Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-07-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΞΕΤΥΛΙΓΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΥΒΑΡΙ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [02] ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΛΑΘΟΣ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΩΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
  • [03] ΔΙΠΛΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ-ΣΚΟΠΙΩΝ
  • [04] ΣΤΑ ΥΨΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΟΛΑΝΔΗ - ΧΑΡΑΖΙ
  • [06] ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ - ΧΑΡΑΖΙ
  • [08] ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΜΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ
  • [09] ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ
  • [10] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ
  • [11] ΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΥΝ ΤΟ ΣΤΟΛΟ ΤΟΥΣ
  • [12] Η ΚΥΠΡΟΣ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΕ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΤΩΝ
  • [13] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΜΠΑΟΥΤΣΕΡ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [14] ΝΕΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ 4η ΙΟΥΛΙΟΥ
  • [15] LAVIPHARM: ΠΡΟΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ GLAXOSMITHKLINE
  • [16] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΗ ΧΕΒΡΩΝΑ
  • [17] Ο ΦΟΣΕΤ ΕΓΙΝΕ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΕ
  • [18] ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΝΕΑΣ ΚΕΡΑΙΑΣ ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [19] ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΙΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ Ο Η.
  • [20] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [21] ΣΤΑ 23,02 ΔΙΣ ΕΥΡΩ Η ΑΓΟΡΑ Α/Κ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ
  • [22] ΝΕΟ ΠΡΟΪΟΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
  • [23] ΣΥΜΦΩΝΙΑ RAINBOW ΜΕ ΤΗΝ INFOSYSTEM Π H.KEΝΤΡΟΣ - I. MΠΑΛΑΡΗΣ O.E.
  • [24] ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΒΟΥΝ ΞΑΝΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΑΜΑΧΩΝ

  • [01] ΞΕΤΥΛΙΓΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΥΒΑΡΙ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 2 Ιουλίου 2002 (09:53 UTC+2)

    Το κουβάρι της τρομοκρατίας έχουν αρχίσει να ξετυλίγουν οι αστυνομικές αρχές. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. η υπόθεση της έκρηξης στον Πειραιά, κατά την οποία τραυματίστηκε ο 40χρονος δράστης Σάββας Ξηρός, συνδέεται με την οργάνωση "17 Νοέμβρη".

    Το 38άρι περίστροφο "Smith & Wesson" που βρέθηκε στην κατοχή του Σάββα Ξηρού είναι το όπλο που είχε κλαπεί από τον 28χρονο αστυφύλακα, Χρήστο Μάτη, κατά τη διάρκεια της ληστείας που έγινε στις 24 Δεκεμβρίου του 1984 στην Εθνική τράπεζα στα Πετράλωνα. Η συγκεκριμένη ληστεία είχε αποδοθεί στην οργάνωση "17 Νοέμβρη". Ολα αυτά τα χρόνια το συγκεκριμένο περίστροφο δεν είχε χρησιμοποιηθεί σε καμία τρομοκρατική ενέργεια.

    Ο Σάββας Ξηρός, αγιογράφος στο επάγγελμα, είναι παιδί ιερέα. Κάτοικος Παλλήνης Αττικής και κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη. Οι αστυνομικοί σε έφοδο που πραγματοποίησαν στο εργαστήριο του 40χρονου δράστη στον Κολωνό, εντόπισαν όπλα και έντυπο υλικό με αναρχικό περιεχόμενο. Ηδη η αστυνομία κάνει δεκάδες προσαγωγές υπόπτων, τους οποίους ανακρίνει βάση τα ευρήματα.

    Η αστυνομία συνέλαβε την ισπανίδα φίλη του Χρήστου Ξηρού, Αλίθια Ρομέρο, δύο άνδρες που επισκέπτονταν το εργαστήριο του καθώς και το ζευγάρι που εμφανίστηκε στο Τζάννειο νοσοκομείο, ζητώντας πληροφορίες για την υγεία του δράστη λίγο μετά την έκρηξη στον Πειραιά.

    Ο Ξηρός συνεχίζει να νοσηλεύεται φρουρούμενος στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός". Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση της υγείας του παρουσιάζει βελτίωση και το πότε θα είναι σε θέση να καταθέσει εξαρτάται από την επιθυμία των διωκτικών αρχών. Χθες αργά το βράδυ έφτασαν στο νοσοκομείο οι γονείς του 40χρονου, οι οποίοι δήλωσαν άγνοια για τη δράση του παιδιού τους και το συμβάν στο Πειραιά. Υποστήριξαν μάλιστα πως τα νέα τα έμαθαν από την τηλεόραση.

    Ο υπουργός Τύπου, Χρήστος Πρωτόπαπας, αναφέρθηκε στη στάση της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα: "Η στάση της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στο σύνολο των πληροφοριών που έρχονται στη δημοσιότητα. Οσο λιγότερο μιλάμε για το θέμα, τόσο καλύτερα". Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, έχει ζητήσει να γίνονται σταθερά βήματα στο θέμα της τρομοκρατίας, πρώτα να τεκμηριώνονται τα στοιχεία και στη συνέχεια να γίνονται ανακοινώσεις.

    [02] ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΛΑΘΟΣ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΩΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ

    Βερολίνο, 2 Ιουλίου 2002 (11:20 UTC+2)

    Σε ανθρώπινο λάθος οφείλεται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η σύγκρουση στον αέρα του ρωσικού Τουπόλεφ 154 με το Μπόινγκ 757 στη νότια Γερμανία, που στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 71 ανθρώπων εκ των οποίων 44 ήταν παιδιά.

    Σύμφωνα με το BBC, Γερμανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η σύγκρουση οφείλεται στο γεγονός ότι ο Ρώσος πιλότος άργησε να ανταποκριθεί στις προειδοποιήσεις του κέντρου ελέγχου να κατέβει χαμηλότερα, όπως υποστήριξαν Ελβετοί ελεγκτές της εναέριας κυκλοφορίας.

    «Πρέπει να υποθέσουμε ότι πρόκειται για παρεξήγηση», δήλωσε ο τοπικός υπουργός μεταφορών Ουλριχ Μιλερ. Η Ελβετία αναμένεται να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση ενώ λέγεται ότι ο πιλότος του Μπόινγκ προσπάθησε την τελευταία στιγμή να αποφύγει το Τουπόλεφ αλλά απέτυχε.

    Στο ρωσικό αεροσκάφος επέβαιναν πενήντα μαθητές που πήγαιναν σχολική εκδρομή στην Ισπανία και πετούσαν από τη Μόσχα στην Μπαρτσελόνα. Δεν υπάρχουν ελπίδες για επιζώντες ενώ η περιοχή έχει εκκενωθεί. Ήδη έχει βρεθεί το μαύρο κουτί που θα συνδράμει στη διελέυκανση της υπόθεσης.

    Τα δύο αεροπλάνα συγκρούστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας πάνω από τη λίμνη Κοστάνς στα γερμανοελβετικά σύνορα.

    Ν.Κ.

    [03] ΔΙΠΛΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ-ΣΚΟΠΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουλίου 2002 (09:50 UTC+2)

    Διπλά εγκαίνια του αγωγού μεταφοράς αργού πετρελαίου Θεσσαλονίκης-Σκοπίων θα πραγματοποιηθούν σήμερα το βράδυ. Την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι και ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, θα κόβουν την κορδέλα του έργου στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, αντίστοιχη τελετή θα λαμβάνει χώρα στο άλλο άκρο του αγωγού, στα Σκόπια, παρουσία του Ελληνα υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Μαγκριώτη.

    Πάντως, αν και σήμερα ο κ.Τσοχατζόπουλος θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, αύριο θα μεταβεί στα Σκόπια, όπου θα επισκεφτεί το εκεί τμήμα του έργου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός δεν αποκλείεται να έχει επαφές και με την ηγεσία της γείτονος.

    Η τελετή των εγκαινίων στη Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει στις 7.30 το βράδυ, παρουσία και του προέδρου του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), Γεώργιου Μωραΐτη. Ο αγωγός, ύψους επένδυσης περίπου 100 εκατ. δολ, θα συνδέει τα διυλιστήρια των ΟΚΤΑ, ιδιοκτησίας των ΕΛΠΕ, με τη Θεσσαλονίκη.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η ενεργειακή εισηγμένη εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας ακόμη δύο αγωγών μεταφοράς ετοίμων πετρελαϊκών προϊόντων. O πρώτος αγωγός, μήκους 50-60 χιλιομέτρων, θα συνδέει τα ΟΚΤΑ με το Κόσοβο και ο δεύτερος με τη Νοτιοανατολική Σερβία (μήκους 15 χλμ. μέχρι τα σύνορα).

    Οι προτάσεις για τη δημιουργία των αγωγών έχουν γίνει δεκτές από τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις και τώρα αναζητούνται πηγές χρηματοδότησης από κοινοτικά προγράμματα. Τα ΕΛΠΕ εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο ένταξης της επένδυσης στο Ελληνικό Σχέδιο για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ).

    Πάντως, προς το παρόν είναι έτοιμες μόνο οι προμελέτες, ενώ σε λίγους μήνες αναμένεται να παραδοθούν οι οριστικές. Η κατασκευή των αγωγών θα ολοκληρωθεί σε περίοδο ενός χρόνου, από τη στιγμή που η επένδυση θα ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

    [04] ΣΤΑ ΥΨΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ

    Αθήνα, 2 Ιουλίου 2002 (13:11 UTC+2)

    Σε υψηλά εξακολουθεί να βρίσκεται το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ. Στις 11:40 το πρωί (ώρα Ελλάδος), στην αγορά του Λονδίνου, η ισοτιμία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, είχε διαμορφωθεί στα 98,26 σεντς, οριακά κάτω απο τα 98,79 σεντς που είχε διαμορφωθεί αργά χθες το βράδυ.

    Υπενθυμίζεται ότι το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα δέχθηκε πιέσεις λόγω της υποχώρησης των λιανικών πωλήσεων στην ευρωζώνη και τα κατώτερα των προβλέψεων στοιχεία για το μεταποιητικό τομέα.

    Στο μεταξύ, η σημερινή ανακοίνωση της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας INSEE, ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία -στη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης- υποχώρησε τον περασμένο μήνα στo -13 από -12 το Μάιο, αναμένεται να ασκήσει νέα πίεση στο ευρωπαϊκό νόμισμα, το οποίο πάντως, σύμφωνα και με εκτιμήσεις που διατυπώνουν αναλυτές, σύντομα θα επαναπροσεγγίσει την απόλυτη ισοτιμία με το αμερικανικό νόμισμα.

    Η αντίσταση που προβάλει το δολάριο των ΗΠΑ, οφείλεται στην είδηση ότι ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας του αμερικανικού ιδρύματος ISM ενισχύθηκε τον περασμένο μήνα στο 56,2 της κλίμακας, από 55,7 τον Μαίο.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΟΛΑΝΔΗ - ΧΑΡΑΖΙ

    Λευκωσία, 2 Ιουλίου 2002 (20:45 UTC+2)

    Κύπρος και Ιράν, συμφώνησαν να μελετήσουν τρόπους για σύσταση κοινής επιτροπής για συζήτηση θεμάτων που χειρίζονται τα υπουργεία εμπορίου των δύο χωρών και που αφορούν τον τομέα της ενέργειας, του εμπορίου, του τουρισμού και των αμοιβαίων επενδύσεων.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Κεμάλ Χαραζί, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης ανέφερε ότι το Ιράν προωθεί "σκέψεις σχετικά με υγροποιημένο αέριο, το οποίο είναι μια από τις μορφές φυσικού αερίου που μελετά να χρησιμοποιήσει η Κύπρος στο μέλλον".

    Ο κ. Ρολάνδης είπε ότι παρόλο που η Κύπρος προωθεί σαν πρώτη επιλογή τη μεταφορά φυσικού αερίου με υποβρύχιο αγωγό, "εντούτοις παραμένει ανοιχτό το θέμα του υγροποιημένου αερίου που ενδιαφέρει το Ιράν, ως πιθανό μελλοντικό προμηθευτή αυτού του προϊόντος".

    Υπογράμμισε ότι "οι δύο χώρες είναι ανοίγματα η μία προς την Ανατολή και η άλλη προς τη Δύση και αυτό τον παράγοντα πιστεύω ότι μπορεί και οι δύο να τον αξιοποιήσουμε σε μεγάλο βαθμό".

    Ο κ. Χαραζί ανέφερε ότι εξέτασαν διάφορους τομείς συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ιράν, κυρίως σε ό,τι αφορά τον τομέα του τουρισμού, του εμπορίου και των επιχειρήσεων. Είπε ακόμα ότι συζητήθηκε και η πιθανότητα δημιουργίας κοινοπραξιών και χαρακτήρισε τις συνομιλίες του "χρήσιμες και πολύ εποικοδομητικές."

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [06] ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 2 Ιουλίου 2002 (20:38 UTC+2)

    Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου μεταβαίνει σήμερα στο Λονδίνο, όπου θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στο συνέδριο των Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών των κρατών - μελών της Κοινοπολιτείας, που διοργανώνεται από την Τράπεζα της Αγγλίας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, στο συνέδριο θα συζητηθούν οι πρόσφατες διεθνείς οικονομικές εξελίξεις καθώς και θέματα που αφορούν τη διεθνή συνεργασία των Κεντρικών Τραπεζών.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ - ΧΑΡΑΖΙ

    Λευκωσία, 2 Ιουλίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Οι σχέσεις Κύπρου και Ιράν αναπτύσσονται σε ένα πολύ καλό δρόμο τόσο σε πολιτικό, όσο και σε οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο, ήταν η κοινή διαπίστωση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και του Ιρανού Υπουργού Εξωτερικών Καμάλ Χαραζί, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα στη Λευκωσία.

    Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, τόσο ο κ. Χριστόφιας όσο και ο Ιρανός ΥΠΕΞ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, σημείωσαν ότι τα κοινοβούλια των δύο χωρών είναι σε συνεχή επαφή και θα εντείνουν τις ανταλλαγές αντιπροσωπειών τους προς όφελος των δύο χωρών και λαών.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [08] ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΜΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

    Αθήνα, 2 Ιουλίου 2002 (20:32 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    "Η Ελλάδα έχει φτάσει στα όριά της σε ότι αφορά το θέμα της εισδοχής λαθρομεταναστών" επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

    Ταυτόχρονα, κάλεσε την Τουρκία να συνεργαστεί άμεσα ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το πρωτόκολλο συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες για την επανεισδοχή των λαθρομεταναστών ενώ την προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που με ευθύνη της δεν προχωρήσει η λειτουργία της Μεικτής Επιτροπής που έχει συγκροτηθεί η Ελλάδα θα προχωρήσει σε διαβήματα.

    Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Βύρωνα Πολύδωρα ο κ. Χρυσοχοϊδης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι "τώρα θα δοκιμαστεί η διάθεση της Άγκυρας για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών".

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι η Ελλάδα με συγκεκριμένες πολιτικές που έχει εφαρμόσει, όπως με την τοποθέτηση συνοριακών φυλάκων, αντιμετώπισε αποτελεσματικά και με επιτυχία το τεράστιο αυτό κοινωνικό πρόβλημα.

    Με τα μέτρα που πήρε η χώρα μας -όπως είπε- έχει μηδενιστεί σχεδόν η λαθρομετανάστευση από τις βαλκανικές χώρες εξακολουθεί όμως να υπάρχει το πρόβλημα στα σύνορα μας με την Τουρκία λόγω της τακτικής της να μην εφαρμόζει τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα και η οποία έχει επικυρωθεί πρόσφατα από την ελληνική Βουλή.

    [09] ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΣΗΜΙΤΗΣ - ΚΙΝΑK

    Κίεβο, 2 Ιουλίου 2002 (20:28 UTC+2)

    Η διεύρυνση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Ουκρανίας βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με την ουκρανική πολιτική ηγεσία.

    Ο κ. Σημίτης συναντήθηκε σήμερα στο Κίεβο με τον Ουκρανό ομόλογό του Ανατόλι Κίνακ και αμέσως μετά υπεγράφη διμερής συμφωνία δικαστικής αρωγής σε αστικές υποθέσεις. Τη συμφωνία υπέγραψαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και από ουκρανικής ο υπουργός Δικαιοσύνης Αλεξάντερ Λαβρίνοβιτς.

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας για την ένταξη της Ουκρανίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, αλλά και τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό και επισήμανε τις δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών.

    "Οι οικονομικές μας σχέσεις είναι καλές, αλλά μπορούν να βελτιωθούν αισθητά περισσότερο. Οι ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται εδώ στην Ουκρανία, κυρίως στη ναυπήγηση πλοίων, αλλά και σε ορισμένες άλλες δραστηριότητες", τόνισε ο κ. Σημίτης αναφέροντας για παράδειγμα τις κατασκευές και τις τηλεπικοινωνίες.

    Επισήμανε ότι εκείνο που χρειάζεται είναι να έχουν οι Ελληνες επιχειρηματίες μια καλύτερη γνώση της αγοράς, ενώ τόνισε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να αρχίσει να προσαρμόζεται στο νομικό και θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε.

    Ανέφερε ότι η συμφωνία Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας, που έχει συνάψει η Ε.Ε. με την Ουκρανία, πρέπει να ενισχυθεί "με περισσότερα κίνητρα", θέμα το οποίο -όπως είπε- θα εξετάσει η Αθήνα στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συνεργασία Ε.Ε. και Ουκρανίας, καθώς και ΝΑΤΟ και Ουκρανίας αποτελεί ένα επιπλέον βήμα από όσα έχουν κάνει μέχρι σήμερα η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, διότι σημαίνει την ανάπτυξη σχέσεων με ορισμένες χώρες, οι οποίες βρίσκονται στα όρια της Ε.Ε. προς τη Ρωσία. Υπογράμμισε δε ότι "η Ε.Ε. δεν έχει διαμορφώσει ακόμη συγκεκριμένες πολιτικές και ότι η διαδικασία διεύρυνσης, η οποία εξελίσσεται τώρα και πιθανότατα θα ολοκληρωθεί θα της θέσει αρκετά προβλήματα και θα πρέπει πρώτα να διαμορφώσει μια συνολική άποψη για τα επόμενα βήματα".

    Από την πλευρά του ο κ. Κίνακ ανέπτυξε τους τομείς της ουκρανικής οικονομίας με τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης επιχειρηματικής δράσης, από τους Ελληνες επιχειρηματίες δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στον τομέα της ενέργειας με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και στην εφαρμογή των πλέον σύγχρονων τεχνολογικών μεθόδων για τη μεταφορά ενεργειακών πόρων (φυσικού αερίου και πετρελαίου) μέσω Ουκρανίας προς την Ευρώπη.

    Ο πρωθυπουργός που συνοδεύεται από εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων και ο Ουκρανός ομόλογός του θα μιλήσουν απόψε σε φόρουμ επιχειρηματιών από τις δύο χώρες.

    [10] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ

    Λευκωσία, 2 Ιουλίου 2002 (20:16 UTC+2)

    Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει "πάρα πολύ χλιαρά" το θέμα της εγκατάστασης κεραιών στις βρετανικές βάσεις Ακρωτηρίου, ως να έχει δώσει τη συγκατάθεσή της, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    "Εγώ δεν βλέπω να αντιδρά (η κυβέρνηση). Μακάρι να αντιδρά και να μην το γνωρίζουμε", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [11] ΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΥΝ ΤΟ ΣΤΟΛΟ ΤΟΥΣ

    Λευκωσία, 2 Ιουλίου 2002 (19:46 UTC+2)

    Οι Κυπριακές Αερογραμμές παρέλαβαν χθες το βράδυ, στο αεροδρόμιο Λάρνακας, το νέο αεροσκάφος "Αιιρμπάς Α-319" που φέρει το όνομα "Χαλκάνωρ" και το οποίο είναι το δεύτερο του ιδίου τύπου αεροπλάνο που αγοράζει η εταιρεία. Το πρώτο ήταν το "Νικοκλής" που παραλήφθηκε τον περασμένο Απρίλιο.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠE ο Διευθυντής Τύπου και Δημόσιων Υποθέσεων των Κυπριακών Αερογραμμών Τάσος Αγγελής, "το αεροπλάνο αυτό είναι 126 θέσεων, είναι πλήρως αναβαθμισμένο και έχει δρομολογηθεί για πτήσεις προς Ελλάδα και Ευρώπη. Επιπλέον", είπε ο κ. Αγγελής, "θα ενοικιάσουμε δύο καινούργια "Εαρμπας Α-330", 295 θέσεων, τα οποία θα δρομολογηθούν βασικά για Λονδίνο, αλλά και για Ευρώπη".

    Τα δυο αυτά αεροπλάνα αναμένονται να έρθουν στην Κύπρο το ένα τον προσεχή Δεκέμβριο και το άλλο αρχές Ιανουαρίου 2003 και το πρόγραμμα απόκτησης νέων αεροπλάνων ολοκληρώνεται προς το παρόν για τις Κυπριακές Αερογραμμές, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Αγγελής.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [12] Η ΚΥΠΡΟΣ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΕ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

    Λευκωσία, 2 Ιουλίου 2002 (19:43 UTC+2)

    Το επίσημο έγγραφο προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Διεθνή Σύμβαση για την Εναρμόνιση των Συνοριακών Ελέγχων των Αγαθών, η οποία συνομολογήθηκε στη Γενεύη στις 21 Οκτωβρίου, 1982, κατέθεσε χθες ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, μέχρι σήμερα έχουν γίνει μέλη της Σύμβασης 41 χώρες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [13] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΜΠΑΟΥΤΣΕΡ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ουάσιγκτον, 2 Ιουλίου 2002 (19:30 UTC+2)

    Το γεγονός ότι το τέλος Ιουνίου, το οποίο κατ' επανάληψη είχε χαρακτηρισθεί ως σημαντική ημερομηνία από την αμερικανική κυβέρνηση, πέρασε και δεν υπήρξε καμία ουσιαστική εξέλιξη στην κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού, σχολίασε κατά τη χθεσινή ενημέρωση Τύπου απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    Ο κ. Μπάουτσερ δεσμεύθηκε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να είναι δραστήρια προς την κατεύθυνση επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

    "Εχετε δίκιο ότι ο στόχος που υπήρχε για επίτευξη κάποιας μορφής συμφωνίας έως το τέλος του μήνα δεν έχει επιτευχθεί. Συνεχίζουμε να θεωρούμε (το Κυπριακό) ένα πολύ σημαντικό θέμα, για το οποίο επιθυμούμε να ασχοληθούμε σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη," είπε.

    Καταλήγοντας, ο κ. Μπάουτσερ εξέφρασε την εκτίμηση ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και τα ΗΕ θα συνεχίσουν να είναι "πολύ δραστήρια" προς αυτή την κατεύθυνση.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [14] ΝΕΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ 4η ΙΟΥΛΙΟΥ

    Ουάσιγκτον, 2 Ιουλίου 2002 (19:18 UTC+2)

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι έχει αξιόπιστες πληροφορίες για τρομοκρατικό χτύπημα την 4η Ιουλίου, Ημέρα της Ανεξαρτησίας για τις ΗΠΑ και προειδοποίησε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι οι τρομοκράτες μπορεί να πραγματοποιήσουν επιθέσεις αυτοκτονίας και απαγωγές, για να πλήξουν αμερικανικά συμφέροντα στο εξωτερικό και πρέπει οι Αμερικανοί πολίτες και αξιωματούχοι να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζει ακόμη ότι οι τρομοκράτες μπορεί να στραφούν εναντίον στόχων που φρουρούνται ελάχιστα, όπως εκκλησίες, εστιατόρια, αφού τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί σημαντικά σε δημόσια κτίρια.

    [15] LAVIPHARM: ΠΡΟΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ GLAXOSMITHKLINE

    Αθήνα, 2 Ιουλίου 2002 (18:33 UTC+2)

    Την επικείμενη συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στη Lavipharm και τη φαρμακευτική εταιρία GlaxoSmithKline (GSK), ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ομίλου Lavipharm Θανάσης Λαβίδας.

    H συμφωνία αφορά στην αποθήκευση και αποκλειστική διανομή όλων των προϊόντων της GlaxoSmithKline από τον όμιλο και πιο συγκεκριμένα από τη θυγατρική του εταιρία, Pharma Logistics A.E. Το ύψος των προϊόντων που θα διακινηθούν ξεπερνά τα 250 εκ. ευρώ ετησίως.

    Επιπρόσθετα, η επικείμενη συμφωνία συνεργασίας με την GlaxoSmithKline συμπίπτει χρονικά και με την στρατηγική απόφαση του Ομίλου Lavipharm να επενδύσει στο χώρο των logistics, με την κατασκευή ενός νέου, υπερσύγχρονου Κέντρου Διανομής στο Νομό Αττικής. Η επένδυση αυτή στοχεύει όχι μόνο στη βελτίωση του επιπέδου των υπηρεσιών πανελλαδικά αλλά και στην αναβάθμιση της ποιότητας της αλυσίδας ανεφοδιασμού στο χώρο του φαρμάκου. Το Κέντρο Διανομής, που θα καλύπτει 8.000 τ.μ. και θα έχει ύψος 11 μ., θα είναι έτοιμο στις αρχές του 2003.

    Η GlaxoSmithKline, ηγετική εταιρία παγκοσμίως κυρίως στον τομέα της έρευνας φαρμακευτικών προϊόντων, εδρεύει στη Μεγάλη Βρετανία. Η εταιρία, που κατέχει το 7% περίπου της παγκόσμιας φαρμακευτικής αγοράς, δραστηριοποιείται και στον χώρο των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (OTC). Στην GSK εργάζονται διεθνώς πάνω από 100.000 άτομα, ενώ το 2001 οι πωλήσεις της παγκοσμίως, έφθασαν τα 29,5 δις. Δολάρια.

    Η Lavipharm είναι ο μεγαλύτερος ολοκληρωμένος Ομιλος ανάπτυξης, παραγωγής, εισαγωγής, προώθησης και διανομής φαρμάκων και καλλυντικών στην Ελλάδα, με έντονη διεθνή δραστηριότητα. Το 2001 ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Lavipharm έφθασε τα 290,6 εκ. ευρώ.

    [16] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΗ ΧΕΒΡΩΝΑ

    Χεβρώνα, 2 Ιουλίου 2002 (18:33 UTC+2)

    Οι ισραηλινοί συνέλαβαν περίπου 100 φοιτητές στη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης και επέκτειναν τις επιχειρήσεις για τη σύλληψη εξτρεμιστών που μπορεί να σχεδιάζουν επιθέσεις κατά στόχων στο Ισραήλ.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, ο πρώην αρχηγός των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, Νταχλάν άσκησε κριτική στην πολιτική αποκλεισμού του Γιάσερ Αραφάτ που προτείνει ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, χαρακτηρίζοντας «πραξικοπηματικό» το αίτημα των ΗΠΑ για απομάκρυνση του παλαιστίνιου ηγέτη από την εξουσία.

    [17] Ο ΦΟΣΕΤ ΕΓΙΝΕ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΕ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ

    Καλγκουρλι, 2 Ιουλίου 2002 (18:21 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πολυεκατομμυριούχος Στιβ Φόσετ πέρασε στην ιστορία της παγκόσμιας αεροπλοίας, αφού κατόρθωσε μετά από έξι αποτυχημένες προσπάθειες να ολοκληρώσει τον γύρο του κόσμου με αερόστατο.

    Όπως μετέδωσε το ΒΒC, το κέντρο ελέγχου που παρακολουθούσε την πορεία του ταξιδιού ανακοίνωσε το απόγευμα ότι το αερόστατο επέστρεψε στο σημείο από όπου είχε ξεκινήσει στις 19 Ιουνίου.

    Ο Φόσετ δήλωσε πανευτυχής ενώ βρισκόταν ακόμη στο αερόστατό του πάνω από την Αυστραλία.

    Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ένας άνθρωπος ταξιδεύει μόνος του σε ολόκληρο τον κόσμο με αερόστατο χωρίς καμία στάση στη διαδρομή του.

    Ο Φόσετ κάλυψε 19.250 μίλια στο ταξίδι του και αναμένεται να προσγειωθεί στην νότια Αυστραλία.

    Μετά θα μεταβεί με το ιδιωτικό του τζετ στο Σίδνει όπου θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου για το όλο εγχείρημα.

    O.K.

    [18] ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΝΕΑΣ ΚΕΡΑΙΑΣ ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Λευκωσία, 2 Ιουλίου 2002 (18:18 UTC+2)

    Την άποψη της Κυπριακής κυβέρνησης πως θα ήταν προτιμότερο να μην προχωρήσουν οι Βρετανικές Βάσεις στην εγκατάσταση της νέας κεραίας, στην περιοχή Ακρωτηρίου, μετέφεραν στον Βρετανό Υπατο Αρμοστή στη Λευκωσία Λιν Πάρκερ οι υπουργοί Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης και Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, οι δύο υπουργοί εξέθεσαν τις απόψεις της κυπριακής κυβέρνησης, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά τη μελέτη της έκθεσης της ανεξάρτητης ομάδας εμπειρογνωμόνων διεθνούς κύρους. Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, η θέση της κυβέρνησης περιορίστηκε μόνο στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της όλης υπόθεσης.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει επίσης πως η βρετανική θέση, όπως έχει επεξηγηθεί, είναι πως "δεν είναι δυνατό, για τους Βρετανούς, παρόλο που θα ήταν καλύτερο, να αποφύγουν τις εργασίες για την εγκατάσταση της νέας κεραίας". Ωστόσο, όπως αναφέρεται, οι Βρετανοί υποσχέθηκαν να συνεργαστούν πλήρως με τις αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη "λήψη όλων εκείνων των απαραίτητων μέτρων αποκατάστασης κατά το δυνατόν, των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα προκύψουν".

    Στο μεταξύ μέσω της ίδιας ανακοίνωσης η Κυπριακή Κυβέρνηση απευθύνει έκκληση προς την κυπριακή κοινή γνώμη όπως "οποιεσδήποτε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τηρηθούν αυστηρώς μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας και της κοσμιότητας, που υπάρχουν και πρέπει να λειτουργούν σε μία ευρωπαϊκή ευνομούμενη χώρα".

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΙΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ Ο Η. ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουλίου 2002 (18:11 UTC+2)

    Τις περιοχές της Πιερίας που επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση των προηγούμενων ημερών επισκέφθηκε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ηλίας Λιακόπουλος, συνοδευόμενος από υπηρεσιακά στελέχη της περιφέρειας.

    Ο κ. Λιακόπουλος συναντήθηκε με τον νομάρχη Πιερίας Γεώργιο Παπαστεργίου αλλά και με αγρότες του νομού και εκπροσώπους του ΕΛΓΑ. Διαπιστώνοντας τις ζημιές κυρίως στην καλλιέργεια του καπνού επισήμανε ότι είναι φανερή η αγωνία των κατοίκων για το εισόδημά τους. Διαβεβαίωσε δε πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την επιτάχυνση της διαδικασίας εκτίμησης των ζημιών και αποζημιώσεως των αγροτών.

    Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας επισκέφθηκε εξάλλου τα έργα που εκτελούνται στην εθνική οδό, στον κόμβο του Μακρύγιαλου και στην είσοδο της Κατερίνης, όπου γίνεται η υπογειοποίηση της εθνικής οδού. Ο κ. Λιακόπουλος χαρακτήρισε τα έργα πολύ σημαντικά και τόνισε πως στόχος είναι μέχρι το τέλος Ιουλίου να δοθεί σε πλήρη κυκλοφορία η εθνική οδός.

    Για την υπογειοποίηση της εθνικής οδού στο ύψος της Κατερίνης επισήμανε ότι το έργο είναι προϋπολογισμού 32,5 δισεκατομμυρίων δραχμών με μήκος επέμβασης 3,5 χιλιομέτρων και με τις ράμπες προσβάσεων μήκους 1800 μέτρων. Τόνισε ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα είτε με τις απαλλοτριώσεις είτε με τις ρυθμίσεις κυκλοφορίας και υπογράμμισε ότι κεντρικός στόχος είναι να λειτουργήσει σωστά η εθνική οδός εντός του 2003.

    Στη συνέχεια ο κ. Λιακόπουλος μετέβη στο νέο νοσοκομείο Κατερίνης ενώ συναντήθηκε και με τους εκπροσώπους των φορέων της πόλης, με τους δημάρχους του νομού και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΕΔΚ του νομού Πιερίας.

    Την Πέμπτη ο κ. Λιακόπουλος θα επισκεφθεί το νομό Ημαθίας και θα συναντηθεί με τον νομάρχη Γιάννη Σπάρτση, τον πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΕΔΚ, τους δημάρχους και εκπροσώπους φορέων του νομού. Κατά την επίσκεψή του στην Ημαθία, ο κ. Λιακόπουλος θα μεταβεί στον κόμβο της Εγνατίας Οδού, τον Αρχαιολογικό Χώρο της Βεργίνας και την περιοχή χάραξης του νέου άξονας Βέροιας Νάουσας.

    [20] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    'Αγκυρα, 2 Ιουλίου 2002 (17:53 UTC+2)

    Εκατόν τρεις λαθρομετανάστες συνελήφθησαν τις τελευταίες μέρες στη Σμύρνη, στην Αδριανούπολη και την επαρχία Γκελίμπολού (Καλλίπολη) του Νομού Τσανάκκαλε, στην Τουρκία.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Τζουμχουριέτ», στα ανοιχτά της τοποθεσίας Οζντερε της επαρχίας Μεντερές της Σμύρνης συνελήφθησαν 76 λαθρομετανάστες ξένης ιθαγενείας που επέβαιναν σε γιωτ το οποίο, όπως ανακοινώθηκε έπλεε, με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά.

    Στην Αδριανούπολη, κατά τις τελευταίες δύο μέρες, συνελήφθησαν 27 άτομα ξένης ιθαγένειας τα οποία προσπαθούσαν να μεταβούν στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, με παράνομους τρόπους. Ανακοινώθηκε ότι οι συλληφθέντες ήταν Ιρανοί, Παλαιστίνιοι, Αφγανοί και Πακιστανοί καθώς και πολίτες του Μπαγκλαντές.

      Εξάλλου δεκαέξι ιρακινοί, εκ των οποίων τέσσερις γυναίκες, συνελήφθησαν σε υπό ουκρανική σημαία γιωτ στο οποίο επιβιβάσθηκαν από την Κωνσταντινούπολη για να μεταβούν στην Ελλάδα. Οι συλληφθέντες που, όπως ανακοινώθηκε, έφθασαν στη Λέσβο, υποχρεώθηκαν να βγουν στην ξηρά στην παραλία του χωριού Σιουτλούτζε της επαρχίας Γκελίμπολου, όπου συνελήφθησαν.

    [21] ΣΤΑ 23,02 ΔΙΣ ΕΥΡΩ Η ΑΓΟΡΑ Α/Κ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ

    Αθήνα, 2 Ιουλίου 2002 (17:45 UTC+2)

    Στο ποσό των 23,02 δισ. ευρώ από 23,46 δισ. ευρώ τον Μάιο, διαμορφώθηκε στο τέλος Ιουνίου 2002, το ενεργητικό της αγοράς των Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών, τα ενεργητικά των υποκατηγοριών των Α/Κ, με εξαίρεση τα Α/Κ Μικτά Εσωτερικού, κινήθηκαν πτωτικά εξαιτίας της αβεβαιότητας στην εγχώρια και τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.

    Επιπλέον, η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου είχε αρνητική επίδραση στα Α/Κ Ομολογιακά Εξωτερικού και Διεθνή καθώς και στα Διεθνή Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Διεθνή που αντίστοιχα επενδύουν σε δολαριακά ομόλογα και στο δολάριο.

    Πιο συγκεκριμένα, σημειώθηκε αύξηση του ενεργητικού κατά 1,88% και των μεριδίων κατά 1,71% των Α/Κ Μικτών Εσωτερικού. Οι εισροές κεφαλαίων της υποκατηγορίας ανήλθαν σε 74,18 εκατ. ευρώ. Μικρές εισροές κεφαλαίων και στα Μικτά Α/Κ Διεθνή παρά τη μείωση του ενεργητικού τους κατά 3,02%.

    Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία σημειώθηκε μείωση του ενεργητικού των Μετοχικών Α/Κ Εσωτερικού κατά 2,19% ύστερα από μείωση του Γενικού Δείκτη του Χ.Α.Α το μήνα Ιούνιο κατά 2,6%, αλλά συγκρατημένες εκροές κεφαλαίων που δεν ξεπέρασαν τα 6,5 εκατ. ευρώ και πολύ μικρή μείωση μεριδίων που ανήλθε σε 0,13%. Η μέση αριθμητική απόδοση μηνός των Μετοχ. Α/Κ Εσωτερικού ήταν καλύτερη από την πορεία του Γ.Δ. τον Ιούνιο αφού ανήλθε σε -2,02%. Επίσης, 54 από τα 74 Α/Κ της υποκατηγορίας είχαν απόδοση περιόδου καλύτερη από - 2,6%.

    Εξάλλου σημειώθηκε μείωση του ενεργητικού κατά -1,98% και εκροές κεφαλαίων 116,14 ευρώ στα Ομολογιακά Α/Κ Εσωτερικού. Εκροές κεφαλαίων και για τα Ομολογιακά Εξωτερικού και Διεθνή που συνολικά ανήλθαν περίπου σε 11,5 εκατ. ευρώ.

    Εξάλλου έγινε μείωση του ενεργητικού κατά 2,99% και των μεριδίων κατά 3,03% των Διαχείρισης Διαθεσίμων Α/Κ Εσωτερικού. Εκροές κεφαλαίων στα Α/Κ Διαχείρισης ύψους 2,18 εκατ. ευρώ.

    Τέλος, σημειώνεται ως προς τα Μετοχικά Εσωτερικού ότι η μέση αριθμητική απόδοση τους κατά το α΄ πρώτο εξάμηνο του έτους ανέρχεται σε -9,43% έναντι πτώσης του Γενικού Δείκτη του Χ.Α.Α κατά 13,65%. Από τα 74 Α/Κ της κατηγορίας τα 64 εμφανίζουν καλύτερη απόδοση από την αρχή του έτους σε σχέση με το Γενικό Δείκτη.

    [22] ΝΕΟ ΠΡΟΪΟΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Αθήνα, 2 Ιουλίου 2002 (17:37 UTC+2)

    Το νέο Προσωπικό Καλοκαιρινό Δάνειο 3.000 ευρώ παρουσιάζει η Γενική Τράπεζα, στο πλαίσιο σχεδιασμού νέας σειράς καινοτόμων προϊόντων που προσφέρουν μοναδικές λύσεις και τα πλέον ανταγωνιστικά επιτόκια της αγοράς.

    Το δάνειο έχει επιτόκιο 8,95% (πλέον 0,6% εισφορά Ν.128/75) σταθερό για τον πρώτο χρόνο, η αποπληρωμή του γίνεται με εξόφληση σε 48 μηνιαίες δόσεις, ενώ δεν απαιτούνται δικαιολογητικά αγορών για τη χορήγησή του, η οποία συνοδεύεται και με δωρεάν συνδρομή για ένα χρόνο της Γενικής Mastercard. Η προσφορά ισχύει έως τις 31 Ιουλίου 2002.

    [23] ΣΥΜΦΩΝΙΑ RAINBOW ΜΕ ΤΗΝ INFOSYSTEM Π H.KEΝΤΡΟΣ - I. MΠΑΛΑΡΗΣ O.E.

    Αθήνα, 2 Ιουλίου 2002 (17:36 UTC+2)

    Mε την εταιρία Infosystem Π H.Kέντρος- I. Mπαλάρης O.E. στην Πάτρα υπέγραψε πρόσφατα εμπορική συμφωνία η Rainbow Computer, εντάσσοντάς την στο Δίκτυο των Eξουσιοδοτημένων Mεταπωλητών της.

    Σαν Eξουσιοδοτημένος Mεταπωλητής Apple, η Infosystem θα έχει την δυνατότητα να συνθέτει, να προωθεί και να υποστηρίζει λύσεις που εξυπηρετούν τις τρέχουσες ανάγκες κάθε πελάτη αξιοποιώντας την μεγάλη ποικιλία επαγγελματικών προϊόντων Hardware και Software που διαθέτει η Rainbow.

    [24] ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΒΟΥΝ ΞΑΝΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΑΜΑΧΩΝ

    Καμπούλ, 2 Ιουλίου 2002 (17:34 UTC+2)

    Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη λήψη αυστηρών μέτρων και στη βελτίωση της υπηρεσίας αντικατασκοπίας ώστε να μην επαναληφθούν επιθέσεις κατά πολιτών, όπως η χθεσινή από αμερικανικά μαχητικά στο νότιο τμήμα της χώρας

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press, ο υπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν Αμπντάλ Αμπντάλα τόνισε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν θα συνεχιστούν αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει η όλη διαδικασία για να γίνονται επιθέσεις να αναθεωρηθεί για να μην ξανασυμβούν επεισόδια όπως ο βομβαρδισμός κοντά στο χωριό Κακαρακ στην επαρχία Ουζουργκάν.

    Ο Αμπντάλα ανέφερε ότι βομβαρδίστηκαν τέσσερα χωριά και σκοτώθηκαν 40 άτομα ενώ τραυματίστηκαν 100 και πρόσθεσε ότι έχασαν τη ζωή τους 25 άτομα από μία οικογένεια.

    Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι πρέπει να ληφθούν σκληρά μέτρα για να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά και ανέφερε ότι τα λάθη είναι ανθρώπινα αλλά ο λαός του Αφγανιστάν πρέπει να είναι σίγουρος ότι είναι ασφαλής.

    Ο Αμπντάλα είπε ότι οι εχθροί της ειρήνης και της σταθερότητας στο Αφγανιστάν μπορεί να εκμεταλλευτούν τέτοιου είδους ατυχήματα για να συσπειρώσουν γύρω τους την αντιπολίτευση εναντίον του πρωθυπουργού Χαμίντ Καρζάι.

    O.K.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 2 July 2002 - 18:13:44 UTC