαρόπουλος κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να εγγραφούν εθελοντές και να προστεθούν στους ήδη εγγεγραμμένους εθελοντές των Αγώνων. Τέλος ανέλυσε την οικονομική και κοινωνική σημασία των Αγώνων στη χώρα μας, με ιδιαίτερη έμφαση στην συμβολή της τοπικής κοινωνίας.

    Στην τελετή παρευρέθηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, Αντιδήμαρχοι γειτονικών Δήμων, εκπρόσωποι αθλητικών και πολιτιστικών Συλλόγων και πλήθος Δημοτών.

    Αντίστοιχο Μνημόνιο Συνεργασίας υπογράφηκε και μεταξύ της ΑΘΗΝΑ 2004 και του Δημάρχου Φυλής Δημήτρη Μπουραίμη. Ο Κ. Ζαχαρόπουλος, ξεναγήθηκε, επίσης κατά μήκος της διαδρομής της ορεινής ποδηλασίας, που όπως είναι γνωστό θα διεξαχθεί στα όρια του Δήμου, στις υπώρειες της Πάρνηθας.

    [10] ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

    Νέα Υόρκη, 11 Απριλίου 2002 (20:43 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν χαιρέτησε την υπογραφή της ιδρυτικής συμφωνίας για τη δημιουργία του διαρκούς Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) εκφράζοντας την ελπίδα να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για τους αμαρτωλούς και ελπίδα σωτηρίας για τους αθώους πολίτες.

    Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη υπεγράφη η σχετική συνθήκη από 66 τελικά χώρες.

    Σημειώνεται ότι για την σύσταση του δικαστηρίου είχε κριθεί απαραίτητη η επικύρωση της συνθήκης από τουλάχιστον 60 χώρες.

    Ο νομικός σύμβουλος του ΟΗΕ Χανς Κορέλ μιλώντας στη διάρκεια της επίσημης τελετής επισήμανε ότι με την σύσταση του δικαστηρίου ανοίγει μια νέα σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

    Σημειώνεται ότι το Δικαστήριο που θα έχει έδρα τη Χάγη θα τεθεί σε ισχύ την 1 Ιουλίου ενώ θα εκδικάζει υποθέσεις εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που έχουν διαπραχθεί μετά από αυτή την ημερομηνία.

    Ο κ. Ανάν κάλεσε και τις υπόλοιπες χώρες που δεν έχουν επικυρώσει μέχρι στιγμής την συνθήκη να το κάνουν τονίζοντας ότι "η καλύτερη άμυνα εναντίον του κακού θα είναι ένα δικαστήριο όπου κάθε χώρα θα συμμετέχει".

    Στο δικαστήριο θα εκδικάζονται ύστατες περιπτώσεις οι οποίες θα κρίνεται ότι δεν μπορούν να επιλυθούν σε κάθε χώρα.

    Οι αρχές του Δικαστηρίου θα έχουν αυτεπαγγέλτως δικαιοδοσία μόνο για εγκλήματα που διαπράτονται σε κράτος που έχει υπογράψει την ιδρυτική συνθήκη, ή από κατοίκους του, ή σε περίπτωση παραπομπής μιας υπόθεσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ωστόσο πολλές χώρες μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Ρωσία αρνήθηκαν την υπογραφή ή την επικύρωση της σχετικής συνθήκης.

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ - ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

    Αθήνα, 11 Απριλίου 2002 (20:41 UTC+2)

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η επίσκεψη συμπαράστασης στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, που παραγματοποιεί από χθες το βράδυ ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου.

    Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, στην προσφώνησή του κατά την τελετή υποδοχής, αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην επίσκεψη του κ. Χριστόδουλου και της συνοδείας του στους Αγίους Τόπους, υποστηρίζοντας ότι ανανεώνει τον άρρηκτο σύνδεσμο των δύο Εκκλησίων και ενισχύει τη σύμπνοια και σύμπλευσή τους, σε μία κρίσιμη στιγμή για την Εκκλησία των Ιεροσολύμων. Ακόμη, εξέφρασε την ευχή για ειρήνη και ομόνοια στον κόσμο, αλλά και την ελπίδα διαφύλαξης του ελληνικού χαρακτήρα των Αγίων Τόπων και των προσκηνυμάτων, που διαφυλάχθηκαν μέχρι σήμερα μετά από διωγμούς και θυσίες.

    Στην αντιφώνησή του, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δήλωσε ότι η ελληνική Εκκλησία και ο ελληνικός λαός εκφράζουν ηθική και αδελφική συμπαράσταση στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο και στα μέλη της Αγιοταφικής Αδελφότητας στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στις σκληρές ανάγκες των καιρών, ενώ απηύθυνε στα δύο συγκρουόμενα μέρη έκκληση ειρήνης και σεβασμού για τους ανθρώπους.

    "Οταν αθώοι άνθρωποι και από τα δύο μέρη, μεταξύ των οποίων άμαχοι και ιδίως πολλοί νέοι, θυσιάζονται στο βωμό του αίματος, κανείς λογικός και υπεύθυνος άνθρωπος δε δικαιούται να παραμένει θεατής ή απαθής. Ως Ελληνες και ως Χριστιανοί αισθανόμαστε επιτακτική την ανάγκη να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους δύο λαούς, αλλά και την αγωνία και ανησυχία μας για την τύχη Πανσεβασμίων Προσκυνημάτων που σεβάστηκαν οι αιώνες και οι παντός είδους κατακτητές, προσκυνημάτων και ιερών τόπων που προστάτευσε η αγάπη εκατομμυρίων πιστών" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.

    Τέλος, απηύθυνε έκκληση να μη θιγούν τα Πανάγια Προσκυνήματα και να μην πληγούν όσοι έχουν καταφύγει στον Ιερό Ναό της Γεννήσεως και πρόσθεσε ότι οι λαοί της περιοχής δικαιούνται πατρίδας, ασφάλειας και στήριξης.

    Οι δύο ιεράρχες μετέβησαν στη συνέχεια στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως, όπου τέλεσαν δέηση για την ειρήνη στην περιοχή των Αγίων Τόπων.

    [12] Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Χ.Α.Α.

    Αθήνα, 11 Απριλίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Το Δ.Σ. του Χ.Α.Α. κατά τη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε:

    Τις προϋποθέσεις και δικαιολογητικά για την έγκριση Ενημερωτικού Δελτίου και εισαγωγής συμπληρωματικής σειράς μετοχών κατασκευαστικών εταιριών που μετασχηματίζονται στο πλαίσιο εφαρμογής του ν. 2940/2001 στις περιπτώσεις αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου α) λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση και β) λόγω εισφοράς κλάδου.

    Επίσης το Δ.Σ. του Χ.Α.Α. ενέκρινε:

    την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 68.392 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών από μετατροπή χρεογράφων της εταιρίας "ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΛΙΜΙΤΕΔ".

    [13] ΣΙΜΟΝ ΠΕΡΕΣ: ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

    Ουάσινγκτον, 11 Απριλίου 2002 (20:38 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες επισήμανε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν από τα παλαιστινιακά εδάφη σε διάστημα τριών εβδομάδων προσθέτοντας ότι είναι πρόθυμος να δεχθεί τις συμβουλές του Αμερικανού ομολόγου του Κόλιν Πάουελ σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων.

    Όπως μετέδωσε το Associated Press, ο Ισραηλινός αξιωματούχος μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC τόνισε ότι το Ισραήλ έχει λάβει σοβαρά την προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, τόνισε ωστόσο ότι ακόμη θα πρέπει να γίνει πολύ δουλειά.

    "Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την επιχείρηση σε διάστημα δυο ή τριών εβδομάδων το αργότερο" πρόσθεσε.

    Ο ίδιος τόνισε ότι γνωρίζει τον δυσμενή αντίκτυπο των επιχειρήσεων στη διεθνή κοινότητα εις βάρος του Ισραήλ πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή.

    "Τον μήνα του Μαρτίου χάσαμε πάνω από 126 άτομα... Δεν είχαμε άλλη επιλογή" σημείωσε.

    Σχετικά με την αποστολή του κ. Πάουελ στην Μέση Ανατολή τόνισε ότι αυτή είναι πολύ σημαντική καθώς όπως επισήμανε χωρίς την μεσολάβησή του δεν θα υπήρχε πιθανότητα τερματισμού της βίας στην περιοχή.

    [14] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΥΓΙΗΣ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΜΜΕ

    Κομοτηνή, 11 Απριλίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Την ανάγκη λειτουργίας των μέσων μαζικής επικοινωνίας με διαφάνεια, ποιότητα και νομιμότητα επισήμανε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Χρήστος Πρωτόπαπας σε ομιλία του σε εκδήλωση της ΠΑΣΠ στην Κομοτηνή.

    Ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε ότι θα επαναληφθεί ο διαγωνισμός για τη χορήγηση αδειών λειτουργίας στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και χαρακτήρισε το δεύτερο διαγωνισμό ως τελευταία ευκαιρία.

    "Εχουμε μία υγιή δημοκρατία, πρέπει να έχουμε και μία υγιή σχέση με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας", είπε και επισήμανε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει η τομή που έχει ξεκινήσει στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

    "Επιχειρήσαμε να δώσουμε και τις άδειες στις τηλεοράσεις εθνικής εμβέλειας. Φτάσαμε στο παρά δύο και αποφασίσαμε να μην τις δώσουμε και να κηρύξουμε το διαγωνισμό άγονο και να τον επαναλάβουμε. Γιατί; Γιατί κάναμε έλεγχο σε βάθος και διαπιστώθηκε ότι αυτοί, οι οποίοι εμφανίζονται σαν ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, των λεγόμενων μεγάλων καναλιών λένε ψέματα, γιατί δεν έχουν "πόθεν έσχες". Και επειδή οι επενδύσεις αυτές είναι πολλών δισεκατομμυρίων δεν μπορούν να το δικαιολογήσουν. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με αυτή την τομή, διότι αν δεν προχωρήσουμε, αν δεν μπουν κανόνες, αν δεν αποκατασταθούν συνθήκες νομιμότητας έχουμε χάσει το παιχνίδι", τόνισε.

    Ο υπουργός Τύπου είχε επαφές με το ΓΓ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Αρη Παπαδόπουλο και με φορείς της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

    [15] ΔΑΝΕΙΟ 15 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Σκόπια, 11 Απριλίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Το συμβούλιο διευθυντών της Παγκόσμιας Τράπεζας αποφάσισε την χορήγηση δανειοδοτικής δόσης, ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων στην ΠΓΔΜ

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, το δάνειο στοχεύει στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην δημόσια διοίκηση, που έχουν ξεκινήσει από το 2001.

    Ο.Κ.

    [16] ΟΜΙΛΙΑ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ 2004

    Θεσσαλονίκη, 11 Απριλίου 2002 (20:31 UTC+2)

    Η πορεία της προετοιμασίας των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, ήταν το θέμα της ομιλίας του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΑΘΗΝΑ 2004 Ιωάννη Σπανουδάκη, στο 1ο Ετήσιο Συνέδριο Ελληνο-αμερικανικών Σχέσεων, που οργανώθηκε στην Ουάσιγκτον, με την ενίσχυση του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, του Ελληνο-αμερικανικού Συμβουλίου Κληρονομιάς, του Ελληνο-αμερικανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου και ελληνικών επιχειρήσεων.

    Σε ένα ακροατήριο περίπου 250 ατόμων, στην πλειοψηφία τους στελέχη του αμερικανικού και ελληνο-αμερικανικού επιχειρηματικού κόσμου, εκπροσώπων γερουσιαστών και βουλευτών, καθώς και εκπροσώπων κυβερνητικών φορέων των ΗΠΑ, ο κ. Σπανουδάκης, παρουσίασε το πρόγραμμα της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων και ειδικότερα τα θέματα ασφάλειας και τις επενδυτικές ευκαιρίες που διανοίγονται στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια και μετά τους Αγώνες.

    Ένα σημαντικό τμήμα της ομιλίας του, αφιερώθηκε σε απαντήσεις ερωτημάτων αναφορικά με τον Εθελοντισμό και κυρίως στην οργάνωση αυτού του σημαντικού, για τη διοργάνωση, προγράμματος, τονίζοντας ότι οι Ελληνο-αμερικανικές οργανώσεις μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην επιτυχία του.

    «Όλα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους και οργανωμένα κατά τον καλύτερο τρόπο. Έχουμε υποσχεθεί στη Διεθνή Κοινότητα τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες, Αγώνες με ανθρώπινο μέτρο» διαβεβαίωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΘΗΝΑ 2004 τους συνέδρους, απαντώντας σε συγκεκριμένα ερωτήματα και προς επιβεβαίωση αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της ΔΟΕ, όπως αυτά διατυπώθηκαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα από τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής κ. Ντένις Όσβαλντ.

    Μεταξύ των ακροατών ήσαν ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Μίλλερ και ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αλέξανδρος Φίλων.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΘΗΝΑ 2004, επισκέφθηκε το Καπιτώλιο και ενημέρωσε για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων τον Γερουσιαστή Πωλ Σαρμπάνη και τους Ελληνοαμερικανούς βουλευτές κ.κ. Μπιλιράκη και Ρος.

    [17] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Ο ΟΤΟ ΣΙΛΙ ΕΞΗΡΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ

    Βουκουρέστι, 11 Απριλίου 2002 (20:28 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Ότο Σίλι μιλώντας ενώπιον των Ρουμάνων βουλευτών στο Κοινοβούλιο στο Βουκουρέστι στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην χώρα, εξήρε τον ρόλο που διαδραμάτισε η Ρουμανία στον διεθνή αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    Ο Γερμανός πολιτικός, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ρουμανία λόγω της υποστήριξης που προσέφερε για την άρση της υποχρεωτικής έκδοσης βίζας για τους Ρουμάνους που επιθυμούν να μεταβούν στις χώρες του Σένγκεν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την θετική στάση των ρουμανικών αρχών έναντι των εθνικών μειονοτήτων που ζουν στη χώρα. Επίσης εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τις προσπάθειες της ρουμανικής κυβέρνησης να παράσχει στις μειονότητες το δικαίωμα εκπαίδευσης στην μητρική τους γλώσσα.

    Τόνισε μάλιστα τη θετική στάση των ρουμανικών αρχών για την επιστροφή των περουσιακών στοιχείων στη γερμανική μειονότητα.

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι το γεγονός της επίσκεψής του στην Ρουμανία αποτελεί την πιο απτή απόδειξη των καλών διμερών σχέσεων των δύο χωρών.

    [18] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΟΤΕ-INFOQUEST ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Αθήνα, 11 Απριλίου 2002 (20:25 UTC+2)

    Έτοιμη να κάνει το ντεμπούτο της στην κινητή τηλεφωνία είναι η εταιρία Infoquest, η οποία έχει λάβει την 4η ειδική άδεια παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας 2ης γενιάς από την ΕΕΤ και υπέγραψε σήμερα σύμβαση διασύνδεσης με τον ΟΤΕ.

    Η σύμβαση υπεγράφη από το Γενικό Διευθυντή Εμπορικών Θεμάτων του ΟΤΕ, Α. Γκιτζένη, και τους Κ. Πριγκηπάκη, Business Area Director και Α. Αριδά, Οικονομικό Διαχειριστή Διανομής της Infoquest.

    Η σύμβαση, η οποία και σε αυτή την περίπτωση υπεγράφη με βάση το ισχύον σήμερα Υπόδειγμα Προσφοράς Διασύνδεσης, προβλέπει την αρχική διασύνδεση του δικτύου της Infoquest με το δίκτυο του ΟΤΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    Με τη συμφωνία αυτή επεκτείνεται η δυνατότητα επικοινωνίας των σταθερών πελατών του ΟΤΕ και με τους πελάτες του νέου δικτύου κινητής τηλεφωνίας της Infoquest, όπως με τους πελάτες των άλλων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

    [19] ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ: ΑΠΟ 27 - 30 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟ 10ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    Αλεξανδρούπολη, 11 Απριλίου 2002 (20:24 UTC+2)

    της Όλγας Ορφανίδου

    "Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στα ΜΜΕ στη χώρα μας καθώς και η Ευρωπαϊκή εικόνα της Δημοσιογραφίας" είναι το κεντρικό θέμα του 10ου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 27 μέχρι και τις 30 Ιουνίου στη Σαμοθράκη. Για το δεύτερο θέμα έχουν προσκληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους και Έλληνες Ευρωβουλευτές.

    Επίσης στα σχέδια της Οργανωτικής Επιτροπής είναι μια μέρα να αφιερωθεί και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και το ρόλο που μπορούν να παίξουν τα ΜΜΕ.

    Ήδη έχουν διοργανωθεί εννιά Δημοσιογραφικά Συνέδρια με μεγάλη επιτυχία και απήχηση σε όλα τα ΜΜΕ της χώρας που έχουν αγκαλιάσει και καταξιώσει το θεσμό. Στα Συνέδρια έχουν συμμετάσχει περίπου 2000 Δημοσιογράφοι, ανταποκριτές ξένου τύπου, Καθηγητές Πανεπιστημίου καθώς και προσωπικότητες της πνευματικής και πολιτικής ζωής.

    Στο Συνέδριο, το οποίο διοργανώνει το Νομαρχιακό Διαμέρισμα Έβρου σε συνεργασία με το Δήμο Σαμοθράκης και την περιφέρεια Α.Μ.Θ. θα συμμετάσχουν 400 περίπου δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και την Κύπρο.

    [20] 850.000 ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ AIDS ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

    Πεκίνο, 11 Απριλίου 2002 (20:16 UTC+2)

    Η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε ότι σημειώθηκε νέα αύξηση, της τάξεως του 17%, στον αριθμό των κρουσμάτων του AIDS το τελευταίο εξάμηνο, αναφέροντας πως 850.000 πολίτες της χώρας είναι φορείς του ιού του HIV.

    Τα στοιχεία που παρουσίασε το Πεκίνο παραμένουν πολύ χαμηλότερα από εκείνα του ΟΗΕ, και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που κάνουν λόγο για 1,5 εκατομμύριo φορείς της θανατηφόρου νόσου.

    Στα μέσα του 2001 το Πεκίνο είχε ανακοινώσει πως 600.000 άτομα έχουν προσβληθεί από τον HIV. Οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΟΗΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας πως στην περίπτωση που δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ο αριθμός των φορέων του HIV στην Κίνα θα έχει αγγίξει τα 10 εκατομμύρια μέχρι το 2010.

    [21] ΒΑΡΙΑ ΚΑΜΠΑΝΑ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Απριλίου 2002 (20:16 UTC+2)

    Πειθαρχικές ποινές επέβαλε σήμερα ο αθλητικός δικαστής στην ΠΑΕ Αρης για ενέργειες των φιλάθλων της στον αγώνα με την ΑΕΚ στις 7/4. Το πρωτοβάθμιο τριμελές δικαιοδοτικό όργανο, σύμφωνα με την απόφασή του, δέχεται ότι τελέστηκαν παραβάσεις και επέβαλε χρηματικό πρόστιμο ύψους 14.000 ευρώ, δύο αγωνιστικές ημέρες πρωταθλήματος ή Κυπέλλου κεκλεισμένων των θυρών.

    Παράλληλα το παιχνίδι της 24ης αγωνιστικής μεταξύ του Αρη και του Πανιωνίου θα διεξαχθεί τελικώς στις 17:30 την Κυριακή 14 Απριλίου σύμφωνα με σημερινό διορθωτικό έγγραφο της.

    Η πρωτοπόρος β' επαγγελματική ομάδα του Αρη δεν θα αγωνιστεί την ερχόμενη Κυριακή στο πλαίσιο του πρωταθλήματος Νέων Α' Εθνικής κατηγορίας λόγω αναβολής. Ειδικότερα, τέσσερις βασικοί ποδοσφαιριστές του Αρη θα λάβουν μέρος στον τελικό του σχολικού πρωταθλήματος και κατά συνέπεια η 24η αγωνιστική Πανιώνιος - Αρης ορίστηκε να διεξαχθεί την Κυριακή 21 Απριλίου. Οι ποδοσφαιριστές του Αρη που θα συμμετάσχουν στον τελικό είναι οι Ευθύμης Παντελίδης, Γιάννης Σερέτης, Βασίλης Σερέτης και Αρης Τορσουνίδης.

    [22] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΣΠ. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 11 Απριλίου 2002 (20:12 UTC+2)

    Παραίτηση από τη γραμματεία του Τομέα συνδικαλισμού του ΠΑΣΟΚ υπέβαλε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος με αφορμή επικριτικές δηλώσεις συνδικαλιστών από την ΠΑΣΚΕ.

    "Η παραίτησή μου ήταν μία συγκεκριμένη στάση πολιτικών αρχών απέναντι σε υποκειμενισμούς, σε προσωπικές πρακτικές, σε προσπάθειες μετατόπισης ευθυνών σε δευτερεύοντα ζητήματα ή σε σκέψεις που πιθανόν να υπάρχουν στο πίσω μέρος ορισμένων μελών του ΠΑΣΟΚ από τον ιδιωτικό τομέα", δήλωσε.

    Με επιστολή του, προς το Γραμματέα του Τομέα Συνδικαλισμού του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Κουτσούκο, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, αναφέρει ότι παραιτείται από το όργανο και χαρακτηρίζει τη συμμετοχή του "περιττή". "Οι προθέσεις, η διάθεση και η πολιτική μου στάση δεν μου επιτρέπουν οποιαδήποτε εμπλοκή σε αντιπαραθέσεις με προσωπικές πολιτικές πρακτικές στελεχών, επειδή πίστευα και πιστεύω σε συλλογικές, παραγωγικές, εποικοδομητικές πολιτικές σχέσεις και πρακτικές", τονίζει στην επιστολή.

    [23] ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ SECURITATE ΖΗΤΗΣΕ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Βουκουρέστι, 11 Απριλίου 2002 (20:03 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ για θέματα ασφαλείας Βίλεμ Μάτσερ επισήμανε ότι πρώην πράκτορες της πολιτικής αστυνομίας της κομμουνιστικής περιόδου στη Ρουμανία (Securitate) θα πρέπει να απομακρυνθούν από τις θέσεις που καταλαμβάνουν σήμερα στις μυστικές υπηρεσίας της χώρας στο πλαίσιο της προσπάθειας για ένταξη στην Συμμαχία.

    Μιλώντας στη διάσκεψη που οργανώνεται στην πόλη Σινάια της Ρουμανίας με θέμα την συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και των υποψήφιων προς ένταξη κρατών ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας τόνισε ότι θα πρέπει να απομακρυνθούν όσοι συμμετείχαν ιδεολογικά στην Securitate.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ρουμανίας Ράντου Τιμόφτε, το 15% των υπαλλήλων υπήρξαν μέλη της Securiatate.

    [24] ΕΡΓΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΧΩΡΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Απριλίου 2002 (19:59 UTC+2)

    Τα έργα διαμόρφωσης χώρου πρασίνου και αναψυχής στη συμβολή των οδών Αγ. Δημητρίου και Κατσιμίδου, στον χώρο του παλιού μηχανουργείου του Δήμου Θεσσαλονίκης επιθεώρησε ο Δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Αρχιτεκτονικού Νίκο Ταχιάο, τον αντιδήμαρχο Πρασίνου Κ. Καζαντζίδη και τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Θεσσαλονίκης Μιχάλη Λεμούσια.

    Οπως δήλωσε ο κ. Παπαγεωργόπουλος, πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους πνεύμονες πρασίνου της πόλης που θα δημιουργηθεί στην περιοχή, με την ανάπτυξη χώρων αθλοπαιδιών, κ.ά.

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέφερε επίσης ότι με το συγκεκριμένο έργο θα αναπτυχθεί, σε έκταση περίπου τεσσάρων στρεμμάτων, ένας νέος χώρος αναψυχής και πρασίνου παράλληλα με την οδό Αγίου Δημητρίου που θα περιλαμβάνει δυο παιδικές χαρές, δενδροστοιχίες, στάσεις ανάπαυσης, δίκτυα ηλεκτροφωτισμού, άρδευσης και ύδρευσης ενώ θα δημιουργηθεί και χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Το έργο θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2002.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 11 April 2002 - 18:13:47 UTC