Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-11-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΙΑ ΤΗΝ ENTAΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ ΣΡΕΝΤΕΡ
  • [02] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
  • [03] Ο ΜΠΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [04] NΤ. OΣΒΑΛΝΤ: Η ΑΘΗΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗ
  • [05] ΣΤΟΝ ΠΥΡΕΤΟ ΤΟΥ ΝΤΕΡΜΠΙ ΖΟΥΝ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ
  • [06] ΤΟ 94% ΤΩΝ ΓΑΜΩΝ ΕΠΙΒΙΩΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10ΕΤΙΑ
  • [07] O Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ALTEREXPO 2002
  • [08] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΑΕ ΕΥΡΩΠΗΣ: Ο ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΡΟΣ ΤΟ 2004
  • [09] Ν.Δ.: H ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΧΩΔΕ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΚΥΛΗΣΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑ
  • [10] Α. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ
  • [11] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
  • [12] ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΕ ΔΕΙΠΝΟ ΤΟΥ ΣΕΒΕ
  • [13] ΣΤΗ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ Ο Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ
  • [14] ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΙΚΟ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟ Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ
  • [15] ΓΑΛΛΙΑ: ΤΟ ΙΡΑΚ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΦΟΠΛΙΣΤΕΙ ΕΙΡΗΝΙΚΑ
  • [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΒΕΡΟΙΑΣ
  • [17] Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΗ ΤΟΥ ΚΗΦΙΣΟΥ
  • [18] ΣΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΑΙ Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΝ
  • [19] ΓΙΑ ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ Ο
  • [20] Ε.Ε.: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
  • [21] ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΑΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [22] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ
  • [23] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ
  • [24] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ

  • [01] ΓΙΑ ΤΗΝ ENTAΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ ΣΡΕΝΤΕΡ

    Βερολίνο, 8 Νοεμβρίου 2002 (17:39 UTC+2)

    Η επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου δεν επηρεάζει την ένταξη της Μεγαλονήσου στην Ευρωπαϊκή Ενωση επανέλαβε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε.

    «Εμείς επιδιώκουμε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς θέλουμε τη λύση του πολιτικού προβλήματος αλλά δεν πρόκειται να αποδεχτούμε την όποια λύση για χάρη της ένταξης. Το πρόβλημα της ένταξης είναι χωριστό και θα προχωρήσουμε χωριστά στην ένταξη και θα συζητήσουμε παράλληλα όσο χρειάζεται για να υπάρξει και η λύση του πολιτικού προβλήματος», είπε ο κ. Σημίτης. Παράλληλα με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε: «Ο κ. Ερντογάν είναι επικεφαλής του κόμματος που κέρδισε τις εκλογές. Θα πρέπει να επισκεφθεί τις περιοχές εκείνες και τις χώρες εκείνες στις οποίες πιστεύει ότι θα πρέπει να έχει πληροφόρηση. Εμείς δεν μπορούμε να έχουμε άποψη πού θα πάει. Εμάς μας ζήτησε να έρθει στην Ελλάδα και του είπαμε ευχαρίστως να έρθει και θα συζητήσουμε για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα. Γιατί τώρα γίνονται εκτιμήσεις και εικασίες για το τι πιστεύει ο κ. Ερντογάν. Θα έρθει και θα συζητήσουμε. Αυτό είναι το καλύτερο».

    Από την πλευρά του ο κ. Σρέντερ τόνισε πως δεν υπάρχουν προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας γι΄ αυτό και συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και το μέλλον της. «Θέλουμε να πετύχει η ελληνική προεδρία», είπε ο γερμανός καγκελάριος και πρόσθεσε πως η Γερμανία υποστηρίζει τη διεύρυνση και πρέπει να είμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα. Σε ό,τι αφορά στο θέμα του ευρωστρατού τόνισε ότι η χώρα του συμφωνεί με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στις Βρυξέλλες ενώ για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ευχήθηκε να μην υπάρξουν προβλήματα.

    [02] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

    Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2002 (17:18 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Εχει γίνει μια πολύ σοβαρή και ουσιαστική δουλειά στην περιοχή του Κηφισού και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι, τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας απαντώντας σε ερωτήσεις για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν χθες εξαιτίας της νεροποντής.

    Ενδεικτικά, ο υπουργός αναφέρθηκε σε δηλώσεις των δημάρχων της περιοχής, όπως και στην επικοινωνία του δημάρχου Πειραιά Χρ. Αγραπίδη με την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προετοιμασία που είχε γίνει στην περιοχή του Ν. Φαλήρου.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι τα προβλήματα δημιουργήθηκαν λόγω αστοχίας σε μια εργολαβία και όπως έχει ανακοινωθεί από την αρμόδια υπουργό κα Παπανδρέου θα αποδοθούν ευθύνες τόσο στη συγκεκριμένη εταιρία όσο και στους υπεύθυνους επιβλέποντες μηχανικούς από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Από εκεί και πέρα, προσέθεσε, η δουλειά συνεχίζεται, ο αγώνας αυτός συνεχίζεται ενώ λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για το ενδεχόμενο άλλων έντονων καιρικών φαινομένων. Ωστόσο, όπως είπε, τα ζητήματα αυτά δεν προσφέρονται για μικροκομματική εκμετάλλευση.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Καραμανλή μετά τη συνάντησή του με τον κ.Οσβαλντ είπε ότι μια τέτοια στάση εκθέτει τη χώρα μας παραπέμποντας στην απάντηση του κ. Οσβαλντ ότι δεν μπορούμε να προλάβουμε τα ιδιαίτερα ακραία και έντονα καιρικά φαινόμενα. «Δεν είναι σωστό για κανέναν να έρχεται ένας ξένος παράγοντας να μας βάλει στη θέση μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πρωτόπαπας.

    [03] Ο ΜΠΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Ουάσινγκτον, 8 Νοεμβρίου 2002 (18:17 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ο Μπους χαιρέτησε πριν από λίγο την ομόφωνη έγκριση από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του αμερικανικού σχεδίου για τον αφοπλισμό του Ιράκ υποσχόμενος τις «χειρότερες συνέπειες» για τον Ιρακινό πρόεδρο Σαντάμ Χουσείν σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί με αυτό.

    Ο κ. Μπους τόνισε ότι «το Ιράκ οφείλει τώρα χωρίς καμία καθυστέρηση ή διαπραγμάτευση να αφοπλιστεί πλήρως» μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

    [04] NΤ. OΣΒΑΛΝΤ: Η ΑΘΗΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗ

    Aθήνα, 8 Νοεμβρίου 2002 (18:28 UTC+2)

    Στη φράση «η Αθήνα παίρνει πραγματικά τώρα την Ολυμπιακή της μορφή», ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, Ντένις Όσβαλντ συνόψισε τα αποτελέσματα των επαφών της Επιτροπής στην Ελλάδα, κατά τις οποίες εκτιμήθηκε η πρόοδος που έχει συντελεστεί μέχρι στιγμής στον τομέα της προετοιμασίας της Ολυμπιάδας του 2004.

    Ο κ. Όσβαλντ επισήμανε ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος της προετοιμασίας, σε πολλές περιοχές, ενώ τα μέλη της επιτροπής δήλωσαν ικανοποιημένα από την εξέλιξη των οδικών έργων του συστήματος μαζικής μεταφοράς στην πρωτεύουσα και των εργασιών που πραγματοποιούνται στην παραλιακή ζώνη του Φαλήρου. Ωστόσο εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τις εγκαταστάσεις στο Ελληνικό και τις εργασίες αισθητικής αναβάθμισης του Ολυμπιακού Σταδίου.

    Από την πλευρά της η πρόεδρος του «Αθήνα 2004», Γιάννα Αγγελοπούλου επισήμανε πως ολοκληρώθηκε η 9η επίσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και τόνισε πως έχουν γίνει άλματα προόδου.

    Συγκεκριμένα ανέφερε ότι είναι έτοιμος ο λειτουργικός σχεδιασμός για 24 αγωνιστικές εγκαταστάσεις ενώ οι υπόλοιπες 12 θα είναι έτοιμες ως το τέλος του χρόνου. Για τον τομέα της φιλοξενίας είπε ότι υπάρχει πλήρης ανταπόκριση στις ανάγκες της Ολυμπιακής οικογένειας ενώ έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος, όπως και στους τομείς της τεχνολογίας, του εθελοντισμού, του χορηγικού προγράμματος, των σημείων πώλησης των προϊόντων του «Αθήνα 2004», το ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα, τα αναλυτικά σχέδια ασφαλείας, το πρόγραμμα αθλημάτων, τη διαπίστευση, τις υπηρεσίες διατροφής και το πρόγραμμα μεταφορών.

    Για τα προβλήματα που προκύπτουν με το έργο του Calatrava στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών, το τραμ, τον προαστιακό σιδηρόδρομο και το γήπεδο ποδοσφαίρου στην Αθήνα η κ. Αγγελοπούλου τόνισε πως η Οργανωτική Επιτροπή έχει υποχρέωση να βρίσκει λύσεις και αυτό κάνει.

    [05] ΣΤΟΝ ΠΥΡΕΤΟ ΤΟΥ ΝΤΕΡΜΠΙ ΖΟΥΝ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Νοεμβρίου 2002 (20:56 UTC+2)

    Στο... πυρετό του ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ζουν όλοι στον Ηρακλή που θα γίνει στο γήπεδο του Μακεδονικού. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς σε αυτό το παιχνίδι θα στερηθεί των υπηρεσιών του τραυματία, Παναγιώτη Μπαχράμη, και του τιμωρημένου με κάρτες, Εντουίν Μουράτι. Ωστόσο ο Σέρβος τεχνικός έχει αρκετές λύσεις στα χέρια του για να καλύψει το κενό.

    Ο Ακης Στολτίδης θα βρίσκεται κανονικά στην αποστολή του Ηρακλή. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς θα κάνει αύριο το μεσημέρι τη τελευταία προπόνηση και κατόπιν θα βγάλει την αποστολή για το σπουδαίο παιχνίδι της Κυριακής με τον ΠΑΟΚ.

    «Ο ΠΑΟΚ είναι δυνατός αντίπαλος και χρειάζεται προσοχή. Θα πρέπει να σημειώσουμε μια ακόμη νίκη σε βάρος του ΠΑΟΚ για να πιάσει τόπο η νίκη που κάναμε επί του Αιγάλεω», τονίζει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

    Ελάχιστα εισιτήρια από τα 5000 έχουν μείνει αδιάθετα στην ΠΑΕ Ηρακλής. Όμως όλοι αισιοδοξούν ότι αυτά θα εξαντληθούν την ίδια ημέρα του αγώνα.

    [06] ΤΟ 94% ΤΩΝ ΓΑΜΩΝ ΕΠΙΒΙΩΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10ΕΤΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 8 Νοεμβρίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Ισχυρός θεσμός παραμένει στη χώρα μας ο γάμος, ενώ το διαζύγιο, μολονότι είναι της ...μόδας σε πολλές χώρες της Δύσης, εν τούτοις φαίνεται τα ελληνικά ζευγάρια που συνδέονται με τα δεσμά του γάμου δεν χωρίζουν εύκολα.

    Αυτά τα στοιχεία προκύπτουν από πανελλήνια έρευνα που έκανε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) και παρουσιάστηκε σήμερα στη διάρκεια των τριήμερων εργασιών του 2ου διεθνούς συνεδρίου Κοινωνιολογίας, που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη από το Σύλλογο Ελλήνων Κοινωνιολόγων, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, τη Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και την Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής του ΑΠΘ, καθώς και τη Διεθνή Ενωση Κοινωνιολογίας.

    Όπως τόνισε η Χάρη Συμεωνίδου, Διευθύντρια Ερευνών του ΕΚΚΕ, σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν οι 3.048 γυναίκες και 1.026 άντρες, οι οποίοι αποτέλεσαν το δείγμα της έρευνας, το 94% των γάμων στην Ελλάδα "επιβιώνει" μετά από 10 χρόνια, ενώ όσον αφορά τις συμβιώσεις μόλις το 2%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε το 1999 και σε άλλες 10 ευρωπαϊκές χώρες, η συμβίωση στην Ελλάδα αποτελεί τον προθάλαμο του γάμου, καθώς σε ποσοστό 73% καταλήγει σε γάμο σε διάστημα μικρότερο των τριών ετών, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 19% των συμβιώσεων διαλύεται οριστικά.

    Πότε παντρεύονται

    πότε χωρίζουν

    Από την έρευνα προκύπτει ότι η μέση ηλικία γάμου των γυναικών αυξήθηκε από 22,9 χρόνια το 1970 σε 25,9 το 1998.

    Επίσης, οι νεοτερες γενιές (άτομα κάτω των 25 ετών), χωρίζουν πιο εύκολα από τις μεγαλύτερες. Έπειτα από 4 χρόνια συμβίωσης, 17,4% των γυναικών ηλικίας 20-24 ετών και 9,4% των γυναικών μεταξύ 25-29 είχαν χωρίσει κατά τη διάρκεια της έρευνας. Το αντίστοιχο δε ποσοστό στην ηλικία 45-49 ήταν μόνο 2,4%.

    Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της μελέτης είναι ότι παρά την οικονομική ανεξαρτητοποίηση των γυναικών, πολλές από αυτές κωλύονται να κάνουν το ...μετέωρο βήμα και να πάρουν διαζύγιο από τους συζύγους τους.

    Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια του γάμου τόσο πιο δύσκολα χωρίζουν τα ζευγάρια. Εξαίρεση φαίνεται να αποτελεί η περίοδος που τα παιδιά είναι σε ηλικία 7-18 ετών, κατά την οποία παρατηρείται μεγαλύτερη τάση για χωρισμό. Οταν τα παιδιά ενηλικιώνονται, τα ζευγάρια παίρνουν πιο συχνά την απόφαση να χωρίζουν.

    Στ. Τ.

    [07] O Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ALTEREXPO 2002

    Θεσσαλονίκη, 8 Νοεμβρίου 2002 (20:45 UTC+2)

    «Η ALTEREXPO 2002 αναδεικνύει την διαχρονική παρουσία των Ελλήνων και των Ελληνίδων με αναπηρίες στο χώρο των τεχνών, των γραμμάτων και του πολιτισμού», τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης στην ομιλία του στα εγκαίνια της 2ης πανελλήνιας έκθεσης για τα άτομα με αναπηρίες ALTEREXPO 2002, στον χώρο της ΔΕΘ.

    «Η ελληνική πολιτεία τα τελευταία χρόνια έχει συνειδητοποιήσει και κάνει πράξη τη σημασία των κανόνων του ΟΗΕ σύμφωνα με τους οποίους το δικαίωμα στη διαφορετικότητα υποστηρίζεται έμπρακτα στις δομές της παιδείας, της υγείας, της εργασίας και των κοινωνικών υπηρεσιών», υπογράμμισε ο κ. Πασχαλίδης.

    «Καθημερινά γίνεται αισθητό πως οι πολιτικές για τα άτομα με ειδικές ανάγκες αφορούν στη μεγάλη πλειοψηφία των οικογενειών της χώρας. Εχουμε πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες, γνωρίζουμε ωστόσο πως έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να φτάσουμε σε ένα περιβάλλον προσπελάσιμο απ' όλους, για μια κοινωνία φιλική και δίκαιη. Για μια χώρα οικεία σε όλους τους συμπολίτες», κατέληξε.

    H ALTEREXPO 2002 διοργανώνεται από την HELEXPO σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

    [08] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΑΕ ΕΥΡΩΠΗΣ: Ο ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΡΟΣ ΤΟ 2004

    Φραγκφούρτη, 8 Νοεμβρίου 2002 (20:42 UTC+2)

    Παρουσία του ο υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Μαγκριώτη, του Προέδρου και του Α΄ Αντιπρόεδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό κ.κ. Γρηγόρη Νιώτη και Παναγιώτη Σκανδαλάκη, του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρη Δόλλη, του Προέδρου του ΣΑΕ Αντρέα Άθενς, του Αναπληρωτή Πρόεδρο Στέφανου Ταμβάκη, του Συντονιστή ΣΑΕ Ευρώπης Άγγελου Ασλανίδη, του Συντονιστή ΣΑΕ Ωκεανία Κώστα Βερτζάγια, του Προέδρου του Δικτύου Αποδήμων Αιρετών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ευρώπης κ. Ιωάννη Γιαννικόπουλου, καθώς και εκπροσώπου του Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου, ξεκίνησαν σήμερα το απόγευμα στη Φραγκφούρτη οι εργασίες του περιφερειακού συνεδρίου ΣΑΕ Ευρώπης με γενικό τίτλο «Ο Απόδημος Ελληνισμός στην Ευρώπη προς το 2004», στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 200 ομογενείς από χώρες της Ευρώπης.

    Στην εναρκτήρια ομιλία του ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Μαγκριώτης τόνισε ότι η Ελλάδα μπαίνει με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση στον 21ο αιώνα και ετοιμάζεται σε λίγες ημέρες να υποδεχτεί μια μεγάλη επιτυχία, την αποδοχή της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. Παράλληλα, όπως είπε, η χώρα μας αναλαμβάνει να διαχειριστεί τις τύχες της Ε.Ε. σε μια κρίσιμη εποχή με πολλά ανοικτά σημεία εντάσεων ανά τον κόσμο.

    Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι Ολυμπιακούς Αγώνες διοργανώνουν οι χώρες που έχουν διεθνή αξιοπιστία και αποδοχή όπως είναι η Ελλάδα στο κατώφλι του 21ου αιώνα και σε αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια αρωγός θα σταθεί η ανά τον κόσμο ελληνική ομογένεια.

    Ο κ. Μαγκριώτης επισήμανε ότι η Ελλάδα παρούσα σε όλες τις διεθνείς εξελίξεις είναι έτοιμη να στηρίξει την ομογένεια, η οποία μέσω του ΣΑΕ βρίσκει το νήμα της κοινής συνεργασίας. Επίσης αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση των Ευρωπαίων πολιτών στη Θεσσαλονίκη, όπου απ΄ όλους τους συμμετέχοντες αναγνωρίστηκε η πρωτοπόρα θέση της των ομογενών της Ευρώπης στα συνολικά 35 εκατομ. απόδημων ευρωπαίων. Σε αυτό το σημείο ο υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η ομογένεια μας διαπρέπει σε πολλούς τομείς και μαζί μπορούν αν γίνουν περισσότερα.

    Για το ΣΑΕ είπε ότι μετά την 4η Παγκόσμια Συνέλευση το Δεκέμβριο του 2001 προχωρεί στην ενεργοποίηση του ομογενή της καθημερινότητας και σε αυτό στοχεύουν τα περιφερειακά συνέδρια που πραγματοποιούνται από το Σεπτέμβριο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου σε όλες τις περιφέρειες του ΣΑΕ, μια υπόθεση όχι και τόσο εύκολη όπως είπε με στόχο το διευρυμένο ουσιαστικό διάλογο. Παράλληλα τόνισε ότι είναι αναγκαία η ανάπτυξη των πέντε θεσμικών δικτύων του ΣΑΕ.

    Τέλος ο κ. Μαγκριώτης τόνισε ότι η ελληνική ομογένεια ειδικότερα της Ευρώπης έχει χρέος να ενεργοποιηθεί μαζί με τους άλλους λαούς έναντι της ξενοφοβίας ώστε να μπει φραγμός στο ρεύμα που μας πάει σε γκρίζες εποχές και να μεταφέρει τις πανανθρώπινες αξίες του ελληνικού πολιτισμού και τις ορθοδοξίας για τη δημιουργία της Ευρώπης των ανοικτών οριζόντων με κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα του κάθε πολίτη ξεχωριστά ανεξαρτήτου εθνικότητας, φίλου και θρησκεύματος, οικοδομώντας στέρεες γέφυρες φιλίας με τους άλλους λαούς.

    Τους συνέδρους χαιρέτισαν και ο Πρόεδρος και ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό κ.κ. Γρηγόρης Νιώτης και Παναγιώτης Σκανδαλάκης. Όπως τόνισε ο κ. Νιώτης το ΣΑΕ στα 7 χρόνια λειτουργίας του έχει να επιδείξει αξιόλογο οργανωτικό και προγραμματικό έργο ως ικανός θεσμός ο οποίος γνωμοδοτεί, συμβουλεύει και εισηγείται προς της ελληνική πολιτεία θέματα που απασχολούν την ομογένεια.

    Δ.Ρ.

    [09] Ν.Δ.: H ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΧΩΔΕ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΚΥΛΗΣΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΗΦΙΣΟ

    Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2002 (20:40 UTC+2)

    "Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κα. Παπανδρέου, επιχειρώντας να μετακυλήσει τις εξόφθαλμες ευθύνες της και τις ευθύνες του προκατόχου της για τον Κηφισό ''έπαυσε'' σήμερα αρμοδίους και μη του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ", δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα ΠΕΧΩΔΕ, βουλευτής Ν. Κιλκίς, Σάββας Τσιτουρίδης.

    "Μετά από αυτά μήπως ήρθε η ώρα να παύσει και ο κ. Σημίτης τους πολιτικά υπεύθυνους, αναλαμβάνοντας και ο ίδιος τις δικές του προσωπικές ευθύνες για τις εικόνες και την κατάσταση ντροπής που παρουσιάζει η πρωτεύουσα στην πρώτη βροχή;", τόνισε ο κ. Τσιτουρίδης.

    [10] Α. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Νοεμβρίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Με τη σκέψη στο παιχνίδι της Κυριακής συνεχίστηκε και σήμερα η προετοιμασία του ΠΑΟΚ. «Να κερδίσει ο καλύτερος», αναφέρει λακωνικά ο Γιασεμής Γιασεμάκης εν όψει της αναμέτρησης της ομάδας του με τον Ηρακλή.

    «Ο Ηρακλής είναι πιο ψηλά από μας στην βαθμολογία. Πρέπει να είμαστε σοβαροί και πειθαρχημένοι για να κερδίσουμε το παιχνίδι», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης μετά το τέλος της σημερινής προπόνησης που περιμένει απλά μέχρι και την τελευταία στιγμή για να δει αν θα χρησιμοποιήσει τον Φουτσίνι.

    Το παιχνίδι της Πολίχνης θα παρακολουθήσουν μόνο 800 φίλοι του ΠΑΟΚ. Αυτό σημαίνει ότι θα δώσουν το παρών στο γήπεδο του Μακεδονικού μόνο ελάχιστοι από τους χιλιάδες την επιθυμία να πάνε στην αναμέτρηση. Τα 800 εισιτήρια του αγώνα τα παρέλαβε ο ΠΑΟΚ αφού κατέβαλε το ποσό των 12000 ευρώ έχουν ήδη εξαντληθεί.

    [11] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

    Λευκωσία, 8 Νοεμβρίου 2002 (20:31 UTC+2)

    Ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπίας για Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου μεταβαίνει επειγόντως στις Βρυξέλλες, όπου το πρωί της Δευτέρας θα συναντηθεί με τη δανική προεδρία της ΕΕ και τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Βασιλείου είπε πως η συνάντηση στις Βρυξέλλες αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου ταξιδιού του, την περασμένη εβδομάδα, όταν παρουσίασε τις εκκρεμότητες που έχει η Κύπρος και ζήτησε από την δανική προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να κινηθούν γρήγορα με στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

    Είναι έκδηλο, είπε ο κ. Βασιλείου, ότι κινήθηκαν γρήγορα, "διότι είναι ασυνήθιστο για τις Βρυξέλλες", όπως είπε, να είναι σε θέση να εκφράσουν απόψεις εντός μερικών ημερών.

    "Μπορεί κανείς να το πάρει και σαν θετικό σημάδι. Οπως και να έχει θα το δούμε τη Δευτέρα το πρωί'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι τα θέματα, τα οποία είναι υπό διαπραγμάτευση αφορούν τη γεωργία και τους προϋπολογισμούς.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [12] ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΕ ΔΕΙΠΝΟ ΤΟΥ ΣΕΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 8 Νοεμβρίου 2002 (20:31 UTC+2)

    «Ο ρόλος της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» θα είναι το θέμα της αυριανής ομιλίας του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου προς το επιχειρηματικό κοινό της Θεσσαλονίκης.

    Η ομιλία του κ. Παπανδρέου θα λάβει χώρα στη διάρκεια του δείπνου που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) στο ξενοδοχείο Hyatt, στις 8.30μμ. Πριν το δείπνο ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με την διοίκηση του ΣΕΒΕ.

    [13] ΣΤΗ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ Ο Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ

    Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2002 (20:25 UTC+2)

    Στη Φρανκφούρτη βρίσκεται από σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης προκειμένου να παραστεί στις εργασίες του Συνεδρίου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Περιφερειών Ευρώπης.

    Στο συνέδριο θα εξετασθούν θέματα που απασχολούν τους ομογενείς μας στις ευρωπαϊκές χώρες, όπως η ένταξή τους στις τοπικές κοινωνίες και τα τελευταία ξενοφοβικά, συντηρητικά ρεύματα που σημειώνονται στην Ευρώπη και οι τρόποι αντιμετώπισής τους. Επίσης θα συζητηθούν θέματα της ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε., η προβολή των Ολυμπιακών Αγώνων και τέλος εκπαιδευτικά θέματα των ομογενών μας δεύτερης και τρίτης γενιάς.

    Το πρωί ο κ. Μαγκριώτης συναντήθηκε με εκπροσώπους ομοσπονδιών Ελλήνων των χωρών της Μαύρης Θάλασσας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μαγκριώτης ανέπτυξε το πρόγραμμα, τις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για υποστήριξη των ομογενών που παραμένουν στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και διαβιούν κάτω από δύσκολες συνθήκες.

    Οπως είπε ο κ. Μαγκριώτης οι στόχοι του ολοκληρωμένου αυτού προγράμματος είναι:

    - Η ενίσχυση των ομογενών με τη δημιουργία Κέντρων Υγείας και παροχής πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας

    - Η προνοιακή υποστήριξη σε ευπαθείς ομάδες ομογενών

    - Η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και η διάδοση του ελληνικού πολιτισμού

    - Η υποστήριξη και η ενίσχυση των οικογενειακών και μικρών επιχειρήσεων των ομογενών μας για τη δημιουργία εισοδήματος και θέσεων απασχόλησης

    Σκοπός του ολοκληρωμένου αυτού προγράμματος είναι η συγκράτηση των ομογενών στις χώρες αυτές, αλλά και η δημιουργία προϋποθέσεων για την επιστροφή στις χώρες της Μαύρης θάλασσας των ομογενών που έχουν έρθει στην Ελλάδα, γεγονός στο οποίο ο κ. Μαγκριώτης προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία.

    Το βράδυ ο υφυπουργός θα παραστεί σε δεξίωση, προς τιμήν της ελληνικής αντιπροσωπείας, στο δημαρχείο Φρανκφούρτης.

    Αύριο ο κ. Μαγκριώτης θα συναντηθεί με τη Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου Αιρετών Ομογενών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Ευρωπαϊκών χωρών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα συζητηθούν το πρόγραμμα δράσης για την προβολή των Ολυμπιακών Αγώνων και του ελληνικού πολιτισμού, η διοργάνωση εκδηλώσεων σε ευρωπαϊκούς δήμους με τη συμμετοχή απόδημων Ελλήνων και το πρόγραμμα "ανταλλαγής" νέων αιρετών ομογενών σε ευρωπαϊκούς δήμους, με νέους εκλεγμένους στην τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, με στόχο την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών.

    Το βράδυ ο κ. Μαγκριώτης θα μεταβεί στο Ντίσελντορφ και θα μιλήσει στην ετήσια εκδήλωση της Ομοσπονδίας Κρητών Γερμανίας, ενώ αμέσως μετά θα επιστρέψει στη Φραγκφούρτη, προκειμένου να παρακολουθήσει τη συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

    Τέλος, την Κυριακή ο υφυπουργός Εξωτερικών θα έχει στη Φρανκφούρτη διαδοχικές συναντήσεις με τα δίκτυα νεολαίων, γυναικών, επιστημόνων και επιχειρηματιών του ΣΑΕ της Ευρώπης.

    [14] ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΙΚΟ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟ Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ

    Θεσσαλονίκη, 8 Νοεμβρίου 2002 (20:19 UTC+2)

    Ο τρόπος αποχώρησης του Νίκου Αναστόπουλου από την Καλλιθέα, ανάγκασε τη διοίκηση της ομάδας να φτάσει την υπόθεση μέχρι το τέλος, ζητώντας αποζημίωση, ύψους 58.694,06 ευρώ. Ο λόγος που ανάγκασε τους διοικούντες της αθηναϊκής ομάδας να πάρουν τέτοια απόφαση είναι η συμπεριφορά του Ελληνα τεχνικού.

    Επίσης, το ΔΣ της ΠΑΕ Καλλιθέα, αποφάσισε να καταγγείλει τον Αναστόπουλο στην αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ ώστε να του αφαιρεθεί η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, στον Σύνδεσμο προπονητών Ελλάδας, στο πρωτοβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο της ΕΠΑΕ και στην FIFA.

    Εν όψει του παιχνιδιού με τον Αρη η Καλλιθέα θα έχει στον πάγκο της τον Γιόζεφ Βάντσικ. Η αποστολή της Καλλιθέας αποτελείται από τους Σουλογάνη, Παπαρούνη, Κυριάκο, Γκεοργκίεφ, Δημητρίου, Αγγελόπουλο, Τάτση, Σαββίδη, Γόγολο, Κόλα, Τσιμπλίδη, Γκέκα, Καούνο, Κουτσουπιά, Μπασκάκη, Τσαλίκη, Ντραγκίσεβιτς και Πέτκοβιτς. 

    [15] ΓΑΛΛΙΑ: ΤΟ ΙΡΑΚ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΦΟΠΛΙΣΤΕΙ ΕΙΡΗΝΙΚΑ

    Παρίσι, 8 Νοεμβρίου 2002 (20:19 UTC+2)

    Η ομόφωνη έγκριση από τον ΟΗΕ του νέου σχεδίου για το Ιράκ δίνει τη δυνατότητα αφοπλισμού της χώρας με ειρηνικό τρόπο αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, στην εν λόγω ανακοίνωση τονίζεται ότι μετά την ομόφωνη έγκριση του αμερικανοβρετανικού σχεδίου για το Ιράκ ο κεντρικός ρόλος και η ευθύνη του Συμβουλίου Ασφαλείας στον τομέα της ειρήνης και της ασφάλειας έχουν πλήρως επιβεβαιωθεί κάτι που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα.

    Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια της κρίσης η Γαλλία είχε υποστηρίξει ότι τα Ηνωμένα Έθνη και όχι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αποτελέσουν τον τελικό "διαιτητή" της ειρήνης και του πολέμου.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε σήμερα ομόφωνα την απόφαση 1441 για τον αφοπλισμό του Ιράκ, που δίδει στη Βαγδάτη μια τελευταία ευκαιρία να καταστρέψει τα όπλα μαζικής καταστροφής ή στην αντίθετη περίπτωση να αντιμετωπίσει "σοβαρές συνέπειες" όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

    Η ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας διεξήχθη παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν, ο οποίος ζήτησε από τις αρχές της Βαγδάτης να αποδεχθούν την απόφαση αυτή για το καλό του ιρακινού λαού και της παγκόσμιας ειρήνης

    [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΒΕΡΟΙΑΣ

    Bέροια, 8 Νοεμβρίου 2002 (20:15 UTC+2)

    Tην ενίσχυση του ιεραποστολικού έργου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής ζήτησε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος σε δηλώσεις του από τη Βέροια, όπου εγκαινίασε το Γραφείο Εξωτερικής Ιεραποστολής της Ιεράς Μητρόπολης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας. Μέσω του Γραφείου αυτού ξεκινά οργανωμένα η αποστολή βοήθειας για την ενίσχυση του ιεραποστολικού έργου στην Αφρική.

    Το έργο ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Πατριάρχη Πέτρου και προβλέπει την παροχή υποτροφιών σε αφρικανούς μαθητές, την ανέγερση και λειτουργία ιατρείων, σχολείων και ορφανοτροφείων και την παροχή συσσιτίων. Δίνεται εξάλλου η δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να υιοθετήσουν κάποιο παιδί ή να θέσουν υπό την προστασία τους μια οικογένεια προσφέροντας το ποσό που επιθυμούν. Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, με 30 ευρώ το μήνα μπορεί κανείς να καλύψει τα έξοδα διατροφής, ένδυσης και σπουδών ενός παιδιού στην Αφρική.

    Ο Πατριάρχης Πέτρος που συνεχίζει την επίσκεψή του στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις του Πατριαρχείου με την Ελλαδική Εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενώ ειδικά για τις σχέσεις του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας με τη Μητρόπολη Βεροίας είπε πως από παλιά πολλοί κληρικοί της περιοχής υπηρετούν ιεραποστολικό έργο στην αφρικανική ήπειρο.

    Ο Πατριάρχης κήρυξε εξάλλου τις εργασίες επιστημονικής ημερίδας στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Την ημερίδα διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας σε συνεργασία με το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού Θεσσαλονίκης, με θέμα τον Μητροφάνη Κριτόπουλο, Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Πρόκειται για μια ιστορική προσωπικότητα του 17ου αιώνα που τίμησε τη Βέροια από την οποία καταγόταν αλλά και την Ελλάδα ως ιστορικός στην Αγγλία και τη Γερμανία και αναδείχθηκε Πατριάρχης Αλεξανδρείας.

    Εισηγήσεις παρουσίασαν ο Μητροπολίτης Κένυας Μακάριος Τυλλιρίδης, οι καθηγητές του Α.Π.Θ. Αθανάσιος Καραθανάσης, Αθανάσιος Αγγελόπουλος και Ζαχαρίας Τσιρπανλής και ο λέκτωρ του Α.Π.Θ. Ιωάννης Κουρουμπελες.

    Αύριο θα τελεστεί πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλεξανδρείας. Θα ακολουθήσουν επίσκεψη και ξενάγηση στους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας, προσκύνημα στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, προσκύνημα και γεύμα στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά και τελετή έναρξης της λειτουργίας του Βλαχογιάννειου Μουσείου Νεότερης Ιστορίας και Τέχνης, παρουσία των υπουργών πολιτισμού των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το βράδυ θα παρατεθεί δείπνο από τη Ν.Α. Ημαθίας.

    Στο πλαίσιο της παραμονής του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στη Βέροια, την Κυριακή θα τελεστεί Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Πολιούχου Αγίου Αντωνίου Βέροιας και θα ακολουθήσουν επίσκεψη στο Επισκοπείο Βέροιας, προσκύνημα στο «Βήμα» του Αποστόλου Παύλου, επίσκεψη και γεύμα στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά, πατριαρχικός εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά Ναούσης και εορταστική εκδήλωση στο «Χώρο Τεχνών» Βεροίας.

    Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος θα αναχωρήσει από τη Βέροια το πρωί της Δευτέρας.

    Χθες έγινε η υποδοχή του Πατριάρχη στο αεροδρόμιο 'Μακεδονία' της Θεσσαλονίκης, από όπου μετέβη στη Βέροια όπου και του έγινε επίσημη υποδοχή στον Ιερό Ναό του πολιούχου της Βέροιας, Αγίου Αντωνίου. Το απόγευμα, έγινε στο Δημαρχείο επίσημη τελετή κατά την οποία απονεμήθηκε στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, το χρυσό μετάλλιο της πόλης.

    [17] Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΗ ΤΟΥ ΚΗΦΙΣΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 8 Νοεμβρίου 2002 (20:12 UTC+2)

    Εγινε πολύ καλή δουλειά στον Κηφισό δουλειά και έχει μειωθεί το πρόβλημα σε σχέση με άλλες αντίστοιχες καταστάσεις προ μηνών, δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ερωτηθείς αν η υπερχείλιση του Κηφισού, θα «παρασύρει» και την κυβέρνηση.

    «Αλλά αυτά τα χειρίστηκε η κ. Παπανδρέου και έκανε δηλώσεις. Έκανε κυρίως επιτόπου επισκέψεις και έδωσε οδηγίες και νομίζω ότι ήταν πολύ σαφής και έντονη η κυβερνητική παρουσία», πρόσθεσε.

    [18] ΣΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΑΙ Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΚΗΦΙΣΟ

    Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2002 (20:11 UTC+2)

    Στο πειθαρχικό παρέπεμψε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου, τους μηχανικούς του υπουργείου που επιβλέπουν τα έργα του Κηφισού, ενώ έδωσε εντολή να ανασταλεί από σήμερα η άσκηση των καθηκόντων τους.

    Παράλληλα, παραπέμπει την εργολήπτρια εταιρία στο πειθαρχικό συμβούλιο που υπάρχει για τις εργοληπτικές εταιρίες και όπως δήλωσε, θα υπάρξουν συνέπειες.

    Σε δηλώσεις της, κατά την επίσκεψή της το απόγευμα στον Κηφισό, η κ. Παπανδρέου εξήγησε ότι οι συγκεκριμένοι μηχανικοί είχαν την ευθύνη της καθημερινής επίβλεψης των έργων, ενώ η εργοληπτική εταιρία δεν είχε πάρει τα κατάλληλα μέτρα όπως αυτά είχαν συμφωνηθεί και όπως προβλεπόταν.

    Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής νεροποντής, σε μήκος περίπου πέντε μέτρων στην όχθη του Κηφισού, είχε φύγει το παραπέτι. Αν δεν είχε συμβεί αυτό, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα, όπως δεν υπήρξε και στα υπόλοιπα τρία χιλιόμετρα του Κηφισού όπου εκτελούνται έργα.

    Ανακοίνωσε ακόμη ότι έχει γίνει καταγραφή των πληγέντων, οι οποίοι όμως δεν είναι πάρα πολλοί στην περιοχή του Κηφισού.

    Περισσότεροι είναι οι πληγέντες σε άλλες περιοχές της Αθήνας, το πρόβλημα όμως υπάρχει στον Κηφισό, γιατί είναι η τέταρτη φορά που σημειώνονται πλημμύρες, είπε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τονίζοντας ότι οι υπηρεσίες επισπεύδουν τις διαδικασίες για να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις.

    [19] ΓΙΑ ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Νοεμβρίου 2002 (20:08 UTC+2)

    Τις αναφορές του επίτιμου πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο πρόσωπο του πρόεδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, σχολίασε από την Θεσσαλονίκη ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

    «Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε να εξελίσσεται παράλληλα μια θεσμική επίθεση που έχει στο στόχαστρο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και μια επίθεση κατά της ολυμπιακής προετοιμασίας επειδή η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας αντιλαμβάνεται ότι η ολυμπιακή προετοιμασία είναι κάτι που συνεγείρει και κινητοποιεί την ελληνική κοινωνία, άρα λειτουργεί προς όφελος του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης», δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

    «Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Πρέπει να προστατεύσουμε και τους πολιτειακούς μας θεσμούς, όπως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και τους μεγάλους στόχους μας της περιόδου αυτής όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες με ό,τι αυτοί σημαίνουν για την εικόνα της χώρας, αλλά ιδίως για την μεταολυμπιακή κληρονομιά των Ελλήνων πολιτών», πρόσθεσε.

    «Γιατί όλα όσα γίνονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι μια επένδυση υπέρ των Ελλήνων και ιδίως υπέρ της νεολαίας, που θα έχει στη διάθεση της ένα πολύ μεγάλο απόθεμα αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών για τις δικές της ανάγκες και για τις δικές της προοπτικές», κατέληξε.

    [20] Ε.Ε.: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

    Aθήνα, 8 Νοεμβρίου 2002 (20:06 UTC+2)

    Συμφωνία με την οποία θα αποδεσμεύεται ετησίως 1 δισ. για την ενίσχυση των περιοχών που πλήττονται από μεγάλες καταστροφές υπέγραψαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Τορ Πέντερσεν και η αρμόδια Επίτροπος σε θέματα Προϋπολογισμού Μικαέλα Σράγιερ. Το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τη νομική βάση στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την έγκριση την επόμενη Τετάρτη από την Επιτροπή των προτάσεών της σχετικά με τα ποσά που θα χορηγηθούν στις περιοχές της Ευρώπης που επλήγησαν από τις πλημμύρες τους περασμένους μήνες.

    Ο Πατ Κοξ χαιρέτισε την αποτελεσματική συνεργασία των θεσμικών οργάνων προκειμένου να εγκριθούν αυτές οι μείζονος σημασίας ενισχύσεις. "Το Ταμείο θα επιτρέψει στην Ένωση να ανακουφίζει πολύ γρήγορα τις περιοχές της Ευρώπης που πλήττονται από μια μεγάλη καταστροφή" είπε ο Πατ Κοξ. Η Μικαέλα Σράγιερ πρόσθεσε ότι "η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει ήδη την αλληλεγγύη της σε περιπτώσεις καταστροφών που πλήττουν διάφορα μέρη του κόσμου, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του Γραφείου Έκτακτης Βοήθειας που έχει συστήσει δηλαδή του ECHO. Δεν θα μπορούσε συνεπώς να μην λάβει παρόμοια μέτρα για τους πολίτες των κρατών μελών και των υποψηφίων χωρών".

    Η ιδέα για το Ταμείο Αλληλεγγύης γεννήθηκε μετά τις μεγάλες πλημμύρες που έπληξαν την Κεντρική Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι. Δεδομένου ότι δεν υπήρχε μέχρι τώρα ένα τέτοιο Ταμείο, τα θεσμικά όργανα εργάστηκαν με μεγάλη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα προκειμένου να διευθετήσουν όλες τις νομικές και οικονομικές παραμέτρους που εμπλέκονταν στην ίδρυση του Ταμείου. Τα κονδύλια με τα οποία θα ενισχυθούν οι πληγείσες περιοχές είναι εντελώς νέα και ως εκ τούτου κανένα άλλο οικονομικό πλαίσιο στήριξης δεν θα θιγεί. Τα κονδύλια θα εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο βάσει προτάσεως της Επιτροπής για συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

    Για να λάβουν κονδύλια οι χώρες που έχουν πληγεί από μία μεγάλη καταστροφή πρέπει να υποβάλουν ακριβή εκτίμηση των ζημιών και να πληρούν τα ειδικά κριτήρια βάσει των οποίων διασφαλίζεται ότι τα κοινοτικά κονδύλια χρησιμοποιούνται εκεί όπου υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη γι'αυτά.

    [21] ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΑΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 8 Νοεμβρίου 2002 (20:03 UTC+2)

    Επιλέγουν να είναι ελεύθεροι, κυνηγώντας σε πολλές περιπτώσεις την επαγγελματική καταξίωση, ενώ αρνούνται να δεχθούν το "εμείς" του έγγαμου βίου χάριν του "εγώ" του εαυτού τους. Κάπως έτσι μπορεί να σκιαγραφηθεί το προφίλ των άγαμων άνω των 30 ετών, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται κατά τρόπο ασυνήθιστα γρήγορο τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

    Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν μέρος των αποτελεσμάτων έρευνας, που έγινε στη Βορειοδυτική Ελλάδα κατά τα έτη 1998/99 μεταξύ 334 άγαμων ανδρών και γυναικών και παρουσιάστηκαν από τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Παύλο Κυριακίδη, στο πλαίσιο του 2ου διεθνούς συνεδρίου Κοινωνιολογίας που διοργανώνουν από σήμερα μέχρι την Κυριακή, στο ΑΠΘ, η Διεθνής Ένωση Κοινωνιολογίας, ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), η Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής του ΑΠΘ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κυριακίδης, το ποσοστό των άγαμων επί του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού ανέρχεται σε 18,4%. Τα υψηλότερα ποσοστά παρουσιάζουν οι Σουηδοί (38,6%) και ακολουθούν οι Νορβηγοί (35,4%) και οι Γερμανοί (33,6%). Στον αντίποδα βρίσκονται οι Τούρκοι (4,7%) και οι Σαουδάραβες (0,1%).

    Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η άρνηση της δημιουργίας οικογένειας των ατόμων που πέρασαν τα 30 χρόνια έχει άμεση σχέση με κοινωνικές, οικονομικές, ιδεολογικές, πολιτιστικές και τεχνολογικές μεταβολές, που οδήγησαν την καθημερινή ζωή σε ριζικές αλλαγές, άγνωστες πριν από λίγες δεκαετίες.

    Υποστήριξε δε ότι η αύξηση του αριθμού των διαζυγίων αποτελεί σοβαρότατο ανασταλτικό λόγο για τη μη δημιουργία οικογένειας, ενώ το γεγονός ότι σχεδόν ένας στους δυο άγαμους έχει σταθερή η εναλλασσόμενη σχέση συμβάλλει στην απόφαση να μην ενωθούν με τα δεσμά του γάμου.

    Ορισμένοι ακόμη από τους λόγους που οδηγούν στην αναβολή του γάμου είναι οι παρατεταμένες σπουδές, οι επαγγελματικές εκκρεμότητες, οι τραυματικές εμπειρίες από αποτυχημένες σχέσεις, η κακή άποψη για τα άτομα του άλλου φύλου, ο φόβος για τις ευθύνες του γάμου, οι απαιτούμενες μεγάλες δαπάνες συντήρησης της οικογένειας, κάποιο ψυχικοσωματικό πρόβλημα κ.ά.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στην ερώτηση για τους λόγους για τους οποίους θα άξιζε να μείνει κανείς άγαμος το 19,2% των ερωτηθέντων απαντά ότι δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος, ενώ το 18,3% μιλά για ελευθερία και ανεξαρτησία. Το 7,8% απαντά "αν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας", ενώ το 6% λέει "αν τάξει τη ζωή του σε κάποιο σκοπό". Το 4,8% θα θυσίαζε τον έγγαμο βίο χάριν μιας μεγάλης καριέρας, ενώ το ίδιο ποσοστό απαντά "αν δεν βρει τον κατάλληλο άνθρωπο". Ένα ποσοστό της τάξεως του 4,5% θα άφηνε το γάμο για θρησκευτικούς λόγους. Το 3,6% αναφέρει ως λόγο την αδυναμία συνύπαρξης με κάποιο σύντροφο.

    Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, ο κ. Κυριακίδης, υπογράμμισε ότι "χωρίς θυσίες, υποχωρήσεις και συμβιβασμούς δεν μπορεί να εδραιωθεί όχι μόνο γάμος και οικογένεια, αλλά καμία μορφή κοινωνικής συμβίωσης".

    Το χρήμα

    Τα χρήματα ενισχύουν την προσωπική ανεξαρτησία και την αίσθηση της δύναμης, κάτι που ισχύει περισσότερο για τους άνδρες, ενώ οι γυναίκες τα συνδέουν με αίσθημα ασφάλειας και αυτονομίας, στοιχεία που αναδεικνύονται πολλές φόρες σε ανασταλτικά του γάμου.

    Ο κ. Κυριακίδης τόνισε ότι πολλές γυναίκες οικονομικά ανεξάρτητες αποφεύγουν τη δημιουργία οικογένειας με το φόβο μήπως κλονιστεί η ανεξαρτησία αυτή, ενώ κάποιες άλλες επιδιώκουν μια ξεχωριστή κοινωνική άνοδο βρίσκονται συχνά στο δίλημμα τι να επιλέξουν: Επαγγελματική εξέλιξη; Συντροφικότητα ή μητρότητα; Και πως μπορούν όλα αυτά να συνδυαστούν;

    Όσον αφορά τις γυναίκες, οι σχετικά διευρυμένες εκπαιδευτικές ευκαιρίες, η τεχνολογία της πληροφόρησης, η διάδοση και επικράτηση νέων ιδεών περί ελευθερίας και ισότητας των φύλων, αλλά και η αποδυνάμωση του κοινωνικού ελέγχου στο πλαίσιο της αστικοποίησης τις έδωσαν τη δυνατότητα και την άνεση να επιλέγουν το χρόνο και τα πρόσωπα για τη δημιουργία οικογένειας.

    Τα ΜΜΕ

    Συνήθως δεν λέγεται αλλά η πραγματικότητα δείχνει ότι η "σεξουαλική απελευθέρωση" και η πολυγαμική νοοτροπία καλλιεργείται από πολλά περιοδικά και την τηλεόραση. Όπως είπε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αυτή η νοοτροπία βολεύει μεν πολλούς, αφήνει όμως και ψυχικά τραύματα καθώς και μια απαξιωτική στάση απέναντι στο άλλο φύλο.

    Στ. Τ.

    [22] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.

    Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2002 (20:01 UTC+2)

    Το ενδεχόμενο συμμετοχής της με ποσοστό 5% στο μετοχικό κεφάλαιο της Ολυμπιακής Αεροπορίας εξετάζει η Διεθνής Αερολιμένας Α.Ε., όπως ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χρίστος Βερελής, σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

    "Η ελληνική κυβέρνηση θα καλέσει σύντομα τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν προσφορές για την Ολυμπιακή Αεροπορία με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών να έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι ενδιαφέρεται να συμμετάσχει με μικρό ποσοστό στον εθνικό αερομεταφορέα", είπε ο κ. Βερελής.

    Σημείωσε ότι αρκετές εταιρίες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους στις τρεις τράπεζες που διαχειρίζονται την πώληση της Ολυμπιακής, με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών να ενδιαφέρεται για συμμετοχή με ποσοστό 5% ή μεγαλύτερο σε κοινοπραξία για την εξαγορά της Ολυμπιακής.

    Οι τράπεζες αναμένεται να ζητήσουν τις επόμενες ημέρες προσφορές με τους ειδικούς όρους και τις χρηματοοικονομικές εγγυήσεις, είπε ο κ. Βερελής.

    "Υπάρχει ήδη ενδιαφέρον, το οποίο έχει επιδειχθεί και εγγράφως, από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών να συμμετάσχει με ένα μικρό ποσοστό στο νέο σχήμα. Ενα ποσοστό της τάξης του 5%, ίσως κάτι παραπάνω", πρόσθεσε.

    [23] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Νοεμβρίου 2002 (20:00 UTC+2)

    Η πρώτη Ενημερωτική Συνάντηση Δικαστικών Λειτουργών από τις χώρες θα τις Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 10 έως τις 17 Νοεμβρίου. Την συνάντηση, που θα φιλοξενηθεί στο ξενοδοχείο Hyatt Regency, διοργανώνει το τμήμα επιμόρφωσης της Εθνικής Σχολής Δικαστών.

    Τους συμμετέχοντες θα υποδεχτεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος που θα μιλήσει στο επίσημο δείπνο που θα παρατεθεί στο ξενοδοχείο Hyatt. Στη συνάντηση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος, ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστών Ευάγγελος Κρουσταλάκης και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Γιάννης Παπαδόπουλος.

    Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Κωνσταντίνος Ρίζος, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γιώργος Κάπιος, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κωνσταντίνος Μενουδάκος, ο καθηγητής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος, ο ευρωβουλευτής Ιωάννης Κουκιάδης και ο δικαστής στο Πρωτοδικείο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Μιχαήλ Βηλαράς.

    [24] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Νοεμβρίου 2002 (19:58 UTC+2)

    Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται τη Δευτέρα ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών θα μιλήσει στην πρώτη Ενημερωτική Συνάντηση Δικαστικών Λειτουργών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που οργανώνει η Εθνική Σχολή Δικαστών στο ξενοδοχείο Hyatt της Θεσσαλονίκης, από τις 11 έως τις 17 Νοεμβρίου.

    Στη συνέχεια θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής διεκδίκησης της παγκόσμιας έκθεσης EXPO, που θα γίνει στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, στις 11πμ.

    Τέλος, ο κ. Λοβέρδος θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης, όπου θα εξεταστούν θέματα που αφορούν στην εφαρμογή του Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων. Στη συνεδρίαση θα ανακοινωθεί ο φορέας της Βόρειας Ελλάδας που θα αναλάβει, με την ιδιότητα του τεχνικού συμβούλου, την αξιολόγηση των προτάσεων έργων ή δράσεων, καθώς και την πορεία υλοποίησης συγκεκριμένων έργων ή δράσεων στο πλαίσιο του ΕΣΟΑΒ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 8 November 2002 - 19:13:40 UTC