Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-06-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [02] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΧΡΩΣΤΑΜΕ
  • [03] ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΑΝΑΤΙΝΑΞΑΝ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΣΤΗ ΧΕΒΡΟΝΑ
  • [04] H TOYΡΚΙΑ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΗΝ 3η ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2002
  • [05] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [06] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ -
  • [07] ΔΕΚΑΕΝΝΕΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ
  • [08] ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ: ΒΑΤΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ
  • [09] Ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΙΛΑΦΙΔΗΣ ΑΛΛΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ
  • [10] Ο ΧΑΣΙΜ ΘΑΤΣΙ ΕΠΑΝΕΞΕΛΕΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
  • [11] ΟΜΙΛΙΑ Δ. ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΝΕΟ
  • [12] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΣΤΗΝ
  • [13] ΓΙΑ ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ
  • [14] ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο Θ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
  • [15] ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ &ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΕΜΠΜΕ
  • [16] ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΤΟ Γ΄ΚΠΣ
  • [17] ΑΥΡΙΟ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
  • [18] ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 31/7 Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΠΔ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΣΤΟ ΙΚΑ
  • [19] ΣΕ ΠΕΛΑΓΗ ΕΥΤΥΧΙΑΣ Ο ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕΝΙΟΛ ΓΚΙΟΥΝΕΣ
  • [20] Ο ΧΑΚΑΝ ΣΟΥΚΟΥΡ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ
  • [21] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΤΡΑΓΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ
  • [22] ΜΕΡΙΣΜΑ 0,28 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ AUTOHELLAS
  • [23] Η ΚΙΝΑ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΤΟΥ 2014
  • [24] ΜΕ ΝΙΚΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Αρτα, 29 Ιουνίου 2002 (16:56 UTC+2)

    "Το ΠΑΣΟΚ, δύναμη αλλαγής της ελληνικής κοινωνίας, θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές, γιατί ο ελληνικός λαός θέλει η Ελλάδα να πάει πιο μπροστά, γιατί θέλει να χτίσει και να δει την Ελλάδα των οραμάτων γενεών και γενεών", τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην ομιλία του σε εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων του Νομού Αρτας με την οποία ολοκλήρωσε την περιοδεία του στην Ηπειρο.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ανήκει σε στελέχη, ούτε σε πρόσωπα, ούτε σε ομάδες, αλλά ανήκει στον ελληνικό λαό τονίζοντας ότι "σε πείσμα όσων βιάζονται να κάνουν προβλέψεις για το ΠΑΣΟΚ, παντού ο λαός του έχει αγωνιστικό φρόνημα, πιστεύει στο αύριο της χώρας, πιστεύει στη νίκη του Κινήματος και δίνει το παρόν".

    "Ο ελληνικός λαός θα μας εμπιστευτεί ξανά και σε επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Η νίκη του 2004 θα είναι δική μας. Το ΠΑΣΟΚ έχει τη δύναμη να αλλάξει με το σιδερένιο του χέρι κάθε πρόβλεψη και κάθε εκτίμηση, γιατί στηρίζεται στη δουλειά του", είπε.

    Ο κ. Σημίτης επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι "επαγγέλλεται τη στείρα αντίδραση, επιμένει στον κενό λόγο, στο λαϊκισμό και στην άποψη χωρίς τεκμηρίωση" και τόνισε ότι "ο ελληνικός λαός θα τιμωρήσει σκληρά όσους σημειώνουν συνειδητά και κατ΄ εξακολούθηση μια προκλητική απουσία από τα μεγάλα ζητήματα για το μέλλον της χώρας".

    Ο ελληνικός λαός θα τιμωρήσει τη Νέα Δημοκρατία γιατί απέχει από τις μεγάλες μάχες που δίνει η χώρα, είπε και επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της στο ασφαλιστικό.

    "Η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει σε όλους τους Έλληνες πόσο ακατάλληλη είναι για τη χώρα όταν για περισσότερο από ένα χρόνο απέχει συνειδητά και συστηματικά από τη μεγάλη συζήτηση για το νέο ασφαλιστικό σύστημα. Σε ένα θέμα, που αφορά σχεδόν το σύνολο του ελληνικού λαού, οι μόνοι πολίτες που προσπάθησαν να κρυφτούν και να το αποφύγουν είναι οι πολιτικοί, που διεκδικούν μια μεγαλύτερη ευθύνη για την τύχη της χώρας. Δεν έχουν καταλάβει ότι η πολιτική χωρίς πρόγραμμα, χωρίς θέσεις και χωρίς ευθύνη είναι η πολιτική, που αποστρέφεται και καταδικάζει ο ελληνικός λαός. Δεν έχουν μάθει τίποτα από τις ήττες τους. Δεν έχουν πάρει κανένα από τα μηνύματα και τα μαθήματα που τους έδωσε ο ελληνικός λαός", τόνισε.

    "Ο ελληνικός λαός θα ανανεώσει την εμπιστοσύνη του το 2004. Γιατί ο ελληνικός λαός δεν εμπιστεύεται στην τύχη, την τύχη της Ελλάδας, δεν εμπιστεύεται σε ανύπαρκτους αυτόματους πιλότους", είπε.

    Αναφερόμενος στην Οργανωτική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι με την εκλογή του προέδρου από το σύνολο των μελών του Κινήματος όπως και με την εκλογή του Γραμματέα και του Ε.Γ. από το Συνέδριο αρχίζει μια νέα εποχή.

    "Η μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη πορεύεται προς το μέλλον με αυτοπεποίθηση και σιγουριά, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. "ανοίγει στην κοινωνία" κι επιβεβαιώνει πως δεν είναι απλώς ένα κόμμα, αλλά ένα μεγάλο Κίνημα ελπίδας και αλλαγής το πιο ζωντανό, το πιο αυθεντικό και το πιο ισχυρό Κίνημα του ελληνικού Λαού. Έτσι, θα υπηρετήσει αποτελεσματικά και δυναμικά το λαό και την πατρίδα μας στα χρόνια, που έρχονται, με το ίδιο πάθος και την ίδια δύναμη", υπογράμμισε.

    Εκανε επίσης αναφορά στην ανάληψη της προεδρία της Ε.Ε. από τη χώρα μας τονίζοντας ότι "από τώρα και για 1 χρόνο θα δυναμώσουμε την παρουσία μας στην Ευρώπη και θα δώσουμε διέξοδο σε προβλήματα που για πολλά χρόνια έμοιαζαν παγιωμένα και άλυτα".

    "Η Ελλάδα αλλάζει, η Ελλάδα θα αλλάξει μέσα κι έξω από τα σύνορά της. Η πορεία της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη είναι μια νέα πορεία και μια νέα εποχή για τον ελληνισμό. Νέα εποχή, με νέες ευκαιρίες, με νέες ευθύνες", επισήμανε.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ οδηγεί και θα οδηγεί τη χώρα στην οριστική κάλυψη της απόστασης που μας χωρίζει από τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης. "Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει πως η αλλαγή είναι μια συνεχή, διαρκή διαδικασία και φαίνεται σήμερα καθαρά στον ορίζοντα ο στόχος αυτής της διαδικασίας: Είναι το τέλος της μακράς εποχής που η Ελλάδα ήταν πίσω, ήταν μακριά από τους άλλους. Εμείς, θα σύρουμε το άρμα της ανάπτυξης προς τη σύγκλιση. Το ΠΑΣΟΚ θα οδηγήσει τη χώρα στο σημείο αυτό, που σηματοδοτεί τη νέα αρχή, το νέο ξεκίνημα για την Ελλάδα και τον ελληνισμό", είπε.

    Αναφερόμενος τέλος στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές επανέλαβε ότι σε κάθε δήμο και σε κάθε νομαρχία ο πήχης είναι η νίκη και κάλεσε σε συσπείρωση όλους τους προοδευτικούς πολίτες απ' όλα τα κόμματα.

    "Με την αμέριστη κι ολόπλευρη συμπαράσταση της κυβέρνησης, θέλουμε η νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση να επιβάλλει με αποφασιστικότητα τη διαφάνεια στους μηχανισμούς της, να προωθήσει τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών της, να ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη κάθε δήμου, κάθε νομού και κάθε περιφέρειας", είπε.

    Νωρίτερα ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Δήμο Φιλοθέης, επιθεώρησε τα έργα στην παράκαμψη της Αρτας και την κύρια διώρυγα αρδευτικών και τόνισε ότι "το μήνυμα είναι ότι η Ελλάδα παντού αλλάζει, αλλάζει προς το καλύτερο απαντά στις προκλήσεις της νεάς εποχής, βελτιώνει την οικονομία της και τη θέση της στον κόσμο".

    [02] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΧΡΩΣΤΑΜΕ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουνίου 2002 (13:21 UTC+2)

    Το ΠΑΣΟΚ χρωστάει στον ελληνικό λαό και αν αυτό δεν το συνειδητοποιήσει και θεωρεί ότι έχει την αποκλειστικότητα να λύνει και να δένει τότε θα έχει αρνητική κατάληξη, επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος κατά την ομιλία του στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ.

    Ο ελληνικός λαός ψήφισε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για μια τετραετία για να υλοποιήσει ένα συγκεκριμένο έργο και η κυβέρνηση πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτή την ευθύνη, είπε χαρακτηριστικά και παρατήρησε: «Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε μόνο ρουσφέτια».

    Ο υπουργός τόνισε ότι υπάρχει έλλειμμα δημοκρατικών διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ και σημείωσε ότι πρέπει να ισχύσουν οι δημοκρατικές διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο στο θέμα της εκλογής του προέδρου του κόμματος. Πρόσθεσε πως η εφαρμογή των δημοκρατικών διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ θα συμβάλλει στο να αποφευχθούν κακές εμπειρίες του παρελθόντος. Τάχθηκε υπέρ του διαλόγου μέσα στο ΠΑΣΟΚ και επεσήμανε ότι θα ήταν έγκλημα για το ΠΑΣΟΚ να χαρακτηριστεί ως εσωστρέφεια αυτός ο διάλογος γύρω από τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος επιτέθηκε με δριμύτητα εναντίον του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή για τον οποίο είπε ότι αυτοχρίστηκε εκπρόσωπος του Νεοφιλελευθερισμού. Σχολίασε την δήλωση Καραμανλή ότι η Κεντροαριστερά δεν είχε οράματα και υπογράμμισε ότι η Κεντροδεξιά ήταν αυτή που δεν είχε οράματα και η μόνη επιδίωξή της ήταν η πλήρης επικράτηση της αγοράς σε βάρος των εργαζομένων. Κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να ανοίξει τώρα ένα ιδεολογικό και πολιτικό μέτωπο απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό. Να προβάλλει ολοκληρωμένα και με σαφή τρόπο την πολιτική του πρόταση, να καλέσει σε συμπόρευση τον ελληνικό λαό.

    Ο υπουργός είπε ακόμα ότι ο τόπος χρειάζεται μια δημοκρατική ανάπτυξη η οποία θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή των πολιτών στα όποια θετικά αποτελέσματα από την εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών.

    [03] ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΑΝΑΤΙΝΑΞΑΝ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΣΤΗ ΧΕΒΡΟΝΑ

    Χεβρώνα, 29 Ιουνίου 2002 (13:19 UTC+2)

    Ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε το αρχηγείο αστυνομικού τμήματος των Παλαιστινίων στη Χεβρόνα, όπου 15 παραστρατιωτικοί είχαν βρει καταφύγιο και αρνούνταν να παραδοθούν.

    Δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση για απώλειες Παλαιστινίων και Ισραηλινών, ο στρατός των οποίων έχει ανακαταλάβει εφτά πόλεις της Δυτικής Οχθης και έθεσε σε κλοιό 700.000 Παλαιστίνιους.

    Σύμφωνα με πηγές του ισραηλινού στρατού, οι Παλαιστίνιοι που βρίσκονταν στο αρχηγείο είναι πιθανό να κείτονται νεκροί κάτω από τα ερείπια, αφού χρησιμοποιήθηκαν δύο τόνοι εκρηκτικών. Η πρώτη έκρηξη έγινε αργά χθες το βράδυ και η δεύτερη σήμερα το πρωί, ενώ μπουλντόζες προσπάθησαν να ανοίξουν τρύπα σε τοίχο του κτιρίου.

    Στο μεταξύ ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται σε άλλες έξι πόλεις της Δυτικής Οχθης - Ραμάλα, Βηθλεέμ, Ναμπλούς, Τζενίν, Καλκίλια και Τούλκαρεμ - πραγματοποιώντας έρευνες για τον εντοπισμό Παλαιστίνιων παραστρατιωτικών, αλλά και επιχειρήσεις εκκαθάρισης.

    [04] H TOYΡΚΙΑ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΗΝ 3η ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2002

    Σεούλ, 29 Ιουνίου 2002 (16:19 UTC+2)

    Εκαναν πράξη το όνειρό τους οι Τούρκοι. Κατέκτησαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους την τρίτη θέση στο 17ο παγκόσμιο κύπελλο κερδίζοντας με 3-2 την Νότια Κορέα. Ετσι η Τουρκία τελείωσε με τον καλύτερο τρόπο την παρουσία της στο θεσμό, χαλώντας την γιορτή που ετοίμασαν οι Νοτιοκορεάτες.

    Πρωταγωνιστής για τους Τούρκους ήταν ο Μανσίζ που σκόραρε δύο φορές. Στο 13' και στο 32', ενώ ένα ακόμη τέρμα, από τα αποδυτήρια σημείωσε ο Σουκούρ στο πρώτο μόλις λεπτό. Το συγκεκριμένο γκολ ήταν το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία του Μουντιάλ. Για τους Νοτιοκορεάτες σκόραρε ο Λι Εούλ Γιονγκ στο 9' που ισοφάρισε το σκορ (1-1), ενώ μείωσε στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης ( 90'+) ο Σονγκ Τσονγκ. Μετά το τέλος της αναμέτρησης οι Τούρκοι πανηγύρισαν με έξαλλο τρόπο την κατάκτηση της τρίτης θέσης.

    Η αναμέτρηση έγινε στο γήπεδο Νταεγκού. Διαιτητής του παιχνιδιού ήταν ο Σαντ Μανέ.

    Ν. ΚΟΡΕΑ: Λι Γιουν Τζάε, Γιου, Σέολ (77' Τσόι Τάε Ουκ), Λι Γιουνγκ Πίο, Λι Εουλ Γιονγκ (63' Τσα), Λι Τσουν Σου, Λι Μιν Σουνγκ, Αν, Χονγκ (46' Κιμ), Παρκ, Σονγκ.

    ΤΟΥΡΚΙΑ: Ρουστού, Κορκμάζ, Ακιέλ, Αλπάι, Κερίμογλου, Σουκούρ, Μπαστούρκ (85' Ταϊφούρ), Μανσίζ, Πένμπε, Μπελόζογλου (41' Ουνσάλ), Νταβαλά (72' Οκάν).

    [05] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Καστοριά, 29 Ιουνίου 2002 (20:54 UTC+2)

    "Η κυβέρνηση και το κυβερνητικό κόμμα είναι ζωντανοί μηχανισμοί πολυπρόσωποι και συλλογικοί. Γίνονται πολλές συζητήσεις, πολλές συναντήσεις, πολλές συσκέψεις", δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο περιθώριο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Νομού Καστοριάς που διοργάνωσε η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στο δείπνο που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός σε πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος.

    Ο υπουργός Πολιτισμού υπενθύμισε ότι την άλλη Παρασκευή αρχίζει η συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, η οποία, όπως υπογράμμισε, "πρέπει να λειτουργήσει ως ένα πολύ μεγάλο βήμα προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να απευθυνθεί στην κοινωνία".

    "Εχουμε ανάγκη από έναν λόγο συγκεκριμένο, ειλικρινή, εξωστρεφή", είπε και πρόσθεσε: "αν ξεπεράσουμε τα στερεότυπα, τις αγκυλώσεις, ένα αδικαιολόγητο κλίμα ηττοπάθειας, το οποίο αναπαράγεται και ανακυκλώνεται, μπορούμε να διασφαλίσουμε για τον τόπο, αυτό που έχει ανάγκη. Εχει ανάγκη από μια νέα αυτοπεποίθηση, από μια νέα αισιοδοξία, έχει ανάγκη από μια νέα συσπείρωση που θα μας επιτρέψει να κάνουμε το άλμα προς τα μπρος, τη φυγή προς τα μπρος, όπως έχω πει και άλλες φορές", τόνισε.

    "Διαχειριζόμαστε μεγάλα σχέδια, η εικόνα της χώρας από τον Οκτώβριο του 2003 μέχρι την Άνοιξη του 2004 θα είναι ριζικά διαφορετική. Τα έργα που τώρα ωριμάζουν ή έχουν αρχίσει να εκτελούνται τότε θα είναι τελειωμένα. Θα έχουμε όλοι καταλάβει τι σημαίνει ολυμπιακή προετοιμασία σ' όλη τη χώρα, θα έχουμε καταλάβει τι σημαίνει για την κάθε οικογένεια και για το εισόδημα του κάθε πολίτη το Γ' ΚΠΣ, τι επίπτωση έχει στην απασχόληση, τι επίπτωση έχει στο εισόδημα, στην ανάπτυξη. Πρέπει να προσφέρουμε πολιτική σταθερότητα και προκειμένου να διασφαλίσουμε την πολιτική σταθερότητα πρέπει οι ίδιοι να είμαστε σταθεροί σε σχέση με τον εαυτό μας. Τον ατομικό μας εαυτό και το συλλογικό μας εαυτό. Χρειάζεται λοιπόν να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας σ' αυτά και να προσφέρουμε έναν νέο στόχο. Ο νέος στόχος είναι "Πρόοδος με σιγουριά για όλους". Αυτό πρέπει να το εγγυηθεί το ΠΑΣΟΚ και θα το εγγυηθεί με την συνδιάσκεψή του και με την καθημερινή του πρακτική", επισήμανε.

    [06] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ - ΦΛΩΡΙΝΑΣ

    Καστοριά, 29 Ιουνίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει Εφορία Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων που θα έχει την ευθύνη για την πολιτιστική κληρονομιά της συγκεκριμένης περιόδου στην Καστοριά και τη Φλώρινα.

    Την ανακοίνωση έκανε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στις εργασίες του συνεδρίου για την ανάπτυξη του νομού Καστοριάς που οργάνωσε στην Καστοριά η τοπική Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

    "Η Καστοριά έχει έναν τεράστιο πλούτο βυζαντινών μνημείων, είναι μία βυζαντινή πόλη, αυτό είναι ένα τεράστιο τουριστικό και πολιτιστικό πλεονέκτημα, το οποίο οφείλουμε να αναδείξουμε με την εγκατάσταση ειδικής υπηρεσίας", τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού.

    Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ακόμα ότι το υπουργείο Πολιτισμού είναι αποφασισμένο να διαθέσει όσα χρήματα και αν χρειαστούν για την ανάδειξη του προϊστορικού οικισμού που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο Δισπηλιό της Καστοριάς, καθώς και για το απολιθωμένο δάσος Νόστιμου που έχει εντοπιστεί στην περιοχή.

    Ανέφερε ακόμη ότι θα αξιοποιηθούν τα μουσεία της Καστοριάς και του Αργους Ορεστικού.

    Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην ίδρυση του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που, όπως τόνισε, θα καλύψει όλες τις πόλεις της περιοχής και θα λειτουργήσει, όχι μόνο ως κέντρο έρευνας και διδασκαλίας υψηλότατου επιπέδου, αλλά και ως δεξαμενή σκέψης, ως μοχλός ανάπτυξης.

    [07] ΔΕΚΑΕΝΝΕΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

    Αθήνα, 29 Ιουνίου 2002 (20:27 UTC+2)

    Δεκαεννέα λαθρομετανάστες (πέντε Κινέζοι υπήκοοι, τέσσερις Μαλαισιανοί και δέκα Αφγανοί, εκ των οποίων δώδεκα άνδρες, πέντε γυναίκες και δύο παιδιά), οι οποίοι επέβαιναν σε ξύλινη μηχανοκίνητη λέμβο, εντοπίστηκαν το πρωί στο ακρωτήρι Τομάρι Μυτιλήνης.

    Από τη Λιμενική Αρχή Μυτιλήνης, η οποία διενεργεί προανάκριση αναζητείται ο "δουλέμπορος", ο οποίος σύμφωνα με τις μαρτυρίες των λαθρομεταναστών είναι Τούρκος.

    [08] ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ: ΒΑΤΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουνίου 2002 (20:08 UTC+2)

    Διεξήχθη σήμερα στο Λουξεμβούργο η κλήρωση των αγώνων του Τσάμπιονς Λιγκ 2002-2003. O Hρακλής θα αντιμετωπίσει στην Α΄ Φάση, τις: Πουατιέ (Γαλλία), Κυπελλούχο Γαλλίας, Μπελογκοριέ (Ρωσία), Πρωταθλήτρια Ρωσίας, Ανκάρα (Τουρκία) Κυπελλούχος, Δευτεραθλήτρια Τουρκίας.

    Το πρόγραμμα των αγώνων του Ηρακλή έχει ως εξής:

    4/12/02: Πουατιέ-Ηρακλής

    11/12/02: Ηρακλής-Άνκαρα

    18/12/02: Μπελογκόριε-Ηρακλής

    8/1/03: Ηρακλής -Μπελογκόριε

    15/1/03: Άνκαρα-Ηρακλής

    22/1/03: Ηρακλής -Πουατιέ

    Ο προπονητής του Ηρακλή, Αλέκος Λεώνης σχολιάζοντας τις αντιπάλους της ομάδας στο επερχόμενο Τσάμπιονς Λιγκ υπογράμμισε: "Γνωρίζουμε καλά πως όλες οι ομάδες που συμμετέχουν είναι πολύ καλές και η δουλειά μας δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Αυτή τη φορά έχουμε την απαραίτητη εμπειρία στο θεσμό, ενώ είναι ακόμη νωρίς για να μιλήσουμε για τη δυναμικότητα των αντιπάλων μας, αφού οι ομάδες ακόμη συνεχίζουν τις μεταγραφές. Εμείς, πάντως, είμαστε αποφασισμένοι να παρουσιαστούμε έτοιμοι από κάθε πλευρά μέχρι το Δεκέμβριο, οπότε και παίζουμε τα πρώτα παιχνίδια"...

    Τον Ηρακλή εκπροσώπησε στο Λουξεμβούργο ο Αντιπρόεδρος του Τ.Α.Π., Γιώργος Μανωλόπουλος, που είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με ομολόγους του των άλλων ομάδων, αλλά παράλληλα δέχθηκε εκ νέου και τα συγχαρητήρια της CEV για την άψογη παρουσία του Ηρακλή στη φετινή διοργάνωση, αγωνιστικά και οργανωτικά, ενώ αύριο θα συμμετέχει σε σεμινάριο της CEV που αφορά τα οργανωτικά θέματα της επερχόμενης διοργάνωσης.

    [09] Ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΙΛΑΦΙΔΗΣ ΑΛΛΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουνίου 2002 (20:07 UTC+2)

    Για τα επόμενα τρία χρόνια παραμένει στον Ηρακλή ο Κώστας Πιλαφίδης. Ο Ελληνας τεχνικός συμφώνησε σήμερα με τη διοικούσα επιτροπή και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να επισημοποιηθεί η συνεργασία, υπογράφοντας το νέο του συμβόλαιο.

    Το νέο συμβόλαιο του Ελληνα προπονητή ουσιαστικά ήταν απόρροια της αγαστής συνεργασίας τους κατά τη φετινή σεζόν. Και αυτό φαίνεται χαρακτηριστικά με την υπογραφή τριετές συμβολαίου, κάτι που αποδεικνύει δηλαδή την τυφλή εμπιστοσύνη των παραγόντων της ομάδας στο πρόσωπό του.

    Το επόμενο βήμα της διοίκησης, πάντα σε συνεργασία με τον κ. Πιλαφίδη, είναι να έρθει σε επαφή με τους παίκτες της ομάδας, ώστε να γνωρίσει σε πρώτη φάση τις σκέψεις τους, αλλά και τις προθέσεις τους για το άν θα μείνουν ή όχι στον Ηρακλή. Τέλος, ο Κώστας Πιλαφίδης θα ταξιδέψει στην Βαρκελώνη για να παραστεί στην κλήρωση της Ευρωλίγκα.

    [10] Ο ΧΑΣΙΜ ΘΑΤΣΙ ΕΠΑΝΕΞΕΛΕΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Πρίστινα, 29 Ιουνίου 2002 (19:35 UTC+2)

    Ο Χασίμ Θάτσι επανεξελέγη πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσσυφοπεδίου από τη Συνέλευση του κόμματος με την ομόφωνη απόφαση των 430 αντιπροσώπων.

    Ο Θάτσι, πρώην διοικητής του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" και μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, δήλωσε ότι οι τρεις βασικοί στόχοι του κόμματός του είναι ο εκδημοκρατισμός των θεσμών του Κοσσυφοπεδίου η οικονομική μεταρρύθμιση και η ελεύθερη και ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

    Οσον αφορά το μελλοντικό καθεστώς της επαρχίας, επανέλαβε τη σταθερή θέση του. Εκτίμησε ότι στο μέλλον το Κοσσυφοπέδιο θα είναι ανεξάρτητο πολυεθνικό και δημοκρατικό κράτος, στο οποίο κανείς δεν θα είναι πολίτης δεύτερης τάξης.

    [11] ΟΜΙΛΙΑ Δ. ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΝΕΟ

    Λευκωσία, 29 Ιουνίου 2002 (19:23 UTC+2)

    "Πολύ σύντομα θα αποδειχτεί πόσο λαθεμένη υπήρξε η πολιτική της βήμα προς βήμα προσέγγισης της Ελλάδας με την Τουρκία και της ματαίωσης της εγκατάστασης στην Κύπρο των πυραύλων S-300, αλλά και σε πόσο δύσκολη θέση θα φέρει την Κύπρο και την Ελλάδα", τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας σε ομιλία του στο Συνέδριο των Νέων Οριζόντων στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κύπρο.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ επισήμανε ότι δεν πρέπει να συνεχίσει η Κύπρος τον ψευδεπίγραφο διάλογο με την Τουρκοκυπριακή πλευρά, "αν προηγουμένως δεν αποδεχτεί η Τουρκική πλευρά την αποχώρηση των Τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων και των εποίκων από την Κύπρο".

    Υπογράμμισε ότι για κάθε ελληνική κυβέρνηση, η ακεραιότητα της Κύπρου θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη καις ότι "παρεπόμενο αυτής της θέσης είναι το αυτονόητο ενός δόγματος ενιαίου αμυντικού χώρου".

    Τόνισε τέλος ότι τώρα είναι η ώρα η Ελλάδα και η Κύπρος να συντονίσουν τις ενέργειές τους, χωρίς να περιμένουν από τους ξένους. "Να προετοιμαστούν ουσιαστικά και να χαράξουν εθνική στρατηγική για να επιτύχουν την αποτροπή ψευτοδιλλημάτων και για να επιβάλουν μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού", επισήμανε.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ επισήμανε ότι χρειάζεται να αποδεχτούμε ότι, οι εύκολες και γρήγορες λύσεις είναι μόνον επιζήμιες. "Να αποδεχτούμε ότι, το Κυπριακό, που όλοι κουβαλάμε δεκαετίες, θα το κουβαλήσουμε άλλες τόσες, αν χρειαστεί, μέχρι την αίσια λύση του. Να αποδεχτούμε ότι, σε τελική ανάλυση, είναι θέμα θέλησης και αντίληψης ιστορικής προοπτικής του λαού μας, να μην παραδώσει, έναντι οποιουδήποτε ωφελήματος, τμήμα της υπόστασής του", είπε και συνέχισε: "Να αποδεχτούμε ότι, αυτή τη στιγμή, ο διεθνής συσχετισμός δυνάμεων είναι υπέρ της Τουρκίας και, συνεπώς, κάθε διπλωματική λύση, θα είναι σε βάρος μας".

    [12] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Αλεξανδρούπολη, 29 Ιουνίου 2002 (18:58 UTC+2)

    της Όλγας Ορφανίδου

    "Μπαλάκι" της τοπικής κοινωνίας της Αλεξανδρούπολης έχει γίνει ο Συμβουλευτικός Σταθμός του ΚΕΘΕΑ, ύστερα από την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να εγκατασταθεί στον χώρο του παλαιού Νοσοκομείου στην οδό Ηροδότου.

    Ομάδα κατοίκων της περιοχής αντιδρά, γιατί όπως επισημαίνουν σε επιστολή τους προς τα ΜΜΕ, η εγκατάσταση του Συμβουλευτικού Σταθμού στη γειτονιά τους θα φέρει και την υποβάθμισή της. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά χθες άγνωστοι, έκλεισαν με λουκέτα και συρμάτινο πλέγμα τις πύλες του χώρου εμποδίζοντας έτσι την είσοδο σε στελέχη του Κέντρου. Χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας ώστε να ανοίξει η είσοδος και να μπουν στο κτίριο οι υπάλληλοι για να εργαστούν.

    Στην υπόθεση της εγκατάστασης και λειτουργίας του Συμβουλευτικού Σταθμού έχει δημιουργηθεί ένα κακό προηγούμενο, όταν σημειώθηκαν αντιδράσεις από κατοίκους της περιοχής στην οποία αρχικά είχε αποφασίσει να εγκατασταθεί το ΚΕΘΕΑ. Ήταν ένα διώροφο στην οδό Τούντζας, το οποίο επρόκειτο να αγοράσει το ΚΕΘΕΑ. Ο νέος χώρος για τον οποίο αντιδρούν και πάλι οι κάτοικοι της περιοχής, στην οδό Ηροδότου, παραχωρήθηκε με δωρεά από το Δημοτικό Συμβούλιο και έχει ήδη ξεκινήσει την λειτουργία του.

    Οπως τονίζει σε δηλώσεις της στην τοπική εφημερίδα "Η Γνώμη" η Νεκταρία Αποστολίδου, υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού στην Αλεξανδρούπολη, "ξεκινώντας τη λειτουργία της μια μονάδα, ο κόσμος δεν γνωρίζει πολλά πράγματα για αυτήν με αποτέλεσμα να είναι υπαρκτές οι αντιδράσεις που προέρχονται από άγνοια. Βέβαια πρέπει να πούμε ότι ενημερώσεις προς τους Δημότες της Αλεξανδρούπολης έχουν ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο. Εμείς είμαστε εδώ για όποιον θέλει να μάθει τον τρόπο λειτουργίας μας. Μετά από 19 χρόνια λειτουργίας μονάδων του ΚΕΘΕΑ σε όλη την Ελλάδα μέσα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, είναι λυπηρό να υπάρχουν αυτές οι αντιδράσεις.

    Όλοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούμε να μιλούμε για υποβάθμιση μιας περιοχής από τη λειτουργία μιας μονάδας που προσφέρει τέτοιου είδους υπηρεσίες και που αναγνωρίστηκε ως φορέας - σύμβουλος σε θέματα ναρκωτικών από τον ΟΗΕ. Τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ είναι εθελοντικά και δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνεται σύγχυση με μονάδες που δίνουν υποκατάστατα, ενώ υλοποιούνται σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Αυτό που μας εξοργίζει περισσότερο είναι το γιατί θα πρέπει κάποιος να φθάσει να έχει το πρόβλημα μέσα στην οικογένεια του, ώστε να είναι ευαισθητοποιημένος στο ζήτημα αυτό".

    [13] ΓΙΑ ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝ

    Αθήνα, 29 Ιουνίου 2002 (18:40 UTC+2)

    Εφ' όλης της ύλης ήταν η ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος που άρχισε το πρωί με αντικείμενο την πολιτική και οργανωτική προετοιμασία του κόμματος εν όψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε λόγο για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές τονίζοντας ότι "η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα επηρεασμένη και από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και το πλαίσιο που αυτές διαμορφώνουν παρουσιάζει τα βασικά χαρακτηριστικά μια επικείμενης σαφούς προοπτικής νίκης της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, το χρόνο του οποίου δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια". "Εκείνα, όμως, που κυρίως έχουν φέρει τη Νέα Δημοκρατία προ των κυβερνητικών θυρών είναι η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και η δικομματική εναλλαγή που διαμορφώνει η ισχυρή επικουρία του εκλογικού συστήματος", τόνισε.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία ότι χρησιμοποιώντας επικοινωνιακά τεχνάσματα υποβαθμίζουν την ουσία του πολιτικού διαλόγου.

    Για το ΠΑΣΟΚ

    "Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσα από τα συνεχιζόμενα εσωκομματικά και ενδοκυβερνητικά προβλήματα όχι μόνο δεν εκφράζει καμία πρόθεση να αλλάξει την πολιτική της, αλλά κατά κανόνα προωθεί νεοφιλελεύθερες επιλογές", επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    "Οι πολίτες βλέπουν, ακόμα κι εκείνοι που ψήφισαν το 2000 τον κ. Σημίτη, ότι η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι εκείνη που σε ολόκληρη την Ευρώπη όχι μονάχα αποδοκιμάζεται αλλά και στρέφει τις εξελίξεις προς συντηρητικές αναδιπλώσεις", επισήμανε προσθέτοντας ότι "πολύ πριν χάσει τη μάχη των εντυπώσεων η κυβέρνηση του κ. Σημίτη, έχασε το μέτωπο της κοινωνίας και των προβλημάτων ζωής και συνείδησης των πολιτών, έχασε το μέτωπο της αξιοπιστίας, της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας".

    "Το πρόβλημα της κυβέρνησης δεν είναι επικοινωνιακό ούτε διαδικαστικό Είναι πολιτικό. Αν κάτι φταίει για τα πολιτικά και κοινωνικά αδιέξοδα, αυτό είναι η κυβερνητική πολιτική", είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    "Η ψήφιση του ασφαλιστικού, το ναυάγιο του διαλόγου για το φορολογικό, οι νέες ιδιωτικοποιήσεις (ΟΤΕ, ΕΛΠΕ) δείχνουν ότι η κυβέρνηση βαδίζει τον ίδιο δρόμο που οδηγεί στη συρρίκνωση των κοινωνικών κατακτήσεων, την περιστολή των κοινωνικών δικαιωμάτων, την παραχώρηση κρατικών τομέων στους ιδιώτες. Η πολιτική της οδηγεί σ΄όλο και μεγαλύτερη απόσπασή της από τις προσδοκίες μεγάλων κοινωνικών τμημάτων που οδηγούνται στην περιθωριοποίηση και την ανασφάλεια", τόνισε.

    Για τη Ν.Δ.

    Επισήμανε ότι η Ν.Δ. "δεν κρύβει το νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα της, ούτε μπορεί να παραπλανεί το φιλολαϊκό κοινωνικό πρόσωπο που επαγγέλλεται χωρίς σαφείς δεσμεύσεις".

    "Είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσει την ίδια πολιτική, ίσως και με πιο έντονους ρυθμούς. Θα συνεχίσει εκεί που θα σταματήσει το ΠΑΣΟΚ αξιοποιώντας την προς την πλευρά της μετακίνησης κοινωνικών στρωμάτων, που υποστηρίζουν το ΠΑΣΟΚ. Διαμορφώνει ήδη στο πολιτικό επίπεδο την προώθηση μιας δεξιάς και κεντροδεξιάς συσπείρωσης για να εκφράσει την απογοήτευση, αλλά και την κόπωση από την πολύχρονη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

    "Η Ν.Δ. στα πλαίσια του συστήματος δικομματικής εναλλαγής προσεγγίζει την εξουσία χωρίς να υπόσχεται καμιά απολύτως αλλαγή πλην της αλλαγής των προσώπων", είπε

    Για το ΚΚΕ

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος κατηγόρησε την ηγεσία του ΚΚΕ ότι επιδίδεται σε μια πρωτοφανή εχθρική και συκοφαντική επίθεση κατά του ΣΥΝ.

    "Δεν μας εκπλήσσει. Η συκοφαντία και η διαστρέβλωση είναι η μόνη μέθοδος αντιπαράθεσης που γνωρίζει. Άλλωστε ποτέ δεν τα πήγαινε καλά με το δημοκρατικό διάλογο", είπε και διαμήνυσε πως ο ΣΥΝ δεν πρόκειται να ακολουθήσει την ηγεσία του ΚΚΕ σ΄αυτό το δρόμο.

    "Οι δικοί μας αντίπαλοι είναι οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού, οι δυνάμεις του δικομματισμού", υπογράμμισε τονίζοντας ότι ο κόσμος της Αριστεράς, ο κόσμος και του ΚΚΕ δεν θέλει τέτοια σύγκρουση και τέτοια πόλωση, αντίθετα θα προτιμούσε τη συνεργασία και την ενότητα.

    Οι στόχοι της επόμενης περιόδου

    Τέλος, αναφερόμενος στους στόχους του ΣΥΝ για την επόμενη περίοδο, είπε ότι εκτός από τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές είναι η επιτυχία του προγραμματικού συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2003, η συγκρότηση ελληνικού κοινωνικού φόρουμ, η επιτυχία του φεστιβάλ νεολαίας που θα γίνει το φθινόπωρο, η άνοδος της κυκλοφορίας της Αυγής και η συσπείρωση διανοουμένων στην εταιρεία πολιτικού προβληματισμού Νίκος Πουλαντζάς.

    Σε ό,τι αφορά τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος τόνισε πως "στόχος του κόμματος είναι να αναδειχθούν δημοτικές και νομαρχιακές αρχές που στηριγμένες στους πολίτες θα επιδιώξουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που τους απασχολούν, προβλήματα της καθημερινότητας και θα αναζητήσουν τρόπους καλυτέρευσης της ζωής τους".

    Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΝ επιδιώκει την αναβάθμιση του ρόλου της αιρετής αυτοδιοίκησης ως βασικής προϋπόθεσης της δημοκρατίας και εκτίμησε ότι τα πετυχημένα αποτελέσματα των συνδυασμών που στηρίζει ο ΣΥΝ θα συμβάλλουν αποφασιστικά προς

    αυτή την κατεύθυνση.

    [14] ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο Θ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουνίου 2002 (18:03 UTC+2)

    Τρία κύρια θέματα είναι αυτά που απασχολούν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτό επισήμανε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Θανάσης Κανελλόπουλος στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το πρωί στην Πάτρα, ενώ αναφέρθηκε και στην υποψηφιότητα για τη συνδιοργάνωση του Euro 2008 με την Τουρκία.

    "Μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Κουράκη και θα συζητήσουμε για το αθλητικό νομοσχέδιο. Η ΕΠΑΕ θέλει διάλογο με την Πολιτεία, ώστε να προασπίσει τα συμφέροντα των σωματείων του ελληνικού ποδοσφαίρου", ανέφερε ο κ. Κανελλόπουλος και συνέχισε αναφερόμενος στα τρία κύρια θέματα που απασχολούν το ελληνικό ποδόσφαιρο. "Θα προσπαθήσουμε να ρυθμίσουμε τα χρέη των ΠΑΕ, τη συμμετοχή στο στοίχημα και την αύξηση ποσοστού στο ΠΡΟΠΟ", τόνισε ο κ. Κανελλόπουλος. Τέλος αναφερόμενος στη συνδιοργάνωση του 2008, τόνισε πως η Πάτρα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει αγώνες τέτοιου επιπέδου.

    [15] ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ &ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΕΜΠΜΕ

    Αθήνα, 29 Ιουνίου 2002 (17:51 UTC+2)

    Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση και λειτουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), προκειμένου να ψηφιστεί από το θερινό τμήμα. Το ταμείο εγγυοδοσίας εντάσσεται στο Γ΄ΚΠΣ και χρηματοδοτείται με αρχικό κεφάλαιο ύψους 30 δισ. δρχ.

    Για την επεξεργασία των βασικών αρχών λειτουργίας του ταμείου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης, υπό την προεδρία του αρμόδιου υφυπουργού, Αλέξανδρου Καλαφάτη, αποφασίστηκε η συγκρότηση ειδικής επιτροπής.

    Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο Εγγυοδοσίας θα διευκολύνει την πρόσβαση των υφιστάμενων και των νέων ΜΜΕ στην αναγκαία για αυτές χρηματοδότηση, αναλαμβάνοντας ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ των επιχειρήσεων και των τραπεζικών ιδρυμάτων.

    Από το ταμείο αυτό θα παρέχονται εγγυήσεις για δάνεια συνολικού ύψους 600 δισ. δρχ. και εκτιμάται ότι θα στηρίξει τη δανειοδότηση 25.000 μικρομεσαίων σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας.

    Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, Γιάννης Καλογήρου, εκπρόσωποι της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς και εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ, της ΓΣΕΒΒΕ και υπηρεσιακοί παράγοντες, συζητήθηκε το πλαίσιο βάσει του οποίου θα γίνει η επεξεργασία του Κανονισμού Παροχής εγγυήσεων και αντεγγυήσεων, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η λειτουργία του ταμείου αμέσως μετά τη νομική του κύρωση και το διορισμό της διοίκησής του.

    Αναφορικά με τα χαρακτηριστικά του ταμείου, εκτός της συμπληρωματικότητας, περιλαμβάνονται επίσης η ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων και όχι γραφειοκρατία, η διαφάνεια στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και προώθηση του ανταγωνισμού στην παροχή πιστώσεων και η ευελιξία στη λειτουργία του, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις αλλαγές στην οικονομική συγκυρία και τις μεταβολές στη ζήτηση

    [16] ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΤΟ Γ΄ΚΠΣ

    Αθήνα, 29 Ιουνίου 2002 (17:51 UTC+2)

    Εντός της επόμενης εβδομάδος αναμένεται να δημοσιευθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις τράπεζες για τη διαχείριση κονδυλίων του Γ΄ΚΠΣ. Στόχος είναι η υπογραφή της σύμβασης από όσα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

    Σε συνάντηση που πραγματοποίησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, με στελέχη των εμπορικών τραπεζών, συζητήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για το θέμα αυτό και σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, όπως αναφέρεται και σε δημοσιεύματα του τύπου.

    Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, αφορά στο ότι οι τράπεζες θα αναλάβουν τη διεκπεραίωση των δράσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μεταποιητικού και τουριστικού τομέα.

    Σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός των δύο ενοτήτων είναι 630 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 252 εκατ. ευρώ αφορούν στη δημόσια δαπάνη και τα 378 εκατ. ευρώ στη δαπάνη της επιχείρησης

    [17] ΑΥΡΙΟ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουνίου 2002 (17:50 UTC+2)

    Η κορυφαία ημέρα για το παγκόσμιο κύπελλο έχει φθάσει. Απομένουν μόνο ελάχιστες ώρες. Ολος ο πλανήτης ζει και αναπνέει στο ρυθμό του αυριανού μεγάλου τελικού που θα διεξαχθεί στο γήπεδο της Γιοκοχάμα μεταξύ της Γερμανίας και της Βραζιλίας. Στις 14:00 όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις δύο παραδοσιακές δυνάμεις του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, οι οποίες έχουν φτάσει από 7 φορές στην ιστορία τους.

    Οι Γερμανοί μέχρι στιγμής έχει κατακτήσει τρεις φορές το παγκόσμιο κύπελλο. Οι ίδιοι είναι παράδειγμα προς μίμηση για την πειθαρχία και την οργάνωση, σε αντίθεση με τους Βραζιλιάνους που είναι εραστές της μπάλας και της τεχνικής. Το μεγάλο φαβορί (μέσα στα πλαίσια του δυνατού) είναι η Βραζιλία, αφού έχει στις τάξεις της τους Ρονάλντο, Ριβάλντο, Ρομπέρτο Κάρλος, Ροναλντίνιο και πολλούς άλλους. Από την άλλη όμως η Γερμανία διαθέτει παίκτες με δύναμη, αλλά και έναν τερματοφύλακα με άριστη τεχνική, όπως είναι Καν.

    Τον αυριανό μεγάλο τελικό του Μουντιάλ θα διευθύνει ο κορυφαίος διαιτητής 42χρονος ιταλός Πιερλουίτζι Κολίνα. Βοηθοί του Κολίνα θα είναι ο Αγγλος Φίλιπ Σαρπ και ο Σουηδός Λιφ Λίντμπεργκ. Τέταρτος διαιτητής ορίστηκε ο Σκοτσέζος Χιου Ντάλας.

    Οι παίκτες της Σελεσάο θα παίξουν με τις κίτρινες φανέλες και τα μπλε σορτσάκια, ενώ οι Γερμανοί θα παραταχθούν με τις γνωστές ασπρόμαυρες εμφανίσεις.

    [18] ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 31/7 Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΠΔ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΣΤΟ ΙΚΑ

    Αθήνα, 29 Ιουνίου 2002 (17:47 UTC+2)

    Στις 31 Ιουλίου λήγει τελικά η προθεσμία για την υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων που υποχρεούνται να καταθέσουν στο ΙΚΑ οι εργοδότες με τα στοιχεία ασφάλισης του προσωπικού τους, αποφάσισε η διοίκηση του ιοδρύματος..

    Η παράταση της προθεσμίας, η οποία εξέπνεε κανονικά στις 31 Μαϊου του 2002, αποφασίστηκε από το διοικητή του ιδρύματος, Μιλτιάδη Νεκτάριο, ο οποίος προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσει η επιβολή προστίμων στις επιχειρήσεις οι οποίες ήδη έχουν εντοπιστεί μετά τις διασταυρώσεις που έγιναν.

    Σημειώνεται ότι η παράταση αφορά μόνο στην υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων οποιασδήποτε κατηγορίας (αρχική, συμπληρωματική, διορθωτική) και στην επανυποβολή ΑΠΔ (εφόσον έχει παρουσιαστεί τέτοια ανάγκη) και όχι στην καταβολή των εισφορών, όπως αναφέρεται και σε δημοσιεύματα του τύπου.

    Στο μεταξύ, το ΙΚΑ απέστειλε στα υποκαταστήματά του τις πρώτες λίστες με ονόματα εργοδοτών, που είτε δεν υπέβαλαν ΑΠΔ, είτε δεν κατέβαλαν τις αναλογούσες τρέχουσες εισφορές.

    Σημειώνεται ότι οι κυρώσεις για τη μη απογραφή μιας επιχείρησης στο ΙΚΑ είναι η προσαύξηση κατά 70% των εισφορών που εκ των υστέρων καταλογίζονται. Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί Αναλυτική Περιοδική Δήλωση, επιβάλλεται προσαύξηση 50%, αν υποβληθεί εκπρόθεσμα η προσαύξηση είναι 30% επί των εισφορών που δηλώνονται και εάν διαπιστωθεί ότι αυτή είναι ανακριβής, η προσαύξηση είναι 30% επί του ποσού της διαφοράς, η οποία θα εντοπίζεται

    [19] ΣΕ ΠΕΛΑΓΗ ΕΥΤΥΧΙΑΣ Ο ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕΝΙΟΛ ΓΚΙΟΥΝΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουνίου 2002 (17:28 UTC+2)

    Δεν μπορούσε να πιστέψει τη μεγάλη επιτυχία της ομάδας του ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Τουρκίας Σενιόλ Γκιουνές. «Είμαι ευτυχισμένος για αυτό που πετύχαμε. Σαφώς δεν περιμέναμε να πάμε τόσο καλά. Μπορούμε να επιστρέψουμε στην πατρίδα μας με ψηλά το κεφάλι. Ο τουρκικός λαός αγαπάει την ομάδα μας κι εμείς αγαπάμε τον τουρκικό λαό. Οι Νοτιοκορεάτες φίλαθλοι ήταν όλοι τους υπέροχοι».

    Από την άλλη μεριά ο τεχνικός της Νότιας Κορέας, Γκους Χίντιγκ, ανέφερε: Θέλαμε να κατακτήσουμε την τρίτη θέση. Ομως κάναμε σημαντικά αμυντικά λάθη στο πρώτο ημίχρονο. Κάναμε πολύ καλή πορεία. Να δώσω συγχαρητήρια στους παίκτες μου για τη σπουδαία εμφάνιση που κάναμε στο παγκόσμιο κύπελλο. Το τελευταίο διάστημα που βρίσκομαι στην ομάδα προσπάθησα να κάνω ότι καλύτερο μπορούσα. Και ως ένα βαθμό το πέτυχα».

    [20] Ο ΧΑΚΑΝ ΣΟΥΚΟΥΡ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουνίου 2002 (17:26 UTC+2)

    Ο Τούρκος επιθετικός Χακάν Σουκούρ, ο οποίος είχε εκπληκτική απόδοση στο σημερινό μικρό τελικό μεταξύ της Τουρκίας και της Νοτίου Κορέας αναδείχθηκε από την ΦΙΦΑ ως ο πολυτιμότερος παίκτης της ομάδας. Ο τελευταίος σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

    [21] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΤΡΑΓΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

    Αθήνα, 29 Ιουνίου 2002 (17:21 UTC+2)

    "Ο κ. Σημίτης βρίσκεται σε τραγικό αδιέξοδο. Αναζητώντας φως στο τούνελ της κρίσης που μαστίζει το κόμμα του, και υπό το κράτος του πανικού, καταφεύγει στη συκοφαντία, στις ύβρεις, στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, στην παραχάραξη της Ιστορίας. Εκπέμπει πάλι μηνύματα διχασμού, μισαλλοδοξίας και φανατισμού και καταφεύγει σ' έναν πολιτικό λόγο που παραπέμπει στο χθες και είναι καταδικασμένος", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού.

    "Ο κ. Σημίτης ξεχνώντας όσα υποσχόταν το 2000 και όσα θεωρούσε ως δεδομένα μέχρι χθες, ομολογεί σήμερα ότι 20 χρόνια ΠΑΣΟΚ πήγαν χαμένα. Τώρα ζητά άλλα 10 χρόνια προκειμένου ο ελληνικός λαός να έχει '' για πρώτη φορά - όπως επί λέξη είπε - τις ευκαιρίες μόρφωσης, την ποιότητα περίθαλψης και το επίπεδο ζωής, που υπάρχει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες'', τόνισε και πρόσθεσε:

    "Είναι φανερό ότι ο κ. Σημίτης έχει χάσει κάθε αίσθηση του μέτρου και της πραγματικότητας. Δεν πείθει πλέον κανέναν πολίτη. Η έκτακτη σύγκλιση του ''μυστικού δείπνου'' της Δευτέρας αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να πείσει πλέον ούτε και τα στελέχη του. Ο κ. Σημίτης είναι και θα παραμείνει μόνος στον πολιτικό του κατήφορο", κατέληξε.

    [22] ΜΕΡΙΣΜΑ 0,28 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ AUTOHELLAS

    Αθήνα, 29 Ιουνίου 2002 (17:13 UTC+2)

    Τη διανομή μερίσματος 0,28 ευρώ ανά μετοχή αποφάσισε να διανείμει για τη χρήση 2001 η γενική συνέλευση των μετόχων της Autohellas, αυξημένο κατά 12% σε σχέση με αυτό του 2000.

    Αναφορικά με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας για τη χρήση 2001, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν σε ποσοστό 18% και ανήλθαν σε 83,1 εκατ. ευρώ, έναντι 70,5 εκατ. ευρώ το 2000.

    Η οικονομική μεγέθυνση της Autohellas-Hertz ATEE οφείλεται κατά κύριο λόγο στη συνεχιζόμενη δυναμική ανάπτυξη των μακροενοικιάσεων, των οποίων οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο της τάξης του 23%. Ανοδικά κινήθηκε και ο κλάδος των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων, σημειώνοντας άνοδο κατά 11,2%, παρά το γεγονός της συνολικά περιορισμένης αύξησης του τουρισμού το 2001, όπως αναφέρεται και σε δημοσιεύματα του τύπου.

    Ο στόλος της Autohellas Hertz ATEE, κατά το περασμένο έτος έφθασε τα 17.000 αυτοκίνητα, ενώ σημειώνεται ότι για την επέκταση και ανανέωση του στόλου αυτού, επενδύθηκαν 69,4 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση στο μεγαλύτερο βαθμό από τη δραστηριότητα της εταιρίας.

    [23] Η ΚΙΝΑ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΤΟΥ 2014

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουνίου 2002 (17:12 UTC+2)

    Η Κίνα είναι υποψήφια χώρα για να αναλάβει το παγκόσμιο κύπελλο του 2014. Ετσι δεν αποκλείεται μέσα στα επόμενα χρόνια να δούμε και άλλη ασιατική χώρα να αναλαμβάνει την κορυφαία διοργάνωση του κόσμου στο ποδόσφαιρο. Ο Πέτερ Βελαπάν, γενικός γραμματέας της ασιατικής συνομοσπονδίας, δήλωσε σε συνέντευξή του σε ιαπωνική εφημερίδα ότι θα στηρίξει τυχόν προσπάθεια της Κίνας για την ανάληψη της διοργάνωσης του παγκοσμίου κυπέλλου το 2014. «Η Κίνα θα φιλοξενήσει το γυναικείο μουντιάλ το 2003, το Ασιατικό Κύπελλο το 2004 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2008. Νομίζω ότι μπορεί να αναλάβει και το μουντιάλ το 2014», επισήμανε.

    [24] ΜΕ ΝΙΚΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουνίου 2002 (17:02 UTC+2)

    Με το δεξί μπήκε η Εθνική ομάδα βόλεϊ των ανδρών στο World League, καθώς νίκησε την Ιαπωνία στον πρώτο αγώνα με 3-0 (25-17 σε 22', 25-19 σε 22', 25-23 σε 24'), στο Χαλκιοπούλειο της Λαμίας, μπροστά σε 3.729 θεατές.

    Με ελάχιστη συμμετοχή από τον Μάριο Γκιούρδα και καθόλου από τον Ακη Χατζηαντωνίου οι διεθνείς μπήκαν δυνατά στον αγώνα και εκμεταλλεύτηκαν τα λάθη των Ιαπώνων. Ο δεύτερος αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων θα γίνει αύριο στο κλειστό της Νεάπολης στη Λάρισα (10 μ.μ.).

    «Είμαι ικανοποιημένος από το σημερινό αποτέλεσμα και η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να νικήσουμε τόσο εύκολα. Ήταν μια δίκαιη νίκη, καθώς ήμαστε καλύτεροι σε όλους τους τομείς. Η Ιαπωνία θα μπορούσε να παίξει καλύτερα. Υπήρχε το στρες της πρεμιέρας, μπορούσαμε να παίξουμε πιο ήρεμα, αλλά ευτυχώς η ψυχραιμία και το καλό κλίμα σκέπασαν τις αδυναμίες μας», τόνισε ο Στέλιος Προσαλίκας, ενώ ο Μάριος Γκιούρδας είπε: «Η σημερινή νίκη είναι σημαντική, την θέλαμε πολύ και την καταφέραμε. Είναι σημαντικό το ότι ξεκινάμε στη διοργάνωση με θετικό αποτέλεσμα. Πήραμε δίκαιη νίκη και ελπίζω να επαναλάβουμε το ίδιο και την Κυριακή στη Λάρισα».

    Ο προπονητής της Ιαπωνίας Μικιγιάσου Τανάκα δήλωσε: «Κάναμε άσχημο παιχνίδι, δεν είχαμε καμμία πληροφορία για την Ελλάδα, ενώ δεν πήγαμε καλά σε κανένα τομέα», ενώ μαζί του συμφώνησε και ο αρχηγός της ιαπωνικής ομάδας Γιοϊτσι Κάτο, ο οποίος τόνισε ότι η ομάδα του δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα απέναντι στην Ελλάδα.

    EΛΛΑΔΑ (Στέλιος Προσαλίκας): Κυριαζής 7 π., Κουρνέτας 2, Τσακιρόπουλος 10, Ρουμελιώτης 16, Πανταλέων 4, Μπάεφ 7, Δημητρακόπουλος (λ. 47%), Γκιούρδας, Μπαρμπούδης, Ντράκοβιτς.

    ΙΑΠΩΝΙΑ (Μικιγιάσου Τανάκα): Ασακούρα 4, Καβαούρα 2, Κάτο 10, Κιταγκάβα 8, Αμπε, Τσουμαγκάρι (λ.81%) Αογιάμα, Ίτο 2, Ουσάμι 1.

    Στους άλλους σημερινούς αγώνες Γαλλία-Γιουγκοσλαβία 3-0 (25-21, 25-22, 25-18), Γερμανία-Ολλανδία 0-3 (22-25, 19-25, 27-29), Κίνα-Ιταλία 2-3, Ρωσία-Κούβα 3-0 (25-21, 25-22, 25-18).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 29 June 2002 - 18:13:43 UTC