Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-12-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΔΟΘΗΚΕ ΣΤΑ ΗΕ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ
  • [02] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
  • [03] ΟΙ Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΚΑΙ Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ
  • [04] ΦΛΕΙΣΕΡ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΑΣΙΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΟΠΛΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [05] Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ
  • [06] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΕΛΙΚΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ
  • [07] ΕΠΑΦΕΣ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [08] ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ
  • [09] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΟΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [10] ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΕΕ
  • [11] ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΟ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΛΙΡΑΣ
  • [12] ΔΥΟ ΝΕΑ ΚΕΠ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
  • [13] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [14] ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ 2 ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [15] ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗΣ
  • [16] ΠΓΔΜ: ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΣΠΙΤΙΑ ΠΟΥ "ΔΟΘΗΚΑΝ" ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ
  • [17] ΠΓΔΜ: ΠΡΟΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
  • [18] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΙΛΙΕΚΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
  • [19] Ο ΝΤΕΜΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΠΑΙΖΕΙ ΜΠΑΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
  • [20] ΣΤΑ ΕΔΡΑΝΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΚΑΘΙΣΕ Ο ΓΚ. ΟΣΤΡΕΝΙ
  • [21] ΟΙ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΣΤΟΝ Γ. ΛΙΑΝΗ
  • [22] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [23] Ο ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΠΙΔΟΘΗΚΕ ΣΤΑ ΗΕ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ

    Νέα Υόρκη, 5 Δεκεμβρίου 2002 (19:30 UTC+2)

    Την απάντηση της τουρκοκυπριακής πλευράς στην επιστολή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν της 25ης Νοεμβρίου 2002, παρέλαβε σήμερα από την αντιπροσωπεία της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη αξιωματούχος του ΟΗΕ, ο οποίος επισκέφθηκε τον ''αντιπρόσωπο'' του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη Ρεσάντ Τσακλάρ.

    Τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη την παραλαβή της επιστολής.

    Σε δηλώσεις του, ο ''αντιπρόσωπος'' του ψευδοκράτους στην Ουάσιγκτον Οσμάν Ερτούγκ ανέφερε πως ''στις 11.30 σήμερα (ώρα Νέας Υόρκης) η απάντησή μας στη δεύτερη επιστολή του ΓΓ επιδόθηκε στη Γραμματεία των ΗΕ από το γραφείο μας στη Νέα Υόρκη''.

    Ερωτηθείς αν η απάντηση είναι θετική, ο κ. Ερτούγκ είπε πως ''έχουμε ήδη δώσει από πριν τη θετική μας απάντηση. Αυτό δεν απαιτείτο από τον ΓΓ να πούμε ναι ή όχι. Κατ' ακρίβεια ζητούσε από τα δυο μέρη να πουν τι θεωρούν ότι πρέπει να τροποποιηθεί στο έγγραφο του ΓΓ. Και αυτό είναι ακριβώς αυτό που έχουμε κάνει''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [02] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2002 (19:33 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που είχε ως θέμα την περιφερειακή ανάπτυξη και το Γ΄ ΚΠΣ. Πιο συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της πρόσφατης δημοσκόπησης ανέφερε ότι οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν κάποιες ενδείξεις οι οποίες όμως δεν καθορίζουν ούτε τις πεποιθήσεις μας ούτε τις πράξεις μας, το πιστεύω μας το καθορίζουμε εμείς. Λαμβάνονται υπ' όψιν -είπε- όμως δεν καθορίζουν την πολιτική μας. Εχουμε πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα.

    Οσον αφορά το βασικό θέμα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός μετά τις εισηγήσεις των υπουργών Χριστοδουλάκη, Σκανδαλίδη και Πάχτα ανέφερε: "η αποτελεσματικότητά μας στην υλοποίηση του Γ' ΚΠΣ θα κρίνει το σύνολο των προσπαθειών μας καθώς η υλοποίηση των έργων έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στο εισόδημα των πολιτών". "Το Γ' ΚΠΣ αποτελεί βάση για την αύξηση της ευημερίας του ελληνικού λαού και οι προϋποθέσεις γι αυτό είναι θετικές", είπε χαρακτηριστικά. Οσον αφορά τα γραφειοκρατικά προβλήματα στην απορρόφηση του Γ΄ ΚΠΣ, που επεσήμαναν πολλοί υπουργοί στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός δήλωσε:

    "Πρέπει να πατάξουμε τη γραφειοκρατία που μας ταλαιπωρεί" και πρόσθεσε ότι από την αποτελεσματικότητα του Γ' ΚΠΣ κρίνεται το σύνολο της προσπάθειάς μας για την τετραετία".

    Το υπουργικό Συμβούλιο όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας αποφάσισε στροφή στην ελληνική περιφέρεια και επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων του τρίτου κοινοτικού πλαισίου στήριξης.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού σε δηλώσεις του είπε ότι το πρώτο μήνυμα του υπουργικού συμβουλίου είναι ότι για το ΠΑΣΟΚ και για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ η περιφέρεια είναι στην πρώτη γραμμή των ενδιαφερόντων μας για τον επόμενο χρόνο. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, προκειμένου να επιταχύνουμε τις διαδικασίες υλοποίησης του Γ΄ ΚΠΣ, όπως επίσης και όλων των αναπτυξιακών επιλογών. Ο Κ. Σκανδαλίδης αναφέρθηκε σε πέντε προβλήματα:

    Το πρώτο είναι η ανασυγκρότηση της υπαίθρου με την ευρύτερη έννοια του όρου και με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους και τα προβλήματα αντιμετώπισης των μηχανισμών που υλοποιούν την πολιτική μας, καθώς και τα θέματα που έχουν σχέση με τις ειδικές αναπτυξιακές πολιτικές σε ορεινές, νησιωτικές και αστικές περιοχές.

    Το δεύτερο είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας και η δυνατότητα που έχει μέσω της αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, αλλά και για την υλοποίηση του Γ΄ ΚΠΣ, η διάρθρωση προσλήψεων και προς τα κάτω, προκειμένου να επιταχυνθούν αυτές οι διαδικασίες.

    Το τρίτο είναι η σχέση κράτους - πολίτη και οι δυσκολίες που εμφανίζονται σε σχέση με ορισμένους οργανισμούς και με το κράτος στην περιφέρεια και το πώς μπορούν να καλυφθούν με μια σειρά από πρωτοβουλίες που παίρνει το υπουργείο Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και οι οποίες είναι γνωστές σε αυτή τη φάση.

    Το τέταρτο είναι η ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και ουσιαστικά με επίκεντρο τη μικρομεσαία επιχείρηση, η ανάγκη να υπάρξει ένας νέος αναπτυξιακός νόμος που να περιθωριοποιεί τα κίνητρα για να μπορεί η ιδιωτική πρωτοβουλία να αξιοποιήσει τους υπάρχοντες πόρους στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ, προκειμένου να προχωρήσει σε πολλαπλασιασμό των επενδύσεων.

    Το πέμπτο είναι οι πολιτικές για τις ειδικές ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες πλέον καταλαμβάνουν κάθε περιφέρεια της χώρας. Ομάδες, όπως είναι οι μετανάστες, οι παλιννοστούντες, οι μουσουλμάνοι, οι τσιγγάνοι κλπ. και για τις οποίες οι συντονισμένες πολιτικές της κυβέρνησης πρέπει να αποκτήσουν πιο επιτακτικό χαρακτήρα.

    Τέλος με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας ορίστηκε Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ο Κ. Δαφέρμος και πρόεδρος του ΕΟΦ ο καθηγητής Χ. Σαβάκης.

    [03] ΟΙ Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΚΑΙ Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2002 (19:24 UTC+2)

    Υπερδιπλάσιος αριθμός ευρώ κατά κεφαλή θα διατεθεί τα επόμενα χρόνια από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης στην περιφέρεια σε σύγκριση με τα ποσά που θα διατεθούν στην Αττική. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που εξέτασε την πορεία του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης και της περιφερειακής σύγκλισης και για το λόγο αυτό έχει επιστρατεύσει αρκετές συγκεκριμένες πολιτικές, όπως η κοινωνική πολιτική, η πολιτική συνταξιοδότησης των αγροτών, η φορολογική πολιτική η οποία δεσμεύει πόρους από τα έσοδα και τα επιστρέφει στις περιφέρειες και την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και η πολιτική που εφαρμόζει για το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

    Ερωτηθείς για την κριτική που ασκεί η ΝΔ στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για χαμηλή απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων, ο κ. Χριστοδουλάκης απάντησε ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει ήδη να ολοκληρώσει τη φάση της προετοιμασίας και της προκήρυξης των έργων ενώ από φέτος ξεκινά η φάση της υλοποίησης των έργων και το 2003 θα υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να δούμε τα έργα και τις νέες υποδομές να μπαίνουν στην καθημερινή ζωή του Έλληνα πολίτη.

    Σχετικά με την κριτική που δέχτηκε ο υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Πάχτας, ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι «ο κ. Πάχτας, όπως και όλα τα μέλη της κυβέρνησης έχουν μοχθήσει όλο αυτό το διάστημα, προκειμένου αυτή η δύσκολη πρώτη φάση, στην οποία δεν αντεπεξήλθαν πολύ πιο συγκροτημένες οικονομίες από τη δική μας, να έρθει εις πέρας με απόλυτη επιτυχία». Μίλησε ακόμη για τις διαδικασίες που εμπλέκονται στο Γ΄ ΚΠΣ και τόνισε ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή σε κάθε στάδιο σχεδιασμού, εξέτασης και υλοποίησης του προγράμματος.

    «Θα κριθούμε από το αποτέλεσμα» ήταν το σχόλιο του κ. Πάχτα ο οποίος τόνισε ότι το 2003 θα είναι το έτος της συγκομιδής μιας προσπάθειας γιγαντιαίας που έγινε από την πολιτεία και την κοινωνία τα τελευταία έτη.

    Σε πέντε σημαντικά προβλήματα που αφορούν περιφέρειες της χώρας αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Συγκεκριμένα μίλησε για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου με την προώθηση ειδικών αναπτυξιακών πολιτικών, την αντιμετώπιση της ανεργίας μέσω δράσεων της αυτοδιοίκησης και του ΚΠΣ, τη βελτίωση των σχέσεων κράτους πολίτη, με πρωτοβουλίες του υπουργείου Εσωτερικών, την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις πολιτικές για τις ειδικές ομάδες του πληθυσμού όπως οι μετανάστες, οι παλιννοστούντες, οι μουσουλμάνοι, οι τσιγγάνοι και άλλοι.

    Ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ως βασική προτεραιότητα την περιφέρεια και διαβεβαίωσε πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης του Γ΄ ΚΠΣ αλλά και των υπόλοιπων αναπτυξιακών επιλογών. Εξάλλου, ο υπουργός Εσωτερικών πρότεινε στο Υπουργικό Συμβούλιο και ο Πρωθυπουργός το έκανε δεκτό, η Διυπουργική Επιτροπή Θεσμών να συνέλθει τις επόμενες μέρες, προκειμένου να συζητήσει την ευρύτερη διάταξη των θεσμών σήμερα, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου το κράτος να καταστεί αποτελεσματικότερο ως προς την εξυπηρέτηση του πολίτη.

    Σχετικά με τη γραφειοκρατία στις διαδικασίες του ΚΠΣ ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει προσπάθειες με απτά αποτελέσματα και υπογράμμισε πως η προσπάθεια που καταβάλλεται αυτή την εποχή επικεντρώνεται ακριβώς στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου που αφορά τις παρεμβάσεις στην περιφέρεια με κλιμάκια σε όλες τις περιοχές της χώρας.

    [04] ΦΛΕΙΣΕΡ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΑΣΙΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΟΠΛΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Ουάσινγκτον, 5 Δεκεμβρίου 2002 (21:04 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ επισημαίνουν ότι έχουν στη διάθεσή τους "ακλόνητα στοιχεία" που αποδεικνύουν ότι το Ιράκ αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής παρά την ανικανότητα των επιθεωρητών του ΟΗΕ να τα εντοπίσουν.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άρι Φλέισερ επισήμανε ότι σε περίπτωση που δεν υπήρχαν βάσιμα στοιχεία τότε ούτε ο Αμερικανός πρόεδρος ούτε ο υπουργός Άμυνας δεν θα υπεραμύνονταν της άποψης για την ανάπτυξη των όπλων μαζικής καταστροφής από το Ιράκ.

    Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει την στάση που αναμένεται να τηρήσει η αμερικανική πλευρά δηλώνοντας ότι κατ΄ αρχήν αναμένεται η έκθεση που θα παραδώσει η Βαγδάτη περί του ιρακινού οπλοστασίου στις 7 Δεκεμβρίου, μία ημέρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας.

    Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική πλευρά έχει ασκήσει πιέσεις στους επιθεωρητές του ΟΗΕ κατηγορώντας τους για "χαλαρές" και όχι επιθετικές επιθεωρήσεις που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τα όπλα που φέρεται ότι κρύβει η Βαγδάτη.

    [05] Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Δεκεμβρίου 2002 (21:02 UTC+2)

    Τον σημαντικό ρόλο των Ελληνίδων της ομογένειας θα επιχειρήσουν να αναδείξουν οι ομιλητές στην διημερίδα με τίτλο «Η Ελληνίδα της διασποράς», που θα γίνει στις 6 και 7 Δεκεμβρίου, στην αποθήκη Δ' του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη, ότι στο τελευταίο συνέδριο του ΣΑΕ αποφασίστηκε η ανακήρυξη του 2002 ως έτους της ελληνίδας της διασποράς και η διημερίδα αποτελεί την κορύφωση των εκδηλώσεων εορτασμού.

    Περαιτέρω, επισήμανε ότι η ελληνίδα της διασποράς διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στη διατήρηση της ελληνικότητας της νέας γενιάς των ομογενών. Όπως ανέφερε, έχει παρατηρηθεί ότι στους μικτούς γάμους στους οποίους η σύζυγος είναι ελληνικής καταγωγής τα παιδιά μαθαίνουν καλά ελληνικά και διατηρούν τους δεσμούς με την ομογένεια και με την Ελλάδα.

    Υπογράμμισε ακόμη ότι η επικείμενη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η ελληνική προεδρία της ΕΕ και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα συνεισφέρουν αποφασιστικά στην ενίσχυση των δεσμών των ομογενών με την Ελλάδα.

    Κατά τη διάρκεια της διημερίδας θα τιμηθούν τέσσερις ελληνίδες, μια από κάθε περιφέρεια του ΣΑΕ, που έχουν διακριθεί στον επαγγελματικό στίβο. Πρόκειται για την βουλευτή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Καναδά, Ελένη Μπακοπάνου, την διευθύντρια του σχολείου «Σαχέτι» της Νοτίου Αφρικής, Αναστασία Κρυσταλίδου, την επιχειρηματία Θεοδοσία Αντωνιάδου Τζιβέλι, που δραστηριοποιείται στην Ιταλία, και την βουλευτή Αυστραλίας Μαρία Βαμβακινού.

    Χαιρετισμό στην διημερίδα θα απευθύνουν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης, ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Δόλλης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αντρέας Αθενς, ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης, ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Ηλίας Λιακόπουλος, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Διοργανωτές της διημερίδας είναι η γενική γραμματεία Ισότητας και η γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.

    [06] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΕΛΙΚΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 5 Δεκεμβρίου 2002 (20:57 UTC+2)

    Ημερίδα για το πρόγραμμα της Ευέλικτης Ζώνης Καινοτόμων Δράσεων διοργανώνει αύριο, στο Γυμνάσιο Εξαπλατάνου, η Τοπική Οργανωτική Επιτροπή του Νομού Πέλλας.

    Η Ευέλικτη Ζώνη Καινοτόμων Δράσεων χρησιμοποιείται ως μέσο για την καλύτερη προσέγγιση μιας άλλης γενικά αποδεκτής και προσδοκώμενης αντίληψης για το σχολείο, το οποίο πρέπει να είναι χώρος ευχαρίστησης και όχι μόνο διδασκαλίας και παθητικής αποδοχής αποσπασματικών γνώσεων.

    Η φιλοσοφία του συγκεκριμένου προγράμματος, που εφαρμόζεται πιλοτικά, αποβλέπει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της συλλογικής προσπάθειας, επιτρέποντας στους μαθητές να προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο τη γνώση. Οι μαθητές οργανώνουν σε συνεργασία με τους καθηγητές τους ομάδες εργασίας, επιλέγουν τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθούν, συλλέγουν αρχειακό υλικό και αναπτύσσουν ποικίλες δραστηριότητες. Η σύνδεση της θεματολογίας με άλλα μαθήματα αποτελεί το βασικό ιστό του προγράμματος.

    [07] ΕΠΑΦΕΣ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Νέα Υόρκη, 5 Δεκεμβρίου 2002 (20:56 UTC+2)

    Με το δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, τον επικεφαλής της επιτροπής διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, Ντανιέλ Ντοκτόροφ, και τον κυβερνήτη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, Τζορτζ Πατάκι, συναντήθηκε σήμερα στη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Η συζήτηση του κ. Βενιζέλου με τον δήμαρχο και τους αρμόδιους για την διεκδίκηση της υποψηφιότητας του 2012 είχε ως αντικείμενο την ανταλλαγή εμπειριών και την παρουσίαση του σημείου στο οποίο βρίσκεται η προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα. Συζητήθηκε, επίσης, η συνεργασία γύρω από θέματα που αφορούν στην προβολή των αγώνων της Αθήνας, την Πολιτιστική Ολυμπιάδα και τη συνέχειά της μετά το 2004.

    Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε, επίσης, τον κ. Μπλούμπεργκ για τις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη, στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τη Unicef.

    Στη συνάντησή του με τον κυβερνήτη Πατάκι, η θητεία του οποίου ανανεώθηκε πρόσφατα, ο κ. Βενιζέλος, συζήτησε επίσης το θέμα της διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, καθώς και ζητήματα που αφορούν στον ελληνισμό της πολιτείας.

    Νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Δημήτριο, με τον οποίο συζήτησε για θέματα που αφορούν τη συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού σε προγράμματα στήριξης και προβολής της ελληνικής γλώσσας και Πολιτισμού.

    [08] ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

    Aθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2002 (20:55 UTC+2)

    Στη δικαιοσύνη θα προσφύγει άμεσα το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών μετά από σχετική απόφαση του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Βερελή για την απεργία των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος, εξαιτίας της οποίας ταλαιπωρήθηκε ιδιαίτερα σήμερα το επιβατικό κοινό. Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι στόχος της ενέργειας αυτής είναι η προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος και η προστασία του επιβατικού κοινού καθώς και η διεκδίκηση αποζημίωσης για οποιεσδήποτε βλάβες έχουν προκληθεί από την απεργία.

    Το γραφείο Τύπου του υπουργείου γνωστοποιεί ότι χθες το βράδυ η Διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας έλαβε σε κοινοποίηση ανακοίνωση της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας που δεν απευθυνόταν στη διοίκηση αλλά καλούσε τα μέλη της Ένωσης σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ.

    Το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών κάνει λόγο για «αιφνιδιαστική γνωστοποίηση της απεργίας», τρεις μόλις ώρες πριν την έναρξή της, γεγονός που δεν άφησε περιθώρια για την έγκαιρη ενημέρωση των αεροπορικών εταιρειών και του επιβατικού κοινού. Παράλληλα μιλά για «κατά το νόμο καταχρηστική και κακόπιστη συμπεριφορά».

    [09] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΟΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2002 (20:50 UTC+2)

    "Η σπουδή της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης στην αποδοχή της απαράδεκτης πρότασης Ανάν, που εντάσσεται στα πλαίσια της υποτελούς και δουλοπρεπούς εξωτερικής πολιτικής, οδήγησε σήμερα στη γελοιοποίηση της Ελλάδας και της Κύπρου", δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

    Σχολιάζοντας τις σημερινές εξελίξεις στο Κυπριακό ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ τόνισε ότι "η ευθύνη της ελληνικής πλευράς είναι μεγάλη για τα αδιέξοδα που δημιούργησαν αυτοί οι κυβερνητικοί χειρισμοί στα εθνικά μας θέματα και έχουν θέσει ήδη σε μεγάλο κίνδυνο τα συμφέροντα του Ελληνισμού, της Κύπρου, της Ελλάδας".

    [10] ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΕΕ

    Σκόπια, 5 Δεκεμβρίου 2002 (20:49 UTC+2)

    Την πραγματοποίηση νέας συνάντησης των αρχηγών των τεσσάρων κομμάτων (VMRO-DPMNE, SDSM, DPA, PDP) που υπέγραψαν την ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας, τον Αύγουστο του 2001, με την οποία τερματίστηκαν οι ένοπλες συγκρούσεις στην ΠΓΔΜ, προτείνει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΕ στα Σκόπια, Ιρίνα Γκιουζέλοβα, στη νέα αυτή συνάντηση, στην οποία πρέπει να προσκληθεί να συμμετάσχει και το αλβανικό κόμμα "Eνωση για Δημοκρατική Ενταξη" (DUI), διότι είναι μέλος της νέας κυβέρνησης, θα εξεταστεί η πορεία της εφαρμογής της συμφωνίας της Οχρίδας και θα δοθεί νέα ώθηση στην υλοποίηση των διατάξεών της.

    Ηδη, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, ο εντεταλμένος της ΕΕ στην ΠΓΔΜ, Alexis Brouhns, συζήτησε την πρόταση με τους αρχηγούς των τεσσάρων κομμάτων, καθώς και με στελέχη του DUI, το οποίο θεωρεί ότι είναι καιρός για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης.

    Σύμφωνα με την πρόταση της ΕΕ φέρονται και τα υπόλοιπα κόμματα, εκτός του VMRO, του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, ενώ η κυβερνώσα Σοσιαλδημοκρατική Ενωση (SDSM) προτείνει να τεθεί η εποπτεία της εφαρμογής της συμφωνίας της Οχρίδας, στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Μουσά Τζαφέρι.

    Οπως αναφέρθηκε σε σχόλια ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, το VMRO δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τη θέση του. Αν και δηλώνει ότι δεν είναι εναντίον μιας τέτοιας συνάντησης, ωστόσο θεωρείται απίθανο να δεχθεί να συμμετάσχει, αφενός διότι δεν αναγνωρίζει τον Πρόεδρο, Μπόρις Τραϊκοφσκι, υπό την προεδρία του οποίου θα γίνει η συνάντηση και αφετέρου διότι θεωρεί ότι η συμφωνία της Οχρίδας λειτουργεί σε βάρος των εθνικών συμφερόντων.

    Στο μεταξύ αύριο αναμένεται στα Σκόπια ο κοινοτικός επίτροπος, Κρις Πάτεν, αρμόδιος για τις εξωτερικές υποθέσεις της ΕΕ. Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Σταθεροποίησης και Εταιρικής Σχέσης που έχει εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα Δυτικά Βαλκάνια.

    Στο επίκεντρο των θεμάτων που θα συζητήσει ο κ.Πάτεν με τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων θα είναι η εφαρμογή της συμφωνίας της Οχρίδας, η καταπολέμηση της διαφθοράς και το οργανωμένο έγκλημα. Θα εξεταστεί επίσης το θέμα που προέκυψε με τα διυλιστήρια της ΟΚΤΑ και το μονοπωλιακό καθεστώς, που είναι αντίθετο με τις διατάξεις της ΕΕ.

    [11] ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΟ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΛΙΡΑΣ

    Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2002 (20:48 UTC+2)

    Αμετάβλητο στο 4% διατήρησε το βασικό επιτόκιο της βρετανικής λίρας η Τράπεζα της Αγγλίας, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις που διατύπωναν αρμόδιοι αναλυτές.

    Οι λόγοι που οδήγησαν το διοικητικό συμβούλιο του εν λόγω χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στην απόφαση αυτή, είναι αφενός η καλή κατάσταση της βρετανικής οικονομίας και κυρίως οι υψηλές καταναλωτικές δαπάνες και αφετέρου οι μεγάλες πληθωριστικές τάσεις στην αγορά ακινήτων.

    E.A.

    [12] ΔΥΟ ΝΕΑ ΚΕΠ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

    Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2002 (20:47 UTC+2)

    Δυο νέα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) θα εγκαινιάσει το Σαββατοκύριακο, στον Έβρο, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Σταύρος Μπένος.

    Ειδικότερα, το Σάββατο, ο κ. Μπένος θα εγκαινιάσει το ΚΕΠ του Δήμου Ν. Βύσσας και την επόμενη μέρα το ΚΕΠ του Δήμου Διδυμοτείχου.

    Εξάλλου, την Κυριακή, μετά το τέλος της τελετής των εγκαινίων στο ΚΕΠ Διδυμότειχου, ο υφυπουργός Εσωτερικών θα παραστεί στην εκδήλωση παράδοσης των κατοικιών σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Κινηματόγραφο της πόλης.

    [13] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 5 Δεκεμβρίου 2002 (20:44 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου θα χρησιμοποιηθεί για τη μη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού και τη διχοτόμηση του νησιού, εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

    Σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξη για την εξέλιξη στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στην Κοπεγχάγη, η κ. Παπαρήγα απάντησε: «Βλέπουμε ότι προωθείται μια λύση πακέτο. Αυτό που προστέθηκε είναι η ημερομηνία ένταξης της Τουρκίας. Λίγο πολύ το προβλέπαμε ότι η ενταξιακή διαδικασία θα χρησιμοποιηθεί για τη μη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού και για τη διχοτόμηση. Ελπίζουμε και θέλουμε να διαψευσθούμε».

    Σε ερώτηση για τις βολές μεταξύ κομμάτων της Αριστεράς με αφορμή το Κυπριακό, επισήμανε: «Το καθένα κόμμα παίρνει την ευθύνη του. Εμείς δεν αλλάξαμε θέση. Θεωρούμε ότι οι αποφάσεις του ΟΗΕ που προβλέπουν ομοσπονδιακό κράτος πρέπει να εφαρμοστούν. Οποιαδήποτε άλλη λύση δημιουργεί προϋποθέσεις διαίρεσης των δύο λαών, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει. Λύση που συμφέρει στους ιμπεριαλιστές δεν μπορεί να συμφέρει στον ελληνοκυπριακό και τουρκοκυπριακό λαό. Όσοι ευθυγραμμίζονται με τη λύση των ιμπεριαλιστών έρχονται σε αντίθεση αντικειμενικά με τους λαούς. Η καλύτερη βοήθεια στον κυπριακό λαό είναι να σταθούμε αλληλέγγυοι στο πλευρό του για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ».

    Σχετικά με τη δημοσκόπηση της εταιρίας «Μέτρος Ανάλυσις» είπε πως το ΚΚΕ δεν σχολιάζει τις δημοσκοπήσεις. «Τις μελετούμε, τις παίρνουμε υπόψη, αλλά δημόσια σχόλια δεν κάνουμε, διότι θεωρούμε ότι η πολιτική των κομμάτων δεν καθορίζεται από τις δημοσκοπήσεις», σημείωσε.

    Η κ. Παπαρήγα μίλησε σε εκδήλωση-συζήτηση για τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και τα συμπεράσματα από τις συνεργασίες που έκανε το ΚΚΕ. Όπως είπε, «συζητούμε με όλους εκείνους που συνεργαστήκαμε για τα αποτελέσματα και κυρίως το από δω και πέρα, πως θα διευρύνουμε αυτή την κοινή δράση και πως θα συντονιστούμε στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και ευρύτερα όπου είναι δυνατόν». Όταν οι δημοσιογράφοι τη ρώτησαν αν η συνεργασία θα επεκταθεί και στις βουλευτικές εκλογές, απάντησε: «Ο νους σας πάει από εκλογές σε εκλογές. Αυτό που μας ενδιαφέρει πάνω από όλα είναι η κοινή δράση για να περάσει ο λαός στην αντεπίθεση».

    Εισήγηση στην εκδήλωση έκανε ο γραμματέας της κομματικής οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Χρήστος Κόφφας και παρέμβαση ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της Κ.Ε. του κόμματος.

    Παραβρέθηκαν οι βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Άγγελος Τζέκης, ο υποψήφιος νομάρχης Γιώργος Ρόκος, ο υποψήφιος δήμαρχος Αγάπιος Σαχίνης, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λευτέρης Κωνσταντινίδης, εκλεγμένοι νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.

    [14] ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ 2 ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2002 (20:44 UTC+2)

    Υποχρεωτικές κηρύχθηκαν με απόφαση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ελευθέριου Τζιόλα, δύο Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

    Ειδικότερα, υποχρεωτική κηρύχθηκε η από την 24η Ιουλίου του 2002, συλλογική σύμβαση εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των καθηγητών που εργάζονται στα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης στο Νομό Αττικής

    Επίσης, υποχρεωτική κηρύχθηκε η από την 4η Απριλίου του 2002 συλλογική σύμβαση εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των καθαριστών και καθαριστριών, που απασχολούνται στις βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις όλης της χώρας, πλην του Νομού Θεσσαλονίκης.

    [15] ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ

    Νέα Υόρκη, 5 Δεκεμβρίου 2002 (20:42 UTC+2)

    Ανώνυμη πηγή του ΟΗΕ επιβεβαίωσε την παραλαβή της απάντησης της τουρκοκυπριακής πλευράς από τα Ηνωμένα Εθνη.

    Την απάντηση παρέλαβε η Διευθύντρια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γραμματείας των ΗΕ Angela Cane, η οποία αυτή τη στιγμή ενημερώνει τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΠΓΔΜ: ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΣΠΙΤΙΑ ΠΟΥ "ΔΟΘΗΚΑΝ" ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ

    Σκόπια, 5 Δεκεμβρίου 2002 (20:41 UTC+2)

    Η κυβέρνηση των Σκοπίων ακύρωσε όλες τις αποφάσεις χορήγησης κατοικιών σε χαμηλόμισθους, που προεκλογικά "μοίρασε" η απελθούσα κυβέρνηση του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι.

    Οπως αναφέρουν δημοσιεύματα του σκοπιανού Τύπου, πρόκειται για 594 διαμερίσματα, τα οποία, "μοίρασε" η πρώην κυβέρνηση του VMRO-DPMNE σε κομματικούς φίλους και οπαδούς της. Από αυτά τα 159 έχουν ήδη δοθεί σε "δικαιούχους" και κατοικούνται, ενώ τα υπόλοιπα είναι υπό κατασκευή.

    [17] ΠΓΔΜ: ΠΡΟΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

    Σκόπια, 5 Δεκεμβρίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Το Συνταγματικό Δικαστήριο της ΠΓΔΜ αποφάσισε να αναθεωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών επιχειρήσεων, στις οποίες προέβη η προηγούμενη κυβέρνηση του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, εφόσον υπάρχουν υποψίες ότι δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του σκοπιανού Τύπου.

    Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ιλία Φιλίποφσκι, τις προηγούμενες ημέρες είχε ανακοινώσει την απόφαση της κυβέρνησης να εισηγηθεί στην εισαγγελία τη διεξαγωγή ερευνών για τη διακρίβωση τυχόν καταχρήσεων σε διάφορα υπουργεία. Ο κ.Φιλίποφσκι τόνισε μάλιστα ότι θα αναθεωρηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών επιχειρήσεων στις οποίες θα διαπιστωθούν σοβαρές παρατυπίες.

    [18] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΙΛΙΕΚΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Βουκουρέστι, 5 Δεκεμβρίου 2002 (20:38 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ίον Ιλιέσκου εξέφρασε φόβους ότι το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα χάνει την αξιοπιστία του, καθώς πολλά από τα μέλη του εμπλέκονται σε φαινόμενα διαφθοράς.

    Σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας ο κ. Ιλιέσκου ζήτησε από τα μέλη του κόμματος θα επιδείξουν αξιοπρέπεια και να έχουν πάντοτε ως γνώμονα στο έργο τους την εξυπηρέτηση των Ρουμάνων πολιτών.

    Ο ίδιος επανέλαβε τη δέσμευσή του να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην ρουμανική κοινωνία.

    Οι επισημάνσεις του σημειώνονται την χρονική στιγμή που είδε το φως της δημοσιότητας έρευνα σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας το 33% των ερωτηθέντων εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα μέλη της κυβέρνησης εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς.

    [19] Ο ΝΤΕΜΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΠΑΙΖΕΙ ΜΠΑΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 5 Δεκεμβρίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Η HellasNet, εταιρία μέλος του Ομίλου FORTHnet, χρησιμοποιώντας την εμπειρία, το ταλέντο και τη φαντασία της δημιουργικής της ομάδας, ανέπτυξε ένα πρωτοποριακό, λειτουργικό και καλαίσθητο web site με στόχο την καλύτερη ενημέρωση του φίλαθλου κοινού για τον πιο δημοφιλή ποδοσφαιριστή και έναν από τους πέντε πιο δημοφιλής Έλληνες αθλητές, τον παίκτη σύμβολο της ΑΕΚ Ντέμη Νικολαΐδη.

    Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www. Demisnikolaidis.gr, ο φίλαθλος και θαυμαστής του κορυφαίου Έλληνα επιθετικού έχει τη δυνατότητα να τον γνωρίσει καλύτερα μέσα από ένα πλούσιο πληροφοριακό οπτικοακουστικό περιεχόμενο, να παρακολουθήσει την αθλητική του πορεία, να ενημερωθεί για τις τελευταίες αθλητικές εξελίξεις της αγαπημένης του ομάδας και τις δραστηριότητες του αγαπημένου του ποδοσφαιριστή, να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς και δημοπρασίες και να γίνει μέλος του προσωπικού club του «Ντέμη».

    Το διαδικτυακό ταξίδι στις σελίδες του συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο πλαισιώνεται από σημαντικό ειδησεογραφικό περιεχόμενο. Ανέκδοτες προσωπικές και αθλητικές φωτογραφίες τις οποίες έχει επιλέξει ο Ντέμης Νικολαΐδης, συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει την τελευταία εξαετία και μερικά από τα ωραιότερα γκολ που έχει πετύχει με την ΑΕΚ, την Εθνική, αλλά και τις προηγούμενες ομάδες του, είναι σημεία που ξεχωρίζουν ανάμεσα στο πλούσιο υλικό του site.

    H ανασκόπηση της καριέρας του Ντέμη Νικολαΐδη, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα επικοινωνίας μαζί του, το γεμάτο πλούσια δώρα και εκπλήξεις members club και η δυνατότητα συμμετοχής του επισκέπτη σε forum και δημοπρασίες, συντελούν στη δημιουργία ενός προσωπικού community site, διεθνών προδιαγραφών.

    Για την ανάπτυξη του web site χρησιμοποιήθηκε η εφαρμογή διαχείρισης περιεχομένου (Content Management) της HellasNet, καθώς επίσης και ειδικές εφαρμογές streaming media για τη μετάδοση αρχείων audio και video με τις καλύτερες φάσεις των αγώνων, γκολ, συνεντεύξεων και ραδιοφωνικών μεταδόσεων όπως και η εφαρμογή online δημοπρασιών, τα έσοδα των οποίων θα διατίθενται σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

    Ο Ντέμης Νικολαΐδης ικανοποίησε τη μεγαλύτερή του φιλοδοξία, να φορέσει τη φανέλα της ΑΕΚ, το καλοκαίρι του 1996. Μετρά μια σειρά από συλλογικές και ατομικές διακρίσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι τρεις κατακτήσεις του κυπέλλου Ελλάδας (1997, 2000, 2002), η κατάκτηση του Σούπερ Καπ (1996) και η ανάδειξή του σε πρώτο Έλληνα σκόρερ όλων των εποχών στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ψηφίστηκε από τους συναδέλφους του ως ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής της περιόδου 2001- 2002 και από τους φίλαθλους ως ο πιο αγαπημένος παίκτης της εξέδρας.

    [20] ΣΤΑ ΕΔΡΑΝΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΚΑΘΙΣΕ Ο ΓΚ. ΟΣΤΡΕΝΙ

    Σκόπια, 5 Δεκεμβρίου 2002 (20:31 UTC+2)

    Στα έδρανα της Βουλής κάθισε χθες για πρώτη φορά, δυόμισι μήνες μετά την εκλογή του ως βουλευτής του αλβανικού κόμματος "Ενωση για Δημοκρατική Ενταξη" (DUI), ο πρώην στρατιωτικός διοικητής του "Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού" (ΝLA), Γκζίμ Οστρένι.

    Μιλώντας από του βήματος της Βουλής, ο Οστρένι επικαλέστηκε λόγους υγείας για να δικαιολογήσει την απουσία του από τις συνεδριάσεις του κοινοβουλίου. Δικαιολόγησε επίσης και την απουσία του αρχηγού του DUI, Aλί Αχμέτι και του Φάσλι Βελίου, από τις συνεδριάσεις, υποστηρίζοντας ότι "δεν έχουν χρόνο λόγω της ενασχόλησής τους με το κόμμα".

    Οι Αλί Αχμέτι, Γκζίμ Οστρένι και Φάσλι Βελίου, που αποτελούσαν την ηγεσία της ένοπλης οργάωνωσης NLA των Αλβανών της ΠΓΔΜ, δεν παραβρέθηκαν ούτε στην ορκωμοσία των νεοκλεγέντων βουλευτών. Ο Αχμέτι είχε δηλώσει ότι θα εμφανιστεί στη Βουλή μόνο όταν ο λαός συνειδητοποιήσει ότι το DUI είναι αποφασισμένο να συμβάλει στην εδραίωση της δημοκρατίας και της ασφάλειας και στην βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των εθνοτήτων.

    Στο μεταξύ, η αντιπρόεδρος του DUI, Τεούτα Αρίφι, ανακοίνωσε ότι το κόμμα θα προτείνει για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής, τον βουλευτή Χίσνι Σακίρι, που υπηρέτησε στις τάξεις του ΝLA. Στην υποψηφιότητα του Σακίρι, αντιδρά ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου, Νίκολα Πόποφσκι. "Θα ήταν οδυνηρό για το λαό να εκλεγεί ο Σακίρι αντιπρόεδρος της Βουλής, αλλά αν υπάρξει πρόταση του DUI είμαστε υποχρεωμένοι να την εξετάσουμε", δήλωσε ο κ.Πόποφσκι.

    Χθες πάντως δεν συμπεριελήφθη στην ημερήσια διάταξη θέμα εκλογής αντιπροέδρου της Βουλής.

    [21] ΟΙ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΣΤΟΝ Γ. ΛΙΑΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 5 Δεκεμβρίου 2002 (20:30 UTC+2)

    Οι Παραολυμπιονίκες και γενικά οι αθλητές με αναπηρίες, κατά τη προετοιμασία τους για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004, θα έχουν την πλήρη στήριξη της Πολιτείας, όπως και οι υπόλοιποι αθλητές.

    Αυτό τόνισε, σήμερα, ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης, στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (Ιωάννα Καρυοφύλλη, Πρόεδρος, Γιώργος Φουντουλάκης, Αντιπρόεδρος και Αριστείδης Πανανός, Γραμματέας).

    Η Επιτροπή ενημέρωσε τον Υφυπουργό για θέματα που απασχολούν τον αθλητισμό ατόμων με αναπηρίες. Και ειδικότερα ζήτησαν από τον κ. Λιάνη την επιχορήγηση των συλλόγων, την εξόφληση παλαιών οφειλών στους προπονητές, καθώς και την επιχορήγηση της Ομοσπονδίας για τα λειτουργικά της έξοδα.

    Ο Υφυπουργός ανταποκρίθηκε άμεσα στα αιτήματα που του τέθηκαν.

    Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ιωάννα Καρυοφύλλη, μετά τη συνάντηση με τον κ. Λιάνη, δήλωσε: «Ο Υφυπουργός απεδέχθη όλες τις προτάσεις μας και διαβεβαίωσε ότι θα σταθεί στο πλευρό μας. Πιστεύω ότι εφ' όσον αυτά υλοποιηθούν, κάτι για το οποίο είμαι σίγουρη, οι αθλητές μας θα μπορέσουν να ετοιμαστούν κατάλληλα για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και να κερδίσουν μετάλλια για τη χώρα μας».

    [22] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2002 (19:49 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Eμείς θέλουμε και είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, θα πρέπει όμως η Τουρκία να κάνει θετικές κινήσεις και να αποδείξει εμπράκτως τις καλές προθέσεις της και στο θέμα της επίλυσης του Κυπριακού και στο θέμα του ευρωστρατού, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας ερωτηθείς για τις χθεσινές δηλώσεις Ερντογάν.

    Ο υπουργός Τύπου επανέλαβε ότι δεν υπάρχει και δεν είναι δυνατό να υπάρξει καμία σύνδεση της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. με την επίλυση του πολιτικού προβλήματός της. Σχολιάζοντας τη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς το τελευταίο 24ωρο είπε ότι δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και προβληματισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν γνωρίζω αν η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να βρει στην αγορά χαρτί για fax προκειμένου να απαντήσει ο κ. Ντενκτάς στον γγ του ΟΗΕ. Φαντάζομαι, όμως, ότι το ξύλο για να γίνει χαρτί και στη συνέχεια να μπει στο fax θέλει κάποιες ώρες».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η πολιτική της κωλυσιεργίας από την τουρκοκυπριακή πλευρά δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή και χαρακτήρισε «αστείες» τις προφάσεις του Ντενκτάς. Επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά ακολουθεί πολιτική καλής πίστης γιατί θέλουμε τη λύση του Κυπριακού, γιατί εμείς θέλουμε να ζήσουν ενιαία οι κοινότητες σε ένα ενιαίο κράτος. «Εμείς θέλουμε να υπάρχει πολιτική ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας στη Ν.Α. Ευρώπη, εμείς θέλουμε να προχωρήσει η ανάπτυξη, η ευημερία για τους λαούς της περιοχής σε όλη τη Ν.Α. Ευρώπη, εμείς θέλουμε να μειωθούν οι εξοπλισμοί, εμείς θέλουμε να προχωρήσει η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και να μη δημιουργείται ασταθής κατάσταση σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή» ανέφερε ο κ. Πρωτόπαπας και κατέληξε δηλώνοντας ότι αν δεν υπάρξει μια θετική, βιώσιμη και δίκαιη λύση, την οποία και επιδιώκουμε, τότε η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να έχει πειστεί ότι η λύση δεν βρέθηκε με την ευθύνη της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς.

    [23] Ο ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2002 (19:40 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Υπάρχει σημαντική βελτίωση της εικόνας της κυβέρνησης, η οποία είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας που καταβάλλουμε, της μεγαλύτερης ανταπόκρισής μας στα προβλήματα του πολίτη, της υλοποίησης του προγράμματός μας, ανέφερε και σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας ερωτηθείς για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Ωστόσο όπως είπε ο κ. Πρωτόπαπας υπάρχει δρόμος ακόμα. Υπάρχουν προβλήματα σε κάποιους τομείς και πρέπει να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή αλλά η εικόνα της κυβέρνησης αλλά και του ΠΑΣΟΚ βαίνει συνεχώς βελτιούμενη. Κατέληξε λέγοντας ότι με τη σκληρή δουλειά που θα συνεχιστεί, θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, προκειμένου να μπορούμε να κερδίσουμε και τις επόμενες εκλογές.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 5 December 2002 - 19:13:35 UTC