Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-06-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΗΜΕΡΑ
  • [02] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [03] ME TON ΠΡΟΝΤΙ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [04] 2004 ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΜΠΕ
  • [05] Ν.Δ.: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ
  • [06] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΤΟ ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ ΣΤΙΒΟΥ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
  • [07] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΤΟΤΟ ΡΙΙΝΑ
  • [08] ΝΕΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΟΥ ΣΕΓΑΣ Η ΕΥΔΑΠ
  • [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΑΣΟΥΛΕ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ
  • [10] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Φ. ΠΑΛΛΗ - ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
  • [11] Ν.Δ.: ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΕΙ Η ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ
  • [12] ΚΑΤΕΠΕΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ - ΝΕΚΡΟΣ Ο ΧΕΙΡΙΣΤΗΣ
  • [13] ΑΝΑΝ: ΑΚΥΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
  • [14] ΕΠΑΦΕΣ ΚΙΒΡΙΚΟΓΛΟΥ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
  • [15] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ 2003
  • [16] ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ "ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ S.O.S" ΜΕ ΤΙΣ ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥΣ
  • [17] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ
  • [18] Ο ΟΤΕ ΠΡΟΩΘΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
  • [19] ΕΜΠΟΡΙΚΗ: ΝΕΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ
  • [20] Ν.Δ.: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΟΥΚΟΥΛΩΣΕΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
  • [21] Ο ΣΟΛΑΝΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [22] Γ. ΖΑΧΟΥΔΑΝΗΣ: ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΕΚΑΝΑΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ
  • [23] ΜΗΝΥΜΑ ΧΡ. ΒΕΡΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
  • [24] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΓΙΑΝ ΑΝΤΟΦ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

  • [01] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

    Ουάσιγκτον, 5 Ιουνίου 2002 (08:26 UTC+2)

    Φωτογραφία: Το Δέλτα του Δούναβη

    Παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος σήμερα και οι ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν για τις δύσκολες συνθήκες που θα επικρατήσουν στον πλανήτη κατά τον αιώνα που διανύουμε, με επίκεντρο την έλλειψη νερού, αλλά και την ατμοσφαιρική ρύπανση, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης λειτουργίας της σύγχρονης βιομηχανίας.

    Οι ανησυχίες επίσης μεγάλες για τις συνέπειες από το φαινόμενο του Θερμοκηπίου, ενώ οι ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουν τους κινδύνους, αρνούνται να το υπογράψουν το πρωτόκολλο του Κιότο, υπολογίζοντας το μεγάλο οικονομικό κόστος, εφαρμογής των μέτρων περιορισμού των ρύπων, για την παραγωγική τους βιομηχανία.

    Ωστόσο, η συνολική περιβαλλοντολογική επιβάρυνση του πλανήτη είναι γεγονός και οι συνέπειες από σοβαρές έως και απρόβλεπτες, για τις επόμενες δεκαετίες.

    [02] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 5 Ιουνίου 2002 (00:15 UTC+2)

    Κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Ρέππα το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

    Το νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει 11 άρθρα, και θα συζητήσει η Ολομέλεια της Βουλής πριν αρχίσει τις εργασίες του το θερινό τμήμα προδιαγράφει νέο ασφαλιστικό τοπίο με ενιαίους όρους και προϋποθέσεις για όλους τους μισθωτούς.

    Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει κεφάλαια με τους όρους συνταξιοδότησης, το Ενιαίο Ταμείο και τη διαδικασία συγχώνευσης των υπολοίπων σε αυτό, τη δημιουργία Ταμείων συμπληρωματικής ασφάλισης, τη σύσταση Αναλογιστικής Αρχής που θα εποπτεύει τους φορείς ασφάλισης και τη χρηματοδότηση του συστήματος.

    Συγκεκριμένα θεσμοθετείται η 37ετία ως δυνατότητα συνταξιοδότησης χωρίς όριο ηλικίας. Με 35 έτη ασφάλισης υπάρχει δυνατότητα συνταξιοδότησης για τους άνδρες στα 65 χρόνια και για τις γυναίκες στα 60. Η δυνατότητα παροχής μειωμένης σύνταξης δίνεται με τρεισήμισι χιλιάδες ένσημα από τα τεσσεράμισι χιλιάδες που υπήρχαν μέχρι σήμερα.

    Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι "κλείνει ένας κύκλος διαλόγου και ευθύνης" επισημαίοντας τη θετική παρέμβαση της ΓΣΕΕ.

    "Οδηγηθήκαμε σε μία πρόταση η οποία πιστεύουμε ότι αποτελεί τον άριστο συγκερασμό για την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος και την κοινωνική επάρκειά του. Ετσι τερματίζεται η ανησυχία και η αβεβαιότητα για τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους", υπογράμμισε.

    "Παράλληλα με το Νομοσχέδιο αυτό στο οποίο ενσωματώνουμε την προσδοκία πολλών εργαζομένων και συνταξιούχων, ένα νομοσχέδιο που έχει κοινωνική ταυτότητα, πιστεύουμε ότι ανοίγει μία νέα περίοδος γιατί αυτό το νομοσχέδιο θα ευνοήσει την δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος για την ελληνική οικονομία, γενικότερα για την ελληνική κοινωνία", επισήμανε.

    Οσον αφορά τις αντιδράσεις ο κ. Ρέππας τόνισε ότι κατά τη συζήτηση στη Βουλή θα αποδειχθεί ότι η άποψη της κυβέρνησης είναι η μόνη τεκμηριωμένη πρόταση, αφού δεν έχει κατατεθεί καμιά άλλη εναλλακτική συνολική λύση.

    "Πάρα πολλοί φορείς, συνδικαλιστικοί, κοινωνικοί αλλά και πολιτικοί έχουν διατυπώσει σχόλια αντιδρώντας σε αυτή την πρωτοβουλία μας. Δεν υπάρχει άλλη προσέγγιση και εκείνοι οι οποίοι αντιδρούν, πιστεύουμε ότι επειδή ακριβώς μεταξύ τους δεν έχουν τίποτα το κοινό δεν μπορούν να επιμένουν στο να προσεγγίζουν ένα τόσο σημαντικό, εθνικής σημασίας θέμα, με σχόλια επιζήμια και αντιπαραγωγικά από αντιπολιτευτική διάθεση και μόνο", ανέφερε.

    Ο υφυπουργός Εργασίας Ροβέρτος Σπυρόπουλος υπογράμμισε ότι με την ψήφιση του σχεδίου νόμου ένα πλαίσιο κοινωνικής και ασφαλιστικής βεβαιότητας θα σηματοδοτήσει τη ζωή των Ελλήνων εργαζόμενων και των ασφαλισμένων για τα επόμενα χρόνια.

    "Δυστυχώς αυτή την μεγάλη υπόθεση που θα μπορούσε να ολοκληρωθεί με συναινετικότερο τρόπο και με παρούσες και ενωμένες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις κάποιοι επιχείρησαν να στερήσουν από το Συνδικαλιστικό Κίνημα αυτή την τιμή", είπε.

    "Η ψήφιση του Σχεδίου Νόμου είναι μία καινούργια αφετηρία. Η προσπάθεια για την υλοποίηση των στόχων που θέτει το Σχέδιο Νόμου απαιτεί την συνεργασία και των εργαζόμενων και των εργοδοτών", είπε.

    Κάλεσε τέλος τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που όλο αυτό το χρονικό διάστημα, όπως σημείωσε, άδικα αμφισβήτησαν πλευρές και ουσιαστικές πτυχές των προωθούμενων διατάξεων αποκρύπτοντάς τες μερικές φορές και από τους ίδιους τους εργαζόμενους, να συνεργαστούν τώρα. "Η υλοποίηση των όσων έχουν θεσπιστεί στο νομοσχέδιο απαιτεί τη συνεργασία τους", υπογράμμισε.

    [03] ME TON ΠΡΟΝΤΙ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Βρυξέλλες, 5 Ιουνίου 2002 (13:25 UTC+2)

    Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, ο κοινωνικός χαρακτήρας της Ευρωπαϊκής πολιτικής και άλλα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι στις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι η Κύπρος πρέπει να είναι στο πρώτο κύμα των κρατών μελών, που θα ενταχθούν στην Ε.Ε., ασχέτως με το αν έχει λυθεί το πολιτικό πρόβλημα. Σχετικά με το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης υποστήριξε την ανάγκη υλοποίησης ενιαίας ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής με τη δημιουργία σώματος φύλαξης των συνόρων. Τάχθηκε, εξάλλου, υπέρ της άμεσης αντιμετώπισης των ζητημάτων της ανεργίας, των περιφερειακών ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα υποστήριξε την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με μεγαλύτερη όμως συμμετοχή και των εθνικών κοινοβουλίων.

    Στη συνάντηση μετείχαν ο επικεφαλής της ομάδας των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Α. Τρακατέλλης, ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, Καθηγητής Γ. Βαληνάκης και ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Θ. Ρουσόπουλος.

    Το βράδυ ο κ. Καραμανλής θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Αύριο το πρωί θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, πρώτο σταθμό της επταήμερης επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

    Η δήλωση του κ. Καραμανλή μετά τη συνάντησή του με τον Ρομάνο Πρόντι έχει ως εξής:

    « Είχαμε μια πάρα πολύ χρήσιμη και ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Πρόντι.

    Εμείς πιστεύουμε σε μια ευρωπαϊκή ομοσπονδία, σε μια Ευρώπη με περισσότερη αποτελεσματικότητα, περισσότερη διαφάνεια, μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και, βέβαια, μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.

    Υποστηρίζουμε την κατάρτιση ενός Ευρωπαϊκού Συντάγματος, περισσότερες αρμοδιότητες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στον Πρόεδρό της, περισσότερες αρμοδιότητες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με μεγαλύτερη όμως συμμετοχή και των Εθνικών Κοινοβουλίων.

    Μας απασχόλησε, βέβαια, και το μεγάλο ζήτημα της διεύρυνσης, την οποία υποστηρίζουμε. Συμφωνήσαμε ότι η Κύπρος πρέπει να είναι στο πρώτο κύμα των κρατών μελών, που θα ενταχθούν στην Ε.Ε., ασχέτως με το αν έχει λυθεί το πολιτικό πρόβλημα. Ολοι θέλουμε τη λύση, αλλά δεν μπορεί να είναι η λύση του πολιτικού προβλήματος προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου.

    Ένα άλλο μεγάλο θέμα που συζητήσαμε είναι το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Εκεί εμείς υποστηρίζουμε την ανάγκη να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί μια ενιαία, μια κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, με τη δημιουργία ενός σώματος φύλαξης των συνόρων.

    Τέλος, συζητήσαμε για το θέμα και την προοπτική της κοινωνικής Ευρώπης. Γιατί η Ευρώπη, βεβαίως, πρέπει να βρει το δρόμο και την προοπτική για μια πιο έντονη οικονομική ανάπτυξη, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσει και τα μεγάλα ζητήματα της ανεργίας, των περιφερειακών ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού ».

    [04] 2004 ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΜΠΕ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουνίου 2002 (11:19 UTC+2)

    Η πρόκληση των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 για τα ΜΜΕ της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών από τον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο θα βρεθούν στο επίκεντρο του 7ου Διαβαλκανικού Δημοσιογραφικού Συνεδρίου με θέμα: "Τα Βαλκανικά ΜΜΕ στην ψηφιακή εποχή. Η πρόκληση των Ολυμπιακών Αγώνων", το οποίο συνδιοργανώνουν 7-8 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και η "ΑΘΗΝΑ 2004. Μεταξύ των θεμάτων που θα εξεταστούν στη διάρκεια του Συνεδρίου είναι η στάση του Τύπου μπροστά στην πρόκληση της ψηφιακής εποχής και η συμβολή του στη διαβαλκανική συνεργασία , στον πλουραλισμό και την ειρήνη.

    Οι εργασίες του Συνεδρίου θα διεξαχθούν στις 7 Ιουνίου στο "Ολύμπιον" (πλατεία Αριστοτέλους) και στις 8 Ιουνίου στο "Sun Beach" (Αγία Τριάδα) με τη συμμετοχή πέντε Ολυμπιονικών και 70 διευθυντικών στελεχών από τα σημαντικότερα μέσα ενημέρωσης των βαλκανικών χωρών.

    Η πρώτη ενότητα του Συνεδρίου θα έχει τίτλο "Ο ημερήσιος τύπος στην εποχή του διαδικτύου" με ομιλητές διευθυντές και αρχισυντάκτες των μεγαλύτερων εφημερίδων των βαλκανικών χωρών ενώ η δεύτερη θα έχει τίτλο "Τα δημόσια πρακτορεία ειδήσεων μπροστά στην πρόκληση της ψηφιακής εποχής" και ομιλητές τους γενικούς διευθυντές των πρακτορείων ειδήσεων που μετέχουν στην ΑΒΝΑ (Ενωση Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων). Οι απογευματινές εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν με την ενότητα "Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα" με ομιλητές διευθυντές ραδιοτηλεοπτικών δικτύων διαφόρων βαλκανικών χωρών. Οι εργασίες της πρώτης ημέρας θα ολοκληρωθούν με την ενότητα "Η πρόκληση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 για τα ΜΜΕ της Νοτιοανατολικής Ευρώπης" στην οποία μεταξύ άλλων ομιλητές θα είναι τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Πέτρου Γαλακτόπουλου και Νίκης Μπακογιάννη, οι χρυσοί Ολυμπιονίκες Stefka Konstantinova, Naim Suleymanoglu και ο Ολυμπιονίκης Βίκτωρ Μήτρου.

    Οι εργασίες της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου θα αρχίσουν με την ενότητα "Ο τύπος των βαλκανικών χωρών στην υπηρεσία του πλουραλισμού και της ειρήνης" και θα ολοκληρωθούν με την ενότητα "Η συμβολή των βαλκανικών ΜΜΕ στη διαβαλκανική συνεργασία"

    Υποστηρικτές του Συνεδρίου, είναι ο ΕΟΤ, η Ολυμπιακή Αεροπορία, ο ΟΔΙΕ, ο ΟΠΑΠ, η Εγνατία Οδός ΑΕ και η ΟΤΕΝΕΤ

    [05] Ν.Δ.: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 5 Ιουνίου 2002 (21:04 UTC+2)

    Συρραφή αποσπασματικών ρυθμίσεων χωρίς κατεύθυνση που δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, χαρακτηρίζει η Ν.Δ. το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και καταλογίζει στην κυβέρνηση προχειρότητα και ανευθυνότητα.

    Το κατατεθέν από την κυβέρνηση νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό απασχόληση τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στη Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος. Στη σύσκεψη μετείχαν ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος Γιώργος Σουφλιάς, ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. Δημήτρης Σιούφας, ο Γραμματέας της Κ.Ε. Ευ. Μεϊμαράκης, ο Συντονιστής της ΟΔΕ Κοινωνικών Υποθέσεων Νικήτας Κακλαμάνης και ο Υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γεράσιμος Γιακουμάτος.

    Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη επισημαίνεται ότι "το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε, μετά από παλινωδίες δυο ετών αποκαλύπτει ότι η χώρα δεν έχει σοβαρή κυβέρνηση".

    "Το πρόβλημα του ασφαλιστικού προσπαθεί να το κουκουλώσει και να το μεταθέσει στο μέλλον για μικροκομματικούς σκοπούς. Η κυβέρνηση δεν νοιάζεται για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά για τη δική της επιβίωση.

    Πριν από ένα χρόνο, υποστήριζε ότι κινδυνεύει άμεσα το ασφαλιστικό σύστημα και εξήγγειλε κυνικά μέτρα. Τώρα, εξαγγέλλει εντελώς διαφορετικά μέτρα, που είναι απλώς ορισμένες οριακές αλλαγές συνδυασμένες με μικροπαροχές χωρίς αντίκρισμα", υπογραμμίζεται.

    "Από το 1996 μέχρι σήμερα, ο κ. Σημίτης, με την έκθεση Σπράου και τις προτάσεις Γιαννίτση, ταλαιπωρεί την κοινή γνώμη με την ανάγκη σημαντικών αλλαγών στο Ασφαλιστικό για να επιβιώσει. Τα απαραίτητα όμως μέτρα, τα μεταθέτει στις μελλοντικές κυβερνήσεις.

    Βέβαια, στα όρια ηλικίας και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για όλους τους ασφαλισμένους, επαναλαμβάνουν τους ισχύοντες νόμους της Νέας Δημοκρατίας, με ελάχιστες διαφοροποιήσεις μικροπαροχές "για τα μάτια του κόσμου". Τους δήθεν "ανάλγητους" νόμους, που όχι μόνο δεν τους καταργούν όπως υπόσχονταν, αλλά τους υιοθετούν", τονίζεται στην ανακοίνωση της Ν.Δ.

    "Το κυρίαρχο όμως θέμα είναι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, η χρηματοδότησή του. Στο κεφαλαιώδες αυτό ζήτημα οι κυβερνώντες κοροϊδεύουν ακόμα και τους εαυτούς του.

    Εξήγγειλε προ τριών μηνών ο κ. Ρέππας τα μέτρα και δήλωσε ότι δεν έχουν κοστολογηθεί. Κατέθεσαν το Νομοσχέδιο και η έκθεση του Λογιστηρίου λέγει ότι δεν έχουν κοστολογηθεί τα μέτρα που περιλαμβάνει. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, με έγγραφό του, δήλωσε ότι δεν υπάρχει αναλογιστική μελέτη για τα μέτρα του Νομοσχεδίου. Όλα αυτά συνιστούν μια απερίγραπτη κατάσταση προχειρότητας και ανευθυνότητας.

    Δεν σέβονται την τριμερή χρηματοδότηση που προβλέπουν οι Νόμοι. Επιπλέον χρωστά το Κράτος στο ασφαλιστικό σύστημα, βάσει κειμένων νόμων, πάνω από 3τρις. Και υπόσχεται η Κυβέρνηση ότι θα δώσει το 2002 έναντι αυτών 600δις, όταν στον προϋπολογισμό δεν προβλέπεται για το θέμα αυτό ούτε ένα ευρώ!!

    "Υποστήριζε ο κ. Σημίτης ότι δεν αντέχει το ασφαλιστικό σύστημα και χρειάζονται αλλαγές. Τώρα, αλήθεια, θα αντέξει με την προσθήκη πρόσθετων παροχών που μάλιστα δεν γνωρίζουμε το κόστος τους; Αλήθεια, με όλα αυτά, πώς να πάρει κανένας στα σοβαρά αυτήν την Κυβέρνηση;", επισημαίνεται.

    Το Νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση είναι μια συρραφή αποσπασματικών ρυθμίσεων χωρίς κατεύθυνση και φυσικά επ' ουδενί ανταποκρίνεται στην ανάγκη βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Δεν στηρίζεται σε αναλογιστική μελέτη και μπορεί να υπηρετεί τις πρόσκαιρες ανάγκες της Κυβέρνησης, δεν διασφαλίζει όμως τα συμφέροντα των εργαζομένων. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση αφήνει απλήρωτους λογαριασμούς και προσφέρει ακάλυπτες επιταγές στους ασφαλισμένους.

    Η Νέα Δημοκρατία με υπευθυνότητα αντιμετώπισε το μεγάλο αυτό Εθνικό θέμα. Και όταν ήταν Κυβέρνηση ανέλαβε πολιτικό κόστος και δίνονται σήμερα οι συντάξεις και τώρα, ως Αντιπολίτευση, κατέθεσε από τον Σεπτέμβριο ολοκληρωμένη πρόταση", καταλήγει η ανακοίνωση της Ν.Δ.

    [06] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΤΟ ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ ΣΤΙΒΟΥ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουνίου 2002 (20:58 UTC+2)

    Στην τελική ευθεία έχει μπει η προετοιμασία για την τέλεση του τρίτου αγώνα της σειράς των ελληνικών γκραν - πρί που διεξάγεται το Σάββατο 8 Ιουνίου 2002 στο δημοτικό στάδιο Μυτιλήνης με την ονομασία «Κώστας Κεντέρης». Οι αγώνες οργανώνονται από τον ΣΕΓΑΣ σε συνεργασία με το Δήμο Μυτιλήνης. Στην λίστα των γνωστών πρωταθλητών που ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή προστέθηκε και η Τάνια Ταμπάκη η κορυφαία φέτος αθλήτρια στα 100 μ εμπόδια.

    Η μετακίνηση των Βορειοελλαδιτών αθλητών προς και από την Μυτιλήνη θα γίνει αεροπορικώς. Οι αθλητές που διαμένουν στην Νότια Ελλάδα θα μετακινηθούν ως επί το πλείστον αεροπορικώς. Ένας μικρός αριθμός αυτών θα ταξιδέψει με το υπερσύγχρονο «Αίολος Κεντέρης» που καλύπτει την απόσταση Πειραιάς - Μυτιλήνη σε έξη ώρες.

    Το πρόγραμμα των αγώνων είναι: 18:00: ύψος (Α), ακοντισμός (Α), 18:40: δίσκος (Γ), 18:45: 400 μ (Γ), τριπλούν (Α), 18:55: 400 μ (Α) δύο σειρές, 19:10: 100 μ εμπ (Γ) δύο τελικές σειρές, 19:25: 110 μ εμπ, 19:30: επί κοντώ (Γ), 19:35: 800 μ (Α), 19:40: δίσκος (Α), 19:45: 3000 μ (Γ), 20:00: μήκος (Γ), 100 μ (Α) δύο τελικές σειρές, 20:15: 100 μ (Γ) δυο τελικές σειρές , 20:30: 300 μ (ΠΠ), 20:30: σφαίρα (Α), 20:40 3000 μ (Α), 20:55: 800 μ (Γ), 21:05: 200 μ (Α) δυο τελικές σειρές.

    [07] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΤΟΤΟ ΡΙΙΝΑ

    Παλέρμο, 5 Ιουνίου 2002 (20:55 UTC+2)

    Οι ιταλικές αρχές συνέλαβαν τον δεύτερο από τους τρεις γιους του Σαλβατόρε Τότο Ριίνα, του πρώην αρχινονού της Κόζα Νόστρα.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, ο 25χρονος Τζουζέπε Ριίνα συνελήφθη στην πόλη Κορλεόνε με την κατηγορία ότι επιχειρεί να στήσει ξανά το δίκτυο οργανωμένου εγκλήματος που ηγούνταν ο πατέρας του, που έλεγχε όλες τις μαφιόζικες οικογένειες της Σικελίας.

    Ο μεγαλύτερος αδελφός του, Τζιοβάνι είναι στη φυλακή από το 1997 εκτίοντας ποινή για φόνο.

    Ο Τότο που συνελήφθη τον Ιανουάριο του 1993, ενώ καταζητούνταν επί 25 χρόνια είναι έγκλειστος σε φυλακή της Σικελίας.

    O.K.

    [08] ΝΕΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΟΥ ΣΕΓΑΣ Η ΕΥΔΑΠ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουνίου 2002 (20:54 UTC+2)

    Ο ΣΕΓΑΣ ολοκλήρωσε το χορηγικό του πρόγραμμα με τη σύναψη τριετούς συμφωνίας με μια από τις κορυφαίες ελληνικές εταιρίες την ΕΥΔΑΠ. Η αρχική συμφωνία ΣΕΓΑΣ - ΕΥΔΑΠ είχε επιτευχθεί τον περασμένο χειμώνα, αλλά η ολοκλήρωση της επήλθε μόλις την περασμένη βδομάδα.

    Η επίσημη παρουσίαση της χορηγικής σχέσης ΣΕΓΑΣ - ΕΥΔΑΠ θα πραγματοποιηθεί αύριο στα γραφεία της ομοσπονδίας. Ο νέος χορηγός του ΣΕΓΑΣ ενισχύσει την προσπάθεια του ελληνικού στίβου σε μια κρίσιμη περίοδο που καθορίζεται από την προετοιμασία για την Ολυμπιάδα μέσα από εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις με αποκορύφωμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Από την άλλη πλευρά ο ΣΕΓΑΣ καλωσορίζει με μεγάλη χαρά έναν μεγάλο χορηγό, που προσφέρει στον ελληνικό λαό ένα πολυτιμότατο αγαθό. Η συνεργασία ΣΕΓΑΣ και ΕΥΔΑΠ θα διαρκέσει μέχρι το 2004. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ειδικά για φέτος η ομοσπονδία να λάβει το μισό από το προβλεπόμενο ποσό μια και η συνεργασία δεν ξεκίνησε από την αρχή της αγωνιστικής περιόδου. Από του χρόνου μέχρι το τέλος της συμφωνίας που θα υπάρξει πλήρης εφαρμογή του χορηγικού προγράμματος.

    Επίσης ο ΣΕΓΑΣ έκανε δεκτό το αίτημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF) να συμπεριλάβει δύο αγωνίσματα του μίτινγκ της Θεσσαλονίκης (24/7), το μήκος (Γ) και τη δισκοβολία (Γ) και να μετρήσουν στην σειρά των γκραν - πρί.

    [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΑΣΟΥΛΕ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

    Σκόπια, 5 Ιουνίου 2002 (20:53 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Σλόμπονταν Τσάσουλε, μετέβη στην Ουάσινγκτον όπου είχε συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους.

    Ο κ. Τσάσουλε είχε συνομιλίες με τον διευθυντή του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας υπεύθυνο για θέματα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης Γκρεγκ Σουλτ και τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Πολιτειών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη Τζέιμς Χολμς.

    Στις συναντήσεις του ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε για τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

    Δεν παρέλειψε μάλιστα να ζητήσει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο θέμα της ένταξης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου τονίζοντας την σημασία της οικονομικής συνεργασίας των δυο χωρών.

    Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την παροχή πολιτικής και οικονομικής υποστήριξης από πλευράς ΗΠΑ προς την ΠΓΔΜ.

    [10] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Φ. ΠΑΛΛΗ - ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

    Αθήνα, 5 Ιουνίου 2002 (20:50 UTC+2)

    "Μετά το νόμο Φλωρίδη και το νόμο Φούρα ήρθε η σειρά του κ. Βενιζέλου να παρουσιάσει το δικό του νόμο για τον Αθλητισμό", δήλωσε η υπεύθυνη του Τομέα Ολυμπιακών Αγώνων της Νέας Δημοκρατίας, τ. υφυπουργός Αθλητισμού Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, ερωτώμενη από δημοσιογράφους για τις δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού και την παρουσίαση του νέου Αθλητικού Νομοσχεδίου.

    "Όταν κατατεθεί στη Βουλή θα συζητήσουμε για τις επιμέρους διατάξεις. Ομως, δεν θα χρειαστεί καν να αναφερθώ στην αξία της άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο του Αθλητισμού μέχρι σήμερα. Ο κ. Βενιζέλος τα είπε όλα με τη χαρακτηριστική δήλωση: "τέρμα ο αέρας ο κοπανιστός, καθώς από δω και πέρα θα υπάρχει σεβασμός στην νομιμότητα", τόνισε η κ. Πάλλη - Πετραλιά.

    "Καλύτερος και ειλικρινέστερος απολογισμός του κυβερνητικού έργου δεν θα μπορούσε να γίνει. Αυτή η κυβέρνηση μας έχει εξάλλου συνηθίσει να φέρνει με τυμπανοκρουσίες και φανφάρες νόμους που στην πράξη δεν εφαρμόζονται ποτέ, που μένουν στα χαρτιά, που είναι "αέρας κοπανιστός", υπογράμμισε.

    [11] Ν.Δ.: ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΕΙ Η ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

    Αθήνα, 5 Ιουνίου 2002 (20:48 UTC+2)

    "Δεν είναι παράξενο που η κυβέρνηση Σημίτη επιρρίπτει ευθύνες στις μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, για τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στα ολυμπιακά έργα", δήλωσε ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα ΠΕΧΩΔΕ υπεύθυνος για θέματα Περιβάλλοντος της Ν.Δ. Γ. Τρυφωνίδης.

    "Εκείνο που, πράγματι, εντυπωσιάζει είναι η αναλγησία για την προστασία του Περιβάλλοντος, όταν για προεκλογικούς λόγους προχωρεί στην οικοπεδοποίηση βιοτόπων, που προστατεύονται από το καθεστώς NATURA 2000 με το να περιορίζει την προστασία τους. Φυσικά, παραβλέπει την υποχρέωσή της, που είχε από το 1986, βάσει του νόμου 1860 να συντάξει τις σχετικές περιβαλλοντικές μελέτες για την προστασία τους", επισήμανε.

    [12] ΚΑΤΕΠΕΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ - ΝΕΚΡΟΣ Ο ΧΕΙΡΙΣΤΗΣ

    Αγκυρα, 5 Ιουνίου 2002 (20:47 UTC+2)

    Τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος, τύπου F 16, που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στην περιοχή Τσίγλι της Σμύρνης.

    O χειριστής, υποσμηναγός Ογούζ Γιενέν είναι νεκρός, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [13] ΑΝΑΝ: ΑΚΥΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ - ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 5 Ιουνίου 2002 (20:47 UTC+2)

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν απάντησε στην επιστολή του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Σλόμπονταν Τσάσουλε σχετικά με το ψήφισμα της Βουλής του Κοσσυφοπεδίου, με το οποίο αμφισβητείται η συμφωνία μεταξύ ΠΓΔΜ και Γιουγκοσλαβίας για την οριοθέτηση των συνόρων.

    Ο κ. Ανάν επισημαίνει για άλλη μία φορά ότι η Βουλή του Κοσσυφοπεδίου δεν έχει καμία αρμοδιότητα στο θέμα αυτό και ότι η απόφαση δεν έχει καμία νομική αξία, άρα είναι άκυρη.

    Στην απάντησή του προς τον κ. Τσάσουλε ο ΓΓ του ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι η θέση αυτή του ΟΗΕ έχει επαναβεβαιωθεί από τον επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο UNMIK Μίκαελ Στάινερ και υποστηρίχθηκε πλήρως από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    "Πιστεύω ότι πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε πρακτικά θέματα που έχουμε μπροστά μας, καθώς και στην περαιτέρω προώθηση των κοινών μας στόχων, την περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα", τονίζει ο κ. Ανάν στην απαντητική επιστολή του.

    [14] ΕΠΑΦΕΣ ΚΙΒΡΙΚΟΓΛΟΥ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Mόσχα, 5 Ιουνίου 2002 (20:45 UTC+2)

    Με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Ιβάνοφ και με τον αρχηγό των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων Ανατόλι Κβασνίν συναντήθηκε στη Μόσχα ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, στρατηγός Χουσεϊν Κιβρίκογλου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Ρωσία.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, στη συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας και των στρατιωτικών - τεχνολογικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, καθώς και θέματα κοινού ενδιαφέροντος, από τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας έως και το πρόβλημα των Τσετσένων.

    Ο Χουσεϊν Κιβρίκογλου κατά τις επαφές που είχε στη Μόσχα έθεσε το θέμα των όπλων ρωσικής κατασκευής που βρέθηκαν στα χέρια μελών του ΡΚΚ ενώ επικαλέστηκε τη σχετική έκθεση του αρχηγείου του τουρκικού γενικού επιτελείου στρατού. Συγκεκριμένα ζήτησε εξηγήσεις για το πώς βρέθηκαν τα όπλα αυτά στα χέρια μελών του ΡΚΚ, το οποίο χαρακτήρισε τρομοκρατική οργάνωση που δρα με σκοπό τον διαμελισμό της Τουρκίας.

    Από την πλευρά του ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας επεσήμανε ότι η πολιτική Πούτιν παρέχει μεγάλη υποστήριξη στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και υπογράμμισε πως η Ρωσία θα επιδείξει στο θέμα αυτό την απαιτούμενη ευαισθησία και προσοχή.

    Ο τούρκος στρατηγός έθεσε και το θέμα των ελικοπτέρων που ενδιαφέρεται να προμηθευτεί η Κυπριακή Δημοκρατία από τη Ρωσία. Στη συνέχεια υπενθύμισε τη Συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας και απείλησε ότι η πώληση ελικοπτέρων, εκτός του ότι μπορεί να επισκιάσει τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τις ισορροπίες στην περιοχή.

    Με αφορμή, εξάλλου, το γεγονός ότι ρωσικοί πύραυλοι S-300 βρίσκονται στα χέρια της Αρμενίας και της Ελλάδας, ο Κιβρίκογλου επεσήμανε ότι η Τουρκία επιθυμεί να προμηθευτεί από τη Ρωσία μια συστοιχία πυραύλων S-300 για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

    [15] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ 2003

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουνίου 2002 (20:42 UTC+2)

    Μαζικές και ποικιλόμορφες κινητοποιήσεις που θα ξεκινήσουν από σήμερα και θα κορυφωθούν το τριήμερο διεξαγωγής της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί από τις 20-22 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη προανήγγειλε η κίνηση "Δράση: Θεσσαλονίκη 2003", στέλνοντας σαφές μήνυμα απειθαρχίας και αντεπίθεσης στην ατζέντα και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής μέσα από ισχυρές λαϊκές δυνάμεις.

    Η "Δράση Θεσσαλονίκη 2003" συσπειρώνει κόμματα, εργατικά σωματεία, αγροτικούς, φοιτητικούς και γυναικείους συλλόγους και ομοσπονδίες, ανθρώπους της επιστήμης, των γραμμάτων και των τεχνών, και όπως ανακοίνωσε σε σημερινή της πανελλήνια συνεδρίαση στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, έχει στόχο να πρωτοστατήσει στην οργάνωση των κινητοποιήσεων πριν και κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Η κίνηση έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, ωστόσο δρα πανελλαδικά μέσα από επιτροπές αγώνων.

    Ο γραμματέας οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Χρήστος Κόφας, αναφερόμενος στη φιλοσοφία του κινήματος, υποστήριξε ότι δεν περιμένει την ημερομηνία διεξαγωγής της Συνόδου για να αντιδράσει, αλλά παλεύει καθημερινά την "αντιλαϊκή" πολιτική της ΕΕ, μέσα από παρεμβάσεις και αγώνες, που θα κορυφωθούν το συγκεκριμένο τριήμερο.

    Μάλιστα, έστειλε σαφή προειδοποίηση αντιπαράθεσης με όποιες δυνάμεις προσπαθήσουν να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα τα πρόσφατα επεισόδια στον Πειραιά, ανάμεσα σε ναυτεργάτες και αστυνομικές δυνάμεις, λέγοντας ότι είναι καταδικαστέα, ωστόσο "αποτελούν μία αντίληψη για το τι θα ακολουθήσει το 2003".

    Στη συνεδρίασή της η "Δράση: Θεσσαλονίκη 2003" καταδίκασε τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη Σύνοδο Κορυφής (αναμόρφωση Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, διαμόρφωση κοινής πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο, προώθηση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, συντονισμός των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών, αναθεώρηση της διεύρυνσης) υποστηρίζοντας ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα συσκεφθούν στη Θεσσαλονίκη για να επιβάλουν νέα αντιλαϊκά μέτρα, να περιορίσουν τα δικαιώματα των πολιτών και να ενισχύσουν τον σκληρό πυρήνα της ΕΕ στη λήψη αποφάσεων.

    Ακόμη καταδικάστηκε ως "βρώμικος" ο ρόλος και οι πρωτοβουλίες της ηγετικής παράταξης της ΓΣΕΕ για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το 2003, για τις οποίες υποστηρίχθηκε ότι έχουν στόχο να "μετριάσουν" τις λαϊκές αντιδράσεις.

    [16] ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ "ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ S.O.S" ΜΕ ΤΙΣ ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥΣ

    Αθήνα, 5 Ιουνίου 2002 (20:30 UTC+2)

    Σε μια ωραία τελετή στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων ανακοινώθηκαν τα βραβεία για τη δημιουργία της καλύτερης αφίσας UNICEF με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας της UNICEF με τον εκπαιδευτικό όμιλο ΙΕΚ ΑΚΜΗ.

    Την τελετή τίμησε με την παρουσία του ο γνωστός και αγαπητός σε όλους ζωγράφος Δημήτρης Μυταράς που εγκαινίασε την έκθεση με τα έργα των παιδιών και απένειμε βραβείο. Βραβεία απένειμαν οι κ.κ. Λάμπρος Κανελλόπουλος Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF, Έλλη Ευαγγελίδου Αντιδήμαρχος Αθηναίων, Κ. Ροδόπουλος Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Δημήτρης Αγγέλου Γενικός Διευθυντής MICROLAND και Ζωή Δημητρίου εκπρόσωπος της FORTHNET .

    Το 1ο βραβείο κέρδισε η Αναστασία Φλεμοτόμου μαθήτρια της Γ' Γυμνασίου του 1ου Γυμνασίου Ζακύνθου. Το έργο της θα κυκλοφορήσει ως αφίσα της UNICEF για την περίοδο 2002 2003 και κερδίζει επίσης ένα υπολογιστή της MICROLAND και πλήρη 2ετή υποτροφία στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ.

    Δόθηκαν επιπλέον έπαινοι σε 6 δημιουργίες μαθητών που ξεχώρισαν για το καλύτερο σχέδιο: Ιωάννα Γιακουμάτου Μουσικό Γυμνάσιο Ιλίου, Μαρίνα Βλαστού 1ο Γυμνασίο Ύδρας, Μαρία Ψαρογιαννακοπούλου 1ο ΤΕΕ Δραπετσώνας, Ελένη Λεβεντοπούλου 4ο Γυμνάσιο Αίγινας και Χρήστος Ακριβόπουλος και Γιώργος Παυλάκος ΤΕΕ ΑΚΜΗ. Οι 6 μαθητές κερδίζουν επίσης 6μηνη σύνδεση στο διαδίκτυο προσφορά της Forthnet και 3μηνη υποτροφία στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ.

    Στο διαγωνισμό συμμετείχαν εκατοντάδες μαθητές από όλη τη χώρα που με μεράκι και ευαισθησία έστειλαν το μήνυμα: «ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ, S.O.S» που ήταν το κεντρικό μήνυμα αυτής της πρωτοβουλίας.

    Η UNICEF υποστηρίζει μεγάλα προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος σε παγκόσμιο επίπεδο ιδίως στον τομέα της εύρεσης και παροχής καθαρού νερού, της προστασίας των συνθηκών υγιεινής και της προστασίας του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος στο οποίο ζουν και μεγαλώνουν τα παιδιά. Όπως επίσης σημαντικές πρωτοβουλίες στον τομέα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης.

    [17] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, 5 Ιουνίου 2002 (20:25 UTC+2)

    "Ο κ. Χυτήρης αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, την ασέβεια της Κυβέρνησης στους δημοκρατικούς θεσμούς", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θόδωρος Ρουσόπουλος απαντώντας στα σχόλια του υφυπουργού τύπου για τη χθεσινή συνέντευξη του προέδρου της Ν.Δ.

    "Η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός της, ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ασκούν, με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, το θεσμικό τους ρόλο", επισήμανε ο κ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε:

    "Το πρόβλημα της χώρας σήμερα είναι ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί, έστω και στοιχειωδώς, να ασκήσει τον δικό της".

    [18] Ο ΟΤΕ ΠΡΟΩΘΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

    Αθήνα, 5 Ιουνίου 2002 (20:24 UTC+2)

    Σχέδιο αναδιοργάνωσης των επενδύσεων του ΟΤΕ στα Βαλκάνια προωθεί η διοίκηση του Οργανισμού, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Λευτέρης Αντωνακόπουλος.

    Το σχέδιο αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων την απόκτηση περαιτέρω ποσοστού 16% στη Rom Telecom έναντι 200 εκ. ευρώ ώστε να αυξηθεί από 35% στο 51% η συμμετοχή του ΟΤΕ. Επίσης προβλέπεται η Rom Telecom να παρει δάνειο 250 εκ. ευρώ από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων για να χρηματοδοτήσει τςι επενδύσεις της. Το σχέδιο αυτό τελεί υπό την έγκριση της ρουμανικής κυβέρνησης που αναμένεται να αποφασίσει στις αρχές του φθινοπώρου.

    Στη Σερβία όπου ο ΟΤΕ κατέχει το 20% της Serbia Telecom επιδιώκεται η δραστηριοποίηση του οργανισμού στην κινητή τηλεφωνία και εξετάζονται "καθαρές λύσεις" μέσω swap.

    Όσον αφορά τη Βουλγαρία, ο κ. Αντωνακόπουλος δεν ξεκαθάρισε εάν η θα κατατεθεί προσφορά για τη BTC, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι απόφαση συμμετοχής θα ληφθεί μόνο εφ΄ όσον βρεθεί τρόπος να ενισχυθεί η δραστηριότητα του ΟΤΕ στην βουλγαρική αγορά της κινητής τηλεφωνίας όπου ήδη δραστηριοποιείται μέσω της Globul.

    Εξάλλου, ο κ Αντωνακόπουλος τόνισε ότι το θέμα εξαγοράς από τον ΟΤΕ του ποσοστού που κατέχει η Telenor στην Cosmote θα ξεκαθαρίσει εντός του έτους.

    Αναφερόμενος στην επικείμενη πώληση περαιτέρω ποσοστού 8% της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου, τόνισε ότι ο ΟΤΕ θα συνεργαστεί με τα αρμόδια Υπουργεία ώστε να μην δεχθεί πιέσεις η τιμή της μετοχής

    Σχετικά με την πορεία των εσόδων η διοίκηση εκτιμά ότι φέτος θα υπάρξει κάμψη 5% από την τηλεπικοινωνιακή δραστηριότητα ύψους 150 εκ. ευρώ λόγω της δραστηριοποίησης των εναλλακτικών τηλεπικοινωνιακών φορέων στην ελληνική αγορά.

    Επίσης η διοίκηση του Οργανισμού εκτιμά ότι τα οικονομικά αποτελέσματα των θυγατρικών στο εξωτερικό θα εμφανίσουν την ίδια εικόνα ή ελαφρά υποχώρηση σε σχέση με το 2001 καθώς η επένδυση στη Rom Τelecom που προσθέτει ζημιές στον ενοποιημένο ισολογισμό του ΟΤΕ δεν αναμένεται να παρουσιάσει καλύτερη εικόνα.

    [19] ΕΜΠΟΡΙΚΗ: ΝΕΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ

    Αθήνα, 5 Ιουνίου 2002 (20:23 UTC+2)

    Η Εμπορική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2002, ισχύουν τα παρακάτω επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου, τα οποία κλιμακώνονται μέχρι και 2,00% σε σύγκριση με το ενιαίο επιτόκιο 1,75% που ίσχυε μέχρι σήμερα για ποσά πάνω από 1.000 ευρώ:

    Αναλυτικότερα, μέχρι 1.000 ευρώ 0%, από 1.000,01-5.000 ευρώ 1%, από 5.000,01-60.000 ευρώ 1,5%, από 60.000,01-150.000 ευρώ 1,75% και από 150.000,01 και άνω 2,00%

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, το επιτόκιο κάθε κλίμακας εφαρμόζεται σε ολόκληρο το ποσό της κατάθεσης, με βάση το ύψος του ημερήσιου διαθέσιμου υπολοίπου.

    [20] Ν.Δ.: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΟΥΚΟΥΛΩΣΕΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

    Αθήνα, 5 Ιουνίου 2002 (20:23 UTC+2)

    Εντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν ο Συντονιστής της ΟΔΕ Κοινωνικών Υποθέσεων και ο Υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης και Γεράσιμος Γιακουμάτος.

    "Πρόκειται για νομοσχέδιο΄΄κουρελού΄΄", δήλωσε ο κ. Κακλαμάνης.

    "Υπόσχεται, σε αντίθεση με τις κυνικές προτάσεις Γιαννίτση, μελλοντικές μικροπαροχές, χωρίς να απαντά στο ερώτημα ποιος θα πληρώσει. Σίγουρα πάντως όχι οι κ.κ. Χριστοδουλάκης και Ρέππας. Κουκουλώνουν το πρόβλημα, βάζουν την κοινωνική ασφάλιση στη μονάδα εντατικής θεραπείας, ελπίζοντας, όχι στην επιβίωσή της, αλλά στον περιορισμό της σίγουρης εκλογικής τους ήττας", επισήμανε.

    Από την πλευρά του ο κ. Γιακουμάτος τόνισε "ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που κατέθεσε η Κυβέρνηση αργά χθες τη νύχτα μετά από αλλαγές 2 ετών, αποκαλύπτει ότι η χώρα δεν έχει σοβαρή και υπεύθυνη κυβέρνηση".

    "Το πρόβλημα του Ασφαλιστικού προσπαθεί να το κουκουλώσει και να το μεταθέσει στο μέλλον για μικροκομματικούς σκοπούς. Δεν νοιάζεται για την κρισιμότητα του Ασφαλιστικού Συστήματος, αλλά για τη δική της επιβίωση", υπογράμμισε.

    [21] Ο ΣΟΛΑΝΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Βελιγράδι, 5 Ιουνίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα θα επισκεφθεί την ερχόμενη Δευτέρα το Βελιγράδι, όπου θα έχει συνομιλίες με τις ηγεσίες της Σερβίας και του Μαυροβουνίου με θέμα την υλοποίηση της συμφωνίας των δυο πλευρών για την δημιουργία νέου κράτους, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του κ. Σολάνα, Κριστίνα Γκάλαχ.

    Σημειώνεται ότι στις 20 Μαίου επισκέφθηκαν το Βελιγράδι δύο απεσταλμένοι του Σολάνα, οι οποίοι επιχείρησαν να πείσουν τις ηγεσίες της Σερβίας και του Μαυροβουνίου να επιταχύνουν τη διαδικασία για τη σύσταση του νέου κράτους.

    Ο Στέφαν Λένε και ο Τόμας Εκερτ, στις επαφές που είχαν με αξιωματούχους στο Βελιγράδι, τόνισαν ότι η Ένωση θα παρέχει βοήθεια συμβουλευτικού χαρακτήρα στην ομάδα των ειδικών που θα συντάξουν το νέο Σύνταγμα.

    O.K.

    [22] Γ. ΖΑΧΟΥΔΑΝΗΣ: ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΕΚΑΝΑΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουνίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση για μια ακόμη φορά έδωσε ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της ομάδας, Γιάννης Ζαχουδάνης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό, Θεσσαλονίκη Σπορ Εφ Εμ ότι θα πληρώσει τους παίκτες του Αρη και ότι πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να κάνουν κακό στον σύλλογο.

    «Πολύ σύντομα οι παίκτες θα πληρωθούν. Προσπαθώ για το καλύτερο. Όταν θα κλειστεί η συμφωνία και θα φθάσουν τα χρήματα θα τα δώσω στους παίκτες και θα λύσω όποια προβλήματα υπάρχουν», τόνισε ο κ. Ζαχουδάνης και συνέχισε: «Οι πιέσεις που ασκούνται από κάποιους ανθρώπους είναι επειδή δεν θέλουν το καλό του συλλόγου».

    Σχετικά με τον Αρη Στεφανίδη που εξεδήλωσε το ενδιαφέρον να αγοράσει το πακέτο των μετοχών, δήλωσε ότι ποτέ ο γνωστός επιχειρηματίας δεν ήρθες να τον βρει. «Αν είναι άνδρας έπρεπε να έρθει και να μιλήσει μαζί μου. Όχι να βγαίνει σε εφημερίδες και να κάνει δηλώσεις. Ποτέ δεν συζητήσαμε για τον Αρη και ποτέ δεν μου μίλησε ότι θέλει να πάρει τις μετοχές του συλλόγου», επισήμανε ο κ. Ζαχουδάνης.

    Οσο για τις προσφυγές ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της ομάδας κ. Ζαχουδάνης επισήμανε: «Εκαναν προσφυγές οι παίκτες τους οποίους δεν χρειάζεται ο Αρης. Ο κ. Κράους έκανε το πρόγραμμά του και εμείς το ακολουθούμε πιστά».

    Τέλος σχολίασε για όλα όσα τους καταλογίζουν το τελευταίο διάστημα. «Λένε ότι είναι απατεώνας. Εγώ στον Αρη έβγαλα χρήματα και δεν πήρα. Το κλίμα στον Αρη έγινε βαρύ λόγω κάποιων ανθρώπων που θέλουν να κάνουν κακό στην ομάδα και εργάζονταν για το δικό τους προσωπικό συμφέρον».

    [23] ΜΗΝΥΜΑ ΧΡ. ΒΕΡΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

    Αθήνα, 5 Ιουνίου 2002 (20:16 UTC+2)

    "Οι επέτειοι είναι χρήσιμες για να αναδεικνύονται προβλήματα. Δεν λύνουν προβλήματα. Το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών θεωρεί ότι στα σύνθετα περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας δεν υπάρχουν ενιαίες μονοσήμαντες λύσεις. Υπάρχει ανάγκη συγκεκριμένων συνθετικών δράσεων από όλους, από την πολιτεία μέχρι και τους πολίτες".

    Τα παραπάνω υπογραμμίζει ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος.

    Ο κ. Βερελής επισημαίνει ότι το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών στον τομέα της ευθύνης του έχει μια σαφή πολιτική: Προτεραιότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που σημαίνει μείωση των εκπομπόμενων ρύπων αλλά και σταδιακή βελτίωση του κυκλοφοριακού.

    "Παράλληλα έχουμε διατυπώσει την αναγκαιότητα εφαρμογής μιας πολιτικής, όπως ανακοινώθηκε και από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 23.5.2002 για την προώθηση αυτοκινήτων με οικολογικούς κινητήρες. Δηλαδή κινητήρες ηλεκτρικούς, υδρογόνου, βιοεθανόλης, υβριδικούς κ.ο.κ. Ακόμη, η συμμετοχή στην ανάληψη μεταφορικού έργου μέσων σταθερής τροχιάς με απολύτως μη ρυπαίνοντα οχήματα, όπως είναι αυτά του Προαστιακού και του Τραμ συνεισφέρουν θετικά.

    Υπογραμμίζει ακόμη ότι "το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών επικεντρώνει τις προσπάθειές του σε πέντε βασικές ενέργειες, εξοικονόμηση ενέργειας στις μεταφορές μεταφορικά μέσα, βελτίωση του στόλου οδικών μεταφορών, εξοικονόμηση ενέργειας στις μεταφορές μεταφορικό έργο, αυστηρός έλεγχος εκπεμπομένων καυσαερίων του μεγάλου στόλου οχημάτων που κυκλοφορεί στη χώρα μας (5,4 εκατομμύρια οχήματα)".

    "Στην κατεύθυνση αυτή, το ΥΜΕ ήδη δρομολογεί την αύξηση της χωρητικότητας των μέσων μαζικής μεταφοράς στο Λεκανοπέδιο κατά 750.000 επιβάτες (από 1.200.000 που είναι σήμερα), με στόχο να φθάσουμε σύντομα στα δύο εκατομμύρια επιβάτες. Επιπλέον, δημιουργούνται νέες λεωφορειολωρίδες, εκσυγχρονίζεται και αυξάνεται ο στόλος των λεωφορείων και των τρόλλεϊ, αναβαθμίζεται ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος (ΗΣΑΠ) με νέα σηματοδότηση προκειμένου να διακινεί περισσότερους επιβάτες (σήμερα 200.000 καθημερινά) και αναπτύσσονται νέα μέσα σταθερής τροχιάς, φιλικά προς το περιβάλλον, όπως είναι το Τραμ και ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος", σημειώνει.

    "Επίσης ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και εντός του 2002 θα μπορούν να λειτουργούν ιδιωτικά ΚΤΕΟ. Ο έλεγχος που γίνεται για τα καυσαέρια δεν δίνει ιδιαίτερα ικανοποιητική εικόνα αφού περίπου το 20% των ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων βρίσκονται εκτός ορίων και από τους μέχρι τώρα ελέγχους, ένα στα δύο ΤΑΞΙ βρίσκονται εκτός ορίων, παρά τις ποινές που επιβάλλονται από αυτούς τους ελέγχους", τονίζει.

    Καταλήγοντας ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών επισημαίνει ότι γίνεται σαφές ότι οι έλεγχοι, όσο και αν εντείνονται δεν φθάνουν για να υποκαταστήσουν την ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, απέναντι στους συμπολίτες του, απέναντι στα παιδιά που ζουν ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

    [24] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΓΙΑΝ ΑΝΤΟΦ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Σόφια, 5 Ιουνίου 2002 (20:12 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της βουλής των Σκοπίων Στόγιαν Αντοφ συναντήθηκε σήμερα στη Σόφια με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Γκιόργκι Παρβάνοφ και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της χώρας Ογκνεν Γκερντζίκοφ. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι καλές σχέσεις των δυο χωρών και η συνεργασία τους.

    Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας τόνισε ότι η χώρα του υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της ΠΓΔΜ και καταδίκασε την απόφαση της βουλής του Κοσσυφοπεδίου να μην δεχθεί την πρόταση για χάραξη των συνόρων Γιουγκοσλαβίας - ΠΓΔΜ.

    Ο κ. Αντοφ ενημέρωσε τον κ. Παρβάνοφ ότι η βουλή των Σκοπίων σύντομα θα υιοθετήσει 15 νέους νόμους και θα ολοκληρωθούν οι τροποποιήσεις στο σύνταγμα της χώρας.

    Ο κ. Αντοφ συζήτησε με τον κ. Γκερντζίκοφ θέματα οικονομικής συνεργασίας των δυο χωρών.

    Ο πρόεδρος της βουλγαρικής βουλής αναχωρεί αύριο για τη Ρουμανία όπου θα συμμετέχει στην συνάντηση προέδρων των κοινοβουλίων διαφόρων χωρών για την ασφάλεια στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    O.K.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 5 June 2002 - 18:13:55 UTC