Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-12-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [02] ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΧΙΟΝΙΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ
  • [03] Ο ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ 17Ν
  • [04] ΠΡΩΤΗ ΣΕ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ Η ΕΛΛΑΔΑ
  • [05] ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
  • [06] ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΒΟΛΕΪ
  • [07] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ- ΗΡΑΚΛΕΙΟ 91-81
  • [08] ΤΟΥΡΚΑΛΑ Η ''ΜΙΣ ΚΟΣΜΟΣ 2002''
  • [09] ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ "ΣΕΡΒΙΑΣ ΚΑΙ
  • [10] Ο ΠΑΟΚ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 89-82 ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
  • [11] ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΡΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
  • [12] Ο ΣΑΝΤΑΜ ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ
  • [13] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ- ΑΡΗΣ 0-2
  • [14] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗΣ
  • [15] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΤΟ 2004
  • [16] ΝΕΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟΨΕ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
  • [17] ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΕΝΙΣ
  • [18] ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ: 14 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΌ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΒΟΜΒΩΝ ΣΕ 4 ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ
  • [19] ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΔΙΑΡΡΗΞΗ ΣΤΟ ΤΑΤΟΪ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ Η ΟΙΚΟΣΚΕΥΗ ΤΟΥ
  • [20] Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 1-0 ΤΟΝ ΦΩΣΤΗΡΑ
  • [21] ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΧΗΜΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΑΟΚ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ
  • [22] ΟΙ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ
  • [23] ΝΤΕΝΚΤΑΣ: ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ
  • [24] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ Ο Β. ΤΣΑΡΤΑΣ

  • [01] ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Νέα Υόρκη, 7 Δεκεμβρίου 2002 (08:18 UTC+2)

    Τη διεξαγωγή νέου κύκλου εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος, ανακοίνωσε απεσταλμένος του ΟΗΕ, Αλβαρο Ντε Σοτο, ο οποίος και έχει συνομιλίες με τον πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαυκο Κληρίδη. Εντός του Σαββατοκύριακου αναμένεται η κατάθεση του αναθεωρημένου σχεδίου του ΟΗΕ.

    [02] ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΧΙΟΝΙΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2002 (12:21 UTC+2)

    Στο πόδι βρίσκεται όλος ο κρατικός μηχανισμός για να αντιμετωπίσει το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει όλη τη χώρα. Κύρια χαρακτηριστικά του είναι οι βροχές, καταιγίδες, οι θυελλώδεις άνεμοι και η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν πολλές καταστροφές σε διάφορες περιοχές της χώρας στις γεωργικές καλλιέργειες ενώ πλημμύρισαν δρόμοι και εκατοντάδες σπίτια και καταστήματα.

    Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αύριο προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με χιόνια στα ορεινά ενώ από το απόγευμα θα σημειωθούν χιονοπτώσεις και στα πεδινά της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση 5 με 6 βαθμών.

    Τη Δευτέρα θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας ενώ θα χιονίσει στα ορεινά αλλά και στα πεδινά της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει και νέα πτώση. Οι άνεμοι θα παραμείνουν πολύ θυελλώδεις που θα φτάσουν μέχρι και τα 10 μποφόρ στο Αιγαίο.

    Την Τρίτη τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα εξασθενήσουν σταδιακά αλλά θα παραμείνει το τσουχτερό κρύο μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

    [03] Ο ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ 17Ν

    Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2002 (14:09 UTC+2)

    Θα μπορούσα να διαφύγω, όμως κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με την επαναστατική ηθική και τις ιδέες μου. Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», ο κρατούμενος για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη», Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος μιλά για πρώτη φορά από την παράδοσή του στις Αρχές.

    Ο Δημήτρης Κουφοντίνας επιμένει στον πολιτικό χαρακτήρα της δράσης της 17Ν, χαρακτηρίζοντάς την «μία ολιγομελή επαναστατική οργάνωση χωρίς αρχηγούς και στρατιώτες», ενώ στέκεται απόλυτα αλληλέγγυος σε όσους από τους συντρόφους του «έσπασαν» και μίλησαν.

    Επίσης, κατονομάζει μόνον τον Σάββα Ξηρό, τον οποίο χαρακτηρίζει «πολύτιμο σύντροφο» και «σημαντικό στέλεχος».

    Περιγράφει το ιστορικό πλαίσιο που γέννησε τις ένοπλες οργανώσεις στην Ελλάδα, αλλά δεν αναφέρεται σε καμιά άλλη οργάνωση. Διαψεύδει δε τη δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ότι η «17 Νοέμβρη» ετοίμαζε μεγάλο χτύπημα.

    Ο «Λουκάς» της 17Ν αποφεύγει να μιλήσει για συγκεκριμένες ενέργειες, με εξαίρεση την υπόθεση της Ριανκούρ, για την οποία ειρωνεύεται τις επίσημες και ανεπίσημες αστυνομικές εκδοχές.

    Αναφερόμενος στον εαυτό του τονίζει ότι το μέλλον του προδιαγεγραμμένο σε ένα υπόγειο κελί για το υπόλοιπο της ζωής του.

    [04] ΠΡΩΤΗ ΣΕ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ Η ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2002 (10:21 UTC+2)

    Την πρώτη θέση στις εκτρώσεις κατέχει η Ελλάδα συγκριτικά, τόσο με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όσο και με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ο μεγάλος αριθμός των εκτρώσεων, που πραγματοποιούνται, τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια του γάμου και που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές (συμφύσεις μήτρας, απόφραξη των σαλπίγγων κλπ) είναι και ο βασικός λόγος της ύπαρξης του τόσο υψηλού ποσοστού υπογονιμότητας στη χώρα μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες στις εκτρώσεις οφείλεται το 40% της μείωσης της γονιμότητας της γυναίκας. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα 150.000 ζευγάρια δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν, γιατί έχουν στο ιστορικό τους τουλάχιστον μια έκτρωση, που στο σύνολό τους υπερβαίνουν τις 250.000 το χρόνο, από τις οποίες περίπου 40.000 διενεργούνται σε ανήλικα κορίτσια ηλικίας κάτω των 16 ετών. Επίσης το ένα τρίτο από αυτές γίνονται σε γυναίκες παντρεμένες, που θα ήθελαν να τις αποφύγουν, αν είχαν τα οικονομικά μέσα για μεγαλύτερη οικογένεια.

    Τα εντυπωσιακά αυτά στοιχεία ανακοίνωσε ο καθηγητής μαιευτικής-γυναικολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Ιωάννης Μπόντης μιλώντας στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Γονιμότητας και Στειρότητας, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

    Στο χρονικό διάστημα 1980-1999, τόνισε ο κ. Μπόντης, η Ελλάδα παρουσιάζει μια μείωση της γονιμότητάς της κατά 41%, διπλάσια δηλαδή ποσοστιαία μείωση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αντίθετα οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής παρουσιάζουν έναν έντονο δυναμισμό, αφού στο ίδιο χρονικό διάστημα παρατηρείται αύξηση του συντελεστή γονιμότητας κατά 14%.

    Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα προέκυψε μετά από την επίδραση διαφόρων παραμέτρων. Πιο συγκεκριμένα, η μείωση του αριθμού των γάμων, που τελούνται σε ετήσια βάση, συνδυαζόμενη με την αύξηση του αριθμού των διαζυγίων, περιόρισε τον αριθμό των γεννήσεων, αφού στην Ελλάδα, αντίθετα με χώρες του εξωτερικού, το 97-98% των παιδιών γεννιούνται μέσα στο πλαίσιο ενός γάμου.

    Επίσης τα τελευταία χρόνια, είτε λόγω οικονομικών δυσκολιών, είτε λόγω τρόπου ζωής, παρατηρείται μια αύξηση του μέσου όρου ηλικίας απόκτησης του πρώτου παιδιού, με αποτέλεσμα τα χρονικά περιθώρια απόκτησης δεύτερου να περιορίζονται σοβαρά. Παράλληλα, καθώς η απόφαση για το πρώτο ή το δεύτερο παιδί βραδύνει, αυξάνεται η ηλικία της γυναίκας, γεγονός που αποτελεί γνωστό παράγοντα μειωμένης γονιμότητας. Έτσι μια ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος, που σχετίζεται με την υπογεννητικότητα, είναι η υπογονιμότητα που αντιμετωπίζουν πολλά νέα ζευγάρια.

    H υπογεννητικότητα και η υπογονιμότητα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως δύο φαινόμενα συγκοινωνούντα και αλληλοτροφοδοτούμενα, τα οποία πρέπει να εξεταστούν και κυρίως να αντιμετωπιστούν συνολικά, προκειμένου να περιοριστούν σε σημαντικό βαθμό τα διαφαινόμενα συμπτώματα της δημογραφικής κατάρρευσης της χώρας μας, κατέληξε ο κ. Μπόντης.

    [05] ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2002 (21:04 UTC+2)

    Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη Βόρεια Ελλάδα με χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες, τις έντονες βροχοπτώσεις τα χιόνια στα ορεινά και τους ισχυρούς ανέμους.

    Εντονα είναι τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο Κοζάνης - Θεσσαλονίκης από τη σφοδρή χιονόπτωση. Στην Καστανιά δίπλωσαν νταλίκες λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και εκατοντάδες οδηγοί παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους για αρκετές ώρες. Με επιχείρηση ανδρών της πυροσβεστικής μια ηλικιωμένη, που αντιμετώπιζε πρόβλημα με τα νεφρά της μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

    Στη Θεσσαλονίκη πνέουν ισχυροί άνεμοι και από τις πρώτες πρωινές ώρες σημειώνεται κατά διαστήματα βροχόπτωση. Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες της Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση καταστροφών και σύμφωνα με την ΕΜΥ τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν και αύριο. Οι άνεμοι είναι έντασης 7-8 μποφόρ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει απαγορευθεί ο απόπλους.

    Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Νομού Πιερίας, όπου δρόμοι, εκατοντάδες σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν. Ο Νομός κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στο Λιτόχωρο και το Δίον. Συνεργεία της πυροσβεστικής κάνουν συνεχώς αντλήσεις των νερών. Ωρες αγωνίας έζησαν ένας κτηνοτρόφος και η ηλικιωμένη μητέρα του παγιδευμένοι από τα ορμητικά νερά χειμάρρων στο 13ο χλμ της επαρχιακής οδού Κατερίνης - Ελασσόνας και χρειάστηκε να στηθεί επιχείρηση ανδρών της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης για τη διάσωσή τους.

    Οι άνδρες της ΕΜΑΚ με τη βοήθεια ειδικού ερπυστριοφόρου οχήματος και ελικόπτερου, κατάφεραν μετά από τέσσερις ώρες να τους παραλάβουν και να τους μετέφεραν στη στρατιωτική βάση του Λιτοχώρου.

    Ισχυροί άνεμοι έντασης 8 - 9 μποφόρ πνέουν και στην Ανατολική Μακεδονία. Η νέα βροχόπτωση προκάλεσε και πάλι προβλήματα στους Νομούς Σερρών και Καβάλας.

    Ιδιαίτερα προβλήματα εξαιτίας της συνεχούς βροχόπτωσης αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των χωριών των Σερρών, στα νότια της πεδιάδας του Στρυμώνα, όπως το Βαλτοτόπι, το Σκούταρι, τον Κωνσταντινάτο. Εκτός από υπόγεια και αυλές σπιτιών, έχουν πλημμυρίσει μεγάλες εκτάσεις καλλιεργήσιμες στην περιοχή του Στρυμώνα και της Αμφίπολης.

    Στην Καβάλα, σπίτια και αποθήκες πλημμύρισαν στη Νέα Πέραμο, τη Νέα Ηρακλείτσα, την Κάρυανη αλλά και μέσα στην Ελευθερούπολη, όπου τα νερά της βροχής κάλυψαν και τον υπόγειο χώρο της ιστορικής εκκλησίας του Αγίου Νικολάου.

    Κλειστά παραμένουν τα πορθμεία Κεραμωτής, Καβάλας και Θάσου.

    Βροχοπτώσεις σημειώνονται από χθες το βράδυ και στη Θεσσαλία. Στα όριά του βρίσκεται ο ποταμός Πηνειός και σε αρκετά σημεία τα νερά του έχουν ξεπεράσει τα φράγματα και έχουν πλημμυρίσει καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

    Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από τους οδηγούς που κινούνται στο εθνικό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Θεσσαλίας. Στην εθνική οδό Λάρισας - Θεσσαλονίκης μία νταλίκα δίπλωσε από την ολισθηρότητα του οδοστρώματος, χωρίς να δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα.

    [06] ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2002 (20:49 UTC+2)

    Δύο στα δύο έχει ο Αρης στο βόλεϊ, που μετά τη νίκη που πέτυχε χθες στο κλειστό της Μίκρας κόντρα στην Αρτζελίκ, κέρδισε σήμερα στη δεύτερη αγωνιστική του κυπέλλου Συνομοσπονδιών την ουγγρική Καζιντσμπάρτσικα με 3-0 σετ και έβαλε πλώρη για τους "16" της διοργάνωσης.

    Χωρίς προβλήματα συνέχισε στο 2ο προκριματικό τουρνουά του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας ανδρών που διεξάγεται στην Πορτογαλία και ο Παναθηναϊκός. Οι "πράσινοι" που στην πρεμιέρα κέρδισαν με 3-0 τη σουηδική Αμρισβίλ, επικράτησαν σήμερα και της φινλανδικής Τάμπερε με το ίδιο σκορ. Τα σετ ήταν: 28-26, 25-23, 25-17.

    Τέλος σπουδαία νίκη με 3-1 σετ πέτυχε ο Φιλαθλητικός στο τουρνουά 3 του κυπέλλου Συνομοσπονδιών γυναικών στο βόλεϊ, επικρατώντας με 3-1 σετ της Ελβετικής Ριέχεν στην πόλη Ιβουάρ του Βελγίου. Τα σετ του παιχνιδιού ήταν: 23-25, 25-20, 25-19, 25-12. 

    [07] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ- ΗΡΑΚΛΕΙΟ 91-81

    Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2002 (20:43 UTC+2)

    Σημαντική νίκη με 91-81 πέτυχε το Περιστέρι επί του Ηρακλείου στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1. Αυτή η νίκη για την ομάδα της Αθήνας ήταν η δεύτερη στο φετινό πρωτάθλημα.

    Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη ήταν αυτή που έλεγχε το ρυθμό του παιχνιδιού και δικαιούνταν τη νίκη. Είχε περισσότερες επιλογές και καλές επιλογές στην επίθεση. Εχοντας σε πολύ καλή ημέρα τους Παπαμακάριο και Γλυνιαδάκη, πήρε ένα προβάδισμα στο δεύτερο δεκάλεπτο το οποίο φρόντισε να το διατηρήσει μέχρι και το τέλος, παίρνοντας έτσι πολύτιμη νίκη.

    Τα δεκάλεπτα: 21-17, 41-36, 67-65, 91-81

    ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: Κούρτοβιτς 12, Παπαμακάριος 12, ΜακΚλίντον 11, Πελεκάνος 11, Στιούαρτ 7, Γιοβανόφσκι 15, Γλυνιαδάκης 6, Σιμπίλσκι 11, Δορκοφίκης 6.

    ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Σιούτης 14, Μακρής 12, Οστιν 19, Κούβαρης 7, Μπένερμαν 16, Τέιλορ 12, Κρίτσαλος 1. 

    [08] ΤΟΥΡΚΑΛΑ Η ''ΜΙΣ ΚΟΣΜΟΣ 2002''

    Λονδίνο, 7 Δεκεμβρίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Η Τουρκάλα Αζρά Ακίν κέρδισε τον παγκόσμιο τίτλο ομορφιάς για το 2002 "Miss World" που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

    Η Ακίν, 21 ετών, κέρδισε το στέμα και 100.000 λίρες (157.000 δολάρια), αφήνοντας δεύτερη την υποψήφια της Κολομβίας, Νατάλια Περάλτα, και τρίτη του Περού, Μαρίνα Μόρα Μοντέρο.

    "Ελπίζω να εκπροσωπώ τις γυναίκες του κόσμου με καλό τρόπο. Η νίκη μου είναι τιμή μου και είμαι ενθουσιασμένη", δήλωσε η Μις Κόσμος.

    [09] ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ "ΣΕΡΒΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ"

    Βελιγράδι, 7 Δεκεμβρίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Εννέα μήνες μετά την υπογραφή της "Συμφωνίας του Βελιγραδίου" για τη δημιουργία του νέου κράτους "Σερβία και Μαυροβούνιο" και μετά από επίμονες διαπραγματεύσεις υιοθετήθηκε τελικά ομόφωνα από τη Συνταγματική Επιτροπή το σχέδιο Συντάγματος του μελλοντικού κράτους, που θα αντικαταστήσει την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.

    Η Συνταγματική Επιτροπή στην οποία συμμετείχαν βουλευτές της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γιουγκοσλαβίας, της Βουλής του Μαυροβουνίου και της Βουλής της Σερβίας ενέκρινε το σχέδιο Συντάγματος με 25 ψήφους υπέρ, ενώ οι εκπρόσωποι του Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών του προέδρου του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς δεν ψήφισαν.

    Το σχέδιο Συντάγματος πρέπει να επικυρωθεί από τη Βουλή της Σερβίας, τη Βουλή του Μαυροβουνίου και από την Ομοσπονδιακή Βουλή εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

    Με την υιοθέτηση του Συνταγματικού χάρτη τίθενται σε εφαρμογή τα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ των δύο δημοκρατιών της Γιουγκοσλαβίας τον περασμένο Μάρτιο με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η Γιουγκοσλαβία μετονομάζεται σε "Σερβία και Μαυροβούνιο" και το νέο κράτος στηρίζεται στην ισονομία των δύο κρατών - μελών, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου. Οι δύο δημοκρατίες διατηρούν το δικαίωμα να διεξάγουν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους σε διάστημα τριών χρόνων.

    Σύμφωνα με το σχέδιο Συντάγματος το νέο κράτος θα έχει μία έδρα στα Ηνωμένα Εθνη, ενώ η ομοσπονδιακή διοίκηση περιορίζεται μόνο στους τομείς της άμυνας και εξωτερικών.

    Το νέο ομοσπονδιακό κράτος "Σερβία - Μαυροβούνιο" θα έχει πρόεδρο, Βουλή, υπουργικό Συμβούλιο, Στρατό και δικαστικό σώμα. Στο Βελιγράδι το οποίο θα είναι διοικητικό κέντρο, θα εδρεύουν η Βουλή, το υπουργικό Συμβούλιο, ενώ στην Ποντγκόριτσα θα εδρεύει το Δικαστικό Σώμα.

    Η νέα Ομοσπονδιακή Βουλή θα έχει ένα σώμα, με 126 έδρες, 91 βουλευτές από τη Σερβία και 35 από το Μαυροβούνιο με τετραετή θητεία. Οι βουλευτές της Ομοσπονδιακής Βουλής θα ορίζονται από τις δύο δημοκρατίες, αλλά αργότερα πιθανότατα μετά από την πάροδο δύο ετών θα εκλέγονται άμεσα από το λαό. Η Ομοσπονδιακή Βουλή θα εκλέγει πρόεδρο και αντιπρόεδρο του σώματος, οι οποίοι δεν θα πρέπει να είναι από την ίδια δημοκρατία.

    Σημειώνεται ότι η καθυστέρηση που σημειώθηκε στην επεξεργασία του σχεδίου Συντάγματος έκανε το Συμβούλιο της Ευρώπης να αναβάλλει για μεταγενέστερη ημερομηνία την ένταξη στους κόλπους του, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση του σχέδιου Συντάγματος από τη Συνταγματική Επιτροπή επισημαίνοντας ότι το πιο σημαντικό είναι ότι διαφυλάσσεται η ένωση των δύο δημοκρατιών.

    "Βέβαια πρόκειται για συμβιβασμό, καμία πλευρά δεν μπορεί να είναι πλήρως ικανοποιημένη, καθώς δεν πέτυχε όλα όσα ήθελε, αλλά καταφέραμε αυτό που είναι και το πιο σημαντικό για τους πολίτες της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, διατηρήσαμε το κοινό κράτος", είπε.

    [10] Ο ΠΑΟΚ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 89-82 ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2002 (20:25 UTC+2)

    Ανετο απόγευμα πέρασε ο ΠΑΟΚ στο κλειστό της Πυλαίας που δεν δυσκολεύτηκε να επιβληθεί με 89-82 της Ολύμπιας Λάρισας. Πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ήταν ο Κόμματος που πέτυχε 30 πόντους.

    Χωρίς τον Αλέξις που αποτελεί το νέο απόκτημα του Δικεφάλου, αλλά με τον Μιλισάβλεβιτς που έδειξε το καλό του πρόσωπο κατάφερε να πάρει μία σπουδαία νίκη.

    Τα δεκάλεπτα: 25-26, 49-42, 66-67, 89-82

    ΠΑΟΚ: Μιλισάβλιεβιτς 26, Μάτεριτς 5, Λημνιάτης, Βασιλειάδης 8, Χρήστου 1, Βασιλόπουλος 7, Κόμματος 30, Κάρτερ, Σκοτ 12.

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ.: Λεπενιώτης, Νέσμπι 28, Τότσιος 6, Χούμπαυλης, Οικονόμου 14, Αγγελακόπουλος, Χαραλαμπίδης 8, Χάνσελ 12, Γκιουλέκας, Ρόμπινσον, Φόρεστ 14.  

    [11] ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΡΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Στο κλειστό του Αγίου Θωμά ο Αρης, επιβλήθηκε στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής της Α1 με 93-78 του Αμαρουσίου.

    Ωστόσο αυτό που σημάδεψε το σημερινό παιχνίδι είναι εκτός της σπουδαίας νίκης των κιτρίνων η παραίτηση του Κώστα Πετρόπουλου από την τεχνική ηγεσία του Αμαρουσίου. Η παραίτησή του έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της ΚΑΕ Αρη Βωβό. Πρώτο φαβορί για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας είναι ο Παναγιώτης Γιαννάκης.

    Τα δεκάλεπτα: 21-22, 44-48, 54-72, 78-93

    ΜΑΡΟΥΣΙ: Λιακόπουλος, Κορωνιός 5, Μανωλόπουλος, Νόλαν 11, Μασλαρινός 12, Σπανούλης 9, Δανιήλ 5, Ολιβερ 14, Τζόουνς 15, Τσιάκος 7.

    ΑΡΗΣ: Σόλομον 27, Ορφανός, Ραίσεβιτς 16, Λάππας 7, Νικολαίδης 10, Γκαγκαλούδης 13, Ανγκέλοφ, Κακαρούδης, Λικχολίτοφ, Στάκ 12, Γκγκάτ 8.

    [12] Ο ΣΑΝΤΑΜ ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ

    Βαγδάτη, 7 Δεκεμβρίου 2002 (20:18 UTC+2)

    Ο Ιρακινός πρόεδρος, Σαντάμ Χουσεϊν, σε μήνυμά του που μεταδόθηκε από την ιρακινή κρατική τηλεόραση δια στόματος του υπουργού Πληροφόρησης, Μοχάμεντ Σαέντ, απολογείται στον λαό του Κουβέιτ για την περίοδο κατοχής το 1990-91 και τον προτρέπει να αγωνιστεί κατά του "ξένου στρατού".

    "Ζητούμε συγχώρεση από το Θεό για οποιαδήποτε πράξη τον εξόργισε στο παρελθόν, για την οποία ίσως να μην γνωρίζαμε αλλά καταλογίστηκε σε μας, και συνεπώς ζητούμε συγχώρεση και από εσάς" αναφέρεται στο μήνυμα.

    Σχετικά με την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στο Κουβέιτ, ο Σαντάμ προτρέπει τον λαό της γειτονικής χώρας να συνταχθεί στο πλευρό του Ιράκ και να αντισταθεί στην κατάληψη του εδάφους του από τις ξένες δυνάμεις. "Γιατί οι πιστοί και αφοσιωμένοι ιεροί πολεμιστές του Κουβέιτ δεν συναντούν τους ομολόγους τους στο Ιράκ, υπό τη σκέπη του δημιουργού τους αντί να συναντούν αυτούς του Λονδίνου ή της Ουάσινγκτον ή των Σιωνιστών, για να συζητήσουν τα κοινά τους θέματα, στην κορυφή των οποίων βρίσκεται ο ιερός πόλεμος (τζιχάντ) κατά του άπιστου στρατού;" ρωτάει.

    Την ίδια στιγμή που ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράκ διάβαζε στην κρατική τηλεόραση το διάγγελμα του Σαντάμ, η Βαγδάτη παρέδιδε στον ΟΗΕ το έγγραφο για τα οπλικά της προγράμματα. Το κείμενο θα σταλεί στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη και στη Νέα Υόρκη και θα μελετηθεί από επιτροπή επιθεωρητών με επικεφαλής τον Χανς Μπλιξ.

    [13] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ- ΑΡΗΣ 0-2

    Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2002 (19:55 UTC+2)

    Σπουδαία εκτός έδρας νίκη πέτυχε ο Αρης στο γήπεδο «Γιάννης Παθιακάκης» στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής, επί του Ακράτητου με 2-0.

    Οι παίκτες του Αρη έδειξαν από την αρχή τη διάθεση και τις προθέσεις τους, αν και οι γηπεδούχοι είχαν την ευκαιρία να ανοίξουν το σκορ στο 10' όταν ύστερα από σύγκρουση του Δέλλιου με τον Μπάρκογλου, ο δεύτερος έπεσε στο έδαφος και ο διαιτητής της αναμέτρησης έδειξε το σημείο του πέναλτι. Ο Τσβετάνοφ εκτέλεσε το πέναλτι, το οποίο απέκρουσε ο Δέλλιος.

    Ο Αρης έχοντας την αγωνιστική υπεροχή, στο 34' κατάφερε να ανοίξει το σκορ, όταν σε κόρνερ του Επαλέ, ο Μορίς έπιασε την κεφαλιά στέλνοντάς την στα δίκτυα. Το τελικό 0-2 διαμορφώθηκε στο 72' όταν ευστόχησε από τα 11 βήματα, στην εσχάτη των ποινών που κέρδισε ο Επαλέ.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Τεροβίτσας (Αιτωλοακαρνανίας). Κίτρινες κάρτες έδειξε στους Κυζερίδη, Τσβετάνοφ, Ποζαπαλίδη και Μαλλούς.

    ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ: Ελ Σαγιέντ, Ποζαπαλίδης (75` Παγιαζίτ), Γκλάουμπερ, Τζιωρτζόπουλος, Χάβος, Τσβετάνοφ, Γκαρόζης (62` Βελέντζας), Μπάρκογλου, Περέιρα (62` Κάφαλης), Ραζανάουσκας, Ηλιόπουλος.

    ΑΡΗΣ: Δέλλιος, Μπράγκα, Κατσιαρός, Κολτσίδας (46` Μαλλούς), Παπαδόπουλος, Μορίς, Πασσαλής, Κυζερίδης (80` Καραλιόπουλος), Κούσας, Επαλέ (74` Σίμιτς), Καζάντζης.  

    [14] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2002 (19:52 UTC+2)

    Νίκη πάση θυσία επί της Παναχαϊκής θέλει ο Ολυμπιακός, προκειμένου να παραμείνει στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Ωστόσο ο τεχνικός των ερυθρολεύκων θα στερηθεί των υπηρεσιών του Ανατολάκη που σήμερα υποβλήθηκε σε προγραμματισμένη επέμβαση στο ρινικό διάφραγμα. Αντίθετα παρά την ίωση που τον ταλαιπωρεί κανονικά στην πρωϊνή προπόνηση πήρε μέρος ο Δημήτρης Μαυρογενίδης και συμπεριλήφθηκε στη 18μελή αποστολή που ανακοίνωσε μετά το τέλος του προγραμμάτος ο Σρέτσκο Κάτανετς.

    Η αποστολή απαρτίζεται από τους: Ελευθερόπουλο, Κατεργιαννάκη, Αμανατίδη, Αντζα, Κωστούλα, Μαυρογενίδη, Πατσατζόγλου, Βενετίδη, Καστίγιο, Τζόρτζεβιτς, Γιαννακόπουλο, Καρεμπέ, Νινιάδη, Ζε Ελίας, Ζέτερμπεργκ, Αλεξανδρή, Χούτο και Ζιοβάνι.

    [15] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΤΟ 2004

    Πόρτο, 7 Δεκεμβρίου 2002 (19:47 UTC+2)

    Η Βουλγαρία θα αναλάβει την προεδρία του 55μελούς Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για το 2004, αμέσως μόλις λήξει η θητεία της ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τους συμμετέχοντες στη 10η υπουργική σύνοδο του ΟΑΣΕ που διεξάγεται στο Πόρτο της Πορτογαλίας.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Σολομόν Πασί, δήλωσε ότι το 2004 είναι σημαντική χρονιά για τη χώρα του, καθώς τότε αναμένεται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά και στην ΕΕ, και πρόσθεσε ότι η προεδρία στον ΟΑΣΕ θα της προσθέσει επιπλέον κύρος στη διεθνή κοινότητα. Επιπλέον χαρακτήρισε την προεδρία πρόκληση όσον αφορά το χειρισμό δύσκολων και μακροχρόνιων συγκρούσεων συμφερόντων διάφορων χωρών. "Η χώρα που κατέχει την προεδρία δεν υπερασπίζεται μόνο τα εθνικά της συμφέροντα αλλά καθίσταται βασικός παίκτης στην παγκόσμια αρένα", είπε.

    Τέλος, ο κ. Πασί επεσήμανε ότι κατά την προεδρία της στον ΟΑΣΕ, η Βουλγαρία θα αξιοποιήσει την εμπειρία και τις ικανότητες που απέκτησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    [16] ΝΕΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟΨΕ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

    Καράκας, 7 Δεκεμβρίου 2002 (19:41 UTC+2)

    Νέες μεγάλες διαδηλώσεις προγραμματίζουν για σήμερα το βράδυ τόσο η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, όσο και οι οπαδοί του καθεστώτος, μία μέρα μετά τη διαδήλωση της αντιπολίτευσης στην οποία σκοτώθηκαν τρία άτομα και τραυματίστηκαν 30.

    Ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ήρεμοι και αποκήρυξε τα χθεσινά επεισόδια.

    [17] ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΕΝΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2002 (19:39 UTC+2)

    Οι καλές εμφανίσεις της εθνικής ομάδας τένις συνεχίστηκαν, με αποτέλεσμα να εξασφαλίσει την παραμονή της στην Champions' Division. Σε αγώνα μπαράζ που έγινε στο Μοντεκατίνι της Ιταλίας, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επικράτησε με 2-1 της Τσεχίας και παρέμεινε στη «μεγάλη» κατηγορία της Ευρώπης.

    Συγκεκριμένα ο Πέππας στον πρώτο αγώνα επικράτησε 6-3, 6-7, 6-4 του Τσάκελ, ενώ ο Οικονομίδης ηττήθηκε 2-6, 6-3, 6-4 από τον Μινάρ. Στον διπλό οι Μαζαράκης και Οικονομίδης νίκησαν 6-4, 6-3 τους Λεβίσκι, Μινάρ.

    [18] ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ: 14 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΌ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΒΟΜΒΩΝ ΣΕ 4 ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ

    Ντάκα, 7 Δεκεμβρίου 2002 (19:35 UTC+2)

    Τουλάχιστον 14 άτομα σκοτώθηκαν και περίπου 300 τραυματίστηκαν από εκρήξεις που σημειώθηκαν στο βόρειο Μπαγκλαντές.

    Σύμφωνα με ανακοινωθέν των αστυνομικών αρχών, οι εκρήξεις έγιναν σχεδόν ταυτόχρονα σε τέσσερις κινηματογράφους στην πόλη Μίμενσινγκ, 112 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, Ντάκα, ενώ σύμφωνα με ειδικούς ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί.

    Καμία πληροφορία δεν έχει γίνει γνωστή μέχρι τώρα για τα αίτια και τους δράστες των πολλαπλών επιθέσεων. Την ώρα της έκρηξης οι κινηματογράφοι ήταν γεμάτοι με κόσμο.

    Το Σεπτέμβριο περισσότερα από 100 άτομα τραυματίστηκαν από εκρήξεις βομβών σε κινηματογράφο και τσίρκο στην Σατκίρα, επαρχιακή πόλη νότια της πρωτεύουσας. Με αφορμή εκείνες τις επιθέσεις αρκετοί ισχυρίστηκαν ότι το Μπαγκλαντές έχει καταστεί "ασφαλής παράδεισος" για μέλη της Αλ Κάιντα και μαχητών Ταλιμπάν.

    [19] ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΔΙΑΡΡΗΞΗ ΣΤΟ ΤΑΤΟΪ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ Η ΟΙΚΟΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ

    Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2002 (19:28 UTC+2)

    Μοναδικά έργα τέχνης, των οποίων η έξοδος στο εξωτερικό είχε απαγορευτεί, εκλάπησαν από το Τατόι, πέντε ημέρες πριν τη μεταφορά της οικοσκευής του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, το Φεβρουάριο του 1991, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα "Τα Νέα".

    "Στο Τατόι βρίσκονταν τότε εγκατεστημένοι τέσσερις εμπειρογνώμονες που όρισε η κυβέρνηση για την καταγραφή και τον προσδιορισμό της κινητής περιουσίας που είχε μεταφερθεί εκεί από όλα τα πρώην βασιλικά ακίνητα της χώρας. Εργο της ειδικής επιτροπής ήταν η επιλογή των αντικειμένων που θα επιτρεπόταν να βγουν στο εξωτερικό.

    Η επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της στις 12 Φεβρουαρίου 1991. Την ίδια ημέρα ο διαχειριστής της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας εξουσιοδότησε τον υπεύθυνο της μεταφορικής εταιρείας να λάβει την απαιτούμενη άδεια προκειμένου να αρχίσει η μεταφορά της οικοσκευής βάρους 68 τόνων για την εξαγωγή της στην Αγγλία. Η άδεια δόθηκε αυθημερόν.

    Οπως κατέθεσε ο διαχειριστής της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας, την ίδια ημέρα στη θερινή κατοικία των Γλύξμπουργκ άγνωστοι δράστες εισέβαλαν στον φρουρούμενο χώρο του Τατοΐου που φυλάσσονταν τα αμπαλαρισμένα κουτιά και πήραν πίνακες ζωγραφικής και θρησκευτικές εικόνες μοναδικής αξίας.

    Οι διαρρήκτες διάλεξαν όλους τους πίνακες, οι οποίοι είχαν απαγορευθεί από τα μέλη της ειδικής επιτροπής να βγουν στο εξωτερικό. Οι γνώσεις τους για την εσωτερική διαρρύθμιση των κτιρίων του Τατοΐου, τους επέτρεψαν να κατευθυνθούν στο υπόγειο, όπου σε μια μυστική κρύπτη φυλασσόταν σπάνια κοσμήματα του 19ου αιώνα, εικόνες με πολύτιμους λίθους και άλλα πολύτιμα αντικείμενα", αναφέρεται στο δημοσίευμα.

    Ο διαχειριστής της "βασιλικής περιουσίας" ξαναπήγε στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα όπου δήλωσε ότι αυξήθηκε ο αριθμός των κλοπιμαίων, σε τέτοιο βαθμό που απαιτήθηκε η σύνταξη συμπληρωματικής έκθεσης δια χειρός του πληρεξουσίου του τέως μονάρχη.

    Από την έρευνα που πραγματοποίησε η αστυνομία δεν βρέθηκαν ίχνη αποτυπωμάτων. Αγνωστο παραμένει, ωστόσο, γιατί η αστυνομία δεν έδωσε ποτέ στη δημοσιότητα τη λίστα των κλοπιμαίων, που αποτελεί πάγια τακτική για την ανεύρεση του χαμένου θησαυρού, ο οποίος θα μπορούσε πωληθεί σε κάποιο διεθνή οίκο δημοπρασιών. Ούτε οι εκπρόσωποι του τέως μονάρχη έπραξαν το παραμικρό, σημειώνει η εφημερίδα.

    [20] Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 1-0 ΤΟΝ ΦΩΣΤΗΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2002 (19:18 UTC+2)

    Ένα αυτογκόλ στο 2' από τον Νικολάου έκρινε την αναμέτρηση μεταξύ της Καλαμάτας και του Φωστήρα, δίνοντας τη νίκη με 1-0 στην πρώτη, σε παιχνίδι της 10ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β' Εθνικής. Μετά το σημερινό αποτέλεσμα οι δύο ομάδες ισοβαθμούν στην 7η θέση με 14 βαθμούς, όσους έχει και ο Ατρόμητος.

    Η βαθμολογία είναι: Κέρκυρα 18, Χαλκηδόνα 17, Πανσερραϊκός 15, Καλαμαριά 15, Απόλλων Αθ. 15, Πανηλειακός 15, Ατρόμητος 14, Καλαμάτα 14, Φωστήρας 14, Εθνικός Αστέρας 13, Πατραϊκός 13, Κασσάνδρα 11, Ολυμπιακός Βόλου 9, Αθηναϊκός 8, Παναγιάλειος 4, Καβάλα 2.

    Η Καλαμάτα και ο Φωστήρας έχουν από έναν αγώνα περισσότερο.

    [21] ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΧΗΜΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΑΟΚ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2002 (19:15 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε σήμερα η προετοιμασία του ΠΑΟΚ εν όψει του αυριανού παιχνιδιού με τον Ιωνικό, το οποίο θα γίνει στη Τούμπα κεκλεισμένων των θυρών. Ο Αγγελος Αναστασιάδης δεν θα έχει στη διάθεσή του τους τιμωρημένους Πουρλιοτόπουλο και Ζαβαντία, καθώς και τους Αμπονσά, Φουτσίνι και Σπάσιτς. Το παρών στην αποστολή, όμως, δίνει ο Κυριάκος Τοχούρογλου

    Ο Θεσσαλονικιός προπονητής δεν σκέφτεται να κάνει σημαντικές αλλαγές στην βασική ενδεκάδα, σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι. Πιθανόν στην ενδεκάδα να ενταχθεί ο Ουντέζε, που ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού του. Μεσα στους 20 που επέλεξε είναι και οι Κισκαμπάνης, Σκαρντίνα και Καραδήμος. Αύριο ο ΠΑΟΚ θα αγωνιστεί πιθανόν με τους Μάϊνταν, Νάστο, Ουντέζε, Χασιώτη, Μάρκος, Κουκιέλκα, Κουτσόπουλο, Γεωργιάδη, Καφέ, Οκκά και Φρούσο.

    [22] ΟΙ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2002 (19:00 UTC+2)

    Οι απουσίες που θα έχει ο Ηρακλής στο παιχνίδι με τον ΠΑΟ προβληματίζουν τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, λίγες ώρες πριν την έναρξή του. Ο κ. Γιοβάνοβιτς ψάχνει να βρει λύσεις για τις σημαντικές αμυντικές απουσίες, όπως των Βρέντε και Κατσαμπή, αλλά και τον αντικαταστάτη του Φοφόνκα στην επίθεση. Κανονικά το παρών στο παιχνίδι της Λεωφόρου θα δώσει ο Βαγγέλης Κουτσουρές που ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού. «Πρέπει να είμαστε πειθαρχημένοι. Για να κερδίσεις τον ΠΑΟ στην έδρα του πρέπει να προσέξεις πολύ και να δείξεις την ανάλογη σοβαρότητα. Θέλω να πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να πάρουμε ένα θετικό αποτέλεσμα», τονίζει ο κ. Γιοβάνοβιτς.

    Στο αυριανό παιχνίδι αναμένεται να δώσουν το παρών πολλοί οπαδοί του Ηρακλή, τόσο από τη Θεσσαλονίκη που θα ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα, όσο και από τον σύνδεσμο του Ηρακλή στην Αθήνα.

    [23] ΝΤΕΝΚΤΑΣ: ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

    Αγκυρα, 7 Δεκεμβρίου 2002 (18:47 UTC+2)

    Δεν βιαζόμαστε, έχουμε το κράτος μας, έχουμε την κυριαρχία μας, ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς κατά την επιστροφή του στα κατεχόμενα.

    Σε ομιλία του στο αεροδρόμιο του Λευκόνοικου, ο Ντενκτάς τόνισε ότι μετά την ανάγνωση της απάντησης του Γλαύκου Κληρίδη στα Ηνωμένα Εθνη, απελπίστηκε.

    "Ο Κληρίδης επιδιώκει να οικοδομήσει το μέλλον μας πάνω στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία επί 40 χρόνια συνδέεται με τους Ελληνοκυπρίους", είπε και πρόσθεσε:

    "Ο Τουρκοκυπριακός λαός είναι ένας κυρίαρχος λαός. Η κυριαρχία της Δημοκρατίας του 1960 είχε δυο βάσεις και απόρρεε από δυο λαούς. Τώρα, στο σχέδιο, ούτε καν γίνεται λόγος για κυριαρχία. Δεν θα υπάρξει ''ΤΔΒΚ'', αλλά θα υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία και όλα θα οικοδομηθούν πάνω σ' αυτό".

    Ο Ντενκτάς υποστήριξε ότι "ο Κληρίδης κατηγορεί την Τουρκία επειδή "έφερε πληθυσμούς στο νησί" και ζητεί την εγκατάσταση στο βόρειο τμήμα του νησιού μεγαλύτερου αριθμού Ελληνοκυπρίων προσφύγων απ' αυτόν που προβλέπεται στο σχέδιο Αναν, ενώ οι πρωτοβουλίες μας για ένα νέο συνεταιρικό κράτος παραμερίζονται".

    Σημείωσε ότι αυτοί οι οποίοι αντιτάσσονται σε νέες μαζικές μετατοπίσεις πληθυσμών έχουν απόλυτο δίκιο, διότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν νέες μετακινήσεις για να τακτοποιηθεί το ζήτημα των προσφύγων. "Ολα αυτά είναι αντίθετα με κάθε έννοια ανθρωπισμού και δικαιοσύνης. Επομένως, έχουμε ισχυρά επιχειρήματα, έχουμε το κράτος μας, έχουμε την κυριαρχία μας", είπε.

    Οσον αφορά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε., ο Τουρκοκύπριος ηγέτης τόνισε ότι "δημιουργήθηκε μεν κλίμα ενθουσιασμού με τη διακήρυξη ότι "η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ε.Ε." μετά από εσπευσμένη αίτηση των Ελληνοκυπρίων, αλλά τώρα διαπιστώνουμε σιγά σιγά ποιο θα είναι το τίμημα αυτό, το οποίο όμως εμείς οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να καταβάλλουμε".

    "Πάντως εμείς, μαζί με την μητέρα πατρίδα, θα συνεχίσουμε το δρόμο μας ακολουθώντας τη λογική και με ψυχραιμία, για την ευόδωση του αγώνα μας μέσω διαπραγματεύσεων. Πρέπει να υπογραμμίσω ότι διεξαγωγή διαπραγματεύσεων δεν σημαίνει και αποδοχή των πάντων", ανέφερε.

    Ο Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι "με την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. χωρίς να προηγηθεί συμφωνία, οι ελληνοκύπριοι θα δημιουργήσουν ένα νέο κάστρο αντίκρυ στους τουρκοκυπρίους. Σαν να μην έφθανε ότι επί 40 χρόνια αποτέλεσαν κάστρο απέναντί μας, θα οικοδομήσουν ένα ακόμη κάστρο, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε το δρόμο μας και θα διαπραγματευθούμε. Εμείς δεν αναγνωρίζουμε αυτό τον τρόπο. Συνομιλούμε με ίσους όρους και η ισότητά μας πρέπει να αναγνωριστεί απ' όλους περιλαμβανομένης και της Ε.Ε. και να μας επιφυλαχθεί ισότιμη μεταχείριση".

    Επιπλέον τόνισε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι κατηγορηματικά εναντίον και των δυο χαρτών, οι οποίοι επισυνάπτονται στο σχέδιο Ανάν.

    Τέλος, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως αυτούς οι οποίοι τονίζουν ότι οι "οικονομικές δυσχέρειες δεν μας οδηγούν σε δυσαρέσκεια έναντι του κράτους μας", διότι, όπως είπε, ''υπήρξαν άτομα τα οποία εκμεταλλεύθηκαν τις οικονομικές δυσχέρειες για να προκαλέσουν τη δυσαρέσκεια του λαού μας έναντι του κράτους''.

    [24] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ Ο Β. ΤΣΑΡΤΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2002 (18:33 UTC+2)

    Παρελθόν για την ΑΕΚ αποτελεί ο Βασίλης Τσάρτας. Ο διεθνής ποδοσφαιριστής πήρε τη μεγάλη απόφαση, έπειτα από τη συνάντηση που είχε σήμερα ο μάνατζερ του, Γιάννης Καινούριος με τον Μάκη Ψωμιάδη. Οι συζητήσεις των δύο πλευρών δεν οδήγησαν πουθενά και έτσι αποφασίστηκε να μην συνεχιστεί η συνεργασία τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τσάρτας είναι ελεύθερος να διαπραγματευθεί άμεσα το ποδοσφαιρικό του μέλλον, χωρίς η ΠΑΕ ΑΕΚ να αξιώσει κάποια αποζημίωση. Επίσης θεωρείται βέβαιο ότι ο διεθνής μέσος θα διεκδικήσει είτε μέρος, είτε το σύνολο των δεδουλευμένων του, καθώς εκτός από το συμβόλαιο, έχει στα χέρια του και ένα ιδιωτικό συμφωνητικό με ευνοϊκούς όρους.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 7 December 2002 - 19:13:40 UTC