Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-02-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΦΑΝΤΑΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΤΟΥ ΚΤΕΛ
  • [02] ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΥΡΑΥΛΩΝ
  • [03] ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΤΑΣΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [04] ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ
  • [05] ΔΗΛΩΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟΝ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ
  • [06] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΙΕΡΙΑΣ
  • [07] ΑΚΑΡΠΕΣ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 3ΧΡΟΝΟ ΑΓΟΡΑΚΙ ΣΤΟΝ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ
  • [08] ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΑΓΩΓΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
  • [09] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΕΩΣ ΤΙΣ 28/2 Ο ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ
  • [10] ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΝΑΜΕΝΕΙ Ο ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ
  • [11] ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΜΕ ΝΤΕ ΣΟΤΟ ΕΛΑΒΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ Ο Τ.
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [13] ΓΙΑΚΙΣ: ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ
  • [14] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ 89 - 77
  • [15] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΡΗΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1 - 3
  • [16] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΚΑΛΛΙΘΕΑ - ΑΕΚ 1 - 3
  • [17] Α1 ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΣΑΚΑ - ΚΙΛΚΙΣ 25 - 25
  • [18] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ
  • [19] ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ Η ΣΥΡΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΝΕΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΙΡΑΚ
  • [20] ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΜΠΟΥΣ Ο ΣΑΝΤΑΜ
  • [21] ΠΑΚΙΣΤΑΝ: ΟΡΓΗ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΩΝ ΕΝΝΕΑ ΣΙΙΤΩΝ
  • [22] ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ- ΛΙΚΟΥΝΤ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [23] ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΛΕΕΙ Ο ΜΑΚ
  • [24] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΤΙΤΟΣ ΒΑΝΔΗΣ

  • [01] ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΦΑΝΤΑΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΤΟΥ ΚΤΕΛ

    Κατερίνη, 23 Φεβρουαρίου 2003 (17:22 UTC+2)

    Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του 20χρονου στρατιώτη, Αναστάσιου Κόλλια, όσον αφορά το τροχαίο δυστύχημα με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ που σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα στον ποταμό Αλιάκμονα και στοίχισε τη ζωή σε 14 άτομα, ενώ ένα ακόμη τρίχρονο αγοράκι αγνοείται.

    Ο νεαρός, που νοσηλεύεται τραυματισμένος σε νοσοκομείο της Κατερίνης, δήλωσε μεταξύ άλλων όσον αφορά το τραγικό περιστατικό: «Κάποιοι από μας είχαμε άγιο και φαίνεται πώς είχα και γω. Είμαι πολύ στεναχωρεμένος που όσοι βγήκαμε έγκαιρα από το λεωφορείο δεν μπορέσαμε να σώσουμε ζωές. Όμως ήμασταν τραυματισμένοι. Είμαι πολύ λυπημένος».

    Σύμφωνα με τον 20χρονο φαντάρο ο οδηγός του λεωφορείου προσπέρασε με μεγάλη ταχύτητα ένα φορτηγό, με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο του οχήματος, το οποίο στη συνέχεια προσέκρουσε στα προστατευτικά κιγκλιδώματα και έπεσε από τη γέφυρα στον ποταμό Αλιάκμονα. «Οποιος βιάζεται, σκοντάφτει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    «Την ώρα που έπεφτε το λεωφορείο και έκανε τούμπες στον αέρα δεν ακουγόταν το παραμικρό. Στη συνέχεια ακουγόταν μόνο τα κλάματα των δύο παιδιών που τα φώναζε η μητέρα τους, όμως και σταμάτησαν και αυτά μετά από λίγο. Ημασταν περίπου 20 άτομα στο λεωφορείο και ήξερα πως κάποιοι είχαν σκοτωθεί αφού ήταν τρομερό το ατύχημα», ανέφερε ο 20χρονος.

    [02] ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΥΡΑΥΛΩΝ

    Βαγδάτη, 23 Φεβρουαρίου 2003 (18:20 UTC+2)

    Το Ιράκ εξακολουθεί να μελετά τις συστάσεις των Ηνωμένων Εθνών για την καταστροφή των πυραύλων «αλ Σαμούντ ΙΙ» που έχει στο οπλοστάσιό του, χωρίς να έχει καταλήξει ακόμη σε κάποια απόφαση, δήλωσε σήμερα ο γραμματέας της Υπηρεσίας Ελέγχου για τον Αφοπλισμό του Ιράκ, στρατηγός Χοσάμ Μοχάμεντ Αμίν.

    Ο στρατηγός Αμίν εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι το ζήτημα των πυραύλων Σαμούντ θα επιλυθεί χωρίς την παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών ή της Βρετανίας.

    Σημειώνεται ότι με επιστολή του προς την ιρακινή κυβέρνηση, την περασμένη Παρασκευή, ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ που διενεργούν ελέγχους στο ιρακινό οπλοστάσιο, Χανς Μπλιξ, έδωσε προθεσμία στη Βαγδάτη έως την 1η Μαρτίου για την καταστροφή των συγκεκριμένων πυραύλων.

    Τα Ηνωμένα Εθνη τονίζουν ότι το βεληνεκές των πυραύλων «αλ Σαμούντ ΙΙ» υπερβαίνει το όριο που έθεσε η διεθνής κοινότητα, μετά τον Πόλεμο του Κόλπου, θεωρώντας μάλιστα το αίτημα για καταστροφή τους ως ένα καλό τεστ για να διαπιστώσουν κατά πόσο ο Σαντάμ Χουσεΐν έχει τη διάθεση να προχωρήσει σε αφοπλισμό.

    [03] ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΤΑΣΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2003 (19:16 UTC+2)

    Στην Αθήνα έφτασε σήμερα το απόγευμα ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, για διαβουλεύσεις με την ελληνική πολιτική ηγεσία, με στόχο τον συντονισμό των ενεργειών ενόψει της μετάβασης του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στη Μεγαλόνησο.

    Αύριο το πρωί, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κύπρου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο.

    Στις 12 το μεσημέρι, ο κ. Παπαδόπουλος θα έχει συνάντηση μιας ώρας, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, και στη συνέχεια θα προβεί σε δηλώσεις στον Τύπο.

    Το μεσημέρι, ο νέος πρόεδρος της Κύπρου θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο πρωθυπουργός, ενώ λίγο αργότερα θα μεταβεί στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, όπου θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

    Το απόγευμα, ο Τάσσος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί κατά σειρά με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστα Καραμανλή, τη ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τον Γραμματέα του Εκτελεστικού Γραφείοτ του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Λαλιώτη, και τον πρόεδρο του Συνασπισμού, Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    Την Τρίτη, ο Κύπριος πρόεδρος θα έχει επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, προτού αναχωρήσει για τη Λάρνακα.

    [04] ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ

    Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2003 (20:48 UTC+2)

    Τη Νάξο, την Πάρο, την Τήνο και τη Σύρο, που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών, επισκέφθηκε, σήμερα, κυβερνητικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από τους υπουργούς Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη, Γεωργίας Γ. Δρυ, Αιγαίου Ν. Σηφουνάκη, τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Τσακλίδη και τον ΓΓ Ποιλιτικής Προστασίας Γ. Γεωργακόπουλο.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης διαβεβαίωσε τους πληγέντες ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο του οποίου ηγείται θα δώσουν απόλυτη προτεραιότητα στην αποτίμηση των ζημιών, προκειμένου να αρχίσει το γρηγορότερο δυνατό η καταβολή των αποζημιώσεων.

    Το υπουργείο Εσωτερικών είναι διατεθειμένο να δώσει εκατοντάδες εκατομμύρια για την αποκατάσταση των Κυκλάδων σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, διαβεβαίωσε ο κ. Σκανδαλίδης, επισημαίνοντας παράλληλα πως εντολή του πρωθυπουργού είναι να δοθούν αμέσως 600 εκατ. ευρώ για τον πρώτο κύκλο των ζημιών, χρήματα που θα διατεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    [05] ΔΗΛΩΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟΝ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ

    Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2003 (20:04 UTC+2)

    Τη θλίψη της Νέας Δημοκρατίας για το τραγικό δυστύχημα στον Αλιάκμονα, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 14 άτομα, ενώ ένα τρίχρονο αγοράκι αγνοείται, εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

    «Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για το τραγικό δυστύχημα και δηλώνουμε την ειλικρινή συμπαράστασή μας προς τις οικογένειες των θυμάτων» δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [06] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΙΕΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2003 (19:08 UTC+2)

    Επίσκεψη στο Νομό Πιερίας πραγματοποίησε, σήμερα, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, ο οποίος σε συνεργασία με τον Νομάρχη Πιερίας, Γιώργο Παπαστεργίου, συζήτησαν το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας του νομού και εξέτασαν την πρόοδο των έργων που εκτελούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Μιλώντας, εξάλλου, στις εκδηλώσεις του Δήμου Λιτοχώρου για την επέτειο της επανάστασης του Ολύμπου 1878, ο κ. Πασχαλίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη πραγματικής κοινωνικής σύγκλισης, στα ευρωπαϊκά επίπεδα ανάπτυξης και ευημερίας, η οποία θα αφορά σε όλες τις περιφέρειες, όλους τους νομούς και τους δήμους.

    «Η περιφερειακή ανάπτυξη χρειάζεται ισχυρή αυτοδιοίκηση στην περιφέρεια, μητροπολιτικές λειτουργίες στα μεγάλα αστικά κέντρα» τόνισε ο κ. Πασχαλίδης, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο σύστημα μετρήσιμης σύγκλισης στις περιφέρειες της Μακεδονίας και της Θράκης που προωθεί το ΥΜΑ-Θ.

    «Οι πολιτικές που εφαρμόζουμε στη Βόρεια Ελλάδα είναι πολιτικές σύγκλισης και συνοχής, είναι πολιτικές που αξιοποιούν το πλεονέκτημα της διασυνοριακότητας» υπογράμμισε ο υπουργός.

    Ο κ. Πασχαλίδης επισήμανε, ακόμη, ότι κάθε περιοχή μπορεί να αναπτύξει το δικό της θέμα, στο πλαίσιο του οράματος για μια σύγχρονη και ισχυρή Ελλάδα, και έφερε ως παράδειγμα τη διεκδίκηση της παγκόσμιας έκθεσης ΕΧΡΟ 2008, στη Θεσσαλονίκη.

    [07] ΑΚΑΡΠΕΣ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 3ΧΡΟΝΟ ΑΓΟΡΑΚΙ ΣΤΟΝ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2003 (19:07 UTC+2)

    Ακαρπες απέβησαν σήμερα οι έρευνες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό του τρίχρονου αγοριού της Αφροδίτης Σένια, που χάθηκε στα νερά του ποταμού Αλιάκμονα, μετά το τροχαίο δυστύχημα με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ, που στοίχισε τη ζωή σε 14 άτομα.

    Οι έρευνες των συνεργείων σταμάτησαν το απόγευμα και θα συνεχιστούν αύριο νωρίς το πρωί. Ανδρες της ΕΜΑΚ καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας ερεύνησαν το ποτάμι, ωστόσο δεν εντοπίστηκε κανένα ίχνος του αγοριού.

    [08] ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΑΓΩΓΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2003 (16:58 UTC+2)

    Τη διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπέγραψαν σήμερα το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Μεχμέτ Κιλμί Γκιουλέρ σχετικά με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέσει τις δύο χώρες.

    Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, κατά την οποία έγινε παρουσίαση των στοιχείων του έργου από πλευράς ΔΕΠΑ, που μαζί με την αντίστοιχη τουρκική εταιρεία BOTAS έχουν ήδη προωθήσει από κοινού σημαντικό τμήμα της αρχικής φάσης (στάδιο μελέτης) του έργου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πέραν των δύο υπουργών, βουλευτές της Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, δήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων της Θεσσαλονίκης.

    "Υλοποιούμε μια σημαντική πολιτική επιλογή συνεργασίας των δύο χωρών μας. Είναι μια πολιτική επιλογή, που αντιμετωπίζει τις ενεργειακές ανάγκες των χωρών μας, αλλά συγχρόνως δεσμευόμαστε οι δύο χώρες, να εξασφαλίσουμε ότι θα λειτουργήσουμε ως χώρες transit μεταφοράς, για να εξασφαλιστεί η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας φυσικού αερίου, όπως και ηλεκτρισμού, καθώς υπάρχει μια ανάλογη Συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των κρατικών εταιρειών Ελλάδας και Τουρκίας. Σήμερα αυτό που πιστοποιούμε είναι η διασύνδεση της ευρωπαϊκής αγοράς, μέσω Ελλάδας και Τουρκίας, με το φυσικό αέριο που παράγεται στην περιοχή της Κασπίας", δήλωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    "Η ευθύνη μας και η συμφωνία μας είναι, ότι από όλες τις χώρες της Κασπίας παραγόμενο φυσικό αέριο θα μπορεί να διοχετευτεί μέσω αυτού του συστήματος μεταφοράς, μέσω Ελλάδας και Τουρκίας, μέσω Βαλκανικών χωρών προς την Κεντρική Ευρώπη και την Αυστρία, ή μέσω υποθαλάσσιου αγωγού, που η προώθησή του ήδη βρίσκεται σε διάλογο και συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, έτσι ώστε να μεταφερθεί και στην Ιταλία, να μεταφερθεί και στην Κεντρική Ευρώπη μέσω Αυστρίας. Συνολικά δηλαδή, να ολοκληρώσουμε το περιφερειακό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου εδώ στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης", πρόσθεσε.

    "Ελλάδα και Τουρκία με τη συμφωνία αυτή, συμβάλλουν στο να συγκροτηθεί ένας ολοκληρωμένος περιφερειακός δακτύλιος φυσικού αερίου, που συνδέει την Τουρκία με τις ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνδέει τις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης σχεδόν στο σύνολό τους, με την κάλυψη των αναγκών τους σε φυσικό αέριο, αλλά συγκροτούν συμβάλλοντας και αυτές το διευρωπαϊκό αγωγό φυσικού αερίου, τροφοδοτώντας την ευρωπαϊκή αγορά, που έχει ανάγκη φυσικού αερίου", τόνισε σημειώνοντας ότι οι σχεδιασμοί για τα επόμενα χρόνια, προβλέπουν ότι θα αυξηθεί η εξάρτηση της Ευρώπης σε φυσικό αέριο από 49% που είναι σήμερα, μέχρι το 2010 στο 56% και μέχρι το 2020 στο 73%.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι οι ενεργειακές συμφωνίες συμβάλλουν καθοριστικά επιπλέον στους όρους σταθερότητας, περιφερειακής ασφάλειας, ειρηνικής συνύπαρξης και αγαστής συνεργασίας μεταξύ των χωρών.

    Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συμφωνία, η οποία θα ωφελήσει τις δύο χώρες, αλλά και όλη η Ευρώπη που έχει ανάγκη από το φυσικό αέριο και την εύρεση άλλων φυσικών πόρων.

    Τόνισε ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών πρέπει να προσπαθήσουν να ενεργοποιήσουν όλες τις οικονομικές σχέσεις και σε άλλους τομείς που υπάγονται στις αρμοδιότητες των δύο υπουργών.

    "Ολη η φιλία, που διαρκεί εδώ και αρκετούς αιώνες, εκπληρώνεται τώρα με αυτές τις διάφορες συνθήκες που υπογράφουμε πάνω στον οικονομικό τομέα", είπε ο κ. Γκιουρέλ.

    "Αυτό θα είναι ένα ακόμη βήμα που θα βοηθήσει στην συνεχιζόμενη φιλία μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. Από τη στιγμή που θα πραγματοποιηθεί αυτή η συμφωνία, θα είναι η αρχή για να δημιουργηθούν και άλλες συμφωνίες σε άλλα επίπεδα κοινής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών", τόνισε.

    Ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας-Τουρκίας, είναι μήκους 285 χιλιομέτρων. Ονομάζεται επισήμως Interconnector Turkey +Greece. Ξεκινά από το Καρατσάμπεϊ της Τουρκίας κοντά στην Προύσα και καταλήγει στην Κομοτηνή. Το τμήμα μέσα στο ελληνικό έδαφος είναι μήκους 85 χιλιομέτρων και ήδη για το κομμάτι Αλεξανδρούπολη-Κήποι Έβρου, έχει προκηρυχθεί διεθνής μειοδοτικός διαγωνισμός.

    Η λειτουργία του υπολογίζεται περί το τέλος του 2005. Η αρχική δυναμικότητα είναι της τάξεως των 3,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, με δυνατότητα διεύρυνσης αργότερα μέχρι 11 δις κ.μ. Συνολικά προϋπολογίζεται να κοστίσει 250 εκατομμύρια ευρώ. Το αναλογούν κόστος για την Ελλάδα είναι 118 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 29% καταβάλλει η Ε.Ε., άλλο ένα 29% η ελληνική κυβέρνηση δια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και το υπόλοιπο 42% η ΔΕΠΑ.

    Για την Ελλάδα θα αποτελέσει το απαραίτητο εργαλείο διαφοροποίησης προμήθειας αερίου, σταθεροποιώντας τις τιμές και παρέχοντας ισχυρή βάση για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου το 2006, σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 98-30.

    Με την πολιτική στήριξη του υπουργού Ανάπτυξης Α.Τσοχατζόπουλου, οι δύο εταιρείες φυσικού αερίου, ΔΕΠΑ και ΒΟΤΑS, έχουν από κοινού ολοκληρώσει σημαντικό έργο που οδήγησε στη σημερινή φάση των μελετών. Στην παρούσα φάση, μετά από χάραξη, τοπογραφήσεις , περιβαλλοντικά, βασικό σχεδιασμό και έκδοση αδειών, το έργο βρίσκεται στο στάδιο λεπτομερούς μελέτης.

    [09] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΕΩΣ ΤΙΣ 28/2 Ο ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ

    Κωνσταντινούπολη, 23 Φεβρουαρίου 2003 (18:47 UTC+2)

    Την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού μέχρι την 28η Φεβρουαρίου, εξέφρασε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αναν, ο οποίος βρίσκεται από το απόγευμα στην Αγκυρα.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της τουρκικής πρωτεύουσας, ο Κόφι Αναν είπε ότι «δεν μας απομένει, παρά πολύ λίγος χρόνος, πρέπει να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία» και πρόσθεσε ότι βρίσκεται στην περιοχή για να ενθαρρύνει τις πλευρές να φτάσουν σε έναν συμβιβασμό τονίζοντας ότι «τώρα είναι η ώρα της απόφασης για την Κύπρο».

    Ο Κόφι Αναν είπε ακόμη ότι ο Αλβαρο ντε Σότο είχε εντατικές διαβουλεύσεις στην Λευκωσία, την Αγκυρα και την Αθήνα και πρόσθεσε ότι «λαμβάνοντας υπόψη αυτά που ακούμε από τις πλευρές, εξετάζουμε με προσοχή αν και πώς θα ήταν δυνατό να βελτιώσουμε το σχέδιο, διατηρώντας τις γενικές ισορροπίες. Οι πλευρές ξέρουν τι σκεφτόμαστε».

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [10] ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΝΑΜΕΝΕΙ Ο ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ

    Κωνσταντινούπολη, 23 Φεβρουαρίου 2003 (17:02 UTC+2)

    «Αναμένω εξελίξεις στο Κυπριακό», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, λίγο πριν την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης για την Αγκυρα.

    Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τον κ. Αναν συνοδεύει ο Αναπληρωτής ΓΓ, Σερ Κιέραν Πρέντεργκαστ, ενώ στην Αγκυρα θα τον συναντήσει και ο ειδικός του σύμβουλος για το Κυπριακό Αλβαρο Ντε Σότο.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [11] ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΜΕ ΝΤΕ ΣΟΤΟ ΕΛΑΒΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ Ο Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Λάρνακα, 23 Φεβρουαρίου 2003 (16:43 UTC+2)

    Μνημόνιο στο οποίο συνοψίζεται το περιεχόμενο των συναντήσεων που είχε αυτές τις μέρες με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, έλαβε από τα Ηνωμένα Εθνη ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, όπως τόνισε ο ίδιος σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

    Ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος αναμένεται το απόγευμα στην Αθήνα, ανέφερε ακόμη ότι στις επαφές του με την ελληνική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία θα επαναβεβαιώσει την ευγνωμοσύνη της Κύπρου προς την Ελλάδα για τη συμπαράσταση και τη συνεργασία.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Σκόπια, 23 Φεβρουαρίου 2003 (15:39 UTC+2)

    Η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ιλινκα Μίτρεβα μεταβαίνει αύριο επικεφαλής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες για συνάντηση με την τρόικα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ θα συναντηθεί με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών και προεδρεύοντα του Συμβουλίου υπουργών της Ε.Ε. Γιώργο Παπανδρέου, τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι, τον επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε. Χαβιέρ Σολάνα και τον Επίτροπο της Ε.Ε. αρμόδιος για τις εξωτερικές υποθέσεις Κρίστοφερ Πάτεν.

    Τα θέματα που θα εξεταστούν στη συνάντηση είναι οι σχέσεις ΠΓΔΜ - Ε.Ε., η κατάσταση στη χώρα και οι σχέσεις με τις γειτονικές της χώρας, καθώς επίσης και η κρίση στο Ιράκ.

    [13] ΓΙΑΚΙΣ: ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ

    Αγκυρα, 23 Φεβρουαρίου 2003 (15:34 UTC+2)

    Κοντά σε συμφωνία για την παροχή διευκολύνσεων από την Τουρκία στις ΗΠΑ, σε περίπτωση στρατιωτικού χτυπήματος κατά του Ιράκ, βρίσκονται η Ουάσιγκτον και η Αγκυρα, όπως δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Γιασάρ Γιακίς, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα ζητήματα όπως ο έλεγχος πόλεων του βόρειου Ιράκ και των πετρελαιοπηγών.

    Σε δηλώσεις του στο CNN Turk, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» να επιτευχθεί συμφωνία άμεσα, προκειμένου να τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, την ερχόμενη Τρίτη.

    Ο Γιασάρ Γιακίς είπε ακόμη ότι η Αγκυρα θέλει να διασφαλίσει πως τα αμερικανικά όπλα δεν θα καταλήξουν στα χέρια των Κούρδων ανταρτών κατά τη διάρκεια του πολέμου και ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα τελούν υπό τουρκική διοίκηση.

    Εξέφρασε δε ανησυχίες για το τι μέλλει γενέσθαι με τον έλεγχο των ιρακινών πετρελαιοπηγών στις πόλεις Κιρκούκ και Μοσούλη, σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ.

    [14] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ 89 - 77

    Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2003 (19:02 UTC+2)

    Ο Ηρακλής πήρε μια σπουδαία νίκη σήμερα στο Ιβανόφειο με αντίπαλο τον Μακεδονικό. Οι κυανόλευκοι επικράτησαν επί του αντιπάλου τους με σκορ 89 77, για την 16η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών.

    Ο Μακεδονικός παρατάχθηκε χωρίς τον Χαρτ που αναχώρησε εσπευσμένα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Παναγιώτη Λιαδέλη να είναι ανέτοιμος μετά τον πρόσφατο τραυματισμό του. Ο Ηρακλής με κορυφαίο τον Γιώργο Παυλίδη κατάφερε να κατακτήσει το ροζ φύλλο και να βρεθεί σε μια καλύτερη βαθμολογική θέση.

    Από τα πρώτα λεπτά ο Γηραιός πήρε κεφάλι στο σκορ και στο 10'λεπτο προηγούνταν με 27 21. Το ίδιο σκηνικό συνεχίστηκε και στο ημίχρονο οι γηπεδούχοι είχαν αυξήσει τη διαφορά σε 11 πόντους (50 39). Οι παίκτες του Λευτέρη Κακιούζη συνέχισαν να πυροβολούν το καλάθι του Μακεδονικού, με αποτέλεσμα στο 30' η διαφορά να φτάσει σε 71 52. Στα τελευταία λεπτά οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να μειώσουν, όμως δεν κατάφεραν να απειλήσουν ιδιαίτερα τον Ηρακλή που πήρε δίκαια τη νίκη.

    [15] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΡΗΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1 - 3

    Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2003 (18:51 UTC+2)

    Ούτε ο Αρης μπόρεσε να σταματήσει τον Παναθηναϊκό στην προσπάθεια που κάνει φέτος για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Η ομάδα του τριφυλλιού επικράτησε στο γήπεδο Χαριλάου επί των κιτρίνων με σκορ 3 1, για την 20η αγωνιστική της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Κορυφαίος για τους νικητές ήταν ο Νίκος Λυμπερόπουλος που πέτυχε δύο γκολ, ενώ δημιούργησε το τρίτο. Ο Παναθηναϊκός άνοιξε το σκορ μόλις στο 6' λεπτό. Μετά από κόρνερ του Καραγκούνη, ο Λυμπερόπουλος με συρτό σουτ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Αρη, παγώνοντας τους περίπου 10.000 φιλάθλους των γηπεδούχων. Στο 32' διακόπηκε για λίγα λεπτά το παιχνίδι καθώς ένα αντικείμενο που έπεσε από τις κερκίδες χτύπησε στο πρόσωπο το βοηθό διαιτητή.

    Και ενώ οι κίτρινοι προσπαθούσαν να ισοφαρίσουν, ήρθε το δεύτερο γκολ για τον Παναθηναϊκό. Στις καθυστερήσεις του α' ημιχρόνου και πάλι ο Νίκος Λυμπερόπουλος, ξέφυγε από δύο αντιπάλους του και πλάσαρε τον Λαμπάκη, γράφοντας το 2 0. Το τρίτο γκολ για τους φιλοξενούμενους ήρθε στο 65'. Μετά από μπαλιά του Λυμπερόπουλου, ο Εμάνουελ Ολισαντέμπε πέτυχε το 3 - 0.

    Ο Αρης είχε μια πολύ καλή ευκαιρία στο 80' να μειώσει το σκορ. Την κεφαλιά όμως του Λεωνίδα Καπάνταη έδιωξε εντυπωσιακά ο Νικοπολίδης. Στο 88' ήρθε το γκολ για τους κίτρινους με το συνήθη ύποπτο, Νιρέν Ντεμπά, να πλασάρει τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού και να διαμορφώνει το 3 - 1.

    [16] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΚΑΛΛΙΘΕΑ - ΑΕΚ 1 - 3

    Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2003 (18:40 UTC+2)

    Με τον Βασίλη Τσάρτα να πετυχαίνει χατ τρικ, η ΑΕΚ νίκησε σήμερα εκτός έδρας την Καλλιθέα για την 20η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Η Ενωση επικράτησε επί του αντιπάλου της με σκορ 3 1 και κατέκτησε τρεις πολύτιμους βαθμούς στην προσπάθεια που κάνει να πλησιάσει την κορυφή και να εξασφαλίσει την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ.

    Οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς μπήκαν αρκετά δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και προηγήθηκαν με 1 0 στο 17' με τον Βασίλη Τσάρτα. Το 2 - 0 για την ΑΕΚ ήρθε 20' λεπτά αργότερα και πάλι με τον Τσάρτα, ενώ ο ίδιος ποδοσφαιριστής στο 39' πέτυχε το τρίτο γκολ για τους φιλοξενούμενους.

    Η Καλλιθέα κατάφερε απλά στο 43' του α' ημιχρόνου να μειώσει σε 3 1 με τον Σαββίδη.

    [17] Α1 ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΣΑΚΑ - ΚΙΛΚΙΣ 25 - 25

    Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2003 (18:05 UTC+2)

    Βαθμούς και εντυπώσεις μοιράστηκαν σήμερα το Κολέγιο Αθηνών και το Κιλκίς στο κλειστό γυμναστήριο του ΜΕΤΣ. Οι δύο ομάδες αναδείχτηκαν ισόπαλες 25 25, σε παιχνίδι για την 22η και τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος χάντμπολ της Α1 κατηγορίας των ανδρών.

    [18] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2003 (18:04 UTC+2)

    Επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα στο γήπεδο Χαριλάου, στο ημίχρονο του ποδοσφαιρικού αγώνα Αρης Παναθηναϊκός και ενώ το σκορ ήταν 2 0 υπέρ των φιλοξενουμένων με τέρματα που πέτυχε ο Νίκος Λυμπερόπουλος.

    Οπαδοί των κιτρίνων άρχισαν να σπάνε δεκάδες πλαστικά καθίσματα και να τα πετούν στον αγωνιστικό χώρο, ενώ ρίχτηκαν στο γήπεδο και αρκετές φωτοβολίδες. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν παραταχθεί μπροστά από τις θύρες που φιλοξενούνταν οι φίλαθλοι του Αρη, προκειμένου να μην πάρουν τα επεισόδια μεγαλύτερη διάσταση.

    Λίγη ώρα αργότερα τα πνεύματα ηρέμησαν και η αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων συνεχίστηκε με μικρή καθυστέρηση.

    [19] ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ Η ΣΥΡΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΝΕΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΙΡΑΚ

    Δαμασκός, 23 Φεβρουαρίου 2003 (20:26 UTC+2)

    Απέρριψε η Συρία το αμερικανικό αίτημα για υποστήριξη σε ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ζήτημα του Ιράκ, τονίζοντας ότι το μέτρο αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για πόλεμο.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ζήτησε από τον Σύρο ομόλογό του, Φαρούκ αλ Σάρα, τη στήριξη της Δαμασκού σε ένα νέο ψήφισμα για το Ιράκ που ετοιμάζονται να καταθέσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο, αλλά ο Σύρος υπουργός τόνισε στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ότι «η Συρία δεν βλέπει τον λόγο για την έκδοση ενός δεύτερου ψηφίσματος».

    Ο Φαρούκ αλ Σάρα τόνισε ότι είναι δυνατός ο αφοπλισμός του Ιράκ με ειρηνικά μέσα, υπενθυμίζοντας στον Αμερικανό ομόλογό του την απόρριψη μιας πολεμικής σύρραξης από τον αραβικό κόσμο.

    [20] ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΜΠΟΥΣ Ο ΣΑΝΤΑΜ

    Βαγδάτη, 23 Φεβρουαρίου 2003 (20:17 UTC+2)

    Στην αντεπίθεση περνά ο Σαντάμ Χουσεΐν, κατηγορώντας τον Τζορτζ Μπους για έλλειψη ανθρωπιάς απέναντι στη Βαγδάτη και προειδοποιώντας τον Αμερικανό πρόεδρο ότι θα αποτύχει κάθε προσπάθειά του να ταπεινώσει το Ιράκ.

    «Ο Ιρακινός (πολίτης) δεν είναι προσηνής , όταν είναι θυμωμένος. Οι Ιρακινοί έχουν εξαγριωθεί από τη συμπεριφορά του εχθρού τους, που δεν έχει τηρήσει καν το μίνιμουμ της ανθρωπιάς» τόνισε ο Σαντάμ κατά τη συνάντηση που είχε, σήμερα, με λιβανέζικη αντιπροσωπεία.

    «Οι Αμερικανοί μπορούν να καταστρέψουν και να ισοπεδώσουν κτίρια και εγκαταστάσεις, αλλά θα αποτύχουν στην προσπάθειά τους να ταπεινώνουν το Ιράκ» είπε χαρακτηριστικά ο Ιρακινός ηγέτης.

    [21] ΠΑΚΙΣΤΑΝ: ΟΡΓΗ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΩΝ ΕΝΝΕΑ ΣΙΙΤΩΝ

    Καράτσι, 23 Φεβρουαρίου 2003 (19:43 UTC+2)

    Πλήθος κόσμου παρακολούθησε στην πόλη Καράτσι του Πακιστάν την κηδεία εννέα σιιτών μουσουλμάνων, που δολοφονήθηκαν το Σάββατο έξω από τέμενος.

    Το οργισμένο πλήθος έσπασε τις βιτρίνες καταστημάτων απαιτώντας την σύλληψη των δραστών, ενώ καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για το χθεσινό «λουτρό αίματος».

    Οι θρησκευτικές συγκρούσεις ανάμεσα στους μουσουλμάνους σουνίτες, που αποτελούν την πλειοψηφία και τους μουσουλμάνους σιίτες, που είναι μειοψηφία, έχουν οδηγήσει στο θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους στο Πακιστάν τα τελευταία χρόνια.

    [22] ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ- ΛΙΚΟΥΝΤ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Τελ Αβίβ, 23 Φεβρουαρίου 2003 (15:50 UTC+2)

    Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στο Ισραήλ μεταξύ του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Αμράμ Μίτζνα, και του πρωθυπουργού και ηγέτη του Λικούντ, Αριέλ Σαρόν, ο οποίος κατάφερε ωστόσο να κερδίσει την υποστήριξη του Εθνικού Θρησκευτικού Κόμματος (NRP).

    Το Εργατικό Κόμμα ανακοίνωσε πως δεν κατάφερε να βρει κοινό έδαφος στις συνομιλίες με το Λικούντ σε ό,τι αφορά στην προσέγγιση της ειρηνευτικής διαδικασίας. «Οι επαφές τελείωσαν» δήλωσε ο εκπρόσωπος των Εργατικών.

    [23] ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΛΕΕΙ Ο ΜΑΚ ΓΚΡΕΓΚΟΡ

    Λονδίνο, 23 Φεβρουαρίου 2003 (16:26 UTC+2)

    Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα δεν θα επιστραφούν ποτέ στην Ελλάδα δηλώνει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ Μακ Γκρέγκορ, στην κυριακάτικη έκδοση της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph.

    Ο Μακ Γκρέγκορ, ο οποίος ανέλαβε τη διεύθυνση του Βρετανικού Μουσείου, όπου φυλάσσονται τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, εκφράζει την πεποίθηση πως δεν υπάρχει καμιά περίπτωση επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι είναιευτυχής ιστορική σύμπτωση ότι τα μισά από αυτά βρίσκονται στη Βρετανία! «Εχουν έναν σκοπό εδώ, γιατί εδώ είναι που μπορούν να κάνουν μεγαλύτερο καλό. Το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να τοποθετήσει τα επιτεύγματα αυτά των Ελλήνων γλυπτών σε ένα ευρύτερο πλαίσιο του αρχαίου κόσμου» λέει χαρακτηριστικά.

    Απαντά μάλιστα με ένα κοφτό «ναι» στην ερώτηση αν θεωρεί πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν πρέπει να επιστραφούν ποτέ στη χώρα μας.

    Οι δηλώσεις αυτές του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου προκάλεσαν την οργή μελών της Βρετανικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Μαρμάρων, που κατηγορούν τον Μακ Γκρέγκορ για διπροσωπία.

    [24] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΤΙΤΟΣ ΒΑΝΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2003 (12:35 UTC+2)

    Τη μάχη με την επάρατο νόσο έχασε σήμερα το πρωί, σε ηλικία 86 χρόνων, ο ηθοποιός, Τίτος Βανδής, ο οποίος τους τελευταίους μήνες νοσηλευόταν σε κλινική της Αθήνας.

    Ο σημαντικότατος Ελληνας ηθοποιός, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το 1917, πρωτοεμφανίστηκε στο Εθνικό Θέατρο το 1934, με την παράσταση "Ιούδας", ενώ ήταν από τους λίγους Ελληνες ηθοποιούς που έκαναν καριέρα στο Μπρόντγουεί και το Χόλιγουντ.

    Ειδικότερα στο βιογραφικό του συμπεριλαμβάνονται ταινίες όπως «Τοπ Καπί», «Ποτέ την Κυριακή», «Ο Εξορκιστής», κ.α., ενώ στη διάρκεια της πολύχρονης καριέρας του συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους ελληνικούς θιάσους.

    Ο Τίτος Βανδής ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό, Μπέτυ Βαλάσση.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 23 February 2003 - 19:13:41 UTC