Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-09-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΝΕΟ ΓΥΡΟ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ Ο Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ
  • [02] ΣΕ ΕΞΕΤΑΣΗ DNA ΘΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ
  • [03] ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
  • [04] ΔΕΗΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ 11/9
  • [05] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΤΟΥ
  • [06] ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Ο Ι. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ
  • [07] ΤΟΝ ΜΑΡΚ ΜΠΡΑΝΤΚΕ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [08] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΣΕ
  • [09] ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΤΕΛΕΤΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ
  • [10] ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [11] ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ
  • [12] ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Ο ΣΡΕΝΤΕΡ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ
  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΜΕ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ.
  • [14] ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΓΙΑ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΡΑΦΑΤ
  • [15] Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑ 2004 ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [16] ΣΥΝ: Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΑ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ
  • [17] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ
  • [18] ΔΕΝ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΗΣ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ Ο ΔΗΜΑΣ
  • [19] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑ 2004 ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
  • [20] ΣΤΟΥΣ 19 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΓΑΛΛΙΑ
  • [21] ΕΞIΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ "ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ" ΠΗΡΕ Ο Α. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ
  • [22] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ Ο Ν. ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
  • [23] ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 11ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
  • [24] ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 11η

  • [01] ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΝΕΟ ΓΥΡΟ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ Ο Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ

    Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2002 (10:55 UTC+2)

    "Τα Πανεπιστήμια πρέπει να λειτουργήσουν και τα παιδιά μας δεν πρέπει να χάσουν άλλη εξεταστική περίοδο", δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, ο οποίος μετά τη χθεσινή απόφαση για σύσταση τετραμερούς επιτροπής για την λύση των προβλημάτων στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, απέρριψε το ενδεχόμενο οι Πανεπιστημιακοί να σκληρύνουν τη στάση τους και να προχωρήσουν σε νέο γύρο κινητοποιήσεων.

    Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας", ο κ. Ευθυμίου χαρακτήρισε για άλλη μια φορά την πρόταση που κατατέθηκε χθες ως μια λύση χρυσής τομής και τόνισε: "Δεν υπάρχει περίπτωση να μην αναπληρωθούν τα μαθήματα. Τα Ιδρύματα και οι διδάσκοντες το ξέρουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν χαμένα μαθήματα και ελπίζουμε από αύριο να μην υπάρξει ούτε χαμένη εξεταστική".

    Αναφερόμενος στα χθεσινά επεισόδια που προκλήθηκαν από μερίδα φοιτητών όταν αυτή προσπάθησε να εμποδίσει τη συνάντησή του με τους πρυτάνεις, υποστήριξε ότι αυτό ξεπερνά τα όρια της τελευταίας ανοχής της δημοκρατίας. "Φτάνουμε σε κάτι βαθιά επικίνδυνο όπου μια δυναμική ομάδα μπορεί να υποκαθιστά το σύνολο της κοινωνίας και να ρυθμίζει τους κανόνες", δήλωσε.

    Ο κ. Ευθυμίου επισήμανε ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδα, και τόνισε ότι σύμφωνα με έρευνα της Eurostat του Ιουνίου, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ε.Ε. σε συμμετοχή των παιδιών σε Ανώτατη Εκπαίδευση (58% των παιδιών ηλικίας 18-21 ετών φοιτά σε Ανώτατη Σχολή).

    [02] ΣΕ ΕΞΕΤΑΣΗ DNA ΘΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ «17Ν»

    Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2002 (17:53 UTC+2)

    Σε εξέταση DNA θα υποβληθούν τις επόμενες μέρες όλοι οι συλληφθέντες για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη» σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

    Στο βούλευμα αναφέρεται ότι η εξέταση DNA αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο σε όλες τις προηγμένες τεχνολογικά χώρες την τελευταία 15ετία και έχει χρησιμοποιηθεί ως πειστήριο σε όλες τις υποθέσεις των τρομοκρατικών ενεργειών, με θετικά αποτελέσματα. Επίσης παρατίθεται κατάλογος 150 ευρημάτων από τα κρησφύγετα των οδών Πάτμου και Δαμάρεως τα οποία θα προσφερθούν για αξιολόγηση και σύγκριση με τα δείγματα DNA που θα ληφθούν.

    [03] ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

    Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2002 (14:37 UTC+2)

    Μέτρα για τους κατοίκους της περιοχής του Κηφισού που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία στην Αττική ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Συγκεκριμένα, το βοήθημα των διακοσίων χιλιάδων δραχμών θα δίνεται και στις μικρές επιχειρήσεις, ενώ θα δίνεται βοήθημα 4.500 ευρώ για την αποκατάσταση μικρών ζημιών στα σπίτια. Εξάλλου αποφασίστηκε η κυβέρνηση να διαθέσει τρία δισεκατομμύρια δραχμές για δάνεια που θα χορηγηθούν στις επιχειρήσεις που επλήγησαν (30% δωρεάν και 70% με τη μορφή άτοκου δανείου). Επίσης αποφασίστηκε να δοθεί χρηματοδότηση ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου δραχμών στους Δήμους που επλήγησαν.

    Ο κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε ότι δημιουργήθηκαν τρία κέντρα ενημέρωσης πολιτών στο Μοσχάτο, το Ρέντη και το Φάληρο με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των πληγέντων. Παράλληλα στους δήμους προστέθηκαν 80 άτομα που θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ζήτησε από τους υπουργούς να επισκεφθούν τις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία ώστε να βοηθήσουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών αποκατάστασης.

    [04] ΔΕΗΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ 11/9

    Θεσσαλονίκη, 10 Σεπτεμβρίου 2002 (15:54 UTC+2)

    Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του τρομοκρατικού χτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη έγινε σήμερα στο Αμερικανικό προξενείο Θεσσαλονίκης. Τη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των περισσοτέρων από 3000 θυμάτων της βάρβαρης επίθεσης έψαλλε ο πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης π.Ιωάννης Τασιάς.

    Σε σύντομη ομιλία του ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης είπε ότι η Ελλάδα συμμερίζεται τον πόνο του αμερικανικού λαού αλλά προσέθεσε ότι ''ο κόσμος πρέπει να κάνει τον πόνο σοφία και να αναδείξει τα θετικά που προέκυψαν από την τραγωδία και ανάμεσα τους, την αλληλεγγύη που επιδείχθηκε.

    Πρέπει να αποτιμήσουμε με ψυχραιμία τα γεγονότα, να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε ένα κόσμο δίκαιο, να ταξιδεύουμε, να κατανοούμε τους άλλους λαούς είπε ο κ.Πασχαλίδης, ο οποίος χαρακτήρισε την ασφάλεια ''βασικό ανθρώπινο δικαίωμα''.

    Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, κατέθεσε τη θλίψη των πολιτών της Θεσσαλονικης για τα θύματα της επίθεσης και διαβεβαίωσε ότι όλη η Ελλάδα αισθάνθηκε οδύνη για να τονίσει ότι οι ψυχές των θυμάτων στέλνουν το μήνυμα για την ανοικοδόμηση μιας ασφαλούς παγκόσμιας κοινωνίας και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας έχει αρχίσει να φέρνει αποτελέσματα.

    Ο γενικός πρόξενος Τζον Κόνινγκ των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη ευχαρίστησε τους Έλληνες για τη συμπαράσταση τους στις ΗΠΑ, την οποία διαβεβαίωσε ότι η Αμερική δεν θα ξεχάσει ποτέ, και αφού διάβασε ένα απόσπασμα από το μήνυμα του προέδρου Μπους, τόνισε ότι πρέπει να κοιτάξουμε πίσω από τη θλίψη και να επιβεβαιώσουμε την αποφασιστικότητα μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Μαζί μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο πιο ασφαλή, κατέληξε ο κ.Κόνινγκ.

    Στην εκδήλωση παρέστη κι έδωσε την ανθρώπινη διάσταση της προσπάθειας των σωστικών συνεργείων μετά την επίθεση, ο ελληνικής καταγωγής πυροσβέστης της Νέας Υόρκης Παναγιώτης Κριτσιμίλιος.

    Ο αέρας είχε γεμίσει από καπνό και θάνατο, είπε ο κ.Κριτσιμίλιος για να προσθέσει ότι οι άνθρωποι που αναμίχθηκαν στην υπόθεση της διάσωσης γινόταν μάρτυρες της ιστορίας κι αυτό ράγιζε τις καρδιές τους.

    Ο πυροσβέστης ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα για τις εκδηλώσεις, υπολόγισε σε περίπου τους 20000 τους ανθρώπους που διασώθηκαν μετά την επίθεση, στη μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης όλων των εποχών, στην οποία εξήρε την αυθόρμητη συμπαράσταση χιλιάδων ανθρώπων που μπορούσαν να βοηθήσουν.

    Δεν θα ησυχάσουμε αν δεν τους φέρουμε όλους στα σπίτια τους, είπε χαρακτηρισατικά ο κ.Κριτσιμίλιος, ο οποίος βαθιά συγκινημένος είπε ότι επί 11 μήνες η πυροσβεστική υπηρεσία της Νέας Υόρκης, πήγαινε καθημερινά σε κηδείες συναδέλφων τους των οποίων τα πτώματα ανασυρόταν.

    Στην τελετή παρέστησαν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, το διπλωματικό σώμα που είναι διαπιστευμένο στην πόλη, εκπρόσωποι δογμάτων και εκπρόσωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου της πόλης.

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης, αύριο διεξάγεται ημερίδα με θέμα τα μέσα στην κάλυψη των γεγονότων της 11 Σεπτεμβρίου με διοργανωτές το Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκη, το Αμερικανικό προξενείο και την ΕΤ3, ενώ στις 16 Σεπτεμβρίου θα εγκαινιαστεί στη Βίλα Μπιάνκα έκθεση φωτογραφίας από την ημέρα της επίθεσης σε συνδιοργάνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Αμερικανικού Προξενείου.

    [05] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΔΠΔ

    Νέα Υόρκη, 10 Σεπτεμβρίου 2002 (20:58 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γεώργιος Πικής είναι υποψήφιος για μια από τις 18 θέσεις των Δικαστών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

    Την υποψηφιότητα του κ. Πική, ανακοίνωσε χθες ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λάζαρος Σαββίδης, μιλώντας στην ολομέλεια της Πρώτης Διάσκεψης των Συμβαλλομένων Μελών στο Καταστατικό του Διεθνούς Δικαστηρίου, που πραγματοποιείται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [06] ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Ο Ι. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ

    Νέα Υόρκη, 10 Σεπτεμβρίου 2002 (20:57 UTC+2)

    Φθάνει σήμερα αργά το βράδυ στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, για να εκπροσωπήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στην 57η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν μεθαύριο Πέμπτη (12 Σεπτεμβρίου). Ο κ. Κασουλίδης θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση στις 20 Σεπτεμβρίου και την επομένη θα αναχωρήσει.

    Στη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη ο κ. Κασουλίδης θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με αρκετούς ξένους ομολόγους του, αλλά και τους ειδικούς αντιπροσώπους των ΗΠΑ και της Βρετανίας για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον και Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Θα έχει επίσης συναντήσεις με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Γκρόσμαν και με τον Ελληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέο.

    Το μεσημέρι της 12ης Σεπτεμβρίου θα παρακαθήσει στο γεύμα που παραθέτει προς τιμή των αρχηγών κρατών και Υπουργών Εξωτερικών, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Θα παραστεί επίσης το ίδιο βράδυ στη δεξίωση που παραθέτει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, στο ξενοδοχείο "Γουόλντορφ Αστόρια".

    Ο κ. Κασουλίδης θα λάβει μέρος και θα μιλήσει στη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Κοινοπολιτείας το ερχόμενο Σάββατο (14 Σεπτεμβρίου), στην ειδική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, για αναπτυξιακά θέματα της Αφρικής, στις 16 Σεπτεμβρίου, και στη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των Αδεσμεύτων.

    Ενα σημαντικό μέρος των επαφών του Κύπριου ΥΠΕΞ θα αφορά τη σύνοδο των ισλαμικών χωρών, (στις 17 Σεπτεμβρίου) για την αποτροπή των μονίμων σχεδίων της Αγκυρας να υιοθετηθεί ψήφισμα που θα αναβαθμίζει το ψευδοκράτος. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κασουλίδης θα έχει συναντήσεις με ομολόγους του ισλαμικών χωρών. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια η Ισλαμική Διάσκεψη υιοθετεί σύντομο ανακοινωθέν που καλύπτει και το Κυπριακό.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [07] ΤΟΝ ΜΑΡΚ ΜΠΡΑΝΤΚΕ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 10 Σεπτεμβρίου 2002 (20:53 UTC+2)

    Τον Μαρκ Μπράντκε για έναν χρόνο απέκτησε σήμερα ο Ολυμπιακός. Με ανακοίνωσή της η ΚΑΕ έκανε γνωστή την συνεργασία της με τον Αυστραλό σέντερ, ο οποίος απέστειλε σήμερα υπογεγραμμένο το συμβόλαιό του. Την Πέμπτη το μεσημέρι αναμένεται στη χώρα μας συνοδευόμενος από την οικογένειά του.

    Ο Ολυμπιακός θα είναι ο δεύτερος ευρωπαϊκός σταθμός του Μαρκ Μπράντκε καθώς την περίοδο 1992-93 είχε  αγωνιστεί στην Ισπανία με τη Μούρθια. Στην πατρίδα του έχει φορέσει τη φανέλα των Αδελαΐδα Σούπερ Σίξερς (1988-1992), ενώ για εννιά χρόνια (1993-2002) είναι η βασική... κολώνα των "Μέλβουρν Τάιγκερς", έχοντας αγωνιστεί ενδιάμεσα και μια χρονιά (1996-97) στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ με τη φανέλα των Φιλαδέλφεια 76ερς.

    Το νέο μεταγραφικό απόκτημα των "ερυθρολεύκων" είναι εξαιρετικός σκόρερ και πολύ καλός ριμπάουντερ. Αυτό αποδεικνύεται και από τα στατιστικά του.  Τη σεζόν που μας πέρασε σε 28 παιχνίδια είχε κατά μέσο όρο 23,5π., με 69% β., 52% 2π.,  31% 3π., 13,4 ρ. (9,4-4), 3 ασιστ και 0,7 κλεψίματα.

    [08] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΣΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ

    Λονδίνο, 10 Σεπτεμβρίου 2002 (20:50 UTC+2)

    Το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσε ανακοίνωσε σύμφωνα με την οποία προειδοποιεί τα πλοία στην περιοχή του Κόλπου να βρίσκονται σε ετοιμότητα εναντίον πιθανών επιθέσεων σε πετρελαιοφόρα από μέλη του δικτύου της Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, στην ανακοίνωση καλούνται οι πλοίαρχοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί χωρίς ωστόσο να παρέχονται πληροφορίες για την χρονική στιγμή κατά την οποία αναμένεται να εκδηλωθεί κάποιο χτύπημα.

    «Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που προέρχονται από την ναυτιλιακή κοινότητα της περιοχής, οι τρομοκράτες της αλ Κάιντα έχουν σχεδιάσει επιθέσεις εναντίον πετρελαιοφόρων που πλέουν από τον Περσικό Κόλπο μέχρι το Κέρας της Αφρικής», τονίζεται στην ανακοίνωση του γραφείου του αμερικανικού ναυτικού στο Μπαχρέιν.

    [09] ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΤΕΛΕΤΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ 11ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Επιμνημόσυνη τελετή θα διεξαχθεί αύριο, 11 Σεπτεμβρίου στην κύρια είσοδο και στο Ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

    Στην κύρια είσοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα γίνει η έπαρση των σημαιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα ακολουθήσει τελετή στο Ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου, μετά την ομιλία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή.

    Στη συνέχεια, θα μιλήσουν ο Δανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και εκπρόσωπος της Προεδρίας του Συμβουλίου Μπέρτελ Χάαρντερ, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ενωση και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων.

    Τέλος, θα εγκαινιασθεί έκθεση που οργάνωσε η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπό την αιγίδα του κ. Κοξ αφιερωμένη στα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

    [10] ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 10 Σεπτεμβρίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Στο στενό εύρος διακύμανσης της μιας μονάδας διαπραγματεύτηκε σήμερα ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑΚ ο οποίος παρέμεινε σε αρνητική περιοχή σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης.

    Η αγορά κατέγραψε μικρές απώλειες της τάξης του 0,5%, κλείνοντας στις 86,72 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 453 χιλιάδες λίρες, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να εστιάζεται στη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία συγκέντρωσε πέραν του 1/4 του ημερήσιου τζίρου, αξίας 119 χιλιάδων λιρών.

    Ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών σημείωσε πτώση της τάξης του 0,54%, κλείνοντας στις 351,28 μονάδες.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [11] ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 10 Σεπτεμβρίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Κανείς ακόμη δεν γνωρίζει τι θα γίνει με τα εισιτήρια του ντέρμπι Ηρακλή - Ολυμπιακού. Την τελική απόφαση πρόκεται να πάρει την Πέμπτη η αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκη, η οποία και θα αποφανθεί αν μπορεί να τηρηθεί η τάξη σε περίπτωση που βρεθούν περίπου 1.200 οπαδοί του Ολυμπιακού στο γήπεδο της Νέας Ευκαρπίας.

    Από την άλλη αυτό που νοιάζει τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι η αγωνιστική κατάσταση των παικτών του εν όψει του παιχνιδιού με τον Ολυμπιακό. Το ευχάριστο για τον σέρβο τεχνικό είναι πως θα έχει όλους τους παίκτες στη διάθεση του καθώς οι περισσότεροι ξεπέρασαν τους τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της μίνι διακοπής του πρωταθλήματος, ενώ η ψυχολογία των παικτών εξακολυθεί να είναι καλή.

    Επίσης μια νίκη επί του Ολυμπιακού θα ανεβάσει την ψυχολογία των παικτών εν όψει του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με την Ανόρθωση. Ειδικά μάλιστα αν πάρει στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής τη νίκη επί του Ολυμπιακού, τότε τα εισιτήρια με την κυπριακή ομάδα θα εξαφανιστούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    [12] ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Ο ΣΡΕΝΤΕΡ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ

    Βερολίνο, 10 Σεπτεμβρίου 2002 (20:27 UTC+2)

    Για πρώτη φορά από την αρχή του έτους οι Σοσιαλδημοκράτες του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ προηγούνται των Χριστιανοδημοκρατών του Έντμουντ Στόιμπερ στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Infratest Dimap για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου ARD.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, που έλαβε χώρα μόλις 12 ημέρες πριν από τις εκλογές, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα προηγείται με 39% έναντι 38% του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος. Επιπλέον οι Σοσιαλδημοκράτες φέρεται να έχουν αυξήσει τα ποσοστά τους κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σε αντίθεση με τους Χριστιανοδημοκράτες οι οποίοι παρουσιάζουν πτώση 1,5 %.

    Το ποσοστό προτίμησης που έλαβαν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες είναι της τάξεως του 8,5%, των Πρασίνων αγγίζει το 7,5% ενώ το ποσοστό της προτίμησης για τους πρώην κομμουνιστές του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού είναι της τάξεως του 4%.

    Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το ποσοστό προτίμησης στο κόμμα του Γερμανού καγκελάριου αυξήθηκε λόγω των χειρισμών του στο θέμα των πλημμύρων στη χώρα αλλά και στο κρίσιμο θέμα του Ιράκ για το οποίο ο κ. Σρέντερ εξέφρασε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης.

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΜΕ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Βρυξέλλες, 10 Σεπτεμβρίου 2002 (20:25 UTC+2)

    Με τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκε η υποψήφια του κόμματος για τη δημαρχία της Αθήνας Ντόρα Μπακογιάννη, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στις Βρυξέλλες.

    Κατά τη συζήτηση που έγινε εξετάστηκαν θέματα που αφορούν στο Δήμο Αθηναίων, όπως οι δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω κοινοτικών πόρων και η συμβολή του Δήμου στην ουσιαστική προώθηση του διαλόγου για την Ευρώπη. Εξετάστηκαν ακόμη οι πιθανοί τρόποι προβολής της Αθήνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ιδιαίτερα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς και οι δυνατότητες συνεργασίας που ανοίγονται με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις με την ευκαιρία αυτή.

    Σήμερα ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γιώργος Δημητρακόπουλος παρέθεσε γεύμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς τιμήν της κ. Μπακογιάννη.

    [14] ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΓΙΑ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΡΑΦΑΤ

    Ραμάλα, 10 Σεπτεμβρίου 2002 (20:21 UTC+2)

    Το παλαιστινιακό Κοινοβούλιο ανέβαλε τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ για την Τετάρτη.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, οι Παλαιστίνιοι βουλευτές άσκησαν κριτική κατά της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης πριν την έναρξη της συνεδρίασης του παλαιστινιακού Νομοθετικού Σώματος χθες στη Ραμάλα της Δυτικής όχθης ενώ έκαναν λόγω για μάχη την οποία καλείται να δώσει η κυβέρνηση με σκοπό να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης.

    Ο πρόεδρος του Νομοθετικού Σώματος Αχμέντ Κορέι ανακοίνωσε ότι η συνεδρίαση θα συνεχιστεί την Τετάρτη ενώ η αρμόδια νομική επιτροπή θα αποφασίσει εάν η ψήφο εμπιστοσύνης θα αφορά στο σύνολο της κυβέρνησης ή μόνο για την έγκριση των νέων υπουργών.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάσερ Αραφάτ προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης τον περασμένο Ιούνιο κατόπιν πιέσεων από τη διεθνή Κοινότητα.

    [15] Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑ 2004 ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Σεπτεμβρίου 2002 (20:21 UTC+2)

    Στην κορυφή του Καυκάσου και ταυτόχρονα στην υψηλότερη κορυφή της Ευρώπης, Ελ Μπρους, σε υψόμετρο 5.642 μ., ξεδίπλωσαν τη σημαία της ΑΘΗΝΑ 2004, τρεις ορειβάτες από τη Μαγνησία, Εθελοντές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, σε μια συμβολική, πλην όμως ιδιαίτερα σημαντική προσπάθεια να προβληθούν διεθνώς οι Αγώνες και το γεγονός της επιστροφής τους στη χώρα που τους γέννησε.

    Ήταν μια ακόμη επιτυχημένη ορειβατική αποστολή των κ.κ. Νίκου Μαγγίτση, 33 ετών, καθηγητή Φυσικής Αγωγής και αρχηγού της αποστολής, Γρηγόρη Πολυμέρου, 33 ετών, και οι δυο μέλη του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Αγριάς Βόλου, καθώς και του κ. Γιάννη Γιαννάτου, 20 ετών, από το Βόλο.

    Μια αποστολή που υποστηρίχθηκε ηθικά και υλικά από την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, τον Αθλητικό Οργανισμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας και το Δήμο Αγριάς.

    Τους τρεις ορειβάτες και τις λεπτομέρειες της αποστολής τους, παρουσίασε η ΑΘΗΝΑ 2004 κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε στο Βόλο, τη μια από τις πέντε Ολυμπιακές πόλεις της χώρας.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Γενικός Διευθυντής Τύπου & ΜΜΕ της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Σεραφείμ Κοτρώτσος τόνισε, μεταξύ άλλων: «Η ΑΘΗΝΑ 2004 αγκάλιασε τις προσπάθειες των τριών ορειβατών από τη Μαγνησία όχι μόνο γιατί είναι Εθελοντές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 αλλά και διότι μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν ως πρότυπα για την προσέλκυση και άλλων συμπατριωτών μας σε αυτή την γιορτινή περιπέτεια της συμμετοχής και της προσφοράς στον κοινό εθνικό στόχο".

    Αναφερόμενος στην αποστολή ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Σύμβουλος Εθελοντισμού της ΑΘΗΝΑ 2004 Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, τόνισε ότι έχει ιδιαίτερα συμβολική σημασία καθώς στον Καύκασο ζούσε κατά το μύθο ο Προμηθέας που θεωρείται και ως ο πρώτος Εθελοντής του ανθρωπίνου γένους.

    Ο Νομάρχης Μαγνησίας Πάνος Σκοτεινιώτης χαιρέτισε το εγχείρημα των τριών ορειβατών που με την πρωτοβουλία τους θέλησαν να τονίσουν την ανθρώπινη δύναμη και τα ολυμπιακά ιδεώδη.

    Ο Δήμαρχος Αγριάς Στράτος Σωτηρόπουλος επεσήμανε ότι η δύσκολη αποστολή των ορειβατών από τη Μαγνησία «έδωσε τη δυνατότητα προβολής πολύ σημαντικών μηνυμάτων, όπως της διάδοσης σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία του πλανήτη της Ολυμπιακής Ιδέας, του Ολυμπιακού Εθελοντισμού και γενικότερα της Ειρήνης και της Συμφιλίωσης των λαών".

    Όσο για τον Νίκο Μαγγίτση χαρακτήρισε τη στιγμή της ολοκλήρωσης της αποστολής ως «την ωραιότερη που έχει ζήσει στις υψηλότερες κορφές". Και πρόσθεσε: «Από την ώρα που η Πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 κα Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη μας εμπιστεύθηκε τη σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων έπρεπε πάση θυσία να πετύχουμε το στόχο μας".

    Η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων παρέδωσε τη σημαία της ΑΘΗΝΑ 2004 στο Νίκο Μαγγίτση στις 22 Ιουλίου, τονίζοντας ότι «όλοι θέλουν να προσφέρουν κάτι μικρό ή μεγάλο για τους Αγώνες. Εσείς θα επιχειρήσετε κάτι μεγάλο".

    Τελικά, την 1η Αυγούστου, η ομάδα των Ελλήνων ορειβατών πάτησε στην υψηλότερη κορυφή της Ευρώπης, ξεδίπλωσε τη σημαία της ΑΘΗΝΑ 2004 και αμέσως μετά την ελληνική.

    Η αποστολή είχε ξεκινήσει από την Ελλάδα στις 26 Ιουλίου. Την επομένη έφτασε στην κοιλάδα Τρέσκολ και το χωριό Αζαού, απ' όπου άρχισαν την άνοδό τους στις πλαγιές του Καυκάσου, υπό συνθήκες που διαρκώς εναλλάσσονταν. Χιονοθύελλες, βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες, έως μείον 12 βαθμούς Κελσίου, ήσαν τα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσουν, περπατώντας 8-14 ώρες κάθε ημέρα.

    Στις 28 Ιουλίου έφτασαν ως την κορυφή Τσεγιέτ (3.600 μέτρα) και στις 29 του μηνός ως το καταφύγιο Πριούτ, που βρίσκεται σε υψόμετρο 4.060 μέτρα, μετά από μια ολονύχτια ανάβαση, αφού οι χιονοθύελλες κόπαζαν μόνο τη νύχτα. Την επομένη προωθήθηκαν ως το καταφύγιο στα Παστούκοφ Ροκς, τελευταίο σταθμό πριν από την υψηλότερη κορυφή του Καυκάσου και σημείο της τελικής προετοιμασίας.

    Επόμενος στόχος για τον Νίκο Μαγγίτση και την ορειβατική του ομάδα είναι η κατάκτηση του Νότιου Πόλου, ταξίδι που επίσης θα υποστηριχτεί ηθικά και οικονομικά από την ΑΘΗΝΑ 2004, αφού και αυτό είναι αφιερωμένο στην Ολυμπιακή Ιδέα, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

    [16] ΣΥΝ: Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΑ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

    Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2002 (20:18 UTC+2)

    "Δυστυχώς μια ημέρα μετά το ατύχημα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη η αλυσίδα του τρόμου συνεχίστηκε με τα νέα θανατηφόρα ατυχήματα στη Motor Oil και στις οικοδομές, ενώ έχουν προηγηθεί ατυχήματα στα γιαπιά του Ολυμπιακού χωριού και σε όλους τους χώρους εργασίες", δήλωσε το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του κόμματος Δημήτρης Στρατούλης, με αφορμή τα σημερινά θανατηφόρα ατυχήματα στην Motor Oil και σε οικοδομή.

    "Ατυχήματα εγκλήματα προδιαγεγραμμένα με την "άδεια" των αρχών, που αδιαφορούν προκλητικά στην χώρα μας για την ασυδοσία των επιχειρήσεων, οι οποίες αρνούνται να εφαρμόσουν, ακόμα και τα ελάχιστα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων", υπογράμμιζε τονίζοντας ότι "η χώρα μας έχει το χρυσό μετάλλιο στην Ευρώπη στα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα και ο πρωθυπουργός της χώρας τολμά να μιλά για το νέο δόγμα της ασφάλειας, όταν οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν έχουν εξασφαλισμένη στην εργασία τους την προστασία της υγείας και της ίδιας της ζωής τους".

    "Πίσω από τις ερμητικά κλεισμένες πόρτες των περισσότερων επιχειρήσεων δεν υπάρχει Σύνταγμα, δεν υπάρχει νόμος. Οι εργοδότες "τα γράφουν στα παλιά τους παπούτσια" και οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί (επιθεωρήσεις εργασίας και υγείας) είτε αδιαφορούν, είτε αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση, παρά τις άπειρες καταγγελίες των εργαζομένων και τις κραυγές απόγνωσης των θυμάτων", δήλωσε ο κ. Στρατούλης.

    "Ο ΣΥΝ ζητάει άμεσο καταλογισμό των ευθυνών και από την κυβέρνηση να πάρει, επιτέλους, μέτρα για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους εργασίας. Καλεί τους Ελληνες εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους να αντισταθούν και να βάλουν τέρμα στις καθημερινές ανθρωποθυσίες σε βάρος τους στον βωμό της αύξησης των επιχειρηματικών κερδών", κατέληξε.

    [17] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Νέα Υόρκη, 10 Σεπτεμβρίου 2002 (20:14 UTC+2)

    "Έχει περάσει ένας χρόνος από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εχει περάσει ένας χρόνος και όμως ο χρόνος δεν μπορεί να μας χωρίσει από τη φρίκη εκείνης της ημέρας, από το σοκ μας, τη θλίψη μας και τη συμπαράστασή μας προς όλα τα παιδιά, τους συζύγους, τους φίλους των οικογενειών αυτών που πέθαναν. Ακόμα αισθανόμαστε το σοκ", επισημαίνει σε μήνυμα του Κόφι Αναν, Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με την ευκαιρία της πρώτης επετείου από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

    "Στις 11 Σεπτεμβρίου, η θλίψη απλώθηκε σε όλον τον πλανήτη όχι μόνο προς συμπαράσταση στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά για τον χαμό που μοιραστήκαμε όλοι. Πάνω από 90 έθνη έχασαν γιους και κόρες δολοφονήθηκαν εκείνη την ημέρα για κανέναν άλλο λόγο παρά μόνο διότι είχαν επιλέξει να ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα συγκεντρωνόμαστε ως μια παγκόσμια κοινωνία γιατί σαν τέτοια μας επιτέθηκαν.

    Έχουν υπάρξει και θα υπάρξουν και άλλες ευκαιρίες να εξετασθούν τα αίτια πίσω από αυτές τις επιθέσεις και πρέπει να εξετασθούν. Θα υπάρξουν και άλλες ευκαιρίες για να συζητηθούν οι αντιδράσεις μας απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις και πρέπει να συζητηθούν. Θα υπάρξουν άλλες ευκαιρίες να εξετασθούν οι καλύτεροι τρόποι για να διατηρήσουμε την οικουμενική ενότητα εκείνης της ημέρας και πρέπει να εξετασθούν.

    Αλλά σήμερα είναι ημέρα ενθύμησης και σεβασμού. Μια ημέρα για να θυμηθούμε αυτούς που πέθαναν όσο προσπαθούσαν να διασωθούν από τη φωτιά, και αυτούς που θυσιάστηκαν πεθαίνοντας όσο έτρεχαν προς τη φωτιά. Μια ημέρα για να θυμηθούμε τις ζωές κατοίκων από όλα τα μέρη του κόσμου που συνάντησαν τον κίνδυνο και τον θάνατο χωρίς προειδοποίηση, χωρίς αιτία, χωρίς ευκαιρία. Μια ημέρα για να θυμηθούμε το πνεύμα της ενότητα που κατέλαβε την ανθρωπότητα εκείνη την ημέρα από τη Νέα Υόρκη, στην Τεχεράνη, στο Βερολίνο, στο Πεκίνο αντιμέτωπη με την ασύλληπτη φρίκη", τονίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ στο μήνυμά του.

    "Δεν θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη ύβρις προς το πνεύμα και τον προορισμό των Ηνωμένων Εθνών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ολα για όσα εργαζόμαστε ειρήνη, ανάπτυξη, υγεία, ελευθερία εφθάρησαν από αυτή τη φρίκη. Όλα σε όσα πιστεύουμε σεβασμός για την ανθρώπινη ζωή, δικαιοσύνη, ανεκτικότητα, πλουραλισμός και δημοκρατία απειλούνται. Πρέπει αυτή η φρίκη να νικηθεί από τον κόσμο που θα δρα σαν μια δύναμη.

    Είθε η μνήμη αυτών που πέθαναν την 11η Σεπτεμβρίου να εμπνεύσει έναν καλύτερο, δικαιότερο και ειρηνικότερο κόσμο", καταλήγει.

    [18] ΔΕΝ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΗΣ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ Ο ΔΗΜΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Σεπτεμβρίου 2002 (20:11 UTC+2)

    Δεν θα μπορέσει ν' αγωνιστεί τελικά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα άρσης βαρών της Πολωνίας, ο Πύρρος Δήμας. Ο τρεις φορές χρυσός Ολυμπιονίκης δεν έχει κάνει ολοκληρωμένη προετοιμασία, εξαιτίας μιας επέμβασης στο δεξί του γόνατο.

    Στη Βαρσοβία δεν θα ταξιδέψουν λόγω τραυματισμών και οι Χρήστος Σπύρου και Κώστας Γκαρίπης.

    [19] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑ 2004 ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 10 Σεπτεμβρίου 2002 (20:08 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε χθες στο συνεδριακό κέντρο της Λευκωσίας η παρουσίαση των αυθεντικών προϊόντων των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας του 2004, παρουσία των Ολυμπιονικών Κώστα Κεντέρη και Κατερίνας Θάνου. Στην εκδήλωση, που οργάνωσε η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης, ο πρέσβης της Ελλάδας Χρήστος Παναγόπουλος, ο πρόεδρος της ΚΟΕ Κίκης Λαζαρίδης, ο πρόεδρος του ΚΟΑ Αντρέας Παπαχαραλάμπους, καθώς και στελέχη του Οργανισμού «ΑΘΗΝΑ 2004».

    Το κοινό είχε την ευκαιρία να δει από κοντά και να αποκτήσει τα αυθεντικά αναμνηστικά προϊόντα, ΑΘΗΝΑ 2004, τα οποία θα πωλούνται σε επιλεγμένα καταστήματα. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την προετοιμασία των Κυπρίων αθλητών ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας.

    [20] ΣΤΟΥΣ 19 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΓΑΛΛΙΑ

    Παρίσι, 10 Σεπτεμβρίου 2002 (20:06 UTC+2)

    Τουλάχιστον 19 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες που πλήττουν τη νότια Γαλλία μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, την περιοχή επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Πιέρ Ραφαρέν ο οποίος υποσχέθηκε την καταβολή οικονομικής βοήθειας στους πλημμυροπαθείς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες σε περισσότερα από 40.000 σπίτια έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση ενώ χιλιάδες άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

    Σημειώνεται ότι έχουν διακοπεί οι σιδηροδρομικές και οδικές μεταφορές στην ευρύτερη περιοχή καθώς κατέρρευσαν πολλές γέφυρες.

    Οι αρχές εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί καθώς 12 άτομα μέχρι στιγμής αγνοούνται.

    [21] ΕΞIΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ "ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ" ΠΗΡΕ Ο Α. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Σεπτεμβρίου 2002 (20:03 UTC+2)

    Εξήλθε από το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», όπου νοσηλεύονταν τις τελευταίες μέρες, ο αντιπρόεδρος της ΕΠΟ Αριστείδης Σταθόπουλος. Δώδεκα, περίπου, μέρες μετά την εναντίον του δολοφονική απόπειρα ο κ. Σταθόπουλος βρίσκεται στο σπίτι του και ετοιμάζεται να επανέλθει στα καθήκοντά του.

    Κατά την έξοδό του από το νοσοκομείο ο αντιπρόεδρος της ΕΠΟ τόνισε: «Πριν απ' όλα ευχαριστώ τον Θεό που με βοήθησε να βγω ζωντανός από την δολοφονική εναντίον μου απόπειρα με δράστες πληρωμένους δολοφόνους. Στη συνέχεια επιθυμώ να ευχαριστήσω όσους στάθηκαν δίπλα σε μένα και στην οικογένειά μου με οποιονδήποτε τρόπο όλες αυτές τις μέρες και ειδικά τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό. Η βοήθειά τους ήταν πολύ σημαντική, ειδικά στον ηθικό τομέα.

    Είναι βαθιά η πεποίθησή μου πως η εναντίον μου δολοφονική απόπειρα έγινε από το χώρο του ποδοσφαίρου και μόνο από αυτόν. Ανάλογη ήταν και η κατάθεσή μου προς την Αστυνομία. Ό,τι άλλο γράφτηκε, μεταδόθηκε ή υπονοήθηκε και αφορά σε αιτίες της εναντίον μου δολοφονικής απόπειρας για δήθεν διαφορές που είχα σε οικονομικό, πολιτικό ή προσωπικό επίπεδο αποτελεί αποκύημα φαντασίας και οργανωμένη προσπάθεια αποπροσανατολισμού των ερευνών για την ανακάλυψη των δραστών. Οι οικονομικές μου συναλλαγές ήταν και είναι πάντα καθαρές και είχαν σχέση αποκλειστικά με τις νόμιμα λειτουργούσες τράπεζες. Πολιτικές ή προσωπικές διαφορές δεν είχα και δεν έχω με κανένα. Είναι δε γνωστό σε όλους πως δημόσια δήλωσα την αποχή μου από τις πολιτικές διαδικασίες με την ανακοίνωση περί μη καθόδου της παράταξης που είχα την τιμή να ηγούμαι στις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου.

    Επιθυμώ να δηλώσω σε όλους τους τόνους πως σκοπός ζωής για μένα θα είναι πλέον η ανακάλυψη των ηθικών αυτουργών της εναντίον μου δολοφονικής απόπειρας, επειδή θεωρώ πως αυτοί έχουν την απόλυτη ευθύνη. Η απόπειρα να τρομοκρατήσουν τη διοίκηση της ΕΠΟ και να ανακόψουν την πορεία αναβάθμισης των πρωταθλημάτων θα έχει τα εντελώς αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Σύντομα θα το καταλάβουν με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο.

    Τέλος, θα πρέπει να αναφέρω πως με εντολή μου προς τους δικηγόρους μου έχει ήδη κινηθεί η διαδικασία κατάθεσης αγωγών ενώπιον της δικαιοσύνης για όλα εκείνα τα

    δημοσιεύματα που αναφέρθηκαν με τρόπο μειωτικό για το πρόσωπό μου, με αφορμή την εναντίον μου δολοφονική απόπειρα».

    [22] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ Ο Ν. ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Σεπτεμβρίου 2002 (20:01 UTC+2)

    Την πρώτη του συνέντευξη Τύπου με την ομάδα της Καλλιθέας έδωσε σήμερα ο Νίκος Αναστόπουλος που αντικατέστησε το Νίκο Κουρμπανά. Τον παρουσίασε ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Νίκος Σαλευρής. «Ο Νίκος Αναστόπουλος είναι καλός προπονητής και έχει όλες τις προϋποθέσεις για να οδηγήσει μια ομάδα στην επιτυχία. Θα του δώσουμε όλα τα εφόδια που χρειάζονται για να πετύχει. Του εύχομαι καλή επιτυχία», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σαλευρής.

    Από την άλλη ο νέος προπονητής της Καλλιθέας, Νίκος Αναστόπουλος επισήμανε: «Οι παίκτες έπειτα από μια πρώτη επαφή που είχα διαπίστωσα ότι αγαπούν την ομάδα», τόνισε ο κ. Αναστόπουλος και συνέχισε: «Επίσης το ίδιο ισχύει για τα μέλη της διοίκησης, αλλά και τους φιλάθλους της. Η Καλλιθέα διαθέτει φιλάθλους που βρίσκονται στο πλευρό της ομάδας και την στηρίζουν στις δύσκολες στιγμές. Εμείς δεν έχουμε διάθεση να πούμε πολλά λόγια. Θα μιλήσουν τα έργα μας. Εχουμε βάλει κάποιους στόχους τους οποίους θέλουμε να υλοποιήσουμε στο ακέραιο».

    [23] ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 11ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2002 (19:54 UTC+2)

    Η θλιβερή επέτειος του τρομοκρατικού χτυπήματος στη Νέα Υόρκη, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, με την εκατόμβη των θυμάτων στους δίδυμους πύργους επιβάλλει την αυτονόητη συμμετοχή όλων των πολιτισμένων και δημοκρατικών ανθρώπων του πλανήτη στο βαρύτατο πένθος του αμερικανικού λαού, τονίζει στο μήνυμά του για την πρώτη επέτειο από το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, Γιάννης Δημαράς.

    Ο κ. Δημαράς καλεί τις κυβερνήσεις και τους λαούς να προβληματιστούν πάνω στα αίτια , τις εκδηλώσεις και τις επιπτώσεις του φαινομένου της τρομοκρατίας, επισημαίνοντας πως οι προβληματισμοί αυτοί είναι ιδιαίτερα επίκαιροι για εμάς τους Έλληνες, που βιώνουμε τις εξελίξεις εξάρθρωσης τρομοκρατικών ομάδων στη χώρα μας.

    Οι άνθρωποι του δημοτικού συνδυασμού «ΑΘΗΝΑ η Πόλη μας» ενώνουν τις προσευχές τους για τα θύματα του τρομοκρατικού χτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και τάσσονται υπέρ της συνεργασίας των λαών και της λήψης μέτρων που θα αποθαρρύνουν την εμφάνιση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων, τονίζει στο μήνυμά του ο Γ. Δημαράς, ζητώντας από τους κυβερνώντες, τους φορείς κάθε εξουσίας και τους πολίτες εγρήγορση, ώστε οι αντιτρομοκρατικές ενέργειες να μην αποτελέσουν εφαλτήρια πρόσθετων κινδύνων για τον τόπο.

    [24] ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 11η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Παρίσι, 10 Σεπτεμβρίου 2002 (19:49 UTC+2)

    Το αντιαμερικανικό κλίμα που επικρατεί στη Γαλλία αυξήθηκε την χρονιά που πέρασε μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου ενώ παράλληλα κέρδισε έδαφος το αίσθημα της ανάγκης συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Sofres που δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, μόλις τα 2/5 των ερωτηθέντων απάντησαν ότι πρόσκεινται φιλικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, ποσοστό που παρουσίασε μείωση κατά 2% σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό του 2000. Αντίθετα το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι «απεχθάνονται» τις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 16% από 10% που ήταν πέρυσι.

    Από το σύνολο των ερωτηθέντων το 62% θεωρεί ότι η Ουάσινγκτον προσπαθεί να επιβάλλει τη δική της πολιτική παγκοσμίως ενώ μερικές λέξεις που χαρακτηρίζουν τις ΗΠΑ είναι η δύναμη, η βία και η ανισότητα.

    Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν το 50% απάντησε ότι θεωρεί ότι η Γαλλία και οι ΗΠΑ είναι σύμμαχοι, ποσοστό που παρουσίασε αύξηση σε σχέση με το 47% δυο χρόνια νωρίτερα.

    Οι Γάλλοι φέρεται να είναι ιδιαίτερα επικριτικοί και στην αμερικανική παράδοση καθώς ποσοστό 70% ασκεί κριτική στα όσα μεταδίδει η αμερικανική τηλεόραση.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 10 September 2002 - 18:13:45 UTC