Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-04-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Η ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
  • [02] ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΙΛΟΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΪΠΕΡ
  • [03] ΟΧΙ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΓΙΑ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [04] ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ: ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2002 ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΡΩΗΝ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΑΣΚ
  • [05] Σ. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ
  • [06] ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ε.Δ.Ο.Θ.
  • [07] ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ "ΜΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ" ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
  • [08] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ, ΙΛΙΕΣΚΟΥ, ΠΑΡΑΒΑΝΟΦ ΓΙΑ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ, ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΕ
  • [09] ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΚΥΚΛΩΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΣΕ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ
  • [10] ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΤΖΕΜ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [11] ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΤΖΕΜ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
  • [12] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΒΑΝΟΦ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
  • [13] ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ Ο ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΤΑΝΙΕΛ
  • [14] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΘΒΕ
  • [15] ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
  • [16] ΧΩΡΙΣ ΧΑΤΖΙ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΕ ΑΡΗ
  • [17] ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΣΠ. ΒΟΥΛΓΑΡΗ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ
  • [18] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΔΡΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΕΤΟΒΟΥ
  • [19] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
  • [20] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΥΨΟΥΣ 9 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΑΝΑΜΕΝΕΙ Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΑΠΟ ΤΟ
  • [21] ΙΣΛΑΜΙΣΤΗΣ ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ ΟΤΙ ΔΙΕΠΡΑΞΕ 12 ΟΛΟΦΟΝΙΕΣ
  • [22] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ & ΜΠΕΪΖΜΠΟΛ
  • [23] ΕΠΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

  • [01] ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Η ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Βουκουρέστι, 19 Απριλίου 2002 (17:11 UTC+2)

    Η κατάσταση στα Βαλκάνια, το μεσανατολικό και η ευρωπαϊκή προοπτική της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας βρίσκονται στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας που πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι.

    Στις πρωινές εργασίες της συνόδου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επισήμανε ότι το σταθερό κλίμα στα Βαλκάνια θα ευνοήσει την αύξηση των επενδύσεων στις βαλκανικές χώρες, γεγονός που θα συμβάλλει στην προσέγγιση της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως είπε χαρακτηριστικά, πρέπει να αξιοποιηθούν τα προγράμματα για τη βελτίωση των μεταφορών και των οδικών αξόνων. Εξάλλου διαβεβαίωσε τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία ότι η Ελλάδα θα στηρίξει τις προσπάθειές τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ ώστε να υπάρξει ειρήνη, ασφάλεια και δημοκρατία στην περιοχή.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση στα Βαλκάνια ο κ. Σημίτης διαπίστωσε πρόοδο ως προς την πορεία σταθεροποίησης όμως επισήμανε ότι παραμένουν κίνδυνοι εκδήλωσης νέων κρίσεων. Στο σημείο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη εντατικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής, με στόχο την προώθηση κοινών πρωτοβουλιών για την ανοικοδόμηση νέων δομών μεταξύ των κρατών ώστε να εγγυηθούν καλύτερα την ασφάλεια.

    Οι πρωθυπουργοί των τριών χωρών συζήτησαν ακόμη τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ενώ ο κ. Σημίτης εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία και τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει σαφής θέση των τριών χωρών υπέρ της εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο παλαιστινιακό.

    Παράλληλα στην τριμερή συνάντηση εξετάστηκαν προβλήματα τρομοκρατίας, εγκληματικότητας, λαθρεμπορίου, εμπορίας ναρκωτικών και λαθρομετανάστευσης.

    Το απόγευμα ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης αναμένεται να έχει κατ ιδίαν συνάντηση με τον Ρουμάνο ομόλογό του Αντριάν Ναστάζε.

    Η εισαγωγική ομιλία του πρωθυπουργού προς τους δημοσιογράφους μετά την πρωινή συνεδρίαση της τριμερούς συνάντησης έχει ως εξής:

    Κυρίες και κύριοι,

    Στη σημερινή πρωινή συνεδρίαση συζητήσαμε με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας κ. Ιλιέσκου και τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας κ. Περβάνοφ τα θέματα της οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας.

    Οσον αφορά την οικονομική συνεργασία, θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια. Είναι η πρώτη χώρα σε ξένες επενδύσεις σε ορισμένες βαλκανικές χώρες και σε πολύ υψηλή θέση σε άλλες χώρες.

    Είναι, επίσης, η χώρα η οποία έχει αυξήσει κατά πολύ τις εξαγωγές και τις εισαγωγές της και στις αγορές των γειτονικών χωρών, αλλά ιδιαιτέρως στις αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας έχει ισχυρή παρουσία.

    Η συνέχιση αυτής της στάσης προϋποθέτει τη συνέχιση μιας πολιτικής οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας. Γιατί, επενδύσεις δεν μπορεί να γίνουν, παρά όταν οι επενδυτές έχουν τη βεβαιότητα ότι θα κερδίσουν και δεν θα χάσουν τα χρήματά τους.

    Συμπέσαμε, βεβαίως, σε αυτή την άποψη, όπως συμπέσαμε και στην άποψη ότι χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη ενεργοποίηση των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων, ώστε να παράσχουν πληροφόρηση σε όλες τις επιχειρήσεις για το τί δυνατότητες υπάρχουν στις αμοιβαίες ανταλλαγές.

    Κοντά, όμως, στην επιχειρηματική δραστηριότητα χρειάζονται και ορισμένες κρατικές πρωτοβουλίες και σε εκείνο στο οποίο ήμασταν σύμφωνοι ήταν ότι θα πρέπει ιδίως να αναπτύξουμε τις μεταφορές και αυτό απαιτεί οδικούς άξονες. Υπάρχει ένα πρόγραμμα βελτίωσης κατασκευής οδικών αξόνων, το οποίο θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε και χρειάζεται προσπάθεια από την πλευρά και των τριών χωρών.

    Εμάς, την Ελλάδα, μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, γιατί πέρα από τη σύνδεση που υπάρχει μέσω Ιταλίας, θα πρέπει να αναπτύξουμε τη σύνδεση μέσω Βορρά, για την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Μια σύνδεση που υπήρχε παλιά και έχει σχεδόν ατονήσει, μετά τα πολεμικά γεγονότα στη Γιουγκοσλαβία.

    Χρειάζεται ακόμη να βοηθήσουμε την αμοιβαία συνεργασία. Ιδιαιτέρως στον τομέα της ενέργειας πρέπει να ενισχύσουμε τα δίκτυά μας.

    Εμείς έχουμε προχωρήσει σε συμφωνίες για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων με Ιταλία και Τουρκία. Υπάρχουν οι δυνατότητες επανακατασκευής του δικτύου μέσω της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ώστε να υπάρχει και προς το βορρά ένα ηλεκτρικό δίκτυο και η Ελλάδα με τις γειτονικές χώρες μπορούν να αποτελέσουν μία σημαντική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα σε άλλες χώρες, σε όλη την Ευρώπη και θα αγοράζει βεβαίως και από αυτές.

    Το ίδιο ισχύει και για την αγορά φυσικού αερίου. Θέλω να θυμίσω ότι πρόσφατα υπογράψαμε μία συμφωνία με την Τουρκία για τη δημιουργία ενός αγωγού μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας. Επίσης, είναι σε εξέταση, υπό σκέψη η δημιουργία και άλλων διασυνδέσεων προς τη Δυτική Ευρώπη είτε μέσω της πρώην Γιουγκοσλαβίας, είτε μέσω Ιταλίας. Ακόμη, θέλω να θυμίσω ότι στην Ελλάδα εισάγεται υγροποιημένο φυσικό αέριο. Υπάρχουν δυνατότητες μεγάλης επέκτασης αυτών των εισαγωγών για να αναπτύξουμε την αγορά φυσικού αερίου.

    Στο πλαίσιο της κρατικής πρωτοβουλίας εντάσσεται και το Σχέδιο Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων. Εχει ψηφισθεί ο Νόμος, μπαίνει μπροστά η διαδικασία. Εχουν υποβάλει τόσο η Βουλγαρία και η Ρουμανία, όσο και άλλες χώρες διάφορα σχέδια, τα οποία αρχίζουν να εξετάζονται. Από την πλευρά μου τόνισα την ανάγκη, ότι θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε ώστε αυτά τα σχέδια που θα επιλεγούν να στηρίζονται σε σωστές μελέτες για να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν και βεβαίως να εξυπηρετούν αμοιβαία τα συμφέροντα όλων των χωρών.

    Στο θέμα της πολιτικής συνεργασίας είναι γνωστό ότι έχουμε μια πολύ καλή επαφή. Υπογράμμισα την ανάγκη να αναπτύξουμε τη διαδικασία συνεργασίας της Ν.Α.Ευρώπης, δηλαδή αυτή τη συγκροτημένη προσπάθεια επαφών η οποία έχει αρχίσει ακόμη περισσότερο. Χρειάζεται, για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τις απόψεις μας στα Βαλκάνια, μέσα από αυτό τον κοινό τρόπο συνεννόησης να ενισχύσουμε τη δική μας παρουσία. Γι' αυτό και στο σημερινό ανακοινωθέν αναγράφεται ότι πρέπει να γίνει πιο οργανωμένη η παρουσία μας. Πιο οργανωμένη η παρουσία μας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών, του λαθρεμπορίου και της λαθρομετανάστευσης. Πιο οργανωμένη παρουσία για να παρουσιάσουμε πιο ισχυρά τις απόψεις μας σε σχέση με τις εξελίξεις στη Βαλκανική, εξελίξεις οι οποίες βέβαια δεν θα είναι στάσιμες ή δεν θα είναι χωρίς προβλήματα.

    Υπάρχουν ακόμη θέματα τα οποία δεν έχουν λυθεί. Θυμίζω το Κοσσυφοπέδιο, την εφαρμογή της συμφωνίας ανάμεσα στην αλβανική πλευρά και την πλευρά της FYROM, αλλά και παρ' όλη τη θετική εξέλιξη, όσον αφορά το Μαυροβούνιο, την όλη διαμόρφωση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

    Εκεί χρειάζεται η εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Μη αλλαγή συνόρων, ένταξη στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και αυτό μπορούμε να το πούμε ισχυρά αν υπάρχει η συνεργασία όλων.

    Οσον αφορά το θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, οι τρεις χώρες ακολουθούμε κοινή πολιτική. Είμαστε σύμφωνοι ότι χρειάζεται κοινή προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

    Η συνάντησή μας, εδώ στο Βουκουρέστι, από την πρώτη στιγμή της συνεδρίασης, έδειξε ότι βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος.

    Εμείς, θέλω να επαναλάβω, πιστεύουμε ότι για να κατοχυρώσουμε την ειρήνη, την ασφάλεια και τη συνεργασία στα Βαλκάνια, πρέπει και η Βουλγαρία και η Ρουμανία να αποτελέσουν εν καιρώ μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ. Εχουμε υπερασπισθεί και παρουσιάσει αυτή τη θέση μας στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σ' αυτή την κατεύθυνση, γιατί πιστεύουμε ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποτελέσει ένα δυνατότερο συνδετικό κρίκο και μία ισχυρότερη πίεση ας το πω έτσι- ή ένα κοινό πλαίσιο για να εφαρμοστούν και εδώ στην περιοχή οι κοινές αξίες και αρχές, τις οποίες έχουμε στην Ε.Ε.

    Αυτά από πλευράς μου. Είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις»:

    ΤΖΙΜΑΣ (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ): Κύριε Πρόεδρε, στο πλαίσιο της συζήτησης για το ενεργειακό, ετέθη μήπως το θέμα του εργοστασίου του Κοζλοντούι;

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν συζητήσαμε για το Κοζλοντούι. Απλώς αναφερθήκαμε στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (ΑLPHA): Κύριε Πρόεδρε, έγινε κάποια συζήτηση, ώστε στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας να υπάρξει κάποια πρωτοβουλία, προκειμένου να έλθουν πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ενωση η Ρουμανία και η Βουλγαρία;

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπάρχει μια τακτική επαφή ανάμεσα στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και τα Υπουργεία Εξωτερικών αυτών των δύο χωρών, σχεδόν εβδομαδιαία. Μάλιστα υπήρξε και μια αποστολή του Υπουργείου μας σ' αυτές τις δύο χώρες, προκειμένου να ενημερωθούμε για τα προβλήματά τους, ώστε στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας να προωθήσουμε περαιτέρω τη διαπραγμάτευση. Η επιθυμία τους είναι να κλείσουν τα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης μέχρι το 2004, δηλαδή στη διάρκεια του 2003 και σ' αυτό μπορεί να συμβάλει η ελληνική προεδρία. Στη συνέχεια, να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος. Σήμερα το απόγευμα θα συζητήσουμε πώς βλέπουν η Βουλγαρία και η Ρουμανία την περαιτέρω εξέλιξη για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ (ΤΑ ΝΕΑ): Στην Κοινή Δήλωση θα περιλαμβάνεται αναφορά στο Κυπριακό και ποιά θα είναι αυτή;

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν περιλαμβάνεται αναφορά στο Κυπριακό. Δεν υπάρχει κανένα θέμα για να αναφερθεί το Κυπριακό. Υπάρχει η διαδικασία ένταξης της Κύπρου, η οποία προχωρεί κανονικά.

    ΠΑΡΑΧΡΗΣΤΟΣ (ΤΑ ΝΕΑ): Εννοώ, κύριε Πρόεδρε, στο πλαίσιο αυτής της ευχής για γενικότερη σταθερότητα, ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή;

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το κρίσιμο θέμα για την περιοχή είναι το Μεσανατολικό. Για το Μεσανατολικό θα υπάρξει δήλωση. Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να δίνουμε διάσταση σε προβλήματα, τα οποία πραγματικά εμείς μπορούμε να κυριαρχήσουμε.

    ΑΝΤΥΠΑΣ (FLASH): Κύριε Πρόεδρε, μιλήσατε για πιο οργανωμένη παρουσία. Θα έχουμε σύντομα τη θεσμοποίηση της βαλκανικής συνεργασίας Θα εξελιχθεί σε οργανισμό;

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επιδίωξη δεν είναι τώρα να γίνει θεσμοποίηση. Η επιδίωξη είναι να αρχίσει αυτή η πιο οργανωμένη συνεργασία και να δούμε πώς θα εξελιχθεί. Μην στήνουμε εξαρχής οργανισμούς, γραφειοκρατίες, τις οποίες ο καθένας βλέπει διαφορετικά. Υπάρχει και ένας άλλος τρόπος: Ο τρόπος να εντοπίζουμε προβλήματα, να δημιουργούμε ομάδες εργασίες για να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα αυτά και μέσα από αυτή τη διαδικασία να δημιουργήσουμε ένα σχήμα. Ο τρόπος αυτός είναι πιο εύκολος.

    ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ (ΤΟ ΒΗΜΑ): Κύριε Πρόεδρε, είναι λογικό να βλέπουν πολύ θετικά η Βουλγαρία και η Ρουμανία την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι «14» πώς βλέπουν νομικά και ποιοτικά την ένταξη αυτών των δύο χωρών;

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι «14» θέλουν την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Θέλουν, όμως, να προχωρήσει η προσαρμογή τους και να ενταχθούν όταν θα έχει προχωρήσει αυτή η προσαρμογή και υπάρχει συμφωνία. Διότι υπάρχουν κάποια σημαντικά θέματα, τα οποία ακόμη τους απασχολούν: από την αγροτική παραγωγή, μέχρι θέματα υγείας, θεσμών. Εγώ πιστεύω ότι δεν υπάρχει καμιά δυσκολία. Αρκεί, όμως, να δει κανείς τη διαδικασία της ένταξης μέσα σε ένα λογικό χρονικό πλαίσιο. Οχι αμέσως, γιατί αμέσως δεν γίνεται, αλλά μετά από μια περίοδο, όπου και θα γίνει διαπραγμάτευση, η οποία θα κλείσει, θα υπάρχει προσαρμογή που θα οδηγήσει στην ένταξη. Οπως ακριβώς έγινε και με τις άλλες χώρες.  

    ΠΟΥΛΙΔΟΥ (ΑΠΕ): Κύριε Πρόεδρε, κατά την εκτίμησή σας, θεωρείτε ρεαλιστικό οι «15» να ορίσουν εντός του 2002 χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση;  

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για τις δύο αυτές χώρες θα ληφθεί απόφαση στην Κοπεγχάγη. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα προτείνουν ένα χρονοδιάγραμμα και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης θα δοθεί μια απάντηση. Οπως γνωρίζετε, στην Κοπεγχάγη θα συζητηθούν όλα τα θέματα που άπτονται της διεύρυνσης, επομένως θα συζητηθούν και τα θέματα που έχουν σχέση με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Προφανώς, θα υπάρξουν και διάφορα αιτήματα της Τουρκίας, τα οποία επίσης θα εξεταστούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ανάλογα με την πρόοδο που θα κάνει η Τουρκία.  

    Σας ευχαριστώ.

    [02] ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΙΛΟΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΪΠΕΡ

    Μιλάνο, 19 Απριλίου 2002 (13:30 UTC+2)

    Το φως της ημέρας μάλλον δεν κατάφερε να διελευκάνει τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας στο Μιλάνο, όπου η πτώση ενός τουριστικού αεροσκάφους, τύπου Πάιπερ, στον πύργο της Πιρέλι, στοίχισε τη ζωή σε τρία άτομα και τραυμάτισε άλλα 60.

    Παρά το γεγονός ότι η πιθανότητα τρομοκρατικής ενέργειας αποκλείστηκε από πολύ νωρίς, μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους, καθώς δηλώσεις της οικογένειας του πιλότου αποκλείουν την πιθανότητα δυστυχήματος και κάνουν λόγο για αυτοκτονία.

    Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο γιος του πιλότου, ο Λουίτζι Φασούλο ήταν πολύ έμπειρος και είχε στο ιστορικό του 30 χρόνια πτήσεων, για να κάνει λάθος χειρισμό, ενώ τα οικονομικά του προβλήματα φαίνονται ικανά να τον οδήγησαν σε τόση απόγνωση ώστε να επιλέξει την αυτοκτονία με αυτό τον τρόπο. Την πιθανότητα της αυτοκτονίας που απορρίπτουν από την πλευρά τους άλλα μέλη της της οικογένειας του Φασουλο, ενστερνίζονται ωστόσο και οι ιταλικές αρχές, επικαλούμενες την εμπειρία του πιλότου στις πτήσεις.

    Από την άλλη πλευρά, η μεγαλύτερη εφημερίδα της Ιταλίας, η Κοριέρε ντε λα σέρα δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο τη συνομιλία που είχε ο πιλότος με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Λινάτε λίγο πριν την πτώση, όπου το αεροσκάφος φέρεται να είχε προβλήματα στο σύστημα προσγείωσης. Ο Φασουλο φέρεται να παρερμήνευσε οδηγίες του πύργου ελέγχου που απευθύνονταν σε ένα ελικόπτερο και αντί να μείνει στη δυτική πλευρά του αεροδρομίου, κατηύθυνε το αεροσκάφος στα βόρεια της πόλης, λέγοντας ότι έχει λύσει το πρόβλημα, ενώ από εκεί και έπειτα έχασε την επαφή με τον πύργο ελέγχου και δεν έστειλε σήμα κινδύνου ούτε τη στιγμή που έπεσε πάνω στον πύργο της Πιρέλι.

    [03] ΟΧΙ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΓΙΑ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ

    Ουάσιγκτον, 19 Απριλίου 2002 (09:56 UTC+2)

    Στο πλαίσιο των γενικότερων συζητήσεων και ζυμώσεων για τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό, η Ουάσιγκτον απέρριψε την πρόταση του Κοφι Αναν, σχετικά με την ανάπτυξη πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης, ενδεχόμενη εξέλιξη, που φαίνεται να αποδέχεται η Παλαιστινιακή Αρχή, σε αντίθεση με το Ισραήλ.

    Από την άλλη μεριά, η ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση, φαίνεται αποφασισμένη να εφαρμόσει την τακτική εναλλαγής εισβολής - αποχώρησης στρατιωτικών δυνάμεων από τις παλαιστινιακές περιοχές, κλιμακώνοντας τον πόλεμο νεύρων έναντι της Παλαιστινιακής Αρχής.

    [04] ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ: ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2002 ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΡΩΗΝ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΑΣΚ

    Πρίστινα, 19 Απριλίου 2002 (21:06 UTC+2)

    Η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα ντελ Πόντε δήλωσε σήμερα από την Πρίστινα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ότι εντός του 2002 θα εκδοθούν τα πρώτα κατηγορητήρια εναντίον Αλβανών, πρώην μελών του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" - UCK.

    Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το Δικαστήριο της Χάγης άρχισε έρευνες σε βάρος τριών πρώην μελών του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου", οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στη διάρκεια του πολέμου.

    "Είμαι σίγουρη ότι θα εκδώσουμε σύντομα το πρώτο κατηγορητήριο", είπε μετά τη συνάντησή της με τον επικεφαλής της UNMIK Μίκαελ Στάινερ και διευκρίνισε ότι το Δικαστήριο δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα κοινοποιηθεί το κατηγορητήριο.

    Συμπλήρωσε δε ότι έως το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί και οι υπόλοιπες έρευνες.

    Η κ. Ντελ Πόντε εξήγησε ότι στόχος της επίσκεψής στην Πρίστινα είναι να συγκεντρώσει τις πληροφορίες, στις οποίες είχαν πρόσβαση οι ανακριτές του Δικαστηρίου της Χάγης, αλλά και να ζητήσει από την UNMIK, την KFOR και τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου να συνεργαστούν πλήρως, ώστε οι έρευνες να ολοκληρωθούν έως το 2004.

    Ο επικεφαλής της UNMIK τόνισε ότι "οι εθνικότητες δεν παίζουν κανένα ρόλο, όταν πρόκειται για εγκλήματα πολέμου" και ότι όσοι ευθύνονται θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

    "Θα στηρίξουμε το έργο του Δικαστηρίου της Χάγης και ειδικά όσον αφορά τη διαλεύκανση υποθέσεων απαγωγών", είπε.

    Η κ. Ντελ Πόντε συναντήθηκε στην Πρίστινα με τον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα, τον πρωθυπουργό Μπαϊράμ Ρετζέπι, οι οποίοι δεσμεύθηκαν ότι θα συνεργαστούν ανεπιφύλακτα με το Δικαστήριο της Χάγης.

    [05] Σ. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Απριλίου 2002 (20:55 UTC+2)

    «Η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει ότι ο διάλογος για το ασφαλιστικό δεν ήταν προσχηματικός», τόνισε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του 4ου εκλογικοαπολογιστικού συνεδρίου της Ε.Δ.Ο.Θ στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Παπασπύρος εκτίμησε ότι «όλα θα πάνε καλά» σε ότι αφορά το ασφαλιστικό. Τόνισε, δε, ότι η κυβέρνηση πρέπει να «να εκτιμήσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν από τα συνδικάτα, έτσι ώστε να επαναπροσεγγίσει τα αιτήματα τους για να οδηγηθούμε σε μια αποφασιστική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και στήριξη του αναδιανεμητικού του χαρακτήρα».

    Ερωτηθείς για την παραίτηση του από τη γραμματεία του τομέα συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπασπύρος υπογράμμισε ότι «το κείμενο της παραίτησης μου ήταν σαφές». «Δεν μπορεί κανείς όταν έχει καθαρότητα σε ότι αφορά τους ρόλους του κόμματος και του συνδικάτου και σε ότι αφορά τις αρχές, να πηγαίνει παρέα με καταστάσεις που έχουν στοιχεία σύγχυσης και μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στον πολιτικό φορέα του ΠΑΣΟΚ», κατέληξε.

    [06] ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ε.Δ.Ο.Θ.

    Θεσσαλονίκη, 19 Απριλίου 2002 (20:50 UTC+2)

    Συνολικά 550 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από 60 πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων στο Δημόσιο, συμμετέχουν στο 4ο εκλογικοαπολογιστικό συνέδριο της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανισμών Θεσσαλονίκης (Ε.Δ.Ο.Θ) , που ξεκίνησε σήμερα, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

    Ο πρόεδρος της Ε.Δ.Ο.Θ. Δημήτρης Κίτσιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι θέσεις και οι αποφάσεις του συνεδρίου θα βοηθήσουν το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα της Θεσσαλονίκης αλλά και όλης της χώρας.

    «To συνέδριο είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για εμάς να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις και τις σκέψεις, να βγούνε νέες αποφάσεις σε ότι αφορά το μέρος για να δούνε όλοι μαζί οι εργαζόμενοι στη χώρα το όλο», τόνισε.

    «Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι ένα θετικό συνέδριο, θα προκύψει και μια καινούργια διοίκηση, που πιστεύω θα συνεχίσει τους αγώνες του σήμερα», κατέληξε.

    Στο συνέδριο θα συζητηθούν καίρια θέματα που απασχολούν το δημοσιοϋπαλληλικό συνδικαλιστικό κίνημα, όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό και η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης.

    Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν την Κυριακή, με τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών για τη νέα διοίκηση της Ε.Δ.Ο.Θ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κίτσιος θα είναι και πάλι υποψήφιος για τη θέση του πρόεδρου.

    [07] ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ "ΜΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ" ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2002 (20:44 UTC+2)

    Την αρίθμηση των σηματοδοτών, με στόχο την κυκλοφοριακή και περιβαλλοντική ανακούφιση στα μεγάλα αστικά κέντρα προωθεί το υπουργείο Μεταφορών, με πρώτη εφαρμογή στη Θεσσαλονίκη.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα "σηματοδότες με ταυτότητα", πρόκειται να τοποθετηθούν ειδικές σημάνσεις στις οποίες θα αναγράφεται ο αριθμός των σηματοδοτών σε όλες τις κρίσιμες διασταυρώσεις, έτσι ώστε να αποτελούν σταθερή αναφορά για την προσέγγιση του προορισμού των οδηγών.

    Για παράδειγμα ένας συγκεκριμένος προορισμός, στην οδό Κηφισίας 82, θα ευρίσκεται 50 μέτρα μετά το σηματοδότη 131 της Κηφισίας και όχι 50 μέτρα μετά από ένα super market ή ένα μεγάλο πλάτανο, όπως συμβαίνει συνήθως σήμερα προκειμένου να προσδιοριστεί με ακρίβεια η θέση ενός σημείου.

    Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Μεταφορών, Σπύρος Βούγιας, "η εφαρμογή του έργου αυτού, είναι προφανές πως καθιστά τις πόλεις ασύγκριτα φιλικότερες και λειτουργικές και τη χρήση του οδικού δικτύου περισσότερο εύκολη και ευχάριστη, επιφέροντας σημαντικότατα οφέλη στην καθημερινή ζωή εκατομμυρίων πολιτών και επισκεπτών". Ακόμη τόνισε ότι με το σύστημα αυτό θα εξοικονομούνται χρόνος και χιλιόμετρα που μπορεί να χάνονται άσκοπα από λάθος μετακινήσεις.

    Το έργο θα εφαρμοστεί αρχικά στη Θεσσαλονίκη εντός του επόμενου τετραμήνου από τον τομέα Συγκοινωνιών και Οργάνωσης του ΑΠΘ, θα έχει χαμηλό κόστος και ελάχιστο χρόνο περάτωσης.

    [08] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ, ΙΛΙΕΣΚΟΥ, ΠΑΡΑΒΑΝΟΦ ΓΙΑ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ, ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΕ

    Βουκουρέστι, 19 Απριλίου 2002 (20:42 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Οι πρόεδροι της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας Ίον Ιλιέσκου και Γκεόργκι Παρβάνοφ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εξέφρασαν στο πλαίσιο των συνομιλιών τους στο Βουκουρέστι την βαθιά τους ανησυχία για την δραματική όπως την χαρακτήρισαν κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

    Στο κείμενο της διακήρυξης που υιοθέτησαν κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει άμεσα δράση προκειμένου να σταματήσει η βία στην περιοχή και να αποτραπεί ενδεχόμενη κλιμάκωση της στο μέλλον.

    Οι κκ. Σημίτης, Ιλιέσκου και Παρβάνοφ τάχθηκαν υπέρ της εφαρμογής των ψηφισμάτων 1397, 1402 και 143 του ΟΗΕ ενώ κάλεσαν το Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματά του από τις παλαιστινιακές περιοχές.

    Η κρίση στη Μέση Ανατολή μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας τόνισαν.

    Αναφορικά με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ οι Ιλιέσκου, Παρβάνοφ και Σημίτης εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η διεύρυνση προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη θα ενδυναμώσει τον ρόλο της Συμμαχίας ενώ ανέφεραν ότι στη διάσκεψη στην Πράγα η Ρουμανία και η Βουλγαρία θα προσκληθούν να ενταχθούν στην Συμμαχία.

    Σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕ οι κκ Ιλιέσκου και Παρβάνοφ χαιρέτησαν την απόφαση της Ελλάδας να υποστηρίξει την εντατικοποίηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ το 2003.

    [09] ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΚΥΚΛΩΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΣΕ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2002 (20:27 UTC+2)

    Κύκλωμα που προωθούσε λαθραία αλλοδαπούς στην Ελλάδα εξάρθρωσε η Ασφάλεια. Στην Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής προσήχθησαν 23 αλλοδαποί για χρήση πλαστών εγγράφων και εκμετάλλευση γυναικών.

    Το παράνομο κύκλωμα παρείχε στέγη στους αλλοδαπούς και στη συνέχεια τους εφοδίαζε με πλαστές άδειες παραμονής έναντι αμοιβής.

    Επειτα από έφοδο της Ασφάλειας Αττικής σε συγκεκριμένα διαμερίσματα συνελήφθησαν 23 αλλοδαποί. Οι πέντε, ένας Σουδανός και τέσσερις Μολδαβοί είναι μέλη του κυκλώματος, ενώ οι υπόλοιποι ήθελαν να εφοδιαστούν με έγγραφα ακολουθώντας όχι τη νόμιμη διαδικασία.

    Κατά τη διάρκεια της έρευνας σε ένα από τα παράνομα γραφεία βρέθηκε και η διευθύντρια της υπηρεσίας αλλοδαπών του Δήμου Πειραιά, η οποία προσήχθη να εξεταστεί.

    Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και αύριο θα οδηγηθούν στον ανακριτή.

    Με απόφαση του δημάρχου Πειραιά η Α. Βερνίκου τέθηκε σε διαθεσιμότητα και διετάχθη ένορκη διοικητική εξέταση.

    [10] ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΤΖΕΜ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Αγκυρα, 19 Απριλίου 2002 (20:26 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουσεΐν Ντιριόζ ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου και της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ θα μεταβούν στη Μέση Ανατολή την επόμενη εβδομάδα εφόσον δεν υπάρξουν άσχημες εξελίξεις για να συμβάλλουν στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Οπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press, o Τζεμ δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η επίσκεψη θα γινόταν μόνο αν δινόταν άδεια στους δύο υπουργούς να συναντηθούν με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος βρίσκεται αποκλεισμένος στο αρχηγείο του στη Ραμάλα.

    Ο.Κ.

    [11] ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΤΖΕΜ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2002 (20:24 UTC+2)

    Το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη προτίθενται να επισκεφτούν την επόμενη εβδομάδα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, εφόσον "το επιτρέψουν οι συνθήκες", όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μπεγλίτης,

    "Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας Γιώργος Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ στη συνέχεια σχετικών διαβουλεύσεων καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης στη Μέση Ανατολή, προτίθενται να επισκεφθούν το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη την επόμενη εβδομάδα, εφόσον το επιτρέπουν οι εξελίξεις, με στόχο να συμβάλουν στην άρση του αδιεξόδου και στην επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας", τόνισε ο κ. Μπεγλίτης.

    [12] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΒΑΝΟΦ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Βουκουρέστι, 19 Απριλίου 2002 (20:20 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Οι πρόεδροι της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας Ίον Ιλιέσκου και Γκεόργκι Παρβάνοφ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συμφώνησαν στο πλαίσιο των συνομιλιών τους στο Βουκουρέστι στην ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων συνεργασίας ιδιαίτερα σε τομείς όπως οι υποδομές, οι μεταφορές και η ενέργεια.

    Όπως αναφέρεται στο τελικό κείμενο της διακήρυξης, συμφωνήθηκε τα οικονομικά προγράμματα να αρχίσουν στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας για τη νοτιοανατολική Ευρώπη ενώ συζήτησαν και το ενδεχόμενο δημιουργίας ελεύθερης αγοράς ενέργειας.

    Συμφώνησαν μάλιστα να ανοίξουν νέοι δρόμοι για τις μεταφορές καθώς και να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες ώστε να αρχίσουν οι μεταφορές μέσω του Δούναβη.

    Στις συζητήσεις αναφέρθηκε επίσης ότι η Ρουμανία και η Βουλγαρία θα επωφεληθούν από τις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες που θα προσφερθούν εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.

    Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ο αγώνας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα πρέπει να συνεχιστεί ενώ θα πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών για την πάταξη της εγκληματικότητας, του οργανωμένου εγκλήματος και της διακίνησης των ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

    [13] ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ Ο ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΤΑΝΙΕΛ ΠΕΡΛ

    Λονδίνο, 19 Απριλίου 2002 (20:14 UTC+2)

    Ο δικαστής που επρόκειτο να προεδρεύσει στη δίκη του βασικού υπόπτου για την απαγωγή και τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Ντάνιελ Περλ αποσύρθηκε τελικά από την υπόθεση.

    Όπως μετέδωσε το BBC, οι δικηγόροι υπεράσπισης του κατηγορουμένου Αχμέντ Ομάρ Σαέντ Σείχ που θα δικαστεί σε δικαστήριο στο Πακιστάν έκριναν ότι ο δικαστής Αρσχάντ Νουρ Κχαν δεν θα ήταν αντικειμενικός και ανεπηρέαστος στο έργο του καθώς είχε ακούσει τον κατηγορούμενο να ομολογεί τη διάπραξη της απαγωγής σε προηγούμενη ανακριτική διαδικασία.

    Το γεγονός αυτό τον κατέστησε βασικό μάρτυρα και όχι πλέον δικαστή της υπόθεσης.

    Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις του Ομάρ Σείχ δεν έγιναν ενόρκως και επομένως δεν μπορούν να καταχωρηθούν στα πρακτικά της δίκης.

    Οι εισαγγελικές αρχές δέχθηκαν το αίτημα των δικηγόρων υπεράσπισης προκειμένου να μην υπάρξει αμφιβολία για την αντικειμενική έκβαση της δίκης.

    Εκφράζονται ακόμη ελπίδες το γεγονός να μην καθυστερήσει τη διεξαγωγή της δίκης που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, κάτι για το οποίο θα αποφασίσει ο νέος δικαστής.

    [14] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΘΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 19 Απριλίου 2002 (20:07 UTC+2)

    Συνέδριο για τη φυσιογνωμία και της προοπτικές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί από τις 10 μέχρι τις 12 Μαϊου στο φουαγιέ της εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών.

    Κατά το συνέδριο οι ομιλητές θα παρουσιάσουν θέματα όπως η παρουσία του ΚΘΒΕ στο αρχαίο, νεοελληνικό, κλασσικό ξένο και νεότερο ξένο δράμα, καθώς επίσης τα θεατρικά σχήματα, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τους θεσμούς του. Την τελευταία ημέρα του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί εορτασμός για τα 40 χρόνια λειτουργίας του ΚΘΒΕ.

    [15] ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Ποντγκόριτσα, 19 Απριλίου 2002 (20:06 UTC+2)

    Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, μετά την αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό, της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, η οποία αντιτίθεται στη συμφωνία που υπεγράφη με τη Σερβία για την ίδρυση νέου κράτους και τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας.

    Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς και στενό συνεργάτη του, ο κ. Βουγιάνοβιτς αναφέρει ότι παραιτείται επειδή "όλες οι προσπάθειες για συμβιβασμό με τη Φιλελεύθερη Συμμαχία και την επίτευξη νέας συμφωνία για τη διανομή της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας απέτυχαν".

    "Η κυβέρνηση έμεινε χωρίς τη στήριξη των Φιλελεύθερων και συνεπώς δίχως την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Σας ενημερώνω πως παραιτούμαι από το πρωθυπουργικό αξίωμα, το οποίο μου εμπιστευθήκατε", τονίζει στην επιστολή του ο κ. Βουγιάνοβιτς και προσθέτει ότι η κυβερνητική κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην τεθούν υπό κίνδυνο τα στρατηγικά συμφέροντα του Μαυροβουνίου.

    Ο κ. Βουγιάνοβιτς ενημέρωσε επίσης την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Βέσνα Πέροβιτς ότι επιστρέφει την εντολή στον πρόεδρο του Μαυροβουνίου και ότι η κυβέρνηση θα εκτελεί τα καθήκοντά της έως τη συγκρότηση νέας.

    Η Φιλελεύθερη Συμμαχία απέσυρε τον προηγούμενο μήνα τη στήριξή της στην κυβέρνηση μειοψηφίας, επειδή το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών (DPS) του Μίλο Τζουκάνοβιτς, δεν υλοποίησε τη δέσμευση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου, αντίθετα κατέληξε σε συμφωνία με το Βελιγράδι για την ίδρυση νέου κράτους.

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του DPS Ιγκορ Λούκσιτς δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταθέσει πρότασης μομφής κατά της Προέδρου της Βουλής Βέσνα Πέροβιτς, μέλος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, εφόσον δεν υποβάλει παραίτηση.

    Ο κ. Λούκσιτς εξήγησε ότι η συμφωνία μεταξύ DPS και Φιλελεύθερης Συμμαχίας προέβλεπε ότι οι Φιλελεύθεροι θα στηρίξουν την κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον όρο το DPS να στηρίξει την υποψήφια της Φιλελεύθερης Συμμαχίας για την προεδρία της Βουλής.

    "Καθώς η Φιλελεύθερη Συμμαχία δεν άφησε περιθώρια για την αναθεώρηση της υπάρχουσας συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων, ο πρωθυπουργός Φίλιπ Βουγιάνοβιτς αποφάσισε να παραιτηθεί, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την έναρξη νέου γύρου συνομιλιών μεταξύ DPS, Φιλελεύθερης Συμμαχίας και Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος", ανέφερε.

    Ο κ. Λούκσιτς ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα απευθυνθεί νέα πρόσκληση στη Φιλελεύθερη Συμμαχία και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

    [16] ΧΩΡΙΣ ΧΑΤΖΙ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΕ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 19 Απριλίου 2002 (20:00 UTC+2)

    Το παιχνίδι του Ηρακλή με τον Αρη είναι αυτό που προβληματίζει τον προπονητή του Γηραιού, Αγγελο Αναστασιάδη. Η νίκη θεωρείται για τον ίδιο, αλλά και για τους παίκτες επιτακτική και αυτός είναι ο κύριος λόγος που θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. «Δεν πρέπει να χάσουμε. Θέλουμε να κερδίσουμε το ντέρμπι για το καλό, αφού είναι ένα ντέρμπι και πρέπει να το πάρουμε», επισημαίνει λίγες ώρες πριν το παιχνίδι της Θεσσαλονίκης ο κ. Αναστασιάδης.

    Στο παιχνίδι με τον Αρη δεν θα αγωνιστεί ο Αλτίν Χατζί λόγω προβλήματος που αντιμετωπίζει στον αριστερό του δικέφαλο. Ο Αντώνης Νατσούρας δεν προπονήθηκε σήμερα και το ίδιο έκανε ο Γιώργος Κυριαζής που έχει υποστεί επιβάρυνση στον προσαγωγό. Ωστόσο δεν υπάρχει, όμως, κανένας λόγος ανησυχίας όσον αφορά στον αγώνα της Κυριακής.

    [17] ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΣΠ. ΒΟΥΛΓΑΡΗ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 19 Απριλίου 2002 (19:54 UTC+2)

    Με μήνυση κατά του διαιτητή και κατά παντός υπευθύνου για τον περσινό αγώνα κατέθεσε σήμερα ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Πέτρος Καλαφάτης . Ο τελευταίος κατηγορεί τον διαιτητή του αγώνα της ομάδας του με τον ΟΦΗ ότι είχε προαποφασίσει να τιμωρήσει με κίτρινες κάρτες δύο ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ. Πρόκειται για το διαιτητή Σπύρο Βούλγαρη και τον πρόεδρο του συνδέσμου διαιτητών Πειραιά Γιάννη Σπάθα. Ο κ. Καλαφάτης στηρίζει τις κατηγορίες επικαλούμενος την συνομιλία που είχαν οι δύο προαναφερόμενοι σε τηλεοπτική εκπομπή, απόρροια υποκλοπής. Ο μηνυτής ζητά την παραδειγματική τιμωρία των τυχόν υπευθύνων και τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

    [18] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΔΡΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΕΤΟΒΟΥ

    Σκόπια, 19 Απριλίου 2002 (19:53 UTC+2)

    Συνεχίζεται ο αποκλεισμός δρόμων και η ματαίωση αστυνομικών περιπολιών στην περιφέρεια του Τετόβου.

    Σήμερα έκλεισε η οδική αρτηρία Τέτοβο - Γιάζιντσε, δηλαδή του σταθμού διέλευσης προς το Κοσσυφοπέδιο. Ο αποκλεισμός γίνεται από Αλβανούς της περιοχής που απαιτούν την αποφυλάκιση όλων των Αλβανών κρατουμένων και την ένταξη στις τάξεις της αστυνομίας περισσότερων ομοεθνών τους, καθώς επίσης να αποσυρθούν όλα τα στρατιωτικά και αστυνομικά φυλάκια της περιοχής.

    [19] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

    Σκόπια, 19 Απριλίου 2002 (19:49 UTC+2)

    Με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Σλόμπονταν Τσάσουλε, συναντήθηκε σήμερα ο Συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας, Ερχαρντ Μπούσεκ, με τον οποίο συζήτησε την για τα έργα που έχουν προγραμματιστεί.

    Ο Μπούσεκ δήλωσε ότι τα Σκόπια θα γίνουν έδρα για τη σύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων των Βαλκανικών κρατών με την Ευρώπη και παράλληλα θα φιλοξενήσουν την ίδρυση κέντρου για τη συγκέντρωση των παράνομων όπλων από τα Βαλκάνια.

    Εξάλλου, σήμερα ξεκίνησε στα Σκόπια σύσκεψη των εθνικών συντονιστών του Συμφώνου Σταθερότητας με κύριο θέμα τον αγώνα κατά της παράνομης εμπορίας ανθρώπων στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

    [20] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΥΨΟΥΣ 9 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΑΝΑΜΕΝΕΙ Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Ν.Τ.

    Μπουένος ’ϊρες, 19 Απριλίου 2002 (19:48 UTC+2)

    Στην Αργεντινή οι ελπίδες εναπομένουν πλέον στο να εγκριθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η παροχή οικονομικής βοήθειας στην χώρα ύψους τουλάχιστον 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου αυτή να μπορέσει να ανταποκριθεί στην καταβολή των χρεών της, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του προέδρου, Εντουαρδο Αμαντεο.

    Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται συνομιλίες του υπουργού Οικονομικών Χορκε Ρεμες Λενικοφ με αξιωματούχους της Διεθνούς Τράπεζας και του Δ.Ν.Τ. στην Ουάσινγκτον προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις για την παροχή οικονομικής βοήθειας.

    [21] ΙΣΛΑΜΙΣΤΗΣ ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ ΟΤΙ ΔΙΕΠΡΑΞΕ 12 ΟΛΟΦΟΝΙΕΣ

    Αγκυρα, 19 Απριλίου 2002 (19:47 UTC+2)

    Ο φανατικός ισλαμιστής Μεχμέτ Σαλίχ Κολγκέ, ο οποίος συνελήφθη αυτή την εβδομάδα, ομολόγησε ότι σκότωσε τουλάχιστον 12 άτομα στη νοτιοανατολική Τουρκία, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Οι αρχές ανακάλυψαν τρία πτώματα κοντά στην πόλη Γκαζιάντεπ, μετά την ανάκριση του Κολγκέ, ηγετικού στελέχους της οργάνωσης Χεζμπολάχ. Η παράνομη αυτή οργάνωση που έχει ως στόχο την ανατροπή του κοσμικού καθεστώτος της Τουρκίας, κατηγορείται για την εκτέλεση τουλάχιστον 150 ανθρώπων.

    [22] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ & ΜΠΕΪΖΜΠΟΛ

    Θεσσαλονίκη, 19 Απριλίου 2002 (19:44 UTC+2)

    Την ικανοποίησή του για την πρόοδο της Ολυμπιακής Προετοιμασίας εξέφρασε ο

    Δόκτωρ Γιονγκ Κιμ, μετά την ολοκλήρωση των επαφών μεταξύ της Διεθνούς

    Ομοσπονδίας Ταεκβοντό με την ΑΘΗΝΑ 2004, στις 17-19 Απριλίου 2002.

    Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ταεκβοντό δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η

    Προετοιμασία για τους Αγώνες προχωρά πολύ σωστά, όπως άλλωστε διαπίστωσε

    πρόσφατα και η ΔΟΕ. Επισκεφθήκαμε ορισμένες από τις Ολυμπιακές

    εγκαταστάσεις, προκειμένου να διαμορφώσουμε μία πλήρη εικόνα».

    Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα ολοκληρώθηκε και η διαδικασία ενημέρωσης της

    Διεθνούς Ομοσπονδίας Μπέιζμπολ. Ο Πρόεδρος, Αλντο Νοτάρι, εξέφρασε

    αντίστοιχα την ικανοποίησή του.

    Πέραν της αναλυτικής ενημέρωσης που έλαβαν οι αντιπροσωπείες των Διεθνών

    Ομοσπονδιών Ταεκβοντό και Μπέιζμπολ από τους αρμοδίους της ΑΘΗΝΑ 2004, με

    επικεφαλής τον Εντεταλμένο Σύμβουλο, Σπύρο Καπράλο, πραγματοποιήθηκαν

    επισκέψεις και επί τόπου ενημέρωση από τον Γενικό Διευθυντή Αθλημάτων της

    ΑΘΗΝΑ 2004, Μάκη Ασημακόπουλο, στους προπονητικούς χώρους, καθώς και

    στους χώρους φιλοξενίας των Διαιτητών και Κριτών.

    [23] ΕΠΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

    Κίεβο, 19 Απριλίου 2002 (19:31 UTC+2)

    Επτά άτομα τραυματίστηκαν στην κεντρική αγορά της πόλης Νικοπόλ στη νότια Ουκρανία όταν ένας μεθυσμένος μετά από καυγά πέταξε χειροβομβίδα, ανέφεραν οι αρχές.

    Ο δράστης συνελήφθη δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της πόλης στο Ρόυτερς.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 19 April 2002 - 18:14:31 UTC