Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-06-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΤΖΕΜ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
  • [02] Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΑΛΛΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ Η ΕΛΛΑΔΑ
  • [03] ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΕΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [04] ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
  • [05] ΜΟΥΝΤΙΑΛ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ
  • [06] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [07] ΣΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΡΟΧΙΑ Η ALFA ALFA HOLDINGS
  • [08] ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΕ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ ΟΙ 160 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
  • [09] ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ 2ης ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ Π.Ε.Π. Κ.
  • [10] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΕ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ
  • [11] ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
  • [13] ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΡΜΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ
  • [14] ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΑ ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ
  • [15] ΘΕΛΕΙ ΚΑΤΕΡΓΙΑΝΝΑΚΗ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
  • [16] ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ SOFTEX
  • [17] ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ
  • [18] ΤΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
  • [19] ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Q& R
  • [20] ΙΑΤΑ: ΣΤΗΝ 3η ΘΕΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ Ο Δ.Δ.Α.
  • [21] Ο Χ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ
  • [22] ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΗΡΕΑ
  • [23] ΕΚΤΟΣ ΓΕΚΑ Η ΓΕΚ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΤΖΕΜ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Αθήνα, 25 Ιουνίου 2002 (11:16 UTC+2)

    Με τον Τούρκο ομόλογό του, Ισμαήλ Τζεμ συναντάται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου.

    Στη συνάντηση αναμένεται να γίνει μια κατ΄αρχήν διερεύνηση των προθέσεων της Τουρκίας αναφορικά με το θέμα του ευρωστρατού, αλλά και συνολικά των ευρωτουρκικών σχέσεων, μετά την άρνηση της Αγκυρας να συμφωνήσει κατ' αρχήν με το κείμενο των "15" στη Σεβίλη.

    Παράλληλα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη θα πραγματοποιηθεί ο 4ος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Α. Σκοπελίτη και του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, πρέσβη Ουγούρ Ζιγιάλ.

    [02] Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΑΛΛΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ Η ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιουνίου 2002 (14:07 UTC+2)

    "Η Ελλάδα δεν μπορεί να απορροφήσει άλλους οικονομικούς μετανάστες, για τα προσεχή χρόνια, δεν χωράνε άλλοι πλέον", τονίζει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοίδης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Τα Νέα".

    Ο υπουργός εξαιρεί όσους διώκονται για τα φρονήματα τους, σημειώνει πως αυτό που προέχει σήμερα είναι η αρμονική ένταξη στην ελληνική κοινωνία των 700.000 νομίμων οικονομικών μεταναστών και υπογραμμίζει:"Αν αφήσουμε τα πράγματα ανεξέλεγκτα, αν συνεχίσουμε να δεχόμαστε κύματα οικονομικών μεταναστών, δεν θα μπορέσουμε να τους εντάξουμε αρμονικά στην κοινωνία μας. Το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό για όλους. και για τους Ελληνες και για τους μετανάστες".

    Ο κ. Χρυσοχοίδης επικρίνει την Τουρκία ότι δεν τηρεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις, να επαναπροωθεί τους λαθρομετανάστες, οι οποίοι εισέρχονται από το έδαφος της και η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει στην Αγκυρα ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προς την Ευρωπαική Ενωση για να πειστεί να τηρεί τις υποχρεώσεις της.

    Για το περιστατικό με τους πυροβολισμούς έξω από την πολυκατοικίαστην οποία μένει ο πρωθυπουργός, σχολίασε πως ήταν ένα θλιβερό περιστατικό που προβλημάτισε την κοινή γνώμη για την αποτελεσματικότητα της αστυνομίας και πρόσθεσε:"Ηταν ένα αρνητικό γεγονός. Δυστυχώς στην Αστυνομία υπάρχουν ακόμη ορισμένοι ανυποψίαστοι, χαλαροί, οι οποίοι δεν έχουν αντιληφθεί τους κινδύνους. Πρέπει να διδαχθούμε από αυτό το λάθος. Είναι προς όφελος όλων μας όμως να μη μένουμε σε ένα γεγονός, αλλά να βλέπουμε και να κρίνουμε τη συνολική προσπάθεια".

    Σε ότι αφορά τις ανησυχίες που εκφράζονται στο εξωτερικό για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα επισημαίνει:"Ουδείς πιστεύω ότι στα σοβαρά ανησυχεί από την παρουσία της 17 Νοέμβρη στους Ολυμπιακούς του 2004. Αυτή η συζήτηση δεν έχει περιεχόμενο".

    Σχετικά με το κλίμα που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία τονίζει:"Δεν υπάρχει χειρότερος τρόπος να κάνεις πολιτική από το να μένεις απαθής μπροστά σε μια υποτιθέμενη επερχόμενη καταστροφή. Η πολιτική είναι ζωή. και η ζωή είναι πολύπλοκη και απρόβλεπτη, είναι ανατρεπτική. Εμείς πιστεύουμε στη δύναμη να αλλάζουμε τα πράγματα. Η Δεξιά, η συντηρητική παράταξη, πιστεύει στις νομοτέλειες. Γι αυτό και χάνει διαρκώς".

    [03] ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΕΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Aθήνα, 25 Ιουνίου 2002 (14:44 UTC+2)

    Στην προώθηση, εκ μέρους της κυβέρνησης, ενός αποτελεσματικού και προσβάσιμου δικτύου κοινωνικών υπηρεσιών που προσφέρει βοήθεια σε όλους τους πολίτες, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος το μεσημέρι επισκέφθηκε το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας, ξεναγήθηκε στους χώρους του και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του. Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής και ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Θάνος.

    Ο κ. Σημίτης μίλησε για το σκοπό του Κέντρου που συνίσταται στην παροχή άμεσης κοινωνικής βοήθειας. «Γιατί έχουμε ένα διπλό σκοπό. Το ένα σκέλος αυτού του σκοπού είναι να δημιουργήσουμε μια κοινωνία με περισσότερες δυνατότητες στους πολίτες και περισσότερη ευημερία, το άλλο σκέλος η ταυτόχρονη επιδίωξη να είναι μια ισχυρή κοινωνία, δηλαδή μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης όπου ο πολίτης δεν αισθάνεται μόνος αλλά αισθάνεται ότι του συμπαρίσταται η κοινωνία και η πολιτεία» είπε χαρακτηριστικά.

    Μιλώντας εξάλλου για τη θέση του νέου αυτού κέντρου στο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών που έχει αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα ο πρωθυπουργός ανέφερε πως προστίθεται σε μια σειρά άλλων προγραμμάτων όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με αναπηρίες, αλλά και οι Κοινωνικές Υποστηρικτικές Υπηρεσίες σε δημοτικά διαμερίσματα τα οποία επίσης ασκούν την πρόνοια.

    Προσδιορίζοντας τις κατευθύνσεις των κυβερνητικών παρεμβάσεων στο χώρο της πρόνοιας, ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι εγκαταλείπεται πλέον η παραδοσιακή μορφή ιδρυματικής φροντίδας που απομονώνει τους ανθρώπους από το πλαίσιο στο οποίο βρίσκονται και δεν τους δίνει την αίσθηση της συμπαράστασης. «Κύριος στόχος είναι η υποβοήθηση του πολίτη. Ο πολίτης να έχει τις δυνάμεις να ζει με αξιοπρέπεια. Να μην βρίσκεται σε εξάρτηση. Όταν χρειάζεται βοήθεια να την έχει. Αλλά να μπορεί από εκεί και πέρα και πριν βέβαια να είναι αυτόνομος και κύριος του εαυτού του» τόνισε χαρακτηριστικά.

    [04] ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

    Αθήνα, 25 Ιουνίου 2002 (21:03 UTC+2)

    Τον κρίσιμο ρόλο των δράσεων για την στήριξη της απασχόλησης και της αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού για την αντιμετώπιση του "κοινωνικού τρομοκράτη" της ανεργίας, υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Ρέππας, ανοίγοντας την έναρξη των εργασιών εκδήλωσης που διοργάνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με θέμα: "Κοινωνία της Πληροφορίας και Απασχόληση".

    Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το πλήρες σχέδιο δράσης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην Κοινωνία της πληροφορίας. Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας, έχουν συνολικό προϋπολογισμό άνω των 100 δισ. δρχ και αφορούν:

    - Στην απόκτηση βασικών δεξιοτήτων στη χρήση ΤΠΕ από 200.000 ανέργους και εργαζόμενους

    - Στην κατάρτιση 20.000 ατόμων σε εξειδικευμένες δεξιότητες ΤΠΕ για την αντιμετώπιση του "χάσματος δεξιοτήτων".

    - Στη διευκόλυνση της ανάπτυξης ευέλικτων μορφών απασχόλησης, όπως η τηλε-εργασία

    - Στη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης στις ΤΠΕ, ειδικών σε ευπαθείς ομάδες.

    Εντός της εβδομάδας θα προκηρυχθούν οι δράσεις: πρώτον για την απόκτηση των βασικών δεξιοτήτων για 20.000 άτομα (18.000 ανέργους και 2.000 στρατευμένους) και δεύτερον εναλλασσόμενης δράσης κατάρτισης για 3.000 (υλοποίηση από τον ΟΑΕΔ).

    Προτεραιότητα της πρώτης δράσης αποτελούν οι νέοι άνεργοι, οι γυναίκες, οι μακροχρόνια άνεργοι και οι ευπαθείς ομάδες.

    Προτεραιότητα της δεύτερης δράσης αποτελούν οι άνεργοι πτυχιούχοι θετικών επιστημών, οι οποίοι μετά το πέρας της κατάρτισης αναμένεται να βρουν δουλειά, καθώς οι γνώσεις που θα αποκτήσουν έχουν μεγάλη ζήτηση από την αγορά εργασίας.

    Η προετοιμασία της προκήρυξης ήταν αποτέλεσμα διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 16 δισ. δρχ.

    "Είναι σαφές ότι η αξία και το μέλλον των επιχειρήσεων εξαρτάται από την ικανότητά τους για την απόκτηση, παραγωγή και διάχυση της νέας γνώσης σε όλα τα στάδια της παραγωγικής τους διαδικασίας", επισήμανε ο κ. Ρέππας.

    Υπογράμμισε ότι οι ανάγκες για συνεχή και δια βίου κατάρτιση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις προκύπτουν από τις ραγδαίες αλλαγές στις εσωτερικές αγορές εργασίας των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με την ύπαρξη κενών θέσεων εργασίας σε ορισμένους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

    "Εκτιμάται ότι η τρέχουσα οικονομική ανάπτυξη θα εντείνει το έλλειμμα δεξιοτήτων ΤΠΕ, ιδιαίτερα στις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τον κορμό της ελληνικής επιχειρηματικής βάσης. Για αυτό πρωταρχικός στόχος μας είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης σε προγράμματα βελτίωσης των δεξιοτήτων ΤΠΕ των εργαζομένων σε μικρές, κατά προτεραιότητα, επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα προσαρμογής", σημείωσε.

    "Η σύνδεση των πραγματικών αναγκών της αγοράς εργασίας της πληροφορικής με τα συστήματα επαγγελματικής κατάρτισης, μέσα από την πιστοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης σε εξειδικευμένες δεξιότητες ΤΠΕ, αποτελεί βασική προτεραιότητα για την αναβάθμιση του ανθρωπίνου δυναμικού και την αποτελεσματικότητα του ίδιου του συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης", τόνισε.

    Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι ιδιαίτερα καινοτόμος στο πλαίσιο της παρέμβασης του υπουργείου είναι η προώθηση του θεσμού της τηλε- εργασίας με την ενεργό σύμπραξη των κοινωνικών εταίρων.

    "Χωρίς να παραβλέπουμε τους τυχόν κινδύνους που εγκυμονούν οι νέες αυτές εργασιακές μορφές, επιθυμούμε, σε συνεργασία πάντα με τους κοινωνικούς εταίρους, να διευρύνουμε και να ενισχύσουμε τις θετικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν για τους εργαζόμενους (όπως αυτοδιάθεση του χρόνου τους, βελτίωση ποιότητας ζωής) και στην οικονομία γενικότερα (όπως χωροταξική αναδιανομή της αγοράς εργασίας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων)", είπε.

    [05] ΜΟΥΝΤΙΑΛ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιουνίου 2002 (20:57 UTC+2)

    Ικανοποιημένος από την πρόκριση της Γερμανίας στον μεγάλο τελικό ήταν ο ομοσπονδιακός προπονητής των Γερμανών, Ρούντι Φέλερ ο οποίος ενώ επέδωσε τα εύσημα στον μοναδικό σκόρερ της αναμέτρησης Μίκαελ Μπάλακ. «Είναι κρίμα που δεν θα έχουμε στον τελικό, έναν από τους καλύτερους μας παίκτες. Ο Μίκαελ Μπάλακ παρότι γνώριζε ότι με μια κίτρινη κάρτα θα έχανε τον τελικό. Εκανε το καθήκον του με τον καλύτερο τρόπο. Παίξαμε πολύ καλά από την αρχή και είχαμε σφικτή άμυνα. Πριν από μερικές εβδομάδες κανείς δεν περίμενε πως θα περνούσαμε την φάση των «16». Ημασταν το αουτσάϊτερ».

    Από την πλευρά του ο προπονητής της Νοτίου Κορέας Γκους Χίντιγκ, δεν παρέλειψε να δώσει συγχαρητήρια στους παίκτες του: «Είμαστε απογοητευμένοι. Η Γερμανία ήταν λίγο πιο έμπειρη. Πρέπει να είμαστε πολύ υπερήφανοι γι` αυτά τα παιδιά και ότι έχουν κάνει μέχρι στιγμής».

    [06] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Αθήνα, 25 Ιουνίου 2002 (20:46 UTC+2)

    Θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών βρέθηκαν εξετάστηκαν σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, και με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας, Νίκου Χριστοδουλάκη, Εσωτερικών, Κώστα Σκανδαλίδη, του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Φλωρίδη, και του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Λαλιώτη.

    Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις των δημοσίων υπαλλήλων.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου τόνισε ότι στη σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο πρωθυπουργός, συζητήθηκαν τα ευρύτερα θέματα που αφορούν την πορεία των αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση σε συσχετισμό και με την προγραμματιζόμενη εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης και εν όψει της ετοιμασίας του νέου προϋπολογισμού.

    "Συζητήθηκαν όλα τα ευρύτερα προβλήματα. Ενημέρωσα για την πορεία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το περιεχόμενό τους, έτσι όπως προσδιορίσθηκε στην πρώτη συνεδρίαση, η οποία, θα επαναληφθεί την Τετάρτη 3 Ιουλίου. Έγινε, λοιπόν, μια ευρύτερη επισκόπηση όλης αυτής της δέσμης των εξελίξεων", επισήμανε ο κ. Σκανδαλίδης.

    [07] ΣΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΡΟΧΙΑ Η ALFA ALFA HOLDINGS

    Αθήνα, 25 Ιουνίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Τις προοπτικές ανάπτυξης και των τεσσάρων κλάδων δραστηριοποίησής της, επιβεβαίωσε σήμερα η γενική συνέλευση των μετόχων της Alfa Alfa Holdings, αλλά και των θυγατρικών της Αλτε και Εσχα Ελλας, που ακολούθησαν.

    Στον κατασκευαστικό κλάδο, η Αλτε ηγείται πλέον ενός ισχυρότατου κατασκευαστικού ομίλου, μετά την απορρόφηση των κατασκευαστικών εταιριών: Οδών & Οδοστρωμάτων, Κοροντζης, Ιρις, Θεμέλιο ΄79, Δωρική, Γ. Σχοινάς και Αννεξ και αποκτά ισχυρή παρουσία στη νέα ανώτατη (Ζ΄) εργοληπτική τάξη της χώρας. Σημαντική πρόοδο αναμένεται να παρουσιάσουν και τα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας, κατά το 2002, αφού σημαντική αναμένεται να είναι η συνεισφορά των νέων εταιριών στο επιχειρηματικό σχήμα της Αλτε.

    Έτσι ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του νέου κατασκευαστικού φορέα, κατά το 2002, προβλέπεται να φτάσει τα 205 εκατ. ευρώ (70 δισ. δρχ.), ενώ τα προ φόρων κέρδη της Αλτε αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 εκατ. ευρώ (7 δισ. δρχ.). Με συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων που ξεπερνά σήμερα τα 528 εκατ.ευρώ (180 δισ. δρχ.), το νέο σχήμα έχει προεπιλεγεί, σε κοινοπραξία με τις Bouygues και Boskalis Archirodon, για την κατασκευή τεσσάρων συγχρηματοδοτούμενων οδικών αξόνων, που αποτελούν το μέλλον της ελληνικής κατασκευαστικής βιομηχανίας, μετά τα έργα του Γ΄ ΚΠΣ και της Ολυμπιάδας.

    Στο χώρο της ενέργειας η Εσχα Ελλάς μετονομάζεται σε Alfa Energy, εντάσσει υπό την ομπρέλα της όλες τις δραστηριότητες του κλάδου και εστιάζει σε τρεις διακριτούς τομείς ανάπτυξης: στην ηλεκτρική ενέργεια (Alfa Power Central), στα ασφαλτικά προϊόντα και στα πετρελαιοειδή (Esha Holding, Esha Bulgaria, Bitoumina). Σημαντική ώθηση στα μεγέθη του κλάδου, αναμένεται να προσφέρει, κατά την τρέχουσα χρήση, η πλήρης ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων της Ολλανδικής Esha Holding, μετά την απόκτηση και του υπόλοιπου 50% του μετοχικού της κεφαλαίου, από την Εσχα Ελλας, αλλά και της Esha Bulgaria.

    Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της εταιρίας αναμένεται να φτάσει, κατά το 2002, τα 252 εκατ.ευρώ (85 δισ. δρχ.) και τα προ φόρων κέρδη στα 15 εκατ.ευρώ (5,1 δισ. δρχ.). Σημειώνεται ότι στο χώρο της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας η εταιρία διατηρεί στρατηγική συνεργασία με την αμερικανική Cinergy, ενώ ήδη έχει προχωρήσει στη σύναψη συμφωνίας με δύο μεγάλους καταναλωτές.

    Στον κλάδο της συσκευασίας, η παραγωγική δραστηριότητα της Anker Group συγκεντρώνεται στα δύο κεντρικά εργοστάσια, στις Φέρες του Ν. Έβρου και στην Αταλάντη. Παράλληλα αυτόνομα αναπτύσσεται, ως θυγατρική της Anker, η Multipack Romania, η οποία υλοποιεί σημαντικές επενδύσεις, ύψους περίπου 2,3 εκατ.ευρώ (800 εκατ. δρχ.) για την ανάπτυξη ιδιόκτητης παραγωγικής μονάδας στο Βουκουρέστι.

    Στον κλάδο των υπηρεσιών αναψυχής και τουρισμού, προχωρά η αναδιοργάνωση της αμερικανικής Alfa Smart Parks, ενώ μελετάται η στρατηγική συνεργασία με μεγάλη αμερικανική εταιρία του χώρου. Παράλληλα σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται η πλαζ «Αστέρια» στη Γλυφάδα με το σύνολο των υποδομών της (bars, εστιατόρια), καθώς και το Ξενοδοχείου Sofitel Athens Airport στα Σπάτα. Τέλος, ο Όμιλος διεκδικεί με αξιώσεις την ανάπτυξη και διαχείριση των μαρίνων Φλοίσβου, Αλίμου και Ζέας, μέσω εξειδικευμένου επιχειρηματικού σχήματος.

    Για το 2002 προβλέπεται ο κύκλος εργασιών και τα προ φόρων κέρδη της Alfa Alfa Holdings να αγγίξουν τα ίδια περυσινά μεγέθη, με σημαντική αύξηση όμως του λειτουργικού κέρδους.

    [08] ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΕ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ ΟΙ 160 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιουνίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Σε κρατητήρια της Ροδόπης επέστρεψαν λίγες ώρες μετά την απόδρασή τους από τους χώρους κράτησης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σαπών οι 160 λαθρομετανάστες.

    Προηγήθηκε ανθρωποκυνηγητό στην πόλη των Σαπών μεταξύ των λαθρομεταναστών, ανδρών της αστυνομίας και συνοριοφυλάκων.

    Χθες το απόγευμα οι 160 λαθρομετανάστες που φυλάσσονταν στα κρατητήρια των Σαπών στασίασαν έντονα δυσαρεστημένοι από τις συνθήκες κράτησης και την υπερβολική ζέστη.

    Βγήκαν στο δρόμο, καθώς οι φρουροί των κρατητηρίων δεν κατάφεραν να τους παρεμποδίσουν. Οι λαθρομετανάστες διέσχισαν τους δρόμους της πόλης και συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν σχηματίσει ανθρώπινο κλοιό περιμένοντας τους δραπέτες λαθρομετανάστες στη γέφυρα του Λοφαρίου.

    Οι λαθρομετανάστες τελικά συνελήφθησαν και πέρασαν τη χθεσινή νύχτα στο Δημοτικό Στάδιο Σαπών. Σήμερα οι περισσότεροι από αυτούς μεταφέρθηκαν στα κρατητήρια της Βένας, των Σαπών και της γύρω περιοχής. Δύο λαθρομετανάστες με κακώσεις πέρασαν τη νύχτα στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, όπου εκτός κινδύνου νοσηλεύεται ακόμη ο ένας.

    Οι εκπρόσωποι των Δήμων σε συνεργασία με φορείς της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης αναζητούν νέους χώρους κράτησης, οι οποίοι θα πληρούν στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης, καθώς τις τελευταίες μέρες ο αριθμός των λαθρομεταναστών αυξήθηκε υπερβολικά και οι υπάρχοντες χώροι κράτησης δεν επαρκούν.

    [09] ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ 2ης ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ Π.Ε.Π. Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιουνίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Πραγματοποιούνται αύριο στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες της 2ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (Π.Ε.Π.) Κεντρικής Μακεδονίας 2000-2006 παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστου Πάχτα.

    Κατά την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής Παρακολούθησης θα απευθύνει χαιρετισμό ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης.

    Οι εργασίες της συνεδρίασης θα αρχίσουν στις 10 το πρωί υπό την προεδρία του προέδρου της Επιτροπής Παρακολούθησης και Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ηλία Λιακόπουλου στο ξενοδοχείο Νεφέλη στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Θα πάρουν μέρος οι νομάρχες, οι πρόεδροι των ΤΕΔΚ, εκπρόσωποι παραγωγικών-κοινωνικών φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχουν προσκληθεί να πάρουν μέρος οι βουλευτές, οι δήμαρχοι και οι πρόεδροι κοινοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς επίσης και οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών οργανώσεων της Κεντρικής Μακεδονίας.

    [10] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΕ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

    Αθήνα, 25 Ιουνίου 2002 (20:33 UTC+2)

    "Συγχαίρουμε τον εκπρόσωπο τύπου της Νέας Δημοκρατίας για τις ναυτικές του γνώσεις και ελπίζουμε να φανούν χρήσιμες στο Κόμμα του. Aλλωστε το έχουν ανάγκη".

    Τα παραπάνω υπογράμμισε ο υπουργός Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας απαντώντας στις σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θ. Ρουσόπουλου.

    [11] ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 25 Ιουνίου 2002 (20:28 UTC+2)

    "Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πελαγοδρομεί", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρήστο Πρωτόπαπα.

    "Επιχειρεί και αυτός, όπως ο καπετάνιος και οι λοιποί κωπηλάτες της κυβερνητικής γαλέρας, να πείσουν ότι για το βέβαιο πολιτικό τους ναυάγιο δεν φταίνε αυτοί που αρμενίζουν στραβά, αλλά ο γυαλός", τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

    Γενεύη, 25 Ιουνίου 2002 (20:27 UTC+2)

    Ειδικοί από όλο τον κόσμο έχουν συγκεντρωθεί στη Γενεύη της Ελβετίας για να εξετάσουν το αν ορισμένα είδη τροφών είναι δυνατό να προκαλούν καρκίνο.

    Τη συνάντηση των ειδικών στη Γενεύη συγκάλεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μετά από δημοσίευση έκθεσης Σουηδών επιστημόνων, που έθετε ερωτήματα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια τροφών, όπως είναι οι πατάτες, όταν το ψήσιμο των τροφών αυτών γίνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

    Όπως μετέδωσε το BBC, οι Σουηδοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης άρχισαν να ασχολούνται με αυτό το θέμα πριν από περίπου δύο χρόνια.

    Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όταν οι τροφές, που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, ψήνονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, τότε στις τροφές αυτές μπορεί να δημιουργηθεί μία χημική ουσία, που είναι γνωστή ως ακρυλαμίδη, που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στα ζώα.

    Πάντως, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η ουσία αυτή μπορεί να επηρεάσει και τον άνθρωπο.

    Οι θερμοκρασίες, που παράγεται η επιβλαβής αυτή ουσία, είναι οι θερμοκρασίες, που χρησιμοποιούνται για πολύ γρήγορο τηγάνισμα, όπως για την δημιουργία των τσιπς, στα οποία εντοπίσθηκαν οι μεγαλύτερες ποσότητες ακρυλαμίδης.

    Οταν οι επιστήμονες κυκλοφόρησαν τη σχετική έκθεση, ο Οργανισμός Τροφίμων της Σουηδίας αποφάσισε την ανάλυση διαφόρων τροφίμων, που διαθέτουν τα σούπερ-μάρκετ της χώρας.

    Οι αναλύσεις αυτές επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε στο πανεπιστήμιο της Στοχόλμης.

    Η κυβέρνηση της Σουηδίας υπολογίζει ότι η παρουσία της ακρυλαμίδης στις τροφές μπορεί να είναι η αιτία για το 1% με 2% των καρκίνων που προσβάλλουν τον άνθρωπο κάθε χρόνο.

    [13] ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΡΜΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ

    Αθήνα, 25 Ιουνίου 2002 (20:25 UTC+2)

    Τη λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση λόγω θέρους ζητάει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας με επείγον σήμα που έστειλε, με εντολή του υπουργού Εργασίας Δημήτρη Ρέππα, προς τα προς τα Κέντρα Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου όλης της χώρας.

    Συγκεκριμένα ζητείται από τις υπηρεσίες η εντατικοποίηση των προληπτικών ελέγχων σε εξωτερικούς χώρους εργασίας λόγω της αυξημένης δραστηριότητας των εργασιών σε τεχνικά έργα, εργοτάξια, οικοδομές κ.α.

    Επισημαίνεται δε, ότι πέρα από την αυστηροποίηση των ελέγχων σχετικά με τα προληπτικά μέτρα ασφαλείας που οφείλουν να λαμβάνουν οι εργοδότες, θα πρέπει να δίνεται έμφαση στο προβλεπόμενο από το νόμο μέτρο, της χορήγησης από τους εργοδότες και της χρήσης από τους εργαζόμενους των μέσων ατομικής προστασίας.

    [14] ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΑ ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ

    Αθήνα, 25 Ιουνίου 2002 (20:19 UTC+2)

    Ποινικές διώξεις κατά των εταιριών «Hellas Flying Dolphins» και « Falcon» άσκησε ο εισαγγελέας του Πειραιά για σοβαρές ελλείψεις στα συστήματα πυρασφάλειας 8 ιπτάμενων δελφινιών, που ανήκουν στις δύο εταιρίες.

    Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας άσκησε διώξεις για Οι διώξεις για 1 κακούργημα και 4 πλημμελήματα αφορούν διατάραξη ασφάλειας πλοίων, υφαρπαγή ψευδών βεβαιώσεων και ηθική αυτουργία σε ψευδείς βεβαιώσεις.

    Οι διώξεις ασκήθηκαν μετά το πόρισμα πραγματογνωμόνων που διενήργησαν ελέγχους σε 18 υδροπτέρυγα, μετά από εντολή εισαγγελέα. Αφορμή ήταν η πυρκαγιά σε δελφίνι της «Hellas Flying Dolphin» (τότε «Minoan Flying Dolphin»), το καλοκαίρι του 2000, λίγο έξω από την Αιγινα.

    [15] ΘΕΛΕΙ ΚΑΤΕΡΓΙΑΝΝΑΚΗ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιουνίου 2002 (20:14 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός βρίσκεται κοντά στον Κατεργιαννάκη. Ο παίκτης του Αρη αποτελεί «μήλον της έριδος» για πολλές ομάδες. Ετσι μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να καταθέσει μεγάλη οικονομική πρόταση προκειμένου να τον αποκτήσει, σε περίπτωση που μείνει ελεύθερος από την προσφυγή που κατέθεσε και θα εκδικαστεί την ερχόμενη Τρίτη. Από την πλευρά του Άρη ο Αλκέτας Παναγούλιας συναντήθηκε με τους γονείς του Φάνη Κατεργιαννάκη και προσπαθεί να τους πείσει να αλλάξουν γνώμη.

    Στην Αθήνα βρίσκεται ο νομικός σύμβουλος της ΠΑΕ Αρης, Χρήστος Γρόλιος προκειμένου να συναντηθεί με το νομικό σύμβουλο του Δημήτρη Κοντομηνά και να συζητήσουν εκτενέστερα όλα τα θέμα της μεταβίβασης του πακέτου των μετοχών καθώς και κάποια άλλα προβλήματα.

    Τέλος, οι Νούσιας, Καζάντζης έχουν δηλώσει την πρόθεση να τα βρουν με τον Άρη και να αποσύρουν τις προσφυγές. Την ερχόμενη Τρίτη θα εκδικαστούν οι προσφυγές των Λουμπούτη, Κατσιαρού.

    [16] ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ SOFTEX

    Αθήνα, 25 Ιουνίου 2002 (20:12 UTC+2)

    Την άμεση άρση των διαθεσιμοτήτων των 420 εργαζομένων της Softex, ζήτησε από τη διοίκηση της επιχείρησης ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ελευθέριος Τζιόλας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

    "Η ενέργεια αυτή της επιχείρησης, δηλαδή το να θέσει σε διαθεσιμότητα τους εργαζόμενους, πέραν του ότι δεν προσφέρει κανένα ουσιαστικό οικονομικό όφελος στο συνολικό εργατικό κόστος, υποσκάπτει την διαδικασία διαλόγου μεταξύ εργαζομένων, επιχείρησης και πολιτείας αλλά αδυνατίζει και τις προοπτικές διεξόδου της εταιρείας από την κρίση" δήλωσε ο κ. Τζιόλας.

    Από την πλευρά της, η διοίκηση της επιχείρησης που συμμετείχε στη σύσκεψη δεσμεύτηκε να απαντήσει μέχρι αύριο το βράδυ.

    [17] ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ

    Αθήνα, 25 Ιουνίου 2002 (20:07 UTC+2)

    Μια νέα πορεία για την Παντεχνική, θα σηματοδοτήσει η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, καθώς οι αποφάσεις που θα ληφθούν για τη συγχώνευση με τις θυγατρικές ''Αιγαιοπελαγίτικη ΑΒΕΝΤΕ'', ''ΔΟΚΑΤ ΑΕ'', και ''ΥΔΡΙΑ ΑΕ'' (με συνολικό κύκλο εργασιών 45 εκ. ευρώ περίπου και κέρδη περίπου 4 εκ. ευρώ) και την ''Κ.Ι.Σαραντόπουλος'', θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός ισχυρού κατασκευαστικού ομίλου με πτυχίο της νέας Ζ΄ τάξης. Επίσης, οι αποφάσεις αυτές θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός ομίλου με Ιδια Κεφάλαια 147 εκ. ευρώ, κύκλο εργασιών 235 εκ. ευρώ και κέρδη 19 εκ. ευρώ για το 2001, ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων άνω των 550 εκ. ευρώ και παρουσία σε όλους τους τομείς της ευρύτερης κατασκευαστικής δραστηριότητας (συμμετοχή σε όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα όπως: Αττική Οδός, Ζεύξη Ρίου-Αντιρρίου, ΠΑΘΕ., Εγνατία Οδός, λοιπά συγχρηματοδοτούμενα έργα, αναπτύξεις ακινήτων, ενέργεια, διαχείριση έργων κ.λπ).

    [18] ΤΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Aθήνα, 25 Ιουνίου 2002 (20:05 UTC+2)

    Για ανεπάρκεια της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της αντιμετώπισης της ανεργίας έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος ο οποίος σήμερα επισκέφθηκε το χώρο της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στο Πέραμα.

    "Η ανεργία φουντώνει και τα προγράμματα για την απασχόληση δεν αποδίδουν" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντόπουλος. Αναφερόμενος δε στον νέο συνταξιοδοτικό νόμο είπε ότι χειροτερεύει τους όρους συνταξιοδότησης και ασφάλισης με αποτέλεσμα η κυβερνητική πολιτική να μεγαλώνει τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η κοινωνική συνοχή.

    "Δεν υπάρχει κοινωνική προστασία σήμερα. Απόδειξη, οι διαδικασίες με τις οποίες εύκολα οδηγείται μια κυβέρνηση στην πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών, που διεκδικούν το αναφαίρετο δικαίωμα να τους σέβονται ως εργαζόμενους και να μην τους εμπαίζουν οι εκάστοτε αρμόδιοι και συναρμόδιοι υπουργοί", υπογράμμισε.

    Περαιτέρω, επισήμανε ότι τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά πωλήθηκαν με "αδιαφανείς και διαβλητούς όρους".

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος και ζήτησε να υπάρξει διαρκής επιδότηση της ανεργίας και συγκεκριμένο πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης όσους βρίσκονται σε μεγάλη ηλικία και δεν είναι σε θέση να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα.

    Τέλος, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν ασκεί πολιτική για να αναζωογονήσει την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και να εξασφαλίσει την απασχόληση όσων εργάζονται σε αυτή, αλλά προτιμά τον εύκολο δρόμο της υποβάθμισης, της σταδιακής εκποίησης και της εγκατάλειψης.

    [19] ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Q& R

    Αθήνα, 25 Ιουνίου 2002 (20:04 UTC+2)

    Ένα νέο λογισμικό θα προωθήσει στην αγορά η εταιρεία Quality & Reliability A.E. άλλες αρχές του φθινοπώρου. Το προϊόν αυτό με την επωνυμία ORAMA Express αποτελεί μια νέα προσέγγιση στο χώρο των έτοιμων πακέτων λογισμικού Εμπορικής και Οικονομικής διαχείρισης, με κύρια χαρακτηριστικά, την ευκολία στην εγκατάσταση, την ταχύτητα στην παραμετροποίηση, την φιλικότητα στον χειρισμό, και την υψηλή αξιοπιστία. Το λογισμικό απευθύνεται σε πρώτη φάση σε μικρές επιχειρήσεις που έχουν έδρα στο νομό Αττικής, στη Θεσσαλονίκη και στην Πελοπόννησο.

    Το εν λόγω προϊόν είναι σύγχρονο, λειτουργεί και σε περιβάλλον web, παρέχει δυναμική on-line πληροφόρηση και είναι σταθερό και απόλυτα αξιόπιστο. Από τα ισχυρότερα άλλες χαρακτηριστικά του ORAMA Express είναι το πολύ χαμηλό κόστος αδειών χρήσης και υπηρεσιών εγκατάστασης που προβλέπεται ότι θα το κάνουν ιδιαίτερα προσιτό άλλες μικρές εταιρείες.

    [20] ΙΑΤΑ: ΣΤΗΝ 3η ΘΕΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ Ο Δ.Δ.Α.

    Αθήνα, 25 Ιουνίου 2002 (19:52 UTC+2)

    Τη δυναμική είσοδο του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος" στην κατηγορία των κορυφαίων αεροδρομίων στον κόσμο, σηματοδοτεί μια ξεχωριστή διάκριση, μόλις ένα χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του αεροδρομίου.

    Σύμφωνα με τα ετήσια αποτελέσματα της ανεξάρτητης έρευνας του Διεθνή Οργανισμού Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) για το 2001, το αεροδρόμιο της Αθήνας κατατάσσεται στη δεύτερη θέση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και στην τρίτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο στη βασική κατηγορία "Συνολική Ικανοποίηση Επιβατών" για αεροδρόμια με μέγιστη επιβατική κίνηση μέχρι 15 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο.

    Η ανεξάρτητη έρευνα του ΙΑΤΑ "Global Monitor Survey" αποτελεί το βασικό "εργαλείο" μέτρησης του επιπέδου ικανοποίησης των πελατών αεροδρομίων σε παγκόσμια κλίμακα. Με βάση τις απόψεις των επιβατών, τα 52 πιο σημαντικά αεροδρόμια από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την περιοχή Ασίας - Ωκεανίας/ Μέσης Ανατολής αξιολογήθηκαν σε διάφορες κατηγορίες υπηρεσιών. Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του, πρώτευσε μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών αεροδρομίων σε κατηγορίες όπως "Ευκολία προσανατολισμού μέσα στο χώρο του αεροδρομίου/Σήμανση", "Ευκολία στην ανταπόκριση με άλλες πτήσεις", "Χώροι εστίασης", "Ανετοι χώροι παραμονής/επιβίβασης" και "Ευκολία στη στάθμευση", "Καθαριότητα κτιρίου αεροσταθμού", "Θεώρηση διαβατηρίου", "Χώροι υγιεινής".

    [21] Ο Χ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ ΣΑΠΕΣ

    Αθήνα, 25 Ιουνίου 2002 (19:48 UTC+2)

    Για ανεύθυνη αντιμετώπιση από την κυβέρνηση του προβλήματος της συσσώρευσης λαθρομεταναστών στη Θράκη κάνει λόγο ο υπεύθυνος του τομέα Δημόσιας Τάξης της ΝΔ Χρήστος Μαρκογιαννάκης, με αφορμή τη χθεσινή απόδραση λαθρομεταναστών από τα κρατητήρια στις Σάπες.

    «Προ πολλού είχε επισημανθεί, με σχετική ερώτηση στους υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης, Αποκέντρωσης και Δημόσιας Τάξης, η εκρηκτική κατάσταση που τείνει να δημιουργηθεί στη Θράκη, ιδιαίτερα στους νομούς Έβρου και Ροδόπης από τη επικίνδυνα διογκούμενη είσοδο λαθρομεταναστών στη χώρα, προερχομένων από την Τουρκία», επισήμανε ο κ. Μαρκογιαννάκης.

    «Είχαμε τονίσει στους κ. κ. υπουργούς τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι Αρχές της περιοχής να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και προπάντων τα προβλήματα φύλαξης και υγιεινής τόσο των λαθρομεταναστών όσο και των υπαλλήλων που ασχολούνται μ' αυτούς. Περαιτέρω τους είχαμε τονίσει ότι, κατά πληροφορίες, δεκάδες χιλιάδες οικονομικών προσφύγων έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Τουρκία και καραδοκούν να βρουν την ευκαιρία να έρθουν στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

    «Οι κ. κ. υπουργοί όχι μόνον δεν απάντησαν, αλλά απ' ό,τι και τα τελευταία γεγονότα καταδεικνύουν, αγνόησαν παντελώς τις επισημάνσεις μας. Είναι απογοητευτικό ότι ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα με πολλαπλές συνέπειες αντιμετωπίζεται, όπως και τόσα άλλα, τόσο ανεύθυνα από την Κυβέρνηση της ακυβερνησίας του κ. Σημίτη», κατέληξε.

    [22] ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΗΡΕΑ

    Αθήνα, 25 Ιουνίου 2002 (19:43 UTC+2)

    Στρατηγικές συμμαχίες, νέα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και ολική ποιότητα, ήταν οι κύριοι άξονες ανάπτυξης που τονίστηκαν από τα στελέχη και τον Πρόεδρο του ομίλου Νηρέα Α. Μπελλέ στην παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο ΣΜΕΧΑ.

    Μεγάλη έμφαση δόθηκε από την διοίκηση της ομίλου στις προοπτικές της επόμενης πενταετίας όπου μέσω της δραστηριοποίησης στην παραγωγή τόνου σε συνεργασία με την άλλη μεγάλη εταιρία του κλάδου, αλλά και της έντονης υποστήριξης των επωνύμων προϊόντων Σαραντή, Θαλασσινές Νοστιμιές και Αλπίνο τα αποτελέσματα του ομίλου εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν σημαντική αύξηση.

    Ενδεικτικά για το 2002 προβλέπεται ότι οι καθαρές πωλήσεις του ομίλου θα παρουσιάσει αύξηση 32%, τα δε κέρδη εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 6.770 χιλ. ευρώ. Τέλος για το 2001 οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν το 2001 στα 111.650 χιλ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 70%. Το σύνολο του ενεργητικού ανήλθε σε 234.776 χιλ.ευρώ από 197.505 χιλ. ευρώ το 2000. Οι χρηματοοικονομικές δαπάνες του 2001 ήταν 5.438 χιλ. ευρώ σε σχέση με 4.720 χιλ. ευρώ το 2000.

    Τα ίδια κεφάλαια της μητρικής εταιρίας Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες Χίου ήταν 116.436 χιλ. ευρώ ενώ η σχέση ιδίων προς ξένα υπολογίζεται στο 2,4. Τα κέρδη του ομίλου μετά την αφαίρεση δικαιωμάτων τρίτων ανήλθαν το 2001 σε 5.765,6 χιλ.ευρώ.

    [23] ΕΚΤΟΣ ΓΕΚΑ Η ΓΕΚ

    Αθήνα, 25 Ιουνίου 2002 (19:42 UTC+2)

    Στην υπογραφή οριστικού συμφωνητικού μεταβίβασης και πώλησης 299.999 μετοχών της ΓΕΚΑ ΑΕ (ποσοστό 20%) στην Πειραιώς Projects Development Financing AE Συμμετοχών, έναντι τιμήματος 3.639.031,54 ευρώ, προχώρησε η ΓΕΚ ΑΕ.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εταιρία προχώρησε στην κίνηση αυτή υλοποιώντας σχετικό όρο του προσυμφώνου πώλησης το οποίο είχε υπογραφεί στις 14/12/2001. Με την υπογραφή του παραπάνω οριστικού Συμφωνητικού η ΓΕΚ δεν μετέχει πλέον στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ΓΕΚΑ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 25 June 2002 - 18:13:42 UTC