Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-02-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟ ΙΡΑΚ ΚΑΤΕΧΕΙ ΟΠΛΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ Ο ΠΑΟΥΕΛ
  • [02] ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΑΥΡΙΟ ΚΑΝΑΣ, ΑΓΑΠΙΟΥ, ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΚΑΙ ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ
  • [04] Τ. ΜΙΛΕΡ: ΟΙ ΗΠΑ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [05] ΕΡΩΤΗΣΗ Φ. ΚΟΥΒΕΛΗ ΓΙΑ ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [06] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΛΑΛΙΩΤΗ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΣΤΕΦΑΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΠΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ
  • [09] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [10] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ
  • [11] ΕΤΕ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ
  • [12] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΣΕΒ ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
  • [13] Η MICROMEDIA ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΕ ΤΙΣ ΚΛΑΟΥΔΑΤΟΣ - ALPHAGRAPH
  • [14] ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΕΑ ΣΕ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ
  • [15] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΚΙΟΥΛ-
  • [16] ΝΤΕΝΚΤΑΣ: "ΣΚΛΗΡΗ" Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΚΛΗΡΙΔΗ
  • [17] ΓΟΥΕΣΤΟΝ: ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ
  • [18] ΜΠΟΥΛΟΥΤΣ: ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΕΓΓΥΗΤΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ
  • [19] ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ
  • [20] ΗΡΑΚΛΗΣ: ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
  • [21] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΕΚΑΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ
  • [22] ΤΖΟΥΝΤΟ: ΜΕΤΡΙΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ
  • [23] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΡΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΕΔ
  • [24] ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΓΑΛΛΙΑ
  • [25] ΠΑΟΥΕΛ: Ο ΟΗΕ ΘΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΑΝ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΙΣ ΙΡΑΚΙΝΕΣ
  • [26] ΠΟΙΝΗ ΚΑΘΕΙΡΞΗΣ 15 ΧΡΟΝΩΝ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΟΚΙΝΟ
  • [27] ΄"ΠΟΛΥ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ" ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ ΛΕΕΙ Ο ΠΑΟΥΕΛ
  • [28] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΚΘΒΕ
  • [29] ΤΟ ΣΕΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΙΣ ΦΗΜΕΣ ΠΕΡΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΣΕ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ
  • [30] 20 ΧΡΟΝΙΑ ΛΑΪΚΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ
  • [31] ΒΡΑΔΙΑ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
  • [32] ΤΟ "ΤΑΝΓΚΟ ΤΟΥ ΤΣΕ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

  • [01] ΤΟ ΙΡΑΚ ΚΑΤΕΧΕΙ ΟΠΛΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ Ο ΠΑΟΥΕΛ

    Νέα Υόρκη, 5 Φεβρουαρίου 2003 (19:54 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσείν είναι αποφασισμένος να αποκτήσει ατομική βόμβα εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στην ομιλία του ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος κατηγόρησε το ιρακινό καθεστώς για σχέση με το δίκτυο της Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν ενώ ανέφερε ότι τον Δεκέμβριο του 2000 έγινε στο Ιράκ εκπαίδευση των μελών της Αλ Κάιντα στη χρήση χημικών όπλων.

    Κατηγόρησε μάλιστα το ιρακινό καθεστώς ότι έχει παράσχει διευκολύνσεις και σε Παλαιστίνιους τρομοκράτες.

    Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Βαγδάτη συνεχίζει τα προγράμματα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχει χρησιμοποιήσει 1.600 θανατοποινίτες σε πειράματα για χημικά και βιολογικά όπλα.

    Τα αποδειχτικά στοιχεία που παρουσίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στηρίζονται σε υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ Ιρακινών αξιωματούχων, σε δορυφορικές φωτογραφίες καθώς και σε πληροφορίες από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

    [02] ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΑΥΡΙΟ ΚΑΝΑΣ, ΑΓΑΠΙΟΥ, ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΚΑΙ ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ

    Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2003 (17:18 UTC+2)

    Αύριο θα απολογηθούν στον Ειδικό Εφέτη Ανακριτή που εξετάζει την υπόθεση της τρομοκρατίας οι τρεις πρώτοι συλληφθέντες για συμμετοχή στον Ε.Λ.Α. Αγγελέτος Κανάς, Κωνσταντίνος Αγαπίου και Ειρήνη Αθανασάκη που οδηγήθηκαν σήμερα ενώπιον του ανακριτή και ζήτησαν νέα αναβολή για την απολογία τους.

    Στον ανακριτή θα απολογηθεί αύριο και ο 64χρονος Χρήστος Τσιγαρίδας ο οποίος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για όλες τις ενέργειες του ΕΛΑ ως το 1991. Εναντίον του ασκήθηκε ποινική δίωξη για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

    Στο μεταξύ δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν η δίκη των παραπάνω συλληφθέντων θα γίνει με βάση τον νέο αντιτρομοκρατικό νόμο και με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει απόδειξη για αναστολή της δράσης της τρομοκρατικής οργάνωσης. Σε αντίθετη περίπτωση θα κατηγορηθούν με βάση την προηγούμενη νομοθεσία για το πλημμέλημα της σύστασης συμμορίας που θεωρείται ότι έχει παραγραφεί και για το λόγο αυτό δεν θα έπρεπε καν να συλληφθούν.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2003 (18:23 UTC+2)

    Συνεργασία διάρκειας περίπου μιας ώρας για την προώθηση θεμάτων και στόχων του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας του υπουργείου Ανάπτυξης, είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ακη Τσοχατζόπουλο.

    Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι το πρόγραμμα επιδοτείται με 2,3 τρισ. δρχ. (6 δισ. ευρώ) και έχει σκοπό να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να αξιοποιήσουν την τεχνολογία και να γίνουν παραγωγικότερες, επιδοτούμενες με 40% έως και 50%. Εννέα χιλιάδες (9.000) επιχειρήσεις μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει αιτήσεις. Πέντε χιλιάδες (5.000) εξ αυτών εγκρίθηκαν και συμμετέχουν στα διάφορα προγράμματα.

    Παράλληλα, πρόσθεσε ο κ. Τσοχατζόπουλος, προωθείται η ενεργειακή ανασυγκρότηση της χώρας: Επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολικά πάρκα), επενδύσεις σε παραγωγή ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο και κοινή παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας αποτελούν τις επενδύσεις, οι οποίες επιδοτούνται από αυτά τα προγράμματα, τα οποία ήδη βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. "Εισήλθαμε σε μια φάση υψηλής -αν θέλετε- αποδοχής. Προσφάτως, ανακοινώσαμε 17 νέα προγράμματα που δημοσιοποιήθηκαν και τα οποία τρέχουν για τους επόμενους δύο τρεις μήνες, έτσι ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Επίσης, ξεκινά την άλλη εβδομάδα ένα νέο επικοινωνιακό πρόγραμμα, που για πρώτη φορά το ΕΠΑΝ προωθεί πλατιά σε όλη την Ελλάδα, ώστε να μπορέσει να υπάρξει στους πολίτες ενημέρωση και ιδιαίτερα στην περιφέρεια. "Όπως γνωρίζετε, τα δικά μας προγράμματα κατά 75% αφορούν την περιφέρεια, είναι εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης και αυτό είναι το χαρακτηριστικό στοιχείο τους. Άρα, λοιπόν, η υπόλοιπη Ελλάδα είναι αυτή που μπορεί να κάνει την επανάσταση στην παραγωγική ανασυγκρότηση, αξιοποιώντας αυτά τα προγράμματα", σημείωσε ο υπουργός.

    Ερωτηθείς αν όλα αυτά που ανέφερε επηρεάζονται από το ενδεχόμενο ενός πολέμου στο Ιράκ, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε: "Εάν έχουμε αυτή την εξέλιξη του πολέμου, αυτό θα είναι ένα γενικότερο θέμα που θα αφορά όλο τον κόσμο. Όπως γνωρίζετε, ήδη η Ευρωπαϊκή Ενωση συντονίζεται συλλογικά, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Νομίζω ότι το ευρώ βοηθά πάρα πολύ και αποτελεί μια θωράκιση της οικονομίας μας για έκτακτες καταστάσεις. Από την άλλη μεριά, το θέμα του συντονισμού των αποθεμάτων πετρελαίου σε ενεργειακό επίπεδο έχουμε συμφωνήσει να το συζητήσουμε διεξοδικά στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, ώστε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα αποθέματά μας με έναν ενιαίο συντονισμένο τρόπο για την καλύτερη απήχηση".

    "Από εκεί και πέρα, βέβαια, αυτό που χρειάζεται είναι κάθε προσπάθεια σε πολιτικό επίπεδο για να αποφευχθεί ο πόλεμος. Και σ'αυτό νομίζω και η Ελληνική Προεδρία, αλλά και ο ελληνικός λαός παίρνουν κατάλληλη θέση και στέλνουν τα μηνύματά τους", κατέληξε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    [04] Τ. ΜΙΛΕΡ: ΟΙ ΗΠΑ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Θεσσαλονίκη, 5 Φεβρουαρίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την ειρηνική επίλυση της κρίσης στο Ιράκ και η σύρραξη αποτελεί την ύστατη λύση, τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τόμας Μίλερ, μιλώντας στην ημερίδα με θέμα «Η αμερικανική παρουσία στη Νοτιανατολική Ευρώπη κατά τη μεταψυχροπολεμική εποχή», που έγινε στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Αρχαίων, Βυζαντικών και Μεταβυζαντινών Οργάνων, στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Μίλερ υπογράμμισε ότι από την ομιλία του πρόεδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στον ΟΗΕ, πριν από περίπου 6 μήνες, οι διαβουλεύσεις με τους εταίρους δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή.

    «Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν συρράξεις, επιδιώκουν την ειρηνική επίλυση», τόνισε. Πρόσθεσε, δε, ότι επειδή το Ιράκ αποτελεί σημαντική απειλή θα εξεταστούν και άλλες επιλογές, πλην της ειρηνικής επίλυσης, αλλά ως ύστατη λύση.

    [05] ΕΡΩΤΗΣΗ Φ. ΚΟΥΒΕΛΗ ΓΙΑ ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2003 (20:40 UTC+2)

    Το θέμα της βεβήλωσης του μνημείου του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης θέτει με ερώτησή του προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης ο βουλευτής Β' Αθηνών του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης.

    Ο κ. Κουβέλης υπογραμμίζει ότι πενήντα χιλιάδες Θεσσαλονικείς Εβραϊκής καταγωγής έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα και ότι για πολλοστή φορά "άγνωστοι" βεβήλωσαν το μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

    "Οι θρασύτατοι βέβηλοι έγραψαν αντισημιτικά συνθήματα και ζωγράφισαν σβάστικες στο μνημείο", τονίζει και σημειώνει ότι οι νεόκοποι κήρυκες των φασιστικών ιδεών πρέπει να αποθαρρυνθούν και να τιμωρηθούν.

    Ο βουλευτής του ΣΥΝ ρωτά τον υπουργό αν θα λάβει μέτρα για τον εντοπισμό των δραστών της βεβήλωσης του μνημείου και για την προστασία του μνημείου του Ολοκαυτώματος, μνημείο για κάθε ελεύθερο άνθρωπο.

    [06] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Φεβρουαρίου 2003 (20:18 UTC+2)

    Με τον Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας στη Θεσσαλονίκη Δαβίδ Σαλτιέλ επικοινώνησε τηλεφωνικά ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης και του εξέφρασε τη θλίψη και τον αποτροπιασμό του για τη βεβήλωση του μνημείου του ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΛΑΛΙΩΤΗ

    Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2003 (20:13 UTC+2)

    Για θετική προοπτική που συνενώνει τις δυνάμεις της κυβέρνησης και της «Αθήνας 2004» σε μια κοινή προοπτική έκανε λόγο ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Λαλιώτης, ερωτηθείς σχετικά με τη σύσταση τριμελούς επιτροπής που θα έχει ως έργο τον υπολογισμό του συνολικού κόστους των ολυμπιακών έργων που έχουν απομείνει και την εξοικονόμηση πόρων για την Ολυμπιακή προετοιμασία.

    Ο κ. Λαλιώτης είχε συνεργασία με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ενώ αμέσως μετά ρωτήθηκε και για τις χθεσινές αναφορές του Κώστα Σημίτη στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τη διαφθορά. Ο υπουργός είπε ότι το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ είναι διαφάνεια παντού και για τους πάντες και συνέστησε να μην απαξιώνεται η πολιτική.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Λαλιώτης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, απάντησε στις ακόλουθες ερωτήσεις δημοσιογράφων.

    "ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα σχολιάσετε την απόφαση για την «Αθήνα 2004» σχετικά με τη σύσταση τριμελούς επιτροπής;

    Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: Πιστεύω ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια εθνική υπόθεση, ένα εθνικό στοίχημα και ένα στοίχημα που αφορά την Ελλάδα και όλους τους Έλληνες. Αυτή η προοπτική που δίδεται με αυτό το σχήμα είναι μια θετική προοπτική, γιατί συνενώνει όλες τις δυνάμεις και στο επίπεδο της κυβέρνησης και στο επίπεδο της «Αθήνα 2004» σε μια κοινή προοπτική με θετικό και επιθετικό προσδιορισμό, για να πάνε όλα καλά.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνείτε με τη χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία η Νέα Δημοκρατία λέγει ό,τι έλεγε και η χούντα;

    Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: Το μήνυμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν και είναι διαχρονικό, όπως το συνόψισε και χθες ο Πρωθυπουργός: Διαφάνεια παντού, για τα πάντα και για τους πάντες. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο δεν πρέπει, σε καμιά περίπτωση, μέσα από πολιτικές ακρότητες, να απαξιώνεται η πολιτική, να απαξιώνονται οι πολιτικοί και να απαξιώνονται οι θεσμοί".

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΣΤΕΦΑΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΠΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

    Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2003 (19:25 UTC+2)

    Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιταχυνθούν οι ρυθμοί απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων στον τομέα της ψυχικής υγείας εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Ο κ. Στεφανής συζήτησε με τον πρωθυπουργό τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο χώρο της ψυχικής υγείας καθώς, όπως τόνισε, χρειάζονται πολλά έργα που απαιτούν υπηρεσίες και άλλου τύπου δομές με αποτέλεσμα οι διαδικασίες να είναι χρονοβόρες. Πάντως ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας στον τομέα αυτό και την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Στεφανής, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, δήλωσε:

    «Συζητήσαμε με τον Πρωθυπουργό και με τους άλλους υπουργούς (τους κυρίους Χριστοδουλάκη και Πάχτα) πώς καλύτερα, μεθοδικότερα θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που έχουμε και πώς θα αξιοποιήσουμε καλύτερα τους πόρους του Γ' ΚΠΣ, στον τομέα που μας αφορά, στον τομέα της υγείας».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της ψυχικής υγείας ο κ. Χριστοδουλάκης. Εχετε κάτι πιο συγκεκριμένο;

    Κ. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Ο τομέας της ψυχικής υγείας είναι ο πιο δύσκολος, γιατί ακριβώς πρόκειται για μια σειρά έργων, πολλών έργων, εκατοντάδων μικρών έργων, άυλων, τα οποία ως επί το πλείστον χρειάζονται υπηρεσίες και άλλου τύπου δομές. Γι' αυτό το λόγο οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και παρουσιάζονται ορισμένες δυσκολίες. Κατά τα άλλα, όμως, είμαστε αποφασισμένοι να επιταχύνουμε τους ρυθμούς και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Και θα έχουμε τις δομές αυτές και θα απορροφήσουμε τα σχετικά κονδύλια.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέχρι το τέλος του 2003;

    Κ. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Όχι, η όλη προσπάθεια εκτείνεται και πέραν του 2003, αλλά σταδιακά πρέπει να εκπληρώσουμε ορισμένες υποχρεώσεις εντός του 2003, για να μπορούμε να προχωρήσουμε στο 2004".

    [09] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2003 (20:36 UTC+2)

    Πρωτόκολλο περαιτέρω εξειδίκευσης και προοπτικής της τουριστικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπέγραψαν ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος και η υπουργός Τουρισμού της Τουρκίας Guldal Aksit, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους και τη συνεδρίαση της μικτής ελληνοτουρκικής επιτροπής τουριστικής συνεργασίας, που έχει συσταθεί και λειτουργεί βάσει της από τριετίας συμφωνίας συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς «χαμηλής πολιτικής».

    Οι δύο υπουργοί εξέφρασαν την πλήρη ικανοποίησή τους για την πορεία εξέλιξης και κυρίως για τις περαιτέρω προοπτικές της ελληνοτουρκικής τουριστικής συνεργασίας. Ο Υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε την επιθυμία των δύο πλευρών για συνεργασία στο θαλάσσιο τουρισμό, τονίζοντας ότι πρόκειται για τον βασικότερο τομέα που αναδεικνύει ειδικό τουριστικό προϊόν σε ολόκληρο το χώρο του Αιγαίου.

    Από την πλευρά της η κ.G.Aksit τόνισε ότι «με την υπογραφείσα συμφωνία για συνεργασία στον τουριστικό τομέα, οι δύο χώρες έρχονται ακόμη πιο κοντά. Προτείνοντας κάποιες ελκυστικές τουριστικές προτάσεις προς τρίτες χώρες και ιδιαίτερα ακόμη και προς εκείνες που βρίσκονται σε πολύ μακρινές αποστάσεις από την περιοχή μας, νομίζω ότι ανοίγουμε το δρόμο για τη δημιουργία μιας πολύ ενδιαφέρουσας τουριστικής αγοράς στην περιοχή μας». Η κ.Aksit δήλωσε επίσης ότι ο ελληνικός και ο τουρκικός πολιτισμός αλληλοσυντηρούνται και αυτό θα βοηθήσει πολύ την προώθηση και της τουριστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

    Στο Πρωτόκολλο που υπεγράφη μεταξύ άλλων περιέχονται: Η έκφραση της ικανοποίησης των δύο πλευρών για τη μέχρι τώρα πορεία εξέλιξης της συνεργασίας τους στον τουριστικό τομέα, η σύστασή τους προς τις αρμόδιες αρχές των δύο χωρών για κάθε δυνατή διευκόλυνση της τουριστικής μετακίνησης μεταξύ τους, με σεβασμό της εσωτερικής νομοθεσίας κάθε χώρας, καθώς και των υποχρεώσεών της που απορρέουν από τη συμμετοχή της σε διεθνείς οργανισμούς και η ανταλλαγή εμπειριών σε θέματα τουριστικής πολιτικής και σχεδιασμού.

    Επίσης, στο Πρωτόκολλο περιέχονται: Η προώθηση της συνεργασίας στο θαλάσσιο και οικολογικό τουρισμό και η ενθάρρυνση των δραστηριοτήτων των ιδιωτικών τουριστικών επιχειρήσεων σχετικά με κοινές πρωτοβουλίες σε τομείς όπως η ιστορική, φυσιολατρική και πολιτιστική κληρονομιά, με την παρουσίαση συνδυασμένων τουριστικών πακέτων προς χώρες που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση (ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία κλπ).

    Στο Πρωτόκολλο περιέχεται η πρόταση για τη δημιουργία γραμμής φέρι-μπωτ Σμύρνης-νησιών Αιγαίου-Θεσσαλονίκης-Πειραιά, καθώς και η μελέτη της ελληνικής πρότασης για δημιουργία αντίστοιχης γραμμής Λήμνου-Ίμβρου και η διευκόλυνση των ανταλλαγών επισκέψεων εκπροσώπων των ΜΜΕ και διαμορφωτών της κοινής γνώμης. Η τουρκική πλευρά, στο πλαίσιο αυτό, εκφράζει την επιθυμία να φιλοξενήσει Έλληνες τουριστικούς συντάκτες και συγγραφείς τουριστικών θεμάτων στο πλαίσιο ενημερωτικών επισκέψεων στη γείτονα χώρα.

    Τέλος, η υπουργός Τουρισμού της Τουρκίας προσκάλεσε τον Α.Τσοχατζόπουλο σε ανταποδοτική επίσκεψη στην Τουρκία, που θα συνδυαστεί με τη δεύτερη συνεδρίαση της μικτής Επιτροπής στην Κωνσταντινούπολη, την προσεχή άνοιξη. Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης προσκάλεσε την κ.G.Aksit να συμμετάσχει στην Υπουργική Διάσκεψη για θέματα τουρισμού και μεταφορών, που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε., στις 5 και 6 Μαϊου.

    [10] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ

    Θεσσαλονίκη, 5 Φεβρουαρίου 2003 (20:16 UTC+2)

    Την πρόθεσή της να προβεί σε απόκτηση 3.000.000 μετοχών, κατά το χρονικό διάστημα 17.2.2003 μέχρι 21.3.2003, που θα αντιστοιχούν σε 300.000 μετοχές μετά την έγκριση της τροποποιήσεως του καταστατικού της εταιρίας λόγω της συμπτύξεως (reverse split) αυτών, γνωστοποίησε η εταιρία Βαλκάν Εξπορτ ΑΕ.

    Η ποσότητα αυτή αντιπροσωπεύει ποσοστό 1,49% του συνόλου των 201.217.100 υφισταμένων σήμερα μετοχών της εταιρίας και θα αντιπροσωπεύει το αυτό ποσοστό μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της συμπτύξεως των μετοχών.

    Η ανώτατη τιμή αγοράς της μετοχής, με βάση την υφισταμένη σήμερα ονομαστική αξία αυτών, θα είναι 0,70 ευρώ, και η κατώτατη τιμή αγοράς 0,10 ευρώ. Τα ποσά αυτά μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της συμπτύξεως των μετοχών καθορίζονται αντιστοίχως σε 7,00 ευρώ η ανώτατη τιμή και σε 1,00 ευρώ η κατώτατη τιμή.

    Εξάλλου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρίας, η Βαλκάν Εξπορτ συνεχίζει την εφαρμογή του περιεκτικού προγράμματος μείωσης του κόστους, ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης και βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών της.

    Η εταιρία με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων των μετόχων της, του συνόλου των εργαζομένων της και της Εθνικής και τοπικής οικονομίας είχε αποφασίσει: Την προσαρμογή της λειτουργίας της μονάδας Novopan στις συνθήκες έντονου ανταγωνισμού στο κλάδο της ξυλείας, με στόχο τον βέλτιστο έλεγχο δαπανών, τη μείωση των αποθεμάτων και τον περιορισμό του απαιτούμενου κεφαλαίου κίνησης, την συνέχιση του προγράμματος οικονομιών στα λειτουργικά και γενικά έξοδα της επιχείρησης και την αυστηρή τήρηση των όρων πώλησης και των ορίων πίστωσης των πελατών της.

    Σχετικά, δε, με τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον τύπο η διοίκηση της εταιρίας γνωστοποιεί ότι στο πλαίσιο της ρύθμισης ζητημάτων που σχετίζονται με το κεφάλαιο κίνησης, η εταιρία δεν μπορεί να διατηρεί υψηλά αποθέματα προϊόντων της και υιοθετεί άμεσα μέτρα μείωσής τους. Ένα από τα μέτρα που προτάθηκαν ήταν και η μερική απασχόληση της μονάδας μοριοσανίδας, πρόταση η οποία δεν έγινε δεκτή από το σωματείο των εργαζομένων. "Έτσι με την νέα χρονιά, προχωρήσαμε στη μείωση της παραγωγής της συγκεκριμένης μονάδας, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η πολιτική μείωσης του κόστους έστω και αν αυτό συνεπάγεται τη χρήση του νόμιμου δικαιώματος της Εταιρείας να απολύει το 2% των εργαζόμενων ανά μήνα", επισημαίνει.

    Η διοίκηση της εταιρίας έχει εμπράκτως και συνεχώς σεβαστεί τους αγώνες του σωματείου των εργαζομένων της, ειδικότερα δε, κατά την μεγάλη κοινή προσπάθεια που κατεβλήθη για την επαναλειτουργία της Βαλκάν Εξπορτ ΑΕ. Ωστόσο, προσθέτει, δεν μπορεί παρά να εκφράζει την δυσαρέσκειά της, για τις δηλώσεις που προσφάτως έχουν πραγματοποιηθεί από το σωματείο σχετικά με το μέλλον της εταιρίας και τις αναλήθειες που αυτές περιλαμβάνουν.

    Καταλήγοντας, η διοίκηση της εταιρίας δηλώνει κατηγορηματικά ότι η Βαλκάν Εξπορτ είναι από τις υγιέστερες επιχειρήσεις του κλάδου, διαθέτει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και συνεχίζει να διευρύνει το μερίδιο αγοράς που κατέχει, όσο και να βελτιώνει τα οικονομικά της αποτελέσματα.

    [11] ΕΤΕ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

    Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2003 (19:04 UTC+2)

    Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας κόστους αποτελεί αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών εξαγωγών και την αύξηση του μεριδίου αγοράς τους, σύμφωνα με το Δελτίο Ανάλυσης της Ελληνικής Οικονομίας και των Αγορών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ).

    Σύμφωνα με την ΕΤΕ, απαιτείται συνέχιση της προσπάθειας αναβάθμισης της ποιότητας των ελληνικών εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο ανταγωνισμός από χώρες που απειλούν το συγκριτικό μας πλεονέκτημα σε τομείς όπως ο τουρισμός, καθώς και σε μεταποιητικούς κλάδους που βασίζονται σε παραγωγικές διαδικασίες έντασης εργασίας, στις οποίες πλεονεκτούν οι αναπτυσσόμενες χώρες με συγκριτικά χαμηλότερο κόστος εργασίας.

    Στο δελτίο εξετάζονται η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών μέσα από την ανάλυση των παραγόντων που προσδιορίζουν τη συνολική ζήτηση για τις ελληνικές εξαγωγές και διερευνώνται οι παράγοντες που συντέλεσαν στη σημαντική μείωση της διαφοράς των αποδόσεων μεταξύ ελληνικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων, κατά 11 μονάδες βάσης μεταξύ Δεκεμβρίου 2001 και Ιανουαρίου 2003.

    Η ελληνική οικονομία με βάση το ποσοστό τόσο των εξαγωγών (24%), όσο και των εισαγωγών (30%) στο σύνολο του ΑΕΠ κατά το 2001, μπορεί να χαρακτηριστεί ως σχετικά κλειστή οικονομία συγκριτικά με το μέσο όρο της ευρωζώνης (38% και 35% αντίστοιχα). Το γεγονός αυτό αποδίδεται, κατά κύριο λόγο, στην αρνητική επίδραση που ασκεί στην ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών το υψηλότερο μεταφορικό κόστος λόγω της μεγαλύτερης γεωγραφικής απόστασης που χωρίζει την Ελλάδα από τις κυριότερες αγορές των προϊόντων και των υπηρεσιών της. Επισημαίνεται ότι το μεταφορικό κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλό για τα αγροτικά προϊόντα, τα εμπορεύματα με μεγάλο όγκο (όπως οι πρώτες ύλες), καθώς και για συγκεκριμένες υπηρεσίες, όπως ο τουρισμός.

    Ωστόσο, οι εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ έχουν αυξηθεί κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία 15 χρόνια. Επιπλέον, το μερίδιο αγοράς των ελληνικών εξαγωγών έχει αυξηθεί, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, από 5,3% το 1990 σε 6,5% το 2001, απόδειξη ότι η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγωγών έχει βελτιωθεί, παρά την ανατίμηση της πραγματικής συναλλαγματικής ισοτιμίας κατά 7 % την ίδια χρονική περίοδο. Η αύξηση αυτή του μεριδίου των ελληνικών εξαγωγών αποδίδεται κυρίως στην ποιοτική τους αναβάθμιση κατά την τελευταία δεκαετία (αύξηση μεριδίου αγαθών με υψηλότερη ποιότητα και σχετική βελτίωση ποιότητας τουριστικών αφίξεων), καθώς και στη γεωγραφική τους αναδιάρθρωση (αυξανόμενο μερίδιο εξαγωγών προς Βαλκανικές χώρες και χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης).

    Για την ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων της ανταγωνιστικότητας κόστους και των διακυμάνσεων της διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας στο επίπεδο των ελληνικών εξαγωγών, εκτιμούμε μια συνάρτηση μακροχρόνιας ζήτησης εξαγωγών, καθώς και ένα οικονομετρικό υπόδειγμα της δυναμικής προσαρμογής των εξαγωγών στο επίπεδο μακροχρόνιας ισορροπίας.

    Η εισοδηματική ελαστικότητα των ελληνικών εξαγωγών αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας (1,5 την περίοδο 1994-2001 σε σύγκριση με 0,8 κατά την περίοδο 1985-1993) σε επίπεδα ανάλογα με εκείνα της ευρωζώνης, αντανακλώντας την αυξανόμενη ποιότητα των ελληνικών εξαγωγών. Αυτό σημαίνει ότι ως αποτέλεσμα της διεθνοποίησης κατά την τελευταία δεκαετία, η ελληνική οικονομία έγινε πιο ευαίσθητη στις διακυμάνσεις της διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, μια αύξηση του ΑΕΠ στις χώρες της ΕΕ κατά 1% οδηγεί μακροπρόθεσμα σε αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 1,5% και κατά συνέπεια σε αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 0,4%. Το αντίθετο συμβαίνει στην περίπτωση μιας μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας στην ΕΕ.

    Η ελαστικότητα τιμής των ελληνικών εξαγωγών είναι χαμηλότερη συγκριτικά με το μέσο όρο της ευρωζώνης, γεγονός το οποίο μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στο σημαντικό μερίδιο των υπηρεσιών στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ένα σχετικά υψηλό βαθμό διαφοροποίησης.

    Στο δελτίο εξετάζονται, επίσης, οι παράγοντες που συνετέλεσαν στη σημαντική μείωση της διαφοράς των αποδόσεων μεταξύ ελληνικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων κατά 11 μονάδες βάσης μεταξύ Δεκεμβρίου 2001 και Ιανουαρίου 2003. H μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και στη χειροτέρευση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Γερμανίας, που είχαν ως συνέπεια, την αύξηση των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων. Αυτή η άποψη ενισχύεται περαιτέρω από την αύξηση της διαφοράς ανάμεσα στις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων και των επιτοκίων swap κατά 11 μονάδες βάσης, ενώ η αντίστοιχη διαφορά για τα ελληνικά ομόλογα παρέμεινε σταθερή. Επιπλέον, τα βελτιωμένα μακροοικονομικά στοιχεία της Ελλάδας σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση για ομόλογα του Δημοσίου, σε μια περίοδο που οι επενδυτές αναζητούν ασφαλείς επενδύσεις με σχετικά υψηλή απόδοση, υποστήριξαν αυτή τη μείωση.

    Αναφορικά με τη μελλοντική πορεία της διαφοράς των αποδόσεων μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων, αυτή αναμένεται να παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα τους επόμενους μήνες περίπου στις 25 μονάδες βάσης και να αυξηθεί προς το τέλος του 2003, με την ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας και των χρηματιστηριακών αγορών.

    [12] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΣΕΒ ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

    Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2003 (18:38 UTC+2)

    Σεμινάριο για υψηλόβαθμα στελέχη Βιομηχανικών και Εργοδοτικών Συνδέσμων από τις Νότιες Μεσογειακές Χώρες οργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), από 3 Φεβρουαρίου έως σήμερα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεών του κατά την Ελληνική Προεδρία. Το Σεμινάριο εντάσσεται σε σειρά επιμορφωτικών συναντήσεων, συνεδρίων και συνεργασιών μεταξύ των Επιχειρηματικών Οργανώσεων από τις Ευρωπαϊκές και τις Νότιες Μεσογειακές Χώρες, που υλοποιήθηκαν στο πρόγραμμα ευρω-μεσογειακής συνεργασίας UNIMED, το οποίο είναι υπό την αιγίδα της UNICE (Ευρωπαϊκή Ένωση Βιομηχανικών και Εργοδοτικών Οργανώσεων) και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ALBA (Athens Laboratory for Business Administration) στη Βουλιαγμένη, είχε ως θέμα την επικοινωνιακή πολιτική και τη δικτύωση, και ασχολήθηκε με τους τρόπους και τις δυνατότητες βελτίωσης των ικανοτήτων των αντιπροσωπευτικών Οργανώσεων ώστε να καθιερωθούν ως ηγετικοί φορείς ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας, να αναπτύσσουν επωφελείς δράσεις με τους κοινωνικούς εταίρους και να βελτιώνουν την εικόνα τους προς την κοινωνία.

    Σε προσφώνησή του ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ Ιωάννης Δραπανιώτης αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο των Συνδέσμων στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομία και στο διεθνή ανταγωνισμό και περιέγραψε τους βασικούς στόχους τους που είναι να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη, στη διαμόρφωση ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στη δημιουργία περισσοτέρων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας και στην κοινωνική συνοχή και ευημερία. Αναφέρθηκε στις αυξανόμενες ανάγκες για συνεργασίες και για δράσεις που παρέχουν ουσιαστικές υπηρεσίες στα μέλη τους, στην ανταλλαγή εμπειριών και την υιοθέτηση καλών πρακτικών καθώς και στην εισαγωγή νέων και σύγχρονων φιλοσοφιών.

    Σημείωσε δε την ενεργό συμμετοχή του ΣΕΒ στα ευρωμεσογειακά πράγματα και, ειδικότερα, στη στενή συνεργασία του ΣΕΒ με δύο Μεσογειακούς Φορείς, την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου και το Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Ιορδανίας, με την παροχή τεχνογνωσίας, πληροφόρησης, εμπειριών και πρακτικών.

    Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να συνεχισθούν και να ενισχυθούν οι πολύπλευρες επαφές από τις δύο πλευρές της Μεσογειακής Λεκάνης, υπηρετώντας το στόχο της ευρωμεσογειακής συνεργασίας που είναι η προσέγγιση των δύο μεγάλων οικονομικών και επιχειρηματικών χώρων, της Ευρώπης και της Νοτίου Μεσογείου και η δημιουργία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου μέχρι το 2010.

    [13] Η MICROMEDIA ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΕ ΤΙΣ ΚΛΑΟΥΔΑΤΟΣ - ALPHAGRAPH

    Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2003 (18:35 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε η συγχώνευση δι' απορροφήσεως των εταιριών Κλαουδάτος ΑΕ & Alphagraph ΑΕ από την Micromedia Μπριταννια ΑΕ. Η ενοποιημένη εταιρία έχει ίδια κεφάλαια της τάξεως των 36.4 εκ. ευρώ και η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται με τιμή τελευταίας ημέρας διαπραγμάτευσης της μετοχής της Micromedia Μπριταννια σε 55,8 εκ ευρώ.

    Η Micromedia Μπριταννια λειτουργεί στην ελληνική Αγορά από το 1988 με κύριο αντικείμενο την αποκλειστική αντιπροσώπευση της ιαπωνικής Sharp Corporation σε όλα τα προϊόντα του χώρου Αυτοματισμού Γραφείου και Ηλεκτρικών Προϊόντων Καταναλωτού (Ήχος, Εικόνα, Κουζίνα) εκτός κλιματιστικών.

    Η απορροφούμενη Alphagraph "πρωταγωνιστεί" στην διάθεση μηχανών και παροχή υπηρεσιών στον χώρο Τυπογραφείων & Γραφικών Τεχνών έχοντας σημειώσει άνοδο πωλήσεων το 2002 από το 2001 της τάξεως του 42%.

    Η Κλαουδάτος συνεισέφερε στην ενοποιημένη εταιρία την Αλυσίδα Καταναλωτικών Προϊόντων Elephant η οποία είναι με στοιχεία των τελευταίων τριών (3) ετών από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αλυσίδες στον χώρο της.

    [14] ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΕΑ ΣΕ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

    Αγκυρα, 5 Φεβρουαρίου 2003 (20:28 UTC+2)

    Έγγραφο στα ιδρύματα που αναμένεται να διαδραματίσουν πρωτοβάθμιο ρόλο στην επιχείρηση στο Ιράκ, με το οποίο ζητά «να εκσυγχρονίσουν τα σχέδιά τους όσον αφορά στον πόλεμο» απέστειλε η Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της Aksam με τίτλο «Οδηγία από το ΣΕΑ: Να είστε έτοιμοι για τον πόλεμο».

    Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, ο πρώτος βοηθός του Γενικού Γραμματέα του ΣΕΑ, αντιστράτηγος Φετχί Τουντζέλ, απέστειλε έγγραφο στην προεδρία της κυβέρνησης, στα υπουργεία Εξωτερικών, Υγείας, Συγκοινωνιών και Γεωργίας και την Ερυθρά Ημισέληνο, με την ένδειξη «κατεπείγον».

    Η Γενική Γραμματεία του ΣΕΑ, που έδωσε την οδηγία του εκσυγχρονισμού των σχεδίων πολέμου των ιδρυμάτων, συγκάλεσε τα ιδρύματα αυτά σε σύσκεψη στις 25 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Aksam, που σημειώνει πως το υπουργείο Συγκοινωνιών και η Ερυθρά Ημισέληνος έχουν την πρώτη θέση όσον αφορά τα σχέδια που θα ετοιμάσουν σχετικά με την προστασία όσων υποστούν καταστροφές κατά τον πόλεμο.

    Στο μεταξύ, έγγραφο εστάλη από τη Γενική Γραμματεία του ΣΕΑ και στο «Τραπεζικό Συμβούλιο Ρύθμισης και Επιθεώρησης» (BDDK).

    [15] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΚΙΟΥΛ- ΤΣΕΝΙ

    Αγκυρα, 5 Φεβρουαρίου 2003 (20:22 UTC+2)

    Απάντηση στα σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου περί συσχετισμού του Κυπριακού και του ζητήματος του Ιράκ στη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου πρωθυπουργού, Αμπντουλλάχ Γκιουλ, με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι, έδωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, πρέσβης Γιουσούφ Μπουλούτς, υπενθυμίζοντας πως η Ουάσιγκτον βλέπει το Ιράκ ως υπ' αριθμόν ένα απειλή από πλευράς εθνικής της ασφάλειας και συζητά το θέμα αυτό εκτενώς με την Τουρκία.

    «Αυτό για τις ΗΠΑ είναι ένα στρατηγικό θέμα. Η ασφάλεια και η κατοχύρωση της ευημερίας του τουρκοκυπριακού λαού στην Κύπρο είναι ένα στρατηγικό θέμα για την Τουρκία. Όπως συζητάμε με τις ΗΠΑ - τις οποίες θεωρούμε στρατηγικό εταίρο - ένα δικό τους στρατηγικό θέμα, είναι φυσικό να συζητούμε και τα δικά μας. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στο να συζητούν οι στρατηγικοί εταίροι για τα δικά τους στρατηγικά θέματα» τόνισε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

    Ο Τούρκος αξιωματούχος υπογράμμισε πως «όταν προβαίνουμε σε συνολικές αξιολογήσεις των σχέσεών μας με τις αρχές των ΗΠΑ, ενώ ανταποκρινόμαστε με τα εθνικά μας συμφέροντα όσον αφορά στις εξελίξεις σχετικά με το Ιράκ, εξηγούμε παράλληλα ότι αποδίδουμε σημασία στο να μην έρθουμε αντιμέτωποι με ορισμένα αναπάντεχα αποτελέσματα όσον αφορά στο Κυπριακό».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν είναι οι ΗΠΑ συνομιλητής στο Κυπριακό, ο Γιουσούφ Μπουλούτς τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό γίνονται ακόμη πάνω στο σχέδιο που ετοίμασε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, και πρόσθεσε: «Και οι ΗΠΑ είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Τα μόνιμα μέλη έχουν ιδιαίτερη θέση και βαρύτητα στις αποφάσεις που λαμβάνονται ή θα ληφθούν στο Συμβούλιο. Κατά συνέπεια, είναι φυσικό να εκλαμβάνουμε τις Η.Π.Α. όπως και πριν ως συνομιλητή στο Κυπριακό. Επίσης και οι ΗΠΑ δεν εξέφρασαν κάποια επιφύλαξη για το ότι τις εκλαμβάνουμε κατ' αυτό τον τρόπο. Αντίθετα, ο Ειδικός Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τόμας Γουέστον, επισκέπτεται συχνά την Τουρκία».

    [16] ΝΤΕΝΚΤΑΣ: "ΣΚΛΗΡΗ" Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΚΛΗΡΙΔΗ

    Λευκωσία, 5 Φεβρουαρίου 2003 (19:09 UTC+2)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς χαρακτήρισε "σκληρή" τη σημερινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Ο κ. Ντενκτάς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εξέφρασε τις απόψεις της γραπτώς πάνω στους "ουσιώδεις όρους" της τουρκικής πλευράς, αντί να θέσει στη συνάντηση τις δικές της απόψεις πάνω στους ουσιώδεις όρους.

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο "Ανατολή", ο κ. Ντενκτάς είπε, επίσης, ότι δεν μπόρεσαν να συζητήσουν τον χάρτη κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] ΓΟΥΕΣΤΟΝ: ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ

    Λευκωσία, 5 Φεβρουαρίου 2003 (19:05 UTC+2)

    Ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον δήλωσε σήμερα πως πιστεύει πως οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι μπορούν ακόμη να πετύχουν μιαν ειρηνική διευθέτηση ως την προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου παρά τη στασιμότητα που επικρατεί στις συνομιλίες.

    Ο κ. Γουέστον απέρριψε επίσης φόβους ότι η κρίση στο Ιράκ μπορεί να βλάψει την ειρηνευτική προσπάθεια στην Κύπρο επιτρέποντας στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει το ρόλο της ως σημαντικής συμμάχου των ΗΠΑ στην περιοχή για να ματαιώσει μια συμφωνία.

    ''Εξακολουθούμε να έχουμε πολλές ελπίδες. Πιστεύουμε πως είναι δυνατό να πετύχουμε μια συμφωνία ... και θα αφιερώσουμε όλες τις προσπάθειές μας στο σκοπό αυτό, να πετύχουμε μια διευθέτηση ως τις 28 Φεβρουαρίου'', δήλωσε ο κ. Γουέστον σε τηλεφωνική συνέντευξη στο πρακτορείο Ρόυτερς.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] ΜΠΟΥΛΟΥΤΣ: ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΕΓΓΥΗΤΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 5 Φεβρουαρίου 2003 (18:23 UTC+2)

    Υπάρχει "ανάγκη συμβιβασμού των εγγυητριών χωρών επί ορισμένων σημείων του σχεδίου Ανάν που αφορούν την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό", είπε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Γιουσούφ Μπουλούτς.

    Μιλώντας σήμερα στην εβδομαδιαία ενημέρωση Τύπου του υπουργείου, ο κ. Μπουλούτς είπε ότι οι εγγυήτριες χώρες, με τις αρμοδιότητες που έχουν εξασφαλίσει λόγω της συμφωνίας του 1960, πρέπει να καταλήξουν σε κάποιες συμφωνίες και πρόσθεσε ότι "δεν έχουν αρχίσει προς το παρόν τέτοιες συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας''.

    Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο παρουσίασης αναθεωρημένου σχεδίου για το Κυπριακό, ο κ. Μπουλούτς είπε ότι "αν μεταξύ των θέσεων που διατυπώνονται κατά τις συνομιλίες υπάρχουν νέα σημεία συμφωνίας, είναι φυσιολογικό να περιμένουμε τα σημεία αυτά να περιληφθούν στο σχέδιο, και αν αυτό προϋποθέτει την παρουσίαση τρίτου σχεδίου, θα πρέπει και αυτό να το θεωρήσουμε φυσιολογικό".

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

    Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2003 (20:58 UTC+2)

    Νέο ολυμπιακό ρεκόρ χαρακτήρισε η υπεύθυνη του Τομέα Ολυμπιακών Αγώνων της Νέας Δημοκρατίας, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, τη διαπίστωση, όπως είπε, εκ μέρους της κυβέρνησης ότι τα αθλητικά έργα που κατασκευάζονται πρέπει να αποκτήσουν ολυμπιακές προδιαγραφές. Η κ. Πετραλιά σχολίασε την απόφαση του πρωθυπουργού για τη σύσταση ειδικής τριμελούς επιτροπής που θα έχει ως έργο τον υπολογισμό του συνολικού κόστους των έργων που έχουν απομείνει και την εξοικονόμηση πόρων για την Ολυμπιακή προετοιμασία.

    «Χρειάστηκαν μόλις δύο χιλιάδες μέρες για την κυβέρνηση Σημίτη να ανακαλύψει τις Ολυμπιακές Προσαρμογές των έργων και μία νέα «μαύρη τρύπα» 733 εκατ. Ευρώ» σημείωσε χαρακτηριστικά και κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει στους Ελληνες και τις Ελληνίδες «πώς τα 50 δισ. δραχμές των Ολυμπιακών προσαρμογών έγιναν σήμερα 250 δισ.».

    Αναλυτικά η κ. Πετραλιά δήλωσε:

    «Επιτέλους! Χρειάστηκαν μόλις 2.000 ημέρες για την κυβέρνηση του κ. Σημίτη να ανακαλύψει τις Ολυμπιακές Προσαρμογές των έργων και μία νέα «μαύρη τρύπα» 733 εκατ. Ευρώ. Έπρεπε να συνεδριάσει η Ομάδα Παρακολούθησης Έργων, η Διυπουργική Επιτροπή, ο Πρωθυπουργός με την Πρόεδρο του Αθήνα 2004, να φτάσουμε στην παραμονή των Αγώνων, για να «ανακαλύψουμε» ότι τα αθλητικά έργα που κατασκευάζονται πρέπει να αποκτήσουν Ολυμπιακές Προδιαγραφές.

    Ακόμα και για την κυβέρνηση του κ. Σημίτη που έχει Πανευρωπαϊκές πρωτιές στην ανικανότητα, την αναποτελεσματικότητα, την κακοδιαχείριση και την διαφθορά, αυτό αποτελεί νέο ολυμπιακό ρεκόρ.

    Έτσι αποφασίστηκε να δημιουργηθεί η 69η αρμόδια Επιτροπή, στα πλαίσια της Διυπουργικής Επιτροπής, που προΐσταται των ειδικών επιτροπών των υπουργείων, που ενεργούν παράλληλα με τις επιτροπές του ΑΘΗΝΑ 2004, που λειτουργούν στα πλαίσια της Οργανωτικής Επιτροπής, που ενημερώνει την Εθνική Επιτροπή, που όμως έχει ξεχάσει η κυβέρνηση ότι υπάρχει, ή αναζητεί ημερομηνία κατά την οποία δεν συνεδριάζουν οι προηγούμενες επιτροπές.

    Και οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που για τα επόμενα 25 χρόνια θα πληρώνουν τα δάνεια που παίρνει η κυβέρνηση από το εξωτερικό προκειμένου να καλύψει τις «μαύρες τρύπες» του Ολυμπιακού Προϋπολογισμού, περιμένουν να τους εξηγήσει κάποιος πώς τα 50 δισ. δραχμές των Ολυμπιακών προσαρμογών έγιναν σήμερα 250 δισ.».

    [20] ΗΡΑΚΛΗΣ: ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 5 Φεβρουαρίου 2003 (20:54 UTC+2)

    Μετά την ολοκλήρωση των επαγγελματικών υποχρεώσεών του στην Κύπρο, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ηρακλής, Ευάγγελος Μυτιληναίος θα έρθει αύριο το βράδυ στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να δώσει το παρών στην γενική συνέλευση των μετόχων στις 8 Φεβρουαρίου, που θα ορίσει και τη νέα σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου. Παράλληλα ο κ. Μυτιληναίος αναμένεται να απαντήσει και σε πολλά ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, έπειτα από την ενεργή αποχώρησή του από την προεδρία της ομάδας. Το ευχάριστο για την ΠΑΕ είναι ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Μυτιληναίος με αρκετά μέλη τόνισε ότι δεν προτίθεται να φύγει από τον Ηρακλή.

    Τα ονόματα των παραγόντων που θα συμμετέχουν στο νέο διοικητικό συμβούλιο είναι λίγο ή πολύ γνωστά. Ο μέχρι τώρα αντιπρόεδρος της ΠΑΕ, Γιώργος Σπανουδάκης θα αναλάβει εκτός απροόπτου την προεδρία της ΠΑΕ, ενώ αυξημένες αρμοδιότητες θα έχουν οι Βαγγέλης Χρυσάφης, Κώστας Χαϊτογλου και Τάκης Μπέττας, χωρίς να αποκλείεται και η επιστροφή του Τέλη Μπατάκη.

    [21] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΕΚΑΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Φεβρουαρίου 2003 (20:18 UTC+2)

    Λιγότερο από ένας μήνας έμεινε πριν την πρώτη αναμέτρηση του Φιλίππου με την Μπεσίκτας στα πλαίσια της προημιτελικής φάσης του Τσάλεντζ Καπ και ήδη οι δυο σύλλογοι ξεκίνησαν τις συζητήσεις για να διευθετήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για τα μεταξύ τους ματς. Με έγγραφό της η διοίκηση του Βεροιώτικου συλλόγου ζητά από τους Τούρκους 100 εισιτήρια για τον επαναληπτικό της Κωνσταντινούπολης. Μέχρι στιγμής έχουν κλειστεί δυο λεωφορεία αφού οι συμμετοχές των φιλάθλων ξεπέρασαν τις 50 ενώ υπολογίζεται πως μέχρι τα τέλη του Φλεβάρη ο αριθμός τους θα πλησιάσει τις εκατό.

    Όσον αφορά τους διαιτητές, από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ανακοινώθηκε ότι στο πρώτο παιχνίδι, στη Βέροια το Σάββατο 1 Μαρτίου στις 7μμ, θα σφυρίξουν οι Ουκρανοί Φεγκίρ και Στέγκουρα με παρατηρητή τον Γιουγκοσλάβο Ποπόφ. Για το ματς της Κωνσταντινούπολης, το Σάββατο 8 Μαρτίου στις 5μμ, ορίσθηκαν οι Ρώσοι Κοζλόφσκι και Ζουράλεβ με παρατηρητή τον Γεωργιανό Τεφζάντζε.

    [22] ΤΖΟΥΝΤΟ: ΜΕΤΡΙΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΗΣ ΤΙΦΛΙΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Φεβρουαρίου 2003 (20:04 UTC+2)

    Μέτριες εμφανίσεις πραγματοποίησαν οι Ελληνες τζουντόκα στο διεθνές τουρνουά που διεξήχθη στην Τιφλίδα της Γεωργίας. Ο Ηλίας Ηλιάδης ήταν 5ος στην κατηγορία των 73 κιλών, όπως και οι Νίκος Μίμος, Γκότζε Μπερτάτζε στην κατηγορία των 81 κιλών. Στην Τιφλίδα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα παραμείνει μέχρι και τις 11 Φεβρουαρίου, προκειμένου να πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της.

    Εκτός των μελών της εθνικής στην Γεωργία βρίσκονται ακόμη έξι αθλητές και συγκεκριμένα οι Αντώνης Μοτσαρίδης (60κ.), Λαυρέντης Αλεξανίδης (66κ.), Αρθούρος Καβαφίδης (73κ.), Θανάσης Γράψας, Ηλίας Ιορδανίδης (90κ.) και Διονύσης Ηλιάδης (100κ.).

    [23] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΡΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΕΔ

    Θεσσαλονίκη, 5 Φεβρουαρίου 2003 (19:07 UTC+2)

    Επιστολή διαμαρτυρίας προς την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας έστειλε σήμερα η ΠΑΕ Αρης. Μεταξύ άλλων στην συγκεκριμένη επιστολή η ΠΑΕ Αρης αναφέρεται στην ακύρωση του γκολ από το διαιτητή στο παιχνίδι με τον Πανιώνιο, καθώς και τη θέση της να στηρίζει την διαιτησία.

    Η επιστολή της ΠΑΕ Αρης αναφέρει: «Κύριε πρόεδρε, αγαπητά μέλη της ΚΕΔ,

    Δυστυχώς οι φόβοι μας επαληθεύτηκαν για μια ακόμη φορά και εννοούμε την πρόσφατη κατάφορη αδικία σε βάρος του Αρη (ακύρωση εγκυρότατου γκολ από τον επόπτη του αγώνα με τον Πανιώνιο και «καθάρισμα» επικίνδυνης φάσης λίγο αργότερα, σε καθοριστικό μάλιστα χρόνο).

    Υπενθυμίζουμε ότι στους μέχρι τώρα αγώνες είχαμε: Τρεις ακυρώσεις κανονικότατων τερμάτων (με Προοδευτική, Ιωνικό, Πανιώνιο) και τρία πέναλτι καταφανέστατα δεν δόθηκαν (με ΑΕΚ, Παναχαϊκή και Προοδευτική).

    Ο Αρης ποτέ δε διαμαρτύρεται απρόκλητα και χωρίς λόγο. Σέβεται τους θεσμούς και τις αρχές και το έχει αποδείξει στη μακροχρόνια ιστορία του.

    Όμως δεν παραδέχεται ενέργειες των βοηθών, οι οποίες παρασύρουν το διαιτητή και διαμορφώνουν αποτελέσματα. Συγκεκριμένα στον αγώνα με τον Πανιώνιο, το γκολ ήταν κανονικότατο όπως φάνηκε στα τηλεοπτικά μέσα και όπως ομολόγησαν οι φίλαθλοι και γι αυτό ζητούμε την παραδειγματική τιμωρία του κ. Δ. Αραμπόπουλου του Σ.Δ.Π. Φθιώτιδας.

    Εξακολουθούμε να στηρίζουμε τη Διαιτησία. Σε καμία περίπτωση όμως δε θα ανεχθούμε άλλη οφθαλμοφανή αδικία από οποιαδήποτε αρχή».

    [24] ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΓΑΛΛΙΑ

    Νέα Υόρκη, 5 Φεβρουαρίου 2003 (20:44 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλεπέν κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να ενδυναμώσει "το καθεστώς των επιθεωρήσεων" στο Ιράκ υποστηρίζοντας ότι η στρατιωτική δράση κατά της Βαγδάτης θα μπορούσε να αποτελέσει μόνον την τελευταία επιλογή.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο Γάλλος υπουργός σχολιάζοντας την ομιλία του Αμερικανού ομολόγου του στο Συμβούλιο Ασφαλείας Κόλιν Πάουελ τόνισε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι επιθεωρήσεις στο ιρακινό έδαφος.

    «Ας διπλασιάσουμε, ας τριπλασιάσουμε τον αριθμό των επιθεωρητών. Ας ανοίξουμε περισσότερα περιφερειακά γραφεία. Ας προχωρήσουμε πιο πέρα» είπε χαρακτηριστικά ενώ πρότεινε την σύσταση μιας ειδικής ομάδας που θα μπορεί να επιτηρεί τις τοποθεσίες στο Ιράκ που έχουν ήδη επιθεωρηθεί από την ομάδα των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ.

    Σχολιάζοντας την στάση γενικότερης αποφυγής του πολέμου που έχει εκφράσει το τελευταίο διάστημα η Γαλλία, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άρι Φλέισερ επισήμανε ότι η Γαλλία αποτελεί μια μειονότητα στην Ευρώπη ενώ πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Μπους θα ηγηθεί μια συμμαχία για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Ιράκ, ακόμη και χωρίς την γαλλική υποστήριξη.

          

    [25] ΠΑΟΥΕΛ: Ο ΟΗΕ ΘΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΑΝ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΙΣ ΙΡΑΚΙΝΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ

    Νέα Υόρκη, 5 Φεβρουαρίου 2003 (19:28 UTC+2)

    Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κινδυνεύει να θεωρηθεί αναξιόπιστος τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ σε περίπτωση που δεν απαντήσει άμεσα στις παραβιάσεις των αποφάσεών του από το Ιράκ.

    Επικαλούμενος την επίμαχη παράγραφο του ψηφίσματος 1441 που αναφέρει ότι οποιαδήποτε λάθος ή παράλειψη στην έκθεση των οπλικών συστημάτων της Βαγδάτης συνιστά παραβίαση του ψηφίσματος, ο κ. Πάουελ κατηγόρησε το ιρακινό καθεστώς ότι έχει παραβιάσει το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών

    «Το ζήτημα είναι πόσο ακόμη θα ανεχόμαστε την άρνηση του Ιράκ να συμμορφωθεί προτού εμείς τα Ηνωμένα Έθνη πούμε αρκετά» τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, προσθέτοντας ότι εάν ο ΟΗΕ δεν αντιδράσει στις παραβιάσεις των ψηφισμάτων του από το Ιράκ θα έχει αφεθεί να εξαπατηθεί.

    «Αυτό το σώμα κινδυνεύει να εξαπατηθεί εάν επιτρέψει στο Ιράκ να αψηφήσει τη θέλησή του δίχως να συμμορφώνεται άμεσα και αποτελεσματικά» ανέφερε.

    Συνέχισε λέγοντας ότι σύμφωνα με τα αμερικανικά στοιχεία το ιρακινό καθεστώς έχει στην κατοχή του 100 με 500 τόνους χημικών παραγόντων ενώ προσωπικά ο Σαντάμ φέρεται να έδωσε προσφάτως εντολή για τη χρησιμοποίησή τους στην περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο.

    Ο κ. Πάουελ διεμήνυσε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αποδείξεις ότι το Ιράκ έχει διακόψει το πυρηνικό του πρόγραμμα σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται η Βαγδάτη ότι δεν έχει στην κατοχή του πυρηνικά όπλα.

    Επανέλαβε μάλιστα ότι με βάση πληροφορίες από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ το καθεστώς Σαντάμ διατηρεί σχέσεις με το δίκτυο της Αλ Κάιντα.

    «Το Ιράκ «θρέφει» ένα τρομοκρατικό δίκτυο, του οποίου ηγείται ο Αμπού Μουσάμπ Ζαρκάουϊ, συνεργάτης του Οσάμα Μπιν Λάντεν», είπε χαρακτηριστικά.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που ο κ. Πάουελ παρουσίασε, ο Ζαρκάουϊ διέμεινε νοσηλευόμενος επί δύο μήνες στη Βαγδάτη (το Μάιο και τον Ιούνιο του 2002), ενώ μέλη της οργάνωσής του εδρεύουν στην ιρακινή πρωτεύουσα.

    Δεν παρέλειψε μάλιστα να χαρακτηρίσει αναξιόπιστες τις δηλώσεις Ιρακινών αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχει σχέση του Ιράκ με την Αλ Κάιντα.

    Εν τω μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες οι επικεφαλείς των επιθεωρητών του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ και Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι αναμένεται να συναντηθούν αύριο στο Λονδίνο με τον Βρετανός πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και τον υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο.

    [26] ΠΟΙΝΗ ΚΑΘΕΙΡΞΗΣ 15 ΧΡΟΝΩΝ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΟΚΙΝΟ

    Αμβούργο, 5 Φεβρουαρίου 2003 (18:36 UTC+2)

    Ποινή 15 χρόνων φυλάκισης αναμένεται να επιβληθεί στον Μαροκινό που κατηγορείται για σχέση με την Αλ Κάιντα και τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, οι εισαγγελικές αρχές στη Γερμανία έκριναν ότι ο Μαροκινός Μουνίρ αλ Μοτασάντεκ είχε βοηθητικό ρόλο στα τρομοκρατικά χτυπήματα.

    Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι ο κατηγορούμενος γνώριζε τα σχέδια των αεροπειρατών και πρόσφερε βοηθητική υποστήριξη, όπως μεταφορά χρημάτων από τη Γερμανία, προκειμένου να καταβληθούν τα δίδακτρα της σχολής πιλότων στην οποία φοιτούσαν οι αεροπειρατές.

    Ο κατηγορούμενος έχει παραδεχθεί ότι είχε δεσμούς με μέλη της Αλ Κάιντα στο Αμβούργο, αρνήθηκε ωστόσο οποιαδήποτε σχέση με την 11η Σεπτεμβρίου.

    Πρόκειται για την πρώτη δίκη κατηγορούμενου για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και η οποία έχει εισέλθει στο τελευταίο στάδιό της.

    [27] ΄"ΠΟΛΥ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ" ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ ΛΕΕΙ Ο ΠΑΟΥΕΛ

    Νέα Υόρκη, 5 Φεβρουαρίου 2003 (18:31 UTC+2)

    Πολύ ανησυχητικά χαρακτήρισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ τα στοιχεία που διαθέτουν οι ΗΠΑ σχετικά με το οπλοστάσιο του Ιράκ στην έναρξη της ομιλίας του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος παρουσίασε υποκλαπείσες συνομιλίες μεταξύ Ιρακινών αξιωματούχων, οι οποίοι εμφανίζονται να κάνουν λόγο για απόκρυψη όπλων πριν την άφιξη των επιθεωρητών του ΟΗΕ σε ιρακινό έδαφος ενώ τόνισε ότι οι αποδείξεις που έχει προσκομίσει είναι αληθινές.

    Στη συνέχεια παρουσίασε φωτογραφίες που ελήφθησαν από δορυφόρο και οι οποίες παρουσιάζουν την μετακίνηση παράνομων υλικών όπλων από συγκεκριμένες τοποθεσίες πριν την άφιξη των επιθεωρητών.

    «Αυτές οι φωτογραφίες αποδεικνύουν την ιρακινή απάτη» είπε χαρακτηριστικά.

    Επικαλούμενος τις δηλώσεις του επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ για ελλιπή συνεργασία του Ιράκ με τους επιθεωρητές, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν ότι δεν έχει συμμορφωθεί με το ψήφισμα 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    «Το καθεστώς του Σαντάμ δεν έχει κάνει καμμία προσπάθεια να συμμορφωθεί· αντιθέτως επιχειρεί να αποκρύψει τα όπλα μαζικής καταστροφής» τόνισε.

    Ο ίδιος κατηγόρησε το ιρακινό καθεστώς ότι ψεύδεται καθώς δεν έχει προσκομίσει αποδείξεις σχετικά με την καταστροφή των όπλων μαζικής καταστροφής που διαθέτει.

    Επικαλούμενος δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων τόνισε ότι το Ιράκ φέρεται να διαθέτει κινητά εργαστήρια κατασκευής βιολογικών και χημικών όπλων ενώ κατηγόρησε τον Σαντάμ ότι έχει απαγορεύσει τους Ιρακινούς επιστήμονες να παραχωρήσουν συνεντεύξεις στους επιθεωρητές, προειδοποιώντας ότι όποιος μιλήσει στους εμπειρογνώμωνες θα κατηγορηθεί για προδοσία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η ομιλία του κ. Πάουελ αναμένεται να διαρκέσει έως τις 7:00 ώρα Ελλάδος.

    Ωστόσο δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθούν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που φέρεται ότι διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες καθώς θα ακολουθήσει και δεύτερη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών.

    «Δεν μπορώ να σας ανακοινώσω όλα όσα γνωρίζω. Ωστόσο αυτά που θα μοιραστώ μαζί σας είναι πολύ ανησυχητικά», τόνισε ο κ. Πάουελ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    [28] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΚΘΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 5 Φεβρουαρίου 2003 (15:06 UTC+2)

    Νέες στάσεις εργασίας των ηθοποιών του ΚΘΒΕ εξαγγέλλει με εξώδικό του το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) για το διάστημα από αύριο έως 9 Φεβρουαρίου καθώς οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας εξακολουθούν να παραμένουν άκαρπες.

    Μετά τις χωρίς αποτέλεσμα διαπραγματεύσεις που είχε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Βίκτωρ Αρδίττης στις 27 Ιανουαρίου με τη διοίκηση του ΣΕΗ στην Αθήνα ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΘΒΕ Δημήτρης Σαλπιστής έστειλε στις 31 Ιανουαρίου επιστολή στη διοίκηση του Σωματείου των Ηθοποιών δια της οποίας ουσιαστικά επαναλάμβανε την πρόταση του καλλιτεχνικού διευθυντή. Ο κ Σαλπιστής ανέφερε στην επιστολή του ότι η πρόταση για τα οικονομικά «διατηρεί και ισχυροποιεί τη διαφορετική οικονομική σχέση των ηθοποιών του ΚΘΒΕ , παίρνοντας υπόψη τα διαφορετικά επαγγελματικά, επικοινωνιακά και οικονομικά χαρακτηριστικά» μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Να σημειωθεί ότι διοίκηση του ΚΘΒΕ επανειλημμένως έχει ισχυριστεί πως η προτεινόμενη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας προβλέπει καλύτερες αμοιβές για τους ηθοποιούς του ΚΘΒΕ από εκείνες του Εθνικού Θεάτρου. Συγκεκριμένα το ΚΘΒΕ προτείνει μία αύξηση της τάξης των 15 ευρώ στο βασικό μηνιαίο μισθό που για την περίοδο (2002-2003) ορίζεται στα 940 ευρώ (οι αμοιβές στο Εθνικό είναι 925 ευρώ) και για την χρονική περίοδο 2003-2004 στα 954 ευρώ. Το οικογενειακό επίδομα υπολογίζεται στα 85 και 90 ευρώ αντίστοιχα για τις δύο περιόδους (στο Εθνικό είναι 90 ευρώ από την πρώτη περίοδο). Η ημερήσια αποζημίωση εκτός έδρας για το εσωτερικό ορίζεται σε 85,11 και 90,98 ευρώ αντίστοιχα (στο Εθνικό είναι 95 ευρώ από την πρώτη περίοδο). Η ημερήσια αποζημίωση εκτός έδρας στο εξωτερικό ορίζεται στις 120 ευρώ για την περίοδο 2002-2004 και η αμοιβή των ηθοποιών σε περίπτωση εγγραφής της θεατρικής παράστασης σε υλικό φορέα ήχου και εικόνας ορίζεται στα 450 ευρώ για την περίοδο 2002-2004. Στην πρόταση του κ Σαλπιστή πουθενά δεν γίνεται λόγος για την αποζημίωσης νυχτερινής και Κυριακάτικης εργασίας που αποτελεί ένα από τα αιτήματα των ηθοποιών και δεν δίνεται καμία απάντηση στα θεσμικά αιτήματα .

    Η διοίκηση του ΣΕΗ απέρριψε την πρόταση του κ Σαλπιστή ο οποίος χτες έστειλε νέα επιστολή στη διοίκηση του Σωματείου στην οποία επισημαίνει ότι το ΔΣ του ΚΘΒΕ θα εκτιμήσει τις εξελίξεις αυτές στην προσεχή του συνεδρίαση και θα λάβει τις αποφάσεις του για αυτό το θέμα και αναφέρει ότι η πρόταση που είχε υποβάλει με την προηγούμενη επιστολή του έχει παύση να ισχύει.

    Μετά από αυτό η διοίκηση του ΣΕΗ κοινοποίησε σήμερα με εξώδικο τις στάσεις εργασίας που θα πραγματοποιηθούν: Αύριο από τις 10πμ έως τις 12 το μεσημέρι στις δοκιμές και παραστάσεις, από τις 5μμ έως τις 7μμ στις δοκιμές και από τις 9.30μμ έως τις 11μμ στις παραστάσεις. Την Παρασκευή από τις 10πμ έως τη 1μμ για δοικές και παραστάσεις. Το Σάββατο από τις 10πμ έως τις 12 το μεσημέρι στις δοκιμές και παραστάσεις και από τις 7.30 μμ έως τις 10.30 για δοκιμές και παραστάσεις. Την Κυριακή από τις 11 πμ έως τη 1 μμ και από τις 7 μμ έως τις 9μμ για δοκιμές και παραστάσεις.

    [29] ΤΟ ΣΕΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΙΣ ΦΗΜΕΣ ΠΕΡΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΣΕ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 5 Φεβρουαρίου 2003 (14:38 UTC+2)

    Σε γραπτή διαμαρτυρία-καταγγελία προέβη το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών με αφορμή τις φήμες περί συμμετοχής ηθοποιού σε τρομοκρατική οργάνωση, που διέρρευσαν δια του ηλεκτρονικού τύπου. Το Σωματείο χαρακτηρίζει τη φημολογία αυτή ως άθλια εκστρατεία διαπόμπευσης ανθρώπων και υπολήψεων και επισημαίνει ότι στη χώρα μας επικρατεί μια εγκληματική ανευθυνότητα όπου όποιος θέλει μπορεί , χωρίς καμία αρμοδιότητα και απόδειξη, να κατηγορεί όποιον θέλει.

    «Ποιος έδωσε το δικαίωμα σε τηλεοπτικούς σταθμούς και άτομα των ΜΜΕ, σε μυστικούς και κρυφούς πράκτορες να φωτογραφίζουν- και να κατασκευάζουν- ενόχους, να σπέρνουν την ανησυχία και τον τρόμο στους πολίτες; Ποιος επιτρέπει να εμφανίζεται η χώρα μας σαν ένα κοινωνικό μόρφωμα που όλοι παρακολουθούν όλους; Ποιος έχει να κερδίσει από αυτή τη μιαρή εικόνα; Γιατί η πολιτεία σιωπά ένοχα;» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΣΕΗ δια της οποίας καλείται η πολιτεία να προστατεύσει τους πολίτες και να μη διευκολύνει με τη στάση και τις παραλήψεις της τη λασπολογία, να αποδώσει λευκό στην κοινωνία τον ηθοποιό εις βάρος του οποίου κυκλοφορούν οι φήμες εκτός αν υπάρχουν στοιχεία περί της ενοχής του τα οποία θα πρέπει προσκομίσει.

    [30] 20 ΧΡΟΝΙΑ ΛΑΪΚΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Φεβρουαρίου 2003 (13:39 UTC+2)

    Με τη συμμετοχή περίπου τριακοσίων λαϊκών οργανοπαιχτών , τραγουδιστών και χορευτών θα πραγματοποιηθεί στις 8 Φεβρουαρίου (8.30 μμ) στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ ο Λαϊκός Χειμώνας που συμπληρώνει 20 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης. Ο Λαϊκός Χειμώνας αποτελεί μια από τις πλέον επιτυχημένες εκδηλώσεις της Διεύθυνσης Μουσικών Δραστηριοτήτων της αντιδημαρχίας Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης στη διάρκεια του οποίου παρουσιάζεται, σε επιμέλεια του δημοσιογράφου-λαογράφου Γιώργη Μελίκη, ο πλούτος της λαϊκής μας παράδοσης και ότι πιο αυθεντικό βιώνεται στο χώρο της Βόρειας Ελλάδας.

    Όπως ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Γιώργης Μελίκης, στα 20 χρόνια της παρουσίας του Λαϊκού Χειμώνα εμφανίστηκαν στις εκδηλώσεις περίπου 5.000 οργανωπαίχτες. Να σημειωθεί ότι ο Λαϊκός Χειμώνας αποτελεί την τρίτη από τις τρεις δραστηριότητες της μακροχρόνιας καταγραφής του Γιώργη Μελίκη. Η πρώτη αφορά την καταγραφή της λαϊκής παράδοσης και την διάσωσή της μέσα στο προσωπικό αρχείο- συλλογή του ενώ η δεύτερη αφορά την προβολή και δημοσιοποίηση από τα μέσα ενημέρωσης και τα CD.

    Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αντώνης Γυφτόπουλος τόνισε ότι μέσα από τις εκδηλώσεις του Λαϊκού Χειμώνα αναδεικνύεται ότι πιο αυθεντικό και πρωτότυπο βιώνεται στα χωριά της Μακεδονίας και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας.

    Το πρόγραμμα του φετινού Λαϊκού Χειμώνα περιλαμβάνει: σκοπούς και τραγούδια από τη Γαλάτιστα Χαλκιδικής, από το Κωστί της Βόρειας Θράκης και από το Δάσκιο Ημαθίας, σκοπούς και χορούς από το Βαμβακόφυτο Σερρών και τη Δυτική Θράκη, και χορούς και τραγούδια από τα Βασιλικά, την Κέρκυρα, την Ανατολική Ρωμυλία, τον Πόντο, την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία.

    [31] ΒΡΑΔΙΑ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Φεβρουαρίου 2003 (10:16 UTC+2)

    Μία μοναδική βραδιά κλασικής αραβικής μουσικής θα φιλοξενήσει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 15 Φεβρουαρίου. Το Μουσικό Σύνολο Ανατολικής Μουσικής του Εθνικού Κονσερβατουάρ του Λιβάνου και το Μουσικό Σύνολο του Ινστιτούτου Αραβικής Μουσικής του Καΐρου θα παρουσιάσουν ένα νοερό ταξίδι με δύο πολύ σημαντικούς μουσικούς προορισμούς: την Αίγυπτο και τον Λίβανο, δύο χώρες που γέννησαν και ανέδειξαν τις δύο κορυφαίες φωνές του αραβικού κόσμου: την Oum Kalthoum και την Fairuz

    Το πρόγραμμα της συναυλίας επικεντρώνεται σε έργα κλασικής αραβικής μουσικής παράδοσης από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα αναδεικνύοντας παράλληλα τη συνάφεια με την καθ' ημάς βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική.

    Το μουσικό σύνολο από τον Λίβανο παρουσιάζει μουασαχάτ, φόρμες έργων από το Χαλέπι και τη Βηρυτό όπου κυριαρχεί το αραβοανδαλουσιάνικο ύφος. Το μουσικό σύνολο από την Αίγυπτο εστιάζει στη φόρμα του ντούρ όπου ο τραγουδιστής (μουτρίμπ) και η χορωδία τραγουδούν ένα ποίημα γραμμένο στην κλασική αραβική γλώσσα ή σε κάποια αιγυπτιακή διάλεκτο και μελοποιημένο από ένα συγκεκριμένο συνθέτη (μουλαχίν).

    Μέλη των δύο σχημάτων είναι δεξιοτέχνες μουσικοί, τραγουδιστές και τραγουδίστριες, σημαντικοί εκπρόσωποι της αραβικής σχολής με κυρίαρχα όργανα το ούτι, το κανονάκι, το βιολί, την νταραμπούκα και το νέι. Μεταξύ αυτών η τραγουδίστρια Ghada Shbeir, η κανονίστρια Imane Homsy και ο ουτίστας Charbel Roubana.

    Η συναυλία αποτελεί δράση του έργου MediMuses που υλοποιεί το Εν Χορδαίς» στο χρηματοδοτικό πλαίσιο του προγράμματος Euromed Heritage II της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας.

    [32] ΤΟ "ΤΑΝΓΚΟ ΤΟΥ ΤΣΕ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 5 Φεβρουαρίου 2003 (09:59 UTC+2)

    Ένα αφήγημα αποκάλυψη για την παγκοσμιοποίηση στον 21ο αιώνα είναι το τελευταίο βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη με τίτλο «Τάνγκο του Τσε» το οποίο θα παρουσιάσουν στις 7 Φεβρουαρίου (8μμ) οι δημοσιογράφοι Χρύσα Αράπογλου, Γιάννης Κεσσόπουλος, Κώστας Μπλιάτκας και Τραϊανός Χατζηδημητρίου.

    Πρόκειται για τη συναρπαστική πορεία του νάρκισσου επαναστάτη μέσα από πολλές εναλλαγές ερωτικών συντρόφων, από τη θρυλική Τάνια της ρομαντικής εφόδου στον ουρανό στη νεαρή Κινέζα Τι Αν Μο της εποχής της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογικής επανάστασης την Τίνα, από τα αρχικά του There is no alternative. Στο «Τάνγκο του Τσε ο νάρκισσος Γκεβάρα θα χαθεί στη λίμνη Τιτικάκα , προσπαθώντας μάταια να ενωθεί στην απατηλή επιφάνεια του νερού με το είδωλό του , και ένας άλλος απελευθερωμένος Τσε, αταξινόμητος, σε απόσταση από όλα τα ιδεολογικά ρεύματα και στη διασταύρωσή τους, θα αιφνιδιάσει με τη νέα σκέψη του για όλα τα επίμαχα θέματα της εποχής μας και τα σχεδιάσει το πανόραμα των κοινωνιών του 21ου αιώνα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 5 February 2003 - 19:13:50 UTC