Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-04-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΕΗΛΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ ΑΠΟ ΗΠΑ
  • [02] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η 16η ΑΠΡΙΛΙΟΥ
  • [03] ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ Η ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ ΛΕΕΙ Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
  • [04] ΣΟΒΑΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
  • [05] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑ- ΦΛΩΡΙΝΑ- ΚΟΖΑΝΗ
  • [06] ΝΕΚΡΟΙ ΟΙ ΔΥΟ ΕΠΙΒΑΙΝΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΛΕΜΒΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΠΟΔΟΓΥΡΙΣΕ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ
  • [07] ΜΗΝΥΜΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ Ε'
  • [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ
  • [09] Ο ΧΡ. ΒΕΡΕΛΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΑΓΟΝΕΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ
  • [10] ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΕΝΙΑΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ
  • [11] 11.000 ΣΕΡΒΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ ΤΟ 2002
  • [12] ΚΡΟΑΤΙΑ ΚΑΙ ΒΟΣΝΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
  • [13] Η ΒΡΟΧΗ ΕΜΠΟΔΙΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗ ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ
  • [14] ΚΑΣΣΟΥΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  • [15] ΔΕ ΘΑ ΥΠΟΚΥΨΕΙ ΣΕ ΠΙΕΣΕΙΣ Ο ΝΤΕΚΤΑΣ
  • [16] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-0
  • [17] ΔΥΣΚΟΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΟ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΣΤΗΝ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ
  • [18] ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΣΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ Β' ΕΘΝΙΚΗΣ Ο ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ
  • [19] ΣΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΟ ΠΕΡΑΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
  • [20] ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΑ Α.
  • [21] ΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΥΠΟΠΤΟ ΧΗΜΙΚΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [22] ΝΤ. ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ: ΟΙ ΣΥΡΙΟΙ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟ
  • [23] ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΠΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ
  • [24] ΜΙΚΡΗ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ
  • [25] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΕΤΕΡΟΘΑΛΗΣ ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ;
  • [26] ΑΡΧΑΙΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΝΑΣΚΑΦΗΚΕ ΣΤΗ ΛΕΥΚΟΠΕΤΡΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

  • [01] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΕΗΛΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ ΑΠΟ ΗΠΑ

    Βαγδάτη, 13 Απριλίου 2003 (10:03 UTC+2)

    Μέτρα για να σταματήσουν οι λεηλασίες και η διαφθορά στις πόλεις του Ιράκ, όπου η πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν έχει προκαλέσει χάος, θα λάβουν τα αμερικάνικα στρατεύματα, μεταδίδει το BBC.

    Ο στρατηγός Βίνσεντ Μπρουκς είπε στους ανταποκριτές στα γραφεία της κεντρικής διοίκησης στο Κατάρ ότι η κατάσταση είναι «απαράδεκτη». Οι ΗΠΑ λένε ότι τα στρατεύματα τους ελέγχουν, ήδη, ένα νοσοκομείο στη Βαγδάτη και κατάφεραν να προστατεύσουν ένα κέντρο διανομής νερού που επιχείρησαν να καταστρέψουν ομάδες Ιρακινών. Όμως οι διοικητές των συμμαχικών δυνάμεων επιμένουν ότι δεν είναι καθήκον του στρατού να αποκαταστήσει τη τάξη και το νόμο ενώ ακόμα αντιμετωπίζει ένοπλη αντίσταση σε κάποιες περιοχές.

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι αποστέλλει 1200 αστυνομικούς και νομικούς για να συμβάλουν στην αποκατάσταση της τάξης στο Ιράκ. Οι Αμερικανοί πεζοναύτες και η ιρακινή αστυνομία θα πραγματοποιούν κοινές περιπολίες στη Βαγδάτη. Η συνεργασία τους αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες δύο ημέρες. Περίπου 80 Ιρακινοί αστυνομικοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του αμερικανικού στρατού και επέστρεψαν στις θέσεις τους. Σε κάποιες από τις εύπορες γειτονιές της Βαγδάτης, οι κάτοικοι φυλούν με βάρδιες τις περιουσίες τους και τις προστατεύουν από τις λεηλασίες. Στην πόλη της Βασόρας, στο νότιο Ιράκ, οι βρετανικές δυνάμεις σχεδιάζουν επίσης να ξεκινήσουν τις περιπολίες σε συνεργασία με τις τοπικές αστυνομικές αρχές για να σταματήσουν τις καταστροφές. Ωστόσο, οι αμερικανικές δυνάμεις επιμένουν ότι στόχος τους πρώτα είναι να εξουδετερώσουν τους θύλακες αντίστασης που συναντούν από τους υποστηρικτές του Σαντάμ Χουσεΐν.

    [02] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η 16η ΑΠΡΙΛΙΟΥ

    Αθήνα, 11 Απριλίου 2003 (16:37 UTC+2)

    "Η 16η Απριλίου είναι ημέρα γιορτής για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η Κύπρος γίνεται μέλος της Ε.Ε., ενισχύεται ιδιαίτερα η ασφάλειά της και ανοίγονται νέες προοπτικές. Είναι μια μεγάλη εθνική επιτυχία, που αφορά όλους μας, αφορά τις προσπάθειες πολλών ετών", επανέλαβε και σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας καλώντας όλους τους Ελληνες να αντιμετωπίσουν θετικά αυτό το γεγονός.

    Ο υπουργός Τύπου τόνισε ακόμη ότι με τη διεύρυνση τα σύνορα της Ε.Ε. φθάνουν στη Ρωσία. Ενώ πρόσθεσε ότι είμαστε σε διάλογο με τη Ρωσική Ομοσπονδία, για το μέλλον της Ευρώπης και την περαιτέρω συνεργασία, ώστε να γίνει πράξη το όραμα για μια Ευρώπη από τον Ατλαντικό έως τα Ουράλια.

    Οσον αφορά τις διαδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για τη 16η και 17η Απριλίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι θα ληφθούν κάποια μέτρα ασφαλείας (κυκλοφοριακές ρυθμίσεις), όπως υπάρχουν σε όλες τις Συνόδους Κορυφής αλλά οι διαδηλώσεις δεν θα απαγορευτούν. "Η Ελλάδα είναι μια βαθιά δημοκρατική χώρα. Οποιος θέλει να διαδηλώσει, μπορεί να το κάνει. Δεν τον εμποδίζει κανείς".

    Τέλος ο κ. Πρωτόπαπας ζήτησε την κατανόηση των Αθηναίων για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν στις μετακινήσεις τους επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σημασία αυτής της ημέρας για τη χώρα μας.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [03] ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ Η ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ ΛΕΕΙ Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

    Βαγδάτη, 13 Απριλίου 2003 (10:29 UTC+2)

    Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι κατάφερε να επισκεφθεί τους Ιρακινούς αιχμαλώτους που κρατούν οι Αμερικανοί, αλλά δεν κατάφερε να εντοπίσει τους Αμερικανούς στρατιώτες που θεωρούνται επισήμως αιχμάλωτοι πολέμου, μετέδωσε το BBC.

    Με τις ιρακινές δυνάμεις να έχουν διασκορπιστεί και τη διάλυση της κυβέρνησης στη Βαγδάτη, ο Ερυθρός Σταυρός λέει ότι δεν έχει ιδέα για το πού μπορεί να βρίσκονται οι Αμερικανοί στρατιώτες ή ποιος τους κρατάει.

    Πέντε από τους στρατιώτες Έντγκαρ Χερνάντεζ, Τζόσεφ Χάντσον, Σοσάνα Τζόνσον, Πάτρικ Μίλερ και Τζέιμς Ρίλεΐ είχε δείξει η τηλεόραση Αλ Τζαζίρα μετά την αιχμαλωσία τους στις 23 Μαρτίου, αλλά πλέον δεν υπάρχουν νέα τους.

    Οι άλλοι δύο στρατιώτες είναι ο Ρόναλντ Γιάνγκ και ο Ντέιβιντ Γουίλιαμ, που αιχμαλωτίστηκαν στις 24 Μαρτίου, όταν το ελικόπτερο τους, τύπου Απάτσι, κατερρίφθη από τις ιρακινές δυνάμεις.

    Ο Ερυθρός Σταυρός απευθύνει έκκληση σε όλες τις εμπλεκόμενες στον πόλεμο ιρακινές δυνάμεις να σεβαστούν τους διεθνείς κανονισμούς που προβλέπει η συνθήκη της Γενεύης για τους αιχμαλώτους πολέμου. Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι σύμφωνα με τη συνθήκη, οι συλλαμβάνοντες είναι υπεύθυνοι για την καλή κατάσταση των αιχμαλώτων τους.

    Την Παρασκευή, ο αμερικανικός στρατός είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία του για τα μέλη του προσωπικού του που αγνοούνται. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τις ιρακινές αρχές για παραβίαση της συνθήκης της Γενεύης όταν το κανάλι Αλ Τζαζίρα έδειξε εικόνες των πέντε αιχμαλώτων την ώρα που ανακρίνονταν από Ιρακινούς.

    Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού επιχείρησε αμέσως να συναντήσει τους Αμερικανούς αιχμαλώτους, αλλά αυτό στάθηκε αδύνατο ακόμα και πριν από την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Σύμφωνα με τη συνθήκη της Γενεύης, ένας ουδέτερος φορέας έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται τους αιχμαλώτους πολέμου για να ελέγχει την κατάσταση τους και να μεταφέρει μηνύματα στις οικογένειες τους.

    Πάντως παρά την επιδεινούμενη κατάσταση στο Ιράκ, ο Ερυθρός Σταυρός ελπίζει ότι θα μπορέσει να εντοπίσει τα ίχνη των Αμερικανών στρατιωτών.

    Την Πέμπτη, ο Αμερικανός αρχιστράτηγος Στάνλευ ΜακΚρίσταλ δήλωσε σε συνέντευξη τύπου του Πενταγώνου ότι δεν διέθετε μυστικές πληροφορίες για το πού μπορεί να βρίσκονται οι Αμερικανοί αιχμάλωτοι. Εξέφρασε όμως την ελπίδα ότι ο εντοπισμός τους θα είναι ευκολότερος μετά την πτώση του καθεστώτος Χουσεΐν. Οκτώ ακόμα Αμερικανοί στρατιώτες θεωρούνται αγνοούμενοι πολέμου.

    Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι μπόρεσε να επισκεφθεί τρεις χιλιάδες Ιρακινούς αιχμαλώτους πολέμου. Η Διεθνής Επιτροπή λέει ότι έχει ήδη ξεκινήσει να καταγράφει και να συνομιλεί μαζί τους. Όμως πολιτική της Επιτροπής είναι να μη σχολιάζει την κατάσταση των αιχμαλώτων. Ο Ερυθρός Σταυρός λέει ότι εάν υπάρχουν προβλήματα προσπαθεί να τα λύνει με τις αρμόδιες αρχές. Ο αμερικανικός στρατός λέει ότι κρατάει 7.300 Ιρακινούς αιχμαλώτους, ενώ οι Βρετανοί λένε ότι έχουν συλλάβει άλλους 6.5000.

    [04] ΣΟΒΑΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

    Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 2003 (20:29 UTC+2)

    Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε περίπου στις 7.30 μ.μ. στην κοιλάδα των Τεμπών, στην Αγία Παρασκευή, όταν από ένα φορτηγό με ξυλεία που προπορευόταν και είχε κατεύθυνση προς τη Θεσσαλονίκη έφυγαν πλάκες ξύλου και έπεσαν στα αυτοκίνητα που ακολουθούσαν

    Δύο ΙΧ τυλίχθηκαν στις φλόγες, ενώ ένα λεωφορείο με μαθητές ενεπλάκη στο τροχαίο και πολλά άτομα έχουν εγκλωβιστεί

    Η πυροσβεστική έχει φτάσει στο σημείο και έχει ξεκινήσει επιχείρηση απεγκλωβισμού

    Στο λεωφορείο σύμφωνα με πληροφορίες επέβαιναν 49 μαθητές Λυκείου από το Μακροχώρι Βέροιας

    [05] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑ- ΦΛΩΡΙΝΑ- ΚΟΖΑΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 2003 (18:40 UTC+2)

    Περιοδεία στους Νομούς Καστοριάς, Φλώρινας και Κοζάνης πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Απριλίου 2003.

    Αναφερόμενος στον πόλεμο στο Ιράκ ο κ. Τσοβόλας τόνισε ότι «τα δύσκολα στο αρχίζουν από δω και πέρα και έχουν να κάνουν με την πορεία της Ε.Ε αλλά και του ΟΗΕ».

    «Θεωρούμε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ κατέδειξε, ότι δεν υπάρχει ενότητα στην Ε.Ε. Δυστυχώς, εν ονόματι της Ε.Ε. στο παρελθόν, υποθήκευσαν το μέλλον της αγροτικής αλλά και της αστικής παραγωγικής ελληνικής οικονομίας. Έκαναν μεγάλο λάθος γιατί δεν κατάλαβαν ότι στην Ε.Ε. υπάρχουν συμφέροντα κρατών, που ενδιαφέρονται για το λαό τους και όχι για την ενότητα της Ε.Ε και για την σύγκλιση των πραγματικών επιπέδων της ανάπτυξης και της ευημερίας των χωρών και των λαών» δήλωσε ο κ. Τσοβόλας και ζήτησε από την Κυβέρνηση σύγκλιση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε υπό μηδενική, όπως είπε, βάση να χαραχθεί η ελληνική εθνική στρατηγική, σε σχέση με τις νέες εξελίξεις.

    «Αν αυτό δεν γίνει, τότε, οι ευθύνες θα είναι πάρα πολύ μεγάλες, στην κυβέρνηση κατά κύριο λόγο αλλά και στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, γιατί θα υποθηκεύσουν το μέλλον της νεολαίας αλλά και ολόκληρου του λαού μας για τα επόμενα 50 χρόνια, ερήμην των πολιτών και φυσικά δεν το έχουν αυτό το δικαίωμα», επεσήμανε.

    Όσον αφορά στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, εξάλλου, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ υποστήριξε ότι πρέπει να αλλάξει ριζικά η οικονομική και κοινωνική πολιτική, ώστε πέρα από τους αριθμούς να επιδιωχθεί η βελτίωση της πραγματικής παραγωγικής οικονομίας αλλά και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης με σκοπό τον περιορισμό της ανεργίας. «Αν δεν αλλάξουμε εδώ και τώρα αυτή την οικονομική πολιτική, τότε τα προβλήματα θα είναι πολλαπλάσια από την 1-1-2007 που τελειώνουν και τα τελευταία χρήματα από το τελευταίο 3ο Κ.Π.Σ.», τόνισε.

    Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο κ. Τσοβόλας τόνισε ότι είναι πάγια η θέση του ΔΗΚΚΙ να μη δίνεται βάση στις δημοσκοπήσεις που πληρώνονται για να δουν το φως της δημοσιότητας, γιατί, όπως είπε, δεν ελέγχονται για τον επιστημονικό και αντικειμενικό τρόπο διεξαγωγής τους και έχουν ως μοναδικό στόχο, οι μεγαλοοικονομικοί και εκδοτικοί παράγοντες που τις κάνουν, να χειραφετήσουν και να αποπροσανατολίσουν το λαό, ώστε να διαιωνίζουν τον νεοφιλελεύθερο και αντιλαϊκό δικομματισμό, που υπηρετεί τα συμφέροντα των ολίγων σε βάρος της χώρας και του λαού.

    [06] ΝΕΚΡΟΙ ΟΙ ΔΥΟ ΕΠΙΒΑΙΝΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΛΕΜΒΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΠΟΔΟΓΥΡΙΣΕ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ

    Αθήνα, 13 Απριλίου 2003 (17:59 UTC+2)

    Νεκροί ανασύρθηκαν και οι δύο επιβαίνοντες της λέμβου που αναποδογύρισε στον όρμο Βασιλικών Σαλαμίνας, σε απόσταση 80 περίπου μέτρων από την ακτή.

    Οι δύτες του Λιμενικού Σώματος ανέσυραν νεκρούς τους Τατάκη Ευάγγελο, 77 ετών και Δημητριάδη Ευάγγελο, 53 ετών, οι οποίοι θα διακομιστούν από το Κ.Υ. Σαλαμίνας στο νεκροτομείο Πειραιά για διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής.

    Από τη Λιμενική Αρχή Σαλαμίνας διενεργείται προανάκριση.

    [07] ΜΗΝΥΜΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ Ε'

    Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 2003 (17:57 UTC+2)

    «Το Εθνος μας δεν θα επιβιώσει αν δεν παραμείνει πιστό στα διδάγματα των Πατέρων μας», τόνισε σήμερα με αφορμή τη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Ε' Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ελλάδας κ.κ. Χριστόδουλος, κατά τη διάρκεια του κηρύγματος του από τον καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών.

    Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το βίο του «εθνοϊερομάρτυρα» Γρηγορίου του Ε' επισημαίνοντας ότι «είναι προνόμιο για τους Ελληνες να έχουν εκπροσώπους της Εκκλησίας, οι οποίοι είναι ταυτόχρονα και ήρωες του Εθνους». Επίσης ο Μακαριότατος αναφέρθηκε στην προσπάθεια σπιλώσεως του ονόματός του Γρηγορίου του Ε', τονίζοντας ότι «πολλοί εύκολα αμφισβητούν το φρόνημα του πατριάρχη και επιχειρούν να διαγράψουν σελίδες δόξας και μεγαλείου».

    Ο Μακαριότατος τέλος υπογράμμισε ότι ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε' αποτελεί παράδειγμα που πρέπει να ακολουθούμε, διότι όπως είπε δεν θα επιβιώσουν ως Εθνος αν δεν παραμείνουμε πιστοί στα διδάγματα των Πατέρων μας. «Αν θέλουμε να διαφυλάξουμε την ελευθερία μας πρέπει να τηρήσουμε τις αρχές και τα ιδεώδη της Πίστης και της πατρίδας», επισήμανε χαρακτηριστικά.

    [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

    Αθήνα, 13 Απριλίου 2003 (16:41 UTC+2)

    « Για μια ακόμη φορά, ο κ. Πρωτόπαπας χάνει την ψυχραιμία του και παρεκτρέπεται. Οι σημερινές θεωρίες του περί πολιτικής σταθερότητας είναι εκτός τόπου και χρόνου», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Θοδωρής Ρουσόπουλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ότι "ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει αγωνιστική γυμναστική στην παράταξή του και δεν κατανοεί την ανάγκη διαφύλαξης της πολιτικής σταθερότητας".

    «Είναι πλέον φανερό πως η Κυβέρνηση, αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, μπροστά στα αδιέξοδά τους υιοθετούν επικίνδυνες λογικές και πρακτικές, που παραπέμπουν σε άλλες εποχές», τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος

    «Όσον αφορά τις αμήχανες υπεκφυγές του κ. Πρωτόπαπα για τη διαφθορά και τη διαπλοκή, επί της ουσίας δεν είναι τίποτε άλλο από ένοχη σιωπή», κατέληξε.

    [09] Ο ΧΡ. ΒΕΡΕΛΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΑΓΟΝΕΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 2003 (19:00 UTC+2)

    Τις άγονες αεροπορικές γραμμές Θεσσαλονίκη Κέρκυρα και Κέρκυρα Ακτιο Κεφαλονιά Ζάκυνθο εγκαινίασε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστος Βερελής, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το υπουργείο προσανατολίζεται και στην αεροπορική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με πόλεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και του Εύξεινου Πόντου, με επιδότηση του εισιτηρίου.

    Η δεύτερη φάση άγονων γραμμών προβλέπει την ένταξη 12 προορισμών από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες περιφερειακές πόλεις, με 70 δρομολόγια και 1.500 θέσεις εβδομαδιαίως.

    Αναφερόμενος στην ένταξη των 12 προορισμών στο πρόγραμμα άγονων γραμμών ο κ. Βερελής, ο οποίος στη συνέχεια πέταξε προς Κέρκυρα και από κει προς Άκτιο - Κεφαλονιά και Ζάκυνθο συνοδευόμενος από κλιμάκιο του υπουργείου, υπογράμμισε: "Με την εφαρμογή του σημαντικού αυτού προγράμματος, θα προκύψουν οφέλη για τις τοπικές περιφέρειες και την ευρύτερη περιοχή τους, καθώς θα καθιερωθεί η συνεχής και απρόσκοπτη αεροπορική τους σύνδεση, με χαμηλό κόστος ναύλου, η οποία θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της κοινωνικής και οικονομικής απομόνωσης των νησιών. Παράλληλα, θα συντελέσει και στην προσέλκυση τουριστικού ρεύματος στις περιοχές αυτές, η οικονομία των οποίων στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό και στον τουριστικό τομέα".

    Οι νέες αεροπορικές συνδέσεις άγονων γραμμών, για τις οποίες ισχύει η Υποχρέωση Παροχής Δημόσιας Υπηρεσίας, δηλαδή μειωμένοι ναύλοι, είναι δώδεκα: Αθήνα Κύθηρα, Αθήνα Νάξος, Αθήνα Πάρος, Αθήνα Κάρπαθος, Αθήνα Σητεία, Αθήνα Σκιάθος, Θεσσαλονίκη Σκύρος, Θεσσαλονίκη Κέρκυρα, Ρόδος Κως Λέρος Αστυπάλαια, Κέρκυρα Άκτιο Κεφαλονιά Ζάκυνθος, Αλεξανδρούπολη Σητεία και Άκτιο Σητεία.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα και αναφορικά με την ελάχιστη συχνότητα πτήσεων και τις ελάχιστες προσφερόμενες θέσεις εβδομαδιαίως ανά γραμμή, προβλέπονται τα εξής:

    Αθήνα Κύθηρα: Πέντε πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 175 προσφερομένων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, κατά τη χειμερινή περίοδο. Επτά πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 276 προσφερομένων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, κατά τη θερινή περίοδο.

    Αθήνα Νάξος: Έξι πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 192 προσφερομένων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, κατά τη χειμερινή περίοδο. Οκτώ πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 300 προσφερομένων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, κατά τη θερινή περίοδο.

    Αθήνα Πάρος: Δέκα πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 170 προσφερομένων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, κατά τη χειμερινή περίοδο. Δέκα εννέα πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 330 προσφερομένων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, κατά τη θερινή περίοδο.

    Αθήνα Κάρπαθος: Τρεις πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 162 προσφερομένων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, κατά τη χειμερινή περίοδο. Πέντε πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 250 προσφερομένων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, κατά τη θερινή περίοδο.

    Αθήνα Σητεία: Δύο πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 20 προσφερομένων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, κατά τη χειμερινή περίοδο. Τρεις πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 30 προσφερομένων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, κατά τη θερινή περίοδο.

    Αθήνα Σκιάθος: Δύο πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 30 προσφερομένων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, κατά τη χειμερινή περίοδο. Επτά πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 280 προσφερομένων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, κατά τη θερινή περίοδο.

    Θεσσαλονίκη Σκύρος: Δύο πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 20 προσφερομένων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, κατά τη χειμερινή περίοδο. Τρεις πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 30 προσφερομένων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, κατά τη θερινή περίοδο.

    Θεσσαλονίκη Κέρκυρα: Δύο πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 110 προσφερομένων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, κατά τη χειμερινή περίοδο. Τρεις πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 180 προσφερομένων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, κατά τη θερινή περίοδο.

    Ρόδος Κως Λέρος Αστυπάλαια: Δύο πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 30 προσφερομένων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, κατά τη χειμερινή περίοδο. Τρεις πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 40 προσφερομένων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, κατά τη θερινή περίοδο.

    Κέρκυρα Άκτιο Κεφαλονιά Ζάκυνθος: Δύο πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 30 προσφερομένων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, κατά τη χειμερινή περίοδο. Τρεις πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 40 προσφερομένων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, κατά τη θερινή περίοδο.

    Αλεξανδρούπολη Σητεία: Δύο πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 20 προσφερομένων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, κατά τη χειμερινή περίοδο. Τρεις πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 30 προσφερομένων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, κατά τη θερινή περίοδο.

    Άκτιο Σητεία: Δύο πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 20 προσφερομένων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, κατά τη χειμερινή περίοδο. Τρεις πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 30 προσφερομένων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, κατά τη θερινή περίοδο.

    [10] ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΕΝΙΑΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 2003 (15:41 UTC+2)

    Στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς συνεδριάζει αύριο το παρατηρητήριο της Ενιαίας Αγοράς του τμήματος Ενιαίας Αγοράς Παραγωγής και Κατανάλωσης, της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.

    Το θέμα της συνεδρίασης είναι: «Η πρόκληση της διεύρυνσης-Πώς να κάνουμε την Ενιαία Αγορά να δουλεύει υπό τις νέες συνθήκες».

    Η συνεδρίαση θα αρχίσει στις 10 το πρωί. Στις 14.30 θα ξεκινήσει δημόσια ακρόαση με εισήγηση του προέδρου του Παρατηρητηρίου κ. Μπρούνο Βεβέρ και θα ακολουθήσει ομιλία του υπουργού Ανάπτυξης κ. Άκη Τσοχατζόπουλου. Στη συνέχεια θα απευθυνθεί στα μέλη του Παρατηρητηρίου η κ. Ελένη Ψαρού, επικεφαλής του ελληνικού κέντρου Solvit.

    Ακολούθως, θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα PRISM και θα ακολουθήσει συζήτηση μέχρι τις 18.00.

    [11] 11.000 ΣΕΡΒΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ ΤΟ 2002

    Ζάγκρεμπ, 13 Απριλίου 2003 (15:52 UTC+2)

    Συνολικά 11.000 Σέρβοι πρόσφυγες επέστρεψαν στις εστίες τους στην Κροατία το 2002, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, τα οποία ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Ζάγκρεμπ η αξιωματούχος της αρμοστείας, Μαρί Αν Βίρς.

    Η κυρία Βιρς, στο τέλος της τριήμερης επίσκεψης στην Κροατία, τόνισε ότι η κυβέρνηση του Ιβιτσα Ράτσαν έχει κάνει σημαντική πρόοδο ως προς την επιστροφή των προσφύγων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους την δεκαετία του '90, διατύπωσε, ωστόσο, δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση της διαδικασίας επιστροφής της ακίνητης περιουσίας στις προσφυγικές οικογένειες. Όπως είπε, μέχρι στιγμής αιτήσεις για επιστροφή της περιουσίας τους έχουν υποβάλλει 3.800 οικογένειες προσφύγων και πολλές από αυτές δεν έχουν εξεταστεί, παρόλο που η κροατική κυβέρνηση υποσχέθηκε να ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία ως το τέλος του 2002.

    Στη διάρκεια της επίσκεψης η κυρία Βιρς συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κροατίας, Ζτίπε Μέσιτς, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γκόραν Γκράνιτς και τον υπουργό Εξωτερικών, Τονίνο Πίτσουλα, ενώ επισκέφτηκε και επαναπατρισθέντες Σέρβους πρόσφυγες στο Σίσακ και το Βόινιτς.

    Ε.Π.

    [12] ΚΡΟΑΤΙΑ ΚΑΙ ΒΟΣΝΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

    Ζάγκρεμπ, 13 Απριλίου 2003 (15:40 UTC+2)

    Επιτυχής χαρακτήρισαν το Ζάγκρεμπ και το Σεράγεβο τη νέα σύσκεψη του διακρατικού συμβουλίου Κροατίας-Βοσνίας, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μπριούνι της Κροατίας, με θέμα την επιστροφή των προσφύγων και τα άλλα ζητήματα που επισκιάζουν τις καλές σχέσεις των δύο χωρών.

    Ο πρόεδρος της Κροατίας, Στίπε Μέσιτς, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, δήλωσε ότι σημειώθηκε πρόοδος ως προς την εκπόνηση προγραμμάτων για τον επαναπατρισμό των προσφύγων, τόνισε, ωστόσο, ότι τα προγράμματα αυτά υλοποιούνται με κάποια καθυστέρηση, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάλογα. Ο κ.Μέσιτς αποκάλυψε ότι στη διάρκεια της σύσκεψης προώθησε την πρότασή του για υπογραφή τριμερούς συμφωνίας μεταξύ Κροατίας, Βοσνίας και Σερβίας-Μαυροβουνίου για τον επαναπατρισμό των προσφύγων.

    Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη πήρε μέρος και ο νέος προεδρεύων του συλλογικού προεδρείου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μπόρισλαβ Πάραβατς, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα μόλις την περασμένη Τετάρτη.

    Ε.Π.

    [13] Η ΒΡΟΧΗ ΕΜΠΟΔΙΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗ ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

    Λιουμπλιάνα, 13 Απριλίου 2003 (15:26 UTC+2)

    Ο καιρός δεν ήταν με το μέρος των φιλειρηνιστών της Σλοβενίας και τελικά μόνο 100 εξ αυτών τόλμησαν να βγουν χθες στους δρόμους της Λιουμπλιάνα και υπό την καταρρακτώδη βροχή να διαδηλώσουν υπέρ της άμεσης διάθεσης ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράκ.

    Οι διαδηλωτές μοίραααν στους περαστικούς φυλλάδια της Διεθνούς Αμνηστίας, με μήνυμα προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους για αντιμετώπιση των αιχμαλώτων πολέμου βάσει των διεθνών ανθρωπιστικών διατάξεων και βάσει της συνθήκης της Γενεύης.

    Ε.Π.

    [14] ΚΑΣΣΟΥΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Λευκωσία, 13 Απριλίου 2003 (15:12 UTC+2)

    Σε γενικές γραμμές, το συμβιβαστικό κείμενο του ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, για το Κυπριακό, είναι θετικό, αλλά θα ήταν προτιμότερο να γινόταν αναφορά και στις ευθύνες που φέρει η τουρκική κυβέρνηση, για το ναυάγιο της Χάγης, δήλωσε ο τέως Υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος για την προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού, Ιωάννης Κασουλίδης.

    [15] ΔΕ ΘΑ ΥΠΟΚΥΨΕΙ ΣΕ ΠΙΕΣΕΙΣ Ο ΝΤΕΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 13 Απριλίου 2003 (15:10 UTC+2)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι ''δεν είναι δυνατόν να εγκαταλείψει τα δικαιώματα ούτε και να υποκύψει σε πιέσεις επειδή υπάρχει πιθανότητα να επικριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας''. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, σε δηλώσεις του στην Τουρκία, ο κ. Ντενκτάς είπε και πάλι ότι το σχέδιο Ανάν δεν θα οδηγούσε σε λύση, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία για επίλυση του Κυπριακού. Οσον αφορά τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, είπε: ''είναι το άτομο το οποίο ενώ παρίστατο στις συνομιλίες ως παρατηρητής, ανέλαβε ρόλο διαιτητή, αποφάσιζε, συνέταξε το σχέδιο και προσπάθησε να το επιβάλει''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [16] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-0

    Αθήνα, 13 Απριλίου 2003 (20:33 UTC+2)

    Ισόπαλο χωρίς τέρματα έληξε το παιχνίδι της Νέας Σμύρνης μεταξύ του Πανιωνίου και του Ολυμπιακού στο πλαίσιο της 26ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' εθνικής.

    Στο πρώτο ημίχρονο οι ερυθρόλευκοι ήθελαν να σημειώσουν γκολ. Είχαν κλασικές ευκαιρίες στο 9` με τον Τζιοβάνι και στο 15' με τον Βενετίδη. Στο 18` ο Πανιώνιος απείλησε για πρώτη φορά τα καρέ του Ολυμπιακού με τον Λαγωνικάκη, η κεφαλιά του οποίου βγήκε άουτ.

    Στην επανάληψη και συγκεκριμένα στο 60' ο Τζιοβάνι άνοιξε στον Ζέτερμπεργκ, ο οποίος έπιασε γυριστό σουτ το οποίο πέρασε λίγο άουτ, ενώ ο Πανιώνιος «απάντησε» στο 62' με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Μπουλούτ, που εξουδετέρωσε ο Κατεργιαννάκης.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Γιώργος Δούρος. Κίτρινες κάρτες έδειξε στους Φερεκίδης, Α. Μάντζιος, Καρεμπέ, Λαγωνικάκης, Κωστούλας και Αντζας.

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Ντρόμπνι, Γιαννόπουλος, Σουσκάβτσεβιτς, Κόντης, Α. Μάντζιος, Φερεκίδης, Μπουλούτ, Μπελά (72` Χασιώτης), Λαγωνικάκης (89` Σίμονσιτς), Ραγκουέλ, Σίλιακ (76` Β. Μάντζιος).

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Κατεργιαννάκης, Βενετίδης, Αμανατίδης (67` Ζε Ελίας), Αντζας, Κωστούλας, Γιαννακόπουλος, Καρεμπέ, Τζόρτζεβιτς, Ζέτερμπεργκ, Τζιοβάνι, Οφορίκουε (60` Καστίγιο).

    [17] ΔΥΣΚΟΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΟ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΣΤΗΝ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ

    Αθήνα, 13 Απριλίου 2003 (19:52 UTC+2)

    Δύσκολη νίκη με 90-85 σε βάρος του Μακεδονικού πέτυχε ο ΠΑΟ στο κλειστό των Πατησίων και στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής της Α1 μπάσκετ ανδρών.

    Η ομάδα του Ζέλικο Ομπρπαντοβιτς ξεκίνησε νωθρά και βρέθηκε πίσω στο σκορ. Ο Μακεδονικός πήρε μια μεγάλη διαφορά (12 πόντους, 19-31) την οποία κράτησε μέχρι και το ημίχρονο. Στην επανάληψη τα πράγματα άλλαξαν και οι γηπεδούχοι ανέβασαν την απόδοσή τους. Μπήκαν δυνατά και κατάφεραν να ανατρέψουν το σε βάρος τους αποτέλεσμα.

    Καλύτερος παίκτης από τον ΠΑΟ ήταν ο Τούρκος Κουτλουάι που πέτυχε 21 πόντους, ενώ από τον Μακεδονικό διακρίθηκε ο Παπανικολάου που σημείωσε 23 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 19-31, 40-47, 65-63, 90-85.

    ΠΑΟ: Αλβέρτης 2, Καλαϊτζής 5 (1), Παπαδόπουλος, Λάκοβιτς 15 (1), Φώτσης 20 (1), Μπαλογιάννης 10 (2), Κουτλουάι 21 (2), Τσαρτσαρής 8, ΜακΝτόναλντ 9 (2).

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ: Χαρτ 18, Χαντλόγκτεν 20, Παπανικολάου 23 (2), Αβλίγιας 9 (2), Νέντιτς 1, Κολώκας, Δέσπος 4, Δαλιάρης, Παπαϊωακείμ 10.

    [18] ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΣΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ Β' ΕΘΝΙΚΗΣ Ο ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 2003 (18:34 UTC+2)

    Πολύτιμη νίκη που τον οδήγησε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας πέτυχε ο Πανηλειακός που κέρδισε στην Καβάλα την ομώνυμη ομάδα με 2-1 στο πλαίσιο της 26ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής. Αντίθετα κώλυσε στο 1-1 κόντρα στον τοπικό Πανσερραϊκό ο Απόλλων Καλαμαριάς και βρέθηκε έτσι στην τρίτη θέση της βαθμολογίας.

    Αυτή την ώρα γίνεται το παιχνίδι: Χαλκηδόνα- Φωστήρας.

    Τα αποτελέσματα της 26ης αγωνιστικής είναι:

    Ολυμπιακός Βόλου-Αθηναϊκός 0-0

    Καβάλα-Πανηλειακός 1-2

    Εθνικός Αστέρας-Παναιγιάλειος 3-2

    Κέρκυρα-Πατραϊκός 2-0

    Ατρόμητος Αθηνών-Καλαμάτα 1-1

    Πανσερραϊκός-Απόλλων Καλαμαριάς 1-1

    Το Σάββατο έγινε το παιχνίδι Απόλλων Αθ.- Κασσάνδρα 2-0.

    Η βαθμολογία: Χαλκηδόνα 52, Πανηλειακός 51, Καλαμαριά 50, Φωστήρας 41, Κέρκυρα 39, Εθνικός Αστέρας 38, Απόλλων Αθ. 36, Καλαμάτα 35, Ατρόμητος 34, Πανσερραϊκός 34, Πατραϊκός 32, Κασσάνδρα 32, Ολυμπιακός Βόλου 25, Καβάλα 10, Αθηναϊκός 50, Παναιγιάλειος 54.

    [19] ΣΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΟ ΠΕΡΑΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 2003 (16:38 UTC+2)

    Την τρίτη νίκη της σε ισάριθμα παιχνίδια πέτυχε η εθνική μας ομάδα πόλο των γυναικών. Κέρδισε δια περιπάτου στον Α΄ προκριματικό όμιλο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που διεξήχθη στο Αμβούργο, την Γερμανία με 11-2 και έπιασε την κορυφή του ομίλου της. Ετσι μετά την ολοκλήρωση και του τρίτου αγώνα τόσο η Ελλάδα όσο και η Γερμανία πήραν το «εισιτήριο» για την τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, η οποία θα διεξαχθεί στις 6-15 Ιουνίου στη Λιουμπλιάνα.

    Τα επτάλεπτα του παιχνιδιού ήταν: 0-2, 1-4, 0-3, 1-2.

    Τα τέρματα για την εθνική μας σημείωσαν οι Μωραϊτίδου 3, Κοζομπόλη 2, Κάντζου 2, Πάτερου 1, Ρουμπέση 1, Ασιλιάν 1, Λαρά 1.

    [20] ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΑ Α. ΛΙΟΣΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 2003 (16:16 UTC+2)

    Εύκολη νίκη στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 γυναικών πέτυχε η ομάδα των Α. Λιοσίων. Κέρδισε εύκολα στο γήπεδό της την Γλυφάδα με 75-46 και παρέμεινε για άλλη μια αγωνιστική στην κορυφή της βαθμολογίας. Τη νίκη γνώρισε και ο ΠΑΟ που επιβλήθηκε με 60-53 του Αστέρα Εξαρχείων, ενώ τους βαθμούς της νίκης γεύτηκε και ο Μ. Αλέξανδρος που επιβλήθηκε με 67-52 της ομάδας των Εσπερίδων.

    Τα αποτελέσματα της 21ης αγωνιστικής είναι:

    Ανω Λιόσια-ANO Γλυφάδας 75-46

    ΠΑΟ-Aστέρας Eξ. 60-53

    Σπόρτιγκ-Aπόλλων Kαλ. 68-64

    M. Aλέξανδρος-Eσπερίδες 67-52

    Aπόλλων Πτ.-Aκαδημία 75 77-70

    Την Τετάρτη έγινε το παιχνίδι Ηρακλής-Πανσερραϊκός 54-73.

    Η βαθμολογία: Ανω Λιόσια 41, Γλυφάδα 38, Αστέρας Εξαρχείων 34, Σπόρτιγκ 34, Απόλλων Πτολεμ. 33, ΠΑΟ 32, Εσπερίδες 31, Πανσερραϊκός 30, Ακαδημία 30, Μ. Αλέξανδρος 30, Απόλλων Καλαμαριάς 23, Ηρακλής 22.

    [21] ΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΥΠΟΠΤΟ ΧΗΜΙΚΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 13 Απριλίου 2003 (19:39 UTC+2)

    Διακόσια εβδομήντα οκτώ βλήματα πυροβολικού μέσα σε ρυμούλκες σταθμευμένες στην αυλή ενός σχολείου και έχοντας πάνω τους ένα χημικό παράγοντα, ανακάλυψαν χθες Αμερικανοί πεζοναύτες στο Ιράκ. Ο διοικητής των πεζοναυτών, Στίβεν Αρμς που είναι και επικεφαλής των επιχειρήσεων του 5ου συντάγματος του 1ου τάγματος δήλωσε πως τα βλήματα περιείχαν χημικές ουσίες που προκαλούν φουσκάλες στο δέρμα.

    «Τα τεστ που έγιναν για χημικά όπλα απέβησαν θετικά», τόνισε ο κ. Αρμς, ενώ ο διοικητής του τάγματος, αντισυνταγματάρχης Φρεντ Παντίλα, δήλωσε ωστόσο ότι χρειάζονται περαιτέρω εργαστηριακές αναλύσεις.

    [22] ΝΤ. ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ: ΟΙ ΣΥΡΙΟΙ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Ουάσιγκτον, 13 Απριλίου 2003 (19:28 UTC+2)

    Εναντίον της Συρίας και της πολιτικής που διατηρεί στον πόλεμο του Ιράκ είναι ο αμερικανός υπουργός άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ. Σε δηλώσεις που έκανε στο τηλεοπτικό κανάλι CBS δήλωσε πως οι Σύριοι μάχονται κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και ότι πολλοί σκοτώθηκαν την περασμένη νύχτα στις μάχες που υπάρχουν στην περιοχή.

    Ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση για τον αν οι ΗΠΑ σκέπτονται να πάρουν μέτρα εναντίον της Συρίας επισήμανε ότι η απόφαση ανήκει στους ηγέτες του συνασπισμού και ότι αυτός σε καμιά περίπτωση δεν είναι υπεύθυνος να απαντήσει, αφού το όλο θέμα δεν υπόκειται στη δική του αρμοδιότητα.

    [23] ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΠΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Βαγδάτη, 13 Απριλίου 2003 (18:24 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της εκστρατείας στο Ιράκ, στρατηγός Τόμι Φρανκς, επιβεβαίωσε ότι δυνάμεις πεζοναυτών βρήκαν σε απόσταση 100 χιλιομέτρων βορείως της πρωτεύουσας του Ιράκ Βαγδάτης και απελευθέρωσαν Αμερικανούς στρατιώτες, μετέδωσε το BBC.

    Ανακοίνωση της κεντρικής διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων επιβεβαίωσε ότι οι διασωθέντες ήταν οι επτά στρατιώτες που είχαν αιχμαλωτισθεί από ιρακινές δυνάμεις τις πρώτες ημέρες του πολέμου και είναι όλοι σε καλή κατάσταση.

    Σε δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Ράμσφελντ διευκρίνισε ότι δύο από τους επτά διασωθέντες φέρουν ελαφρά τραύματα από σφαίρες, αλλά είναι καλά στην υγεία τους

    [24] ΜΙΚΡΗ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ

    Τικρίτ, 13 Απριλίου 2003 (18:20 UTC+2)

    Το κεντρικό επιτελείο της εκστρατείας των ΗΠΑ στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι μονάδες αμερικανών πεζοναυτών έχουν εισέλθει χωρίς να αντιμετωπίσουν σοβαρή αντίσταση στην πόλη του Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν, μετέδωσε το BBC

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σε ορισμένες περιπτώσεις οι κάτοικοι της περιοχής βοήθησαν τους πεζοναύτες στην επιχείρηση προέλασης προς την πόλη.

    Το Τικρίτ εθεωρείτο ύστατο προπύργιο του ιρακινού καθεστώτος, και υπήρχαν υποψίες ότι εκεί έχουν ανασυνταχθεί οι εναπομείνασες μονάδες της ιρακινής προεδρικής φρουράς.

    Αλλά σύμφωνα με ανταποκριτές διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων που βρέθηκαν στην πόλη, ένοπλοι κάτοικοι τούς είπαν ότι επιθυμούν να παραδοθούν στα αμερικανικά στρατεύματα με την προϋπόθεση ότι αυτά δεν συνοδεύονται από μέλη της ιρακινής αντιπολίτευσης.

    Ένας από τους δημοσιογράφους που βρίσκεται στο Τικρίτ, ο Λωράν Λοζανό του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων, μεταδίδει ότι οι δρόμοι της πόλης είναι έρημοι εκτός από ομάδες ενόπλων που προσπαθούν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους από λεηλασία.

    Σύμφωνα με τον κ. Λοζανό πολλά από τα κτίρια έχουν καταστραφεί από βομβαρδισμούς.

    Άλλες εξελίξεις

    H κουρδική τηλεόραση μετέδωσε ότι επίλεκτες δυνάμεις συνέλαβαν στο δυτικό Ιράκ τον ετεροθαλή αδελφό του Σαντάμ Χουσεΐν, Γουατμπάν, τη στιγμή που προσπαθούσε να διαφύγει προς τη Συρία.

    Ο επικεφαλής της εκστρατείας στο Ιράκ, στρατηγός Τόμι Φρανκς, επιβεβαίωσε ότι δυνάμεις πεζοναυτών βρήκαν σε απόσταση 100 χιλιομέτρων βορείως της Βαγδάτης και απελευθέρωσαν επτά Αμερικανούς στρατιώτες.

    Ο στρατηγός Φρανκς αποκάλυψε επίσης ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν βρει σε προσωπικά αντικείμενα του Σαντάμ Χουσεΐν δείγματα από το DNA του ιρακινού πρώην ηγέτη, ώστε να διαπιστωθεί εάν αυτός βρίσκεται εν ζωή.

    Σχετική ηρεμία επικρατεί στην πόλη της Μοσούλης, μεταδίδει ο απεσταλμένος του ΒΒC Τζον Σίμπσον. Τα αμερικανικά στρατεύματα περιπολούν στους δρόμους, ορισμένα καταστήματα ξανάνοιξαν και ορισμένα από τα "λάφυρα" της διήμερης λεηλασίας άρχισαν να επιστρέφονται στα μουσουλμανικά τεμένη της πόλης.

    Στο μεταξύ τα κουρδικά στρατεύματα αποχωρούν από την πόλη Κιρκούκ που είχαν καταλάβει και σταδιακά αντικαθιστούνται από αμερικανικές δυνάμεις.

    [25] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΕΤΕΡΟΘΑΛΗΣ ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ;

    Βαγδάτη, 13 Απριλίου 2003 (18:09 UTC+2)

    «Ο Ουατμπάν Ιμπραχίμ Χασάν, ετεροθαλής αδελφός του Σαντάμ Χουσεϊν, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών, συνελήφθη σήμερα από τις αμερικανοβρετανικές δυνάμεις στη Ράμπια, βορειοδυτικά της Μοσούλης, μετέδωσε το δίκτυο KTV, που ελέγχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (DPK).

    Αν επιβεβαιωθεί η είδηση θα πρόκειται για τη δεύτερη σύλληψη ιρακινού αξιωματούχου έπειτα από τρεις εβδομάδες μαχών.

    Νωρίτερα οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν συλλάβει το στενό σύμβουλο του Σαντάμ Χουσεΐν, Στρατηγός Αμέρ αλ-Σααντί, ο οποίος παραδόθηκε στις στρατιωτικές αρχές στη Βαγδάτη.

    [26] ΑΡΧΑΙΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΝΑΣΚΑΦΗΚΕ ΣΤΗ ΛΕΥΚΟΠΕΤΡΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

    Λευκόπετρα, 13 Απριλίου 2003 (19:41 UTC+2)

    Τον εντοπισμό άγνωστων έως σήμερα αρχαιολογικών θέσεων, είχαν ως αποτέλεσμα οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα των δύο τελευταίων ετών για τις ανάγκες κατασκευής της Εγνατίας οδού στη Λευκόπετρα του Νομού Ημαθίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής»

    Στην αρχή τα σπίτια τους ήταν κατασκευασμένα από πηλό και καλάμια, ύστερα άρχισαν να χρησιμοποιούν την πέτρα της περιοχής για τα πρώτα λίθινα κτίσματα, και αυτά αργότερα έδωσαν τη θέση τους σε μεγάλα οικοδομήματα και οικιστικά σύνολα. Στους πρόποδες του Βερμίου, σε μια ημιορεινή περιοχή με πανοραμική θέα προς τα Πιέρια όρη, οι άνθρωποι βρήκαν ήδη από τη Νεολιθική εποχή έναν τόπο ιδανικό για κατοίκηση. Τέτοιο ώστε να μη μετακινηθούν από αυτόν για αιώνες, καθώς το φυσικό περιβάλλον με την πλούσια βλάστηση και την αφθονία των υδάτων προσέφερε ανέκαθεν όλες τις δυνατότητες για την εξασφάλιση της επιβίωσης μεγάλων ομάδων πληθυσμού.

    Στη Λευκόπετρα της Ημαθίας η ζωή δεν σταμάτησε ποτέ από την 4η χιλιετία π.Χ. ως τα ρωμαϊκά χρόνια. Για να συνεχισθεί όμως και στη βυζαντινή εποχή, με μια μικρή μόνο μετατόπιση της κατοίκησης. «Ενας δυναμικός οικισμός με αυτάρκη αγροτική οικονομία και πλούσια εργαστηριακή παραγωγή», όπως τον χαρακτηρίζει η αρχαιολόγος κυρία Λιάνα Στεφανή, η οποία διεξήγαγε τις ανασκαφές της ΙΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ήταν αυτός που ήρθε στο φως.

    Δύο υψώματα με ένα πλάτωμα και μία ρεματιά ανάμεσά τους συνθέτουν το φυσικό ανάγλυφο όπου αποκαλύφθηκε ο οικισμός της Καλλίπετρας, στην περιοχή Λευκόπετρα. Στα 12 στρέμματα όπου διενεργήθηκε η έρευνα (από τα περίπου 30 που καταλαμβάνει ο οικισμός), η κατοίκηση εμφανίζεται συνεχής, με τα οικοδομικά κατάλοιπα των διαφόρων εποχών να πατούν κυριολεκτικά το ένα επάνω στο άλλο και με την εξέλιξη, από την άνθηση ως την καταστροφή, να καταγράφεται με σαφήνεια μέσα από τα ευρήματα. Ειδώλια και λατρευτικά αντικείμενα, αγγεία, κοσμήματα, νομίσματα, επιγραφές, εργαλεία και αντικείμενα καθημερινής χρήσης ανάμεσα σε κτίρια και δρόμους, εργαστήρια και λουτρά αναδεικνύουν μια ανθούσα κοινωνία σε έναν τόπο ο οποίος ως την ώρα της ανασκαφής δεν υπήρχε καν στον αρχαιολογικό χάρτη.

    «Μια έρημη αρχαιολογικά περιοχή ήταν για όλους η Λευκόπετρα. Γιατί εκτός από το διάσημο για τη Μακεδονία ρωμαϊκό ιερό της Μητρός των Θεών Αυτόχθονος, που αποκαλύφθηκε το 1965 σε απόσταση 700 μέτρων από τον οικισμό, το οποίο όμως εθεωρείτο μεμονωμένο, η περιοχή ήταν τελείως άγνωστη» λέει η κυρία Στεφανή.

    Στα τέλη της Νεολιθικής εποχής ανήκουν τα παλαιότερα ευρήματα των ανασκαφών, που συνεχίζονται κατά τη Μέση και την Υστερη Εποχή του Χαλκού με οικοδομικά κατάλοιπα οικιών από πηλό και καλάμια και κατασκευές για την παρασκευή της τροφής. Στο τέλος αυτής της περιόδου στη θέση των πολλών μικρών εγκαταστάσεων εμφανίζεται ένας εκτεταμένος οικισμός, πιθανώς από τη συνένωσή τους, και τα ευρήματα πλέον είναι πολλά: λίθινα εργαλεία, υφαντικά βάρη και αγγεία.

    Ενας δρόμος κατασκευασμένος από βότσαλα και όστρακα είναι η καλύτερα σωζόμενη κατασκευή της Εποχής του Σιδήρου ενώ από την άφθονη κεραμική αυτής της εποχής ξεχωρίζουν δύο αγγεία, το ένα με εγχάρακτη διακόσμηση και το άλλο ασκοειδές, τα οποία χρονολογούνται γύρω στον 10ο αι. π.Χ. Κατά τον 8ο και τον 7ο αι. π.Χ. η κατοίκηση συνεχίζεται χωρίς διακοπή και στα ευρήματα τώρα συγκαταλέγονται μεταλλικά αντικείμενα, όπως πόρπες, χάντρες, περίαπτα και σιδερένια εργαλεία, καθώς και αγγεία με γεωμετρική διακόσμηση.

    Διάρκεια στο χρόνο

    Ο οικισμός των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων όμως είναι σίγουρα ο πλέον ενδιαφέρων, όπως προκύπτει από τα επτά τουλάχιστον κτίρια, εντυπωσιακών διαστάσεων, που εντοπίστηκαν. Πρόκειται για οικίες, οι οποίες κατοικήθηκαν για πολλά χρόνια, από τα τέλη του 6ου ως τα μέσα του 4ου αι. π.Χ. και προστατεύονταν από αντιπλημμυρικά έργα. Πολλά υφαντικά βάρη, σιδερένια όπλα, εργαλεία και χάλκινα κυρίως κοσμήματα συλλέχθηκαν κατά την έρευνά τους, ενώ τα πολυτιμότερα ευρήματα ήταν ένα αργυρό ψέλλιο και ένα χρυσό φυλλόσχημο ενώτιο. Αφθονη ήταν εξάλλου η κεραμική, η ντόπια (εντοπίστηκαν επίσης τρεις κεραμικοί κλίβανοι αλλά και ένα χωνευτήρι χαλκού) και η εισηγμένη, που τεκμηριώνει τις επαφές με τη Νότια Ελλάδα. Τέλος τα νομίσματα από την εποχή του Αμύντα Γ', του Περδίκκα Γ' και του Φιλίππου Β' είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της ιστορίας. «Ο οικισμός αυτός ήταν θεμελιωμένος σε σταθερές οικονομικές και κοινωνικές βάσεις, ώστε όχι μόνο να αποκτάει ογκώδη οικοδομήματα και έργα δημόσιου χαρακτήρα αλλά και να αναπτύσσεται με μια εντυπωσιακή διάρκεια στον χρόνο» λέει η κυρία Στεφανή.

    Ενας σεισμός πιθανόν κατέστρεψε αυτά τα κτίρια στα μέσα του 4ου αι. π.Χ., μερικά χρόνια όμως αργότερα ένας νέος δυναμικός οικισμός οικοδομείται, ώσπου να καταστραφεί και αυτός με τη σειρά του στα μέσα του 2ου αι. π.Χ. Από την ελληνιστική αυτή περίοδο προέρχονται τα περισσότερα ευρήματα, παρ' ότι η ανασκαφή δεν έφθασε καν στον πυρήνα του οικισμού, ο οποίος θα πρέπει να βρισκόταν στον λόφο, όπου εξάλλου κάποια ίχνη αφήνουν την υποψία ύπαρξης οχυρού.

    Πολύτιμο σφράγισμα

    Στους χώρους που ανασκάφηκαν οι μαρτυρίες για τη ζωή των ανθρώπων είναι πλούσιες: εστίες, φούρνοι, πλατφόρμες και θρανία, ένας πήλινος λουτήρας και λίθινες κατασκευές που λειτουργούσαν ως μύλοι, αργαλειοί με τις αγνύθες τους και περισσότερα από 200 ολόκληρα αγγεία, αριθμός που θα υπερδιπλασιαστεί μετά τη συγκόλληση και των υπολοίπων. Ακόμη, ξεπερνούν τα 100 τα νομίσματα, εκ των οποίων τα 16 ανήκουν σε θησαυρό, πολυάριθμα είναι τα σιδερένια εργαλεία, τα χάλκινα και οστέινα αντικείμενα, καθώς και τα κοσμήματα και τέλος μεγάλος είναι ο αριθμός των ειδωλίων, που ταυτίζονται με την Αφροδίτη και την Κυβέλη. Μερικά μάλιστα βρέθηκαν μαζί με άλλα τελετουργικά αντικείμενα, βωμίσκους και θυμιατήρια σε πήλινα θρανία κοντά σε τοίχους. Εξαιρετικό εύρημα από τον ίδιο χώρο είναι και ένα σφράγισμα με την επιγραφή «Πολιταρχών Βεροίας», η οποία υποδηλώνει πιθανόν την εξάρτηση του οικισμού από την πόλη της Βέροιας.

    Πυρκαϊά, που άρχισε από το εσωτερικό του, κατέστρεψε το ελληνιστικό συγκρότημα, η ζωή όμως στην περιοχή δεν σταμάτησε, αλλά κατοικήθηκε και πάλι στα ρωμαϊκά χρόνια ως και τον 4ο αι. μ.Χ. Ενα ρωμαϊκό συγκρότημα λουτρών και εργαστηρίων μάλιστα, που ανασκάφηκε στη δυτική πλευρά του ρέματος, θεωρείται ότι συνδέεται με την εξυπηρέτηση του ιερού της Μητρός των Θεών Αυτόχθονος. Εδώ ο συστηματικός καθαρισμός του χώρου είχε αναπάντεχα αποτελέσματα, αφού αποκάλυψε ότι ο ναός είχε και έναν μεγάλο οπισθόδομο, διαστάσεων 8,22 Χ 5,90 μέτρων, ενώ πλήθος άλλων ευρημάτων, μεταξύ των οποίων επιγραφές, βρέθηκαν κατά τον καθαρισμό.

    Ποιος όμως μπορεί να ήταν αυτός ο οικισμός; «Εχουμε από τις αρχαίες πηγές κάποια ονόματα κωμών της Ημαθίας αλλά κάθε απόπειρα ταύτισης είναι δύσκολη» λέει η κυρία Στεφανή. Προς το παρόν τουλάχιστον.

    Θησαυροί νομισμάτων

    Παντελώς άγνωστη αρχαιολογικά ήταν και η περιοχή της Μικρής Σάντας του Νομού Ημαθίας, όπου όμως ο επιστημονικός έλεγχος - με αφορμή πάντοτε την κατασκευή της Εγνατίας οδού - πρόσθεσε στον χάρτη τρεις νέους αρχαιολογικούς χώρους. Στον πρώτο εξ αυτών, στη θέση Γαλανόβρυση, και συγκεκριμένα στα τρία καλά σωζόμενα οικοδομήματα που ανασκάφηκαν, τρεις μικροί θησαυροί νομισμάτων ήρθαν στο φως. Ο αποθησαυρισμός των νομισμάτων, τα οποία είναι της εποχής του Φιλίππου Β' και του Αλέξανδρου Γ' (όλα χάλκινα πλην ενός αργυρού του Φιλίππου Β'), χρονολογείται από το τρίτο και το δεύτερο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ. και φανερώνουν και τον πλούτο των κατόχων τους, αφού δείχνουν ότι οι οικονομικές δραστηριότητές τους ήταν αρκετά προσοδοφόρες ώστε να τους δίνουν τη δυνατότητα συγκέντρωσης οικονομικού περισσεύματος. Βεβαίως όμως οι θησαυροί υποδηλώνουν και την ανασφάλεια των κατοίκων, όχι αδικαιολόγητη, αφού δεν επέστρεψαν ποτέ για να βρουν τους θαμμένους θησαυρούς τους. Οπως επιβεβαιώνει πάντως η κυρία Στεφανή «Η σπουδαιότητα των αρχαιοτήτων που ήρθαν στο φως στη Γαλανόβρυση έγκειται στο γεγονός ότι αποκαλύπτουν πτυχές της καθημερινής ζωής σφριγηλών κοινοτήτων της περιφέρειας όπως δεν μας ήταν ως σήμερα γνωστές, τουλάχιστον για τη συγκεκριμένη περιοχή της Μακεδονίας».

    Η δεύτερη αρχαιολογική θέση είναι μια κτηνοτροφική εγκατάσταση στην περιοχή με την ονομασία Αράπης (τέλη του 4ου αι. π.Χ. - μέσα του 3ου αι. π.Χ.). Η τρίτη όμως αποδείχθηκε εξαιρετικά σημαντική, καθώς σε μια έκταση 20 στρεμμάτων στη θέση Κρυονέρι η έρευνα, η οποία συνεχίζεται, έχει φέρει στο φως αρχαιότητες από τους προϊστορικούς χρόνους ως την όψιμη αρχαιότητα με νεκροταφείο της υστερορωμαΐκής εποχής (3ος - 4ος αι. μ.Χ.). Οικισμός οχυρωμένος και εδώ με αντιπλημμυρικά έργα, με πολλά εργαστήρια διαφόρων εποχών, και ανάμεσα στα πλούσια κινητά ευρήματα, χάλκινα και αργυρά νομίσματα διαφόρων εποχών, πήλινα ειδώλια, αγγεία και πολλά μεταλλικά αντικείμενα. «Το συμπέρασμα είναι» λέει η κυρία Στεφανή «ότι οι Μακεδόνες της περιφέρειας δεν αρκέστηκαν στην απλή οικονομία της επιβίωσης αλλά προχώρησαν στη μεταποίηση των πρώτων υλών της κτηνοτροφίας και στην αποθήκευση». Μια δυναμική Μακεδονία της περιφέρειας, άγνωστη ως σήμερα, έχει φανερωθεί μέσα από αυτές τις ανασκαφές και είναι βέβαιο πλέον ότι το μέλλον επιφυλάσσει και άλλες εκπλήξεις. Επί του παρόντος όμως η συνέχιση του έργου και η ανάδειξη των αρχαιοτήτων, όπου αυτό είναι δυνατό, είναι η προτεραιότητα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 13 April 2003 - 18:13:39 UTC