Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-11-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΡΙΚ
  • [02] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΟ ΥΜΑ-Θ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΧPO 2008
  • [03] ΓΑΛΛΙΑ, ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [04] ΙΝDEPENDENT: ΜΕΛΕΤΑΤΑΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΒΟΛΑ-ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [06] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Κ.ΣΗΜΙΤΗ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
  • [07] ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΜΗ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΑΕΚ
  • [08] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [09] EKΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [10] ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [11] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
  • [12] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑΣ
  • [13] ΒΡΕΦΟΣ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΣΠΙΤΙ
  • [14] Ο Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [15] ΠΙΘΑΝΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ
  • [16] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒΕ
  • [17] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ 93 - 68
  • [18] ΕΠΑΦΕΣ ΤΖΙΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
  • [19] "OXI" ΠΟΥΤΙΝ ΣΕ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΣΕΤΣΕΝΟΥΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΕΣ
  • [20] ΜΕΓΑΛΗ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΗΝ 17Η KOSMIMA
  • [21] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η 2Η ΑLTEREXPO
  • [22] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 1 - 0
  • [23] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΙΩΝΙΚΟΣ - ΟΦΗ 1 - 1
  • [24] ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [01] ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΡΙΚ

    Λευκωσία, 10 Νοεμβρίου 2002 (17:02 UTC+2)

    Βασικά σημεία του σχεδίου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό αποκάλυψε η τηλεόραση του ΡΙΚ.

    Σύμφωνα με όσα έχουν μεταδοθεί, ο Κόφι Ανάν προτείνει τρία υπαλλακτικά συστήματα άσκησης της εκτελεστικής εξουσίας:

    - Το βελγικό μοντέλο, με εκ περιτροπής προεδρία και εκ περιτροπής πρωθυπουργία.

    - Το ελβετικό μοντέλο με 6 έλληνες υπουργούς και τρεις τούρκους, ή τρεις έλληνες και δύο τούρκους. Η πλειοψηφία απαιτεί μία τουλάχιστον ψήφο τούρκου.

    -Το σύστημα της Ζυρίχης με εκτελεστικό πρόεδρο και αντιπρόεδρο και δικαίωμα βέτο.

    Τα δύο μέρη θα έχουν δυνατότητα επιλογής για συμφωνία σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

    Στη νομοθετική εξουσία καθιερώνεται η ΄Ανω Βουλή με ίση εκπροσώπηση και η Κάτω Βουλή με αναλογία ελλήνων και τούρκων δύο προς ένα. Η έγκριση νόμων απαιτεί πλειοψηφία και στα δύο σώματα.

    Στο ζήτημα της ιθαγένειας προτείνεται πρωτογενής ιθαγένεια από το κεντρικό κράτος και δευτερογενής από τα κρατίδια.

    Στη διεθνή εκπροσώπηση, ιδίως στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση προτείνεται το βελγικό μοντέλο.

    Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορεί να συμμετέχει και υπουργός από τα κρατίδια αλλά θα ομιλεί εξ ονόματος του κεντρικού κράτους.

    Στο σχέδιο Ανάν δεν θα υπάρχει χάρτης με σαφή οριοθέτηση, αλλά θα τεθούν δύο κριτήρια:

    -Πρώτον, διακύμανση ποσοστού εδάφους 27-30% υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, και,

    -Δεύτερον, επιστροφή έως και 40% των προσφύγων υπό ελληνική διοίκηση με βάση την απογραφή του 1960.

    Η επιστροφή των προσφύγων υπό τουρκική διοίκηση τίθεται σε ασφυκτικούς περιορισμούς. Θα αυξάνεται κλιμακωτά από το 5% του πληθυσμού που θα ζει στο βόρειο κρατίδιο, για να φθάσει στο 20% σε είκοσι χρόνια. Μετά την πάροδο 20 χρόνων, το ποσοστό θα ανέλθει στο 33%. Αναλόγως θα ρυθμιστεί και το δικαίωμα εγκατάστασης.

    Το θέμα των εποίκων ρυθμίζεται επίσης σε βάρος των ελληνικών θέσεων. Θα αποκτήσουν κυπριακή υπηκοότητα όσοι ήταν στα Κατεχόμενα για συγκεκριμένο διάστημα και υπολογίζεται ότι μόνο 35.000 θα φύγουν.

    Στο θέμα της ασφάλειας προβλέπεται η εγκατάσταση πολυεθνικής δύναμης. Οι εγγυήσεις της Ζυρίχης, ωστόσο, με επεμβατικά δικαιώματα, θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και θα ενεργοποιούνται αν η πολυεθνική δύναμη δεν μπορεί να φέρει σε πέρας την αποστολή της. Προτείνεται και μηχανισμός επίλυσης αδιεξόδων. Αν παραλύσει το κεντρικό κράτος, επιτροπή από τρεις ελληνοκύπριους, τρεις τουρκοκύπριους και τρεις ξένους, θα λαμβάνει δεσμευτικές αποφάσεις, εντός δέκα ημερών.

    Στο προοίμιο του σχεδίου Ανάν η λύση περιγράφεται ως δημιουργία νέου κράτους. Το πολυσέλιδο σχέδιο Ανάν παρέχει μικρή δυνατότητα διαπραγμάτευσης. Οι προτάσεις τίθενται με τέτοιο τρόπο, ώστε οι δύο πλευρές να καλούνται να τοποθετηθούν τελεσίδικα, εάν τις αποδέχονται ως βάση λύσης ή τις απορρίπτουν.

    Ο Κόφι Ανάν θα επιδιώξει να εξασφαλίσει τουλάχιστον μια κατ΄ αρχήν συμφωνία έως την Κοπεγχάγη, την οποία ονομάζουν τα Ηνωμένα ΄Εθνη, Ιδρυτικό Ντοκουμέντο --Founding Document-- νέου κράτους. Αν το επιτύχει, θα θέσει σε ισχύ, τη ρήτρα που περιλαμβάνεται στο σχέδιό του για αυτο-εφαρμοζόμενη λύση. Ειδικότερα, αν υπάρξουν διαφωνίες μετά την Κοπεγχάγη, θα καθορίσει ο ίδιος τελεσίδικα τις λύσεις.

    [02] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΟ ΥΜΑ-Θ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΧPO 2008

    Θεσσαλονίκη, 10 Νοεμβρίου 2002 (10:29 UTC+2)

    Τη μέχρι τώρα πορεία της διεκδίκησης της EXPO 2008 στη Θεσσαλονίκη, θα αξιολογήσει η διυπουργική επιτροπή διεκδίκησης της παγκόσμιας έκθεσης, στην αυριανή της συνεδρίαση στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

    Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργου Πασχαλίδη, με τη συμμετοχή άλλων πέντε συναρμόδιων υφυπουργών, ενόψει της ελληνικής παρουσίας στις 2 Δεκεμβρίου στο Μονακό, όπου θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις προτάσεις για τη διεξαγωγή της EXPO 2008 στη Θεσσαλονίκη.

    [03] ΓΑΛΛΙΑ, ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Νέα Υόρκη, 10 Νοεμβρίου 2002 (10:39 UTC+2)

    Λίγες ώρες μετά την ομόφωνη απόφαση -τελεσίγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράκ και τις απειλητικές δηλώσεις Μπους ότι, αν δεν συνεργαστεί άμεσα η Βαγδάτη, "θα αντιμετωπίσει τις πιο σοβαρές συνέπειες", με κοινή τους ανακοίνωση Γαλλία, Ρωσία και Κίνα δίνουν τη δίκη τους "ερμηνεία" τονίζοντας ότι το ψήφισμα αποκλείει οποιονδήποτε αυτοματισμό στη χρήση βίας.

    Η πρωτοφανής αυτή εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες για μονομερή εξαπόλυση του ολέθρου από τον πλανητάρχη και να αποτυπώσει τον οριακό "συμβιβασμό" που επετεύχθη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπό την ασφυκτική πίεση των ΗΠΑ μετά την εκλογική αναβάπτιση του Μπους στο αμερικανικό Κογκρέσο.

    Με την κοινή τους χθεσινή ανακοίνωση οι τρεις χώρες που διαθέτουν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας από τη μία παραδέχονται ότι μπορεί να εκδηλωθούν αντιδιαμετρικές ερμηνείες στο περιεχόμενο του ψηφίσματος - τελεσίγραφου, αφετέρου όμως στέλνουν ένα δημόσιο μήνυμα στη διεθνή κοινότητα και κυρίως στην Ουάσιγκτον ότι δεν θα "επιτρέψουν" τη μονομερή πολεμική αξιοποίηση της απόφασης από εκείνους που ανυπομονούν να ξεκινήσουν τη νέα "καταιγίδα".

    Είναι προφανές ότι η κοινή διπλωματική εμφάνιση των τριών θέλει να εμφανίσει μια "εξισορρόπηση" στην επιθετική στρατηγική των Μπους - Μπλερ και ταυτόχρονα να διαμηνύσει στη Βαγδάτη, αλλά και στον αραβικό κόσμο, ότι από την πλευρά τους επιδιώκουν τον ειρηνικό αφοπλισμό του καθεστώτος του Ιράκ και ότι δεν θα "ενδώσουν" σε μια τυφλή πολεμική εκστρατεία με οποιοδήποτε πρόσχημα.

    Απορίας άξιον είναι βέβαια το γεγονός, ότι ενώ συμφώνησαν σε ένα κείμενο συμβιβασμού με τους Μπους-Μπλερ στο κορυφαίο όργανο του διεθνούς οργανισμού, προτίμησαν ή "αναγκάστηκαν" να διαφοροποιηθούν με παράπλευρο τρόπο που κάθε άλλο παρά διασφαλίζει και εγγυάται θετικές εξελίξεις. Είναι ακόμη προφανές ότι οι τρεις δυνάμεις θεώρησαν αναγκαία την κοινή δήλωσή τους παρ' ότι ο ίδιος ο γ.γ. του ΟΗΕ Κ. Ανάν είχε πει κάτι ανάλογο: "δεν υπάρχει αυτόματη σκανδάλη". Αβίαστο είναι το συμπέρασμα ότι θα ήταν για όλους προτιμότερο το ομόφωνο ψήφισμα να ήταν σαφές και να μην άφηνε το περιθώριο στην Ουάσιγκτον (όπως το άφησε) να ενεργήσει πολεμικά χωρίς να προβλέπει την αναγκαιότητα νέου ψηφίσματος (κάτι που έως πρόσφατα υποστήριζαν το Παρίσι και άλλοι).

    Το Ιράκ μελετά την απόφαση

    Η ιρακινή ηγεσία μελετά "με ηρεμία" την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σε λίγες ημέρες θα αποφασίσει τη στάση της, όπως μετέδωσε το Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων ΙΝΑ.

    "Παρόλο που το ψήφισμα 1441, που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας, είναι κακό και άδικο, η ηγεσία του Ιράκ το μελετά ήρεμα και θα λάβει την απαραίτητη απόφαση τις προσεχείς ημέρες" μετέδωσε το ΙΝΑ επικαλούμενο υψηλόβαθμη πηγή στη Βαγδάτη. Η ιρακινή κυβέρνηση ενημερώθηκε για το ψήφισμα, που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με φαξ που έστειλε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

    Η ιρακινή κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της επτά ημέρες, που αρχίζουν να μετρούν από τη στιγμή της κοινοποίησης του ψηφίσματος, για να ανακοινώσει την στάση της έναντι των Ηνωμένων Εθνών.

    Αυτή η διορία, η πρώτη μιας σειράς που έχουν προβλεφθεί στο ψήφισμα, θα εκπνεύσει την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, στις 17.55 ώρα Ελλάδας. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, αμέσως μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, τηλεφώνησε σε τρεις Αραβες συναδέλφους του ζητώντας όποιoς βρίσκεται σε επαφή με τη Βαγδάτη να διαμηνύσει στους Ιρακινούς πως το νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι μια "τελευταία ευκαιρία". Ο Πάουελ μίλησε με τον Αιγύπτιο και τον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών Αχμεντ Μάχερ και Σαούντ αλ-Φάισαλ, αντίστοιχα, και τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα.

    [04] ΙΝDEPENDENT: ΜΕΛΕΤΑΤΑΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

    Λονδίνο, 10 Νοεμβρίου 2002 (10:56 UTC+2)

    Η εφημερίδα Independent υποστηρίζει ότι ο νέος διευθυντής του βρετανικού μουσείου, Νιλ Μακ Γκρέγκορ, εξετάζει το ενδεχόμενο επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα με αντάλλαγμα την πραγματοποίηση εκθέσεων ελληνικών αρχαιοτήτων, μετέδωσε το ΒΒC.

    Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζει η εφημερίδα, ο διευθυντής του μουσείου ελπίζει να καλύψει το έλλειμμα έξι εκατομμυρίων λιρών και αυτό γιατί ενώ η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν, οι διαδοχικές αυτές εκθέσεις θα έχουν ξεχωριστό εισιτήριο.

    Η Independent αναφέρει ότι η αλλαγή στάσης του βρετανικού μουσείου γίνεται γνωστή καθώς φθάνει στο Λονδίνο ο Ελληνας υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα συναντηθεί με το διευθυντή του βρετανικού μουσείου αλλά και τη Βρετανίδα ομόλογό του Τέσα Τζάουελ.

    Η σχετική ιδέα φαίνεται να προέκυψε ύστερα από συνάντηση του κ. Μακ Γκρέγκορ με τον Αντονι Σνόντγκρας, πρώην καθηγητή κλασικών αρχαιοτήτων στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και πρόεδρο της βρετανικής επιτροπής επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.

    Παρ' όλα αυτά, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το βρετανικό μουσείο αναφέρει ότι «αποτελεί ένα πραγματικά οικουμενικό μουσείο της αρχαιότητας το οποίο επισκέπτονται δωρεάν τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια άτομα ετησίως και ως εκ τούτου μόνο εδώ μπορεί να γίνει πραγματικά αντιληπτή η παγκοσμίου εύρους σημασία των γλυπτών του Παρθενώνα».

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΒΟΛΑ-ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2002 (20:58 UTC+2)

    Με τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα θα συναντηθεί αύριο στις 4.15μμ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Η συνάντηση εντάσσεται στην ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον κ. Παπανδρέου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    [06] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Κ.ΣΗΜΙΤΗ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

    Bερολίνο, 10 Νοεμβρίου 2002 (20:58 UTC+2)

    Την άποψη ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να ακολουθήσει ευρωπαϊκά πρότυπα, συνεπώς το Βέλγιο θα μπορούσε να χρησιμεύσει υπό την ευρύτερη έννοια ως παράδειγμα για την επίλυση του ζητήματος διατυπώνει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine» και τον δημοσιογράφο Konrad Schuller, με τίτλο «Σύντομα η Ευρώπη θα είναι πολυπολιτισμική».

    Σχετικά με την Τουρκία τονίζει ότι η ΕΕ δεν της κλείνει την πόρτα όμως συζητά μαζί της πως θα προαχθεί η υποψηφιότητα αλλά και πως θα προχωρήσουν και οι μεταρρυθμίσεις.

    Ο κ. Σημίτης αρνείται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι υπερβολικά επιφυλακτική ως προς τον ορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και σημειώνει: «Γνωρίζουμε την Τουρκία πολύ λιγότερο από ό,τι τους άλλους υποψήφιους για ένταξη. Η Τουρκία δεν είναι ένα κράτος, όπως τα άλλα. Αυτό έχει να κάνει τόσο με τη θρησκεία, όσο και με την Ιστορία της. Από την άλλη, η Τουρκία συνεργάζεται σε πολλούς τομείς με την Ευρώπη. Πράγμα, που σημαίνει: Ναι, στην υποψηφιότητά της. ΄Όμως, θα πρέπει να συνεχίσει η Τουρκία να εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή».

    Ερωτηθείς για την τοποθέτηση του Ζισκάρ ντ' Εσταίν ότι η Τουρκία δεν είναι ευρωπαϊκή χώρα και ποτέ δεν θα γίνει μέλος της Ε.Ε. ο κ. Σημίτης αναφέρει ότι δεν συμμερίζεται την άποψη αυτή και σημειώνει ότι υπάρχουν πολλές περιοχές στην Ευρώπη, όπου οι άνθρωποι ζουν διαφορετικά από τους άλλους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα έπρεπε να βρίσκονται εκτός Ευρώπης.

    Για τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας σημειώνει πως διαφωνία υπάρχει στα θέματα του Κυπριακού και της υφαλοκρηπίδας και προσθέτει: «Πιστεύουμε ότι η Τουρκία δεν έχει προχωρήσει στις αναγκαίες πρωτοβουλίες, επειδή εξακολουθεί να πιστεύει ότι τμήμα του χώρου κυριαρχίας μας στο Αιγαίο της ανήκει και ότι πρέπει να διαδραματίζει ρόλο μεγάλης δύναμης. ΄Όμως, όποιος επιθυμεί την ειρήνη, πρέπει να συζητά με τον άλλο και όχι να τον αρνείται. Η Τουρκία θα πρέπει να εγκαταλείψει την αντίληψη ότι μπορεί να ασκεί πίεση και να συνειδητοποιήσει ότι η βία δεν έχει πλέον θέση στις σχέσεις μας».

    Με αφορμή την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Τουρκία και την ανάδειξη ως πρώτου κόμματος στις εκλογές του κόμματος του μετριοπαθή ισλαμιστή Ερντογάν, ο Ελληνας πρωθυπουργός εκτιμά πως οι εκλογές στην Τουρκία κατέδειξαν ότι σημαντικό τμήμα του πληθυσμού επιθυμεί ευρωπαϊκή πορεία. Παράλληλα αναμένει κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα σαφή δήλωσή του ότι οι αλλαγές που αναμένονται στην Τουρκία επιδιώκονται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

    [07] ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΜΗ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΑΕΚ

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2002 (20:54 UTC+2)

    Για τη Ρώμη αναχωρεί αύριο το πρωί η ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΕΚ, εκεί όπου θα διεκδικήσει την πρόκριση της στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Ενωση την Τρίτη, στις 9:45 το βράδυ, θα αναμετρηθεί με την ιταλική Ρόμα και θα επιδιώξει να πάρει το θετικό αποτέλεσμα προκειμένου να βρεθεί στην επόμενη φάση της ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

    Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς απέκλεισε από την 20μελη αποστολή της ΑΕΚ τον τραυματία, Χρήστο Μαλαδένη.

    [08] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Aθήνα, 10 Νοεμβρίου 2002 (20:46 UTC+2)

    Το Κυπριακό, η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μεγάλα έργα στην Ελλάδα στο πλαίσιο της διοργάνωσης της Ολυμπιάδας του 2004 κυριάρχησαν στις επαφές του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Μαγκριώτη, στην Γερμανία όπου πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη, με αφορμή την πραγματοποίηση του πρώτου συνεδρίου της ομογένειας της Ευρώπης.

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου του ΣΑΕ ο κ. Μαγκριώτης ενημέρωσε τους ομογενείς για τους άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, για τα μεγάλα εθνικά θέματα και για την πολιτική για τους απόδημους Έλληνες. Σε δηλώσεις του απέδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι οργανωμένοι φορείς της ομογένειας μπροστά στην ερχόμενη διετία. «Το ΣΑΕ πατά γερά πάνω σε υπαρκτούς θεσμούς όπως οι ομοσπονδίες, οι κοινότητες και οι άλλοι φορείς. Βασικός του στόχος πρέπει να είναι η αναζήτηση και η ανάδειξη του νέου ρόλου της ομογένειας στον 21ο αιώνα μπροστά στις ευρωπαϊκής εξελίξεις» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γερμανία ο κ. Μαγκριώτης συναντήθηκε με τους συνέδρους εκπροσώπους των χωρών της Μαύρης Θάλασσας, το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων Ευρώπης, τους προέδρους των ομοσπονδιών των χωρών της τέως ΕΣΣΔ, τους εκπροσώπους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων, τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας ΜΜΕ στην Ευρώπη, το Δίκτυο Νεολαίας, το Δίκτυο των Γυναικών αλλά και ανθρώπους του πολιτισμού και του επιχειρηματικού κόσμου.

    [09] EKΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Εκδήλωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό διοργανώνει την ερχόμενη Παρασκευή το βράδυ στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ το ΔΗΚΚΙ. Ομιλητές θα είναι ο πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Τσοβόλας, ο πρέσβης Ε.Τ. Θέμος Στοφορόπουλος και ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Μάριος Ευρυβιάδης. Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο δημοσιογράφος Γιάννης Διακογιάννης.

    [10] ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Ουάσινγκτον, 10 Νοεμβρίου 2002 (20:31 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ δεν θα δείξουν καμία ανοχή προς το Ιράκ, ενώ οποιαδήποτε παραβίαση των όρων που θέτει το νέο ψήφισμα του ΟΗΕ, θα μπορούσε να προκαλέσει την ανάληψη μονομερούς στρατιωτικής δράσης. Τα παραπάνω τόνισαν, σύμφωνα με το Reuters, σε σημερινές τους δηλώσεις Αμερικανοί αξιωματούχοι.

    «Δεν πρέπει να δείξουμε καμία ανοχή προς το καθεστώς του Ιράκ αυτή τη φορά», δήλωσε η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του πρόεδρου Μπους, Κοντολίζα Ράις καιθ πρόσθεσε ότι η επόμενη παραβίαση από τον Σαντάμ Χουσείν θα πρέπει να έχει σοβαρές συνέπειες.

    Σε δηλώσεις της στην εκπομπή «Fox Sunday», η κ. Ράις εξέφρασε τις επιφυλάξεις της αναφορικά με το κατά πόσο το Ιράκ θα συμμορφωθεί με τους όρους του νέου ψηφίσματος του ΟΗΕ.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουλ δήλωσε σε εκπομπή του CBS, ότι σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, το Ιράκ θα εξετάσει το ψήφισμα του ΟΗΕ με ψυχραιμία.

    [11] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

    Λάρισα, 10 Νοεμβρίου 2002 (20:28 UTC+2)

    Έληξε σήμερα στη Λάρισα το 14ο Συνέδριο του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων με θέμα «Βιολογική Γεωργία - Βιολογική Κτηνοτροφία», με την έκδοση απόφασης με τα συμπεράσματα του Συνεδρίου. Το Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου, τη Λάρισα, με οργανωτή το Σύλλογο Φίλων Πηνειού και του Παραποτάμιου Πολιτισμού του, σημείωσε μεγάλη επιτυχία και από πλευράς συμμετοχής και από πλευράς επιπέδου εισηγήσεων.

    Το Συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν οικολογικές οργανώσεις από όλη την Ελλάδα ασχολήθηκε στο δεύτερο μέρος του με τις εσωτερικές διαδικασίες του ΠΑΝ.Δ.ΟΙ.Ο. και εξέλεξε νέα επταμελή γραμματεία.

    Σε ό,τι αφορά στη Βιολογική Γεωργία και Βιολογική Κτηνοτροφία διαπιστώθηκε ότι η Συμβατική Γεωργία, με τα προϊόντα που παράγει και τις μεθόδους που εφαρμόζονται, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία των καταναλωτών και στο περιβάλλον. Η Βιολογική Γεωργία, όπως δείχνουν και οι προσπάθειες που έχουν γίνει τόσο στον ελληνικό όσο και στον διεθνή χώρο, τονίστηκε πως αποτελεί μια αξιόπιστη γενικά αποδεκτή διέξοδο στα προβλήματα της Συμβατικής Γεωργίας.

    Επίσης διαπιστώθηκε έλλειμμα στους τομείς της έρευνας και της αγροτικής πολιτικής. Όσον αφορά στην έρευνα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη υποστήριξης των επιστημονικών προσεγγίσεων, καθώς και η διάχυση και η δοκιμασία των αποτελεσμάτων της στη γεωργική πράξη. Όσον αφορά στην αγροτική πολιτική, ενώ υπάρχει ήδη θεσμικό πλαίσιο και προηγούμενη εμπειρία, σημειώνονται καθυστερήσεις στον τομέα της εφαρμογής. Οι γνωστές αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης θα πρέπει να ξεπεραστούν ενώ μέσω της ενημέρωσης των γεωπονικών υπηρεσιών, θα πρέπει οι γεωτεχνικοί να ενστερνιστούν αυτούς τους εναλλακτικούς στόχους της αγροτικής παραγωγής.

    Στη διάρκεια των συνεδριάσεων αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος, σχετικά με την άποψη ότι η ιδεολογική διάσταση της βιολογικής γεωργίας (αμεσότητα σχέσης παραγωγού και καταναλωτή, τοπικά καταναλωτικά δίκτυα) αποτελεί μια πολύτιμη παρακαταθήκη η οποία δεν πρέπει να μείνει στα αζήτητα. Μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση έχει ως στόχο τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ευρύτερη αποδοχή, από τους αγρότες, τους παραγωγούς και τους πολίτες - καταναλωτές, του υφιστάμενου θεσμικού Κοινοτικού πλαισίου της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

    Μπροστά στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την διακηρυγμένη προώθηση της ενσωμάτωσης της περιβαλλοντικής διάστασης στην ΚΑΠ, το ΠΑΝ.Δ.ΟΙ.Ο. καλεί την κυβέρνηση να πραγματοποιήσει τις διακηρύξεις της για συνεργασία και διαμόρφωση της ελληνικής περιβαλλοντικής και αγροτικής πολιτικής με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις της μαχόμενης οικολογίας.

    [12] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑΣ

    Φλωρεντία, 10 Νοεμβρίου 2002 (20:24 UTC+2)

    Χίλιοι περίπου Έλληνες, μέλη αριστερών κινήσεων, συνδικαλιστικών φορέων και κοινωνικών κινημάτων μετείχαν στο πανευρωπαϊκό αντιπολεμικό συλλαλητήριο του Κοινωνικού Φόρουμ που έγινε χθες στη Φλωρεντία. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος αλλά και μέλη του ΚΚΕ. Σε δηλώσεις του ο κ. Κωνσταντόπουλος τάχθηκε υπέρ του αγώνα για έναν διαφορετικό κόσμο με ανθρωπισμό με μεγαλύτερη κοινωνική προστασία.

    Σήμερα επιστρέφει στην Ελλάδα η αποστολή της «Πρωτοβουλίας για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ» ενώ εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας θα παραχωρήσουν την Τρίτη το πρωί συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει αναφορά στην ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ και τα επόμενα βήματά του στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

    [13] ΒΡΕΦΟΣ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΣΠΙΤΙ

    Σέρρες, 10 Νοεμβρίου 2002 (20:24 UTC+2)

    Ένα αγοράκι πέντε μόλις ημερών εγκατέλειψαν άγνωστοι μπροστά στην πόρτα του σπιτιού μιας οικογένειας στις Σέρρες. Το μωρό μεταφέρθηκε με τη βοήθεια της αστυνομίας στο νοσοκομείο Σερρών όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Το ζευγάρι που βρήκε το μωρό δηλώνει έτοιμο να το υιοθετήσει αν χρειαστεί.

    [14] Ο Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ηράκλειο, 10 Νοεμβρίου 2002 (20:17 UTC+2)

    Τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι άλλο θέμα είναι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλο το Κυπριακό πρόβλημα επανέλαβε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης σε δηλώσεις του χθες από το Ηράκλειο της Κρήτης και με αφορμή το αναμενόμενο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι η διαδικασία της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. είναι επί της ουσίας τελειωμένο θέμα ενώ επισήμανε ότι για το Κυπριακό εξακολουθούν να υπάρχουν πάρα πολλές εκκρεμότητες. Παράλληλα σημείωσε ότι εντυπωσιάζει η προσπάθεια και η πίεση από την πλευρά των ΗΠΑ και της Αγγλίας για χρονική ταύτιση στη λύση των δύο θεμάτων.

    «Η χώρα μας στηρίζει τον κυπριακό ελληνισμό σε όποιες αποφάσεις λάβει, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα όποια εκβιαστικά διλήμματα τεθούν με τη δυνατότητα που του παρέχει αυτή η στήριξη» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής. Είπε ακόμη πως δεν υπάρχει καμία ανάγκη κατεπείγοντος, υπογράμμισε πως δεν υπάρχουν ούτε υπήρξαν δύο κράτη στην Κύπρο και τόνισε πως η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να προϋποθέτει μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μια κυριαρχία, μία ιθαγένεια για όλους τους πολίτες της Κύπρου.

    [15] ΠΙΘΑΝΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ

    Λονδίνο, 10 Νοεμβρίου 2002 (20:15 UTC+2)

    Η Βρετανία και η Γαλλία είναι πιθανοί στόχοι τρομοκρατικών επιθέσεων, δήλωσαν οι υπουργοί Εσωτερικών των δύο χωρών.

    Όπως μετέδωσε το Reuters, o υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Μπλάνκετ, δήλωσε στην τηλεόραση του BBC ότι η χώρα έχει μεγάλη πιθανότητα να δεχτεί τρομοκρατική επίθεση εξαιτίας της υποστήριξης που παρέχει στην αμερικανική εκστρατεία κατά της Αλ Κάιντα.

    «Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τους πάντες. Ολοι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι τα αεροδρόμια και τα άλλα μέρη όπου συγκεντρώνεται κόσμος.

    Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες, η Γαλλία είναι πιθανός στόχος των ισλαμιστικών ομάδων που παραμένουν ενεργές στην Ευρώπη. «Η Γαλλία δεν είναι ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο στόχος από τις άλλες χώρες», επισήμανε κατά την διάρκεια εκδήλωσης για την έναρξη της λειτουργίας ειδικού τμήματος της αστυνομίας για την προστασία κτιρίων του Παρισιού, που θεωρούνται πιθανοί στόχοι.

    Επιπλέον, προειδοποίησε ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέχει επαρκή προστασία κατά των αποφασισμένων αντιπάλων.

    [16] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 10 Νοεμβρίου 2002 (20:09 UTC+2)

    Τις θέσεις του για το ρόλο της Ελλάδας στην νοτιοανατολική Ευρώπη, την προοπτική της Ελληνικής επιχειρηματικότητας στην περιοχή και την ιδιαίτερη συνεισφορά της με τη διάσταση πλέον της οικονομικής διπλωματίας ανέπτυξε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας χθες το βράδυ σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος στο ξενοδοχείο Hyatt Regency.

    Ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος σε επιχειρηματικούς, διπλωματικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες αναφέρθηκε με έμφαση στην επιχειρηματική παρουσία της Βόρειας Ελλάδας στα Βαλκάνια και τον ιδιαίτερο στρατηγικό ρόλο της Θεσσαλονίκης η οποία επιλέχθηκε να φιλοξενεί τις έδρες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ανασυγκρότησης και του Ειδικού Συντονιστή του Συμφώνου Σταθερότητας.

    Μιλώντας αναλυτικά για την προοπτική των Βαλκανίων με στόχο τη σταδιακή τους ενσωμάτωση στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι τόνισε ότι από ελληνικής πλευράς η κοινοτική στήριξη συνδυάζεται με ένα πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της αναπτυξιακής μας βοήθειας πρόγραμμα που έχει ήδη ξεκινήσει η εφαρμογή του.

    Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Ευγένιος Πλαλής αναφέρθηκε στη χρονική σύμπτωση και την ιδιαίτερη σημασία που έχει η ανάληψη της θεσμικής ευθύνης των διεθνών οικονομικών σχέσεων της χώρας από το υπουργείο Εξωτερικών. Είπε χαρακτηριστικά ότι η εξέλιξη αυτή θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της οικονομικής μας διπλωματίας, θα επιφέρει καλύτερο συντονισμό και θα ενισχύσει τις προσπάθειες του επιχειρηματικού κόσμου στο εξωτερικό.

    Προηγήθηκε συνάντηση του κ. Παπανδρέου με το προεδρείο του ΣΕΒΕ στην οποία τέθηκαν, μεταξύ άλλων, τα θέματα της εθνικής στρατηγικής εξαγωγών και της οικονομικής διπλωματίας, της μεταφοράς αρμοδιοτήτων της ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στο υπουργείο Εξωτερικών, της ανακήρυξης του 2003 ως έτους προγραμματισμού δράσεων, της αναθεώρησης του Γ΄ ΚΠΣ, του ελληνικού σχεδίου οικονομικής ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, της ΕXPO 2008 και των επιπτώσεων της διεύρυνσης της ΕΕ στην ελληνική οικονομία.

    [17] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ 93 - 68

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2002 (20:01 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός δεν δυσκολεύτηκε να κάμψει στο γήπεδο του Κορυδαλλού την αντίσταση της Ολύμπια Λάρισας, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Οι ερυθρόλευκοι επικράτησαν με σκορ 93 - 68 και κατέκτησαν τους δύο βαθμούς της νίκης.

    Η ομάδα του Λευτέρη Σούμποτιτς από την αρχή της αναμέτρησης έδειξε τα "δόντια" της. Χαρακτηριστικό είναι πως με το τέλος του πρώτου 10λεπτου ο Ολυμπιακός προηγούνταν επί του αντιπάλου του με 25 - 9. Μάλιστα ο ρυθμός των γηπεδούχων δεν έπεσε και στο ημίχρονο οι ερυθρόλευκοι είχαν ανεβάσει τη διαφορά στους 15 πόντους (47 - 32).

    Το ίδιο σκηνικό συνεχίστηκε και στην επανάληψη. Οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν φάνηκαν διατεθειμένοι να αφήσουν την Ολύμπια Λάρισας να τους πλησιάσει στο σκορ και στο 30' προηγούνταν με 69 - 55. Ανάλογα κύλησε και το τελευταίο δεκάλεπτο και οι γηπεδούχοι δίχως να δυσκολευτούν έφτασαν στην κατάκτηση του ροζ φύλλου.

    Τα δεκάλεπτα Ολυμπιακός - Ολύμπια Λάρισας: 25 - 9, 47 - 32, 69 - 55 και 93 - 68.

    [18] ΕΠΑΦΕΣ ΤΖΙΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2002 (19:56 UTC+2)

    Συναντήσεις με διακεκριμένους εκπροσώπους των φορέων κοινωνικής Οικονομίας Ευρωπαϊκών Χωρών είχε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ελευθέριος Τζιόλας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού forum για την «Κοινωνική Οικονομία και Απασχόληση» που διοργάνωσε το Υπουργείο. Στο επίκεντρο των συναντήσεων αυτών βρέθηκαν θέματα συντονισμού και πολιτικής στον τομέα της οικονομίας και θέματα Ελληνικής Προεδρίας.

    Στις συναντήσεις αυτές συμμετείχαν ο επικεφαλής για θέματα Κοινωνικής Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Fr.Ianniello, ο κ. S.Arzeni , Επικεφαλής του Προγράμματος LEED του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο κ. J.Olsson από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, ο κ. M.Castro Πρόεδρος του Ευρωμεσογειακού Δικτύου Κοινωνικής Οικονομίας, η κα. Anne David, Πρόεδρος της Διαρκούς Ευρωπαϊκής Συνέλευσης Συνεταιρισμών, Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων, Εθελοντικών Οργανώσεων και Ιδρυμάτων, ο κ B.Thiry, Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας και Πληροφορίας στην Δημόσια και Συνεταιριστική Οικονομία και ο κ. M.Duranton, Πρόεδρος της Γαλλικής Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Ταμείων Υγείας των Δημοσίων Υπαλλήλων.

    Ο κ. Τζιόλας, ενημέρωσε τους συνομιλητές του ότι το Καταστατικό της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Εταιρείας βρίσκεται στην Ατζέντα της Ελληνικής Προεδρίας, ενώ ήδη εξελίσσεται, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την παρούσα Δανική Προεδρία, η προετοιμασία των σχετικών θέσεων.

    Σε εξέλιξη επίσης βρίσκονται οι προεργασίες για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Καταστατικού των Συνεταιρισμών, ενώ θετικά εξετάζεται και η πρόταση για την πιστοποίηση της κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων, μέσα από «αριστεία» που θα απονέμονται και θα δημοσιοποιούνται τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Ο Υφυπουργός έκανε λόγο για τη σημασία και την αξία της ενσωμάτωσης του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στο συζητούμενο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, καθώς επίσης και στο δικαίωμα της απασχόλησης και στην αναγκαιότητα αναγνώρισης της πολυμορφίας της επιχειρηματικότητας.

    Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, ειδική αναφορά υπήρξε στην προετοιμασία της «Πράσινης Βίβλου», η οποία θα καλύπτει τις Επιχειρήσεις Δημοσίου Συμφέροντος-Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ), αλλά θα αναφέρεται και στις επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας.

    [19] "OXI" ΠΟΥΤΙΝ ΣΕ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΣΕΤΣΕΝΟΥΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΕΣ

    Μόσχα, 10 Νοεμβρίου 2002 (19:56 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τάχθηκε υπέρ της πολιτικής λύσης στην Τσετσενία, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο συνομιλιών με τους αυτονομιστές, μετέδωσε το Associated Press.

    Ο κ. Πούτιν συναντήθηκε με Τσετσένους επιχειρηματίες και βουλευτές, οι οποίοι προτείνουν την διεξαγωγή εκλογών και δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα, προκειμένου να μπει ένα τέλος στον τριετή πόλεμο στην περιοχή.

    «Μέχρι πρόσφατα πίστευα ότι δεν αξίζει τον κόπο να βιαστούμε, αλλά αν εσείς πιστεύεται ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν αυτές οι διαδικασίες, συμφωνώ μαζί σας», είπε στους Τσετσένους ο πρόεδρος Πούτιν. Ωστόσο, επανέλαβε ότι δεν θα συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Τσετσενίας Ασλάν Μασχάντοφ ή άλλο Τσετσένο αυτονομιστή.

    «Αυτοί που επιλέγουν τον Μασχάντοφ, επιλέγουν τον πόλεμο. Αντί για τις συνομιλίες επέλεξε την τρομοκρατία και υποστήριξε τα αποβράσματα που κράτησαν εκατοντάδες ανθρώπους όμηρους», επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος.

    Ο διορισμένος από το Κρεμλίνο επικεφαλής της Τσετσενίας Αχμάντ Καντίροφ δήλωσε μετά την συνάντηση ότι το δημοψήφισμα θα μπορούσε να γίνει τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο και οι εκλογές μετά από αυτό το διάστημα. Ερωτηθείς αν οι αυτονομιστές θα μπορέσουν να πάρουν μέρος στις εκλογές, υπογράμμισε ότι θα απαγορευτεί στους «τρομοκράτες» να βάλουν υποψηφιότητα.

    [20] ΜΕΓΑΛΗ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΗΝ 17Η KOSMIMA

    Θεσσαλονίκη, 10 Νοεμβρίου 2002 (19:44 UTC+2)

    Με την προσέλευση εκατοντάδων εμπορικών επισκεπτών και με έκδηλη την ικανοποίηση των εκθετών, συνεχίζεται για τρίτη ημέρα σήμερα η λειτουργία της 17ης Διεθνούς Έκθεσης Κοσμήματος - Ωρολογίων Πολύτιμων Λίθων Μηχανημάτων Εξοπλισμού KOSMIMA 2002, που διοργανώνει η HELEXPO, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

    Κατά το πρώτο διήμερο της λειτουργίας της η έκθεση δέχθηκε 1396 επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και από πέντε χώρες του εξωτερικού και συγκεκριμένα την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Γιουγκοσλαβία, την Ιταλία και τη FYROM.

    Οι τομείς ενδιαφέροντος όπως δηλώθηκαν από τους εμπορικούς επισκέπτες είναι κοσμήματα, ωρολόγια, πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι, αργυρά σκεύη, πρώτες ύλες, συσκευασία και διακόσμηση, συστήματα ασφαλείας, χρηματοκιβώτια, μηχανήματα και εξοπλισμός.

    Στο πλαίσιο της έκθεσης, αύριο στις 5 μ.μ., στο Περίπτερο 13, ο Σύλλογος Εισαγωγέων Ωρολογίων διοργανώνει εκδήλωση για τους καταστηματάρχες του κλάδου, στη διάρκεια της οποίας θα κληρωθεί ένα αυτοκίνητο.

    Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης, αύριο τελευταία ημέρα της λειτουργίας της είναι από τις 11.00 έως τις 21.00. Η είσοδος στην έκθεση επιτρέπεται μόνο σε επαγγελματίες του κλάδου.

    ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΚΑΛΥΤΕΡΩΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ

    Αύριο στη 1 το μεσημέρι, στα σταντ των εκθετών θα απονεμηθούν τα βραβεία στις διακριθείσες συμμετοχές της 17ης KOSMIMA 2002. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τον κ. Ιωάννη Παπακωνσταντίνου, εντεταλμένο σύμβουλο της HELEXPO, τον κ. Γεώργιο Νικούλη, εκπρόσωπο της Αρχιτεκτονικής Σχολής, την κα Λάουρα Φραγκίδου, εκπρόσωπο του Τ.Ε.Ε., την κα Θεοδώρα Κανακίδου και τον κ. Βλάση Τσώνο, στελέχη της HELEXPO.

    Κριτήρια επιλογής της κριτικής επιτροπής ήταν η κατασκευαστική τελειότητα του εκθετήριου χώρου, η λειτουργική και εργονομική του διάταξη, η πρωτοτυπία της παρουσίασης των εκθεμάτων και η αισθητική.

    Η κριτική επιτροπή θα απονείμει τρία ισότιμα βραβεία στους: ΚΟΥΤΣΟΜΙΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, FEELING JEWELS ΑΕΒΕ, I.Q. EXCLUSIVE ΕΠΟΓΛΟΥ.

    Τα ειδικά βραβεία διοργανωτή θα απονεμηθούν στους: ΚΑΡΒΟΥΝΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Α.Ε., ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ROBERTO COIN, ΕΥΡΟΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΑΦΟΙ ΚΟΥΡΜΠΑΝΙΑΝ Α.Ε.

    [21] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η 2Η ΑLTEREXPO

    Θεσσαλονίκη, 10 Νοεμβρίου 2002 (19:42 UTC+2)

    Με μεγάλη προσέλευση κόσμου, συνεχίζεται για τρίτη ημέρα σήμερα, η 2η Πανελλήνια Έκθεση για τα Άτομα με Αναπηρίες ALTEREXPO, που διοργανώνει η HELEXPO σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ), στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

    Παράλληλα με την έκθεση και σ' όλη τη διάρκειά της, λειτουργούν εκθέσεις ζωγραφικής αναπήρων στο Περίπτερο 3 και βιβλίου στο Περίπτερο 17 ενώ σήμερα, πραγματοποιούνται οκτώ ξεχωριστές εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων μουσικές, προβολές κινηματογραφικών ταινιών, θεατρικές παραστάσεις και ομιλίες.

    Σημειώνεται ότι η φετινή διοργάνωση, παρουσιάζει τα επιτεύγματα των Ατόμων με Αναπηρίες στις τέχνες και τα γράμματα, τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υγείας και Πρόνοιας, Πολιτισμού, Μεταφορών και Επικοινωνιών και Μακεδονίας Θράκης. Στην έκθεση συμμετέχουν ακόμη 80 φορείς και οργανώσεις των Ατόμων με Αναπηρίες και των οικογενειών τους, ομάδες που δραστηριοποιούνται στον ίδιο χώρο και ομάδες που άπτονται ενός ευρύτερου κοινωνικού φάσματος και αγγίζουν το χώρο της αναπηρίας.

    Στο μεταξύ ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε το διήμερο σεμινάριο που πραγματοποίησε στο πλαίσιο της έκθεσης η ΕΣΑΕΑ σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρίες και υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Θέμα του σεμιναρίου, ήταν η «Ενδυνάμωση των Αναπηρικών Οργανώσεων της Κεντρικής και Νοτιανατολικής Ευρώπης» και συμμετείχαν 13 οργανώσεις της περιοχής.

    Πρότυπη Βιοτεχνική Μονάδα Λακκιάς Βασιλικών ΟΑΕΔ.

    Με έργα υφαντικής, ταπητουργίας, ξυλουργικής και κοπτικής ραπτικής των μαθητών της, συμμετέχει στη 2η ALTEREXPO, η Πρότυπη Βιοτεχνική Μονάδα Λακκιάς Βασιλικών του ΟΑΕΔ. Πρόκειται για εφήβους και νέους, άνω των 14 ετών, με νοητική υστέρηση, οι οποίοι μετά από εκπαίδευση 3 4 χρόνων για την απόκτηση και εξάσκηση εργασιακών δεξιοτήτων, μπορούν να απασχοληθούν στην ελεύθερη αγορά, καλύπτοντας βοηθητικές, κυρίως, εργασίες. Σημειώνεται ότι ο ΟΑΕΔ, ακολουθώντας τη σύγχρονη αντίληψη, επιδιώκει και κάνει πράξη το αξίωμα των ίσων ευκαιριών στη ζωή και την απασχόληση για όλα τα μέλη της κοινότητας. Για το σκοπό αυτό υλοποιεί ειδικά προγράμματα επιδότησης θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που απασχολούν άτομα με νοητική υστέρηση. Η επιδότηση είναι για τρία χρόνια και καλύπτει ένα σημαντικό μέρος των μικτών αποδοχών του εργαζόμενου.

    Αύριο, τελευταία ημέρα της λειτουργίας της, η έκθεση είναι ανοικτή από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

    [22] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 1 - 0

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2002 (19:37 UTC+2)

    Ο Παναθηναϊκός φαίνεται πως ξαναβρήκε τον καλό του εαυτό. Οι πράσινοι επικράτησαν σήμερα στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας επί του Πανιωνίου με σκορ 1 - 0, στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας, και πλησίασαν αρκετά στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

    Οι γηπεδούχοι φάνηκαν από την αρχή πως ήθελαν τη νίκη. Μπήκαν δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και κατάφεραν να προηγηθούν στο 15' λεπτό με το Νίκο Λυμπερόπουλο. Με το σκορ αυτό οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια.

    Στην επανάληψη, οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού προσπάθησαν να πετύχουν ένα δεύτερο τέρμα και να σφραγίσουν τη νίκη, ενώ αντίθετα ο Πανιώνιος επιδίωξε να ισοφαρίσει. Ομως αποδείχτηκε πως το γκολ του Λυμπερόπουλου ήταν αρκετό για να χαρίσει στην ομάδα του τριφυλλιού τους πολύτιμους τρεις βαθμούς.

    [23] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΙΩΝΙΚΟΣ - ΟΦΗ 1 - 1

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2002 (19:35 UTC+2)

    Βαθμούς και εντυπώσεις μοιράστηκαν σήμερα στο γήπεδο της Νεάπολης ο Ιωνικός και ο ΟΦΗ. Οι δύο ομάδες αναδείχτηκαν ισόπαλες με σκορ 1 - 1, στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Το α' ημίχρονο ήταν μοιρασμένο μεταξύ των δύο αντιπάλων. Ούτε ο Ιωνικός, ούτε ο ΟΦΗ κατάφεραν να μετατρέψουν τις ευκαιρίες που δημιούργησαν σε γκολ και έτσι οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια ισόπαλοι 0 - 0.

    Στο δεύτερο 45λεπτο όμως οι φιλοξενούμενοι ήταν αυτοί που ευτύχησαν να βρουν πρώτοι το δρόμο προς τα δίχτυα και να προηγηθούν με 0 - 1. Το γκολ για τον ΟΦΗ το πέτυχε στο 73' ο Σοάρες. Ο Ιωνικός δεν φάνηκε να αιφνιδιάζεται και στο 89' ισοφάρισε με τον Βιλανάκη, κατακτώντας έτσι το βαθμό της ισοπαλίας.

    [24] ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 10 Νοεμβρίου 2002 (19:35 UTC+2)

    Το θεωρητικό υπόβαθρο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής καθώς και οι ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες που καθορίζουν τη διαμόρφωση και άσκησή της, αναπτύσσονται με πληρότητα στο βιβλίο Ανάλυση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής-Μύθος και Πραγματικότητα, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις INFOΓΝΩΜΩΝ. Πρόκειται για μετάφραση τουρκικής έκδοσης, υπό την ευθύνη του διευθυντή του Κέντρου Πολιτικών Μελετών ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ Σάββα Καλεντερίδη, στην οποία 22 διακεκριμένοι Τούρκοι ακαδημαϊκοί αναλύουν την εξωτερική πολιτική της χώρας τους.

    Η μεταφορά του έργου στα ελληνικά προσφέρει στον αναγνώστη μια μοναδική ευκαιρία πρόσβασης στην πρωτογενή πληροφόρηση για έναν τομέα που ως τώρα προσέγγιζε μέσα από τρίτη γλώσσα, αν δεν ήταν γνώστης των τουρκικών. Για τον Έλληνα πολιτικό, διαμορφωτή πολιτικής, ακαδημαϊκό, φοιτητή αλλά και για τον κάθε αναγνώστη που επιχειρεί να κατανοήσει, από την εφαρμοσμένη υψηλή τουρκική εξωτερική πολιτική ως και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, το βιβλίο Μύθος και Πραγματικότητα αποτελεί ένα απαραίτητο γνωστικό εργαλείο.

    Οι αναλύσεις των Τούρκων ακαδημαϊκών που καλύπτουν εύρος επιμέρους θεματικών της εξωτερικής πολιτικής, βοηθούν ουσιαστικά στο σχηματισμό εμπεριστατωμένης πλέον- εικόνας περί το θεωρητικό υπόβαθρο και τη λογική τεκμηρίωσης των μεθόδων που επιλέγονται για την άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Τα κείμενα όμως δεν περιορίζονται σε θεωρητικές αναζητήσεις αλλά εμπλουτίζονται σε εντυπωσιακό βαθμό από παραπομπές στην τουρκική αρθρογραφία. Σε ορισμένα κείμενα μάλιστα, ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η επίκληση ελληνικής βιβλιογραφίας και άρθρων ελληνικών εφημερίδων περί τα τουρκικά πεπραγμένα.

    Στον Α΄ Τόμο του έργου παρουσιάστηκαν οι εφαρμογές της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής από την περίοδο διακυβέρνησης του σουλτάνου Αβδούλχαμιτ (1876-1909) έως σήμερα. Περιελήφθησαν εκτενείς αναφορές σε θέματα όπως το Αιγαίο, το Κυπριακό, η τουρκική εξωτερική πολιτική στη Δυτική Θράκη κ.λ.π. Στο Β΄ Τόμο, που μόλις εκδόθηκε, εξετάζονται οι παράγοντες που επηρεάζουν την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Φιλοξενούνται εδώ αναλύσεις όπως: α) ο συσχετισμός δυνάμεων και η απειλή χρήσης βίας στις τουρκοελληνικές σχέσεις β) το Κυπριακό Ζήτημα, οι Αδέσμευτοι, τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ γ) αξιολόγηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δ) τα ανθρώπινα δικαιώματα ως πρόβλημα στις σχέσεις Τουρκίας - Ε.Ε. και άλλα.

    Η έκδοση του βιβλίου Ανάλυση της Τουρκικής Εξωτερικής Πολιτικής, Μύθος και Πραγματικότητα, προσφέρει ένα ρεαλιστικό πανόραμα των διεθνών σχέσεων της Τουρκίας, καταρρίπτοντας έτσι μύθους και αναδεικνύοντας πραγματικότητες. Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του θα γίνει την Τρίτη 12 Νοεμβρίου στις 20:00, στο χώρο του βιβλιοπωλείου Ιανός στη Θεσσαλονίκη. Θα μιλήσουν οι Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παντελής Σαββίδης, δημοσιογράφος και ο εκδότης Σάββας Καλεντερίδης. Συντονίζει η δημοσιογράφος Σοφία Ιορδανίδου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 10 November 2002 - 19:14:37 UTC