Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-01-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΙΣ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [02] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΧΕΔΕΡ ΣΟΝΤΕΡΣ
  • [03] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ:ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟ 2003
  • [04] ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ
  • [05] ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΡΩΣΟ ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΗ ΓΙΡΤΣΙΚΙΝ ΘΑ ΤΙΜΗΣΕΙ Ο Γ.
  • [06] ΑΓΡΟΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΣΒΟ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟΥ ΛΑΧΕΙΟΥ
  • [07] ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ
  • [08] ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ ΚΥΚΛΩΝΑΣ ΕΠΛΗΞΕ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ ΩΚΕΑΝΟΥ
  • [09] "ΟΧΙ" ΣΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ ΛΕΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
  • [10] ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ
  • [11] ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [12] ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΟ
  • [13] ΠΤΩΣΗ ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [14] ΜΕΞΙΚΟ: ΠΟΛΥΝΕΚΡΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΩΝ
  • [15] ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΑΠΑ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [16] ΣΕΖΕΡ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [17] ΑΝΟΙΧΤΟ ΑΦΗΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ Ο ΤΟΝΙ ΜΠΛΕΡ
  • [18] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • [19] ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Η ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ
  • [20] ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΗΠΑ-ΙΣΡΑΗΛ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [21] ΣΕΙΣΜΟΣ 4,9 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΙΡΑΝ
  • [22] ΕΥΧΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [23] ΣΕΡΒΙΚΗ ΡΗΞΗ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ-ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

  • [01] ΣΤΙΣ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιανουαρίου 2003 (10:08 UTC+2)

    Στις 18 Απριλίου θα επισκεφθεί την Κύπρο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος σε συνέντευξη που έδωσε στην ΕΤ 1. Στις 16 Απριλίου θα υπογραφεί στην Αθήνα η συμφωνία ένταξης των 10 νέων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση (μεταξύ αυτών και η Κύπρος) και τη μεθεπομένη ο κ. Σημίτης θα ταξιδέψει στη Λευκωσία που θα είναι και ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δεν έκριναν σκόπιμο να γίνει αυτή η επίσκεψη πιο νωρίς, γιατί, όπως είπε ο κ. Σημίτης, ίσως έδινε αφορμή ή άλλοθι σε ορισμένες πλευρές για αντιδράσεις, και συμφώνησαν να γίνει στις 18 Απριλίου.

    Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σημίτης ευχήθηκε να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, τόνισε πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και αναγνώρισε πως είναι αντιφατικά τα μηνύματα που φτάνουν από την Αγκυρα. Ωστόσο, επανέλαβε πως η η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση περνάει από την "πράσινη γραμμή" της Λευκωσίας.

    [02] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΧΕΔΕΡ ΣΟΝΤΕΡΣ

    Λονδίνο, 1 Ιανουαρίου 2003 (09:39 UTC+2)

    Στη Βρετανία το όνομα της Χέδερ Σόντερς, χήρας του δολοφονημένου από τη «17 Ν» Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου στην Αθήνα, Στήβεν Σώντερς, περιλαμβάνεται στον κατάλογο τιμητικών διακρίσεων, που κατόπιν σύστασης της εκάστοτε κυβέρνησης απονέμει η βασίλισσα Ελισάβετ.

    Η κ. Σόντερς γίνεται «Μέλος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας» για την αξιοπρέπεια που επέδειξε μετά το θάνατο του συζύγου της και τον αγώνα της για απόδοση ευθυνών στους υπαιτίους της δολοφονίας του.

    Μάλιστα η Χέδερ Σόντερς δήλωσε έκπληκτη από την τιμητική αυτή διάκριση. «Έμεινα έκπληκτη όταν έλαβα τη σχετική επιστολή, στην αρχή νόμισα ότι επρόκειτο για μεταθανάτια διάκριση που αφορούσε τον Στήβεν», είπε η χήρα του δολοφονηθέντος ταξιάρχου, και πρόσθεσε ότι αφού μίλησε με τις δύο κόρες της αποφάσισε να δεχτεί τη διάκριση.

    Δηλώσεις χήρας Σόντερς για τη δίκη «17Ν»

    «Αποδέχομαι την τιμή με χαρά και ελπίζω ότι η βράβευση θα ενθαρρύνει όλους όσους αγωνίζονται για αυτό που πιστεύουν», σημείωσε η κ. Σόντερς.

    «Στη δική μου περίπτωση, αγωνιζόμουν για να αποδείξω ότι η τρομοκρατία δεν δικαιώνεται ποτέ και ότι ποτέ ο φόνος δεν μπορεί να δικαιολογηθεί».

    Η Χέδερ Σόντερς είπε τέλος ότι θα παραστεί στη δίκη των υπαιτίων της δολοφονίας του συζύγου της:

    «Σκοπεύω να πάω στη δίκη γιατί θέλω να αντικρίσω τους δολοφόνους. Ελπίζω ότι αυτό θα επουλώσει τις πληγές».

    Διακρίσεις και για ακόμα 4 Βρετανούς

    Στην εφετινή λίστα που όπως συνηθίζεται δημοσιεύθηκε την τελευταία ημέρα του έτους, συμπεριλαμβάνονται επίσης και ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντέηβιντ Μάντεν που γίνεται ιππότης του «τάγματος του Αγίου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου».

    «Μέλη της Βρετανικής Αυτοκρατορίας» γίνονται επίσης ακόμα δύο στελέχη του προσωπικού της βρετανικής πρεσβείας και ένας αστυνομικός της Σκότλαντ Γιάρντ.

    Πρόκειται για την πρώτη γραμματέα και εκπρόσωπο Τύπου της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, Φραντσέσκα Φλεσάτι, η οποία οργάνωσε την εκστρατεία ενημέρωσης μετά τη δολοφονία Σόντερς.

    Και το σύμβουλο της πρεσβείας Νίκολας Φόστερ, ο οποίος βοήθησε στις επαφές μεταξύ της ελληνικής και βρετανικής κυβέρνησης με σκοπό την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Επίσης τιμάται και ο γενικός επιθεωρητής της βρετανικής αστυνομίας, Ντάνκαν Τζάρετ, για το ρόλο του στον συντονισμό των αντιτρομοκρατικών προσπαθειών μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και της Σκότλαντ Γιαρντ.

    [03] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ:ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟ 2003

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιανουαρίου 2003 (12:07 UTC+2)

    Το 2003 είναι η χρονιά της Θεσσαλονίκης και η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων, με την άσκηση της προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επισήμανε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης σε δηλώσεις του.

    Ο κ. Πασχαλίδης δέχτηκε διακομματικές ευχές για το νέο έτος στο υπουργείο, από βουλευτές και εκπροσώπους των κομμάτων, εκλεγμένους της αυτοδιοίκησης και τις τοπικές αρχές, και υπογράμμισε:¨"Εύχομαι σε όλουςμια καλύτερη ζωή σ έναν πιο δίκαιο κόσμο, με σταθερότητα και ειρήνη, με ένα μέτωπο λογικής σε όλη τη διεθνή κοινότητα, με ανάπτυξη παντού και ευημερία για όλους. Αξίζει να συμφωνήσουμε πως οι άνθρωποι είναι πάνω από τα κέρδη.

    Η Ελλάδα το 2003, με την άσκηση της προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων. Μπορούμε αυτόν τον ρόλο να τον διαδραματίσουμε με επιτυχία. Το 2003 είναι η χρονιά της Θεσσαλονίκης, με τη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο, όπου θα κεφαλαιοποιήσουμε τα αποτελέσματα της ελληνικής προεδρίας. Το 2003 είναι μια χρονιά συστηματικής προετοιμασίας της υποψηφιότητας για την Παγκόσμια Εκθεση EXPO 2008. Θέλουμε μ αυτό το πολυεπίπεδο γεγονός να παρουσιάσουμε το 2008 μια Θεσσαλονίκη πιο οργανωμένη, ευρωπαϊκή μητρόπολη, μια αναπτυγμένη Βόρεια Ελλάδα, μια Νοτιοανατολική Ευρώπη σε φάση βιώσιμης ειρήνης και ανάπτυξης. Πάμε για να πετύχουμε, πάμε όλοι μαζί με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση".

    [04] ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ

    Μπραζίλια, 1 Ιανουαρίου 2003 (20:43 UTC+2)

    Χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν τους δρόμους της πρωτεύουσας της Βραζιλίας, Μπραζίλια, για να παρακολουθήσουν την τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου της χώρας, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

    Πομπές φορτηγών και αυτοκινήτων μετέφεραν από κάθε κρατίδιο της Βραζιλίας εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, και όπως μεταδίδει του BBC η ατμόσφαιρα ήταν κάτι παραπάνω από εορταστική.

    Στην τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου της Βραζιλίας έδωσαν το «παρών» οκτώ πρόεδροι, τρεις πρωθυπουργοί και περίπου 300 αξιωματούχοι από 110 χώρες, ανάμεσά τους και ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο.

    [05] ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΡΩΣΟ ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΗ ΓΙΡΤΣΙΚΙΝ ΘΑ ΤΙΜΗΣΕΙ Ο Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιανουαρίου 2003 (20:16 UTC+2)

    Τον ελληνικής καταγωγής Ρώσο κοσμοναύτη, Θεόδωρο Γιρτσίκιν, θα βραβεύσει για τη συμμετοχή του σε επανδρωμένη διαστημική αποστολή ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Μαγκριώτης, την Παρασκευή 3/1, στο δημοτικό θέατρο του Δήμου Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη».

    Στην ίδια εκδήλωση θα τιμηθούν οι γονείς του Θ. Γιρτσίκιν, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.

    [06] ΑΓΡΟΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΣΒΟ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟΥ ΛΑΧΕΙΟΥ

    Αθήνα, 1 Ιανουαρίου 2003 (20:06 UTC+2)

    Είκοσι πέντε ευρώ ήταν αρκετά για να χαρίσουν δέκα εκατομμύρια ευρώ- περίπου 3,4 δισεκατομμύρια δραχμές- στον 67χρονο αγρότη Νίκο Τσεσμετζή από τη Συκαμνιά της βόρειας Λέσβου, ο οποίος είναι ο μεγάλος υπερτυχερός του πρωτοχρονιάτικου λαχείου.

    Ο 67χρονος αγρότης με μια πλήρη σειρά αξίας 25 ευρώ, που περιλαμβάνει και το «χρυσό» νούμερο 55284 του πρωτοχρονιάτικου λαχείου, γίνεται πλέον δισεκατομμυριούχος!

    [07] ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιανουαρίου 2003 (19:58 UTC+2)

    Το Ίδρυμα Αγ. Παντελεήμονας και την Άμεση Δράση επισκέφθηκε σήμερα, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Μαγκριώτης.

    Στο Ίδρυμα Αγ. Παντελεήμονας, ο κ. Μαγκριώτης έκοψε την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα, συναντήθηκε με τη διοίκηση και ξεναγήθηκε στην ανακαινισμένη πτέρυγα του κτιρίου.

    Στην Άμεση Δράση αντάλλαξε ευχές με τους εργαζόμενους για τη νέα χρονιά και ευχήθηκε «το 2003 να είναι μια χρονιά με υγεία και δημιουργία αλλά και με λιγότερα περιστατικά για την Άμεση Δράση».

    [08] ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ ΚΥΚΛΩΝΑΣ ΕΠΛΗΞΕ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ ΩΚΕΑΝΟΥ

    Λονδίνο, 1 Ιανουαρίου 2003 (19:33 UTC+2)

    Εκτεταμένες καταστροφές προκάλεσε ο κυκλώνας «Zoe» σε δύο απομακρυσμένα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού, όπως μεταδίδει το BBC.

    Ο κυκλώνας έπληξε τα νησιά, τα οποία ανήκουν στο σύμπλεγμα του Σολομώντα, την Κυριακή, και έκτοτε δεν υπήρχε καμία πληροφορία από εκεί, αφού το τηλεφωνικό δίκτυο έχει καταστραφεί.

    Ένα μεταγωγικό αεροσκάφος της Αυστραλίας μεταβαίνει στην πληγείσα περιοχή ενώ η κυβέρνηση του νησιωτικού συμπλέγματος προσπαθεί να αποστείλει επειγόντως με πλοίο τρόφιμα και εφόδια πρώτης ανάγκης.

    [09] "ΟΧΙ" ΣΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ ΛΕΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 1 Ιανουαρίου 2003 (19:26 UTC+2)

    «Όχι» στα πανωτόκια των τραπεζών λέει το Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο με απόφασή του κρίνει ότι ακόμα και αν ο δανειολήπτης υπέγραψε σύμβαση δανείου με τράπεζα που περιλαμβάνει όρο, ο οποίος να επιτρέπει τον ανατοκισμό των τόκων από την ημέρα καθυστερήσεως ανά τρίμηνο, αυτός είναι άκυρος.

    Βάσει της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών, η αξίωση της τράπεζας που στηρίζεται στον όρο αυτό είναι άκυρη γιατί η τράπεζα λαμβάνει με τον τρόπο αυτό εισοδήματα δυσανάλογα των παροχών της.

    [10] ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

    Αθήνα, 1 Ιανουαρίου 2003 (18:33 UTC+2)

    Κανονικά πραγματοποιούνται από τις 6 το απόγευμα τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας για το Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, που είχαν απαγορευτεί το πρωί λόγω των θυελλωδών ανέμων.

    [11] ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 1 Ιανουαρίου 2003 (18:26 UTC+2)

    Εμμένει ο Ραούφ Ντενκτάς στην άρνηση σε ό,τι αφορά στο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για την επίλυση του Κυπριακού, δηλώνοντας ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός οδηγείται στην εγκατάλειψη πολλών από τα δικαιώματα που απολαμβάνει σήμερα».

    Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης τονίζει πως θα διαπραγματευτεί το σχέδιο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να προστατεύσει, όπως λέει, τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, ενώ λέει πως θεωρεί ότι αργά ή γρήγορα το Κυπριακό θα τεθεί σε τροχιά επίλυσης.

    [12] ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΟ

    Αθήνα, 1 Ιανουαρίου 2003 (18:08 UTC+2)

    Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη και την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου για τις καταστροφές που προκάλεσε στην Κάσο η πλημμύρα της 27ης Δεκεμβρίου κατέθεσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, Αρ. Παυλίδης.

    Συγκεκριμένα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ζητά να μάθει από τους αρμόδιους υπουργούς εάν ελέγχθηκαν και εγκρίθηκαν πριν από την μερική εφαρμογή τους οι μελέτες του ΕΜΠ και γιατί, εφ' όσον αυτές εγκρίθηκαν, δεν εφαρμόστηκαν πλήρως αλλά μερικώς.

    Επίσης, ο κ. Παυλίδης ρωτά γιατί δεν χρηματοδοτήθηκε το σύστημα της πλήρους αντιπλημμυρικής προστασίας του νησιού, αλλά διακόπηκε το 1997 και ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για την όλη κατάσταση και «ποιες συνέπειες έχει γι' αυτούς η ολιγωρία τους».

    Ρωτά, επίσης, πότε και κατά ποιόν τρόπο θα αποκατασταθούν οι πλημμυροπαθείς Κασιώτες, ποιος ο σχεδιασμός- βραχυπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος- για την αντιπλημμυρική προστασία της Κάσου αλλά και γενικότερα των νησιών του Νομού, δεδομένου ότι είναι προσδιορισμένα τα πιθανά σημεία τα ευάλωτα στις πλημμύρες.

    "Η Κάσος και το 1994 επλήγη από πλημμύρες. Και τότε οι καταστροφές πρωτοφανείς. Ουδείς όμως Κυβερνητικός παράγων συγκινήθηκε ιδιαίτερα. Γιατί αν είχε συγκινηθεί θα παρακολουθούσε την εφαρμογή της Μελέτης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου για την ''προστασία της νήσου Κάσου'', η οποία παραδόθηκε το 1996 και προέβλεπε σε τρεις φάσεις κατασκευή 14 αντιπλημμυρικών έργων" τονίζει μεταξύ άλλων στην ερώτησή του προς τους υπουργούς Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

    [13] ΠΤΩΣΗ ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Ισλαμαμπάντ, 1 Ιανουαρίου 2003 (16:47 UTC+2)

    Μη επανδρωμένο αμερικανικό αεροσκάφος συνετρίβη σήμερα το μεσημέρι στο βόρειο Πακιστάν, λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από την αεροπορική βάση του Τζακομπαμπάντ.

    Αξιωματούχος της αμερικανικής αστυνομίας απέδωσε την πτώση σε τεχνικά προβλήματα, απορρίπτοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο κατάρριψης του αεροσκάφους.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Οκτώβριο, η αμερικανική αστυνομία είχε ανακοινώσει ένα παρόμοιο ατύχημα κοντά στη βάση του Τζακομπαμπάντ, το οποίο διέψευσε ωστόσο στη συνέχεια το Πεντάγωνο.

    [14] ΜΕΞΙΚΟ: ΠΟΛΥΝΕΚΡΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΩΝ

    Πόλη του Μεξικού, 1 Ιανουαρίου 2003 (16:31 UTC+2)

    Τουλάχιστον 37 άτομα έχασαν τη ζωή τους και περισσότερα από 70 τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου σε παράνομο εργοστάσιο κατασκευής πυροτεχνημάτων στην πόλη Βερακρούζ στο ανατολικό Μεξικό.

    Το εργοστάσιο και η γύρω περιοχή τυλίχθηκαν αμέσως στις φλόγες από την ισχυρότατη έκρηξη που κατά τις πρώτες πληροφορίες οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε ανάφλεξη πυρίτιδας, υλικό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή πυροτεχνημάτων.

    Τα σωστικά συνεργεία που έσπευσαν στην περιοχή εξακολουθούν να αναζητούν τυχόν επιζώντες στον τόπο του ατυχήματος, ενώ η πυροσβεστική υπηρεσία έχει κατορθώσει να θέσει υπό έλεγχο τη φωτιά.

    [15] ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΑΠΑ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Ρώμη, 1 Ιανουαρίου 2003 (16:10 UTC+2)

    Έκκληση για άμεσο τερματισμό της «αδελφοκτόνου και παράλογης» βίας στη Μέση Ανατολή και ειρηνική επίλυση όλων των κρίσεων που μαστίζουν τον πλανήτη απηύθυνε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.

    Ο 82 ετών πλέον Ποντίφικας δεν έκανε άμεση αναφορά στην κατάσταση στο Ιράκ, αλλά το Βατικανό έχει επανειλημμένα τονίσει ότι οποιαδήποτε στρατιωτική δράση κατά του Ιράκ θα πρέπει να έχει την προηγούμενη έγκριση των Ηνωμένων Εθνών.

    Αναφορικά με την κατάσταση στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο Πάπας τόνισε πως «η δραματική και συνεχιζόμενη ένταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή καθιστά πιο άμεση την ανάγκη αναζήτησης μιας θετικής λύσης στην αδελφοκτόνο και παράλογη αυτή διαμάχη».

    Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 1.755 Παλαιστίνιοι και 755 Εβραίοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της δεύτερης παλαιστινιακής ιντιφάντα, τον Σεπτέμβριο του 2000.

    [16] ΣΕΖΕΡ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Αγκυρα, 1 Ιανουαρίου 2003 (15:56 UTC+2)

    Η Τουρκία είναι έτοιμη να ενταχθεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) το συντομότερο δυνατό και οι νομικές και άλλες διαδικασίες για την επίτευξη αυτού του στόχου θα συνεχιστούν και το 2003, τονίζει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρόεδρος της γείτονος, Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ.

    Προσθέτει δε πως η αρνητική, όπως χαρακτηριστικά λέει, προσέγγιση της Ευρώπης σε ό,τι αφορά στον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη χώρα του, δεν θα απομακρύνει την Τουρκία από τον ιστορικό αυτό στόχο.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, για την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Σεζέρ επισημαίνει πως είναι διαπραγματεύσιμο και προσθέτει πως ο ίδιος στηρίζει τη συνέχιση των προσπαθειών για επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Μεγαλονήσου στο πλαίσιο του χρονικού πλαισίου που θέτει το εν λόγω σχέδιο.

    [17] ΑΝΟΙΧΤΟ ΑΦΗΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ Ο ΤΟΝΙ ΜΠΛΕΡ

    Λονδίνο, 1 Ιανουαρίου 2003 (15:42 UTC+2)

    Με προαναγγελία πολέμου κατά του Ιράκ μοιάζει το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, ο οποίος προειδοποιεί ότι έρχονται δύσκολοι καιροί, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύρραξης στην ιρακινή επικράτεια αλλά κι ενός τρομοκρατικού χτυπήματος κατά της χώρας του.

    Επισημαίνει δε πως ο πλανήτης θα είναι ασφαλέστερος μόνο εφόσον η διεθνής κοινότητα θέσει και πάλι σε τροχιά την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

    «Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποια στιγμή στο παρελθόν που η Βρετανία να ήταν αντιμέτωπη, ταυτόχρονα, με ένα τόσο μεγάλο φάσμα δύσκολων και σε ορισμένες περιπτώσεις επικίνδυνων προβλημάτων» αναφέρει χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο Τόνι Μπλερ.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός τονίζει πως ο Ιρακινός ηγέτης, Σαντάμ Χουσεΐν, θα πρέπει να προχωρήσει σε άμεσο αφοπλισμό της χώρας του ειρηνικά ή στην εσχάτη των περιπτώσεων δια της "σκληρής οδού".

    [18] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

    Αθήνα, 1 Ιανουαρίου 2003 (15:13 UTC+2)

    Τα στρατιωτικά νοσοκομεία ΝΙΜΙΤΣ, ΝΝΑ, 251 ΓΝΑ και 401 ΓΣΝΑ επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, όπου αντάλλαξε ευχές με το προσωπικό των νοσοκομείων και ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση στους νοσηλευόμενους στρατευμένους.

    Μετά το πέρας των επισκέψεών του, ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε υπερήφανος για το επίπεδο των υπηρεσιών στα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής και ευχήθηκε σε όλους όσοι υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας ό,τι καλύτερο για το 2003.

    [19] ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Η ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ

    Αθήνα, 1 Ιανουαρίου 2003 (14:35 UTC+2)

    Σε μια συγκινητική και λαμπρή εκδήλωση στο δημαρχιακό μέγαρο Αθηνών, ανέλαβε σήμερα, τα καθήκοντά της, η Ντόρα Μπακογιάννη.

    Μέσα σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, υποδέχτηκε με τιμές αρχηγού κράτους την κ. Μπακογιάννη, δηλώνοντας ευτυχής και ικανοποιημένος που της παραδίδει το δημαρχιακό θώκο.

    «Με νέες ιδέες, νέους ανθρώπους γύρω της, με φαντασία, τόλμη, με το γνώριμο δυναμισμό της, η Ντόρα Μπακογιάννη, είμαι βέβαιος ότι θα αποδειχθεί και της το εύχομαι ολόψυχα, μια άξια δήμαρχος της Αθήνας. Μιας πόλης που της άξιζε μια καλύτερη θέση στον κόσμο και που επάξια αυτά τα χρόνια κατέκτησε τον τίτλο της ιστορικής πρωτεύουσας της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος.

    Από την πλευρά της η νέα δήμαρχος Αθηναίων, είπε ότι το τρίπτυχο στην πορεία της θα είναι η δημιουργία και η συνεργασία με όλους αλλά και η διεκδίκηση.

    «Η Αθήνα μας, έχει ανάγκη από πολύ δουλειά. Δουλειά που πρέπει να γίνει ολοκληρωμένα, μεθοδικά, συγκροτημένα. Με σχέδιο, ευαισθησία και αγάπη. Δουλειά που πρέπει να έχει αποτέλεσμα, γιατί μόνο έτσι θα αλλάξει, θα βελτιωθεί η ζωή των Αθηναίων και όσων επισκέπτονται αυτή την πόλη. Τρεις έννοιες θα χαρακτηρίσουν την επόμενη περίοδο για το δήμο της Αθήνας: Συνεργασία, δημιουργία, διεκδίκηση», δήλωσε η κ. Μπακογιάννη.

    Αποχωρώντας ο κ. Αβραμόπουλος αποχαιρέτισε τους συνεργάτες και εργαζόμενους του Δήμου οι οποίοι είχαν υψώσει πανό στο οποίο έγραφαν ότι τον ευχαριστούν για όσα έκανε γι αυτούς.

    [20] ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΗΠΑ-ΙΣΡΑΗΛ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Τελ Αβιβ, 1 Ιανουαρίου 2003 (13:36 UTC+2)

    Αρχισαν το πρωί στην ανατολική Μεσόγειο κοινά γυμνάσια στα οποία συμμετέχουν ελικόπτερα, αναγνωριστικά αεροσκάφη και πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ του Ισραήλ και τους Τουρκίας.

    Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πρόκειται για γυμνάσια που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των ετήσιων ασκήσεων για συντονισμό των στρατιωτικών διοικήσεων των τριών χωρών. Στόχος τους είναι η εξάσκηση στην αναζήτηση και διάσωση ναυαγών και η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας για τους χρήστες πλωτών μέσων».

    Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι στα γυμνάσια μετέχουν τρία ισραηλινά αναγνωριστικά πλοία, δύο τουρκικές φρεγάτες και μια αμερικανική φρεγάτα.

    Ε.Π.

    [21] ΣΕΙΣΜΟΣ 4,9 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΙΡΑΝ

    Τεχεράνη, 1 Ιανουαρίου 2003 (13:35 UTC+2)

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί στην επαρχία Κουζεστάν στο νότιο Ιράν. Το πρακτορείο ειδήσεων Khabar μετέδωσε ότι ο σεισμός έπληξε χωριά κοντά στο Ιζέχ. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα και καταστροφές.

    Ε.Π.

    [22] ΕΥΧΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 1 Ιανουαρίου 2003 (13:15 UTC+2)

    Τις πρωτοχρονιάτικες ευχές αντάλλαξαν με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και η νέα δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, οι οποίοι τον επισκέφθηκαν στο προεδρικό μέγαρο μετά την επίσημη δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών.

    Ο κ. Στεφανόπουλος ευχήθηκε στον κ. Σημίτη να είναι επιτυχής η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να πάνε καλά τα πράγματα στο Κυπριακό και έδειξε ενδιαφέρον για το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου. Ο πρωθυπουργός παρατήρησε πως έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για το θέμα της υφαλοκρηπίδας και ίσως δώσει αποτελέσματα σε συνδυασμό και με άλλες εξελίξεις.

    Δύναμη και ευόδωση των στόχων του ευχήθηκε ο κ. Στεφανόπουλος στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή.

    Αμέσως μετά τις ευχές δέχτηκε στο γραφείο του ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    [23] ΣΕΡΒΙΚΗ ΡΗΞΗ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ-ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Πρίστινα, 1 Ιανουαρίου 2003 (13:13 UTC+2)

    Για ρήξη μεταξύ του Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου, του συνασπισμού «Επιστροφή» και του επικεφαλής του συντονιστικού σώματος της σερβικής κυβέρνηση για το Κοσσυφοπέδιο, Νέμποϊσα Τσόβιτς, μίλησε η Ράντα Τράικοβιτς, επικεφαλής των Σέρβων βουλευτών στο Κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου.

    Η κυρία Τράικοβιτς την περασμένη εβδομάδα υπέβαλε την παραίτησή της από τα κοινοβουλευτικά καθήκοντα, ανακοινώνοντας ότι αποφάσισε να προβεί σε αυτή την κίνηση προκειμένου να διασφαλίσει την ενότητα του σερβικού λαού στο Κοσσυφοπέδιο. Αφορμή της παραίτησής της ήταν η επίπληξη που δέχτηκε από την Επιστροφή για τις καλές σχέσεις που τηρεί με το Σερβικό Εθνικό Συμβούλιο.

    Ε.Π.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 1 January 2003 - 19:13:34 UTC