Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-09-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
  • [02] ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΚΟΣΤΟΥΣ 800 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΕΞΑΓΓΕΛΕΙ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [03] ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ: ΠΡΟΣ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
  • [04] ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
  • [05] ΨΑΧΝΕΙ ΕΔΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [06] ΝΕΚΡΟΙ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΔΥΟ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ
  • [07] ΒΟΛΕΪ: ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΜΕ 3-0 ΠΕΤΥΧΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ
  • [08] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ
  • [09] ΑΙΤΗΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ Σ.
  • [10] ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [11] ΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΡΗΣ
  • [12] ΣΤΗΝ ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ Ο ΧΑΤΖΗΒΡΕΤΤΑΣ
  • [13] ΟΡΓΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΣΦΑΓΗ" ΣΤΗΝ
  • [14] Η ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΘΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ WAKEBOARD
  • [15] ΑΠΕΛΑΣΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
  • [16] Γ. ΛΙΑΝΗΣ: ΘΑ ΔΩΣΩ ΜΕΓΑΛΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ
  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [18] Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [19] B. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
  • [20] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΗΧΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΣΤΟ ΜΠΟΪΚΟΤΑΖ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ
  • [21] ΟΙ ΗΠΑ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΠΑΠΟΥΑ
  • [22] ΔΡΙΜΕΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ 6 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ
  • [23] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ALPHA BANK ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ATHENS REGATTA 2002
  • [24] ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΣΛΑΡΙΝΟ ΠΗΡΕ Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

  • [01] ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 3 Σεπτεμβρίου 2002 (09:33 UTC+2)

    "Ούτε ένα ευρώ στην αγορά" είναι το σύνθημα που επικρατεί σήμερα, με τους καταναλωτές να έχουν κηρύξει 24ωρο μποϊκοτάζ σε εμπορικά καταστήματα και ΔΕΚΟ, αντιδρώντας έτσι στην ακρίβεια.

    Το πανελλήνιο μποϊκοτάζ διοργανώνει το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) με τη συμμετοχή της Ενωσης Καταναλωτών Ελλάδας σε συνεργασία με 55 οργανώσεις από ολόκληρη τη χώρα.

    Το ΙΝΚΑ καλεί τους καταναλωτές να μην ξοδέψουν ούτε ένα ευρώ σήμερα στην αγορά, ενώ παράλληλα τους ζητά να κατεβάσουν συμβολικά στις 10 το βράδυ και για δύο λεπτά τους διακόπτες της ΔΕΗ και να αποφύγουν τα τηλεφωνήματα.

    Σήμερα επίσης σε όλη τη χώρα θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της ακρίβειας. Στη Θεσσαλονίκη στις 7 το απόγευμα το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήριο στο άγαλμα του Βενιζέλου, ενώ στην Αθήνα μια ώρα νωρίτερα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου για τον ίδιο λόγο.

    [02] ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΚΟΣΤΟΥΣ 800 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΕΞΑΓΓΕΛΕΙ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Αθήνα, 3 Σεπτεμβρίου 2002 (09:51 UTC+2)

    Φοροελαφρύνσεις κόστους 800 εκατ. ευρώ, οι οποίες αφορούν σε χαμηλόμισθους, συνταξιούχους, πολύτεκνους και μικρομεσαίους επιχειρηματίες, περιλαμβάνει το τρίτο μέρος της φορολογικής μεταρρύθμισης, που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.

    Πρόκειται για ένα πακέτο που θα μοιραστεί κυρίως στα χαμηλά εισοδήματα και τις ΜΜΕ, το κόστος του οποίου θα καλυφθεί εν μέρει από την κατάργηση κάποιων εκπτώσεων δαπανών, κατόπιν απόφασης που ελήφθη χτες, σε συνάντηση του Πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο). Οι δύο από τις κυριότερες αλλαγές του τρίτου πακέτου αφορούν στο αφορολόγητο όριο και είναι οι εξής:

    -Aύξηση του γενικού αφορολόγητου ορίου στα 9.000 - 9.500 ευρώ από 7.400 ευρώ που ισχύει σήμερα. Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, το αφορολόγητο όριο θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 10.000 ευρώ, έναντι του μέχρι σήμερα ισχύοντος, ύψους 8.400 ευρώ.

    -Καθιέρωση ειδικού αφορολόγητου ορίου 20.000 ευρώ για οικογένειες με τρία παιδιά. Tο ποσό αυτό θα αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί από το τέταρτο και άνω.

    Το ενδεχόμενο αύξησης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας κατά 1%, αν και θα κάλυπτε το κόστος των φοροελαφρύνσεων, απορρίφθηκε, καθώς εκτιμάται ότι θα συνέβαλε στην εμπέδωση κλίματος πληθωριστικών προσδοκιών, σε μια περίοδο κατά την οποία οι ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών αναδεικνύεται στο υπ αριθμόν 1 πρόβλημα της οικονομίας.

    Eπίσης, το τρίτο πακέτο προβλέπει αύξηση των εκπτώσεων φόρου (tax credits) για τα παιδιά κατά 10% - 15%, αλλά και κατάργηση της έκπτωσης φόρου με αποδείξεις για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών μέχρι 2.950 ευρώ (1 εκατ. δρχ.). Πάντως, διατηρείται η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων των στεγαστικών δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας, ενώ, αντίθετα, καταργείται το τεκμήριο για IX μέχρι 1.800 κ. ε., τις μοτοσικλέτες και τα μικρά σκάφη και τα τζετ σκι.

    Στο μεταξύ, διατηρείται το τεκμήριο διαβίωσης για τα αυτοκίνητα με κυβισμό πάνω από 1.800 κυβικά εκατοστά, τις δευτερεύουσες και εξοχικές κατοικίες με εμβαδόν πάνω από 100 τ. μ. τις πισίνες, τα μεγάλα σκάφη αναψυχής, τα αεροπλάνα, ελικόπτερα κ.λπ. Στον αντίποδα, περικόπτεται η έκπτωση των δαπανών για αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή και εγκατάσταση συσκευών φυσικού αερίου, ενώ διατηρείται για νοσήλια, ασφάλιστρα ζωής, ενοίκιο κύριας κατοικίας, ασφαλιστικές εισφορές.

    [03] ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ: ΠΡΟΣ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

    Γιοχάνεσμπουργκ, 3 Σεπτεμβρίου 2002 (09:45 UTC+2)

    Η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θεωρούνταν ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις του Γιοχάνεσμπουργκ, φαίνεται πως βρίσκει μερικώς τουλάχιστον λύση, μεταδίδει το BBC.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ευρωπαίοι διπλωμάτες κατάφεραν να επιτύχουν συμφωνία με στόχο τη «σημαντική» αύξηση της χρήσης των συγκεκριμένων πηγών-πρόταση που έβρισκε αντίθετες τις ΗΠΑ αλλά και τον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών.

    Συγκεκριμένα η ΕΕ ζητούσε το 15% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως είναι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια. Παρόλα αυτά στην αρχική συμφωνία που επιτεύχθηκε δεν αναφέρονται συγκεκριμένοι στόχοι γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις αρκετών οικολογικών οργανώσεων.

    Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Τάμπο Μπέκι, απηύθυνε εκκλήσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας, ενώ η Παγκόσμια Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Γιοχάνεσμπουργκ εισέρχεται στην τελική της φάση.

    Την ίδια στιγμή, οι διαπραγματευτές προσπαθούν να ασχοληθούν με τις τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Περισσότεροι από 100 ηγέτες κρατών αναμένεται να φθάσουν στο Γιοχάνεσμπουργκ κατά τις τρεις τελευταίες ημέρες της συνάντησης.

    [04] ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Σεπτεμβρίου 2002 (09:32 UTC+2)

    Στους δρόμους βγαίνουν και πάλι οι αγρότες και από σήμερα παρατάσσουν τα τρακτέρ τους στις εθνικές οδούς και τις πλατείες των χωριών.

    Οι αγρότες προετοιμάζονται για το συλλαλητήριο της Παρασκευής που θα πραγματοποιηθεί στο Λευκό Πύργο στη διάρκεια των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης από τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.

    Οι παραγωγοί της Μακεδονίας θα παρατάξουν σήμερα τα τρακτέρ τους στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος των διοδίων των Μαλγάρων, ενώ οι αγρότες της Θεσσαλίας θα συγκεντρωθούν στη γέφυρα του Τιρνάβου.

    Αύριο στους δρόμους θα βγουν οι αγρότες της Μαγνησίας που έχουν προγραμματίσει να παρατάξουν τα τρακτέρ στον κόμβο του Βελεστίνου. Οι αγρότες πάντως υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται να δημιουργήσουν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

    Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός δεν δεσμευτεί για ικανοποίηση των αιτημάτων στη ΔΕΘ, οι παραγωγοί θα προχωρήσουν σε νέες πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.

    [05] ΨΑΧΝΕΙ ΕΔΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Σεπτεμβρίου 2002 (21:00 UTC+2)

    Εντονος είναι ο προβληματισμός των ανθρώπων της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας για την έδρα που θα χρησιμοποιήσει ο Ηρακλής στο παιχνίδι με την Ανόρθωση για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τα λεγόμενά τους το στάδιο της Νέας Ευκαρπίας παρά το γεγονός ότι ανακαινίστηκε πλήρως δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να διεξαχθεί ο συγκεκριμένος αγώνας. Τις επόμενες μέρες θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη επιτροπή της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας για να βγάλει την απόφαση. Σε περίπτωση που το πόρισμα που θα βγάλουν θα είναι αρνητικό, τότε ο Ηρακλής θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει πιθανόν το γήπεδο Χαριλάου.

    Από εκεί και πέρα οι παίκτες του Ηρακλή συνεχίζουν την προετοιμασία τους τόσο για τον αγώνα του πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό, αλλά και για το παιχνίδι του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ο προπονητής του Γηραιού, Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν αντιμετωπίζει κάποια σημαντικά προβλήματα και όλα δείχνουν ότι η μικρή διακοπή θα βοηθήσει τους παίκτες να ξεπεράσουν μικροενοχλήσεις, αλλά και να ακολουθήσουν λίγο πιο χαλαρούς ρυθμούς, ώστε να πάρουν δυνάμεις για το δύσκολο έργο που τους περιμένει.

    [06] ΝΕΚΡΟΙ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΔΥΟ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ ΚΥΠΑΡΙΣΙΑΣ

    Αθήνα, 3 Σεπτεμβρίου 2002 (20:56 UTC+2)

    Τα πτώματα δύο λαθρομεταναστών εντοπίσθηκαν στην περιοχή Καλού Νερού Κυπαρισίας, από άνδρες του λιμεναρχείου της περιοχής.

    Το ένα από τα δύο τουρκικά αλιευτικά σκάφη που μετέφεραν άγνωστο αριθμό λαθρομεταναστών από το Πακιστάν και το Κασμίρ βυθίστηκε από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες.

    Στην περιοχή εντοπίστηκαν 36 λαθρομετανάστες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο της Κυπαρισίας. Οι λαθρομετανάστες δήλωσαν ότι έφθασαν στην περιοχή με τουρκικό πλοίο και στη συνέχεια επιβιβάσθηκαν σε δύο αλιευτικά για να βγουν στην ακτή, όμως η μία βάρκα βούλιαξε και όπως ανέφεραν αγνοούνται περίπου οκτώ ακόμα άτομα.

    Στην περιοχή έχουν σπεύσει δύο σκάφη του Λιμενικού Σώματος ένα ναυαγοσωστικό, όλα τα παραπλέοντα πλοία και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού για τον εντοπισμό και άλλων λαθρομεταναστών. Την επιχείρηση συντονίζει το λιμεναρχείο της Πύλου.

    [07] ΒΟΛΕΪ: ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΜΕ 3-0 ΠΕΤΥΧΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Σεπτεμβρίου 2002 (20:55 UTC+2)

    Την μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του ελληνικού γυναικείου βόλεϊ πέτυχαν τα κορίτσια του Τάκη Φλώρου. Στην α' φάση του Παγκοσμίου πρωταθλήματος γυναικών που διεξάγεται στη Λειψία της Γερμανίας η εθνική μας ομάδας κέρδισε με σετ 3-0 (25-20, 25-22, 25-21) την πανίσχυρη Κίνα που έχει βλέψεις τίτλου.

    Το ματς της τελευταίας αγωνιστικής του δ' ομίλου ήταν αδιάφορο, καθώς και οι δύο ομάδες είχαν εξασφαλίσει την πρόκρισή τους στη 12άδα από το προηγούμενο παιχνίδι. Ωστόσο αυτό δεν μειώνει σε καμιά περίπτωση την επιτυχία της εθνικής μας, αφού αυτό που έγινε ήταν κάτι το ανεπανάληπτο.

    "Αυτό που συνέβη είναι ανεπανάληπτο. Ζούμε υπέροχες στιγμές. Είμαστε στη 12άδα της διοργάνωσης και αυτό τα λέει όλα. Το να κερδίζεις την Κίνα είναι σημαντικό πράγμα. Δεν τον κάνεις συχνά. Παίξαμε καλό βόλεϊ και δεν είχαμε άγχος. Είπαμε να παίξουμε και ό,τι βγει. Βγήκε το καλύτερο και το πανηγυρίζουμε", είπε μετά το παιχνίδι, ευτυχισμένη για την μεγάλη επιτυχία η πασαδόρος της εθνικής, Ελευθερία Χατζηνίκου.

    [08] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Σεπτεμβρίου 2002 (20:53 UTC+2)

    Πορεία διαμαρτυρίας κατά της ακρίβειας διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (Π.Α.ΜΕ.).

    Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ακρίβεια, ανεργία, πληθωρισμός, αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός» οι περίπου 200 διαδηλωτές ξεκίνησαν από το άγαλμα του Βενιζέλου, διέσχισαν τις οδούς Εγνατία, Ιωνος Δραγούμη και Ερμού και κατέληξαν στην Αγίας Σοφίας. Οι επικεφαλής της πορείας φορούσαν πικέτες, με συνθήματα όπως «Αυξήσεις μισθών όχι κερδών» και «Μείωση της έμμεσης φορολογίας».

    Στην ομιλία του στη συγκέντρωση που προηγήθηκε στο άγαλμα του Βενιζέλου, το στέλεχος του Π.Α.ΜΕ. και γενικός γραμματέας του ΕΚΘ Θεόδωρος Κυριακίδης επισήμανε ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα υψώνει «αγωνιστικό μέτωπο αντίστασης, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τις οδυνηρές για το λαό συνέπειες της, που είναι το μπαράζ των ανατιμήσεων, της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας».

    «Μόνο γέλιο και αγανάκτηση μας προκαλούν οι ιαχές των υπουργών Ανάπτυξης και Οικονομίας και Οικονομικών για την ακρίβεια. Ας κοιταχτούν στον καθρέφτη να δουν τους υπεύθυνους της ακρίβειας», τόνισε.

    [09] ΑΙΤΗΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ Σ. ΣΤΑΜΟΥΛΗ

    Αθήνα, 3 Σεπτεμβρίου 2002 (20:45 UTC+2)

    Παράσταση πολιτικής αγωγής δήλωσε σήμερα στον ειδικό εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο ο δικηγόρος της οικογένειας του Σωτήρη Σταμούλη που δολοφονήθηκε από την "17 Νοέμβρη" το 1980.

    Ο Κώστας Καπελάκης θα είναι ο πρώτος δικηγόρος που θα υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει παραγραφή αδικημάτων στα 20, αλλά στα 25 χρόνια. Ο εφέτης ανακριτής αποδέχθηκε την αίτηση.

    "Είναι κάτι, το οποίο είναι προς εξέταση και δεν θεωρώ δεδομένο ότι η παραγραφή φθάνει μέχρι την εικοσαετία, αλλά εκτείνεται με κάποιες ειδικότερες διατάξεις που υπάρχουν", δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας του Σ. Σταμούλη.

    Στον ειδικό εφέτη ανακριτή κατέθεσε για περίπου μία ώρα και ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Παπαδημητρίου, ο οποίος είχε δεχθεί επίθεση το 1992. Ο κ. Παπαδημητρίου, με την ιδιότητα του δικηγόρου, θα παραστεί ως πολιτική αγωγή και ζήτησε τη δικογραφία, τη συμπληρωματική εξέταση μαρτύρων, αλλά και την αναπαράσταση της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του, ώστε να διαπιστωθεί η ταυτότητα των δραστών και οι συνθήκες της επίθεσης.

    Εξάλλου, ο συνήγορος του κρατούμενου στις φυλακές Κορυδαλλού για συμμετοχή στη "17 Νοέμβρη" Πάτροκλου Τσελέντη ζήτησε από τον ειδικό εφέτη ανακριτή την αποδέσμευση δύο τραπεζικών λογαριασμών του πελάτη του προκειμένου να εξυπηρετηθούν ανάγκες της εταιρίας.

    [10] ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Αθήνα, 3 Σεπτεμβρίου 2002 (20:41 UTC+2)

    Όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος εκατοντάδες Ελληνόπουλα της διασποράς θα δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις για ΑΕΙ της χώρας.

    Σε ειδικά εξεταστικά κέντρα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη οι υποψήφιοι θα εξετασθούν από τις 16 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου, στα μαθήματα γενικής παιδείας, κατεύθυνσης και σε ειδικά μαθήματα.

    Δ.Ρ.

    [11] ΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Σεπτεμβρίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Οικονομική ενίσχυση από τον Δημήτρη Κοντομηνά για άλλη μια φορά θέλουν στον Αρη. Ετσι οι άνθρωποι της διοικούσας επιτροπής επιχείρησαν να βρουν τον μεγαλοεπιχειρηματία, όμως αυτός έλειπε στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους και οι συνεργάτες του τους ενημέρωσαν ότι από Δευτέρα θα βρίσκεται στην Αθήνα, οπότε και θα μπορούν να τον ενοχλήσουν για τα θέματα της ομάδας.

    Στο αγωνιστικό μέρος, εκτός του άκρατου ενθουσιασμού ο προπονητής της ομάδας, Γιώργος Φοιρός μίλησε σήμερα τους παίκτες του και τους διεμήνυσε ότι πρέπει να ξεχάσουν τα δύο πετυχημένα παιχνίδια, για να μην πάρουν τα μυαλά τους αέρα. Ωστόσο αποφάσισε να μην γίνει κάποιος φιλικός αγώνας κατά τη διάρκεια της διακοπής του πρωταθλήματος.

    Σήμερα, επίσης, ο κ. Φοιρός πήρε στα χέρια του τα αποτελέσματα των εργομετρικών εξετάσεων των παικτών, τα αποτελέσματα των οποίων ήταν άκρως ενθαρρυντικά.

    [12] ΣΤΗΝ ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ Ο ΧΑΤΖΗΒΡΕΤΤΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Σεπτεμβρίου 2002 (20:31 UTC+2)

    Στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας θα συνεχίσει την καριέρα του ο Νίκος Χατζηβρέττας. Ο πρώτος σκόρερ του περσινού ελληνικού πρωταθλήματος πήρε τη μεγάλη απόφαση να συνεχίσει την καριέρα του στη Μόσχα και στο ρωσικό πρωτάθλημα, παρά τις προτάσεις που είχε από τον Ολυμπιακό και τον Ηρακλή ο οποίος ήθελε να ανανεώσει το συμβόλαιό του. Ο Ελληνας γκαρντ θα αγωνιστεί στην ομάδα της Ρωσίας τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια.

    Η πρόταση της Ρώσων ήταν καλύτερη οικονομικά από όλες τις προτάσεις που του έγιναν. Και όπως ήταν επόμενο την αποδέχθηκε. «Αλλάζει ο τρόπος ζωής μου. Ελπίζω ότι θα προσαρμοστώ σύντομα. Οι κλιματολογικές συνθήκες είναι το πιο εύκολο, τις αντέχεις», τονίζει ο Νίκος Χατζηβρέττας.

    Για τον Ηρακλή τονίζει: "Δεν κρατάω κακία σε κανέναν. Πέντε χρόνια ήμουν στον Ηρακλή. Ανδρώθηκα στην ομάδα κι έκανα τα πρώτα μου βήματα. Δεν διαγράφονται από την μία στιγμή στην άλλη πέντε ολόκληρα χρόνια».

    [13] ΟΡΓΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΣΦΑΓΗ" ΣΤΗΝ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ

    Μπάνια Λούκα, 3 Σεπτεμβρίου 2002 (20:28 UTC+2)

    Την οργή της μουσουλμανικής κοινότητας στη Βοσνία προκάλεσε πόρισμα που συνέταξε ειδική επιτροπή για λογαριασμό της σερβοβοσνιακής κυβέρνησης σύμφωνα με το οποίο απορρίπτεται ο όρος σφαγή για τα γεγονότα στη Σρεμπρένιτσα στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη χώρα.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, σύμφωνα με το πόρισμα περίπου 2.000 μουσουλμάνοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους εν ώρα μάχης ενώ απορρίπτεται ο ισχυρισμός των Δυτικών ότι ένοπλοι Σέρβοι της Βοσνίας έκαμψαν την αντίσταση της δύναμης του ΟΗΕ στη περιοχή τον Ιούλιο του 1995 και εξόντωσαν περίπου 8.000 μουσουλμάνους.

    Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ενδέχεται οι μουσουλμάνοι να μπέρδεψαν την πραγματικότητα με την φαντασία, να απέδωσαν τις στρατιωτικές απώλειες σε μία σφαγή η οποία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού και των Ηνωμένων Εθνών ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 10.000 μεταξύ των οποίων ανήλικα παιδιά και ηλικιωμένοι.

    [14] Η ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΘΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ WAKEBOARD

    Θεσσαλονίκη, 3 Σεπτεμβρίου 2002 (20:24 UTC+2)

    Ολοκληρώνονται στη λίμνη της Καστοριάς οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος WAKEBOARD που οργανώνει από μεθαύριο η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλάσσιου Σκι.

    Πρόκειται για το 5ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Στους αγώνες θα λάβουν μέρος 100 αθλητές από 12 χώρες (Βρετανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία, Σουηδία, Γερμανία, Ν. Αφρική και Ελλάδα. Μεταξύ των αθλητών θα είναι ο δεύτερος στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες, Βρετανός Μπεν Χιτς, ο Αυστριακός Ρόντο Βιν-Θανγκ, ο Ιταλός Φαμπρίτσιο Μπενίλι και οι Βέλγοι Μάικλ Κάλενμπεργκ και Ζουλιέν Μπονέ. Η ελληνική ομάδα αποτελείται από 20 άτομα. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν οι συμμετοχές του Λάμπρου Νίκου, του Νίκου Ευκαρπίδη και της Αλεξάνδρας Δαμβουνέλη.

    [15] ΑΠΕΛΑΣΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ

    Ιερουσαλήμ, 3 Σεπτεμβρίου 2002 (20:24 UTC+2)

    Οι παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις ορκίσθηκαν να εκδικηθούν μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ να απελάσει τους συγγενείς ενός Παλαιστίνιου εξτρεμιστή από τη Δυτική Οχθη.

    Όπως μετέδωσε το BBC, οι δικαστές διέταξαν την απέλαση του αδελφού και της αδελφής ενός Παλαιστινίου, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για τη διοργάνωση επιθέσεων αυτοκτονίας.

    Η Χαμάς χαρακτήρισε την απόφαση «απαράδεκτη» και τόνισε ότι θα υπάρξει αντίδραση από την παλαιστινιακή αντίσταση.

    Οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι κατεδίκασαν την απόφαση του ισραηλινού δικαστηρίου, υπογραμμίζοντας ότι σηματοδοτεί «μία μαύρη ημέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

    Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάσισε να απελάσει τα αδέλφια του Παλαιστίνιου εξτρεμιστή για δύο χρόνια.

    [16] Γ. ΛΙΑΝΗΣ: ΘΑ ΔΩΣΩ ΜΕΓΑΛΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Σεπτεμβρίου 2002 (20:21 UTC+2)

    Την πρώτη του συνέντευξη Τύπου ως υφυπουργός Αθλητισμού έδωσε σήμερα ο Γιώργος Λιάνης. Μεγάλη προτεραιότητα θα δώσει, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, στην προετοιμασία της Ελλάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    «Θέλω να αλλάξω τη νοοτροπία που επικρατεί ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες αφορούν μόνο την Αθήνα. Δεν είναι, όμως, έτσι τα πράγματα. Και εδώ αναφέρω ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων μια κυβέρνηση έδωσε έργα και διοργανώσεις στην περιφέρεια, που το ύψος τους ξεπερνάει το μισό τρις».

    Ο κ. Λιάνης τόνισε πως οι αθλητές θα παίξουν σημαντικό ρόλο τα δύο χρόνια που μεσολαβούν για τη μεγάλη πρόκληση του 2004. «Είναι η ώρα των αθλητών, οι οποίοι θα παίξουν το ρόλο τους για την ενημέρωση των πολιτών. Θα ήθελα επίσης να συμμετέχει στην υπόθεση αυτή όλο το πολιτικό φάσμα".

    Πήρε θέση και για τα επεισόδια που σημειώθηκαν και στις δύο αγωνιστικές του πρωταθλήματος. «Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία σε καμία ομάδα. Με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο γίνονται τολμηρά βήματα για τη βία και μπαίνουν δρακόντειες διατάξεις».

    Ο Γιώργος Λιάνης θα παρακολουθήσει το Σάββατο το παιχνίδι της εθνικής μας ομάδας με την Ισπανία. Αναμένεται να τον συνοδεύει ο ΓΓΑ, Νίκος Εξαρχος.

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 3 Σεπτεμβρίου 2002 (20:17 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είχαν σήμερα στη Λευκωσία, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, την τελευταία τους συνάντηση, πριν τη μετάβασή τους στο Παρίσι, όπου την ερχόμενη Παρασκευή θα συναντηθούν με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Η συνάντηση διήρκησε μια ώρα και σε αυτήν παρευρέθηκαν οι σύμβουλοι των δύο ηγετών και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Αθήνα, 3 Σεπτεμβρίου 2002 (20:13 UTC+2)

    Αποσπασματικά χαρακτήρισε ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της Ν.Δ. Γιώργος Σουφλιάς τα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατηγορώντας την κυβέρνηση για υποκρισία.

    "Ώδινεν όρος καί έτεκε μύν". Η πολυδιαφημισμένη φορολογική μεταρρύθμιση κατέληξε, όπως κάθε κυβερνητική μεταρρύθμιση, σε αποσπασματικά μέτρα. Και είναι σίγουρο ότι με το σημερινό καθεστώς του δημοσιονομικού αδιεξόδου τα λίγα που δίδονται σήμερα με το ένα χέρι θα παρθούν με το άλλο", τόνισε ο κ. Σουφλιάς.

    "Ποιος θα πιστέψει άραγε τις φορολογικές "ελαφρύνσεις" του ΠΑΣΟΚ, όταν οι δαπάνες και τα χρέη του κράτους ανεβαίνουν ασυγκράτητα και έτσι ο Ελληνας φορολογούμενος θα κληθεί στο τέλος να πληρώσει το μάρμαρο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο;", υπογράμμισε.

    Επισήμανε ότι για τη Νέα Δημοκρατία η φορολογική μεταρρύθμιση έχει πράγματι νόημα μόνο αν εντάσσεται σε έναν ευρύτερο δημοσιονομικό σχεδιασμό, με επίκεντρο την επανίδρυση και εκλογίκευση του κράτους.

    "Και αυτός ο σχεδιασμός απουσιάζει σήμερα παντελώς. Περισσεύουν, αντίθετα, η υποκρισία και οι ψευδείς εντυπώσεις".

    [19] B. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 3 Σεπτεμβρίου 2002 (20:12 UTC+2)

    Τη συμμετοχή του στη διαμαρτυρία των καταναλωτών με το σημερινό μποϋκοτάζ στην αγορά, εξέφρασε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη-Αναγέννηση» Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    «Ασκούμε ιδιαίτερα την κριτική μας προς την κεντρική εξουσία, προς τις ΔΕΚΟ - ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ - προς όλους τους κρατικούς οργανισμούς, που αυξάνουν υπέρμετρα τα τιμολόγιά τους. Να αναφέρουμε τα παραδείγματα της ΔΕΗ , των ΕΛΤΑ που μόνο για στρογγυλοποίηση, αύξησαν τα τιμολόγιά τους κατά 10%. Στη Θεσσαλονίκη ο ΟΑΣΘ αύξησε την τιμή του εισιτηρίου κατά 50%», είπε ο κ. Παπαγεωργόπουλος και πρόσθεσε πως η ακρίβεια, προέρχεται από την κεντρική εξουσία και μετακυλύεται στους επιχειρηματίες και εν συνεχεία στον απλό πολίτη.

    «Ο Έλληνας πραγματικά πάσχει. Από τη μια πλευρά αυξάνεται ο μισθός του κατά 2-3% και από την άλλη υπομένει αυξήσεις στα προϊόντα και στις υπηρεσίες που φθάνουν από 10% ως 50% ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που οι αυξήσεις ξεπερνούν και το 100%», σημείωσε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

    [20] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΗΧΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΣΤΟ ΜΠΟΪΚΟΤΑΖ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

    Αθήνα, 3 Σεπτεμβρίου 2002 (20:11 UTC+2)

    Μεγάλη απήχηση είχε το μποϊκοτάζ κατά της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας που κήρυξαν οι οργανώσεις καταναλωτών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) η μεγαλύτερη αποχή των καταναλωτών στα σούπερ - μάρκετ και παντοπωλεία φθάνει μέχρι και το 70%, ενώ η μείωση του τζίρου στο χονδρεμπόριο ξεπερνά το 80%.

    Συγκεκριμένα, μέχρι τις 4.30 το απόγευμα η μεγαλύτερη ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού στο μποϊκοτάζ καταγράφεται στην Αττική με ποσοστό 34,34% του πληθυσμού. Οι καταναλωτές της Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχαν με ποσοστό 16,66% στο μποϊκοτάζ, της Θεσσαλίας με ποσοστό 7,16%, της Δυτικής Ελλάδας με ποσοστό 6,90%, της Πελοποννήσου με 5,92%. Το ποσοστό συμμετοχής στη Στερεά Ελλάδα ανήλθε σε 5,68%, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη σε 5,56%, στην Κρήτη σε 5,26%, στην Ηπειρο με 3,31%. Μικρά ήταν τα ποσοστά απήχησης στη Δυτική Μακεδονία όπου η συμμετοχή ήταν σε ποσοστό 2,86%, στο Νότιο Αιγαίο 2,51%, στο Βόρειο Αιγαίο 1,94% και στα Ιόνια Νησιά 1,89%.

    Το καταναλωτικό κοινό εκδήλωσε με την αποχή του τη δυσαρέσκειά του για την ακρίβεια με αποτέλεσμα η μείωση στον όγκο πωλήσεων στις δημοτικές λαϊκές αγορές να ανέλθει στο 83%, στα πολυκαταστήματα σε 79%, στα εμπορικά καταστήματα σε ποσοστό 77%, στα καταστήματα διαρκών αγαθών (ηλεκτρικών συσκευών επίπλωσης, η/υ, αυτοκινήτων κ.ά) σε ποσοστό 74%, στα σούπερ - μάρκετ σε 72%, στα καταστήματα τροφίμων 68%. Μείωση κατά 63% στον όγκο πωλήσεων σημειώθηκε στα καταστήματα ψιλικών ειδών, κατά 37% στους χώρους εστίασης και μικρογευμάτων και κατά 33% στα καύσιμα.

    Μετά το κλείσιμο των καταστημάτων το μποϊκοτάζ θα συνεχιστεί στις 10.00 το βράδυ και θα αφορά για τρία λεπτά στο κλείσιμο του διακόπτη του ηλεκτρικού ρεύματος και το κατέβασμα του ακουστικού του τηλεφώνου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα αυξημένα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.

    Απόλυτα επιτυχές χαρακτηρίζουν το μποϊκοτάζ οι καταναλωτικές οργανώσεις που θεωρούν ότι με μέσο ποσοστό αποχής περίπου 65% δόθηκε ένα ηχηρό μήνυμα που θα έχει αποτελεσματικότητα.

    [21] ΟΙ ΗΠΑ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΠΑΠΟΥΑ ΤΗΣ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑΣ

    Τζακάρτα, 3 Σεπτεμβρίου 2002 (20:07 UTC+2)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν τη δολοφονία δυο Αμερικανών δασκάλων και ενός Ινδονήσιου στην απομακρυσμένη επαρχία Παπούα της Ινδονησίας και κάλεσαν την κυβέρνηση να συλλάβει και να τιμωρήσει τους υπευθύνους.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, σε ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Τζακάρτα αναφέρεται ότι «η επίθεση σε αυτά τα αθώα θύματα αποτελεί απαράδεκτη τρομοκρατική πράξη».

    Στην περιοχή βρίσκονται σε εξέλιξη στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά το τελευταίο εξάμηνο, ενώ την πορεία τους παρακολουθεί η Ουάσιγκτον.

    [22] ΔΡΙΜΕΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ 6 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΑ

    Αθήνα, 3 Σεπτεμβρίου 2002 (20:04 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Δριμύτατη επίθεση κατά της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων εξαπέλυσαν έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την απόφαση της να διαγράφεται το θρήσκευμα των ελλήνων από τα απολυτήρια των σχολείων ενώ παράλληλα, για την απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των θρησκευτικών δεν απαιτείται πλέον από τους γονείς να δηλώνουν άθρησκοι, ετερόδοξοι ή ετερόθρησκοι.

    Με ερώτηση τους προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές, Στέλιος Παπαθεμελής, Παναγιώτης Κρητικός, Ευτύχης Κοντομάρης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Κυριάκος Σπυριούνης και Νόρα Κατσέλη υπογραμμίζουν ότι "η απόφαση αυτή προσβάλλει βάναυσα τις ευαισθησίες των ελλήνων πολιτών και έρχεται ως φυσική συνέπεια και άλλων επιλογών της περιόδου αυτής στο ίδιο μήκος κύματος". Στο σημείο δε αυτό, σημειώνουν πως "είναι αδιανόητο ότι μία απειροελάχιστη μειοψηφία με δοτή εξουσία εξακολουθεί εδώ και καιρό να προκαλεί κατά σύστημα την ελληνική κοινωνία.

    Οι βουλευτές τονίζουν ακόμα ότι "ορισμένοι "προοδευτικοί" έχουν βαλθεί να εκθεμελιώσουν αυτόν τον τόπο εκριζώνοντας κάθε σύνδεση του με τα ουσιώδη της ζωής και του Πολιτισμού του" ενώ κατηγορούν την Αρχή Προστασίας ότι υπεισέρχεται σε αρμοδιότητες της Βουλής και του υπουργείου Παιδείας και ότι απεφάσισε να ευτελίσει το μάθημα των θρησκευτικών.

    Τέλος καλούν τους "δράστες" όπως τους χαρακτηρίζουν, αυτών των πρωτοβουλιών" να συμβουλευτούν τον Παπαδιαμάντη παραθέτοντας ένα απόσπασμα από τον Λαμπριάτικο Ψάλτη.

    [23] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ALPHA BANK ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ATHENS REGATTA 2002

    Θεσσαλονίκη, 3 Σεπτεμβρίου 2002 (20:00 UTC+2)

    Το σκάφος Alpha Bank, με κυβερνήτη τον Θοδωρή Τσουλφά και πλήρωμα που απαρτίζεται αποκλειστικά από υπαλλήλους της Alpha Bank, κατέλαβε την 1η θέση

    στον Αγώνα Aegean Regatta 2002, που πραγματοποιήθηκε από τις 19 έως τις 24 Αυγούστου 2002.

    Η Alpha Bank συμμετείχε στο φετινό Αγώνα Aegean Regatta 2002 με δύο ακόμη σκάφη, το Alpha Private Bank, το οποίο, με κυβερνήτη τον Παύλο Κούρκουλο, κατέλαβε την 4η θέση και το Alpha Bank Βορράς, το οποίο, με κυβερνήτη το Στέφανο Μεταξιώτη, κατέλαβε τη 17η θέση.

    Στον αγώνα έλαβαν μέρος συνολικά 76 σκάφη, τα οποία ακολούθησαν τη διαδρομή Λακκί Λέρου - Κω - Σύμη - Ρόδο. Στη Ρόδο πραγματοποιήθηκαν δύο ακόμη ιστιοδρομίες τύπου Όρτσα - Πρύμα.

    Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Alpha Bank εκδηλώνει ενεργό συμμετοχή στους αγώνες και γενικά στις δραστηριότητες της ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης, καθώς υποστηρίζει εμπράκτως το άθλημα αυτό.

    [24] ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΣΛΑΡΙΝΟ ΠΗΡΕ Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Σεπτεμβρίου 2002 (19:58 UTC+2)

    Μια ακόμη μεταγραφή πραγματοποίησε η Ολύμπια Λάρισας. Πρόκειται για τον Δημήτρη Μασλαρινό, ο οποίος πέρσι αγωνιζόταν στον ΒΑΟ. Ο 19χρονος γκαρντ υπέγραψε σήμερα τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας. Το νέο απόκτημα της Ολύμπια Λάρισας από αύριο θα δίνει κανονικά το παρών στις προπονήσεις.

    Στη Λάρισα επίσης βρίσκεται από χθες ο Τσέχος γίγαντας, Μάρτιν Ιντες (2μ18). Από τις επιδόσεις του και την απόδοσή του στις προπονήσεις θα κριθεί η συμμετοχή του στην ομάδα. Ωστόσο η τεχνική ηγεσία της ομάδας δεν βιάζεται να αποκτήσει τους δύο ξένους για να συμπληρώσει το ρόστερ του. Επίσης ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο απόκτησης ενός κοινοτικού σέντερ, καθώς το προπονητικό δίδυμο (Τζήμας - Μαγκώτσιος) ψάχνουν τον καταλληλότερο παίκτη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 3 September 2002 - 18:13:41 UTC