Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-04-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΤΗ ΔΥΤ. ΟΧΘΗ
  • [02] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΟΥ ΕΛΚ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [03] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΠΕΡΙ ΣΦΑΓΗΣ ΣΤΗ
  • [04] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΣΕΕ-ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
  • [05] ΣΤΗ 2η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ''ΛΥΓΙΣΕ'' Ο ΠΑΟΚ
  • [06] ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΚΑΙ 6η ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
  • [07] Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [08] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ ΑΣΙΑΣ - ΑΦΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΟΚΙΜΑΖΟΜΕΝΗ
  • [09] Ο ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
  • [10] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΡΟΥ ΚΑΙ ΚΟΚΚΑ ΣΤΗΝ SPORTEXPO
  • [11] Η ΑΡΤΑ ΠΗΡΕ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [12] ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
  • [13] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ 8,4 ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ. ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΑ
  • [14] ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ Κ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ
  • [15] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ
  • [16] ΕΚΤΟΣ ΓΗΠΕΔΩΝ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ Ο ΟΥΝΤΕΖΕ
  • [17] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΟΥΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ
  • [18] ΤΣΑΤΣΟΣ: ΑΝ ΔΕΝ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ Η ΑΓΚΥΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΑΜΕΝΗ
  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
  • [20] 14 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ
  • [21] Α. ΡΑΜΠΟ: Η ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ENANTION
  • [22] ΑΓΙΟ ΕΙΧΑΝ ΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
  • [23] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΓΚΑΛΟΠ ΤΗΣ ΜRΒ

  • [01] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΤΗ ΔΥΤ. ΟΧΘΗ

    Τζενίν, 13 Απριλίου 2002 (12:42 UTC+2)

    Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλαση τους στις παλαιστινιακές πόλεις της Δυτ. Όχθης, υποβαθμίζοντας έμπρακτα τη διπλωματική πρωτοβουλία του Αμερικανού υπουργού των Εξωτερικών, Κολιν Παουελ.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο ισραηλινός στρατός, εισέβαλε στις πόλεις Αραμπε, Χασμιγια, κοντά στην Τζενίν, αλλά και στο χωριό Μπιργκιν σήμερα, μετά την τελευταία βομβιστική επίθεση στην Ιερουσαλήμ, που είχε ως συνέπεια το θάνατο έξι Ισραηλινών.

    Σε διπλωματικό επίπεδο, η αμερικανική διπλωματία θεωρεί πλέον ως προϋπόθεση για ενδεχόμενη συνάντηση Παουελ-Αραφατ, τη δημόσια καταδίκη της χθεσινής βομβιστικής επίθεσης, από τον Παλαιστίνιο ηγέτη.

    [02] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΟΥ ΕΛΚ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 2002 (13:42 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες του Φόρουμ για τη Δημοκρατία στα Δυτικά Βαλκάνια που διοργάνωσαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η Ευρωπαϊκή Δημοκρατική Ενωση και η Νέα Δημοκρατία, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής" και τα ευρωπαϊκά Ινστιτούτα Robert Schuman, Jarl Hjalmarson και Politische Akademie of OVP.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κλείνοντας της εργασίες του Φόρουμ επισήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δια στόματος του προέδρου του Wilfried Martens, δεσμεύτηκε να προωθήσει την πολιτική σταθερότητας στα Βαλκάνια. Παράλληλα τόνισε ότι η δημοκρατία είναι μία συνεχής προσπάθεια χωρίς την οποία δεν θα μπορέσουν να διατηρηθούν οι εθνικές ταυτότητες . Επισήμανε ακόμη ότι η συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και για τις μελλοντικές του προοπτικές δημιουργεί αισιοδοξία καθώς όλοι συμφωνούν ότι αρχίζει μία νέα εποχή για το Σύμφωνο Σταθερότητας. Ο κ Καραμανλής χαιρέτησε την πρόταση του ειδικού συντονιστή του Συμφώνου Σταθερότητας Ερχαρντ Μπούσεκ για τη δημιουργία ενός γραφείου επιχειρηματικής πληροφόρησης στη Θεσσαλονίκη. Τόνισε ακόμη ότι η επίτροπος Λογιόλα Ντε Παλάθιο επισήμανε ότι υπάρχει ανάγκη δημιουργίας δικτύων ενέργειας, ηλεκτρικού και μεταφορών που θα ενώσουν τους λαούς.

    Ο κ Καραμανλής αναφερόμενος στις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας είπε πως η ενοποίηση με την ΕΕ είναι ένα στρατηγικός στόχος για όλους τους λαούς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ότι η ΕΕ θα πρέπει να θέσει σαφέστερα κριτήρια για την ενταξιακή διαδικασία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων . Τόνισε ακόμη ότι η δημιουργία ενός μηχανισμού συνεργασίας Δυτικών Βαλκανίων, με τη μορφή ίσως του Συμβουλίου της Βαλτικής Θάλασσας, δεν θα ήταν ανταγωνιστικός στην ΕΕ αλλά θα δρούσε παράλληλα με αυτή με σκοπό να καταστήσει τις χώρες της περιοχής πιο υπεύθυνες στην ανάπτυξή τους. Τέλος ανέφερε ότι η διοργάνωση σε ετήσια βάση του Φόρουμ μπορεί να προωθήσει τους στόχους της Πρωτοβουλία για τη Δημοκρατία στα Δυτικά Βαλκάνια.

    [03] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΠΕΡΙ ΣΦΑΓΗΣ ΣΤΗ ΤΖΕΝΙΝ

    Μαδρίτη, 13 Απριλίου 2002 (14:37 UTC+2)

    Τρόμο εκφράζει η ΕΕ για τις καταγγελίες Παλαιστινίων ότι στον καταυλισμό της Τζενίν οι ισραηλινοί στρατιώτες πραγματοποίησαν σφαγή.

    Η ισπανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε σημερινή της ανακοίνωση, επισημαίνει ότι εάν οι καταγγελίες αποδειχθούν, οι συνέπειες για το Ισραήλ θα είναι σοβαρές.

    Παράλληλα καταδικάζει τη δολοφονία εξι ισραηλινών αμάχων χθες στην υπαίθρια κεντρική αγορά της δυτικής Ιερουσαλήμ, από την επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστίνιας.

    Τέλος, η ΕΕ εκφράζει ανησυχία για τη συνέχιση της βίας στη Μέση Ανατολή, παρά την άφιξη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

    [04] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΣΕΕ-ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

    Αθήνα, 13 Απριλίου 2002 (11:26 UTC+2)

    Σε συμφωνία για την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας αναμένεται να καταλήξουν μεθαύριο η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις, καθώς οι πρόεδροι του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος και της Συνομοσπονδίας, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, φαίνεται ότι τελικά "τα βρήκαν" στις κατ' ιδίαν επαφές τους.

    Η σύμβαση, που θα εξασφαλίσει διετή εργασιακή ειρήνη, αναμένεται να υπογραφεί τη Δευτέρα, στη διάρκεια πανηγυρικής συνάντησης των δύο πλευρών, στις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Αν και στην προηγούμενη συνάντηση ΓΣΕΕ-εργοδοτών οι διαπραγματεύσεις είχαν καταλήξει σε αδιέξοδο, αυτή τη φορά φαίνεται ότι βρέθηκε η "χρυσή τομή".

    Ετσι, η συμφωνία που θα υπογραφεί, θα προβλέπει αυξήσεις 5,3% για φέτος και 3,5% για το 2003, καθώς επίσης και μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, στις 39 ώρες, έναντι 40 σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι κατά την προηγούμενη συνάντηση, οι εργοδότες είχαν επιμείνει στην πρότασή τους για αυξήσεις 4,1% για το 2002 και 3,5% το 2003, αλλά ο διακανονισμός αυτός είχε απορριφθεί από την ΓΣΕΕ.

    [05] ΣΤΗ 2η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ''ΛΥΓΙΣΕ'' Ο ΠΑΟΚ

    Αθήνα, 13 Απριλίου 2002 (21:03 UTC+2)

    Ο Πανιώνιος μετά από ένα συναρπαστικό παιχνίδι που κρίθηκε στη δεύτερη παράταση κέρδισε με 91-86 τον ΠΑΟΚ και έτσι εξασφάλισε την πέμπτη θέση στην κανονική περίοδο. Η κανονική διάρκεια του αγώνα τελείωσε 73-73 και η πρώτη παράταση 81-81.

    Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Βαγγέλης Αλεξανδρής παρέταξε τους παίκτες του αμυντικά. Εχοντας ως στόχο να μην επιτρέψει τους αντιπάλους του να μπαίνουν στην ρακέτα σημειώντας εύκολα καλάθια. Ετσι τους έκλεισε τον δρόμο. Ομως οι παίκτες του Πανιωνίου απάντησαν με πολλά εύστοχα τρίποντα. Έτσι πήγαν στα αποδυτήρια προηγούμενοι με 44-36. 

    Οι γηπεδούχοι συνέχισαν τον ρυθμό τους και στην επανάληψη. Ξέφυγαν στο σκορ ακόμη περισσότερο με την έναρξη του δευτέρου μέρους, αφού το σκορ έφθασε ακόμη και στο 54-40. Σε αυτό το σημείο οι παίκτες του ΠΑΟΚ αντέδρασαν και με σερί πόντων (10-0) πλησίασαν τους αντιπάλους τους και κατάφεραν στο τέλος να ισοφαρίσουν και να πάνε στην παράταση.

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Διαμαντόπουλος 31 (5), Τζόουνς 18, Μάρκοβιτς 9 (1), Σίρλεϊ 8, Σκλάβος 2, Μπατής 5 (1), Αγαδάκος 6, Σκιαρά 12 (1)

    ΠΑΟΚ: Λημνιάτης 4, Κόμματος 10 (1), Κολντεμπέλα 14 (2), Κάρτερ 6, Νόλαν 23, Σιγάλας 17 (2), Εντουαρντς 10 (2), Βασιλειάδης 2.

    [06] ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΚΑΙ 6η ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

    Αθήνα, 13 Απριλίου 2002 (20:53 UTC+2)

    Σπουδαία νίκη που της χάρισε μια θέση στην πρώτη εξάδα της βαθμολογίας πέτυχε το Περιστέρι. Κέρδισε στην έδρα του τον Ηρακλή με 92-80 στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής της Α1 μπάσκετ ανδρών.

    Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη ήθελε τη νίκη για να υλοποιήσει τον στόχο της. Και τον πέτυχε με τον καλύτερο τρόπο, σε αντίθεση με τον Ηρακλή που για αυτόν η συγκεκριμένη αναμέτρηση ήταν αδιάφορη, αφού ήδη έχει καταλάβει την τέταρτη θέση. Οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη ήταν οι πρωταγωνιστές του αγώνα. Κατάφεραν να εξουδετερώσουν τα ατού του Γηραιού περιορίζοντας σημαντικά τον Μπλάκνεϊ και τον Χατζηβρέττα που δεν μπόρεσαν να κάνουν το παιχνίδι τους.

    Καλή ήταν η διαιτησία των Πιτσίλκα και Ηλιόπουλου.

    ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: Ντίνκινς 12, Παπαμακάριος 12 (2), Παπαδάτος 12 (4), Πελεκάνος 2, Πανταζόπουλος, Βόιτσικ 23, Τσαρτσαρής 18, Κουλ 2, Αντερσεν 11

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Μπλάκνεϊ 17 (1), Σχορτσιανίτης 2, Γιαννουζάκος 5 (1), Μικ 13, Χατζηβρέττας 22 (3), Χούπμαν 6, Παπαϊωακείμ 2, Διαμαντίδης 11 (3), Κούβελας 2.

    [07] Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Αρτα, 13 Απριλίου 2002 (20:49 UTC+2)

    Ο Μακεδονικός είναι η δεύτερη ομάδα που πήρε το εισιτήριο για τον τελικό του φάιναλ φορ χάντμπολ γυναικών. Εκανε την μεγάλη έκπληξη και κέρδισε με 25-20 την Νέα Ιωνία στο κλειστό γυμναστήριο της Αρτας. Το ημίχρονο έληξε με 13-11 υπέρ της ομάδας της Θεσσαλονίκης.

    Ο Μακεδονικός ήταν καλύτερος και κέρδισε δίκαια. Μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και ήταν αποφασισμένος για τη νίκη.

    Ο αυριανός τελικός θα αρχίσει στις 12 το μεσημέρι. Αντίπαλοι ο Μακεδονικός και η Αναγέννηση Αρτας που νωρίτερα επιβλήθηκε εύκολα του Παναθλητικού με 39-24.

    [08] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ ΑΣΙΑΣ - ΑΦΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΟΚΙΜΑΖΟΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ

    Γιοχάνεσμπουργκ, 13 Απριλίου 2002 (20:44 UTC+2)

    Την ανησυχία του για τις τελευταίες δυσάρεστες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εκφράζει σε μήνυμά του ο Αντιπρόεδρος του ΣΑΕ, και Πρόεδρος της Περιφέρειας ΣΑΕ Ασίας - Αφρικής Βασίλης Μαγδαληνός, επισημαίνοντας ότι ένας πόλεμος πάντοτε είναι δύσκολος, όμως αυτή η εξέλιξη δημιουργεί πολλά και ποικίλα συναισθήματα.

    "Ο θάνατος αθώων πολιτών και ειδικά γυναικόπαιδων συγκλονίζει όλους μας", τονίζει ο κ. Μαγδαληνός.

    "Η βία δεν έλυσε ποτέ κανένα πρόβλημα, αντίθετα δυσκόλεψε και πολλές φορές απομάκρυνε την οποιαδήποτε θετική προοπτική.

    Η σκέψη, η αγάπη, οι προσευχές και οι ευχές της ελληνικής ομογένειας στης χώρες της Ασίας και της Αφρικής και οι δικές μου προσωπικά βρίσκονται τούτες τις στιγμές μαζί σας. Να είστε ενωμένοι, δυνατοί γύρω από τον ελληνισμό και το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και μην διστάσετε να ζητήσετε την συνδρομή μας όποτε χρειαστεί. Είμαστε στην διάθεσή σας και θα συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

    Εύχομαι η σύνεση, η διαλλακτικότητα να πρυτανεύσουν σε όλους τους υπεύθυνους και τελικά η ειρήνη να επικρατήσει στη πολύπαθη αυτή περιοχή. Με αυτά τα λίγα και φτωχά λογία θέλω να σας ευχηθώ για άλλη μια φορά κουράγιο και δύναμη και να σας υποσχεθώ ότι σύντομα θα σας επισκεφτώ".

    Δ.Ρ.

    [09] Ο ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

    Αθήνα, 13 Απριλίου 2002 (20:36 UTC+2)

    ''Βρισκόμαστε σήμερα στο μέσο της θητείας μας, προωθώντας το δύσκολο έργο για το οποίο έχουμε δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό. Είναι λογικό στις δημοσκοπήσεις, αυτή την περίοδο, να καταγράφονται οι ανησυχίες, οι προβληματισμοί και οι διεκδικήσεις των Ελλήνων πολιτών", δήλωσε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων.

    "Τα λαμβάνουμε όλα υπόψη. Η απάντησή μας βρίσκεται στην προώθηση του έργου μας, να γίνουν πράξεις οι δεσμεύσεις, να αναδειχθεί το περιεχόμενό του υπέρ του πολίτη. Τότε, τα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά, όπως έγινε και την προηγούμενη τετραετία", υπογράμμισε ο κ. Πρωτόπαπας.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις στο κυβερνών κόμμα από υπουργούς, αλλά και από τον Γραμματέα για το φορολογικό, ο κ. Πρωτόπαπας επανέλαβε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση πρέπει να προχωρήσει και θα προχωρήσει για ένα σύστημα ανοικτό, διαφανές και πάνω απ΄ όλα κοινωνικά δίκαιο.

    "Αυτό θέλουν και γι' αυτό παλεύουν όλα τα στελέχη μας. Ο υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης έχει ήδη οργανώσει τις διαδικασίες του κοινωνικού διαλόγου. Η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει και θα τη στηρίξουμε όλοι", τόνισε.

    [10] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΡΟΥ ΚΑΙ ΚΟΚΚΑ ΣΤΗΝ SPORTEXPO

    Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 2002 (20:18 UTC+2)

    του Κυριάκου Παρασίδη

    Το ομορφότερο σταντ της «SPORTEXPO» που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της HELEXPO είναι αυτό της Αρσης Βαρών. Το πρωί μάλιστα η διοίκηση της ΔΕΘ σε έγγραφο που έστειλε προς την ΕΟΑΒ τόνιζε ότι είναι το καλύτερο και το ομορφότερο από τις 19 ομοσπονδίες που συμμετέχουν.

    Σήμερα το επισκέφτηκαν και οι Ολυμπιονίκες, Λεωνίδας Κόκκας και ο Βίκτωρας Μήτρου. Το παρών έδωσε επίσης ο πρόεδρος της ΕΟΑΒ, Γιάννης Σγουρός. «Χαιρόμαστε που είμαστε και πάλι στη Θεσσαλονίκη. Είναι για μας μια φιλόξενη πόλη. Πέρσι διοργανώσαμε το παγκόσμιο πρωτάθλημα και τα πήγαμε πολύ καλά. Η Βορεια Ελλάδα πάντα βγάζει ταλέντα και θα συνεχίσει να βγάζει. Η Αρση Βαρών θα παρουσιάσει το καλό της πρόσωπο το 2004, αλλά και πολλά χρόνια μετά. Γίνεται πολύ καλή δουλειά. Ο Χρήστος Ιακώβου κάνει πολύ καλή δουλειά και συνεχίζει απτόητος την προετοιμασία του για το 2004. Όμως εμάς δεν μας αρέσει να μιλάμε με λόγια, αλλά με έργα», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΟΑΒ.

    Ο Ολυμπιονίκης, Λεωνίδας Κόκκας που μοίρασε δεκάδες αυτόγραφα επισήμανε: «Δείξαμε ποια είναι η Αρση Βαρών. Το άθλημά μας έχει μέλλον. Εμείς δεν θα σταματήσουμε το 2004. Θα συνεχίσουμε την δουλειά μας και μετά, γιατί θέλουμε να κρατιόμαστε σε υψηλά επίπεδα. Η προετοιμασία είναι σκληρή και όλοι μας στοχεύουμε στην Αθήνα το 2004».

    Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Βίκτωρα Μήτρου. Του αθλητή που μπορεί να κάνει την μεγάλη έκπληξη στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Ο Χρήστος Ιακώβου συνεχίζει απτόητος το μεγάλο του έργο. Η Θεσσαλονίκη για μας είναι μια πόλη που συνεχώς βγάζει πολλά ταλέντα. Ολοι μαζί λειτουργούμε σαν μια οικογένεια. Αλλωστε αυτό κάνουμε τα τελευταία 12 χρόνια. Εχουμε μοιραστεί και καλές και κακές στιγμές».

    Ο πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Άρσης Βαρών Μακεδονίας - Θράκης, Δημήτρης Μαυροματίδης που συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία του καλαίσθητου σταντ, τόνισε: «Εμείς σαν ομοσπονδία στηρίζουμε την υποδομή. Μας ενδιαφέρει το άθλημα που υπηρετούμε να έχει μέλλον. Η Βόρεια Ελλάδα έχει πολλά ταλέντα και αποτελεί τον αιμοδότη της Αρσης Βαρών. Γίνεται πολύ σκληρή δουλειά από τον Χρήστο Ιακώβου».

    Τέλος, ο ομοσπονδιακός προπονητής του κλιμακίου Βορείου Ελλάδας, Δημήτρης Βαβίτσας σημείωσε: «Κάτω από την καθοδήγηση του Χρήστου Ιακώβου λειτουργούμε με απώτερο σκοπό να βρούμε ταλέντα. Αυτά σε πρώτη φάση δουλεύονται στη Θεσσαλονίκη, έπειτα κατεβαίνουν στην Αθήνα και εντάσσονται στις εθνικές ομάδες. Από εκεί και πέρα αν είναι το ίδιο καλοί προωθούνται ως βασικά μέλη των εθνικών ομάδων που μετέχουν σε κορυφαίους αγώνες».

    Το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων της SPORTEXPO 2002 συνεχίζεται και αύριο, τελευταία ημέρα λειτουργίας της έκθεσης. Στις 11 το πρωί σε ειδική εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός», ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης και ο πρόεδρος της HELEXPO Βασίλειος Κουρτέσης, θα τιμήσουν την ομάδα βόλεϋ του Γ.Σ. Ηρακλής, για την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας και της 3ης θέσης στο Champions League 2002.

    Επίσης, αύριο, η HELEXPO διοργανώνει Λαϊκό Ποδηλατικό Γύρο, από τις 11 έως τις 11.30 το πρωί, με αφετηρία την οδό Αγγελάκη και διαδρομή γύρω από τις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου.

    Κατά την αυριανή ημέρα, θα πραγματοποιηθούν επίσης: Ομαδικό Πρωτάθλημα Σκάκι Νέων, 1ος Ποδηλατικός Γύρος SPORTEXPO, Μαραθώνιος Αεροβικής, Show Αθλητικής Μόδας, Τουρνουά Ερασιτεχνικών Ομάδων 5Χ5, Τουρνουά Ακαδημιών 5Χ5, αγώνες και επιδείξεις Ταεκβοντό από τους εκπαιδευτές της Εθνικής Ομάδος της ΑΟΤΕ και Αναρριχήσεις.

    Εξάλλου, το πρόγραμμα των παράλληλων επιδείξεων και αγώνων των Ολυμπιακών Ομοσπονδιών, περιλαμβάνει: Τουρνουά Street Basket Ball, Πυγμαχία, Ιστιοπλοϊα, Αντιπτέρηση, Τζούντο, Πανελλήνιους Αγώνες Τζούντο Εφήβων Νεανίδων, Beach Volley, Volley Σάλλας, Μπέιζ Μπολ, Σοφτ Μπολ. Άρση Βαρών, Κανόε Καγιάκ, Πάλη, Μοντέρνο Πένταθλο, Χαντ Μπολ και Σκοποβολή.

    Η 3η SPORTEXPO θα λειτουργήσει αύριο από τις 11.00 έως τις 22.00.

    [11] Η ΑΡΤΑ ΠΗΡΕ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Αρτα, 13 Απριλίου 2002 (19:54 UTC+2)

    Η Αναγέννηση Αρτας κέρδισε με 39-24 τον Παναθλητικό στον πρώτο ημιτελικό του φάιναλ φορ χάντμπολ γυναικών που διεξάγεται στο κλειστό της Αρτας, παίρνοντας το εισιτήριο για τον τελικό και περιμένει να δει το νικητή της αναμέτρησης Μακεδονικός- Ν. Ιωνία τον οποίο θα αντιμετωπίσει.

    Ο Παναθλητικός έδειξε το καλό του πρόσωπο μόνο στην αρχή. Ομως η κούραση βάραινε τα πόδια των παικτριών του με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ακολουθήσουν το ρυθμό των αντιπάλων τους, που πήραν εύκολα τη νίκη - πρόκριση

    [12] ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

    Χάγη, 13 Απριλίου 2002 (19:36 UTC+2)

    Φοιτητές της Νομικής Σχολής Κομοτηνής κέρδισαν το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό διεθνούς δικαίου που διοργάνωσε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το Πανεπιστήμιο του Leiden και το Ιδρυμα Telders.

    Στον φετινό 25ο διαγωνισμό, στον οποίο συμμετείχε ένα Πανεπιστήμιο από κάθε ευρωπαϊκή χώρα οι Ελληνες φοιτητές αντιμετώπισαν τους Βέλγους ενώπιον τριών δικαστών του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ.

    Οι φοιτητές Μιχάλης Βάγιας, Χρύσα Αλεξοπούλου, Ελισάβετ Μπίτσικα και Κωνσταντίνος Σαμαράς, συνοδευόντουσαν από τον Λέκτορα της Νομικής Κώστα Αντωνόπουλο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια προετοίμαζε τους φοιτητές.

    Οι φοιτητές της Νομικής Σχολής διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους ως αγορητές και φέτος και παλαιότερα, καθώς συμμετείχαν σχεδόν ανελλιπώς από το 1986, εποχή που τους συνόδευσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Π. Νάσκου - Περράκη μέχρι το 1992.

    Φέτος η κ. Νάσκου - Περράκη με τον Λέκτορα Αγγ. Συρίγο και τον Θωμά Σκουτέρη (φοιτητή παλιά του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης) προσκλήθηκαν ως "δικαστές" για τα ημιτελικά.

    [13] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ 8,4 ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ. ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ MRB

    Αθήνα, 13 Απριλίου 2002 (19:16 UTC+2)

    Προβάδισμα 8,4% ποσοστιαίων μονάδων εμφανίζει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της MRB, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας.

    Στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 27,6% και η Ν.Δ. ποσοστό 36%. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει ποσοστό 5%, ο ΣΥΝ 3,2%, το ΔΗΚΚΙ 2,4% και το ΚΕΠ 4,3%. Αναφορικά με τις συσπειρώσεις, στην έρευνα καταγράφεται συσπείρωση 68,8% για το ΠΑΣΟΚ και 88,2% για τη Ν.Δ.

    Στην "παράσταση νίκης", δηλαδή ποιο κόμμα πιστεύουν οι πολίτες ότι θα κέρδιζε τις εκλογές αν γίνονταν την επόμενη Κυριακή, τα ποσοστά είναι 50,8% για τη N.Δ και 30,6% για το ΠA.ΣO.K.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής φαίνεται να προηγείται με 3,2 μονάδες του Κώστα Σημίτη στην "καταλληλότητα" για πρωθυπουργό. Ο κ. Καραμανλής συγκεντρώνει ποσοστό 40,1% και ο κ. Σημίτης 36,9%, ενώ ποσοστό ερωτηθέντων 20,6% απαντά ότι δεν θεωρεί κατάλληλο κανέναν από τους δύο.

    Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται επίσης και στα ποιοτικά στοιχεία, καθώς οι ερωτηθέντες το θεωρούν πιο αξιόπιστο, έναντι του ΠΑΣΟΚ, στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας, στην επίλυση των προβλημάτων στην υγεία και την παιδεία, στην αντιμετώπιση της ανεργίας και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Το κυβερνών κόμμα θεωρείται πιο αξιόπιστο για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και στα θέματα γύρω από τη θέση της χώρας στην ΟΝΕ.

    Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ν.Δ. από 6 έως 19 Μαρτίου 2002 σε δείγμα 2.002 ατόμων στο σύνολο της χώρας.

    [14] ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ Κ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ

    Αθήνα, 13 Απριλίου 2002 (19:01 UTC+2)

    Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του τέως Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Παπακωνσταντίνου έκανε στην Κόρινθο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

    Ο κ. Στεφανόπουλος μετά τη δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια της προτομής μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο Κορίνθου και κατέθεσε στεφάνι.

    Στην τελετή μνήμης του εκλιπόντος που υπήρξε από τις σημαντικότερες μορφές της μεταπολεμικής πολιτικής ιστορίας παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Βουλής και των τοπικών αρχών.

    Εκ μέρους της Βουλής και του Προέδρου Απόστολου Κακλαμάνη χαιρετισμό απηύθυνε η βουλευτής της ΝΔ Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη και εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ μίλησε Ιωάννης Βαρβιτσιώτης.

    Την τελετή οργάνωσαν το Ιδρυμα Κων. Παπακωνσταντίνου και ο δήμος Κορινθίων.

    [15] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

    Κομοτηνή, 13 Απριλίου 2002 (18:41 UTC+2)

    Στις δημοσκοπήσεις, σε ζητήματα που αφορούν το ΠΑΣΟΚ και στον εκλογικό νόμο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Κώστας Σκανδαλίδης, στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε κατά τη διάρκεια της τριήμερης περιοδείας του στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

    Ο κ. Σκανδαλίδης σχολιάζοντας τη νέα δημοσκόπηση της MRB, υπογράμμισε ότι οι διαδοχικές δημοσκοπήσεις που γίνονται αυτόν τον καιρό, βασικό στόχο έχουν να ενσπείρουν την ηττοπάθεια στο ΠΑΣΟΚ.

    Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Το ΠΑΣΟΚ θα ανακάμψει, θα νικήσει και στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, γιατί το έργο του το εκτιμά ο λαός. Στη λαϊκή καταγραφή που θα γίνει, στη μόνη αυθεντική σφυγμομέτρηση που έχει νόημα και αξία, στις βουλευτικές εκλογές του 2004, νικητής θα είναι και πάλι το ΠΑΣΟΚ", επισήμανε.

    "Δεν θέλω να υποτιμήσω τις δημοσκοπήσεις. Θέλω όμως να θυμίσω ότι υπήρχαν

    περίοδοι που τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα, οι διαφορές ακόμα μεγαλύτερες από

    τις σημερινές, αλλά το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να ξεπεράσει όλους τους σκοπέλους και να

    κερδίσει τις εκλογές. Αυτό θα γίνει και τώρα", πρόσθεσε.

    Ο υπουργός Εσωτερικών αναφερόμενος στην εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ, τόνισε: "Το έχω πει επανειλημμένα. Έχω εξαντλήσει όλες τις φράσεις που διαθέτει η ελληνική γλώσσα για να το περιγράψει. Είναι φανερό ότι σε αυτή τη φάση που η Ελλάδα πετυχαίνει πάρα πολλά πράγματα και που δεν υπάρχει καμία κυβερνητική αποτυχία σε κανένα επίπεδο, το να βρισκόμαστε σε μια διαρκή εσωστρέφεια δεν λέει τίποτα απολύτως. Εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας, θα προχωρήσουμε το έργο μας και θα νικήσουμε, γιατί δεν υπάρχει απέναντι, αντίπαλη πρόταση".

    Οσον αφορά την εκλογή Γραμματέα, υπενθύμισε ότι έξι μήνες πριν από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ έκανε γραπτή πρόταση για 14 τομές, εκ των οποίων οι δυο πρώτες αφορούσαν την εκλογή του Προέδρου από τη βάση και του Γραμματέα από το Συνέδριο.

    Για το θέμα του εκλογικού νόμου τόνισε ότι δεν μπορεί η Ν.Δ. να θέτει θέμα αρχής, γιατί αυτό είναι αντιδημοκρατικό.

    "Τι σημαίνει θέμα αρχής και ότι δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος; Ο κ. Καραμανλής δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Τι δεν θα επιτρέψει; Είναι δικαίωμά του να μην επιτρέψει να συζητήσει η Βουλή τον εκλογικό νόμο; Ο κ. Καραμανλής φαλκιδεύει τη δυνατότητα της Βουλής να συζητήσει τον εκλογικό νόμο", υπογράμμισε.

    "Η αλλαγή αυτή δεν φαλκιδεύει κανέναν συσχετισμό, διότι δεν πρόκειται να

    εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές αν δεν το θελήσει η Ν.Δ.. Ο κ. Καραμανλής κάνει συνεχώς λόγο για πραξικοπήματα. Από την πρώτη στιγμή που έγινα υπουργός τον συνάντησα και του τόνισα ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα του πολιτικού χρήματος, της χρηματοδότησης των κομμάτων, του πόθεν έσχες των πολιτικών, της μεγάλης διοικητικής μεταρρύθμισης που δεν είναι θέμα ενός μόνο κόμματος αλλά όλου του πολιτικού κόσμου, της αξιολόγησης των βαθμών της αυτοδιοίκησης στα πλαίσια των αποφάσεων του Συντάγματος, τον τρόπο ανάδειξης των βουλευτών και το χτύπημα της διαπλοκής στη βάση της εκλογής των βουλευτών που είναι το μείζον θέμα της ποιότητας της Δημοκρατίας. Τα σημαντικά αυτά βήματα είναι προφανές ότι κορυφώνονται με τη συζήτηση του εκλογικού νόμου", σημείωσε.

    "Η αλλαγή του εκλογικού νόμου, και ας μη φοβάται η Ν.Δ., άλλωστε εμείς πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές, θα διασφαλίζει και τη σταθερή κυβέρνηση και την αναλογικότερη εκπροσώπηση και τη δυνατότητα μιας πιο αυθεντικής αντιστοιχίας του πολίτη, του ψηφοφόρου με τον βουλευτή του. Και τα τρία αυτά πράγματα χωράνε σε ένα εκλογικό σύστημα. Δεν έχουμε κανένα έτοιμο σχέδιο, θέτουμε όμως τις προϋποθέσεις στη βάση των οποίων θα γίνει η συζήτηση. Και να σας πω και κάτι, θα έρθει η Ν.Δ στη συζήτηση. Εδώ είσαστε και εδώ είμαι. Θα έρθει διότι θα φανεί ηττοπαθής αν δεν έρθει", κατέληξε.

    [16] ΕΚΤΟΣ ΓΗΠΕΔΩΝ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ Ο ΟΥΝΤΕΖΕ

    Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 2002 (17:41 UTC+2)

    Εκτός γηπέδων μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος θα μείνει ο παίκτης του ΠΑΟΚ, Ιφεάνι Ουντέζε. Και αυτό γιατί του έγινε επέμβαση στο κάταγμα του δεξιού του χεριού από τον γιατρό του συλλόγου, Γιώργο Οικονομίδη.

    Ο Νιγηριανός άσος είχε ασταθές κάταγμα 3ου και 4ου μετακαρπίου οστού. Του τοποθετήθηκαν βίδες, για 5-6 ημέρες, ενώ θα παραμείνει σε πλήρη ακινησία για τουλάχιστον δύο ακόμη εβδομάδες. Τις προπονήσεις αναμένεται να τις ξεκινήσει σε τρεις περίπου εβδομάδες.

    Ο άσος του ΠΑΟΚ δεν θα χάσει μόνο τα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος, αλλά και μεγάλο μέρος της προετοιμασίας της εθνικής Νιγηρίας ενόψει του μουντιάλ.

    Το ιατρικό τιμ της ομάδας αναφέρει ότι ο παίκτης θα μπορεί να πάρει μέρος σε προετοιμασία έπειτα από 6 εβδομάδες. Δηλαδή ακριβώς πριν την έναρξη του παγκοσμίου κυπέλλου.

    [17] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΟΥΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

    Λονδίνο, 13 Απριλίου 2002 (17:07 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ δήλωσε ότι οι απειλητικές δηλώσεις της Αγκυρας για ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία αντικρούονται με την πολιτική της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

    Ο κ. Κουκ εξέφρασε την ελπίδα ότι "η Αγκυρα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αυτό το βήμα", ενώ αναφερόμενος στο θέμα της ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ άφησε σαφώς να νοηθεί ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να έχει το δικαίωμα αρνησικυρίας για το αν η Κύπρος θα πρέπει να ενταχθεί ή όχι στην ΕΕ.

    Ο Βρετανός πολιτικός σημείωσε πως Βρετανία και ΕΕ θέλουν να δουν μια λύση στο πρόβλημα της Κύπρου, επισημαίνοντας πως "δεν επιθυμούμε να βλέπουμε τη διαίρεση να βαθαίνει και να γίνεται πιο δύσκολη η άρση της στο μέλλον.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [18] ΤΣΑΤΣΟΣ: ΑΝ ΔΕΝ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ Η ΑΓΚΥΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΑΜΕΝΗ

    Λευκωσία, 13 Απριλίου 2002 (16:58 UTC+2)

    Η ποιότητα της λύσης του Κυπριακού συναρτάται άμεσα με τη λειτουργικότητά της, δήλωσε χθες ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, Δημήτρης Τσάτσος, προσθέτοντας ότι "αν κάτι είναι άδικο, δεν θα αντέξει στο χρόνο και δεν θα μπορεί να λειτουργήσει".

    Μιλώντας για το συνταγματικό πρόβλημα της Κύπρου και το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε εκδήλωση του ΚΙΣΟΣ, στη Λευκωσία, με τίτλο "Στο κατώφλι της Ευρώπης", ο κ. Τσάτσος είπε ότι "δεν αρκεί, να συμφωνήσουν οι δύο κοινότητες για λύση του Κυπριακού, αλλά η λύση θα πρέπει να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το ομόσπονδο κράτος να μπορεί να μετουσιώνει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο σε εσωτερικό και να υιοθετεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς".

    "Κερδίσαμε τη μάχη της αξιοπιστίας στο Κυπριακό και αυτή είναι μια εθνική νίκη" τόνισε ο κ. Τσάτσος, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΙΣΟΣ, σημειώνοντας πως αν δεν λυθεί το Κυπριακό η Αγκυρα θα είναι η χαμένη.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

    Νέα Υόρκη, 13 Απριλίου 2002 (16:24 UTC+2)

    Το Κυπριακό και θέματα που άπτονται των δραστηριοτήτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και της κυπριακής παροικίας της Νέας Υόρκης, συζήτησαν χθες ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στην αμερικάνικη μεγαλούπολη.

    Κατά τη συζήτηση, που διεξήχθη σε πολύ εγκάρδια ατμόσφαιρα, ο κ. Χριστόφιας ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής για τις τρέχουσες εξελίξεις του Κυπριακού και τις συναντήσεις του στον ΟΗΕ, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος τον ενημέρωσε για τις διάφορες συνομιλίες που είχε πρόσφατα στην Ουάσιγκτον με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και άλλους επισήμους.

    Ο κ. Χριστόφιας συναντήθηκε επίσης με τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Τζορτζ Πατάκι, ο οποίος επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατάσταση στην Κύπρο και την πορεία του Κυπριακού.

    Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, μιλώντας χθες σε τελετή στο "σημείο μηδέν", στα ερείπια του Παγκόσμιου Εμπορικού Κέντρου της Νέας Υόρκης, απέτισε φόρο τιμής στα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου και καταδίκασε τις τρομοκρατικές ενέργειες από όπου και αν προέρχονται.

    Τόνισε ακόμη ότι ο κυπριακός λαός, στο σύνολό του, υποφέρει από την κρατική τρομοκρατία της κατοχικής δύναμης, Τουρκίας, και διαβεβαίωσε ότι όλος ο λαός της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, είναι αφοσιωμένος στην ειρηνική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και στην επανένωση της Κύπρου σε μια κοινή πατρίδα.

    Η εκδήλωση στο "σημείο μηδέν" ήταν μέρος της τελετής έναρξης των εορτασμών της ελληνοαμερικανικής κοινότητας για την εθνική παλιγγενεσία, που διεξάγονται στο Bowling Green Park του Μανχάταν.

    Ο κ.Χριστόφιας συνεχάρη την ομογένεια για τις εκδηλώσεις της για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου και την ευχαρίστησε για την συμπαράσταση της στον αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός λαός.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [20] 14 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ

    Τυνησία, 13 Απριλίου 2002 (16:15 UTC+2)

    Δύο Γερμανοί τουρίστες που τραυματίστηκαν από την έκρηξη σε φορτηγό έξω από συναγωγή στην Τυνησία, την Πέμπτη, υπέκυψαν σήμερα στα τραύματά τους, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των θυμάτων σε 14.

    Το φορτηγό που μετέφερε φυσικό αέριο εξεράγη εξώ από συναγωγή στο θέρετρο Ντίρμπα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ακαριαία ο οδηγός του, ενας αστυνομικός και δύο Τυνήσιοι που εργάζονταν στη συναγωγή.

    Γερμανοί αξιωματούχοι αλλά και ηγέτες της τοπικής ισραηλιτικής κοινότητας υποστήριξαν ότι η έκρηξη ήταν τραγικό ατύχημα, ωστόσο το Ισραήλ υποστήριξε ότι το περιστατικό πιθανώς να αποτελεί τρομοκρατική επίθεση.

    [21] Α. ΡΑΜΠΟ: Η ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ENANTION ΠOΛΙΤΩΝ

    Ραμάλα, 13 Απριλίου 2002 (15:45 UTC+2)

    Η Παλαιστινιακή Αρχή πάντα καταδίκαζε τις επιθέσεις κατά αθώων πολιτών και από τις δύο πλευρές, δήλωσε ο υπουργός Τύπου, Αμπέντ Ράμπο, μετά τη χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας σε κεντρική αγορά της Ιερουσαλήμ.

    Ωστόσο κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι καταδικάζουν μόνο τις επιθέσεις κατά των Ισραηλινών, αγνοώντας, όπως είπε, τις "σφαγες" του ισραηλινού στρατού.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ανέβαλε τη συνάντησή του με τον Αραφάτ, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, υποστηρίζοντας ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτες θα πρέπει πρώτα να αποκηρύξει τη χθεσινή επίθεση, από την οποία έχασαν τη ζωή τους έξι Ισραηλινοί.

    [22] ΑΓΙΟ ΕΙΧΑΝ ΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

    Τρίπολη, 13 Απριλίου 2002 (14:44 UTC+2)

    Σαν από θαύμα γλίτωσαν οι παίκτες της ποδοσφαιρικής ομάδας της Καλαμάτας, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε στο 15ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Τρίπολης-Καλαμάτας και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με διερχόμενο λεωφορείο του ΚΤΕΛ Καλαμάτας.

    Το ατύχημα συνέβη στις 10 το πρωί όταν ο οδηγός του πούλμαν που μετέφερε την ποδοσφαιρική ομάδα εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, προκειμένου να προσπεράσει ένα ΙΧ που είχε ανατραπεί, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ που ερχόταν από το αντίθετο ρεύμα

    Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Τρίπολης, 12 άτομα που επέβαιναν στο λεωφορείο του ΚΤΕΛ, καθώς επίσης ο συνοδηγός του ποδοσφαιρικού πούλμαν, Παναγιώτης Μάργαρης. Σύμφωνα με την τροχαία, το ατύχημα αποδίδεται στην ολισθηρότητα του οδοστρώματος.

    Η ομάδα της Καλαμάτας κατευθυνόταν στις Σέρρες, όπου θα αντιμετώπιζε για το πρωτάθλημα της Β' Εθνικής Κατηγορίας τον Πανσερραϊκό.

    [23] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΓΚΑΛΟΠ ΤΗΣ ΜRΒ

    Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 2002 (14:36 UTC+2)

    Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μας χωρίζουν δύο χρόνια από τις εκλογές και ότι μέσα σε δύο χρόνια όλες οι εκτιμήσεις θα αλλάξουν πολλές φορές, δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος σχολιάζοντας το γκάλοπ της MRΒ που προβάλλει σήμερα ο ΑΝΤ1 και φέρει τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με 8,4 μονάδες. "Η συγκυρία καταγράφεται από τις σφυγμομετρήσεις, οι τάσεις καταγράφονται, τα μηνύματα στέλνονται και εμείς τα λαμβάνουμε και τα αξιολογούμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα, αλλά έχουμε μπροστά μας δύο χρόνια συστηματικής και υπεύθυνης δουλειάς που θα κριθεί την άνοιξη του 2004. Γι αυτό ας είμαστε πριν απ΄ όλα ψύχραιμοι και ας έχουμε αίσθηση του χρόνου , όχι της άνεση του χρόνου- ο χρόνος είναι πιεστικός- αλλά του μεγέθους του χρόνου" είπε ο κ Βενιζέλος.

    Στην ερώτηση δημοσιογράφου αν του προκαλεί ανησυχία η συνεχόμενη αύξηση του ποσοστού της Νέας Δημοκρατίας και του Καραμανλή ο κ Βενιζέλος απάντησε: "Τα γκάλοπ, οι σφυγμομετρήσεις δεν είναι θετικές για το ΠΑΣΟΚ, σίγουρα υπάρχουν πολλά μηνύματα που τα λαμβάνουμε και τα αξιολογούμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα, αντιλαμβανόμαστε τι θέλει να μας πει η κοινή γνώμη, αλλά από του σημείου αυτού μέχρι του σημείου να θεωρούν κάποιοι ότι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι βέβαιη , η απόσταση είναι πάρα πολύ μεγάλη. Πολλές φορές η Νέα Δημοκρατία θεώρησε τη νίκη της σίγουρη και τελικά ένιωσε την ήττα το βράδυ της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης. Και πάρα πολλές φορές το ΠΑΣΟΚ μετέτρεψε δευτερεύουσες εκλογικές αποτυχίες ή κακές δημοσκοπήσεις σε στρατηγική νίκης. Αυτό πρέπει να κάνουμε και τώρα. Η στρατηγική της υπέρβασης, της "φυγής προς τα μπρος", όπως συνηθίζω να λέω, έχει δικαιώσει πάρα πολλές φορές την ευελιξία και την ικανότητα προσαρμογής του ΠΑΣΟΚ , που είναι μια δημοκρατική ικανότητα, μια ικανότητα επικοινωνίας με την κοινή γνώμη".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 13 April 2002 - 18:13:53 UTC