Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-08-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕΤΑ ΤΟ 15ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗ "17 N"
  • [02] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ Σ. ΚΟΛΟΒΟΣ
  • [03] ΠΓΔΜ: ΠΟΛΕΜΟ ΚΗΡΥΞΕ ΤΟ VMRO-DPMNE ΣΤΟΝ "A-1"
  • [04] ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΦΙΛΟΙ .... ΟΙ ΑΔΕΡΦΟΙ ΞΗΡΟΥ
  • [05] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΠΟΥΣ ΠΡΟΣ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [06] ΕΙΔΙΚΟ ΟΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΩΝ
  • [07] ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΤΟΠΟΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ
  • [08] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ CEDEFOP ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ
  • [09] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ - 21 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΑΣΜΙΡ
  • [10] ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΖΗΤΑ Ο Δ.Ο.Δ.
  • [11] ΠΡΩΤΗ Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΓΑΜΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣτΕ
  • [12] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΓΕΦΥΡΑΣ ΜΕ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΕΚΡΗΞΗ
  • [13] ΧΑΤΑΜΙ: ΟΙ ΗΠΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΕΙ ΠΟΛΕΜΟΧΑΡΗ ΑΜΟΣΦΑΙΡΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ
  • [14] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤ. ΚΟΛΟΒΟΥ ΓΙΑ ΤΡΙΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ
  • [15] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ο ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΕΝ ΑΜΑΥΡΩΝΕΤΑΙ
  • [16] ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ Σ. ΞΗΡΟΥ
  • [17] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [18] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ
  • [19] ΥΨΗΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ
  • [20] ΔΙΚΗ ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
  • [21] ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΘΑ ΑΠΑΓΓΕΙΛΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΓΚΟΥΤΙ
  • [22] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ
  • [23] ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΛΙΜΝΗ Η ΠΡΑΓΑ

  • [01] ΜΕΤΑ ΤΟ 15ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗ "17 N"

    Αθήνα, 13 Αυγούστου 2002 (10:49 UTC+2)

    Την ώρα που η επιχείρηση για την εξάρθρωση της "17 Νοέμβρη" φαίνεται ότι έκλεισε τον πρώτο κύκλο της, μετά και την αποκαλυπτική απολογία του Σάββα Ξηρού, σειρά παίρνουν τώρα οι κλήσεις των πρώτων μαρτύρων, διαδικασία που τοποθετείται μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

    Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Το Βήμα», τα άτομα που θα κληθούν να καταθέσουν στον εφέτη ανακριτή εκτιμάται ότι θα είναι αρκετές δεκάδες και η όλη διαδικασία θα διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Η εν λόγω διαδικασία θεωρείται υψίστης προτεραιότητας στην παρούσα φάση και μεταθέτει για αργότερα τη λήψη συμπληρωματικών απολογιών από το σύνολο των προφυλακισθέντων κρατουμένων ως μέλη της «17 Νοέμβρη».

    Οι δικαστικές αρχές επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το χρόνο υπέρ της ανάκρισης, καθώς εξακολουθεί να διαφεύγει της σύλληψης ο Δημήτρης Κουφοντίνας, κάτι που θα διευκολύνει την ανακριτική διαδικασία και θα συμπληρώσει περαιτέρω το παζλ της τρομοκρατικής οργάνωσης.

    [02] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ Σ. ΚΟΛΟΒΟΣ

    Αθήνα, 13 Αυγούστου 2002 (10:03 UTC+2)

    Στον Εισαγγελέα θα οδηγηθεί σήμερα ο επιχειρηματίας Στέλιος Κολοβός, ο οποίος συνελήφθη χθες από άνδρες του Λιμενικού με την κατηγορία ότι οδηγούσε αυτοκίνητο με πλαστές πινακίδες και χωρίς άδεια.

    Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε επίσης ότι η πολυτελής ''Μερσεντές'' S500 που οδηγούσε δεν είχε εκτελωνιστεί ποτέ από τελωνείο της χώρας και ότι η γερμανική άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου είχε λήξει.

    Υπενθυμίζεται ότι το όνομα του Στέλιου Κολοβού είχε εμπλακεί στην υπόθεση ριφιφί της Τράπεζας Εργασίας στην Καλλιθέα, αλλά είχε απαλλαγεί με βούλευμα.

    [03] ΠΓΔΜ: ΠΟΛΕΜΟ ΚΗΡΥΞΕ ΤΟ VMRO-DPMNE ΣΤΟΝ "A-1"

    Σκόπια, 13 Αυγούστου 2002 (12:04 UTC+2)

    Πόλεμο κήρυξε το κόμμα του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, στον μεγαλύτερης τηλεθέασης σταθμό της χώρας, "A-1".

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του VMRO-DPMNE, Βλάντιμιρ Γκιόρτσεβ, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ενόψει της επίσημης έναρξης της προεκλογικής εκστρατείας, το προεδρείο του κόμματος έλαβε απόφαση να μποϊκοτάρει τον Α-1, εξαιτίας της υποκειμενικότητας που τον διακρίνει.

    "Εδώ και χρόνια ο Α-1 έχει μετατραπεί σε όργανο της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης και τα δελτία ειδήσεων που μεταδίδει μοιάζουν με πολιτικό πρόγραμμα που προωθεί τους Σοσιαλδημοκράτες. Τα ρεπορτάζ του Α-1 σχολιάζουν αρνητικά το έργο της κυβέρνησης, τους υπουργούς και τις δραστηριότητες του VMRO-DPMNE" είπε ο Γκιόρτσεβ, προσθέτοντας ότι το κόμμα δεν θα κάνει χρήση των υπηρεσιών του σταθμού για την προβολή των υποψηφίων για τις βουλευτικές εκλογές.

    Απαντώντας στο VMRO-DPMNE, ο διευθυντής προγράμματος του σταθμού, Ατσο Καμπράνοβ, δήλωσε ότι η απόφαση του κυβερνώντος κόμματος δεν τον φοβίζει. "Υπηρετούμε την αλήθεια και γι' αυτό η κίνηση του κυβερνώντος κόμματος δεν μας αναστατώνει και δεν θα μας επηρεάσει" τόνισε. Ο Κ.Καμπράνοβ πιστεύει ότι το VMRO-DPMNE αποφεύγει τον Α-1 επειδή του οφείλει 50.000 ευρώ για την προβολή των υποψηφίων του για τις δημοτικές εκλογές του 2000.

    Ε.Π.

    [04] ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΦΙΛΟΙ .... ΟΙ ΑΔΕΡΦΟΙ ΞΗΡΟΥ

    Αθήνα, 13 Αυγούστου 2002 (20:49 UTC+2)

    Και σκηνές ελληνικής ταινίας είχαν γυριστεί, όπως αποκαλύφθηκε σήμερα, στο εργαστήριο του Σάββα Ξηρού στον Κολωνό. Μάλιστα στους τίτλους τέλους της ταινίας, η οποία είχε αποσπάσει και βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης οι παραγωγοί ευχαριστούσαν για τη βοήθειά τους τον Σάββα Ξηρό, τον Χριστόδουλο Ξηρό, την Κλειώ Ξηρού και την Αλίθια Ρομέρο.

    Η άλλη διάσταση της προσωπικότητας του Χριστόδουλου και του Σάββα Ξηρού ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά την αποκάλυψη ότι τα δύο αδέρφια που κατηγορούνται για συμμετοχή στη "17 Νοέμβρη" ήταν χορηγοί της κινηματογραφικής ταινίας "Πες στη μορφίνη, ακόμα την ψάχνω", η οποία είχε βραβευτεί στο 42ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης με το βραβείο της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

    Η ταινία επρόκειτο να προβληθεί στην Αυστραλία στο 10ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Μελβούρνης, το οποίο θα ανοίξει τις πύλες του στις 28 Αυγούστου.

    Σε δοκιμαστική προβολή της ταινίας για την οργανωτική επιτροπή το μέλος της και Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας, Κώστας Μάρκου, παρατήρησε ότι στο τέλος των τίτλων οι παραγωγοί ευχαριστούσαν, μεταξύ άλλων, τον Σάββα και το Χριστόδουλο Ξηρό "για τη βοήθειά τους".

    Ο κ. Μάρκου δήλωσε "ξαφνιασμένος" από το γεγονός ενώ οι διοργανωτές απέρριψαν την ταινία από το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, λόγω, όπως είπε ο γραμματέας της Ελληνικής κοινότητας, των σκληρών σκηνών για τα ναρκωτικά, που περιέχει, οι οποίες θα σοκάρουν το κοινό.

    Η ταινία έχει ως θέμα τα ναρκωτικά και γυρίστηκε το καλοκαίρι του 2000.

    Να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί του έργου δηλώνουν ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός που αναγράφεται στο τέλος της ταινίας, δεν είναι ο έγκλειστος του Κορυδαλλού και αδελφός του Σάββα Ξηρού, αλλά πρόκειται για μια απλή συνωνυμία.

    [05] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΠΟΥΣ ΠΡΟΣ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Αθήνα, 13 Αυγούστου 2002 (20:41 UTC+2)

    Συγχαρητήρια επιστολή στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη με αφορμή τις εξελίξεις στο μέτωπο της τρομοκρατίας απέστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

    Ο κ. Μπους αναφέρει στην επιστολή: "Συγχαρητήρια για τις πρόσφατες συλλήψεις βασικών μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη", που πραγματοποίησε η Ελλάδα. Οι επιτυχημένες αστυνομικές επιχειρήσεις της κυβέρνησής σας εναντίον μίας οργάνωσης που ευθύνεται για τρομοκρατικές επιθέσεις τριών δεκαετιών, υπογραμμίζει τη σημαντική συνεισφορά της Ελλάδας στον παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας".

    O Αμερικανός πρόεδρος επισημαίνει ότι "καθώς πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, έχω την πεποίθηση ότι θα αυξάνεται η συνεργασία μας σε θέματα ασφάλειας. Περιμένω με ανυπομονησία να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας στα βήματα της παραγωγικής συνάντησης που είχαμε εδώ στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Ιανουάριο".

    [06] ΕΙΔΙΚΟ ΟΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Αυγούστου 2002 (20:34 UTC+2)

    Το ειδικό όχημα για τη μέτρηση των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών επιθεώρησε σήμερα, στο πάρκινγκ του δημαρχείου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με το ΑΠΘ για την παρακολούθηση των επιπέδων των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών, οι οποίες προέρχονται από σταθμούς κινητής τηλεφωνίας, τηλεφωνικά καλώδια, ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και δορυφορικές επικοινωνίες.

    Το πρόγραμμα ελέγχου ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, που ήδη εφαρμόζεται στο δήμο Θεσσαλονίκης, χρησιμεύει για την παροχή στοιχείων για τα επίπεδα της μη ιοντίζουσας ακτινοβολίας σε κατοίκους της Θεσσαλονίκης και τη σύγκριση τους με τα όρια που θέτουν οι βασικοί περιορισμοί ασφαλείας, την ανάδειξη περιοχών υψηλής επιβάρυνσης και την λήψη μέτρων και τη διατύπωση τεκμηριωμένης άποψης για την εγκατάσταση νέων μεγάλων πηγών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

    [07] ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΤΟΠΟΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ

    Αθήνα, 13 Αυγούστου 2002 (20:23 UTC+2)

    Μεγάλες είναι οι καταστροφές που προκάλεσε η μεγάλης έκτασης πυρκαγιά στην περιοχή Τοπόλια Χανίων. Σύμφωνα με τη Νομαρχία η φωτιά αποτέφρωσε ελαιόδενδρα και δάση σε έκταση τουλάχιστον 50.000 στρεμμάτων, ενώ σοβαρές ζημιές υπέστησαν και σπίτια της περιοχής.

    Η καταστροφική πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι λίγο μετά τη σήραγγα των Τοπολίων και γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων εξαπλώθηκε στην γύρω περιοχή. Στην περιοχή έσπευσαν δυνάμεις της πυροσβεστικής. Πέντε ελικόπτερα και 26 οχήματα με 138 πυροσβέστες έδωσαν άνιση μάχη με τις φλόγες που κατέκαψαν τα πάντα στο πέρασμά τους δημιουργώντας μέτωπα σε δύσβατες περιοχές.

    Η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο, αλλά στην περιοχή παραμένουν ισχυρές δυνάμεις για την αποφυγή αναζωπυρώσεων.

    Κλιμάκιο του ανακριτικού τμήματος της πυροσβεστικής μετέβη στα Χανιά προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφική πυρκαγιά.

    [08] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ CEDEFOP ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 13 Αυγούστου 2002 (20:16 UTC+2)

    Διεθνές συνέδριο με θέμα «Η πρωτοβουλία στους εκπαιδευόμενους - Μια διαφορετική αντίληψη για την κατάρτιση» διοργανώνει στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου το CEDEFOP. Το συνέδριο είναι το 15ο του κύκλου συνεδρίων «Αγορά Θεσσαλονίκης».

    Στο συνέδριο θα μιλήσουν καθηγητές πανεπιστημίων και στελέχη εταιριών, που θα αναπτύξουν μεταξύ άλλων θέματα όπως "Πως αποκτά πρωτοβουλίες ο εκπαιδευόμενος", "Εκσυγχρονισμός της επαγγελματικής κατάρτισης", "Η φιλοσοφία της μάθησης μέσω του παιχνιδιού και οι εφαρμογές της" και "Η μεταβαλλόμενη θεσμική και πολιτική σημασία της μη τυπικής μάθησης στην Ευρώπη".

    [09] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ - 21 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΑΣΜΙΡ

    Νέο Δελχί, 13 Αυγούστου 2002 (20:06 UTC+2)

    Ένα άτομο έχασε τη ζωή του και 21 τραυματίστηκαν όταν αντάρτες αυτονομιστές έριξαν χειροβομβίδα κοντά σε στάση λεωφορείου στο υπό ινδικό έλεγχο Κασμίρ.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, η επίθεση συνέβη στην επαρχία Αναντνάγκ νότια της Σριναγκάρ, ενώ μεταξύ των τραυματιών είναι και τέσσερα άτομα των αστυνομικών δυνάμεων.

    Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί ανάλογα περιστατικά στην περιοχή, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση από το Νέο Δελχί για τη διεξαγωγή εκλογών τον προσεχή Σεπτέμβριο και Οκτώβριο τις οποίες απειλούν να μποϊκοτάρουν οι αυτονομιστές του Κασμίρ.

    Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις.

    [10] ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΖΗΤΑ Ο Δ.Ο.Δ.

    Λευκωσία, 13 Αυγούστου 2002 (19:58 UTC+2)

    Ως "μια τερατώδη επίθεση εναντίον της ελευθερίας του Τύπου που αντιστρατεύεται όλα τα ευρωπαϊκά και τα διεθνή επίπεδα της ελευθερίας έκφρασης" χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Εϊντάν Χουάιτ την παράνομη "φυλάκιση" από το κατοχικό καθεστώς του αρχισυντάκτη και του συντάκτη της τουρκοκυπριακής εφημερίδας AVRUPA-AFRIKA Σενέρ Λεβέντ και Μαμντούχ Ενέρ.

    "Η βαναυσότητα της 'φυλάκισης' των δύο Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων υποδηλώνει πόσο το καθεστώς δεν ανέχεται την κριτική", αναφέρει ο κ. Χουάιτ, τονίζοντας ότι "μέσα σε τέτοιες συνθήκες η δημοκρατία και η ελευθερία του Τύπου δεν μπορούν να επιβιώσουν".

    Η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, κατέληξε ο κ. Χουάιτ, αξιώνουν την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση του Σενέρ Λεβέντ και του Μεμντούχ Ενέρ και τερματισμό των παρατεταμένων διώξεων της εφημερίδας τους.

    Εξάλλου, η Εθνική Ενωση Δημοσιογράφων (N.U.J.) της Βρετανίας προβαίνει σε έντονα διαβήματα προς το λεγόμενο "εκπρόσωπο" του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο Λονδίνο, αξιώνοντας την άμεση απελευθέρωση των δύο Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [11] ΠΡΩΤΗ Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΓΑΜΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣτΕ

    Λευκωσία, 13 Αυγούστου 2002 (19:49 UTC+2)

    Στην πρώτη θέση του πίνακα των χωρών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) όσον αφορά τη σύναψη γάμων βρίσκεται η Κύπρος, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Στατιστικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ). Πρώτη μεταξύ των υποψηφίων προς ένταξη χωρών είναι επίσης η Κύπρος, ως προς τη διάρκεια ζωής ανδρών και γυναικών.

    Οπως αναφέρεται στο συνοδευτικό σημείωμα της Υπηρεσίας Στατιστικής, οι χώρες - μέλη του ΣτΕ κλήθηκαν να δώσουν συγκεκριμένα δημογραφικά στοιχεία για το 2001 και, στους σχετικούς πίνακες που καταρτίσθηκαν, φαίνεται ότι ο μέσος όρος ζωής στην Κύπρο είναι 75,3 χρόνια για τους άνδρες και 80,4 για τις γυναίκες.

    Το προσδόκιμο επιβίωσης (διάρκεια ζωής) στην ΕΕ ήταν 75,3 χρόνια για τους άνδρες το 2001 (από 70,5 χρόνια κατά το 1980) και 81,4 χρόνια για τις γυναίκες (από 77,2 χρόνια κατά το 1980).

    Το ποσοστό σύναψης γάμων στην Κύπρο κατά το 2001 έφτασε στους 14,4 γάμους ανά 1.000 κατοίκους, ενώ το 1980 ήταν 7,9 γάμοι ανά χίλιους κατοίκους και 12,9 κατά το 2000. Συγκριτικά, αξίζει να επισημανθεί ότι το αμέσως χαμηλότερο αντίστοιχο ποσοστό παρατηρείται στη Δανία και είναι 6,6 γάμοι ανά χίλιους κατοίκους. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι 5,4% για το 2001, ενώ δεν κατέστη δυνατόν να συλλεχθούν τα αντίστοιχα στοιχεία για την Τουρκία, την Ουκρανία, την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και κάποιες άλλες χώρες.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [12] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΓΕΦΥΡΑΣ ΜΕ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΕΚΡΗΞΗ

    Θεσσαλονίκη, 13 Αυγούστου 2002 (19:48 UTC+2)

    Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η προγραμματισμένη ανατίναξη της γέφυρας στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης στον κόμβο της οδού Κατσιμίδη, που έγινε το μεσημέρι, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της περιφερειακής οδού που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η Εγνατία Οδός ΑΕ.

    Η γέφυρα ανατινάχτηκε με ελεγχόμενη έκρηξη, που προκάλεσαν τα περίπου 100 κιλά εκρηκτικών υλών, που τοποθετήθηκαν στην μεσαία κολώνα στήριξης της γέφυρας.

    Σημειώνεται ότι η γέφυρα ανατινάχθηκε με τη δεύτερη προσπάθεια, καθώς η πρώτη δεν πέτυχε. Για λόγους ασφαλείας είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην Περιφερειακή οδό από τις 11.30πμ έως τις 2μμ.

    Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση της Εγνατίας Οδού ΑΕ τα έργα θα αναβαθμίσουν σημαντικά την περιφερειακή οδό και θα αυξήσουν τα επίπεδα ασφαλείας κατά την κίνηση των οχημάτων. Προβλέπεται να καταργηθούν οι φωτεινοί σηματοδότες στους Κόμβους Κ8 (Τριανδρία) και Κ9 (Τούμπα), να επιτευχθεί ελεύθερη ροή - πράσινο κύμα - στην Περιφερειακή Οδό, να καταργηθούν οι αριστερές στροφές στην κατεύθυνση από Ανατολική Θεσσαλονίκη (Αεροδρόμιο / Καλαμαριά) προς Τούμπα (οδός Διαγόρα) και προς Τριανδρία (οδός Κατσιμίδη) και οι αριστερές στροφές προς στροφές στην κατεύθυνση από Τούμπα και Τριανδρία προς Δυτική Θεσσαλονίκη (Νοσοκομείο Παπαγεωργίου). Στη δεύτερη φάση του έργου προβλέπεται οι Κόμβοι της Τριανδρίας και της Τούμπας να μετατραπούν σε ανισόπεδους.

    [13] ΧΑΤΑΜΙ: ΟΙ ΗΠΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΕΙ ΠΟΛΕΜΟΧΑΡΗ ΑΜΟΣΦΑΙΡΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

    Καμπούλ, 13 Αυγούστου 2002 (19:31 UTC+2)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καλλιεργήσει μια πολεμοχαρή ατμόσφαιρα μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου επισήμανε ο πρόεδρος του Ιράν Μοχαμάντ Χαταμί από την Καμπούλ όπου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, σε δηλώσεις του ο Ιρανός πρόεδρος μετά το πέρας των συνομιλιών με τον κ. Καρζάι προειδοποίησε ότι η χρήση στρατιωτικών δυνάμεων από τις ΗΠΑ όπως στην εκστρατεία στο Αφγανιστάν για την εξάρθρωση του δικτύου της Αλ Κάιντα και την αποπομπή των Ταλιμπάν από την εξουσία θα μπορούσε να προκαλέσει διεθνή αναταραχή.

    Κατηγόρησε μάλιστα την αμερικανική ηγεσία για λανθασμένη αντίληψη της δύναμης και των συμφερόντων της χώρας δηλώνοντας ότι σε αντίθεση με τις μεθόδους της προηγούμενης αμερικανικής διοίκησης οι τωρινοί ηγέτες θα μπορούσαν να ευεργετήσουν τον κόσμο αλλά αντίθετα δημιούργησαν πολεμοχαρή ατμόσφαιρα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

    Σημειώνεται ότι η αμερικανική διοίκηση έχει κατηγορήσει το Ιράν ότι αναμειγνύεται στα εσωτερικά ζητήματα του Αφγανιστάν βοηθώντας το καθεστώς των Ταλιμπάν και προσφέροντας καταφύγιο στο δίκτυο της Αλ Κάιντα.

    Ωστόσο ο Ιρανός πρόεδρος απάντησε στις εν λόγω κατηγορίες δηλώνοντας ότι η χώρα του δεν έχει καμία ανάμειξη.

    "Δεν έχουμε καμία πρόθεση να αναμειχτούμε στις εργασίες αυτού του έθνους και αυτής της κυβέρνησης" είπε χαρακτηριστικά.

    Ωστόσο ο κ. Χαταμί απέφυγε να κάνει κάποια συγκεκριμένη δήλωση σχετικά με το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ.

    "Όσοι έχουν περισσότερη εξουσία έχουν και μεγαλύτερη ευθύνη για την εδραίωση της ειρήνης στον κόσμο" τόνισε ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάξει σύντομα αλλαγή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική "για το καλό της Αμερικής και του υπόλοιπου κόσμο".

    [14] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤ. ΚΟΛΟΒΟΥ ΓΙΑ ΤΡΙΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ

    Αθήνα, 13 Αυγούστου 2002 (18:59 UTC+2)

    Ποινική δίωξη για τρία αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών εναντίον του Στέλιου Κολοβού που συνελήφθη χθες το βράδυ επειδή οδηγούσε πολυτελές αυτοκίνητο με πλαστές πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας.

    Τα αδικήματα είναι λαθρεμπορία αυτοκινήτων, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και νόθευση εγγράφου που αφορά πλαστογράφηση.

    Ενώπιον του εισαγγελέα ο Στέλιος Κολοβός αρνήθηκε τις κατηγορίες, ενώ παραπέμφθηκε να απολογηθεί σε τακτικό ανακριτή από τον οποίο ζήτησε και πήρε προθεσμία. Μέχρι να απολογηθεί κρατείται. Μαζί του στον εισαγγελέα οδηγήθηκε και ο γιος του, Γιώργου Κολοβού, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών, αδίκημα που αφορά σε μικροποσότητα χασίς που βρέθηκε στο σπίτι του κατά τη χθεσινή έρευνα. Ο Γ. Κολοβός παραπέμφθηκε να δικαστεί στο αυτόφωρο.

    Το όνομα του Στέλιου Κολοβού είχε εμπλακεί σε υπόθεση ληστείας της Τράπεζας Εργασίας, αλλά ο επιχειρηματίας είχε απαλλαγεί με βούλευμα.

    [15] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ο ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΕΝ ΑΜΑΥΡΩΝΕΤΑΙ

    Αθήνα, 13 Αυγούστου 2002 (18:45 UTC+2)

    "Ο αντιδικτατορικός αγώνας δεν αμαυρώνεται", επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα γύρω από την εξάρθρωση της τρομοκρατίας.

    "Τα κόμματα που συγκροτήθηκαν μετά τη Μεταπολίτευση είναι οι στυλοβάτες του πολιτικού μας συστήματος και λειτούργησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλα τα κόμματα και ο πολιτικός κόσμος, με αποτέλεσμα να οδηγήσουν τη χώρα εδώ που την οδήγησαν μέσα σε τόσα λίγα χρόνια", υπογράμμισε ερωτηθείς από δημοσιογράφους τι απαντά σε όσους εμπλέκουν τον καταζητούμενο Δημήτρη Κουφοντίνα με το ΠΑΣΟΚ.

    "Η κυβέρνηση κάνει πολύ καλά τη δουλειά της, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ασχολούνται με το θέμα και καλό είναι να μην ανακατευόμαστε στα χωράφια άλλων όλοι οι άλλοι, ειδήμονες και μη ειδήμονες και να μιλάμε ως αυθεντίες για θέματα που δεν μας αφορούν", επισήμανε.

    [16] ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ Σ. ΞΗΡΟΥ

    Αθήνα, 13 Αυγούστου 2002 (18:37 UTC+2)

    Νέα στοιχεία, κενά αλλά και αντιφάσεις προκύπτουν, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα όσα κατέθεσε την Κυριακή ο Σάββας Ξηρός στον ειδικό εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο σε σχέση με την προανακριτική του απολογία.

    Η πιο σημαντική διαφοροποίηση αφορά στη δολοφονία του ταξίαρχου Στίβεν Σόντερς. Πριν από δύο ημέρες ομολόγησε ότι εκείνος πυροβόλησε με το 45αρι τον Βρετανό στρατιωτικό ακόλουθο επειδή "μπλόκαρε το G-3 με το οποίο επρόκειτο να τον πυροβολήσει ο Δημήτρης Κουφοντίνας". Ωστόσο, στην προανακριτική του απολογία είχε πει ότι ο Σόντερς δολοφονήθηκε από το όπλο που κρατούσε ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

    Επίσης, στην προανακριτική απολογία της 20ής Ιουλίου, ο Σάββας Ξηρός είχε αρνηθεί ότι συμμετείχε στην απόπειρα δολοφονίας του Ιωάννη Παλαιοκρασσά, ενώ τώρα ομολόγησε ότι ήταν παρών στην εκτόξευση της ρουκέτας και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το κουμπί πάτησε ο Κουφοντίνας.

    Ο Σάββας Ξηρός στην προανάκριση δεν προσδιορίζει τον εκτελεστή του Παύλου Μπακογιάννη, ενώ στη συνέχεια ομολογεί ότι πυροβόλησε και πάλι ο Κουφοντίνας.

    Συνολικά έχει δώσει τρεις προανακριτικές απολογίες ενώπιον του εισαγγελέα, Ιωάννη Διώτη, και του επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, υποστράτηγου Στέλιου Σύρου.

    Σε εκείνο που εμμένει τόσο ανακριτικά όσο και προανακριτικά είναι ότι ο "Λάμπρος" αποφάσιζε για τα χτυπήματα και ότι η Αλίσια Ρομέρο Κορτές και η Αγγελική Σωτηροπούλου δεν είχαν καμία ανάμειξη στην οργάνωση.

    [17] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 13 Αυγούστου 2002 (18:36 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους από τις καταιγίδες που έπληξαν τη νότια Ρουμανία ανεβάζοντας στους 10 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τη χώρα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

    Στη νότια Ρουμανία κατέρρευσε ένα σπίτι εξαιτίας του δυνατού ανέμου προκαλώντας τον θάνατο μιας γυναίκας και της κόρης της που βρίσκονταν μέσα σε αυτό. Στην ίδια περιοχή ο δυνατός αέρας ανέτρεψε ένα στρατιωτικό λεωφορείο με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο οδηγός και να τραυματιστούν σοβαρά τουλάχιστον επτά άτομα.

    Οι αρμόδιες αρχές στην περιοχή Ιαλομίτα επισημαίνουν ότι η κακοκαιρία προκάλεσε καταστροφές σε 300 σπίτια, ξερίζωσε πολλά δέντρα με αποτέλεσμα να διακοπεί η κίνηση σε δρόμους και σιδηροδρομικούς σταθμούς της περιοχής.

    Ειδικοί επιστήμονες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την χρονική περίοδο εκδήλωσης ανάλογων φαινομένων.

    [18] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

    Αθήνα, 13 Αυγούστου 2002 (18:19 UTC+2)

    Στους 76.000 μειώθηκαν οι διπλοεγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους με βάση τα νέα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης μετά από σύσκεψη με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, τα στελέχη της Διεύθυνσης Εκλογών, στην οποία εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης των στόχων του εκσυγχρονισμού της εκλογικής διαδικασίας.

    Ο κ. Σκανδαλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο αριθμός των διπλοεγγεγραμμένων θα μειωθεί και μετά την τρίτη αναθεώρηση και εκτίμησε ότι θα πέσει τελικά κάτω από τις 50.000 που ήταν ο μέγιστος δυνατός στόχος που είχε τεθεί.

    Ο υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε ότι το εκλογικό σώμα έπεσε ήδη κάτω από τα 9.870.000 που σημαίνει ότι η δουλειά της εκκαθάρισης που γίνεται, προχωράει κανονικά και πλησιάζει τα φυσιολογικά επίπεδα των παλιών εκλογικών καταλόγων.

    Οι οριστικοί εκλογικοί κατάλογοι, όπως είπε, θα παραδοθούν στους δήμους μετά τις 25 Αυγούστου.

    Σε ό,τι αφορά τις εκλογικές κάρτες έχει διανεμηθεί πάνω από το 30%. Ο Δήμος Αθηναίων έχει διαθέσει πάνω 150.000 κάρτες. Η καμπάνια θα συνεχιστεί και θα κορυφωθεί τις παραμονές των εκλογών. Εκτιμάται ότι έως τις 10 Σεπτεμβρίου θα έχει διατεθεί περίπου το 60% - 70% των εκλογικών καρτών.

    [19] ΥΨΗΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ

    Βουκουρέστι, 13 Αυγούστου 2002 (18:11 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στην Ευρώπη από αμβλώσεις κατέχει η Ρουμανία όπου ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει ο αριθμός των γυναικών που χάνουν τη ζωή τους θέλοντας να δώσουν τέλος σε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Ντιανιέλα Μπάρτος.

    Συγκεκριμένα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους περίπου 40 γυναίκες οι οποίες κάνουν χρήση των νέων μεθόδων τερματισμού της εγκυμοσύνης.

    Η κυβέρνηση του Βουκουρεστίου έχει λάβει μέτρα προκειμένου να περιορίσει τον αριθμό των θανάτων και τον αριθμό των αμβλώσεων οι οποίες έχουν μειωθεί από 980.000 το 1990 σε 254.885 το 2001.

    [20] ΔΙΚΗ ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Βουκουρέστι, 13 Αυγούστου 2002 (18:10 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Τα μέλη ενός διεθνούς κυκλώματος εμπορίου ναρκωτικών ουσιών αναμένεται να δικαστούν στη Ρουμανία κατόπιν σχετικής απόφασης των εισαγγελικών αρχών του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.

    Συγκεκριμένα πρόκειται για δίκτυο λαθρεμπορίου που δρούσε στην Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία αποτελούμενο από τουλάχιστον 10 μέλη σύμφωνα με πληροφορίες των αστυνομικών αρχών της χώρας.

    Τον περασμένο Μάιο είχε εντοπιστεί μεγάλη ποσότητα ηρωίνης σε διαμέρισμα στο Βουκουρέστι το οποίο ανήκε σε ένα από τα μέλη της συμμορίας, τον Μαρίαν Γκέρμαν.

    Τα μέλη του δικτύου ρουμανικής και τουρκικής καταγωγής κατηγορούνται ότι εισήγαγαν στη Ρουμανία όπου και πωλούσαν παράνομα μεγάλη ποσότητα ηρωίνης.

    [21] ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΘΑ ΑΠΑΓΓΕΙΛΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΓΚΟΥΤΙ

    Ιερουσαλήμ, 13 Αυγούστου 2002 (18:09 UTC+2)

    Το Ισραήλ σχεδιάζει να προχωρήσει σε δίκη του ηγετικού στελέχους των Παλαιστινίων Μαρουάν Μπαργκούτι με την κατηγορία δολοφονιών και οργάνωσης επιθέσεων κατά ισραηλινών, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης της χώρας.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, η δίκη του Μπαργκούτι θα είναι η πρώτη δίκη στα χρονικά ανώτατου αξιωματούχου των Παλαιστινίων σε πολιτικό δικαστήριο στο Ισραήλ.

    Ο Μπαργκούτι συνελήφθη στις 15 Απριλίου στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης στη διάρκεια εισβολής των ισραηλινών δυνάμεων αλλά ακόμη δεν του αποδόθηκαν επίσημα κατηγορίες.

    Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι το Ισραήλ σκοπεύει να δικάσει τον Μπαργκούτι μαζί με τέσσερις ακόμη Παλαιστίνιους σε πολιτικό δικαστήριο εξαιτίας της «σχέσης τους με πολλές επιθέσεις στο Ισραήλ».

    Το κατηγορητήριο κατά του Μπαργκούτι θα διαβαστεί αύριο και σε αυτό περιλαμβάνονται οι δολοφονίες πολιτών, οι απόπειρες για δολοφονίες και η οργάνωση επιθέσεων.

    Ο Μπαργκούτι είναι ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης Φατάχ του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και σε πρόσφατη δημοσκόπηση οι Παλαιστίνιοι έδειξαν να τον συμπαθούν αφού έρχεται δεύτερος μετά τον Αραφάτ στην εκτίμησή τους.

    Από το 1994 που δημιουργήθηκε η Παλαιστινιακή Αρχή, το Ισραήλ δεν έχει δικάσει ποτέ ανώτερο αξιωματούχο των Παλαιστινίων.

    Με το να δικάσει τον Μπαργκούτι το Ισραήλ ελπίζει να αποδείξει τη συνενοχή των υψηλόβαθμων στελεχών της Παλαιστινιακής Αρχής σε επιθέσεις κατά ισραηλινών πολιτών αλλά η τακτική θα γυρίσει εναντίον του αφού ο Μπαργκούτι θα γίνει σύμβολο της ισραηλινής καταπίεσης και θα αυξηθεί η δημοτικότητα του στον παλαιστινιακό λαό.

    Οι Ισραηλινές αρχές υποστηρίζουν ότι ο Μπαργκούτι παραδέχθηκε ότι οργάνωσε επιθέσεις με την έγκριση του Αραφάτ αλλά ο δικηγόρος του Κάντερ Σκιρατ αρνήθηκε τους ισχυρισμούς.

    Ο δικηγόρος του Μπαργκούτι τόνισε ότι το Ισραήλ δεν έχει δικαίωμα να δικάσει τον πελάτη του σε πολιτικό ή στρατιωτικό δικαστήριο και ότι δεν θα υπάρξει συνεργασία με το δικαστήριο.

    Ο κ. Σκιρατ ανέφερε ακόμη ότι "το Ισραήλ θα κατασκευάσει κατηγορίες σχετικά με ότι επιθυμεί αλλά εμείς δεν θα τις αναγνωρίσουμε και δεν θα αναγνωρίσουμε ούτε τη δίκη, που στόχο έχει να δικάσει τον ίδιο τον Αραφάτ για τις επιθέσεις κατά Ισραηλινών".

    Ο.Κ.

    [22] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

    Ουάσινγκτον, 13 Αυγούστου 2002 (17:49 UTC+2)

    Η πλειοψηφία της αμερικανικής κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ μιας ενδεχόμενης επίθεσης στο Ιράκ με σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν με την προϋπόθεση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξασφαλίσουν πρώτα την υποστήριξη των συμμάχων σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας ABC.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, η έρευνα που διεξήχθη την χρονική στιγμή που η αμερικανική κυβέρνηση αναζητάει τρόπους ανατροπής του καθεστώτος στη Βαγδάτη αποκαλύπτει ότι υπέρ της στρατιωτικής επίθεσης τάσσεται το 69% των ερωτηθέντων.

    Ωστόσο το παραπάνω ποσοστό είναι πολύ μικρότερο σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν εξασφαλίσουν πρώτα την υποστήριξη των συμμάχων και σε περίπτωση που μια πιθανή επέμβαση θα σημάνει σοβαρές απώλειες στις αμερικανικές δυνάμεις.

    Συγκεκριμένα σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες τάχθηκαν κατά μιας πιθανής επίθεσης χωρίς την υποστήριξη των συμμάχων ενώ μόλις το 40% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την επίθεση σε περίπτωση που θα αυξηθεί ο αριθμός των αμερικανικών απωλειών.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το 79% των Αμερικανών πολιτών συμμερίζεται την άποψη του προέδρου Τζορτζ Ο Μπους ότι το Ιράκ αποτελεί απειλή.

    Σχετικά με το κατά πόσο η κυβέρνηση Μπους έχει καταρτίσει συγκεκριμένο σχέδιο επίθεσης στη Βαγδάτη, το 45% των ερωτηθέντων υποστήριξε ότι υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική ενώ την αντίθετη άποψη εξέφρασε το 42%.

    Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι το 75% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Μπους οφείλει να λάβει σχετική έγκριση από τη Γερουσία ενώ οι μισοί από τους ερωτηθέντες θεωρούν ότι ο κ. Μπους θα πρέπει να έχει τον τελικό λόγο για το εν λόγω θέμα.

    Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το διάστημα 7 - 11 Αυγούστου σε δείγμα 1.023 ατόμων.

    [23] ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΛΙΜΝΗ Η ΠΡΑΓΑ

    Πράγα, 13 Αυγούστου 2002 (17:44 UTC+2)

    Τα νερά από τις πλημμύρες, που έχουν πλήξει τις τελευταίες ημέρες την πρωτεύουσα της Τσεχίας Πράγα, έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην πόλη, όπου, λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, έχει ζητηθεί σε περίπου 50.000 κατοίκους της πόλης να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

    Όμως, οι περισσότεροι από αυτούς τους κατοίκους παραμένουν στα σπίτια τους και δείχνουν αποφασισμένοι να μείνουν εκεί, μετέδωσε το BBC.

    Όμως, η ανησυχία για την τύχη τους είναι τόσο μεγάλη, που ο πρωθυπουργός της χώρας Βλαντιμίρ Σπίντλα έδωσε το δικαίωμα στα μέλη των σωστικών συνεργείων να κάνουν χρήση λελογισμένης βίας για να τους απομακρύνουν από τα σπίτια τους.

    Ορισμένες περιοχές του ιστορικού κέντρου της Πράγας έχουν, ήδη, πλημμυρίσει και εκφράζονται ανησυχίες για επιδείνωση της κατάστασης τις επόμενες ώρες.

    Το επίπεδο του νερού ενδέχεται να ξεπεράσει τα δύο μέτρα ύψος σε ορισμένες κατοικημένες περιοχές, αφού ο ποταμός Βλτάβα έχει υπερχειλίσει.

    Η κακοκαιρία έχει πλήξει και άλλες χώρες, όπως η Αυστρία, η Γερμανία και η Ρωσία. Συνολικά, ο αριθμός των νεκρών, λόγω της ανεξήγητης για την εποχή κακοκαιρίας, έχει ξεπεράσει τους 70.

    Πάντως, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν συνέχιση της κακοκαιρίας τις επόμενες ημέρες.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 13 August 2002 - 18:13:35 UTC