Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-07-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΠΕΡΑΤΙΚΟΥ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ Ο ΣΑΒΒΑΣ ΞΗΡΟΣ
  • [02] ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΙΧΕ ΣΤΑΛΕΙ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ
  • [03] 300 ΑΤΟΜΑ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΠΝΙΓΜΟ
  • [04] ΣΤΗΝ ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ
  • [05] ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ
  • [06] ΜΠΟΥΣ: ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [07] ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟ 2001
  • [08] ΝΕΕΣ 24ΩΡΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ
  • [09] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [10] ΜΙΚΡΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [11] ΑΝΑΝ: ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΙΡΑΚ
  • [12] Ο Μ. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΑΣΜΟΥΣΕΝ
  • [13] ΣΤΙΣ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ ΘΑ ΣΥΝΕΛΘΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [14] ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΝ - ΝΤΕ ΣΟΤΟ
  • [16] ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [17] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΧΑΑ
  • [18] ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΧΑΡΑΞΗ ΣΑΦΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
  • [19] ΝΥΦΗ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ Η ΤΖΟΥΛΙΑ ΡΟΜΠΕΡΤΣ
  • [20] ΔΕΚΑ ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ LOGICDIS
  • [21] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • [22] Η. ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΩΣ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ 2003 ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ Ο ΚΟΜΒΟΣ ΤΗΣ
  • [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΙΒΡΙΚΟΓΛΟΥ-ΜΕΙΝΤΑΝΙ

  • [01] ΣΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΠΕΡΑΤΙΚΟΥ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ Ο ΣΑΒΒΑΣ ΞΗΡΟΣ

    Aθήνα, 4 Ιουλίου 2002 (15:03 UTC+2)

    Στον 40χρονο Σάββα Ξηρό ανήκουν δακτυλικά αποτυπώματα που βρέθηκαν σε αυτοκίνητο το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τους τρομοκράτες της 17 Νοέμβρη στη δολοφονία του εφοπλιστή Κώστα Περατικού, το 1997 στον Πειραιά. Αυτό ανακοίνωσε ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Φώτης Νασιάκος, σε δηλώσεις που έκανε το μεσημέρι στο αμφιθέατρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής με αφορμή τις έρευνες για την τρομοκρατία.

    Ο κ. Νασιάκος αναφέρθηκε στην χθεσινή επιχείρηση της αστυνομίας στο κρησφύγετο της οργάνωσης 17 Νοέμβρη, όπου, όπως τόνισε, βρέθηκαν πολλά αντικείμενα, μεταξύ των οποίων προκηρύξεις της 17 Νοέμβρη, το λάβαρο της οργάνωσης, σφραγίδα της οργάνωσης, ηλεκτρονικός υπολογιστής, οπλισμός και εκρηκτικά. Σύμφωνα με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, τα υλικά αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο εξονυχιστικών εξετάσεων από τις οποίες αναμένεται να προκύψουν πολύτιμα στοιχεία για την πορεία των ερευνών. Οι έρευνες συνεχίζονται και η Ελληνική Αστυνομία θα προβεί σε περαιτέρω ανακοινώσεις όταν θα υπάρξουν νεότερα στοιχεία.

    Ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. υπογράμμισε τη σημασία της συνεισφοράς των πολιτών στις έρευνες τονίζοντας ότι από χθες η αστυνομία δέχτηκε μεγάλο αριθμό τηλεφωνημάτων στις γραμμές 170 και το 1964 από ανθρώπους που αναγνώρισαν τον Ξηρό από τις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Συνέστησε εξάλλου στα μέσα ενημέρωσης ιδιαίτερη προσοχή σε όσα μεταδίδουν και επανέλαβε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό.

    Παρουσιάζοντας την πορεία της μέχρι τώρα έρευνας ο κ. Νασιάκος αναφέρθηκε στην έκρηξη του περασμένου Σαββάτου στον Πειραιά που συνοδεύτηκε από τον σοβαρό τραυματισμό του Σάββα Ξηρού. Την περασμένη Δευτέρα διαπιστώθηκε ότι το περίστροφο που βρέθηκε στον τόπο της έκρηξης ήταν αυτό που αφαιρέθηκε από τον δολοφονηθέντα αστυνομικό Χρήστο Μάτη στη διάρκεια ληστείας στην εθνική τράπεζα Πετραλόνων την παραμονή Χριστουγέννων του 1984.

    Την Τετάρτη, στοιχεία της συνεχιζόμενης έρευνας και πληροφορίες οδήγησαν την αστυνομία σε κρησφύγετο της οργάνωσης 17 Νοέμβρη στην οδό Πάτμου 84 στα Κάτω Πατήσια. Το κρησφύγετο είχε νοικιάσει με ψεύτικό όνομα ο Ξηρός προ οκταετίας περίπου. Παρουσία δικαστικού λειτουργού πραγματοποιήθηκε έρευνα στο χώρο, η οποία συνεχίζεται και τώρα.

    Όπως είπε ο κ. Νασιάκος, στο κρησφύγετο μεταξύ άλλων πολλών αντικειμένων βρέθηκαν προκηρύξεις της 17 Νοέμβρη, το λάβαρο της οργάνωσης, σφραγίδα της οργάνωσης, ηλεκτρονικός υπολογιστής, οπλισμός (ένα περίστροφο 38, δύο αυτόματα, ένα ούζι), εκρηκτικά, ακαριαίο φυτίλι, δύο μπαζούκας, ρουκέτες, περούκες και άλλα υλικά μεταμφιέσεως, κοπτικά και άλλα εργαλεία, χειροβομβίδες κ. α.

    Ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας τόνισε ότι οι έρευνες διεξάγονται υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση των εισαγγελικών αρχών και συγκεκριμένα του αρμοδίου επί θεμάτων τρομοκρατία εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Γιώτη.

    «Η δημοκρατική πολιτεία μας έταξε να διώκουμε το έγκλημα σε όλες του τις μορφές. Ως Ελληνική Αστυνομία προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στην υποχρέωσή μας αυτή όσο καλύτερα μπορούμε. Ο πήχυς έχει τεθεί ψηλά αφού πλέον και οι προσδοκίες της κοινωνίας από την αστυνομία είναι πολύ περισσότερες σήμερα από ό,τι παλαιότερα. Στο δρόμο που έχουμε χαράξει θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με επαγγελματισμό, ευσυνειδησία και σταθερή αναφορά στους κανόνες της δημοκρατικής πολιτείας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νασιάκος.

    [02] ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΙΧΕ ΣΤΑΛΕΙ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

    Αθήνα, 4 Ιουλίου 2002 (12:41 UTC+2)

    Απόρρητο στρατιωτικό έγγραφο, με βαθμό προτεραιότητας «επείγον», που αφορούσε σε θέματα ασφάλειας για την περίπτωση τρομοκρατικού χτυπήματος, είχε αποσταλεί σε όλες τις υπηρεσίες ασφάλειας της χώρας λίγες ώστε πριν την έκρηξη του περασμένου Σαββάτου στο λιμάνι του Πειραιά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ραδιοφωνικού σταθμού «Φλας», το έγγραφο είχε αποδέκτες αεροδρόμια, ναυτικούς σταθμούς, στρατόπεδα, λιμεναρχεία και τμήματα ασφαλείας αστυνομικών διευθύνσεων κυρίως στην νησιωτική Ελλάδα και το θέμα του ήταν η ασφάλεια έργων, εγκαταστάσεων και υλικών.

    Σε αυτό υπενθυμίζονται μέτρα ασφαλείας για τους παραπάνω πιθανούς στόχους όπως αυτά καθορίστηκαν κατόπιν σχετικού εγγράφου που αφορά σε πληροφορίες για πιθανή τρομοκρατική ενέργεια σε ναυτικούς κυρίως στόχους από μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Αλ Κάιντα». Παράλληλα αναφέρονται μέτρα ασφάλειας που πρέπει να ληφθούν από τις αρμόδιες αρχές όπως οι στρατιωτικές μονάδες ενώ τονίζεται ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τις αποθήκες υλικών.

    [03] 300 ΑΤΟΜΑ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΠΝΙΓΜΟ

    Αθήνα, 4 Ιουλίου 2002 (11:26 UTC+2)

    Τα παιδιά, οι έφηβοι και οι ηλικιωμένοι είναι τα περισσότερα θύματα των χωρίς πρόθεση πνιγμών. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα" κάθε χρόνο 300 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα.

    Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία κατέγραψε 5.704 πνιγμούς χωρίς πρόθεση, κατά την τελευταία 20ετία 1980 - 1999, αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 300 πνιγμούς το χρόνο.

    Κάθε χρόνο πνίγονται περίπου 20 παιδιά, ηλικίας κάτω των 14 ετών και 15 έφηβοι ηλικίας 15 - 19 ετών. Οι πνιγμοί στην πλειοψηφία τους σημειώνονται στη θάλασσα, ενώ λιγότερα περιστατικά καταγράφονται σε πισίνες.

    Το Κέντρο Ερευνας και Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας ανέλαβε να πραγματοποιήσει εκστρατεία για την πρόληψη των παιδικών πνιγμών στην Ελλάδα. Η εκστρατεία θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2003.

    [04] ΣΤΗΝ ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιουλίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Ύστερα από πολύωρο ταξίδι η εθνική ομάδα βόλεϊ των ανδρών έφτασε στην Ποντγκόριτσα, όπου αύριο θα αντιμετωπίσει τη Γιουγκοσλαβία στο πρώτο παιχνίδι της 2ης αγωνιστικής του Παγκοσμίου Λιγκ 2002. Οι Γιουγκοσλάβοι αναμένεται να τα παίξουν όλα για όλα στους δύο αγώνες με το εθνικό μας συγκρότημα, ύστερα από τις δύο αναπάντεχες ήττες από τη Γαλλία.

    Ο αρχηγός των «Πλάβι» Βλαντιμίρ Γκρμπιτς προπονήθηκε σήμερα για πρώτη φορά με μπάλα, καθώς είχε πρόβλημα με το γόνατό του και αναμένεται να είναι σε πλήρη φόρμα σε 20 ημέρες, αλλά αν χρειαστεί ίσως να παίξει στους δύο αγώνες με την Ελλάδα.

    Σήμερα το μεσημέρι δόθηκε συνέντευξη Τύπου, ενόψει του αγώνα, χωρίς όμως την παρουσία του Στέλιου Προσαλίκα και του Μάριου Γκιούρδα, καθώς συνέπεσε με την ώρα προπόνησης της Εθνικής. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο τεχνικός συντονιστής της ΕΟΠΕ Περικλής Μπακοδήμος.

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Γιουγκοσλαβίας Ζόραν Γκάετς δήλωσε: «Έχουμε μάθει να παίζουμε με την πλάτη στον τοίχο. Είχαμε προβλήματα με τη Γαλλία και τώρα πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσουμε την Ελλάδα. Όλα γίνονται σε αυτό τον όμιλο, δεν εξαρτάται μόνο από την αγωνιστική παρουσία των ομάδων, αλλά και από την κούραση των παικτών από τα συνεχόμενα ταξίδια. Γνωρίζουμε ποια είναι η Ελλάδα, έχει έμπειρους παίκτες κι εγώ περιμένω από την ομάδα μου να ανεβάσει είκοσι τοις εκατό το επίπεδό της σε σχέση με τους αγώνες στη Γαλλία».

    Από την πλευρά του ο αρχηγός της Γιουγκοσλαβίας, Βλαντιμίρ Γκρμπιτς είπε: «Πάντα όταν παίζουμε με την Ελλάδα έχουμε δυσκολίες και αν δεν νικήσουμε σε αυτά τα δύο παιχνίδια θα έχουμε πρόβλημα στον όμιλο».

    [05] ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ ΠΑΙΔΩΝ-ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιουλίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Στο δημοτικό στάδιο της Κορίνθου διεξάγεται το Σαββατοκύριακο το πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου παίδων - κορασίδων. Στους αγώνες δικαίωμα συμμετοχής έχουν αθλητές και αθλήτριες που έχουν γεννηθεί το 1985 και το 1986. Ακόμα μπορούν να πάρουν μέρος και αθλητές-τριες της κατηγορίας παμπαίδων - παγκορασίδων Α (1987-1988) σε κάποια αγωνίσματα ανάλογα με την ηλικία τους και σύμφωνα με την προκήρυξη του ΣΕΓΑΣ.

    Οι αγώνες αποτελούν το βασικό κριτήριο πρόκρισης (μαζί με τα άλλα πανελλήνια πρωταθλήματα) για τη συμμετοχή στην συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου (μέχρι 16 ετών) που θα γίνει στις 27-28 του μηνός στην Λευκωσία, καθώς και για την συνάντηση αθλητών και αθλητριών των Βαλκανικών χωρών (σε επιλεγμένα αγωνίσματα) που θα διεξαχθεί στην Καβάλα στις 3 Αυγούστου.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις στο πανελλήνιο πρωτάθλημα παίδων - κορασίδων μεταξύ άλλων θα μετάσχουν:

    ΠΑΙΔΕΣ

    100 μ: Γιάννης Καρακατσανίδης (Ολυμπιάς), Κώστας Παπαζαφείρης (Ολυμπιάς Πατρών), 200 μ: Γιάννης Αποστόλου (Υγεία Ρόδου), κλπ, 400 μ: Σταμάτης Παναγιάς (Υγεία Ρόδου), Παντελής Μελαχροινούδης (ΓΣ Ηλιούπολης), κ.ά, επί κοντώ: Μιχάλης Παστός (Αλκαίος ΓΣ), Δημητρης Πατσουκάκης (Ρήγας) κλπ, σφύρα: Νίκος Φακίρης (Ηρακλής Θ), Μανώλης Βαρδαξής (Ελ. Βενιζέλος) κλπ, σφαίρα: Ευάγγελος Πλαβούκος (ΟΦΚΑ Οδυσσέας), Δαμιανός Καλογεράκης (Κύδων), Κυριάκος Κοσμαδάκης (Μυρμυδόνες) κλπ, μήκος: Φώτης Μήτσιος (ΓΑΣ Αλεξάνδρεια), Γιώργος Μαούνης (Υγεία Ρόδου) κλπ, 110 μ εμπ: Γιάννης Γκασιώνης (Κόροιβος Αμαλ.), Αρης Παπανικολάου (Αστέρας), Στέργιος Παπαδόπουλος (Ολυμπιάς Πολ) κλπ, ακόντιο: Αλέξανδρος χαμός (ΓΣ Ηλιούπολης), Αλέξανδρος Βαρσάμος (Αρης Θ), Ελευθέριος Κοκκινάκης (Αναγέννηση Σάμου) κλπ, ύψος: Θοδωρής Μαθιουδακης (Ελ Βενιζέλος), Λεωνίδας Νάσσης (Τρίτων), Μανώλης Φουκαράκης (ΟΦΗ) κλπ, 800 μ: Ευάγγελος Παύλου (ΟΦΚΑ Περιστερίου), ανδρέας Μπράτσης (ΓΑΣ Ίκαρος), Αλέξανδρος Κομπούλης (ΑΓΣ ιωαννίνων) κλπ, 1500 μ: Αντώνης Κουτρίκης (Έσπερος), Μιχάλης Σπυράτος (Προμηθέας) κλπ, 400 μ εμπ: Στέργιος Νικολακούδης (ΓΕ Θεσσαλονίκης), Κώστας Καλιώρας (ΓΣ Τρικάλων), Σταύρος Χριστοδούλου (Ολυμπιάδα Χίου) κλπ, τριπλούν: Δημήτρης Βλάχος (ΓΣ Τρικάλων), Δημήτρης Στάθης (Κάδμος Θηβών), Απόστολος Βλαχάβας (ΑΟ Μαγνησίας) κλπ, δίσκος: Παντελεήμων Δελήμπασης (ΟΚΑ Αρκάδι), Δημήτρης Πέγιος (Εδεσσαικός), κλπ, Ανέστης Μαντέλος (ΠΓΣ),

    ΚΟΡΑΣΙΔΕΣ

    100 μ: Ελευθερία Κομπίδου (Τρίτων), Φωτεινή Κανάκη (Φιλιππίδης) κλπ, 1500 μ: Μαρία Νταλάκα (ΟΦΗ), Αννα Θαλασσινού (ΓΕ Αργολίδας), Ελένη Νικολοπούλου (ΓΕ Αγρινίου) κλπ, επί κοντώ: Σοφία Αποστόλου (ΠΓΣ), Χρυσή Καλατζάκη (Ελ. Βενιζέλος), Ασπασία Δήμου (ΠΓΣ), κλπ, 800 μ: Μαρία Νταλάκα (ΟΦΗ), Φωτεινή Δαγκλή (ΑΟ Φιλοθέης) κλπ, ύψος: Νίκη Πανέτα (Πανελευσινιακός), Θεωδώρα Ξυλάκη (Ηρακλής) κλπ, 100 μ εμπ: Αναστασία Τουτούση (ΓΑΣ Αλεξάνδρεια), Στεφανία Βασιλομιχελάκη (Ελ. Βενιζέλος), Σοφία Υφαντίδου (Φίλιππος Βέροιας) κλπ, σφύρα: Ειρήνη Μήλιου (Αετός Θ), Ελένη Τσοπανίδου (ΦΟ Αριδαίας), Γεωργία Σλκουρτανιώτη (Ευβοικός) κλπ, σφαίρα: Χρυσή Μωυσίδου (ΑΟ Δράμας), Πωλίνα Μαραγκουδάκη (ΕΑ Ρεθυμνιακού), Περιστέρα Χασιώτη (ΓΕ Πτολεμαίδας) κλπ, μήκος: Σοφία Γεροκώστα (ΟΠ Θεσσαλονίκης), Ελένη Μασλίγκα (ΓΣ Έδεσσας) κλπ, 400 μ: Αννα Δούκα (ΓΑΣ Λέσβου), Χριστίνα Σαμπατακάκη (ΣΑΚ Αθηνών), Κωνσταντίνα Ντινοπούλου (Αετός) κλπ, ακόντιο: Ιωάννα Πάρχα (ΣΚΑ Δράμας), Ειρήνη Στεφανοπούλου (ΟΦΗ) κλπ, τριπλούν: Ξένια Χαλαστάρα (Ευβοικός), Ευαγγελία Κουτσούμπα (ΟΦΗ) κλπ,

    Το πρόγραμμα των αγώνων:

    ΣΑΒΒΑΤΟ 6-7-2002 (το πρωί προκριματικά, το απόγευμα μόνο τελικοί): 16:30: σφύρα (Κ), 17:00: επί κοντώ (Κ), 17:30: σφαίρα (Π), 100 μ εμπ (Κ), μήκος (Π), 17:45: 110 μ εμπ (Π), 18:00 ύψος (Π), 18:15: 100 μ (Κ), 18:30: 100 μ (Π), 18:45: 2000 μ στηπλ (Π), ακόντιο (Π), 19:00: μήκος (Κ), 19:15: σφαίρα (Κ), 400 μ (Κ), 19:25: 400 μ (Π), 19:40: 1500 μ (Κ), 19:50: 1500 μ (Π), 20:10: 4 Χ 100 μ (Κ), 20:30: 4 Χ 100 μ (Π).

    ΚΥΡΙΑΚΗ 7-7-2002: 16:30: σφύρα (Π), 16:45: ακόντιο (Κ), 17:00: επί κοντώ (Π), 18:00: δισκοβολία (Π), ύψος (Κ), τριπλούν (Π), 400 μ εμπ (Κ), 18:20: 400 μ εμπ (Π), 18:35: 200 μ (Κ), 18:50: 200 μ (Π), 19:05: 800 μ (Κ), 19:20: 800 μ (Π), 19:30: τριπλούν (Κ), δίσκος (Κ), 19:40: 3000 μ (Π), 20:10: 3000 μ (Κ), 20:30: 4 Χ 400 μ (Κ), 20:45: 4 Χ 400 μ (Π).

    [06] ΜΠΟΥΣ: ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Ουάσιγκτον, 4 Ιουλίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ο Μπους ζήτησε σήμερα από τους Αμερικανούς που γιορτάζουν την Ημέρα της Ανεξαρτησίας να αντιμετωπίσουν ενωμένοι την απειλή της τρομοκρατίας.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, ο κ. Μπους, απευθυνόμενος σε συγκεντρωμένο πλήθος είπε ότι οι Αμερικανοί είναι ένας λαός και πρόσθεσε ότι στη ζωή των περισσότερων Αμερικανών, η σημαία τους κυματίζει μπροστά σε ένα έθνος ενωμένο.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν μία μακρόχρονη παράδοση αγώνων για την ελευθερία, που χρονολογείται από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας στις 4 Ιουλίου 1776 και προειδοποίησε τους εχθρούς της Ουάσιγκτον ότι ο αμερικανικός λαός θα τους αντιμετωπίσει ενωμένος.

    [07] ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟ 2001

    Αθήνα, 4 Ιουλίου 2002 (20:29 UTC+2)

    Της Ε. Σοφιανού

    Ιδιαίτερα ικανοποιητικά είναι τα νέα για την Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, σχετικά με την πορεία των επενδύσεων των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης από και σε τρίτες χώρες (δηλαδή τις χώρες εκτός ΕΕ), το 2001 και το 2000.

    Συγκεκριμένα, η Eλλάδα και η Γερμανία είναι οι δύο μόνες χώρες μέλη της ΕΕ στις οποίες οι επενδύσεις τους σε τρίτες χώρες αλλά και οι ξένες επενδύσεις από τον υπόλοιπο κόσμο σε αυτές αυξήθηκαν το 2001 σε σχέση με το 2000.

    Πιο αναλυτικά, οι ελληνικές επενδύσεις στον υπόλοιπο (μη κοινοτικό) κόσμο ανήλθαν το 2001 σε 449 εκατ. ευρώ από 377 εκατ. ευρώ το 2000. Από το ποσό των 377 εκατ. ευρώ που ήταν οι ελληνικές επενδύσεις, 175 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν στις ΗΠΑ, 5 εκατ. στην Ιαπωνία και 197 εκατ. σε άλλες τρίτες χώρες. Το 2001 από τα 449 εκατ. ευρώ που ήταν οι ελληνικές επενδύσεις, 195 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν στις ΗΠΑ, 15 εκατ. στον Καναδά και 239 εκατ. ευρώ σε άλλες τρίτες χώρες.

    Οι επενδύσεις από τρίτες χώρες στην Ελλάδα αυξήθηκαν από 95 εκατ. ευρώ το 2000 σε 135 εκατ. ευρώ το 2001. Το 2000 από τις επενδύσεις αξίας 95 εκατ. ευρώ, 72 εκατ. επενδύθηκαν στις ΗΠΑ και το 2001 από τα 135 εκατ. ευρώ 37 εκατ. επενδύθηκαν στις ΗΠΑ και 1 εκατ. ευρώ στον Καναδά.

    Οι επενδύσεις των "15" σε τρίτες χώρες μειώθηκαν από 322 δισ. ευρώ το 2000 σε 202 δισ. ευρώ το 2001. Παράλληλα, οι επενδύσεις από τον υπόλοιπο κόσμο στους ''15'' μειώθηκαν από 158 δισ. ευρώ το 2000 σε 96 δισ. ευρώ το 2001. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν, το 2001 η αναλογία των ελληνικών επενδύσεων στον υπόλοιπο κόσμο σε σχέση με τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα είναι τρία προς ένα ενώ για τους ''15'' είναι δύο προς ένα.

    [08] ΝΕΕΣ 24ΩΡΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ

    Αθήνα, 4 Ιουλίου 2002 (20:23 UTC+2)

    Σε 24ωρες πανελλαδικές απεργίες προχωρούν εντός του Ιουλίου οι γιατροί του ΙΚΑ. Ειδικότερα, με προσωπικό ασφαλείας -για την αντιμετώπιση των εκτάκτων περιστατικών- θα λειτουργήσουν τα ιατρεία του Ιδρύματος στις 8, 11, 15 και 19 Ιουλίου.

    Οι γιατροί του ΙΚΑ διεκδικούν τη μονιμοποίηση περίπου 5.300 συμβασιούχων συναδέλφων τους, την αναβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης, τη χορήγηση επιδομάτων βιβλιοθήκης - εξομάλυνσης και τη δημιουργία ιατρικού βαθμολογίου.

    Η ομοσπονδία των γιατρών του ΙΚΑ ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ σε ανακοίνωσή της σημειώνει χαρακτηριστικά:

    -Ο κλάδος βρίσκεται, αναγκαστικά, σε διαδοχικές κινητοποιήσεις έναν περίπου χρόνο τώρα, χωρίς επίλυση κανενός αιτήματος.

    -Η βασιμότητα των διεκδικήσεών μας δεν αμφισβητήθηκε, αλλά αντί επίλυσης των αιτημάτων μας, οι κινητοποιήσεις μας παραπέμφθηκαν στα δικαστήρια, τέσσερις φορές από τον Ιούλιο του 2001.

    -Στη διάρκεια πρόσφατου διαλόγου (διάρκειας 40 ημερών) με το υπουργείο Εργασίας και τη Διοίκηση του ΙΚΑ, δόθηκαν νέες έγγραφες δεσμεύσεις, που δυστυχώς βλέπουμε, για πολλοστή φορά, να μην υλοποιούνται.

    [09] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 4 Ιουλίου 2002 (20:18 UTC+2)

    Η κυπριακή κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Μιχάλη Παπαπέτρου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εικόνα που δημιουργήθηκε και στους προηγούμενους γύρους των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, όπου έμμεσα ή και άμεσα δακτυλόδειχνε την τουρκική πλευρά ως υπαίτια της έλλειψης προόδου στο Κυπριακό, θα εμφανιστεί με πιο έντονο τρόπο και σε σχέση με αυτό το γύρο.

    Ο κ. Παπαπέτρου είπε, ωστόσο, ότι σε περίπτωση που τα Ηνωμένα Εθνη ακολουθήσουν την πολιτική της μη επίρριψης ευθυνών, αυτό "δεν θα ικανοποιεί την κυβέρνηση εάν δεν δείξουν τι έχει γίνει μέχρι σήμερα" και υπογράμμισε πως το σημαντικότερο είναι ότι σε τέτοια περίπτωση θα μειώσουν ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες επιτυχίας της διαδικασίας.

    "Το πιο σημαντικό δεν είναι αν θα ικανοποιήσουν ή δεν θα ικανοποιήσουν την κυβέρνηση", είπε ο κ. Παπαπέτρου και συνέχισε: "Το πιο σημαντικό σε τέτοια περίπτωση είναι ότι θα μειώσουν ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες επιτυχίας αυτής της διαδικασίας, η οποία έχει ημερομηνία λήξης, υπό την έννοια ότι στους επόμενους μήνες θα συμβούν γεγονότα από τα οποία θα καθοριστεί η τύχη αυτής της διαδικασίας".

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [10] ΜΙΚΡΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 4 Ιουλίου 2002 (20:12 UTC+2)

    Με μικρά κέρδη έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, στη σημερινή συνεδρίαση με τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών να δέχεται νέο πλήγμα. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρά κέρδη της τάξης του 0,7%, κλείνοντας στις 93,17 μονάδες. Τέσσερα και πλέον χρόνια πίσω επέστρεψε η αξία των συναλλαγών, ύστερα από τη νέα συρρίκνωση που υπέστη σήμερα, υποχωρώντας στις 306 χιλιάδες λίρες.

    Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 σημείωσε αύξηση σε ποσοστό 0,57%, κλείνοντας στις 395,81 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [11] ΑΝΑΝ: ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΙΡΑΚ

    Βιέννη, 4 Ιουλίου 2002 (20:04 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν χαρακτήρισε «θετικές» τις συνομιλίες με το Ιράκ όσον αφορά στην επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στη Βαγδάτη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις για άρση του αδιεξόδου.

    Ο κ. Αναν μετά τη συνάντησή του με τον Ιρακινό υπουργό Εξωτερικών, Νάτζι Σάμπρι είπε ότι είναι ικανοποιημένος από τις συνομιλίες και ελπίζει ότι θα επαναληφθούν στο ίδιο πνεύμα

    Οπως μετέδωσε το BBC, ο κ. Σάμπρι ανέφερε ότι ήταν μία σοβαρή συνάντηση με ειλικρινείς προθέσεις και από τις δύο πλευρές και ότι είναι ικανοποιημένος από τον τρόπο που διεξάγονται οι συνομιλίες στη Βιέννη.

    [12] Ο Μ. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΑΣΜΟΥΣΕΝ

    Λευκωσία, 4 Ιουλίου 2002 (19:58 UTC+2)

    "Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα," με τις δηλώσεις του Δανού Πρωθυπουργού Αντερς Φoγκ Ρασμούσεν ότι το Κυπριακό είναι ένα από τα τρία προβλήματα που αφορούν τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Ρασμούσεν, η χώρα του οποίου ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, ο κ. Παπαπέτρου χαρακτήρισε "ικανοποιητικό" το γεγονός ότι ο Δανός Πρωθυπουργός επανέλαβε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ελσίνκι ότι η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου.

    Οπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, "το Κυπριακό άλυτο αποτελεί ένα πονοκέφαλο για την ΕΕ, δεν είναι κάτι το μυστικό, ούτε η κυπριακή κυβέρνηση το απέκρυψε".

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [13] ΣΤΙΣ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ ΘΑ ΣΥΝΕΛΘΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 4 Ιουλίου 2002 (19:56 UTC+2)

    Με την αξιολόγηση του τέταρτου γύρου των απευθείας συνομιλιών θα ασχοληθεί το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, το οποίο κλήθηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη να συνέλθει το πρωί της Παρασκευής 12 Ιουλίου, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Οπως ανακοίνωσε ο κ. Παπαπέτρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας "έχει καλέσει νέα σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου για τις 12 Ιουλίου στις 9 το πρωί".

    Ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι "θα γίνει παραπέρα ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου και αξιολόγηση του τι έχει προκύψει ή δεν έχει προκύψει από το γύρο των συνομιλιών ο οποίος ολοκληρώθηκε προχθές".

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [14] ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 4 Ιουλίου 2002 (19:49 UTC+2)

    Εικοσιοκτώ χρόνια μετά τη βίαια αρπαγή της Αμμοχώστου από τα τουρκικά στρατεύματα, ο Δήμος της πόλης διοργανώνει συναυλίες θύμησης και αγώνα, υπό το γενικό τίτλο "Τα τραγούδια της πατρίδας μου", οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Κηποθέατρο Λεμεσού και στην Πλατεία Γεροσκήπου στις 16 και 17 Ιουλίου 2002 αντιστοίχως.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Κίκης Καζαμίας, στις συναυλίες συμμετέχουν ο Κύπριος συνθέτης Μάριος Τόκας, συμφωνική ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Παγιάτη, οι τραγουδιστές Μανώλης Μητσιάς, Κώστας Χατζηχριστοδούλου και Μαρία Αλεξίου και η χορωδία του Αρη Λεμεσού, υπό τη διεύθυνση του Μαρίνου Μιτέλλα.

    Θα ακουστούν αποσπάσματα από τους κύκλους τραγουδιών του Μάριου Τόκα, "Αμμόχωστος Βασιλεύουσα", "Θεογεννήτωρ Μαρία", "Φωνή Πατρίδας" και "Ψυχή τε και Σώματι".

    Ο κ. Καζαμίας είπε ότι μέσω αυτών των εκδηλώσεων, ο Δήμος Αμμοχώστου στέλλει το μήνυμα πως "έστω και αν πέρασαν 28 χρόνια από την τουρκική εισβολή, επιβεβαιώνεται η συνέχιση της καρτερίας στο βαθμό που να μην επιτραπεί να σβηστεί η ελπίδα για επιστροφή στα κατεχόμενα εδάφη μας".

    Είπε επίσης ότι η αντικατοχική εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο οδόφραγμα της Δερύνειας, θα πραγματοποιηθεί στις 3 Αυγούστου 2002 και σε αυτή έχουν προσκληθεί να παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η πολιτική, στρατιωτική και θρησκευτική ηγεσία του τόπου αλλά και αριθμός ευρωβουλευτών από όλα σχεδόν τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΝ - ΝΤΕ ΣΟΤΟ

    Λευκωσία, 4 Ιουλίου 2002 (19:45 UTC+2)

    Συνάντηση 40 περίπου λεπτών είχαν χθες βράδυ σε ξενοδοχείο στη Βιέννη ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν και ο ειδικός σύμβουλός του για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ του ΟΗΕ Φρεντ Εκχαρντ, κατά τη συνάντηση "ο κ. ντε Σότο ενημέρωσε το Γενικό Γραμματέα για την πορεία των συνομιλιών και άκουσε τη δική του εκτίμηση για το πώς θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία των συνομιλιών."

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [16] ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 4 Ιουλίου 2002 (19:00 UTC+2)

    Η πρώτη αντιαμερικανική διαδήλωση μετά την πτώση των Ταλιμπάν πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Καμπούλ, καθώς εκατοντάδες Αφγανοί κατέβηκαν στους δρόμους οργισμένοι για τους νεκρούς από τους πρόσφατους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των ΗΠΑ.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, η διαδήλωση έγινε την ώρα που διεξάγεται έρευνα, για να εξακριβωθούν τα αίτια που οδήγησαν στον «κατά λάθος» βομβαρδισμό κατοικημένης περιοχής στην επαρχία Ουρουζγκάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 40 άτομα.

    Στην Καμπούλ, οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους γυναίκες, που φορούσαν την παραδοσιακή μπούργκα συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ για να εκφράσουν την οργή και την οδύνη τους για το περιστατικό.

    [17] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΧΑΑ

    Αθήνα, 4 Ιουλίου 2002 (18:57 UTC+2)

    Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 4.636.026 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας "ΖΗΝΩΝ ΑΕ" στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του ΧΑΑ κατά τη σημερινή του συνεδρίαση.

    Επίσης, το Δ.Σ. ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 6.250.000 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας "ΚΑΝΑΚΗΣ ΑΕ" στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου και την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 2.938.320 νέων δωρεάν κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας "ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ".

    Εξάλλου, το Δ.Σ. του ΧΑΑ ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 11.560.000 νέων δωρεάν κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας "KEGO AE" που προκύπτουν από τη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής και την ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των μετοχών (split) και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με έκδοση νέων δωρεάν μετοχών.

    Το Δ.Σ. ενέκρινε επίσης την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση 4.718.961 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της "ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΛΙΜΙΤΕΔ" που προέκυψαν από την εφαρμογή του σχεδίου επανεπένδυσης μερισμάτων.

    Το διοικητικό συμβούλιο του ΧΑΑ ενημερώθηκε για την αύξηση της ονομαστικής αξίας των μετοχών της εταιρίας "ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ" από 1,47 ευρώ σε 1,50 ευρώ, για την αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρίας "ΑΛΟΥΜΥΛ ΜΥΛΩΝΑΣ ΒΙΟΜ/ΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΕ" από 0,2935 ευρώ σε 0,32 ευρώ και για την αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της ΕΤΕΒΑ ΑΕ από 0,60 ευρώ σε 0,64 ευρώ.

    Τέλος, το Δ.Σ. του ΧΑΑ ενημερώθηκε για την αλλαγή επωνυμίας της εταιρίας "ΑΒΑΞ ΑΕ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" σε "J & P-ΑΒΑΞ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ - ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΗ - ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ - ΕΜΠΟΡΙΚΗ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ - ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ" με διακριτικό τίτλο "J & P. ΑΒΑΞ Α.Ε.".

    [18] ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΧΑΡΑΞΗ ΣΑΦΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    Λέρος, 4 Ιουλίου 2002 (18:34 UTC+2)

    Την ανάγκη χάραξης σαφούς μεταναστευτικής πολιτικής με βάση τον ανθρωπισμό που διέπει το ελληνικό πνεύμα υπογράμμισε η πρόεδρος της Επιτροπής για την ανάπτυξη του Κοινωνικού Εθελοντισμού, Σούλα Ευθυμίου, εκπροσωπώντας το υπουργείο Υγείας, στο 3ο Διεθνές Συμπόσιο Λέρου με θέμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Μετανάστευση στη Νέα Πραγματικότητα», που πραγματοποιείται στο νησί της Λέρου. Οι εργασίες του συμποσίου ξεκίνησαν το πρωί ενώ κύρια θέματα που τέθηκαν κατά την πρώτη ενότητα των εργασιών ήταν η μετανάστευση και η θέση των Διεθνών Οργανισμών και της ελληνικής Πολιτείας στο συγκεκριμένο ζήτημα.

    Στο θέμα της μετανάστευσης αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες B. Leerschool ο οποίος τόνισε πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σκλήρυνση της στάσης των κρατικών αρχών σε όλο τον κόσμο έναντι των μεταναστών ενώ ταυτόχρονα διατίθενται υπέρογκα ποσά για το σχεδιασμό και την εφαρμογή συστημάτων καταστολής και περιορισμού.

    Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων, Μαρία Πίνιου - Καλή τόνισε πως σε παγκόσμιο επίπεδο οι πρόσφυγες και οι οικονομικοί μετανάστες πέφτουν θύματα σύγχρονων μορφών βασανιστηρίων ενώ η εκπρόσωπος του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως κοινωνιολόγος, Κατερίνα Γιαννέτου, μίλησε για την εμπορία ανθρώπων την οποία χαρακτήρισε ως «μια σύγχρονη μορφή δουλείας». Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στο συμπόσιο η κ. Γιαννέτου, κατά τη δεκαετία 1990 2000 πάνω από 80.000 γυναίκες από την Ανατολική Ευρώπη εντάχθηκαν στην εγχώρια πορνική αγορά.

    Στο πρόβλημα της εισόδου των λαθρομεταναστών από τη θάλασσα αναφέρθηκε ο διευθυντής Ασφαλείας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Νίκος Βούλγαρης. Παράλληλα την πολιτική του υπουργείου Παιδείας για τους μετανάστες, με βάση τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα του παιδιού, παρουσίασε η σύμβουλος του υπουργού Παιδείας Σεβαστή Ανθοπούλου.

    Την έναρξη των εργασιών του συμποσίου κήρυξε ο νομάρχης Δωδεκανήσου Σάββας Καραγιάννης, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του εξήρε τη σημασία των εκδηλώσεων που για τέταρτο, πλέον, έτος καθιστούν το νησί της Λέρου χώρο μνήμης των αγώνων για τη δημοκρατία και σεβασμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής, ο κ. Θανάσης Αναπολιτάνος τόνισε πως οι φετινές εκδηλώσεις θα σηματοδοτηθούν από την έλευση στο νησί της Λέρου περίπου 70 μελών του Συνδέσμου Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 74. Είπε ακόμη πως η διοργάνωση των εκδηλώσεων «Μέρες Μνήμης και Δημοκρατίας» αποτελεί χρέος της Λέρου προς όσους συνέδεσαν το όνομά τους με το νησί και τους αγώνες για τη Δημοκρατία, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και την καλύτερη προσφορά για την ίδια τη Λέρο, η οποία πλέον εισέρχεται σε νέα φάση ανάδειξης της ιστορίας της.

    Χαιρετισμό στο συμπόσιο απηύθυναν εκπρόσωπος της εκκλησίας, ο δήμαρχος Λέρου, ο δήμαρχος Λειψών, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αιγαίου καθώς και εκπρόσωποι του ΚΚΕ, του Συνασπισμού και του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 1974.

    Η πρώτη ημέρα των εργασιών του Συμποσίου ολοκληρώνεται απόψε το βράδυ με την κατάθεση απόψεων κοινωνικών φορέων και εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Η αυριανή, δεύτερη ημέρα του συμποσίου, είναι αφιερωμένη στην ανάλυση των προβλημάτων που προκύπτουν από τη μαζική άφιξη μεταναστών στην Ελλάδα. Στην ειδική ενότητα «Με τα μάτια των δημοσιογράφων» θα προβληθεί video του Στέλιου Κούλογλου, με θέμα: «Βρωμοέλληνες: Οι Έλληνες μετανάστες στις ΗΠΑ στις αρχές του 20ου αιώνα».

    Το σύνολο των εργασιών του συμποσίου μεταδίδεται απευθείας τηλεοπτικά μέσω internet από το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Μ.Δ.

    [19] ΝΥΦΗ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ Η ΤΖΟΥΛΙΑ ΡΟΜΠΕΡΤΣ

    Νέα Υόρκη, 4 Ιουλίου 2002 (18:22 UTC+2)

    Η παράδοση στην ταινία την θέλει να παίζει τον ρόλο της αναποφάσιστης νύφης που στήνει τους γαμπρούς στην εκκλησία και εξαφανίζεται. Ωστόσο στην πραγματικότητα η διάσημη Αμερικανίδα ηθοποιός Τζούλια Ρόμπερτς δεν δείχνει να φοβάται τα ισόβια δεσμά του γάμου αφού σήμερα ντύθηκε νύφη για δεύτερη φορά και παντρεύτηκε τον εικονολήπτη Ντάνιελ Μόντερ, στο σπίτι της στο Τάος, στην Πολιτεία του Νέου Μεξικού (δυτικές ΗΠΑ), μετέδωσαν τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

    Η σταρ του Pretty Woman γνώρισε πέρυσι το σύζυγό της, στη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας Ο Μεξικανός. Η 34χρονη ηθοποιός είχε παντρευτεί το 1993 τον τραγουδιστή της κάντρι Λάιλ Λόβετ, με τον οποίο χώρισε δύο χρόνια αργότερα.

    [20] ΔΕΚΑ ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ LOGICDIS

    Αθήνα, 4 Ιουλίου 2002 (18:00 UTC+2)

    Δέκα νέα σημαντικά έργα ανέλαβε και υλοποιεί η εταιρεία πληροφορικής LogicDIS με το LogicDIS Solution ERP System.

    Πιο συγκεκριμένα, το LogicDIS Solution ERP επέλεξαν οι εταιρίες: Bakemark Hellas - Πρώτες Ύλες Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής, Henkel Hellas Χημικά προϊόντα , Πλαστικά Θράκης - Βιομηχανία Πλαστικών ειδών Συσκευασίας & Υφαντουργίας, Help Βιομηχανία Φαρμακευτικών ειδών, Soulis Ψύξη-Θέρμανση, Cates Τροφοδοσίες-Διανομές, Διεκάτ- Κατασκευαστική, Καυκας- Ηλεκτρολογικός Εξοπλισμός, Hyatt Regency- Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις και Κωπαϊς Τρόφιμα & Ποτά.

    Το LogicDIS ERP διασφαλίζει την ολοκλήρωση και διασύνδεση όλων των λειτουργιών της επιχείρησης (εμπορική, οικονομική, παραγωγική, διοικητική πληροφόρηση) σε ένα ενιαίο πληροφοριακό σύστημα.

    Το πληροφοριακό σύστημα LogicDIS Solution ERP συνδυάζοντας την τεχνολογική ωριμότητα και αξιοπιστία με τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες πληροφορικής της LogicDIS αποτελεί στρατηγικό μοχλό ανάπτυξης κάθε μεγάλης επιχείρησης που επενδύει στρατηγικά στις σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορικής.

    [21] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 4 Ιουλίου 2002 (17:58 UTC+2)

    Διμερής συνάντηση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του υπουργείου Ανάπτυξης για τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Χάρτη για τις Μικρές Επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας Α. Μιτσή.

    Ο Ευρωπαϊκός Χάρτης για τις Μικρές Επιχειρήσεις περιέχει κατευθύνσεις δράσεων πολιτικής για την βελτίωση του πλαισίου δραστηριοποίησης των μικρών επιχειρήσεων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους. Αποτελεί ένα από τα βασικά κείμενα της ευρωπαϊκής πολιτικής για τις επιχειρήσεις.

    Ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας τόνισε την πολιτική σημασία του Ευρωπαϊκού Χάρτη για την προώθηση της Αρχής «Σκέψου πρώτα τις Μικρές Επιχειρήσεις» (Think Small First) κατά το σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων πολιτικής για τις επιχειρήσεις. Επίσης ανέφερε ότι το υπουργείο θα αξιοποιήσει με συγκεκριμένες δράσεις τις καλές πρακτικές που εντάσσονται στον Ευρωπαϊκό Χάρτη για τη βελτίωση της πολιτικής έναντι των μικρών επιχειρήσεων.

    Γι' αυτό το σκοπό, με την ευκαιρία της σύνταξης της ελληνικής έκθεσης εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Χάρτη, στην οποία συμβάλλουν όχι μόνο οι υπηρεσίες του ΥΠΑΝ αλλά και το ΥΠΕΣΔΔΑ, το Υπουργείο Εργασίας, το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς επίσης ο ΣΕΒ, ο ΣΒΒΕ και η ΓΕΣΕΒΕ, το ΥΠΑΝ έχει την πρόθεση να θεσμοθετήσει ένα μηχανισμό συνυπολογισμού των αναγκών και της ιδιαιτερότητας των ΜΜΕ σε κάθε πολιτική που αφορά τις επιχειρήσεις.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στελέχη του ΥΠΑΝ καθώς και των συναρμόδιων Υπουργείων, τα οποία παρουσίασαν προγράμματα και δράσεις βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος των ΜΜΕ, ιδίως των μικρών επιχειρήσεων.

    Διαπιστώθηκε ότι έχει ληφθεί μια ευρεία σειρά μέτρων με στόχο την απλούστευση των διαδικασιών και της νομοθεσίας, το ηλεκτρονικό επιχειρείν, τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, την ενθάρρυνση νέων επενδύσεων, την προώθηση νέων τεχνολογιών και καινοτομιών και την ηλεκτρονική πρόσβαση στις υπηρεσίες του δημοσίου. Τα μέτρα αυτά βελτιώνουν σημαντικά το εθνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργούν οι Μ.Μ.Ε.

    Η έκθεση εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Χάρτη για τις Μικρές Επιχειρήσεις θα δημοσιευθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές του επόμενου έτους και θα συζητηθεί σε Συμβούλιο Υπουργών επί ελληνικής προεδρίας και θα υποβληθεί στο εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο 2003.

    [22] Η. ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΩΣ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ 2003 ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ Ο ΚΟΜΒΟΣ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΜΕ ΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

    Βέροια, 4 Ιουλίου 2002 (17:51 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι μέχρι την άνοιξη του 2003 θα δοθούν στην κυκλοφορία τα τμήματα του κόμβου της Εγνατίας Οδού με τη Βέροια, εξέφρασε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ηλίας Λιακόπουλος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Νομό Ημαθίας.

    Ο κ. Ηλιακόπουλος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ορισμένα "μικροπροβλήματα" με την μετακίνηση δυο ιδιόκτητων καταστημάτων, τα οποία, όμως, όπως εκτίμησε, θα λυθούν άμεσα, ώστε να ολοκληρωθεί ο κόμβος εντός του καλοκαιριού.

    Το σημαντικότερο πρόβλημα όμως -κατά τον κ. Λιακόπουλο- εντοπίζεται στη σύνδεση της εισόδου με την παράκαμψη της Βέροιας. "Συμφωνήσαμε να μελετήσουμε τη σύνδεση της παράκαμψης με την Εγνατία Οδό, ένα πολύ δύσκολο κομμάτι και θα δημοπρατήσουμε το οδικό τμήμα από το χωρίο Πατρίδα μέχρι τη Νάουσα", είπε ο κ. Λιακόπουλος, ο οποίος νωρίτερα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της "Εγνατία Οδός ΑΕ", Γιάννη Οικονομίδη και τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων.

    Από την πλευρά του ο κ. Οικονομίδης δήλωσε ότι "η εξέλιξη των εργασιών στον κόμβο της Βέροιας βρίσκεται σε καλή πορεία και φαίνεται πως εάν ξεπεραστούν συγκεκριμένα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τις απαλλοτριώσεις κι ένα μικρό κομμάτι με αρχαιολογικά ευρήματα, θα είναι δυνατή η παράδοσή του σε δυο έως τρεις μήνες".

    Στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και μετά την ξενάγησή του δήλωσε: "Μια επίσκεψη στη Βεργίνα προκαλεί δέος στον επισκέπτη. Δέος για αυτό που οι πρόγονοι άφησαν σε εμάς, αλλά νομίζω ότι δημιουργεί και το αίσθημα της συνέχειας. Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε πρώτα-πρώτα αυτά που έχουμε βρει και να τα αποδώσουμε στις νεότερες γενιές. Μέσα από τα προγράμματα που έχουμε, θα χρηματοδοτήσουμε τόσο τη διάσωση όσο και την ανάδειξή τους. Η επίσκεψη αυτή δημιουργεί ακόμη το αίσθημα της υπερηφάνειας ότι είμαστε Έλληνες".

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Λιακόπουλος συναντήθηκε με το Νομάρχη, τους δημάρχους του Νομού, το διοικητικό συμβούλιο της ΤΕΔΚ του νομού καθώς επίσης με εκπροσώπους των φορέων και των υπηρεσιών της Ημαθίας.

    [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΙΒΡΙΚΟΓΛΟΥ-ΜΕΙΝΤΑΝΙ

    Τίρανα, 4 Ιουλίου 2002 (17:48 UTC+2)

    Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας, στρατηγός Χουσεϊν Κιβρίκογλου συναντήθηκε το μεσημέρι στα Τίρανα με τον πρόεδρο της Αλβανίας Ρετζέπ Μειντάνι.

    Ο κ. Μειντάνι εξέφρασε την ικανοποίηση του για την υποστήριξη της Τουρκίας προς τη χώρα του σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στον αμυντικό και πρόσθεσε ότι συζητείται η συνεργασία για την ανακατασκευή του αεροδρομίου στο Κούτσοβα.

    Ο κ. Κιβρίκογλου επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας συναντήθηκε χθες με τον αρχηγό του ΓΕΣ της Αλβανίας Πελούμπ Καζίμι.

    Ο.Κ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 4 July 2002 - 18:13:44 UTC