Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-02-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΦΩΝΗ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ
  • [02] ΝΕΑ ΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [03] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΤΕΩΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
  • [04] Η ΕΣΗΕΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΔΟΛ
  • [05] ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [06] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
  • [07] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΟΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
  • [08] Η Ν.Δ. ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
  • [09] ΤΑ ΝΕΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΣΤΟΝ ALPHA 605 ΣΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ
  • [10] ΣΤΑ 25,7 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ Χ.Α. ΤΟ 2002
  • [11] ΑΠΟ ΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΑ ΝΕΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΤΕ
  • [12] ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ PC SYSTEMS
  • [13] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΚΠΝΕΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΛΗΨΗΣ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΝΟ
  • [14] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΝΑΝ ΣΕ ΑΘΗΝΑ - ΑΓΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ
  • [15] ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ
  • [16] ΓΙΑΚΙΣ: ΣΕ ΑΝΕΠΙΣΗΜΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ
  • [17] ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [18] ΣΤΙΣ 7 ΤΟ ΠΡΩΪ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [19] ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΝΗΑΡ ΗΣΤ ΜΕ 82-75 ΠΕΤΥΧΕ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [20] Ο ΑΡΗΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΝ ΠΑΣ ΜΕ 1-0
  • [21] ΑΝΕΤΗ ΝΙΚΗ ΜΕ 4-0 ΤΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗΣ
  • [22] ΠΟΛΟ: ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΧΟΝΒΕΤ
  • [23] ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΜΕ 75-74
  • [24] ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΝΤΑΜ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ
  • [25] Ο ΜΠΛΕΡ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΤΟΝ ΟΗΕ ΝΑ ΔΡΑΣΕΙ ΚΑΤΑ ΙΡΑΚ
  • [26] ΤΟ ΙΡΑΚ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
  • [27] ΕΝΙΑΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΩΝΗ ΚΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [28] ΠΛΗΣΙΑΣΕ ΤΑ 37$ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • [29] ΤΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΙΑΝΗΣ
  • [30] Ο ΜΥΘΟΣ, Η ΚΑΤΣΙΚΑ, ΟΙ ΑΙΓΕΣ
  • [31] ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΧΡΥΣΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 6ου ΑΙΩΝΑ πΧ ΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΠΕΛΛΑΣ
  • [32] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ Ι. ΜΑΝΟΥΣΗ

  • [01] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΦΩΝΗ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2003 (10:23 UTC+2)

    Συνεχίζονται οι διπλωματικές διεργασίες για τη διαμόρφωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής φωνής κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, στις Βρυξέλλες και προς αυτή την κατεύθυνση η Ελληνική Προεδρία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια.

    Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός και προεδρεύων της Ε.Ε. Κώστας Σημίτης σε επιστολή του προς τους 14 ομολόγους του τόνισε ότι «η διασφάλιση κοινής στάσης αποτελεί προτεραιότητα της προεδρίας».

    Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μαρία Αθνάρ είχε χθες το βράδυ ο κ. Σημίτης, ο οποίος απέστειλε επιστολή και στους ομολόγους του των δέκα υπό ένταξη χωρών και των τριών υποψήφιων προς ένταξη χωρών, προσκαλώντας τους στην ενημερωτική συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης με την τρόικα της ΕΕ.

    [02] ΝΕΑ ΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2003 (11:41 UTC+2)

    Νέα τροπή στην υπόθεση εξάρθρωσης της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», μετά τη χτεσινή κατάθεση χτες ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκου, μιας μυστηριώδους γυναίκας, η πρώτη τα στοιχεία της οποίας δεν έγιναν γνωστά καθώς βρίσκεται υπό καθεστώς προστασίας μαρτύρων, για την υπόθεση της "17Ν".

    Τα στοιχεία που προσκόμισε είναι σύμφωνα με δικαστικές πηγές εξαιρετικής σημασίας και ανοίγουν το δρόμο για νέες συλλήψεις αλλά και σχηματισμό δεύτερης δικογραφίας, αφού η πρώτη έχει ολοκληρωθεί.

    Κατά πληροφορίες η ανώνυμη μάρτυρας η οποία εμφανίζεται με κωδικό κατέθεσε στοιχεία για ένα μέλος της "17Ν" που παραμένει ασύλληπτο και σήμερα βρίσκεται στο εξωτερικό. Επρόκειτο σύμφωνα με την μάρτυρα για μέλος της οργάνωσης που είχε τον ρόλο του εκτελεστή και μάλιστα είχε εκπαιδευτεί από τρομοκρατική οργάνωση του εξωτερικού. Σύμφωνα με πληροφορίες ο άνδρας αυτός ήταν αστυνομικός της ΕΛΑΣ και είχε πατέρα αστυνομικό. Στην κατάθεσή της επίσης ανέφερε και μία ακόμα γυναίκα με την οποία διατηρούσε στενή φιλική σχέση. Η γυναίκα αυτή παρουσιάζει ενδιαφέρον για τις διωκτικές αρχές παρελθόν, αφού όπως κατέθεσε η ανώνυμη μάρτυρας, αρχικά είχε δεσμό με τον φερόμενο ως εγκέφαλο της "17Ν" Αλ. Γιωτόπουλο και στη συνέχεια συνδέθηκε με τον Μιχάλη Βρανόπουλο που δολοφονήθηκε από μέλη της οργάνωσης, αλλά και με τον Κωστή Περατικό, επίσης θύμα της "17Ν".

    Συνεχίζεται η έρευνα για τους εκβιασμούς

    Στο μεταξύ η υπόθεση της δολοφονίας του πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Μιχ. Βρανόπουλου απασχολεί και τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Δημ. Παπαγγελόπουλο, ο οποίος ερευνά την υπόθεση των εκβιασμών επιχειρηματιών στο όνομα της "17Ν". Για το σκοπό αυτό κάλεσε χθες για κατάθεση τον προκάτοχο του δολοφονηθέντος στο τιμόνι της ΕΤΕ Δημήτρη Γερμίδη. Ο κ. Γερμίδης είχε και στο παρελθόν εξεταστεί από την ασφάλεια, μετά την δολοφονία Βρανόπουλου.

    Επιπλέον ο εισαγγελέας εξέτασε και τη δημοσιογράφο Ελένη Ζαμαρία, η οποία εργαζόταν στον τηλεοπτικό σταθμό ΤΗΛΕΤΩΡΑ, συμφερόντων Γρηγόρη Μιχαλόπουλου. Η κ. Ζαμαρία υπήρξε μάρτυρας της δολοφονίας του πρώην διοικητή της ΕΤΕ.

    [03] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΤΕΩΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2003 (17:27 UTC+2)

    Στην Αθήνα βρίσκεται από τις 12.15 η τέως βασιλική οικογένεια της Ελλάδος.

    Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος έφθασε το μεσημέρι στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", σύμφωνα με πληροφορίες, με δανέζικο διαβατήριο και με το ονοματεπώνυμο "Κωνσταντίνος ντε Γκρέτσια", μαζί με την σύζυγό του, τα παιδιά του και τις οικογένειές τους, οι οποίοι χρησιμοποίησαν και αυτοί το ίδιο επώνυμο.

    Ο τέως έφθασε με πτήση της "Alitalia" από το Μιλάνο και του έγινε έλεγχος στην Ιταλία, βάσει της συνθήκης Σένγκεν. Αμέσως μετά την άφιξή του, κατευθύνθηκε στο Τατόι, όπου βρίσκονται οι τάφοι των γονέων του, όπου τέλεσε μνημόσυνο.

    Τον υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο οι ναύαρχοι εν αποστρατεία κ.κ. Γιαννακός και Καραμήτσος και λίγοι φίλοι της οικογενείας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραμείνει στην Ελλάδα για 24 ώρες.

    [04] Η ΕΣΗΕΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΔΟΛ

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2003 (20:30 UTC+2)

    Την επίθεση κουκουλοφόρων με βόμβες μολότωφ που έγινε στα γραφεία του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) και το κάψιμο αυτοκινήτων εργαζόμενων στον Οργανισμό καταδίκασε με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.

    Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ επισημαίνει ότι η επίθεση αυτή δεν στρέφεται μόνο εναντίον του συγκεκριμένου δημοσιογραφικού συγκροτήματος και της ελευθερίας της έκφρασης, αλλά υπονομεύει την ομαλή δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος και την μεγαλύτερη διαδήλωση διαμαρτυρίας, που έγινε ποτέ στην Ελλάδα.

    "Πρόκειται για άλλη μία ενέργεια στη σειρά των επιθέσεων κατά δημοσιογράφων και εργαζόμενων σε ΜΜΕ, για τις οποίες η ΕΣΗΕΑ έχει ζητήσει την παραδειγματική τιμωρία των δραστών. Ηδη διαβήματα διαμαρτυρίας έγιναν προς τους υπουργούς Τύπου και Δημόσιας Τάξης", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ εκφράζει τη συμπαράστασή του στους συναδέλφους δημοσιογράφους και όλους τους εργαζόμενους του ΔΟΛ.

    [05] ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2003 (20:23 UTC+2)

    Εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό πορεία ειρήνης πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα παράλληλα με τις εκατοντάδες διαδηλώσεις κατά του πολέμου που γίνονται παγκοσμίως.

    Ηταν μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών, καθώς κόσμος από όλα τα μέρη της Ελλάδας συμμετείχε για να εκφράσει την αντίθεσή του στον πόλεμο. Μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, συνδικαλιστές, αγωνιστές της εθνικής αντίστασης, καλλιτέχνες, βουλευτές και η ηγεσία της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ ένωσαν τη φωνή τους κατά του πολέμου.

    Από τις 12 το μεσημέρι χιλιάδες πολίτες άρχισαν να καταφθάνουν στα τρία σημεία συγκέντρωσης, στα Προπύλαια, το άγαλμα του Κολοκοτρώνη και στο Σύνταγμα, όπου ήταν το κέντρο βάρους του συλλαλητηρίου και βασική αφετηρία της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία.

    Από τα Προπύλαια προς το Σύνταγμα ξεκίνησε το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ και άλλες οργανώσεις. Από την Κάνιγγος ξεκίνησαν οι εξωκοινοβουλευτικές οργανώσεις, ενώ στο Σύνταγμα συγκεντρώθηκε η Συμμαχία κατά του πολέμου, με οπαδούς του ΠΑΣΟΚ, του Συνασπισμού, της Νέας Δημοκρατίας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, οι οργανώσεις της Γένοβας και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ και χιλιάδες πολίτες.

    Προτού ξεκινήσει η πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, ο ηθοποιός Στέφανος Ληναίος διάβασε το ψήφισμα, στο οποίο τονίζεται μεταξύ άλλων: "Οχι" στον πόλεμο. Να μη δώσει καμία δικαιολογητική βάση το Συμβούλιο Ασφαλείας. Απαλλαγή όλου του πλανήτη από πυρηνικά, χημικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής. Λευτεριά στον παλαιστινιακό λαό και εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ. Αμεσος τερματισμός του φονικού εμπάργκο κατά του ιρακινού λαού. Καμία άμεση ή έμμεση εμπλοκή της ΕΕ και της Ελλάδας και καμία χρήση των ΝΑΤΟϊκών υποδομών στον πόλεμο του Μπους και του Μπλερ.

    Στο Σύνταγμα πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση με τη συμμετοχή της Μαρίας Φαραντούρη, του Μίκη Θεοδωράκη και της Εύας Κοταμανίδου. Μηνύματα απηύθυναν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μανώλης Γλέζος.

    ''Ελπίζω ότι θα ανταμώσουμε σε όγκο και σε πάθος με όλες τις αντιπολεμικές εκδηλώσεις για να φθάσουμε στα τύμπανα αυτών που αποφάσισαν τον πόλεμο αλλά για να πάρει η ΕΕ το μήνυμά της, διότι έχει πολλές ταλαντεύσεις και να δημιουργηθεί το τείχος της ειρήνης'', επισήμανε ο Λεωνίδας Κύρκος.

    "Θα γονατίσουμε μπροστά στον κ. Μπους, λέγοντάς του "σφάξε με αγά μου να αγιάσω;". Εγώ φωνάζω όχι. Οχι στον Μπους. Οχι στον πόλεμο. Ναι στην αντίσταση. Ναι στην ειρήνη", τόνισε ο Μίκης Θεδωράκης. ''Πιστεύω ότι τελευταία ελπίδα για να γλιτώσει η ανθρωπότητα είναι η φωνή του λαού. Αυτές οι συγκεντρώσεις γίνονται σήμερα σε 70 πρωτεύουσες και νομίζω, σε 350 πόλεις της Αμερικής. Ο,τι και να γίνει και αν ακόμη γίνει πόλεμος, πρέπει να είμαστε συσπειρωμένοι γιατί τα χειρότερα θα αρχίσουν μετά τον πόλεμο'', υπογράμμισε.

    "Μπορούμε να σταματήσουμε τον πόλεμο, αν κινητοποιηθούμε όλοι και πείσουμε την ελληνική κυβέρνηση να διακηρύξει ότι δεν θα συμμετάσχει στον πόλεμο, ότι θα κλείσει τη βάση της Σούδας, ότι θα αποσύρει τα πλοία από τον Περσικό Κόλπο και δεν θα δώσει ούτε σπιθαμή εδάφους για χρήση της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ", ήταν τα λόγια του Μανώλη Γλέζου.

    Δεν έλειψαν τα επεισόδια

    Από το αντιπολεμικό συλλαλητήριο στην Αθήνα δεν έλειψαν τα έκτροπα. Στις 4:30 μ.μ., στο ύψος του Πάρκου Ελευθερίας, δεκάδες νεαροί επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον διμοιριών των ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί με δακρυγόνα κατάφεραν να διαλύσουν τους νεαρούς, τους οποίους καταδίωξαν στους γύρω δρόμους. Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε προσαγωγές υπόπτων στην Ασφάλεια, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι συμμετείχαν στα επεισόδια.

    Ενταση, όμως, υπήρξε και στις 2 μετά το μεσημέρι, όταν ομάδα νεαρών ατόμων, που βρισκόταν στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη στην οδό Σταδίου, κατευθύνθηκε στη διασταύρωση Χρήστου Λαδά και Ανθίμου Γαζή και πέταξε μία βόμβα μολότοφ, στην είσοδο παραρτήματος του υπουργείου Συγκοινωνιών. Από την έκρηξη και την πυρκαγιά τραυματίστηκε ελαφρά ο φύλακας της υπηρεσίας και καταστράφηκε ένα ΙΧ αυτοκίνητο. Ανδρες των ΜΑΤ επενέβησαν, καταδίωξαν τους νεαρούς και με δακρυγόνα τους διέλυσαν. Επεισόδια σημειώθηκαν και έξω από τα γραφεία των εφημερίδων "Τα Νέα" και "Το Βήμα", όπου νεαροί προκάλεσαν ζημιές σε δύο αυτοκίνητα και έσπασαν τις προθήκες του κτιρίου των Μικρών Αγγελιών.

    [06] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2003 (19:18 UTC+2)

    "Σήμερα ο ελληνικός λαός με μια φωνή λέει όχι στον πόλεμο. Σήμερα εκφράζεται η οικουμενική συνείδηση των πολιτών του κόσμου για την ειρήνη. Σε όλες τις χώρες με μια φωνή όλοι λέμε να σηκωθούμε πιο ψηλά από εκεί που θέλει να μας σπρώξει η νέα τάξη της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης", δήλωσε πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά τη διάρκεια της μεγάλης αντιπολεμικής διαδήλωσης στην Αθήνα.

    "Διεκδικούμε με αυτή την πανανθρώπινη συνείδηση το διαφορετικό κόσμο. Ονειρευόμαστε και παλεύουμε για να τον κάνουμε πραγματικότητα. Να βάλουμε πάνω από τους πολέμους και τους μιλιταρισμούς την ειρήνη. Να βάλουμε πάνω από τα κέρδη και τους ανταγωνισμούς τον άνθρωπο. Να βάλουμε πάνω από τις αδικίες και τις ανισότητες την αλληλεγγύη", υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Τόνισε ότι "κάθε μέρα που περνάει συνδέει το παγκόσμιο αντιπολεμικό κίνημα ολοένα και πιο στενά με το κίνημα για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, για τη διεκδίκηση της νέας αντίληψης στο διεθνές δίκαιο και τις συλλογικές δομές της διεθνούς αρχιτεκτονικής για την σταθερότητα και την ασφάλεια".

    "Αυτός ο κόσμος δεν μπορεί να είναι κάτω από την απειλή του δόγματος του πολέμου. Ο 21ος αιώνας δεν μπορεί να είναι το πεδίο για να παίζει τον αυτοκράτορα ο κ. Μπους. Ο πλανήτης σήμερα διεκδικεί το μέλλον του. Οι πολίτες του κόσμου οικοδομούν το διαφορετικό κόσμο", κατέληξε.

    [07] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΟΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2003 (18:37 UTC+2)

    Με επικεφαλής τον Πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα, στελέχη, μέλη και φίλοι του Κινήματος συμμετείχαν στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια και στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Τσοβόλας τόνισε ότι η σημερινή μεγαλειώδης συγκέντρωση, που είναι πρωτόγνωρη για τα τελευταία 30 χρόνια, δείχνει ότι ο λαός πλέον βγαίνει στο δρόμο.

    "Δεν ανέχεται άλλο τον εμπαιγμό των μεγάλων δυνάμεων και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θέλει την ειρήνη και όχι τον πόλεμο. Είναι αποφασισμένος να παλέψει ώστε να μην επιτρέψει πλέον την επανάληψη επιθέσεων όπως στην Γιουγκοσλαβία, την Παλαιστίνη και το Αφγανιστάν", επισήμανε.

    [08] Η Ν.Δ. ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2003 (18:36 UTC+2)

    "Καταδικάζουμε απερίφραστα και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις επιθέσεις κατά εφημερίδων και τους βανδαλισμούς στο κέντρο της Αθήνας από μεμονωμένα στοιχεία που παρεισέφρησαν στο σημερινό συλλαλητήριο", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    "Οι επιθέσεις αυτές στρέφονται ουσιαστικά κατά της ελευθερίας, της έκφρασης, κατά του δικαιώματος των πολιτών στην ενημέρωση, κατά της ίδιας της δημοκρατίας", υπογράμμισε.

    [09] ΤΑ ΝΕΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΣΤΟΝ ALPHA 605 ΣΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2003 (20:50 UTC+2)

    Αναπροσαρμόζεται απο τη Δευτέρα, στον λογαριασμό χορηγήσεων Alpha 605 της Alpha Bank, το ελάχιστο δανειστικό επτόκιο για τη λίρα Αγγλίας, το οποίο διαμορφώνεται στο 5,95%, απο 6,20% την περασμένη εβδομάδα.

    Το ΕΔΕ ανά νόμισμα για τα υπόλοιπα νομίσματα στο συγκεκριμένο λογαριασμό παραμένουν αμετάβλητα, με το δολάριο των ΗΠΑ στο 3,60%, το γιεν Ιαπωνίας στο 2,35% και το φράγκο Ελβετίας στο 2,85%.

    [10] ΣΤΑ 25,7 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ Χ.Α. ΤΟ 2002

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2003 (20:03 UTC+2)

    Στο ποσό των 25,763 δισ. ευρώ ανήλθε η συνολική αξία των συναλλαγών της ελληνικής κεφαλαιαγοράς πέρσι, εκ των οποίων τα 305 εκατ. ευρώ αφορούσαν τις συναλλαγές για τις μετοχές των εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Ποσό ύψους 19,6 δισ. ευρώ αφορούσαν σε συναλλαγές μέσω του ΟΑΣΗΣ και τα 4,8 δισ. ευρώ σε προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

    Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο μήνας με την υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα ήταν ο Ιανουάριος, με τις συναλλαγές να φθάνουν στο ποσό των 2,6 δισ. ευρώ. Στον αντίποδα, η μικρότερη συναλλακτική δραστηριότητα σημειώθηκε τον Οκτώβριο, οπότε και η αξία των συναλλαγών, έφθασε στο ποσό των 1,5 δισ. ευρώ.

    Ο μήνας με τη μεγαλύτερη κυκλοφοριακή ταχύτητα (αξία συναλλαγών προς κεφαλαιοποίηση μετοχών) είναι ο Ιανουάριος με δείκτη 27,2, ενώ τον Ιούνιο αυτός διαμορφώθηκε στο 19,9.

    ’ξιες αναφοράς είναι οι συναλλαγές της Τράπεζας Κύπρου όπου τους τελευταίους μήνες του έτους, από το Σεπτέμβριο μέχρι και το Δεκέμβριο παρουσίαζαν κάθε μήνα σταδιακή αύξηση. Στην αγορά ομολόγων η αξία των συναλλαγών για το 2002 ανήλθαν στα 13,06 εκατ. ευρώ.

    Ο Φεβρουάριος ήταν ο μήνας με τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα που ανήλθε στα 5,6 εκατ. ευρώ, ενώ οι μικρότερες συναλλαγές παρουσιάστηκαν τον Αύγουστο, φθάνοντας στο ποσό των 0,02 εκατ. ευρώ.

    [11] ΑΠΟ ΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΑ ΝΕΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΤΕ

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2003 (18:56 UTC+2)

    Από την 31η Μαρτίου τίθενται σε ισχύ τα νέα τιμολόγια για μισθωμένες γραμμές και υπηρεσίες δικτύων δεδομένων του ΟΤΕ, καθώς και η παροχή του νέου εκπτωτικού πακέτου του οργανισμού datapack, στο πλαίσιο της εφαρμογής της εμπορικής στρατηγικής του.

    Με τα νέα τιμολόγια, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, αναπροσαρμόζονται οι τιμές των μισθωμένων γραμμών, με μειώσεις σε όλες τις ψηφιακές, υπεραστικές και διεθνείς, μισθωμένες γραμμές έως και -30%.

    Οι μειώσεις στις ψηφιακές αστικές μισθωμένες γραμμές φτάνουν έως και 30%, σε 7 από τις 9 υποκατηγορίες, ενώ στις άλλες δύο και τις αναλογικές αστικές προβλέπονται μικρές αυξήσεις, της τάξης μεταξύ του 3,8% και 12%.

    Η συρρίκνωση στα νέα τιμολόγια για τις υπηρεσίες δικτύων δεδομένων κυμαίνονται από 22% έως και 28% για υπηρεσίες Frame Relay του δικτύου Hellaspac και υπηρεσίες δικτύου Hellasstream (Cell Relay, Frame Relay & Circuit Emulation). Για τους αδειοδοτημένους από την ΕΕΤΤ τηλεπικοινωνιακούς παρόχους προβλέπεται επιπλέον μειωμένο τιμολόγιο μισθωμένων γραμμών, σε ποσοστό της τάξης του 5%.

    Επίσης, η διοίκηση του οργανισμού δημιούργησε και προσφέρει το νέο εκπτωτικό πακέτο ΟΤΕ datapack που παρέχει στους πελάτες του εκπτώσεις έως και -25%, ανάλογα με το συνολικό ετήσιο λογαριασμό τους από εθνικές αναλογικές και ψηφιακές μισθωμένες γραμμές, υπηρεσίες Frame Relay του δικτύου Hellaspac και υπηρεσίες δικτύου HellasStream (Cell Relay, Frame Relay και Circuit Emulation).

    [12] ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ PC SYSTEMS

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2003 (18:34 UTC+2)

    Το ντεμπούτο τους στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα οι 349.910 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της εταιρίας PC Systems.

    Οι μετοχές αυτές προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, λόγω άσκησης δικαιώματος προαιρέσεως αγοράς μετοχών από τoν διευθύνοντα σύμβουλο και το προσωπικό της εταιρίας, με τιμή διάθεσης μετοχής 1,05 ευρώ.

    Επισημαίνεται ότι το σύνολο των εισηγμένων μετοχών της εταιρίας, που θα διαπραγματεύονται τη Δευτέρα στο Χ.Α., θα ανέρχεται σε 12.304.530 κοινές ονομαστικές μετοχές.

    [13] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΚΠΝΕΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΛΗΨΗΣ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΝΟ

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2003 (18:30 UTC+2)

    Μέχρι και τη Δευτέρα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να παραλαμβάνουν το σύντομο ενημερωτικό υπόμνημα για την πώληση της ΑΓΝΟ, προκειμένου να αποκτήσουν ποσοστό από 51%-99,99% του μετοχικού κεφαλαίου της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας.

    Oι υποψήφιοι επενδυτές, που θα παραλάβουν το ενημερωτικό υπόμνημα μέχρι και τη Δευτέρα, πρέπει να υποβάλουν την πρόταση εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως και τις 24 Φεβρουαρίου στον σύμβουλο της ΑΤΕ.

    Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου αποχώρησης της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΑΤΕ) από το κεφάλαιο θυγατρικών, που το αντικείμενό τους δεν σχετίζεται με τον χρηματοοικονομικό τομέα. Η δε προκήρυξη νέου διαγωνισμού έρχεται σε συνέχεια του πρόσφατου ναυαγίου στις διαπραγματεύσεις με τη Friesland.

    Στο μεταξύ, αν και πρώτη προτεραιότητα της ΑΤΕ είναι η πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της εταιρίας, εναλλακτικά η Τράπεζα μπορεί να εξετάσει και προτάσεις υποψήφιων στρατηγικών εταίρων (που προτείνουν άλλες μορφές στρατηγικής συνεργασίας με την ΑΓΝΟ).

    Πάντως, όπως διευκρινίζεται στην προκήρυξη που δημοσιεύθηκε, στο προς πώληση πακέτο δεν συμπεριλαμβάνεται το ακίνητο του παλαιού εργοστασίου της ΑΓΝΟ στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, ούτε εκείνο στο Kορωπί της Aττικής.

    Ως ελάχιστες προϋποθέσεις συμμετοχής των ενδιαφερομένων στη διαδικασία ορίζονται η αποδεδειγμένη οικονομική ευρωστία και η ύπαρξη αξιόπιστης διευθυντικής ομάδας, η οποία θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και την επιτυχή λειτουργία της επιχείρησης. Επιπλέον, η εκδήλωση ενδιαφέροντος πρέπει να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

    -Eνδειξη του ποσοστού συμμετοχής, το οποίο ο υποψήφιος επενδυτής ενδιαφέρεται να εξαγοράσει ή τη μορφή συνεργασίας που ο στρατηγικός εταίρος προτείνει και την αναμενόμενη οικονομική επίδρασή της στην εταιρία

    -Ενδεικτικό μη δεσμευτικό τίμημα

    -Τους τρόπους χρηματοδότησης της εξαγοράς Περιγραφή των αναγκαίων εγκρίσεων που πρέπει να λάβει ο επενδυτής από εταιρικά ή εποπτικά όργανα, προκειμένου να ολοκληρώσει τη συναλλαγή (και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαδικασιών αυτών).

    -Προκαταρκτικό συνοπτικό επιχειρηματικό σχέδιο (outline business plan).

    Η αξιοποίηση του προτιμητέου υποψηφίου, που θα κληθεί να λάβει μέρος στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, θα γίνει από την ΑΤΕ και τον σύμβουλο, αφού συνυπολογιστούν παράγοντες όπως: το συνοπτικό επιχειρηματικό σχέδιο, ο βαθμός αξιοποίησης του υφιστάμενου προσωπικού, η διατήρηση και περαιτέρω επέκταση της ζώνης γάλακτος, η χρηματοοικονομική και επιχειρησιακή ισχύς και φήμη του υποψηφίου και η δυνατότητά του να ολοκληρώσει με επιτυχία τη συναλλαγή.

    Η αξιολόγηση των υποψηφίων θα ολοκληρωθεί εντός περίπου πέντε ημερών και άμεσα ο σύμβουλος θα ειδοποιήσει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με το αν προεπελέγησαν για να συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις με την ΑΤΕ και τη Deloitte & Touche.

    Kατά τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, στους προτιμητέους αγοραστές-στρατηγικούς εταίρους θα παρασχεθούν τυχόν πρόσθετα στοιχεία που θα ζητήσουν, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τη διοίκηση της ΑΓΝΟ.

    E.A.

    [14] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΝΑΝ ΣΕ ΑΘΗΝΑ - ΑΓΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Αγκυρα, 15 Φεβρουαρίου 2003 (20:45 UTC+2)

    Η επικείμενη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν σε Αθήνα, Αγκυρα και Λευκωσία και η αντίδραση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Ανάν ότι ασκεί πιέσεις προβάλλονται από τον τουρκικό τύπο.

    Η "Milliyet" σε δημοσίευμα με τίτλο "Ο Ανάν επεμβαίνει στην Κύπρο", αναφέρει ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών που ενημερώθηκε σχετικά με την πορεία των συνομιλιών όσον αφορά το Κυπριακό, γνωστοποίησε στην Τουρκοκυπριακή και ''Ελληνοκυπριακή πλευρά'' ότι επιθυμεί να επισκεφθεί το νησί, για να παρακολουθήσει ο ίδιος προσωπικά την υπόθεση.

    Ο κ. Ανάν είχε τηλεφωνική επαφή με τους κ.κ. Ντενκτάς και Κληρίδη, τους οποίους ενημέρωσε για την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο μετά τις επαφές του στην Αγκυρα και στην Αθήνα.

    Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Φρεντ Εκχαρτ τόνισε πως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ μεταβαίνει στην περιοχή για να εξασφαλίσει προσωπική συμβολή στις προσπάθειες, έτσι ώστε να επιτευχθεί συμφωνία πριν την 28η Φεβρουαρίου. Υπογράμμισε ακόμη πως ο κ. Ανάν σχεδιάζει να αρχίσει τις επισκέψεις του στην Αγκυρα και στην Αθήνα στις 24 Φεβρουαρίου.

    Η "Radikal" στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο "Ο Ανάν θα μεταβεί προετοιμασμένος στην Κύπρο", αναφέρει ότι πριν τις επισκέψεις που θα πραγματοποιήσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στην Αγκυρα, στην Αθήνα και στην Κύπρο, αυξήθηκε πάλι η ένταση.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ κατά τη χθεσινή τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τους κ.κ. Ντενκτάς και Κληρίδη, αντιμετώπισε τη σκληρή αντίδραση του Ντενκτάς, ο οποίος κατηγόρησε τον Γενικό Γραμματέα ότι ασκεί πίεση. Ο Ντενκτάς επανέλαβε την άποψη ότι η 28η Φεβρουαρίου δεν είναι ρεαλιστική ημερομηνία.

    Ενώ ο κ. Ανάν ετοιμάζεται να θέσει τη βαρύτητά του για την επίλυση του Κυπριακού, υπήρξαν ισχυρισμοί πως διεθνείς παρατηρητές έφεραν στην επικαιρότητα ιδέα επίλυσης του θέματος παρόμοια μ' αυτή του "Camp David".

    Σύμφωνα με είδηση της εφημερίδας "Φιλελεύθερος", οι συνομιλίες αυτές μπορεί να γίνουν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο και να λάβουν μέρος οι δυο πλευρές του νησιού, καθώς επίσης η Τουρκία, η Ελλάδα, Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε.

    Η "Turkiye" αναφέρει ότι ο κ. Ντενκτάς, που συναντήθηκε χθες ξανά με τον κ. Κληρίδη, σε δηλώσεις του στη συνέχεια, ανέφερε πως οι Ελληνοκύπριοι έφεραν και πάλι στο τραπέζι των συνομιλιών τα "απαράβατα στοιχεία" που θέλουν, τα οποία είχαν φέρει και παλαιότερα και έκλεισαν το θέμα.

    Ο Ντενκτάς ερωτηθείς για τις πληροφορίες του Ελληνοκυπριακού τύπου, ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ είπε ότι θα επισκεφθεί την Κύπρο, τόνισε ότι δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση σχετικά με το θέμα αυτό.

    [15] ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 15 Φεβρουαρίου 2003 (19:15 UTC+2)

    "Οι αμερικανικές Αρχές προέβησαν σε προετοιμασίες για εγκατάσταση Αμερικανών στρατιωτών στην Τουρκία λαμβάνοντας υπόψη ότι η άδεια θα δοθεί τις 18 Φεβρουαρίου. Εμείς όμως, πέραν της ημερομηνίας, αποδίδουμε σημασία στο να περάσει το εν λόγω αίτημα από τη Βουλή. Εάν οι Βουλευτές δεν είναι σε θέση να το υποστηρίξουν, θα πρέπει να το εξηγήσουμε".

    Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίς σε συνέντευξη τύπου στην τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

    Ο κ. Γιακίς, υπενθυμίζοντας ότι το 94% της κοινής γνώμης στην Τουρκία αντιτίθεται στον πόλεμο στο Ιράκ, τόνισε πως είναι σημαντική η ενημέρωση των Βουλευτών μετά την εορτή του Μπαϋραμιού σχετικά με τις συζητήσεις που έγιναν με τους Αμερικανούς και υπογράμμισε: "Είναι σημαντικό να μεταφερθεί η ημερομηνία ή το να μην γίνει καθόλου αποδεκτό; Εμείς θέλουμε το αίτημα να γίνει δεκτό".

    Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το τι μπορεί να γίνει στην περίπτωση που η Τουρκία δεν δώσει άδεια διέλευσης στους Αμερικανούς στρατιώτες, είπε: "Δεν περιμένουμε να παραιτηθούν οι Αμερικανοί τελείως από την επέμβαση στο Ιράκ επειδή η Τουρκία δεν έδωσε άδεια διέλευσης. Αυτό θα το κάνουν με την Τουρκία είτε χωρίς την Τουρκία".

    Ο κ. Γιακίς απαντώντας σε άλλη ερώτηση, επιβεβαίωσε ότι στους Αμερικανούς δημιουργήθηκε η εντύπωση πως ο Πρωθυπουργός Γκιούλ έδωσε υπόσχεση για τις 18 Φεβρουαρίου και είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν έδωσε καμία τέτοια υπόσχεση.

    Επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να δώσει από τώρα συγκεκριμένη ημερομηνία σχετικά με το πότε θα υποβληθεί στη Βουλή το αίτημα, εάν αυτό δεν υποβληθεί στις 18 Φεβρουαρίου και σημείωσε:

    "Εμείς θα θέλαμε να περάσουμε το αίτημα από τη Βουλή το συντομότερο δυνατόν. Το 94% της κοινής γνώμης αντιτίθεται στον πόλεμο. Οι Βουλευτές βρίσκονται υπό την πίεση του κόσμου. Μετά το Μπαϋράμι μπορεί με την επίδραση των εκλογέων να αντιταχθούν στην απόφαση. Θα πρέπει να ενημερωθούν.

    Στη Σμύρνη, κατά τον ποδοσφαιρικό αγώνα με την Ουκρανία, ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά ήρθε αντιμέτωπος με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του πολέμου. Ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά βρέθηκε αντιμέτωπος με μια κατάσταση στην κοινή γνώμη που δεν είναι υποστηρικτική προς την κυβέρνηση".

    Ο κ. Γιακίς είπε ότι στην περίπτωση που η απόφαση δεν περάσει στις 18 Φεβρουαρίου, μπορεί να περάσει τη συντομότερη δυνατή ημερομηνία και ότι το να μην περάσει στις 18 Φεβρουαρίου, δεν θα είναι η συντέλεια του κόσμου. Ο κ. Γιακίς είπε ότι "τότε η Αμερική θα πρέπει να προβεί σε άλλες προετοιμασίες. Μπορεί να ξεκινήσει αμέσως ένα σενάριο στο οποίο δεν θα συμπεριλαμβάνεται η επιλογή του Βορρά", είπε.

    Πριν τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στο Λευκό Οίκο, συναντήθηκε επίσης με τη Σύμβουλο του Προέδρου επί θεμάτων Εθνικής Ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις και με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Μάγιερς.

    Ο κ. Γιακίς τόνισε ότι ο κ. Μάγιερς του εξήγησε λεπτομερώς γιατί είναι σημαντική η 18η Φεβρουαρίου και πρόσθεσε ότι το θέμα του αριθμού των στρατιωτών δεν συζητήθηκε.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, τόνισε πως δεν κόμισε επιστολή από την Τουρκία στην αμερικανική κυβέρνηση και ότι δεν υπήρξε αίτημα για ημερομηνία ή σχέδιο όσον αφορά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Γκιούλ στην Ουάσιγκτον. Ακόμη είπε ότι διανύθηκε σημαντική απόσταση με τις Η.Π.Α. κατά τις στρατιωτικές, πολιτικές και οικονομικές συνομιλίες και ότι τα αποτελέσματα των επαφών αυτών θα αξιολογηθούν στην Αγκυρα.

    Επίσης, επεσήμανε ότι μια από τις πρώτες προτεραιότητες της Τουρκίας είναι να συμμορφωθεί το Ιράκ με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και να αφοπλιστεί.

    Εξάλλου, ο υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν, ο οποίος επίσης συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο, όσον αφορά το οικονομικό πακέτο υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Τουρκία, είπε πως δεν υπάρχει κάτι που έχει οριστικοποιηθεί και συμφωνηθεί και ότι αυτό μπορεί να γίνει σε μερικές μέρες.

    Ο κ. Μπαμπατζάν είπε πως στον τύπο παρουσιάζονται πολλοί αριθμοί όσον αφορά τη βοήθεια αλλά δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα και ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται. Επίσης είπε πως κατά τον πόλεμο στον Κόλπο η Τουρκία είχε μεγάλη οικονομική απώλεια και ότι αιτία ήταν το γεγονός πως δεν είχαν ληφθεί έγκαιρα μέτρα.

    Υπογράμμισε πως εδώ και δυο μήνες πραγματοποιεί επαφές με τους Αμερικανούς σχετικά με τις επιδράσεις της επιχείρησης κατά του Ιράκ, στην Τουρκία και ότι από οικονομικής πλευράς συζητούνται 4 ξεχωριστές προοπτικές και πρόσθεσε:

    "Σε περίπτωση επιχείρησης στο Ιράκ, υπάρχουν πολλά τα οποία δεν είναι γνωστά, γι' αυτό και είναι αρκετά δύσκολο να καθοριστούν εκ των προτέρων νούμερα. Ως Κυβέρνηση, επιθυμούμε να είμαστε έτοιμοι από πάσης απόψεως και να έχουμε λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την περίπτωση επιχείρησης στο Ιράκ. Εάν αυτά δεν ληφθούν, η επίδραση της επιχείρησης θα είναι πολύ μεγάλη. Εδώ πραγματοποιήσαμε ωφέλιμες επαφές".

    Επισήμανε πως το πακέτο υποστήριξης θα πρέπει να είναι έτσι ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικές καταστάσεις και συνθήκες και ότι συνεχίζεται ακόμη ο στρατιωτικός σχεδιασμός.

    Ο κ. Μπαμπατζάν απαντώντας σε ερώτημα εάν δεν πρόκειται να ληφθεί απόφαση για το πακέτο υποστήριξης πριν την άδεια της Βουλής για την εγκατάσταση στρατιωτών, είπε: "Εμείς βρισκόμαστε εδώ για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και αυτές συνεχίζονται".

    Η τουρκική εφημερίδα "Hurriyet" αναφέρεται στις επαφές Γιακίς σε δημοσίευμα με τον τίτλο "Αμοιβαία απόρριψη στο Λευκό Οίκο" και τον υπέρτιτλο "Τα παζαρέματα με τις ΗΠΑ μπλόκαραν στο Λευκό Οίκο".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε η άδεια για τους Αμερικανούς στρατιώτες να ληφθεί στις 18 Φεβρουαρίου από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση και οι δυο Τούρκοι υπουργοί ζήτησαν πρώτα εγγύηση όσον αφορά την αντιμετώπιση της ζημίας που θα υποστεί η Τουρκία.

    Ακόμη η εφημερίδα τονίζει πως ο κ. Μπους που ενοχλήθηκε από τα όσα ειπώθηκαν για την καθυστέρηση της σχετικής άδειας, προειδοποίησε πως οι Αμερικανοί στρατιώτες ήδη βρίσκονται καθ' οδόν και πρόσθεσε: "Εάν η Τουρκία δεν πρόκειται να δώσει την άδεια θα πρέπει να κάνουμε ένα νέο σχέδιο και να δοκιμάσουμε άλλο εναλλακτικό τρόπο".

    Η "Milliyet" προβάλει το θέμα σε δημοσίευμα με τον τίτλο "Τα πλοία περιμένουν εσάς" και τον υπότιτλο "Οι ΗΠΑ είπαν στην τουρκική πλευρά στον Λευκό Οίκο: Τα πλοία μας είναι στο δρόμο. Που θα κατεβάσουμε τους στρατιώτες μας;" και άσκησαν πίεση για την άδεια.

    Η "Sabah" αναφέρεται στο θέμα σε δημοσίευμα με τον τίτλο "Παζαρέματα για τα χρήματα και την ημερομηνία", ενώ η "Radikal" ότι "οι ΗΠΑ ασκούν πίεση για την άδεια" και ότι θα πραγματοποιηθεί σήμερα συνάντηση κορυφής στην Αγκυρα και η κυβέρνηση θα αποφασίσει μετά τη συνάντηση αυτή.

    Η "Star" αναφέρεται στις επαφές Γιακίς σε εσωτερική σελίδα με τον τίτλο "Απαισιόδοξες διαπραγματεύσεις στην Ουάσιγκτον", η "Zaman" κάνει αναφορά στο θέμα στην πρώτη σελίδα με τον δίστηλο τίτλο "Ο Μπους επιμένει για την άδεια στις 18 Φεβρουαρίου".

    Η "Vatan" σε σχετικό δημοσίευμά της σε εσωτερική σελίδα με τον τίτλο "Ενδέχεται να καθυστερήσει, αλλά το ανώτερο κατά μια εβδομάδα", τονίζει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ που δέχθηκε τον κ. Γιακίς, εξέφρασε κεκλεισμένων των θυρών αυτή την παράκληση.

    Η "Cumhuriyet" κάνει αναφορά στο θέμα σε δημοσίευμα με τον τίτλο "Οι ΗΠΑ επιμένουν για τις 18 Φεβρουαρίου", η "Turkiye" γράφει ότι "Ο Μπους ζήτησε να δοθεί η άδεια".

    Η "Yeni Safak" κάνει αναφορά στο θέμα στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο "Η 18η Φεβρουαρίου είναι πολύ σημαντική για τις ΗΠΑ" και η "Aksam" σε δημοσίευμα με τον τίτλο "Προφορική εγγύηση από τους Μπους", αναφέρει ότι η τουρκική πλευρά ζήτησε πρώτα εγγύηση για τη βοήθεια και ο Μπους εγγυήθηκε για την έγκριση της βοήθειας από το Κογκρέσο. Ομως, ο κ. Γιακίς επιμένει στη γραπτή υπόσχεση.

    [16] ΓΙΑΚΙΣ: ΣΕ ΑΝΕΠΙΣΗΜΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Αγκυρα, 15 Φεβρουαρίου 2003 (19:03 UTC+2)

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς δήλωσε πως πραγματοποιούνται σε "ανεπίσημο" επίπεδο συνομιλίες με την Ελλάδα με σκοπό την επίλυση του προβλήματος Αιγαίου, που αφέθηκε να "κοιμηθεί" εδώ και μερικά χρόνια.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Yeni Safak" με τον τίτλο "Αρχισαν συνομιλίες για λύση και στο Αιγαίο" και τον υπότιτλο "Η κυβέρνηση κινητοποιήθηκε και για την επίλυση του προβλήματος Αιγαίου που αφέθηκε να "κοιμηθεί" μετά το Κυπριακό", ο κ. Γιακίς τόνισε ότι οι εργασίες βρίσκονται στο επίπεδο "έρευνας εξέτασης" και ότι διακατέχονται από την απαιτούμενη πολιτική βούληση για την επίλυση του προβλήματος του Αιγαίου.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας απαντώντας στην ερώτηση του Βουλευτή Σμύρνης του CHP, Χακκί Ακαλιν, τόνισε ότι η μόνιμη και δίκαιη επίλυση του προβλήματος του Αιγαίου θα δώσει τη δυνατότητα στην περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Ο κ. Γιακίς, που επεσήμανε πως τα θέματα αυτά δεν μπορούν να επιλυθούν με την επέμβαση τρίτων αλλά με την καλή πρόθεση, την προσπάθεια και τη βούληση που θα επιδείξουν οι δυο χώρες, υπογράμμισε: "Η κυβέρνησή μας δεν απορρίπτει κανέναν τρόπο λύσης που θα βασίζεται στην κοινή αποδοχή, για την επίλυση των προβλημάτων του Αιγαίου ως σύνολο. Στα πλαίσια αυτής της αντίληψης, συνεχίζονται με την Ελλάδα ορισμένες επαφές ερευνητικού χαρακτήρα, οι οποίες δεν έχουν αποκτήσει ακόμη επισημότητα".

    Τόνισε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα συνεχίσει να δείχνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων του Αιγαίου, αλλά κανένας δεν θα πρέπει να αμφιβάλει για την αποφασιστικότητα της Τουρκίας όσον αφορά τη διαφύλαξη των συμφερόντων της και των θεμελιωδών δικαιωμάτων της στο Αιγαίο.

    Αναφορά στο θέμα γίνεται και σε δημοσίευμα της "Cumhuriyet", στο οποίο τονίζεται ότι οι συνομιλίες για το Αιγαίο δεν έχουν επίσημο χαρακτήρα.

    Η εφημερίδα γράφει πως τράβηξε την προσοχή το γεγονός ότι ο κ. Γιακίς, αν και ολοκληρώθηκε ο 7ος γύρος των συνομιλιών με την Ελλάδα από ανώτατους διπλωμάτες των δυο υπουργείων Εξωτερικών, εκείνος χαρακτήρισε τις συνομιλίες αυτές ανεπίσημες.

    Η "Turkiye" προβάλλει το θέμα σε δημοσίευμα με τίτλο: "Είμαστε έτοιμοι για ουσιαστικές συνομιλίες με την Αθήνα".

    [17] ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ουάσινγκτον, 15 Φεβρουαρίου 2003 (15:43 UTC+2)

    Αμερικανοί και Τούρκοι διαπραγματευτές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την παραχώρηση στην Αγκυρα οικονομικής βοήθειας, ύψους πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να παράσχει διευκολύνσεις στην ενδεχόμενη επέμβαση στο Ιράκ.

    Παρόμοια πακέτα οικονομικής ενίσχυσης προγραμματίζονται για το Ισραήλ και την Ιορδανία, οι οποίες υποστηρίζουν ότι θα χρειαστούν δάνεια και εγγυήσεις για να αντιμετωπίσουν το οικονομικό σόκ της στρατιωτικής επέμβασης.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιασάρ Γιακίς, συναντήθηκαν στο Λευκό Οίκο, όπου συζήτησαν την παραχώρηση στρατιωτικών βάσεων στις ΗΠΑ για την εισβολή στο Ιράκ από τα βόρεια. Υπολογίζεται ότι το πακέτο θα κοστίσει στους Αμερικανούς φορολογούμενους περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια, ανάλογα με το είδος των δανείων. Μόλις επιτευχθεί συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο.

    [18] ΣΤΙΣ 7 ΤΟ ΠΡΩΪ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 15 Φεβρουαρίου 2003 (12:01 UTC+2)

    Ο Γενικός Εφορος Προεδρικής Εκλογής της Κύπρου, σε ανακοίνωση, επισημαίνει ότι η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας αρχίζει αύριο η ώρα 7.00 π.μ. και θα διακοπεί στις 12 το μεσημέρι, για διάλειμμα μιας ώρα.

    Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει και πάλι στη 1 μ.μ. και θα λήξει κανονικά στις 5.00 μ.μ. Γι' αυτό καλούνται οι εκλογείς να προσέλθουν έγκαιρα στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

    Ο Προεδρεύων κάθε εκλογικού κέντρου μπορεί να παρατείνει τις ώρες ψηφοφορίας, αν παραστεί ανάγκη, το αργότερο μέχρι τις 9.00 μ.μ., με την προϋπόθεση ότι έξω από το εκλογικό κέντρο αναμένουν εκλογείς, που προσήλθαν έγκαιρα, για να ψηφίσουν.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [19] ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΝΗΑΡ ΗΣΤ ΜΕ 82-75 ΠΕΤΥΧΕ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2003 (20:54 UTC+2)

    Σπουδαία εκτός έδρας νίκη στην Καισαριανή επί της Νήαρ Ηστ με 82-75 πέτυχε ο Ηρακλής.

    Τα τρία πρώτα δεκάλεπτα ανήκαν στη Νηαρ Ηστ, όπου είχε τον πρώτο λόγο στην κυκλοφορία της μπάλας. Όμως στο καθοριστικό τελευταίο δεκάλεπτο οι ρόλοι αντιστράφηκαν και ο Ηρακλής με πρωταγωνιστή τον Διαμαντίδη πέτυχε σερί πόντους που του έδωσαν τη νίκη.

    Κορυφαίοι παίκτες του ήταν ο Διαμαντίδης που πέτυχε 18 πόντους (τους 10 πέτυχε στο τελευταίο δεκάλεπτο) και ο Νικολαϊδης που σημείωσε τους ίδιους πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 22-17, 36-35, 57-48, 75-82

    ΝΗΑΡ ΗΣΤ: Χρυσανθόπουλος 2, Σοφογιάννης 6 (2), Καράγκουτης 16, Μάγλος 4, Παπανικολόπουλος 11 (2), Νάκιτς 20 (2), Ξανθόπουλος, Γκριρ, 11 (1) Καϊμακόγλου 5

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Μπάκναλ 3 (1), Ηλιάδης 14 (2), Λόκλιαρ 3, Νικολαϊδης 18 (1), Τσιριγωτάκης, Παυλίδης 10 (2), Σχορτσιανίτης 8, Διαμαντίδης 18 (2), Κούβελας 8 

    [20] Ο ΑΡΗΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΝ ΠΑΣ ΜΕ 1-0

    Γιάννενα, 15 Φεβρουαρίου 2003 (20:47 UTC+2)

    Δύο λεπτά πριν το τέλος του αγώνα, ο Αρης με πέναλτι κέρδισε 1-0 στα Γιάννενα τον τοπικό ΠΑΣ. Το πέναλτι που έκρινε την αναμέτρηση κέρδισε ο Καπάταης, ενώ το αξιοποίησε ο Νίκος Παπαδόπουλος.

    Το πολύ κρύο, αλλά και οι ελάχιστες καλές ευκαιρίες δεν "ζωντάνεψαν" τους 4500 θεατές που παρακολούθησαν την αναμέτρηση από τις κερκίδες. Στο 20' ο ΠΑΣ έχασε καλή ευκαιρία να ανοίξει το σκορ όταν ο Λαμπάκης απέκρουσε σωτήρια δυνατό κοντινό σουτ του Κυπαρίσση.

    Στο δεύτερο ημίχρονο ο ΠΑΣ ανέβασε ακόμη περισσότερο την απόδοσή του. Στο 63΄ σουτ του Γκαρόζη βγήκε λίγο άουτ. Και ενώ όλοι πίστεψαν ότι οι δύο ομάδες θα φύγουν από το γήπεδο με τον βαθμό της ισοπαλίας στο 88΄ ο νεαρός Καπάταης μπήκε στην περιοχή και ανατράπηκε από τον Μπλέτσα. Ο διαιτητής Φινοκαλιώτης καταλόγισε την εσχάτη των ποινών, με τον Νίκο Παπαδόπουλο να εκτελεί το πέναλτι και να δίνει τη νίκη στον ’ρη.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν Φινοκαλιώτης του συνδέσμου Αθηνών.

    ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Γκίτκος, Ντομορό, Νικολαϊδης, Μπλέτσας, Τζούμπα, Κρζνικ, Κάκος, Τελκίνσκι (46΄ Ντούρο), Γκαρόζης (82΄ Γκλαβαλόφσκι), Κυπαρίσσης, Σάριτς (60΄ Βιντόγεβιτς).

    ΑΡΗΣ: Λαμπάκης, Μπράγκα, Μαλλούς, Αμπελάς (+90΄ Κολτσίδας), Μορίς, Ν.Παπαδόπουλος, Σκέντζος, Κυζερίδης (68΄ Κούσσας), Σελάντερ, Επαλέ (82΄ Καπάταης), Καζαντζης.

    [21] ΑΝΕΤΗ ΝΙΚΗ ΜΕ 4-0 ΤΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗΣ

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2003 (20:40 UTC+2)

    Εύκολη νίκη με 4-0 πέτυχε το Αιγάλεω επί της Παναχαϊκής στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής. Οι γηπεδούχοι κατάφεραν να σημειώσουν μόλις στο 5' το πρώτο τους τέρμα με αποτέλεσμα να αγχώσουν τους αντιπάλους τους, οι οποίοι σε κανένα σημείο του αγώνα δεν μπόρεσαν να απειλήσουν την εστία του τερματοφύλακα του Αιγάλεω, Μπίκιτς.

    Στο 5' με απευθείας φάουλ ο Παπουτσής άνοιξε το σκορ, ενώ στο 16' το Αιγάλεω διπλασίασε τα τέρματά του με γκολ που σημείωσε ο Χλωρός. Στο 42΄ οι παίκτες του κ. Χατζάρα είχαν την ευκαιρία να ανεβάσουν ακόμη περισσότερο το δείκτη του σκορ όταν ο Κλάεβιτς απέκρουσε εντυπωσιακά κοντινό σουτ του Νικολόπουλου. Αυτό που δεν έκανε ο τελευταίος στο 42', το έκανε στο 48' (3-0), ενώ το τελικό 4-0 διαμορφώθηκε με πέναλτι του Αγρίτη στο 88΄. Την «εσχάτη των ποινών» είχε κερδίσει ο Νικολόπουλος, όταν ανατράπηκε από τον Κλάεβιτς.

    Καλή ήταν η διαιτησία του κ. Γεωργόπουλου του συνδέσμου Αρκαδίας. Κίτρινες κάρτες έδειξε στους Γκουζιώτη και Κλάεβιτς.

    ΑΙΓΑΛΕΩ: Μπίκιτς, Παπουτσής, Αλεξόπουλος, Εντουσέι, Ψωμάς, Αγγος, Βελέντζας (69΄ Στεφάνοφ), Σκοπελίτης, Αγρίτης, Νικολόπουλος, Χλωρός (77΄ Χατζής)

    ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ: Κλάεβιτς, Κωνσταντινίδης, Μπούτισα (51΄ Μπαντάς), Κουτσοσπύρος, Ιωάννου, Γκουζιώτης, Μορίνι (46΄ Μπονάνι), Λουμπαρδέας, Αρμ. Καραμιάν (73΄ Σκαρμούτσος), Αρτ. Καραμιάν, Βούκσεβιτς.

    [22] ΠΟΛΟ: ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΧΟΝΒΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 15 Φεβρουαρίου 2003 (20:27 UTC+2)

    Δεν τα κατάφερε ο Ολυμπιακός στο πόλο. Γνώρισε την ήττα με 12-7 από την Χόνβεντ στο κολυμβητήριο του Πειραιά.

    Ο αγώνας ήταν στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του «κόκκινου» ομίλου στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η ελληνική ομάδα για να ελπίζει πλέον στην πρόκριση στο φάιναλ φορ της διοργάνωσης πρέπει να πετύχει τρεις νίκες στους ισάριθμους αγώνες που απομένουν.

    [23] ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΜΕ 75-74

    Θεσσαλονίκη, 15 Φεβρουαρίου 2003 (20:13 UTC+2)

    Ανέλπιστη νίκη στο κλειστό της Πυλαίας με 75-74 σε βάρος του ΠΑΟΚ πέτυχε ο Πανιώνιος, που είχε στις τάξεις του τον εκπληκτικό Διαμαντόπουλο ο οποίος σημείωσε 33 πόντους.

    Ο Πανιώνιος ξεκίνησε δυνατά και πήρε τον έλεγχο του παιχνιδιού και προβάδισμα στο σκορ, αλλά χάρη στον Κόμματο ο ΠΑΟΚ μετέτρεψε το 12-16 σε 22-16 που ήταν και το αποτέλεσμα του πρώτου δεκαλέπτου. Όμως η μεγάλη προσπάθεια από τους παίκτες του Πανιωνίου συνεχίστηκε και στο δεύτερο δεκάλεπτο που με πρωταγωνιστή τον Μπέιλι κατάφεραν να πάνε στα αποδυτήρια με το υπέρ τους σκορ 40-39.

    Το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου βρήκε πάλι τον Πανιώνιο μπροστά στο σκορ με 58-55. Στο τελευταίο δεκάλεπτο ο δικέφαλος προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη.

    Τα δεκάλεπτα: 22-16, 39-40, 55-58, 74-75

    ΠΑΟΚ: Μιλισάβλιεβιτς 12 (2), Λημνιάτης, Βασιλειάδης 17 (3), Βασιλόπουλος 2, Κόμματος 11 (2), Αλέξις 16 (1), Σκοτ 16

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Φαλέκας, Μελάς, Χέντερσον 13 (1), Διαμαντόπουλος 33 (3), Γκαγκαουδάκης 2, Σκλάβος 7 (1), Μπέιλι 12, Αγαδάκος 6, Μπερναρντ 2.     

    [24] ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΝΤΑΜ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ

    Βαγδάτη, 15 Φεβρουαρίου 2003 (16:07 UTC+2)

    Απεσταλμένος του Πάπα Ιωάννη Παύλου είχε συνομιλίες στη Βαγδάτη με τον Ιρακινό ηγέτη Σαντάμ Χουσεϊν, για την ειρηνική επίλυση της κρίσης.

    Ο Καρδινάλιος Ρότζερ Ετσγκερέι, οποίος πολλές φορές έχει εκτελέσει παπικές αποστολές, δήλωσε ότι η συνάντησή του με τον Χουσεϊν διήρκεσε 90 λεπτά και ότι του παρέδωσε μήνυμα του Ποντίφικα.

    Το Βατικανό έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα θεωρήσει μία επίθεση στο Ιράκ ως "δίκαιο πόλεμο", ερχόμενο έτσι σε σύγκρουση με τις αμερικανικές θέσεις.

    [25] Ο ΜΠΛΕΡ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΤΟΝ ΟΗΕ ΝΑ ΔΡΑΣΕΙ ΚΑΤΑ ΙΡΑΚ

    Λονδίνο, 15 Φεβρουαρίου 2003 (16:04 UTC+2)

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, προειδοποίησε τα ΗΕ ότι θα χάσουν το κύρος τους εάν το Ιράκ δεν αφοπλιστεί σύντομα με ειρηνικό ή βίαιο τρόπο, ενώ χαρακτήρισε τις τελευταίες κινήσεις του Σαντάμ Χουσεϊν ψεύτικες.

    "Εάν δείξουμε αδυναμία τώρα, εάν επιτρέψουμε η έκκληση για περισσότερο χρόνο να γίνει μία δικαιολογία για υπεκφυγή, μέχρι να περάσει η ώρα της δράσης, τότε η οργή, όχι μόνο από τον Σαντάμ, θα γίνει μεγαλύτερη" είπε και πρόσθεσε: "το κύρος του ΟΗΕ θα χαθεί και η σύγκρουση όταν έρθει θα είναι περισσότερο αιματηρή".

    Παράλληλα, απέρριψε την κίνηση του Σαντάμ, ο οποίος ώρες πριν τη χθεσινή σύσκεψη, ανακοίνωσε ότι το Ιράκ υιοθετεί νομοσχέδιο που απαγορεύει όλα τα όπλα μαζικής καταστροφής.

    [26] ΤΟ ΙΡΑΚ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    Ρώμη, 15 Φεβρουαρίου 2003 (15:43 UTC+2)

    Μεγαλύτερη συνεργασία στις επιθεωρήσεις όπλων μαζικής καταστροφής υποσχέθηκε το Ιράκ, μετά την παρουσίαση σχετικής έκθεσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    "Κάνουμε ότι καλύτερο και είμαστε έτοιμοι για περισσότερη συνεργασία" δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ταρέκ Αζίζ, από τη Ρώμη, όπου είχε συνάντηση με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο, και πρόσθεσε: "θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να τους βοηθήσουμε να φτάσουν στην αλήθεια, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ".

    Ο Αζίζ προειδοποίησε τους Ευρωπαίους να μη συνταχθούν στο πλευρό των ΗΠΑ για τον πόλεμο, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ερμηνευτεί ως σταυροφορία κατά των Αράβων και των Μουσουλμάνων.

    Παράλληλα αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση της χώρας του με το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα, λέγοντας ότι "δεν χρειαζόμαστε την υποστήριξη της Αλ Κάιντα ή οποιασδήποτε άλλης οργάνωσης για να υπερασπιστούμε τη χώρα μας".

    [27] ΕΝΙΑΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΩΝΗ ΚΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Νέα Υόρκη, 15 Φεβρουαρίου 2003 (14:54 UTC+2)

    Εκατομμύρια άτομα από όλο τον κόσμο αναμένεται να συμμετάσχουν σήμερα σε διαδηλώσεις κατά της ενδεχόμενης επέμβασης των ΗΠΑ στο Ιράκ.

    Δύο από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις θα γίνουν στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο, ενώ εξίσου μαζικές αναμένεται να είναι αυτές σε Βερολίνο, Παρίσι, Ρώμη, Κέιπ Τάουν, Αθήνα, Τόκιο, Δουβλίνο, Σαν Φραντσίσκο, Αμστερνταμ και Τορόντο. Στη Νέα Ζηλανδία πραγματοποιήθηκε ήδη μία διαδήλωση, κατά την οποία αεροσκάφος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace πέταξε πάνω από το λιμάνι του Οκλαντ, μεταφέροντας πανώ με το σύνθημα "Οχι πόλεμος, ειρήνη τώρα".

    Στο Λονδίνο οι διοργανωτές προβλέπουν ότι θα είναι η μεγαλύτερη αντιπολεμική διαδήλωση αλλά και η πιο κρίσιμη για τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, με τη συναίνεση του οποίου η Βρετανία θα συμμετάσχει στην ενδεχόμενη επίθεση. Στη συγκέντρωση στο Χάιντ Παρκ θα μιλήσουν ο Τσαρλς Κένεντι και ο Τζέσε Τζάκσον.

    Στη Νέα Υόρκη η συγκέντρωση θα γίνει κοντά στο κτίριο του ΟΗΕ και έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν διασημότητες και ακτιβιστές όπως η Σούζαν Σάραντον, ο Ντάνι Γκλόβερ, ο Αρχιεπίσκοπος Νοτίου Αφρικής Ντέσμοντ Τούτου και η Αντζελα Ντέιβις, συνοδευόμενοι από οικογένειες θυμάτων στους δίδυμους πύργους.

    Στη Ρώμη αναμένονται περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα, ενώ στην Ασία οι συγκεντρώσεις θα γίνουν καθόλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε Τόκυο, Μπανγκόγκ και Χονγκ Κονγκ, καθώς επίσης σε Ινδία και Πακιστάν.

    Το αντιπολεμικό κλίμα άγγιξε και το μικρό νησάκι του Ειρηνικού, Φίτζι, όπου διαδηλωτές έστειλαν μηνύματα στις ξένες πρεσβείες να ασκήσουν πιέσεις στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να αποφύγουν τον πόλεμο.

    Σε μερικές χώρες οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν από χθες, όπως στη Μελβούρνη, όπου περίπου 150.000 άτομα κατέβηκαν στους δρόμους, στη μεγαλύτερη αντιπολεμική διαδήλωση στην ιστορία της Αυστραλίας, από τις διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ πριν 30 χρόνια.

    Στη Βαγδάτη μία μεγάλη συγκέντρωση ξεκίνησε με καπνούς και σειρήνες, που συμβόλιζαν τους βομβαρδισμούς.

    [28] ΠΛΗΣΙΑΣΕ ΤΑ 37$ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

    Νέα Υόρκη, 15 Φεβρουαρίου 2003 (11:41 UTC+2)

    Στα ύψη "πέταξε" χθες η τιμή του "μαύρου χρυσού", φτάνοντας τα 36,70 δολάρια, τιμή που αποτελεί ρεκόρ των τελευταίων 28 μηνών. Το αμερικανικό ελαφρύ έφτασε σε αυτή την τιμή λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

    Να σημειωθεί ότι αναλυτές εκτιμούν πως ότι σε περίπτωση πολέμου θα εκτιναχθεί στα 40 δολάρια ανά βαρέλι.

    Χθες το απόγευμα πάντως, στις 5.30 μ.μ. ώρα Ελλάδας, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού βρισκόταν στα 36,33 δολάρια, ενώ την ίδια ώρα στο Διεθνές Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων στο Λονδίνο βρισκόταν στα 32,55 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το Μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου βρισκόταν στα 33,51 δολάρια ανά βαρέλι.

    [29] ΤΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΙΑΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Φεβρουαρίου 2003 (14:53 UTC+2)

    Το εκθεσιακό πρόγραμμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής, του οποίου άρχισε ο εκθεσιακός χώρος άρχισε να λειτουργεί τον περασμένο Οκτώβριο, παρουσίασε στην διάρκεια του ΙΣΤ επιστημονικού συμποσίου για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη η αρχαιολόγος Γεωργία Καραμήτρου Μεντεσίδη.

    Το εκθεσιακό πρόγραμμα οργανώνεται σε τρεις παράλληλους άξονες: 1. Στην ιστορική εξέλιξη της αρχαίας Αιανής πρωτεύουσας της Ελιμιώτιδας, ενός βασιλείου από τα ισχυρότερα της ’νω Μακεδονίας και της ευρύτερης περιοχής, από τα προϊστορικά μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια. 2. Στις ενότητες των ευρημάτων που ήρθαν στο φως στους διάφορους τομείς της συστηματικής ανασκαφής (πόλη, νεκροταφεία, χώρα) αλλά και στα σύνολα που προέρχονται από σωστικές ανασκαφές. 3. Στην καθημερινή ζωή και τους θεσμούς κατά την αρχαιότητα όπως προβάλλονται μέσα από αρχαιολογικά ευρήματα.

    Από τα εκθέματα η κ Καραμήτρου χαρακτήρισε ως σημαντικότερα τα περιλαμβανόμενα στην ενότητα της ύστερης εποχής του χαλκού (15οσ-12ος αιώνας πΧ) , τα μυκηναϊκά ευρήματα και την αμαυρόχρωμη κεραμική και τα περιλαμβανόμενα στην ενότητα της αρχαϊκής κλασικής εποχής (5ος-6ος αιώνας πΧ) που συμπληρώνουν το κενό που υπήρχε στην ιστορία του ελληνισμού της ’νωα Μακεδονίας.

    Η έκθεση του Μουσείου της Αιανής, συνολικής έκτασης 975 τετραγωνικών μέτρων, περιλαμβάνει σε έξι αίθουσες ευρήματα από την αρχαία Αιανή και τη χώρα της ενώ μία έβδομη αίθουσα προορίζεται για προσωρινές εκθέσεις ευρημάτων από το νομό Κοζάνης.

    [30] Ο ΜΥΘΟΣ, Η ΚΑΤΣΙΚΑ, ΟΙ ΑΙΓΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Φεβρουαρίου 2003 (12:26 UTC+2)

    Την εικόνα μιας κατσίκας από την αρχαιότητα πάνω σε ευτελές υλικό έφερε δύο φορές στα χέρια τον αρχαιολόγων «τύχη αγαθή» τα τελευταία δύο χρόνια. Πρόκειται για τα σφραγίσματα με το κεφάλι του ζώου αυτού πάνω σε θραύσματα πήλινων κεραμίδων που βρέθηκαν στην Βεργίνα. «Για πρώτη φορά μας γίνεται γνωστό το χαριτωμένο αυτό θέμα πάνω στα κεραμίδια. Όσα σφραγίσματα ήταν γνωστά ως τώρα στη Βεργίνα είχαν διαφορετικά θέματα. Τα δύο θραύσματα με το κεφάλι κατσίκας θυμίζουν παλαιότερα ευρήματα και μύθους που σχετίζονται με την ίδρυση των Αιγών, της παλιάς πρωτεύουσας των Μακεδόνων και την αρχή του βασιλικού οίκου των Τημενιδών» εξήγησε η αρχαιολόγος Στέλλα Δρούγου παρουσιάζοντας στη διάρκεια του ΙΣΤ επιστημονικού συμποσίου για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής έρευνας και εργασίας στο Μητρώο της Βεργίνας κατά το έτος 2002.

    Το 1996, συνέχισε η κ Δρούγου, ήρθε στο φως όχι μακριά από το Μητρώο της Βεργίνας ένα αργυρό νόμισμα με την παράσταση της προτομής μιας κατσίκας ή ενός τράγου από τα χρόνια του Αλέξανδρου του Α΄ (480 πΧ). Ο Αλέξανδρος Α΄ υιοθέτησε για τα νομίσματά του το θέμα αυτός της κατσίκας αναφερόμενος στους μύθους της γενιάς του. Η δήλωση του μύθου με μία εικόνα παρέμεινε και σφραγίζει ακόμη και ευτελή αντικείμενα όπως τις πήλινες κεραμίδες αφήνοντα ένα εμφανές σημάδι της πόλης των Αιγών.

    [31] ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΧΡΥΣΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 6ου ΑΙΩΝΑ πΧ ΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΠΕΛΛΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Φεβρουαρίου 2003 (11:59 UTC+2)

    Πολύτιμα χρυσά αντικείμενα που χρονολογούνται στον 6ο αιώνα πΧ έφεραν στο φως οι ανασκαφές στη δυτική νεκρόπολη του Αρχοντικού Πέλλας. Ανάμεσα στη συστάδα τάφων που ανασκάφηκαν και οι οποίοι ανήκαν στην αρχαϊκή αριστοκρατία ξεχώρισαν δύο γυναικείες ταφές, η μία ενός 7χρονου κοριτσιού και η άλλη μια 20χρονης κοπέλας. Στον τάφο του κοριτσιού, που πέθανε το 550 πΧ βρέθηκαν χρυσοί ρόδακες, έλασμα με διακόσμηση ματιών, ενώτια, περίαπτο και ρόδακες για υποδήματα, όλα χρυσά, 8 ζεύγη χάλκινων μαχαιριών, 12 χάλκινα αγγεία, ομοιώματα επίπλων και αγροτικής άμαξας. Την ίδια εποχή είχε πεθάνει και η 20χρονη κοπέλα στον τάφο της οποίας βρέθηκαν χρυσά κοσμήματα ανάμεσα στα οποία μία μάσκα, διάδημα, ενώτια , περιδέραιο, περόνες που συγκρατούσαν το φόρεμά της στους ώμους, χρυσούς ρόδακες και ελάσματα που κοσμούσαν το φόρεμά της. Στον τάφο της βρέθηκαν ακόμη πήλινα γυναικεία ειδώλια καθώς και ένα σύμπλεγμα το οποίο παρίστανε αιλουροειδές να επιτίθεται σε ένα μικρό ελάφι , ομοιώματα επίπλων και μικρής αγροτικής άμαξας.

    Τα ευρήματα της ανασκαφής στο Αρχοντικό Πέλλας παρουσίασε στη διάρκεια του ΙΣΤ επιστημονικού συμποσίου για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη ο αρχαιολόγος Παύλος Χρυσοστόμου. Όπως ανέφερε οι ανδρικές ταφές ανήκαν σε πολεμιστές της αριστοκρατικής τάξης που ήταν θαμμένοι με τον αμυντικό και επιθετικό εξοπλισμό τους ενώ στο στόμα είχαν χρυσά ή αργυρά επιστόμια, στα χέρια χρυσά, αργυρά ή οστέινα δαχτυλίδια και περόνες στα ενδύματα.

    Κράνη , ασπίδες, ξίφη, δόρατα αλλά και άλλα ατομικά κτερίσματα, όπως μάσκες, επιστήθια και άλλα διακοσμητικά ελάσματα των ενδυμάτων και υποδημάτων, κοσμήματα, αγγεία, ομοιώματα επίπλων οβελών και κρατευτών , καθώς και αγροτικών αμαξών συνιστούν τεκμήρια υψηλού βιοτικού επιπέδου και κοινωνικού κύρους, υπογραμμίζοντας τον πλούτο, τον ηρωικό χαρακτήρα και τον ηγετικό ρόλο ορισμένων οικογενειών που ανήκαν στην μακεδονική αριστοκρατία. Σε αντίθεση με τη λιτή κατασκευή των τάφων το περιεχόμενο των περισσότερων ήταν πλούσιο , παρουσιάζοντας μεγάλες ομοιότητες με τα ευρήματα των νεκροταφείων της Αιανής, των Αιγών, της Σίνδου και της Αγίας Παρασκευής Θεσσαλονίκης. Τα κοσμήματα και τα άλλα μεταλλικά αντικείμενα είναι κυρίως έργα μακεδονικής μεταλλοτεχνίας. Τα ευρήματα με προέλευση την Αίγυπτο, την Ιωνία, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, την Κόρινθο, την Αττική και την Εύβοια πιστοποιούν την ποικιλία των εμπορικών συναλλαγών και το αξιοσημείωτο βιοτικό επίπεδο των κατοίκων του οικισμού του Αρχοντικού. Το είδος και η ποιότητα των κτερισμάτων, κυρίως τα μεταλλικά αντικείμενα αλλά και τα πήλινα αγγεία και τα πλαστικά ειδώλια μαρτυρούν και το είδος των ταφικών εθίμων , το φύλο, τις οικονομικές δυνατότητες και την κοινωνική θέση των νεκρών.

    [32] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ Ι. ΜΑΝΟΥΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 15 Φεβρουαρίου 2003 (10:16 UTC+2)

    Εκθεση ζωγραφικής της Ιουλίας Μανούση με τίτλο «Συνειδητό και Ασυνείδητο» θα φιλοξενήσει από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 10 Μαρτίου το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Σταυρούπολης. Η καλλιτέχνης θα παρουσιάσει στην έκθεση 30 έργα της, μεγάλων διαστάσεων με την τέχνη της ακουαρέλας. 

    Η Ιουλία Μανούση κατοικεί στη Θεσσαλονίκη από το 1956. Σχεδιάζει και ζωγραφίζει από τα παιδικά της χρόνια. Εχει ασχοληθεί με διάφορες τεχνικές και υλικά, όπως λάδια κάρβουνα μολύβια και μαθήτευσε κοντά στην ακουαρελίστα Μαρία Σκλίδα, που της έδωσε έναυσμα να ασχοληθεί με την ακουαρέλα.

    Η ακουαρέλα αποτέλεσε το μέσο, που της επέτρεψε τα λάδια, με τα οποία κυρίως ζωγραφίζει πορτραίτα. Τα αφηρημένα και γεμάτα φιγούρες έργα της έχουν εκτεθεί εκτενώς και βρίσκονται σε δημόσιες όσο και ιδιωτικές συλλογές. Για το έργο της «Ειδύλλιο στο δάσος» τιμήθηκε με τον Α' Επαινο στην 6η Μπιενάλε Μινιατούρας 2002 στο Κεμπέκ του Καναδά.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 15 February 2003 - 19:13:50 UTC