Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-11-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΡΑΪΣ
  • [02] ΕΓΓΡΑΦΟ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [03] ΑΥΡΙΟ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
  • [04] 3 ΕΚΑΤ. ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΤΟ 2002 ΑΠΟ AIDS
  • [05] ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΞΕΥΡΕΣΗΣ ΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΖΗΤΑ Ο ΓΓ ΤΟΥ
  • [06] ΝΤΕΝΚΤΑΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ
  • [07] ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ Η Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
  • [08] ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ, ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ
  • [10] Η ΓΑΛΛΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ
  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Π. ΚΟΞ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΤΩΝ ΥΠΟ ΕΝΤΑΞΗ ΧΩΡΩΝ
  • [12] Ο Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ
  • [13] ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2003 ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΙΜΩΝ
  • [14] ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΚΛΗΡΙΔΗ ΚΑΙ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΕΩΣ 30
  • [15] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΧΩΡΙΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΚΕΦΑΛΟΥ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΑΡΗ - ΠΑΟΚ
  • [16] ΑΡΑΦΑΤ: ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΕΟΡΤΑΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΒΗΘΛΕΕΜ
  • [17] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004
  • [18] ΛΥΘΗΚΕ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΟΦΠ- ΓΙΕΣΙΝ
  • [19] Ο Μ. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ
  • [20] ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [21] ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [22] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΑΝ ΠΡΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗ
  • [23] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [24] ΠΑΠΑΤΩΛΗΣ ΣΤΟ ΜΠΕ: ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΣ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΡΑΪΣ

    Ουάσιγκτον, 26 Νοεμβρίου 2002 (23:52 UTC+2)

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου με τη Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Κοντολίζα Ράις στην Ουάσιγκτον.

    Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί βασικό στοιχείο για την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Επισήμανε ότι ζήτησε και έλαβε τη διαβεβαίωση των ΗΠΑ ότι θα συμβάλουν στην επίλυση του Κυπριακού και στη διατήρηση της δυναμικής που έχει αναπτυχθεί, εάν δεν υπάρξει επίλυση μέχρι τη Σύνοδο της Ε.Ε. στην Κοπεγχάγη στις 12 Δεκέμβρη.

    "Βλέπουμε την άλλη πλευρά να έχει δυσκολίες, ειδικότερα ο κ. Ντενκτάς αλλά παράλληλα βλέπουμε μία δυναμική να αναπτύσσεται στους ίδιους τους Τουρκοκυπρίους που πρώτα απ' όλα επιζητούν την ένταξή τους στην Ε.Ε. και βεβαίως για να γίνει αυτό την επίλυση του Κυπριακού και άρα την υποστήριξη στην έναρξη διαπραγματεύσεων με βάση το σχέδιο Ανάν", δήλωσε και πρόσθεσε:

    "Το ίδιο βλέπουμε και στην Τουρκία, φωνές οι οποίες λένε ότι μια μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσει η Τουρκία να λύσει το Κυπριακό, αλλά λύνοντας το Κυπριακό να μπορέσει να διασφαλίσει μία καλύτερη μοίρα στη δικιά της πορεία προς την Ε.Ε."

    "Η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο για την πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε", τόνισε σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ.

    "Εμείς θέλουμε αυτή την πορεία, θέλουμε την Τουρκία να έρθει κοντύτερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μία ευρωπαϊκή Τουρκία, μία Τουρκία δημοκρατική, ανοιχτή που έχει υιοθετήσει τα λεγόμενα κριτήρια της Κοπεγχάγης που θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, που θα συμβάλει ενεργά στην επίλυση του Κυπριακού. Σε αυτή τη δυναμική είναι πολύ σημαντικό να στηριχθεί και από τις ΗΠΑ άσχετα, αν θα καταφέρουμε πριν ή μετά την Κοπεγχάγη να λύσουμε το Κυπριακό. Πρέπει να ξεκινήσει αυτή η δυναμική με διαπραγματεύσεις έως ότου καταλήξουμε σε επίλυση του Κυπριακού", είπε.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει καμία ένδειξη από κανέναν ότι υπάρχει πρόθεση για αστερίσκους ή πλαίσιο ένταξης της Κύπρου διαφορετικό από αυτό των άλλων χωρών.

    "Επιμένουμε σε αυτή θέση γιατί η Κύπρος έχει κάνει μία πολύ αξιόλογη δουλειά διαπραγματεύσεων είναι έτοιμη για την ένταξή της στην Ε.Ε. και από την πλευρά της η Επιτροπή είναι έτοιμη, αν ενταχθεί χωρίς λύση του Κυπριακού να υπάρξει ένα ειδικό πρωτόκολλο που θα προβλέπει την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου από τη στιγμή που θα υπάρξει λύση στο Κυπριακό. Εντάσσεται τυπικά ολόκληρη η Κύπρος, βεβαίως εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να εφαρμοστεί το κοινοτικό κεκτημένο στο βόρειο τμήμα που είναι υπό κατοχή. Ολα δείχνουν ότι οι αποφάσεις αυτές είναι λογικές για όλα τα μέλη της Ε.Ε. και δεν προβλέπουμε να υπάρξει δυσκολία", υπογράμμισε προσθέτοντας ότι στην πολιτική πρέπει να προετοιμάζεται κανείς για όλα τα σενάρια, επισημαίνοντας ωστόσο ότι "τα σενάρια που ακούγονται είναι υπερβολικά διότι έχουμε κάνει την απαραίτητη δουλειά για να έχουμε μια ομαλή ένταξη της Κύπρου".

    Επανέλαβε ότι γίνεται προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού προ της ένταξης, ότι ο χρόνος, είναι πολύ λίγος και όσο μειώνονται οι μέρες, τόσο δυσκολότερο είναι να πραγματοποιηθεί ο στόχος.

    "Για μας είναι πολύ σημαντικό αν δεν επιλυθεί το Κυπριακό μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου να μην ξεχαστεί το Κυπριακό, να υπάρξει μία νέα δυναμική που θα συνεχιστεί και μετά τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης", τόνισε.

    Σημείωσε ότι το θέμα της χορήγησης ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία παίζει σημαντικό ρόλο και για την εσωτερική μεταρρύθμιση της Τουρκίας που είναι προς το συμφέρον μας και ειδικότερα για το Κυπριακό καθώς μία πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε. σημαίνει ότι αργά ή γρήγορα θα λυθεί το Κυπριακό.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε πολύ σημαντική την ανταλλαγή απόψεων με την κ. Ράις σχετικά με την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα και τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας.

    Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο διάλογος μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας θα είναι ιδιαίτερα σημαντικός, δεδομένου ότι υπάρχουν εντάσεις, διαφωνίες και πρέπει να ανοίξει ένας σοβαρός διάλογος όχι μόνο σε κυβερνητικό επίπεδο, ώστε να εξεταστούν οι τρόποι αποτελεσματικής αντιμετώπισης των προκλήσεων της εποχής, οικονομικές, πολιτικές, προκλήσεις, θέματα ασφαλείας, παγκοσμιοποίησης, τα προβλήματα που φέρνει η παγκοσμιοποίηση, η φτώχεια η ανισότητα.

    Σημείωσε ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τη σχέση που έχει η χώρα μας με τον αραβικό κόσμο, για το παλαιστινιακό πρόβλημα, για το θέμα στον Καύκασο, για τα Βαλκάνια, όπου τα προβλήματα δεν έχουν κλείσει και παρατηρείται αύξηση της εγκληματικότητας στην περιοχή και για το θέμα του Ιράκ.

    Ειδικά για το θέμα του Ιράκ τόνισε ότι η κ. Ράις εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει

    η πλήρης συνεργασία του Σαντάμ Χουσεϊν με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ και αυτό αποτελέσει μία διπλωματική λύση στο πρόβλημα.

    [02] ΕΓΓΡΑΦΟ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 27 Νοεμβρίου 2002 (12:47 UTC+2)

    Εγγραφο με τροποποιήσεις επί του εισαγωγικού σημειώματος του σχεδίου λύσης του Κυπριακού του Κόφι Ανάν, έχει ετοιμάσει ως απάντηση στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Το έγγραφο έχει ήδη αποσταλεί στην Αγκυρα για μελέτη και σχολιασμό και στη συνέχεια θα επιδοθεί στα Ηνωμένα Εθνη.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο «εναλλακτικό του σχέδιο», όπως το αποκαλεί ο κ. Ντενκτάς, ζητά την τροποποίηση του εισαγωγικού σημειώματος του σχεδίου, τόσο στα ζητήματα που αφορούν τους χάρτες, όσο και τα χρονοδιαγράμματα για τα διάφορα στάδια προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [03] ΑΥΡΙΟ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

    Aθήνα, 27 Νοεμβρίου 2002 (18:23 UTC+2)

    Αύριο αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το ποσό που ζητά ως αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, για τη λεγόμενη βασιλική περιουσία. Σύμφωνα με πληροφορίες από νομικούς κύκλους του Στρασβούργου, το ποσό που αναμένεται να επιδικαστεί στον τέως βασιλιά θα κυμαίνεται μεταξύ 20 και 40 δισεκατομμυρίων δραχμών. Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή θα είναι αμετάκλητη και θα θέτει στην κυβέρνηση προθεσμία λίγων μηνών για να συμμορφωθεί.

    Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος επισημαίνοντας ότι "η νομοθεσία του 1994 που στήριξε όλη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής αφορούσε πρωτίστως την αποδοχή της μορφής του πολιτεύματος ανεπιφύλακτα, την εγγραφή στα δημοτολόγια, την αποδοχή ονόματος και όλα τα άλλα που αφορούν την έννομη και συνταγματική τάξη της χώρας".

    Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σχολιάζοντας σήμερα το θέμα, επισήμανε ότι όταν η κυβέρνηση ψήφιζε το νόμο για την περιουσία της τέως βασιλικής οικογένειας διαβεβαίωνε τον ελληνικό λαό ότι και η χώρα δεν θα διασυρθεί στα διεθνή δικαστικά φόρα και δεν θα επιβαρυνόταν ο Ελληνας φορολογούμενος. «Η κυβέρνηση απέτυχε και στα δύο» είπε ο κ. Παυλόπουλος.

    [04] 3 ΕΚΑΤ. ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΤΟ 2002 ΑΠΟ AIDS

    Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2002 (10:32 UTC+2)

    Γυναίκες είναι το 50% των 42 εκατομμυρίων οροθετικών σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης του ΟΗΕ, που δόθηκαν στη δημοσιότητα ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του AIDS, (1η Δεκεμβρίου).

    Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις των ειδικών επιστημόνων για το μέλλον της ασθένειας, καθώς αναμένεται ότι περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους από τον ιό το 2002, ενώ έχουν μολυνθεί 5 εκατομμύρια. Επίσης, υπολογίζεται ότι έως το 2010 ακόμη 45 εκατομμύρια άνθρωποι θα μολυνθούν σε 126 χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, αν δεν καταβληθεί μια συνολική δραστική προσπάθεια πρόληψης της νόσου.

    Βάσει των παραπάνω στοιχείων το AIDS εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς στα κράτη της Βαλτικής, τη Ρωσία και ορισμένες χώρες της Κεντρικής Ασίας. Η κάτω από τη Σαχάρα Αφρική παραμένει η χειρότερα προσβεβλημένη ζώνη της υφηλίου, ενώ στην Ελλάδα τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι 5.800, ένα από τα χαμηλότερα επιδημιολογικά ποσοστά στην Ευρώπη, χάρη στις έγκαιρες παρεμβάσεις στους τομείς πρόληψης και φαρμακευτικής αγωγής,

    [05] ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΞΕΥΡΕΣΗΣ ΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΖΗΤΑ Ο ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Κωνσταντινούπολη, 27 Νοεμβρίου 2002 (20:48 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν επιθυμεί την επιτάχυνση της διαδικασίας εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ο ειδικός του σύμβουλος για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, προσθέτοντας ότι οι προτάσεις Ανάν για επίλυση του Κυπριακού είναι η μόνη βάση διαπραγμάτευσης.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο της Αγκυρας, όπου έφθασε νωρίτερα σήμερα, ο κ. ντε Σότο είπε ότι ο Κόφι Ανάν ζήτησε από τις δύο πλευρές να εκφράσουν τις απόψεις τους.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [06] ΝΤΕΝΚΤΑΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΘΟΥΜΕ

    Κωνσταντινούπολη, 27 Νοεμβρίου 2002 (20:45 UTC+2)

    Για να δεχθούμε το σχέδιο Ανάν ως βάση διαπραγματεύσεων πρέπει να αλλάξουν τα στοιχεία που δεν μας συμφέρουν, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου NTV.

    "Πρέπει να διαπραγματευτούμε (την απάλειψη) των στοιχείων που δεν θέλουμε, για να δημιουργηθεί κάποια βάση διαπραγμάτευσης", είπε ο Ραούφ Ντενκτάς, μιλώντας σε ειδικό πρόγραμμα για το Κυπριακό.

    Πρόσθεσε ότι "δεν έχουμε δηλώσει ποτέ ότι δεν θα δεχτούμε το σχέδιο", αλλά απέφυγε να αποσαφηνίσει την στάση του.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [07] ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ Η Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

    Aθήνα, 27 Νοεμβρίου 2002 (20:43 UTC+2)

    «Η νεολαία του ΠΑΣΟΚ σφυρηλατείται επάνω στις πρόσφατες μνήμες της πολιτικής ιστορίας αυτού του τόπου», τόνισε η νεοεκλεγείσα υπερνομάρχης Αθηνών Πειραιά Φώφη Γεννηματά, μιλώντας σε εκδήλωση αφιέρωμα στον Γιώργο Γεννηματά που διοργάνωσε η Νεολαία ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής της πόλης.

    Με αφορμή τη διοργάνωση της εκδήλωσης από την νεολαία του κυβερνώντος κόμματος επισήμανε πως οι νέοι του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύουν πως δεν ξεχνούν τις ιστορικές διαδρομές της δημοκρατικής παράταξης αλλά και πως «είναι δυνατή η πολιτική αφύπνιση και η συνειδητοποίηση των σύγχρονων προβλημάτων όταν κοιτάμε όχι μόνο μπροστά αλλά και λίγο πίσω και μέσα μας».

    Μιλώντας για το έργο του Γιώργου Γεννηματά είπε πως ο ίδιος ταυτίστηκε με το ζήτημα της υγείας γιατί δεν το είδε ως μια τυπική διοικητική υπόθεση για διεκπεραίωση αλλά και ως ένα κοινωνικό αγαθό που επιτάσσει συνεχή εγρήγορση και αγώνα. «Ο ίδιος έλεγε ότι άφησε ένα κομμάτι από την ψυχή του στο υπουργείο Υγείας. Εγώ λέω ότι χωρίς το πάθος για τον συνάνθρωπό μας, χωρίς όραμα και μπροστάρηδες σαν κι αυτόν η κοινωνία της αλληλεγγύης δεν μπορεί να γίνει πράξη», είπε η κ. Γεννηματά.

    [08] ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ, ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΟΔΟ Κ.Ε. - ΚΟ. ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2002 (20:42 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Στο θέμα της Κύπρου, στον προϋπολογισμό του 2003 και στην πορεία του ΠΑΣΟΚ μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές αναμένεται να αναφερθεί αύριο ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης μιλώντας στην κοινή σύνοδο της ΚΕ και της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σημίτης για το θέμα της Κύπρου θα πει: το σχέδιο Ανάν δεν είναι ένα σχέδιο που ήρθε απροσδόκητα και απροειδοποίητα, εμείς ωθήσαμε τις εξελίξεις προς την κατεύθυνση της εκδήλωσης συγκεκριμένων προτάσεων. Θα επαναλάβει ότι είναι ευκαιρία για μια εποικοδομητική διαπραγμάτευση, ούτε όμως πανηγυρίζουμε, αλλά ούτε γυρίζουμε την πλάτη στα προτεινόμενα. Στόχος μας είναι μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση.

    Η διεύρυνση ξεκινά και με την Κύπρο, είμαστε αποφασισμένοι και θα πετύχουμε την καθαρή λύση της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε.

    Για τον προϋπολογισμό του 2003, ο κ. Σημίτης θα τονίσει ότι παρά την αρνητική διεθνή συγκυρία ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας θα κινηθεί στο 3,8%. Η Ελλάδα το 2003 θα έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ρυθμός αυτός θα είναι σχεδόν διπλάσιος από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο πραγματικός μισθός θα αυξηθεί περίπου κατά 2,1%, δηλαδή τρεις φορές πάνω από την αύξηση του πραγματικού μισθού στην Ε.Ε.

    Οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι της φορολογικής μεταρρύθμισης. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα καταβάλουν 545 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα απ΄όσα θα κατέβαλαν ως φόρο αν δεν είχαμε την φορολογική μεταρρύθμιση. Με την φορολογική μεταρρύθμιση στηρίζουμε ενεργά την ελληνική οικογένεια. Η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης είναι το απτό όφελος για τον ελληνικό λαό από την είσοδο στην ΟΝΕ από την ισχυρή ανάπτυξη πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε. Το 2003 αυξάνουμε περίπου κατά 13% τους πόρους για την αγροτική οικονομία ( επιτάχυνση των έργων αγροτικής υποδομής, ενίσχυση του ΟΓΑ, υλοποίηση Γ΄ΚΠΣ).

    Τέλος όσον αφορά τα συμπεράσματα των δημοτικών νομαρχιακών εκλογών και την πορεία του ΠΑΣΟΚ προς το 2004 ο πρωθυπουργός θα πει : το αλαζονικό «μήνυμα προσταγή» επεστράφη στην ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αυτό είναι θετικό για τους θεσμούς γιατί η αποτυχία της διαστρέβλωσης τους, τους ενισχύει και αποτελεί μάθημα για να μην υπάρξουν παρόμοιες προσπάθειες στο μέλλον. Θα ζητήσει από όλα τα στελέχη να είναι σε εγρήγορση λέγοντας τους ότι η ανεπάρκεια και τα λάθη των αντιπάλων δεν μπορεί να είναι άλλοθι για μειωμένη εγρήγορση σε κανέναν τομέα του Κινήματος και της κυβέρνησης, σε καμία περιοχή της χώρας.

    Ο πρωθυπουργός θα εκφράσει την πεποίθησή του ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές του 2004 επισημαίνοντας : με την πολιτική μας μπορούμε να πάμε πέρα από το 2004. Έχουμε ακέραια τη δυνατότητα μιας 4ης νίκης το 2004.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ

    Λευκωσία, 27 Νοεμβρίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Το Κυπριακό ως "ένα σημαντικό θέμα" συζητήθηκε σήμερα σε συνάντηση του Σουηδού Πρωθυπουργού Γκόραν Πέρσον και του αρχηγού του τουρκικού κόμματος ΑΚP Ταγίπ Ερντογάν.

    ''Είναι εξαιρετικής σημασίας για μένα να αναφέρω ότι ακόμη και αν το Κυπριακό δεν αποτελεί μέρος των κριτηρίων της Κοπεγχάγης είναι ωστόσο ένα σημαντικό θέμα για συζήτηση με την τουρκική πολιτική ηγεσία και αυτό κάναμε σήμερα'', είπε ο Σουηδός πρωθυπουργός.

    Ανέφερε ακόμα πως συζητήθηκε το σχέδιο που παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και το χρονοδιάγραμμα σε σχέση με το σχέδιο αυτό.

    Ο κ. Ερντογαν είπε ότι το Κυπριακό δεν περιλαμβάνεται στα κριτήρια της Κοπεγχάγης και, αναφορικά με το σχέδιο Ανάν, είπε πως ''είναι διαπραγματεύσιμο'' και ότι ''όσον αφορά το σχέδιο ως βάση διαπραγματεύσεων, οι συνάδελφοί μας, που κάνουν την απαραίτητη προεργασία, και ο Ραούφ Ντενκτάς θα δώσουν την απάντησή τους σύντομα''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [10] Η ΓΑΛΛΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Λευκωσία, 27 Νοεμβρίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Η Γαλλία, διά του εκπροσώπου της, εκφράζοντας πλήρη υποστήριξη στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για επίλυση του Κυπριακού, εκτιμά ότι αυτές οι προσπάθειες οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, είπε ακόμα ότι το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση συζητείται ακόμα από τους ''15'' και ως εκ τούτου δεν θέλησε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Π. ΚΟΞ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΤΩΝ ΥΠΟ ΕΝΤΑΞΗ ΧΩΡΩΝ

    Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η 14η συνάντηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ με τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των υπό ένταξη χωρών.

    Στο κοινό ανακοινωθέν, το οποίο εκδόθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες μετά το πέρας της 14ης συνάντησης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους ομολόγους του από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, τονίζεται ότι οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων:

    - Θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε, οι ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι των χωρών που θα προσχωρήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να γίνουν δεκτοί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αμέσως μετά την υπογραφή της Συνθήκης προσχώρησης, με το καθεστώς του παρατηρητή. Η Συνθήκη προσχώρησης θα υπογραφεί στις 16 Απριλίου στην Αθήνα. Επομένως οι ευρωβουλευτές εκπρόσωποι αυτών των χωρών, θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στις εργασίες της συνόδου της Ολομέλειας του μηνός Μαΐου 2003,

    - Καλούν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες να σεβαστούν τις αρχές της ισότητας και της αλληλεγγύης ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της τελικής φάσης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    - Θεωρούν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα συνέλθει στην Κοπεγχάγη στις 12 Δεκεμβρίου θα πρέπει να οριστικοποιήσει τον επιτυχή τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις 10 υποψήφιες χώρες, όπως αυτές ορίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Λάκεν τον περασμένο Δεκέμβριο,

    - Οσον αφορά στην Τουρκία, δηλώνουν ότι έχει αρχίσει μία δύσκολη διαδικασία πολιτικών μεταρρυθμίσεων. Η συνέχιση αυτών των προσπαθειών θα καταστήσει δυνατή την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την στιγμή που η Τουρκία θα εκπληρώσει τους όρους και τα κριτήρια που εφαρμόσθηκαν στις 12 άλλες υποψήφιες χώρες.

    Οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων χαιρέτισαν την πρόθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να δώσει έγκαιρα την σύμφωνη γνώμη του για την ένταξη των υποψηφίων χωρών ώστε να επιτρέψει την υπογραφή των Συνθηκών ένταξης στην Αθήνα.

    [12] Ο Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2002 (20:28 UTC+2)

    "Η συζήτηση του προϋπολογισμού είναι κορυφαίας σημασίας. Η αποχώρηση της Ν.Δ. από τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής έγινε με πλήρη συναίσθηση της βαρύτητας αυτής της πολιτικής απόφασης", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Σιούφας.

    Ο κ. Σιούφας τόνισε η Ν.Δ. αποχώρησε από τη συνεδρίαση για να καταγγείλει με αυτό τον τρόπο δύο πράγματα:

    "Πρώτον, ότι στη συζήτηση αυτή, που προσδιορίζει την οικονομική πολιτική για το 2003, δεν εμφανίστηκε, δεν ήλθε να στηρίξει τον προϋπολογισμό που κατέθεσε - έναν προϋπολογισμό που βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα - ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης.

    Και δεύτερον, - που είναι και το σημαντικότερο - γιατί θέλουμε να αναδείξουμε την ανευθυνότητα της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από την καταγγελία την οποία έκανε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φλωρίδης, σε βάρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για τις πρόσφατες αποκαλύψεις του".

    "Αποτελεί θλιβερό κατάντημα για την κυβέρνηση, να επιτίθεται στους θεσμούς και συγκεκριμένα στο Ελεγκτικό Συνέδριο, που είναι ένα από τα τρία Ανώτατα Δικαστήρια της Χώρας, επειδή αποκάλυψε τις λαθροχειρίες και τα ψέματα που περιλαμβάνει και αυτός ο προϋπολογισμός", κατέληξε.

    [13] ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2003 ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΙΜΩΝ

    Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2002 (20:25 UTC+2)

    Ενα νέο ευέλικτο όργανο, το Παρατηρητήριο Τιμών που θα καταγράφει θα συγκρίνει τις τιμές και θα ενημερώνει τους καταναλωτές για τα φθηνότερα προϊόντα δημιουργεί το υπουργείο Ανάπτυξης με στόχο να αντιμετωπίσει τυχόν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

    Αυτό ανακοινώθηκε μετά από τη σύσκεψη ενόψει των εορτών στο υπουργείο Ανάπτυξης του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή υπό τον υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο και με τη συμμετοχή εκπροσώπων καταναλωτικών οργανώσεων και παραγωγικών φορέων με στόχο τη μεταξύ τους συνεννόηση για να αποφευχθούν τάσεις ανατιμήσεων στην αγορά.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης σε δηλώσεις του μετά το Συμβούλιο ανέφερε ότι η λειτουργία του Παρατηρητηρίου Τιμών θα αρχίσει στις αρχές του νέου χρόνου και προανήγγειλε συντονισμένους ελέγχους στην αγορά σε συνεργασία με τα συνεργεία των νομαρχιών.

    Στη μάχη για τη συγκράτηση των τιμών μπαίνει και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος με ελέγχους για έκδοση αποδείξεων σε εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, σε δηλώσεις του μετά το Συμβούλιο, ανέφερε η ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί ολοκληρώνει το έργο της για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της λειτουργίας της αγοράς. Επιπλέον τόνισε την ανάγκη το Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών να προχωρήσει σε μια σειρά από πρωτοβουλίες με τις οποίες θα μπορέσει να συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία των αγορών, προϊόντων βιομηχανικών ή αγροτικών, να παρέμβει στη λειτουργία υπηρεσιών με σκοπό τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας των αγορών και των υπηρεσιών.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Θεοδώρου ανέφερε ότι από τα στοιχεία των υπηρεσιών από πέρυσι το Νοέμβριο έως φέτος τον ίδιο μήνα, πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές σε 13 προϊόντα, ενώ μόνο δυο προϊόντα (φασολάκια και κολοκυθάκια) εμφανίζουν αύξηση 17% και 27%, ''γεγονός που δεν επηρεάζει την πορεία του πληθωρισμού'', όπως τόνισε.

    Αναφέρθηκε σε ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί σε εστιατόρια, όπου στο διάστημα επίσης ενός έτους στα σερβιριζόμενα φαγητά η αύξηση πέρυσι το Νοέμβριο ήταν 3,3% και φέτος 3,4% και για μη σερβιριζόμενα πέρυσι 6% και φέτος 6,5%.

    Επίσης γνωστοποίησε ότι διενεργήθηκαν έλεγχοι για τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, σχολών και φροντιστηρίων σε 100 επιχειρήσεις και στο 80% οι αυξήσεις ήταν 3,6-7,8%, αλλά οι αντίστοιχες εταιρίες δεσμεύτηκαν ότι θα επιστρέψουν το επιπλέον ποσό της αύξησης. Το 19% των επιχειρήσεων τήρησαν την υπουργική απόφαση για αύξηση 3,5%, ενώ μια επιχείρηση επέβαλε 19,7% αύξηση. Σημείωσε ότι οκτώ επιχειρήσεις έχουν κληθεί να πληρώσουν πρόστιμο.

    Οσον αφορά το εορταστικό τραπέζι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης εκτιμά ότι οι τιμές θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα και για κάποια είδη χαμηλότερα. Ηδη έχει αποφασιστεί ότι θα μπουν στην αγορά ποσότητες κρεάτων κατά 4-5% περισσότερες από πέρυσι, ενώ η τιμή για το εγχώριο αρνί υπολογίζεται μεταξύ 3,53-5,58 ευρώ το κιλό (πέρυσι ήταν 3,52-6,16) και για το κατσίκι 4,99-6,46 ευρώ το κιλό (πέρυσι 5,37-6,46).

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης είπε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, αλλά στις επισημάνσεις τους στο Συμβούλιο Καταναλωτών οι εκπρόσωποι των καταναλωτικών οργανώσεων τόνισαν ότι το κλίμα που υπάρχει στην αγορά είναι αυτό της ''συντήρησης'' της ακρίβειας

    [14] ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΚΛΗΡΙΔΗ ΚΑΙ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΕΩΣ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Ο Κ. ΑΝΑΝ

    Νέα Υόρκη, 27 Νοεμβρίου 2002 (20:23 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με τις επιστολές που έστειλε χθες στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, τους ζητά να γνωστοποιήσουν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα σχόλια και αιτήματα τους πάνω στο σχέδιο λύσης που τους υπέβαλε.

    Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κ. Ανάν, ο Γενικός Γραμματέας ''ζητά από τον κάθε ηγέτη να γνωστοποιήσει στον ειδικό του σύμβουλο Αλβαρο ντε Σότο, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2002, τα σχόλιά τους, τις εισηγήσεις και αιτήματά τους πάνω στην εισηγηθείσα βάση συμφωνίας για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, ώστε να επιτραπεί στη διαδικασία να προχωρήσει''.

    Στο μεταξύ, από τουρκικές πηγές έγινε γνωστό ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης πρόκειται να λάβει αύριο εξιτήριο από το νοσοκομείο. Η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε ωστόσο από τον εκπρόσωπο του νοσοκομείου, ο οποίος απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα δημοσιογράφων.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [15] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΧΩΡΙΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΚΕΦΑΛΟΥ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΑΡΗ - ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 27 Νοεμβρίου 2002 (20:21 UTC+2)

    Χωρίς οπαδούς του ΠΑΟΚ θα διεξαχθεί το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης στο Αλεξάνδρειο μεταξύ του Αρη και του Δικεφάλου. Αυτή την απόφαση πήρε ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΑΕ Άρης, Γιάννης Δαμιανίδης, γιατί, όπως είπε, αν έρθουν και οπαδοί του ΠΑΟΚ θα δημιουργηθούν μεγάλες νεκρές ζώνες, με αποτέλεσμα να χαθούν πολλά εισιτήρια.

    Παράλληλα ο κ. Δαμιανίδης προέτρεψε τους φιλάθλους της ομάδας του να είναι κόσμιοι και να μην δημιουργήσουν επεισόδια.

    [16] ΑΡΑΦΑΤ: ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΕΟΡΤΑΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΒΗΘΛΕΕΜ

    Ραμάλα, 27 Νοεμβρίου 2002 (20:17 UTC+2)

    Ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ ανακοίνωσε σήμερα την ματαίωση των εορτασμών των Χριστουγέννων στη Βηθλεέμ, η οποία έχει κηρυχθεί από τον ισραηλινό στρατό ''κλειστή στρατιωτική ζώνη'' ως τα τέλη Δεκεμβρίου.

    «Το κλείσιμο της Βηθλεέμ ως τα τέλη Δεκεμβρίου αποτελεί μια σοβαρή κλιμάκωση. Δεν θα υπάρξουν εορτασμοί για τα Χριστούγεννα», δήλωσε ο Αραφάτ σε δημοσιογράφους στη Ραμάλα και χαρακτήρισε την ανακατάληψη της πόλης που γεννήθηκε ο Χριστός «ένα διεθνές έγκλημα απέναντι στο οποίο, είναι δύσκολο να πιστέψει, ότι ο κόσμος έμεινε σιωπηλός».

    Ο ισραηλινός στρατός ανακατέλαβε στις 22 Νοεμβρίου τη Βηθλεέμ σε αντίποινα για την επίθεση αυτοκτονίας που έγινε κατά λεωφορείου στη δυτική Ιερουσαλήμ, από την οποία σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι.

    [17] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004

    Aθήνα, 27 Νοεμβρίου 2002 (19:56 UTC+2)

    Μια επισκόπηση της προετοιμασίας για την Ολυμπιάδα του 2004 έγινε στη σημερινή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής, υπό τον πρωθυπουργό. Ο κ. Σημίτης δήλωσε ικανοποιημένος από τους ρυθμούς προετοιμασίας, όμως υπογράμμισε πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και επισήμανε ότι η προσοχή στρέφεται από τα έργα στη διοργάνωση.

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα κοινωνικά οφέλη από τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας μίλησε για τη μεταολυμπιακή χρήση του Ολυμπιακού χωριού και τόνισε ότι τα χρήματα που δαπανώνται για την ολυμπιακή προετοιμασία πιάνουν τόπο.

    Όπως επισήμανε μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, η διυπουργική επιτροπή ενημερώθηκε για τα πορίσματα της τελευταίας επίσκεψης του κ. Οσβαλντ και των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ στην Αθήνα. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι τα πορίσματα ήταν απολύτως θετικά και ανέφερε ότι ο κ. Οσβαλντ τόνισε, κατ` επανάληψη την ικανοποίησή του και έδωσε συγχαρητήρια σε αυτούς που εμπλέκονται στην ολυμπιακή προετοιμασία. Ωστόσο υπογράμμισε ότι αυτό δεν σημαίνει επανάπαυση ή χαλάρωση και πρόσθεσε: «δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε ώρα. Είμαστε σε μια συνεχή εγρήγορση και εφαρμόζουμε μια μέθοδο εργασίας και μια μέθοδο συνεργασίας που αποδίδει ορατά και απτά αποτελέσματα».

    Μιλώντας για ειδικότερα ζητήματα που αφορούν στην ολυμπιακή προετοιμασία είπε για τα έργα στο Ελληνικό ότι μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου θα είναι εγκατεστημένος ανάδοχος. Επίσης, ότι εγκαταστάθηκε ο ανάδοχος για το έργο της αισθητικής αναβάθμισης του Ολυμπιακού Σταδίου, σύμφωνα με τα σχέδια του Σαντιάγκο Καλατράβα.

    Εξάλλου, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστος Βερελής ενημέρωσε τη διυπουργική επιτροπή για την πορεία των έργων που εμπίπτουν στον τομέα ευθύνης του.

    Σχετικά με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε την επιτροπή για τη χθεσινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο και την αντιπροσωπεία της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής και σχολίασε πως είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και για την αναβάθμιση των αγώνων στην Ελλάδα και για τις αλλαγές που συντελούνται στη χώρα μας σε επίπεδο κοινωνικών στάσεων απέναντι στο φαινόμενο της αναπηρίας.

    Σε ό,τι αφορά στις βασικές αποφάσεις για τα εισιτήρια ο υπουργός Πολιτισμού παρέπεμψε στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων. Για το θέμα τέλος του γηπέδου ποδοσφαίρου, στο οποίο θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα ανακοίνωσε ότι η χρήση του γηπέδου Καραϊσκάκη περνά στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και μετά στον Ολυμπιακό, ο οποίος με δικά του έξοδα μέχρι την Ολυμπιάδα θα ανακατασκευάσει το γήπεδο με στόχο, αν τελικά το αποδεχτεί και η FIFA, να γίνει εκεί ο τελικός του Ολυμπιακού τουρνουά ποδοσφαίρου.

    [18] ΛΥΘΗΚΕ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΟΦΠ- ΓΙΕΣΙΝ

    Θεσσαλονίκη, 27 Νοεμβρίου 2002 (19:43 UTC+2)

    Λύθηκε κοινή συναινέσει η συνεργασία του ομοσπονδιακού προπονητή της ελληνορωμαϊκής πάλης, Νικολάϊ Παύβλοβιτς Γιέσιν με την Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης. Η ανακοίνωση της ΕΟΦΠ για το συγκεκριμένο θέμα αναφέρει: «Με κοινή συμφωνία λύθηκε η συνεργασία της Ομοσπονδίας Πάλης με τον προπονητή της Ελληνορωμαϊκής για τις εθνικές ομάδες κ. Νικολάι Παύλοβιτς Γιέσιν. Σε χρονικό διάστημα 15 περίπου ημερών, η Ομοσπονδία θα είναι σε θέση να ανακοινώσει το νέο προπονητή για τις εθνικές ομάδες, αφού ήδη καταβάλλονται προσπάθειες να κλειστεί συμφωνία με διεθνή προσωπικότητα του αθλήματος.

    Το Δ.Σ. της ΕΟΦΠ εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον κ. Γιέσιν για την μέχρι τώρα συνεργασία τους».

    [19] Ο Μ. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 27 Νοεμβρίου 2002 (19:40 UTC+2)

    Ορισμένα θέματα που προκύπτουν από τις παρατηρήσεις των Υπουργών επί του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για λύση του Κυπριακού και που αφορούν τα Υπουργεία τους, θα προστεθούν στις διευκρινίσεις που ζητεί η ε/κ πλευρά από τα Ηνωμένα Εθνη, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Πρόσθεσε ότι στη σημερινή ειδική συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, στην οποία έγινε συζήτηση επί του σχεδίου Ανάν, ''πάρα πολλοί Υπουργοί'' υπέβαλαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη παρατηρήσεις για σημεία του σχεδίου που αφορούν τις αρμοδιότητες των Υπουργείων τους.

    Ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι οι παρατηρήσεις που υπέβαλαν οι Υπουργοί ''δεν άλλαξαν την εικόνα'' που έχει η κυβέρνηση για το σχέδιο Ανάν.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 27 Νοεμβρίου 2002 (19:37 UTC+2)

    Πτωτικά σε ποσοστό 0,71% κινήθηκε σήμερα το ΧΑΚ, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να διολισθαίνει, ύστερα από την πάροδο περίπου τεσσάρων εβδομάδων, κάτω από το ένα εκατομμύριο λίρες. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 102,22 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών συρρικνώθηκε στις 964 χιλιάδες λίρες.

    Πτώση της τάξης του 1,17% σημείωσε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 401,1 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [21] ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 27 Νοεμβρίου 2002 (19:18 UTC+2)

    Την ευχή σύντομα να καταστεί μέλος της ΕΕ η Κύπρος και να μπορέσουν οι Φινλανδοί βουλευτές να συνεργαστούν με τους Κυπρίους συναδέλφους τους, εξέφρασε σήμερα η Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της φινλανδικής βουλής Λίιζα Γιαακονσάαρι, επικεφαλής αντιπροσωπείας, ύστερα από συνάντηση στη Λευκωσία με την αντίστοιχη Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Νίκος Αναστασιάδης και οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής, Ελένη Θεοχάρους από τον ΔΗΣΥ και Μάρκος Κυπριανού και Αντιγόνη Παπαδοπούλου από το ΔΗΚΟ, ενημέρωσαν τους Φινλανδούς συναδέλφους τους για το Κυπριακό, το σχέδιο Ανάν και την πρόθεση της ε/κ πλευράς να το διαπραγματευθεί ως βάση για λύση του προβλήματος.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [22] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΑΝ ΠΡΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗ

    Λευκωσία, 27 Νοεμβρίου 2002 (19:15 UTC+2)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε σήμερα ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν απέστειλε χθες επιστολή στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, με την οποία ζητά όπως ο Πρόεδρος τον ενημερώσει μέχρι το Σάββατο για τα σημεία της πρότασής του για λύση του Κυπριακού, στα οποία η ε/κ πλευρά επιθυμεί αλλαγές.

    Είπε, επίσης, ότι η επιστολή αυτή θα τεθεί στην αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Πρόσθεσε ότι, όπως αναφέρει ο κ. Ανάν, επιστολή αποστάληκε και στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, αλλά δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό το περιεχόμενό της.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [23] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λονδίνο, 27 Νοεμβρίου 2002 (19:09 UTC+2)

    Τη βεβαιότητα ''ότι η επιθυμία της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ και η δική μας επιθυμία να επανενώσουμε τη χώρα μας θα συναντηθούν'', εξέφρασε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης από το Λονδίνο όπου βρίσκεται επισημαίνοντας ότι ''αν αυτό γίνει πριν ή μετά από την Κοπεγχάγη δεν αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα''.

    Μιλώντας χθες βράδυ σε 70 περίπου Βρετανούς βουλευτές και μέλη της Βουλής των Λόρδων ο κ. Κασουλίδης, υπογράμμισε την πρόθεση της ε/κ πλευράς να εργασθεί για τη λύση του Κυπριακού μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν την 12η Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία, ''ο κυπριακός λαός θα αναμένει την απόφαση για την ένταξη της Κύπρου με λύση του Κυπριακού ή χωρίς αυτή''.

    Δύο βουλευτές ο Εργατικός, Ντόλαντ Αντερσον και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Βρετανικού Κοινοβουλίου και ο Συντηρητικός, Ρότζερ Γκέιλ και Αντιπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος εξέφρασαν σε σύντομες δηλώσεις τους τη συμπαράσταση του κοινοβουλευτικού κόσμου της Βρετανίας στην υπόθεση της Κύπρου.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [24] ΠΑΠΑΤΩΛΗΣ ΣΤΟ ΜΠΕ: ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Νοεμβρίου 2002 (19:00 UTC+2)

    του Κυριάκου Παρασίδη

    Οι αθλητικές υποδομές και στην Αθήνα είναι σε άθλια κατάσταση. Ισως περισσότερο άθλια από αυτή της Θεσσαλονίκης. Και όλα αυτά μόλις δύο περίπου χρόνια πριν την μεγάλη πρόκληση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    «Θεωρώ ότι η Θεσσαλονίκη στον τομέα των αθλητικών υποδομών είναι πολύ καλύτερη. Η Αθήνα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και οι αθλητές της δεν έχουν που να προπονηθούν», αναφέρει ο εθνικός προπονητής του στίβου, Οδυσσέας Παπατώλης.

    Ο ίδιος πάντως κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αφού πλέον το συντομότερο θα πρέπει να δοθούν σε χρήση οι εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά. «Η κατάσταση είναι απελπιστική. Οι άνθρωποι που εργάζονται στο έργο καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να ανταποκριθούν στους χρόνους, ώστε να μας δοθούν το συντομότερο οι εγκαταστάσεις», αναφέρει ο κ. Παπατώλης που αποκαλύπτει ότι στο εξής οι Ελληνες πρωταθλητές δεν θα μένουν για προπόνηση στην Αθήνα. «Ηδη έχουν φύγει για την Κύπρο 20 αθλητές. Ένα άλλο γκρουπ 20 ατόμων θα φύγει την Κυριακή και στις 5 Δεκεμβρίου θα φύγει άλλο ένα μεγάλο γκρουπ. Επίσης όταν επιστρέψουν κάποιοι θα προτιμήσουν να πάνε για προπόνηση στα Τρίκαλα, την Πάτρα ή άλλα μέρη. Οι ημερομηνίες παράδοσης των έργων έχουν στενέψει, γιατί στις 8 Φεβρουαρίου έχουμε το πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου, την αμέσως επόμενη εβδομάδα οι αθλητές θα κληθούν να πάρουν μέρος στο Μπρούνο Ζάουλι, ενώ στις 22 Φεβρουαρίου θα είναι οι βαλκανικοί αγώνες. Όπως καταλαβαίνουμε τα έργα πρέπει να δοθούν το αργότερο μέχρι και τις αρχές Ιανουαρίου για να μπορέσουν να προετοιμαστούν οι αθλητές».

    Ο εθνικός προπονητής κ. Παπατώλης αποκάλυψε ότι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αγγλίας που θα γίνει στις 15 Μαρτίου θα πάρουν μέρος πιθανόν ο Θεοδωρίδης, η Θάνου, η Ξάνθου και ο Ζαλογγίτης. «Θα πάρουν μέρος κάποιοι καλοί αθλητές, οι οποίοι θεωρώ ότι μπορούν να μας δώσουν κάποια μετάλλια. Ετσι για να συνεχίσουν την καλή παράδοση που έχουμε σε ανάλογες διοργανώσεις».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 27 November 2002 - 19:14:27 UTC