Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-07-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΤΥΠΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΤΟΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, ΕΤΟΙΜΑΖΕ Η "17Ν"
  • [02] ΗΞΕΡΕ Ο ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΟΤΙ ΣΦΙΓΓΕΙ Ο ΚΛΟΙΟΣ ΓΥΡΩ ΤΟΥ
  • [03] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΩΝ Χ. ΞΗΡΟΥ, Β. ΞΗΡΟΥ ΚΑΙ Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΣΤΗΝ
  • [04] ΕΤΖΕΒΙΤ: "ΒΛΕΠΕΙ" ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΡΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ
  • [05] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΟΡΥΧΕΙΟ
  • [06] ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΖΗΤΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [07] ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΟΙ ΚΡΙΘΗΚΑΝ ΟΙ Χ. ΞΗΡΟΣ, Β. ΞΗΡΟΣ ΚΑΙ Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • [08] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Δ.ΤΣΟΒΟΛΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
  • [09] ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΕ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ
  • [10] ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»
  • [11] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [12] ΜΠΑΣΚΕΤ: Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΦΗΒΩΝ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ
  • [13] ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [14] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΘΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΚΑΡΑΤΣΟΛΗΣ ΚΑΙ ΚΩΣΤΑΡΗΣ
  • [15] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΔΥΟ ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ
  • [16] ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [17] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ
  • [18] ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΦΡΟΥΡΩΝ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΣΤΑΝΙΤΣΑ
  • [19] Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ
  • [20] ΡΕΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ
  • [21] ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΩΝΟΣ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ Ρ. ΜΑΪΝΤΑΝ
  • [22] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ Η ΑΕΚ

  • [01] ΧΤΥΠΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΤΟΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, ΕΤΟΙΜΑΖΕ Η "17Ν"

    Αθήνα, 21 Ιουλίου 2002 (11:24 UTC+2)

    Ενδείξεις για την πρώτη «πολεμικού χαρακτήρα» επιχείρηση της 17Ν έχουν στα χέρια τους οι αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»,, βρέθηκαν σχέδια πλήρους επίθεσης (με υπονόμευση δρόμων και ταυτόχρονα πυρά από μπαζούκας) εναντίον πομπής της KFOR. Το πεδίο της επιχείρησης τοποθετείται στον άξονα Θεσσαλονίκης-Σκοπίων και ίσως αποτελούσε το δεύτερο «βήμα», μετά την εκτέλεση Σόντερς. Δεν αποκλείεται να ήταν το «μεγάλο χτύπημα» για το οποίο έγινε λόγος στο τελευταίο ραντεβού του «αρχηγού» στο Παγκράτι. Εκεί φέρεται να δόθηκε η εντολή για «κάτι μικρό φέτος» (βόμβα στον Πειραιά) και «κάτι μεγάλο μετά».

    Ενα πολεμικού τύπου πολλαπλό χτύπημα με ρουκέτες κατά αυτοκινητοπομπής της ΝΑΤΟϊκής δύναμης της KFOR κατά τις μετακινήσεις προς τα Σκόπια και το Κοσσυφοπέδιο, σχεδιάστηκε πολλές φορές και παρέμεινε ο μεγαλεπήβολος στόχος του μέχρι την ημέρα της σύλληψής του.

    Αξιωματούχοι του αντιτρομοκρατικού επιτελείου έμειναν άναυδοι ακούγοντας άτομα που κρατούνται ως μέλη της 17Ν να αναπτύσσουν το παραπάνω εφιαλτικό σενάριο «πολέμου», που ευτυχώς έμεινε μόνο στα σχέδια αφού δεν πρόλαβαν να το οργανώσουν και να το εκτελέσουν.

    Εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς τις συνέπειες που θα είχε η πραγματοποίηση τέτοιου χτυπήματος στις διεθνείς σχέσεις της χώρας γενικότερα, αλλά και ειδικά ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Στις συνομιλίες τους με αξιωματικούς και όχι σε επίσημες καταθέσεις, μέλη της 17Ν είπαν ότι πολλές φορές επισκέφθηκαν τη διαδρομή των αυτοκινητοπομπών, ότι είχαν επιλέξει ήδη κατάλληλες τοποθεσίες για να πλήξουν με ρουκέτες αλλά και με παγιδευμένα αυτοκίνητα αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι η οργάνωση είχε προχωρήσει και πέραν του επιτελικού σχεδιασμού σε κινήσεις για την πραγματοποίηση της επίθεσης όπως τον εντοπισμό των χώρων όπου θα εγκαθιστούσαν τη «δύναμη πυρός» τους σε κύρια σημεία των πιθανών διαδρομών.

    Οι άτυπες αυτές μαρτυρίες για τα σχέδια επιβεβαιώνονται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και από ευρήματα μέσα στις γιάφκες, όπου μελλοντικά αναμένεται να αντληθούν στοιχεία και για άλλες επιθέσεις που σχεδίαζε από καιρό η οργάνωση.

    Μέσα στα κρησφύγετα, κυρίως σ' αυτό της οδού Πάτμου 84, υπάρχει τεράστιο υλικό που δεν μπορεί να αξιοποιηθεί στην παρούσα φάση, επειδή υπάρχουν άλλες προτεραιότητες.

    Η ταχύτητα των εξελίξεων δεν επιτρέπει στα εγκληματολογικά εργαστήρια να στρέψουν το ενδιαφέρον στην αξιοποίηση των ιστορικών αρχείων που αναμένεται να ρίξουν φως στην πρώτη περίοδο της οργάνωσης από το 1973 έως το 1984:

    * Υπάρχει π.χ. μεγάλος αριθμός μελανοταινιών, που χρησιμοποιούνταν στις παλιές γραφοημηχανές. Τα εργαστήρια έχουν την δυνατότητα να αναπαράγουν όλα τα κείμενα που χτυπήθηκαν στις μελανοταινίες, είτε πρόκειται για προκηρύξεις είτε για αλληλογραφία και απλά σημειώματα.

    * Υπάρχουν επίσης προς αξιοποίηση αρκετές «μαργαρίτες» γραφομηχανών. Πρόκειται για ένα εξάρτημα που τροποποιεί το γραφικό χαρακτήρα της γραφομηχανής.

    Ετσι, ενδέχεται από τις εργαστηριακές αναλύσεις στο τμήμα γραφολογίας να προκύψουν στοιχεία για τη συγγραφή προκηρύξεων και άλλων οργανώσεων στο παρελθόν.

    Εντύπωση προκάλεσε στους αξιωματικούς της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας το γεγονός ότι ο φερόμενος ως αρχηγός Αλ. Γιωτόπουλος ίσως επισκεπτόταν τη γιάφκα της οδού Πάτμου. Αποτυπώματά του βρέθηκαν πάνω σ' ένα εκτυπωμένο κείμενο προκήρυξης για τη δολοφονία του Κωστή Περατικού.

    Μάλιστα το κείμενο έφερε και χειρόγραφες διορθώσεις των οποίων ο γραφικός χαρακτήρας ταυτίζεται με αυτόν του Α. Γιωτόπουλου, όπως ανακοινώθηκε επισήμως. Βεβαίως οι αρχές δεν αποκλείουν το διορθωμένο κείμενο να μεταφέρθηκε στη γιάφκα από σύνδεσμο της οργάνωσης.

    Τελικά, πόσα μέλη της οργάνωσης ήξεραν τον αρχηγό;

    Οι αρμόδιες αρχές θεωρούν βέβαιο ότι τον ξέρει ο Δημήτρης Κουφοντίνας που διαφεύγει. Αλλωστε, ο Σάββας Ξηρός στις πρώτες συνομιλίες του με τα στελέχη της αντιτρομοκρατικής είπε ότι ο «Μήτσος» (Δημήτρης Κουφοντίνας) του είχε πει ότι συνάντησε τον αρχηγό σ' ένα καφενείο της οδού Φορμίωνος στο Παγκράτι, λίγο πριν από το Πάσχα και έλαβε εντολές.

    Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από την αστυνομία, τον ήξερε κατ' όψιν και με το ψευδώνυμό του ο Χριστόδουλος Ξηρός, ο οποίος και τον αναγνώρισε όταν τον έφεραν πρόσωπο με πρόσωπο με τον Αλέξ. Γιωτόπουλο.

    Εκτίμηση των αρχών είναι ότι τα 4-5 μέλη του σκληρού πυρήνα της δεύτερης γενιάς, που ήταν στροτολογημένα από το 1983, πρέπει να γνώριζαν τον αρχηγό τουλάχιστον με το κωδικό του όνομα.

    [02] ΗΞΕΡΕ Ο ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΟΤΙ ΣΦΙΓΓΕΙ Ο ΚΛΟΙΟΣ ΓΥΡΩ ΤΟΥ

    Αθήνα, 21 Ιουλίου 2002 (11:45 UTC+2)

    Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, ένας ασπρομάλλης άντρας γύρω στα 60, κάθεται με την παρέα του σε μια ταβέρνα των Λειψών και μιλάει για το θέμα των ημερών: Για τη 17 Νοέμβρη!

    Ποτέ άλλοτε, ακόμη και άτομα από το στενό φιλικό περιβάλλον τού μεσόκοπου άντρα στους Λειψούς, δεν τον είχαν ακούσει να μιλάει για πολιτικά ζητήματα. «Τα ηγετικά στελέχη δεν είναι Ελληνες. Είναι φερτοί απ' έξω, είναι ξένοι», λέει ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος εκείνη τη βραδιά!

    Στην ίδια ταβέρνα, πολύ κοντά του, κάθονται τρεις άγνωστοι άντρες. Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται δίπλα στον «Μιχάλη». Ο κλοιός έσφιγγε. Ο Μιχάλης Οικονόμου, ή Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, τις τελευταίες μέρες ένιωθε άβολα.

    Από τον φιλικό του κύκλο, λένε, σύμφωνα με την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ότι τελευταία είχαν δει τρομερή αλλαγή στη συμπεριφορά του: «Ηταν πολύ ανήσυχος, ψαχνόταν και φυλαγόταν. Δεν ήταν όπως τον ξέραμε. Ενώ παλιότερα ήταν άνετος και ευδιάθετος, τις τελευταίες μέρες κλεινόταν στον εαυτό του», λένε.

    Λίγες μέρες πριν από τη σύλληψή του είχε εξομολογηθεί ότι θα έφευγε και θα πήγαινε στην Πάτμο, όπου θα έβρισκε τη γαλλίδα σύντροφό του, προκειμένου να λύσουν κάποιο πρόβλημα με τη σύνταξή της. «Σε λίγες μέρες όμως θα γυρίσω».

    Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, το ίδιο άτομο πιθανολογεί ότι το πρόβλημα με τη σύνταξη ήταν απλώς η πρόφαση για να εξαφανιστεί.

    Στους Λειψούς δεν διάβαζε ποτέ πολιτικές εφημερίδες. «Τον βλέπαμε να διαβάζει μόνο γαλλικές, που τις προμηθευόταν ο ίδιος», μας λένε άνθρωποι που τον συναναστρέφονταν. Το ίδιο φρόντιζε να κάνει και στο Βύρωνα όπου διέμενε μόνιμα. Διάβαζε μόνον αθλητικές, όταν πήγαινε για πρωινό καφέ στο κοντινό καφενείο ή στη γειτονική κάβα, για να αγοράσει το αγαπημένο του κόκκινο αγιωργίτικο κρασί.

    Κάθε Κυριακή πρωί όμως, γύρω στις 8.30 με 9.00, πήγαινε σε γειτονικό περίπτερο όπου αγόραζε την «Κυριακάτικη». Αργά το βράδυ, γύρω στις 11.00, σε άλλο περίπτερο, ζητούσε το «Βήμα». Τις καθημερινές, για την ενημέρωση του ζευγαριού, φρόντιζε η Μαϊτέ, που αγόραζε «Ελευθεροτυπία».

    Σύμφωνα με τους περίοικους δεν δέχονταν συχνά κόσμο και δεν είχαν ιδιαίτερες επαφές με τους γείτονες. «Ούτε στο μπαλκόνι δεν έβγαιναν, όπως βγαίναμε όλοι», λένε. «Μάλιστα, όταν είχε γίνει ο σεισμός στην Πάρνηθα, η Γαλλίδα είχε βγει έξω και δεν είχε παραμείνει σε κανένα από τα πηγαδάκια που είχαμε σχηματίσει. Είχε φύγει μόνη».

    Στην κοντινή κάβα, η ίδια έκπληξη. Οι ιδιοκτήτες ακόμη δεν μπορούν να το πιστέψουν. Ο «Μιχάλης» ήταν καλός πελάτης. Πάντα καταδεκτικός, έπινε το κρασί που τον κέρναγαν, αντάλλασσε δυο κουβέντες και έφευγε. Οπως λένε οι ιδιοκτήτες, ήταν εξαιρετικά χαμηλών τόνων, με αίσθηση του χιούμορ. Ευκατάστατος αλλά σε καμία περίπτωση πλούσιος. Πολλές φορές μάλιστα δεν μπορούσε να παρκάρει το πράσινο, μάρκας «Πεζό» αυτοκίνητό του και τον βοηθούσαν. «Μα είναι δυνατόν αυτός ο άνθρωπος να είναι ο αρχηγός της 17 Νοέμβρη;».

    Μοναδικό περιστατικό που είχε προκαλέσει ερωτηματικά, ήταν ότι ενώ ο Γιωτόπουλος εμφανιζόταν ως καθηγητής μαθηματικών, όταν ένας πατέρας τον είχε ρωτήσει ποια πανεπιστημιακή σχολή μαθηματικών θεωρεί καλύτερη για την κόρη του, εκείνος δεν ήξερε να απαντήσει.

    Ο Α. Γιωτόπουλος φαίνεται ότι δεν κρατούσε αποστάσεις απ' όλους. Σε δυο-τρεις ανθρώπους ανοιγόταν περισσότερο. Οι κουβέντες που μας λένε είναι μετρημένες. Από τη μια φοβούνται, από την άλλη δείχνουν να σέβονται την εμπιστοσύνη που τους είχε δείξει: «Ηταν αριστερός», λένε. «Αυτό ήταν έκδηλο στις συζητήσεις που κάναμε. Ομως σε καμία περίπτωση δεν είχε ακραίες απόψεις».

    [03] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΩΝ Χ. ΞΗΡΟΥ, Β. ΞΗΡΟΥ ΚΑΙ Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑ

    Αθήνα, 21 Ιουλίου 2002 (19:44 UTC+2)

    Απολογήθηκαν στην 4η τακτική ανακρίτρια οι Χριστόδουλος Ξηρός, Βασίλης Ξηρός και Διονύσης Γεωργιάδης, μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη". Αναμένεται στο εξής η απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα για την προφυλάκισή τους.

    Όπως δήλωσε ο δικηγόρος του Διονύση Γεωργιάδη, Αλέξης Καραμανώλης, ο Γεωργιάδης δεν έχει διαπράξει ούτε φόνο, ούτε ληστεία ενώ παραδέχτηκε ότι συμμετείχε μόνο σε έκρηξη στην Alpha Bank επί της οδού Αχαρνών. Ο κ. Καραμανώλης διευκρίνισε ότι ο Γεωργιάδης ακολούθησε τα αδέλφια Ξηρού διότι τον φιλοξενούσαν στο σπίτι τους αλλά και τον επονομαζόμενο "Λουκά", μέλος της "17 Νοέμβρη" που η αστυνομία αναζητά. Σύμφωνα δε με τον ίδιο, όταν αντιλήφθηκε ότι βρίσκεται στην οργάνωση "17 Νοέμβρη" έφυγε από αυτή και δεν μίλησε για το θέμα καθώς είχε απειληθεί πως αν έκανε κάτι τέτοιο κινδύνευε η ζωή του ιδίου και της οικογένειάς του.

    Στο μεταξύ στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν οι Κωνσταντίνος Καρατσόλης και Ηρακλής Κωστάρης που συνελήφθησαν χθες στην Ήπειρο για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Καρατσόλης παραδέχτηκε τις πράξεις του στον εισαγγελέα ενώ ο Κωστάρης αποδέχτηκε μεν τη συμμετοχή του στην οργάνωση, ωστόσο επιφυλάχθηκε για τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

    [04] ΕΤΖΕΒΙΤ: "ΒΛΕΠΕΙ" ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΡΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ

    Αγκυρα, 21 Ιουλίου 2002 (20:56 UTC+2)

    Για τους κινδύνους που εγκυμονεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες για την Τουρκία μίλησε, σήμερα, ο πρωθυπουργός της γείτονος, Μπουλέντ Ετζεβίτ, σε μια προσπάθεια να πείσει τους εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό για την ανάγκη μετάθεσης της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών.

    Χθες, ο Μπουλέντ Ετζεβίτ δήλωσε ότι προτιμά να μην διεξαχθούν το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους οι εκλογές, αλλά την επόμενη χρονιά ή ακόμη καλύτερα τον Απρίλιο του 2004, ενώ σήμερα προειδοποίησε ότι τυχόν εκλογική επιτυχία του ισλαμικού ή του φιλοκουρδικού κόμματος θα προκαλούσε «σοβαρά καθεστωτικά προβλήματα» στη χώρα.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση ΤRT, ο 77χρονος Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως «η απόφαση για πρόωρες εκλογές είναι λανθασμένη και κατά των τουρκικών συμφερόντων [] Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι εταίροι μου στον (κυβερνητικό) συνασπισμό επιμένουν».

    Τόνισε δε πως η Τουρκία σημειώνει πρόοδο στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προειδοποίησε ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες στο πρόγραμμα ανάκαμψης της τουρκικής οικονομίας, που έχει τη στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

    «Οι πρόωρες εκλογές είναι επικίνδυνες για την Τουρκία και την κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «εάν η κυβέρνηση παραμείνει (στην εξουσία) και συνεχίσει να έχει την ίδια απόδοση, θα έχουμε αποτελέσματα πολύ σύντομα».

    Αξίζει να σημειωθεί πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μπουλέντ Ετζεβίτ και οι εταίροι του θα υποστούν σοβαρό πλήγμα στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, καθώς πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ως υπεύθυνη για τη συρρίκνωση της τουρκικής οικονομίας την παρούσα κυβέρνηση συνασπισμού.

    Σ.Π.

    [05] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΟΡΥΧΕΙΟ

    Κίεβο, 21 Ιουλίου 2002 (20:44 UTC+2)

    Τέσσερις ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους και έξι τραυματίστηκαν σοβαρά από έκρηξη μεθανίου που σημειώθηκε σε ανθρακωρυχείο στην ανατολική Ουκρανία. Δεκάδες ανθρακωρύχοι αγνοούνται μετά την έκρηξη στο ορυχείο Γιουμπιλεϊνάγια στην περιοχή Ντνιπροπετρόφσκ. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων στο Κίεβο δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων «Ρόυτερ» ότι υπάρχουν ελπίδες δεκάδες ανθρακωρύχοι να έχουν επιζήσει και να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε στοές του ορυχείου.

    Η έκρηξη σημειώνεται δύο εβδομάδες μετά από πυρκαγιά που σημειώθηκε σε ένα άλλο ορυχείο στα ανατολικά της χώρας, από την οποία έχασαν τη ζωή τους τριάντα άνθρωποι.

    Τα δυστυχήματα αποδίδονται στις δυσμενείς συνθήκες εργασίας και την δραματική μείωση οικονομικών κονδυλίων για τα ορυχεία. Την περασμένη εβδομάδα εκατοντάδες ανθρακωρύχοι διαδήλωσαν στο Κίεβο για την έλλειψη μέτρων ασφαλείας και τις συνθήκες εργασίας στα ορυχεία της χώρας.

    [06] ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΖΗΤΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Άγκυρα, 21 Ιουλίου 2002 (20:23 UTC+2)

    Αντάλλαγμα ζητά από τις ΗΠΑ η Τουρκία εφόσον συμμετάσχει στην επιχείρηση των αμερικανών κατά του Ιράκ. Αυτό αναφέρουν τουρκικές εφημερίδες που επισημαίνουν ακόμη ότι οι ΗΠΑ ζητούν την υποστήριξη της Άγκυρας στην επέμβαση κατά του Ιράκ.

    Συγκεκριμένα, η «Aksam» με τον πρωτοσέλιδο πηχυαίο τίτλο "Παζάρια για το τίμημα" και τον υπότιτλο "Η Τουρκία, η οποία κατά τον πόλεμο του Κόλπου ζημιώθηκε περισσότερο από το Ιράκ, τη φορά αυτή θα υποχρεώσει τις Η.Π.Α. να καταβάλλουν "τίμημα"", κάνει αναφορά, στο κύριο θέμα της, σε δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για την Οικονομία, Κεμάλ Ντερβίς. Ο ίδιος είπε, σύμφωνα με την εφημερίδα, : «εάν συμμετάσχουμε στην επιχείρηση των Αμερικανών κατά του Ιράκ - που πρέπει να συμμετάσχουμε - επιβάλλεται να πάρουμε το αντάλλαγμα και εξομαλύνουμε την οικονομία μας. Το ποσό που πρέπει να μας καταβληθεί είναι το λιγότερο 100 δις δολάρια».

    Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης αναφορά σε απειλή του Υφυπουργού Άμυνας των Η.Π.Α., Paul Wolfowitz, κατά τις επαφές του στην Άγκυρα, ότι εάν στην επέμβαση κατά του Σαντάμ Χουσεϊν δεν βρεθεί η Τουρκία στο πλευρό των ΗΠΑ, οι τελευταίες είναι υποχρεωμένες να συνεργαστούν με τους Κούρδους. Ο ίδιος επισήμανε ότι και η Άγκυρα, για να μην πέσει στην παγίδα, όπως συνέβη στον πρώτο πόλεμο, προχώρησε σε διαπραγματεύσεις.

    Εξάλλου, η «Yeni Safak», με τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Το τίμημα που θα καταβληθεί στην Τουρκία για την επέμβαση στο Ιράκ είναι 36 δισ. δολάρια", αναφέρει ότι κατά τη συνάντηση Wolfowitz - Ντερβίς, το βράδυ της 15ης Ιουλίου στο ξενοδοχείο Hilton της Άγκυρας, ο Αμερικανός Υφυπουργός έκανε λόγο για ετοιμασία αμερικανικού "πακέτου" οικονομικής υποστήριξης στην Τουρκία, ύψους 36 δις δολαρίων.

    Στο μεταξύ, ο τουρκικός αναφέρεται σε δηλώσεις του Πρωθυπουργού Ετζεβίτ προς το τηλεοπτικό δίκτυο "NTVR21" και τονίζει ότι, όσον αφορά το Ιρακινό, σημείωσε πως οι Η.Π.Α. είναι αποφασισμένες για επιχείρηση κατά του Ιράκ, αλλά δεν γνωρίζουν ακόμη τι είδους στρατιωτική επιχείρηση θα πραγματοποιήσουν και πότε. Παράλληλα δηλώνει πως η Τουρκία έχει μεγάλη ευαισθησία γενικά για το Ιράκ.

    [07] ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΟΙ ΚΡΙΘΗΚΑΝ ΟΙ Χ. ΞΗΡΟΣ, Β. ΞΗΡΟΣ ΚΑΙ Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

    Aθήνα, 21 Ιουλίου 2002 (19:57 UTC+2)

    Προφυλακιστέοι κρίθηκαν με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα οι Χριστόδουλος Ξηρός, Βασίλης Ξηρός και Διονύσης Γεωργιάδης που νωρίτερα απολογήθηκαν στην 4η τακτική ανακρίτρια για τη συμμετοχή τους στην τρομοκρατική οργάνωση "17 Νοέμβρη". Οι Χριστόδουλος και Βασίλης Ξηρός δεν εκπροσωπήθηκαν από δικηγόρο.

    [08] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Δ.ΤΣΟΒΟΛΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

    Ηράκλειο, 21 Ιουλίου 2002 (19:51 UTC+2)

    Περιοδεία στους νομούς Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας. Σε συνεντεύξεις Τύπου που παραχώρησε στην Κρήτη ο κ.Τσοβόλας αναφέρθηκε τόσο στο θέμα της τρομοκρατίας, όσο στην οικονομία αλλά και στο κυπριακό:

    "Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε, γι άλλη μια φορά, την υπερβολή των περισσοτέρων ΜΜΕ, τα οποία έχουν σχεδόν αποκλειστικό θέμα, όχι μόνο στα δελτία ειδήσεων αλλά και στις πολιτικές εκπομπές, την πάταξη της τρομοκρατίας. Γίνεται έτσι σαφές, παρά την περί του αντιθέτου υποκριτική προσπάθεια της κυβέρνησης, ότι επιδιώκει -η κυβέρνηση- να αποκομίσει πολιτικά και κομματικά οφέλη. Παρακολουθούμε αυτή την αποκλειστικότητα όταν από την άλλη μεριά όλα μα όλα τα εθνικά θέματα -Κυπριακό, Αιγαίο, Ευρωστρατός -, αλλά και τα οικονομικά και κοινωνικά θέματα βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή".

    Ο κ. Τσοβόλας αναφέρθηκε και στο θέμα του κυπριακού: "Στη διάρκεια των προηγούμενων 20 ημερών είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τους πολιτικούς αρχηγούς της Κύπρου, στο πλαίσιο επίσκεψής μου στη Μεγαλόνησο. Είχα, επίσης, την ευκαιρία να συναντήσω και τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών, στα πλαίσια της ενημέρωσης των αρχηγών των κομμάτων. Εχω την αίσθηση ότι πίσω από τη μονοπώληση και την παραπληροφόρηση -μέσω των διαρροών- για την "πάταξη" της "τρομοκρατίας", κρύβονται οι παρασκηνιακές εξελίξεις για τα εθνικά μας θέματα, καθώς και η προσπάθεια ελέγχου - από τους εξωθεσμικούς παράγοντες και από τις ξένες μεγάλες δυνάμεις - του πολιτικού συστήματος στο μέλλον, με στόχο να κλείσουν τα εθνικά θέματα σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και να συνεχίσουν την παρηκμασμένη, διεφθαρμένη και κοινωνικά άδικη ταξική πολιτική που ζούμε από το 1990 μέχρι σήμερα, τόσο με κυβέρνηση ΝΔ όσο και με κυβερνήσεις του δήθεν εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ".

    "Εκτιμώ ότι ετοιμάζουν, στο παρασκήνιο, το κλείσιμο του θέματος του Ευρωστρατού, αφήνοντας ακάλυπτα τα σύνορα της Ελλάδας και την Κύπρο. Ετοιμάζουν, επίσης, την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης όλων των μακροχρόνιων και παράνομων τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο. Και στο θέμα, όμως, της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων, το οποίο έχουν κλείσει, περιμένουν την κατάλληλη χρονική στιγμή για ανακοινώσεις. Όλα αυτά εκτιμώ ότι θα συμβούν εντός του έτους που διανύουμε. Για όλα αυτά την ευθύνη δεν έχει μόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση γιατί η ηγεσία της ΝΔ δείχνει ανοχή, σιωπά και στην ουσία με τη στάση της αυτή στηρίζει αυτές τις βλαπτικές, για την Ελλάδα, την Κύπρο και το Έθνος, εξελίξεις. Οσο αφορά το θέμα των ημερών, την πάταξη της τρομοκρατίας, η θέση του ΔΗΚΚΙ είναι πάγια. Καταδικάζουμε την τρομοκρατία απ? όπου κι αν προέρχεται, όποιο υπόβαθρο κι αν έχει, όποια αιτιολογία κι αν προβάλλει ή δεν προβάλλει. Πιστεύουμε, όμως, ότι ο χρόνος που επέλεξαν ? όχι η ελληνική κυβέρνηση ? οι δύο ξένες μεγάλες δυνάμεις που επίσημα συμμετέχουν, εδώ και χρόνια, στις έρευνες, δεν είναι καθόλου τυχαίος. Δημιουργούνται πολύ μεγάλα ερωτήματα για τις προθέσεις τόσο της κυβέρνησης, όσο και των μυστικών υπηρεσιών των δύο αυτών ξένων δυνάμεων, να εξαρθρώσουν πράγματι την τρομοκρατία και να βρουν τους πραγματικούς, κρυφούς ή φανερούς, καθοδηγητές των απαράδεκτων τρομοκρατικών ενεργειών που είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο αθώων πολιτών, αλλά και αξιωματούχων Ελλήνων και ξένων", υποστήριξε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ.

    Ο κ. Τσοβόλας στην αναφορά του για την οικονομία τόνισε ότι ο παραγωγικός, αστικός και αγροτικός, τομέας αποδιοργανώνεται συνεχώς, λόγω της ανερμάτιστης και αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται από το ?90 μέχρι σήμερα. Η ανεργία αυξάνει συνεχώς και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει φθάσει στο χώρο της νεολαίας στο 30%. Παράλληλα, αυξάνεται καθημερινά ο περιορισμός του κράτους πρόνοιας, η υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας, της δημόσιας υγείας και της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.

    [09] ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΕ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ

    Aθήνα, 21 Ιουλίου 2002 (19:48 UTC+2)

    Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση των ανδρών της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας σε διαμέρισμα στην οδό Πλάτωνος, στο Γαλάτσι, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, διέμεναν οι Μάκης Σερίφης και Ηρακλής Κωστάρης, που συνελήφθησαν για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη».

    Σημειώνεται ότι ο Μάκης Σερίφης είναι ανιψιός του Γιάννη Σερίφη ο οποίος είχε κατηγορηθεί και αθωώθηκε για τη συμπλοκή στην AEG στο Ρέντη.

    [10] ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»

    Αθήνα, 21 Ιουλίου 2002 (19:31 UTC+2)

    Συνελήφθη άλλο ένα άτομο που εμπλέκεται στη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» και φέρεται να ανήκει στο σκληρό πυρήνα των εκτελεστών της οργάνωσης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τον 36χρονο Μάκη Σερίφη, γνωστό και φίλο του Ηρακλή Κωστάρη από το χωριό Μόρφι Θεσπρωτίας. Ο Μάκης Σερίφης, οδηγός στα λεωφορεία του ΟΑΣΑ, κατοικούσε στην Αθήνα μαζί με τον Ηρακλή Κωστάρη που συνελήφθη χθες στην Ήπειρο. Αστυνομικοί τον παρακολουθούσαν τις τελευταίες δύο μέρες. Ο συλληφθείς οδηγείται με ελικόπτερο στην Αθήνα.

    Στο μεταξύ, αναζητείται άλλο ένα άτομο που, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει κάποια συγγένεια και με τον Σερίφη και με τον Κωστάρη και στρατολογούσε στη "17 Νοέμβρη" τα νέα μέλη της οργάνωσης.

    Σημειώνεται ότι εναντίον των Καρατσόλη και Κωστάρη ασκήθηκαν από τον εισαγγελέα ποινικές διώξεις για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη οπλοκατοχή και κατοχή εκρηκτικών σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο καθώς και για σωρεία άλλων κατηγοριών για ανθρωποκτονία, απόπειρες ανθρωποκτονιών και ληστείες.

    [11] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 21 Ιουλίου 2002 (19:24 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, θα μιλήσει την Τρίτη στις 7:30 το απόγευμα σε εκδήλωση που διοργανώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την 28η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Βυζαντινού και Εκκλησιαστικού Μουσείου στην Αθήνα.

    [12] ΜΠΑΣΚΕΤ: Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΦΗΒΩΝ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ

    Αθήνα, 21 Ιουλίου 2002 (19:16 UTC+2)

    Το χάλκινο μετάλλιο στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που πραγματοποιείται στη Γερμανία κατέκτησε σήμερα η εθνική μας ομάδα μπάσκετ των εφήβων καθώς κέρδισε στο μικρό τελικό τη Λιθουανία με σκορ 82 - 67 και κατέκτησε την 3η θέση στη διοργάνωση. Ξεχώρισαν με την απόδοση τους οι νεαροί Βασιλειάδης και Σχορτσιανίτης που πέτυχαν 21 και 18 πόντους, αντίστοιχα.

    Η εθνική μας ομάδα των εφήβων κατάφερε επίσης να πάρει την πρόκριση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα γίνει το 2003 στη Μαλαισία, ωστόσο παραμένει στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα η πίκρα για την ήττα στον ημιτελικό από τη Σλοβενία με σκορ 76 - 75.

    Στο σημερινό παιχνίδι του μικρού τελικού με τη Λιθουανία οι νεαροί καλαθοσφαιριστές δεν δυσκολεύτηκαν να κάμψουν την αντίσταση του αντιπάλου. Στο πρώτο 10λεπτο η εθνική μας προηγούνταν 24 - 18 και στο ημίχρονο 38 - 29. Στο τρίτο 10λεπτο προσπάθησε η Λιθουανία να μειώσει το σκορ, όμως η εθνική μας κατάφερε να πάρει τη νίκη και να εξασφαλίσει το χάλκινο μετάλλιο.

    [13] ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 21 Ιουλίου 2002 (19:14 UTC+2)

    Την τριήμερη επίσκεψή του στη Ρουμανία ολοκλήρωσε αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ υπό τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Βλάντο Πόποφσκι. Όπως δήλωσε ο ίδιος, στο επίκεντρο των επαφών που είχε βρέθηκε το θέμα της εντατικοποίησης της διμερούς συνεργασίας.

    Ο κ. Πόποφσκι εκτίμησε πως η Ρουμανία θα διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια. Με αφορμή, εξάλλου, την πρόσκληση της χώρας αυτής στη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα τόνισε πως η ΠΓΔΜ έχει πολλά να μάθει από την εμπειρία της Ρουμανίας στην υλοποίηση των κριτηρίων για την ένταξή της στη βορειοατλαντική συμμαχία.

    Εξάλλου υπογράμμισε ότι οι ρουμάνοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ετοιμότητά τους για την συνεργασία με την ΠΓΔΜ δηλώνοντας παράλληλα την πλήρη υποστήριξή τους στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

    [14] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΘΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΚΑΡΑΤΣΟΛΗΣ ΚΑΙ ΚΩΣΤΑΡΗΣ

    Αθήνα, 21 Ιουλίου 2002 (19:03 UTC+2)

    Την Πέμπτη, στις 4 το απόγευμα, θα απολογηθούν στην τέταρτη τακτική ανακρίτρια οι Κωνσταντίνος Καρατσόλης και Ηρακλής Κωστάρης, που συνελήφθησαν χθες το μεσημέρι στην Ήπειρο για συμμετοχή στη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη". Όπως δήλωσε ο δικηγόρος τους, Γιάννης Σταμούλης, ο εισαγγελέας άσκησε εναντίον τους ποινικές διώξεις.

    Ο Καρατσόλης ομολόγησε τη συμμετοχή του στην οργάνωση ενώ μετείχε στην κλοπή του πολεμικού υλικού από το Συκούριο της Λάρισας και σε ληστείες.

    Ο Κωστάρης αρνήθηκε τις κατηγορίες ωστόσο από το μέχρι στιγμής προανακριτικό υλικό προκύπτει ότι στρατολόγησε στη «17 Νοέμβρη» τον κουμπάρο του, Κωνσταντίνο Καρατσόλη. Όπως διαπιστώθηκε, ο Κωστάρης μετείχε σε τέσσερις δολοφονίες, του Παύλου Μπακογιάννη, του Στήβεν Σόντερς, του Ρόναλτ Σιούαρτ και του Κωστή Περατικού. Ακόμη μετείχε στις απόπειρες δολοφονίας του Γιώργου Πέτσου και του Βαρδή Βαρδινογιάννη.

    Ο δικηγόρος των Καρατσόλη και Κωστάρη είπε αρχικά ότι δεν υπάρχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα μεταξύ των δύο ατόμων που υπερασπίζεται, ωστόσο στη συνέχεια διευκρίνισε πως αν αποδειχθεί ότι υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα ίσως οριστεί και άλλος δικηγόρος.

    Στην ανακρίτρια οδηγήθηκαν ακόμη οι Χριστόδουλος Ξηρός, Βασίλης Ξηρός και Διονύσης Γεωργιάδης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 44χρονος Χριστόδουλος Ξηρός άρχισε να απολογείται στην ανακρίτρια. Η διαδικασία αναμένεται να είναι πολύωρη εφόσον απολογηθούν και ο Βασίλης Ξηρός και ο Διονύσης Γεωργιάδης.

    [15] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΔΥΟ ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ

    Αργυρόκαστρο, 21 Ιουλίου 2002 (19:00 UTC+2)

    Δύο άτομα συνελήφθησαν σήμερα κοντά στο Αργυρόκαστρο και σύμφωνα με την αλβανική αστυνομία πρόκειται για τους διακινητές φορτίου 1,7 τόνων ναρκωτικών ουσιών που εντοπίστηκε και κατασχέθηκε στις 4 Ιουλίου.

    Όπως μεταδίδει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, οι Αρμάντο Κάνγκα, 33 ετών κάτοικος Τιράνων και Νικολάκ Νίτσι 47 ετών επίσης κάτοικος Τιράνων επρόκειτο να μεταφέρουν τα ναρκωτικά στην Ελλάδα.

    [16] ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ

    Αθήνα, 21 Ιουλίου 2002 (18:52 UTC+2)

    Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, θα ενημερώσει αύριο ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, για τις εξελίξεις τόσο στο θέμα της τρομοκρατίας όσο και για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

    Τον κ.Στεφανόπουλο αναμένεται επίσης να επισκεφτεί ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοίδης. Ο κ.Χρυσοχοίδης θα ενημερώσει και τους πολιτικούς αρχηγούς για την εξάρθρωση της "17 Νοέμβρη".

    [17] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ

    Αθήνα, 21 Ιουλίου 2002 (18:48 UTC+2)

    Τροχαίο δυστύχημα με τρεις νεκρούς και τρεις σοβαρά τραυματίες εκ των οποίων ένα αγοράκι οχτώ μηνών σημειώθηκε τα ξημερώματα στο 5ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Κυπαρισσίας - Φιλιατρών.

    Από σύγκρουση δύο Ι.Χ. αυτοκινήτων ανασύρθηκαν νεκροί οι Γρηγόρης Βασιλόπουλος, 37 ετών, Φώτης Βασιλόπουλος, 67 χρόνων και η Χριστίνα Σταυροπούλου, 26 ετών.

    Τραυματίστηκαν σοβαρά το οχτώ μηνών αγοράκι, Φώτης Βασιλόπουλος, η Δήμητρα Βασιλοπούλου, 64 ετών και ο Χαράλαμπος Καλογερόπουλος, 30 χρόνων.

    [18] ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΦΡΟΥΡΩΝ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΣΤΑΝΙΤΣΑ

    Μόσταρ, 21 Ιουλίου 2002 (18:34 UTC+2)

    Μέλη της κρατικής υπηρεσίας φύλαξης συνόρων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης αποσύρθηκαν κατά πενήντα μέτρα από τη συνοριακή διάβαση της Κοστάνιτσα μετά από πιέσεις των δυνάμεων της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Βοσνία.

    Όπως δήλωσε ο διοικητής των δυνάμεων συνοριακής φύλαξης της Βοσνίας, Σλάβισα Βούκοβιτς, στο Πρακτορείο Ειδήσεων των Σέρβων της Βοσνίας SRNA, οι βοσνιακές δυνάμεις βρίσκονται πλέον στην περιοχή μεταξύ των ποταμών Ούνα και Ούντσιτσα κοντά στα σύνορα Κροατίας - Βοσνίας.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Νεζάβισνε Νόβινε», της Μπάνια Λούκα, το Σάββατο η Κροατία απηύθυνε τελεσίγραφο στο Σεράγεβο να αποσύρει τις αστυνομικές και συνοριακές του δυνάμεις από την περιοχή μεταξύ των δύο ποταμών.

    [19] Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

    Τίρανα, 21 Ιουλίου 2002 (18:25 UTC+2)

    Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Αλβανικής κυβέρνησης και της Διεθνούς Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ενέκρινε επί της αρχής το Υπουργικό Συμβούλιο στην Αλβανία. Το μνημόνιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την εκπόνηση σχεδίου για τις ξένες επενδύσεις στη χώρα.

    Η απόφαση αυτή αναμένεται να συμβάλλει στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Αλβανία, στοιχείο που αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα της αλβανικής κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας. Η υλοποίηση σχεδίου για την άρση των όποιων φραγμών στην ανάπτυξη των επενδύσεων εκτιμάται πως θα έχει ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο στην βελτίωση της γενικής κατάστασης στη χώρα.

    Σύμφωνα με το Αλβανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΤΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζουν την υλοποίηση του σχεδίου αυτού, στο οποίο αναμένεται να διατυπώνονται συστάσεις προς την κυβέρνηση ώστε να βελτιώσει το νομικό, διοικητικό και θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις στην Αλβανία.

    [20] ΡΕΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουλίου 2002 (18:09 UTC+2)

    Το πρώτο τους ρεπό πήραν σήμερα οι ποδοσφαιριστές του Ηρακλή μετά από εξαντλητική προετοιμασία στα Τρία - Πέντε Πηγάδια της Νάουσας και στις εγκαταστάσεις της Μίκρας. Από αύριο θα συνεχιστούν οι προπονήσεις των κυανόλευκων, υπό τις οδηγίες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

    Ο σέρβος τεχνικός πάντως ζητά από τη διοίκηση του Γηραιού την περαιτέρω ενίσχυση της ομάδας. Ο Γιοβάνοβιτς θέλει να αποκτηθεί ένας αμυντικός και ένας στόπερ, ενώ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους δύο Ιάπωνες που έχουν προταθεί και ένας από τους δύο Καμερουνέζους που προπονούνται με τον Ηρακλή.

    Στο μεταξύ, την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Μίκρας ο αγιασμός της ομάδας για τη νέα αγωνιστική περίοδο ενώ την ίδια μέρα θα γίνει η ψηφοφορία μεταξύ των ποδοσφαιριστών για την ανάδειξη των αρχηγών.

    [21] ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΩΝΟΣ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ Ρ. ΜΑΪΝΤΑΝ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουλίου 2002 (18:04 UTC+2)

    Τον διεθνή Πολωνό τερματοφύλακα, Ράντοσλαβ Μάινταν, θα εντάξει στο δυναμικό του ο ΠΑΟΚ. Ο 30χρονος γκολκίπερ βρίσκεται στο Φριούλι της Ιταλίας όπου προετοιμάζεται η αποστολή του Δικεφάλου και αύριο αναμένεται να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας. Ο Μάινταν πήρε μέρος με την Εθνική ομάδα της Πολωνίας στο Μουντιάλ που πραγματοποιήθηκε στα γήπεδα της Ασίας.

    Η απόκτηση του Μάινταν κρίθηκε απαραίτητη μετά το σοβαρό τραυματισμό του Καμίλ Σούσκο. Ο Αγγελος Αναστασιάδης, δεν υπολογίζει καθόλου στον Κυριάκο Τοχούρογλου που παρέμεινε στη Θεσσαλονίκη, και χρειαζόταν έναν ακόμη τερματοφύλακα αφού τη δεδομένη χρονική στιγμή έχει στη διάθεση του μόνο τον Βαγγέλη Πουρλιοτόπουλο.

    Στο μεταξύ, αύριο θα υπάρξουν εξελίξεις στην υπόθεση του Σαίντ Τσίμπα, ενώ ο Ιφεάνι Ουντέζε περιμένει την απόφαση της διοίκησης ώστε να μάθει εάν θα ταξιδέψει ή όχι στην Ιταλία. Ο Νιγηριανός αμυντικός κλήθηκε σε απολογία καθώς καθυστέρησε κατά μια εβδομάδα να επιστρέψει στην Ελλάδα.

    [22] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ Η ΑΕΚ

    Αθήνα, 21 Ιουλίου 2002 (17:50 UTC+2)

    Επέστρεψε το μεσημέρι στην Αθήνα η ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΕΚ, που πραγματοποίησε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας στην Αυστρία. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών του και υποστήριξε πως η ομάδα του θα είναι έτοιμη για τις υποχρεώσεις που ακολουθούν σε Τσάμπιονς Λιγκ και πρωτάθλημα.

    "Είμαι ευχαριστημένος από τη συμπεριφορά όλων των παικτών. Θα συνεχίσουμε την προετοιμασία για να είμαστε έτοιμοι στα επίσημα παιχνίδια που μας περιμένουν. Ο στόχος μας είναι να μας βρει προετοιμασμένους ο πρώτος αγώνας για το Τσάμπιονς Λιγκ", υποστήριξε ο σερβοέλληνας τεχνικός της ΑΕΚ.

    Το ίδιο ικανοποιημένοι από τη δουλειά που έγινε στην Αυστρία εμφανίστηκαν και οι ποδοσφαιριστές της Ενωσης. "Ολα πήγαν καλά στην προετοιμασία της ΑΕΚ. Δουλέψαμε σκληρά και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό", δήλωσε ο Μιχάλης Κασάπης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 22 July 2002 - 10:07:42 UTC