Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-06-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Ν/Σ - ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΗΛΩΝΕΙ Η
  • [02] ΙΣΧΥΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [03] Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [04] ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ ΠΛΟΙΟΥ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΚΟΚΑΪΝΗ
  • [05] ΔΙΧΑΣΜΕΝΗ Η ΟΜΑΔΑ G-8 ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΓΙΑ ΜΕ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ ΚΑΙ ΣΠΥΡΙΟΥΝΗ
  • [07] ΟΙ ΗΠΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [08] ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΧΑΤΖΗΒΡΕΤΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΚΟΥΤΗΣ
  • [09] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50.000 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ
  • [10] ΟΙ ΗΠΑ ΖΗΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΕΛΑΣΗ ΙΡΑΚΙΝΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗ
  • [11] Η ΕΕ ΔΙΕΥΡΥΝΕΙ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
  • [12] ΜΟΥΝΤΙΑΛ: ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗ Ν. ΚΟΡΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟΥΣ 16
  • [13] ΦΟΙΝΙΞ METROLIFE ΕΜΠΟΡΙΚΗ: Η ΝΕΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ
  • [14] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΚΟΚΑΪΝΗ
  • [15] Ο ΟΥΡΑΝΙΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ
  • [16] Η UNISYSTEMS ΕΞΟΠΛΙΖΕΙ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
  • [17] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΑΝΕΪ
  • [18] ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ 1416 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  • [19] ΝΕΟ CITISMART ΑΠΟ ΤΗΝ CITIBANK
  • [20] ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΑΝΕΪ ΣΤΟ CNN TURK
  • [21] ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΥΠΡΟ-ΠΟΛΩΝΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
  • [22] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
  • [23] ΣΙΜΟΝ ΠΕΡΕΣ: ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΜΟΙΒΑΙΟΥ ΣΕΒΑΣΜΟΥ
  • [24] Η ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

  • [01] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Ν/Σ - ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2002 (21:07 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Σε σημαντικές αλλαγές στο ασφαλιστικό ν/σ προχώρησε ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας και σύμφωνα με αυτές:

    -Απαλείφθηκε η διάταξη που αφορά την επιβάρυνση μόνο του κρατικού προϋπολογισμού από την χορήγηση πλασματικού χρόνου ασφάλισης στον γονέα που θα αποκτήσει παιδί μετά το 2003. Το μέτρο ενδιαφέρει κυρίως τις μητέρες

    - Μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης του πλαφόν στο εφάπαξ των τραπεζοϋπαλλήλων καθώς μετατρέπονται τα ταμεία αυτασφάλισης σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

    -Επεκτείνεται η εφαρμογή του επιδόματος των 60.000 δρχ που υπολογίζεται στη σύνταξη των δημοσίων υπαλλήλων και στους στρατιωτικούς υπαλλήλους.

    -Καταργείται η επέκταση των Βαρέων και ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στο δημόσιο.

    -Προβλέπεται η υπαγωγή στο ΙΚΑ των Ειδικών Ταμείων ΔΕΚΟ και Τραπεζών, πλην της Τράπεζας Ελλάδος, μέχρι 1/1/2008 με απόφαση των διοικητικών συμβουλίων τους.

    -Δίδεται η δυνατότητα μείωσης των εργοδοτικών εισφορών στις τράπεζες ενώ για την συμπλήρωση της τριακονταεπταετίας δεν συνυπολογίζεται ο χρόνος εργασίας στο εξωτερικό ανεξάρτητα αν υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες.

    Θέμα συνταγματικότητας του ν/σ έθεσαν απόψε οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν επί της αρχής. Επικαλέστηκαν την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία επισημαίνει το ενδεχόμενο ορισμένες ρυθμίσεις να κριθούν ως μη συμβατές με διατάξεις του συντάγματος περί ισότητας των πολιτών.

    Αύριο η συζήτηση θα συνεχιστεί επί των άρθρων.

    [02] ΙΣΧΥΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Aθήνα, 14 Ιουνίου 2002 (15:01 UTC+2)

    Ισχυρό μήνυμα κατά της εσωστρέφειας στο ΠΑΣΟΚ απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας, εκτός κειμένου, στην 4η σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, οι μεγαλοστομίες, η ρητορεία, η ανέξοδη καταγγελία, η δημαγωγία, η διγλωσσία και ο καταστροφισμός συγκρούονται με το αίτημα των πολιτών για αναβάθμιση της δημόσιας σφαίρας. «Με το αίτημα των πολιτών συγκρούονται και οι ιδιοτελείς και προσωπικές στρατηγικές» τόνισε με έμφαση ο Κώστας Σημίτης και πρόσθεσε πως παρά τους προβληματισμούς που όλοι έχουν για την πορεία των ΠΑΣΟΚ, αν αυτοί οι προβληματισμοί εξωτερικεύονται σε κάθε ευκαιρία χωρίς να υπολογίζονται οι επιπτώσεις, τότε κανείς παραβλέπει ότι οι πολίτες αντιπαθούν μια παράταξη που κατατρέχεται από εσωτερικές διαμάχες.

    «Παραβλέπουμε ότι αυτή η παράταξη χάνει τη δυναμική της. Παραβλέπουμε ότι αυτή η παράταξη δεν μπορεί να δώσει μηνύματα, ότι τα μηνύματά της φτάνουν θολά, ότι διαστρεβλώνονται από τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται ή προφέρονται» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και κάλεσε επιτακτικά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να σπάσουν το φαύλο κύκλο της αυτοτροφοδοτούμενης εσωστρέφειας και να αναδείξουν τα πολιτικά και όχι τα μικροπολιτικά προβλήματα.

    «Οι προσωπικές επιδιώξεις και οι στρατηγικές ή η θεώρηση της δικής μας πορείας μόνο μέσα από την προοπτική του ατόμου, σε ένα μόνο καταλήγουν: στην ενίσχυση της αρνητικής εικόνας όλων» είπε ο πρωθυπουργός.

    [03] Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιουνίου 2002 (21:10 UTC+2)

    Ιστορική ευκαιρία και πρόκληση για την Ευρώπη αποτελεί η διεύρυνση της Ευρωπαικής Ενωσης και τυχόν αποτυχία του εγχειρήματος θα πλήξει σοβαρά τη διαδικασία της ευρωπαικής ολοκλήρωσης, επισήμανε η Επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου, κατά την ομιλία της στο δείπνο της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαικής Επιτροπής στην Ελλάδα, στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς", παρουσία εκπροσώπων υπό ένταξη χωρών.

    Παράλληλα υπογράμμισε ότι με κανέναν τρόπο δεν πρέπει η διεύρυνση να σημάνει θυσία των στόχων και των πιστεύω και ζωτική σημασία για μια επιτυχή διεύρυνση έχει η σωστή εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου.

    Σε ότι αφορά την Κύπρο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα γίνει πλήρες και ισότιμο μέλος της Ε.Ε. στο καθορισμένοπ χρονοδιάγραμμα και χωρίς καμιά καθυστέρηση, ενώ υπενθύμισε πως με την απόφαση της στο Ελσίνκι η Ευρωπαική Ενωση αναγνώρισε ότι η Κύπρος θα ενταχθεί, είτε λυθεί είτε όχι το πολιτικό πρόβλημα, εφόσν πληροί τα πολιτικά και οικονομικά κριτήρια.

    Τα βασικά σημεία της ομιλίας της κ. Διαμαντοπούλου είναι τα εξής:

    "Η διεύρυνση αποτελεί ιστορική ευκαιρία και πρόκληση για την Ευρώπη. Η επικείμενη διεύρυνση δεν αποτελεί απλά και μόνο μία αριθμητική πρόσθεση μερικών χωρών στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αποτελεί ένα ιστορικό σχέδιο επανένωσης της Ευρωπαϊκής Ηπείρου και μάλιστα μία επανένωση στη βάση ενός τεράστιου συνόλου "κοινά κεκτημένων" κανόνων λειτουργίας. Αυτοί οι κανόνες συνδέονται με τη λειτουργία των πολιτικών συστημάτων, της οικονομίας, της δικαιοσύνης, δηλαδή συνδέονται με τη λειτουργία των κοινωνιών τις οποίες όλα αυτά υπηρετούν. Μ΄ αυτή την έννοια μπορούμε να πούμε ότι δεν πρόκειται για μία απλή "επανένωση" αλλά για μία "ένωση" που γίνεται για πρώτη φορά εφόσον ποτέ δεν ήταν ποτέ τόσο ενωμένη η Ευρώπη στο παρελθόν. Χρησιμοποιούμε, όμως, τον όρο "επανένωση" για να δώσουμε έμφαση στο ξεπέρασμα της "διαίρεσης" της Ευρωπαϊκής Ηπείρου όπως την έζησαν οι πολίτες της μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

    Η σημασία του εγχειρήματος προσδιορίζεται:

    από την έκταση της διεύρυνσης, δηλαδή τον μεγάλο αριθμό των υποψηφίων χωρών. Η διεύρυνση αυτή έχει γίνει ευρύτερα γνωστή ως το μεγάλο "big bang" (500 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες),

    από τη στρατηγικής σημασίας γεωπολιτική θέση αυτών των χωρών

    από τη φύση και την ποιότητα των μεταρρυθμίσεων στο πολιτικό σύστημα και στη λειτουργία της οικονομίας αυτών των χωρών που απαιτούνται για την ένταξή τους στην Ένωση.

    Φαίνεται λοιπόν ότι σήμερα κλείνουμε τον κύκλο που ξεκίνησε στην Κοπεγχάγη, στη διάρκεια της τελευταίας Προεδρίας της Δανίας όταν καθορίσαμε τα κριτήρια προσχώρησης. Κατά την προσεχή Προεδρία της ίδιας χώρας θα λάβουμε τις αποφάσεις σχετικά με τις χώρες που θα προσχωρήσουν στην Ένωση πριν από τις επόμενες ευρωεκλογές του 2004.

    Έχουμε προχωρήσει πολύ από την εποχή της έναρξης της ενταξιακής διαδικασίας. Κατά τους τελευταίους 12 μήνες, επισκέφθηκα πολλές από τις υποψήφιες χώρες για να συζητήσω μαζί τους σχετικά με την απασχόληση και τις κοινωνικές υποθέσεις. Και κάθε φορά μου προκαλούσε έκπληξη όχι μόνον η αξιοσημείωτη οικονομική και κοινωνική πρόοδος, αλλά και η πολιτική πρόοδος που είχαν σημειώσει. Κάτι που δεν είναι πάντοτε εύκολο διότι η δημοκρατία δίνει σε όλους μια φωνή - και σε εκείνους που δεν συμφωνούν κατ΄ ανάγκη με όλα όσα συμβαίνουν. Αλλά αποτελεί αναπόφευκτη προϋπόθεση για την προετοιμασία των οικονομιών και των κοινωνιών των υποψηφίων χωρών για την ένταξη στην ΕΕ και για την εξασφάλιση περαιτέρω επιτυχίας στο μέλλον.

    Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται από την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εάν η διεύρυνση αυτή θα καταστήσει την Ένωση ισχυρότερη ή πιο αδύναμη. Εάν η διεύρυνση οδηγήσει σε μια Ευρώπη με πολλές ταχύτητες, με πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών της και με μεγάλες δυσκολίες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τότε, αναπόφευκτα η Ένωση θα καταστεί πιο αδύνατη.

    Εάν, αντίθετα, μεταφέρουμε με επιτυχία το κοινοτικό κεκτημένο και εφαρμόσουμε το ίδιο επιτυχώς την πολιτική της κοινωνικής συνοχής, είναι δεδομένο ότι η Ένωση θα καταστεί ισχυρότερη.

    Επιπλέον, επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω τις βασικότερες διαστάσεις της συζήτησης σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τόσο με την διεύρυνση όσο και με την μελλοντική ισχύ της.

    Οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη

    Η πρώτη διάσταση αφορά στην ενίσχυση των οικονομικών και των κοινωνικών δομών και συστημάτων της Ένωσης, με βάση μια ανταγωνιστική οικονομία με ισχυρά εθνικά κοινωνικά συστήματα και με την υποστήριξη των κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών και των προγραμμάτων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Όλες οι πολιτικές που έχουμε θεσπίσει και ακολουθούμε πιστά επιδιώκουν την επίτευξη αυτών των στόχων. Εντούτοις νομίζω ότι απαιτείται ισχυρότερη κεντρική οικονομική διαχείριση και καλύτερος συντονισμός των οικονομικών πολιτικών. Μόνο έτσι θα μπορέσει η Ένωση να ενισχύσει την εσωτερική της οικονομία και την κοινωνική της συνοχή αλλά και να παίξει έναν ισχυρότερο ρόλο στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει παρά μονάχα με την ενίσχυση των πρωτοβουλιών του εκτελεστικού της οργάνου που είναι η Επιτροπή και με τη μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση της δράσης της Επιτροπής, με την αναβάθμιση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Είναι σήμερα αναγκαία περισσότερο από ποτέ άλλοτε μία ισχυρή πολιτική συνοχής. Όλοι οι μεγάλοι στόχοι της Ένωσης, όπως η ενιαία αγορά και το ενιαίο νόμισμα συνοδεύτηκαν από μία ενισχυμένη πολιτική συνοχής η οποία εξασφάλισε την επιτυχία τους ακόμα και για τις χώρες και τις περιοχές που αντιμετώπιζαν ιδιαίτερα προβλήματα προσαρμογής. Κατά συνέπεια, μία σημαντική και μεθοδική επένδυση στις υποδομές, τις παραγωγικές επενδύσεις και τους ανθρώπινους πόρους των νέων κρατών μελών είναι απολύτως αναγκαία.

    Θα πρέπει επίσης να υπογραμμίσω ότι όσον αφορά τη γεωργία οι θέσεις της Επιτροπής χαρακτηρίζονται από μια ισορροπημένη προσέγγιση και την επικράτηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης των νέων κρατών μελών με τις σημερινές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως γνωστόν, ξεκινάμε από ένα επίπεδο άμεσων πληρωμών στους αγρότες της τάξεως του 25% και μια σταδιακή αύξηση του ποσοστού αυτού μέχρι το 2013 στο 100% των ενισχύσεων που θα υπάρχουν εκείνη την περίοδο. Είναι αυτονόητο σήμερα ότι οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει να εφαρμόσουν όπως οι νυν χώρες-μέλη τις ίδιες μεταρρυθμίσεις.

    Eυρωπαϊκή ιθαγένεια Ελευθερία, ασφάλεια και δικαιοσύνη

    Tο δεύτερο βασικό θέμα που εξετάζεται στην πρόσφατη εισήγηση της Επιτροπής αφορά στη σχέση ανάμεσα στην ευρωπαϊκή ιθαγένεια και την ελευθερία, την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη. Στο επίκεντρο της εισήγησής μας βρίσκεται ο στόχος μας να εκφράσουμε με τρόπο ουσιαστικό την έννοια της ευρωπαϊκής ιθαγένειας, η οποία πρέπει να γίνει τόσο συγκεκριμένη και απτή για τους πολίτες όσο και το ευρώ που έχουν στην τσέπη τους.

    Η διεύρυνση έχει τεράστιες συνέπειες αφού η ΕΕ θα συνορεύει μελλοντικά με τη Ρωσία και Ουκρανία.

    Μαζί πρέπει να βρούμε λύσεις για τα κοινά προβλήματα της παράνομης και ανεξέλεγκτης μετανάστευσης, του διεθνούς εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Και να εξετάσουμε τα θέματα που αφορούν τα εξωτερικά σύνορα και την εσωτερική ασφάλεια - θέματα με τα οποία οι κοινωνικές και οι ευρύτερες πολιτικές ανησυχίες είναι συχνά αναπόσπαστα συνδεδεμένες.

    Για αυτό, ήδη από το 1997 όταν υιοθετήσαμε την συνθήκη του Άμστερνταμ, παρουσιάσαμε την ιδέα για κοινή πολιτική ασύλου και μετανάστευσης, με στενότερη συνεργασία των εθνικών αστυνομικών αρχών και των νομικών συστημάτων και κοινή δράση όσον αφορά τους συνοριακούς ελέγχους.

    Σήμερα θα πρέπει αυτή η πολιτική να εφαρμοστεί στην πράξη και να ενισχυθεί.

    Εξωτερική πολιτική εξωτερική διάσταση της κοινωνικής πολιτικής

    Η τρίτη σημαντική διάσταση της εισήγησης της Επιτροπής προς τη Συνέλευση αφορά, βέβαια, την θέση της Ένωσης στις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις που σήμερα είναι ραγδαίες.. Από οικονομική άποψη, η θέση που κατέχουμε διεθνώς είναι αδιαμφισβήτητη. Με τη διεύρυνση, θα γίνουμε ο μεγαλύτερος χώρος οικονομικών συναλλαγών στον κόσμο. Ήδη, είμαστε ο μεγαλύτερος δωρητής διεθνούς βοήθειας.

    Πρέπει να αξιοποιήσουμε τα επιτεύγματά μας αυτά. Το ενιαίο νόμισμά μας αναμένεται να μας επιτρέψει στο εξής να εκφραζόμαστε με μία φωνή, μία ισχυρότερη φωνή, που θα αντιστοιχεί στην οικονομική ισχύ μας.

    Αλλά πρέπει να αναπτύξουμε ένα νέο πολιτικό ρόλο για την Ένωση, που να αντικατοπτρίζει τη δύναμη αυτή. Για να το επιτύχουμε, έχουμε προτείνει μια φιλόδοξη προσέγγιση, που αποσκοπεί να εξασφαλίσει μία ενιαία φωνή στην εξωτερική πολιτική, που θα μπορούσε να βοηθήσει την Ένωση να αντιμετωπίσει τη σημερινή αναντιστοιχία ανάμεσα στην οικονομική και την πολιτική μας βαρύτητα στην παγκόσμια σκηνή. Αυτό θα γίνει με την ενίσχυση της ικανότητας λήψης αποφάσεων όσον αφορά την ασφάλεια και την άμυνα και προασπίζοντας αυτά που δεν μπορεί να διαχειριστεί η παγκοσμιοποίηση - τους κοινωνικούς στόχους, τα βασικά εργασιακά πρότυπα, την περιβαλλοντική προστασία.

    Όπως γίνεται κατανοητό από τα ανωτέρω εξαιρετική σημασία αποκτούν για το μέλλον της Ένωσης οι μελλοντικές θεσμικές ρυθμίσεις. Σχετικά με το θέμα του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, η θέση μας είναι σαφής. Πιστεύουμε ότι η σημερινή κατάσταση - με τις τέσσερις συνθήκες, τις αναρίθμητες διαδικασίες και τις διάφορες παρεκκλίσεις από την πολιτική - δημιουργεί ένα ασαφές, μη διαφανές σύστημα που προκαλεί σύγχυση ακόμα και στους νομικούς! Χρειαζόμαστε μία συνθήκη που θα έχει τη μορφή ενός συνταγματικού κειμένου στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλες οι πολιτικές και οι δράσεις της Ένωσης. Πιστεύουμε επίσης ότι ένα τέτοιο συνταγματικό κείμενο δεν μπορεί να συμβιβάζεται με τις παρεκκλίσεις που αφορούν τα δικαιώματα των πολιτών. Εξαιρέσεις θα μπορούν να υπάρχουν μόνο στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.

    Πρέπει επίσης να καθορίσουμε με ποιο τρόπο ενεργεί ή Ένωση, σε ποια κλίμακα και για την επίτευξη ποιων αποτελεσμάτων. Αποφεύγοντας υπεραπλουστευτικούς καταλόγους κοινοτικών αρμοδιοτήτων ή ταξινόμησης εξουσιών. Ειδικότερα, πρέπει να μπορέσουμε να καθορίσουμε και να δικαιολογήσουμε την προστιθέμενη αξία της κοινοτικής δράσης. Γι' αυτό προτείναμε να εξετάζονται εκ των προτέρων οι περιπτώσεις στις οποίες πρόκειται να αναλαμβάνεται δράση - αρχή της επικουρικότητας - και των μέσων που πρέπει να χρησιμοποιούνται - αρχή της αναλογικότητας - πριν από την εισήγηση, την έγκριση και την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας. Είμαστε ανοιχτοί ως προς τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνεται αυτό, αλλά καταστήσαμε σαφές ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε ο έλεγχος αυτός να παρεμποδίζει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της ΕΕ.

    Αυτές είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες - τόσο τα σημερινά όσο και τα μελλοντικά κράτη μέλη. Αλλά η ίδια η διεύρυνση, αποτελεί τεράστια πρόκληση. Και τα διακυβεύματα είναι υψηλά. Η αποτυχία θα μπορούσε να πλήξει σοβαρά τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Έχοντας ως αποτέλεσμα την ακινητοποίηση των μηχανισμών λήψης αποφάσεων και την κυριαρχία, για ακόμα μία φορά, των στενών εθνικών συμφερόντων.

    Η επιτυχής διεύρυνση, από την άλλη, είναι θετική εξέλιξη όχι μόνον για την Ευρώπη, αλλά και για όλο τον κόσμο. Ένα παράδειγμα του πως η οργανωμένη, δημοκρατική περιφερειακή ολοκλήρωση μπορεί να λειτουργήσει ως μέσον προστασίας από τις δυνάμεις της ανεξέλεγκτης παγκοσμιοποίησης.

    Αλλά γνωρίζουμε ότι μια ζωτικής σημασίας προϋπόθεση για επιτυχή διεύρυνση είναι η σωστή εφαρμογή των κοινοτικών προτύπων, της νομοθεσίας και των κανόνων - του κεκτημένου, που αφορά όλους τους τομείς της ζωής των ανθρώπων - από την προστασία του περιβάλλοντος, έως την νομοθεσία για τους καταναλωτές και τα δικαιώματα του εργαζομένων.

    Η εφαρμογή του μεγάλου σώματος του νομοθετικού κεκτημένου, όπως γνωρίζετε, σημαίνει πολύ περισσότερα από την απλή μεταφορά του σώματος των κειμένων στην εθνική νομοθεσία ή την άμεση εφαρμογή τους αμέσως μετά την προσχώρηση. Συνεπάγεται τη δημιουργία δομών, ικανοτήτων και πρακτικών. Συνεπάγεται επίσης την υιοθέτηση της νέας ευρωπαϊκής νοοτροπίας που απαιτείται για την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας.

    Από την άποψη αυτή, το ευρωπαϊκό κοινωνικό πρότυπο έχει θεμελιώδη σημασία. Δεν αποτελεί μόνον μέρος των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών όρων για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας για την άντληση όλων των δυνατών ωφελειών από την ένταξη - δηλ., τον συνδυασμό υψηλής οικονομικής επίδοσης, υψηλής παραγωγικότητας και αξιοπρεπών κοινωνικών προτύπων.

    Η κοινωνική πολιτική στην Ευρώπη αφορά στα ελάχιστα και τα αυξανόμενα πρότυπα του εργασιακού βίου, συμπεριλαμβανομένης της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία. Αφορά στην εξισορρόπηση της ευελιξίας για τις επιχειρήσεις, αφενός, και της ασφάλειας των εργαζομένων, αφετέρου. Αφορά στην προώθηση περισσότερων και καλύτερων θέσεων απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένης της διαμόρφωσης των συνθηκών που θα επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να προσαρμόζονται στην αλλαγή. Αφορά την επένδυση στις νέες δεξιότητες, καθώς και στην προστασία των ευπαθών ομάδων από τα αποτελέσματα της αναδιάρθρωσης, εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες - στο χώρο εργασίας και ευρύτερα στην κοινωνία - καθώς και τον καθορισμό προτύπων για την κοινωνία των πολιτών.

    Με λίγα λόγια, έχει να κάνει με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, όπως γνωρίζεται, πολλά άτομα στην ΕΕ - ιδιαίτερα στις διασυνοριακές περιοχές - ανησυχούν για την άφιξη εργαζόμενων από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Παρομοίως, πολλά άτομα από τις χώρες προσχώρησης ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις της διεύρυνσης στις δικές τους αγορές εργασίας. Επίσης ανησυχούν για το ενδεχόμενο μετακίνησης των «εγκεφάλων» από την Ανατολή στη Δύση, καθώς οι ευφυέστεροι εργαζόμενοι και εκείνοι που διαθέτουν τα περισσότερα προσόντα θα προσελκύονται από το δέλεαρ των υψηλότερων αμοιβών.

    Κανείς μας δεν είναι σε θέση να προβλέψει τι ακριβώς θα γίνει. Αλλά ορισμένες ανεξάρτητες μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι επιπτώσεις της διεύρυνσης στις αγορές εργασίας θα είναι λιγότερο σημαντικές από ό,τι προβλέπεται σήμερα.

    Οι πολιτιστικές διαφορές, η οικονομική πρόοδος και η βελτίωση των συνθηκών των αγορών εργασίας στα μελλοντικά κράτη μέλη θα μειώσουν δίχως αμφιβολία τις προοπτικές μετανάστευσης.

    Στις προηγούμενες διευρύνσεις, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, η ΕΕ χρειάστηκε να αντιμετωπίσει παρόμοιες προκλήσεις, προσδοκίες και ανησυχίες.

    Στην πραγματικότητα δεν σημειώθηκε μεγάλης κλίμακας μετανάστευση. Στην περίπτωση, μάλιστα, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, παρατηρήθηκε σαφής ροή εισόδου ατόμων προς αυτές τις χώρες και όχι εξόδου από αυτές.

    Επίσης, όταν συζητούμε για την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, αξίζει να σημειώσουμε ότι ο αριθμός των πολιτών της ΕΕ που εργάζεται και αναζητά εργασία σε άλλη χώρα από τη χώρα καταγωγής του όντως πολύ μικρός. Μπορεί να έχουν το νομικό δικαίωμα, αλλά κάθε χρόνο μόλις 1.4 εκατ. περίπου άτομα βρίσκουν απασχόληση σε χώρα άλλη από τη δική τους. Συνεπώς, η ΕΕ πρέπει να κάνει πολλά ακόμα για να καταστεί η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού βιώσιμη και ελκυστική επιλογή για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.

    Με αυτά τα δεδομένα, επιλέξαμε μια ευέλικτη προσέγγιση που να επιτρέπει στα κράτη μέλη να επιλέξουν μια μεταβατική περίοδο έως και 7 ετών. Ή να ανοίξουν όντως τα σύνορά τους αμέσως.

    Επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι οι ρυθμίσεις όπως αυτές αποτελούν κοινό εργαλείο στην κοινοτική ζωή και ότι έχουν χρησιμοποιηθεί και σε προηγούμενες διευρύνσεις. Δεν αποτελούν διάκριση σε βάρος των νέων μελών. Αντίθετα δείχνουν την αποφασιστικότητά μας να εξασφαλίσουμε ότι η διεύρυνση θα πραγματοποιηθεί όσο το δυνατό νωρίτερα και ομαλότερα.

    Συμπερασματικές παρατηρήσεις

    Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται παγκοσμίως σύμβολο ειρήνης, ελευθερίας και ανοχής. Αποτελεί εκπληκτικό και επιτυχημένο παράδειγμα του πώς πρώην αντίπαλοι και ανταγωνιστές μπορούν να συνεργαστούν και να οικοδομήσουν ένα κοινό μέλλον ευημερίας. Δημιουργώντας μια Ευρώπη που δεν είχε υπάρξει ποτέ στο παρελθόν. Μια Ευρώπη που θα μπορούσε να αλλάξει την αντίληψη του κόσμου για το πώς πρέπει να εξελίσσονται οι σύγχρονες κοινωνίες.

    Αποτελεί παράδειγμα του πώς μπορούμε να συνδυάσουμε μια ανταγωνιστική οικονομία - που παράγει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας - με υψηλά επίπεδα κοινωνικής προστασίας, ασφάλειας και αλληλεγγύης. Και με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του πλουραλισμού. Όλα αυτά τα στοιχεία που συνιστούν το κοινοτικό «κεκτημένο» και που αποτελούν τα θεμέλια για μια διεύρυνση που προσφέρει μια ιστορική ευκαιρία για την προώθηση και την επίτευξη της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας αυτής στην ακόμα ευρύτερη Ένωση του αύριο.

    Προτού κλείσω την ομιλία αυτή θα ήθελα να σταθώ στο θέμα της Κύπρου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναγνωρίσει με τις αποφάσεις του Ελσίνκι, ότι η Κύπρος είτε λυθεί, είτε δεν λυθεί το πολιτικό πρόβλημα, εφ' όσον πληροί τα πολιτικά και οικονομικά κριτήρια που έχουν τεθεί, θα γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Είμαι βέβαιη λοιπόν ότι η Κύπρος θα περιληφθεί μεταξύ των χωρών του πρώτου κύματος της επόμενης διεύρυνσης και θα καταστεί έτσι σύμφωνα και με το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα πλήρες και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Αυτή τη στιγμή λοιπόν η Κύπρος σχετικά στις διαπραγματεύσεις των διαφόρων κεφαλαίων που έχουν ανοίξει με την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στην πρωτοπορία. Η επίλυση του πολιτικού προβλήματος θα έχει ένα τεράστιο όφελος για την ίδια την Κύπρο συνολικά. Η μη επίλυσή του όμως δεν μπορεί επουδενί να κρατήσει ανατρέψει τις προσδοκίες και τις θυσίες για ένα καλλίτερο αύριο της Κύπρου.

    Θα ήθελα να προσθέσω στο σημείο αυτό πως η Κύπρος αποτελεί μια κλασσική περίπτωση όπου η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου μπορεί να επενεργήσει καταλυτικά στην επίλυση ακανθωδών και περίπλοκων χρόνιων προβλημάτων αρκεί αυτό να γίνει κατανοητό και από τις δύο πλευρές".

    [04] ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ ΠΛΟΙΟΥ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΚΟΚΑΪΝΗ

    Λονδίνο, 14 Ιουνίου 2002 (10:08 UTC+2)

    Πολεμικό πλοίο του γαλλικού ναυτικού κατεδίωξε και κατάφερε να σταματήσει το φορτηγό πλοίο Winner, το οποίο μετέφερε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών, μεταδίδει το BBC. Συγκεκριμένα στη διάρκεια του πρώτου ελέγχου που έκαναν οι γαλλικές αρχές, βρέθηκαν 100 κιλά κοκαίνης.

    Γάλλοι κομάντο επέδραμαν στο πλοίο που έπλεε στον Ατλαντικό Ωκεανό, κοντά στις ακτές της Αφρικής, και αφού προηγουμένως το γαλλικό ναυτικό χρειάστηκε να ρίξει προειδοποιητικές βολές εναντίον του.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν στη διάθεσή τους οι γαλλικές αρχές, μετά από συνεργασία τους με τις διωκτικές αρχές των ΗΠΑ, της Ισπανίας και της Ελλάδας, η ποσότητα κοκαίνης που μετέφερε το πλοίο ανερχόταν σε πάνω από δύο τόνους, αγοραίας αξίας 243 εκατομμυρίων Ευρώ.

    Αλλά κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάληψης υπήρξε ανταλλαγή πυρών και τραυματισμός ενός από το πλήρωμα του πλοίου που μετέφερε την κοκαίνη, ενώ την ίδια στιγμή άλλα μέλη του πληρώματος πέτυχαν να πετάξουν στη θάλασσα μεγάλο μέρος του παράνομου φορτίου.

    Τελικά οι αρχές κατόρθωσαν να μαζέψουν από τη γύρω θαλάσσια περιοχή 100 κιλά κοκαίνης.

    Το πλοίο Winner ήταν εγγεγραμμένο σε νηολόγιο Καμπότζης αλλά δεν έφερε σημαία που να δηλώνει την εθνικότητά του, και προερχόταν από την Καραϊβική με προορισμό λιμάνια της Ευρώπης. Τώρα το πλοίο μεταφέρεται με συνοδεία πολεμικού για εξονυχιστικό έλεγχο στο γαλλικό λιμάνι Μπρέστ.

    [05] ΔΙΧΑΣΜΕΝΗ Η ΟΜΑΔΑ G-8 ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

    Λονδίνο, 14 Ιουνίου 2002 (20:59 UTC+2)

    Διάσταση απόψεων για το Μεσανατολικό διαπιστώθηκε στη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών των οκτώ οικονομικά πιο αναπτυγμένων χωρών (G 8) που πραγματοποιήθηκε στο θέρετρο Whistler του Καναδά.

    Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το BBC, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δεν θέλησε να δεσμευθεί επί συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για τη σύσταση παλαιστινιακού κράτους, ενώ ο Ρώσος ομόλογός του, Ιγκόρ Ιβάνοφ, και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Χαβιέ Σολάνα, σημείωσαν ότι κάτι τέτοιο θα βοηθούσε την ειρηνευτική διαδικασία.

    Πάντως, η επιμονή της αμερικανικής πλευράς να συνταχθεί με το Ισραηλινό αίτημα για αποκλεισμό του Γιάσερ Αραφατ από την ειρηνευτική διαδικασία ενόχλησε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία.

    Και ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται οι αποφάσεις της κυβέρνησης Μπους για τη Μέση Ανατολή, οι υπουργοί Εξωτερικών της G-8 θεωρούν πολύ αμφίβολη την πραγματοποίηση διάσκεψης για το Μεσανατολικό στο άμεσο μέλλον, όπως είχε προαναγγείλει το Στέητ Ντηπάρτμεντ.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΓΙΑ ΜΕ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ ΚΑΙ ΣΠΥΡΙΟΥΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουνίου 2002 (20:54 UTC+2)

    Με τον υποψήφιο νομάρχη του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Θεσσαλονίκης Γρηγόρη Χατζησάββα συναντήθηκε ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπύρος Βούγιας και συζήτησαν για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης.

    "Μας συνδέουν κοινοί αγώνες για την καθημερινή ζωή των πολιτών της Θεσσαλονίκης, που είναι η καρδιά του νομού. Αποφασίσαμε να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας και ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με τις προγραμματικές μας θέσεις", δήλωσε ο κ. Βούγιας μετά τη συνάντηση.

    Από την πλευρά του ο κ. Χατζησάββας τόνισε ότι δεν υπάρχει επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης. "Θα έχουμε συνεργασία και προεκλογικά. αλλά και μετά τις εκλογές", υπογράμμισε.

    Νωρίτερα ο κ. Βούγιας συναντήθηκε στα γραφεία του συνδυασμού "Θεσσαλονίκη Ανθρώπινη Πόλη" με το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κυριάκο Σπυριούνη.

    "Χαίρομαι που συναντώ έναν εκλεκτό συνάδελφο, τον υποψήφιο μιας πόλης με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία, μιας πόλης που δικαιούται πολλά και περιμένει περισσότερα", δήλωσε ο κ. Σπυριούνης. "Ο Σπύρος Βούγιας είναι ένας πολιτικός με ευρύτατη εμπειρία, με αγώνες που έχουν δικαιωθεί και με ένα σκεπτικό που συνδυάζει δύο πολύ σημαντικά στοιχεία: τη βαθιά επιστημονική γνώση και την ανθρώπινη ευαισθησία" τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος συζήτησε με τον κ. Βούγια για τους τρόπους ουσιαστικής υποστήριξής του κατά την προεκλογική περίοδο.

    Το μεσημέρι, ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ήταν κεντρικός ομιλητής σε ημερίδα του Τμήματος Οχημάτων των ΤΕΙ με θέμα "Κυκλοφορώντας στη Θεσσαλονίκη".

    Αναφέρθηκε εκτεταμένα στο συγκοινωνιακό πρόβλημα και ανέλυσε τις εναλλακτικές προτάσεις και θέσεις του συνδυασμού του. Επίσης, τόνισε την ανάγκη σύνδεσης των ΤΕΙ με προαστιακό σιδηρόδρομο, καθώς και τη βελτίωση της σύνδεσης με τα λεωφορεία.

    Ακολούθησε διάλογος με τους σπουδαστές και τους καθηγητές για τα προβλήματά τους.

    [07] ΟΙ ΗΠΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Ισλαμαμπάντ, 14 Ιουνίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ κλείνουν την πρεσβεία και τα προξενεία τους στο Πακιστάν μετά την έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί στο Καράτσι.

    Όπως μετέδωσε το BBC, τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 40 τραυματιστηκαν απο τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε έξω απο το προξενείο των ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε σταθμευμένο αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να καταρρεύσει τμήμα του εξωτερικού τοίχου του αμερικανικού προξενείου. Η περιοχή έχει αποκλειστεί καθώς διεξάγονται έρευνες.

    Σύμφωνα με αξιωματούχους, τα θύματα είναι όλοι Πακιστανοί, ανάμεσά τους και μία γυναίκα, ενώ όπως επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν, Μουχτάρ Αχμέντ, δεν έχει σκοτωθεί ή τραυματισθεί κανένας από το προσωπικό του αμερικανικού προξενείου.

    Η έκρηξη σημειώνεται μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ.

    Πρόκειται για τη δεύτερη πολύνεκρη έκρηξη βόμβας στο Καράτσι σε διάστημα ενός μήνα.

    Το Μάϊο από παρόμοια βομβιστική ενέργεια έξω από το ξενοδοχείο Σέρατον της πόλης σκοτώθηκαν 14 άτομα, μεταξύ των οποίων και 11 Γάλλοι τεχνικοί που εργάζονταν σε βάση κατασκευής υποβρυχίων.

    Μετά την επίθεση εκείνη πολλοί αλλοδαποί - υπάλληλοι των ξένων διπλωματικών αποστολών είχαν εγκαταλείψει το Πακιστάν.

    [08] ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΧΑΤΖΗΒΡΕΤΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΚΟΥΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουνίου 2002 (20:50 UTC+2)

    Μισό εκατομμύριο ευρώ θέλουν να μαζέψουν σε πρώτη φάση τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου κ.κ. Γενίτσαρης και Τσουμή. Πρώτο μέλημά τους (αυτό αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης) είναι να πληρωθούν οι παίκτες έναντι των οφειλών. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά θα λύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα και θα αποτρέψει τους Γιώργο Καράγκουτη και Νίκο Χατζηβρέττα να καταθέσουν προσφυγές, αφού θέλουν να συνεχίσουν να τους κρατήσουν στο έμψυχο δυναμικό της ΚΑΕ.

    Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια προσέγγισης κάποιου μεγάλου επιχειρηματία που θα αναλάβει το πακέτο των μετοχών, ώστε η ομάδα να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη, ενώ ένα σημαντικό ρόλο στην συγκεκριμένη υπόθεση παίζει η καθυστέρηση της Πολιτείας να προσφέρει λύση στο θέμα των χρεών.

    [09] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50.000 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουνίου 2002 (20:49 UTC+2)

    Την άμεση απέλαση των λαθρομεταναστών από τους χώρους όπου κρατούνται, αλλά και την αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων με τη συνδρομή του στρατού, ζητά η νομαρχία Εβρου, η οποία εκφράζει προβληματισμό για τον μεγάλο αριθμό λαθρομεταναστών που συρρέουν στην περίοχη.

    Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, οι άνδρες του Σώματος Συνοριακής Φύλαξης της ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης συνέλαβαν περισσότερους από 50.000 λαθρομετανάστες, ενώ πάνω από 1.000 βρίσκονται στα κρατητήρια περιμένοντας να απελαθούν.

    Οι δυσκολίες στην απέλασή τους προκαλεί συμφόρηση στα κρατητήρια και κυρίως σε αυτό των Φερρών, για αυτό η νομαρχία Εβρου προτείνει την υλοποίηση επιχειρησιακού σχεδίου, σύμφωνα με το οποίο ο στρατός θα συμβάλλει στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων. Εξάλλου, ζητούμενο για την περιοχή αποτελεί η δημιουργία χώρων υποδοχής και φύλαξης.

    Οι περισσότεροι είναι οικονομικοί λαθρομετανάστες που προέρχονται από χώρες όπως το Ιράν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, αλλά και από χώρες της Αφρικής.

    [10] ΟΙ ΗΠΑ ΖΗΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΕΛΑΣΗ ΙΡΑΚΙΝΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗ

    Ουάσινγκτον, 14 Ιουνίου 2002 (20:41 UTC+2)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν την απέλαση ενός Ιρακινού διπλωμάτη τον οποίο κατηγορούν για κατασκοπεία εναντίον αμερικανικών συμφερόντων.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, δεν ανακοινώθηκε το όνομα του Ιρακινού απεσταλμένου στον ΟΗΕ ωστόσο ειδική επιστολή που εστάλη στην Ιρακινή αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη ζητάει την απέλαση του διπλωμάτη καθώς "επιδίδεται σε δραστηριότητες ασυμβίβαστες με την διπλωματική του αποστολή".

    Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία είναι αναγκαίο να δοθεί στον διπλωμάτη προθεσμία 24 ωρών προκειμένου να απαντήσει στις κατηγορίες και 30 συνολικά ημέρες προκειμένου να εγκαταλείψει τη χώρα.

    [11] Η ΕΕ ΔΙΕΥΡΥΝΕΙ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

    Βρυξέλες, 14 Ιουνίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Η στρατιωτική πτέρυγα της οργάνωσης Φατάχ του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, καθώς και δυο άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις θα συμπεριληφθούν στην λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Όπως μετέδωσε το Ρόιτερς, η απόφαση θα επιβεβαιωθεί στη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των "15" στο Λουξεμβούργο την ερχόμενη Δευτέρα.

    Σύμφωνα με την απόφαση πέρα από την στρατιωτική πτέρυγα της Φατάχ, και η Ταξιαρχία των μαρτύρων του Αλ-Ακσά καθώς και το Παλαιστινιακό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης θα αναγνωριστούν ως τρομοκρατικές οργανώσεις με αποτέλεσμα να παγώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στις χώρες μέλη της ΕΕ.

    Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η εν λόγω απόφαση αποτελεί πολιτική νίκη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν ενώ χαρακτηρίζεται ως κίνηση που θα φέρει σε δύσκολη θέση τον Γιάσερ Αραφάτ.

    [12] ΜΟΥΝΤΙΑΛ: ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗ Ν. ΚΟΡΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟΥΣ 16

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουνίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Η πρόκριση της Nότιας Κορέας στους «16» του Μουντιάλ σκόρπισε τον ενθουσιασμό στους κατοίκους της χώρας. Η σημερινή του νίκη έδωσε το έναυσμα για να ξεχυθούν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Νοτιοκορεάτες στους δρόμους της πρωτεύουσας, για να πανηγυρίσουν την μεγάλη επιτυχία της ομάδας τους.

    Η πρόκρισή τους για πρώτη φορά στην ιστορία τους στάθηκε αφορμή για να στηθεί μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει ποτέ στην χώρα. Και όλα αυτά τη στιγμή που στην Πορτογαλία, η απογοήτευση είναι διάχυτη για τον άδοξο αποκλεισμό της ομάδας.

    [13] ΦΟΙΝΙΞ METROLIFE ΕΜΠΟΡΙΚΗ: Η ΝΕΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ

    Αθήνα, 14 Ιουνίου 2002 (20:29 UTC+2)

    Μια νέα ασφαλιστική δύναμη "γεννήθηκε" στην ασφαλιστική αγορά της Ελλάδας. Πρόκειται για τη «Φοίνιξ Metrolife Εμπορική", την εταιρία που προέκυψε από τη συγχώνευση της "Φοίνιξ Ασφάλειες" και της "Metrolife Εμπορική", η οποία καταλαμβάνει πλέον τη δεύτερη θέση της αγοράς με βάση τα ίδια κεφάλαια ύψους 162 εκ. ευρώ, ενώ με σημείο αναφοράς τη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων προσεγγίζει την τρίτη θέση με χαρτοφυλάκιο άνω των 205 εκ.ευρώ.

    H νέα εταιρία διαθέτει πανελλαδικά ένα πρωτoπoριακό δίκτυo Περιφερειακών Μoνάδων - Υπoκαταστημάτων - Ασφαλιστικών Πρακτoρείων που θα εξασφαλίσουν την πλήρη γεωγραφική κάλυψη, με στόχο τη διευκόλυνση και την εξυπηρέτηση των πελατών (ιδιωτών και επιχειρήσεων).

    Η νέα εταιρία επενδύει ιδιαίτερα στη δημιουργία και την προσφορά αξιόπιστων, ευέλικτων και ταυτόχρoνα καινoτόμων πρoϊόντων, έχοντας ως κύριο στόχο της την παροχή ολοκληρωμένων ασφαλιστικoεπενδυτικών λύσεων για την κάλυψη τoυ συνόλoυ των αναγκών και επιθυμιών των πελατών της.

    Οι στρατηγικοί στόχοι της νέας εταιρίας πάνω στους οποίους θα θεμελιωθεί η ανάπτυξη της είναι τρεις: κερδοφόρος ανάπτυξη της ασφαλιστικής παραγωγής, μείωση του λειτουργικού κόστους, εκσυγχρονισμός και η αποτελεσματική οργάνωση της εταιρίας σε όλα τα επίπεδα των λειτουργιών της.

    Όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία της νέα εταιρίας σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα της 31/12/01 το μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 63.403.768 ευρώ, τα αποθεματικά κεφάλαια σε 107.220.507 ευρώ, τα συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση σε 331.000.000 ευρώ, ενώ η ασφαλιστική παραγωγή σε 205.000.000 ευρώ.

    Σύμφωνα με το πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο, η ασφαλιστική παραγωγή για το έτος 2002 θα ανέλθει σε 225.000.000 ευρώ και στα επόμενα έτη θα αναπτύσσεται με ετήσιους ρυθμούς αύξησης που θα κυμαίνονται από 12% έως 15% περίπου.

    [14] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΚΟΚΑΪΝΗ

    Αθήνα, 14 Ιουνίου 2002 (20:28 UTC+2)

    Οι άντρες της αμερικανικής δίωξης ναρκωτικών (D.E.A.) σε συνεργασία με Ελληνες Γάλλους και Ισπανούς συναδέλφους τους, κατόρθωσαν να εντοπίσουν ανοιχτά των αφρικανικών ακτών το ελληνικών συμφερόντων πλοίο «Winner», που μετέφερε από την Καραϊβική τεράστιες ποσότητες κοκαίνης.

    Το πλοίο απέπλευσε από την Κούβα μεταφέροντας σιδηρομεταλλεύματα και ανοιχτά της Κούβας γέμισαν τα αμπάρια του με το φορτίου του «λευκού θανάτου»

    Πλοιοκτήτες είναι οι Κωνσταντίνος Σεϊντής 37 ετών και Αριστείδης Κοτσωρές, 47 ετών, που συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Επίσης, συνελήφθησαν ο Ελληνας πλοίαρχος Γιώργος Μπορέας ο Κύπριος μηχανικός Συμεών Θεοφάνους. Παράλληλα, ένας ακόμη Ελληνας, ο 57χρονος Αναστάσιος Καγκασίδης, που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση κρατείται από τις αρχές του Ισημερινού.

    Ως έδρα της σπείρας που διακινούσε τα ναρκωτικά χρησιμοποιούνταν ένα διαμέρισμα στον 5ο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 46-48 στον Πειραιά.

    Την επιχείρηση εξάρθρωσης του κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών συντόνιζε, μέσω δορυφορικού συστήματος παρακολούθησης το αμερικανικό κέντρο επιχειρήσεων, που έχει τη βάση του στο Κιγουέστ της Φλόριντα.

    Η επέμβαση έγινε ανοιχτά των αφρικανικών ακτών και ενώ το πλήρωμα προέβαλλε αντίσταση, ρίχνοντας μάλιστα αρκετά μπαλόνια γεμάτα κοκαίνη στη θάλασσα. Στο κατάστρωμα του πλοίου έγινε πραγματική μάχη ανάμεσα στους άντρες των διωκτικών αρχών και τους εμπόρους ναρκωτικών, ενώ ένα μέλος του πληρώματος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής των πυροβολισμών.

    Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος 2 φρεγάτες και 2 αεροσκάφη με συνολική συμβολή 200 ναυτών και 30 βατραχανθρώπων

    [15] Ο ΟΥΡΑΝΙΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 14 Ιουνίου 2002 (20:27 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι το Ινστιτούτο Κύπρου που συστήνεται σύντομα στο νησί, "θα παρέχει όχι μόνον ελπίδα για άμεσα οφέλη στη χώρα και στη γύρω περιοχή αλλά θα προτείνει και ένα νέο και συναρπαστικό πρότυπο στην κοινωνία της πληροφορικής και της έρευνας", εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης.

    Σε ομιλία του κατά την τελετή έναρξης συνάντησης που πραγματοποιούν στη Λευκωσία, οι νομπελίστες και ακαδημαϊκοί, οι οποίοι επεξεργάζονται τη δομή που θα διέπει τη λειτουργία του Ινστιτούτου, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι αποδυόμαστε όλοι "στον αγώνα τον καλό", για να καταστήσουμε την Κύπρο διεθνές και περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο,

    και χαρακτήρισε το Ινστιτούτο Κύπρου "κορωνίδα" της όλης προσπάθειας.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [16] Η UNISYSTEMS ΕΞΟΠΛΙΖΕΙ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

    Αθήνα, 14 Ιουνίου 2002 (20:24 UTC+2)

    Ένα έργο, που θα συμβάλλει αποφασιστικά στον εκσυγχρονισμό της περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και στην εξυπηρέτηση των πολιτών, ανέλαβε πρόσφατα η Unisystems. Συγκεκριμένα η εταιρία θα εξοπλίσει τα «Κέντρα Πληροφόρησης Πολιτών» 28 Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και Περιφερειών με μηχανογραφικό εξοπλισμό Η/Υ και εφαρμογές. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα έργα του επιχειρηματικού προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Η Unisystems κέρδισε το έργο μετά από ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (ΥΠΕΣΔΔΑ), στον οποίο συμμετείχαν επίσης οι εταιρείες Infoquest, Intrasoft, Altec και Ideal Systems.

    Ειδικότερα, σκοπός του έργου που ανέλαβε η Unisystems είναι η άμεση πρόσβαση των πολιτών προς τα στοιχεία που διαθέτουν η Διεύθυνση Σχέσεων Κράτους-Πολίτη και η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Επεξεργασίας Στοιχείων του ΥΠΕΣΔΔΑ. Με την ολοκλήρωση του έργου, θα δημιουργηθούν τοπικές Τράπεζες Πληροφοριών (εφαρμογές ανεπτυγμένες από την Unisystems) σε κάθε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ή Περιφέρεια, που θα είναι προσβάσιμες με τρεις τρόπους: μέσω Διαδικτύου, μέσω διεσπαρμένων Σημείων Πληροφόρησης (Infokiosks), καθώς και με επισκέψεις στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Απευθυνόμενοι στο Κέντρο, οι πολίτες θα λαμβάνουν πληροφορίες για ποικίλα ζητήματα της περιοχής, όπως: Επαγγελματικός Οδηγός, Δημόσιες Υπηρεσίες, δρομολόγια, θέματα νεανικού ενδιαφέροντος εκδηλώσεις, Τουριστικός Οδηγός κλπ..

    Στο έργο αυτό, η Unisystems έχει αναλάβει την προμήθεια του μηχανογραφικού εξοπλισμού (Servers, PCs, περιφερειακά, Infokiosks), την ανάπτυξη των αντίστοιχων εφαρμογών, την εγκατάσταση του εξοπλισμού, την εκπαίδευση των τοπικών υπευθύνων στις υπό ανάπτυξη εφαρμογές και την υποστήριξη του συνόλου του έργου

    [17] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΑΝΕΪ

    Λευκωσία, 14 Ιουνίου 2002 (20:24 UTC+2)

    Η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε πλήρη διαφωνία με κάποιες θέσεις που προέβαλε ο αντιπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό, Ντέιβιντ Χάνεϊ για τη δημιουργία νέου κράτους και περιορισμένες εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου αναφέρθηκε και σε θετικά στοιχεία στις δηλώσεις Χάνεϊ προς το CNN Turk, δηλαδή την αναφορά του για ένα κράτος με δύο συστατικά κρατίδια, την ευθύνη που καταλογίζει στην τ/κ πλευρά και την επαναβεβαίωση της ισχύος των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Ελσίνκι.

    Οπως δήλωσε ο κ. Παπαπέτρου η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προβεί σε διαβήματα για τα αρνητικά σημεία των δηλώσεων του Βρετανού διπλωμάτη αλλά θα επαναλάβει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη διαφωνία της και θα διατυπώνει τις δικές της θέσεις στις τακτικές συναντήσεις που πραγματοποιούνται με τους Βρετανούς.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ 1416 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Λευκωσία, 14 Ιουνίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος 1416 του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της UNFICYP που εγκρίθηκε χθες έχει ως εξής:

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας,

    Χαιρετίζοντας την έκθεση του Γενικού Γραμματέα της 30ης Μαϊου 2002 σχετικά με την ειρηνευτική επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και ιδαιτέρως την έκκληση προς τα μέρη να αξιολογήσουν και αντιμετωπίσουν το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων με την αναγκαία σπουδή και σοβαρότητα,

    Σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση της Κύπρου έχει συμφωνήσει ότι ενόψει των συνθηκών που επικρατούν στη νήσο είναι ανάγκη να παραμείνει η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο πέραν της 15ης Ιουνίου 2002,

    Χαιρετίζοντας και ενθαρρύνοντας τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα Ηνωμένα Εθνη να ευαισθητοποιηθεί το ειρηνευτικό προσωπικό στην πρόληψη και τον έλεγχο του HIV/AIDS και άλλων μεταδοτικών ασθενειών σε όλες τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις τους,

    1. Επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματά του για την Κύπρο και ιδιαιτέρως το ψήφισμα 1251 (1999) της 29ης Ιουνίου 1999 και τα επακόλουθα ψηφίσματα.

    2. Αποφασίζει να παρατείνει τη θητεία της UNFICYP για περαιτέρω περίοδο που λήγει στις 15 Δεκεμβρίου 2002.

    3. Ζητεί από το Γενικό Γραμματέα να υποβάλει έκθεση μέχρι τη 1η Δεκεμβρίου 2002 σχετικά με την υλοποίηση του ψηφίσματος αυτού.

    4. Προτρέπει την Τουρκοκυπριακή πλευρά και τις Τουρκικές Δυνάμεις να αποσύρουν του περιορισμούς που επιβλήθηκαν στις 30 Ιουνίου 2000 πάνω στις επιχειρήσεις της UNFICYP και να αποκαταστήσουν το προηγούμενο στρατιωτικό καθεστώς στα Στροβίλια.

    5. Αποφασίζει να συνεχίσει να ασχολείται ενεργά με το θέμα.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΝΕΟ CITISMART ΑΠΟ ΤΗΝ CITIBANK

    Αθήνα, 14 Ιουνίου 2002 (20:20 UTC+2)

    Η Citibank, συνεχίζοντας τη δημιουργία και προσφορά στο επενδυτικό κοινό σύγχρονων καταθετικών προϊόντων, προσφέρει από 12 μέχρι και 28 Ιουνίου ακόμη ένα CitiSmart στους Έλληνες επενδυτές, με σημαντικά πλεονεκτήματα και επενδυτικές προοπτικές. Το CitiSmart 30/28 είναι συνδεδεμένο με 15 επιλεγμένες μετοχές Blue Chip των ΗΠΑ και εξασφαλίζει 100% εγγύηση του αρχικού κεφαλαίου και μέγιστη απόδοση διετίας 30% για κατάθεση σε ευρώ, ή 28% για κατάθεση σε δολάρια ΗΠΑ, ακόμη κι αν οι μετοχές χάσουν μέχρι και 10% της αξίας τους.

    Η Citibank, είχε τη δυνατότητα να επιλέξει για το νέο CitiSmart 30/28 15 μετοχές εταιριών διεθνούς μεγέθους, οι οποίες συνοδεύονται με πρόταση αγοράς (BUY) από την Salomon Smith Barney και είναι οι εξής: Ford Motor Company, Procter & Gamble, IBM Corp., Home Depot Inc., Philip Morris Cos. Inc., Chevron Texaco, Wells Fargo, American Express Co, Amgen Inc., Pfizer Inc., Intel Corp., Comcast Corp., Walt Disney Company, Hewlett Packard, Qualcomm, Inc.

    Το CitiSmart 30/28 ταιριάζει στη στρατηγική του επενδυτή που διαθέτει μετρητά προς επένδυση και στοχεύει στην αύξηση της απόδοσης του κεφαλαίου, εξασφαλίζοντας, παράλληλα, την αρχική επένδυση σε περίπτωση πτώσης της αγοράς μετοχών.

    Αυτή η στρατηγική επιτρέπει στο επενδυτή να επωφεληθεί από ενδεχόμενη αύξηση, μη μεταβολή, ακόμη και υποχώρηση (μέχρι και 10%) της τιμής των παραπάνω 15 επιλεγμένων μετοχών στα δύο χρόνια, εξασφαλίζοντας για τις παραπάνω περιπτώσεις απόδοση διετίας 30% για καταθέσεις σε ευρώ, ή 28% για καταθέσεις σε δολάρια ΗΠΑ.

    Σε περίπτωση που η τιμή των επιλεγμένων μετοχών σημειώσει πτώση άνω του 10%, ο επενδυτής θα επηρεασθεί με τη διαφορά ανάμεσα στην πραγματική πτώση της χειρότερης εξ΄αυτών και το προστατευτικό όριο του 10%. Για παράδειγμα, αν η χειρότερη μετοχή έχει χάσει μετά από 2 χρόνια 20% της αξίας της, τότε η απόδοση του CitiSmart 30/28 σε ευρώ θα είναι 20% στην διετία, δηλαδή 30% (μέγιστη απόδοση) μείον 10% (προστατευτικό όριο).

    Συνοπτικά, τα χαρακτηριστικά του νέου CitiSmart 30/28 είναι τα εξής: Ελάχιστο ποσό κατάθεσης ευρώ 5.000 ή δολάρια ΗΠΑ 5.000, εγγύηση Αρχικού Κεφαλαίου στη λήξη 100%, διάρκεια 2 χρόνια, προεγγραφές μέχρι 28 Ιουνίου 2002, ημερομηνία έναρξης 2/7/02 με αξία 5/7/02, ημερομηνία λήξης 29/6/04 με αξία 2/7/04, προμήθεια έως 2% επί του ποσού κατάθεσης και αναλήψεις προ της λήξεως δεν επιτρέπονται.

    [20] ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΑΝΕΪ ΣΤΟ CNN TURK

    Λονδίνο, 14 Ιουνίου 2002 (20:19 UTC+2)

    Το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε σήμερα ότι ο Ειδικός Απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό Ντέιβιντ Χάνεϊ μίλησε για "δύο κυρίαρχα κράτη" στην Κύπρο, σε συνέντευξή του στο CNN Turk.

    Σε δήλωσή του, εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΕΞ είπε ότι θα διαθέσει αργότερα το πλήρες κείμενο της συνέντευξης και σημείωσε: "Δεν έχω οποιανδήποτε δυσκολία να δηλώσω αμέσως ότι ο Λόρδος Χάνεϊ δεν μίλησε για ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος στο βορρά".

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [21] ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΥΠΡΟ-ΠΟΛΩΝΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

    Λευκωσία, 14 Ιουνίου 2002 (20:17 UTC+2)

    Με στόχο την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Πολωνίας στον επιχειρηματικό και γενικότερα τον οικονομικό τομέα, υπογράφηκε στα γραφεία του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) το ιδρυτικό έγγραφο για τη σύσταση του Κυπρο-Πολωνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [22] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 14 Ιουνίου 2002 (20:15 UTC+2)

    Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Νικόλας Παπαμιχαήλ, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην επιψήφιση χθες το απόγευμα από την Ολομέλεια της Βουλής νόμου που προβλέπει μεταξύ άλλων τη συμμετοχή των φοιτητών στα Συμβούλια των Τμημάτων του Πανεπιστημίου με ποσοστό ίσο με το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των μελών κάθε Συμβουλίου.

    Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Παπαμιχαήλ, θα εξακολουθήσει να εκτελεί τα καθήκοντά του μέχρι την 21η Ιουνίου 2002, προκειμένου να μην υπάρξει κενό στη διοίκηση του ιδρύματος εξαιτίας της απουσίας και του Αντιπρύτανη, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό σε από καιρού προγραμματισμένο ταξίδι.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [23] ΣΙΜΟΝ ΠΕΡΕΣ: ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΜΟΙΒΑΙΟΥ ΣΕΒΑΣΜΟΥ

    Λονδίνο, 14 Ιουνίου 2002 (20:13 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες επισήμανε ότι έχει ολοκληρώσει τις επαφές του με ανώτατους Παλαιστίνιους αξιωματούχους πρόσθεσε ωστόσο οι συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ δεν είναι στα άμεσα σχέδιά του.

    Όπως μετέδωσε το BBC, ο κ. Πέρες επισήμανε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν δεν έχει θέσει όρια και προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή συνομιλιών παρά την επιμονή της ισραηλινής ηγεσίας ότι δεν μπορεί να υπάρξουν ειρηνευτικές συνομιλίες εάν οι Παλαιστίνιοι δεν καταδικάσουν την τρομοκρατία.

    Ωστόσο ο κ. Πέρες έσπευσε να τονίσει ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο και ότι δεν αφορούν ακόμη τις λεπτομέρειες.

    "Αυτό που λείπε σε αυτό το στάδιο είναι η έλλειψη αμοιβαίου σεβασμού"πρόσθεσε.

    [24] Η ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Βρυξέλλες, 14 Ιουνίου 2002 (20:12 UTC+2)

    Η επίλυση του Κυπριακού θα διευκόλυνε την ένταξη της Κύπρου, αλλά δεν αποτελεί προϋπόθεση, επισημαίνει έγγραφο της ισπανικής προεδρίας για τη διεύρυνση, το οποίο θα συζητηθεί τη Δευτέρα στη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο και στη συνέχεια θα υποβληθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Σεβίλλης (21-22 Ιουνίου).

    Οπως δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της ισπανικής προεδρίας, το έγγραφο για τη διεύρυνση αναφέρεται στην ενταξιακή πορεία γενικότερα. Γίνεται αναφορά και σε ορισμένες χώρες όπως η Κύπρος, η Ρουμανία και η Βουλγαρία, καθώς και για την Τουρκία στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, για την Κύπρο το κείμενο κινείται στο πλαίσιο της απόφασης του Ελσίνκι. Επισημαίνει την ανάγκη να σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες του Προέδρου Κληρίδη με τον Ραούφ Ντενκτάς για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος, προκειμένου να διευκολυνθεί η ένταξη, αλλά υπενθυμίζεται ότι η επίλυση δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 14 June 2002 - 18:14:04 UTC