Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-06-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΞΙΕΣ ΑΛΛΗΛΕΝΔΕΤΕΣ
  • [02] Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: "ΑΠΟΣΥΡΟΜΑΙ"
  • [03] ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ ΕΦΤΑΣΕ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [04] ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ MICROSOFT ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΔΙΧΟΤΟΜΗΜΕΝΟ
  • [05] ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ ΘΕΛΕΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΕΛΒΕΤΩΝ
  • [06] ΑΓΚΟΛΑ: 25 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ
  • [07] ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [08] ΠΟΛΟ: ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΦΗΒΩΝ ΣΕ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
  • [09] ΜΟΥΝΤΙΑΛ: ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΝΙΓΗΡΙΑ 1 - 0
  • [10] ΜΕΞΙΚΟ: 26 ΝΕΚΡΟΙ ΛΟΓΩ ΚΤΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ
  • [11] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
  • [12] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ Κ. ΑΝΑΛΥΤΗ
  • [13] ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
  • [14] ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ
  • [15] ΘΕΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
  • [16] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΣΤΟΝ ΑΡΗ Ο ΠΡ.ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
  • [17] ΙΤΑΛΙΑ: ΝΕΑ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ 13 "ΑΦΕΝΤΙΚΑ" ΤΗΣ ΜΑΦΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ
  • [18] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η Ν.Δ.
  • [19] ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [20] ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ
  • [21] ΤΖΕΤ ΚΑΤΕΠΕΣΕ ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ
  • [22] ΠΑΚΙΣΤΑΝ: 43 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ
  • [23] ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΨΑΝ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΕ ΒΟΡΕΙΟ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟ ΠΟΛΟ

  • [01] ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΞΙΕΣ ΑΛΛΗΛΕΝΔΕΤΕΣ

    Βόλος, 2 Ιουνίου 2002 (15:21 UTC+2)

    "H δημοκρατία και η ελεύθερη ενημέρωση είναι αξίες αλληλένδετες. Η ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης αποτελεί τη βάση για τη διαμόρφωση της δημοκρατικής συνείδησης του πολίτη". Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, μιλώντας χθες το απόγευμα στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, στο Βόλο, με θέμα "Ο ρόλος του Τύπου και η δημοσιογραφική δεοντολογία".Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων από την ίδρυση της Ενωσης.

    "Τα ΜΜΕ δεν μπορεί να λειτουργούν μονοδιάστατα ως πολιτιστικές βιομηχανίες που αποσκοπούν στη μεγιστοποίηση του κέρδους και στον αποπροσανατολισμό των πολιτών", τόνισε ο κ.Κακλαμάνης, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι τα ΜΜΕ "οφείλουν να σέβονται τους θεσπισμένους κανόνες της δημοκρατίας, υπηρετώντας το κοινωνικό σύνολο, χωρίς να μετέρχονται τρόπους που συντείνουν στην ιδεολογική χειραγώγιση των πολιτών". Η συνεχώς διογκούμενη εμπορευματοποίηση των ΜΜΕ και η λειτουργία τους ως χώρου καλλιέργειας συλλογικών ψευδαισθήσεων διαστρέφει την αγωνιστική παράδοση της δημοσιογραφικής αρχής, της αξίας του δημόσιου διαλόγου, που βασίζεται στην ορθολογική επιχειρηματολογία και το σεβασμό της ιδαιτερότητας των άλλων, τόνισε.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, επισήμανε ότι μπορεί η εμπορευματοποίηση της ενημέρωσης να είναι ένας βασικός κίνδυνος για το μέλλον της δημοκρατίας, ο άλλος κίνδυνος όμως είναι ο συγκεντρωτισμός και η αλληξάρτηση των βιομηχανιών του γραπτού και του ηλεκτρονικού Τύπου, τόσε σε εθνικό όσο και σε πλανητικό επίπεδο και η δημιουργία εκδοτικών συγκροτημάτων που νέμονται στο σύνολό τους την αγορά του εντύπου ή της ηλεκτρονικής εικόνας, ελέγχοντας το είδος και τη ροή της ενημέρωσης και της μαζικής επικοινωνίας.

    "Η βασική εγγύηση της δημοκρατίας, είναι ο ενημερωμένος πολίτης. Εάν ο πολίτης δεν είναι ενημερωμένος παύουν να έχουν οποιαδήποτε αξία όλα τ' άλλα, η δημοκρατία, οι εκλογές, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στον μη ενημερωμένο πολίτη μπορούμε περάσουμε τις πιο αυταρχικές, τις πιο αντιδραστικές, τις πιο οπισθοδρομικές αντιλήψεις, σαν την κορυφαία έκφραση της δημοκρατικής αρχής. Στον μη ενημερωμένο πολίτη, μπορούμε να παρουσιάσουμε την πλέον επονείδιστη για το λαϊκό συμφέρον, για το εθνικό συμφέρον, πράξη, ως πράξη σωτηρίας του τόπου", επισήμανε.

    Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που προκαλούν πολλές φορές φαινόμενα παραπληροφόρησης ή απαξίωσης πολιτικών και κοινωνικών θεσμών, τόνισε δεν αρκούν τα αντανακλαστικά λίγων ωρών ή ημερών."Δεν αρκεί να υψώνουμε ένα τείχος διαμαρτυρίας και δυσφορίας απέναντι σε τέτοια φαινόμενα τη στιγμή που εμφανίζονται και στη συνέχεια "ευτυχείς και μακάριοι" να γυρίζουμε στη χώρα των "λωτοφάγων" είπε χαρακτηριστικά ο κ.Κακλαμάνης, προσθέτοντας ότι "ήρθε από καιρό η ώρα, όλοι μας, πολιτεία και δημοσιογραφικός κόσμος, πνευματική ηγεσία και λαός, να υψώσουμε ένα φράγμα αντίστασης απέναντι στην παρακμή και την ύβρη που απειλούν τη δημοκρατία και τα δικαιώματα των πολιτών".

    [02] Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: "ΑΠΟΣΥΡΟΜΑΙ"

    Αθήνα, 2 Ιουνίου 2002 (14:34 UTC+2)

    O υπουργός Yγείας και Πρόνοιας κ. Aλ. Παπαδόπουλος, μια ξεχωριστή προσωπικότητα της πολιτικής ζωής, που έβαλε τη σφραγίδα του σε κρίσιμους τομείς της δημόσιας ζωής, όπως τα δημόσια οικονομικά, η Tοπική Aυτοδιοίκηση και τώρα η Yγεία, έπειτα από 10 χρόνια έντονης πολιτικής παρουσίας, δηλώνει ότι αποσύρεται

    Mε συνέντευξή του στην "Kαθημερινή", αναγγέλλει πως δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, αλλά σημειώνει ότι επιθυμεί να παραμείνει στη θέση του μέχρι τις εκλογές, προκειμένου να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση της Yγείας.

    "Nιώθω την ανάγκη να αλλάξω τη ζωή μου, να περάσω λίγο σε δεύτερο πλάνο, να ασχοληθώ με πράγματα που αγαπώ, τα οποία μου έχουν λείψει", δηλώνει και συμπληρώνει ότι "τα τελευταία δέκα χρόνια, που είμαι μέλος της κυβέρνησης, ζω σχεδόν μονοδιάστατα". "Θα αποσυρθώ... και το πιθανότερο είναι ότι, μετά ένα διάστημα στην εφεδρεία, να πάθω σύνδρομο στέρησης... αλλά τώρα όμως έτσι νιώθω και έτσι θα πράξω", δηλώνει ευθέως, αιφνιδιάζοντας και προκαλώντας τα σύγχρονα πολιτικά ήθη.

    Παρ' ότι ο ίδιος αποφεύγει να συνδέσει την απόφασή του με τις επικρατούσες πολιτικές συνθήκες, είναι φανερό πως η πράξη του απορρέει απ' αυτές και κυρίως πηγάζει από την απογοήτευσή του για τη διολίσθηση προς τη λεγόμενη "τηλεοπτική δημοκρατία", "τα κριτήρια της οποίας δεν έχουν σχέση με την ουσία", αλλά περιορίζονται στα όρια μιας ατάκας, που επιδιώκει να κερδίσει τις εντυπώσεις, να διεισδύσει στα δελτία και να σχολιασθεί απ' το κοινό.

    Aυτές ακριβώς οι αναφορές στην "τηλεοπτική δημοκρατία" αποτελούν τη βάση της απόφασής του, η οποία προσλαμβάνει τα χαρακτηριστικά καταγγελίας του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος. Eνδομύχως ελπίζει η πράξη του λειτουργήσει παιδευτικά και αναγεννητικά για την πολιτική.

    Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος: "Είμαι 53 ετών και πιστεύω ότι η πολιτική δεν θα πάψει ποτέ να μ' ενδιαφέρει. Θα παραμείνω, λοιπόν, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και μ' αυτή την ιδιότητα θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τις ιδέες μου. Νιώθω, όμως, την ανάγκη να αλλάξω τη ζωή μου. Από πολιτικής απόψεως, να περάσω λίγο σε δεύτερο πλάνο. Να ασχοληθώ με πράγματα που αγαπώ και που μου έχουν λείψει. Στα σχεδόν 10 χρόνια που είμαι μέλος της κυβέρνησης, ζω σχεδόν μονοδιάστατα. Για να είμαι ειλικρινής, θα αποσυρθώ όχι γιατί -όπως είπατε πριν- έχει βαρεθεί να μας βλέπει ο κόσμος, αλλά γιατί το έχω ο ίδιος ανάγκη. Το πιθανότερο είναι ότι μετά ένα διάστημα στην εφεδρεία θα πάθω σύνδρομο στέρησης. Τώρα, όμως, έτσι νιώθω και έτσι θα πράξω".

    Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε το αποφάσισε, ο κ. Παπαδόπουλος λέει:

    "Πριν από αρκετούς μήνες. Παραμένω υπουργός γιατί είναι επιθυμία αλλά και καθήκον μου να ολοκληρώσω τη μεταρρύθμιση στην Υγεία. Αυτή είναι, άλλωστε, και η εντολή του πρωθυπουργού, ο οποίος -οφείλω να πω- στις δυσκολίες στάθηκε στο πλευρό μου και με περιέβαλε με την εμπιστοσύνη του".

    [03] ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ ΕΦΤΑΣΕ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Αθήνα, 2 Ιουνίου 2002 (16:35 UTC+2)

    Στο Πεκίνο έφτασε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ξεκινώντας την εξαήμερη επίσκεψή του στην Κίνα.

    Αύριο ο κ. Σημίτης, θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κίνας Ζιανγκ Ζεμίν και τον Πρωθυπουργό Ζου Ρονζίνκ στο Σπίτι του Λαού. Στο πλαίσιο των συναντήσεων αυτών θα υπογραφούν συμφωνίες διμερούς συνεργασίας και θα συζητηθούν οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας ενόψει της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

    Την Τρίτη ο κ. Σημίτης θα μιλήσει στο φόρουμ Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών στο Πεκίνο και εν συνεχεία θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου κ. Λι Πένγκ στο Σπίτι του Λαού. Αμέσως μετά θα επισκεφθεί το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, όπου θα μιλήσει με διδάσκοντες και διδασκόμενους.

    Την Τετάρτη θα επισκεφθεί την επαρχία Ξιάν και την Πέμπτη τη Σαγκάη όπου την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με το φόρουμ Επιχειρηματιών Ελλάδας - Κίνας. Ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί επίσης τη ζώνη ανάπτυξης της Σαγκάης και το εργοστάσιο μαρμάρου του Ομίλου Λάτση.

    [04] ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ MICROSOFT ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΔΙΧΟΤΟΜΗΜΕΝΟ

    Aθήνα, 2 Ιουνίου 2002 (21:04 UTC+2)

    Ηλεκτρονικό παιχνίδι που εμφανίζει το Αιγαίο διχοτομημένο, υιοθετεί πλήρως τις τουρκικές διεκδικήσεις στην Κύπρο και δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τις διεθνείς συνθήκες ναυσιπλοϊας θέτει σε κυκλοφορία η αμερικανική εταιρεία Microsoft. Πρόκειται για τον καινούριο ηλεκτρονικό εξομοιωτή πτήσης που προσομοιώνει πτήσεις αεροσκαφών με τις πραγματικές συνθήκες.

    Στο παιχνίδι, ο χρήστης πετώντας πάνω από το Αιγαίο και ενώ λαμβάνει εντολές από τον πύργο ελέγχου της Αθήνας στη μέση του πελάγους αναγκάζεται να αλλάξει συχνότητα καθώς ο έλεγχος περνά στις τουρκικές αρχές. Διχοτομημένο παρουσιάζεται στο παιχνίδι και το FIR Λευκωσίας καθώς τμήμα του ελέγχου περνά και στα κατεχόμενα της Κύπρου.

    Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Πάνος Μπεγλίτης επικοινώνησε με την ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, η οποία θα προβεί σε διαμαρτυρία προς την αμερικανική εταιρεία Microsoft ώστε να αλλάξει τους χάρτες στους οποίους βασίστηκε το παιχνίδι. Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε τη συνδρομή και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

    [05] ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ ΘΕΛΕΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΕΛΒΕΤΩΝ

    Ζυρίχη, 2 Ιουνίου 2002 (20:50 UTC+2)

    Υπέρ της χαλάρωσης του νόμου για τις αμβλώσεις τάσσεται η πλειοψηφία των Ελβετών, όπως φαίνεται από τα πρώτα αποτελέσματα του σχετικού δημοψηφίσματος.

    Σύμφωνα με το BBC, τουλάχιστον το 70% των ψηφοφόρων σε οχτώ από τα είκοσι έξι καντόνια, υποστηρίζουν την πρόταση της κυβέρνησης για αποποινικοποίηση της άμβλωσης έως την δωδέκατη βδομάδα της κύησης.

    Η πρόταση όσων αντιτίθενται στις εκτρώσεις να γίνει ακόμη πιο αυστηρός ο σχετικός νόμος, απορρίφθηκε από το 80% του εκλογικού σώματος.

    Ο νόμος της Ελβετίας για τις εκτρώσεις χρονολογείται από το 1937 και είναι ένας από τους παλαιότερους σε ισχύ στην Ευρώπη. Ο νόμος προβλέπει ποινές φυλάκισης πέντε χρόνων και επιβολή χρηματικού πρόστιμου για όποια γυναίκα προχωρήσει σε άμβλωση, ωστόσο η τελευταία καταδίκη ήταν πριν από 14 χρόνια.

    [06] ΑΓΚΟΛΑ: 25 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ

    Λουάντα, 2 Ιουνίου 2002 (20:25 UTC+2)

    Ενας υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος και άλλα 24 άτομα σκοτώθηκαν από τη συντριβή ελικόπτερο του στρατού της Αγκόλα, μετέδωσε τοπικός ραδιοσταθμός.

    Νεκρός είναι ο αντιστράτηγος Χοσέ Ντομίνγκες Νιουέτο, διοικητής της περιοχής Κβάντζα Μπένγκο, άλλοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι και δημοσιογράφοι.

    Το σοβιετικής κατασκευής Μi8 κατέπεσε πάνω σε δέντρο, κοντά στην πόλη Νταλάντο, πιθανόν λόγω της κακοκαιρίας.

    Το ελικόπτερο κατευθύνονταν σε στρατόπεδο, όπου οι αντάρτες της Ουνιτά παρέδιδαν τα όπλα στο στρατό της Αγκόλα. Οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τον Απρίλιο, που προέβλεπε ότι οι αντάρτες θα ενταχθούν στον στρατό της Αγκόλα ή θα αποστρατευτούν.

    [07] ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Πεκίνο, 2 Ιουνίου 2002 (20:20 UTC+2)

    Θεατρική παράσταση με τους περίφημους ισορροπιστές του Πεκίνου παρακολούθησε σήμερα στο Θέατρο Γης και Ουρανού στο Πεκίνο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης που βρίσκεται την Κίνα στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης. Στο θέατρο βρισκόταν ομάδα ελλήνων τουριστών που συζήτησε μαζί του μόλις τελείωσε η παράσταση.

    Ο κ. Σημίτης έκανε μία βόλτα στα παλαιοπωλεία του Πεκίνου ενώ αύριο θα το πρωί θα επισκεφθεί το Σινικό τείχος. Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν και οι επίσημες επαφές του.

    [08] ΠΟΛΟ: ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΦΗΒΩΝ ΣΕ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Αθήνα, 2 Ιουνίου 2002 (20:05 UTC+2)

    Το ασημένιο μετάλλιο στους Βαλκανικούς αγώνες που έγιναν στη Βουλγαρία κατέκτησε η εθνική μας ομάδα πόλο των εφήβων. Οι νεαροί πολίστες στο τελευταίο παιχνίδι με τη Γιουγκοσλαβία αναδείχτηκαν ισόπαλοι με σκορ 5 - 5, με αποτέλεσμα οι "Πλάβι" λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων να πάρουν την πρώτη θέση.

    Ωστόσο ο προπονητής της εθνικής εφήβων, Τάσος Δούμπας, έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος από την προσπάθεια των παικτών του: "Αν πως ότι είμαι απογοητευμένος θα ήμουν αχάριστος καθώς πρώτη φορά παίζουν τα παιδιά στο εξωτερικό". Τα επτάλεπτα στον σημερινό αγώνα Γιουγκοσλαβία - Ελλάδα: 4-2, 1-0, 0-2 και 0 -1.

    [09] ΜΟΥΝΤΙΑΛ: ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΝΙΓΗΡΙΑ 1 - 0

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουνίου 2002 (20:04 UTC+2)

    Ο Γκαμπριέλ Ομάρ Μπατιστούτα λύτρωσε την Αργεντινή. Ο "Μπατι - γκόλ" βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα στο 63' λεπτό της αναμέτρησης, και η Αργεντινή πήρε πολύτιμη νίκη με σκορ 1 - 0 από τη Νιγηρία, στην πρεμιέρα της στο Παγκοσμίου Κυπέλλου.

    Η ομάδα του Μαρσέλο Μπιέλσα είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων και στο α' ημίχρονο δημιούργησε πολλές ευκαιρίες. Οι Νιγηριανοί όμως, έχοντας κορυφαίο τον τερματοφύλακα Σορούνμου, κατάφεραν να οδηγηθούν στα αποδυτήρια στο τέλος του 45λεπτου ισόπαλοι 0 - 0.

    Στην επανάληψη, ο Μπατιστούτα με κοντινή κεφαλιά στο 63' έγραψε το 1 - 0 για την Αργεντινή, που πλέον έθεσε σοβαρή υποψηφιότητα για πρόκριση στην επόμενη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

    Σημειώνεται πως στην αποστολή της Νιγηρίας βρίσκεται ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, Ιφεάνι Ουντέζε, ο οποίος δεν αγωνίστηκε σήμερα, καθώς ήταν τιμωρημένος με κάρτες.

    [10] ΜΕΞΙΚΟ: 26 ΝΕΚΡΟΙ ΛΟΓΩ ΚΤΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

    Μεξικό, 2 Ιουνίου 2002 (19:57 UTC+2)

    Είκοσι έξι άτομα σκοτώθηκαν σε διένεξη μεταξύ χωρικών την Παρασκευή το βράδυ στην πολιτεία του Μεξικό Οαξάκα, μετέδωσε το BBC.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, ένοπλοι σταμάτησαν φορτηγό που μετέφερε αγρότες στα σπίτια τους στο χωριό Σαντιάγκο Ξοτσιλτέπεκ. Κατόπιν, είπαν στον οδηγό να φύγει και άνοιξαν πυρ κατά των αγροτών.

    Οι δολοφονίες αποδίδονται σε μακροχρόνιες κτηματικές διαφορές μεταξύ αντίπαλων αγροτών. Η αστυνομία φοβάται ότι οι συγγενείς των θυμάτων θα αποπειραθούν να πάρουν εκδίκηση.

    [11] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Κωνσταντινούπολη, 2 Ιουνίου 2002 (19:54 UTC+2)

    Ολοκλήρωσε σήμερα την επίσκεψη του στην Κωνσταντινούπολη ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Ο υπουργός παρακολούθησε το πρωί την πατριαρχική συνοδική θεία λειτουργία που είναι αφιερωμένη στη μνήμη των Οικουμενικών Πατριαρχών και στους οφικιούχους του Οικουμενικού Θρόνου, καθώς και το ετήσιο μνημόσυνο του Παναγιώτη Αγγελόπουλου, μεγάλου λογοθέτη και μεγάλου ευεργέτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Στο μνημόσυνο, εκ μέρους της οικογένειας Αγγελόπουλου, παρέστη ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος.

    [12] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ Κ. ΑΝΑΛΥΤΗ

    Αθήνα, 2 Ιουνίου 2002 (19:53 UTC+2)

    Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε τη θλίψη του για το θάνατο της ηθοποιού Κάκιας Αναλυτή, η οποία υπηρέτησε σε όλη της τη ζωή με συνέπεια, αφοσίωση και ήθος, το θέατρο και τον ελληνικό κινηματογράφο.

    Η κηδεία της Κάκιας Αναλυτή θα γίνει αύριο το απόγευμα. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Παλαιού Φαλήρου.

    [13] ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ECONOMIST»

    Αθήνα, 2 Ιουνίου 2002 (19:48 UTC+2)

    Σημαντικές εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα μετά τις δημοτικές εκλογές προβλέπει δημοσίευμα του βρετανικού περιοδικού «Economist». Συγκεκριμένα το περιοδικό αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δέχεται πιέσεις από το εσωτερικό του κόμματος για μια πιο λαϊκή πολιτική και θέτει θέμα εκλογής στο ΠΑΣΟΚ με πιθανότερο διάδοχο του κ. Σημίτη τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

    Σύμφωνα με το περιοδικό, ο Κώστας Λαλιώτης δεν μπορεί να διαδεχθεί τον κ. Σημίτη, γιατί δεν μιλάει αγγλικά. Παράλληλα διατυπώνεται η θέση πως ο κ. Λαλιώτης θεωρεί τον Κώστα Σημίτης εκλογικό βάρος.

    Για το δημοσίευμα ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Flash», έκανε λόγο για πολλές λανθασμένες εκτιμήσεις του περιοδικού και χαρακτήρισε απαράδεκτα όσα γράφονται για τον Κώστα Σημίτη. Ο υπουργός Τύπου απέδωσε το περιεχόμενο του δημοσιεύματος σε λανθασμένη πληροφόρηση και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν του αποδίδει ιδιαίτερη σημασία.

    [14] ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουνίου 2002 (19:42 UTC+2)

    Με τρία παιχνίδια συνεχίζεται αύριο στα γήπεδα της Κορέας και της Ιαπωνίας το Παγκόσμιο Κύπελλο 2002. Στις 8:40 το πρωί θα αναμετρηθούν Κροατία και Μεξικό για την πρώτη αγωνιστική του Ζ' ομίλου.

    Στις 12 το μεσημέρι θα ακολουθήσει η σπουδαία αναμέτρηση της Βραζιλίας κόντρα στην Τουρκία για το Γ' όμιλο, ενώ δυόμισι ώρες αργότερα η Ιταλία θα αναμετρηθεί με το Εκουαδόρ επίσης για την πρώτη αγωνιστική του Ζ' ομίλου.

    [15] ΘΕΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

    Aθήνα, 2 Ιουνίου 2002 (19:38 UTC+2)

    Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης, για το τελικό συμπέρασμα της Ισπανικής Προεδρίας, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από τους 15, στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ναυτιλίας, στη Χιχόν της Ισπανίας, για το θέμα της Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων.

    Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις έγιναν δεκτές οι δυο κύριες ελληνικές προτάσεις για την επέκταση του ορισμού εκτός από τις τακτικές γραμμές (liners) και στα πλοία μεταφοράς υγρών και ξηρών φορτίων (cargo) και για τον γεωγραφικό προσδιορισμό, ο οποίος πλέον περιλαμβάνει όχι γραμμές μεταξύ κρατών της Ε.Ε., αλλά και γραμμές με όλες τις γειτονικές τρίτες χώρες.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, μετά την έγκριση του βασικού στόχου, ο οποίος είναι η μετακίνηση των μεταφορών, από τους δρόμους στα πλοία, από τις χερσαίες μεταφορές στις θαλάσσιες μεταφορές, με την αποδοχή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ισπανική Προεδρία, των ελληνικών θέσεων, η ελληνική ναυτιλία πέτυχε την ένταξη της ελληνικής ενδονησιωτικής και Μεσογειακής φορτηγού ναυτιλίας στις συνολικές πολιτικές για τη Ναυτιλία Μικρών Αποστάσεων.

    Συγκεκριμένα, ενώ άλλες χώρες και η Προεδρία επιθυμούσαν την ένταξη μόνο των τακτικών γραμμών (π.χ. γραμμές Ελλάδας - Ιταλίας), με την υιοθέτηση του τελικού κειμένου εντάσσονται και οι μεταφορές των φορτηγών πλοίων για ξηρά και υγρά φορτία και αλλά και οι γραμμές που δεν συνδέουν απλά χώρες της Ε.Ε. (π.χ. γραμμές Ελλάδας - Ιταλίας) αλλά ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές και χώρες, όπως όλες οι χώρες της Μεσογείου. Η απόφαση αυτή χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντική για μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου στα προγράμματα ανάπτυξης θα μπορούν να ενταχθούν γραμμές που θα συνδέουν την Ελλάδα με χώρες όπως η Τουρκία, η Κύπρος, ο Λίβανος, η Συρία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, κ.λ.π.

    Η αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ναυτιλίας επιστρέφει στην Αθήνα, συνοδεύοντας και την Επίτροπο Μεταφορών Λογιόλα ντε Παλάθιο, η οποία θα παρευρεθεί στην έναρξη των "Ποσειδωνίων 2002".

    [16] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΣΤΟΝ ΑΡΗ Ο ΠΡ.ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουνίου 2002 (19:33 UTC+2)

    Στην ομάδα μπάσκετ του Αρη θα συνεχίσει την καριέρα του ο Πρόδρομος Νικολαίδης. Ο νεαρός παίκτης απέστειλε σήμερα στα γραφεία του συλλόγου υπογεγραμμένο το συμβόλαιο του διάρκειας 2 + 1 ετών.

    Ο Πρόδρομος Νικολαίδης πέρυσι αγωνίστηκε στην ομάδα του Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας. Επαιξε σε 24 παιχνίδια, με χρόνο συμμετοχής 504 λεπτά, και σημείωσε 274 πόντους.

    Στο μεταξύ, αύριο αναμένεται στη Θεσσαλονίκη ο μάνατζερ του Μίλαν Μίνιτς προκειμένου ο σέρβος τεχνικός να υπογράψει τα συμβόλαια συνεργασίας.

    [17] ΙΤΑΛΙΑ: ΝΕΑ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ 13 "ΑΦΕΝΤΙΚΑ" ΤΗΣ ΜΑΦΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΦΑΛΚΟΝΕ

    Ρώμη, 2 Ιουνίου 2002 (19:20 UTC+2)

    Τη διεξαγωγή νέας δίκης για τα 13 υψηλόβαθμα στελέχη της Μαφία που είχαν κριθεί ένοχα για τη δολοφονία του δικαστή Τζιοβάνι Φαλκόνε, της γυναίκας του και τριών σωματοφυλάκων, το 1992, αποφάσισε το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας.

    Ωστόσο, το δικαστήριο επικύρωσε τις ποινές ισόβιας κάθειρξης για τα 21 άτομα που καταδικάστηκαν ως φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας, μεταξύ των οποίων είναι και ο διαβόητος Σαλβατόρε «Τότο» Ρίνα.

    Οι λόγοι για τους οποίους το δικαστήριο αποφάσισε τη διεξαγωγή νέας δίκης δεν έχουν ανακοινωθεί, ωστόσο, σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, το δικαστήριο έκρινε ότι τα 13 "αφεντικά" της Μαφία δεν ήταν παρόντες όταν αποφασίστηκε η δολοφονία

    [18] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η Ν.Δ.

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουνίου 2002 (19:16 UTC+2)

    Σεμινάριο Επιμόρφωσης Στελεχών διοργανώνει αύριο η Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της Ν.Δ., σε συνεργασία με την Διοικούσα Επιτροπή της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στη πόλη της Θεσσαλονίκης, στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς (Κατούνη 12-14) και θα ξεκινήσει στις 15:00.

    Το σεμινάριο έχει πιλοτικό χαρακτήρα και είναι το πρώτο που πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενός προγράμματος για την επιμόρφωση 2.500 κομματικών στελεχών μέσα στον επόμενο χρόνο.

    Εισηγητές στο σεμινάριο αυτό θα είναι οι Γιώργος Σουφλιάς, Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος, Γιάννης Λούλης, Επικοινωνιολόγος, Γιάννης Βαρθολομαίος, Καθηγητής, Γενικός Διευθυντής της Ν.Δ., Νίκος Σιγάλας, Δ/ντής της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος.

    [19] ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουνίου 2002 (18:46 UTC+2)

    Τοπικές καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν αύριο κυρίως στη βόρεια Ελλάδα. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που τις απογευματινές ώρες ενδέχεται να αυξηθούν και να σημειωθούν τοπικές βροχές.

    Στην Αττική αύριο ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος αλλά βαθμιαία θα εκδηλωθούν νεφώσεις και είναι πιθανόν να σημειωθεί παροδική βροχή ή καταιγίδα το απόγευμα. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 17 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα σημειωθούν νεφώσεις με πρόσκαιρη βροχή ή καταιγίδα ενώ η θερμοκρασία θα διαμορφωθεί μεταξύ 13 και 24 βαθμών Κελσίου.

    Ηλιοφάνεια θα έχει αύριο η Λευκωσία όπου η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου.

    Λίγες νεφώσεις θα εκδηλωθούν αύριο στις πρωτεύουσες των βαλκανικών κρατών ενώ στο Βελιγράδι θα σημειωθεί βροχόπτωση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο Βελιγράδι από 13 μέχρι 18 βαθμούς, στο Ζάγκρεμπ από 13 μέχρι 23, στην Κωνσταντινούπολη από 16 μέχρι 21, στο Σεράγεβο από 9 μέχρι 16, στα Σκόπια από 11 μέχρι 21, στη Σόφια από 8 μέχρι 18 και στα Τίρανα από 14 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου.

    [20] ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ

    Aθήνα, 2 Ιουνίου 2002 (18:40 UTC+2)

    Την προσφορά της Εκκλησίας στον τόπο μας υπογράμμισε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος κατά το κήρυγμά του από τον ναό της Αγίας Φωτεινής, στη Νέα Σμύρνη. Απαντώντας δε σε όσους διακηρύττουν ότι η Εκκλησία δεν ωφέλησε αλλά ζημίωσε τον τόπο είπε χαρακτηριστικά «οι Έλληνες έχουμε ανατραφεί με το πνεύμα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Την ιστορία μας και την παράδοσή μας τη βλέπουμε ζωντανή μέσα στην Εκκλησία μας. Όσο και αν αυτό δεν αρέσει, όσο κι αν ακούγονται απόψεις ότι η Εκκλησία δεν ωφέλησε αλλά μάλλον εζημίωσε, και οι λίθοι κεκράξονται περί της αληθείας».

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος αναφέρθηκε ακόμη στη φημολογία περί εμπλοκής Μητροπολίτη σε ροζ σκάνδαλο επισημαίνοντας ότι τα σφάλματα των ποιμένων δεν είναι δυνατόν να αμαυρώσουν την εικόνα της εκκλησίας.

    Παράλληλα, με την ευκαιρία της σημερινής χειροτονίας ιερέα, μίλησε και για την αποστολή που αναλαμβάνει ο νέος κληρικός της Εκκλησίας μας αλλά και για τη σημασία του ρόλου της Εκκλησίας. Ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε όλους τους κληρικούς να διαφυλάττουν, να διατηρούν και να διακηρύττουν τις αλήθειες της πίστης. Υπογράμμισε εξάλλου ότι η Εκκλησία αγωνίζεται κατά της ισοπέδωσης των πολιτισμών και των παραδόσεων που προωθούν οι σκοτεινές δυνάμεις.

    «Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται μετανεωτερική, που ο άνθρωπος γίνεται όλο και περισσότερο αιχμάλωτος της ηλεκτρονικής τεχνολογίας, που περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι αισθητή η απειλή της πολτοποίησης και της ισοπέδωσης των πάντων, που οι παραδόσεις καταρρέουν, που η απαξίωση του ανθρώπου αποτελεί επιδίωξη ισχυρών δυνάμεων, που ο άνθρωπος συνεχώς διολισθαίνει προς τον καταναλωτισμό και τον ευδαιμονισμό προβάλλει αποτελεσματικός ο ρόλος της Εκκλησίας ως στύλος και εδραίωμα της αληθείας» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε: «Αν χάσουμε την ταυτότητά μας και ισοπεδωθούμε αν τα παιδιά μας λησμονήσουν την ιστορία και τις παραδόσεις μας, τότε αυτός ο μικρός λαός είναι έτοιμος να αφομοιωθεί και να πάψει να έχει ιστορική παρουσία και διάσταση».

    [21] ΤΖΕΤ ΚΑΤΕΠΕΣΕ ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ

    Λονδίνο, 2 Ιουνίου 2002 (18:32 UTC+2)

    Ο πιλότος διθέσιου εκπαιδευτικού τζετ σκοτώθηκε όταν αυτό κατέπεσε στον αυτοκινητόδρομο Μ11, κοντά στην αγγλική πόλη Ντούξφορντ, μετέδωσε το BBC. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλους νεκρούς ή τραυματίες.

    Το τζετ ήταν έτοιμο να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Ντούξφορντ, αλλά παρουσίασε βλάβη στα φρένα και κατέληξε στον αυτοκινητόδρομο. Ευτυχώς, εκείνη την ώρα δεν περνούσαν αυτοκίνητα.

    Ο αυτοκινητόδρομος έχει κλείσει και έχει δημιουργηθεί μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα.

    [22] ΠΑΚΙΣΤΑΝ: 43 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ

    Ισλαμαμπάντ, 2 Ιουνίου 2002 (18:11 UTC+2)

    Σαράντα τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν λεωφορείο που είχε προορισμό τόπο προσκυνήματος έπεσε από γέφυρα στην πόλη του Πακιστάν Σουχάβα και κατέληξε σε ρεματιά.

    Όπως μετέδωσε το Associated Press, η αστυνομία ανέφερε ότι δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά.

    Το λεωφορείο μετέφερε τους επιβάτες από την πόλη Λαχόρε στο τέμενος του Μουσουλμάνου άγιου Μπάρι Ιμάμ, στην πόλη Ραβαλπίντι, κοντά στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ.

    Ο αξιωματούχος της αστυνομίας που είναι επικεφαλής των συνεργείων διάσωσης ανέφερε ότι πιθανόν ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του λεωφορείου.

    [23] ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΨΑΝ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΕ ΒΟΡΕΙΟ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟ ΠΟΛΟ

    Λονδίνο, 2 Ιουνίου 2002 (18:08 UTC+2)

    Δύο Βρετανίδες ολοκλήρωσαν αποστολή 82 ημερών στο Βόρειο Πόλο και έγιναν οι πρώτες γυναίκες που ταξίδεψαν με τα πόδια και στους δύο πόλους, μετέδωσε το BBC.

    Η Ανν Ντάνιελς, μητέρα τρίδυμων, και η Καρολάιν Χάμιλτον, παραγωγός κινηματογράφου, ολοκλήρωσαν τις πρωινές ώρες της Κυριακής την αποστολή τους.

    Τον Ιανουάριο του 2000 μαζί με άλλες τρεις γυναίκες έγιναν οι πρώτο εκπρόσωποι του «ασθενούς φύλου» που περπάτησαν μέχρι το Νότιο Πόλο.

    Η 35χρονη Kαρολάιν Χάμιλτον δήλωσε στο ΒΒC ότι παρόλο που ήταν εξαιρετικά δύσκολη δοκιμασία δεν της πέρασε ποτέ από το μυαλό να εγκαταλείψει και πρόσθεσε ότι η εμπειρία από το Νότιο Πόλο τις βοήθησε και σε αυτό το εγχείρημα.

    Η αποστολή, η οποία ξεκίνησε το Μάρτιο από το Βόρειο Καναδά, περιλάμβανε αρχικά τρεις γυναίκες οι οποίες είχαν πάρει όλες μέρος και στην αποστολή στην Ανταρκτική, αλλά η τρίτη αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την 47η ημέρα γιατί έπαθε κρυοπαγήματα.

    Η αποστολή των δύο γυναικών δεν ήταν εύκολη. Εκτός από το έλκηθρο με τα τρόφιμα και εφόδια που μετέφεραν, το οποίο ζύγιζε 113 κιλά, είχαν να αντιμετωπίσουν τη φύση.

    Η απότομη για την εποχή άνοδος της θερμοκρασίας που είχε σαν αποτέλεσμα την τήξη των πάγων στην περιοχή, δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο την αποστολή, καθώς έπρεπε να γίνουν παρακάμψεις οι οποίες διπλασίασαν την απόσταση του ταξιδιού.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 2 June 2002 - 18:13:42 UTC