Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-12-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΧΥΡΟ ΣΕΙΣΜΟ
  • [02] ΜΠΑΡΑΖ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ ΣΑΜΠΑΪΟ
  • [04] ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ
  • [05] ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΑΞΙ
  • [06] ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [07] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΒΟΜΒΑΗ
  • [08] ΠΟΥΤΙΝ: ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ "ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ"
  • [09] ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Ο ΧΡ. ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ
  • [10] Ο ΖΕΛΙΑΣΚΟΦ MVP ΤΗΣ 8ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ
  • [11] ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΕΚ
  • [12] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΠΕΘΑΝΕ Ο ΤΑΚΗΣ ΑΣΛΑΝΙΑΝ
  • [13] ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ
  • [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ
  • [15] ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [16] ΑΥΡΙΟ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ Ο ΖΕ ΕΛΙΑΣ
  • [17] ΑΥΡΙΟ ΔΥΟ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ 9ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ
  • [18] ΑΝΑΓΚΗ ΑΜΕΣΗΣ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ "ΒΛΕΠΕΙ" Ο ΤΟΥΡΚΜΕΝ
  • [19] ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΤΙΡΙΩΝ
  • [20] ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΝΔ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
  • [21] ΑΥΡΙΟ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ
  • [22] OI ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ
  • [23] Ο Ν. ΖΗΣΗΣ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΗΣ 5ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [24] MOYΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

  • [01] ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΧΥΡΟ ΣΕΙΣΜΟ

    Ζάκυνθος, 2 Δεκεμβρίου 2002 (08:53 UTC+2)

    Αρκετές υλικές ζημιές σε σπίτια καταγράφηκαν στο Βαρθολομιό και άλλες περιοχές του νομού Ηλείας, από την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 6:59 το πρωί, με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ζακύνθου και Κυλλήνης.

    Η δόνηση, όπως καταγράφηκε από τους σεισμογράφους του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήρι Γεωφυσικής του ΑΠΘ, προέρχονταν από απόσταση 230 χιλιομέτρων δυτικά της Αθήνας και το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 18 χιλιόμετρα.

    Από το σεισμό αναστατώθηκαν οι κάτοικοι της Ζακύνθου και της Πελοποννήσου. Μηχανικοί του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ μεταβαίνουν στο Βαρθολομιό για να ελέγξουν τα κτίρια και να αποτιμήσουν το μέγεθος των ζημιών.

    Ο καθηγητής σεισμολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Ακης Τσελέντης, υποστήριξε πως πιθανότατα είναι ο κύριος σεισμός, όμως θα ακολουθήσει μετασεισμική δράση. "Ηταν ένας ισχυρός σεισμός. Θα ακολουθήσει πλούσια μετασεισμική δράση και ο κόσμος θα πρέπει να δείξει ψυχραιμία γιατί οι μετασεισμοί θα φτάνουν ακόμη και τα 4,5 Ρίχτερ".

    [02] ΜΠΑΡΑΖ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2002 (11:19 UTC+2)

    Εντείνονται οι διαβουλεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, με βάση το σχέδιο το Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, καθώς στενεύουν ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κοπεγχάγη στις 12 Δεκεμβρίου.

    Με δεδομένη τη θέση της ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί μια αφετηρία για διαπραγμάτευση, η ελληνική κυβέρνηση εστιάζει τις διπλωματικές της πρωτοβουλίες στην επίτευξη του στόχου να ληφθεί απόφαση στην Κοπεγχάγη για απρόσκοπτη ένταξη της Κύπρου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όπως και των άλλων χωρών του πρώτου κύματος διεύρυνσης της Ε.Ε. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει διαίτερη βαρύτητα η θέση υπέρ της ένταξης της Κύπρου που εξέφρασαν οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στη Σύνοδο της Διεθνούς των Κεντρώων Δημοκρατών που έγινε στην Κέρκυρα, με πρωτοβουλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή. Η σαφής αυτή θέση διατυπώνεται και στο ομόφωνο ψήφισμα που εγκρίθηκε στη Σύνοδο με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών 35 χωρών.

    Σήμερα συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, το οποίο θα συζητήσει εκτενώς γύρω από το σχέδιο Ανάν, θα εντοπίσει τα σημείας στα οποία χρειάζονται διεκρινίσεις ή βελτιώσεις και στις επόμενες μέρες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα κοινοποιήσει την απάντηση του στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

    Την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου θα επισκεφθεί την Αγκυρα και θα έχει κρίσιμες συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, τον νικητή των εκλογών, τον υπουργό Εξωτερικών και τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

    Την ίδια μέρα θα μεταβεί στην Κύπρο ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Γκρόσμαν, ο οποίος θα επισκεφθεί την Αθήνα και την Αγκυρα.

    Στο μεταξύ, δημοσκόπηση που έγινε στην Κύπρο για λογαριασμό των εφημερίδων "Πολίτης" και "Ordam" έδειξε ότι θα ψήφιζαν υπέρ του σχεδίου Ανάν το 52% των Τουρκοκυπρίων και το 28% των Ελληνοκυπρίων. Στο ερώτημα λύση ή διχοτόμηση, το 46% των Ελληνοκυπρίων τάσσεται υπέρ της λύσης και το 27% υπέρ της διχοτόμησης.

    [03] ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ ΣΑΜΠΑΪΟ

    Aθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2002 (18:31 UTC+2)

      Τη θέση της Πορτογαλίας ότι η Κύπρος θα πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και αν δεν λυθεί το Κυπριακό, επανέλαβε ο πρόεδρος της χώρας Χόρχε Σαμπάιο σε συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Οι κ. Σαμπάιο και Σημίτης συμφώνησαν πάντως ότι το Κυπριακό πρόβλημα πρέπει να λυθεί και θα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια, παρόλο που, όπως επισημάνθηκε ο χρόνος μέχρι τη σύνοδο της Κοπεγχάγης είναι λίγος. Στη συνάντηση αυτή κυριάρχησαν το Κυπριακό, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, θέματα συνεργασίας των δύο χωρών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης και το Σύμφωνο Σταθερότητας.

    Μιλώντας ο κ. Σημίτης για τη διαδικασία της διεύρυνσης και το μέλλον της Ευρώπης υπογράμμισε την ανάγκη η εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να έχει ομοσπονδιακό χαρακτήρα, αλλά με την κοινοτική μέθοδο συνεργασίας και τάχθηκε υπέρ του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών των χωρών της ΕΕ, με στόχο την επέκταση της κοινωνικής πολιτικής, την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη δημιουργία κοινωνικής αλληλεγγύης. Παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να εξεταστεί εάν το Σύμφωνο Σταθερότητας όπως έχει συμφωνηθεί στο Μάαστριχτ, θα πρέπει να προσαρμοσθεί στις νέες συνθήκες. Υπογράμμισε πάντως ότι δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας.

    Για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί από την ΕΕ περισσότερη σημασία σε αυτή την κατεύθυνση. Με αφορμή την επικείμενη ελληνική προεδρία της ΕΕ ο κ. Σημίτης τόνισε ότι πρωταρχικό ενδιαφέρον της Ελλάδας είναι η προώθηση των αποφάσεων που ελήφθησαν στη Λισσαβόνα για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και η συνέχιση της εφαρμογής της διαρθρωτικής πολιτικής της Ενωσης. Για τις σχέσεις Ελλάδας Πορτογαλίας είπε ότι είναι πολύ καλές όμως θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περισσότερο στον οικονομικό τομέα.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας τόνισε ότι η επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου δεν μπορεί να αποτελέσει προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου όμως σε ό,τι αφορά το Κυπριακό τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να μπορέσουν να συμφωνήσουν για την επίλυση του προβλήματος.

    Για την ελληνική προεδρία της ΕΕ τόνισε πως η Πορτογαλία προσβλέπει σε πολλά από αυτήν, γιατί, όπως είπε, θα παγιωθεί η διαδικασία διεύρυνσης, θα ολοκληρωθούν οι εργασίες της συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης και θα αναπτυχθεί η κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας της Ευρώπης. Σε ό,τι αφορά στο Σύμφωνο Σταθερότητας υπογράμμισε πως θα πρέπει να επιτρέψει την οικονομική ανάπτυξη και να δώσει μεγάλη ώθηση σε όλες τις οικονομίες της Ευρώπης.

    Ο κ. Σαμπάιο έκανε ακόμη ιδιαίτερη αναφορά στα κοινά σημεία Ελλάδας και Πορτογαλίας ως προς την ανάλυση που κάνουν για τη διεθνή κατάσταση και για την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μίλησε τέλος για το θέμα του Ιράκ εκφράζοντας την ελπίδα οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών να μπορέσουν να εφαρμοσθούν.

    [04] ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

    Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2002 (17:05 UTC+2)

    Η μείωση του δημοσίου χρέους βρίσκεται στο επίκεντρο του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο υπέβαλε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

    Ειδικότερα, με βάση το πρόγραμμα, το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει από το 105,3% του ΑΕΠ φέτος, σε 100,2% το επόμενο έτος, 96,1% το 2004, 92,1% το 2005 και στο 87,9% του ΑΕΠ το 2006.

    Με βάση το βασικό σενάριο του προγράμματος, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα κινείται κοντά στο 3,8% καθόλη τη διάρκεια του διαστήματος έως το 2006. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι η ελληνική οικονομία κατά το επόμενο έτος, θα τρέξει με ρυθμό της τάξης του 3,8%, 4% το 2004, 3,7% το 2005 και 3,6% το 2006.

    Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του κράτους, προβλέπεται ότι θα γίνει πλεονασματικός από το 2005 και μετά. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα αναμένεται να ανέλθει κατά το επόμενο έτος στο 0,9% του ΑΕΠ, ενώ το 2004 προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει στο 0,4% του ΑΕΠ.

    Ο πληθωρισμός, εξακολουθεί να παραμένει ο "πονοκέφαλος" της κυβέρνησης, αφού σύμφωνα με το πρόγραμμα που κατατέθηκε, αναμένεται να παραμείνει κοντά στο 3% καθόλη τη διάρκειά του, γεγονός που σημαίνει οτι θα παραμείνει υψηλότερος σε σχέση με το μέσο όρο του πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

    Ανάλογα με την πορεία του τιμάριθμου, θα διαμορφωθούν και οι αυξήσεις στους μισθούς κατά την επόμενη τετραετία.

    Στο πρόγραμμα προβλέπεται ακόμη και ένα δεύτερο, εναλλακτικό σενάριο για το ρυθμό ανάπτυξης στην περίπτωση που οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία προσλάβουν δυσμενέστερη τροπή. Αυτό το λιγότερο αισιόδοξο σενάριο προβλέπει μέσο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης 3,1% μέχρι και το 2006.

    E.A.

    [05] ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΑΞΙ

    Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2002 (21:00 UTC+2)

    Χωρίς ταξί είναι και πάλι η Αθήνα μέχρι αύριο στις 5 τα ξημερώματα λόγω της απεργίας των ιδιοκτητών που ζητούν ελεύθερη πρόσβαση στους λεωφορειόδρομους και αύξηση του κομίστρου.

    Το πρωί οι αυτοκινητιστές ταξί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς τα γραφεία του ΟΑΣΑ, όπου επέδωσαν ψήφισμα στον πρόεδρο του οργανισμού, Γιώργο Παπαβασιλείου, ζητώντας την ελεύθερη είσοδό τους στις λεωφορειολωρίδες. Η συζήτηση με τον πρόεδρο του ΟΑΣΑ δεν έφερε θετικά αποτελέσματα για τους ιδιοκτήτες ταξί, οι οποίοι για την ερχόμενη εβδομάδα προανήγγειλαν εκτός από απεργιακές κινητοποιήσεις και κατάληψη του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.

    Μετά τα γραφεία ΟΑΣΑ οι ιδιοκτήτες ταξί συνέχισαν την πορεία τους στη Σταδίου και στην Πανεπιστημίου δημιουργώντας κυκλοφοριακά προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας.

    [06] ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 2 Δεκεμβρίου 2002 (20:59 UTC+2)

    Η απάντηση της ελληνοκυπριακής πλευράς στην επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, θα δοθεί όταν το Εθνικό Συμβούλιο ολοκληρώσει τη συζήτηση επί του θέματος, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, μετά τη λήξη της απογευματινής συνεδρίασης του Σώματος.

    Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου είπε ότι το Σώμα θα συνεχίσει τη συζήτηση και αύριο στις 8:30 το πρωί.

    Ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος και είπε ότι ''απομένουν να τοποθετηθούν άλλοι τρεις''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [07] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΒΟΜΒΑΗ

    Βομβάη, 2 Δεκεμβρίου 2002 (20:55 UTC+2)

    Τρία άτομα σκοτώθηκαν και 27 τραυματίστηκαν από την έκρηξη βόμβας σε λεωφορείο στην Βομβάη της Ινδίας.

    Σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία του Ρόυτερς, η έκρηξη σημειώθηκε στο προάστιο Γκατκοπάρ όπου το λεωφορείο ήταν σταματημένο κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό.

    Το όχημα ήταν άδειο και οι περαστικοί τραυματίστηκαν από μέταλλα που πατάχθηκαν μετά την έκρηξη.

    [08] ΠΟΥΤΙΝ: ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ "ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ"

    Πεκίνο, 2 Δεκεμβρίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Κίνα και η Ρωσία είναι στρατηγικοί σύμμαχοι. ''Δεν υπάρχει σχεδόν ούτε μια ένταση στις σχέσεις μας'' ανέφερε με ικανοποίηση ο κ. Πούτιν, σε δηλώσεις του από την Κίνα στο πρώτο κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης. ''Αντιθέτως, έχουμε γίνει σύμμαχοι'' πρόσθεσε. ''Σκεφτόμαστε ότι αυτή η συμμαχία μας έχει στρατηγική φύση και παράγει απτά αποτελέσματα'', επισήμανε ο κ. Πούτιν μετά τις συνομιλίες που είχε με το νέο γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος, Χου Ζιντάο.

    ''Εάν θυμηθούμε τις σχέσεις των δύο χωρών εδώ και δέκα-δώδεκα χρόνια και τις συγκρίνουμε με τις σημερινές, θα δούμε ότι έχουν συντελεστεί θεμελιώδεις αλλαγές'', πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

    [09] ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Ο ΧΡ. ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ

    Λευκωσία, 2 Δεκεμβρίου 2002 (20:42 UTC+2)

    Ο δικηγόρος και νομικός διεθνολόγος Χρίστος Ιωσηφίδης εξήγγειλε σήμερα ανεξάρτητη υποψηφιότητα για το αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ο κ. Ιωσηφίδης είπε πως η απόφαση να υποβάλει υποψηφιότητα έχει ως κύριο σκοπό την ουσιαστική παρέμβασή του στα γεγονότα και στις εξελίξεις, καθώς και στη σωστή διακυβέρνηση του τόπου, η οποία στηρίζεται στη βαθιά του πίστη, στις πανανθρώπινες αξίες και ιδεώδη, όπως είπε.

    Η υποψηφιότητα, σημείωσε, στοχεύει επίσης ''στο να δώσει έκφραση και φωνή στον απλό πολίτη, στον ελεύθερα και δημοκρατικά σκεπτόμενο πολίτη, ο οποίος δικαιολογημένα θέτει υπό αμφισβήτηση τον παραδοσιακό τρόπο πολιτικής έκφρασής του''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [10] Ο ΖΕΛΙΑΣΚΟΦ MVP ΤΗΣ 8ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 2 Δεκεμβρίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Ο Βούλγαρος κεντρικός της ΑΕ Νίκαιας, Νικολάι Ζελιάσκοφ (32 ετών, 2.00μ.) αναδείχτηκε πολυτιμότερος παίκτης της 8ης αγωνιστικής της Α1 βόλεϊ ανδρών. Ο Ζελιάσκοφ, στον αγώνα Ηρακλής-ΑΕ Νίκαιας 1-3 είχε 13 πόντους, με 7/11 επιθέσεις (64% αποτελεσματικότητα), 4 άσους και 2 μπλοκ, ενώ είχε και 3 άμυνες.

    Οι κορυφαίοι της 8ης αγωνιστικής ανά κατηγορία είναι: Πόντοι: Ερνάντο Γκόμεζ (Ολυμπιακός) 29.5, επίθεση: Ντάλιμπορ Πόλακ (Ορεστιάδα) 88%, υποδοχή: Στράτος Γζουντέλης (Άρης) 86%, μπλοκ: Τζέισον Χαλντέιν (Ολυμπιακός) 4.5, άσοι: Τζέισον Χαλντέιν (Ολυμπιακός) 5, άμυνες: Γιώργος Στεφάνου (ΑΕ Νίκαια) 12.

    [11] ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 2 Δεκεμβρίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Η μεγάλη νίκη του ΠΑΟΚ σε βάρος της ΑΕΚ ανέβασε κατακόρυφα την αισιοδοξία των παικτών του Δικεφάλου. Η κατάκτηση της πρώτης θέσης έπειτα από την σπουδαία εκτός έδρας νίκη με 4-3 στη Νέα Φιλαδέλφεια κάνει όλους τους παίκτες να σκέφτονται ακόμη και την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ.

    «Νομίζω πως ήταν ένα πολύ όμορφο γκολ, ίσως το καλύτερο που πέτυχα μετά από εκείνο με την εθνική κατά της Γαλλίας», αναφέρει μια μέρα μετά την επιτυχία του ΠΑΟΚ στην Αθήνα ο Γιαννάκης Οκκάς και συνεχίζει: «Πήγαμε διαβασμένοι και ξέραμε καλά που πρέπει να επιμένουμε για να κερδίσουμε το παιχνίδι. Καταφέρμα ένα ξαφνιάσουμε την ΑΕΚ και πετύχαμε γρήγορα γκολ. Αυτά τα γκολ μέσα σε 29 λεπτά που τα πετύχαμε τα λένε όλα».

    Ευτυχώς δεν ήταν τόσο σοβαρός ο τραυματισμός του Κυριάκου Τοχούρογλου που θα μείνει μόνο λίγες ημέρες εκτός αγωνιστικής δράσης. Ετσι ίσως να χάσει το παιχνίδι της ερχόμενης Κυριακής με τον Ιωνικό. Την Τετάρτη ο παίκτης θα υποβληθεί σε νέα ιατρική εξέταση, ώστε να αποφανθεί το ιατρικό τιμ για την περαιτέρω πορεία του.

    [12] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΠΕΘΑΝΕ Ο ΤΑΚΗΣ ΑΣΛΑΝΙΑΝ

    Θεσσαλονίκη, 2 Δεκεμβρίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Η Ελληνική Αρση Βαρών θρηνεί την απώλεια ενός εκ των πλέον επίλεκτων μελών της οικογένειας της. Το Σάββατο έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών ο Δημήτρης Ασλανιάν, προπονητής της ΧΑΝΘ στις δεκαετίες του 60 και του 70.

    Ο Ασλανιάν, ανακάλυψε και πρόσφερε στον ελληνικό αθλητισμό δεκάδες αθλητές αλλά και πρωταθλητές της αξίας των Ηλιάδη, Ζαρζαβατσίδη, Σιδηρόπουλου, Αθανασιάδη και άλλων.

    Την περίοδο 1984-88 διετέλεσε αντιπρόεδρος της ΕΟΑΒ και πρόεδρος της ΤΕ Μακεδονίας - Θράκης.

    Η κηδεία του έγινε στο Αρμενικό Νεκροταφείο Θεσσαλονίκης. Σε αυτήν παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Μακεδονίας Θράκης, Δημήτρης Μαυροματίδης. Το ΔΣ της ΕΟΑΒ, αποφάσισε σαν ελάχιστη αναγνώριση του έργου του, να αφιερώσει την κορυφαία διοργάνωση του πανελληνίου πρωταθλήματος ανδρών, γυναικών στη μνήμη του Τάκη Ασλανιάν και να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή.

    [13] ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ

    Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Μειώνεται από την 1η Ιανουαρίου του 2003 κατά δύο μήνες η στρατιωτική θητεία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου.

    Συγκεκριμένα, μειώνεται στους 12 μήνες για το Στρατό Ξηράς, στους 14 μήνες για την Πολεμική Αεροπορία και στους 15 για το Πολεμικό Ναυτικό. Επιπλέον μειώνεται ο χρόνος υποχρεωτικής παραμονής στα σύνορα από τους εννέα στους έξι μήνες. Οι μειώσεις αυτές είναι πλέον εφικτές μετά την υπερκάλυψη του διαγωνισμού για τις προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών που θα φθάσουν τις 5.699 εντός του 2003.

    Οπως διευκρίνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας οι επαγγελματίες θα υπηρετούν κυρίως στις ακριτικές μονάδες.

    "Είναι οι Μονάδες κρούσης, είναι οι Μονάδες που χειρίζονται τα πλέον σύνθετα οπλικά συστήματα και εκεί χρειαζόμαστε κυρίως τους Επαγγελματίες Οπλίτες", είπε.

    Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, όλοι οι στρατεύσιμοι στο Στρατό Ξηράς θα τοποθετούνται για έξι μήνες σε μονάδες της Θράκης, των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου και στη συνέχεια θα μετατίθενται σε μονάδες εκτός των περιοχών αυτών με βάση τα μόρια που έχουν.

    Οι στρατεύσιμοι θα μπορούν, επίσης, να τοποθετούνται απ' ευθείας σε μονάδες της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, πάλι για τουλάχιστον έξι μήνες και στη συνέχεια θα μετατίθενται σε μονάδες της Θράκης, των νησιών του Αιγαίου και της Ηπείρου και σε μονάδες του εσωτερικού με βάση τα μόρια που συγκεντρώνουν.

    Για τον υπολογισμό των μορίων κάθε στρατευμένου, θα λαμβάνονται υπόψη η δυσκολία της μονάδας που υπηρετεί, η οικογενειακή του κατάσταση και τα λοιπά κοινωνικά κριτήρια.

    Ειδική ρύθμιση προβλέπεται για όσους δεν μετατίθενται κοντά στον τόπο διαμονής τους βάσει της οποίας θα τους χορηγείται επιπλέον τιμητική άδεια.

    Επίσης ειδική ρύθμιση για τους απεξαρτημένους χρήστες ναρκωτικών ουσιών προβλέπει την τοποθέτησή τους σε μονάδες κοντά στη θεραπευτική κοινότητά τους.

    Διπλάσιος ο αριθμός των προσλήψεων επαγγελματιών οπλιτών

    Εντυπωσιακή προσέλευση διαπιστώθηκε στο διαγωνισμό για την πρόσληψη 2.849 οπλιτών. Συνολικά έγιναν 11.500 χιλιάδες αιτήσεις με αποτέλεσμα, όπως ανακοίνωσε ο Γιάννος Παπαντωνίου, να προσληφθεί τελικά διπλάσιος αριθμός και συγκεκριμένα 5.700 επαγγελματίες οπλίτες.

    Μετά τη διαδικασία επιλογής, ο συνολικός αριθμός των ΕΠΟΠ -μαζί με τους 3.151 που έχουν ήδη προσληφθεί μέσα στο 2002 θα ανέλθει στους 8.850 καθιστώντας πλέον εφικτό το στόχο για πρόσληψη 25.000 ΕΠΟΠ μέχρι το τέλος του 2005. Το 2004 θα προσληφθούν 8.000 ΕΠΟΠ και άλλοι 8.150 το 2005, έτσι ώστε η σχέση επαγγελματιών οπλιτών προς στρατεύσιμους να διαμορφωθεί στο περίπου 50%

    [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Δεκεμβρίου 2002 (20:29 UTC+2)

    Η πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, είχε σήμερα την ευκαιρία να συναντήσει και να ενημερώσει για την πρόοδο της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων τον Πρόεδρο της Πορτογαλίας Ζόρζε Σαμπάιο. Η συνάντηση εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο προβολής των Αγώνων στη διεθνή κοινότητα, στο πλαίσιο του οποίου έχει προηγηθεί σειρά επαφών της Προέδρου της ΑΘΗΝΑ 2004 με ξένους ηγέτες.

    Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης η πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, δήλωσε: «Η συνάντηση αυτή εντάσσεται σε ένα πρόγραμμα που καταρτίστηκε από την Οργανωτική Επιτροπή προκειμένου να ενημερωθούν βασικές ομάδες διαμορφωτών της κοινής γνώμης και πολιτικών υπευθύνων σχετικά με τις προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004. Ως Πρόεδρος της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004, έχω συναντηθεί με ορισμένους ευρωπαίους αρχηγούς κρατών ώστε να τους ενημερώσω για την ΑΘΗΝΑ 2004, τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν στη νέα, ενωμένη Ευρώπη.

    Από πολλές απόψεις, περιλαμβανομένων της ασφάλειας, των εισιτηρίων και των πολιτιστικών θεμάτων οι Αγώνες του 2004 θα αποτελέσουν Ευρωπαϊκούς Αγώνες. Η ΕΕ ανακήρυξε το 2004 Ευρωπαϊκό Έτος για την Εκπαίδευση διαμέσου της Άθλησης. Οι χρηματοδοτήσεις της ΕΕ συνέβαλαν σε πολλές από τις επενδύσεις που πραγματοποίησε το ελληνικό κράτος ώστε να βελτιωθούν οι υποδομές μας και να προετοιμαστούμε καλύτερα για το 2004.

    Στο πλαίσιο αυτό, οφείλω να παρέχω πληροφόρηση για την πορεία των προετοιμασιών μας ενόψει των ιστορικών αυτών Ολυμπιακών Αγώνων. Η συνάντησή μου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας, κ. Σαμπαίο αποτελεί ιδιαίτερη τιμή. Κατά τη συνάντηση αυτή, μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε σχετικά με τις προετοιμασίες μας όσο πλησιάζει το 2004, και έτσι περιέγραψα στον κ. Πρόεδρο πώς η Αθήνα παίρνει πλέον πραγματικά την Ολυμπιακή της μορφή.

    Τα διάφορα προγράμματα, από την κατασκευή των εγκαταστάσεων ως τα δημόσια έργα προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς σε ολόκληρη την περιοχή της Αττικής. Ορισμένα από τα προγράμματα αυτά, περιλαμβανομένου και του Ολυμπιακού Χωριού, προηγούνται των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων. Η όψη της Αθήνας μεταβάλλεται με νέα οδικά έργα, συγκοινωνιακές βελτιώσεις, την επέκταση του νέου δικτύου του Μετρό μας, και την αναβάθμιση του Λιμένα του Πειραιά.

    Η ασφάλεια παραμένει η βασική μας προτεραιότητα. Στο σημείο αυτό περιέγραψα τα μέτρα που λαμβάνουμε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι επισκέπτες, οι αθλητές, και η Ολυμπιακή Οικογένεια θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν απολύτως ασφαλείς Αγώνες το 2004.

    Συζήτησα επίσης με τον κ. Πρόεδρο την πρόσφατη ανακοίνωση του προγράμματός μας για τα εισιτήρια, στόχος του οποίου είναι να καταστήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 όσο γίνεται πιο φθηνούς και προσιτούς. Το 68% των εισιτηρίων μας θα πωλείται σε τιμή μικρότερη των 30 ευρώ, ενώ η μέση τιμή των εισιτηρίων θα είναι κατά 34% χαμηλότερη από αυτή των προηγούμενων Ολυμπιακών Αγώνων.

    Η Πορτογαλία είναι μια χώρα με μεγάλη αθλητική παράδοση. Όπως γνωρίζετε ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου EURO 2004, ένα ιδιαίτερα σημαντικό ευρωπαϊκό αθλητικό γεγονός. Όταν ξεκινήσουν οι πωλήσεις εισιτηρίων την Άνοιξη του 2003, ελπίζουμε ότι και οι Πορτογάλοι θα δείξουν την αγάπη τους για τους Αγώνες και θα έρθουν στην Αθήνα το 2004 για να γνωρίσουν μια μοναδική Ολυμπιακή εμπειρία. Και οι δύο εκδηλώσεις το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου και οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα έχουν ένα πραγματικά ευρωπαϊκό «άρωμα», και μάλιστα της Νότιας Ευρώπης, για τους εταίρους μας στην Ευρώπη αλλά και για ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο.

    Σε μια Ευρώπη με κοινό νόμισμα, η Ελλάδα ανυπομονεί να υποδεχτεί τους πολίτες της Πορτογαλίας στην Αθήνα και στα νησιά μας, στο πλαίσιο ενός μοναδικού συνδυασμού αρχαίας παράδοσης και σύγχρονης Ολυμπιακής τελειότητας. Θέλουμε οι Πορτογάλοι φίλοι μας να νιώθουν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας και τους Ολυμπιακούς Αγώνες μας το 2004».

    Στην συνάντηση συμμετείχαν ακόμη ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΘΗΝΑ 2004, Ιωάννης Σπανουδάκης και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος, Μάρτων Σίμιτσεκ.

    [15] ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Δεκεμβρίου 2002 (20:25 UTC+2)

    Στη Σόφια μετέβη σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, προκειμένου να συμμετάσχει στην 3η Διεθνή Συνάντηση των Δημάρχων των Μεγάλων Βαλκανικών Πόλεων. Προηγήθηκαν δύο Συναντήσεις στη Θεσσαλονίκη το Δεκέμβριο του 2000 και του 2001, οπότε και ιδρύθηκε το Βαλκανικό Δίκτυο Μεγάλων Πόλεων, κι επομένως η Συνάντηση αυτή έχει το ρόλο του σημαντικότερου οργάνου του Δικτύου, της ετήσιας τακτικής Συνόδου των Δημάρχων.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος, θα μιλήσει στην έναρξη της Συνάντησης, και αναμένεται να αναφερθεί στην ανάγκη οικονομικής αποκέντρωσης των δήμων από τις κυβερνήσεις και στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής αρχής της επικουρικότητας, που σημαίνει αποφάσεις και έργα κοντά στον πολίτη, με έμφαση την δυνατότητα συγκέντρωσης τοπικών φόρων. Θα αναφερθεί ακόμη στον τρόπο ενημέρωσης, δικτύωσης και ενεργοποίησης των Δήμων από την Εκτελεστική Γραμματεία και τις Υπηρεσίες της που θα εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη. Τα πρώτα βήματα θα είναι η έκδοση ενός μηνιαίου εντύπου newsletter και η δημιουργία της ιστοσελίδας του Δικτύου.

    Εκτεταμένη θα είναι η αναφορά του κ. Παπαγεωργόπουλου στη δρομολόγηση κοινών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, διασυνοριακής συνεργασίας, πολιτιστικής ανάπτυξης και κοινωνικής αλληλεγγύης, αστικών αναπλάσεων και προστασίας του περιβάλλοντος, και βέβαια ενεργοποίησης των οργάνων του Δικτύου. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την υποβολή προτάσεων στην Ε.Ε. απαραίτητη είναι η συμμετοχή πόλης μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η Θεσσαλονίκη ήδη έχει πάρει τέτοιες πρωτοβουλίες, με το πρόγραμμα Οld Sofia (αναπαλαιώσεις στη Σόφια), με τη δημιουργία του Δικτύου Αστικών Τεχνολογιών (UTN) από τη Θεσσαλονίκη με τη συνεργασία των πόλεων Βιέννη, Βενετία, Γράτς, Λίντς, Ξάνθη, Μπρατισλάβα, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι, Λιουμπλιάνα, Σεράγεβο, Σόφια, Τίρανα, Οδησσός και Κρακοβία στο πλαίσιο του προγράμματος Intereg IIC.

    Αύριο στην 3η Διεθνή Συνάντηση των Δημάρχων των Μεγάλων Βαλκανικών Πόλεων θα συζητηθούν η διαδημοτική και διασυνοριακή συνεργασία, η οικονομική αποκέντρωση και η λειτουργία του Δικτύου των Βαλκανικών πόλεων.

    [16] ΑΥΡΙΟ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ Ο ΖΕ ΕΛΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Δεκεμβρίου 2002 (20:21 UTC+2)

    Με κάκωση γονάτου επέστρεψε στον Πειραιά ο Ζε Ελίας. Ο παίκτης του Ολυμπιακού, θα υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της ζημιάς του.

    Από την άλλη τα ευχάριστα για τον κ. Κάνατετς έρχονται από τον Τζιοβάνι, ο οποίος γυμνάστηκε σήμερα κανονικά και έτσι είναι στη διάθεση του προπονητή του. Το επόμενο εμπόδιο για τους ερυθρόλευκους είναι το παιχνίδι του κυπέλλου με την Παναχαϊκή. Ο τεχνικός της ομάδας ωστόσο ζήτησε από τους παίκτες του να ξεχάσουν το ματς με τον Αρη και την απώλεια βαθμών.

    Στο παιχνίδι της Πάτρας, ο Κάτανετς αναμένεται να πραγματοποιήσει αλλαγές στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού, προκειμένου κάποιοι παίκτες να πάρουν ανάσες ξεκούρασης. Μια θέση στην ενδεκάδα διεκδικούν οι Κατεργιαννάκης, Κωστούλας, ενώ δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει και το Νινιάδη.

    [17] ΑΥΡΙΟ ΔΥΟ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ 9ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 2 Δεκεμβρίου 2002 (20:08 UTC+2)

    Αύριο οι τρεις εκπρόσωποί μας στο Κύπελλο Συνομοσπονδίας ανδρών (Παναθηναϊκός, Άρης και Ορεστιάδα) θα δώσουν τους αγώνες τους για την 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος, καθώς το τριήμερο 6-8/12/2002 θα γίνουν τα τουρνουά του CEV Cup.

    Το πρόγραμμα και οι διαιτητές:

    (9η αγωνιστική)

    Γηπ. ΠΑΟ 17.30 Παναθηναϊκός-Άρης (Αντωνούλης-Βασιλειάδης)

    Γηπ. Πανελληνίου 18.00 Πανελλήνιος-Ορεστιάδα Εμπορική (Καλπακτσόγλου-Δεληκωστίδης). Αναπληρωματικοί διαιτητές: Αγάθος, Θανόπουλος.

    [18] ΑΝΑΓΚΗ ΑΜΕΣΗΣ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ "ΒΛΕΠΕΙ" Ο ΤΟΥΡΚΜΕΝ

    Αγκυρα, 2 Δεκεμβρίου 2002 (19:56 UTC+2)

    Την εκτίμηση πως οι πύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) δεν θα ανοίξουν εύκολα στην Τουρκία, αν δεν επιλυθεί το Κυπριακό για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη κι αν καθοριστεί ημερομηνία για ενταξιακές διαπραγματεύσεις, διατυπώνει σε άρθρο του στο σημερινό φύλλο της Hurriyet ο πρέσβης ε.τ. και πρώην υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Ιλτέρ Τουρκμέν.

    Ο Τούρκος διπλωμάτης τονίζει ότι εάν η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν υπογράψει την ιδρυτική συμφωνία που προβλέπεται στο σχέδιο Ανάν έως τις 12 Δεκεμβρίου, τότε η ένταξη της «Νότιας Κύπρου», όπως γράφει, στην ΕΕ, εκπροσωπώντας ολόκληρο το νησί, θα εισέλθει στην τελευταία φάση της από την οποία δεν θα υπάρχει επιστροφή.

    Προειδοποιεί ακόμη ότι «εάν η τουρκική κυβέρνηση σημειώσει επιτυχία στο άλμα της για εκδημοκρατισμό, θα καταστεί δυνατό μεν να καθορισθεί ημερομηνία για ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ Τουρκίας, αλλά κι αν ακόμη αυτές αρχίσουν και δεν επιλυθεί το Κυπριακό για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν πρόκειται να ανοίξουν εύκολα οι πύλες της ΕΕ στην Τουρκία».

    Στο διάστημα αυτό, γράφει ο Ιλτέρ Τουρκμέν, "ενώ η "Νότια Κύπρος" θα αναπτυχθεί περαιτέρω, ο λαός της ''Βόρειας Κύπρου'' θα απογοητευθεί και το χάσμα που τον χωρίζει από την ηγεσία του θα μεγαλώσει κι άλλο και ο Τουρκισμός της Κύπρου θα χαθεί".

    Τέλος, εκφράζει την ελπίδα ότι η σημερινή εξουσία στην Τουρκία, η οποία ξεκίνησε την εξωτερική πολιτική της με ρεαλιστικά και δυναμικά άλματα, όπως τονίζει, θα είναι οξυδερκής και θα διαμορφώσει ένα ισορροπημένο μακροπρόθεσμο όραμα «χωρίς να επηρεασθεί από τους ενδοιασμούς του επαρχιώτικου δεξιού και αριστερού εθνικισμού και τις εμμονές της γραφειοκρατίας».

    [19] ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΤΙΡΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 2 Δεκεμβρίου 2002 (19:49 UTC+2)

    Την ανάγκη αναμόρφωσης του ισχύοντα κανονισμού πυροπροστασίας κτιρίων, ο οποίος παρουσιάζει αρκετές ελλείψεις, εισηγείται το ΤΕΕ/ΤΚΜ και ο Σύλλογος Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Βορείου Ελλάδος (ΣΜΗΒΕ). Επίσης προτείνει τη στελέχωση των γραφείων πυρασφάλειας με επαρκές και μόνιμο επιστημονικό προσωπικό, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες διαφόρων επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

    Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΜΗΒΕ, Ηλίας Χομσίογλου, στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσαν στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, οι δυο παραπάνω φορείς σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, χαρακτηριστικό παράδειγμα των ελλείψεων στον ισχύοντα -από το 1989- κανονισμό πυροπροστασίας, αποτελεί το γεγονός ότι δεν λαμβάνει υπόψη νέες εγκαταστάσεις και τεχνολογίες, όπως αυτές του φυσικού αερίου.

    Ο κ. Χομσίογλου παρατήρησε τις διαφορές που παρατηρούνται ανάμεσα στον Κανονισμό Πυροπροστασίας Κτιρίων και των πυροσβεστικών διατάξεων, όσον αφορά την αντιμετώπιση των ίδιων ακριβώς περιπτώσεων και ανέφερε ως παράδειγμα τις πυροδιαμερισματοποιήσεις και τα μέτρα ενεργητικής πυροπροστασίας.

    Προβλήματα διαπιστώνονται επίσης ως προς τη διαδικασία χορήγησης πιστοποιητικού κατόπιν αυτοψίας, που καλύπτεται κατά κόρον από την υπεύθυνη δήλωση καλής λειτουργίας των συστημάτων, εκ μέρους του μηχανικού.

    Το ΤΕΕ/ΤΚΜ και ο ΣΜΗΒΕ θεωρούν επιτακτική ανάγκη τη στελέχωση των γραφείων πυρασφάλειας με μόνιμο, εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, για τον έλεγχο μελετών και τη διενέργεια αυτοψιών, αλλά και τον εφοδιασμό τους με συστήματα μηχανογράφησης και διαχείρισης αρχείου.

    Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το Γραφείο Πυρασφάλειας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Νομού Θεσσαλονίκης, οι δυο φορείς εισηγούνται την αλλαγή της δομής του, προτείνοντας την ύπαρξη δυο διοικήσεων (δυτικά και ανατολικά του νομού), αφού προηγηθεί η στελέχωση και ο εξοπλισμός του.

    Από την πλευρά τους, ο αντιπύραρχος Δημήτρης Φαφούτης και ο πύραρχος Βύρων Τόλκας παρουσίασαν στατιστικά στοιχεία του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, σύμφωνα με τα οποία οι πυρκαγιές σε κτίρια της Θεσσαλονίκης, το 2001, ήταν 922. Επίσης στην ευρύτερη περιοχή της πόλης, η πυροσβεστική υπηρεσία δέχθηκε, κατά την ίδια χρονική περίοδο, 3.056 κλήσεις για πυρκαγιές, από τις οποίες το 20,45% αφορούσε κατοικίες.

    [20] ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΝΔ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ

    Aθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2002 (19:36 UTC+2)

    Τις πληγείσες από το σεισμό περιοχές της Ηλείας θα επισκεφτεί κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας αποτελούμενο από τον υπεύθυνο Εκτάκτων Αναγκών, Βουλευτή Τρικάλων κ. Ν. Λέγκα, και τεχνοκράτες. Το κλιμάκιο θα συνοδεύσουν και οι Βουλευτές Ηλείας κ.κ. Π. Αδρακτάς και Β. Κορκολόπουλος που ήδη βρίσκονται στην περιοχή.

    [21] ΑΥΡΙΟ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 2 Δεκεμβρίου 2002 (19:35 UTC+2)

    Τις υποχρεώσεις τους στο Τσάμπιονς Λιγκ ξεκινούν από αύριο ο Ηρακλής και ο Ολυμπιακός, ενώ ο Πανελλήνιος στις γυναίκες θα δώσει την Τετάρτη το πρώτο ματς για τους ομίλους του Τοπ Τιμς Καπ.

    Το πρόγραμμα των αγώνων των ελληνικών ομάδων και οι διαιτητές είναι:

    Τσάμπιονς Λιγκ ανδρών

    Όμιλος D

    Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 21:00 Πουατιέ (FRA)-Ηρακλής (Σαλόνεν-Καϊνουλάινεν, Φινλανδία)

    Όμιλος Α

    Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 18:30 Ολυμπιακός-Λέφσκι Σόφιας (BUL) (Σοκούλου-Ερμιχάν, Τουρκία)

    Τοπ Τιμς Καπ γυναικών

    Όμιλος 1

    Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 17:00 Πανελλήνιος-Πιάτρα Νιμτ (ROM) (Λοκατέλι-Σάντι, Ιταλία).

    [22] OI ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

    Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2002 (19:33 UTC+2)

    Τις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τα άτομα με αναπηρίες παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Δημήτρης Ρέππας με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρίες.

    Συγκεκριμένα σημείωσε ότι θα δίνεται η δυνατότητα στα άτομα με αναπηρίες να παρακολουθήσουν προγράμματα κατάρτισης που είναι κοντά στα ενδιαφέροντά τους, ο ΟΑΕΔ θα επιχορηγεί τους εργοδότες για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, με αυξημένη επιδότηση για τα Άτομα με Αναπηρίες, θα παρέχονται υποστηρικτικές υπηρεσίες με στόχο την ενδυνάμωση και την εμψύχωση του Ατόμου με Αναπηρία, θα υπάρχουν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας ειδικές δράσεις για την κατάρτιση των Ατόμων με Αναπηρίες στις βασικές δεξιότητες της πληροφορικής, ενώ θα υπάρχουν και ολοκληρωμένα προγράμματα για την προκατάρτιση κατάρτιση και προώθηση στην απασχόληση ατόμων με βαριές αναπηρίες. Τέλος θα αναπτύσσονται εξατομικευμένες προσεγγίσεις ώστε να γίνεται η σωστή διάγνωση των ιδιαίτερων αναγκών του ατόμου με αναπηρία.

    Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι ήδη το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων υλοποιεί το ν.2643/98, ένα από τα πιο προοδευτικά σχετικά νομοθετήματα στην Ε.Ε, που υποχρεώνει τους φορείς του δημοσίου και τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα να προσλάβουν στα προβλεπόμενα ποσοστά άτομα με αναπηρίες. Παράλληλα οι προκηρύξεις του έτους 2002 έχουν ολοκληρωθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος τους και η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων στις περιφερειακές διευθύνσεις του ΟΑΕΔ, συνεχίζεται για την κάλυψη 1.532 θέσεων όλων των προστατευόμενων κατηγοριών.

    [23] Ο Ν. ΖΗΣΗΣ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΗΣ 5ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 2 Δεκεμβρίου 2002 (19:28 UTC+2)

    Ο παίκτης της ΑΕΚ, Νίκος Ζήσης αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της 5ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 στο μπάσκετ. Στη δεύτερη θέση και με μία ψήφο διαφορά τον ακολούθησε ο Παναγιώτης Λιαδέλης του Μακεδονικού, ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε ο Τζέισον Χαρτ επίσης του Μακεδονικού.

    [24] MOYΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Δεκεμβρίου 2002 (19:26 UTC+2)

    Μουσική εκδήλωση διοργανώνει αύριο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 6 αύριο το απόγευμα στο ξενοδοχείο Hyatt και σε αυτήν θα τιμηθούν εθελοντικές οργανώσεις και σύλλογοι για την κοινωνική τους προσφορά καθώς και γονείς για τη συνολική τους προσφορά στα άτομα με ειδικές ανάγκες.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 2 December 2002 - 19:13:35 UTC