Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-11-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "ΝAI ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ"
  • [02] ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΝΤΕΝΤΚΑΣ
  • [03] ΑΥΣΤΡΙΑ: ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΟΥΣΕΛ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
  • [04] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΥΚΑΣΟΥ
  • [05] ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΣΕΖΕΡ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΝΤΙΛΑ
  • [06] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑ 2000 ΣΤΟ 5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΑΕ Β&Ν ΑΜΕΡΙΚΗΣ
  • [07] ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΣΙΠΛΑΚΟΥ ΚΑΤΑ ΠΑΧΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
  • [08] Η ΕΛΛΗΝΙΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ
  • [09] ΣΥΝΕΣΗ ΣΤΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΖΗΤΑ Ο Β. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ
  • [10] AΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΤΟΝ Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ
  • [11] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΞΑΝΘΗ 0 - 3
  • [12] Ο ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [13] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΙΓΑΛΕΩ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 0 - 0
  • [14] ΘΕΤΙΚΟ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΓΚΙΟΥΛ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [15] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
  • [16] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [17] ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΥΜΑΘ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΤΡΙΕΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ.
  • [18] ΜΕ ΤΟΝ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΥΝΤΑΣΣΕΤΑΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ
  • [19] Ο ΙΣΠΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΡΡΟΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ
  • [20] ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [21] ΞΕΚΙΝΑ Η ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΠΓΔΜ - ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [22] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΗΡΑΚΛΗΣ 0 - 0

  • [01] "ΝAI ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ"

    Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2002 (10:53 UTC+2)

    Ναι στο σχέδιο Ανάν, αλλά με επιφυλάξεις, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας «Opinion» που έγινε για λογαριασμό της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας στο λεκανοπέδιο Αττικής. Το 59% των ερωτηθέντων, λέει «ΝΑΙ» στο σχέδιο Ανάν ως βάση συζήτησης, ενώ το 64% τάσσεται υπέρ της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. τώρα.

    Κατ' αρχάς, το κοινό του Λεκανοπεδίου στηρίζει την απόφαση Ελλάδας-Κύπρου να γίνει δεκτό το σχέδιο Ανάν «ως βάση διαπραγμάτευσης». Με τη βασική αυτή στρατηγική επιλογή της πολιτικής ηγεσίας συντάσσεται το 60% περίπου των πολιτών.

    Υπάρχει όμως και μια «σκληρή» στάση αμιγούς διαφωνίας με την επιλογή αυτή, που αθροίζει ένα ποσοστό 28%, το οποίο συναντάται πυκνότερο στις μεγάλες ηλικίες, στα άτομα μέσης μόρφωσης και στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. και του ΚΚΕ. Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι οι τελευταίοι σε ποσοστό κοντά στο 40% συμφωνούν με την αποδοχή του σχεδίου Ανάν ως βάσης διαπραγματεύσεων, παρά την απορριπτική στάση της ηγεσίας του κόμματός τους.

    Τα δεδομένα της έρευνας δείχνουν επίσης ότι κυρίαρχη τοποθέτηση του κοινού της Αθήνας για τη λύση του Κυπριακού είναι μια λύση «σύμφωνη με το σχέδιο Ανάν». Η στάση αυτή συγκεντρώνει την πλειονότητα των απαντήσεων (50,1%) και είναι ενδεικτική περισσότερο ενός «ρεαλισμού», ανάμεικτου ίσως με αισθήματα «κόπωσης», παρά μιας επί της ουσίας τοποθέτησης, η οποία θα προϋπέθετε γνώση των πτυχών του σχεδίου Ανάν, την οποία διαθέτουν οι πάσης φύσεως εμπλεκόμενες ελίτ.

    Ταυτόχρονα προς αυτή τη θετική στάση, καταγράφεται ένα «μέτωπο υπέρ της διχοτόμησης», τα συστατικά του οποίου πρέπει να αναζητηθούν σε ένα βιωματικό πλέγμα εθνικής ταυτότητας, ιστορικής αντιπαλότητας προς τον «αιώνιο εχθρό», δυσπιστίας απέναντι σε πρωτοβουλίες και λύσεις που δεν εκπορεύονται από το μονοσήμαντο εθνικό συμφέρον κ.λπ.

    Στο απορριπτικό αυτό μέτωπο αθροίζεται μια στάση de facto διχοτόμησης ή στάση status quo (να συνεχιστεί η κατάσταση που υπάρχει από το '74) και μια στάση de jure διχοτόμησης (δύο χωριστά κράτη), με την τελευταία να υιοθετείται από το 24% και την πρώτη από ένα 10%.

    Η διχοτομική αντίληψη πυκνώνει κάπως στους νέους (18-24 ετών, με ποσοστό αυτής της αντίληψης στο 49%), στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. (κοντά στο 40% με τέτοια αντίληψη) και σε αυτούς του ΚΚΕ, των οποίων όμως ένα 39% αποδέχεται λύση του Κυπριακού σύμφωνα με το σχέδιο του Κόφι Ανάν.

    Την ίδια στιγμή, όμως, η πλειονότητα του κοινού του Λεκανοπεδίου (49,3%) πιστεύει ότι το σχέδιο Ανάν «ευνοεί τους Τουρκοκύπριους», έναντι ενός ποσοστού 35%, που θεωρεί, είτε ότι το σχέδιο «ευνοεί τους Ελληνοκύπριους» (11,5%) ή ότι είναι «θετικό και για τους δύο» (μια αντίληψη middle of the road, που έχει απαιτητικότερες προϋποθέσεις και αθροίζει ένα αξιοσημείωτο 27%, το οποίο είναι υψηλότερο στις δυναμικές ηλικίες 25-35 ετών και στα στρώματα με υψηλότερο δείκτη μόρφωσης).

    Η δεσπόζουσα αντίληψη ότι το σχέδιο Ανάν ευνοεί τον «αντίπαλο» οφείλεται ενδεχομένως και σε ένα γενικότερο σύνολο ιδεών, που δεν έχουν υποχρεωτικά σχέση με αυτή καθαυτή τη «στάθμιση πλεονεκτημάτων» της πρότασης Ανάν, αλλά αφορούν πάλι την εικόνα που έχει το κοινό για τους συσχετισμούς δυνάμεων σε διεθνές επίπεδο, το ρόλο του ΟΗΕ, την τουρκική διπλωματία ή τη στάση των ΗΠΑ στο ζήτημα του Κυπριακού κ.λπ.

    Είναι πάντως σαφές από τα ευρήματα της έρευνας ότι αυτό το πλειοψηφικό ποσοστό που βλέπει το σχέδιο Ανάν ως ετεροβαρές υπέρ των Τουρκοκυπρίων δεν χαρακτηρίζεται από παραδοσιακές «πατριωτικές-αντιενδοτικές» στάσεις: από το 49% που έχει αυτή την αρνητική εικόνα για το σχέδιο Ανάν, διακρίνεται ένας σκληρός πυρήνας περίπου 20%, που τάσσεται και υπέρ της de facto ή de jure διχοτόμησης της Κύπρου, ενώ ένα 18% τάσσεται υπέρ μιας λύσης του Κυπριακού σύμφωνα με το σχέδιο Ανάν, με το υπόλοιπο ποσοστό (10%-11%) να μην απαντά στο ερώτημα αν συμφωνεί στη διχοτόμηση ή στο σχέδιο Ανάν.

    Τρεις θέσεις

    Διαμορφώνονται έτσι τρεις, σχηματικά εννοούμενες, τάσεις: μια «ακραιφνής», που απορρίπτει το σχέδιο Ανάν ως φιλοτουρκικό και τάσσεται ταυτόχρονα υπέρ μιας διχοτόμησης ως λύσης του Κυπριακού (20-21%). Μια αμιγώς αντίθετη, που βλέπει το σχέδιο Ανάν θετικό και για τις δύο κοινότητες είτε μόνον για τους Ελληνοκύπριους και ταυτόχρονα θέλει λύση για το Κυπριακό σύμφωνη με αυτό το σχέδιο (περίπου 25% του κοινού). Και μια τάση ρευστή, που βλέπει μεν το σχέδιο Ανάν ως «φιλοτουρκικό», όμως, είτε το αποδέχεται ως λύση (18%), είτε στέκεται αμήχανα απέναντι στο ζήτημα της λύσης του Κυπριακού, μη απαντώντας στο σχετικό ερώτημα (10%).

    Στις δύο αυτές τελευταίες ομάδες του κοινού είναι λογικό να υποτεθεί ότι θα αφιερωθεί και ένα μεγάλο μέρος της στρατηγικής των ηγεσιών και των κομμάτων την επόμενη περίοδο.

    Στο κεντρικό ζήτημα στρατηγικής της τρέχουσας και μεσοπρόθεσμης (μετά το Ελσίνκι) συγκυρίας, το οποίο αφορά τη σχέση: ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.-επίλυση του Κυπριακού, η κοινή γνώμη, με μια ευρύτατη συμφωνία (64%), θεωρεί «προτιμότερο» να ενταχθεί η Κύπρος στην Ε.Ε. «όπως είναι σήμερα», αφήνοντας την ένταξη των Τουρκοκυπρίων για το μέλλον («όταν λυθεί το Κυπριακό»), ενώ ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό (28,2%) συνδυάζει μια φιλοευρωπαϊκή στάση για την Κύπρο με μια συνολική αποδοχή επίλυσης του προβλήματος σύμφωνα με το σχέδιο Ανάν, θεωρώντας «προτιμότερη» πολιτική την ένταξη συνολικά της Κύπρου στην Ε.Ε. με ταυτόχρονη δημιουργία του «νέου» κυπριακού κράτους.

    Η συντριπτικά πλειοψηφούσα στάση υπέρ της ένταξης στην Ε.Ε. της σημερινής Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά ένα ικανοποιητικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα για την Κοπεγχάγη και στηρίζεται σε ένα είδος θετικής προεξόφλησης των σχετικών εξελίξεων.

    Η δεύτερη στάση του κοινού νομιμοποιεί την πολιτική φιλοευρωπαϊσμού και σύνεσης της ελλαδικής πλευράς, λειτουργώντας ως εναλλακτική όσο και ουσιώδης πτυχή της συμπεριφοράς της στην τρέχουσα πυκνή πολιτική συγκυρία.

    Ως προς αυτή την κοινωνική νομιμοποίηση της ελληνικής πολιτικής δεν είναι τυχαίο ότι κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση μοιράζονται ένα σημαντικό ποσοστό ικανοποίησης του κοινού από την πολιτική και τη στάση που υιοθέτησαν απέναντι στο σχέδιο του γ.γ. του ΟΗΕ: το 44% και 41%, αντιστοίχως, θετικών στάσεων της κοινής γνώμης απέναντι στο ζήτημα αυτό πρέπει να θεωρείται ως ένα αρκετά ικανοποιητικό «κεφάλαιο εμπιστοσύνης», αν ληφθεί υπόψη ότι στο ερώτημα αυτό υφέρπει και μια γενικότερη διάσταση αντιπολιτευτικής δυσαρέσκειας που ξεπερνάει το 70% όταν πρόκειται για την εν γένει πολιτική κυβέρνησης και Ν.Δ.

    Το μέγεθος του δείγματος ήταν 1.011 άτομα, ηλικίας 18 ετών και άνω, με τυχαία επιλογή των τηλεφωνικών αριθμών, κατά τρόπο αναλογικό της κατανομής του πληθυσμού στο Λεκανοπέδιο, ενώ τηρήθηκαν ποσοστώσεις για το φύλο και την ηλικία. Προκειμένου να εξισορροπηθούν τυχόν παράγοντες μεροληψίας, το δείγμα σταθμίστηκε εκ των υστέρων ως προς την ψήφο των βουλευτικών εκλογών του Απριλίου 2000.

    [02] ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΝΤΕΝΤΚΑΣ

    Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2002 (11:27 UTC+2)

    Ο Χαλίλ Πασά είναι επιχειρηματίας, μέλος του Εμπορικού Επιμελητηρίου και αρθρογράφος στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Αφρικα (πρώην Αβρούπα). Αποτελεί έκφραση μίας κοινωνίας πολιτών στα σπάργανα, η οποία απορρίπτει τον εθνικισμό και των δύο πλευρών και υποστηρίζει θερμά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το σχέδιο Ανάν. Όπως λέει, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Αυγή» "Το σχέδιο Ανάν αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για εμάς, δίκαιο και για τις δύο πλευρές. Προσφέρει απλές λύσεις για τα προβλήματα του κράτους, της κυβέρνησης, της κυριαρχίας. Το σχέδιο λύνει επίσης τα προβλήματα ταυτότητας : ίδια σημαία, ίδιος εθνικός ύμνος, ίδιο διαβατήριο αλλά και διδασκαλία ελληνικής και τουρκικής γλώσσας στα σχολεία και ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των δύο κοινωνιών - γιατί είχαμε πολύ περιορισμένες σχέσεις με την ελληνική πλευρά".

    Πολλοί ασκούν κριτική στο σχέδιο λέγοντας ότι νομιμοποιεί τους εποίκους που δεν είναι Κύπριοι...

    Για παράδειγμα, σύμφωνα με το σχέδιο Ανάν, οι έποικοι που ήλθαν από την Τουρκία, πριν από 16 χρόνια νομίζω, αποκτούν κυπριακή υπηκοότητα. Αυτό λύνει το πρόβλημα. Το σχέδιο Ανάν είναι πολύ κρίσιμο. Δεν βλέπουμε βοήθεια από τους ελληνοκύπριους φίλους μας. Γιατί; Γιατί, καταρχήν οι Έλληνες πολιτικοί και τα κόμματα έκαναν λαϊκιστική πολιτική. Για παράδειγμα, οι Έλληνες πολιτικοί αντιτίθενται στην κυλιόμενη προεδρία, σύμφωνα με το σχέδιο Ανάν. Θέλουν, μόλις τώρα, περισσότερη γη. Αλλά ο τουρκοκυπριακός πληθυσμός είναι μεγαλύτερος από τον ελληνοκυπριακό. Σήμερα τα κόμματα στην εξουσία, το Εθνικό και το Δημοκρατικό, δήλωσαν ότι δεν στηρίζουν το σχέδιο Ανάν. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Γιατί ο Ερντογάν είπε ότι το σχέδιο Ανάν μπορεί να συζητηθεί. Αλλά τώρα οι υποστηρικτές του Ντενκτάς λένε ότι δεν τους κάνει. Ξέρετε, το εμπορικό Επιμελητήριο, επιχειρηματίες, εργαζομένοι, 19 δημοκρατικές οργανώσεις της Κύπρου, πριν από 3 μήνες, δηλώσαμε ότι θέλουμε ειρήνη, συμφωνία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων - μάλιστα η διακήρυξή μας είναι πολύ κοντά στο σχέδιο Ανάν. Ο Κόφι Ανάν μας είπε ότι πήρε και κάποια στοιχεία από τη διακήρυξη αυτή.

    Τι σκέπτεστε για τη στάση Ντενκτάς;

    -Ο Ντενκτάς είναι πολύ ακραίο άτομο. Δεν έχει αλλάξει γνώμη από το 1957. Διαδέχθηκε τον Κουτσούκ στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων και πάντα θέλει να συνδέει την Τουρκία με το βόρειο τμήμα της Κύπρου. Θέλει δύο κράτη, συνομοσπονδία και μελλοντικά η βόρειος Κύπρος να ενωθεί με την Τουρκία. Αυτή είναι η άποψή του και δεν την έχει αλλάξει.

    Δεν μπορεί λοιπόν να εφαρμόσει ένα σχέδιο τύπου Ανάν...

    -Ο Ντενκτάς θα επιδιώξει να μην λυθεί το πρόβλημα. Η άποψή του είναι να καθυστερήσει όσο μπορεί. Εμείς έχουμε δύο δυνατότητες : ή να συμφωνήσουμε με τους Έλληνες και να ενταχθούμε στην Ε.Ε. ή να ενταχθούμε στην Τουρκία. Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο. Και ο χρόνος μας είναι μετρημένος.

    Πόσο θα βοηθήσει στην επίλυση του κυπριακού η είσοδος της Κύπρου στην Ε.Ε.;

    -Η Ε.Ε. μας εξυπηρετεί απολύτως. Γιατί υπάρχουν οι κυρίαρχοι εθνικισμοί και στις δύο πλευρές. Η Ε.Ε. δεν επιτρέπει ρατσιστική, εθνικιστική διακυβέρνηση. Το είδαμε στην Αυστρία αλλά και στη Γαλλία με τον Λεπέν. Η Ε.Ε. δεν δέχεται εθνικιστικά και ρατσιστικά κινήματα και κυβερνήσεις. Η Ε.Ε. αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία για Έλληνες και Τούρκους.

    *Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έλεγε πρόσφατα ότι δεν είναι δίκαιο για τους Τουρκοκύπριους να εκπροσωπούνται στην Ε.Ε. μόνον από την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση...

    -Ο Μ.Α.Ταλάτ αναζητά ψήφους όπως το ΑΚΕΛ. Πρόκειται για εθνικιστική πολιτική. Το ίδιο κάνει και το ΑΚΕΛ. Για παράδειγμα συζητούσαμε με τον γερμανό πρέσβη και ένα μέλος του ΑΚΕΛ και ρώτησα τον τελευταίο γιατί εξέλεξαν βουλευτή από την Κηρύνεια; Και απάντησε, ότι "αν δεν το κάναμε θα χάναμε ψήφους". Είναι πολιτικός. Αλλά η ένταξη στην Ε.Ε. δεν θα επιτρέψει τέτοιου είδους πολιτικές. Έτσι ελπίζω τουλάχιστον.

    [03] ΑΥΣΤΡΙΑ: ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΟΥΣΕΛ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

    Βιέννη, 24 Νοεμβρίου 2002 (20:16 UTC+2)

    Ανετη είναι επικράτηση του συντηρητικού κόμματος του καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σούσελ, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των αυστριακών βουλευτικών εκλογών.

    Ωστόσο το ποσοστό του ακροδεξιού κόμμα του Γιοργκ Χάιντερ, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, μειώθηκε σημαντικά.

    Με καταμετρημένο το 35% των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα του Σούσελ βρίσκεται πάνω από το 43%, ενώ το Κόμμα της Ελευθερίας του Χάιντερ στο 10% των ψήφων. Στις εκλογές του 1999 τόσο το Λαϊκό Κόμμα, όσο και το Κόμμα της Ελευθερίας είχαν πάρει περίπου το 27% των ψήφων.

    Οι Σοσιαλδημοκράτες, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, κερδίζουν το 36% των ψήφων, δηλαδή τρεις ποσοστιαίες μονάδες, πάνω από τις προηγούμενες εκλογές. Οι Πράσινοι κερδίζουν το 8% των ψήφων.

    Αν το ποσοστό του Λαϊκού Κόμματος διατηρηθεί, θα είναι το μεγαλύτερο που έχει πετύχει κόμμα στις εκλογές, μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

    Το κόμμα του Χάιντερ, παρά τη διαφαινόμενη ήττα του, είναι πιθανόν να συμμετάσχει και στη νέα κυβέρνηση.

    [04] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΥΚΑΣΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 24 Νοεμβρίου 2002 (21:00 UTC+2)

    Φεστιβάλ ταινιών δημιουργών από τις Δημοκρατίες του Καυκάσου (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία) και έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στον Καυκάσιο καλλιτέχνη Σεργκέι Παρατζάνοφ παρουσιάζει το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από αύριο μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου και θα περιλαμβάνει πλήθος έργων της Καυκάσιας κινηματογραφίας με χαρακτήρα αναδρομικό από τα χρόνια της Σοβιετικής κυριαρχίας μέχρι και σήμερα.

    Παράλληλα η φωτογραφική έκθεση με θέμα τον Παρατζάνοφ εστιάζεται αποκλειστικά στην κινηματογραφική του δημιουργία με σκηνές και πορτραίτα από τα γυρίσματα ταινιών του μέσα από το φακό του Γεωργιανού φίλου και θαυμαστή του, φωτογράφου Γιούρι Μεσίτοφ.

    [05] ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΣΕΖΕΡ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΝΤΙΛΑ

    Αγκυρα, 24 Νοεμβρίου 2002 (21:00 UTC+2)

    Την αντίθεση του στην πρόθεση της νέας κυβέρνησης να άρει την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας σε δημόσιους χώρους, εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Σεζέρ, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα απειλούσε τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

    Ο πρωθυπουργός της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ, η σύζυγος του οποίου φοράει μαντίλα, επισήμανε ότι θα καταργήσει τη διάταξη που ορίζει ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να φορούν την ισλαμική μαντίλα στα πανεπιστήμια και τις δημόσιες υπηρεσίες. Τόνισε, ωστόσο, ότι αυτό δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης του.

    Ο κ. Σεζέρ δήλωσε σε τηλεοπτικό κανάλι ότι είναι αντισυνταγματικό να επιτραπεί η μαντίλα σε δημόσιους χώρους. Πρόσθεσε, δε, ότι το να φοράει μια γυναίκα τη μαντίλα στην ιδιωτική της ζωή, είναι θέμα θρησκευτικής ελευθερίας, ωστόσο το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έχει ήδη αποφανθεί αν κάτι τέτοιο είναι αποδεκτό στην δημόσια σφαίρα

    [06] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑ 2000 ΣΤΟ 5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΑΕ Β&Ν ΑΜΕΡΙΚΗΣ

    Νέα Υόρκη, 24 Νοεμβρίου 2002 (20:59 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Για την πορεία προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και την εκτέλεση των επιμέρους προγραμμάτων ενημέρωσαν τους συνέδρους του ΣΑΕ Β&Ν Αμερικής ο Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων Κωνσταντίνος Καρτάλης και διευθυντικά στελέχη του ΑΘΗΝΑ 2004.

    Στην σύντομη παρέμβασή του ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Δόλλης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κ. Καρτάλη για την ουσιαστική στήριξη των εκδηλώσεων στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο του 5ου συνεδρίου του ΣΑΕ Β&Ν Αμερικής, τον πρόεδρο των Ολυμπιονικών Ελλάδας, βουλευτή ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Φασούλα, καθώς και το ΑΘΗΝΑ 2004 και ειδικότερα τη διεύθυνση Απόδημου Ελληνισμού.

    Για το ΣΑΕ επισήμανε ότι στα επτά χρόνια που υπάρχει έχουν γίνει αρκετά, αν και υπάρχουν προβλήματα και τόνισε ότι η κριτική που πρέπει να ασκείται θα πρέπει να είναι εποικοδομητική, ενώ κάλεσε όλους να στηρίξουν αποφασιστικά το τρίπτυχο γλώσσα, πολιτισμού και ορθοδοξία, που επιβίωσε τόσους αιώνες.

    Στο συνέδριο μίλησαν από το ΑΘΗΝΑ 2004 ο Διευθυντής Διονύσης Γάγγας, ο Διευθυντής Εθελοντισμού Δ. Τζιράς, η Διευθύντρια Απόδημου Ελληνισμού Δ. Ήγκαν, η Διευθύντρια Τομέα προσέλκυσης ομογενών εθελοντών Ελένη Λαμπαδαρίου και ο Διευθυντής Τομέα Υπηρεσιών Τύπου Αγώνων Βασίλης Σκουντής.

    Όπως επισημάνθηκε η προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων προηγείται κατά τέσσερις μήνες έναντι της αντίστοιχης περιόδου προετοιμασίας της Ολυμπιάδας του Σύδνεϋ και αυτό οφείλεται στην άψογη συνεργασία του ΑΘΗΝΑ 2004 με την ελληνική κυβέρνηση.

    Για την Ελληνική διασπορά επισημάνθηκε ότι στο σύνολο της θεωρείται από τις πιο ισχυρές, καθώς χιλιάδες ομογενείς βρίσκονται ή κοντά στα κέντρα αποφάσεων των χωρών φιλοξενίας. Όλοι οι ομογενείς ως άξιοι πολίτες των χωρών που φιλοξενήθηκαν και καλλιέργησαν με ποικίλους τρόπους την ελληνική συνείδηση και τον φιλελληνισμό. Η Διεύθυνση Απόδημου Ελληνισμού του ΑΘΗΝΑ 2004 έχει αναλάβει τον ρόλο της επέκτασης άλλων προγραμμάτων όπου υπάρχει ομογένεια εκτός Ελλάδας και αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ του Παγκόσμιου Ελληνισμού και της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων, προς την οποία έχει ρόλο συμβουλευτικό για θέματα της ομογένειας. Η συμμετοχή και συμβολή του Παγκόσμιου Ελληνισμού που συμπεριλαμβάνει και τους απόδημους Κυπρίους, προσδίδει μια ξεχωριστή διάσταση στους αγώνες της Αθήνας.

    Όπως τόνισε η κ. Ήγκαν η ομογένεια έχει εκδηλώσει έντονο ενθουσιασμό και ήδη ανταποκρίνεται στο πρώτο κάλεσμα με στόχο να συμβάλλουν στην επιτυχία της μεγάλης αυτής Εθνικής διοργάνωσης.

    Στο Πρόγραμμα Ολυμπιακής Παιδείας έχουν ενταχθεί 6.500 σχολεία στην Ελλάδα, 1.000 σχολεία στην Κύπρο και 1.900 στην Ομογένεια. Για την καλύτερη ενημέρωση είναι διαθέσιμο ειδικό έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό και επισήμανε ότι για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς αγώνες έχει κυκλοφορήσει μια ειδική έκδοση για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

    Σε ότι αφορά στη μέχρι τώρα ανταπόκριση στο Πρόγραμμα Εθελοντισμού του «Αθήνα 2004» έχουν κατατεθεί συνολικά 43.450 αιτήσεις από τις οποίες το 63% από την Ελλάδα, 12% από την ομογένεια, 2% από αλλοδαπούς κατοίκους της Ελλάδας και 23% από αλλοδαπούς. Στην αποστολή αιτήσεων από το Φεβρουάριο του 2002 υπάρχει μια αυξητική τάση της τάξεως του 25%.

    Οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν αιτήσεις είναι: Ethelontismos@athens2004.com. και greeksabroad@athens2004.com

    [07] ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΣΙΠΛΑΚΟΥ ΚΑΤΑ ΠΑΧΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

    Aθήνα, 24 Νοεμβρίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Σοβαρότητα στο θέμα των κοινοτικών κονδυλίων και την πρόοδο του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης ζητά από τον υφυπουργό Οικονομικών Χρήστο Πάχτα ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΚΠΣ της Νέας Δημοκρατίας, Αριστείδης Τσιπλάκος. Ο κ. Τσιπλάκος κατηγορεί τον κ. Πάχτα για παραπλάνηση της κοινής γνώμης και μη παροχή των απαραίτητων διευκρινίσεων.

    Παράλληλα τον καλεί να απαντήσει ευθέως στο ερώτημα αν τα στοιχεία που έδωσε η ΝΔ στην δημοσιότητα για την πρόοδο του ΚΠΣ, σύμφωνα με τα οποία μέχρι και το πρώτο εννιάμηνο του 2002 έχει απορροφηθεί μόνο το 10,67% του Γ΄ ΚΠΣ, που σημαίνει ότι με το ρυθμό αυτό χρειάζονται 20 χρόνια για την υλοποίησή του, είναι ή όχι τα επίσημα στοιχεία των δικών του υπηρεσιών, που ανακοινώθηκαν από τον ίδιο την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2002 σε συνάντησή του με τους Γενικούς Γραμματείς Υπουργείων και Περιφερειών.

    Ο κ. Τσιπλάκος καλεί τον κ. Πάχτα «να αφήσει την γνωστή του τακτική να απαντά στις θεμελιωμένες και τεκμηριωμένες επισημάνσεις της ΝΔ για απαράδεκτη καθυστέρηση στην υλοποίηση του Γ΄ ΚΠΣ με ύβρεις περί ανευθυνότητας και κινδυνολογίας» και τονίζει ότι το θέμα της ορθής και έγκαιρης υλοποίησης του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης είναι εθνικό θέμα ζωτικής σημασίας. Παράλληλα ζητά από τον υφυπουργό να αναζητήσει την συμβολή όλων των κομμάτων για να βγούμε από τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί.

    [08] Η ΕΛΛΗΝΙΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ

    Νέα Υόρκη, 24 Νοεμβρίου 2002 (20:37 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Το πρόγραμμα της Ελληνιάδας, την Παγκόσμια αθλητική και πολιτιστική συνάντηση απόδημων νέων στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 2003 παρουσίασε στο 5ο Συνέδριο του ΣΑΕ Β&Ν Αμερικής παρουσίασε ο πρόεδρος του οργανισμού Στέλιος Αγγελούδης.

    Όπως επισήμανε ο ομιλητής η ιδέα της συνάντησης των νέων Ελλήνων όπου γης, σε μια κορυφαία διοργάνωση στην πρωτεύουσα του Οικουμενικού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη γεννήθηκε στους κόλπους των αποδήμων αλλά και στην Ελλάδα με την ίδρυση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

    Η Ελληνιάδα θα διοργανώνεται κάθε 2 χρόνια στη Θεσσαλονίκη και περιλαμβάνει τους παγκόσμιους αθλητικούς αγώνες των νέων απόδημων Ελλήνων και το πολιτιστικό φεστιβάλ του Ελληνισμού.

    Επισήμανε δε ότι η οργάνωση της Ελληνιάδας πρέπει να εγγυάται την αποτελεσματική και εύρυθμη λειτουργία ενός μόνιμου και δημιουργικού θεσμού.

    Η χάραξη του πλαισίου και των κατευθύνσεων καθώς και η εποπτεία οργάνωσης και διεξαγωγής της Ελληνιάδας ανατέθηκαν στην Εθνική Επιτροπή της Ελληνιάδας στην οποία συμμετέχει το προεδρείο του ΣΑΕ.

    Ο φορέας της «ΕΛΛΗΝΙΑΔΑ» έχει την ευθύνη προετοιμασίας, οργάνωσης και διεξαγωγής των αθλητικών αγώνων και των πολιτιστικών εκδηλώσεων με έδρα τη Θεσσαλονίκη και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Πολιτισμού.

    Στόχος της Ελληνιάδας είναι η υποστήριξη του ΣΑΕ στην επίτευξη των σκοπών ίδρυσής του, η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των νέων του Ελληνισμού, η γνωριμία των νέων που ζουν στην Ελλάδα με Ολυμπιακά αθλήματα που δεν είναι διαδεδομένα, η ανάδειξη και αξιοποίηση αθλητικών ταλέντων και της καλλιτεχνικής δημιουργίας της νέας γενιάς, καθώς και η ενίσχυση του ρόλου της Θεσσαλονίκης ως πρωτεύουσας του οικουμενικού Ελληνισμού.

    Στη διοργάνωση θα συμμετέχουν νέοι απόδημοι Έλληνες αθλητές με σημαντικές επιδόσεις στα αθλήματα που δραστηριοποιούνται και νέοι απόδημοι καλλιτέχνες αναγνωρισμένης αξίας με αξιόλογη καλλιτεχνική δραστηριότητα.

    Η επιλογή των αθλημάτων της πρώτης Ελληνιάδας, θα προκύψει από την καταγραφή των απόδημων αθλητών και τα κριτήρια επιλογής είναι ο βαθμός διάδοσης των αθλημάτων μεταξύ των ομογενών και το επίπεδο των αθλητών. Αθλήματα τα οποία είναι περισσότερο διαδεδομένα μεταξύ των ομογενών, είναι αυτονόητο ότι θα προτιμηθούν.

    Σύμφωνα με μια πρώτη διερεύνηση διαπιστώθηκε ότι οι απόδημοι Έλληνες αθλητές δραστηριοποιούνται στα εξής αθλήματα :Ομαδικά Ποδόσφαιρο, Μπάσκετ, Βόλλεϋ, Χάντμπωλ, Μπέιζμπωλ, Χόκεϊ και Ατομικά- Στίβος, Άρση Βαρών, Γυμναστική, Πάλη, Ταε κβο ντο, Τζούντο, Κολύμβηση, Τένις.

    Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνεται με βάση τις επιδόσεις του δελτίου αθλητή.

    Για να διασφαλισθεί τα αγωνιστικό κύρος των αγώνων θα θεσπισθούν κατώτατα όρια ή, κατώτατες επιδόσεις προϋπόθεση για τη συμμετοχή στους αγώνες.

    Τα όρια αυτά θα ορισθούν άμεσα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Ελληνικές ομοσπονδίες των αθλημάτων και οι επιδόσεις πρέπει να έχουν επιτευχθεί σε επίσημους αγώνες των χωρών προέλευσης των αθλητών.

    Αν σε κάποια από τις γεωγραφικές περιφέρειες, δεν υπάρχουν αθλητές οι οποίοι έχουν επιτύχει τις κατώτατες επιδόσεις σε ένα ή περισσότερα αθλήματα, τότε αυτή δεν θα εκπροσωπείται στα αθλήματα αυτά και θα υπάρχει η δυνατότητα οι κενές θέσεις, να καλυφθούν από αθλητές που προέρχονται από άλλη περιφέρεια, αν αυτοί έχουν αξιόλογες επιδόσεις.

    Στα ομαδικά αθλήματα η κάθε γεωγραφική περιφέρεια θα εκπροσωπείται από μια ομάδα. και η επιλογή των αθλητών θα γίνεται από εκλέκτορα προπονητή της ομογένειας, ή από αθλητικό παράγοντα της ομογένειας.

    Σε ότι αφορά στις πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πρώτη «ΕΛΛΗΝΙΑΔΑ» το πολιτιστικό σκέλος θα περιλαμβάνει συμμετοχή μουσικών σχημάτων της ομογένειας, κινηματογραφικό αφιέρωμα ταινιών απόδημων σκηνοθετών και έκθεση βιβλίων Ελλήνων απόδημων λογοτεχνών. Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει σε συνεργασία με το δίκτυο πολιτισμού του ΣΑΕ .

    Τα δελτία αθλητή και καλλιτέχνη πρέπει να έχουν επιστραφεί συμπληρωμένα μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2002 με στόχο την ολοκλήρωση της δημιουργίας των αρχείων απόδημων Ελλήνων αθλητών και απόδημων Ελλήνων καλλιτεχνών.Η τελική επιλογή των αθλημάτων και των πολιτιστικών δραστηριοτήτων καθώς και η επιλογή των συμμετεχόντων αθλητών και καλλιτεχνών θα γίνει τους δύο πρώτους μήνες του 2003.

    [09] ΣΥΝΕΣΗ ΣΤΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΖΗΤΑ Ο Β. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Νοεμβρίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Την ανάγκη οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να συμπεριφερθούν με σύνεση και ομοθυμία στα μείζονος σημασίας εθνικά μας θέματα υπογράμμισε, με αφορμή τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

    Σε ομιλία του στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου επισήμανε ότι οι αγωνιστές της εθνικής αντίστασης μας έδειξαν πώς οι όποιες διαφορές παραμερίζονται και οι διαστάσεις γεφυρώνονται, όταν υπάρχει εθνική ανάγκη. Παράλληλα τόνισε ότι η εθνική ευθύνη είναι ισχυρότερη από αντιπαραθέσεις, πάθη και φανατισμούς και διαβεβαίωσε ότι στην κρίσιμη συγκυρία για το Κυπριακό η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει κάθε κυβερνητική προσπάθεια που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή στις εκδηλώσεις επανέλαβε την πρόταση του κόμματος για εθνικό διάλογο για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην επίτευξη των εθνικών στόχων και την αναβάθμιση της ποιότητας της δημοκρατίας.

    Μιλώντας για την εορτασμό της επετείου επισήμανε ότι η σημερινή μέρα είναι μέρα μνήμης αλλά και ευθύνης καθώς, όπως είπε, σήμερα τιμούμε το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής, το αδούλωτο ελληνικό πνεύμα και το ελληνικό ήθος που έχει τη δύναμη να αντιστέκεται απέναντι και στον πιο ισχυρό κατακτητή, υπερασπιζόμενο τη γνησιότητα και την ακεραιότητα του έθνους.

    «Δυστυχώς, στην ιστορία μας έχουμε περάσει φάσεις διχαστικών παθών και αντιλήψεων. Έχουμε κάνει λάθη και ίσως σε κάποιες περιπτώσεις στήσαμε διαχωριστικά εκεί όπου θα έπρεπε να οικοδομήσουμε γέφυρες. Νομίζω, όμως, ότι διδαχθήκαμε από τα λάθη μας και ότι η κοινωνία μας έχει ξεπεράσει προ πολλού το στάδιο της μισαλλοδοξίας. Γι' αυτό και τελικά, οι προσπάθειες όσων επιδιώκουν να αποκομίσουν εκλογικά ή άλλα οφέλη, στηριζόμενοι σε διχαστικές μεθοδεύσεις, πέφτουν στο κενό» σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα επισήμανε ότι τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών, σήμερα, δεν έχουν χρώματα, ούτε διαφορετικές ιδεολογικές προελεύσεις και υπογράμμισε την ανάγκη καλλιέργειας ενός νέου πολιτικού πολιτισμού που θα υπερασπίζει τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών.

    [10] AΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΤΟΝ Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

    Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Για ερωτηματικά που προκύπτουν από την ενασχόληση της ΝΔ με την αυριανή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας σε δήλωσή του με την οποία απαντά στον εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρή Ρουσόπουλο ο οποίος προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι τυχόν αδιαφανείς και παράνομες μεθοδεύσεις δεν πρόκειται να περάσουν.

    "Δεν έχουμε παρά να υπενθυμίσουμε στον κύριο εκπρόσωπο ένα κομμάτι της χθεσινής μας ανακοίνωσης: 'Είναι ντροπή με ανυπόστατα στοιχεία και ανακρίβειες η Ν.να παίζει έν ου παιχτοίς' και να δημιουργεί τεχνητές σκιές σε θέματα μείζονος εθνικής σημασίας'» είπε ο κ. Πρωτόπαπας.

    Παράλληλα τόνισε ότι η αγωνιώδης και συνεχής ενασχόληση της Ν.Δ με τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ της Δευτέρας δημιουργεί εύλογα και σοβαρά ερωτήματα για το αν έχει κάποιο ειδικό 'ενδιαφέρον΄ για το κόμμα της. «Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τηρεί όλες τις διαδικασίες και οι αποφάσεις της χαρακτηρίζονται πάντα από αποτελεσματικότητα και διαφάνεια» υπογραμμίζει ο κ. Πρωτόπαπας και προσθέτει: «Εμείς εξετάσεις δίνουμε συνεχώς μόνο στον ελληνικό λαό. Γι' αυτό και μας αναδεικνύει ως κυβέρνηση . Σε κανένα άλλο".

    [11] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΞΑΝΘΗ 0 - 3

    Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2002 (20:14 UTC+2)

    Η Ξάνθη άλωσε σήμερα τη Νέα Σμύρνη. Οι ποδοσφαιριστές του Νίκου Καραγεωργίου κέρδισαν άνετα τον Πανιώνιο με σκορ 3 - 0, για την 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας και κατέκτησαν τρεις πολύτιμους βαθμούς.

    Ο Πανιώνιος παρουσίασε κακό πρόσωπο στο σημερινό παιχνίδι. Αντίθετα η Ξάνθη μπήκε δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και κατάφερε να προηγηθεί στο 14' λεπτό με τον Ζωγραφάκη. Οι θρακιώτες ζευγάρωσαν τα τέρματα τους στο 28' με τον Φρίζενμπίχλερ, ενώ ο ίδιος ποδοσφαιριστής στο 71' διαμόρφωσε το τελικό 3 - 0.

    Η σημερινή ήττα ήταν η πρώτη για τον Πανιώνιο μέσα στην έδρα του στο φετινό πρωτάθλημα.

    [12] Ο ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 24 Νοεμβρίου 2002 (20:13 UTC+2)

    Η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε γνώση του σχεδίου Ανάν ούτε του περιεχομένου του, δήλωσε από την Παναγιά της Πάφου ο Πρεσβευτής της Ελλάδας Χρήστος Παναγόπουλος. Πρόσθεσε πως είναι αυτονόητο πως η ελληνική κυβέρνηση βρισκόταν σε διαρκή επαφή με τους παράγοντες που συνέβαλαν στη σύνταξη του σχεδίου.

    Σε σχόλιό του για ενδεχόμενες ''πατριωτικές εξάρσεις'' που σχετίζονται με το σχέδιο Ανάν, ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε πως σε μια ανοικτή δημοκρατική κοινωνία η οποία χαρακτηρίζει τον Ελληνισμό στο σύνολό του, ''οι πατριωτικές εξάρσεις είναι αναμενόμενες αφού η κοινωνία μας διακρίνεται για την πολυφωνία της''.

    Ο κ. Παναγόπουλος ήταν ο κύριος ομιλητής στο ετήσιο μνημόσυνο του Εθνάρχη Μακαρίου Γ' και των οκτώ ηρώων της κοινότητας καθώς και του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Ευάγγελου Φλωράκη που τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Παναγιά.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [13] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΙΓΑΛΕΩ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 0 - 0

    Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2002 (20:13 UTC+2)

    Σκόνταψε σήμερα ο Παναθηναϊκός. Οι πράσινοι αναδείχτηκαν ισόπαλοι 0 - 0 εκτός έδρας με το Αιγάλεω, στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Ετσι, έσπασε το σερί των πέντε νικών που είχε η ομάδα του τριφυλλιού από τη στιγμή που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία ο Σέρχιο Μαρκαριάν.

    Το Αιγάλεω παρουσιάστηκε ιδιαίτερα δυνατό και μαχητικό και κατάφερε να πάρει από τον αντίπαλο ένα θετικό αποτέλεσμα. Στο α' ημίχρονο ο Παναθηναϊκός είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, κέρδισε τη μάχη του κέντρου και εξαπέλυε επιθέσεις που όμως δεν είχαν αποτέλεσμα.

    Στην επανάληψη έπεσε ο ρυθμός, με τον Παναθηναϊκό να προσπαθεί να βρει το δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα και το Αιγάλεω να κρατάει καλά ανέπαφη την εστία του.

    [14] ΘΕΤΙΚΟ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΓΚΙΟΥΛ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 24 Νοεμβρίου 2002 (20:05 UTC+2)

    "Θετικό" χαρακτήρισε το σχέδιο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, κάνοντας χθες τις προγραμματικές του δηλώσεις στην Εθνοσυνέλευση.

    Ο Γκιούλ είπε : «η κυβέρνηση μας πιστεύει ότι είναι ανάγκη, οπωσδήποτε να λυθεί το πρόβλημα της Κύπρου. Στη λύση αυτή όμως δεν θα επιτραπεί καμία πρωτοβουλία που στο μέλλον θα έθετε σε κίνδυνο την τουρκική παρουσία στο Νησί. Στο πλαίσιο αυτό, η πρωτοβουλία ειρήνης του ΓΓ του ΟΗΕ στο θέμα της Κύπρου θεωρείται μεν θετική, αλλά η κυβέρνησή μας προβλέπει για την επίλυση του προβλήματος μια βιώσιμη λύση, μια διαδικασία συνομιλιών που θα κατοχυρώσει τα εθνικά μας συμφέροντα και την παρουσία και κυριαρχία του τουρκοκυπριακού λαού στο νησί».

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [15] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Λευκωσία, 24 Νοεμβρίου 2002 (20:00 UTC+2)

    Στις Βρυξέλλες μεταβαίνουν αύριο ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας και ο βουλευτής Αριστος Χρυσοστόμου, προκειμένου να συμμετάσχουν στη 14η Συνάντηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των χωρών που συμμετέχουν στη διαδικασία της διεύρυνσης.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η συνάντηση, της οποίας οι εργασίες θα ολοκληρωθούν την Τρίτη το βράδυ, θα ασχοληθεί με το θέμα της συμμετοχής εκπροσώπων των κοινοβουλίων των υπό ένταξη χωρών ως παρατηρητές στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και με το θέμα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας της διεύρυνσης με έμφαση στις προετοιμασίες της επικείμενης συνάντησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Κοπεγχάγη.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [16] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 24 Νοεμβρίου 2002 (19:58 UTC+2)

    Εκδήλωση διαμαρτυρίας, ενάντια στο σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού διοργάνωσε σήμερα η Παγκύπρια Κίνηση Πολιτών. Στην εκδήλωση μίλησαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, ο πρώην Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γεράσιμος Αρσένης, ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού και ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης αρκετοί βουλευτές, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος και συγγενείς αγνοουμένων.

    Στην ομιλία του ο Δημήτρης Τσοβόλας χαρακτήρισε το σχέδιο Ανάν ως «κατασκεύασμα νοσηρής φαντασίας που είναι χειρότερο από την παράνομη κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΥΜΑΘ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΤΡΙΕΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ

    Έδεσσα, 24 Νοεμβρίου 2002 (19:49 UTC+2)

    Απολογισμό των δράσεων της τριετίας 2000-2002 και προγραμματισμό της διετίας 2003-2004 έκανε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης σε συνάντηση εργασίας που είχε χθες στην Έδεσσα με εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, μετά από πρόσκληση της ΠΑΣΚ δασκάλων νομού Πέλλας.

    Στην ομιλία του ο υπουργός αναφέρθηκε στην κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά θέματα τονίζοντας ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτείται ένα αρραγές εθνικό μέτωπο. Επανέλαβε παράλληλα την προσήλωσή του σε μια δημόσια παιδεία ποιοτικά αναβαθμισμένη, κοινωνικά δίκαιη και αποτελεσματική.

    Στη συζήτηση έγινε αξιολόγηση του νέου θεσμού του ολοήμερου σχολείου και επισημάνθηκε ότι συνολικά 4.200 ολοήμερα σχολεία εκ των οποίων 1.600 νηπιαγωγεία λειτουργούν σε όλη τη χώρα και εξυπηρετούν 200.000 οικογένειες. Στη φιλοσοφία του ολοήμερου σχολείου είναι ένα πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα με ενισχυτική διδασκαλία σε γλώσσα και μαθηματικά, πληροφορική, γυμναστική, μουσική και χορό. Παρά τις όποιες αδυναμίες στα πρώτα βήματα εφαρμογής η ελληνική κοινωνία και η εκπαιδευτική κοινότητα στηρίζουν τον νέο θεσμό που βοηθά τους εργαζόμενους γονιούς και δημιουργεί οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών.

    Ο κ. Πασχαλίδης αναφέρθηκε στη σταθερή υποστήριξή του στα εκπαιδευτικά ζητήματα του νομού και γνωστοποίησε ότι στην τριετία 2000-2002 με πρωτοβουλίες του ΥΜΑ-Θ πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 150 δράσεις σε σχολικές μονάδες του νομού. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον προγραμματισμό της σχολής ΑΕΙ στην Έδεσσα που ο ίδιος συστηματικά υποστηρίζει σε όλα τα βήματα δημιουργίας της σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

    [18] ΜΕ ΤΟΝ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΥΝΤΑΣΣΕΤΑΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ

    Nέα Υόρκη, 24 Νοεμβρίου 2002 (19:48 UTC+2)

    Με τις θέσεις Ντενκτάς για τις εξελίξεις στο Κυπριακό συντάχθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιασάρ Γιακίς, ο οποίος συναντήθηκε με τον τουρκοκύπριο ηγέτη στη Νέα Υόρκη, στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο. Ο κ. Γιακίς είπε χαρακτηριστικά: «οι εκτιμήσεις μας συμπίπτουν με αυτές του κ. Ντενκτάς και πιστεύουμε ότι θα εργαστούμε πάνω σ' αυτό και θα επιτύχουμε κάτι σίγουρο και εποικοδομητικό».

    Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών επισήμανε ότι μετέφερε στον κ. Ντενκτάς τις ευχές της τουρκικής κυβέρνησης για σύντομη ανάρρωση και τις εντυπώσεις που απεκόμισαν τούρκοι αξιωματούχοι από τις επαφές σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ ανταλλάγησαν απόψεις πάνω στο σχέδιο που υπέβαλε ο Κόφι Αναν για το Κυπριακό.

    Η συνάντηση διήρκεσε μια ώρα και πραγματοποιήθηκε παρουσία του συμβούλου του Ραούφ Ντενκτάς, Εργκιούν Ολγκούν, του Τούρκου Μονίμου Αντιπρσώπου, Πρέσβη Ουμίτ Παμίρ και του γενικού προξένου Ομέρ Ονχόν.

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, αν η Τουρκική κυβέρνηση αποδέχεται το σχέδιο ως βάση για διαπραγματεύσεις, όπως εισηγείται ο κ. Ανάν, ο κ. Γιακίς τόνισε πως «μπορεί να τύχει διαπραγμάτευσης» και πρόσθεσε: «Να το αποδεχτείς πρώτα ως βάση για διαπραγμάτευση σημαίνει ένα πράγμα στην δυσκολονόητη διπλωματική και νομική γλώσσα. Όμως εμείς πιστεύουμε πως ο δρόμος για διαπραγματεύσεις είναι ανοιχτός. Τουλάχιστον δεν απορρίπτουμε τις διαπραγματεύσεις».

    Ο κ. Γιακίς θα έχει και νέα συνάντηση με τον κ. Ντενκτάς, λίγο πριν αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη για την Λισαβώνα, όπου θα συναντηθεί με τον αρχηγό του κόμματός της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογάν, που επισκέπτεται την Πορτογαλία. Νωρίτερα θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις, Μαρκ Γκρόσμαν.

    Διπλωματικοί κύκλοι σχολιάζοντας τις δηλώσεις Γιακίς ανέφεραν ότι είναι φανερό πως η Αγκυρα, συμπλέει με τη θέση Ντενκτάς, πως η κατ' αρχή αποδοχή ουσιαστικά δεσμεύει τα μέρη. Έτσι, ουσιαστικά δηλώνει ότι δέχεται να διαπραγματευτεί πάνω στο σχέδιο, χωρίς να δεσμεύεται στη μεθοδολογία του και τα χρονοδιαγράμματα.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] Ο ΙΣΠΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΡΡΟΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ "PRESTIGE"

    Μαδρίτη, 24 Νοεμβρίου 2002 (19:36 UTC+2)

    Ο Ισπανός υπουργός Περιβάλλοντος Χάιμε Μάτας, επέρριψε την ευθύνη για την διαρροή πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο «Prestige» στην ολλανδική εταιρία SMIT, που αναλαμβάνει την ανέλκυση και την επισκευή ναυαγισμένων πλοίων.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «La Razon», ο κ. Μάτας υπογράμμισε ότι η εταιρία προκάλεσε την κηλίδα πετρελαίου και ότι η κυβέρνηση έκανε ότι ήταν δυνατόν για να αποτρέψει μεγαλύτερη ζημιά.

    Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της SMIT, Λαρς Βάλντερ, δήλωσε στο Associated Press ότι το πλοίο έπρεπε να ρυμουλκηθεί σε ένα λιμάνι και όχι στην ανοιχτή θάλασσα, όπως ζήτησε η ισπανική κυβέρνηση.

    Με την άποψη της εταιρίας συμφώνησε και ο καθηγητής του Ανεξάρτητου Πανεπιστημίου της Μαρδίτης Χαβιέρ ντε Μεντόζα, στο γράμμα που έστειλε στην εφημερίδα «El Pais».

    Η Πορτογαλία απέρριψε τους ισχυρισμούς της ισπανικής κυβέρνησης ότι η διαρροή έχει σταματήσει.

    Η ισπανική κυβέρνηση έχει κάνει μήνυση στην λιβεριανή εταιρία στην οποία ανήκει το πλοίο, στην ασφαλιστική εταιρία και στον Ελληνα καπετάνιο Απόστολο Μαγγούρα, που έχει προφυλακιστεί.

    Εν τω μεταξύ, ο καπετάνιος, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «La Voz de Galicia» επισήμανε ότι το ναυάγιο του πλοίου προκλήθηκε μετά από σύγκρουση με εμπορευματοκιβώτιο που επέπλεε.

    Από το ναυάγιο του «Prestige» προκλήθηκε διαρροή 3 εκατομμυρίων γαλονιών πετρελαίου στις βορειοδυτικές ισπανικές ακτές

    [20] ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Αλεξανδρούπολη, 24 Νοεμβρίου 2002 (19:33 UTC+2)

    της Όλγας Ορφανίδου

    Αρχές Ιουνίου θα συνεδριάσει στην Αλεξανδρούπολη το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα που αφορούν την αναπτυξιακή συνεργασία, με κυρίαρχο την μείωση της φτώχειας στον κόσμο.

    Τα παραπάνω τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ Ανδρέας Λοβέρδος οποίος με υπηρεσιακούς παράγοντες επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να εξετάσει τις υποδομές παροχής υπηρεσιών που θα φιλοξενήσουν την σύνοδο.

    Στην συνεδρίαση όπως δήλωσε ο κ Λοβέρδος θα συμμετέχουν οι 15 υπουργοί των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα δέκα καινούργια, ενώ για πρώτη φορά θα συμμετέχει σε συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Κύπριος υπουργός

    Εξωτερικών.

    «Η Αλεξανδρούπολη θα φιλοξενήσει 25 υπουργούς με τις αντιπροσωπείες τους οι οποίοι θα γίνουν οι πρεσβευτές των τουριστικών υποδομών που προσφέρει η πόλη, αλλά και του φυσικού κάλους της περιοχής» σημείωσε ο κ Λοβέρδος, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ,εκτός των θεμάτων της ατζέντας να συζητηθούν και άλλα θέματα που θα απασχολούν εκείνο το διάστημα την επικαιρότητα.

    [21] ΞΕΚΙΝΑ Η ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΠΓΔΜ - ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Σκόπια, 24 Νοεμβρίου 2002 (19:22 UTC+2)

    Ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία οριοθέτησης των συνόρων μεταξύ της Γιουγκοσλαβίας και της ΠΓΔΜ με την επίσημη τελετή για τα αποκαλυπτήρια της συνοριακής πυραμίδας στο τριεθνές ΠΓΔΜ - Γιουγκοσλαβίας - Βουλγαρίας. Τα εγκαίνια έκαναν οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών, Ιλινκα Μίτρεβα, Γκόραν Σβιλάνοβιτς και Σολομόν Πάσι.

    Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της οριοθέτησης των συνόρων ΠΓΔΜ και Γιουγκοσλαβίας είχε απασχολήσει ιδιαίτερα τους Σέρβους και τους κατοίκους της ΠΓΔΜ, καθώς η ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου δεν αναγνώριζε τα σύνορα και είχε ταχθεί υπέρ του επαναπροσδιορισμού τους. Στις αρχές του 2001 και μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις ΠΓΔΜ και Γιουγκοσλαβία υπέγραψαν διακρατική συμφωνία προκαλώντας την αντίδραση του Κοσσυφοπεδίου.

    Σε δηλώσεις τους σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών ΠΓΔΜ, Γιουγκοσλαβίας και Βουλγαρίας ανέφεραν ότι η οριοθέτηση των συνόρων θα συμβάλλει στην καλύτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της δράσης παραστρατιωτικών ομάδων στην περιοχή.

    [22] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΗΡΑΚΛΗΣ 0 - 0

    Γιάννινα, 24 Νοεμβρίου 2002 (19:08 UTC+2)

    Ισόπαλο δίχως τέρματα έληξε σήμερα το παιχνίδι ανάμεσα στον ΠΑΣ Γιάννινα και τον Ηρακλή, για την 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Οι δύο ομάδες έμειναν στο 0 - 0 και μοιράστηκαν τους βαθμούς της ισοπαλίας. Ωστόσο οι γηπεδούχοι είχαν την ευκαιρία να πάρουν τη νίκη καθώς κέρδισαν πέναλτι.

    Στο α' ημίχρονο κυριάρχησαν οι δυνατές μονομαχίες των ποδοσφαιριστών, κυρίως στο χώρο του κέντρου, ωστόσο οι επιθετικές πρωτοβουλίες ήταν ελάχιστες.

    Στην επανάληψη και συγκεκριμένα στο 79' ο ΠΑΣ Γιάννινα κέρδισε πέναλτι. Στην ίδια φάση αποβλήθηκε ο Ρετζίλιο Βρέντε του Ηρακλή με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Την εσχάτη των ποινών ανέλαβε να εκτελέσει για τους γηπεδούχους, όμως ο Γήττας έστειλε τη μπάλα άουτ και διατηρήθηκε το 0 - 0.

    Στο 89' και ο ΠΑΣ Γιάννινα έμεινε με δέκα ποδοσφαιριστές καθώς αποβλήθηκε ο Θωμάς Κυπαρίσσης. Ωστόσο ο Ηρακλής κατάφερε να αποσπάσει έναν εκτός έδρας βαθμό και διατηρήθηκε στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 24 November 2002 - 19:13:55 UTC