Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-12-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΑΖΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [02] ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
  • [03] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΙΝΤΣΙΡΛΙΚ ΑΠΟ ΗΠΑ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΕΔΩΣΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [04] ΔΡΙΜΥ ΨΥΧΟΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
  • [05] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΟΙ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΣΙΙΡΤ
  • [06] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ
  • [07] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΟΝ ΕΠΙΚΡΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [08] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
  • [09] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
  • [10] ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Ο ΑΡΗΣ
  • [11] ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [12] ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [13] ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [14] ΣΚΟΤΩΝΕ ΑΔΕΣΠΟΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΝΟ
  • [15] Ο ΓΚΕΡΑΡΝΤ ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ
  • [16] ΣΤΗΝ "ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ" Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [17] ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
  • [18] Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ
  • [19] ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΜΕ ΠΛΑΣΤΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [20] ΕΠ' ΑΥΤΟΦΩΡΩ ΣΥΛΛΗΨΗ ΓΙΑ ΛΗΣΤΕΙΑ
  • [21] ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [22] ΜΕ ΠΟΛΕΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

  • [01] ΜΑΖΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 26 Δεκεμβρίου 2002 (18:48 UTC+2)

    Μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά του Ραούφ Ντενκτάς οργάνωσαν το μεσημέρι οι Τουρκοκύπριοι στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Οι διαδηλωτές τάχθηκαν υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού και της ένταξης μιας ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αξίωσαν ειρήνη και απομάκρυνση του Ντενκτάς από την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    Το συλλαλητήριο, το μαζικότερο που έχει πραγματοποιηθεί στα κατεχόμενα, οργάνωσαν οι νεολαίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, φοιτητικές και μαθητικές οργανώσεις. Στους περίπου 30.000 τουρκοκύπριους διαδηλωτές, που ένωσαν τη φωνή τους στο σύνθημα "η ειρήνη στην Κύπρο δεν εμποδίζεται" εξέφρασαν, με ανακοινώσεις, την αλληλεγγύη τους τα ελληνοκυπριακά κόμματα και οι συνδικαλιστικοί φορείς της Κύπρου.

    "Ντενκτάς, αρκετά", "Ντενκτάς, κανένας πλέον δεν πιστεύει σε σένα, κανένας δεν σε εμπιστεύεται", "Ντενκτάς παραιτήσου, να ανοίξει ο δρόμος για την ειρήνη", "Ναι στο σχέδιο, ναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση" ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

    [02] ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

    Αθήνα, 26 Δεκεμβρίου 2002 (10:54 UTC+2)

    Συνεχίζονται οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Χίου για τον εντοπισμό των πέντε λαθρομεταναστών οι οποίοι αγνοούνται μετά το ναυάγιο -ανοιχτά της νησίδας "Βενέτικο" Χίου- του δουλεμπορικού που τους μετέφερε.

    Στη νέα αυτή τραγωδία, η τρίτη σε διάστημα δέκα ημερών, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ διασώθηκαν 14. Μεταξύ αυτών και ο 44χρονος Νίκος Παναγόπουλος ο οποίος φέρεται να είναι ο χειριστής του σκάφους και διακινητής των λαθρομεταναστών και αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα.

    Τη νέα τραγωδία, ανήμερα των Χριστουγέννων, γνωστοποίησε λίγο μετά τις πέντε τα ξημερώματα στο θάλαμο επιχειρήσεων του ΥΕΝ άγνωστος άνδρας ο οποίος χρησιμοποιώντας πιθανόν κινητό τηλέφωνο έδωσε ακόμα και το στίγμα που βυθιζόταν το δουλεμπορικό φουσκωτό. Αμέσως όλα τα διαθέσιμα σκάφη του Λιμενικού Σώματος, μία πυραυλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού και το Σούπερ Πούμα, έφτασαν στην περιοχή όπου και περισυνέλεξαν σώους 14 λαθρομετανάστες, μεταξύ των οποίων και έναν σε κρίσιμη κατάσταση, ο οποίος και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

    [03] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΙΝΤΣΙΡΛΙΚ ΑΠΟ ΗΠΑ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΕΔΩΣΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 26 Δεκεμβρίου 2002 (10:19 UTC+2)

    Το τουρκικό Κοινοβούλιο έδωσε χθες το «πράσινο φως» για εξάμηνη παράταση της άδειας χρησιμοποίησης από αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη της αεροπορικής βάσης στο Ιντσιρλίκ, προκειμένου να πραγματοποιούν περιπολίες στην ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων στο βόρειο Ιράκ.

    Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι εκκρεμεί η λήψη απόφασης σχετικά με το εάν αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις θα μπορούν να χρησιμοποιούν άλλες βάσεις, πλην αυτής στο Ιντσιρλίκ στην νότια Τουρκία, ή εάν θα τους επιτραπεί η ανάπτυξη στρατευμάτων στο εσωτερικό της Τουρκίας για μία ενδεχόμενη επιχείρηση στο Ιράκ.

    [04] ΔΡΙΜΥ ΨΥΧΟΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

    Πάτνα, 26 Δεκεμβρίου 2002 (21:00 UTC+2)

    Περίπου 40 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες μέρες σε ολόκληρη την Ινδία, εξαιτίας του κύματος σφοδρής κακοκαιρίας που επικρατεί στην ασιατική χώρα.

    Οι περισσότεροι θάνατοι από το δριμύ ψύχος καταγράφηκαν στο κρατίδιο του Μπιχάρ στην ανατολική Ινδία, όπου επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Στο κρατίδιο Πάτνα το διεθνές αεροδρόμιο "Τζάι Πρακάς Ναράιν" δεν λειτουργεί λόγω της πυκνής ομίχλης που καλύπτει μεγάλες εκτάσεις. Τα κρατίδια στη Βόρεια Ινδία σαρώνονται από θυελλώδεις παγωμένους ανέμους. Πυκνή ομίχλη καλύπτει σήμερα και όλο το Νέο Δελχί προκαλώντας αναστάτωση στις μεταφορές.

    [05] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΟΙ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΣΙΙΡΤ

    Αγκυρα, 26 Δεκεμβρίου 2002 (20:08 UTC+2)

    Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι επαναληπτικές εκλογές στην επαρχία Σιίρτ της Τουρκίας, που ενδεχομένως να οδηγήσουν- σε συνδυασμό με την τροποποίηση του Συντάγματος- στην είσοδο του ηγέτη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και την μετέπειτα πρωθυπουργοποίησή του.

    Όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η Cumhuriyet, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της γείτονος, οι οριστικοί κατάλογοι υποψηφίων θα ανακοινωθούν στις 28 Ιανουαρίου, ενώ σε περίπτωση που υπάρξουν παραιτήσεις από τους υποψηφίους στις εκλογές της 3 Νοεμβρίου, τότε θα ζητηθεί από τα πολιτικά κόμματα να γνωστοποιήσουν τους νέους υποψηφίους τους μέχρι τις 21 Ιανουαρίου.

    Τονίζεται πως με την παραίτηση του υποψηφίου του AKP από το Σίιρτ, Μερβάν Γκιουλ, μπορεί να ανακοινωθεί μέχρι τις 23 Ιανουαρίου ως υποψήφιος ο ηγέτης του ΑΚΡ.

    Το μόνο «εμπόδιο» στον δρόμο του Ερντογάν για την είσοδο στη Βουλή και την πρωθυπουργία φαίνεται να είναι ο πρόεδρος Σεζέρ. Σε περίπτωση, όμως, που ο τελευταίος δεν φέρει το «πακέτο» των συνταγματικών τροποποιήσεων, που συζητείται για δεύτερη φορά στο τουρκικό κοινοβούλιο- την πρώτη είχε ασκήσει βέτο ο Σεζέρ- σε δημοψήφισμα, ανοίγει ο δρόμος του προέδρου του ΑΚΡ για το βουλευτικό αξίωμα.

    [06] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Αγκυρα, 26 Δεκεμβρίου 2002 (20:01 UTC+2)

    Ευρεία δημοσιότητα στις εξελίξεις όσον αφορά την ενδεχόμενη επίθεση των Η.Π.Α. στο Ιράκ έδωσε χθες και σήμερα ο τουρκικός τύπος. Σε σχετικά δημοσιεύματα τονίζεται ότι το αίτημα των ΗΠΑ προς την Τουρκία για πλήρη υποστήριξη σε πιθανή επιχείρηση θα συζητηθεί αύριο στη Σύνοδο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας.

    Η "Hurriyet" σε δημοσίευμα με τίτλο "Το Ντιγιάρμπακιρ να γίνει το κέντρο για πέντε χρόνια" και τον πλαγιότιτλο "Ιδού το αίτημα των Η.Π.Α.", αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ ενημέρωσε τον αρχηγό του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού CHP Ντενίζ Μπαϋκάλ, όσον αφορά τα αιτήματα των Η.Π.Α. από την Τουρκία για τον πόλεμο στο Ιράκ.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Γκιουλ κατά τη συνάντηση αυτή επεσήμανε ότι η βάση των ψηφοφόρων του κόμματός του αντιδρά στον πόλεμο, αλλά η κυβέρνηση στην ουσία εξαναγκάζεται και ο κ. Μπαϋκάλ του απάντησε:

    "Ο πόλεμος αυτός δεν έχει σχέση με τη βάση των ψηφοφόρων σας. Θα πρέπει να γίνει η απαιτούμενη αξιολόγηση, εάν αυτός είναι προς όφελος ή όχι της Τουρκίας. Ηταν λάθος που η κυβέρνηση έδωσε άδεια στις Η.Π.Α. για έλεγχο στις στρατιωτικές βάσεις, χωρίς να ενημερώσει την κοινή γνώμη".

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δήλωσε: "Εμείς δεν δώσαμε κάποια τέτοια άδεια και δεν έχουμε λάβει ακόμη σχετική απόφαση. Oμως θα πρέπει να αποφασίσουμε σύντομα διότι και οι Αμερικανοί θα ετοιμασθούν ανάλογα. Βέβαια υπάρχουν διάφορες επιλογές".

    Η συνάντηση κράτησε μιάμιση ώρα και στη συνέχεια ο κ. Μπαϋκάλ ενημερώνοντας τους συνεργάτες του, είπε: "Ο πρωθυπουργός δεν άντεξε στις πιέσεις και παραδόθηκε στον πόλεμο. Τώρα θέλει να κάνει εταίρο σ' αυτόν και το CHP".

    Οπως τονίζεται στο δημοσίευμα οι Η.Π.Α. θέλουν το Ντιγιάρμπακιρ να γίνει το κέντρο επιχείρησης για 80.000 Αμερικανούς στρατιώτες. Οι αμερικανικές μονάδες που θα πραγματοποιήσουν επιχείρηση στο Ιράκ θα εγκατασταθούν επί πέντε χρόνια στην Ν.Α. Περιοχή. Μετά από τον πόλεμο, οι Αμερικανοί στρατιώτες θα ασκήσουν καθήκοντα και στην αναδόμηση του Ιράκ.

    Στο μεταξύ, η Αγκυρα, ανεξάρτητα από τις Η.Π.Α., αποφάσισε να αναβαθμίσει την παρουσία των στρατιωτών της στο Βόρειο Ιράκ σε Σώμα Στρατού, 30.000 ανδρών. Η Τουρκία στα πλαίσια της απόφασης αυτής, άρχισε να αυξάνει τον αριθμό των στρατιωτών της στο Βόρειο Ιράκ.

    Η εφημερίδα σε άλλο δημοσίευμα και με τον τίτλο "Οι Η.Π.Α. θα συντομεύσουν τον πόλεμο", αναφέρει ότι οι Η.Π.Α. τονίζουν το εξής για να πείσουν την Τουρκία: "Μην ανησυχείτε. Εντός 8 ημερών θα μπούμε στη Βαγδάτη και τη δέκατη μέρα θα ανατρέψουμε τον Σαντάμ".

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως η Αγκυρα επιθυμεί να ακολουθήσει επιφυλακτική πολιτική, διότι φοβάται μήπως και αυτή τη φορά πληρώσει αντίτιμο. Τα τέσσερα θέματα στα οποία η Τουρκία επιδεικνύει ευαισθησία είναι τα εξής:

    - Να μην μείνουμε μόνοι όσον αφορά την περίπτωση του ρεύματος προσφύγων.

    Οι σύμμαχοι θα πρέπει να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια στην Άγκυρα όσον αφορά αυτό το δράμα. Οι πρόσφυγες θα πρέπει να παραμείνουν στο Βόρειο Ιράκ και να μην περάσουν μέσα από τα σύνορα της Τουρκίας.

    - Δεν θα συσταθεί, επ' ουδενί, κουρδικό κράτος. Θα πρέπει να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και θα πρέπει να επιδειχθεί κατανόηση στην επιχείρηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή συνόρων, που θα έχει σαν σκοπό την ασφάλεια.

    - Σημαντική βοήθεια και περισσότερο εμπόριο. Το κόστος του πρώτου πολέμου κατά τη διάρκεια των δέκα ετών που μεσολάβησαν, έχει ξεπεράσει τα 100 δισ. δολάρια. Η Τουρκία πήρε πολύ λίγη βοήθεια έναντι αυτής της ζημίας. Τώρα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το οικονομικό σοκ, θα πρέπει να πάρει σημαντική βοήθεια σε ρευστό και θα πρέπει επίσης να γίνουν τα απαιτούμενα βήματα για την αύξηση του εμπορικού δυναμικού στο μέλλον.

    - Στην περίπτωση που υποστεί επίθεση, θα πρέπει να βοηθήσει το ΝΑΤΟ. Εάν το Ιράκ κάνει κάποια τρέλα και επιτεθεί στην Τουρκία, θα πρέπει οι σύμμαχοι της Τουρκίας να είναι δίπλα της, βάσει του 5ου άρθρου της Συμφωνίας του ΝΑΤΟ. Στον προηγούμενο πόλεμο η εγκατάσταση των αεροσκαφών της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης στην Τουρκία είχε αποτρεπτική επίδραση.

    Σε άλλο σχετικό δημοσίευμα τονίζεται ότι στο λιμάνι της Μερσίνης, από το οποίο επιθυμούν οι Η.Π.Α. να επωφεληθούν κατά τη στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ, έχει αρχίσει κινητικότητα. Σε 6 από τις 21 αποβάθρες του λιμένα απαγορεύθηκε η προσέγγιση μη στρατιωτικών πλοίων. Στο μεταξύ, άρχισαν και διάφερες εργασίες στον εν λόγω λιμένα.

    Ο Διευθυντής του λιμένα της Μερσίνης, Κενάν Σέν, τόνισε πως σε 3 αποβάθρες που παραχωρούνται στο ΝΑΤΟ, θα γίνουν διάφορες εργασίες ανανέωσης. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν γνωρίζει αν αυτό θα γίνει για την επιχείρηση. Το ΝΑΤΟ θα τις χρησιμοποιήσει όπως είπε για τις απαιτούμενες ασκήσεις καθώς και στην περίπτωση εμπόλεμης κατάστασης.

    Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η "Milliyet" με τον τίτλο "Κάτι συμβαίνει στη Μερσίνη".

    Η "Hurriyet" σε άλλο δημοσίευμα με τον τίτλο "Ελάτε με τη διεθνή δύναμη", αναφέρει ότι ο Κούρδος ηγέτης, Ταλαμπανί, που βρίσκεται στην Αγκυρα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ και άλλους αρμοδίους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε ότι θα αντιμετωπίσουν με ικανοποίηση την αποστολή στρατιωτών από την Τουρκία στο Ιράκ, σε συντονισμό με τη διεθνή δύναμη.

    Ο Ταλαμπανί που τόνισε ότι ενημέρωσε τους Τούρκους αρμοδίους όσον αφορά τη Σύνοδο των Αντιπολιτευομένων στο Ιράκ που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, υπογράμμισε: "Αποφασίσαμε να έχουμε στενότερη συνεργασία με τους Τούρκους φίλους μας. Νομίζω ότι εισερχόμεθα σε μία νέα περίοδο που θα απαιτεί περισσότερη συνεργασία με την Τουρκία".

    Ο Ταλαμπανί έγινε δεκτός επίσης και από τον πρωθυπουργό Γκιουλ και στη συνέχεια δήλωσε ότι ζήτησε από τον κ. Γκιουλ υποστήριξη. Επίσης, ερωτηθείς σχετικά, επεσήμανε πως του δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι θα έχουν καλύτερες σχέσεις με τη σημερινή Κυβέρνηση της Τουρκίας.

    Στις εξελίξεις όσον αφορά ενδεχόμενη επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ αναφέρεται και η "Milliyet" σε δημοσίευμα με τον τίτλο "Θα διαρκέσει πέντε χρόνια".

    Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως ο τουρκικός στρατός, που σχεδιάζει στην πρώτη φάση να προχωρήσει από 60 έως 70 χιλιόμετρα μέσα από τα σύνορα του Ιράκ, προβλέπεται να παραμείνει με τις Η.Π.Α. στην περιοχή. Σκοπός αυτού του σχεδίου που φέρει την ονομασία ²Επιχείρηση υποστήριξης της ειρήνης², είναι να συγκρατήσει το πιθανό ρεύμα μετανάστευσης πέραν των συνόρων. Η Μοσούλη και το Κιρκούκ βρίσκονται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Τουρκίας.

    Οι στρατιωτικοί στηρίζουν την αιτία της συμμετοχής στην επιχείρηση, στους εξής λόγους:

    - Θα πρέπει να διατηρηθεί σε μηδενικό βαθμό η πιθανότητα σύστασης κουρδικού κράτους.

    - Αν δεν είναι οι Τούρκοι στρατιώτες, ενδέχεται το ΡΚΚ να ανακτήσει δυνάμεις.

    - Δεν θα πρέπει να υπάρχει κυριαρχία μίας δύναμης στις πηγές πετρελαίου.

    - Οι Η.Π.Α. θα παραμείνουν επί πέντε χρόνια στο Ιράκ και θα πρέπει και η Τουρκία να βρίσκεται εκεί.

    Σε άλλο δημοσίευμα και με τον τίτλο "Οι Η.Π.Α. έκριναν επαρκή την απόφαση της Τουρκίας" ότι η Ουάσιγκτον αντιμετώπισε με ικανοποίηση την απόφαση της Τουρκίας να λάβει θέση στην επιχείρηση και δεν εξέπληξε το γεγονός ότι η Τουρκία άναψε κόκκινο φως, όσον αφορά το θέμα της μεταφοράς 90.000 Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα.

    Η κυβέρνηση Μπους αντιμετώπισε θετικά την τάση της Αγκυρας να εγκρίνει την έλευση ειδικής μονάδας, που δεν θα ξεπερνάει τους 10.000 άνδρες, καθώς και την απόφασή της να ανοίξει πέντε στρατιωτικές βάσεις για τη χρησιμοποίηση αυτών από αμερικανικά αεροσκάφη, τονίζεται στο δημοσίευμα.

    Επίσης σε άλλο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Νετζνέτ Σεζέρ δήλωσε πως οι Η.Π.Α. είναι αποφασισμένες να κτυπήσουν το Ιράκ και έδωσε το μήνυμα πως για κάτι τέτοιο απαιτείται, οπωσδήποτε, νομική βάση.

    Η "Radikal" αναφέρεται στις εξελίξεις στην πρώτη σελίδα με τον ολοσέλιδο, κορυφαίο τίτλο "Διπλή έκθεση Ιράκ στην κυβέρνηση". Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως το Γενικό Επιτελείο και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών παρουσίασαν στον πρωθυπουργό Γκιουλ τις δύο επιλογές της Τουρκίας.

    Κατά τη συνάντηση κορυφής σχετικά με το Ιράκ, που έγινε στην Προεδρία της Κυβέρνησης, επιστήθηκε η προσοχή στη ζημία που θα προκαλέσει ο πόλεμος στην κάθε περίπτωση και συζητήθηκαν τα σενάρια για δύο περιπτώσεις:

    Στην περίπτωση που δεν παρασχεθεί βοήθεια από την Τουρκία στις Η.Π.Α.:

    - Μετά τον πόλεμο η Τουρκία δεν θα έχει μερίδιο στις εργασίες αναδόμησης στο Ιράκ.

    - Θα μείνει εκτός των εξελίξεων που θα σημειωθούν στο Βόρειο Ιράκ κατά τη διάρκεια του πολέμου και θα αντιμετωπίσει μόνη τις ανεπιθύμητες εξελίξεις.

    - Θα μείνει μόνη όσον αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής ζημίας και θα χάσει την υποστήριξη των Η.Π.Α. όσον αφορά τις σχέσεις της με το Δ.Ν.Τ. και την Παγκόσμια Τράπεζα.

    -Οι Η.Π.Α. θα προβούν σε αναζήτηση νέου στρατηγικού εταίρου στην περιοχή και η Τουρκία θα χάσει την υποστήριξη των Η.Π.Α. στις διαπραγματεύσεις όσον αφορά το Κυπριακό.

    -Θα αναγκασθεί να αρκεστεί με την ελάχιστη υποστήριξη των Ην. Εθνών και άλλων παρόμοιων Οργανισμών, όσον αφορά το θέμα των προσφύγων.

    Στην περίπτωση που παρασχεθεί βοήθεια στις Η.Π.Α. από την Τουρκία:

    - Θα μπορέσει να εξασφαλισθεί ισχυρή αμερικανική υποστήριξη για την αντιμετώπιση της οικονομικής απώλειας σε κάθε τομέα.

    - Η Ουάσιγκτον θα επιδείξει σεβασμό στις ²κόκκινες γραμμές² της Άγκυρας. Δεν θα σημειωθούν εξελίξεις στο Βόρειο Ιράκ οι οποίες θα είναι εκτός του ελέγχου της Τουρκίας.

    - Ομως, παράλληλα με ένα μέρος της βάσης των εκλογέων του AKP, η Κυβέρνηση ενδέχεται να χάσει από το κύρος της και στο επίπεδο των μουσουλμανικών χωρών της περιοχής.

    - Στην περίπτωση που η αμερικανική επιχείρηση στο Ιράκ δεν πετύχει, η Τουρκία θα εισέλθει σε μία προβληματική περίοδο με τη γείτονά της και η ασάφεια θα είναι μακροχρόνια.

    Η "Yeni Safak" στην πρώτη σελίδα αναφέρει ότι η Αγκυρα αφήνει την αρμοδιότητα, όσον αφορά τα αιτήματα των Η.Π.Α., στο Γενικό Επιτελείο καθώς και την απόφαση για την αποστολή στρατιωτών και την παρουσία στρατιωτών στα εδάφη της και θεωρεί ότι η απόφαση αυτή θα πρέπει τελικά να ληφθεί από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Οσον αφορά το χρόνο, λέγεται ότι η εν λόγω απόφαση αναμένεται να ληφθεί μετά την Πρωτοχρονιά.

    Εξ' άλλου, τονίζει ότι σε σύσκεψη που έγινε στην Προεδρία της Κυβέρνησης αποφασίσθηκε το ρεύμα προσφύγων να σταματήσει εκτός των συνόρων της Τουρκίας και να ετοιμασθούν 12 καταυλισμοί για τους πρόσφυγες, εκτός συνόρων.

    Η "Cumhuriyet" αναφέρεται στις εξελίξεις στην πρώτη σελίδα με τον ολοσέλιδο τίτλο "Υπό όρους ναι στις Η.Π.Α." και τονίζει πως η Τουρκία επιθυμεί τα πάντα να έχουν τελειώσει μέχρι τον Απρίλιο του 2003, να μη δημιουργηθεί κάποια ειδική προστασία για το ΡΚΚ KADEK στο Βόρειο Ιράκ και οι Τουρκομάνοι να αποκτήσουν καθεστώς όπως αυτό των ομάδων του Μπαρζανί και του Ταλαμπανί.

    Η Τουρκία, που προβλέπει ότι οι Αμερικανοί θα έρθουν στην περιοχή με σκοπό να μείνουν 8 10 χρόνια, ετοιμάζει διάφορα νέα σχέδια όσον αφορά τις ζημίες που θα υποστεί.

    Η "Sabah" αναφέρεται στο θέμα στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο "Ο επισκέπτης που προκαλεί φόβο". Η εφημερίδα γράφει ότι η Αγκυρα αντιτίθεται στην εγκατάσταση χερσαίων δυνάμεων των Η.Π.Α. στην Τουρκία, με τον φόβο μήπως παραμείνουν.

    Η Αγκυρα σκέπτεται πως οι Αμερικανοί στρατιώτες δεν αποχώρησαν γρήγορα από τις χώρες στις οποίες είχαν εγκατασταθεί μέχρι τώρα και φοβάται μήπως συμβεί το ίδιο και στην Τουρκία. Παράδειγμα για την περίπτωση αυτή αποτελεί η Δύναμη Ταχείας Επέμβασης η οποία εγκαταστάθηκε στην Τουρκία κατά τον πόλεμο στον Κόλπο και δεν απεχώρησε στη συνέχεια. Την ίδια άποψη έχει και το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας.

    Η "Vatan" στην πρώτη σελίδα και με τον τίτλο "Οι τελευταίες 48 ώρες", αναφέρει ως αποκλειστική είδηση ότι, ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε πει στις 10 Δεκεμβρίου στον κ. Ερντογάν στον Λευκό Οίκο ²να αποφασίσετε μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου².

    Η εφημερίδα στις εσωτερικές σελίδες αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Γκιουλ διέψευσε τις φήμες ότι δόθηκε οδηγία στις Τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας.

    Η "Zaman" κάνει αναφορά στις εξελίξεις στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο "Οι Η.Π.Α. επιθυμούν να εγκαταστήσουν στη Ν.Α. περιοχή της Τουρκίας 80.000 στρατιώτες, οι οποίοι θα παραμείνουν επί πέντε χρόνια".

    Η "Radikal" στην πρώτη σελίδα και με τον ολοσέλιδο κορυφαίο τίτλο "Ετοιμασία για πλήρη υποστήριξη στις Η.Π.Α.", αναφέρει ότι θα δοθεί άδεια διέλευσης στις Η.Π.Α. δια αέρος και δια ξηράς και ότι τα βλέμματα έχουν στραφεί τώρα στη Σύνοδο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ).

    Λέγεται ότι η Αγκυρα θα δώσει θετική απάντηση στην Ουάσιγκτον, στο αίτημά της για πλήρη υποστήριξη. Η Τουρκία με δύναμη δύο ταξιαρχιών θα σχηματίσει ζώνη ασφάλειας 30-40 χιλιομέτρων στο Βόρειο Ιράκ και θα εξασφαλίσει πλήρη έλεγχο. Αν και τα βλέμματα έχουν στραφεί στη Σύνοδο του ΣΕΑ, η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί αφού το θέμα συζητηθεί στη Βουλή. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί σήμερα στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο και αύριο στη Σύνοδο του ΣΕΑ.

    Η "Sabah" στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο "Οι Η.Π.Α. ζήτησαν ειδική νομοθεσία για τους στρατιώτες τους" και τον υπέρτιτλο "Το αίτημα που έκανε τον Γκιουλ να θυμώσει", αναφέρει ότι οι Η.Π.Α. ζήτησαν οι 80.000 Αμερικανοί στρατιώτες, που σχεδιάζει να εγκαταστήσει στα τουρκικά εδάφη, να υπόκεινται στην αμερικανική νομοθεσία.

    Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η πρόταση αυτή, οι Αμερικανοί στρατιώτες εάν διαπράξουν αδίκημα όσο βρίσκονται στα τουρκικά εδάφη, δεν θα μπορούν να δικαστούν στα τουρκικά δικαστήρια. Το θέμα αναφέρθηκε από τον κ. Γκιουλ στον κ. Μπαϋκάλ, ο οποίος αντέδρασε.

    Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρει ότι καθορίσθηκε η βοήθεια που θα παρασχεθεί από τις Η.Π.Α. στην Τουρκία στην περίπτωση που αυτή συμβάλλει στην επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ. Η πρόταση που παρουσιάσθηκε με την ονομασία ²Πακέτο Αύξησης Εμπιστοσύνης², περιέχει οικονομικές διευκολύνσεις, ύψους 20 δισ. δολαρίων.

    Οι Η.Π.Α. έναντι της πρότασής τους αυτής περιμένουν απάντηση στα αιτήματά τους εντός τεσσάρων ημερών.

    Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς δήλωσε ότι τα αιτήματα των Η.Π.Α. από την Τουρκία, θα συζητηθούν στο ΣΕΑ την Παρασκευή, και στη συνέχεια θα σταλούν στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Ο κ. Γιακίς υπενθύμισε ότι οι Η.Π.Α. περιμένουν το ταχύτερο δυνατό απάντηση, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατό να ληφθεί απάντηση πριν συζητηθεί το θέμα στις αρμόδιες επιτροπές και πριν εξασφαλισθεί συνεννόηση.

    Η "Milliyet" αναφέρεται στις εξελίξεις στην πρώτη σελίδα με τον ολοσέλιδο, κορυφαίο τίτλο "Τέσσερα ειδικά αιτήματα" και τονίζει ότι οι Η.Π.Α. που πρότειναν στην Τουρκία 5 δισ. δολάρια για την επιχείρηση στο Ιράκ, έχουν τέσσερα αιτήματα:

    -Λογιστική υποστήριξη.

    -Εγκατάσταση ενισχυμένης ειδικής μονάδας.

    -Βοήθεια για τη διείσδυση και

    -Βοήθεια από τους πολιτοφύλακες στους Αμερικανούς στρατιώτες.

    Οι Η.Π.Α. κατά τη διάρκεια της χερσαίας επιχείρησης ζητούν οι Αμερικανοί στρατιώτες να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους πολιτοφύλακες για να ξεπερνούν το πρόβλημα της γλώσσας.

    Η εφημερίδα σε άλλο δημοσίευμα αναφέρει ότι ο μεγαλοεπιχειρηματίας Ραχμί Κοτς είπε πως στην περίπτωση που η Τουρκία λάβει θέση δίπλα στις Η.Π.Α. σε μία πιθανή επιχείρηση στο Ιράκ κατά το ξεκίνημα, μακροπρόθεσμα θα βγει κερδισμένη από την ενέργειά της αυτή.

    H "Cumhuriyet" σε δημοσίευμα με τίτλο "Ρουσφέτι πολέμου", τονίζει πως οι Η.Π.Α. που επιθυμούν να εγκαταστήσουν Αμερικανούς στρατιώτες στη γραμμή Σιλόπης Σιρνάκ, υποσχέθηκαν στην Τουρκία πακέτο 5 δισ. δολαρίων, βραχυπρόθεσμα.

    Η "Hurriyet" σε δημοσίευμα στην πρώτη σελίδα και με τον τίτλο "Μοσούλη - Κιρκούκ κόκκινη γραμμή", αναφέρει ότι η Τουρκία για να παρεμποδίσει το να περάσουν η Μοσούλη και το Κιρκούκ στα χέρια των Βρετανών και των Κούρδων, έφερε στην επικαιρότητα μία ιστορική φόρμουλα: Την κόκκινη γραμμή πριν από τη Λωζάννη.

    Σύμφωνα με τη φόρμουλα αυτή, όπως ίσχυε πριν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, γύρω από τις δύο πόλεις θα καθορισθούν κόκκινες γραμμές και πέραν ενός περιορισμένου αριθμού Αμερικανών στρατιωτών δεν θα μπορούν να εισέλθουν στην περιοχή ούτε Τούρκοι στρατιώτες ούτε άλλες ξένες δυνάμεις.

    Η Τουρκία προέβη σε αυτή την πρόταση έτσι ώστε να παρεμποδίσει τη διείσδυση της Βρετανίας, που θα λάβει μέρος στην επιχείρηση, σ' αυτές τις δύο πόλεις, καθώς και τη δραστηριότητα των κουρδικών ομάδων που μπορεί να προσπαθήσουν να πάρουν υπό τον έλεγχό τους τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου της περιοχής.

    Η εφημερίδα σε άλλο δημοσίευμα στην πρώτη σελίδα αναφέρει ότι ο Υπουργός Επικρατείας, Μπεσίρ Αταλάϋ που έλαβε μέρος στις αρχές τις εβδομάδας στη Συνάντηση Κορυφής σχετικά με το Ιράκ που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα στον οποίο υπάγονται η κρατική TRT, η Γενική Διεύθυνση Τύπου και Πληροφοριών καθώς και το Πρακτορείο Anadolu, έδωσε το εξής μήνυμα στα παραπάνω ιδρύματα: "Ολοκληρώστε τις προετοιμασίες σας μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου".

    Η οδηγία αυτή του Υπουργού Αταλάϋ οδήγησε σε σχόλια ότι η επιχείρηση των Η.Π.Α. στο Ιράκ θα ξεκινήσει στις 15 Φεβρουαρίου ή στις αμέσως επόμενες μέρες. Σημειώνεται ότι εντάθηκαν οι προετοιμασίες στα εν λόγω τρία ιδρύματα σχετικά με την επιχείρηση στο Ιράκ.

    Η ίδια εφημερίδα στις εσωτερικές σελίδες αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός Γκιουλ εντός του Ιανουαρίου μεταβαίνει στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Γκιουλ θα επισκεφθεί εντός του Ιανουαρίου την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία. Έγινε γνωστό ότι συνεχίζονται οι επαφές με τη Συρία και το Ιράν και ενδέχεται στην περιοδεία του κ. Γκιουλ να συμπεριληφθούν και αυτές οι δύο χώρες.

    Η ίδια εφημερίδα σε άλλο δημοσίευμα αναφέρει ότι η σιωπή στη βάση του Ιντζιρλίκ, λόγω της Εορτής των Χριστουγέννων, κράτησε χθες μόνο μέχρι τις 10:15 και ξαφνικά δόθηκε εντολή για άσκηση. Με το άκουσμα του συναγερμού επικράτησε αγωνία στους κατοίκους της περιοχής.

    Η ίδια εφημερίδα στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο "Μεγάλη επιστροφή από τον Τζεμ στον Ετζεβίτ", αναφέρει ότι ο πρόεδρος του YTP και πρώην ΥΠΕΞ, Ισμαήλ Τζεμ, πραγματοποίησε ²τη μεγάλη επιστροφή² στον Ετζεβίτ λόγω των τελευταίων εξελίξεων στο Ιράκ.

    Ο κ. Τζεμ που κατηγορείται από το DSP ότι ²το μαχαίρωσε πισώπλατα², επισκέφθηκε χθες τον κ. Ετζεβίτ. Οι δύο άνδρες προέβησαν σε μία αξιολόγηση της κατάστασης σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ. Στη συνέχεια ανακοινώθηκε πως ο κ. Τζεμ θέλησε να συζητήσει με τον κ. Ετζεβίτ τις απόψεις και τις ιδέες του όσον αφορά το Ιράκ.

    Κατά τη συνάντηση αυτή αξιολογήθηκε το θέμα του Ιράκ και η προσέγγιση της Τουρκίας σ' αυτό. Ο κ. Τζεμ τόνισε ότι η συνάντηση ήταν άκρως ωφέλιμη και ότι θα συμβάλλει στις εργασίες του κόμματός του. Το YTP θα πραγματοποιήσει παρόμοιες συναντήσεις και με άλλα κόμματα.

    Η "Zaman" στην πρώτη σελίδα και με τον τίτλο "Οι Η.Π.Α. πρότειναν στην Τουρκία 5 δισ. δολάρια για το Ιράκ", αναφέρει ότι η αμερικανική Κυβέρνηση πρότεινε στην Τουρκία κατά τα παζαρέματα για το Ιράκ, βοήθεια 5 δισ. δολάρια σε ρευστό, εγγύηση καταβολής χρεών μέχρι 80 δισ. δολάρια καθώς επίσης και επιπρόσθετη πίστωση ύψους 15 δισ. δολαρίων.

    Η "Vatan" στην πρώτη σελίδα και με τον ολοσέλιδο τίτλο "Δώσαμε άδεια στους ράμπο", αναφέρει ότι η Κυβέρνηση άναψε πράσινο φως στις ειδικές μονάδες των Η.Π.Α. για να εγκατασταθούν στην Τουρκία και να πραγματοποιήσουν στη συνέχεια επιχείρηση στο Ιράκ.

    Η ίδια εφημερίδα στις εσωτερικές σελίδες αναφέρει ότι ο Τ/ΥΠΕΞ Γιακίς δήλωσε πως δεν θα επιτρέψουν την εγκατάσταση του ΡΚΚ και του KADEK στο Βόρειο Ιράκ. Ο κ. Γιακίς τόνισε ότι ελήφθησαν τα απαιτούμενα μέτρα για το θέμα και ότι οι χώρες που λαμβάνουν μέρος στην επιχείρηση έχουν την ίδια άποψη με την Τουρκία όσον αφορά το ΡΚΚ και το KADEK και συμφωνούν ότι είναι τρομοκρατική οργάνωση.

    Ο κ. Γιακίς επανέλαβε τη σημασία που αποδίδει η Τουρκία στην εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και τόνισε ότι η Τουρκία επιθυμεί οι Άραβες, οι Κούρδοι και οι Τουρκομάνοι, να ζουν υπό συνθήκες ασφάλειας.

    Τέλος η "Yeni Safak" στην πρώτη σελίδα και με τον τίτλο "Το πραγματικό σενάριο του πολέμου", αναφέρει ότι με τον πόλεμο θα συμβούν τα εξής:

    - Θα πεθάνουν το λιγότερο 1 εκατομμύριο άνθρωποι.

    - 900.000 άτομα θα περιέλθουν σε κατάσταση προσφύγων.

    - Δεκάδες χιλιάδες παιδιά θα μείνουν νηστικά.

    - Θα έρθει στον κόσμο ανάπηρη γενεά.

    - Θα υποστούμε ζημία 70 δισ. δολάρια.

    Στο μεταξύ, τονίζεται πως ο επιχειρηματικός κόσμος προειδοποιεί ότι ο πόλεμος θα αναβάλλει για πολύ καιρό την αναζωογόνηση στην οικονομία.

    [07] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΟΝ ΕΠΙΚΡΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αγκυρα, 26 Δεκεμβρίου 2002 (19:09 UTC+2)

    Ο πρόεδρος τους κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας AKP Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν έλυσαν το Κυπριακό επί 40 χρόνια.

    Σε σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Cumhuriyet" με τον τίτλο "Η Κύπρος 'είναι όρθια με κουβαλητό νερό' αναφέρεται ότι ο αρχηγός του AKP ισχυρίσθηκε πως το κόμμα του δέχεται σοβαρές επικρίσεις σχετικά με το Κυπριακό και χρησιμοποιώντας ένα ρητό τόνισε πως η Κύπρος αυτή τη στιγμή κρατιέται στα πόδια της 'με κουβαλητό νερό'.

    Συγκεκριμένα ο Ερντογάν τόνισε: "Μέχρι πότε θα συνεχισθεί αυτό; Ορισμένοι λένε ότι θα πουλήσουμε την Κύπρο και γράφουν διάφορα γι' αυτό το θέμα. Εάν το θέμα αυτό δεν επιλύεται επί 40 χρόνια καθιστώ εγώ υπεύθυνους εκείνους, οι οποίοι δεν καθιστούν υπεύθυνους εκείνους που δεν το έλυσαν επί τόσα χρόνια. Δεν μπορείτε να κρατάτε εκεί έτσι τους ανθρώπους μας. Μετά σε ποιον θα δώσετε λογαριασμό. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση μόνο με την αναφορά της λέξης λύση. Κατ' αρχήν θα πρέπει να συζητήσουμε ποια είναι η λύση. Εμείς συνέχεια αυτό αναζητάμε. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν προσεγγίσαμε στο θέμα με την αντίληψη του 'δώσε την και απαλλάξου'. Ούτε και στο μέλλον θα γίνει κάτι τέτοιο. Αλλά, ασφαλώς, είναι καθήκον όλων μας να επιφέρουμε εκεί την ειρήνη, μαζί, με μία μόνιμη και δίκαιη λύση".

    Στις ίδιες δηλώσεις του Ερντογάν αναφέρεται δημοσίευμα της "Milliyet", ενώ η "Sabah" προβάλει το θέμα στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο "Δεν επικρατεί το πνεύμα του 'δώσε την Κύπρο και απαλλάξου'".

    [08] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

    Σκόπια, 26 Δεκεμβρίου 2002 (18:40 UTC+2)

    Τη δέσμευσή τους για πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας με την υπογραφή της οποίας τον Αύγουστο του 2001 τερματίστηκαν οι συγκρούσεις συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει, μεταξύ των Αλβανών ανταρτών και των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ επαναβεβαίωσαν οι αρχηγοί των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας σε σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι.

    Στην τρίωρη συνάντηση συμφωνήθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ψήφιση από τη Βουλή της χώρας νόμων που προκύπτουν από την συμφωνία της Οχρίδας και οι οποίοι προβλέπουν παραχώρηση αυξημένων αρμοδιοτήτων προς την τοπική αυτοδιοίκηση.

    Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα ετοιμάσει πακέτο μέτρων για την αποκέντρωση έως το Μάιο του 2003 και το αργότερο έως το Δεκέμβριο του 2003 θα πρέπει να ψηφιστούν στη Βουλή, ώστε να ισχύσουν από τις επόμενες εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Αλλοι νόμοι που προκύπτουν από τη συμφωνία θα πρέπει να υιοθετηθούν από τη Βουλή έως τον Ιούνιο τον Ιούνιο και άλλοι νωρίτερα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου της ΠΓΔΜ, Μπόριαν Γιοβάνοφσκι μετά τη λήξη της σύσκεψης. Σε νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τον Ιανουάριο θα καθοριστούν οι προθεσμίες για την ψήφιση των νόμων.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ενωσης Σοσιαλδημοκρατών και πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών Αρμπέν Τζαφέρι, ο αρχηγός του Κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας Αμπντουραχμάν Αλίτι, ενώ δεν παρέστη, όπως είχε ήδη νωρίτερα ανακοινώσει ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του VMRO-DPMNE, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι.

    Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη εξέφρασαν την ελπίδα ότι το VMRO - DPMNE θα τηρήσει τη δέσμευση για εφαρμογή της συμφωνίας της Οχρίδας.

    Στη σύσκεψη, στην οποία ήταν επίσης παρόντες ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ, Αλέξις Μπρουνς και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, Λόρενς Μπάτλερ υπογραμμίστηκε ότι η στήριξη της διεθνούς κοινότητας είναι αναγκαία για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης, υποχρέωση που απορρέει από τη συμφωνία. Τονίστηκε ακόμη ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ασφάλεια, στις περιοχές, που επλήγησαν από τις συγκρούσεις του περασμένου χρόνου και στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για επιστροφή όσων απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους. Η κυβέρνηση θα έχει την ευθύνη για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων σπιτιών και υποδομών.

    Η κατάσταση ασφαλείας δεν συζητήθηκε στη συνάντηση, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου της ΠΓΔΜ. Αναφερόμενος στη χθεσινή έκρηξη βόμβας στο Κουμάνοβο, από την οποία ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του και άλλοι πέντε τραυματίσθηκαν ο κ. Γιοβάνοφσκι παρέπεμψε στη δήλωση του προέδρου Τράικοφσκι ότι "ήταν μία τρομοκρατική ενέργεια σε βάρος της σταθερότητας στη χώρα".

    [09] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 26 Δεκεμβρίου 2002 (18:00 UTC+2)

    Δύο άτομα συνελήφθησαν στον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

    Πρόκειται για τον 32χρονο, Μ.Α. του Η. και τον 21χρονο Τ.Γ. του Ν., οι οποίοι επέβαιναν σε Ι.Χ., και στη θέα συνοριοφυλάκων πέταξαν από το αυτοκίνητο στο έδαφος ένα μικροδέμα χασίς, συνολικού βάρους 51 γραμμαρίων.

    [10] ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Ο ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Δεκεμβρίου 2002 (17:59 UTC+2)

    Στις προπονήσεις επιστρέφουν και πάλι από αύριο οι ποδοσφαιριστές του Αρη, μετά το τριήμερο ρεπό που τους έδωσε ο Γιώργος Φοιρός για τις μέρες των Χριστουγέννων. Οι κίτρινοι θα ξεκινήσουν την προετοιμασία τους για το παιχνίδι που ακολουθεί το νέο έτος με την ΑΕΚ στο γήπεδο Χαριλάου, στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος.

    Το παρών στην αυριανή προπόνηση καλούνται να δώσουν όλοι οι ποδοσφαιριστές, ακόμη και οι ξένοι που πέρασαν τις γιορτινές μέρες στις πατρίδες τους.

    Στο μεταξύ, καμία εξέλιξη δεν αναμένεται όσον αφορά τα μεταγραφικά. Το ενδιαφέρον πάντως του Αρη για την απόκτηση του Παναγιώτη Ευθυμιάδη του Πανιωνίου εξακολουθεί να ισχύει.

    [11] ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 26 Δεκεμβρίου 2002 (17:48 UTC+2)

    Τουλάχιστον 15 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τη σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει μεγάλες περιοχές στις κεντρικές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Τα περισσότερα από τα θύματα σκοτώθηκαν σε τροχαία ατυχήματα, καθώς το πυκνό χιόνι και οι ισχυροί άνεμοι δημιουργούν τεράστια προβλήματα στις συγκοινωνίες.

    Οι πολιτείες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα είναι το Μισούρι, η Οκλαχόμα, το Κάνσας και το Νέο Μεξικό.

    Στη Πολιτεία της Οκλαχόμα που τα Χριστούγεννα θα είναι "λευκά" για πρώτη φορά τα τελευταία 25 χρόνια το πάχος του χιονιού σε ορισμένες περιοχές έφτανε τα τριάντα εκατοστά.

    Οι χιονοθύελλες προξένησαν μεγάλα προβλήματα και στα αεροδρόμια, καθώς πολλές πτήσεις καθυστέρησαν. Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι οι άσχημες καιρικές συνθήκες κινούνται βορειο-δυτικά και θα απειλήσουν μεγάλες αμερικανικές πόλεις όπως την Ινδιανάπολη, το Κλέβελαντ και το Ντιτρόιτ.

    [12] ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Σκόπια, 26 Δεκεμβρίου 2002 (17:44 UTC+2)

    Δύο άτομα σκοτώθηκαν και αρκετά άλλα τραυματίσθηκαν από δύο ξεχωριστές βομβιστικές επιθέσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και το Κοσσυφοπέδιο.

    Η πρώτη βόμβα εξερράγη κοντά σε σχολείο στο Κουμάνοβο στα βόρεια της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Ενα άτομο σκοτώθηκε ενώ τραυματίσθηκαν τέσσερις περαστικοί. Δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των παιδιών που ήταν στο σχολείο.

    Το Κουμάνοβο ήταν το επίκεντρο σφοδρών μαχών που είχαν ξεσπάσει πέρυσι μεταξύ

    Αλβανών ανταρτών και δυνάμεων της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

    Στο Κοσσυφοπέδιο ένα άτομο σκοτώθηκε και δύο τραυματίσθηκαν σοβαρά όταν εξερράγη παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο στο Πετς στα δυτικά της επαρχίας. Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη των επιθέσεων. Οπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές η ατμόσφαιρα στη περιοχή εξακολουθεί να είναι τεταμένη. Παρά τη παρουσία των ειρηνευτικών δυνάμεων εκδηλώνονται σποραδικά περιστατικά βίας.

    [13] ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Ισλαμαμπάντ, 26 Δεκεμβρίου 2002 (17:42 UTC+2)

    Η αστυνομία στο Πακιστάν ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τρία άτομα σε σχέση με την επίθεση που πραγματοποιήθηκε κατά Χριστιανικής εκκλησίας τα Χριστούγεννα στην επαρχία Πουντζάμπ στο κεντρικό Πακιστάν. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι τρεις συλληφθέντες είναι μέλη εξστρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης. Μάλιστα ένας εξ αυτών είναι κληρικός.

    Τουλάχιστον επτά άτομα τραυματίσθηκαν, εν τω μεταξύ, από επίθεση που πραγματοποιήθηκε στη Ντάσκα, κοντά στη Λαχόρη.

    Νωρίτερα την Τετάρτη, η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι είχε ανακαλύψει δύο χειροβομβίδες και αρκετές εκρηκτικές ύλες κοντά σε μία εκκλησία, στην πρωτεύουσα της χώρας, Ισλαμαμπάντ. Οι ξένοι ανταποκριτές στην Ισλαμαμπάντ αναφέρει ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας των αρχών για να προστατευθεί η χριστιανική κοινότητα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

    Επιθέσεις εναντίον Χριστιανών

    Οι επιθέσεις εναντίον Χριστιανών στο Πακιστάν έχουν επιφέρει το θάνατο 40 ατόμων μέσα σε ένα χρόνο. Οι πακιστανικές αρχές πιστεύουν ότι υπαίτιοι των επιθέσεων είναι ισλαμικές εξτρεμιστικές οργανώσεις, οι οποίες μπορεί να διατηρούν κάποιους δεσμούς με την Αλ Κάιντα.

    Στο Πακιστάν, έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις μετά την υποστήριξη που παρείχε η πακιστανική κυβέρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την επίθεση στο Αφγανιστάν.

    Οι αστυνομικές αρχές έχουν απελευθερώσει ορισμένους υπόπτους λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων εναντίον τους.

    [14] ΣΚΟΤΩΝΕ ΑΔΕΣΠΟΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΝΟ

    Αθήνα, 26 Δεκεμβρίου 2002 (17:11 UTC+2)

    Ενας 57χρονος συνελήφθη στον Πειραιά μετά από περιπετειώδη καταδίωξη, γιατί πυροβολούσε με το κυνηγετικό του δίκανο και σκότωνε αδέσποτα σκυλιά. Πρόκειται για τον Αντώνη Παπαδόπουλο, κάτοικο Πειραιά, ο οποίος οδηγήθηκε σήμερα, στον εισαγγελέα.

    Ο Παπαδόπουλος με ένα κυνηγετικό δίκανο που κατείχε παράνομα βγήκε τα ξημερώματα στο δρόμο και σκότωσε συνολικά τέσσερα σκυλιά. Ο 57χρονος έγινε αντιληπτός από περαστικούς, οι οποίοι ειδοποίησαν την αστυνομία. Αστυνομικοί της Αμεσης Δράσης που έφθασαν στο σημείο προσπάθησαν να τον συλλάβουν, αλλά ο δράστης επιχείρησε να διαφύγει με το ΙΧ αυτοκίνητό του πυροβολώντας δύο φορές στον αέρα για εκφοβισμό.

    Τελικά ακινητοποιήθηκε στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Κύπρου στο Μοσχάτο όπου και συνελήφθη. Ο Παπαδόπουλος αντιστάθηκε και με τον αγκώνα του χεριού του έσπασε το τζάμι του συνοδηγού του περιπολικού. Στην κατοχή του βρέθηκαν το δίκανο με δύο χρησιμοποιημένα φυσίγγια, μία κυνηγετική ζώνη με 32 φυσίγγια καθώς και άλλα 66 φυσίγγια. Οι λόγοι που τον οδήγησαν σε αυτή την κτηνωδία παραμένουν ακόμη άγνωστοι.

    [15] Ο ΓΚΕΡΑΡΝΤ ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 26 Δεκεμβρίου 2002 (16:34 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ευάγγελος Μυτιληναίος

    Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται από αύριο ο νέος προπονητής του Ηρακλή, Ευγένιος Γκέραρντ. Στις 2:30 το μεσημέρι θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους και στη συνέχεια θα έχει την πρώτη του γνωριμία με τους ποδοσφαιριστές του Γηραιού, στις εγκαταστάσεις της Μίκρας.

    Ο ολλανδός τεχνικός υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τους κυανόλευκους διάρκειας έξι μηνών με option ανανέωσης για άλλα δύο χρόνια και αποτελεί προσωπική επιλογή του Ευάγγελου Μυτιληναίου. Μέσα στο διάστημα που απομένει θα προσπαθήσει να εκπληρώσει τους στόχους του μεγαλομετόχου, που είναι η έξοδος του Ηρακλή στο Τσάμπιονς Λιγκ.

    Ο Εγκεν Γκέραρντ επιλέχτηκε από τον Μυτιληναίο για την πείρα του στο ελληνικό ποδόσφαιρο, το κύρος και τις γνώσεις που διαθέτει, αλλά και το ταλέντο να εντοπίζει νέους παίκτες με μεγάλες ικανότητες.

    [16] ΣΤΗΝ "ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ" Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Αθήνα, 26 Δεκεμβρίου 2002 (16:33 UTC+2)

    Επίσκεψη στο Κέντρο Θεραπείας και Απεξάρτησης "Παρέμβαση" στη Ραφήνα πραγματοποίησαν το πρωί ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής και η σύζυγός του Νατάσα.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. και η σύζυγός του συζήτησαν με τα παιδιά τα προβλήματα που τους απασχολούν και στη συνέχεια επισκέφθηκαν το γήπεδο ποδοσφαίρου που κατασκευάστηκε με τη χρηματική συνδρομή τους.

    Οι υπεύθυνοι του Κέντρου τόνισαν ότι η προσφορά του κ. Καραμανλή και η συνεχής επικοινωνία του με τα μέλη της "Παρέμβασης" συνιστά παράδειγμα ενός πολίτη που βρίσκεται κοντά στο πρόβλημα και εξέφρασαν την ελπίδα και η υπόλοιπη κοινωνία, αλλά και οι πολιτικοί να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα.

    Ο κ. Καραμανλής δήλωσε, μεταξύ των άλλων, ότι το κόμμα του είναι δίπλα στα παιδιά που έχουν το σθένος να οραματίζονται και να αγωνίζονται για τη ζωή.

    "Τα παιδιά αυτά κάθε μέρα λένε "το μεγάλο όχι" στα ναρκωτικά. Είναι χρέος όλων μας να είμαστε δίπλα τους σ' αυτή τη μάχη. Να ξέρουν ότι δεν είναι μόνοι τους, να ξέρουν ότι πολλοί νοιάζονται γι αυτούς. Σ' αυτούς τους νέους δυνατούς ανθρώπους, που έχασαν πολλά, αλλά δεν έχασαν τη δύναμη και τη βούληση να απαλλαγούν από εξαρτήσεις και φόβους, πρέπει να πούμε ότι τους χρειαζόμαστε", επισήμανε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

    [17] ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 26 Δεκεμβρίου 2002 (16:12 UTC+2)

    Μια από τις κρισιμότερες προπονήσεις του ΠΑΟΚ αναμένεται να είναι η αυριανή. Μετά από τριήμερο ρεπό, λόγω Χριστουγέννων, οι ποδοσφαιριστές θα συγκεντρωθούν το απόγευμα στις εγκαταστάσεις της Νέας Ευκαρπίας και εκεί σε συνεννόηση με τον Αγγελο Αναστασιάδη θα αποφασίσουν για τη στάση που θα τηρήσουν, σε μια προσπάθεια να πιέσουν τον μεγαλομέτοχο, Γιώργο Μπατατούδη, να τακτοποιήσει τις οφειλές του.

    Ο Μπατατούδης την παραμονή των Χριστουγέννων απέστειλε στα γραφεία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ 500.000 ευρώ, ωστόσο αρκετοί από τους παίκτες αρνήθηκαν να παραλάβουν το μερίδιο τους θεωρώντας πως είναι πολύ λίγα μπροστά σε αυτά που τους οφείλονται. Αλλωστε ο ιδιοκτήτης του συλλόγου τους είχε υποσχεθεί πως θα καταθέσει στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ένα ποσό της τάξεως του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

    Γι αυτό το λόγο πολλοί από τους ποδοσφαιριστές εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε προσφυγή, θέλοντας έτσι να πιέσουν ακόμη περισσότερο τον μεγαλομέτοχο του Δικεφάλου.

    Πάντως, ο Γιώργος Μπατατούδης έχει υποσχεθεί πως μέχρι τη Δευτέρα (30/12) θα φροντίσει να στείλει στη Θεσσαλονίκη άλλες 300.000 ευρώ για να μοιραστούν στην ομάδα και να μετριάσει κάπως τις αντιδράσεις των παικτών και της τεχνικής ηγεσίας.

    [18] Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ

    Αθήνα, 26 Δεκεμβρίου 2002 (16:11 UTC+2)

    Κακοκαιρία επικρατεί σήμερα με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες, τις βροχές, τις καταιγίδες και τις χιονοπτώσεις. Από το απόγευμα όμως αναμένεται εξασθένηση των έντονων καιρικών φαινομένων.

    Αρκετά προβλήματα προκάλεσαν στις οδικές συγκοινωνίες της Βόρειας Ελλάδας οι χιονοπτώσεις της νύχτας. Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στους Νομούς Ευρυτανίας, Ημαθίας και Τρικάλων όπου η χρήση αλυσίδων είναι απαραίτητη για το σύνολο σχεδόν του επαρχιακού και ορεινού οδικού δικτύου. Αλυσίδες χρειάζονται και σε ορισμένα μεμονωμένα σημεία των Νομών Ιωαννίνων, Κοζάνης, Γρεβενών, Καρδίτσας και Καστοριάς.

    Αύριο ο καιρός θα είναι βελτιωμένος, η θερμοκρασία θα ανέβει και θα εξασθενήσουν οι θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο. Στην ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα προβλέπονται πρόσκαιρες νεφώσεις, σποραδικές βροχές τις πρωινές ώρες στα νοτιανατολικά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες το βράδυ θα αυξηθούν στα δυτικά. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν ανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, αργότερα θα γίνουν νότιοι με την ίδια ένταση. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί από -4 έως 8 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -1 έως 11 και στα νησιά από 4 - 13.

    Στην Αττική λίγες προβλέπονται λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις, οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειανατολικοί μέτριοι, στα ανατολικά ισχυροί, με βαθμιαία εξασθένηση και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3-11 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις, οι άνεμοι θα πνέουν βορειανατολικοί μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από - 1 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

    Το Σάββατο και πάλι θα υπάρξει επιδείνωση των καιρικών φαινομένων με βροχές, αργότερα καταιγίδες, οι οποίες σταδιακά θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα. Νομών Ιωαννίνων, Κοζάνης, Γρεβενών, Καρδίτσας και Καστοριάς.

    [19] ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΜΕ ΠΛΑΣΤΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 26 Δεκεμβρίου 2002 (15:40 UTC+2)

    Δύο υπήκοοι Ιράκ συνελήφθησαν ανήμερα των Χριστουγέννων στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, διότι προσπάθησαν να ταξιδέψουν με προορισμό τη Γερμανία, χρησιμοποιώντας πλαστά διαβατήρια. Οι δύο συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

    [20] ΕΠ' ΑΥΤΟΦΩΡΩ ΣΥΛΛΗΨΗ ΓΙΑ ΛΗΣΤΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 26 Δεκεμβρίου 2002 (15:39 UTC+2)

    Θύματα ληστείας έπεσαν στις 3:15 τα ξημερώματα δύο ανήλικα κορίτσια στη Θεσσαλονίκη.

    Το περιστατικό συνέβη στην οδό Εγνατία 120, όταν οι νεαρές επέστρεφαν στα σπίτια τους μετά από νυχτερινή διασκέδαση. Ο 32χρονος Σ.Α. του Η. πλησίασε τις Α.Π. 17 ετών και Γ.Β. 18 ετών και αφού τις χτύπησε με σιδεροσωλήνα σε διάφορα σημεία του σώματος τους, αφαίρεσε την τσάντα της πρώτης και τράπηκε σε φυγή. Ο 35χρονος όμως έγινε αντιληπτός από αστυνομικούς και συνελήφθη.

    Σε βάρος του δράστη σχηματίστηκε δικογραφία από το αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

    [21] ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Μπανιαλούκα, 26 Δεκεμβρίου 2002 (14:29 UTC+2)

    Διαδήλωση πραγματοποίησαν το μεσημέρι έξω από το κυβερνητικό μέγαρο στη Μπανιαλούκα οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, ζητώντας την επίλυση των προβλημάτων τους.

    Οι δημόσιοι υπάλληλοι για σήμερα κήρυξαν και στάση εργασίας, προειδοποιώντας τη νέα κυβέρνηση που πρόκειται να σχηματιστεί ότι δεν θα ανεχτούν άλλες καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων, ενώ απαίτησαν αύξηση των αποδοχών τους κατά 20%.

    Στη διαδήλωση έξω από το κυβερνητικό μέγαρο πήραν μέρος και συγγενείς των θυμάτων του εμφυλίου πολέμου, σε ένδειξη συμπαράστασης.

    Ε.Π.

    [22] ΜΕ ΠΟΛΕΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

    Σκόπια, 26 Δεκεμβρίου 2002 (14:22 UTC+2)

    "Xρειάζεται ένας ακόμη πόλεμος για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Αλβανών της ΠΓΔΜ". Η δήλωση, η οποία προκάλεσε αίσθηση και σχολιάστηκε ευρέως από μερίδα του σκοπιανού Τύπου, ανήκει στον αντιπρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA), Iλιάζ Χαλίμι.

    "Συμπληρώθηκαν εκατό μέρες από την ανάληψη της νέας κυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Αλβανών αντί να πάμε μπροστά, πάμε πίσω", είπε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Ιλιάζ Χαλίμι σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη σύσκεψη στελεχών του DPA.

    Σύμφωνα με τον Χαλίμι, οι Αλβανοί, που πολέμησαν στις τάξεις του ONA υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα των ομοεθνών τους και δέχθηκαν να αφοπλιστούν, νιώθουν απογοητευμένοι και μετάνιωσαν που παρέδωσαν τον οπλισμό τους. "Χρειάζεται ένας ακόμη πόλεμος για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Αλβανών της ΠΓΔΜ", είπε ο Χαλίμι σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει ότι το κόμμα του "ούτε επιθυμεί έναν τέτοιο πόλεμο αλλά ούτε και τον επιδιώκει".

    Στο μεταξύ τα υπουργεία Εσωτερικών και Αμυνας διέψευσαν φήμες για κινήσεις ενόπλων Αλβανών, ιδιαίτερα στην περιφέρεια του Κουμάνοβο. Εκπρόσωποι των δυο υπουργείων διαβεβαίωσαν ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα και ανέφεραν ότι σημειώνονται παραβιάσεις των συνόρων όχι όμως από ενόπλους αλλά από λαθρομετανάστες.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 26 December 2002 - 19:13:34 UTC