Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-05-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Ο ΑΝΑΝ
  • [02] ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΕΓ ΠΑΣΟΚ
  • [03] ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΕΛΛΗΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΓΕΝΝΑ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ AIDS
  • [04] ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΠΡΟΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΛΛΑΝΔΟΙ
  • [05] ΠΕΤΡΟ ΚΟΤΣΙ: "ΟΧΙ" ΣΤΟ ΝΑΝΟ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [06] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΤΟΥ Α.Π.Θ.
  • [07] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ Ε.Γ. ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Γ. ΜΑΡΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΕΔΩΣΗ ΤΗΣ
  • [08] Γ. ΡΟΚΟΣ: ΑΛΛΟΘΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
  • [09] ΣΤΙΣ 21 ΜΑΪΟΥ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΕΥΚΑΡΠΙΑ
  • [10] ΕΥΚΟΛΗ ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΠΕΤΥΧΕ Ο ΠΑΟΚ
  • [11] ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ "ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ" ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [12] ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
  • [13] TA ΝΕΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [14] O A. ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Σ.Ε.Β.Ε.
  • [15] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-15/5/2002
  • [16] ΟΛΟΝΥΧΤΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
  • [17] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΓΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΟΙΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΟΚ
  • [18] ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ
  • [19] ΜΑΚΑΒΡΙΟ ΛΑΘΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
  • [20] ΑΘΩΩΘΗΚΑΝ ΟΚΤΩ ΝΕΑΡΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΝ ΓΙΑ ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΣΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ
  • [21] ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥ FBI ΕΙΧΕ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ
  • [22] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΕΥΡΩΠΗ ΕΠΕΙΔΗ ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • [23] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
  • [24] ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΕΙΣΕΒΑΛΛΕ ΣΕ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ - ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ

  • [01] ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Ο ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 15 Μαϊου 2002 (13:32 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Κύπριος Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Η επιτάχυνση των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν, σήμερα το πρωί, στη Λευκωσία, ο πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης, και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

    Σε δηλώσεις του μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο πρόεδρος Κληρίδης αρκέστηκε να δηλώσει ότι συζήτησε με τον κ. Ανάν «με ποιους τρόπους μπορούν να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις», ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν έκανε καμιά δήλωση, παρά την επιμονή των δημοσιογράφων.

    Ο κ. Ανάν θα συναντηθεί στις 4 το απόγευμα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, στην κατεχόμενη Λευκωσία, ενώ αργότερα θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Κύπριου προέδρου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, στην οικία του αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [02] ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΕΓ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2002 (00:23 UTC+2)

    Φωτογραφία: Συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ

    Το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε ομόφωνα στην αποψινή του συνεδρίαση, υπό την προεδρία του Κώστα Σημίτη, να προτείνει στην οργανωτική συνδιάσκεψη του Κινήματος την εκλογή πρόεδρου από τη βάση του ΠΑΣΟΚ και γραμματέα από το συνέδριο. Εξάλλου, στη συνεδρίαση τέθηκε επί τάπητος ο πολιτικός σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα με ορίζοντα και τις προσεχείς δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

    «Από τη στιγμή που ο πρόεδρος εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία απ' όλα τα μέλη του Κινήματος έχει την ισχύ που είχε και ακόμα μεγαλύτερη. Ο γραμματέας δεν εκλεγότανε από το συνέδριο, εκλεγότανε από την Κεντρική Επιτροπή, ακριβώς για να μην υπάρχει η ίδια νομιμοποιητική βάση με τον πρόεδρο», επισήμανε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης

    Ο Κώστας Λαλιώτης χαρακτήρισε τη συνδιάσκεψη μεγάλη ευκαιρία για την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ ως κυρίαρχου και πρωτοπόρου πολιτικού ρεύματος για το μέλλον της Ελλάδας.

    «Η συνδιάσκεψη ως κορυφαίο πολιτικό γεγονός, μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην ανατροπή της δυσμενούς συγκυρίας, δημιουργώντας προσδοκίες και ελπίδες στη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Σίγουρα, η συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη συσπείρωση, τη δυναμική και την αυτοπεποίθηση του νικηφόρου ΠΑΣΟΚ, για τη συνοχή της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, για την προοπτική μιας υπαρκτής πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας. Είναι για όλους μας μια μεγάλη ευκαιρία για να μπει το ΠΑΣΟΚ δυναμικά και συνθετικά, πιο δυνατό, πιο αξιόπιστο, πιο ανανεωμένο και πιο σύγχρονο», τόνισε ο κ. Λαλιώτης.

    Η συνδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Ιουλίου, με τη συμμετοχή όλων των εκλεγμένων οργάνων του Κινήματος. Συνολικά θα συμμετέχουν 1.700 άτομα. Στις 7 Ιουλίου, με την ίδια σύνθεση, θα πραγματοποιηθεί εθνική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για την αυτοδιοίκηση.

    [03] ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΕΛΛΗΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΓΕΝΝΑ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ AIDS

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2002 (09:42 UTC+2)

    Ελληνας επιστήμονας, του Εθνικού Ογκολογικού Ινστιτούτου Φρέντερικ, στην πολιτεία του Μέριλαντ των ΗΠΑ, ανακάλυψε ότι ο ιός HIV που ευθύνεται για το AIDS μπορεί να κρυφτεί και σε άλλα κύτταρα του σώματος, πέρα από τα μέχρι τώρα γνωστά, ώστε να μην είναι ανιχνεύσιμος.

    Πρόκειται για μια σημαντική έρευνα, που δίνει νέες ελπίδες στους ασθενείς του AIDS. Ειδικότερα σύμφωνα με τον καθηγητή, Γιώργο Παυλάκη, που μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας", τα ευρήματα δείχνουν ότι σημαντικά κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος μπορούν να προσβληθούν από τον ιό HIV, ενώ η λοίμωξη παραμένει και μετά τη θεραπεία με τα ως τώρα γνωστά, τα λεγόμενα αντιρετροϊκά φάρμακα.

    Οπως δήλωσε ο Ελληνας επιστήμονας, με την ανακάλυψη αυτή «ίσως μπορέσουμε να προσαρμόσουμε τις επόμενες θεραπευτικές μεθόδους ώστε να εξαλείψουν τον ιό από τα κύτταρα αυτά, ενώ επεσήμανε ότι το AIDS είναι μια ασθένεια που μέσα σε λίγα χρόνια έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα και πλέον βρισκόμαστε στην διαδικασία ανακάλυψης νέων θεραπειών.

    Ηδη η ομάδα του Ελληνα καθηγητή πειραματίζεται ήδη για να βρει ποια φάρμακα κατά του AIDS καταπολεμούν τον ιό στα κύτταρα ΝΚ και μέχρι στιγμής έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι φάρμακα όπως το AZT και το 3TC έχουν κάποιο αποτέλεσμα.

    [04] ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΠΡΟΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΛΛΑΝΔΟΙ

    Άμστερνταμ, 15 Μαϊου 2002 (10:00 UTC+2)

    Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Ολλανδοί για τις βουλευτικές εκλογές, εννέα μέρες μετά τη δολοφονία του ακροδεξιού πολιτικού Πιμ Φορτάιν. Το κόμμα του, που ιδρύθηκε μόλις πριν λίγους μήνες, ενδέχεται να αναδειχθεί δεύτερο, μεταδίδει το BBC.

    Ο κεντρο- αριστερός συνασπισμός που κατέχει την εξουσία τα τελευταία οχτώ χρόνια αναμένεται να ηττηθεί στις εκλογές αυτές που σκιάστηκαν απο τη δολοφονία του Πιμ Φορτάιν.

    Η ατμοσφαιρα στη χώρα είναι ηλεκτρισμένη μετά το δραματικό αυτό γεγονός και οι συναισθηματικά φορτισμένοι ψηφοφόροι- σύμφωνα με τους αναλυτές - αναμένεται να στηρίξουν το "ακέφαλο" κόμμα του Φορτάιν, το οποίο θα μπορούσε - όπως λένε - να σχηματίσει κυβέρνηση με το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών.

    Σχεδόν όλοι οι αναλυτές συμφωνούν οτι ο κεντροαριστερός συνασπισμός του μεταβατικού Πρωθυπουργού, Βιμ Κοκ, θα χάσει σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, το οποίο κατεβαίνει με μια δυνατή ατζέντα κοινωνικού προσανατολισμού.

    [05] ΠΕΤΡΟ ΚΟΤΣΙ: "ΟΧΙ" ΣΤΟ ΝΑΝΟ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Τίρανα, 15 Μαϊου 2002 (21:06 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Η επιδίωξη του προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΣΚ) Φατός Νάνο να εκλέγει πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιμετωπίζεται αρνητικά όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από τους ίδιους τους οπαδούς του. Ο οργανωτικός γραμματέας του ΣΚ Πέτρο Κότσι, που θεωρείται από τους στενούς συνεργάτες του Νάνο δήλωσε το απόγευμα ότι "οι βουλευτές του ΣΚ που υποστηρίζουν το Κίνημα για κάθαρση στο κόμμα είναι εναντίον της υποψηφιότητας του Φατός Νάνο για την προεδρία. Ο Νάνο πρέπει να παραμείνει πρόεδρος του ΣΚ και δεν πρέπει να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας".

    Στη συνέχεια ο Κότσι θεώρησε ως λανθασμένη την πρόσφατη δήλωση του Νάνο ότι αν δεν θα εκλεγεί αυτός πρόεδρος της Δημοκρατίας τότε η Αλβανία θα βαδίσει προς τις πρόωρες εκλογές.

    Τέλος, ο Κότσι δήλωσε ότι ομάδα βουλευτών του ΣΚ που υποστηρίζουν το κίνημα για κάθαρση θα προτείνουν μια γυναίκα για τη θεση του προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς όμως να αναφέρει το όνομά της,

    [06] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΤΟΥ Α.Π.Θ.

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαϊου 2002 (20:58 UTC+2)

    Συναυλία με το Συγκρότημα Παραδοσιακής Μουσικής και με τη συμμετοχή μουσικών σχημάτων και σολίστ από διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας διοργανώνουν αύριο στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ. η αντιδημαρχία Πολιτισμού και η Διεύθυνση Μουσικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν το συγκρότημα του Γιάννη Μπούκου από την Αιανή Κοζάνης σε τραγούδια Ηπείρου και Θεσσαλίας, το συγκρότημα Διονύση Κορνηλάκη σε τραγούδια Κρήτης, ο Σόλων Λέκκας από τη Μυτιλήνη σε τραγούδια Μικράς Ασίας και ο Βασίλης Μπαντής από τη Νικήσιανη Καβάλας σε τραγούδια της Μακεδονίας.

    Η συναυλία θα αρχίσει στις 9 το βράδυ και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [07] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ Ε.Γ. ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Γ. ΜΑΡΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΕΔΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Στρασβούργο, 15 Μαϊου 2002 (20:51 UTC+2)

    Με ευρύτατη πλειοψηφία (380 υπέρ, 95 κατά και 50 αποχές) και με τους επαίνους όλων πολιτικών πτερύγων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Κομισιόν εγκρίθηκε στο Στρασβούργο η έκθεση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Μαρίνου σχετικά με την αξιολόγηση των προγραμμάτων σταθερότητας και σύγκλισης των χωρών της Ε.Ε.

    Το θέμα που χειρίστηκε ο κ. Μαρίνος και στο οποίο έδωσαν ευρεία δημοσιότητα πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι εξαιρετικά επίκαιρο λόγω της πρόσφατης εμπλοκής με τις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Πορτογαλίας, οι οποίες δέχθηκαν επικρίσεις από την Κομισιόν για τα αυξανόμενα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους και απειλήθηκαν με κυρώσεις.

    Ο κ. Μαρίνος επέκρινε κατά την ομιλία παρουσίασης της έκθεσής του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την πρακτική της "δημιουργικής λογιστικής", κάτι που, όπως τόνισε "δυστυχώς, εφαρμόζεται και από την ελληνική κυβέρνηση", αφού κάτι τέτοιο αχρηστεύει τις διατάξεις του Συμφώνου Σταθερότητας που έχουν συνομολογήσει οι χώρες της Ενωσης και το οποίο στοχεύει στη δημοσιονομική και νομισματική σταθερότητα και την ανάπτυξη των οικονομικών της Ενωσης.

    Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. ήταν ιδιαίτερα επικριτικός εναντίον της κυβέρνησης της Γερμανίας και της μέχρι πρότινος σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Πορτογαλίας και τάχθηκε εναντίον της επιλεκτικής ερμηνείας του Συμφώνου Σταθερότητας, αφού κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην επίδειξη ελαστικότητας έναντι π.χ. των κυβερνήσεων χωρών που έχουν τη δύναμη να ακυρώνουν τις συνέπειες των κοινοτικών ρυθμίσεων που τις αφορούν και δεν τις ικανοποιούν.

    Τη θέση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. επαίνεσε κατά τη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου και ο σοσιαλιστής Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις της Ενωσης Πέδρο Σόλμπες Μίρα, ενώ κολακευτικά ήταν τα σχόλια όχι μόνο των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο μετέχει και η Ν.Δ. και των Φιλελευθέρων, αλλά και πολλών σοσιαλιστών και αριστερών ευρωβουλευτών, οι οποίοι συντάχθηκαν με τις απόψεις του Ελληνα ευρωβουλευτή.

    Ο κ. Μαρίνος επισήμανε, εξάλλου, τις ιδιαίτερες συνέπειες που ήδη έχει και αναμένεται να έχει με ακόμη πιο πιεστικό τρόπο στο άμεσο μέλλον η επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της συνακόλουθης δραματικής αύξησης των συνταξιούχων στις χώρες - μέλη.

    Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι επείγει η αύξηση των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων, ώστε να μειωθεί η ανεργία, να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών και για να επιτευχθεί ο στόχος της Λισαβόνας, δηλαδή να καταστεί η Ενωση η πιο προηγμένη και ανταγωνιστική οικονομία του κόσμου μέχρι το 2010.

    Τέλος, ο κ. Μαρίνος κάλεσε τις κυβερνήσεις και τα όργανα της Ε.Ε. να μελετήσουν σε βάθος το αμερικανικό οικονομικό μοντέλο και να διδαχθούν από τις επιτυχίες του, αλλά επέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αυξήσει μονομερώς και χωρίς καμία διαβούλευση με τους εμπορικούς εταίρους της τις επιδοτήσεις στον αγροτικό τομέα κατά 80%.

    Ο κ. Μαρίνος επισήμανε κλείνοντας την τοποθέτησή του, ότι η αστάθεια, η παρατεταμένη ανεργία και η πάντα παρούσα τρομοκρατία οδηγούν δυστυχώς στην αναβίωση ακροδεξιών και ακροαριστερών ρευμάτων, τα οποία τόσα δεινά επισώρευσαν στην ήπειρό μας στο παρελθόν, τη δίχασαν και τη διχοτόμησαν επί 50 χρόνια, δημιουργώντας τραύματα που μόλις τώρα αρχίζουν να επουλώνονται με την καθοριστική συμβολή της Ενωσης και τη λειτουργία της ελεύθερης οικονομίας σε όλες τις χώρες της Ευρώπης..

    [08] Γ. ΡΟΚΟΣ: ΑΛΛΟΘΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαϊου 2002 (20:47 UTC+2)

    «Αλλοθι για τη διαφαινόμενη αποτυχία» αποτελούν, σύμφωνα με τον υποψήφιο νομάρχη Θεσσαλονίκης Γιώργο Ρόκο, οι δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου στο ράδιο «Αλφα-Πόλις» ότι αν δεν κερδίσει ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Γρηγόρης Χατζησάββας τη νομαρχία Θεσσαλονίκης θα έχει ευθύνες η Αριστερά.

    «Ο κ. Βενιζέλος, φοβούμενος έναν ενδεχόμενο υπερσκελισμό του στις επόμενες βουλευτικές εκλογές από συνυποψήφιο του και το φρενάρισμα των ηγετικών του φιλοδοξιών «επέβαλλε» στο ΠΑΣΟΚ, την υποψηφιότητα στη νομαρχία του κ. Χατζησάββα. Τώρα με τις δηλώσεις του θέλει να προετοιμάσει άλλοθι για την ενδεχόμενη αποτυχία», δήλωσε ο κ. Ρόκος, που έχει την υποστήριξη του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ.

    «Ας αφήσει όμως την Αριστερά να αγωνίζεται με πολιτικές θέσεις για την αποκατάσταση του ρόλου της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, μέσα από αρχές και προτάσεις συσπειρωμένη σε μαχητική και διεκδικητική κατεύθυνση. Οι προσκείμενες πολιτικές του κ. Βενιζέλου, εκφράζουν μόνο την δική του αγωνία για την εξουσία και όχι την αγωνία των πολιτών που εκφράζουν οι αγωνιστικές συσπειρώσεις που στηρίζει η Αριστερά», πρόσθεσε.

    «Οσο για τις δηλώσεις του ότι «μπορούμε ΕΧΡΟ και χωρίς μετρό» δείχνει τι διαφυλάσσει η κυβέρνηση για τη Θεσσαλονίκη: πανηγύρια και εκθέσεις απ' τη μία και εγκατάλειψη απ' την άλλη χωρίς βασικά έργα που να εξυπηρετούν τους πολίτες», κατέληξε.

    [09] ΣΤΙΣ 21 ΜΑΪΟΥ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΕΥΚΑΡΠΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαϊου 2002 (20:43 UTC+2)

    Στις 21 Μάιου θα αποφασίσει η διοίκηση του Μακεδονικού αν θα παραχωρήσει ή όχι στον Ηρακλή το γήπεδο της Νέας Ευκαρπίας για τη νέα σεζόν. Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του Μακεδονικού θα παραχωρήσει το γήπεδο στον Γηραιό, ο οποίος θα το δηλώσει και ως έδρα του για τη νέα σεζόν.

    Επίσης πρόβλημα παρουσιάστηκε με το Καυταντζόγλειο αφού οι άνθρωποι του σταδίου δεν επιτρέπουν να πάρουν κάποια μηχανήματα που ανήκουν στη δύναμη της ΠΑΕ. Το θέμα εξετάζεται από τη ΓΓΑ.

    Κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου 2001-2002, η ΠΑΕ Ηρακλής καθιέρωσε αρκετές καινοτομίες στην επίσημη ιστοσελίδα της. Μία από τις καινούργιες στήλες, που κέρδισε την ανταπόκριση του φίλαθλου κόσμου και απέσπασε το ενδιαφέρον του δημοσιογραφικού κόσμου, ήταν η ανάδειξη του «Πολυτιμότερου Παίκτη» μετά από κάθε αγώνα της ομάδας.

    Η έναρξη της στήλης έγινε μετά τον αγώνα της 4ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος ΟΠΑΠ μεταξύ του Ηρακλή και του Αιγάλεω. Η ψηφοφορία του Πολυτιμότερου Παίκτη έλαβε χώρα σε 28 αγώνες Πρωταθλήματος και Κυπέλλου. Συνολικά καταμετρήθηκαν 6078 ψήφοι, ήτοι κατά μέσο όρο 217 διαφορετικοί ψηφοφόροι ανά παιχνίδι.

    Μεγαλύτερη συμμετοχή είχε η ανάδειξη του Πολυτιμότερου Παίκτη στον αγώνα Ηρακλής - Παναθηναϊκός (25 Νοεμβρίου 2001, 353 ψήφοι), ακολούθησαν οι αναμετρήσεις με τον Ολυμπιακό (3 Φεβρουαρίου 2002, 349 ψήφοι και 10 Απριλίου 2002, 324 ψήφοι) και ο τελευταίος αγώνας με τον Πανιώνιο (9 Μαΐου 2002, 307 ψήφοι).

    Με βάση την ετυμηγορία των φιλάθλων μέσα από τη συγκεκριμένη στήλη, «Πολυτιμότερος Παίκτης 2001-2002» αναδείχθηκε ο Εντερσον Φοφόνκα με 1187 ψήφους (μ.ο. 48) και συνολικό ποσοστό 22,2% (ένας στους πέντε φιλάθλους ψήφιζαν τον Βραζιλιάνο). Ακολούθησαν οι Στολτίδης (936 ψήφοι, μ.ο. 38), Χάγκαν (871 ψήφοι, μ.ο. 35) και Χαλκιάς (759, μ.ο. 28).

    Την Παρασκευή 17 Μαΐου και ώρα 15:00, στην Αίθουσα Τύπου της Μίκρας, η ΠΑΕ Ηρακλής θα βραβεύσει τον Εντερσον Φοφόνκα, ενώ στη συνέχεια ο ποδοσφαιριστής της ομάδας θα απαντήσει σε ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου.

    Οι παίκτες της ομάδας Νέων του Ηρακλή, Σταύρος Βασιλειάδης και Γρηγόρης Παπαζαχαρίας κλήθηκαν στην Εθνική ομάδα Παίδων για να πάρουν μέρος στο φιλικό αγώνα με την δεύτερη ομάδα του Άρη που θα γίνει στο γήπεδο Χαριλάου.

    [10] ΕΥΚΟΛΗ ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΠΕΤΥΧΕ Ο ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαϊου 2002 (20:35 UTC+2)

    Εύκολο απόγευμα πέρασε ο ΠΑΟΚ στο κλειστό της Πυλαίας. Κέρδισε δια περιπάτου με 94-77 το Ηράκλειο και τώρα θα αντιμετωπίσει το Μαρούσι για να κατακτήσει την έβδομη θέση της τελικής κατάταξης στην Α1 μπάσκετ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες η συγκεκριμένη θέση οδηγεί στο ΦΙΜΠΑ ΚΑΠ.

    Η ομάδα του Βαγγέλη Αλεξανδρή έδειξε τις προθέσεις της από το πρώτο λεπτό της αναμέτρησης. Πήρε το παιχνίδι πάνω της και η διαφορά του δεκαλέπτου ήταν αρκετή για να δώσει μια εύκολη νίκη στον Δικέφαλο.

    Τα δεκάλεπτα: 30-16, 55-37, 70-58, 94-77.

    Εύκολη αποστολή είχαν οι διαιτητές, Μαστραφτσής- Ηλιόπουλος.

    ΠΑΟΚ: Αποστολίδης, Βάθης, Λημνιάτης 2, Βασιλειάδης 16 (4), Σιγάλας 2, Κολντεμπέλα 4, Κόμματος 13 (1), Εντουαρντς 24 (1), Μαυροκεφαλίδης 2, Βασιλόπουλος 4, Κάρτερ 4, Νόλαν 23 (3).

    ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Κανταρτζής 9, Λάζουκιτς 2, Σταυρουλάκης 2, Μακρής 15 (3), Βαρδαβάς 5, Κούβαρης 9, Λίγγος 6, Τόμας 23 (6), Μαυρίδης, Ζούζα 6.

    [11] ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ "ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ" ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαϊου 2002 (20:28 UTC+2)

    Τα έργα στον "Κήπο του Καλού" επιθεώρησε σήμερα ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Δημοτικών Εργων Μ. Ζορπίδη και το ΓΓ του Δήμου Μ. Λεμούσια.

    Οπως δήλωσε ο κ. Παπαγεωργόπουλος στη συγκεκριμένη περιοχή εκτός από την υλοποίηση με γοργούς ρυθμούς του Τεχνικού Προγράμματος των Δ' και Ε΄ Δημοτικών Διαμερισμάτων, θα δημιουργηθεί πνεύμονας πρασίνου που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής στον ανατολικό τομέα της πόλης.

    Πρόκειται για ένα έργο που εκτελείται με αυτεπιστασία και περιλαμβάνει την πλήρη ανακατασκευή της οδού Αιακού, τη διαμόρφωση τμήματος του κόμβου Αναξιμάνδρου - Απόλλωνος, που πρόσφατα έχουν απαλλοτριωθεί και τη διαμόρφωση χώρου πρασίνου μεταξύ των οδών Αναξιμάνδρου - Διστόμου - Γυμν. Μικρού έως την Στευσίππου. Στο συγκεκριμένο χώρο υπήρχαν μπάζα και πολλά εγκαταλελειμμένα φορτηγά αυτοκίνητα.

    Ο αντιδήμαρχος κ. Ζορπίδης ανέφερε ότι με το έργο θα αναβαθμιστεί ουσιαστικά ολόκληρη η γύρω περιοχή της οδού Αναξιμάνδρου, καθώς ο χώρος όπου μέχρι σήμερα υπήρχαν μπάζα και παλαιά αυτοκίνητα θα μετατραπεί σε χώρο πρασίνου και θα διευκολυνθεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο συγκεκριμένο κόμβο, η οποία μέχρι σήμερα ήταν προβληματική.

    [12] ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2002 (20:16 UTC+2)

    Σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση της ετήσιας έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το οικονομικό έτος 1999.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι η έκθεση αναδεικνύει την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, την παραβίαση της νομιμότητας, παρανομίες, σήψη και παρακμή που αφορά πράξεις και παραλείψεις της διοίκησης και της κυβέρνησης. Εκανε λόγο για αδιαφάνεια και διαπλοκή στις αναθέσεις έργων του δημοσίου και για υποταγή του κράτους σε μικρά και μεγάλα συμφέροντα και διασπάθιση του δημόσιου χρήματος που αποβαίνουν σε βάρος της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνίας και της ίδιας της Δημοκρατίας.

    Αναφερόμενος στην απουσία του πρωθυπουργού από τη συζήτηση τόνισε ότι δείχνει τον παχυδερμισμό, αλλά και την αδιαφορία της κυβέρνησης για το κοινοβούλιο και υποδηλώνει βαθύτατα καθεστωτική, αντιδημοκρατική νοοτροπία.

    Παράλληλα, επικαλέστηκε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σε ό,τι αφορά την ποιότητα των δημόσιων δαπανών, επισημαίνει την ανάγκη έμφασης στις πολιτικές για την προώθηση της απασχόλησης και υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση δεν έχει προτάσεις και θέσεις για την αντιμετώπιση μείζονος σημασίας προβλημάτων, όπως το Ασφαλιστικό. Προειδοποίησε ότι η κατάσταση στην οικονομία γίνεται ανησυχητική, ο πληθωρισμός είναι σχεδόν διπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχει διπλασιαστεί στα τέσσερα τελευταία χρόνια, ο προϋπολογισμός βρίσκεται σε πορεία εκτροπής, οι δαπάνες αυξάνονται με ρυθμό σχεδόν τριπλάσιο του προβλεπόμενου, ενώ τα δημόσια έσοδα παρουσιάζουν σοβαρή υστέρηση.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι γνωρίζει τις μεθοδεύσεις, τη διαφθορά και την ασυδοσία, ωστόσο δεν αναλαμβάνει καμία πρωτοβουλία για απόδοση ευθυνών, τη λήψη μέτρων διαφάνειας και προστασίας του δημόσιου συμφέροντος.

    "Τα τελευταία γεγονότα αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση αιχμαλωτίστηκε σε μία προσπάθεια αποπληροφόρησης και παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης. Προετοιμάζεται για τη σύγκρουση της διαδοχής και εκπαιδεύεται στην άσκηση αντιπολίτευσης. Αναλώνεται σε τακτικίστικες μεθοδεύσεις, που δεν έχουν καμμία σχέση με την υπεύθυνη και αποτελεσματική διακυβέρνηση του τόπου, που δεν αφορούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας, που δεν αποβλέπουν στην υπηρέτηση του πολίτη. Τα πρωτοσέλιδα κάθε μέρα αναλίσκονται μόνο σε εσωτερικά της κορυφής της Κυβέρνησης. Μιας Κυβέρνησης, που δεν νοιάζεται, πια, για τον πολίτη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Από την επόμενη των εκλογών έως σήμερα η Κυβέρνηση δεν μπόρεσε να υλοποιήσει καμία απόφαση. Δεν μπόρεσε να προωθήσει καμία από τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος" είπε.

    Ο κ.Καραμανλής δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνήσει, δεν έχει όραμα πρόγραμμα και θέσεις και ότι διανύει μία περίοδο ιδιότυπης ακυβερνησίας, κατά την οποία δεν κάνει τίποτα άλλο παρά μόνο να απεργάζεται σενάρια σε μια στρατηγική πόλωσης και πολιτικής συκοφαντίας κατά της αντιπολίτευσης και της Νέας Δημοκρατίας.

    "Η κυβέρνηση δεν μπορεί ούτε να αποσιωπήσει την κομματική εσωστρέφεια και τη διαδοχολογία, ούτε προπάντων να κρύψει τα προβλήματα του τόπου και την αδυναμία της να τα αντιμετωπίσει" τόνισε και την κατηγόρησε ότι επιδιώκει να διευρύνει και να διαιωνίσει το κομματικό κατεστημένο και τον συντηρητισμό.

    "Ενώ η χώρα μας κατέχει ευτελιστική πρωτιά στην ευρωζώνη, σ' ό,τι αφορά τη γραφειοκρατία, την παραοικονομία και τη διαφθορά, συντηρούν την κακοδαιμονία της κρατικής μηχανής και αφήνουν σε ανεξέλεγκτη δράση κάθε λογής κυκλώματα και παρακρατικούς μηχανισμούς. Τα γεγονότα δεν επιτρέπουν πια καμμία απολύτως αμφιβολία: Η μίζα έγινε καθεστώς. Ο χρηματισμός για τη συγκάλυψη παρανομιών παίρνει μορφή χιονοστιβάδας. Οι παράνομες μεθοδεύσεις για την υπηρέτηση ημετέρων σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος, έγιναν επιστήμη για το κατεστημένο" υποστήριξε.

    Τέλος, δήλωσε ότι το καθεστώς αυτό έχει ημερομηνία λήξης τις επόμενες εκλογές και κατέστησε σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία θα αντιταχθεί στην αποδυνάμωση του ΑΣΕΠ, δεν θα επιτρέψει την ολοκληρωτική διάβρωση της κρατικής μηχανής και θα προτείνει να μετατραπούν οι κάθε είδους συμβάσεις όλων εκείνων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, μέσω και της μοριοδότησης.

    [13] TA ΝΕΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαϊου 2002 (20:10 UTC+2)

    Πενήντα ανώτερα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού Σώματος και του Πυροσβεστικού Σώματος παρουσιάστηκαν την Δευτέρα 13 Μαΐου στην έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 προκειμένου να αναλάβουν καθήκοντα σε θέματα ασφαλείας των Αγώνων. Πρόκειται για τους μελλοντικούς Διοικητές Ασφαλείας Εγκαταστάσεων Αγώνων, οι οποίοι αφού ολοκλήρωσαν την βασική τους εκπαίδευση σε θέματα των Ολυμπιακών Αγώνων, εντάσσονται από τώρα στην διαδικασία του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Εγκαταστάσεων με προοπτική να αναλάβουν την διοίκηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων.

    Τα στελέχη Ασφαλείας υποδέχθηκαν στην έδρα της ΟΕΟΑ ο Εντεταλμένος Σύμβουλος, υπεύθυνος για τις Λειτουργίες Αγώνων, Μάρτων Σίμιτσεκ, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας της ΟΕΟΑ, Γεώργιος Πλάκας και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων της ΕΛ.ΑΣ., υποστράτηγος Βασίλειος Κωσταντινίδης. Ακολούθησε η πρώτη σειράς ενημερωτικών συναντήσεων εργασίας που θα πραγματοποιηθούν στην έδρα της ΟΕΟΑ με αντικείμενο την προετοιμασία για τον σχεδιασμό λειτουργίας και ασφαλείας των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΟΕΟΑ, Μάρτων Σίμιτσεκ, ενημέρωσε τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για το αντικείμενο και τη σπουδαιότητα της δουλειάς την οποία καλούνται να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν, και ειδικότερα αναφέρθηκε διεξοδικά στο τι είναι, πώς θα λειτουργήσουν και πώς θα διοικηθούν οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις. Στη συνέχεια ο κ. Σίμιτσεκ παρουσίασε το σχέδιο λειτουργίας του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, που θεωρείται ως πρότυπο για τον σχεδιασμό και των άλλων Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, ενώ εξειδικευμένες παρουσιάσεις έγιναν και από διευθυντικά στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Λειτουργιών Αγώνων της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004.

    [14] O A. ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Σ.Ε.Β.Ε.

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαϊου 2002 (20:07 UTC+2)

    Την υιοθέτηση των προτάσεων του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (Σ.Ε.Β.Ε) για δημιουργία γραφείου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων στη Θεσσαλονίκη και για δημιουργία βάσης δεδομένων στο διαδίκτυο για τους επιχειρηματίες που αναπτύσσουν εξαγωγική δραστηριότητα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου.

    Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, το γραφείο οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων, που θα έχει ως αρμοδιότητα τη διευκόλυνση των εξαγωγέων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των Βαλκανίων, θα υπαχθεί στο υπουργείο Εξωτερικών και θα λειτουργήσει στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Ο σχετικός νόμος αναμένεται να ψηφιστεί στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής.

    O κ. Λοβέρδος επισήμανε ότι θα πρέπει να μας προβληματίσει η εμφανής πτώση των το 2001, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το 2000 ήταν μια πολύ καλή χρονιά. «Υπάρχουν δυνατότητες, υπάρχει μέλλον και το μέλλον αυτό θα κριθεί πέρα από τη συνδρομή του κράτους από την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας», υπογράμμισε.

    Τόνισε, δε, ότι τα ταξίδια επιφανών πολιτικών παραγόντων, όπως του πρωθυπουργού και του πρόεδρου της Δημοκρατίας, στο εξωτερικό, συνοδεία επιχειρηματικών αποστολών, παράγουν αποτελέσματα στους τομείς των εξαγωγών και των επενδύσεων.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Θωμάς Αλγιανάκογλου εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις εξαγγελίες του κ. Λοβέδρου, επισημαίνοντας ότι αποτελούν το πρώτο βήμα για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής εξαγωγών.

    Επιπλέον, ανέφερε ότι οι εξαγωγές το 2001 σημείωσαν μεγάλη πτώση. Όπως είπε, στην Ελλάδα το 1992, αντιστοιχούσε το 0,66% των κοινοτικών εξαγωγών, ποσοστό που το 2000 μειώθηκε σε 0,47% και το 2001 στο 0,35%.

    «Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η ανάγκη για τη βελτίωση των εξαγωγών είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Οι εξαγωγές πρέπει να γίνουν οι πρώτη προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Πρέπει να θέσουμε, ως χώρα, μετρήσιμους στόχους για τις εξαγωγές για την επόμενη οκταετία και να σχεδιάσουμε συγκεκριμένες ενέργειες για την επίτευξη τους, τις οποίες βεβαίως και πρέπει να υλοποιήσουμε», υπογράμμισε.

    Ο κ. Αλγιανάκογλου εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις ολοκληρωμένες ενέργειες του ΣΕΒΕ για να στηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις και να συμβάλλει στην βελτίωση των ελληνικών εξαγωγών.

    Ο ΣΕΒΕ, υπογράμμισε ο κ. Αλγιανάκογλου, παρέδωσε στην πολιτεία και στους αρμόδιους φορείς το πρώτο ολοκληρωμένο και υλοποιήσιμο σχέδιο εθνικής εξαγωγικής στρατηγικής, υλοποίησε τη μελέτη των ελληνικών εξαγωγών για την περίοδο από το 1990 έως το 2000 και διοργάνωσε το 3ο πανελλήνιο συνέδριο για την ανάπτυξη των εξαγωγών.

    Οι εργασίες της συνέλευσης ολοκληρώθηκαν με τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου και της εξελεγκτικής επιτροπής.

    [15] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-15/5/2002

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2002 (20:04 UTC+2)

    Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Ε Ι Σ

    Α) ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΒΟΛΟΥ Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της, την 15/5/2002 αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,06 ευρώ ανά μετοχή. Δικαίωμα απολαβής μερίσματος έχουν οι μέτοχοι που θα περιλαμβάνονται στο μετοχολόγιο της εταιρίας κατά τη λήξη της συνεδρίασης της 15/5/2002. Από την 16/5/2002, οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα απολαβής μερίσματος. Η παρούσα Γενική Συνέλευση εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας να ορίσει την ημερομηνία ενάρξεως καταβολής του μερίσματος. Το μέρισμα θα αποσταλεί με δίγραμμη επιταγή στους δικαιούχους μετόχους ταχυδρομικώς.

    ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της, την 15/5/2002 αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,29 ευρώ ανά μετοχή. Δικαίωμα απολαβής μερίσματος έχουν οι μέτοχοι που θα περιλαμβάνονται στο μετοχολόγιο της εταιρίας κατά τη λήξη της συνεδρίασης της 15/5/2002. Από την 16/5/2002, οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα απολαβής μερίσματος. Η παρούσα Γενική Συνέλευση εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας να ορίσει την ημερομηνία ενάρξεως καταβολής του μερίσματος. Το μέρισμα θα αποσταλεί με δίγραμμη επιταγή στους δικαιούχους μετόχους ταχυδρομικώς.

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της, την 15/5/2002 αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,12 ευρώ ανά μετοχή. Δικαίωμα απολαβής μερίσματος έχουν οι μέτοχοι που θα περιλαμβάνονται στο μετοχολόγιο της εταιρίας κατά τη λήξη της συνεδρίασης της 15/5/2002. Από την 16/5/2002, οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα απολαβής μερίσματος. Η παρούσα Γενική Συνέλευση εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας να ορίσει την ημερομηνία ενάρξεως καταβολής του μερίσματος. Το μέρισμα θα αποσταλεί με δίγραμμη επιταγή στους δικαιούχους μετόχους ταχυδρομικώς.

    Η ΕΘΝΙΚΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της, την 14/5/2002, μεταξύ των άλλων θεμάτων ενέκρινε και τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της εταιρικής χρήσης 2001 (1/1/2001 έως 31/12/2001), μετά των σχετικών εκθέσεων του Δ.Σ. και του ελεγκτή, ενέκρινε επίσης την κάλυψη του υπολοίπου της αποτιμητικής ζημίας του χαρτοφυλακίου των μετοχών της εταιρίας ποσού δρχ. 19.790.695.560 με: α) την διάθεση ποσού δρχ. 3.806.557.358 από τα φορολογημένα αποτελέσματα εις νέον, που εμφανίζονται στον Ισολογισμό υπό στοιχεία 'V. Αποτελέσματα εις νέο' και β) την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου δια της κεφαλαιοποιήσεως αποθεματικού 'Διαφορά από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο' ποσού δρχ. 15.984.138.202 και ταυτόχρονη ισόποση μείωση του μετοχικού κεφαλαίου για κάλυψη της απομένουσας ζημίας από την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου των μετοχών.

    BETANET Α.Β.Ε.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία, σε συνέχεια της αποφάσεως της από 29.4.2002 Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της, ότι η καταβολή μερίσματος ποσού 0,10 Ευρώ ανά μετοχή από τα κέρδη της χρήσεως 1.1-31.12.2001 θα πραγματοποιηθεί από την 10η Ιουνίου 2002 με αποστολή δίγραμμων επιταγών που θα εκδώσει και αποστείλει ταχυδρομικώς στους δικαιούχους Μετόχους η Εταιρία, στις διευθύνσεις που προκύπτουν από το μετοχολόγιο μαζί με τη βεβαίωση πληρωμής μερίσματος που προορίζεται για φορολογική χρήση. Δικαιούχοι μερίσματος είναι οι κάτοχοι μετοχών της εταιρίας στη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α.Α. της 9ης Μαίου 2002. Από την 10η Μαΐου 2002 οι μετοχές της εταιρείας διαπραγματεύονται στο Χ.Α.Α. χωρίς το δικαίωμα του ως άνω μερίσματος. Πληροφορίες: κα Αρχοντία Κάτσικα Τμήμα Εξυπηρέτησης Μετόχων τηλ. 010 62.54.228 (ώρες 09:00-15:00).

    METROLIFE ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε.Α.Ε.Ζ.

    Ανακοινώνεται από την Εταιρεία ότι σύμφωνα με την υπ΄αριθμ.64/29.3.2001 απόφαση του Δ.Σ. του Χ.Α.Α. σχετικά με την σύνταξη και διάθεση πληροφοριακού σημειώματος, όλες οι πληροφορίες που αφορούν την τροποποίηση του πίνακα αντληθέντων κεφαλαίων της Μetrolife Εμπορική Α.Ε.Α.Ε.Ζ, περιέχονται στο Πληροφοριακό Σημείωμα, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του επενδυτικού κοινού από την 15 Μαΐου 2002 στο Χ.Α.Α, στα γραφεία του ΣΜΕΧΑ και στα μέλη του, στην Αίθουσα Ενημέρωσης Συνδρομιτικού Επενδυτικού Κοινού (Ακαδημίας & Ασκληπιού 1,1ος όροφος) και σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Χ.Α.Α .Επίσης θα βρίσκεται και στην έδρα της εταιρείας Μetrolife Εμπορική Α.Ε.Α.Ε.Ζ, Λ. Συγγρού 213-215,171 21 Ν. Σμύρνη. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Μετόχων της εταιρείας: (010) 9376291 & 9376292, υπεύθυνη Κα Άρτεμις Καντεράκη.

    ΙΜΑΚΟ MEDIA NET GROUP Α.Ε.

    Το Δ.Σ. της εταιρίας ΙΜΑΚΟ MEDIA NET GROUP Α.Ε. γνωστοποιεί στους κ.κ. Μετόχους ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία της συγχώνευσης με απορρόφηση της εταιρίας ΗΧΩ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ από την εταιρία ΙΜΑΚΟ ΜΗΝΤΙΑ ΝΕΤ ΓΚΡΟΥΠ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ με την καταχώρηση στο ΜΑΕ της από 30/4/2002 εγκριτικής απόφασης του Υπουργείου Ανάπτυξης για την εν λόγω συγχώνευση. Το Πληροφοριακό Σημείωμα που συντάχθηκε για την εν λόγω συγχώνευση, σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης 19/15.1.1999, όπως αυτό τέθηκε υπόψη της Υπηρεσίας Εισηγμένων Εταιριών του Χ.Α.Α., θα είναι διαθέσιμο στο επενδυτικό κοινό από το Χ.Α.Α. (Σοφοκλέους 10, Αθήνα), τα γραφεία του ΣΜΕΧΑ (Φειδίου 14 16, Αθήνα), την αίθουσα ενημέρωσης συνδρομητικού επενδυτικού κοινού (Ακαδημίας και Ασκληπιού 1, α΄ όροφος), τα γραφεία της Alpha Finance ΑΧΕΠΕΥ (Μέρλιν 5, Αθήνα), καθώς και από τα γραφεία της ΙΜΑΚΟ ΜΗΝΤΙΑ ΝΕΤ ΓΚΡΟΥΠ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (Μαρίνου Αντύπα 41-45, 141 21 Ν. Ηράκλειο). Για περισσότερες πληροφορίες οι κ.κ,. Μέτοχοι μπορούν να απευθύνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στους κ.κ. αρμόδιους Χαρά Μιχαλακέα, Ντένια Φούφα (τηλ. 010 2705100).

    ΓΕΡΜΑΝΟΣ Α.Β.Ε.Ε.

    Η εταιρία ΓΕΡΜΑΝΟΣ Α.Β.Ε.Ε. με επιστολή της προς το Χ.Α.Α. ανακοινώνει τα ακόλουθα: «Σε απάντηση του με σημερινή ημερομηνία δημοσιεύματος του πρακτορείου REUTERS, σύμφωνα με το οποίο προκύπτει ότι, μεταξύ άλλων αγοραστών, η εταιρία AXXON Bulgaria (η οποία φέρεται να 'ελέγχεται' από τον Ομιλο Εταιριών ΓΕΡΜΑΝΟΣ) απέκτησε ποσοστό μετοχών του ξενοδοχείου Sheraton Sofia Balkan hotel, σας γνωρίζουμε ότι η εταιρία AXXON BULGARIA δεν είναι συμφερόντων του Ομίλου Εταιριών ΓΕΡΜΑΝΟΣ, δεν ελέγχεται από αυτόν, άμεσα ή έμμεσα, ούτε απέκτησε τόσο η ΓΕΡΜΑΝΟΣ Α.Β.Ε.Ε. όσο και οι συνδεδεμένες και θυγατρικές της εταιρίες ποσοστό μετοχών του εν λόγω ξενοδοχείου.»

    ELBISCO Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

    Α/ Ο κ. Κυριάκος Φιλίππου, Πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρίας ELBISCO Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, με επιστολή του προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Από την αναγγελθείσα στο Χ.Α.Α. με αρ. πρωτ. 15709/15-4-2002 προαγορά 200.000 μετοχών της εταιρίας ELBISCO Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, λόγω συνθηκών της χρηματιστηριακής αγοράς, αποκτήθηκαν 5.330 μετοχές μέχρι 30/4/2001.»

    Β/ Η εταιρία ΔΑΦΝΟΣ Α.Ε. με επιστολή της προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Από την αναγγελθείσα στο Χ.Α.Α. με αρ. πρωτ. 15781/16-4-2002 προαγορά 100.000 μετοχών της εταιρίας ELBISCO Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, λόγω συνθηκών της χρηματιστηριακής αγοράς, αποκτήθηκαν 28.050 μετοχές μέχρι 30/4/2001.»

    ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΙΚΡΟΓΕΥΜΑΤΑ ΑΕΒΕ

    Ανακοινώνεται από την εταιρία, στα πλαίσια της εφαρμογής της υπ' αριθμ. 5/204/14.11.2000 αποφάσεως της Ε.Κ., ότι ο νέος Οικονομικός Διευθυντής του ομίλου εταιριών εστίασης ΓΡΗΓΟΡΗΣ ανέλαβε ο κος Κεραστάρης Αντώνιος, σε αντικατάσταση του κου Λούβαρη Σωκράτη.

    Κ. ΚΑΡΔΑΣΙΛΑΡΗΣ & ΥΙΟΙ Α.Ε.Β.Ε.

    Σε απάντηση επιστολής του Χ.Α.Α., η εταιρία Κ. ΚΑΡΔΑΣΙΛΑΡΗΣ & ΥΙΟΙ Α.Ε.Β.Ε., με επιστολή της προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΕΡΔΟΣ την 11/5/2002, η εταιρία ανακοινώνει ότι τα αναφερόμενα περί συμμετοχής εις το κεφάλαιο της CARDICO, πολυεθνικής εταιρίας τροφίμων του κλάδου των δημητριακών, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η εταιρία αναπτύσσοντας το επενδυτικό της πρόγραμμα εξετάζει την συμμετοχή στο κεφάλαιο της 100% θυγατρικής της Echalie, γαλλικού οίκου παραγωγής τροφίμων και από κοινού με αυτόν την συμμετοχή στο κεφάλαιο πολυεθνικής εταιρίας παραγωγής και διανομής ξηρών καρπών και ξηρών φρούτων στην Γαλλία. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. Πλήρης ενημέρωση θα δοθεί με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.»

    Χ. ΜΠΕΝΡΟΥΜΠΗ & ΥΙΟΣ Α.Ε.

    Σε απάντηση επιστολής του Χ.Α.Α., η εταιρία Χ. ΜΠΕΝΡΟΥΜΠΗ & ΥΙΟΣ Α.Ε. με επιστολή της προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Το Σεπτέμβριο του 2001 η MOULINEX Γαλλίας τέθηκε σε αναγκαστική διαχείριση. Τον Οκτώβριο του 2001 πραγματοποιήθηκε η μερική εξαγορά της MOULINEX από την SEB Γαλλίας. Ως γνωστόν, από τον Οκτώβριο του 1997 τα προϊόντα SEB, TEFAL και ROWENTA διανέμονται από την θυγατρική της Χ. ΜΠΕΝΡΟΥΜΠΗ & ΥΙΟΣ Α.Ε., την ελληνική εταιρία SEB ΜΠΕΝΡΟΥΜΠΗ Α.Ε. ενώ από τον Μάρτιο του 1998, τα προϊόντα MOULINEX και KRUPS διανέμονται από την MOULINEX - ΜΠΕΝΡΟΥΜΠΗ Α.Ε., επίσης θυγατρική της Χ. ΜΠΕΝΡΟΥΜΠΗ & ΥΙΟΣ Α.Ε. Λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στην MOULINEX Γαλλίας, η Διοίκηση της ελληνικής SEB ΜΠΕΝΡΟΥΜΠΗ Α.Ε. αποφάσισε να αναλάβει την διανομή του συνόλου των προϊόντων του νέου Ομίλου, η SEB ΜΠΕΝΡΟΥΜΠΗ Α.Ε. Η MOULINEX - ΜΠΕΝΡΟΥΜΠΗ Α.Ε. προς το παρόν θα παραμείνει ανενεργή. Η απόφαση αυτή δημιουργεί αφενός μεν οικονομίες κλίμακος ενώ ταυτόχρονα τα προϊόντα διανέμονται κανονικά, χωρίς να δημιουργούνται ελλείψεις στην αγορά. Όπως αποδεικνύει και η εικόνα των αποτελεσμάτων του Α' τριμήνου της Χ. ΜΠΕΝΡΟΥΜΠΗ & ΥΙΟΣ Α.Ε. καθώς και τα ενοποιημένα αποτελέσματα του Ομίλου, οι εξελίξεις στην MOULINEX Γαλλίας δεν δημιούργησαν καμία αρνητική επίπτωση στην εταιρία. Η στρατηγική της SEB Γαλλίας: Μετά από μία σύντομη περίοδο προσαρμογής, η SEB αποφάσισε την επαναλειτουργία των περισσότερων εργοστασίων της MOULINEX με σκοπό την αξιοποίηση της δυνατής θέσης των μαρκών MOULINEX και KRUPS στη παγκόσμια αγορά. Ταυτόχρονα, η SEB έχει ανακοινώσει σημαντική ενίσχυση της γκάμας των προϊόντων του νέου Ομίλου, γεγονός που δίνει την δυνατότητα στην Χ. ΜΠΕΝΡΟΥΜΠΗ & ΥΙΟΣ Α.Ε. να προβλέπει ανοδικά αποτελέσματα για την τρέχουσα χρήση.»

    ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ Α.Ε.

    Η εταιρία ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία στο χώρο του θαλάσσιου τουρισμού, ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑΙ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ Α.Ε. πιστοποιήθηκε κατά το διεθνές πρότυπο ISO 9001:2000 έπειτα από επιτυχή αξιολόγηση στο σύστημα διασφάλισης ποιότητας της εταιρείας η οποία διενεργήθηκε από τον έγκυρο φορέα πιστοποίησης BUREAU VERITAS QUALITY INTERNATIONAL. H ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑΙ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ Α.Ε., έχοντας επιδείξει μία σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες, γίνεται η πρώτη εταιρεία εκμετάλλευσης σκαφών αναψυχής, παγκοσμίως, στην οποία αποδίδεται πιστοποιητικό ποιότητας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ISO 9001: 2000. Το Εγχειρίδιο Διασφάλισης Ποιότητας αποτελεί το ανώτατο πεδίο τεκμηρίωσης της ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑΙ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ Α.Ε. για όλες τις λειτουργίες που σχετίζονται με την ποιότητα και δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για όλες τις δραστηριότητες διασφάλισης της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχει. Ειδικότερα, το Εγχειρίδιο Διασφάλισης περιγράφει το Σύστημα Ποιότητας της εταιρείας και καθορίζει με σαφήνεια όλες τις διαδικασίες ναύλωσης, ελέγχου και επιθεωρήσεων αλλά και γενικότερα, τον τρόπο διεξαγωγής του συνόλου των διεργασιών στην επιχείρηση με αποκλειστικό στόχο την επίτευξη της βέλτιστης δυνατής ποιότητας παροχής υπηρεσιών στις ανταγωνιστικότερες τιμές πώλησης της αγοράς. Η ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑΙ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ Α.Ε. είναι προσανατολισμένη στη συνεχή προσπάθεια για βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρει στους πελάτες της και στην καλλιέργεια κλίματος συνεργασίας μεταξύ των εργαζομένων της για την αποδοτικότερη και παραγωγικότερη λειτουργία της επιχείρησης.»

    ΔΕΛΤΑ SINGULAR Α.Ε.

    Η εταιρία ΔΕΛΤΑ SINGULAR ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Delta Singular A.E πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαΐου 2002, στις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις του υποκαταστήματος της εταιρίας στο Κρυονέρι Αττικής, Στρατοπέδου ΑΒΥΠ 2. Στα πλαίσια της ημερήσιας διάταξης, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε τον ισολογισμό της χρήσεως 1/7/2000 31/12/2001 και τις λοιπές ετήσιες οικονομικές καταστάσεις μετά τις σχετικές εκθέσεις διαχείρισης του Δ.Σ. και του Ορκωτού Ελεγκτή. Επίσης, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος συνολικού ποσού ευρώ 12.325.500 (4,2 δις Δρχ.), ευρώ 0,10 ανά μετοχή, με μερισματική απόδοση 3% ανά μετοχή. Η περασμένη χρήση αποτελεί ορόσημο για τη δημιουργία του Ομίλου Delta Singular, τόσο ως προς την επιτυχή υλοποίηση των στόχων που είχε θέσει όσο και προς τις νέες προοπτικές ανάπτυξης για τη νέα περίοδο. Σύμφωνα με τις εκθέσεις διαχειρίσεως της χρήσεως, η Delta Singular προχώρησε σε επενδύσεις άνω των 24 δις Δρχ. (12,4 δις για κτιριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό και 12 δις για συμμετοχές), στην αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού σε ποσοστό που ξεπερνά το 20 % και σε στρατηγικές συνεργασίες καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή αναδιοργάνωση τόσο του Ομίλου όσο και της εταιρίας. Με αύξηση των πωλήσεων η οποία ξεπέρασε το μέσο όρο σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κλάδο πληροφορικής, η Delta Singular ισχυροποιεί την ηγετική της θέση με σταθερά υγιή χρηματοοικονομική και διοικητική διάρθρωση και με κεφάλαια διαθέσιμα για επενδύσεις που θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της αγοράς μέχρι το 2005. Σύμφωνα με την ανοδική πορεία της εταιρίας κατά το πρώτο τρίμηνο, οι προοπτικές ανάπτυξης για το 2002 είναι ιδιαίτερα θετικές. Βασικοί στρατηγικοί στόχοι του Ομίλου για το τρέχον έτος είναι η ενίσχυση της λειτουργικότητας νέων εφαρμογών Λογισμικού και η επέκτασή τους σε νέους τομείς, η συγκρότηση στρατηγικών συμμαχιών και η διεύρυνση των δραστηριοτήτων της Μονάδας Ολοκλήρωσης Συστημάτων στον τομέα της άμυνας, καθώς και η περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της Μονάδας Υπηρεσιών. Τέλος, η Delta Singular προσδιορίζοντας με σαφή κατεύθυνση τη διεθνή επενδυτική της παρουσία, επικεντρώνεται σε χώρες με άμεση απόδοση και αναπτυγμένο τραπεζικό σύστημα, εστιάζει σε έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προωθεί την περαιτέρω διεθνοποίηση επιλεγμένων προϊόντων λογισμικού μέσω δικτύου μεταπώλησης.»

    ΓΕΚ Α.Ε.

    Η εταιρία ΓΕΚ Α.Ε. με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί: «Σε συνέχεια των από 21/3/2002 και 16/4/2002 Ανακοινώσεων για την υποβολή Δημόσιας Πρότασης προς τους Μετόχους της ΤΕΡΝΑ ΑΕ, σας ενημερώνουμε ότι το Δ.Σ. της Εταιρείας μας έλαβε απόφαση αναθεώρησης της ως άνω Δημόσιας Πρότασης και συγκεκριμένα προσφέρεται ως αντιπαροχή 1,6 μετοχές της εταιρείας ΕΡΜΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε. προς τους Μετόχους της ΤΕΡΝΑ ΑΕ για κάθε μία μετοχή της ΤΕΡΝΑ ΑΕ αντί της αρχικής αντιπαροχής που ήταν 1,3:1

    ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ «ΓΕΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ «ΤΕΡΝΑ Α.Ε. ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ 1.044.000 ΚΟΙΝΩΝ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ «ΤΕΡΝΑ Α.Ε. ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ΕΝΑΝΤΙ 1.670.400 ΚΟΙΝΩΝ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ «ΕΡΜΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ΜΕ ΣΧΕΣΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ 1,6 ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ «ΕΡΜΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ΓΙΑ ΚΑΘΕ 1 ΜΕΤΟΧH ΤΗΣ «ΤΕΡΝΑ Α.Ε. ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»

    Ανακοινώνεται ότι, στις 14 Μαΐου 2002, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας με την επωνυμία «ΓΕΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (εφεξής ο «Προτείνων»), κάνοντας χρήση του δικαιώματος που παρέχεται από το άρθρο 15 της Απόφασης Ε.Κ. 1/195/19.7.2000, αποφάσισε να υποβάλει προς έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγορά, αναθεωρητική Δημόσια Πρόταση, προς τους μετόχους της «ΤΕΡΝΑ Α.Ε. ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (εφεξής η «ΤΕΡΝΑ») την οποία είχε αρχικώς απευθύνει στις 21 Μαρτίου 2002, και η οποία είχε εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις 12 Απριλίου 2002. Σύμφωνα με την αναθεωρητική Δημόσια Πρόταση, η οποία τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, και εντός των πλαισίων της Απόφασης Ε.Κ. 1/195/19.7.2000, ο Προτείνων προσφέρεται να ανταλλάξει 1.044.000 κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές ΤΕΡΝΑ (εφεξής οι «Μετοχές»), που αντιπροσωπεύουν συνολικό ποσοστό ίσο με το 5,4789% περίπου του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της ΤΕΡΝΑ, έναντι 1.670.400 κοινών ανωνύμων μετά ψήφου μετοχών της «ΕΡΜΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (εφεξής η «ΕΡΜΗΣ»), με σχέση ανταλλαγής 1,6 μετοχές ΕΡΜΗ για κάθε 1 (μία) μετοχή ΤΕΡΝΑ έναντι της αρχικώς ορισθείσας σχέσης ανταλλαγής 1,3 μετοχές ΕΡΜΗ για κάθε 1 (μία) μετοχή ΤΕΡΝΑ, που είχε οριστεί στο Πληροφοριακό Δελτίο της Δημόσιας Πρότασης και ανακοινωθεί δια του Τύπου στις 17 Απριλίου 2002. Ως εκ τούτου το σύνολο των αντιπαρεχόμενων μετοχών που προσφέρονται ως αντάλλαγμα αυξάνεται από 1.357.200 σε 1.670.400 μετοχές ΕΡΜΗ. Σύμφωνα με την παράγραφο 2.19 του Πληροφοριακού Δελτίου της Δημόσιας Πρότασης, ορίζεται ότι οι Αποδέκτες της αρχικής Δημόσιας Πρότασης, με τη Δήλωση Αποδοχής της αρχικής Δημόσιας Πρότασης θεωρείται ότι αποδέχονται και την αναθεωρητική πρόταση εκτός εάν υποβάλλουν αρνητική δήλωση στην Alpha Bank. Ως εκ τούτου, όσοι μέτοχοι ΤΕΡΝΑ έχουν ήδη καταθέσει την Δήλωση Αποδοχής σε ένα από τα καταστήματα του δικτύου της Alpha Bank, αποδεχόμενοι με τον τρόπο αυτό την αρχική Δημόσια Πρόταση, όπου το προσφερόμενο Αντάλλαγμα ορίζονταν σε 1,3 μετοχές ΕΡΜΗ για κάθε 1 (μία) μετοχή ΤΕΡΝΑ , θεωρείται ότι αποδέχονται και την αναθεωρητική πρόταση όπου προσφέρονται 1,6 μετοχές ΕΡΜΗ έναντι 1 (μίας) μετοχής ΤΕΡΝΑ, εκτός εάν δηλώσουν την άρνησή τους υποβάλλοντας σχετική δήλωση στην Alpha Bank. Πέραν της ως άνω αναθεώρησης, η οποία καθιστά ευμενέστερο το Προσφερόμενο Αντάλλαγμα προς τους μετόχους της ΤΕΡΝΑ που αποδέχονται τη Δημόσια Πρόταση, ήτοι 1,6 μετοχές ΕΡΜΗ έναντι 1,3 μετοχών ΕΡΜΗ που οριζόταν αρχικώς στο Πληροφοριακό Δελτίο, δηλώνεται ρητά ότι δεν υφίσταται καμία άλλη αλλαγή, τροποποίηση, αναθεώρηση, μείωση ή προσθήκη στους όρους και το περιεχόμενο του Πληροφοριακού Δελτίου, όπως αυτό εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις 14 Απριλίου 2002. Επισημαίνεται ότι η Περίοδος Αποδοχής λήγει όπως αρχικώς έχει οριστεί στο Πληροφοριακό Δελτίο την 22 Μαΐου 2002. Για την καλύτερη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, επαναδημοσιεύονται, συμπεριλαμβανομένου και του αναθεωρημένου Προσφερόμενου Τιμήματος, οι βασικοί όροι και στοιχεία της αναθεωρητικής Δημόσιας Πρότασης, η οποία τελεί υπό την έγκριση της Ε.Κ.: 1. ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ: Το Πληροφοριακό Δελτίο, όπως εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, θα διατίθεται από την 17 Απριλίου 2002, δωρεάν στο επενδυτικό κοινό στα ακόλουθα σημεία: (α) στο δίκτυο καταστημάτων της ALPHA BANK A.E., ως εξουσιοδοτημένο πιστωτικό ίδρυμα για την κατάθεση δηλώσεων αποδοχής (η Διαχειρίστρια), (β) στα γραφεία του Προτείνοντος, Λεωφ. Καποδιστρίου 30, 151 23 Μαρούσι, (γ) στα γραφεία της EFG TELESIS FINANCE A.Ε.Π.Ε.Υ, ως Συμβούλου του Προτείνοντος, Όθωνος 6, Τ.Κ. 105 57, Αθήνα και Τσιμισκή 43, Εμπορικό Κέντρο «Πλατεία» 546 23, Θεσσαλονίκη. Υπεύθυνος για πληροφορίες επί του Πληροφοριακού Δελτίου εκ μέρους του Συμβούλου του Προτείνοντος, είναι ο κ. Νικόλαος Μπρης, (τηλ. 010 33 86 810). 2.ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ: Η Περίοδος Αποδοχής θα διαρκέσει από τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2002 έως και την Τετάρτη 22 Μαΐου 2002. Οι Μέτοχοι, που προτίθενται να αποδεχθούν τη Δημόσια Πρόταση θα μπορούν να δηλώσουν την αποδοχή τους, υπογράφοντας τη σχετική έντυπη δήλωση (εφεξής η Δήλωση Αποδοχής), που θα διατίθεται μαζί με το Πληροφοριακό Δελτίο, στο δίκτυο των καταστημάτων της ALPHA BANK Α.Ε. και, παράλληλα, υποβάλλοντας στο χειριστή τους εντολή ορισμού ως χειριστή της Alpha Bank, μόνο ως προς τη συγκεκριμένη ποσότητα μετοχών ΤΕΡΝΑ για την οποία προτίθενται να υποβάλλουν δήλωση αποδοχής της Δημόσιας Πρότασης και μόνο για τους σκοπούς της Δημόσιας Πρότασης.

    3.ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΤΟΧΩΝ ΠΟΥ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ Ο ΠΡΟΤΕΙΝΩΝ: Ο Προτείνων δεσμεύεται να αποκτήσει 1.044.000 μετοχές της ΤΕΡΝΑ που αντιστοιχούν στο 5,4789% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΕΡΝΑ. Οι μετοχές αυτές αθροιζόμενες με τις 8.483.420 Μετοχές που ήδη κατέχει ο Προτείνων, άμεσα ή έμμεσα, αντιστοιχούν σε συνολική συμμετοχή ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΕΡΝΑ συν σαράντα (40) μετοχές. Εφόσον υποβληθούν δηλώσεις που αφορούν περισσότερες από 1.044.000 Μετοχές, οι δηλώσεις θα ικανοποιηθούν με τον τρόπο που προβλέπεται στο Πληροφοριακό Δελτίο. 4. ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΤΟΧΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ Ο ΠΡΟΤΕΙΝΩΝ: Ο ελάχιστος αριθμός Μετοχών, ο οποίος πρέπει να γίνει αποδεκτός προκειμένου να ισχύσει η Δημόσια Πρόταση είναι 1.044.000 Μετοχές που αντιστοιχούν σε ποσοστό 5,4789% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΕΡΝΑ. Το ποσοστό αυτό αθροιζόμενο με το ποσοστό που αντιστοιχεί στις Μετοχές της ΤΕΡΝΑ που ήδη κατέχει, άμεσα ή έμμεσα, ο Προτείνων εξασφαλίζει στον Προτείνοντα συνολική συμμετοχή ύψους πενήντα τοις εκατό (50%) του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΕΡΝΑ συν σαράντα (40) μετοχές. 5. ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ: Ο Προτείνων προσφέρει ως αντάλλαγμα για κάθε μία (1) μετοχή της ΤΕΡΝΑ, 1,6 μετοχές της ΕΡΜΗΣ. 6. ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ: Με την επιτυχή λήξη της περιόδου αποδοχής και την ανακοίνωση του αποτελέσματος, εντός 48 ωρών από τη λήξη της περιόδου αποδοχής δια του Ημερήσιου Δελτίου Τιμών του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών και του πολιτικού και οικονομικού τύπου, αφού εφαρμοσθεί η μέθοδος ικανοποίησης των Δηλώσεων Αποδοχής όπως προβλέπεται στο Πληροφοριακό Δελτίο, θα διεκπεραιωθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο εξωχρηματιστηριακές μεταβιβάσεις με βάση πληρεξουσιότητες που θα έχουν δοθεί με τις Δηλώσεις Αποδοχής από κάθε ένα μέτοχο της ΤΕΡΝΑ που αποδέχθηκε την Δημόσια Πρόταση προς την Alpha Bank A.E., θα καταχωρηθούν στο Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών οι μεταβιβάσεις την 3η ημέρα από την υποβολή σε αυτό των σχετικών δικαιολογητικών και την ίδια ημέρα θα πιστωθούν οι αντιπαρεχόμενες μετοχές ΕΡΜΗ που αναλογούν σε κάθε ένα από τους μετόχους της ΤΕΡΝΑ που αποδέχθηκαν τη Δημόσια Πρόταση, στο χειριστή της επιλογής τους σύμφωνα με τα οριζόμενα στη Δήλωση Αποδοχής. Αντίστοιχα, οι μεταβιβαζόμενες μετοχές θα πιστώνονται στο λογαριασμό χειριστή που θα έχει προσδιορίσει ο Προτείνων. Επίσης, την ίδια μέρα, η Alpha Bank θα καταστήσει διαθέσιμο σε κάθε ένα μέτοχο ΤΕΡΝΑ που αποδέχθηκε τη Δημόσια Πρόταση, το χρηματικό ποσό το οποίο αντιστοιχεί στην ικανοποίηση των κλασμάτων μετοχής ΕΡΜΗ που του αναλογούν, όπως περιγράφεται ειδικότερα στο Πληροφοριακό Δελτίο. Η καταβολή του παραπάνω τιμήματος θα γίνεται είτε με πίστωση του λογαριασμού καταθέσεων των δικαιούχων μετόχων, που διατηρούν στην Alpha Bank, είτε με μετρητά, τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε πρώτη ζήτηση από το κατάστημα στο οποίο κατατέθηκαν οι Δηλώσεις Αποδοχής, αναλόγως του τρόπου που έχει υποδειχθεί στη Δήλωση Αποδοχής. 7. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ: Η παρούσα ανακοίνωση δεν υποκαθιστά το πλήρες κείμενο του Πληροφοριακού Δελτίου το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και για το λόγο αυτό συνιστάται στους ενδιαφερόμενους μετόχους να λάβουν γνώση του πλήρους περιεχομένου του Πληροφοριακού Δελτίου

    8. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΜΗΣ: Μέτοχοι οι οποίοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία της ΕΡΜΗΣ, ως εκδότη των αντιπαρεχόμενων μετοχών, μπορούν να απευθύνονται στα παρακάτω σημεία, όπου θα διατίθεται φάκελος στοιχείων, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο άρθρο 9 παράγραφος 2 της Απόφασης Ε.Κ. 1/195/19.7.2000: (α) στα γραφεία της EFG TELESIS FINANCE A.Ε.Π.Ε.Υ, ως Συμβούλου του Προτείνοντος, Όθωνος 6, Τ.Κ. 105 57, Αθήνα. (β) στα ακόλουθα καταστήματα της ALPHA BANK A.E.: Σταδίου 40 Αθήνα, Λεωφόρος Δημοκρατίας 238 Αλεξανδρούπολη, Λεωφόρος 62 Μαρτύρων 84 Ηράκλειο, Εγνατία Οδός 2 Θεσσαλονίκη, Πλατεία Δημοκρατίας Ιωάννινα, Ομονοίας 56 Καβάλα, Καποδιστρίου 80 Κέρκυρα, Πλατεία 28ης Οκτωβρίου 9 Κοζάνη, Αλεξάνδρου Παπαναστασίου 23 Λάρισα, Παύλου Κουντουριώτου 33 Μυτιλήνη, Αγίου Ανδρέα 63 Πάτρα, Πλατεία Κύπρου 12 Ρόδος.

    9. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΥΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΕΛΕΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ: Όπως αναφέρεται και ανωτέρω, η Δημόσια Πρόταση τελεί υπό την προϋπόθεση ότι οι Δηλώσεις Αποδοχής που θα υποβληθούν θα αφορούν 1.044.000 Μετοχές της ΤΕΡΝΑ κατ' ελάχιστο και ταυτόχρονα κατ' ανώτατο όριο. Η Δημόσια Πρόταση δεν θα ισχύσει, είτε: (α) εξ' ολοκλήρου, εάν οι μέτοχοι δεν προσφέρουν στον Προτείνοντα αριθμό μετοχών της ΤΕΡΝΑ ίσο, κατ' ελάχιστο, με τον αιτούμενο, ήτοι 1.044.000 μετοχές, είτε (β) κατά τον υπερβάλλοντα, μόνο, του αιτουμένου αριθμό μετοχών, εάν οι μέτοχοι προσφέρουν στον Προτείνοντα μετοχές της ΤΕΡΝΑ περισσότερες, κατ' αριθμό, των 1.044.000, οπότε οι υποβληθείσες Δηλώσεις Αποδοχής θα ικανοποιηθούν κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο Πληροφοριακό Δελτίο.»

    INFO QUEST Α.Ε.Β.Ε.

    Η εταιρία INFO QUEST Α.Ε.Β.Ε. με επιστολή της προς το Χ.Α.Α. ανακοινώνει τα ακόλουθα: «Η COSMOTE και η INFO QUEST υπέγραψαν σήμερα συμφωνία διασύνδεσης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας των δύο εταιριών. Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει τη διασύνδεση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας της Q-TELECOM, η οποία ως γνωστόν είναι ο νέος ολοκληρωμένος τηλεπικοινωνιακός οργανισμός σταθερής και κινητής τηλεφωνίας της INFO QUEST, με το δίκτυο της COSMOTE στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η συμφωνία, που πρόκειται να υλοποιηθεί άμεσα, είναι η δεύτερη που υπογράφουν οι δύο εταιρίες μεταξύ τους μετά την υπογραφή αντίστοιχης τον περασμένο Μάρτιο, η οποία αφορούσε τη διασύνδεση του δικτύου της COSMOTE με το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας της Q-Telecom. Εκτός της παραπάνω συμφωνίας, η INFO QUEST έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες διασύνδεσης με τον ΟΤΕ και τη VODAFONE όσον αφορά το δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας, ενώ έχει ολοκληρώσει τη διασύνδεση του δικτύου της σταθερής τηλεφωνίας της Q-TELECOM με τον ΟΤΕ και με τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. H υλοποίηση της διασύνδεσης των δικτύων κινητής και σταθερής τηλεφωνίας της INFO QUEST με όλα τα υφιστάμενα δίκτυα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου 2002, ενώ η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της Q-TELECOM αναμένεται εντός του Ιουνίου.»

    ΡΑΔΙΟ ΑΘΗΝΑΙ Α.Ε.Β.Ε.Τ.Ε.

    Γνωστοποιείται από την εταιρία η νέα σύνθεση του Διοικητικού της Συμβουλίου: 1.Παύλος Φουρλής του Ιωάννου, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος. 2.Βασίλειος Φουρλής του Στυλιανού, Αντιπρόεδρος. 3.Ιωάννης Φουρλής του Βασιλείου, Σύμβουλος. 4.Μαρίνος Παράβαλος του Ιωάννου, Σύμβουλος. 5.Ιωάννης Παράβαλος - Κωτσόβολος του Μαρίνου, Σύμβουλος. 6. Αλέξανδρος Φουρλής του Ηλία, Σύμβουλος. 7. Δημήτριος Μάρκου του Νικολάου, Σύμβουλος. 8. Οδυσσέας Δημητριάδης του Κωνσταντίνου, Σύμβουλος. 9. Ιωάννης Κολίτσης του Ανδρέα, Σύμβουλος.

    ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

    Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε γνωστοποιεί ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο στη συνεδρίασή του της 14/5/2002 έκανε δεκτές τις παραιτήσεις των κ.κ Χρήστου Καζαντζή, Νικόλαου Ζαχαριάδη και Κωνσταντίνου Κωτσή και εξέλεξε σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων νέα μέλη του Δ.Σ. τους κ.κ Ιωάννη Παπανίκο, Σωτήριο Σκανδάμη και Παναγιώτη Βλασιάδη, για το υπόλοιπο της θητείας του ΔΣ. Στην ίδια συνεδρίαση τα μέλη του Δ.Σ. Ιωάννης Παπανίκος, Σωτήριος Σκανδάμης και Παναγιώτης Βλασιάδης εξελέγησαν Αντιπρόεδροι του Δ.Σ. - Υποδιοικητές.

    ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο στην συνεδρίαση του της 13ης Μαϊου 2002 διαπίστωσε την εκπρόθεσμη δημοσίευση στο Τεύχος Α.Ε. και Ε.Π.Ε. της Εφημερίδας της Κυβέρνησης της πρόσκλησης για την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της 17ης Μαίου 2002, εξαιτίας μη συμμόρφωσης προς τις διατάξεις του άρθρου 26 του Κ.Ν. 2190/1920 σε συνδυασμό με το άρθρο 3 του από 16 Ιανουαρίου 1930 Π.Δ. «Περί Δελτίου Ανωνύμων Εταιριών». Κατόπιν τούτου, το Δ.Σ. αποφάσισε την εκ νέου σύγκληση της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνελεύσεως των μετόχων, στις 17 Ιουνίου 2002, ημέρα Δευτέρα, και ώρα 10.00 στο Ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς, Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, Θεσσαλονίκη.

    ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.

    Η εταιρία ΑΛΦΑ-ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Εγκαινιάστηκε στις 10 Απριλίου 2002, στο νησί της Σκιάθου, το πρώτο κατάστημα franchising της ΕΝΑ cash & carry με το καινούργιο σήμα ΤΡΟΦΟ market. Το νέο σήμα καταστημάτων λιανικής πώλησης ΤΡΟΦΟ market, με τη νέα λογική (concept), ανακοινώθηκε πριν από λίγο καιρό στην επίσημη παρουσίαση της εταιρίας ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ στους προμηθευτές της και ταχύτατα εφαρμόσθηκε στη πράξη. Σύμφωνα με την καινούργια πολιτική franchising ο κάθε νέος συνεργάτης franchissee απολαμβάνει την πλήρη υποστήριξη της ΕΝΑ cash & carry (που είναι μέλος της ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ) και για την ένταξη στο δίκτυο και κατά την λειτουργία του (αρχιτεκτονικά σχέδια, διαμόρφωση καταστημάτων, πλανογράμματα, αγορά εξοπλισμού, εκπαίδευση προσωπικού μηχανογράφηση, logistics, ποικιλία προϊόντων, ανταγωνιστικές τιμές, επικοινωνία διαφήμιση, έντυπα προσφορών, προωθητικές ενέργειες). Στα άμεσα σχέδια της ENA cash & carry και κατά συνέπεια της ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ είναι η εφαρμογή του νέου μοντέλου franchising σε όλους τους υπάρχοντες συνεργάτες, αλλά και η γρήγορη επέκτασή του σε νέους συνεργάτες που θα επιλεγούν ότι πληρούν τα ποιοτικά και γεωγραφικά κριτήρια.»

    ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

    Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ υλοποιώντας τη δέσμευση για παροχή νέων και σύγχρονων Τραπεζικών εργασιών ενημερώνει το επιχειρηματικό κοινό ότι από τη Τετάρτη 15 Μαΐου 2002 οι πελάτες της μπορούν να καταβάλουν τις εισφορές τους υπέρ Ι.Κ.Α. και μέσω του Internet Banking της Τράπεζας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Εναλλακτικών Δικτύων τηλ. 0801 11 98000 για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την προαναφερόμενη δωρεάν παροχή.»

    ΑΒΑΞ Α.Ε.

    Η εταιρία ΑΒΑΞ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Χθες 14/05/2002 υπεγράφη από την Γενική Διεύθυνση της ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε. και την Κοινοπραξία ΑΒΑΞ Α.Ε. - ΑΤΕ ΓΝΩΜΩΝ Α.Ε. - Ε.Τ.Ε.Θ. Α.Ε - J&P (ΕΛΛΑΣ) Α.Τ.Ε. η Σύμβαση γιά την κατασκευή του Εργου: Κατασκευή έργων υποδομής τετραπλού σιδηροδρομικού διαδρόμου στο τμήμα μεταξύ Τριών Γεφυρών και Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών (ΣΚΑ), έργων υποδομής για την ολοκλήρωση του ΣΚΑ και όλων των απαιτούμενων έργων επιδομής, σηματοδότησης τηλεδιοίκησης, ηλεκτροκίνησης και σιδηροδρομικών σταθμών, για την πλήρη λειτουργία των σιδηροδρομικών γραμμών στο τμήμα Τρεις Γέφυρες ΣΚΑ Νέο αεροδρόμιο Αθηνών στα Σπάτα (ΑΔ 265), προϋπολογισμού 326,2 εκ. Ευρώ ή 111,15 δις δρχ. Στην Ανάδοχο Κοινοπραξία, ο Ομιλος ΑΒΑΞ Α.Ε. J & P (ΕΛΛΑΣ) Α.Τ.Ε. ΕΤΕΘ Α.Ε. συμμετέχει με ποσοστό 75%. Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται: Εργα Υποδομής (χωματουργικά, τεχνικά, οικοδομικά, οδοποιία κ.λ.π.), Εργα επιδομής γραμμής, Εργα σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης, τηλεπικοινωνιών, Εργα ηλεκτροκίνησης γραμμών, Εξοπλισμοί σταθμών. Στο έργο διακρίνονται τα παρακάτω τέσσερα τμήματα: Ηλεκτραμαξοστάσιο στο χώρο του Μηχανοστασίου Ρέντη, Ρέντης Είσοδος Σταθμού Αθηνών, Σιδηροδρομικός Σταθμός Αθηνών, Εξοδος Σταθμού Αθηνών Τρεις Γέφυρες. Οι ομάδες εργασιών της εργολαβίας είναι: Χωματουργικά έργα υποδομής, στρώσης, διαμόρφωσης και υποστρώματος επιδομής της σιδηροδρομικής γραμμής, Τεχνικά έργα υποδομής σιδηροδρομικής γραμμής, Υδραυλικά έργα αποχέτευσης και αποστράγγισης της σιδηροδρομικής γραμμής (οχετοί, τάφροι, στραγγιστήρια, φρεάτια κ.λ.π.), Οικοδομικά έργα κτιρίων Σιδηροδρομικών Σταθμών, Έργα οδοστρωσίας και ασφαλτικά για το παράπλευρο οδικό δίκτυο, Έργα επιδομής σιδηροδρομικής γραμμής, Έργα σηματοδότησης τηλεδιοίκησης, Έργα ηλεκτροκίνησης σιδηροδρομικής γραμμής, Έργα εγκαταστάσεων εξοπλισμών Σιδηροδρομικών Σταθμών, Έργα για την ασφάλεια της κυκλοφορίας, Διάφορα συμπληρωματικά έργα. Ο χρόνος κατασκευής του έργου είναι 24 μήνες.»

    ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ Α.Ε.

    Η εταιρία ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Η ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ Α.Ε παρουσίασε σήμερα στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών τις δραστηριότητες, τα οικονομικά μεγέθη και τις προοπτικές της σε σχέση με τις εξελίξεις στον κατασκευαστικό κλάδο γενικότερα. O κ. Κώστας Μυλόπουλος, Οικονομικός Διευθυντής, παρουσίασε τη νέα μορφή της Εταιρίας μετά και τις πρόσφατες εξαγορές κατασκευαστικών εταιριών, καθώς και τις λοιπές δραστηριότητες του Ομίλου στους τομείς της ανάπτυξης ακινήτων, της ενέργειας, του τουρισμού και στο διεθνή τομέα. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων που διαθέτει η ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Καβάλα καθώς και στη διαχείριση των υπόγειων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων σε Ιωάννινα, Βέροια (και προοπτικές για Λάρισα). Παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον ενεργειακό τομέα και κυρίως στην παραγωγή φωτοβολταϊκών στοιχείων μέσω της θυγατρικής της ΗΛΙΟΔΟΜΗ ΑΕ. Όσον αφορά στον τουρισμό, παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες της ΙΟΝΙΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Τ.Ε.Ε. και της ΤΟΠΟΣ Α.Ε. η οποία ειδικεύεται στον τουρισμό ειδικών ενδιαφερόντων. Στο διεθνή τομέα επισημάνθηκε η δραστηριότητα της Εταιρίας αλλά και του Ομίλου γενικότερα στα Βαλκάνια και κυρίως στη Ρουμανία, μέσω των θυγατρικών της Terom και Soced, όπως και στην Αλβανία και στην Τουρκία. Κατά το 2001 ο κύκλος εργασιών της ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ Α.Ε. ανήλθε σε 72.150 χιλ. ευρώ από 69.535 χιλ. ευρώ το 2000, σημειώνοντας αύξηση κατά 3,8 %, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 5.902 χιλ. ευρώ, έναντι 8.461 χιλ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής χρήσης. Η μείωση αυτή των κερδών οφείλεται κυρίως σε έξοδα και ζημίες συμμετοχών και χρεογράφων, λόγω της αρνητικής συγκυρίας της χρηματιστηριακής αγοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σημαντική βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη χρήση παρουσίασαν τόσο τα μικτά όσο και τα λειτουργικά κέρδη προ αποσβέσεων της Εταιρίας. Ειδικότερα, τα μικτά κέρδη προ αποσβέσεων από 4.916 χιλ. ευρώ το 2000 ανήλθαν σε 9.476 χιλ. ευρώ, δηλαδή, σημείωσαν αύξηση από 7,1% σε 13,1% επί του κύκλου εργασιών, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ αποσβέσεων από 2.662 χιλ. ευρώ το 2000 ανήλθαν σε 5.893 χιλ. ευρώ, δηλαδή, σημείωσαν αύξηση από 3,8% σε 8,2% επί του κύκλου εργασιών. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το 2001 ανήλθε σε 123.249 χιλ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων σε 9.711 χιλ. ευρώ, έναντι 112.414 χιλ. ευρώ και 14.492 χιλ. ευρώ αντίστοιχα το 2000. Με βάση της εκτιμήσεις της διοίκησης της Εταιρίας για το 2002, ο εταιρικός κύκλος εργασιών αναμένεται να ανέλθει σε 88 εκ. ευρώ και το λειτουργικό αποτέλεσμα σε 7,3 εκ. ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα ενοποιημένα μεγέθη αναμένεται να ανέλθουν σε 140 εκ. ευρώ και 12 εκ. ευρώ αντίστοιχα. Οι στόχοι της ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ Α.Ε για το άμεσο μέλλον είναι: η ανάπτυξη της Εταιρίας, η ενίσχυση της κερδοφορίας της και η μεγιστοποίηση της αξίας της, η ανάληψη νέων έργων σε Ελλάδα και Βαλκάνια, η συμμετοχή της σε αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, η ενίσχυση της διαφοροποίησης των δραστηριοτήτων της και πραγματοποίηση νέων επενδύσεων σε ακίνητα και τουρισμό, η συμμετοχή στην παραγωγή ενέργειας και η επέκτασή της και η εδραίωση της θέσης της στα Βαλκάνια.»

    ΙΝΤΡΑΚΟΜ Α.Ε.

    Η εταιρία ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Ακόμα μια διεθνή επιτυχία σημείωσε η Intracom στα πλαίσια της προώθησης και εδραίωσης των λύσεων πληροφορικής στην αμερικάνικη αγορά τουρισμού. Το ολοκληρωμένο πακέτο λογισμικού FirstCLASSTM Systems για την διαχείριση, προώθηση και διανομή τουριστικών και ταξιδιωτικών υπηρεσιών αποτέλεσε την επιλογή της αμερικάνικης εταιρίας Private Label Travel Inc. Η Private Label Travel Inc. έχει αναλάβει τη δημιουργία, διαχείριση και διανομή τουριστικών πακέτων και υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο, εξ ονόματος κορυφαίων εταιριών του χώρου όπως η National Railroad Passenger Association (Amtrak), η Classic Custom Vacations (Hyatt Vacations) και η Global Vacation Rewards (MyPoints.com). Η αποδεδειγμένα σύγχρονη και ολοκληρωμένη δομή του FirstCLASS καλύπτει πλήρως τις λειτουργικές ανάγκες της Private Label Travel και αναμένεται να αποφέρει τεράστιο επιχειρησιακό κέρδος για την αμερικάνικη εταιρία, τελειοποιώντας την διαχείριση των προσφερομένων υπηρεσιών, τόσο μέσω του σύγχρονου call center που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της στο Chicago, IL, όσο και μέσω του Internet. Με την συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο εταιριών, η Intracom επιταχύνει τον ρυθμό ανάπτυξης για την επίτευξη του στόχου ισχυροποίησης της θέσης της στην αμερικάνικη βιομηχανία τουρισμού και το FirstCLASS αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά ως βασική παράμετρος για την εκπλήρωση του στόχου αυτού.»

    ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ Α.Β.Ε.Σ.

    Η εταιρία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Τα αποτελέσματα της εταιρείας παρουσίασαν θετική εικόνα και κατά το πρώτο τρίμηνο, προδιαγράφοντας αισιόδοξες προοπτικές για ένα επιτυχημένο 2002. Πιο συγκεκριμένα: Οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε 81,83 εκ. Ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 1,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε 7,81 εκ. Ευρώ σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 20,9%. Στην αύξηση των λειτουργικών κερδών σημαντική επίδραση είχε: η αύξηση των μικτών κερδών κατά 9,4%, η συγκράτηση του κόστους πωληθέντων και η μείωση των διοικητικών εξόδων. Τα καθαρά κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 5,98 εκ. Ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,1% σε σχέση με πέρυσι. Όσον αφορά την μητρική εταιρεία Παπαστράτος ΑΒΕΣ θα πρέπει να σημειωθούν τα κάτωθι: Στην Ελλάδα ο όγκος πωλήσεων των ιδίων σημάτων αυξήθηκε κατά 5,4% και το μερίδιο της Εταιρίας συνέχισε να αυξάνεται σταθερά κάθε μήνα. Τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) στην Ελλάδα ως ποσοστό επί των καθαρών πωλήσεων ανήλθαν σε 9,7% έναντι 7,7% και ήταν αυξημένα κατά 31% κατά το α' τρίμηνο του 2002. Τα καθαρά κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 5,84 εκ Ευρώ αυξημένα κατά 16,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.»

    ΝΤΡΟΥΚΦΑΡΜΠΕΝ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.Β.Ε.

    Η εταιρία ΝΤΡΟΥΚΦΑΡΜΠΕΝ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.Β.Ε. με επιστολή της προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Με την ευκαιρία της καταβολής στην εταιρία μας του ποσού δρχ. 2.157.676.000 (ευρώ 6.332.137,93) ως αποζημίωση για την καταστροφική πυρκαϊά που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις μας στην Χαλκίδα τον Ιούνιο 2001, ευχαριστούμε τις ασφαλιστικές εταιρίες NATIONALE SUISSE Δ. ΑΘΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., ALPHA ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, ΕΥΡΩΠΗ, INTERNATIONAL, GENERRALL HELLAS, OMEGA INSURANCE, ΦΟΙΝΙΞ ΓΕΝ. ΑΣΦΛ. ΕΛΛΑΔΟΣ για την άμεση και αποτελεσματική ανταπόκρισή τους καθώς και τους συμβούλους μας επί των ασφαλίσεων ΚΑΠΟΥΑΝΟ ΜΕΣΙΤΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Α.Ε. για την πολύτιμη συνδρομή τους στην υλοποίηση της ασφάλισης, και ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας αποζημίωσης.» *Σημείωση: Οι γνωστοποιήσεις των εισηγμένων εταιριών σχετικά με Προαναγγελίες Συναλλαγών, δημοσιεύονται από το Χ.Α.Α. όπως ακριβώς λαμβάνονται από τις εταιρίες και τους μετόχους τους, οι οποίοι και έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την ακρίβεια του περιεχομένου τους.

    *Β) ΕΚΧΩΡΗΣΗ / ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ & ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ Π.Δ. 51/92

    ΔΟΥΡΟΣ Α.Ε.

    Ο κ. Θεόδωρος Π. Δούρος, μέλος του Δ.Σ. της εταιρίας ΔΟΥΡΟΣ Α.Ε., με την από 14/5/2002 επιστολή του προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί ότι την 14/5/2002 προέβη σε πώληση 170.000 τεμαχίων της ως άνω εταιρίας με τιμή 5,999 ευρώ. Η εν λόγω συναλλαγή ξεπερνάει το ποσό των 293.470 ευρώ. Η αξία της ως άνω συναλλαγής είναι 1.019.830 ευρώ. Επωνυμία εισηγμένης εταιρίας: ΔΟΥΡΟΣ Α.Ε. Υπόχρεος: Θεόδωρος Π. Δούρος. Είδος κινητής αξίας: Μετοχές με δικαίωμα ψήφου κοινές ονομαστικές. Μεταβολή σημαντικού ποσοστού: Απευθείας, κατέρχεται του 5%. Ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου πριν την μεταβολή 5,64%, μετά την μεταβολή 1,35%. Αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου πριν την μεταβολή 223.675, μετά την μεταβολή 53.675. Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου πριν την μεταβολή 5,64%, μετά την μεταβολή 1,35%. Συνολικός αριθμός μετοχών της εταιρίας ανά κατηγορία μετοχών: 3.961.300 κοινές ονομαστικές. Ημ/νία μεταβολής ποσοστού του υπόχρεου ενημέρωσης του Χ.Α.Α.: 14/5/2002. Ημ/νία κατά την οποία ο υπόχρεος έλαβε γνώση μεταβολής ποσοστού: 14/5/2002. Ημ/νία υποβολής δήλωσης προς το Χ.Α.Α. μεταβολής ποσοστού από τον υπόχρεο: 14/5/2002.

    ΕΙΚΟΝΑ ΗΧΟΣ Α.Ε.Ε.

    Η εταιρία ΕΙΚΟΝΑ ΗΧΟΣ Α.Ε.Ε. και ο κ. Αναστάσιος Βογιατζής, μέτοχος, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της ως άνω εταιρίας, με την από 15/5/2002 επιστολή τους προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιούν ότι ο κ. Αναστάσιος Βογιατζής κατά το διάστημα από 13/2/2002 μέχρι 14/5/2002, πώλησε τμηματικά 162.580 μετοχές της ως άνω εταιρίας που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 3,12% επί του συνολικού αριθμού μετοχών της εταιρίας και διαμόρφωσε το ποσοστό μετοχών της εταιρίας που κατείχε από 19,51% (1.017.490 μετοχές) σε 16,39% (854.910 μετοχές). Επωνυμία εισηγμένης εταιρίας: ΕΙΚΟΝΑ ΗΧΟΣ Α.Ε.Ε. Υπόχρεος: Αναστάσιος Βογιατζής. Είδος κινητής αξίας: Μετοχές με δικαίωμα ψήφου κοινές ονομαστικές 854.910. Μεταβολή σημαντικού ποσοστού: Απευθείας, γνωστοποίηση λόγω μεταβολής ποσοστού 3%. Ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου 16,39%: πριν την μεταβολή 16,52%, μετά την μεταβολή 16,39%. Αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου 854.910: πριν την μεταβολή 861.560, μετά την μεταβολή 854.910. Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου 16,39%: πριν την μεταβολή 16,52%, μετά την μεταβολή 16,39%. Συνολικός αριθμός μετοχών της εταιρίας ανά κατηγορία μετοχών: 5.215.000 κοινές ονομαστικές. Ημ/νία μεταβολής ποσοστού του υπόχρεου ενημέρωσης του Χ.Α.Α.: 14/5/2002. Ημ/νία κατά την οποία ο υπόχρεος έλαβε γνώση μεταβολής ποσοστού: 14/5/2002. Ημ/νία υποβολής δήλωσης προς το Χ.Α.Α. μεταβολής ποσοστού από τον υπόχρεο: 14/5/2002.

    ΑΧΟΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.

    Η εταιρία ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΣΩΡΟΥΧΩΝ SEX FORM Α.Ε. με την από 15/5/2002 επιστολή της προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί ότι την 14/5/2002 προέβη σε αγορά 462.070 τεμαχίων της εταιρίας ΑΧΟΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. Με την αγορά των παραπάνω αναφερθέντων τεμαχίων το ποσοστό της εταιρίας ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΣΩΡΟΥΧΩΝ SEX FORM Α.Ε. μεταβλήθηκε από 4,157% σε επίπεδο δικαιωμάτων ψήφου που ήταν κατά το κλείσιμο της προχθεσινής συνεδρίασης σε 5,623% σε επίπεδο δικαιωμάτων ψήφου κατά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης. Επωνυμία εισηγμένης εταιρίας: ΑΧΟΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. Υπόχρεος: ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΣΩΡΟΥΧΩΝ SEX FORM Α.Ε. Είδος κινητής αξίας: Μετοχές με δικαίωμα ψήφου. Μεταβολή σημαντικού ποσοστού: Απευθείας, υπέρβαση ορίου 5%. Ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου πριν την μεταβολή 4,157%, μετά την μεταβολή 5,623%. Αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου πριν την μεταβολή 1.309.950, μετά την μεταβολή 1.772.020. Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου πριν την μεταβολή 4,157%, μετά την μεταβολή 5,623%. Συνολικός αριθμός μετοχών της εταιρίας ανά κατηγορία μετοχών: 31.511.610. Ημ/νία μεταβολής ποσοστού του υπόχρεου ενημέρωσης του Χ.Α.Α.: 14/5/2002. Ημ/νία κατά την οποία ο υπόχρεος έλαβε γνώση μεταβολής ποσοστού: 14/5/2002. Ημ/νία υποβολής δήλωσης προς το Χ.Α.Α. μεταβολής ποσοστού από τον υπόχρεο: 15/5/2002.

    --------------------------------------------------------------------*Σημείωση: Οι ανωτέρω γνωστοποιήσεις δημοσιεύονται από το Χ.Α.Α. όπως ακριβώς λαμβάνονται από τις εταιρίες και τους μετόχους τους, οι οποίοι και έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την ακρίβεια και πληρότητα του περιεχομένου τους.

    [16] ΟΛΟΝΥΧΤΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαϊου 2002 (20:03 UTC+2)

    Ολονύχτια διαμαρτυρία, με αφορμή την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού την Κυριακή, οργανώνει το βράδυ του Σαββάτου, στην Καμάρα, ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης.

    Σε ανακοίνωση του Συλλόγου υπογραμμίζεται πως ο απώτερος σκοπός είναι η αναγωγή του ζητήματος της Γενοκτονίας από υπόθεση που αφορά τους Πόντιους σε ουσιαστικό θέμα προβληματισμού όλου του Ελληνισμού.

    [17] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΓΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΟΙΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαϊου 2002 (20:00 UTC+2)

    Αισιόδοξος ότι η ποινή που θα του επιβληθεί από την ΕΟΚ για τη χρήση απαγορευμένων ουσιών που βρέθηκε να έχει κάνει στον ημιτελικό του κυπέλλου Ελλάδος με τον Ολυμπιακό εμφανίζεται ο άσος του ΠΑΟ, Γιάννης Γιανούλης.

    Ο παίκτης απολογήθηκε χθες στην υγειονομική επιτροπή της ΕΟΚ, ενώ η απόφαση αναμένεται να παρθεί στο προσεχές διοικητικό συμβούλιο που θα γίνει πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη.

    [18] ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

    Στρασβούργο, 15 Μαϊου 2002 (19:55 UTC+2)

    Ομάδα προβληματισμού για την πυρηνική ασφάλεια δημιουργήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρωτοβουλία του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Τρακατέλλη με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των σταθμών της πυρηνικής ενέργειας τόσο εντός, όσο και εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οι ευρωβουλευτές Α. Τρακατέλλης, Τζιουζέπε Νιστικό, Ζόρζε Μορέιρα ντα Σίλβα, Μαριλίζ Φλέμινγκ και Αβρίλ Ντόιλ συνέστησαν την ομάδα πρωτοβουλίας, τις θέσεις της οποίας παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου.

    Οπως επισήμανε ο κ. Τρακατέλλης η ύπαρξη στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης σταθμών πυρηνικής ενέργειας ξεπερασμένης τεχνολογίας (υπερβαίνουν τους 21, μεταξύ των οποίων και το Κοζλοντούι στη Βουλγαρία) δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για την πυρηνική ασφάλεια ιδιαίτερα υπό το φως της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτέμβρη. Οι πέντε ευρωβουλευτές που συνέστησαν την ανωτέρω ομάδα πρωτοβουλίας, επισήμαναν στη συνέντευξη τύπου τις ακόλουθες θέσεις:

    - Το θέμα της πυρηνικής ασφάλειας των αντιδραστήρων και σταθμών πυρηνικής ενέργειας θα πρέπει να επανεξεταστεί με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυσή της τόσο εντός της Ε.Ε., όσο και για τις υποψήφιες για προσχώρηση χώρες και αυτό υπό το φως των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου.

    - Οι αντιδραστήρες παλαιού τύπου (σοβιετικού) στις υποψήφιες χώρες (Βουλγαρία, Λιθουανία, Σλοβακία), οι οποίοι δεν μπορούν να αναβαθμιστούν σε λογικό κόστος πρέπει να κλείσουν σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στις συμφωνίες εταιρικής σχέσης προσχώρησης της Ε.Ε. με τις εν λόγω χώρες, καθώς και με βάση τα Μνημόνια που έχουν υπογραφεί μεταξύ της Επιτροπής και των εν λόγω χωρών.

    - Πρέπει να μελετηθεί το θέμα των πυρηνικών αποβλήτων (περιβαλλοντικός κίνδυνος, κόστος επεξεργασίας και εναπόθεσης) δεδομένου ότι δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά έως σήμερα.

    - Συνολικά θα πρέπει η Ευρώπη να επανεξετάσει την πολιτική επί της πυρηνικής ενέργειας και να μελετήσει τη δυναμική που προσφέρουν οι άλλες εναλλακτικές μορφές ενέργειας λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα. Για το λόγο αυτό σκόπιμο είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί σε ανάλυση των δεδομένων και να τοποθετηθεί επί της πυρηνικής ενέργειας συνολικά.

    Τέλος ο κ. Τρακατέλλης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πιστή εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος για το κλείσιμο των πυρηνικών αντιδραστήρων του Κοζλοντούι, όπως αυτό συμφωνήθηκε μεταξύ της βουλγαρικής κυβέρνησης και της Ε.Ε.

    [19] ΜΑΚΑΒΡΙΟ ΛΑΘΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαϊου 2002 (19:50 UTC+2)

    Απίστευτο γραφειοκρατικό λάθος των στρατολογικών υπηρεσιών στις Σέρρες που κάλεσαν σε κέντρο εκπαίδευσης της περιοχής για να υπηρετήσει τη θητεία του αγοράκι που είχε ...πεθάνει πριν από 13 ολόκληρα χρόνια.

    Το μακάβριο λάθος αποκάλυψε ο άτυχος πατέρας του Ευάγγελου Σίσκου που πήρε στα χέρια του το προσκλητήριο του στρατολογικού γραφείου για την κατάταξη του γιου του στο κέντρο εκπαίδευσης Θερμών Σερρών.

    Να σημειωθεί ότι το αγοράκι είχε πεθάνει το 1989 από παθολογικά αίτια και σύμφωνα με πληροφορίες η τοπική στρατολογική υπηρεσία δεν είχε ενημερώσει το ΓΕΣ για το περιστατικό.

    Γ.Χ.

    [20] ΑΘΩΩΘΗΚΑΝ ΟΚΤΩ ΝΕΑΡΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΝ ΓΙΑ ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΣΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαϊου 2002 (19:36 UTC+2)

    Αθωώθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης οκτώ νεαροί που κατηγορήθηκαν ότι πριν από έξι χρόνια προπηλάκισαν τον βουλευτή της ΝΔ Πάνο Καμμένο στη διάρκεια εκδήλωσης στο πανεπιστήμιο.

    Το περιστατικό είχε σημειωθεί παραμονές των φοιτητικών εκλογών όταν ομάδα κουκουλοφόρων εισέβαλε στο χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και προπηλάκισε τον βουλευτή που ήταν επίσημος ομιλητής στην εκδήλωση. Ο κ. Καμμένος υπέστη εξάρθρωση ωμοπλάτης και μεταφέρθηκε για την παροχή των πρώτων βοηθειών σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

    Οι 8 κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε δίκη, παρά το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες. Απολογούμενοι υποστήριξαν ότι οι κατηγορίες σε βάρος τους ήταν κατασκευασμένες.

    Να σημειωθεί ότι η εκδίκαση της υπόθεσης είχε αναβληθεί επτά φορές, ενώ ο βουλευτής δεν προσήλθε στο δικαστήριο για να καταθέσει.

    Γ.Χ.

    [21] ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥ FBI ΕΙΧΕ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΙΛΟΤΩΝ

    Νέα Υόρκη, 15 Μαϊου 2002 (19:29 UTC+2)

    Αίτημα στο αρχηγείο του FBI να διεξάγει έρευνες σχετικά με άτομα προερχόμενα από την Μέση Αναστολή που είχαν εγγραφεί σε σχολές εκπαίδευσης με το όνομα Οσάμα Μπιν Λάντεν απεύθυνε πράκτορας του FBI.

    Όπως μετέδωσε το Reuters, στο υπόμνημα που εστάλη το καλοκαίρι αναφέρονται φόβοι ότι οι υποστηρικτές του Μπιν Λάντεν μπορεί να στέλνουν στις σχολές εκπαίδευσης πιλότων σπουδαστές προκειμένου να τοποθετήσουν ισλαμιστές στη βιομηχανία της πολιτικής αεροπορίας σε όλο τον κόσμο.

    Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι υποστηρικτές του Σαουδάραβα πολυεκατομμυριούχου θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις σχολές εκπαίδευσης για την ανάληψη τρομοκρατικών επιχειρήσεων, όπως αναφέρουν οι New York Times.

    Το υπόμνημα υπέβαλε τον περασμένο Ιούλιο πράκτορας του FBI στην Αριζόνα ο οποίος διεξήγαγε έρευνες για το εντοπισμό υπόπτων από την Μέση Ανατολή που ενδέχεται να σχετίζονται με τρομοκρατικές επιχειρήσεις, ωστόσο μόλις πρόσφατα οι νομοθέτες και οι γερουσιαστές των Ηνωμένων Πολιτειών κατάφεραν την πρόσβαση σε αυτό.

    Η αμερικανική κυβέρνηση δεν αποκάλυψε εγκαίρως το γεγονός ότι στο υπόμνημα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον Οσάμα Μπιν Λάντεν ενώ οι αρμόδιοι του FBI δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις αιτήσεις χορήγησης βίζας που είχαν κάνει ξένοι σπουδαστές ώστε να γραφούν σε σχολές πιλότων.

    [22] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΕΥΡΩΠΗ ΕΠΕΙΔΗ ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2002 (19:23 UTC+2)

    "Με τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση διευρύνουμε διαρκώς τις δυνατότητές και τις προοπτικές της χώρας μας, της κοινωνίας μας, των πολιτών μας, της γενιάς που έρχεται, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην ομιλία του στη Διημερίδα που διοργανώνουν η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και ο Τομέας Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος με θέμα "Διάλογος για το Μέλλον της Ευρώπης - Πολιτικές και Θεσμικές Αλλαγές".

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι "όσο πιο κοντά πλησιάζουμε στο πυρήνα της πολιτικής εξουσίας της Ενωσης, όσο πιο αποτελεσματικά ενσωματώνουμε τις πολιτικές της, τόσο περισσότερο αυξάνουμε την ικανότητά μας να επηρεάζουμε εξελίξεις, να ισχυροποιούμε την Ελλάδα, να μεγιστοποιούμε τα οφέλη για τον ελληνικό λαό".

    "Είμαστε Έλληνες και είμαστε υπερήφανοι γι' αυτό. Αλλά είμαστε και Ευρωπαίοι και είμαστε επίσης υπερήφανοι για τη συνεισφορά μας στην κοινή ευρωπαϊκή πορεία. Θέλουμε μια ισχυρή Ευρώπη, επειδή θέλουμε μια ισχυρή Ελλάδα", επισήμανε.

    Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην Ευρωπαϊκή Αμυνα τονίζοντας ότι η Ελλάδα απορρίπτει ρυθμίσεις που αντιστρατεύονται την αυτονομία και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γι' αυτό και απορρίπτει το ετεροβαρές "κείμενο της Άγκυρας".

    " Χωρίς τροποποιήσεις που θα ικανοποιούν τις στοχεύσεις μας και κατοχυρώνουν τα συμφέροντά μας κανένα κείμενο δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό. Η ασφάλεια της Ενωσης και πολύ περισσότερο η ασφάλεια της χώρας δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο εκπτώσεων ή αβέβαιων ρυθμίσεων", υπογράμμισε.

    Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στις κοινωνίες της Ευρώπης που δείχνουν την συσπείρωση ακροδεξιών αντιλήψεων, ξενοφοβίας, ρατσισμού, τόνισε ότι είναι απόδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να αρκεσθεί στο σημειωτόν, ν' αρκεσθεί στο σημερινό εξελικτικό της στάδιο. "Χρειάζεται εγρήγορση, συσπείρωση, αγώνας, χρειάζονται επιτακτικά προσαρμογές, τις οποίες προωθεί το ΠΑΣΟΚ", είπε.

    "Η κεντρική κατευθυντήρια γραμμή μας θα πρέπει να είναι προσαρμογές πολιτικών για τους πολίτες. Το σύνθημα και αναφορά μας. Να σκύψουμε πιο αποφασιστικά στα κρίσιμα θέματα της ανεργίας, της μετανάστευσης, της εγκληματικότητας, της φτώχειας, του περιβάλλοντος. Με συγκεκριμένες κοινωνικές πολιτικές. Με πολιτικές ανάπτυξης, πρόληψης και αλληλεγγύης. Να καταπολεμήσουμε το φόβο και την ανασφάλεια που διαμορφώνουν το θολό τοπίο μέσα στο οποίο ανδρώνεται η Δεξιά. Αυτές τις πολιτικές εφαρμόζουμε στην Ελλάδα", είπε επισημαίνντας ότι χρειάζεται όμως και σε επίπεδο Ενωσης μια ενδυνάμωση των αντίστοιχων πολιτικών, πιο ισχυρά μηνύματα, πιο αποτελεσματικές, πιο επικεντρωμένες πολιτικές.

    "Πρέπει συγχρόνως να προσαρμόσουμε τις στρατηγικές μας στη σημερινή πραγματικότητα της παγκοσμιοποίησης. Πολλά από τα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες, οφείλονται ή είναι παρεπόμενες συνέπειες της παγκοσμιοποίησης. Το ερώτημα είναι πώς στεκόμαστε απέναντί της. Τί κάνουμε για να τα υπερβούμε", είπε.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η νεοφιλελεύθερη άποψη αποδέχεται την παγκοσμιοποίηση άνευ όρων, ότι στον αντίποδα της άποψης αυτής, το κίνημα της αντιπαγκοσμιοποίησης την απορρίπτει συνολικά.

    Υπογράμμισε ωστόσο ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος, εφικτός και οραματικός, δρόμος που αποδίδει. "Κι αυτός για μας είναι ο δρόμος που οφείλουμε να ακολουθήσουμε. Να εγκαθιδρύσουμε σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο μια τάξη πραγμάτων με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη, για μια ευημερία για όλους, ελέγχοντας και παρεμβαίνοντας. Μαζί και στο εθνικό και στο παγκόσμιο επίπεδο, γιατί η σχέση τους είναι πια άρρηκτα δεμένη", τόνισε.

    Επισήμανε ακόμη την ανάγκη προσαρμογής και εκσυγχρονισμού του πολιτικού και ιδεολογικού λόγου, τονίζοντας ότι ούτε το "τέλος της ιστορίας", ούτε "το τέλος της ιδεολογίας έχει έρθει".

    "Οι έννοιες πρόοδος και συντήρηση, δημοκρατία και αυταρχισμός, κοινωνική ευαισθησία και κοινωνική αναλγησία, δεξιά και αριστερά είναι πολιτικά υπαρκτές και περισσότερο σημαντικές σήμερα. Έχουν περιεχόμενο. Έχουν αντίστιξη στην κοινωνία. Αποτελούν το οξυγόνο της πολιτικής. Και η απαξίωση της πολιτικής με τις ισοπεδωτικές, εξισωτικές προσεγγίσεις είναι αυτή που οδηγεί στην απάθεια και στον κυνισμό. Είναι αυτή που εκτρέφει τελικά τις ακροδεξιές τάσεις και αντιλήψεις", τόνισε.

    Ανέφερε δε ότι τα κοινωνικά πρότυπα που παράγει και προωθεί η αγορά, που αναπαράγουν τα ηλεκτρονικά μέσα και η βιομηχανία της δήθεν ψυχαγωγίας καλλιεργούν την ανίσχυρη κοινωνία, κρατούν τη νέα γενιά μακριά από τα σημαντικά, την καθιστούν ευάλωτη στην δημαγωγία, του φόβου και της μισαλλοδοξίας.

    "Πρέπει να αγωνισθούμε απέναντι σ' αυτές τις εξελίξεις. Το οφείλουμε στα παιδιά μας", τόνισε και υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ δουλεύει γι αυτές τις προσαρμογές, γι αυτό μπορεί και προσβλέπει πέρα από την πολιτική συγκυρία, γιατί έχει σταθερές πολιτικές αξίες και στόχους.

    Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση στη Νοτιανατολική Ευρώπη, μία ζώνη εύθραυστη, όπως είπε, στην οποία η ειρήνη και η ασφάλεια δεν είναι ακόμη κεκτημένα μη αναστρέψιμα.

    "Είναι αγαθά που καθημερινά τα προασπίζουμε, τα υπηρετούμε. Αγωνιζόμαστε γι' αυτά σε όλα τα μέτωπα, ώστε να προλαμβάνουμε εξελίξεις, ώστε να διαμορφώνουμε συνεχώς προϋποθέσεις που αποτρέπουν ενδεχόμενα εκτροπών. Τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου ήρθαν επιπλέον και επιβάρυναν την ανασφάλεια και στην εύθραυστη περιοχή μας.

    Αγωνιζόμαστε ακόμη και σήμερα για μια μακροχρόνια βιώσιμη ειρήνη, ασφάλεια, ανάπτυξη και συνεργασία στην περιοχή. Αυτό που βιώνουν σήμερα, σχεδόν σαν αυτονόητο αγαθό, οι Ελληνες πολίτες, έχει ακόμη δρόμο να γίνει αυτονόητο για όλη την περιοχή. Να γίνει μη αναστρέψιμη πραγματικότητα. Όμως εμείς μπορούμε να το καταστήσουμε δυνατό. Όπως καταφέραμε βήμα-βήμα τα επιτεύγματά μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην εξωτερική πολιτική μας", είπε.

    Τόνισε ότι ο αγώνας αυτός δεν εξαντλείται με τις διμερείς διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις και πρωτοβουλίες, αλλά περνάει και μέσα από το όραμα για την Ευρώπη του αύριο.

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο όραμα για την Ευρώπη τονίζοντας ότι είναι διπλή η πρόκληση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά από πενήντα χρόνια πετυχημένης πορείας: να διευρύνει τον αριθμό των κρατών μελών της, να μεταξελιχθεί σε πολιτική ένωση με δημοκρατικό και κοινωνικό περιεχόμενο και να εμβαθύνει την ενοποίηση Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι η διεύρυνση της Ενωσης αποτελεί μια ιστορική επιλογή, "μη αναστρέψιμη", γιατί συνιστά προϋπόθεση για την εδραίωση της σταθερότητας, της δημοκρατίας και της ευημερίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

    Επισήμανε ότι ανάμεσα στις χώρες που θα ενταχθούν στην Ενωση θα είναι και η Κύπρος, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση μας, η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ, που άνοιξε τη διαδικασία για την ένταξη της Κύπρου θα ολοκληρώσει με επιτυχία τη διαδικασία αυτή.

    "Η Κύπρος θα ενταχθεί με την πρώτη ομάδα κρατών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Θέλουμε και εργαζόμαστε για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος στην Κύπρο", είπε προσθέτοντας ωστόσο ότι εάν η άλλη πλευρά συνεχίσει την αδιάλλακτη στάση της και δε φτάσουμε σε λύση, η Κύπρος θα ενταχθεί σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ελσίνκι.

    "Θα αγωνισθούμε πάνω σε αυτό το "κεκτημένο" και η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει όλα τα θεσμικά μέσα που της παρέχει η Συνθήκη για το σκοπό αυτό. Χρειάζεται εγρήγορση, χρειάζεται και εδώ αγώνας", υπογράμμισε.

    Οσον αφορά το ευρύτερο ερώτημα "ποια Ευρώπη θέλουμε για τις επόμενες δεκαετίες", τόνισε ότι για το ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρο.

    Θέλουμε:

    · Μια Ευρώπη δημοκρατική, κοινωνική, οικολογικά ευαίσθητη, παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας, δημοκρατίας και ευημερίας.

    · Μια Ευρώπη που να αφουγκράζεται τις ανησυχίες, αγωνίες, τα αιτήματα και τις ανάγκες όλων των πολιτών της. Μια περισσότερο ανοιχτή και πολυπολιτισμική Ευρώπη.

    · Μια "Ευρώπη των πολιτών", που προωθεί και κατοχυρώνει την αλληλεγγύη, την συνοχή και ανοχή.

    · Μια Ευρώπη όπου θα κυριαρχούν οι δημοκρατικοί θεσμοί και όχι τα διευθυντηριακά παρασκήνια και συναθροίσεις.

    · Μια Ευρώπη με ισχυρή και αποτελεσματική παρουσία στο διεθνές σύστημα για περισσότερο ισορροπημένες και συμμετρικές διεθνείς σχέσεις, για έναν πολυκεντρικό κόσμο".

    "Κύριος στόχος και κοινό μας όραμα είναι η μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε γνήσια Πολιτική Ένωση ομοσπονδιακής συγκρότησης. Με ενισχυμένες τις πολιτικές της. Με αναμόρφωση της θεσμικής της συγκρότησης ώστε να ισχυροποιεί την ίδια ως Ένωση και με αναβαθμισμένο διεθνή ρόλο. Θέλουμε μια Ευρωπαϊκή ομοσπονδία κρατών και λαών.

    Για να οικοδομήσουμε την Ένωση που θέλουμε θα πρέπει να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση ενός γνήσιου "Ευρωπαϊκού πολιτικού χώρου". Αυτό μπορεί να γίνει με τη θέσπιση Συντάγματος ή Συνταγματικής Συνθήκης για την Ένωση. Θα πρέπει να είναι ένα κείμενο που θα επιταχύνει την ενοποιητική διαδικασία και δεν θα την "παγώνει", είπε.

    Τόνισε ότι το κείμενο αυτό οφείλει να έχει ως κύριους άξονες, την ανάπτυξη των πολιτικών και μέσων της Ενωσης σε τομείς όπου ο Ευρωπαίος πολίτης θέλει "περισσότερη" και όχι "λιγότερη Ευρώπη" και την ενδυνάμωση των αναδιανεμητικών πολιτικών, την ανάπτυξη των πολιτικών που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των διαπεριφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων.

    Συμπλήρωσε ότι το κείμενο του Συντάγματος της Ένωσης οφείλει να προβλέπει τα αναγκαία όργανα και τους θεσμούς που θα της επιτρέψουν να εμφανισθεί ως ένας αξιόπιστος συντελεστής στο διεθνές σύστημα και τόνισε την αναγκαιότητα να ενδυνάμωσης της παρουσίας και επιρροής της Ένωσης στο διεθνές οικονομικό σύστημα.

    "Η διευρυμένη Ένωση πρέπει να είναι Πολιτική Ένωση ομοσπονδιακού χαρακτήρα με ισχυρούς κεντρικούς θεσμούς δημοκρατικά νομιμοποιημένους. Η ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ομοσπονδιακή Πολιτική Ένωση με την πιο ανταγωνιστική οικονομία της γνώσης, με πλήρη απασχόληση, αλληλεγγύη και οικολογική ισορροπία, με πολιτική ισχύ στη διεθνή σκηνή, συνιστά το καινούργιο προοδευτικό όραμα και "σχέδιο" για την Ευρώπη", τόνισε.

    "Χρειαζόμαστε μια ισχυρή Πολιτική Ένωση. Θέλουμε να φτάσουμε σε μια δημοκρατική και κοινωνική Ένωση με αποτελεσματικούς υπερεθνικούς θεσμούς, στρατηγική ηγεσία, ισχυρές αναδιανεμητικές πολιτικές και ένα προϋπολογισμό για να στηρίξει το ενιαίο νόμισμα και την εσωτερική αγορά. Μια Ένωση ως συντελεστή σταθερότητας και ευημερίας που θα εμπεριέχει όλα τα δημοκρατικά Ευρωπαϊκά κράτη, τα κράτη που θέλουν να συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ώστε να πραγματοποιηθεί ο στόχος για μια Ήπειρο "ενωμένη και ελεύθερη", βασισμένη στις αξίες της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.

    Στην Διακυβερνητική Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, που θα αρχίσει μετά το πέρας της Ελληνικής Προεδρίας, εμείς θα αγωνισθούμε γι' αυτή την Ευρώπη", κατέληξε.

    [23] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Ουάσιγκτον, 15 Μαϊου 2002 (19:21 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης συνεχίζει τις επαφές του στην Ουάσιγκτον με Αμερικανούς αξιωματούχους, καθώς και με σημαντικά πρόσωπα από την ομογένεια.

    Ο κ. Κακλαμάνης είχε συνάντηση στο Καπιτώλιο με τον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής Ντένις Χάστερ παρουσία του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Βουλής Χένρυ Χάιντ, του επίτιμου προέδρου και ηγετικού στελέχους της ίδιας επιτροπής Μπεν Γκίλμαν και του ομογενή βουλευτή της Φλόριντα, Μάικλ Μπιλιράκη.

    Κατά την συνάντηση συζητήθηκε η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοβουλευτικών σωμάτων με ανταλλαγή επισκέψεων αντιπροσωπειών, ώστε να στηριχθούν οι προσπάθειες και το έργο των δύο κυβερνήσεων.

    Το κυπριακό και ο ευρωστρατός τέθηκαν επίσης επί τάπητος ενώ το ενδιαφέρον εστιάστηκε στο θέμα της τρομοκρατίας.

    Όπως δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Κακλαμάνης, υπάρχει συνεργασία των δύο χωρών για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας αλλά και συνεργασία και στο θέμα της εσωτερικής τρομοκρατίας.

    "Εκεί πιστεύω ότι στο πλαίσιο συνεργασίας θα υπάρξουν αποτελέσματα ώστε να κλείσει οριστικά αυτό το κεφάλαιο" δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Κακλαμάνης ενημέρωσε επίσης για τις προετοιμασίες της Αθήνας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων ενώ ο κ. Χάστερ, ο οποίος είναι και ο ίδιος αθλητής και αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού, απεδέχθη πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα τον Αύγουστο του 2004.

    Επίσης ο κ. Κακλαμάνης συναντήθηκε με τον αρχηγό της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Ταμ Ντάσολ, ο οποίος επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

    Ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής τον ενημέρωσε ακόμα για τις θέσεις της Ελλάδας στο θέμα του ευρωστρατού και της τρομοκρατίας ενώ συζητήθηκε και το θέμα της συνεργασίας στην περιοχή των Βαλκανίων στο πλαίσιο της συμφωνίας κοινής επιχειρηματικής δράσης Αμερικής-Ελλάδας που υπεγράφη το 1988.

    ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΥΠΕΞ Γιώργο Παπανδρέου είχε ο πρόεδρος της Βουλής προκειμένου να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα των επαφών του στις ΗΠΑ σε σχέση με το κυπριακό και τον Ευρωστρατό.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες ο κ. Κακλαμάνης είχε συναντηθεί στο Στέητ Ντηπάρτμεντ με τον υφυπουργό Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις Μαρκ Γκρόσμαν.

    Στο επίκεντρο εκτός από το κυπριακό βρέθηκε και το θέμα του Ευρωστρατού για το οποίο ο κ. Κακλαμάνης είχε δηλώσει στον κ. Γκρόσμαν ότι η ελληνική Βουλή δεν πρόκειται να δεχθεί ένα κείμενο που θα καταστρατηγεί τις αποφάσεις της Νίκαιας και θα επιτρέψει στην Τουρκία να μπει από το παράθυρο εκεί όπου το Συμβούλιο της Ε.Ε. απέκλεισε τη συμμετοχή της.

    [24] ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΕΙΣΕΒΑΛΛΕ ΣΕ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ - ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ

    Ουάσιγκτον, 15 Μαϊου 2002 (19:13 UTC+2)

    Τρεις νεκροί είναι ο απολογισμός από έκρηξη που σημειώθηκε σε κατάστημα της εταιρίας εστιατορίων McDonald's όταν ένα αυτοκίνητο ξέφυγε από την πορεία του κοντά στην Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών και εισέβαλλε στις 4.20 το πρωί τοπική ώρα στο χώρο του εστιατορίου.

    Νεκροί είναι τρεις υπάλληλοι του εστιατορίου των οποίων τα ονόματα δεν έγιναν γνωστά.

    Το αυτοκίνητο μάρκας Cadillac οδηγούσε ο 52χρονος Φρανκ Ναστάσι ο οποίος μεταφέρθηκε τραυματισμένος σε νοσοκομείο της περιοχής, ενώ δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον του.

    Μέχρι στιγμής δεν έγιναν γνωστά τα αίτια του ατυχήματος, ενώ η αστυνομία ερευνά την υπόθεση.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 15 May 2002 - 18:13:49 UTC