Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-08-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΥΠ.ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ
  • [02] ΕΠΙΛΥΘΗΚΑΝ ΤΑ 4 ΑΠΟ ΤΑ 5 ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο
  • [03] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
  • [04] ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΔΙΚΗ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
  • [05] ΕΤΟΙΜΗ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ
  • [06] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΑΛΜΠΑΝΙΑ"
  • [07] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΠΙΛΑΦΙΔΗΣ - ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [08] ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΜΕ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
  • [10] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ
  • [11] Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΣΤΟ
  • [12] ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΕΞΙ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΑΝ ΑΥΤΟΦΥΗ
  • [13] Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ
  • [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΜΕ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
  • [15] ΜΕ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΙ ΠΑΠΑΪΩΑΚΕΙΜ Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ
  • [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ
  • [17] ANOIΓOYN ΞANA OI ΦAKEΛOI 10 ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
  • [18] "ΣΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΑΖΙ"
  • [19] ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΠΑΓΚΙΣΤΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ"
  • [20] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΑΠΟ 200 ΑΘΙΓΓΑΝΟΥΣ
  • [21] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Ο Τ. ΓΟΥΕΣΤΟΝ
  • [22] ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΕ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΧΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
  • [23] ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΟΥΜΠΟΤΙΤΣ Ο ΝΤΕ ΜΑΡΚΟ ΤΖΟΝΣΟΝ
  • [24] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ

  • [01] ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΥΠ.ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ

    Αθήνα, 27 Αυγούστου 2002 (10:14 UTC+2)

    Επαφές με τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου αρχίζει η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, με στόχο τη συγκράτηση των τιμών. Ο υφυπουργός, Χρήστος Θεοδώρου, θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της βιομηχανίας τροφίμων και σούπερ μάρκετ όσον αφορά τις αυξήσεις των προϊόντων.

    Ηδη έχουν παρουσιαστεί οι πρώτες μειώσεις σε τιμές προϊόντων σε σούπερ - μάρκετ, ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα σε δέκα πρατήρια υγρών καυσίμων στην Αττική που κερδοσκοπούσαν.

    Ανδρες του ΣΔΟΕ συνεχίζουν τους αυστηρούς ελέγχους στην αγορά προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα ανατιμήσεων σε βασικά είδη.

    [02] ΕΠΙΛΥΘΗΚΑΝ ΤΑ 4 ΑΠΟ ΤΑ 5 ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΕΥΘΥΜΙΟΥ

    Αθήνα, 27 Αυγούστου 2002 (13:20 UTC+2)

    Την άποψη ότι από τα πέντε αιτήματα των πανεπιστημιακών που τέθηκαν, τα τέσσερα επιλύθηκαν με θετικό τρόπο εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, τον οποίο ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο χώρο της παιδείας ενόψει και της σχετικής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

    Συγκεκριμένα ο κ. Ευθυμίου έκανε λόγο για ρύθμιση του συνταξιοδοτικού, χορήγηση του επιδόματος και στη διάρκεια των εκπαιδευτικών αδειών και θετική ρύθμιση που προωθείται στα θέματα του ΕΔΠ και του ειδικού τεχνικού προσωπικού. Είπε ακόμη ότι δεν μπορούν να είναι κλειστά τα πανεπιστήμια μόνο για το μισθολογικό θέμα, στο οποίο, όπως είπε, υπήρξαν αυξήσεις το 1998 της τάξεως του 40% αλλά και δέσμευση του ιδίου και του υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη για διάλογο στο ζήτημα το 2003 με σκοπό την αντιμετώπισή του από το 2004. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι το μισθολογικό ήταν το κεντρικό αίτημα των πανεπιστημιακών οι οποίοι ζητούν άμεση ρύθμιση.

    «Τα Πανεπιστήμια λειτουργούν από τον κόπο και το υστέρημα του ελληνικού λαού. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να διασπαθιστεί η τύχη 250.000 παιδιών για την έναρξη ενός διαλόγου που μπορεί να έχει θετικά και γόνιμα αποτελέσματα» είπε ο κ. Ευθυμίου και ζήτησε από τους πανεπιστημιακούς να μην κλείσουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

    Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα παιδείας, ο υπουργός σημείωσε ότι στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην πρόκληση της Ενωμένης Ευρώπης για τη σύγκλιση και στον εκπαιδευτικό χώρο. Ερωτηθείς, εξάλλου, αν υπάρχει κόντρα του κ. Σημίτη με τους εκπαιδευτικούς, τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται και πρόσθεσε πως «υπάρχει η κοινή προσπάθεια όλης της κυβέρνησης με επικεφαλής τον Κώστα Σημίτη, για βελτίωση όλων των δημόσιων λειτουργιών υπέρ του πολίτη».

    [03] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Αυγούστου 2002 (15:21 UTC+2)

    Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης τον Ιούνιο του 2003 θα γίνει στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, απάντησε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης σε ερώτηση δημοσιογράφου ποια είναι η απόφαση της κυβέρνησης για τον τόπο διεξαγωγής της.

    Ο υπουργός ολοκλήρωσε σήμερα τον κύκλο επαφών με τους εκπροσώπους των φορέων στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, στις 6,7,8 Σεπτεμβρίου, για τα εγκαίνια της 67ης Διεθνούς Εκθεσης.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με δημάρχους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης ο υπουργός δήλωσε ότι από όλες αυτές τις επαφές προκύπτει η εκτίμηση ότι είναι θετική η αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου κρίνεται θετική. Ενδεικτικά ανέφερε πως στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης εκτελούνται έργα ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίων δραχμών και πρόσθεσε:"Εμείς θέλουμε τα πράγματα να κινηθούν πιο γρήγορα και εργαζόμαστε σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση".

    Στη συνάντηση με τους δημάρχους δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις δράσεις του Δυτικού Τόξου, ένα πρόγραμμα το οποίο προωθεί η αναπτυξιακή εταιρία βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης, υπό την προεδρία του δημάρχου Νεάπολης Γρηγόρη Χατζησάββα, και ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα σ΄αυτό το πρόγραμμα, παράδειγμα η παραχώρηση τεσσάρων στρατοπέδων. Επισήμανε ότι "συνεχίζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς την κατεύθυνση να οργανώσουμε μια Θεσσαλονίκη μητροπολιτική, η οποία αναπτύσσεται και ανατολικά και κεντρικά, αλλά και δυτικά. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη συνοχή της Θεσσαλονίκης".

    Ο υπουργός παρατήρησε ότι ο διάλογος που γίνεται το τελευταίο διάστημα στη

    Θεσσαλονίκη ανέδειξε δύο αντιλήψεις. Η μία της ευρείας Θεσσαλονίκης, η οποία αναπτύσσεται στο σύνολο του πολεοδομικού συγκροτήματος κι είναι η αντίληψη που θέλει τη Θεσσαλονίκη να περιορίζεται μόνο στα όρια της παλιάς πυρίκαυστης ζώνης, ας την ονομάσουμε η κεντρική Θεσσαλονίκη. θεωρώ πως η Θεσσαλονίκη στον 21ο αιώνα είναι μια ευρωπαική μεγαλούπολη που αναπτύσσεται σε όλη την περιοχή και έτσι πρέπει να την εντιμετωπίζουμε από δω και πέρα. Το ένα παράδειγμα είναι η χωροθέτηση της EXPO. Υπήρχε μια αντίληψη η EXPO να μη φύγει από τα όρια του κεντρικού Δήμου. Με πολλά επιχειρήματα, βάσιμα επιχειρήματα, οδηγηθήκαμε στη χωροθέτηση στη θέση ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στη θέση της Σίνδου που εμείς θεωρούμε ότι είναι σημείο της ευρύτερης Θεσσαλονίκης. Το δεύτερο είναι το θέμα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. Είπα και επαναλαμβάνω ότι η Σύνοδος Κορυφής θα γίνει στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Κι αυτό δεν είναι μια μαγική λέξη, είναι μια πραγματικότητα, η οποία αφορά μια ευρύτερη περιοχή. Οταν λέμε ότι πραγματοποιούμε στην Αθήνα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, θα πρέπει να παρατηρήσετε πως σχεδόν κανένα έργο δεν γίνεται στα όρια του κεντρικού Δήμου της Αθήνας. Τα περισσότερα έργα του "Αθήνα 2004" γίνεται στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων της μητροπολιτικής Αθήνας, του λεκανοπεδίου της Αττικής. Μ΄αυτή την έννοια πιστεύω πως και η Θεσσαλονίκη του 2003 και η Θεσσαλονίκη του 2008 θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα ευρύτερο σύνολο στο οποίο σαφώς εντάσσονται και οι Δήμοι της περιφέρειας της Θεσσαλονίκης".

    Ο δήμαρχος Νεάπολης και υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης Γρηγόρης Χατζησάββας χαρακτήρισε χρήσιμη τη συνάντηση με τον υπουργό. Εξέφρασε την ικανοποίηση του διότι πολλά θέματα που είχαν θέσει πέρυσι βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλα έχουν ολοκληρωθεί, όπως είναι οι ανισόπεδοι κόμβοι στην περιφερειακή οδό. Εθεσε στον υπουργό θέματα, όπως η αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης, οι κάθετοι οδοί προς την περιφερειακή, η σχολική στέγη και οι καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση των Ολυμπιακών έργων.

    Σχετικά με τα Ολυμπιακά έργα ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι υπάρχουν αυστηρά και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα τα οποία παρακολουθεί ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και σημείωσε ότι είναι εντός των χρονικών ορίων που τέθηκαν εξ αρχής.

    Ο δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης έθεσε το αίτημα να απαλλοτριωθεί έκταση 60 στρεμμάτων από το πρώην στρατόπεδο "Κόδρα" για να αξιοποιηθεί από το Δήμο.

    [04] ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΔΙΚΗ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

    Χάγη, 27 Αυγούστου 2002 (12:57 UTC+2)

    Παγκόσμια εκστρατεία ανέλαβαν δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Washington Post» και 34 δημοσιογραφικές ενώσεις ανά του κόσμου, προκειμένου να πείσουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να μην καλέσει τον Αμερικανό δημοσιογράφο Τζόναθαν Ράνταλ ως μάρτυρα κατηγορίας στη δίκη του Σερβοβόσνιου Ράντοσλαβ Μπρτζανιν.

    Ο Ράνταλ στη διάρκεια του εμφυλίου της Βοσνίας εργαζόταν στη χώρα ως ανταποκριτής της «Washington Post». Σήμερα είναι συνταξιούχος, ωστόσο, αρνείται να καταθέσει στη δίκη του Μπρτζανιν, καθώς υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει τις πηγές του, οι οποίες του βοηθούσαν στη διάρκεια του εμφυλίου να κάνει τη δουλειά του.

    Σημειώνεται ότι ο Ράνταλ είναι ο πρώτος δημοσιογράφος ο οποίος αρνείται να αποκαλύψει αποδεικτικά στοιχεία ενώπιον των δικαστών της Χάγης. Είναι, επίσης, η πρώτη φορά που ενώσεις δημοσιογράφων απ' όλο τον κόσμο τίθενται στο πλευρό του, στηρίζοντας τη θέση του.

    Ο Σερβοβόσνιος Ράντοσλαβ Μπρτζανιν κατηγορίεται για εγκλήματα πολέμου κατά μουσουλμάνων της Βοσνίας.

    Ε.Π.

    [05] ΕΤΟΙΜΗ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Αυγούστου 2002 (20:59 UTC+2)

    Η Θεσσαλονίκη είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τους 29ους βαλκανικούς Αγώνες Ιππασίας. Οι αγώνες φιλοξενηθούν στον ιππικό όμιλο της Θέρμης, αλλά και στο κέντρο εκπαιδεύσεων ιππασίας Θεσσαλονίκης για το άθλημα της υπερπήδησης εμποδίων.

    «Πάντα οι βαλκανικοί αγώνες έπαιζαν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ισχυρών δεσμών και φιλικών σχέσεων μεταξύ των λαών των βαλκανίων», ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας, Ισίδωρος Κούβελος. Συνολικά η χώρα μας θα πάρει μέρος με 25 ιππείς και αμαζόνες και 7 ομάδες πέντε στην υπερπήδηση εμποδίων και δύο στην ιππική δεξιοτεχνία. «Η συμμετοχή 6 χωρών με 100 ιππείς και αμαζόνες αποδεικνύει περίτρανα την από κάθε άποψη αναβάθμιση του θεσμού του βαλκανικού πρωταθλήματος. Η αγάπη των Θεσσαλονικέων στην ιππασία μεταφράζεται στη σύνθεση της εθνικής ομάδας, αφού υπάρχουν πολλοί αθλητές από την Μακεδονία», συμπλήρωσε ο κ. Κούβελος.

    Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Παύλος Πομπουκίδης τόνισε σχετικά: «Η Θεσσαλονίκη είναι μια φιλόξενη πόλη. Αγαπάει την ιππασία και θεωρούμε ότι κατά τη διάρκεια των αγώνων θα την αγκαλιάσει. Θέλουμε τον κόσμο στο πλευρό μας. Και θεωρώ ότι αυτό θα γίνει», τόνισε ο κ. Πομπουκίδης.

    Για τους στόχους της ελληνικής ομάδας στους βαλκανικούς αγώνες ο αρχηγός της ομάδας, Αρης Κυπραίος επισήμανε: «Θεωρώ ότι η Ελλάδα θα πάρει πολλά μετάλλια. Για τους νεαρούς αθλητές θα είναι αγώνες εμπειρίας. Για τους μεγαλύτερους ευκαιρία να κατακτήσουν μετάλλια. Ετοιμαζόμαστε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Αν οι αθλητές δείξουν όρεξη και αποφασισμένοι να αφήσουν για πολλούς μήνες την Ελλάδα για την προετοιμασία, τότε θεωρώ ότι και το 2004 θα πάρουμε μετάλλια. Και το λέω αυτό γιατί οι ιππείς και οι αμαζόνες θα αναγκαστούν να αφήσουν τις οικογένειές τους για να κάνουν μια προετοιμασία πολλών μηνών στο εξωτερικό. Και αυτό γιατί στο εξωτερικό γίνονται πολλά Γκραν Πρι και σωστότερη προετοιμασία».

    Κ.Π.

    [06] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΑΛΜΠΑΝΙΑ"

    Τίρανα, 27 Αυγούστου 2002 (20:53 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα Ελλάδας Αλβανίας και συγκεκριμένα στις μεθοριακές διαβάσεις της Κακαβιάς και της Κρυσταλλοπηγής αναφέρεται ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αλμπάνια», υπό τον τίτλο: «Τώρα θα πρέπει να δοθούν λύσεις».

    Ο κ. Λοβέρδος δηλώνει αρχικά ικανοποιημένος από την επίσκεψή του στα Τίρανα διότι υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για το ελληνικό σχέδιο ανασυγκρότησης των Βαλκανίων. Τονίζει ακόμη ότι έχει πλέον έναν εταίρο στην αλβανική κυβέρνηση ο οποίος θα ασχοληθεί με τα προβλήματα που θα προκύψουν μεταξύ των αλβανικών αρχών και των ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία.

    Ερωτηθείς αν η κατάσταση των Αλβανών στην Κακαβιά και την Κρυσταλλοπηγή αμαυρώνει την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας Αλβανίας, ο κ. Λοβέρδος σημειώνει ότι δεν είναι μια θετική σύμπτωση ενώ κάνει λόγο για τεχνικό γραφειοκρατικό πρόβλημα στα σύνορα.

    «Εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί στην Ελλάδα έχουν πάρει την πράσινη κάρτα, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν νομιμοποιηθεί. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη που συνδέεται με την ένταξή τους στην Ελλάδα» αναφέρει ο κ. Λοβέρδος και προσθέτει: «είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε ένα τέτοιο πρόβλημα, είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται μια τέτοια τουριστική κίνηση μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που είναι πολύ θετικό. Τέτοια φαινόμενα που οδηγούν σε προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών θα πρέπει να λυθούν αμέσως. Το νέο συνοριακό σημείο διάβασης «Τρεις Γέφυρες» εκτιμώ ότι θα δώσει κάποια γρήγορη λύση. Επίσης το τέταρτο συνοριακό σημείο διάβασης στο δρόμο Κονίσπολη Αγ. Σαράντα θα είναι μια λύση για το μέλλον».

    [07] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΠΙΛΑΦΙΔΗΣ - ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Αυγούστου 2002 (20:50 UTC+2)

    Τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τον Ηρακλή, οδήγησαν σε αδιέξοδο τους ανθρώπους της ομάδας και πολύ περισσότερο τον προπονητή που υπέβαλλε την παραίτησή του. Συγκεκριμένα οι Κώστας Πιλαφίδης και Παρασκευάς Μουρατίδης, αποφάσισαν σήμερα να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους, ενώ κανείς δεν γνωρίζει με τους παίκτες, αφού εκκρεμεί η υπόθεση του Νίκου Χατζηβρέττα.

    Στο μεταξύ, οι διοικούντες της ΚΑΕ Ηρακλής τις προσπάθειες να βρεθούν χρήματα και να δοθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις στους αθλητές προκειμένου να παραμείνουν στο σύλλογο. Κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο, αφού ενώ υπάρχουν επιχειρηματίες που θέλουν να αναλάβουν την ομάδα για κάποιο λόγο δεν έχουν κάνει ακόμη επίσημες προτάσεις.

    [08] ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ

    Δαμασκός, 27 Αυγούστου 2002 (20:48 UTC+2)

    Την άποψη ότι το Ιράκ αδιαφορεί για τις απειλές που διατυπώνονται για μελλοντική ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον του, εξέφρασε ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Ταχα Γιασσιν Ραμανταν.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, οι δηλώσεις του Ιρακινού αντιπροέδρου που διατυπώθηκαν από την Συρία μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της χώρας Μπασαρ αλ Ασαντ έγιναν με αφορμή τις χθεσινές επισημάνσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Ντικ Τσένι για ανάγκη δράσης κατά του Ιράκ.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσένι ο κ. Ραμανταν τόνισε ότι η χώρα του έχει συνηθίσει το τελευταίο διάστημα τις αμερικανικές απειλές προσθέτοντας ότι «η θέση του Τσένι εκφράζει το μίσος και την έχθρα για τα αραβικά και μουσουλμανικά κράτη".

    Νωρίτερα σε δηλώσεις του στην εφημερίδα al-Rafidain, είχε χαρακτηρίσει ανώφελη την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ σε περίπτωση που οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιτεθούν στη Βαγδάτη, ενώ επανέλαβε ότι ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τις επιθεωρήσεις Χανς Μπλιξ είναι κατάσκοπος των ξένων συμφερόντων.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΜΕ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

    Λευκωσία, 27 Αυγούστου 2002 (20:42 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κυπριακής Βουλής Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε σήμερα τους Βρετανούς βουλευτές Bill Etherington, Rudi Vis, Nick Hawkins και Syd Rapson για τις τρέχουσες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, υπό το φως των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει επιδείξει την αναγκαία καλή θέληση για επίλυση του Κυπριακού πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, γεγονός το οποίο δεν ισχύει, όπως σημείωσε για την τουρκική πλευρά.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [10] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

    Λευκωσία, 27 Αυγούστου 2002 (20:37 UTC+2)

    Η συμβολή του υπουργείου Ανάπτυξης της Ελλάδας και του υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου στην κοινή αναπτυξιακή πορεία Ελλάδας και Κύπρου είναι σημαντική για την πορεία κατοχύρωσης της ασφάλειας, της ευρωπαϊκής προοπτικής, της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος και ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Νίκος Ρολάνδης υπέγραψαν/μονόγραψαν σήμερα, στο υπουργείο Εμπορίου συμφωνίες που αφορούν θέματα της αρμοδιότητας τους.

    Συγκεκριμένα, μονογραφήθηκαν δύο συμφωνίες, μία για τη βιομηχανία και μία για την ενέργεια. Οι συμφωνίες αυτές θα υπογραφούν, αφού προηγουμένως ληφθεί και η τυπική έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν, επίσης, συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Εξάλλου υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) και του Ελληνικού Οργανισμού (ΕΟΤ). Τη συμφωνία αυτή υπέγραψαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΤ Χρύσης Πρέντζας και ο Πρόεδρος του ΕΟΤ Ιωάννης Πατέλης.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος ανέφερε πως "η ασφάλεια, η κυριαρχία και η ευρωπαϊκή προοπτική της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει για μας σταθερός στόχος, ένας στόχος εθνικής στρατηγικής, την οποία στηρίζουμε και υλοποιούμε και με τις συμφωνίες τις οποίες πραγματοποιήσαμε σήμερα και γι' αυτό αισθανόμαστε ότι είναι κάτι θετικό και καλούμε όλους να ενταχθούν και να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια".

    Ο κ. Ρολάνδης χαρακτήρισε τη μονογραφή των συμφωνιών ιστορική για τις σχέσεις Κύπρου και Ελλάδας στον τομέα της ανάπτυξης, σε ένα τομέα που αποτελεί πνεύμονα όχι μόνο οικονομικό, αλλά και εθνικό, όπως είπε.

    Είναι, πρόσθεσε, ο θεμέλιος λίθος για ένα νέο οικοδόμημα στον τομέα της ανάπτυξης.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [11] Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΣΤΟ ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ

    Γιοχάνεσμπουργκ, 27 Αυγούστου 2002 (20:31 UTC+2)

    Θέματα γεωργίας απασχόλησαν τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της Παγκόσμιας Συνόδου για την Αειφόρο Ανάπτυξη που διεξάγεται στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη απεύθυναν έκκληση να αυξηθούν οι προσπάθειες ώστε οι φτωχές χώρες να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες στον τομέα της γεωργίας που θα επιφέρει αύξηση της αγροτικής παραγωγής και θα συμβάλλει στη μείωση του προβλήματος της φτώχειας και της πείνας ως το 2015.

    Ο διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας Ντέιβιντ Ναβάρο ζήτησε από τις αναπτυσσόμενες χώρες να διπλασιάσουν τις δαπάνες τους για την υγεία μέχρι το 2010 ενώ από τις αναπτυγμένες χώρες ζήτησε να στηρίξουν οικονομικά τα νέα προγράμματα προκειμένου να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής εκατομμυρίων παιδιών.

    Από την πλευρά της η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ απεύθυνε έκκληση στις πλούσιες χώρες για παροχή οικονομικής βοήθειας και τροφίμων σε κράτη της Νοτίου Αφρικής ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη ανθρωπιστική κρίση.

    [12] ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΕΞΙ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΑΝ ΑΥΤΟΦΥΗ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

    Πτομελαϊδα, 27 Αυγούστου 2002 (20:26 UTC+2)

    Με τροφική δηλητηρίαση νοσηλεύονται στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο της Πτολεμαϊδας, μια τετραμελής οικογένεια και ένα ζευγάρι που κατανάλωσαν μεγάλη ποσότητα από αυτοφυή μανιτάρια, που μάζεψαν από αγροτική περιοχή της Βλάστης.

    Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης έχουν αρχίσει να υποχωρούν και μέσα στα επόμενα τρία με τέσσερα εικοσιτετράωρα θα γνωρίζουν αν υπήρξαν και άλλες επιπλοκές στην υγεία των έξι ατόμων.

    Ένα ακόμη άτομο κατανάλωσε μικρή ποσότητα μανιταριών, χωρίς να παρουσιάσει συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης.

    [13] Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Λευκωσία, 27 Αυγούστου 2002 (20:24 UTC+2)

    Την εισήγηση όπως τεθούν βάσεις συνεργασίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης συγκεκριμένων κοινωνικο-οικονομικών τομέων έκανε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπορίου της Κυπριακής Βουλής, στην οποία συμμετείχε.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος, αναφερόμενος στην περίοδο που διανύει η Κύπρος και στην πορεία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τόνισε ότι "χρειάζεται στρατηγική τώρα" κι ανέφερε ότι βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση "θα είναι οι εμπειρίες οι δικές μας στην ΟΝΕ".

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου είπε ότι με την παρουσία του κ. Τσοχατζόπουλου στη συνεδρίαση της Επιτροπής "επιβεβαιώνεται η εγκαινίαση της συνεργασίας" στους τομείς της ανάπτυξης.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΜΕ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

    Λευκωσία, 27 Αυγούστου 2002 (20:22 UTC+2)

    Την πλήρη υποστήριξή τους προς την υπόθεση της Κύπρου και την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την προώθηση μιας δίκαιης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, εξέφρασαν σήμερα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Δημήτρη Χριστόφια οι Βρετανοί βουλευτές που βρίσκονται στην Κύπρο με την ευκαιρία της συνεδρίασης των Κεντρικών Συμβουλίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

    Οι Βρετανοί βουλευτές Bill Etherington, Rudi Vis, Nick Hawkins και Syd Rapson, ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα και ιδιαίτερα για την πορεία των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο κ. Χριστόφιας ζήτησε από τους Βρετανούς βουλευτές "να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στη βρετανική κυβέρνηση για στήριξη λύσης του προβλήματος" στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [15] ΜΕ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΙ ΠΑΠΑΪΩΑΚΕΙΜ Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 27 Αυγούστου 2002 (20:19 UTC+2)

    Ενσωματώθηκαν σήμερα στην προετοιμασία του Μακεδονικού οι Δημήτρης Παπανικολάου και Παντελής Παπαϊωακείμ. Οι δύο διεθνείς παίκτες βρέθηκαν το πρωί στο Λιτόχωρο και ξεκίνησαν τις προπονήσεις κάτω από τις οδηγίες του Σούλη Μαρκόπουλου. Η αποστολή θα μείνει στην Πιερία μέχρι και της 7 Σεπτεμβρίου.

    Ο έλληνας τεχνικός ανυπομονεί να συμπληρωθεί το ρόστερ της ομάδας. Απομένει να κάλυψη μιας κενής θέσης, αυτής του γκαρντ. Το όνομα που πιθανόν να ενσωματωθεί στο ρόστερ του Μακεδονικού είναι αυτό του Ρόμπερτ Παπ.

    [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 27 Αυγούστου 2002 (20:18 UTC+2)

    Τον δήμο Κουφαλίων επισκέφθηκε σήμερα ο υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Ο υποψήφιος νομάρχης συναντήθηκε με τον δήμαρχο, ενώ επισκέφθηκε το κέντρο υγείας της περιοχής, το υποκατάστημα του ΙΚΑ και το αστυνομικό τμήμα.

    Ο κ. Ψωμιάδης επισκέφθηκε και τη γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ, όπου τον υποδέχτηκαν ο δημιουργός της εταιρίας Κώστας Χατζάκος και η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος Μαίρη Χατζάκου.

    Ο κ. Ψωμιάδης ενημερώθηκε για τις επενδυτικές δράσεις της γαλακτοβιομηχανίας στις χώρες των Βαλκανίων και τόνισε ότι η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης θα πρέπει να είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια οικονομικής ανάπτυξης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο νομό.

    Αύριο, ο κ. Ψωμιάδης θα επισκεφθεί το πρωί τα γραφεία της περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιων Εργων, στην οδό Στρωμνίτσης 54, όπου θα ενημερωθεί για την πορεία των δημοσίων έργων, την κατάσταση τις υπηρεσίας και τα ενδεχόμενα προβλήματα και ελλείψεις.

    Στη συνέχεια θα παραστεί στα εγκαίνια της Νέας Δυτικής Πύλης και της σύνδεσης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τους οδικούς άξονες Εγνατία και ΠΑΘΕ.

    Επίσης, ο κ. Ψωμιάδης θα επισκεφθεί τα βυρσοδεψία, θα παραστεί στα εγκαίνια των γραφείων του β' δημοτικού διαμερίσματος Θεσσαλονίκης και στην υποδοχή του Τιμίου Σταυρού στην Νεάπολη, καθώς και σε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

    Σημειώνεται ότι ο συνδυασμός του κ. Ψωμιάδη διαθέτει ιστοσελίδα στο Ιντερνετ, στη διεύθυνση www.p-psomiadis.gr. Οι επισκέπτες της ιστοσελίδας θα έχουν την ευκαιρία να ενημερώνονται για το πρόγραμμα του υποψήφιου νομάρχη, τις δραστηριότητες του και τις θέσεις του συνδυασμού του.

    [17] ANOIΓOYN ΞANA OI ΦAKEΛOI 10 ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

    Αθήνα, 27 Αυγούστου 2002 (20:17 UTC+2)

    Στο «μικροσκόπιο» του εισαγγελέα I. Διώτη ανεξιχνίαστες ανθρωποκτονίες και ληστείες. Στόχος, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Εθνος», να εξακριβωθεί αν συνδέονται με την τρομοκρατία.

    Tουλάχιστον δέκα φακέλους με ανεξιχνίαστες υποθέσεις, που αφορούν ανθρωποκτονίες και ληστείες με θύματα επιχειρηματίες, έχει ανασύρει από το αρχείο και μελετά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Iωάννης Διώτης, που προΐσταται των ερευνών για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας. Σκοπός του εισαγγελέα είναι να εξακριβωθεί εάν εγκληματικές ενέργειες, που παρέμειναν αδιαλεύκαντες, συνδέονται με τη δράση μελών της «17 Nοέμβρη» ή του «EΛA» ή και άλλων μικρότερων οργανώσεων, ή εάν έχουν γίνει από κυκλώματα εκβιαστών και ανθρώπων της νύχτας, που δρούσαν με την επίφαση της «17N» ή άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων.

    O εισαγγελέας μελετά προσεκτικά τα στοιχεία των δικογραφιών αυτών, οι δράστες των οποίων παραμένουν άγνωστοι και συγκρίνει τα ευρήματα στις υποθέσεις αυτές, με όσα έχουν έρθει στο φως από τις δύο γιάφκες στις οδούς Πάτμου και Δαμάρεως. Eίναι επίσης ενδεχόμενο, ο κ. Διώτης στις αμέσως επόμενες μέρες να καλέσει και μάρτυρες, που έχουν ήδη καταθέσει στο παρελθόν σχετικά με τις υποθέσεις αυτές. Στο μεταξύ συνεχίστηκε και χθες, στο γραφείο του ειδικού εφέτη ανακριτή η προσέλευση δικηγόρων, που εκπροσωπούν οικογένειες θυμάτων της «17N», δηλώνουν παραστάσεις πολιτικής αγωγής για λογαριασμό τους και υποβάλλουν αιτήματα για χορήγηση εγγράφων από τη δικογραφία.

    Xθες διά του συνηγόρου του, πρώην βουλευτή της NΔ Λευτέρη Παπαδημητρίου, δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής ο αστυνομικός Σωκράτης Kότσιας, ο τρίτος από τους αστυνομικούς που τραυματίστηκε στη συμπλοκή της EΛAΣ με μέλη της «17N» στα Σεπόλια, στις 18 Nοεμβρίου του 1991, ο οποίος επίσης εξετάστηκε ως μάρτυρας από τον ανακριτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αστυνομικός, που είχε τραυματιστεί στον αριστερό βραχίονα, στον αριστερό πνεύμονα και στη σπονδυλική στήλη, μίλησε στην κατάθεσή του για έναν «ψηλό» και έναν «κοντό», περιγραφές που ταιριάζουν με τους Xριστόδουλο Ξηρό και Σωτήρη Kονδύλη, που φέρονται ότι είχαν λάβει μέρος στη συμπλοκή.

    Στις επόμενες μέρες αναμένεται να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής, διά του συνηγόρου του κ. Παπαδημητρίου και ο οδηγός του διοικητή της Eθνικής Tράπεζας Mιχάλη Bρανόπουλου, που είχε τραυματιστεί στη διάρκεια της δολοφονικής επίθεσης από μέλη της «17N» κατά του τραπεζίτη, στις 24 Iανουαρίου του 1994. O οδηγός του κ. Bρανόπουλου, Nικόλαος Γρίσπος, που είχε κυνηγήσει τους δράστες και τραυματίστηκε από τις σφαίρες τους στην κοιλιά πρόκειται να κληθεί και να καταθέσει στον εφέτη-ανακριτή για το τραγικό συμβάν, που σημάδεψε τη ζωή του και προκάλεσε ανεπανόρθωτες βλάβες στο σώμα του και στην ψυχή του, αφού από τότε έχει υποστεί σοβαρότατο νευρικό κλονισμό και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικά ψυχολογικά προβλήματα.

    Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο μάρτυρας Γρίσπος στην κατάθεσή του πρόκειται να αναφερθεί στην παρουσία μιας ξανθιάς γυναίκας, που φέρεται ότι του έσωσε τη ζωή, όταν με το ταξί στο οποίο επέβαινε η ίδια τον μετέφερε τραυματισμένο στο νοσοκομείο «Iπποκράτειο». O πρώην βουλευτής της NΔ κ. Παπαδημητρίου, που εκπροσωπεί τον οδηγό του τραπεζίτη Bρανόπουλου, θεωρεί σημαντική την παρουσία στην ανάκριση της άγνωστης ξανθιάς και του ταξιτζή και θα ζητήσει να βρεθούν και να εξεταστούν ως μάρτυρες. Στον εφέτη ανακριτή κ. Zερβομπεάκο βρέθηκαν χτες και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της χήρας του βιομήχανου Aλ. Aθανασιάδη - Mποδοσάκη, Aλ. Λυκουρέζος και Π. Mαχάς, οι οποίοι κατέθεσαν νέο υπόμνημα, με το οποίο ζήτησαν από τον ανακριτή:

    1. Tα έγγραφα που περιέχονται στα τρία δέματα που βρέθηκαν στην Πάρνηθα στις 29 Iανουαρίου 1978 και τα οποία, όπως αναφέρεται «ταυτοποιούν» τη σύνδεση μεταξύ της «17N», μέλη της οποίας δολοφόνησαν τον βιομήχανο Aθανασιάδη, με τον «EΛA». Στα δέματα περιέχονταν υλικά μεταμφίεσης, ένα πιστόλι τύπου Browning, δεκάδες κλειδιά αυτοκινήτων και διαμερισμάτων, οδηγίες κατασκευής αυτοσχέδιων βομβών και σημειώσεις - σχεδιαγράμματα στόχων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν όχι μόνο για επιχειρήσεις της «17N» (δολοφονία Mάλλιου), αλλά και για επιχειρήσεις του «EΛA» (δολοφονία Mπάμπαλη και επίθεση στην AEG).

    2. Tις απόρρητες εκθέσεις για την τρομοκρατία της Aντιτρομοκρατικής Yπηρεσίας και του τ. υπουργού Δημ. Tάξης Στ. Παπαθεμελή, που δημοσιεύτηκαν στον ημερήσιο τύπο.

    3. Tα αρχεία της «Στάζι», όπου αναφέρεται η εμπλοκή συγκεκριμένων προσώπων, Eλλήνων και αλλοδαπών με τον «EΛA», ο οποίος κατά την έκθεση της Aντιτρομοκρατικής Yπηρεσίας ήταν συνδεδεμένος με τη «17N», που δολοφόνησε τον Aλ. Aθανασιάδη.

    4. Tις βαλλιστικές εξετάσεις του πιστολιού colt45, που βρέθηκε στην μπανιέρα της γιάφκας της οδού Δαμάρεως και συνδέεται με τη δολοφονία των Πέτρου - Σταμούλη (όπου τα κλειδιά του αυτοκινήτου διαφυγής βρέθηκαν στη γιάφκα του EΛA - Tσουτσουβή) και του Aλ. Aθανασιάδη.

    Xθες επίσης κατατέθηκε από τους συνηγόρους του Παύλου Σερίφη Iωάννη και Kέλυ Σταμούλη και αναίρεση κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Eφετών, που δεν του επέτρεπε να έχει πρόσβαση στα έγγραφα της δικογραφίας, πριν από την παρέλευση 30 ημερών από την απολογία του.

    [18] "ΣΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΑΖΙ"

    Αθήνα, 27 Αυγούστου 2002 (20:17 UTC+2)

    Να ενσωματωθούν στη δικογραφία για τη 17Ν «ως συσχετισθέντα» τα αρχεία της μυστικής υπηρεσίας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας «Στάζι» που «μιλούν» για ΕΛΑ, ζητούν οι δικηγόροι της χήρας Αθανασιάδη.

    Με πρόθεση την «ουσιαστική συμβολή στη διαλεύκανση της τραγικής αυτής υπόθεσης», οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της πολιτικώς ενάγουσας Ελένης Αθανασιάδη, κατέθεσαν χθες στον ειδικό εφέτη-ανακριτή, Λεων. Ζερβομπεάκο, αίτηση-υπόμνημα ζητώντας την ενσωμάτωση στη δικογραφία για τη 17Ν σημαντικών έγγραφων στοιχείων που όπως υποστηρίζουν, συσχετίζονται με την υπόθεση.

    Τι ζητούν

    Ειδικότερα, οι κ.κ. Αλέξ. Λυκουρέζος και Π. Μαχάς ζητούν την ενσωμάτωση στη δικογραφία και τη χορήγηση σ' αυτούς των σχετικών αντιγράφων που αφορούν στοιχεία τα οποία, σύμφωνα με ενδείξεις, «συνδέουν 17Ν με ΕΛΑ», και συγκεκριμένα:

    * Αυτών που περιέχονται στα τρία δέματα, τα οποία ανευρέθησαν στην Πάρνηθα στις 29.1.1978 και συνδέουν τη 17Ν, μέλη της οποίας δολοφόνησαν τον Αλ. Αθανασιάδη, με τον ΕΛΑ. Συγκεκριμένα τα τρία αυτά δέματα περιείχαν υλικά μεταμφίεσης, ένα πιστόλι τύπου μπράουνινγκ, δεκάδες κλειδιά αυτοκινήτων και διαμερισμάτων, οδηγίες κατασκευής αυτοσχέδιων βομβών και σημειώσεις-σχεδιαγράμματα στόχων. Τα ευρήματα αυτά αποδόθηκαν στη 17Ν εκ του γεγονότος ότι η γραφομηχανή με την οποία γράφηκαν οι εν λόγω σημειώσεις ταυτίζονται με αυτήν της πρώτης προκήρυξης της οργάνωσης. «Αυτά όμως τα ευρήματα -τονίζεται στην αίτηση- ταυτοποιούν και τη σύνδεση μεταξύ 17Ν και ΕΛΑ, αφού οι σημειώσεις των μελών της 17Ν που αναφέροντο σε παρακολούθηση στόχων χρησιμοποιήθηκαν όχι μόνο για επιχειρήσεις της 17Ν, αλλά και για επιχειρήσεις του ΕΛΑ».

    * Των δημοσιευθεισών σε μερίδα του Τύπου «απόρρητων εκθέσεων της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και του τέως υπουργού Δημόσιας Τάξης, Στ. Παπαθεμελή».

    * «Των αρχείων της Στάζι, όπου αναφέρεται η εμπλοκή συγκεκριμένων προσώπων, Ελλήνων και αλλοδαπών με τον ΕΛΑ, ο οποίος κατά την έκθεση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ήταν συνδεδεμένος με τη 17Ν που δολοφόνησε τον Αλ. Αθανασιάδη».

    * Της βαλλιστικής εξέτασης του πιστολιού COLT 45, το οποίο βρέθηκε στην μπανιέρα της γιάφκας της οδού Δαμάρεως και συνδέεται με τη δολοφονία των Πέτρου-Σταμούλη (όπου τα κλειδιά του αυτοκινήτου διαφυγής βρέθηκαν στη γιάφκα ΕΛΑ-Τσουτσουβή) και του Αλ. Αθανασιάδη, όπως αναφέρεται σε ορισμένα δημοσιεύματα.

    «Πιτσιρικάδες»

    Μεταξύ των άλλων, η χήρα του δολοφονηθέντος επικαλείται και την απολογία του δάσκαλου Κώστα Τέλλιου (άλλως Μάρκου), ο οποίος αναφέρει «αυτή η εταιρεία (η 17Ν) αλλιώς αυτοαποκαλούνταν "πιτσιρικάδες", ενώ "πατεράδες" ήταν ο ΕΛΑ», για να τονίσει «τη σχέση μεταξύ του συνδεδεμένου με τη διεθνή τρομοκρατία ΕΛΑ και της 17Ν». Με βάση τα προαναφερόμενα οι συνήγοροι της κ. Λένας Αθανασιάδη θεωρούν ότι «υπάρχει διασύνδεση σε στελεχικό δυναμικό μεταξύ ΕΛΑ και 17Ν» και ζητούν «να ενσωματωθούν στη δικογραφία και να χορηγηθούν αντίγραφα των στοιχείων εκείνων από τα οποία θα αποκαλυφθεί ποιοι, παράλληλα προς τον Αλ. Γιωτόπουλο, Δημ. Κουφοντίνα και Χριστόδουλο Ξηρό, εξόπλισαν και εκπαίδευσαν τους φυσικούς αυτουργούς και αποφάσισαν τη φρικτή δολοφονία του Αλ. Αθανασιάδη».

    Το πρωί στο γραφείο του κ. Ζερβομπεάκου είχε πάει και ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. και παρ' ολίγον θύμα της 17Ν, Ελ. Παπαδημητρίου, ο οποίος τόνισε πως κατά το παρελθόν είχε ζητήσει και ο ίδιος να ενημερωθεί για τα αρχεία της «Στάζι» και τις αναφορές τους στην εγχώρια τρομοκρατία. Στον εφέτη ανακριτή κατέθεσε και ο αστυνομικός Σωτ. Κοτσιας, ο οποίος είχε τραυματιστεί στη συμπλοκή των Σεπολίων, στην οποία έχουν ομολογήσει ότι συμμετείχαν οι Χριστόδουλος και Σάββας Ξηρός, ο Σωτ. Κονδύλης, ενώ όλοι υποδεικνύουν και τον Δημ. Κουφοντίνα.

    Ο κ. Παπαδημητρίου ως συνήγορος του αστυνομικού κατέθεσε παράσταση πολιτικής αγωγής προκειμένου, όπως είπε, να έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στο συνεχιζόμενο έργο της ανακρίσεως.

    [19] ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΠΑΓΚΙΣΤΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ"

    Αθήνα, 27 Αυγούστου 2002 (20:16 UTC+2)

    Άγνωστα αποσπάσματα από την απολογία του Σάββα Ξηρού, δημοσίευσε στο φύλλο της Τρίτης η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία». Ο «Λουκάς» ήταν ο στρατηγός και ο ταμίας της οργάνωσης, δεν με πρόδωσε στον Πειραιά, ήταν δικό μου λάθος η έκρηξη, λέει.

    Ο Σάββας Ξηρός από την ανακριτική απολογία του (αποσπάσματα που βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας), αναφέρει:

    «Οι λόγοι που δέχτηκα να γίνω μέλος της οργάνωσης ήταν ότι ήθελα να προσφέρω, νομίζοντας ότι αυτός ο τρόπος θα ήταν πιο αποτελεσματικός από τη συμμετοχή μου σε κάποιες επιτροπές ή φορείς. Ηταν τότε η εποχή που οι εφημερίδες και ο κόσμος είχαν πλάσει έναν μύθο γύρω από την οργάνωση 17Ν και παρουσίαζαν τα μέλη σαν να ήταν αυτοί που θα μπορούσαν να διορθώσουν τα διάφορα στραβά της κοινωνίας που δεν τα αγγίζουν οι αρμόδιοι φορείς. Τα τελευταία χρόνια όμως η οργάνωση φυλλορροούσε, διότι αυτοί που ήταν παλιότερα και έπαιρναν μέρος με διάθεση, με την παραμικρή δικαιολογία απουσίαζαν».

    Και σε άλλη σελίδα, αφού έχει διανύσει χρόνια συνειδητής αιματηρής δράσης που έχουν καταγραφεί ως επίσημη απολογία, φτάνει στην εποχή της αμφισβήτησης, όταν πια:

    «Προσπάθησα να απαγκιστρωθώ. Η μία φορά ήταν γύρω στο 1995, όπου είχα συγκεντρώσει μια ομάδα από καλλιτέχνες, περίπου 8-10 άτομα. Συμβουλευτήκαμε δικηγόρο για το πώς μπορούμε να φτιάξουμε ένα πολιτιστικό κέντρο και να έχει ο καθένας το εργαστήριό του και να λειτουργεί σαν εμπορικό κέντρο. Ο κάθε ένας αυτόνομα, με κάποιες κοινόχρηστες υποχρεώσεις. Ηθελα να έχω μια ισχυρή δικαιολογία στον «Λουκά», ώστε να απασχολούμαι όσες περισσότερες ώρες για να ελαττώσω τη συμμετοχή μου στην οργάνωση. Επειδή επισκεπτόμουν το παιδί μου, είχα στενές σχέσεις με τον Κουφοντίνα, και αυτός θα γνώριζε εάν εγώ είχα κάποιον πραγματικό λόγο να απόσχω από την οργάνωση. Σκεπτόμουν ότι η ίδρυση αυτού του κέντρου θα έβγαινε στη δημοσιότητα και εγώ θα αποκλειόμουν από το να είμαι μέλος της 17Ν».

    Δεν μίλησε μόνο για τον ιδεολογικό μανδύα με τον οποίο «έντυσε» την πολύχρονη δράση του, δεν μίλησε μόνο για την «απομυθοποίηση και τις προσπάθειες απαγκίστρωσής του». Μια «απαγκίστρωση» που λέει ότι επιχειρούσε χρόνια, ισχυρισμός αντιφατικός - σχήμα οξύμωρο; ...τουλάχιστον έτσι φαντάζει, και μόνο από το γεγονός ότι την ίδια ώρα που, όπως σήμερα υποστηρίζει, την «έψαχνε για να την κάνει» στρατολογούσε στην οργάνωση τον ίδιο του τον αδερφό, τον πολύ νεαρό τότε, Βασίλη Ξηρό.

    Ο 40χρονος Σάββας Ξηρός αναφέρθηκε με λεπτομέρειες συγκλονιστικές σε πολλά και σε πολλούς, ακόμη και στη δράση των αδερφών του. Πρώην σύντροφοι στην παρανομία, αμφιλεγόμενοι «αντάρτες των πόλεων», όλοι τους σήμερα πίσω από τις βαριές πόρτες των ειδικά διαμορφωμένων κελιών της φυλακής του Κορυδαλλού. Έγκλειστοι, υπόδικοι για βαριά κακουργήματα, χάριν και της μεταμέλειας του 40χρονου αγιογράφου, με την επιλεκτική μνήμη, μιας και όπως καταδεικνύεται από το μεγαλύτερο μέρος της επίσημης απολογίας που έχει δημοσιοποιηθεί υπάρχουν και άλλα σημαντικά για τα οποία ο Σάββας είτε «δεν θυμάται» είτε δεν θέλει να θυμάται. Άλλωστε, το παιχνίδι θα παίζεται για καιρό... Κι ο Σάββας ίσως να μην έχει δώσει ακόμη «τα ρέστα» που με αγωνία περιμένουν «να τα δουν» οι αρμόδιες αρχές.

    Σ' αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον κομμάτι της απολογίας του, που δημοσιεύει σήμερα η «Ε», ο «Μιχάλης» της 17Ν (για ένα... φεγγάρι και «Σπύρος»), μιλά ακόμη μεταξύ άλλων:

    * Για τον «Λάμπρο», για τον οποίο εκ των υστέρων θεωρεί πιθανόν ότι «μας εκμεταλλεύτηκε ιδεολογικά και οικονομικά», αφήνοντας τώρα υπόνοιες σε βάρος του αναφορικά με προσωπικά οφέλη σε σχέση με τα χρήματα από τις ληστείες.

    * Για τον «Λουκά», που «δεν δεχόταν εντολές, ούτε ιδέες από κάποιον άλλον», τον οποίον μάλιστα σ' αυτό το σημείο εμφανίζει και ως «συντάκτη των προκηρύξεων».

    * Για το «στρατολόγο του Χριστόδουλου», που τον «δίνει» στο πρόσωπο του Γιάννη Σερίφη και ο οποίος «είχα ακούσει ότι είχε λάβει μέρος στην πρώτη ενέργεια της οργάνωσης κατά του Γουέλς». Αυτό είναι το πλέον εντυπωσιακό καινούργιο στοιχείο που προκύπτει από αυτή την απολογία, αφού τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν φέρεται να έχει γίνει από άλλους καμία παρόμοια αναφορά για το πρόσωπο του Γιάννη Σερίφη, ότι δηλαδή ενδεχομένως να είχε ενεργό εμπλοκή στη δολοφονία Γουέλς, αδίκημα που βέβαια είναι παραγεγραμμένο.

    * Για τις «υποψίες της Σωτηροπούλου», που όμως «δεν μπορούσε να προσδιορίσει ακριβώς τι συνέβαινε».

    * Για τις ισχνές «χορηγίες» της οργάνωσης στα «άνεργα μέλη της».

    Σημαντικά επί της ουσίας είναι και τα αποσπάσματα αυτής της απολογίας, σ' ό,τι αφορά το ρόλο μελών της οργάνωσης, αφού ο Σάββας Ξηρός ξεκαθαρίζει ότι:

    *«Δεν γνώρισα κανένα άλλο πρόσωπο που να είναι ενταγμένο σε άλλη εγκληματική οργάνωση» κι ακόμη επιχειρώντας να διαλύσει τη «σύγχυση» που προέκυψε από καταθέσεις πρώην συντρόφων του αναφορικά με τη συμμετοχή του Θεολ. Ψαραδέλλη εξηγεί:

    * Στη ληστεία των ΕΛΤΑ Αιγάλεω (16.12.1991) «ο Αποστολής ο Τούρκος φορούσε μια γκρίζα περούκα και γι' αυτό κάποια από τα μέλη της οργάνωσης μπερδεύτηκαν και νόμιζαν ότι συμμετείχε ο Φώτης, δηλαδή ο Θεολόγος Ψαραδέλλης».

    Ο «Λουκάς».

    Για τον καταζητούμενο Δημήτρη Κουφοντίνα («Λουκά») αναφέρει επί λέξει ο Σάββας Ξηρός:

    * Ο Κουφοντίνας ήταν κυρίως το μυαλό στις επιχειρήσεις της οργάνωσης. Γι' αυτό το λόγο και δεν γινόταν καμιά επιχείρηση χωρίς να συμμετέχει ο ίδιος. Με τον Κουφοντίνα αναπτύξαμε φιλική σχέση γύρω στο 1989. Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς πήγαμε στη Γαύδο και εκεί συνήψε σχέσεις με την πρώην σύζυγό μου. Σ' αυτήν τον παρουσίασα ως φίλο μού και όχι ως μέλος της οργάνωσης, διότι εκείνη δεν είχε γνώση και πολλών πραγμάτων. Ηξερε ότι κάτι ύποπτο συνέβαινε, αόριστα, λόγω του περίεργου ωραρίου που είχα, αλλά δεν ήξερε ούτε μπορούσε να προσδιορίσει τι ακριβώς συνέβαινε. Ο Κουφοντίνας μου είχε πει να μην πάω στο Σουδάν, όπου ήθελα να πάω για επαγγελματικούς λόγους, γιατί το όνομά μου θα έμπαινε στη λίστα και θα ελεγχόμουν. Ηθελα να πάω στο Σουδάν για εμπορία πάγου και για εισαγωγή και εξαγωγή ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Ο Κουφοντίνας δεν δεχόταν εντολές ούτε ιδέες από κάποιον άλλον. Ηταν ο συντάκτης των προκηρύξεων (σ.σ. ίσως να πρόκειται και για παραδρομή, αφού αντιφάσκει σε σχέση με άλλη του απολογία όπου έδινε ως συντάκτη των προκηρύξεων τον Αλεξ. Γιωτόπουλο). Ο Κουφοντίνας δεν είχε δουλειά, τα τελευταία χρόνια εργαζόταν ως μελισσοκόμος. Τα ποσά τα έδινε πάντα αυτός, αφού ήταν ο ταμίας». Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η έκρηξη στον Πειραιά, ο Σάββας Ξηρός δεν έχει την εντύπωση ότι «με πρόδωσε ο Κουφοντίνας, ήταν δικό μου κατασκευαστικό λάθος. Τα αντικείμενα που βρέθηκαν πάνω μου τα είχα από την αρχή».

    Ο «Λάμπρος» και η... εταιρεία

    Υποστηρίζει για το φερόμενο ως καθοδηγητή, στον οποίον ο ίδιος αποδίδει το ρόλο του «αρχηγού», Αλεξ. Γιωτόπουλο («Λάμπρο»):

    * «Εκ των υστέρων θεωρώ ότι πιθανόν ο Λάμπρος να μας εκμεταλλεύτηκε ιδεολογικά και οικονομικά, αλλά τότε του είχαμε τυφλή εμπιστοσύνη, αν και κατά καιρούς αναρωτιόμουν για τα οικονομικά της εταιρείας, διότι πίστευα ότι τα χρήματα μπλεκόντουσαν σε ανάγκες περισσότερες από αυτές που μπορούσα να υπολογίσω».

    Για τα... έξοδα της εταιρείας, συμπληρώνει:

    «Η οργάνωση είχε έξοδα ενοικίων, έξοδα μελών της, όταν πηγαίναμε για δουλειές της οργάνωσης και κατά καιρούς όταν κάποιο μέλος έμενε άνεργο έπαιρνε κάποιο ποσόν, ίσα για να συντηρείται. Πολλές φορές μόνο για το ενοίκιο ή το ρεύμα. Η οργάνωση κάλυπτε και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μελών μόνο, όχι και των οικογενειών τους. Μια φορά είχα πάει στη Θεσσαλονίκη με την Αλίσια και επισκέφθηκα τον οδοντίατρο. Η οργάνωση μου έδωσε τα λεφτά».

    «Ο στρατολόγος και η δολοφονία Γουέλς»

    Για τον Γιάννη Σερίφη, αφού τον κατονομάζει, και μάλιστα ανεπιφύλακτα, ως «στρατολόγο» του Χριστόδουλου, λέει ακόμα ότι «από ιστορίες που λεγόντουσαν είχα ακούσει ότι είχε λάβει μέρος στην πρώτη ενέργεια της οργάνωσης, του Γουέλς. Ομως ελάχιστο χρονικό διάστημα μετά τη στρατολόγηση του Χριστόδουλου (σ.σ. δηλαδή στα τέλη του 1983) διαφώνησε με την οργάνωση και αποχώρησε. Είμαι σίγουρος ότι αποχώρησε οριστικά, γιατί δεν ασχολήθηκε ποτέ κανένας μαζί του και ούτε αυτός με εμάς».

    Μάλιστα σε σχέση με τη δική του γνωριμία με τον Γιάννη Σερίφη λέει:

    «Τον είχα συναντήσει μια φορά πριν ενταχθώ στην οργάνωση, σε κάποιο μαγειρείο που είχε ανοίξει με το θείο μου τον Αργύρη Τσακαλία και τον Κανέλλο που έπαιζε μπουζούκι και έχει πεθάνει. Το μόνο που είπε ο θείος μου ο Τσακαλίας για τον Γιάννη Σερίφη ήταν ότι «παρατάει την οικογένεια του, τρέχει από εδώ και από εκεί».

    Οι προσπάθειες απαγκίστρωσης

    Αναφορικά με τις προσπάθειες απαγκίστρωσής του από την οργάνωση υποστηρίζει ακόμη:

    *«Μετά τον τραυματισμό μου στην επίθεση σε βάρος του Γερμανού πρέσβη, τους είχα δηλώσει ότι λόγω DNA δεν πρέπει να μετέχω σε άλλες ενέργειες, ούτε καν σε κλοπή αυτοκινήτου, αλλά ο Λάμπρος έβγαλε το συμπέρασμα ότι οι αρχές δεν έχουν το DNA όπως γράφτηκε και σε μια προκήρυξη και μου είπε ότι μπορώ να εξακολουθήσω να μετέχω».

    Σε σχέση με άλλα πρόσωπα και επιθέσεις, ξεκαθαρίζει:

    * «Δεν γνωρίζω ποιος ή ποιοι συμμετείχαν στη δολοφονία του Αθανασιάδη».

    * «Τον Ψαραδέλλη τον γνώρισα εκτός επιχείρησης της οργάνωσης. Είχαμε πάει ένα βράδυ στη "Ρεμπέτικη Ιστορία", στην Ιπποκράτους. Ημασταν μόνο μέλη της οργάνωσης. Αλλες 2-3 φορές τον είχα συναντήσει γύρω στο 1990, ίσως και λίγο μετά, δεν είμαι σίγουρος όμως αν ήταν τέτοιες συναντήσεις».

    * Για τον Σωτήρη Κονδύλη λέει, μεταξύ άλλων, ότι: «Νομίζω πως ο "Αρης" δεν είχε καμία συμμετοχή μετά τον Σιπαχιόγλου. Είχαμε όμως επαφές μέχρι και ένα μήνα πριν από την έκρηξη στον Πειραιά».

    Σ' ό,τι αφορά τις ληστείες υποστηρίζει:

    «Μετά από τη ληστεία των ΕΛΤΑ, στην Πατησίων, στις 17.7.1998, που τραυματίστηκε ο Παπαπάνου, αποφασίσαμε να μην ξανακάνουμε ληστεία σε τράπεζα όπου υπήρχε ένοπλος φρουρός».

    Δικαιολογώντας τη δική του συμπεριφορά σε «χτυπήματα» και κυρίως για να καταδείξει τις προσπάθειες να μην υπάρξουν «άλλα θύματα», ο Σάββας Ξηρός τονίζει χαρακτηριστικά στην απολογία του:

    * «Στον ΟΤΕ Πειραιά πυροβόλησα έναν από τους υπαλλήλους γιατί έτρεχε πανικόβλητος μαζί με τα χρήματα και μολονότι του είπα να τα αφήσει αυτός συνέχισε να τρέχει με κίνδυνο να πέσει πάνω στην τζαμαρία. Εννοείται βέβαια ότι έαν είχε αφήσει τα χρήματα δεν θα πυροβολούσα. Ο Λουκάς ήλεγχε το χώρο και ο Βασίλης κράταγε τον άλλον υπάλληλο. Οταν ο υπάλληλος του είπε "να φύγω;" ο αδελφός μου τον άφησε».

    * Για την τελευταία ληστεία που φέρεται να διέπραξαν τον Απρίλιο του 2002, υποστηρίζει:

    «Πυροβόλησα δύο φορές γνωρίζοντας ότι το τζάμι του αυτοκινήτου ήταν θωρακισμένο. Πυροβόλησα δηλαδή για εκφοβισμό για να μη συνεχίσουν την καταδίωξή μας».

    Τέλος, ο Σάββας Ξηρός που εμφανίζει τον εαυτό του τα τελευταία χρόνια «ως αγκιστρωμένο στον τρόπο δράσης της 17Ν, αφού ως ένα βαθμό ήμουν υποχρεωμένος να ενεργήσω σύμφωνα με τα σχέδια τα οποία έκανε ο αρχηγός, ο Λάμπρος», αποκαλύπτει ότι είχε πει τουλάχιστον και ένα... ψεματάκι στην οργάνωση.

    «Στο Σουδάν μου είχε απαγορεύσει η οργάνωση να πάω και είπα ψέματα ότι πάω στη Μαγιόρκα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    [20] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΑΠΟ 200 ΑΘΙΓΓΑΝΟΥΣ

    Βουκουρέστι, 27 Αυγούστου 2002 (20:14 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Περίπου 200 αθίγγανοι ''κατέλαβαν'' έναν σιδηροδρομικό σταθμό στη βορειοδυτική Ρουμανία διαμαρτυρόμενοι για την απαγόρευση μετάβασής τους στο εξωτερικό.

    Οι αστυνομικές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι δεν επιτρέπεται η έξοδός τους από τη χώρα καθώς δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι έχουν αρκετά χρήματα ώστε να εξασφαλίσουν τη διαμονή τους στο εξωτερικό.

    Από την πλευρά τους οι αθίγγανοι ισχυρίζονται ότι έχουν "κλείσει" ήδη σημαντικές εργασιακές συμφωνίες στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη γειτονική Ουγγαρία ενώ άλλοι επισημαίνουν ότι τους περιμένουν εκεί οι συγγενείς τους.

    Το πρόβλημα απασχολεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα τις ρουμανικές αρχές δεδομένου του προβλήματος που έχουν δημιουργήσει οι αθίγγανοι στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Γαλλία όπου έχουν καταφύγει και ζουν ως ληστές, ζητιάνοι και πόρνες αποτελώντας τη βασική πηγή έξαρσης της εγκληματικότητας.

    Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Νικολάς Σαρκοζί θα μεταβεί στα τέλη της εβδομάδας στο Βουκουρέστι όπου θα έχει συνομιλίες σχετικά με την επιστροφή Ρουμάνων στη χώρα τους.

    Οι ανησυχίες της ρουμανικής κυβέρνησης έγκεινται στο γεγονός ότι πολιτικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες μελετούν σοβαρά το ενδεχόμενο επιβολής εκ νέου της υποχρεωτικής έκδοσης βίζας για τους Ρουμάνους πολίτες που επιθυμούν να μεταβούν στις χώρες του Σένγκεν.

    [21] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Ο Τ. ΓΟΥΕΣΤΟΝ

    Ουάσιγκτον, 27 Αυγούστου 2002 (20:14 UTC+2)

    Ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, θα μεταβεί στην Κύπρο για επαφές για το Κυπριακό κατά τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, όπως δήλωσε χθες στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Μπάουτσερ είπε ακόμη πως ο κ. Γουέστον δεν θα είναι παρών στη συνάντηση της 6ης Σεπτεμβρίου στο Παρίσι.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [22] ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΕ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΧΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

    Aθήνα, 27 Αυγούστου 2002 (20:10 UTC+2)

    Μεγάλη καταστροφή, που σε πολλές περιπτώσεις φτάνει και το 100%, διαπίστωσε κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον Κώστα Καραμανλή, που επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές από τη φωτιά στο Νομό Χανίων (με ελαιόδενδρα) και από την κακοκαιρία στο Νομό Ηρακλείου (με αμπέλια).

    Σε δηλώσεις του ο υπεύθυνος του Τομέα Γεωργίας του κόμματος Ευάγγελος Μπασιάκος, δήλωσε ότι οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση και η τοπική οικονομία που έχει υποστεί πλήγματα, λόγω της μείωσης των επιδοτήσεων και των τιμών, καθώς και της θεομηνίας το χειμώνα, υφίσταται τώρα νέο οδυνηρό πλήγμα. Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να δράσει αμέσως, με συγκεκριμένα μέτρα, για τη γρήγορη εκτίμηση και εξατομίκευση των ζημιών και την έγκαιρη καταβολή πλήρων αποζημιώσεων στις περιοχές αυτές που έχουν πληγεί. Ζήτησε ακόμη να δοθεί η δυνατότητα πλήρους αποκατάστασης των ζημιών των πληγέντων και παροχής σ' αυτούς όλων των δυνατών δανειακών διευκολύνσεων ατόκως, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα την παραγωγική τους δραστηριότητα.

    Με αφορμή τη γενικότερη αγροτική πολιτική της κυβέρνησης ο κ. Μπασιάκος σημείωσε ότι το ισχύον κρατικό ασφαλιστικό σύστημα κάλυψης του αγροτικού τομέα είναι ανεπαρκές, σαθρό, αναξιόπιστο, χρονοβόρο και αναποτελεσματικό. Ανέφερε μάλιστα ότι ο ΕΛΓΑ καλύπτει ποσό μόνο 20 δισ. δρχ. και ο ΠΣΕΑ θα καλύψει ποσό 100 δισ. δρχ. για τις ζημιές που σημειώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2001 και τον Ιανουάριο του 2002. «Αυτό σημαίνει ότι ο ΕΛΓΑ, και παρά τη ραγδαία πρόσφατη αύξηση των εισφορών των αγροτών, λόγω ανυπαρξίας κρατικής στήριξης, καλύπτει μόνο το 16,6% των αγροτικών ζημιών, όπως αυτές εκτιμήθηκαν από τις κρατικές υπηρεσίες» πρόσθεσε.

    Ειδικότερα για τις περιοχές που επλήγησαν από τη φωτιά και την κακοκαιρία ο κ. Μπασιάκος τόνισε ότι τόσο το λάδι, όσο και η σταφίδα και το σταφύλι αποτελούν το μοναδικό προϊόν στις περιοχές που επλήγησαν και υπογράμμισε πως πρέπει να στηριχθούν με κάθε δυνατό τρόπο, ώστε να μη διαταραχθεί η οικονομική και κοινωνική ζωή. Ειδικά για τα ελαιόδενδρα πρότεινε την αξιοποίηση Ειδικού Κοινοτικού Προγράμματος για την ανασύσταση και νέα φύτευση ελαιοδένδρων. Για τη σταφίδα ζήτησε να υπάρξει και άμεση παρέμβαση στην Ε.Ε για να καταργηθούν το πλαφόν και οι γνωστές διαδικασίες στρεμματικής ενίσχυσης, ώστε να μετατραπεί σε στρεμματική αποζημίωση.

    [23] ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΟΥΜΠΟΤΙΤΣ Ο ΝΤΕ ΜΑΡΚΟ ΤΖΟΝΣΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 27 Αυγούστου 2002 (20:05 UTC+2)

    Έναν ακόμα παίκτη θα έχει από σήμερα στη διάθεσή του, ο προπονητής του Ολυμπιακού Λευτέρης Σούμποτιτς. Πρόκειται για τον Ντε Μάρκο Τζόνσον που έφθασε στην Αθήνα από την Σλοβενία. Τον υποδέχτηκε ο Σταύρος Ελληνιάδης και λίγη ώρα αργότερα είχε την πρώτη του γνωριμία με τον Ελληνοσλοβένο τεχνικό και τους νέους του συμπαίκτες.

    Ο 27άχρονος Αμερικανός, δήλωσε έτοιμος για καλές εμφανίσεις με τη φανέλα του Ολυμπιακού: "Είναι ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα μου, από το οποίο έχω μεγάλες προσδοκίες. Δούλεψα σκληρά αυτό το καλοκαίρι και ανυπομονώ να βρεθώ στο γήπεδο για να κερδίσω πολλά", ήταν τα πρώτα λόγια του Τζόνσον ως παίκτη του Ολυμπιακού, ο οποίος πρόσθεσε: "Σε κάθε παιχνίδι, ακόμα και στην προπόνηση, παίζω για να κερδίζω. Σιχαίνομαι την ήττα. Τα θέλω όλα με τον Ολυμπιακό. Όποιον τίτλο μπορούμε να κατακτήσουμε τον θέλω και για αυτό θα δουλέψω σκληρά".

    Ο νέος παίκτης, έδειξε ενημερωμένος για τις μεγάλες απαιτήσεις των φίλων του Ολυμπιακού: "Ξέρω ότι οι φίλαθλοί μας είναι κοντά στην ομάδα. Μου αρέσει πολύ αυτό. Έτσι ήταν και στη Σκαβολίνι. Αυτή η χρονιά είναι μια πρόκληση για μένα. Ανυπομονώ να γνωρίσω τους συμπαίκτες μου και να μπω στο γήπεδο. Όταν συμφώνησα να έρθω στην ομάδα, αμέσως μου δημιουργήθηκε μια προαίσθηση ότι φέτος θα είναι μια υπέροχη χρονιά".

    [24] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ

    Αθήνα, 27 Αυγούστου 2002 (20:03 UTC+2)

    Σε εξέλιξη βρίσκεται, από τις 5 το απόγευμα πυρκαγιά στην Πάρνηθα. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε πευκόφυτη περιοχή στη θέση Τσούμπα Φυλής και λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

    Στις προσπάθειες κατάσβεσης παίρνουν μέρος 45 άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας με 15 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν οκτώ αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 27 August 2002 - 18:13:36 UTC