Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-08-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΡΧΙΣAΝ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ 17Ν
  • [02] ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 67η ΔΕΘ
  • [03] ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Ο Χ. ΦΛΩΡΑΚΗΣ
  • [04] ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ Μi-26
  • [05] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 2004
  • [06] Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
  • [07] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΝΔ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΛΑΛΙΩΤΗ
  • [09] ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο Γ. ΔΡΥΣ
  • [10] ΔΙΕΘΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΟΙΝΗΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΔΙΑ
  • [11] ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗΣ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΜΕΤΑΓΩΓΙΚΟΥ ΑΠΟ
  • [12] ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ο Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
  • [13] ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΗΓΕΤΗ ΤΗΣ ΦΑΤΑΧ, ΑΜΠΟΥ ΝΙΝΤΑΛ
  • [14] Ο ΠΑΟΥΕΛ ΘΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ
  • [15] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ''ΥΠΟΔΟΧΗ'' ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ
  • [16] ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ ΤΟ ΣΤΕΜΜΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΚΑΡΑΝΤΑΣΙΟΥ - ΣΦΥΡΗ
  • [17] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ
  • [18] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΕΚΑΝΕ Ο ΦΕΡΟΥΖΕΜ
  • [19] ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
  • [20] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΕΛΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΚΟΜΜΑΤΟΥ
  • [21] 900 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
  • [22] ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΦΙΛΙΚΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΗ
  • [23] Η ''ΙΡΑΚΙΝΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ'' ΚΑΤΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
  • [24] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

  • [01] ΑΡΧΙΣAΝ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ 17Ν

    Αθήνα, 20 Αυγούστου 2002 (14:15 UTC+2)

    Τον κύκλο των καταθέσεων θυμάτων και αυτόπτων μαρτύρων της 27χρονης δράσης της "17Νοέμβρη" άνοιξε σήμερα το πρωί ο αστυνομικός Ιωάννης Παπαφώτης, ο οποίος είχε τραυματιστεί μαζί με τον συνάδελφό του Σωκράτη Κότσια στη συμπλοκή στα Σεπόλια το Νοέμβριο του 1991.

    Ο κ. Παπαφώτης θα συνεχίσει και αύριο την κατάθεσή του στον ειδικό εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο και θα δηλώσει μαζί με το Σωκράτη Κότσια, παράσταση πολιτικής αγωγής.

    Στο Εφετείο βρέθηκε σήμερα και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Λευτέρης Παπαδημητρίου, θύμα και ο ίδιος της 17Ν, ο οποίος ζήτησε αντίγραφο της δικογραφίας, που έχει σχηματιστεί ως τώρα για την υπόθεση της "17 Ν".

    Ο κ. Παπαδημητρίου επισκέφθηκε τον κ. Ζερβομπεάκο με διπλή ιδιότητα, αυτή του μάρτυρα, αλλά και του δικηγόρου που θα δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής τόσο για τον εαυτό του όσο και για τους δυο εν λόγω αστυνομικούς.

    [02] ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 67η ΔΕΘ

    Αθήνα, 19 Αυγούστου 2002 (14:19 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Σημίτης

    Στο στόχο της πραγματικής οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης, στην ελληνική προεδρία της Ευρωπαικής Ενωσης, το ρόλο της Θεσσαλονίκης στα Βαλκάνια, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και την πορεία της οικονομίας, αναφέρεται ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο μήνυμα του για την 67η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

    Το μήνυμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    «Η 67η Δ.Ε.Θ. βρίσκει την Ελλάδα προεδρεύουσα χώρα της ευρωζώνης για έναν ολόκληρο χρόνο. Από 1ης Ιουλίου 2002 μέχρι 30ης Ιουνίου του 2003 η χώρα επωμίζεται την ευθύνη, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υποβολής νέων προτάσεων, ιδεών, και πρωτοβουλιών που θα καταστήσουν ικανότερες τις χώρες του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσουν τις σημαντικότερες των προκλήσεων στο νέο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

    Η Ελλάδα, μετά την επίτευξη του στόχου της ονομαστικής σύγκλισης και την είσοδό της στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Ευρώπης (ΟΝΕ), θωρακίζεται αφ' ενός μεν για να αντιμετωπίσει την πρόκληση του παγκόσμιου ανταγωνισμού και τις επιπτώσεις από αρνητικές εξωτερικές διαταραχές, αφ' ετέρου δε για να μειώσει δραστικά την απόσταση που τη χωρίζει από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Η προσπάθεια αυτή αποτελεί μία δυναμική διαδικασία στο μέτρο που ο στόχος της πραγματικής σύγκλισης μπορεί να εκληφθεί ως ένας πήχης που συνεχώς ανεβαίνει.

    Το κλειδί, το διαβατήριο, για την επίτευξη του στόχου της πραγματικής οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης δίνουν:

    § Το τρίπτυχο ανταγωνιστικότητα παραγωγικότητα επιχειρηματικότητα,

    § Η σταθερότητα των επιλογών μας,

    § Η έμφαση στην κοινωνική συνοχή,

    § Η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

    Οι καρποί της προσπάθειας αυτής είναι αναμφίβολα η αύξηση στην απασχόληση με ποιοτικές θέσεις εργασίας, η μεγαλύτερη ευημερία και συνοχή.

    Παρά τη σημερινή δύσκολη διεθνή συγκυρία, η Ελλάδα φαίνεται ότι όχι μόνο θα πετύχει, αλλά και θα υπερκεράσει τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης 3,8% το 2002 και θα κινηθεί άνω του 4% τα επόμενη έτη. Τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για τη διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την περαιτέρω επιτάχυνσή τους είναι:

    α. Το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης μαζί με το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και το Εθνικό Πρόγραμμα Επενδύσεων.

    β. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες: Είναι βέβαιο πως αυτό το κορυφαίο αθλητικό γεγονός θα συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας παγκοσμίως. Η επιτυχία των αγώνων για τους οποίους τόσα άτομα εργάζονται σκληρά σε όλη την Ελλάδα, θα ενισχύσει την αίσθηση αυτοπεποίθησης στους Έλληνες πολίτες και θα αποδείξει εκ νέου την ικανότητά μας να πετυχαίνουμε τους υψηλούς στόχους που έχουμε θέσει.

    γ. Η κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό για τη συμμετοχή τους στις υπό αποκρατικοποίηση επιχειρήσεις και την ίδρυση νέων επιχειρήσεων στις απελευθερωμένες αγορές.

    δ. Η αναδιάρθρωση των ελληνικών επιχειρήσεων που αποτελεί βασικό συστατικό της αναπτυξιακής στρατηγικής μας. Η αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών, η βελτιωμένη ανταγωνιστικότητά τους και οι διεθνείς συνεργασίες αποτελούν εγγύηση για ισχυρή παρουσία στην ευρωπαϊκή, αλλά και παγκόσμια αγορά.

    ε. Το συγκριτικό γεωοικονομικό πλεονέκτημα που έχει τώρα η χώρα μας στο χώρο της Ν.Α. Ευρώπης και της Μεσογείου: Ούσα η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ στην περιοχή, η Ελλάδα έχει πλέον τη δυνατότητα να αποτελέσει χρηματοπιστωτικό, επιχειρηματικό, τηλεπικοινωνιακό και ενεργειακό πόλο στην ευρύτερη περιοχή.

    Κατά συνέπεια:

    · Οι διασφαλισμένοι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας καθιστούν το κλίμα ευνοϊκότερο για νέες επενδύσεις και εξάπλωση της επιχειρηματικότητας.

    · Οι συνεχιζόμενες διαρθρωτικές αλλαγές και παρεμβάσεις στον ιδιωτικό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα της οικονομίας συμβάλλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και βέβαια και στην αύξηση της απασχόλησης.

    · Η εν εξελίξει φορολογική μεταρρύθμιση και ο επικείμενος αναπτυξιακός νόμος αναμένεται να δώσουν τα απαραίτητα κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, αλλά και για την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων.

    Στο πλαίσιο που μόλις περιέγραψα, η Β. Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο. Ο ισχυρός παραγωγικός ιστός της και ο έντονος εξαγωγικός προσανατολισμός της, την έχουν καταστήσει ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Η κοσμογονία έργων που συντελείται στην ευρύτερη περιοχή αλλά και το άνοιγμα των συνόρων προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, ελευθέρωσαν τις δημιουργικές δυνάμεις. Στο διπολικό μεταπολεμικό κόσμο, η Β. Ελλάδα ήταν στην περιφέρεια. Σήμερα βρίσκεται στο σταυροδρόμι μιας περιοχής με τεράστια αποθέματα δυνητικής ανάπτυξης, με αστείρευτη δυναμική.

    Φιλοδοξούμε η Θεσσαλονίκη, που θα φιλοξενήσει την τακτική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο του 2003 στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να καταστεί, τα χρόνια που έρχονται, πρωτεύουσα της βαλκανικής ενδοχώρας.

    Το όραμα για μια Θεσσαλονίκη μητρόπολη στον 21ο αιώνα είναι εφικτό. Οι δύσκολοι και φιλόδοξοι στόχοι απαιτούν όμως επίπονες προσπάθειες, σκληρή και συστηματική δουλειά από όλους μας, επιμονή και σταθερότητα στις επιλογές.

    Καλώ τους πολίτες και τους οργανωμένους φορείς της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδος σε μια αναπτυξιακή συστράτευση για να γίνει αυτό το όραμα πραγματικότητα. Για να καταστούν η Β. Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη επάξιες των προκλήσεων και των ευκαιριών που ανοίγονται μπροστά τους.

    Κλείνοντας, εκφράζω τη βεβαιότητα όλων μας πως και η φετινή διοργάνωση της Έκθεσης θα στεφθεί από απόλυτη επιτυχία, χάρη στη σκληρή δουλειά των ανθρώπων που την οργανώνουν».

    [03] ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Ο Χ. ΦΛΩΡΑΚΗΣ

    Αθήνα, 20 Αυγούστου 2002 (15:10 UTC+2)

    Στο Νοσοκομείο "Ερυθρός Σταυρός" εισήχθη σήμερα στις 8 το πρωί, ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης, ο οποίος κατά τις δυο τελευταίες μέρες παρουσίασε πυρετό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γιατροί του νοσοκομείου πιθανολογούν ότι πρόκειται για λοίμωξη του αναπνευστικού, και δείχνουν καθησυχαστικοί ως προς την κατάσταση της υγείας του. Ήδη, οι γιατροί έχουν χορηγήσει στον κ. Φλωράκη αντιβίωση.

    Πάντως, από τους θεράποντες γιατρούς δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη ανακοίνωση, κάτι που αναμένεται εντός της προσεχούς ημέρας ή αύριο το πρωί.

    Στο μεταξύ, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι τον κ. Φλωράκη και του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση.

    [04] ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ Μi-26

    Μόσχα, 20 Αυγούστου 2002 (12:36 UTC+2)

    Ειδική επιτροπή του ρωσικού στρατού βρίσκεται από το πρωί στην Τσετσενία, προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια της πτώσης του ρωσικού ελικοπτέρου, το οποίο συνετρίβη χτες το απόγευμα κοντά στην πρωτεύουσα Γκρόζνι, προκαλώντας το θάνατο εκατό τουλάχιστον Ρώσων στρατιωτών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, πληθαίνουν οι υπόνοιες ότι το Mi-26, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα μεταγωγικά ελικόπτερα του ρωσικού στρατού, δεν συνετρίβη λόγω μηχανικής βλάβης, όπως υποστήριξε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, αλλά μετά από επίθεση που δέχτηκε. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί αυτή η πιθανότητα, η χθεσινή συντριβή του ρωσικού ελικοπτέρου θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη απώλεια της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του τριετούς πολέμου στην Τσετσενία.

    Μάλιστα, αυτόπτες μάρτυρες φέρονται να έχουν δηλώσει ότι είδαν μικρό πύραυλο να εκτοξεύεται κατά του ελικοπτέρου από το έδαφος, γεγονός που επιβεβαιώνουν και τσετσενικές πηγές. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων των αυτονομιστών η συντριβή του ρωσικού ελικοπτέρου είναι η σημαντικότερη πράξη σαμποτάζ που έχει γίνει από τους Τσετσένους αυτονομιστές τα τελευταία δύο χρόνια.

    Πάντως, η ειδική επιτροπή του ρωσικού στρατού με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της χώρας, Νικολάι Κορμιλτσεφ, διερευνά το θέμα, ενώ δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των νεκρών.

    Την ανάγκη για διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος τόνισε με δηλώσεις του και ο Πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος χαρακτήρισε το δυστύχημα «καταστροφή».

    [05] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 2004

    Θεσσαλονίκη, 20 Αυγούστου 2002 (20:57 UTC+2)

    Την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην προετοιμασία της διοργάνωσης του Ολυμπιακού τουρνουά της Ιππασίας επεσήμαναν με δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ιππασίας (FEI) που επισκέφτηκαν την έδρα της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004.

    «Πραγματικά η πρόοδος που έχει συντελεστεί από την προηγούμενη επίσκεψή μας τον περασμένο Μάρτιο είναι τεράστια. Επισκεφτήκαμε το Μαρκόπουλο και εκεί μπορεί κάποιος να παρατηρήσει την μεγάλη διαφορά προς το καλύτερο που έχει επέλθει. Κατά την διάρκεια της διήμερης επίσκεψής μας, θέσαμε ερωτήματα για τα σημεία που η Παγκόσμια Ομοσπονδία χρειάζονταν επεξηγήσεις και πήραμε σαφείς απαντήσεις. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που πήραμε, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν αποσαφηνιστεί τα πάντα. Είμαστε πεπεισμένοι πως όλα θα λειτουργήσουν άψογα και το Ολυμπιακό τουρνουά της Ιππασίας θα είναι καταπληκτικό», τόνισε ο πρώτος Αντιπρόεδρος της FEI, Φρέντυ Σερπιέρης.

    Τον κ. Σερπιέρη συνόδευαν ακόμη, η Διευθύντρια Ολυμπιακών διοργανώσεων της FEI, Κάτριν Νόριντεν και οι Τεχνικοί Επιτετραμμένοι, Λεοπόλντο Παλάσιος καιΚιούσέπε Ντε λα Σιέρα.

    Παρουσία του Εντεταλμένου Συμβούλου της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004, Σπύρου Καπράλου, οι εκπρόσωποι της FEI, ενημερώθηκαν από τον Γενικό Διευθυντή Αθλημάτων, Μάκη Ασημακόπουλο, την Διευθύντρια Αθλητικού Σχεδιασμού, Ελένη Μιχοπούλου, τον Διευθυντή Αθλήματος, Νικόλαο Καρύδη, στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής και αρχιτέκτονες της ΓΓΑ, για θέματα που αφορούν τον σχεδιασμό των Ολυμπιακών Ιππικών εγκαταστάσεων, την προετοιμασία του test event και την φιλοξενία.

    [06] Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 20 Αυγούστου 2002 (20:44 UTC+2)

    Η Ολύμπια Λάρισας κάνοντας την δική της υπέρβαση παρουσίασε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης το Κώστα Χαραλαμπίδη και το Νίκο Οικονόμου. Η απόκτηση του διεθνή φόργουορντ έφερε διάχυτη αισιοδοξία στους φιλάθλους που αρκετοί από αυτούς έδωσαν το παρών στη επίσημη παρουσίασή τους.

    Ο Νίκος Οικονόμου παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της ομάδας, Γιώργο Μαλάκο και αναφέρθηκε για τους στόχους που έθεσε στην νέα του -πλέον- ομάδα. «Φταίω κι εγώ που έφυγα από τον Ολυμπιακό, και το έχω καταλάβει. Όμως ευχαριστώ τον πρόεδρο κ. Μαλάκο και το τεχνικό τιμ της Ολύμπιας που με εμπιστεύτηκαν. Πιστεύω ότι μαζί με τον Χαραλαμπίδη και τα υπόλοιπα παιδιά θα φέρουμε τον κόσμο στο γήπεδο. Η ομάδα έχει όραμα. Επίσης έχουμε και πολύ διάθεση και όρεξη», τόνισε ο Νίκος Οικονόμου.

    Από την άλλη το νέο μεταγραφικό απόκτημα ο Κώστας Χαραλμπίδης δήλωσε: «Ηρθα σε μια ομάδα με μέλλον. Με τον Οικονόμου και τους άλλους παίκτες θα φτιάξουμε μια ομάδα που θα την αγαπήσει όχι μόνο η Λάρισα, αλλά όλη η Ελλάδα».

    Τέλος ο προπονητής της Ολύμπιας, Γιάννης Τζήμας ευχήθηκε καλή χρονιά και επισήμανε ότι η Λάρισα πήρε πολύ καλούς παίκτες που μπορούν να κάνουν την διαφορά.

    [07] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΝΔ

    Αθήνα, 20 Αυγούστου 2002 (20:41 UTC+2)

    Οι εξελίξεις στην υπόθεση της τρομοκρατίας καθώς και τρέχοντα ζητήματα της εσωτερικής επικαιρότητας, όπως η κατάσταση της οικονομίας, τα προβλήματα των αγροτών και η προετοιμασία για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομάδας πολιτικής ανάλυσης της Νέας Δημοκρατίας, που συνεδρίασε το μεσημέρι, υπό την προεδρία του Κώστα Καραμανλή.

    Σε δηλώσεις της η υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε την ανάγκη η δίκη για τους κατηγορούμενους ως μέλη της "17 Νοέμβρη", που όπως είπε θα είναι η μεγαλύτερη δίκη που γνώρισε μεταπολιτευτικά η Ελλάδα, να είναι σοβαρή. Τόνισε, δε, ότι όλοι οι παράγοντες της δίκης θα πρέπει να σταθούν στο ύψος τους και να αποφευχθούν ακρότητες και εικονικές τηλεοπτικές δίκες, που θα ευτελίσουν την υπόθεση.

    Από την πλευρά του ο βουλευτής του κόμματος Μιχάλης Λιάπης τόνισε ότι η εξάρθρωση της τρομοκρατίας και της ιδεολογικής της καθοδήγησης είναι εθνική υπόθεση, αλλά δεν θα πρέπει να αποτελέσει άλλοθι, ώστε η κυβέρνηση να αποκρύψει τα καθημερινά προβλήματα του λαού.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΛΑΛΙΩΤΗ

    Αθήνα, 20 Αυγούστου 2002 (20:34 UTC+2)

    Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτης.

    Στη συνάντηση οριστικοποιήθηκαν οι υποψηφιότητες που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ για τις θέσεις του νομάρχη Αθηνών, νομάρχη Πειραιά και υπερνομάρχη Αθηνών -Πειραιώς.

    Τα ονόματα αναμένεται να ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου , που θα παραχωρήσει αύριο ο κ. Λαλιώτης στη Χαριλάου Τρικούπη.

    [09] ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο Γ. ΔΡΥΣ

    Αθήνα, 20 Αυγούστου 2002 (20:29 UTC+2)

    Ανοιχτός στο διάλογο με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών ενώσεων των αγροτών δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    "Πάντοτε η θέση μου εξακολουθεί να παραμένει αυτή. Σε ο,τιδήποτε ενδιαφέρονται οι εκπρόσωποι των αγροτών, εγώ θα είμαι στη διάθεσή τους. Το υπουργείο Γεωργίας έχω πει άλλη μια φορά ότι είναι φιλόξενο υπουργείο και μάλιστα για τους ανθρώπους με τους οποίους έχουμε καθημερινή", τόνισε.

    "Εμείς νομίζω ότι εξασφαλίσαμε μια θετική απόφαση από πλευράς ΕΕ και οι μηχανισμοί του υπουργείου Γεωργίας δραστηριοποιούνται, σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την άμεση καταβολή των επιδοτήσεων στους Ελληνες βαμβακοπαραγωγούς", υπογράμμισε.

    Πρόσθεσε, δε, ότι στο τέλος της αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης θα αρχίσει η καταβολή της επιστροφής στους βαμβακοπαραγωγούς που θα κυμανθεί περίπου στις 10 δρχ ανά κιλό.

    [10] ΔΙΕΘΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΟΙΝΗΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΔΙΑ ΛΙΘΟΒΟΛΙΣΜΟΥ

    Λάγος, 20 Αυγούστου 2002 (20:24 UTC+2)

    Δριμεία κριτική από το σύνολο της διεθνούς Κοινότητας δέχεται η Νιγηρία μετά από την χθεσινή απόφαση ισλαμικού δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία υποβλήθηκε η θανατική ποινή δια λιθοβολισμού σε μια διαζευγμένη γυναίκα που απέκτησε παιδί έξω από τον γάμο.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, την ανησυχία τους για το περιστατικό εξέφρασαν η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Σουηδία ενώ την αντίδρασή τους εξέφρασαν και διεθνείς οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    «Μαζί με τους Ευρωπαίους συνεργάτες μας, η Βρετανία αντιτίθεται στην επιβολή της θανατικής ποινής σε όλες τις περιστάσεις» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών προσθέτοντας ότι με την εν λόγω απόφαση η Νιγηρία καταπατεί τις υποχρεώσεις της απέναντι στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας επισήμανε ότι οι γαλλικές αρχές θα συστήσουν στις αρχές της χώρας να επιδείξουν επιείκεια ενώ εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι θα υπάρξει συνεννόηση με τις αρχές της Νιγηρίας για το εν λόγω θέμα.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας εκφράζει σε επιστολή που έστειλε στην κυβέρνηση της χώρας την οργή του για την επιβολή ανάλογης ποινής το έτος 2002.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες ισλαμικό εφετείο επιβεβαίωσε πρωτόδικη ετυμηγορία σύμφωνα με την οποία καταδικάζεται σε θάνατο δια λιθοβολισμού η 31χρονη Αμίνα Λαουάλ σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο Σαρία που ισχύσει στη χώρα και απαγορεύει σε ανύπαντρες γυναίκες να αποκτήσουν παιδιά.

    [11] ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗΣ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΜΕΤΑΓΩΓΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΣΕΤΣΕΝΟΥΣ

    Μόσχα, 20 Αυγούστου 2002 (20:07 UTC+2)

    Ένας εκτοξευτήρας αντιαεροπορικών πυραύλων εντοπίστηκε σήμερα κοντά στον τόπο της τραγωδίας του ρωσικού μεταγωγικού ελικοπτέρου τύπου Mi 26 ανακοίνωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, πρόκειται για ένα φορητό αντιαεροπορικό σύστημα τύπου "Strela", γεγονός που επιβεβαιώνει πληροφορίες της τσετσενικής πλευράς που κάνουν λόγο για κατάρριψη του ελικοπτέρου από Τσετσένους αντάρτες αυτονομιστές.

    Εξάλλου σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αυτόπτες μάρτυρες είχαν κάνει λόγο για εκτόξευση πυραύλου εδάφους το οποίο προκάλεσε την πτώση του ελικοπτέρου παρασύροντας στον θάνατο πάνω από 100 στρατιώτες που επέβαιναν σε αυτό.

    Σημειώνεται ότι η ρωσική κοινή γνώμη έχει ασκήσει δριμεία κριτική για τον τρόπο κάλυψης του περιστατικού καθώς το ρωσικού υπουργείο Άμυνας δεν έδωσε εξ αρχής τον ακριβή αριθμό των θυμάτων λέγοντας ότι υπάρχουν μόνο τραυματίες.

    Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διακύρηξε την Πέμπτη ως ημέρα εθνικού πένθους για τα θύματα της τραγωδίας.

    [12] ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ο Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 20 Αυγούστου 2002 (19:56 UTC+2)

    Αρνήθηκε τις κατηγορίες που τον βαραίνουν ο φερόμενος ως αρχηγός της "17 Νοέμβρη" Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, που έδωσε συμπληρωματική απολογία στον ειδικό εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στις φυλακές Κορυδαλλού.

    Οπως δήλωσε ο συνήγορος του Γιάννης Ραχιώτης, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος αρνήθηκε και πάλι της κατηγορίες και αναφέρθηκε στην απολογία που έδωσε στην 4η τακτική ανακρίτρια Θεώνη Μπούρη.

    Ο κ. Ραχιώτης επισήμανε ότι δεν ήταν δυνατόν να προβληθούν κατά τη διάρκεια της συμπληρωματικής απολογίας εμπεριστατωμένα και αναλυτικά οι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί, γιατί η δικογραφία παραλήφθηκε από τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο μια ώρα πριν την απολογία του, λόγω της περιορισμένης προσωπικής και τηλεφωνικής επικοινωνίας των κρατουμένων για συμμετοχή στη "17 Νοέμβρη" με τους συνηγόρους τους.

    [13] ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΗΓΕΤΗ ΤΗΣ ΦΑΤΑΧ, ΑΜΠΟΥ ΝΙΝΤΑΛ

    Βαγδάτη, 20 Αυγούστου 2002 (19:48 UTC+2)

    Εκπρόσωπος της παλαιστινιακής οργάνωσης Φατάχ - Επαναστατικό Συμβούλιο διέψευσε τις πληροφορίες που θέλουν τον ηγέτη της οργάνωσης Αμπού Νιντάλ να έχει βρεθεί νεκρός στο σπίτι του στη Βαγδάτη τονίζοντας ότι είναι ζωντανός και συνεχίζει το έργο του.

    Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης σε δηλώσεις του από τη Βηρυτό τόνισε ότι η πληροφορία του θανάτου του Νιντάλ είναι κατασκεύασμα των μυστικών υπηρεσιών ξένων χωρών με σκοπό να επιτύχουν όπως χαρακτηριστικά τόνισε "αισχρές συμφωνίες" αναφερόμενος στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων για την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Βηθλεέμ.

    Από την πλευρά του αξιωματούχος της ιρακινής κυβέρνησης επιβεβαίωσε επισήμως τον θάνατο του Νιντάλ δηλώνοντας ότι ο τελευταίος είχε τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό ύστερα από συνομωσία που έκανε εναντίον του ιρακινού καθεστώτος και αυτοκτόνησε.

    Ωστόσο άλλες πληροφορίες θέλουν τον Νιντάλ να βρίσκεται στην Αίγυπτο όπου υποβάλλεται σε θεραπεία κατά του καρκίνου καθώς είναι γνωστό ότι έπασχε από λευχαιμία.

    Εν τω μεταξύ, η λιβανική εφημερίδα Αν Νάχαρ και η αραβόφωνη εφημερίδα "Αλ Χαγιάτ" δημοσιεύουν δηλώσεις αξιωματούχων της Φατάχ - Επαναστατικό Συμβούλιο που διαψεύδουν τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Αμπού Νιντάλ σκοτώθηκε.

    Από την πλευρά της η αραβόφωνη εφημερίδα Ασάρκ αλ Αουσάτ που εκδίδεται στο Λονδίνο αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι ο Αμπού Νιντάλ δολοφονήθηκε όταν οι ιρακινές αρχές ανακάλυψαν ότι η οργάνωσή του διατηρούσε σχέσεις με ξένα καθεστώτα, υπονοώντας τις αρχές του Κουβέιτ. Υπενθυμίζεται ότι το Ιράκ δεν είχε παραδεχθεί ποτέ την παρουσία του Νιντάλ στο έδαφός του.

    [14] Ο ΠΑΟΥΕΛ ΘΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ

    Ουάσινγκτον, 20 Αυγούστου 2002 (19:40 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δεν θα παραστεί τελικά στη σύνοδο για τη Γη που θα διεξαχθεί από τις 26 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου στο Γιοχάνεσμπουργκ ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Την αμερικανική πλευρά θα εκπροσωπήσει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.

    Σε δηλώσεις του από το Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών ο κ. Μπους αναφέρθηκε στο παγκόσμιο πρόβλημα της φτώχειας το οποίο όπως χαρακτηριστικά επισήμανε καθιστά επιτακτική την ανάληψη δράσης από το σύνολο της διεθνούς Κοινότητας.

    Σημειώνεται ότι μαζί με τον κ. Πάουελ θα είναι και η διευθύντρια της αμερικανικής Υπηρεσίας για την Προστασία του Περιβάλλοντος Κρίστι Γουίτμαν η οποία αναμένεται να καταθέσει προτάσεις σχετικά με την παραγωγική γεωργία, το πόσιμο νερό, την ανάπτυξη, την ενέργεια και την υγεία.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει μόνο στις εργασίες των τελευταίων δυο ημερών της διάσκεψης ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Ανγκόλα και την Γκαμπόν.

    [15] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ''ΥΠΟΔΟΧΗ'' ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Άγκυρα, 20 Αυγούστου 2002 (19:37 UTC+2)

    Η Τουρκία έχει ξεκινήσει ήδη ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπίσει το τεράστιο κύμα προσφύγων που ενδέχεται να προκαλέσει μια πιθανή επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ.

    Όπως μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ήδη άμεση προτεραιότητα της τουρκικής πλευράς είναι η δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης μήκους 15 χιλιομέτρων στο βόρειο Ιράκ στα σύνορα με την Τουρκία που θα φιλοξενήσει τους Κούρδους πρόσφυγες που θα θελήσουν να περάσουν τα σύνορα της χώρας.

    Συγκεκριμένα πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται ανάλογες ενέργειες και στο εσωτερικό της Τουρκίας καθώς έχουν ήδη στηθεί 200 σκηνές ανάμεσα στις τουρκικές επαρχίες Σιρνάκ και Χακάρι.

    Στη διάρκεια συναντήσεων στο Ντιγιάρμπακιρ ανάμεσα στις τουρκικές αρχές και τους εκπροσώπους των Κούρδων που ελέγχουν το βόρειο Ιράκ, το οποίο διαφεύγει του ελέγχου της Βαγδάτης από το τέλος του Πολέμου του Κόλπου (1991), αποφασίσθηκε να δημιουργηθούν πέντε καταυλισμοί, εκ των οποίων ένας στο Ντιγιάρμπακιρ και τέσσερις άλλοι στη ζώνη ασφαλείας μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράκ. Κάθε καταυλισμός θα μπορεί να στεγάσει 2.000 οικογένειες.

    [16] ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ ΤΟ ΣΤΕΜΜΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΚΑΡΑΝΤΑΣΙΟΥ - ΣΦΥΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 20 Αυγούστου 2002 (19:36 UTC+2)

    Οι Έφη Σφυρή και Βάσω Καραντάσιου θα δώσουν το παρών στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μπιτς βόλεϊ που θα γίνει στη Βασιλεία της Ελβετίας 28 Αυγούστου με 1 Σεπτεμβρίου. Εκεί θα έχουν την ευκαιρία να υπερασπιστούν τον περυσινό τους τίτλο.

    Στη διοργάνωση θα λάβει μέρος και το ζευγάρι των Νικολαΐδου/Κουτρουμανίδου, ενώ στους άνδρες θα συμμετάσχει και η πρωταθλήτριας Ελλάδας ομάδα για το 2002 των Μιχαλόπουλου/Μπελιγράτη.

    Οι 24 ομάδες του κεντρικού ταμπλώ της διοργάνωσης έχουν τοποθετηθεί βάση της παγκόσμιας κατάταξης. Οι Καραντάσιου/Σφυρή είναι Νο3 και οι Κουτρουμανίδου/Νικολαΐδου Νο18. Στο τουρνουά θα είναι όλα τα μεγάλα αστέρια του ευρωπαϊκού μπιτς βόλεϊ. Μεταξύ άλλων οι Ολλανδέζες Καντάικ/Λέενστρα, οι Ιταλίδες Περότα./Γκατέλι και Σολάτσι/Μπρουσκίνι, οι Τσέχες Τσέλμποβα/Νοβάκοβα και Τεκνετσιάσοβα/Τομπάσιοβα αλλά και οι Βουλγάρες αδελφές Γιαντσούλοβα.

    Στους άνδρες οι Μιχαλόπουλος/Μπελιγράτης κατέχουν τη θέση Νο21 και ανάμεσα στα μεγάλα φαβορί της διοργάνωσης είναι οι Μάρτιν και Πολ Γιάτσιγκα αλλά και οι Νορβηγοί Κένμπερουτ/Χοϊντάλεν.

    [17] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 20 Αυγούστου 2002 (19:35 UTC+2)

    Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του Όπεν της Ρόδου για τη σειρά World Tour 2002 στο μπιτς βόλεϊ, η χώρα μας έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας ακόμα μια σημαντική διοργάνωση. Πρόκειται για το 1ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών, που θα διεξαχθεί στο Ξυλόκαστρο από τις 28 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου.

    Η επιτυχημένη διεξαγωγή του Παγκοσμίου πρωταθλήματος κάτω των 21 ετών του 2001, του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ανδρών γυναικών του 2000 αλλά και δύο παγκοσμίων τουρνουά challenger οδήγησε την FIVB στην απόφαση να εμπιστευτεί ακόμα μια σημαντική διοργάνωση στο όμορφο θέρετρο της Κορινθίας.

    Είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται Παγκόσμιο πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών και η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί με έξι ομάδες, τρεις στα αγόρια και ισάριθμες στα κορίτσια. Πρόκειται για τους Γκόρτσανιουκ/ Παπαδημητρίου, Μαμάη/ Δημητριάδη, Μπελίτσιος/ Παπαδόπουλο, Χάσκου/ Υφαντή, Φ. Κωστάμη/ Ελ. Κωστάμη, Αρβανίτη/ Μπουζουνιεράκη. Οι τελευταίες κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κάτω των 18 ετών, που διεξήχθη στην Ουκρανία.

    [18] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΕΚΑΝΕ Ο ΦΕΡΟΥΖΕΜ

    Θεσσαλονίκη, 20 Αυγούστου 2002 (19:28 UTC+2)

    Την ίδια στιγμή που η Ενωση ανακοίνωνε πως πλήρωσε την πρώτη δόση στην Παλμέιρας για το χρέος προς τον Βραζιλιάνο Φερούζεμ, ο ποδοσφαιριστής κατέθετε προσφυγή εις βάρος της στην ΕΠΑΕ. Ο παίκτης ζητάει να του καταβληθούν 600.000 δολάρια που αντιστοιχούν στο 40% του συμβολαίου του που λήγει στις 30/6/2005, δύο δόσεις συμβολαίου που του οφείλονται από πέρυσι και την ελευθερία του. Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί στις 3 ή στις 10 Σεπτεμβρίου. Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο παίκτης της Ενωσης θα καταφύγει και στην ΦΙΦΑ.

    Με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η ΑΕΚ αναφέρεται: "Η ΑΕΚ ΠΑΕ κατέβαλε σήμερα στη FIFA για λογαριασμό της Παλμέιρας 160.000 δολάρια σε μετρητά, ποσό που αντιστοιχεί στην πρώτη δόση του διακανονισμού για τον Ροντρίγκο Ράμος Φερούζεμ.

    Επίσης η ΑΕΚ ΠΑΕ εξόφλησε πλήρως τον Χάρη Κοπιτσή, καταβάλλοντας σε μετρητά στον πρώην Ενωσίτη ποδοσφαιριστή το ποσό των 63.556 ευρώ, το οποίο είχε επιδικασθεί τελεσιδίκως με απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής επίλυσης οικονομικών διαφορών της ΕΠΟ".

    [19] ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 20 Αυγούστου 2002 (19:22 UTC+2)

    Μετάθεση της ημερομηνίας της πρεμιέρας των πρωταθλημάτων της Α' και Β΄ εθνικής κατηγορίας στο ιταλικό πρωτάθλημα υπήρξε σήμερα μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης της ιταλικής Λίγκας.

    Τα πρωταθλήματα επρόκειτο να ξεκινήσουν την 1η Σεπτεμβρίου αλλά με απόφαση της Λίγκας στο Μιλάνο, αποφασίστηκε να αναβληθεί η πρεμιέρα για τις 15 Σεπτεμβρίου. Η συγκεκριμένη απόφαση της Λίγκας ελήφθη έπειτα από το πρόβλημα οκτώ συλλόγων της Α' κατηγορίας και αρκετών της Β', αφού αυτοί δεν έχουν ακόμη συνάψει συμφωνίες για την τηλεοπτική μετάδοση των φετινών αγώνων τους.

    [20] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΕΛΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΚΟΜΜΑΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 20 Αυγούστου 2002 (19:20 UTC+2)

    Η παραμονή του Νέστορα Κόμματου στον ΠΑΟΚ ικανοποίησε τον Μπάνε Πρέλεβιτς που βλέπει να λύνονται σιγά- σιγά τα προβλήματα. Τώρα επιθυμία του «τίγρη» είναι να αποκτηθούν δύο ψηλοί καλαθοσφαιριστές που θα παίζουν μέσα στη ρακέτα. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ ωστόσο αναφέρει ότι πολλοί μάνατζερ αποφεύγουν να φέρνουν παίκτες στον ΠΑΟΚ καθώς τα προηγούμενα χρόνια παρουσιάστηκαν αρκετά οικονομικά προβλήματα.

    Στο μεταξύ, αύριο αναμένεται να έρθει στη Θεσσαλονίκη ο Μπράνκο Μιλισάβλιεβιτς, καθώς λύθηκε το πρόβλημα με τη βίζα του. Ετσι ο παίκτης θα ακολουθήσει κανονικά το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της ομάδας του. Ο Πέρι Κάρτερ ειδοποίησε τους υπεύθυνους της ΚΑΕ πως θα έρθει εντός της εβδομάδας.

    [21] 900 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

    Πεκίνο, 20 Αυγούστου 2002 (19:07 UTC+2)

    Πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται από τις πλημμύρες που πλήττουν την Κίνα ενώ ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται καθημερινά.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, εκατοντάδες κινέζοι έχασαν την ζωή τους και πολλοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν καταστροφές σε γέφυρες, δρόμους και αγροτικές καλλιέργειες.

    Οι αρχές προειδοποιούν ότι εάν οι καταιγίδες συνεχιστούν τότε θα υπάρξει υπερχείλιση πολλών λιμνών της χώρας.

    Ήδη η στάθμη του νερού στη λίμνη Ντονγκτίνγκ τη δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη στην επαρχία Χουνάν έχει ανέβει απειλητικά ενώ γίνονται εργασίες αποτροπής ακραίων φαινομένων.

    Σημειώνεται ότι το 1998 ανάλογα καιρικά φαινόμενα είχαν προκαλέσει τον θάνατο σε 4.000 άτομα ενώ οι αρχές εκτιμούν ότι οι φετινές βροχοπτώσεις που έχουν προκαλέσει ήδη τον θάνατο σε 900 άτομα ενδέχεται να είναι χειρότερες.

    [22] ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΦΙΛΙΚΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 20 Αυγούστου 2002 (18:48 UTC+2)

    Ματαιώθηκε το ένα από τα δύο φιλικά παιχνίδια που θα έδινε στη Γερμανία η εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών. Ο κύριος λόγος της ματαίωσης ήταν ότι ο Χένρικ Ντέντμαν αποφάσισε να δώσει ρεπό στους παίκτες του. Ετσι οι δύο ομάδες θα βρεθούν αντιμέτωπες μόνο αύριο στις 20:30 στο Βεστ Φάλεν Χάλε του Ντόρτμουντ. Το παρών στο γήπεδο αναμένεται να δώσουν και πολλοί ομογενείς Ελληνες.

    Από την άλλη ο Γιάννης Ιωαννίδης δεν έδωσε ρεπό στους παίκτες του. Για το συγκεκριμένο παιχνίδι ο κ. Ιωαννίδης τόνισε: "Είναι ένα παιχνίδι με αντίπαλο που είναι περισσότερο έτοιμος. Εχει ολοκληρώσει την προετοιμασία γιατί αναχωρεί με προορισμό την Ιντιανάπολη, ώστε να πάρει μέρος στο Μουντομπάσκετ. Είναι ένα παιχνίδι που θα μπορέσουμε να δούμε τις δυνάμεις μας».

    [23] Η ''ΙΡΑΚΙΝΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ'' ΚΑΤΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

    Βερρολίνο, 20 Αυγούστου 2002 (18:38 UTC+2)

    Ομάδα Ιρακινών κατέλαβε την πρεσβεία του Ιράκ στο Βερολίνο με αίτημα την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, η ομάδα που αυτοαποκαλείται «Δημοκρατική Ιρακινή Αντιπολίτευση της Γερμανίας" σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι πρόκειται «για ειρηνική και προσωρινή» δράση με σκοπό να προωθήσει τα αιτήματά της για ανατροπή του Σαντάμ Χουσείν.

    «Στο όνομα του ιρακινού λαού και της νόμιμης ηγεσίας του, την ιρακινή αντιπολίτευση, διακηρύσσουμε ότι η απελευθέρωση του ιρακινού εδάφους ξεκινάει από σήμερα. Καταλαμβάνουμε την ιρακινή πρεσβεία στο Βερολίνο και με αυτό το πρώτο βήμα ξεκινούμε την απελευθέρωση της αγαπημένης μας πατρίδας» τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

    Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι πρόκειται για το πρώτο βήμα εναντίον του τρομοκρατικού καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν και των δολοφόνων του με σκοπό να γίνει αντιληπτό ότι ο ιρακινός λαός επιθυμεί να ζήσει ελεύθερα.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι κρατούνται όμηροι περίπου δέκα άτομα μεταξύ των οποίων και ο πρέσβης του Ιράκ στη Γερμανία.

    Το περιστατικό λαμβάνει χώρα σε μια χρονική στιγμή που ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ έχει ασκήσει κριτική στο ενδεχόμενο επέμβασης των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του Ιράκ.

    [24] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Βουκουρέστι, 20 Αυγούστου 2002 (18:33 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Συμφωνία οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας Ρουμανίας υπέγραψαν σήμερα στο Βουκουρέστι ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος και η Ρουμάνα υπουργός για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση Χιλντεγκαρντ Πουβακ.

    Η συμφωνία διάρκειας πέντε χρόνων εντάσσεται στο πλαίσιο του Σχεδίου για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, σύμφωνα με την οποία θα χορηγηθεί στη Ρουμανία το ποσό των 70,4 εκατομμυρίων ευρώ από το ποσό των 550 εκατομμυρίων συνολικής βοήθειας που θα δοθεί σε έξι χώρες των Βαλκανίων.

    Το παραπάνω ποσό προορίζεται για επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, των μεταφορών, της δημόσιας διοίκησης και της εκπαίδευσης.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε στη σημασία της εν λόγω συμφωνίας δεδομένου, όπως είπε, ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη των Βαλκανίων.

    Από την πλευρά της η Ρουμάνα υπουργός εξήρε την σημασία της οικονομικής βοήθειας ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα της για την ένταξή της στην ΕΕ.

    Σημειώνεται ότι η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ από αύριο. Η υπογραφή της είχε ανακοινωθεί από τον Φεβρουάριο του 2001, όταν ο τότε υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Ιωάννης Ζαφειρόπουλος, είχε επισκεφτεί τη Ρουμανία και είχε πραγματοποιήσει συνομιλίες σχετικά με την πορεία των προσπαθειών της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Χθες σε συνομιλίες που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Μιρτσέα Γκεοάνα, ο κ. Λοβέρδος, εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες της Ρουμανίας για ένταξη στην ΕΕ προσθέτοντας ότι αυτές θα συνεχιστούν όταν η Ελλάδα αναλάβει την προεδρία της Ένωσης τον Ιανουάριο του 2003.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 20 August 2002 - 18:13:35 UTC