Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-07-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΞΗΡΟΥ ΣΤΟ ΣΟΥΔΑΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
  • [02] ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΖΗΤΑ Ο ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ
  • [03] ΣΤΗ ΣΑΜΟ ΦΤΑΝΕΙ ΑΠΟΨΕ Ο ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ
  • [04] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ
  • [05] ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΞΗΡΟΥ
  • [06] EΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΤΣΟΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [07] ΦΑΡΣΑ ΓΙΑ ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ
  • [08] ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  • [09] ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ, ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [10] ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΔΓΜ
  • [11] ΝΕΚΡΕΣ ΜΙΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑ ΚΑΙ Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
  • [12] EKΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ "ΓΕΝΟΒΑ 2001" ΤΟ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
  • [13] ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
  • [14] ΣΚΟΠΟΒΟΛΙΑ: 18η Η Μ.ΚΑΡΑΦΛΟΥ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
  • [15] ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΣΑΜΠΛ
  • [16] ΝΙΚΗΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο Μ.ΣΟΥΜΑΧΕΡ ΣΤΗ FORMULA 1
  • [17] Η ΑΕΚ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΟ ΜΕΣΟ ΠΡΙΕΤΟ
  • [18] Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΚΑΘΑΙΡΕΣΕ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΓΙΟΒΑΝ
  • [19] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΦΕΘΗΚΕ Ο Γ.ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
  • [20] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [21] ΠΛΟΙΑΡΙΟ ΝΑΥΑΓΗΣΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ

  • [01] ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΞΗΡΟΥ ΣΤΟ ΣΟΥΔΑΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουλίου 2002 (10:53 UTC+2)

    Φωτογραφία- ντοκουμέντο του Σάββα Ξηρού με τη λευκή παραδοσιακή μουσουλμανική στολή και το αντίστοιχο κάλυμμα κεφαλής, δημοσιεύει η "Καθημερινή της Κυριακής". Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Ξηρός είχε φωτογραφεί στο Σουδάν, σε εκδήλωση, όπως πιθανολογείται, των "Aδελφών Mουσουλμάνων", από την οποία ξεπήδησαν η παλαιστινιακή "Χαμάς" και στελέχη της "Αλ Κάιντα".

    Η φωτογραφίαντοκουμέντο αποτελεί, εκτιμά η εφημερίδα, τη βάση ευρύτερων προβληματισμών για τις πιθανές διεθνείς διασυνδέσεις, τους δεσμούς, τις επιρροές και τις επιδράσεις που μπορεί να δέχθηκε η "17 Nοέμβρη" στη μακρόχρονη δράση της.

    Οπως αναφέρει η εφημερίδα, ο τραυματισθείς στον Πειραιά 40χρονος αγιογράφος, γιος πολύτεκνου ιερωμένου και ενοικιαστής της γκαρσονιέρας της οδού Πάτμου, Σάββας Ξηρός, τα τελευταία δυο χρόνια είχε ταξιδέψει τουλάχιστον τρεις φορές στο Σουδάν, με πρόσχημα δήθεν εμπορικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες, έχοντας τη φροντίδα και την κάλυψη του φίλου του Mακί Eλ Nτάου, με τον οποίο συνδέεται τα τελευταία 12 13 χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες της Aντιτρομοκρατικής Yπηρεσίας, σε ένα από τα ταξίδια αυτά ο Σάββας Ξηρός "πέρασε" στα ενδότερα του Σουδάν και βρέθηκε σε στρατόπεδο των "Aδελφών Mουσουλμάνων", όπου παρέμεινε για αρκετό διάστημα. "Oι πληροφορίες αυτές, στο βαθμό που διακριβωθούν πλήρως ήδη ενεργούν προς αυτόν τον σκοπό διπλωματικές και μυστικές υπηρεσίες δίδουν άλλη διάσταση στην υπόθεση της τρομοκρατίας στη χώρα μας. "Μέχρι τώρα δεν υπήρχε ένδειξη ότι η "17 Nοέμβρη" είχε αναπτύξει τέτοιες σχέσεις με ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις και ομάδες", τονίζει η εφημερίδα και προσθέτει: "Εκείνο που γνώριζαν οι αρχές αλλά ουδέποτε διερεύνησαν με τη δέουσα προσοχή ήταν οι επαφές της ομάδας Kάρλος με μέλη του "EΛA" στις αρχές της δεκαετίας του '80".

    "Kατά σύμπτωση ο Kάρλος παραδόθηκε στις γαλλικές Aρχές από το καθεστώς του Σουδάν, το οποίο επί χρόνια του προσέφερε καταφύγιο. Δεν είναι απίθανο, λοιπόν, στον βαθμό που επιβεβαιωθεί πλήρως ο δεσμός του Ξηρού με τη φονταμενταλιστική οργάνωση των "Aδελφών Mουσουλμάνων", η επαφή να έχει τη βάση της στη συνεργασία των Eλλήνων τρομοκρατών με τον Kάρλος" σημειώνει η εφημερίδα και προσθέτει ότι κατά μία εκδοχή μπορεί ο Kάρλος να προσέφερε τα διαπιστευτήρια και την επαφή με το Σουδάν σε κάποιο από τα ιστορικά στελέχη της "17 Nοέμβρη" και αυτός πια να τα κληροδότησε στον νεότερο και επιχειρησιακά ανερχόμενο Σάββα Ξηρό. "Aν έτσι έχουν τα πράγματα, αν δηλαδή υπάρχουν τέτοιοι δεσμοί, τότε η υπόθεση, που μοιάζει αμιγώς ελληνική, μπορεί να έχει διεθνείς περιπλοκές και όλα τα άλλα που τη συνοδεύουν", καταλήγει η εφημερίδα.

    [02] ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΖΗΤΑ Ο ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Άγκυρα, 7 Ιουλίου 2002 (21:02 UTC+2)

    Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Νοέμβριο πρότεινε σήμερα ο υπερεθνικιστής αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ο ίδιος δήλωσε πως μόνο με τον τρόπο αυτό θα τεθεί τέρμα στην πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα λόγω της κατάστασης της υγείας του τούρκου πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», ο Μπαχτσελί προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του κόμματός του στην επαρχία Μπούρσα της βορειοδυτικής Τουρκίας.

    [03] ΣΤΗ ΣΑΜΟ ΦΤΑΝΕΙ ΑΠΟΨΕ Ο ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ

    Aθήνα, 7 Ιουλίου 2002 (20:50 UTC+2)

    Στη Σάμο φτάνει απόψε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον προκειμένου να μετάσχει σε συμπόσιο που διοργανώνει το Ίδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου». Ο κ. Κλίντον θα μείνει δύο μέρες στο νησί.

    Σημειώνεται ότι ο Μπιλ Κλίντον το 1999 είχε επισκεφθεί την Αθήνα ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

    [04] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ

    Aθήνα, 7 Ιουλίου 2002 (20:48 UTC+2)

    Αναξιόπιστο χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρής Ρουσόπουλος, σε γραπτή ανακοίνωσή του με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού στο Εθνικό Συμβούλιο για την Αυτοδιοίκηση.

    Ο κ. Ρουσόπουλος προσθέτει ότι στις εκλογές του Οκτωβρίου οι πολίτες θα δώσουν στον κ. Σημίτη τη δέουσα καταλυτική απάντησή τους.

    [05] ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΞΗΡΟΥ

    Aθήνα, 7 Ιουλίου 2002 (20:30 UTC+2)

    Βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του 40χρονου Σάββα Ξηρού, όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα επίσημα από τον διοικητή του «Ευαγγελισμού». Ο Ξηρός έχει επαφή με το περιβάλλον και η μικρή εμπύρετος κατάσταση αντιμετωπίζεται από τους γιατρούς ικανοποιητικά.

    Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» μετέβησαν το μεσημέρι οι γονείς του Σάββα Ξηρού, η ισπανίδα σύντροφός του και ο αδελφός του χωρίς όμως να καταφέρουν να τον δουν.

    Τις επόμενες ώρες ο Ξηρός αναμένεται να μεταφερθεί σε δωμάτιο υψίστης ασφαλείας του "Ευαγγελισμού".

    [06] EΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΤΣΟΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Ρόδος, 7 Ιουλίου 2002 (19:59 UTC+2)

    Την τρομοκρατία σε κάθε της μορφή καταδίκασε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα από τη Ρόδο όπου βρίσκεται. Με αφορμή, ωστόσο, τις τελευταίες αποκαλύψεις για το ζήτημα, ο κ. Τσοβόλας εκτίμησε πως δεν είναι τυχαίο πως όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που βρίσκονται στην τελική φάση εξέλιξης τα εθνικά μας θέματα.

    Ο κ. Τσοβόλας εξέφρασε την ελπίδα να συλληφθούν οι πραγματικοί τρομοκράτες και εκείνοι που πραγματικά κατευθύνουν την τρομοκρατία και όχι αυτοί που ενδεχομένως θα κατασκευαστούν. Παράλληλα καταδίκασε όσους, όπως είπε, χρησιμοποιούν την αναγκαιότητα πάταξης της τρομοκρατίας για να εξυπηρετήσουν αλλότρια συμφέροντα, όπως έγινε στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν και στην Παλαιστίνη.

    «Εύχομαι αυτό που ζούμε αυτές τις μέρες και το οποίο παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή να μην εξελιχθεί, όπως εξελίχθηκε και η «κάθαρση» του 1989, όπου με πρόσχημα την κάθαρση οδηγήθηκε η Ελλάδα στο να αλλάξει ριζικά και τη βαλκανική και την εξωτερική της πολιτική αλλά και την εσωτερική κοινωνική και οικονομική πολιτική, τελικά όχι προς όφελος του λαού και της Δημοκρατίας αλλά προς όφελος των ισχυρών του πλανήτη, των δυνάμεων της Δύσης, των διαπλεκόμενων, μεγαλοεκδοτικών, μεγαλοοικονομικών παραγόντων που από το 1990 και μετά λυμαίνονται το μόχθο της πλειοψηφίας του λαού, τη μερίδα του λέοντος των κοινοτικών προγραμμάτων και του πλούτου της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσοβόλας.

    Για την οικονομία, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ είπε πως ο λαός διέρχεται μια πολύ σοβαρή περίοδο λόγω της αύξησης της ανεργίας, της αποδιοργάνωσης της παραγωγικής οικονομίας και της υποβάθμισης του κοινωνικού κράτους, της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής ασφάλισης.

    Με αφορμή τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα επισήμανε ότι είναι μεγάλο λάθος η Ελλάδα να πηγαίνει σε διάλογο με την Τουρκία για την Κύπρο και το Αιγαίο εγκαταλείποντας τη θέση πως δεν συζητάμε τίποτε εκτός από το νομικό και όχι πολιτικό θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.

    Προέβλεψε εξάλλου νέες διεκδικήσεις εκ μέρους της Τουρκίας και αύξηση της προκλητικότητάς της αλλά και κλείσιμο του Κυπριακού με συνομοσπονδία, με δύο ξεχωριστές εδαφικές ενότητες και μια κεντρική χαλαρή κυβέρνηση στην οποία θα εναλλάσσονται τουρκοκύπριοι και ελληνοκύπριοι. Για τον ευρωστρατό εκτίμησε ότι εντός του χρόνου το θέμα θα κλείσει με βάση το κείμενο της Τουρκίας και πάλι σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.

    [07] ΦΑΡΣΑ ΓΙΑ ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ

    Ζάγκρεμπ, 7 Ιουλίου 2002 (19:37 UTC+2)

    Κλειστό για δυόμισι ώρες έμεινε το μεσημέρι το αεροδρόμιο του Ντουμπρόβνικ, στην Κροατία, λόγω ανώνυμου τηλεφωνήματος για ύπαρξη βόμβας.

    Οι επιβάτες τριών αεροπλάνων που μόλις είχαν προσγειωθεί αναγκάστηκαν να παραμείνουν στα αεροσκάφη ενώ τρία αεροπλάνα που επρόκειτο να αναχωρήσουν για Λιουμπλιάνα, Ντύσελντορφ και Ζάγκρεμπ εκκενώθηκαν.

    Μετά από έρευνες των αρχών στο αεροδρόμιο αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για φάρσα και το αεροδρόμιο ξανάρχισε να λειτουργεί κανονικά.

    [08] ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    Ζάγκρεμπ, 7 Ιουλίου 2002 (19:31 UTC+2)

    Την τετραήμερη επίσκεψή του στην Κροατία ολοκλήρωσε ο Βούλγαρος Πρόεδρος Γκεόρκγι Παρβάνοφ.

    Ο Κροάτης πρόεδρος Στίπε Μέσιτς εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Παρβάνοφ στη χώρα του ενώ μίλησε για τη συνεργασία μεταξύ Βουλγαρίας και Κροατίας και το όφελός της για τις δύο χώρες αλλά και για όλη την περιοχή. Είπε ακόμη πως συμφώνησε με τον κ. Παρβάνοφ για τη συνέχιση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

    Ειδικότερα για το θέμα της οικονομίας επισήμανε πως οι συνομιλίες που είχε με τον Βούλγαρο ομόλογό του επικεντρώθηκαν σε συγκεκριμένες μορφές οικονομικής συνεργασίας, όπως η δυνατότητα της Κροατικής εταιρείας «Rade Koncar» να συμμετέχει στον εκσυγχρονισμό των Βουλγαρικών σιδηροδρόμων.

    [09] ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ, ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Σεράγεβο, 7 Ιουλίου 2002 (19:28 UTC+2)

    Σύνοδος κορυφής στην οποία θα μετέχουν οι πολιτικές ηγεσίες της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, της Κροατίας και της Γιουγκοσλαβίας θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουλίου στο Σεράγεβο όπως ανακοινώθηκε από την βοσνιακή προεδρία.

    Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί μετά από πρωτοβουλία του απεσταλμένου της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, Πάντι Ασντάουν, ενώ σε αυτή θα μετέχουν και τα τρία μέρη της βοσνιακής προεδρίας, ο Κροάτης πρόεδρος Στίπε Μέσιτς και ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    Όπως έγινε γνωστό, η συνάντηση πραγματοποιείται με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των τριών γειτονικών χωρών και των λαών τους.

    [10] ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΔΓΜ

    Σκόπια, 7 Ιουλίου 2002 (19:27 UTC+2)

    Στρατιωτικό εξοπλισμό θα δωρήσει η Ελβετία στον στρατό της ΠΓΔΜ. Τον εξοπλισμό αναμένεται να παραδώσει αύριο ο Ελβετός πρέσβης στην ΠΓΔΜ Στέφαν Νέλλεν στον σκοπιανό υπουργό Αμυνας Βλάντο Πόποφσκι.

    Συγκεκριμένα αναμένεται να παραδοθούν πενήντα στρατιωτικά οχήματα, πενήντα ρυμουλκούμενα οχήματα, πέντε ασθενοφόρα και άλλα τμήματα εξοπλισμού.

    [11] ΝΕΚΡΕΣ ΜΙΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑ ΚΑΙ Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

    Τελ Αβίβ, 7 Ιουλίου 2002 (19:27 UTC+2)

    Ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε σήμερα ότι ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ χθες το πρωί στον τομέα της Νετζαρίμ, στη νότια Λωρίδα της Γάζας όπου σκοτώθηκαν μία παλαιστίνια και η ηλικίας δύο ετών κόρη της. Νεκρές είναι η Ράντα ελ Χίντι, 40 ετών, και η κόρη της Νουρ, 2 ετών.

    Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να εξακριβώσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το επεισόδιο αυτό.

    [12] EKΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ "ΓΕΝΟΒΑ 2001" ΤΟ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουλίου 2002 (19:26 UTC+2)

    Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Ένα χρόνο από τη Γένοβα Πού βαδίζει το αντικαπιταλιστικό κίνημα» διοργανώνει η πρωτοβουλία «Γένοβα 2001» το ερχόμενο Σάββατο, 13 Ιουλίου στον Κήπο της Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

    Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην προπαρασκευαστική συνάντηση της Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί από τις 12 μέχρι 14 Ιουλίου ενόψει της ίδρυσης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ στη Φλωρεντία, στις 7 με 10 Νοεμβρίου. Η προπαρασκευαστική συνάντηση θα έχει στόχο την προετοιμασία των θεμάτων που θα συζητηθούν στη Φλωρεντία προς την κατεύθυνση του συντονισμού της αντικαπιταλιστικής δράσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

    [13] ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

    Aθήνα, 7 Ιουλίου 2002 (19:26 UTC+2)

    Τις συγκεκριμένες θέσεις του ΠΑΣΟΚ στον τομέα της αυτοδιοίκησης παρουσίασε το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του κυβερνώντος κόμματος, Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που ολοκλήρωσε τις εργασίες του το απόγευμα.

    Όπως τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης, κεντρικό στοιχείο της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ για την αυτοδιοίκηση είναι το όραμα μιας δημοκρατικής, αποκεντρωμένης και σύγχρονης πολιτείας με άξονες την περιφερειακή συγκρότηση της χώρας, τη διοικητική μεταρρύθμιση και το νέο αυτοδιοικητικό συμβόλαιο για τη μετεξέλιξη των αυτοδιοικητικών θεσμών στις ανάγκες της νέας εποχής. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η περιφερειακή συγκρότηση της χώρας στο μοντέλο μιας ισόρροπης, αειφορικής και ανθρωποκεντρικής ανάπτυξης, ενώ παράλληλα θεμελιώνεται η διοικητική μεταρρύθμιση στις αρχές της ενότητας και της επικουρικότητας των δομών του κράτους αλλά και στην αρχή της εγγύτητας στον πολίτη.

    Ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ακόμη πως προωθούνται το νέο αυτοδιοικητικό συμβόλαιο και οι δομές του δημοκρατικού προγραμματισμού μέσω της αποσαφήνισης της κρατικής και αυτοδιοικητικής αρμοδιότητας, της ανακατανομής πόρων υπέρ της αυτοδιοίκησης και του νέου κώδικα αυτοδιοίκησης.

    Σε ό,τι αφορά στη μετεξέλιξη της τοπικής αυτοδιοίκησης επισήμανε ότι επιδιώκεται η ενίσχυση της δυνατότητας συμμετοχής των Δήμων στον ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό, η οργάνωση κοινών αρμοδιοτήτων σε νευραλγικούς τομείς, η αποκέντρωση των υπηρεσιών προς τον πολίτη και η εξειδίκευση των δομών και λειτουργιών των Δήμων.

    Σχετικά με τη μετεξέλιξη της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης υπογράμμισε τη σημασία της διεύρυνσης του αναπτυξιακού της ρόλου στο επίπεδο της περιφέρειας και δεσμεύτηκε για τη μη κατάργηση του αιρετού νομάρχη, τη μη αλλαγή των διοικητικών ορίων των νομών της χώρας και τη διατήρηση του αυτοδιοικητικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.

    Ο κ. Σκανδαλίδης μίλησε τέλος για την αυτοδιοίκηση των μητροπολιτικών περιοχών ως όρο επιβίωσης και ανάπτυξης των σύγχρονων μεγαλουπόλεων. «Η ευρωπαϊκή και διεθνής εμπειρία δείχνει ότι δεν υπάρχει ένα μοντέλο, μια απάντηση για τη διάρθρωση της οργάνωσης των κοινών λειτουργιών. Αντίθετα εντάσσεται στα πλαίσια του εθνικού πολιτικού και διοικητικού συστήματος και εκπορεύεται από τις ανάγκες του» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Κλείνοντας την ομιλία του υπογράμμισε πως το ΠΑΣΟΚ έχει τη δύναμη να νικήσει στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ενώ κατηγόρησε και πάλι τη Νέα Δημοκρατία για έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου για την αυτοδιοίκηση.

    [14] ΣΚΟΠΟΒΟΛΙΑ: 18η Η Μ.ΚΑΡΑΦΛΟΥ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2002 (19:26 UTC+2)

    Την 18η θέση στο αεροβόλο πιστόλι γυναικών πήρε η Μαρίνα Καραφλού στο 48ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκοποβολίας που διεξάγεται στο Λάχτι της Φιλανδίας. Στο αγώνισμα συμμετείχαν 110 αθλήτριες.

    Επίσης στο αεροβόλο πιστόλι γυναικών η Ιωάννα Παρισίου πήρε την 44η θέση και η Βασιλική Λούντζη την 70η.

    [15] ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΣΑΜΠΛ

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2002 (19:25 UTC+2)

    Για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ρυθμικής γυμναστικής που θα διεξαχθεί στη Νέα Ορλεάνη από τις 11 έως τις 14 Ιουλίου προετοιμάζεται η εθνική μας ομάδα του ανσάμπλ.

    Οι πρωταθλήτριες, Χαρά Καρυάμη, Κλέλια Πανταζή, Χαριτίνη Ιωάννου, Λιάνα Χρηστίδου και Ζένια Κοντέλια εκτελούν σε κάθε τους προπόνηση το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν στους αγώνες. Η Χρηστίδου ακολουθεί θεραπεία προκειμένου να ξεπεράσει το μικρό πρόβλημα τραυματισμού που έχει στο αριστερό της πόδι.

    Η ελληνική αποστολή βρίσκεται στο Χιούστον και την Τρίτη θα αναχωρήσει αεροπορικώς για τη Νέα Ορλεάνη.

    [16] ΝΙΚΗΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο Μ.ΣΟΥΜΑΧΕΡ ΣΤΗ FORMULA 1

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουλίου 2002 (19:24 UTC+2)

    Για μια ακόμη φορά ο Μίκαελ Σουμάχερ ήταν ο νικητής. Ο γερμανός οδηγός της Ferrari πήρε την πρώτη θέση στο Γκραν Πρι της Formula 1 που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην πίστα του Σίλβερστοουν στη Μ.Βρετανία. Είναι η έβδομη νίκη του Μίκαελ Σουμάχερ σε δέκα αγώνες.

    Δεύτερος ήταν ο Ρούμπερνς Μπαρικέλο επίσης με Ferrari και τρίτος ο Πάμπλο Μοντόγια με BMW Williams. Την εξάδα συμπλήρωσαν οι Ζακ Βιλνέβ, Ολιβιέ Πανίς και Νικ Χάιντφελντ.

    Ο αγώνας σημαδεύτηκε από τις συνεχείς εναλλαγές του καιρού, ενώ σημειώνεται πως ο Ρούμπενς Μπαρικέλο ξεκίνησε από την 21η θέση λόγω προβλημάτων που είχε στην προθέρμανση.

    [17] Η ΑΕΚ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΟ ΜΕΣΟ ΠΡΙΕΤΟ

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2002 (19:23 UTC+2)

    Στην 8η φετινή της μεταγραφική κίνηση προχώρησε η ΑΕΚ. Στον Δικέφαλο του Νότου θα αγωνίζεται για τα επόμενα δύο χρόνια ο 21χρονος αργεντίνος μέσος, Λίβιο Αρμάντο Πριέτο. Ο ποδοσφαιριστής ενσωματώθηκε σήμερα στην αποστολή της Ενωσης που βρίσκεται στην Αυστρία και πραγματοποιεί εκεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας.

    Επίσημα η μεταγραφή του Πριέτο θα ανακοινωθεί αύριο. Ο αργεντίνος για κάθε χρόνο συνεργασίας του με την Ενωση θα εισπράξει περίπου 60 εκατ. δραχμές. Ο 21χρονος μέσος τα τελευταία τρία χρόνια αγωνιζόταν στην Ιντεπεντιέντε.

    Χθες, ο Μάκης Ψωμιάδης παρουσίασε επίσημα στον Τύπο τον κοσταρικανό αμυντικό, Μαουρίσιο Ράιτ. Υπενθυμίζεται ότι ήδη η ΑΕΚ έχει αποκτήσει τους Μπορμπόκη, Κατσουράνη, Κρέικ και τους νεαρούς Μαϊστρέλη, Πορτουλίδη και Αραμπατζή.

    [18] Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΚΑΘΑΙΡΕΣΕ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΓΙΟΒΑΝ

    Σκόπια, 7 Ιουλίου 2002 (19:22 UTC+2)

    Στην καθαίρεση του Μητροπολίτη της επαρχίας Βέλες, Γιόβαν, προχώρησε τελικά η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της ΠΓΔΜ, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η τοποθέτησή του υπέρ της πρότασης του σερβικού πατριαρχείου να λάβει η Εκκλησία της ΠΔΓΜ αυτόνομο καθεστώς με την ονομασία «Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας».

    Σημειώνεται ότι αρχικά η Εκκλησία της ΠΓΔΜ ανήκε στο πατριαρχείο Σερβίας αλλά αποσχίστηκε και αυτονομήθηκε ενώ επιδιώκει την αναγνώρισή της ως αυτοκέφαλη Εκκλησία από τις άλλες εκκλησίες και τα πατριαρχεία. Για το θέμα είχε ζητηθεί ακόμη και η μεσολάβηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως το οποίο, όμως είχε ταχθεί υπέρ της διευθέτησης του ζητήματος μεταξύ του σερβικού πατριαρχείου και της Εκκλησίας των Σκοπίων. Στις αρχές Ιουνίου η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της ΠΔΓΜ απέρριψε την πρόταση του σερβικού πατριαρχείου με το αιτιολογικό ότι η υλοποίησή της θα ισοδυναμούσε ουσιαστικά με κατάργηση του ονόματος και της αυτονομίας της Εκκλησίας.

    Η άποψη του Μητροπολίτη Βέλες προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Εκκλησίας της ΠΓΔΜ αλλά και σε πολιτικούς κύκλους της χώρας που έκαναν λόγο για εμπλοκή παραγόντων από την Ελλάδα και τη Σερβία σε βάρος του κράτους.

    Το θέμα είχε συζητήσει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της ΠΓΔΜ και σε συνεδρίασή της στις 26 Ιουνίου. Τότε είχε καλέσει τον Μητροπολίτη Βέλες να υπερασπιστεί, όπως ανέφερε, την ενότητα της εκκλησίας της χώρας βοηθώντας την να αποκτήσει το αυτοκέφαλο καθεστώς.

    [19] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΦΕΘΗΚΕ Ο Γ.ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2002 (19:22 UTC+2)

    Ελεύθερος αφέθηκε μετά την κατάθεσή του στις αρχές, στα γραφεία της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, ο ηλεκτρονικός Γιώργος Πανουσόπουλος που συνελήφθη χθες στο Κουκάκι μετά από έρευνα στο εργαστήριό του στην οδό Βεϊκου 129. Η έρευνα έγινε επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες, το νούμερο του τηλεφώνου του Γιώργου Πανουσόπουλου βρέθηκε στην ατζέντα του Σάββα Ξηρού. Στο πατρικό σπίτι του Πανουσόπουλου στη Μεσσηνία όπου έκαναν έρευνα οι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας βρέθηκαν δύο πιστόλια.

    Στο διαμέρισμα της οδού Δαμάρεως 73 στο Παγκράτι, όπου βρέθηκε δεύτερο κρησφύγετο της «17 Νοέμβρη» συνεχίζονται οι έρευνες. Και στην οδό Πάτμου, όπου εντοπίστηκε το πρώτο κρησφύγετο της τρομοκρατικής οργάνωσης, παρατηρήθηκε το πρωί έντονη κινητικότητα από τους άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Τα ευρήματα μεταφέρθηκαν με περιπολικά οχήματα στα εργαστήρια της αντιτρομοκρατικής για περαιτέρω εξέταση.

    Σύμφωνα εξάλλου με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες της Νέας Ελληνικής Τηλεόρασης, στο διαμέρισμα της οδού Πάτμου βρέθηκε το ένα 45άρι περίστροφο που χρησιμοποιούσε η «17 Νοέμβρη». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το άλλο 45άρι περίστροφο βρίσκεται στο διαμέρισμα της οδού Δαμάρεως 73.

    Έρευνες γίνονται και στην Καρδίτσα για τον εντοπισμό μιας γυναίκας που φέρεται ύποπτη για συμμετοχή στην οργάνωση.

    Στο μεταξύ συνεχίζεται η προσαγωγή ατόμων στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία, στη Γενική Ασφάλεια Αττικής, στο πλαίσιο των ερευνών για τη δράση της «17 Νοέμβρη».

    O βομβιστής Σάββας Ξηρός νοσηλεύεται υπό αυστηρά μέτρα φρούρησης στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Χθες τον επισκέφθηκε ο αρμόδιος εισαγγελέας για θέματα τρομοκρατίας Ιωάννης Διώτης, ο οποίος αναμένεται να τον επισκεφθεί και δεύτερη φορά.

    [20] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουλίου 2002 (19:20 UTC+2)

    Για τα Τρία - Πέντε Πηγάδια της Νάουσας αναχωρεί αύριο νωρίς το πρωί η ποδοσφαιρική ομάδα του Ηρακλή, προκειμένου να πραγματοποιήσει εκεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και οι παίκτες του θα δουλέψουν σκληρά έως τις 18 Ιουλίου και θα δώσουν φιλικά παιχνίδια με τη Ξάνθη και τον Απόλλωνα Καλαμαριάς.

    Την αποστολή του Γηραιού δεν θα ακολουθήσει στη Νάουσα ο Λεβάν Κεπάτζε ο οποίος θα απολογηθεί αύριο στις 12 το μεσημέρι ενώπιον της διοίκησης της ΠΑΕ Ηρακλής για την καθυστερημένη άφιξή του στην Ελλάδα και την απουσία του από τις πρώτες δύο προπονήσεις. Ο Κεπάτζε υποστηρίζει πως αντιμετώπισε πρόβλημα με την έκδοση της βίζας.

    Επίσης, θα απουσιάσει το νέο μεταγραφικό απόκτημα Εντουίν Μουράτι. Ο αλβανός διεθνής αναμένεται την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη. Θα περάσει από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το αθλητικό κέντρο Τρία - Πέντε Πηγάδια προκειμένου να γνωρίσει τον προπονητή και τους συμπαίκτες του.

    Δεν αποκλείεται πάντως τις επόμενες ώρες να ολοκληρωθεί μια ακόμη μεταγραφή για τους κυανόλευκους. Πολύ κοντά σε συμφωνία με τον Ηρακλή είναι ο Τάσος Κατσαμπής που δεν τα βρήκε με τον ΠΑΟΚ. Επίσης, έχει γίνει γνωστό πως ο Γηραιός ενδιαφέρεται για διεθνή αμυντικό ποδοσφαιριστή που αγωνίστηκε στο πρόσφατο Μουντιάλ.

    [21] ΠΛΟΙΑΡΙΟ ΝΑΥΑΓΗΣΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2002 (19:19 UTC+2)

    Πλοιάριο ναυάγησε αργά χθες το βράδυ στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Ανδρέα Νέας Μάκρης, με αποτέλεσμα ο επιβάτης του, Μανόλης Μπουρλάκης, 44 ετών να βρεθεί στη θάλασσα.

    Στην περιοχή έσπευσαν σκάφη του λιμενικού και περισυνέλλεξαν τον 44χρονο, που είναι καλά στην υγεία του. Για προληπτικούς λόγους ο Μπουρλάκης μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 7 July 2002 - 18:13:36 UTC