Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-07-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΙΑ ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΚ ΣΕ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ" ΜΙΛΑ Ο Τ.ΝΑΪΛΣ
  • [02] ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΣΑΜΠΛ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
  • [03] ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ
  • [04] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ
  • [05] ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΙΤΙΝΓΚ ΣΤΙΒΟΥ
  • [06] ΕΠΑΦΕΣ Ι. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
  • [07] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ
  • [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΕ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΚΑΙ ΤΙΡΑΝΑ
  • [09] ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΣΥΝΤΡΙΜΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
  • [10] ΒΛΑΒΗ ΣΕ ΚΟΝΚΟΡΝΤ
  • [11] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕΣΙΤΣ - ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ
  • [12] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΑΪΛΣ
  • [13] ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ Ο Ι. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ
  • [14] ΣΧΕΔΟΝ ΤΡΙΠΛΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [15] ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [16] ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [17] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
  • [18] ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΗ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΝΑΪΛΣ
  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗ - Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [20] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΡ. ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ ΣΤΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
  • [21] ΚΑΙ Ο ΑΡΗΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΡΑ ΚΟΜΜΑΤΟ
  • [22] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ
  • [23] ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ: ΑΣΧΗΜΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
  • [24] Δ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: ΠΡΩΤΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

  • [01] ΓΙΑ ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΚ ΣΕ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ" ΜΙΛΑ Ο Τ.ΝΑΪΛΣ

    Αθήνα, 15 Ιουλίου 2002 (15:00 UTC+2)

    Τους ανόητους και αστήρικτους ισχυρισμούς, για μετεξέλιξη ενός τμήματος του ΠΑΚ στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» έκανε λόγο ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τόμας Νάιλς, μιλώντας σε εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού BBC.

    «Υπάρχει κάτι περίεργο. Δεν γνωρίζω τι ακριβώς είναι αλλά υποθέτω πως αν κοιτάξουμε πίσω, στο 1974, όταν το ΠΑΚ μετετράπη σε ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως ένα τμήμα του ΠΑΚ να μετετράπη σε «17 Νοέμβρη». Το ζητούμενο λοιπόν είναι τι σχέσεις έχει αυτή η οργάνωση με το ΠΑΣΟΚ», είπε προκλητικά και πρόσθεσε πως αν δεν είχε μεσολαβήσει η τυχαία ανακάλυψη ενός ανίκανου βομβιστή, όπως χαρακτήρισε τον Σάββα Ξηρό, δεν θα γινόταν αυτή η συζήτηση τώρα. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι δεν ισχύει το σενάριο περί έξυπνων τρομοκρατών και ανόητων αστυνομικών που δεν μπορούν να τους συλλάβουν.

    Εντονες αντιδράσεις

    Οι δηλώσεις Νάιλς προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στην Αθήνα. Για ανοησίες ενός συνταξιούχου διπλωμάτη έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρής Ρουσόπουλος, είπε πως ο κ. Νάιλς δεν έχει κάποια επίσημη ιδιότητα για να τον σχολιάσει η ΝΔ και ζήτησε να μην συνδέεται η ΝΔ με οτιδήποτε λέγεται από τον οποιονδήποτε που δεν είναι στέλεχος δικό της. Για προσπάθεια εισαγωγής πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα του 2002 έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    [02] ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΣΑΜΠΛ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουλίου 2002 (10:17 UTC+2)

    Δύο μετάλλια, ένα χρυσό και ένα χάλκινο, κατέκτησε η εθνική μας ομάδα του ανσαμπλ την τελευταία μέρα του 25ου παγκοσμίου πρωταθλήματος ρυθμικής γυμναστικής που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ορλεάνη.

    Οι ελληνίδες γυμνάστριες τα ξημερώματα ανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στον τελικό του αγωνίσματος 3 σχοινάκια και 2 μπάλες. Κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο, καθώς το πρόγραμμα που εκτέλεσαν είχε ελάχιστα λάθη και βαθμολογήθηκαν με 24.450. Τη δεύτερη θέση στο αγώνισμα πήρε η Βουλγαρία με 23.600 βαθμούς, ενώ τρίτη ήταν η Λευκορωσία με 23.500.

    Επίσης, η εθνική ομάδα του ανσάμπλ κατέκτησε ένα χάλκινο μετάλλιο στον τελικό με τις 5 κορδέλες, όπου βαθμολογήθηκαν με 22.650. Πρώτη ήταν η Ουκρανία με 23.325 βαθμούς και δεύτερη η Ρωσία με 22.950 βαθμούς.

    Υπενθυμίζεται πως χθες οι ελληνίδες πρωταθλήτριες κέρδισαν ακόμη ένα χάλκινο μετάλλιο στο σύνθετο ομαδικό. Η εθνική ανσάμπλ αποτελείται από τις Χαρά Καρυάμη, Κλέλια Πανταζή, Λιάνα Χρηστίδου, Χαριτίνη Ιωάννου και Ξένια Κοντέλια.

    [03] ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ

    Αθήνα, 15 Ιουλίου 2002 (14:57 UTC+2)

    Ξεπέρασε το 1 δολάριο η αξία του ευρώ για πρώτη φορά μετά από το Φεβρουάριο του 2000. Συγκεκριμένα λίγο μετά τις 14.00 ώρα Ελλάδας (στο Λονδίνο), το ευρωπαϊκό νόμισμα αντιστοιχούσε με 100,26 σεντ του δολαρίου. Η πτώση του δολαρίου οφείλεται κατά πολύ στην απομάκρυνση των επενδυτών τόσο από τις κεφαλαιαγορές όσο και γενικά τις επενδύσεις στις ΗΠΑ.

    Αναλυτές εκτιμούν ότι αν διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος νέας κρίσης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, καθώς η πτωτική τάση για το δολάριο δεν αναμένεται να εκτονωθεί σύντομα.

    [04] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ

    Λευκωσία, 15 Ιουλίου 2002 (14:14 UTC+2)

    Φωτογραφία: Συγγενείς των αγνοουμένων, από την Εισβολή στην Κύπρο, διαδηλώνουν με τις φωτογραφίες των συγγενών τους στα χέρια. Ζητούν να μάθουν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.

    Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων καταδίκασε σήμερα σε ειδική συνεδρία το πραξικόπημα κατά του Προέδρου Μακαρίου και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε.

    Κατά την έναρξη τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη όσων υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία και την πατρίδα.

    Ομιλίες απηύθυναν ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Χρίστου, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Τάσσος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Γιαννάκης Ομήρου, ο βουλευτής των Νέων Οριζόντων Χρίστος Κληρίδης, η βουλευτής των Ενωμένων Δημοκρατών Αντρούλα Βασιλείου, ο Πρόεδρος του Αγωνιστικού Δημοκρατικού Κινήματος Ντίνος Μιχαηλίδης και ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [05] ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΙΤΙΝΓΚ ΣΤΙΒΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουλίου 2002 (21:05 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή παράδοσης των εργασιών ανακαίνισης του γηπέδου του Απόλλωνα Καλαμαριάς για τις ανάγκες του διεθνούς στίβου της Θεσσαλονίκης από τον γενικό γραμματέα περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Ηλία Λιακόπουλου στον Υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο. Ετσι πλέον η Καλαμαριά έχει το στολίδι της. Το ανακαινισμένο γήπεδο του Απόλλωνα έπειτα από την ολοκλήρωση των εργασιών για την κατασκευή του ταρτάν, την διαγράμμισή του, αλλά και την υλοποίηση των έργων κάτω από τις κερκίδες μπορεί να καλέσει μεγάλους αθλητές στίβου παγκοσμίου φήμης. Και αυτό θα κάνει στις 24 Ιουλίου κατά τη διάρκεια του διεθνούς μίτινγκ στίβου της Θεσσαλονίκης.

    «Εγκαινιάζουμε το γήπεδο της Καλαμαριάς που αποτελεί άλλο ένα στολίδι του στίβου. Η Θεσσαλονίκη είναι Ολυμπιακή πόλη και δικαιούται πολλά έργα. Και αυτά άρχισαν να γίνονται, αγγίζοντας ένα προϋπολογισμό περίπου τα 160 δισ. εκατομμύρια», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης των εργασιών ανακαίνισης του γηπέδου και συνέχισε: «Με αυτές τις εγκαταστάσεις δίνουμε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη στον χώρο του στίβου. Αυτά τα έργα θα συνεχιστούν και έξω από το γήπεδο, καθώς επίσης θα υπάρξει και η κατασκευή ενός κολυμβητηρίου».

    Από την άλλη ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Χριστόδουλος Οικονομίδης επισήμανε: «Αυτό το έργο θα μείνει παρακαταθήκη για τη νεολαία μας. Είναι ένα στολίδι του στίβου και αισιοδοξούμε ότι θα μαζέψει πολλούς αθλητές από όλη τη Θεσσαλονίκη, συμβάλλοντας αποκλειστικά στην αναβάθμιση του αθλητισμού».

    Ο πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής ΣΕΓΑΣ, Πτολεμαίος Παπαμιχαήλ έμεινε περισσότερο στην επίλυση ενός σοβαρού προβλήματος που δεν είναι άλλο από την εξεύρεση ενός χώρου για την προπόνηση των αθλητών της Θεσσαλονίκης. "Με αυτό το έργο επιτέλους η Θεσσαλονίκη και ο στίβος θα αποκτήσει ένα χώρο όπου θα μπορούν να προπονούνται οι αθλητές της. Μετά το κλείσιμο του Καυτατζογλείου όλοι γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές είναι μεγάλα. Με αυτό το έργο ουσιαστικά δίνουμε λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα", τόνισε ο κ. Παπαμιχαήλ.

    Επίσης ο γενικός γραμματέας περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ηλίας Λιακόπουλος για τις συγκεκριμένες εργασίες στο γήπεδο της Καλαμαριάς δήλωσε: «Η ΓΓΑ έχει αναθέσει να γίνουν κάποια έργα. Ένα από αυτά ήταν και η ανακαίνιση του γηπέδου του γηπέδου της Καλαμαριάς για τις ανάγκες του διεθνούς μίτινγκ στίβου που θα γίνει στις 24 Ιουλίου. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που καταφέραμε να υλοποιήσουμε το συγκεκριμένο έργο μέσα στις ημερομηνίες που είχαμε ορίσει».

    Στο μίτινγκ θα πάρει μέρος και η Νίκη Ξάνθου, η οποία στα «Τοφάλεια» σημείωσε επίδοση 6.85 μέτρα. Αυτή αποτελεί την καλύτερη επίδοση για φέτος στην Ελλάδα και την τέταρτη στην Ευρώπη. Στο μίτινγκ θα πάρουν μέρος και άλλα μεγάλα ονόματα του ελληνικού αθλητισμού, τα οποία θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα.

    Κ.Π.

    [06] ΕΠΑΦΕΣ Ι. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Ιερουσαλήμ, 15 Ιουλίου 2002 (20:57 UTC+2)

    Συνάντηση με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και αρχηγό του κόμματος "Μερέτζ" Γιόσι Σαρίντ είχε το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης στο ισραηλινό Κοινοβούλιο (Κνεσέτ).

    Αμέσως μετά, ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε με το υπουργό Αμυνας του Ισραήλ Βενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα είχε επιστρέψει από ταξίδι στην Αίγυπτο.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κασουλίδης, με τις επαφές αυτές "νομίζω ότι συμπληρώνεται μια εικόνα των απόψεων για τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για ειρήνευση στο Μεσανατολικό και η επίσκεψη θα συνεχιστεί αύριο".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [07] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ

    Αθήνα, 15 Ιουλίου 2002 (20:53 UTC+2)

    "Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η εξάρθρωσή της, η ακριβής και υπεύθυνη ενημέρωση είναι και υπέρ της δημοκρατίας και υπέρ της κοινωνίας", επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος τονίζοντας ότι η εξάρθρωση της τρομοκρατίας δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως όχημα για επικράτηση συντηρητικών και αντιδραστικών αντιλήψεων στην ελληνική κοινωνία.

    Μιλώντας χτες στη δημόσια συζήτηση που διοργάνωσε ο ΣΥΝ με θέμα, "Αντιμετώπιση του φαινομένου της παραπληροφόρησης και της προσβολής των θεμελιωδών αρχών και δικαιωμάτων των πολιτών, με αφορμή την έρευνα για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας", ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι ο ΣΥΝ από την πρώτη στιγμή ζήτησε υπεύθυνη ενημέρωση με πραγματικά στοιχεία, να αφεθούν οι αστυνομικές, δικαστικές, ανακριτικές αρχές απερίσπαστες από και εσωτερικές και εξωτερικές ή επικοινωνιακές πιέσεις να κάνουν τη δουλειά τους, έτσι ώστε να μην παρατηρείται αυτό το όργιο των φημών και επιπροσθέτως να μην εθίζεται η ελληνική κοινωνία στο ότι όλα μπορούν να λειτουργούν έξω από τις συνταγματικές εγγυήσεις, έξω από το κράτος δικαίου.

    Υπογράμμισε ότι η τρομοκρατία στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες, δεν μπόρεσε ποτέ να αποκτήσει ρίζες και λαϊκό έρεισμα και ότι αυτό που κυριαρχούσε πάντα υπήρξε ο πόθος και ο αγώνας για δημοκρατία.

    "Σε αυτόν τον τομέα η Αριστερά με τις ιδέες και τους αγώνες της συνέβαλε καθοριστικά. Η μεταπολιτευτική δημοκρατία δεν κλονίστηκε, ούτε επηρεάστηκε από την εγκληματική δράση της 17Ν. Οι τρομοκράτες έμειναν απομονωμένοι και στιγματισμένοι ως δολοφόνοι και εχθροί της δημοκρατίας", είπε προσθέτοντας ότι αυτό υπήρξε μια μεγάλη νίκη της δημοκρατίας.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος προειδοποίησε ότι σήμερα η εξάρθρωση, το πιθανό τέλος της 17Ν, κινδυνεύει να δημιουργήσει τραύματα στη λειτουργία της δημοκρατίας και αυτό σε μία στιγμή γενικότερης κρίσης της αξιοπιστίας των θεσμών και της πολιτικής.

    Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΥΝ επισήμανε ότι αναφέρεται στη διαρροή στοιχείων του ανακριτικού υλικού και στην ανεύθυνη δημοσιοποίησή τους, στη μετατροπή των ΜΜΕ σε δικαστήρια, όπου καθημερινά δικάζονται πολίτες της χώρας, συκοφαντούνται πρόσωπα, εκτίθενται υπολήψεις ή δοκιμάζονται πολίτες ανυποψίαστοι.

    "Αναφέρομαι στη δημόσια ανάμειξη προσώπων αναρμοδίων που κανείς δεν ξέρει από πού αντλούν τις πληροφορίες τους, σε τι αποσκοπούν και ποιους εξυπηρετούν. Αναφέρομαι στη σύνδεση της τρομοκρατίας με το αντιδικτατορικό κίνημα, την αλλοίωση της ιστορικής μνήμης που επιχειρείται.

    Τέλος, αναφέρομαι στην προσπάθεια εθισμού της κοινής γνώμης στην καταστροφική, για τη δημοκρατία, αντίληψη ότι σημασία έχει ο σκοπός της πάταξης της τρομοκρατίας και όχι οι διαδικασίες και οι δικονομικές εγγυήσεις", σημείωσε.

    "Η δική μας θέση είναι σαφής. Η τρομοκρατία πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά και ριζικά. Αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία και δεν μπορεί απέναντί της να υπάρξει οποιαδήποτε ανοχή. Η πάταξη της τρομοκρατίας πρέπει να γίνει με σεβασμό των αρχών του κράτους δικαίου. Η εξάρθρωση της τρομοκρατίας δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως όχημα για επικράτηση συντηρητικών και αντιδραστικών αντιλήψεων στην ελληνική κοινωνία. Γιατί αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η 17Ν θα έχει πετύχει τον στόχο της, θα έχει πλήξει τη δημοκρατία", κατέληξε.

    [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΕ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΚΑΙ ΤΙΡΑΝΑ

    Αθήνα, 15 Ιουλίου 2002 (20:50 UTC+2)

    Διήμερη επίσκεψη στο Βελιγράδι και τα Τίρανα αρχίζει από αύριο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τη Δημοκρατία στα Δυτικά Βαλκάνια, της οποίας ηγείται.

    Ο κ. κ. Καραμανλής θα φθάσει αύριο το μεσημέρι στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα παρουσία του προέδρου του ΕΛΚ Γ. Μάρτενς.

    Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο κ. Κοστούνιτσα

    Το απόγευμα ο κ. Καραμανλής θα μεταβεί στα Τίρανα, όπου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο, τον πρώην πρωθυπουργό της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, με μέλη της "Ομόνοια" και την ηγεσία του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανίας.

    Την Τετάρτη ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με την με την ηγεσία του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος, με τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φατός Νάνο και τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα.

    Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα μεταβεί στο Δυρράχιο, όπου θα συναντηθεί με το νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας Αλφρεντ Μοϊσίου. Επίσης θα επισκεφθεί το Ελληνικό κλιμάκιο της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στην Αλβανία.

    Πριν την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο των Τιράνων θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος Γκεντς Πόλο.

    [09] ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΣΥΝΤΡΙΜΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

    Νέα Υόρκη, 15 Ιουλίου 2002 (20:49 UTC+2)

    Με τη υπόσχεση ότι τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου θα παραμείνουν στη μνήμη όλων των Αμερικανών πολιτών τερματίστηκαν σήμερα επισήμως σε μια ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη οι εργασίες των σωστικών συνεργείων για την ανεύρεση των σορών και των προσωπικών αντικειμένων των θυμάτων.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, στον τόπο της τραγωδίας συγκεντρώθηκαν συγγενείς των θυμάτων ενώ απευθυνόμενος στο πλήθος των συγκεντρωθέντων ο νεοεκλεγείς δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ έδωσε την υπόσχεση ότι τα περίπου 2.800 θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης θα παραμείνουν στη μνήμη όλων των πολιτών.

    [10] ΒΛΑΒΗ ΣΕ ΚΟΝΚΟΡΝΤ

    Λονδίνο, 15 Ιουλίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Αεροσκάφος Concorde της αεροπορικής εταιρίας British Airway που είχε αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη αναγκάστηκε να επιστρέψει το απόγευμα στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου λόγω τεχνικού προβλήματος, ανακοίνωσε η βρετανική εταιρία.

    Όπως μετέδωσε το Ρόιτερς, το Concorde παρουσίασε πρόβλημα στη λειτουργία ενός κινητήρα και προσγειώθηκε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο του Χίθροου ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρίας.

    H βρετανική εταιρία είχε απαγορεύσει την κυκλοφορία των αεροσκαφών αυτού του τύπου το 2000 μετά από το δυστύχημα στο Παρίσι τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου όπου 113 άτομα σκοτώθηκαν από συντριβή Concorde της Air France.

    O.K.

    [11] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕΣΙΤΣ - ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ

    Σαράγιεβο, 15 Ιουλίου 2002 (20:27 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Κροατίας Στίπε Μέσιτς είχε σήμερα συνομιλίες στο Σαράγιεβο με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του Βόισλαβ Κοστούνιτσα στο περιθώριο της τριμερούς διάσκεψης Κροατίας -Γιουγκοσλαβίας - Βοσνίας.

    Οι συνομιλίες των δυο αντρών εστιάστηκαν στο θέμα των προσφύγων για το οποίο οι δυο πρόεδροι συμφώνησαν στην σημασία προσέλευσης όλων των προσφύγων στις κάλπες στις προσεχείς εκλογές το φθινόπωρο στη Βοσνία ανεξάρτητα από το μέρος όπου διαμένουν.

    Ο κ. Μέσιτς κάλεσε τους Κροάτες που ζουν στη Βοσνία να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα επισημαίνοντας ότι εάν δεν παρουσιαστούν στις κάλπες τότε θα βλάψουν τα συμφέροντα των Βόσνιων Κροατών.

    Αντικείμενο των συνομιλιών αποτέλεσαν επίσης ο υπό εξέταση νόμος στην Κροατία για τις εθνικές μειονότητες καθώς και τα προβλήματα που δημιουργούνται από την υποχρεωτική έκδοση βίζας για τις μετακινήσεις των Κροατών πολιτών.

    [12] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΑΪΛΣ

    Αθήνα, 15 Ιουλίου 2002 (20:20 UTC+2)

    "Ο κ. Νάιλς δεν έχει κάποια επίσημη ιδιότητα, ώστε να σχολιάζει η Νέα Δημοκρατία όσα λέει", τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Θόδωρος Ρουσόπουλος κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη του Τόμας Νάιλς για την τρομοκρατία.

    "Η Νέα Δημοκρατία ό,τι έχει να πει για την τρομοκρατία το λέει επισήμως", υπογράμμισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [13] ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ Ο Ι. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ

    Ιερουσαλήμ, 15 Ιουλίου 2002 (20:16 UTC+2)

    Με την επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ και τη μετάβασή του στη συνέχεια στη Ραμάλα, όπου θα γίνει δεκτός αύριο το απόγευμα από τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης επιδιώκει την ανανέωση και υλοποίηση "της βούλησης της Κύπρου, χρησιμοποιώντας τις καλές σχέσεις της με όλες τις χώρες της περιοχής, να συμβάλει στις προσπάθειες για την επίλυση του μεσανατολικού προβλήματος και για την σταθερότητα στην περιοχή".

    Σε δηλώσεις του σήμερα στο ΚΥΠΕ, μετά τις πρώτες του επίσημες επαφές με Ισραηλινούς αξιωματούχους στην Ιερουσαλήμ, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η επίσκεψη αυτή γίνεται "ως προέκταση των προσπαθειών της Κύπρου για την επίλυση του προβλήματος που είχε δημιουργηθεί στο Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ".

    "Εχω προσφερθεί", είπε ο κ. Κασουλίδης, "για την παροχή των καλών μας υπηρεσιών και για χρησιμοποίηση του χώρου της Κύπρου για συναντήσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων ή άλλων, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [14] ΣΧΕΔΟΝ ΤΡΙΠΛΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΧΩΡΩΝ Η ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Βρυξέλλες, 15 Ιουλίου 2002 (20:15 UTC+2)

    Η αγοραστική δύναμη των κατοίκων της Κύπρου είναι σχεδόν τριπλάσια από το μέσο όρο των υποψηφίων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρών και αισθητά μεγαλύτερη από ορισμένα κράτη μέλη της Ε.Ε., όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

    Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για το 2001, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat). Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν με τον πλέον σαφή τρόπο το υψηλό επίπεδο διαβίωσης στην Κύπρο.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [15] ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 15 Ιουλίου 2002 (20:13 UTC+2)

    Συνομιλίες με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι και τον υπουργό Άμυνας Μοχάμεντ Φαχίμ είχε σήμερα στην Καμπούλ ο υφυπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Πολ Γούλφοβιτς.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, αντικείμενο των συνομιλιών αποτέλεσε η αναδιάρθρωση του αφγανικού στρατού ενώ ο Αμερικανός αξιωματούχος υποσχέθηκε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει να γίνει το Αφγανιστάν για άλλη μία φορά καταφύγιο των τρομοκρατών.

    Ο ίδιος επανέλαβε την απογοήτευση των Ηνωμένων Πολιτειών για το ατύχημα στην επαρχία Ουρουζγκάν στα αρχές Ιουλίου που είχε ως αποτέλεσμα 48 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και για το οποίο οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι κατά λάθος έπεσε βόμβα στην περιοχή.

    Τόνισε μάλιστα ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να αποφευχθούν ανάλογα περιστατικά που πλήττουν αθώους πολίτες.

    Αναφερόμενος στον Οσάμα Μπιν Λάντεν ο κ. Γούλφοβιτς τόνισε ότι δεν είναι γνωστό εάν είναι ζωντανός ή νεκρός ενώ επανέλαβε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ για εξάρθρωση της τρομοκρατίας.

    Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του Αμερικανού αξιωματούχου στο Αφγανιστάν θα είναι η πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ.

    [16] ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Στρασβούργο, 15 Ιουλίου 2002 (20:07 UTC+2)

    Το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθέτησε κώδικα «καλής συμπεριφοράς» για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, που θα χρησιμοποιούν τα 44 κράτη-μέλη του. Ο κώδικας καθορίστηκε από την επιτροπή υπουργών, το εκτελεστικό όργανο του οργανισμού και έχει στόχο την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, στους κανόνες επισημαίνεται ότι ένα πρόσωπο που κατηγορείται για τρομοκρατικές ενέργειες δεν μπορεί να καταδικαστεί σε θάνατο και αν ακόμα έχει καταδικαστεί δεν επιτρέπεται να εκτελεστεί η ποινή του ή να εκδοθεί σε χώρα που ισχύει η θανατική ποινή.

    Δημιουργείται ένα νομικό πλαίσιο για τις συλλήψεις, τις παρακολουθήσεις, την προσωρινή κράτηση, τις νομικές διαδικασίες και την έκδοση.

    [17] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουλίου 2002 (19:57 UTC+2)

    Νέες προσεγγίσεις ως προς το ρόλο του παγκόσμιου προσκοπικού κινήματος θα προσφέρει το 36ο Παγκόσμιο Συνέδριο που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Θα αναδείξει το σύγχρονο προσκοπισμό ως μια οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών, μία οργάνωση που εκφράζει τη νέα οικολογική ηθική, μια οργάνωση εθελοντικής προσφοράς, μία οργάνωση που αναγνωρίζει και αξιοποιεί τη σοβαρότητα και την απόλαυση του παιχνιδιού.

    Τα παραπάνω υπογράμμισε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο Προσκοπικό Συνέδριο, οι εργασίες του οποίου πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη. "Ο Προσκοπισμός βασίζεται πάντα στο παιχνίδι. Και αυτό για τη σημερινή εποχή που αναδεικνύει την ευελιξία και την ευφυϊα σε βασικά πλεονεκτήματα είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό", τόνισε.

    Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι τα τεχνικά έργα που γίνονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 είναι πολύ σημαντικά, αλλά εξίσου σημαντικά είναι και τα προγράμματα που βασίζονται στον ανθρώπινο παράγοντα, στη συμμετοχή της κοινωνίας με κορυφαίο τον εθελοντισμό. Οχι μόνο τον Ολυμπιακό εθελοντισμό, αλλά όλες τις μορφές εθελοντικής συμμετοχής και προσφοράς στην υπηρεσία μιας κοινωνίας αλληλεγγύης και συνοχής.

    "Ο ρόλος των προσκόπων στα προγράμματα αυτά είναι - θέλουμε να είναι - πρωταγωνιστικός. Η εμπειρία, η γενναιοδωρία, η οργάνωση και η ικανότητα των Ελλήνων προσκόπων είναι πολύτιμα στοιχεία για τα προγράμματα αυτά και χαίρομαι γιατί έχει ήδη διαμορφωθεί το πλαίσιο μιας στενής και αποτελεσματικής συνεργασίας με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων που είναι καλός και άξιος συνεργάτης μας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    [18] ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΗ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΝΑΪΛΣ

    Αθήνα, 15 Ιουλίου 2002 (19:55 UTC+2)

    "Το ΠΑΣΟΚ, όπως και ολόκληρος ο ελληνικός λαός, βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία από την ίδρυση μας μέχρι σήμερα κι αυτό είναι κάτι το οποίο είναι απολύτως σαφές", δήλωσε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Χρήστος Παπουτσής κληθείς να σχολιάσει τους ισχυρισμούς στο BBC του Αμερικανού πρώην πρεσβευτή στην Αθήνα, Τόμας Νάιλς, περί σύνδεσης της "17Ν" με στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    "Αυτή η ιστορία έρχεται και επανέρχεται συνεχώς. Και επειδή για πολλά χρόνια συμμετείχα σε διάφορες κοινές, μεικτές Επιτροπές όταν ήμουν Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Αμερικανικού Κογκρέσου, γνωρίζω ποιο είναι το υπόβαθρο αυτής της συζήτησης. Το υπόβαθρο λοιπόν είναι αυτό το οποίο γνωρίζουμε εμείς πολύ καλά. Είναι η ανευθυνότητα ορισμένων πολιτικών στην Ελλάδα και ορισμένων εκπροσώπων των ΜΜΕ, οι οποίοι για πολλά χρόνια δημιούργησαν αυτό το κλίμα, προσπαθώντας να συνδέσουν το ΠΑΣΟΚ και τον απελευθερωτικό αγώνα ενάντια στη χούντα με τις τρομοκρατικές ενέργειες", υπογράμμισε ο κ. Παπουτσής.

    Επισήμανε ότι άλλο ο απελευθερωτικός αγώνας, και άλλο οι ενέργειες τρομοκρατίας, μαζικής τρομοκρατίας και πρόσθεσε: "Oσον αφορά τον κ. Νάιλς και τους πληροφοριοδότες του εν Ελλάδι, ή τις πηγές που χρησιμοποίησε στην Ελλάδα, εμείς τους παραδίδουμε στην κρίση του ελληνικού λαού".

    Από την πλευρά της η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς του Τ. Νάιλς τόνισε ότι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι εθνικό θέμα "Το ΠΑΣΟΚ έχει ανοιχτό μέτωπο διαχρονικά και νομίζω είναι πάρα πολύ θετικό ότι πλέον όλα τα κόμματα και η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης θέλει μια αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου", επισήμανε.

    Εκτίμησε ότι οι εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας είναι πάρα πολύ θετικές και σημείωσε: "Θα πρέπει να αφήσουμε τις αρμόδιες Υπηρεσίες, όπως το κάνουν με μεγάλη προσοχή και με επαγγελματισμό, να καταλήξουν στην οριστική εξάρθρωση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, που τόσο έχει βλάψει τη χώρα μας διεθνώς επί τόσα χρόνια".

    "Ορισμένοι μπορούν να δημιουργούν διάφορα σενάρια, είτε γιατί τους βολεύουν, είτε γιατί θέλουν να δικαιώσουν κάποιες απόψεις τις οποίες υποστήριξαν κατά διαστήματα", τόνισε υπογραμμίζοντας ότι "ο ελληνικός λαός έχει και γνώση και κρίση κι αυτό που περιμένει όχι μόνο από την Κυβέρνηση, αλλά συνολικά από όλους μας, είναι σε ένα τέτοιο σημαντικό θέμα να είμαστε αποτελεσματικοί, υπεύθυνοι και όχι να το αξιοποιούμε για μικροκομματικές ή οποιεσδήποτε άλλες σκοπιμότητες".

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗ - Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 15 Ιουλίου 2002 (19:51 UTC+2)

    Με την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου συναντήθηκε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Χρήστος Παπουτσής.

    Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν εκτενώς θέματα περιβάλλοντος που αφορούν τον Δήμο της Αθήνας, όπως το πράσινο, η μεταφορά της αρμοδιότητας για τα πάρκα της πόλης στο Δήμο, η στάθμευση των αυτοκινήτων, η διαχείριση απορριμμάτων, η ανακύκλωση, το γήπεδο του Παναθηναϊκού και συμφωνήθηκε στενή συνεργασία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της Αθήνας.

    "Ο δικός μας στόχος είναι ακριβώς στο ίδιο πλαίσιο και στο ίδιο πνεύμα στο οποίο κινείται και η κ. Παπανδρέου, είναι να ξηλώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πλάκες στους δρόμους της Αθήνας, προκειμένου να φυτέψουμε δέντρα. Και αυτό είναι μια πρωτοβουλία την οποία θα την αναλάβει ο Δήμος, γιατί η Αθήνα έχει ανάγκη από πολύ πράσινο", υπογράμμισε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων.

    Ο κ. Παπουτσής επανέλαβε και στην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ότι ο συνδυασμός του διεκδικεί τη διαχείριση των μεγάλων πάρκων της πόλης. "Εχω ήδη πει ότι οι ελεύθεροι χώροι στην Αθήνα θα παραμείνουν ελεύθεροι χώροι και θα αξιοποιηθούν είτε για πράσινο, για πάρκα, είτε για αθλητικές δραστηριότητες, αθλητικούς χώρους, με υπόγεια πάρκινγκ", σημείωσε.

    Θέλουμε μία αυτοδιοίκηση με περισσότερες αρμοδιότητες και μεγαλύτερη υπευθυνότητα, ήταν το σχόλιο της κ. Παπανδρέου.

    "Πρέπει να πω ότι δεν ανήκουν στο ΥΠΕΧΩΔΕ τα πάρκα, ανήκουν σε διάφορους φορείς και είναι λογικό οι Δήμοι να έχουν τον κύριο λόγο για τα πάρκα, αλλά υπό τον όρο ότι θα βελτιώσουν την λειτουργία τους και την αισθητική τους και όχι όπως έχει συμβεί μέχρι τώρα, που το ΥΠΕΧΩΔΕ έδωσε κάποια πάρκα στο κέντρο της Αθήνας στο Δήμο Αθηναίων και η κατάστασή τους δεν είναι αυτή που θα έπρεπε", τόνισε.

    [20] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΡ. ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ ΣΤΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουλίου 2002 (19:48 UTC+2)

    Τις Διευθύνσεις Πολεοδομίας και Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε σήμερα ο υποψήφιος Νομάρχης Θεσσαλονίκης Γρηγόρης Χατζησάββας, όπου ενημερώθηκε για το έργο τους και τα προβλήματα υποδομής που αντιμετωπίζουν.

    Ο κ. Χατζησάββας τόνισε σε δηλώσεις του ότι διαπίστωσε ελλείψεις στη μηχανοργάνωση, στις κτιριακές εγκαταστάσεις και στην ποσοτική επάρκεια του προσωπικού.

    Ειδικότερα ανέφερε ότι το έργο της μηχανοργάνωσης στο σύνολο των αρχείων της Πολεοδομίας είναι δύσκολο και πολύ δαπανηρό, υπογράμμισε ωστόσο ότι τα προβλήματα που συσσωρεύονται μπορούν να εκτονωθούν.

    "Στην κατεύθυνση αυτή θα κινηθούμε με την υλοποίηση προγραμμάτων μηχανοργάνωσης των καινούριων αρχείων. Το έργο των δύο υπηρεσιών είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς συναλλάσσονται με πολύ κόσμο και έχουν έναν κρίσιμο ρόλο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό, καθώς και στην τήρηση και τον έλεγχο των πολεοδομικών όρων δόμησης με όρους συμβατούς με το περιβάλλον", είπε.

    [21] ΚΑΙ Ο ΑΡΗΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΡΑ ΚΟΜΜΑΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουλίου 2002 (19:39 UTC+2)

    Τον Νέστορα Κόμματο θέλει να αποκτήσει και ο Αρης, έπειτα από το ναυάγιο της διαπραγμάτευσής του με τον ΠΑΟΚ. Μέλος της διοικούσας επιτροπής του κίτρινου συλλόγου συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο του παίκτη και του επισημοποίησε το ενδιαφέρον του Αρη.

    Ωστόσο ο Λαρισαίος παίκτης έχει δεχθεί ήδη επίσημες προτάσεις από τον Ολυμπιακό και το ΠΑΟ. Ετσι η απόκτησή του από τους κίτρινους θεωρείται πολύ δύσκολη. Οριστική εξέλιξη θα υπάρξει μέσα στις επόμενες ημέρες. Κατά τα άλλα, το όνομα του Χρήστου Χαρίση απασχολεί τον Μίλαν Μίνιτς. Όμως η οικονομική διαφορά που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών είναι μεγάλη. Να αναφέρουμε ότι για τον συγκεκριμένο παίκτη ο Αρης μπορεί να διαθέσει περίπου 180.000 Ευρώ, την ίδια στιγμή που ο παίκτης ζητάει λίγα παραπάνω από 250.000 Ευρώ.

    [22] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουλίου 2002 (19:37 UTC+2)

    Μέτρα για την αντιμετώπιση περιπτώσεων καύσωνα έλαβε η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι υποδείχθηκαν από δήμους και άλλους φορείς κλιματιζόμενοι χώροι για την υποδοχή ευπαθών ομάδων. Μεταξύ των χώρων αυτών τα ΚΑΠΗ των Δήμων Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων, Ελευθερίου Κορδελιού, Ευόσμου, Καλαμαριάς, Μενεμένης, Νεάπολης, Πολίχνης, Πυλαίας, Σταυρούπολης, Συκεών, Τριανδρίας και Θέρμης. Επίσης, κατά τις εργάσιμες ώρες οι ευπαθείς ομάδες ατόμων μπορούν να χρησιμοποιούν και όλα τα υποκαταστήματα τραπεζών του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, καθώς και όλα τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ.

    Παράλληλα, το τμήμα Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών και το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Ν. Α. Θεσσαλονίκης με έγγραφό της προς τη διοίκηση της ΔΕΘ, ζητά να καθορίσει κάποιο κλιματιζόμενο χώρο για την υποδοχή πολιτών, όπως έπραξε και πέρυσι παραχωρώντας το συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" χωρητικότητας 2.500 ατόμων.

    Εξάλλου, σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης και λαμβάνουν μέτρα έκτακτης ανάγκης προληπτικά για την προστασία του πληθυσμού και κυρίως των ευαίσθητων ομάδων. Στις ευπαθείς κατηγορίες ανήκουν οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη, τα παιδιά και τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

    Εξαιτίας του καύσωνα οι μετακινήσεις θα πρέπει να περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες, ενώ όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την καρδιά είναι προτιμότερο να παραμείνουν σπίτι. Για τη ζέστη συνιστάται να γίνονται αρκετά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και να καταναλώνετε αρκετό νερό. Επίσης πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στο ηλιακό φως, τα οινοπνευματώδη ποτά. Οι πολίτες θα πρέπει να πίνουν άφθονα υγρά, να διατρέφονται με ολιγοθερμική δίαιτα, να κάνουν συχνά ντους στη διάρκεια της ημέρας και να αποφεύγουν πολύωρα ταξίδια με διάφορα μέσα συγκοινωνίας.

    Σύμφωνα με τους γιατρούς οι πολίτες θα πρέπει να προσέξουν συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, ατονία, καταβολή, τάση για λιποθυμία, υπόταση ή ταχυπαλμία. Σε περίπτωση σοβαρών συμπτωμάτων συνιστάται η διακομιδή στο νοσοκομείο.

    Οδηγίες για τους εργαζομένους

    Στο μεταξύ, οδηγίες που απευθύνονται προς όλες τις επιχειρήσεις για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων κατά τους θερινούς μήνες, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες, εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) Μακεδονίας - Θράκης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας του υπουργείου Εργασίας.

    Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, την περίοδο αυτή (θερινοί μήνες) οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων σε συνεργασία με το γιατρό εργασίας, τον τεχνικό ασφαλείας, τα μέλη της ΕΥΑΕ και όπου δεν υπάρχουν με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, θα πρέπει να προβούν στη λήψη εξειδικευμένων μέτρων, που θα αποσκοπούν στην ελάττωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

    Στα τεχνικά μέτρα περιλαμβάνονται παρεμβάσεις στα δομικά στοιχεία των κτιρίων (θερμομόνωση στέγης ή πλάκας, βρέξιμο πλάκας ή στέγης, τοποθέτηση στις δυτικές ή νότιες πλευρές των κτιρίων αδιαφανών ή ανακλαστικών τζαμιών κ.α.), παρεμβάσεις σε τμήματα της παραγωγικής διαδικασίας (αποκλεισμός με θερμομονωτικά χωρίσματα των πηγών θερμότητας) και παρεμβάσεις στο μικροκλίμα εργασιακού χώρου (επαρκής ανανέωση των χώρων εργασίας κ.α.).

    Στα οργανωτικά μέτρα ξεχωρίζουν η δημιουργία διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε περίοδο καύσωνα, η διαμόρφωση των κυλικείων ή άλλων κατάλληλων χώρων για το χρόνο ανάπαυσης και ο προγραμματισμός των εργασιών.

    [23] ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ: ΑΣΧΗΜΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουλίου 2002 (19:30 UTC+2)

    Δεν κατάφεραν να προκριθούν οι Ελληνες αθλητές στους αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος πυγμαχίας ανδρών που άρχισε την προηγούμενη Παρασκευή στο Περμ της Ρωσίας και παίρνουν μέρος 221 πυγμάχοι.

    Συγκεκριμένα στην κατηγορία των 54 κιλών ο Αρτούρ Μικαελιάν ηττήθηκε από τον Λευκορώσο Κατσίκοφ με 23-10 στα σημεία, στα 63,5 κιλά ο Βαρλάμ Χαρτσισλάβα από τον Ακαμέντοβ από το Αζερμπαϊτζάν με διακοπή από τον διαιτητή στον γ' γύρο, στα 81 κιλά ο Ηλίας Παυλίδης από τον Ουκρανό Πέροβ στα σημεία με 20-9 στα σημεία και στα +91 κιλά ο Τάσος Παναγιώτου έχασε από τον Ισραηλινό Ταφίκ με 20-13 στα σημεία.

    [24] Δ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: ΠΡΩΤΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουλίου 2002 (19:24 UTC+2)

    Αποχαιρετάει τον Ολυμπιακό ο Δημήτρης Παπανικολάου. Και αυτό γιατί ακόμη η διοίκηση της ομάδας δεν του γνωστοποίησε τις προθέσεις της. Ετσι μάλλον ο παίκτης του «Θρύλου» δεν συμπεριλαμβάνεται στα πλάνα του Λευτέρη Σούμποτιτς.

    Ο παίκτης σε δηλώσεις που κάνει αναφέρει ότι θέλει να μείνει στο λιμάνι, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές προτάσεις από άλλες ομάδες.«Σε λίγες ημέρες αρχίζει η προετοιμασία της ομάδας και δυστυχώς, εγώ δεν ξέρω που θα συνεχίσω να αγωνίζομαι τη νέα περίοδο", επισημαίνει ο Δημήτρης Παπανικολάου και συνεχίζει: "Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν προβλήματα με τα οικονομικά όλων των συλλόγων. Όμως πρέπει να γνωρίζω και εγώ τι θα κάνω».

    Ο ίδιος πάντως αποκάλυψε ότι δεν θα περιμένει ακόμη πολύ. «Θα περιμένω λίγες ημέρες ακόμα, θα κάνω υπομονή, όμως σύντομα θα ξεκινήσω διαπραγματεύσεις με ομάδες που ενδιαφέρονται για μένα, την Ούλκερ, το Μακεδονικό, αλλά και κάποιους άλλους συλλόγους που με έχουν πλησιάσει", αναφέρει χαρακτηριστικά. Πάντως πληροφορίες κάνουν λόγο ότι καλοσκέφτεται την πρόταση του Μακεδονικού, αφού ο κ. Μεσάικος του έκανε μια άκρως δελεαστική πρόταση.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 15 July 2002 - 18:13:41 UTC