Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-05-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΑΜΕΣΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  • [02] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ 8% Η ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ-ΣΤΟ Β' ΓΥΡΟ Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
  • [03] ΖΩΝΤΑΝΟΣ Ο ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ !
  • [04] ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΙΓΜΟΣ ΑΡΑΦΑΤ ΜΕ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [05] ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΟ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [06] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΟΠΛΩΝ ΣΤΟ ΜΟΣΤΑΡ
  • [07] ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕΡΦ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΡΗ
  • [08] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
  • [09] ΠΡΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ
  • [10] ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗ
  • [11] ΜΑΡΟΥΣΙ - ΠΑΟΚ 91 - 85
  • [12] ΠΑΕ ΑΡΗΣ: ΔΕΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙ Ο ΖΑΧΟΥΔΑΝΗΣ
  • [13] ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
  • [14] ΧΑΣΙΚΟΣ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ
  • [15] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 13 ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ
  • [16] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: Ο ΑΝΑΝ ΕΔΩΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ
  • [17] ΟΜΙΛΙΑ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ
  • [18] ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΣΕ ΚΥΠΡΟ
  • [19] ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ: ΕΛΛΑΔΑ - ΓΑΛΛΙΑ ΑΠΟΨΕ
  • [20] ΑΥΡΙΟ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΠΙΔΩΝ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
  • [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ- ΨΩΜΙΑΔΗ
  • [22] ΣΤΗΝ ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ Ο ΖΕ ΡΟΜΠΕΡTΟ
  • [23] ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΤΟ ΚΕΠ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [24] H ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

  • [01] ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΑΜΕΣΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

    Αθήνα, 18 Μαϊου 2002 (10:25 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ευρωπαϊκός στρατός

    Διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων θα έχει την ερχόμενη Παρασκευή 24 Μαϊου, ο Κώστας Σημίτης, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία των εθνικών θεμάτων. Σε δηλώσεις του μετά την Κυβερνητική Επιτροπή, την περασμένη Πέμπτη, ο πρωθυπουργός, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα εθνικά θέματα βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας.

    Την Τετάρτη, ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη, ενώ θα ενημερώσει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ο οποίος, χθες, ερωτηθείς για το αν συμμερίζεται την ανησυχία της κυβέρνησης για τα εθνικά θέματα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είπε μερικά πράγματα τα οποία περίπου τα γνωρίζαμε όλοι και σήμερα τα αντιλαμβανόμαστε καλύτερα.

    Στο μεταξύ, τα εθνικά θέματα θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας, τη Δευτέρα, στις 11 το πρωί στη Ρηγίλλης, εν όψει και της συνάντησης του προέδρου της Κώστα Καραμανλή με τον κ. Σημίτη. Στη συνεδρίαση θα μετέχουν μόνο τα κοινοβουλευτικά μέλη του οργάνου, ενώ έχει κληθεί να λάβει μέρος και ο επίτιμος πρόεδρος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. 

    [02] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ 8% Η ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ-ΣΤΟ Β' ΓΥΡΟ Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Αθήνα, 18 Μαϊου 2002 (11:38 UTC+2)

    Προβάδισμα οκτώ ποσοστιαίων μονάδων για τη Ντόρα Μπακογιάννη, το οποίο όμως δεν της εξασφαλίζει την εκλογή στη δημαρχία Αθηνών από τον πρώτο γύρο, καταγράφεται σε δημοσκόπηση της εταιρίας «Taylor Nelson Sofres Metrisis».

    Σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας "Επενδυτής του Σαββάτου", σε δείγμα 800 δημοτών της Αθήνας, από 18 - 24 Απριλίου, η Ντόρα Μπακογιάννη συγκεντρώνει ποσοστό 31,8% στο ερώτημα «ποιον θέλετε για Δήμαρχο της Αθήνας» έναντι 23,7% που συγκεντρώνει ο Χρήστος Παπουτσής. Ακολουθούν ο νυν Δήμαρχος Δημήτρης Αβραμόπουλος με 6,6%, ο Σπύρος Χαλβατζής με ποσοστό 6,2%, ο Φώτης Κουβέλης με 3,4%, ο Δημήτρης Μπέης με 1,8% και ο Γιάννης Δημαράς με 0,8%.

    Ισχυρό είναι το προβάδισμα της υποψήφιας της Νέας Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την παράσταση νίκης, δηλαδή ποιον θεωρούν πιθανότερο οι ερωτώμενοι να κερδίσει τις εκλογές. Η Ντόρα Μπακογιάννη συγκεντρώνει 46,6%, ενώ ο Χρήστος Παπουτσής 21%.

    Η κ. Μπακογιάννη προηγείται και στην ερώτηση «ποιος είναι καταλληλότερος για δήμαρχος Αθηναίων», καθώς λαμβάνει ποσοστό 41,3% έναντι 25,6% που λαμβάνει ο Χρήστος Παπουτσής. Ακολουθούν οι Σπύρος Χαλβατζής (7,8%), Φώτης Κουβέλης (4,3%), Δημήτρης Μπέης (3,4%), Γιάννης Δημαράς (2,3%).

    Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των ερωτηθέντων για το ποια θα είναι τα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσουν οι Αθηναίοι. Σχεδόν 1 στους 2 θα ψηφίσει με πολιτικά και τοπικά κριτήρια (48% και 48,1%, αντίστοιχα), ενώ μόνο το 3,5% θα δώσει ψήφο με προσωπικά χαρακτηριστικά.

    Το κυκλοφοριακό-πάρκινγκ (22,1%), το πράσινο-οι πλατείες-τα πάρκα (16,7%), η καθαριότητα-τα σκουπίδια (15,9%), η μόλυνση (10,9%) και οι αλλοδαποί-η εγκληματικότητα-η αστυνόμευση (7%), θεωρούνται από τους ερωτηθέντες τα σημαντικότερα προβλήματα του δήμου τους.

    Προβάδισμα 6,9% ΝΔ

    στις βουλευτικές εκλογές

    Η έρευνα κατέγραψε επίσης τις προθέσεις των ερωτηθέντων για τις βουλευτικές εκλογές. Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά 6,9 μονάδες, συγκεντρώνοντας ποσοστό 37,8% έναντι 30,9% του κυβερνώντος κόμματος. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7%, ο ΣΥΝ με 5,8%, το ΚΕΠ με 3,8% και το ΔΗΚΚΙ με 2,4%.

    Στην ερώτηση «ποια κυβέρνηση μπορεί να προωθήσει καλύτερα τη λύση των προβλημάτων» το 38,7% των ερωτηθέντων απαντά η κυβέρνηση ΝΔ και το 31,5% κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

    Το 26,3% πιστεύει ότι ο Κώστας Καραμανλής μπορεί να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, έναντι 21,3% του Κώστα Σημίτη.

    Στο ερώτημα «κεντροδεξιά» ή «κεντροαριστερά» η απάντηση κλείνει προς την κεντροδεξιά, καθώς 22% πιστεύουν ότι η χώρα ακολουθεί αυτήν την κατεύθυνση, 23,4% το θέλουν και 25,1% θεωρούν (παράσταση νίκης) ότι θα ακολουθήσει.

    [03] ΖΩΝΤΑΝΟΣ Ο ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ !

    Καμπούλ, 18 Μαϊου 2002 (12:14 UTC+2)

    Ο ηγέτης των Ταλιμπάν μουλάς Μοχάμαντ Ομάρ, που είναι ο δεύτερος κατά σειρά μετά τον Οσάμα Μπιν Λάντεν καταζητούμενος στο Αφγανιστάν, με συνέντευξή του στην αραβική εφημερίδα, "Ασράκ αλ Αουσάτ", δηλώνει ότι ο αρχηγός της Αλ Κάιντα είναι ζωντανός.

    "Ο σεϊχ Οσάμα είναι ακόμη ζωντανός, δόξα τω Θεώ, και αυτό προκαλεί άγχος στον Μπους που υποσχέθηκε στον λαό του να τον σκοτώσει αγνοώντας ότι η ζωή βρίσκεται στα χέρια του Θεού'', δηλώνει ο μουλάς Ομάρ.

    Η συνέντευξη δόθηκε στο Αφγανιστάν μέσω συνεργάτη του ηγέτη των Ταλιμπάν. Η εφημερίδα δεν δημοσιεύει πρόσφατες φωτογραφίες του μουλά Ομάρ, ενώ δεν διευκρινίζεται ο τόπος που δόθηκε η συνέντευξη.

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η συνέντευξη θα δημοσιευθεί επίσης και στην ηλεκτρονική διεύθυνση των Ταλιμπάν στο Ίντερνετ, η οποία ωστόσο δεν διευκρινίζεται.

    Ο μουλάς Ομάρ, ο οποίος, σύμφωνα με το δημοσίευμα κρύβεται στα βουνά του Αφγανιστάν, δηλώνει επίσης ότι ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ουάσινγκτον εναντίον της χώρας του δεν έχει τελειώσει και προειδοποιεί ότι "η φωτιά θα φθάσει στον Λευκό Οίκο, το στρατηγείο της αδικίας και της τυραννίας". "Το μέλλον της Αμερικής στο Αφγανιστάν είναι φωτιά, κόλαση και καταστροφή, όπως έγινε με τη Σοβιετική Ένωση και με τη βρετανική κατοχή", προειδοποιεί ο Ομάρ.

    [04] ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΙΓΜΟΣ ΑΡΑΦΑΤ ΜΕ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Ραμάλα, 18 Μαϊου 2002 (08:17 UTC+2)

    Διπλωματικό ελιγμό επιχειρεί ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασερ Αραφατ συνδέοντας τη διεξαγωγή εκλογών στα παλαιστινιακά εδάφη, με την αποχώρηση των Ισραηλινών από τα κατεχόμενα.

    Σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι καθυστερεί την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων εντός του πυρήνα της παλαιστινιακής ηγεσίας.

    Στο μεταξύ, την τακτική των επιλεκτικών πολεμικών επιχειρήσεων στη Δυτ. Όχθη, εξακολουθεί να εφαρμόζει το Ισραήλ, μετά και τη νέα εισβολή στο στρατόπεδο προσφύγων στην Τζενίν.

    [05] ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΟ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Ισλαμαμπάντ, 18 Μαϊου 2002 (21:06 UTC+2)

    Αμερικανικό μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος συνετρίβη στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, κοντά σε στρατιωτική βάση που χρησιμοποιείται από τις δυνάμεις των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί και Πακιστανοί αξιωματούχοι.

    Τα συντρίμμια του αεροσκάφους εντοπίστηκαν σε απόσταση 15 μιλίων βορειοανατολικά της Τζακομπαμπάντ και στην περιοχή έχουν σπεύσει Αμερικανοί στρατιώτες, οι οποίοι ερευνούν τα αίτια της συντριβής, δήλωσε ο αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας Μοχάμεντ Μουσταφά.

    "Το αεροπλάνο εκτελούσε ανιχνευτική πτήση ρουτίνας, όταν έχασε την επαφή με την αεροπορική βάση της Τζακομπαμπάντ", πρόσθεσε.

    Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντισυνταγματάρχης Μάικλ Χαμν, είπε ότι το αεροπλάνο συνετρίβη, ενώ επέστρεφε στη βάση του από αποστολή και ότι η συντριβή δεν έχει σχέση με εχθρικά πυρά.

    Τουλάχιστον πέντε μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ έχουν συντριβεί από την έναρξη της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας των ΗΠΑ στο γειτονικό Αφγανιστάν στις 7 Οκτωβρίου.

    [06] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΟΠΛΩΝ ΣΤΟ ΜΟΣΤΑΡ

    Σεράγεβο, 18 Μαϊου 2002 (21:04 UTC+2)

    Συνελήφθη στο Μόσταρ της Βοσνίας ο πρώην διευθυντής εργοστασίου παραγωγής όπλων Μουχάμεντ Μπάιγκοριτς, ο οποίος θεωρείται αναμεμειγμένος στην υπόθεση παράνομης συγκέντρωσης όπλων σε αποθήκες που εντόπισαν πρόσφατα οι άνδρες της Σταθεροποιητικής Δύναμης του ΝΑΤΟ (SFOR).

    Ο Μπάιγκοριτς, ο οποίος ήταν διευθυντής του εργοστασίου κατά την περίοδο του πολέμου στη Βοσνία (1992 - 1995) συνελήφθη χθες και είναι ένας από τους πέντε μουσουλμάνους πρώην και νυν διευθυντές εργοστασίων στο μουσουλμανικό τομέα του Μόσταρ, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για εμπλοκή στην υπόθεση.

    Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες η SFOR ανακάλυψε στο μουσουλμανικό τομέα της πόλης περισσότερες από 4.000 οβίδες όλμου και 850 κιλά εκρηκτικών υλών στο υπόγειο ενός κλωστοϋφαντουργείου, 6.000 οβίδες όλμου σε εργοστάσιο καπνού και περίπου δύο τόνους εκρηκτικών υλών, πυροκροτητές και χειροβομβίδες στις εγκαταστάσεις της εταιρίας UNIS Telekom.

    O αναπληρωτής του ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία Ντόναλντ Χέις δήλωσε ότι πρέπει να διεξαχθεί εξονυχιστική έρευνα για να διαλευκανθεί το σκάνδαλο.

    Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών του καντονιού Ερζεγοβίνης - Νερέτβα Γκόραν Μπίλιτς επιβεβαίωσε ότι ασκήθηκαν ποινικές διώξεις εναντίον τεσσάρων διευθυντών επιχειρήσεων στον ανατολικό, μουσουλμανικό τομέα του Μόσταρ.

    Πρόκειται για το διευθυντή της κλωστοϋφαντουργίας Φαντίλ Τσόνκι, τον πρώην και τον νυν διευθυντή του εργοστασίου καπνού Σενάιντ Μίλοβιτς και Εσάντ Πόμπριτς και το διευθυντή της UNIS Telekom Ιμπραήμ Βόλιεβιτς.

    Σύμφωνα με τον τύπο του Σεράγεβο, τα παράνομα όπλα αποθηκεύθηκαν στα τέλη του 1995 με εντολή της τότε ηγεσίας των μουσουλμάνων της Βοσνίας, η οποία δεν πίστευε ότι θα έχουν θετική έκβαση οι ειρηνευτικές συνομιλίες στο Ντέιτον. Κροατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τα όπλα επρόκειτο να πουληθούν σε Αλβανούς εξτρεμιστές στο Κόσοβο.

    Ο τύπος του Σεράγεβο αναφέρει ότι εγκέφαλος της επιχείρησης παράνομης συγκέντρωσης όπλων ήταν ο υπουργός Αμυνας της πρώην Δημοκρατίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και στέλεχος του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης Χασάν Τσένγκιτς, ο οποίος αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την πολιτική μετά από αίτημα των ΗΠΑ εξαιτίας των διασυνδέσεών του με το Ιράν. Αναμειμεγμένοι στην υπόθεση φέρονται μουσουλμάνοι πολιτικοί που κατείχαν υψηλόβαθμα αξιώματα, όπως ο Χάρις Σίλαϊτζιτς, ο Σαφέτ Ορούσεβιτς κ.ά.

    [07] ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕΡΦ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαϊου 2002 (21:02 UTC+2)

    Σε γρίφο για γερούς λύτες έχει μετατραπεί η απόφαση του Σβι Σερφ για το αν θα αναλάβει τον Αρη ή όχι. Ο τεχνικός δεν έχει απαντήσει ακόμη, παρά το γεγονός ότι μια ενδεχόμενη συνεργασία τους, αποτελεί διακαή πόθο για τους διοικούντες του Άρη.

    Οι υποχρεώσεις του Αρη στο μπάσκετ μπορεί ουσιαστικά να έχουν τελειώσει, όμως κύριο μέλημα των ανθρώπων του είναι η παραμονή στις τάξεις της ομάδας του Απόστολου Κουτρούλια.

    Εντός των επόμενων ημερών οι διοικούντες τον Αρη περιμένουν και την απάντηση του Φράνκο Νάκιτς στην πρόταση που του έκαναν για ανανέωση της συνεργασίας τους.

    [08] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    Αθήνα, 18 Μαϊου 2002 (20:42 UTC+2)

    Αναστάτωση επικράτησε στην Αγία Παρασκευή Αττικής από πυρκαγιά που ξέσπασε σε διαμέρισμα πεντόροφης πολυκατοικίας στην οδό Αιγαίου Πελάγους.

    Τα οχήματα της πυροσβεστικής προσέγγισαν την περιοχή με καθυστέρηση, καθώς ο δρόμος είναι κλειστός λόγω έργων.

    Η ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος, η οποία έλειπε και ειδοποιήθηκε από τους ενοίκους της πολυκατοικίας αντικρύζοντας την πυρκαγιά λιποθύμησε.

    Η πυροσβεστική με έξι υδροφόρα οχήματα και 25 άνδρες έθεσε τη φωτιά υπό έλεγχο και απετράπη η επέκτασή της στα διπλανά διαμερίσματα.

    Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνά το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

    [09] ΠΡΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαϊου 2002 (20:35 UTC+2)

    Προπονητή για τη νέα περίοδο αναζητεί ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ηρακλής, Ευάγγελος Μυτιληναίος. Στο περιθώριο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη (για επαγγελματικές υποχρεώσεις) ο κ. Μυτιληναίος έχει την ευκαιρία να δει από πρώτο χέρι όλα τα θέματα που απασχολούν τον σύλλογο.

    Πρώτο και καλύτερο είναι αυτό της εξεύρεσης προπονητή μετά το διαζύγιο της ΠΑΕ με τον Αγγελο Αναστασιάδη. Η οριστική απόφαση αναμένεται να παρθεί τις επόμενες ημέρες.

    Από την άλλη πληθαίνουν καθημερινά οι φήμες που θέλουν τον κ. Μυτιληναίο να πουλάει τις μετοχές του σε εταιρεία, το όνομα της οποίας ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό. Ο ίδιος πάντως δεν θέλει να πει περισσότερα για το συγκεκριμένο θέμα, αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρει προτεραιότητα έχει η αναζήτηση νέου προπονητή.

    [10] ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαϊου 2002 (20:30 UTC+2)

    Άγνωστοι έβαλαν φωτιά στο αυτοκίνητο του προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Γιώργου Μπατατούδη, το οποίο ήταν παρκαρισμένο στη συμβολή των οδών Περαιβού και Τριανταφυλλοπούλου, στην Άνω Τούμπα Θεσσαλονίκης. Τα αίτια της πράξης δεν έγιναν γνωστά. Η αστυνομία αναζητάει τους δράστες.

    Στον αγωνιστικό τομέα, σε καλό δρόμο βρίσκεται η παραμονή του Γιώργου Γεωργιάδη στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Ο κ. Μπατατούδης του έκανε προσφορά 600.000 Ευρώ ετησίως. Ο τελευταίος εξεδήλωσε την επιθυμία του να μείνει στον σύλλογο, όμως παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για όλα όσα γίνονται στην ιστορική ομάδα. Οι δυο πλευρές θα συναντηθούν και πάλι στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας για να υπογράψουν το συμβόλαιο συνεργασίας.

    [11] ΜΑΡΟΥΣΙ - ΠΑΟΚ 91 - 85

    Αθήνα, 18 Μαϊου 2002 (20:15 UTC+2)

    Το πρώτο βήμα για την εξασφάλιση της 7ης θέσης έκανε το Μαρούσι που κέρδισε τον ΠΑΟΚ με 91-85 στην πρώτη αναμέτρησή τους. Ο επόμενος αγώνας θα διεξαχθεί την Τετάρτη στην Πυλαία. Αν το Μαρούσι πάρει τη νίκη τότε αυτό θα πάρει την 7η θέση. Σε αντίθετη περίπτωση θα χρειαστεί και τρίτο παιχνίδι.

    Η ομάδα του Αμαρουσίου πήρε από νωρίς μία μικρή διαφορά στο σκορ την οποία κράτησε μέχρι το τέλος, χωρίς να αφήσει τον ΠΑΟΚ να κάνει το παιχνίδι του. Καλύτερος παίκτης από τους νικητές ήταν ο Ολιβερ που σημείωσε και 25 πόντους, ενώ από τον Δικέφαλο πρώτοι σκόρερς ήταν ο Νόλαν και ο Εντουαρντς που πέτυχαν από 28 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 28-26, 47-41, 70-63, 91-85

    ΜΑΡΟΥΣΙ: Κορωνιός 8, Κοχ 4, Σπανούλης 10, Ολιβερ 25, Μασλαρινός 13, Κόνλον 16, Μπερκ 15

    ΠΑΟΚ: Κολντεμπέλα 2, Λημνιάτης 4, Βασιλειάδης 6, Σιγάλας 8, Νόλαν 28, Εντουαρντς 28, Κόμματος 5, Κάρτερ 2, Αποστολίδης 2.

    [12] ΠΑΕ ΑΡΗΣ: ΔΕΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙ Ο ΖΑΧΟΥΔΑΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαϊου 2002 (20:11 UTC+2)

    Μόνο ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Αρης, Γιάννης Ζαχουδάνης είναι αισιόδοξος ότι η ομάδα θα βρει τον δρόμο της. Σαν να μην έγιναν δηλαδή 12 προσφυγές Θεωρεί μάλιστα ότι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα όλα τα θέματα που απασχολούν τον σύλλογο θα λυθούν με τον καλύτερο τρόπο.

    Αν και η αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του μεγαλώνει, ο ίδιος αναφέρει ότι θα έρθει στη Θεσσαλονίκη και θα δώσει χρήματα για να καλυφθούν οι ανάγκες και οι εκκρεμότητες του ιστορικού συλλόγου.

    [13] ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

    Αθήνα, 18 Μαϊου 2002 (20:05 UTC+2)

    Σταθερή βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, ο οποίος νοσηλεύεται από τις 11 Μαϊου στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός" των Αθηνών.

    Σε δηλώσεις του ο διευθυντής της μονάδας, Απόστολος Αρμαγανίδης είπε ότι τον Μακαριότατο επισκέφθηκαν σήμερα στις 10 το πρωί οι υπουργοί Υγείας Ελλάδας και Κύπρου, Αλέκος Παπαδόπουλος και Φρίξος Σαββίδης αντίστοιχα.

    Ο κ. Αρμαγανίδης είπε ότι ο Μακαριότατος με τη βοήθεια των θεραπόντων ιατρών του έκανε μερικά βήματα, σημείωσε ωστόσο ότι δεν αναμένεται να εξέλθει σύντομα της μονάδας εντατικής θεραπείας του νοσηλευτηρίου.

    [14] ΧΑΣΙΚΟΣ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ

    Λευκωσία, 18 Μαϊου 2002 (20:04 UTC+2)

    Υπάρχει στενή συνεργασία κυπριακής και ελληνικής κυβέρνησης στους χειρισμούς του θέματος συμμετοχής της Κύπρου στην ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας αντίδρασης δήλωσε σήμερα ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, Σωκράτης Χάσικος, απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα του ευρωστρατού.

    Ταυτόχρονα ο κ. Χάσικος ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα πακετοποίησης του ευρωστρατού και του Κυπριακού, καθώς αυτά, όπως είπε αποτελούν ξεχωριστά θέματα. Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει το ενδεχόμενο πρόκλησης θερμού επεισοδίου από την Τουρκία στην Κύπρο, ο υπουργός τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση "είναι έτοιμη σε συνεργασία πάντοτε με την Ελλάδα" να αντιμετωπίσει ένα θερμό επεισόδιο από την Τουρκία.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [15] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 13 ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ

    Λευκωσία, 18 Μαϊου 2002 (20:01 UTC+2)

    Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να ληφθεί η απόφαση των ''15'' για τους 13 Παλαιστίνιους, που παραμένουν σε ξενοδοχείο στη Λάρνακα, όπου οδηγήθηκαν μετά την απελευθέρωσή τους από το Ναό της Γεννήσεως, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης.

    Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι "αμέσως μετά την απόφαση της Τρίτης θα υπάρξει κινητικότητα" στο θέμα, ενώ επεσήμανε πως "υπάρχει κοινή θέση" από τους μόνιμους αντιπροσώπους (πρέσβεις) των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως προς το όλο θέμα.

    "Μένει τώρα να υπάρξει λίγη ακόμα προσπάθεια όσον αφορά την κατανομή, και αυτή θα γίνει την Τρίτη", είπε ο υπουργός. Σημείωσε ακόμη πως "η εξέταση των τεχνικών και νομικών προβλημάτων (για το θέμα των 13 Παλαιστινίων) που είχαν εγερθεί προχωρεί κανονικά" και πως "το νομικό θέμα έχει λυθεί".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [16] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: Ο ΑΝΑΝ ΕΔΩΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

    Λευκωσία, 18 Μαϊου 2002 (20:00 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, ήρθε στην Κύπρο για να δώσει τέσσερα μηνύματα και τα έδωσε, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης.

    Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη τα μηνύματα αυτά είναι η ανάγκη επίσπευσης και επιτάχυνσης της διαδικασίας, η ανάγκη της επιμονής στο στόχο του Ιουνίου, η ανάγκη να εγκαταλειφθούν οι στείρες συζητήσεις γύρω από τις λεγόμενες φιλοσοφίες της λύσης και να επικεντρωθούν στις βασικές αρχές, και η ανάγκη να αξιοποιηθεί η παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    "Αυτά τα τέσσερα μηνύματα ο ΓΓ τα έδωσε και η δική μας πλευρά δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτά τα κελεύσματα του ΓΓ. Εναπόκειται και στον Ραούφ Ντενκτάς να δείξει εάν ανταποκρίνεται και αυτό θα φανεί από προσεχείς συναντήσεις που θα γίνουν", ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [17] ΟΜΙΛΙΑ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαϊου 2002 (19:58 UTC+2)

    Η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη ήταν η κεντρική ομιλήτρια κατά την τελετή έναρξης του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού που διοργανώθηκε στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος από το ΤΕΦΑΑ του «Δημοκρίτειου» Πανεπιστημίου Θράκης απόψε στην Κομοτηνή.

    Στην ομιλία της η Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη απευθυνόμενη στους καθηγητές Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «είστε εκείνοι που προετοιμάζετε τους σημερινούς και αυριανούς αθλητές μας. Εσείς φέρνετε τη νεολαία της Ελλάδας πιο κοντά στον αθλητισμό, πιο κοντά στον Ολυμπισμό. Σας χρειαζόμαστε στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου σχεδίου για τη διεθνή προοπτική της χώρας μας. Γιατί η επιτυχία των Αγώνων δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά καταλύτης ώστε την επόμενη μέρα η ζωή όλων μας να είναι κατά τι πιο ανθρώπινη και η χώρα μας να έχει αναβαθμιστεί με πραγματικούς όρους εντός και εκτός Ελλάδος». Ακολούθως η κ. Αγγελοπούλου προσκάλεσε τους γυμναστές να συμμετάσχουν στην πορεία προς τους Αγώνες μέσα από το κίνημα του Εθελοντισμού που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχία των Αγώνων: «Σας καλούμε μέσα από το πρόγραμμα Εθελοντισμού να συνεισφέρετε με υπερηφάνεια, υπευθυνότητα και προσωπική δέσμευση στην επίτευξη ενός στόχου που είναι κοινός. Στην ΑΘΗΝΑ 2004 λέμε πως οι εθελοντές είναι η καρδιά των Αγώνων. Είναι η καρδιά, αλλά θέλει και καρδιά γιατί ο Εθελοντισμός είναι ένα κίνημα αφιλοκερδούς συμμετοχής και αλληλεγγύης. Με αίσθημα ευθύνης σας ζητάμε να προσφέρετε το χρόνο, την προσπάθεια, τη δημιουργικότητα και τις ιδέες σας».

    Καταλήγοντας η Πρόεδρος αναφέρθηκε στην εκδήλωση ενδιαφέροντος που υπάρχει σχετικά με τον Ολυμπιακό Εθελοντισμό. Από τις αρχές του 2002 και μετά, δηλαδή από την παρουσίαση της επίσημης αίτησης Εθελοντισμού, μέσα σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, έχουμε λάβει περισσότερες από 16500 αιτήσεις. Εννέα χιλιάδες από αυτές προέρχονται από την Ελλάδα και πάνω από 7000 έχουν φτάσει στην ΑΘΗΝΑ 2004 απ΄όλες τις γωνιές της Γης αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τον πανανθρώπινο χαρακτήρα της Ολυμπιακής γιορτής.

    [18] ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΣΕ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαϊου 2002 (19:54 UTC+2)

    Επίσκεψη σε Ελλάδα και Κύπρο θα πραγματοποιήσει αντιπροσωπεία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, η οποία θα συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες και των δύο χωρών, για συζήτηση θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και συνεργασίας.

    Η επίσκεψη αποσκοπεί στην προώθηση και προβολή των σκοπών και στόχων του Ινστιτούτου, στην Ελλάδα, και στο να δοθεί η ευκαιρία στην ηγεσία του Ινστιτούτου να συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους και με την ηγεσία του ιδιωτικού τομέα.

    Η αντιπροσωπεία θα φθάσει στη Λευκωσία μεθαύριο Δευτέρα. Στις 23 Μαϊου θα έρθει στη Θεσσαλονίκη ενώ ακολούθως θα μεταβεί στην Αθήνα, όπου θα παραμείνει από τις 27 μέχρι τις 31 Μαϊου.

    [19] ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ: ΕΛΛΑΔΑ - ΓΑΛΛΙΑ ΑΠΟΨΕ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαϊου 2002 (19:50 UTC+2)

    Βήμα πρόκρισης στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2003 έκανε η εθνική μας ομάδα βόλεϊ των ανδρών που μετά το 3-1 επι της Φιλανδίας σκέφτεται μόνο τη νίκη σήμερα επί της Γαλλίας.

    «Μετά το 2-1 σετ το παιχνίδι γύρισε και η ατμόσφαιρα έγινε θετική για την ομάδα μας. Το πιο κρίσιμο ήταν το 3ο σετ, στο οποίο βρεθήκαμε πίσω στο σκορ. Το ματς είχε δύο εικόνες, μια αυτή της έναρξης όπου υπήρχε αγωνία και άγχος και η άλλη, με την επάνοδο του Κουρνέτα, ο οποίος έκανε το καλύτερο παιχνίδι του όσο καιρό είμαστε συνεργάτες στην Εθνική. Πολύ καλοί ήταν και οι αναπληρωματικοί, μάλιστα ο Μποζίδης έδωσε την ευκαιρία στον Κουρνέτα να πάρει ανάσες. Στη συνέχεια, η ομάδα έπαιξε ελεύθερο βόλεϊ, με δυνατό σερβίς», τόνισε ο ομοσπονδιακός προπονητής Στέλιος Προσαλίκας.

    Όσο για το σημερινό παιχνίδι επί της Γαλλίας (21:30), ο κ. Προσαλίκας τόνισε: «Το ματς θα είναι δύσκολο. Η Γαλλία είναι καλύτερη ομάδα από τη Φινλανδία. Στο παιχνίδι με τη Ρουμανία ο προπονητής των Γάλλων έκρυψε στοιχεία, αν εμείς όμως πιάσουμε την απόδοση που είχαμε στο 3ο και 4ο σετ θα φέρουμε τον αγώνα στα ίσια. Θεωρώ ότι η Ελλάδα και η Γαλλία είναι ισοδύναμες και όλα θα κριθούν από τη μέρα που θα βρεθούν οι δύο ομάδες και αν θα πιάσουν δυνατό σερβίς».

    Ένας εκ των πρωταγωνιστών του πρώτου παιχνιδιού, ο Θόδωρος Μπάεφ δήλωσε τόσο για το πρώτο παιχνίδι, όσο και για την συνέχεια των υποχρεώσεων της εθνικής ομάδας των ανδρών: «Είχαμε δύσκολο ξεκίνημα, στο πρώτο σετ δεν πιάσαμε καλή απόδοση, στη συνέχεια όλα όμως μπήκανε στη θέση τους, με πρώτο όπλο το σερβίς. Ο αγώνας με τη Γαλλία είναι διαφορετικός, ανάμεσα σε δύο δυνατές ομάδες. Θα πρέπει να προσέξουμε και να πιέσουμε τους Γάλλους στην υποδοχή όπως κάναμε με τους Φιλανδούς».

    [20] ΑΥΡΙΟ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΠΙΔΩΝ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαϊου 2002 (19:46 UTC+2)

    Και τώρα η Γαλλία. Η εθνική ομάδα των ελπίδων θα προσπαθήσει αύριο (17:30) να κάνει την υπέρβαση και να κερδίσει τους Γάλλους, ώστε να διατηρήσει τις ελπίδες της για πρόκριση στην επόμενη φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Φυσικά η αποστολή των Ελλήνων ποδοσφαιριστών είναι δύσκολη και ο ομοσπονδιακός προπονητής Ανδρέας Μιχαλόπουλος το γνωρίζει καλά.

    ''Εχω μιλήσει με τα παιδιά και τους είπα να ξεχάσουν το παιχνίδι με τους Βέλγους. Μπροστά μας έχουμε την Γαλλία που είναι πολύ καλή ομάδα. Υπάρχουν ελπίδες πρόκρισης. Αρκεί οι παίκτες να παίξουν έτσι όπως μπορούν και πρέπει», επισημαίνει ο κ. Μιχαλόπουλος. Ο τελευταίος μάλιστα χθες είδε το βίντεο του αγώνα Γαλλία-Τσεχία και επισήμανε στους ποδοσφαιριστές του τα σημεία που πρέπει να προσέξουν, ώστε να φύγουν αύριο νικητές από το γήπεδο. Οσο για την ενδεκάδα, αυτή θα είναι διαφορετική, με τον Σεϊταρίδη να είναι καλύτερα, αλλά να μένει εκτός ενδεκάδας για προληπτικούς λόγους και τον Κυργιάκο να κρατάει μια στάση αναμονής για αποφυγή υποτροπής του τραυματισμού που τον ταλαιπωρεί τις τελευταίες ημέρες.

    [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ- ΨΩΜΙΑΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαϊου 2002 (19:42 UTC+2)

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΑΕΚ, Μάκη Ψωμιάδη είχε σήμερα ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε στο σπίτι του τέως τεχνικού της Ενωσης, Φερνάντο Σάντος, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τα αδιάκριτα βλέμματα και κράτησε αρκετή ώρα.

    Τη Δευτέρα θα γίνει και δεύτερη συνάντηση, ώστε να διευθετηθούν όλες οι λεπτομέρειες της επιστροφή του Ντούσκο στην ΑΕΚ.

    Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς παρουσιάστηκε αισιόδοξος μετά το τέλος της συνάντησης και τόνισε πως σε λίγες μέρες θα έχουν τελειώσει όλα. "Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο από το ότι όλα βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο", δήλωσε. Από την άλλη ο πρόεδρος της ΑΕΚ, Μάκης Ψωμιάδης επισήμανε ότι θα γίνει το καλύτερο για την ομάδα και το μέλλον της.

    Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα που ο Ψωμιάδης συναντιόταν με τον Μπάγεβιτς, οπαδοί της ομάδας προκάλεσαν υλικές ζημιές σε αυτοκίνητα έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, ενώ φώναζαν συνθήματα κατά της επιστροφής του Ντούσκο. Μάλιστα χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να αποχωρήσουν χωρίς τα επεισόδια να επεκταθούν περισσότερο.

    [22] ΣΤΗΝ ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ Ο ΖΕ ΡΟΜΠΕΡTΟ

    Μόναχο, 18 Μαϊου 2002 (19:13 UTC+2)

    Και με τη βούλα παίκτης της Μπάγερν Μονάχου θεωρείται για τα επόμενα τρία χρόνια ο Βραζιλιάνος μέσος της Μπάγερ Λεβερκούζεν, Ζε Ρομπέρτο. Ο 28χρονος ποδοσφαιριστής υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με τον Βαυαρικό σύλλογο. Το κόστος της μετακίνησής του εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 12 εκατομμύρια ευρώ.

    Η μεταγραφή του πρώην διεθνή με τη "Σελεσάο" είναι η τρίτη της Μπάγερν για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Ήδη, έχει συμφωνήσει να εντάξει στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας τους Μίχαελ Μπάλακ και Ζεμπάστιαν Ντάισλερ.

    Ωστόσο, η μετεγγραφική δραστηριότητα της επί 17 φορές πρωταθλήτριας Γερμανίας δεν αναλώνεται στους παραπάνω παίκτες. Στο στόχαστρο των διοικούντων της Μπάγερν βρίσκεται ο Βραζιλιάνος αμυντικός της Ολυμπίκ Λυών, Εντμίλσον, ενώ ενδιαφέρον εκδήλωσε και για τον Μλάντεν Κρστάγιτς της Βέρντερ Βρέμης.

    Στ. Τ.

    [23] ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΤΟ ΚΕΠ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Αθήνα, 18 Μαϊου 2002 (18:56 UTC+2)

    Με ομιλία του προέδρου του Κινήματος Ελευθέρων Πολιτών Δημήτρη Αβραμόπουλου, άρχισε στην Αθήνα η κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής και της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος.

    Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι το ΚΕΠ δεν θα συμμετάσχει στις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές τονίζοντας ότι στόχος του είναι οι εθνικές εκλογές. Διευκρίνισε ότι το ΚΕΠ απελευθερώνει τα στελέχη του να ψηφίσουν τους ικανότερους υποψηφίους.

    Ο πρόεδρος του ΚΕΠ αναφέρθηκε και στις πρόσφατες εξελίξεις στα εθνικά θέματα εκτιμώντας ότι υπάρχει μία επικίνδυνη πολιτική ρευστότητα. "Εκτιμούμε ότι έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, τίποτα δεν μπορεί να λυθεί, αν δεν έχουν εξασφαλιστεί διευρυμένες πολιτικές και κοινωνικές πλειοψηφίες. Πέρασε η εποχή, που μία κυβέρνηση αρκούσε για να λύνει αυτά τα προβλήματα και να προχωράει η κοινωνία μπροστά. Προϋποθέτουν όμως όλα αυτά, διάλογο, συνεννόηση, συνεργασία. Από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε αυτά αποτελούσαν και αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της δικής μας πολιτικής νοοτροπίας", υπογράμμισε.

    Επισήμανε ότι η πρώιμη προεκλογική περίοδος δημιούργησε σύγχυση στο εκλογικό σώμα αλλά και δυσχεραίνει το κυβερνητικό έργο.

    Ο κ. Αβραμόπουλος παραδέχτηκε ότι το ΚΕΠ έχει κάποια οικονομικά προβλήματα και τόνισε ότι αυτό οφείλεται στο ότι οι πόροι του είναι διαφανείς, καθώς δεν έχει οικονομικές εξαρτήσεις.

    [24] H ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαϊου 2002 (18:17 UTC+2)

    Με επισκέψεις στον Νομάρχη και τον Δήμαρχο Ξάνθης συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα σήμερα η περιοδεία της Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, Γιάννας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη στην ακριτική Θράκη.

    Η κ. Αγγελοπούλου, συνοδευόμενη από στελέχη της ΟΕΟΑ και ομάδα Ολυμπιονικών, μετέβη το πρωί στο Νομαρχιακό Μέγαρο, όπου την υποδέχτηκαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία και της ευχήθηκαν καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει.

    Στη συνέχεια η Πρόεδρος της ΟΕΟΑ συναντήθηκε με τον Νομάρχη Ξάνθης Γιώργο Παυλίδη, με τον οποίο συζήτησε για τα οφέλη που θα αποκομίσει ο Νομός από την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, εκφράζοντας παράλληλα τον ενθουσιασμό της για την πορεία του προγράμματος Εθελοντισμού στην περιοχή. Αμέσως μετά η κ. Αγγελοπούλου συμμετείχε σε συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Εφήβων, παρουσία του Νομάρχη και των Ολυμπιονικών Παναγιώτη Γιαννάκη και Άγγελου Παυλακάκη, και απάντησε σε ερωτήσεις των μελών του Συμβουλίου, σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Στο Δημαρχείο την κ. Αγγελοπούλου υποδέχτηκαν ομάδες νέων του Πολιτιστικού Κέντρου Ξάνθης με παραδοσιακούς χορούς, ενώ ο Δήμαρχος της πόλης, Μιχάλης Στυλιανίδης την ενημέρωσε για το ενδιαφέρον του Δήμου και των πολιτών να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Εθελοντισμού της ΑΘΗΝΑ 2004, υποσχόμενος να διαθέσει τις δυνάμεις του ως εθελοντής των Αγώνων.

    Επόμενος σταθμός της περιοδείας της Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής ήταν το 4ο Σώμα Στρατού στην Ξάνθη, όπου η κ. Αγγελοπούλου μαζί με τον υφυπουργό Άμυνας, Λάζαρο Λωτίδη είχε συνάντηση με τον Διοικητή του Σώματος, Αντιστράτηγο Αθανάσιο Μπουρδανιώτη, παρουσία ανώτατων αξιωματικών και του Εντεταλμένου Συμβούλου της ΟΕΟΑ, Μάρτων Σίμιτσεκ.

    Ο κ. Μπουρδανιώτης, υποδεχόμενος την κα Αγγελοπούλου, είπε χαρακτηριστικά: «Το 4ο Σώμα Στρατού είναι η αιχμή του δόρατος της άμυνας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας και να είστε βέβαιη ότι εργάζεται σταθερά για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004». «Αυτή είναι μια μοναδική στιγμή που με συγκινεί ως Ελληνίδα. Τα λόγια σας στρατηγέ, μαρτυρούν ότι υπάρχουν δυνάμεις που δουλεύουν άγρυπνα για τη θωράκιση της χώρας», απάντησε η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής. Ακολούθως, η κ. Αγγελοπούλου επισκέφτηκε μαζί με τον Στρατηγό το στρατόπεδο Πετροχωρίου, όπου εδρεύει η 25η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία και συμμετείχε σε εκδήλωση ενημέρωσης των οπλιτών και αξιωματικών της μονάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο διοικητής της μονάδας, Ταξίαρχος Αστέριος Μαλοντζίκης, καλωσόρισε την κα Αγγελοπούλου, τονίζοντας τη σημασία της παρουσίας της στην Ταξιαρχία, ενώ ο κ. Λωτίδης στην ομιλία του, αφού εξήρε την πρωτοβουλία της Προέδρου της ΟΕΟΑ να επισκεφτεί τη Θράκη, αναφέρθηκε διεξοδικά στο ρόλο που οι Ένοπλες Δυνάμεις καλούνται να διαδραματίσουν για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. «Πρέπει στη χώρα που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες να επαναφέρουμε στο προσκήνιο τις αρχές και τις αξίες του Ολυμπισμού και να τις παραδώσουμε στις επόμενες γενιές», τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Άμυνας, ο οποίος στη συνέχεια είπε: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων έχουν ένα σημαντικό κομμάτι που σχετίζεται όχι μόνο με τα έργα και την ασφάλεια, αλλά - πάντα με διάθεση κοινωνικής προσφοράς - και με άλλους τομείς. Εμείς προετοιμαζόμαστε σε στενή συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή ΑΘΗΝΑ 2004 και την Πρόεδρό της κα Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη και πολύ σύντομα τα αποτελέσματα θα φανούν και θα μπορέσουμε να μπούμε πιο εξειδικευμένα και στο κομμάτι του Εθελοντισμού. Κάποιοι λένε ότι Εθελοντισμός και Ένοπλες Δυνάμεις ίσως δε συμβαδίζουν, γιατί στις Ένοπλες Δυνάμεις υπάρχει το 'διατάξτε' ή το 'αποφασίζομεν'. Όμως υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν σκέψεις, υπάρχει τρόπος να συνδεθούν και με τον Εθελοντισμό και να συνεισφέρουν σ' αυτή τη μεγάλη γιορτή».

    Στην ομιλία της, η Πρόεδρος της ΟΕΟΑ, Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη είπε μεταξύ άλλων: «Έρχομαι σήμερα εδώ για να τονίσω σε όλους εσάς τους σύγχρονους Ακρίτες και υπερασπιστές των συνόρων μας το πόσο σημαντικός μπορεί να είναι ο ρόλος σας σε δύο χρόνια από τώρα. Οι Αγώνες του 2004 είναι μια αποστολή στην οποία πρέπει να πετύχουμε. Η αίσθηση του καθήκοντος μας κάνει να μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για τη διοργάνωση των Αγώνων του 2004, η οποία πέρα από την αθλητική διάσταση έχει σαφείς κοινωνικές, πολιτιστικές και οικονομικές διαστάσεις». Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η Πρόεδρος της ΟΕΟΑ, αφού αναφέρθηκε στα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από τη διοργάνωση των Αγώνων, τόνισε: «Όμως, το πραγματικό όφελος που θα προκύψει δεν αποτιμάται σε οικονομικά μεγέθη ή σε αριθμούς και μόνο. Το όφελος θα είναι η δική μας δυνατότητα να προβάλουμε τη δική μας χώρα, με δικούς μας όρους, θωρακίζοντας τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας και την προοπτική της για το μέλλον».

    Αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας της η Πρόεδρος κάλεσε στο βήμα τον Εντεταλμένο Σύμβουλο της ΑΘΗΝΑ 2004, Μάρτων Σίμιτσεκ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε και εμείς το δικό μας στρατηγό στην οργάνωση και διοίκηση των Αγώνων». Ο κ. Σίμιτσεκ στην ομιλία του αναφέρθηκε στο σχεδιασμό της Οργανωτικής Επιτροπής για τις λειτουργίες των 60 Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Ξέρετε ότι σαν λαός έχουμε όραμα, έχουμε μεγάλη δυνατότητα στην εκτέλεση των δικών μας προγραμμάτων, αυτό που μας λείπει είναι η οργάνωση. Προσπαθήσαμε λοιπόν να σχεδιάσουμε και μπήκαμε νωρίτερα από κάθε άλλη Οργανωτική στην υλοποίηση του σχεδιασμού, ακριβώς διότι θέλαμε η περίοδος προετοιμασίας να είναι λίγο μεγαλύτερη από προηγούμενες διοργανώσεις». Απευθυνόμενος στους αξιωματικούς και τους οπλίτες, ο κ. Σίμιτσεκ υπογράμμισε: «Πολλοί από εσάς αύριο θα κληθείτε να πάρετε κάποια θέση σε αυτό το σχεδιασμό. Δεν είναι μακριά το αύριο. Είναι μόλις απολυθείτε ή έστω και αν ακόμα είστε μόνιμοι στο στρατό. Διότι καταλαβαίνετε ότι η χώρα μας, ως η πιο μικρή χώρα, δεν έχει τις δυνάμεις να διαθέσει τα αναγκαία άτομα για τη σωστή λειτουργία των Ολυμπιακών Αγώνων. Και αυτές τις δυνάμεις καλούμεθα όλοι εμείς να τις δώσουμε».

    Στην Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου την Πρόεδρο Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη υποδέχτηκε ο Μητροπολίτης Παντελεήμων, παρουσία του Μουφτή Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου. Ο κ. Παντελεήμων, απευθυνόμενος στην κα Αγγελοπούλου, είπε ότι «εδώ υπάρχει στενή και αγαστή συνεργασία για το καλό των πολιτών της Ξάνθης. Αυτό ακριβώς συμβολίζει και η από κοινού υποδοχή στην Ιερά Μητρόπολη». Στη σύντομη αντιφώνησή της, η Πρόεδρος τόνισε ότι γνωρίζει την ύπαρξη της αγαστής αυτής συνεργασίας των δύο θρησκευμάτων και «αυτό είναι ένα μήνυμα που θέλουμε και εμείς να εκπέμψουμε προς πάσα κατεύθυνση. Με την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων να δείξουμε ότι η χώρα μας είναι χώρα ειρηνική».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 18 May 2002 - 18:13:52 UTC